On-line reportáž

Vypnout obnovování
22:02

Botanická zahrada v Troji, jejíž součástí je vinice, se po dlouhé době alespoň částečně otevře veřejnosti. Lockdown využila k výrazné přestavbě. Absence návštěvníků umožnila rozsáhlé stavební úpravy, které by za běžného provozu byly nerealizovatelné. Podívejte se, co se v zahradě změnilo. 

21:27

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) se na dnešní večerní schůzce s předsedou strany a vicepremiérem Janem Hamáčkem dozvěděl o svém odvolání z vlády.

Nechcete stres na dovolené? Zůstaňte v Česku, v zahraničí je riziko, radí Petříček

21:21

Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo, zní slavný první zákon robotiky Isaaca Asimova. Robot „nesmí ublížit žádné osobě nebo zvířeti nebo je zastrašovat, ať už jako zbraň nebo za použití zbraně,“ tvrdí obchodní podmínky firmy Boston Dynamics. Přesto si nyní francouzská armáda pořídila od evropského distributora této firmy robotického psa Spota. A v rámci vojenských cvičení zkouší, jaké jsou možnosti jeho využití na bojišti.

20:43

Spojení do voleb se Zelenými mělo ČSSD zvýšit šance, že se udrží ve sněmovně. Po víkendovém sjezdu ČSSD je však vznik levicové koalice spíše nepravděpodobný. „Hlavní zastánci naší volební spolupráce z vedení ČSSD odešli. Musíme se co nejdřív setkat a říct si, co dál,“ přiznává spolupředsedkyně Strany zelených Magdalena Davis.

20:28

Fotbalisté Slavie zvítězili v 26. ligovém kole v derby nad Spartou 2:0 a výrazně se přiblížili k obhajobě titulu. V Edenu v závěru první půle otevřel skóre Tomáš Holeš a v 81. minutě přidal pojistku střídají Stanislav Tecl. "Červenobílí" vedou tabulku před pražským rivalem už o 17 bodů, i když Letenští mají dvě utkání k dobru.

20:10
19:40

Zatímco většina škol v zemi bude ve třídách vyučovat pouze testované žáky, aby zabránila nekontrolovatelnému šíření pandemie covidu-19, ředitel semilské základní a střední waldorfské školy Ivan Semecký se rozhodl, že pro jejich děti protiepidemická pravidla neplatí. Před několika dny napsal rodičům žáků dopis, podle nějž se nemusí nechat otestovat.

19:10
18:45

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) dává svá doporučení ministru zdravotnictví pozdě. Není to úplně chyba, ale vláda tomu musí dát jiná pravidla. Dnes to řekl premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém pravidelném projevu na sociálních sítích. Řekl to v souvislosti s tím, že vláda původně 6. dubna schválila od nadcházejícího pondělí možnost setkávání deseti lidí uvnitř a 20 lidí venku. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) však v pátek oznámil, že na základě nesouhlasu MeSES navrhne vládě zpřísnit pravidlo pro setkávání na dva lidi venku i uvnitř.

18:20

Voliči v Kyrgyzstánu v dnešním referendu podle očekávání schválili ústavní změny, jež rozšíří pravomoci prezidenta a umožní současné hlavě státu Sadyru Žaparovovi opětné zvolení do dalšího funkčního období. Podle předběžných údajů zveřejněných ústřední volební komisí po sečtení téměř 90 procent hlasů úpravu základního zákona země podpořilo skoro 80 procent hlasujících. (ČTK)