On-line reportáž

Vypnout obnovování
21:00

Loni na začátku března, kdy v Česku bylo zatím jen pár případů covidu-19, už tým pětatřicetileté Kizzmekii Corbettové z amerického Národního zdravotního institutu finišoval preklinické testy své vakcíny vyvinuté ve spolupráci s americkou biotechnologickou společností Moderna. A pouhých 66 dnů po přečtení genetické informace nového koronaviru SARS-CoV-2 mohl její tým začít jako první na světě s klinickým testováním očkovací látky na lidech. Kdo je tato vědkyně, která se stala téměř celebritou? „Pro ty, kdo mě neznají, tak jsem křesťanka, jsem černá, jsem jižanka, jsem odvážná a drzá,“ popsala sebe samu na Twitteru.

20:48

Desáté narozeniny oslavil český výrobce müsli Mixit při loňském lockdownu v obavách, jak moc koronavirus jeho byznys poznamená. Letos si jedenácté výročí připomněl o poznání veseleji. Rok s koronavirem firmu nejenže nepoložil, ale přinesl jí naopak dosud nejvyšší tržby. Dva přátelé z vysoké školy Martin Wallner a Tomáš Huber zákazníky lákají na možnost namíchat si müsli podle vlastní chuti. V roce 2015 za to získali titul EY Začínající podnikatel roku a během pandemie byl o produkty pražské firmy velký zájem.

20:30

V tuzemsku roste nová módní skupina s ryze českým majitelem, která bude působit ve 14 zemích. Investiční skupina Natland již vlastní módní e-shopy Zoot a Different a nyní podepsala dohodu o koupi firmy Digital People, která provozuje internetové obchody Bibloo a Urban Store. Fúzi podniků už v pondělí schválil antimonopolní úřad. Nákup stoprocentního podílu v Digital People vyšel Natland podle jeho sdělení řádově na vyšší stovky milionů korun. Skupina chce spojením tří silných českých e-shopů konkurovat zahraničním hráčům, jako je About You či Zalando.

20:15

Lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská dnes odpoledne přicestovala do Prahy. Přivítala se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), na jehož pozvání do ČR přijela. Vystrčil to oznámil na svém twitteru. Navštívili spolu mimo jiné Karlův most. Vlastní jednání čekají Cichanouskou od pondělka do čtvrtka. Sejít se má i s dalšími ústavními činiteli, ve středu pak v rámci schůze horní komory parlamentu vystoupí s projevem.

20:00

Byla by to první země na světě, kde by se platilo bitocinem stejně jako dolary. Nayib Bukele, prezident středoamerického státu Salvador, plánuje podle serveru CNBC zavést zákon, který by ustanovil tuto virtuální měnu jako běžné platidlo vedle oficiální měny, amerického dolaru. „Příští týden zašlu parlamentu návrh zákona, který z bitcoinu udělá zákonné platidlo,“ řekl Bukele na konferenci Bitcoin 2021, která proběhla v pátek a v sobotu v Miami.

19:42

V sobotu v Česku přibylo 152 případů nemoci covid-19, což je nejméně za sobotu od loňského 1. srpna. Nárůst byl téměř o třetinu nižší než minulý týden v sobotu. Ubylo však také oproti předchozí sobotě testů na covid-19, a to skoro o čtvrtinu.

19:29

Vítězství Křesťanskodemokratické unie (CDU) v dnešních zemských volbách v Sasku-Anhaltsku je hlasem proti krajní pravici. Prohlásil to tamní premiér Reiner Haseloff v reakci na odhady, podle kterých jeho CDU získala 36 procent hlasů. Spokojená je i protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), naopak postkomunistická Levice neskrývá zklamání a hovoří o porážce. "Je to vymezení se proti krajní pravici," řekl Haseloff.

19:10

Cizinecká policie si v sobotu večer vyžádala opětovné otestování na koronavirus u českých turistů, kteří se letecky vrátili do Prahy z Tuniska. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) nechá prověřit, zda byl postup cizinecké policie oprávněný. Uvedl to dnes v pořadu Partie Terezie Tománkové televize CNN Prima News. Podle ministra by se podobné případy neměly stávat. Kulhánek tak reagoval na informace ze sociálních sítí a médií, podle nichž turisté cestující z Tuniska, převážně rodiny s dětmi, byli zadrženi na Letišti Václava Havla na několik hodin.

18:57

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes požádal slovenského premiéra Eduarda Hegera o uznávání českých testů na nemoc covid-19 při cestování na Slovensko. Český premiér to dnes uvedl v příspěvku na YouTube. Lidé cestující z Česka na Slovensko si musí nechat provést test až na Slovensku. I při cestě do ČR ze Slovenska byl však zatím nutný další český potvrzovací test. Cestující ze Slovenska do Česka sice mohli podstoupit jako podmínku pro vstup do země jeden test ještě na Slovensku před cestou, ale následně si museli stejně nechat udělat další test na covid-19 v Česku. Až v pondělí 7. června se Slovensko přesune do mírnější kategorie, kdy není povinný druhý test po příjezdu do ČR.

18:40

Britský princ Harry a jeho manželka Meghan Markleová oznámili narození své první dcery, pojmenovali ji Lilibet Diana Mountbattenová-Windsorová. První jméno je na počest současné královny Alžběty II., kterou rodina v soukromí oslovuje Lilibet. Druhé jméno vybrali na počest Harryho matky, zesnulé princezny Diany. O narození informovala světová média.