On-line reportáž

Vypnout obnovování
08:10

Ve věku 83 let o víkendu umřel americký herec Ned Beatty, jehož dlouhá a úspěšná kariéra zahrnuje působení po boku těch největších hollywoodských hvězd i nominaci na Oscara. Objevil se mimo jiné ve filmech o Supermanovi z přelomu 70. a 80. let a celkem si připsal přes 150 filmových a seriálových rolí, informovala agentura AP. (ČTK)

07:50

Americký výrobce elektrických aut Tesla obnoví transakce s bitcoiny, když těžaři, kteří ověřují transakce, budou více využívat obnovitelné zdroje energie. Uvedl to v neděli na twitteru šéf Tesly Elon Musk. (ČTK)

07:37

Do České republiky v neděli vjela přes hraniční přechod u Břeclavi krátce před 21:30 první vozidla amerického vojenského konvoje, který se vrací ze cvičení NATO v Maďarsku na svoji základnu v Německu. ČTK to sdělila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Kvůli plynulosti dopravy je konvoj opět rozdělen na menší části, které po českých silnicích pojedou asi s hodinovými rozestupy. Další skupiny konvoje přijedou v pondělí a v úterý večer. Celkem se přes Česko přesune asi 600 vojáků s více než 200 vozidly. (ČTK)

07:16

Izraelský parlament dnes podle očekávání vyslovil důvěru nové koaliční vládě, kterou povede Naftali Bennett z nacionalistické strany Jamina. Končí tak 12leté období, kdy stál v čele izraelského kabinetu Benjamin Netanjahu. Izraelská média očekávají, že s odchodem Netanjahua z čelné pozice nastane posun v izraelské politice. Příchod nové vlády oslavovaly v izraelských ulicích tisíce lidí. (ČTK)

06:57

Srbský tenista Novak Djokovič je podruhé králem antukového Roland Garros. První hráč světa ovládl pařížský turnaj po obratu ve finále, v kterém už prohrával se Stefanosem Tsitsipasem 0:2 na sety. Řeckého soka však porazil 6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 za čtyři hodiny a jedenáct minut a slaví 19. grandslamový titul. (ČTK)

18:57

Se změnou v prezidentském úřadu ve Spojených státech může svět řešit své problémy s "novým elánem," řekla v neděli na tiskové konferenci německá kancléřka Angela Merkelová. Merkelová se účastnila summitu G7 naposled, neboť ve funkci letos končí. (Bloomberg)

18:30

Americký prezident Joe Biden v neděli na summitu G7 řekl, že souhlasí s výrokem Vladimira Putina, podle něhož jsou americko-ruské vztahy nejhorší za řadu let. Putin to uvedl v sobotu v rozhovoru s americkou televizní stanicí NBC. Putin před chystaným středečním setkáním s Bidenem v Ženevě také mluvil o potřebě obnovit dialog a soustředit se na společné zájmy (ČTK, Interfax)

16:43

Země ze skupiny velkých světových ekonomik G7 budou pokračovat ve svých rozsáhlých programech hospodářské podpory tak dlouho, jak to bude nutné. Vyvarují se také chyb z minulosti, kdy byly stimulační programy omezeny příliš brzy. Zavázaly se k tomu v dnešním komuniké vydaném na závěr třídenního summitu nejvyšších představitelů G7. (ČTK)

16:37
16:29

V turecké pobřežní oblasti Antalya je momentálně podle Asociace středomořských turistických hoteliérů (AKTOB) otevřeno 75 procent hotelů. Loni jich kvůli pandemii covidu-19 bylo v provozu jen 40 procent. Úplně všechna ubytovací zařízení budou ale otevřená pravděpodobně až příští rok. (ČTK)