On-line reportáž

Vypnout obnovování
19:07
Ekonomické sdružení ASEAN z jednání vyloučilo vůdce barmské junty

Na summit Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN), který se bude konat tento měsíc, bude pozván pouze nepolitický zástupce Barmy. Informoval o tom dnes ostrovní sultanát Brunej, jeden z deseti členských států a nynější předseda bloku. Ekonomické sdružení tak na vedlejší kolej bezprecedentně odsunulo vůdce barmské junty, napsala agentura AP. 

18:51

Premiér Andrej Babiš (ANO) si přes své offshorové firmy poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře včetně zámečku Bigaud. Podle odborníků nese operace znaky praní peněz. Zjištění, které dnes zveřejnil web Investigace.cz, je součástí nového globálního projektu Pandora Papers, za nímž stojí Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů.

18:23

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle agentury Interfax chce, aby se na Ukrajinu vrátil gruzínský exprezident Michail Saakašvili, který byl v pátek zadržen v Gruzii. Bývalý prezident byl zatčen nedlouho poté, co se vrátil do vlasti, aby podpořil před sobotními komunálními volbami opozici. Zelenskyj připomněl, že Saakašvili má ukrajinské občanství. (ČTK)

17:46

Evropsko-japonská sonda BepiColombo zaslala na Zemi své první fotografie planety Merkur, okolo které v pátek proletěla ve vzdálenosti méně než 200 kilometrů. BepiColombo míří na oběžnou dráhu Merkuru, na kterou vypustí dvě sondy, jednu od Evropské kosmické agentury (ESA) a druhou vyvinutou japonskou vesmírnou agenturou JAXA. Vzhledem k malé vzdálenosti od Slunce je však cesta na oběžnou dráhu Merkuru poměrně složitá a sonda jí dosáhne až v roce 2025. (ČTK)

16:38

V jedné z pražských nemocnic dnes dopoledne ve věku 91 let zemřela emeritní členka Národního divadla v Praze Blanka Bohdanová. V Národním divadle si nositelka ceny Thálie a držitelka dvou cen Františka Filipovského za dabing v průběhu 50 let zahrála přes 80 rolí. (ČTK) 

15:45

U Milána na severu Itálie dnes havarovalo malé soukromé letadlo, všech šest lidí na palubě zemřelo. Stroj dopadl na neobydlenou rekonstruovanou budovu, ve které v tom okamžiku nikdo nebyl. V objektu ale parkovala auta a některá po pádu letounu začala hořet, informovala italská tisková agentura ANSA. (ČTK)

15:30

Předseda Senátu Miloš Vystrčil zmínil jako možnou variantu, že by se Senát oficiální cestou dotázal na zdraví prezidenta. Podle Vystrčila by bylo vhodné, aby Miloš Zeman vzhledem k blížícím se sněmovním volbám informoval o svém stavu. Šéf horní komory parlamentu to dnes uvedl v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček odmítl Vystrčilovy výroky komentovat. (ČTK)

15:00

Celosvětová energetická krize s rekordními cenami zemního plynu a uhlí znatelně dopadá i na Německo. Společnost Steag musela tento týden odstavit černouhelnou elektrárnu Bergkamen-A v Severním Porýní-Vestfálsku. Důvodem je nedostatek černého uhlí. Uzavření je nyní dočasné, definitivně se elektrárna kvůli ekologickým nařízením zavře za 13 měsíců. I tak nucená odstávka vzbuzuje před nadcházející zimou obavy. (Reuters)

14:31

Přibližně 70 procent aut nabízených v evropských autobazarech je v nevyhovujícím technickém stavu. Téměř 20 procent z nich by podle bezpečnostních specialistů vůbec nemělo na silnice vyjet. Vyplývá to z 10 tisíc servisních revizí Car Audit pro on-line tržiště Carvago. (ČTK)

13:18