On-line reportáž

Vypnout obnovování
19:41

Kancléřský kandidát německé sociální demokracie Scholz řekl, že prognózy a odhady svědčí o úspěchu strany. Zdůraznil, že chce být kancléřem. (ČTK)

19:38

Sociální demokracie (SPD) vyhrála podle prvních odhadů dnešní německé parlamentní volby s 25,6 procenta hlasů. Odhady, které zveřejnila krátce po 19:00 veřejnoprávní stanice ZDF, na rozdíl od prognóz zveřejněných krátce po uzavření volebních místností zohledňují i korespondenční hlasování. Na druhém místě se podle nich umístila konzervativní unie CDU/CSU s 24,4 procenta. (ČTK)

19:38

Kancléřský kandidát německé konzervativní unie CDU/CSU Armin Laschet není s výsledky parlamentních voleb spokojen, svým příznivcům ale slíbil, že bude nadále bojovat za vznik vlády pod jeho vedením. Výrazně spokojenější byl Laschetův sociálnědemokratický sok Olaf Scholz, který prohlásil, že učiní vše, aby příštím německým kancléřem byl právě on. Prognózy i první odhady ukazují na velice těsný výsledek, který mírně favorizuje sociální demokracii (SPD). (ČTK)

18:27

Německé parlamentní volby podle prognóz veřejnoprávní stanice ZDF vyhrála sociální demokracie (SPD) Olafa Scholze se 26 procenty hlasů, na druhém místě skončili se 24 procenty konzervativci CDU/CSU Armina Lascheta. Veřejnoprávní stanice ARD vidí výsledek SPD a CDU/CSU vyrovnaný shodně s 25 procenty hlasů. Případné vítězství Scholzovi ani Laschetovi nezaručuje kancléřský úřad, záležet bude na povolebních jednáních, která mohou trvat týdny i několik měsíců. Pokud se prognózy potvrdí, bude to pro CDU/CSU nejhorší volební výsledek v poválečných dějinách Německa. Do Spolkového sněmu se podle prognóz veřejnoprávních stanic dostali také Zelení, liberální FDP, protimigrační AfD a postkomunistická Levice. Prognózy německých veřejnoprávních stanic ARD i ZDF neumožňují sociálním demokratům sestavit vládu se Zelenými a postkomunistickou Levicí. (ČTK)

17:45

Kancléřský kandidát sociální demokracie (SPD) Olaf Scholz a jeho konkurentka za Zelené Annalena Baerbocková nesoupeří jen o vedení budoucí německé vlády, ale uchází se proti sobě také o přímý poslanecký mandát ve stejném obvodě v Postupimi. Ač průzkumy slibují získání mandátu Scholzovi, Baerbocková se i tak do Spolkového sněmu jako poslankyně dostane, protože je stejně jako Scholz jedničkou na zemské kandidátce své strany. (ČTK)

17:16

Vláda v pondělí projedná rozpočet Státního fondu životního prostředí ČR na příští rok. Výdaje fondu by měly být 20,3 miliardy korun, předpokládané příjmy zhruba 21,4 miliardy korun. Vyplývá to z materiálu, který má ČTK k dispozici. Návrh rozpočtu vládě předloží ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). (ČTK)

17:06

Švýcaři se dnes v referendu vyslovili pro uzákonění sňatků lidí stejného pohlaví. Podle agentury DPA to vyplývá z konečných výsledků hlasování. S "manželstvím pro všechny" souhlasilo 64,1 procenta Švýcarů, přičemž nadpoloviční podporu návrh získal ve všech 26 kantonech. Výsledek podle agentury AFP není překvapením, průzkumy připisovaly většinu zastáncům sňatků homosexuálů. (ČTK)

16:30

Průběžná účast v dnešních německých volbách do Spolkového sněmu ve 14:00 činila 36,5 procenta, v roce 2017 do tohoto termínu hlasovalo 41,1 procenta oprávněných voličů. Oznámil to předseda ústřední volební komise Georg Thiel, který upozornil, že tato bilance nezohledňuje korespondenční hlasy. Podíl hlasů odeslaných poštou přitom podle některých analytiků může být letos s těmi prezenčními vyrovnaný. (ČTK)

16:06

Vyšetřovatel hasičů a policie, statik, chemik a další odborníci dnes zjišťovali okolnosti výbuchu plynu v rodinném domě v Litovli na Olomoucku ze sobotního večera. ČTK to dnes řekla mluvčí policie Miluše Zajícová. Zatím není jasné, kdy bude známá příčina výbuchu i výše způsobené škody, může to být za několik dnů i týdnů. Jeden člověk utrpěl při explozi popáleniny na celém těle, není ale v nebezpečí života. (ČTK)

15:49

Kancléřský kandidát německé konzervativní unie CDU/CSU Armin Laschet se dnes ve volební místnosti dopustil faux pas. Tak německá média označují situaci, kdy si Laschet u volební urny nedával pozor na hlasovací lístek, ze kterého bylo patrné, že podle očekávání oběma svými hlasy podpořil svou Křesťanskodemokratickou unii (CDU). Předpisy volební komise přitom vyžadují, aby voliči při cestě od plenty k volební urně striktně dodržovali volební tajemství. Ke kauze se mezitím vyjádřil úřad předsedy ústřední volební komise Georga Thiela, podle kterého je Laschetovo hlasování i přes pochybení platné. (ČTK)