On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
09:10

Bezpečnostní rada státu se shodla na postupu k dostavbě bloku v Dukovanech, řekl to ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Jednomyslně přijala usnesení, jeho podobu odtajní vláda. (ČTK)

09:20

Podíl pozitivních záchytů ve firmách podle průzkumu Svazu průmyslu klesá. Ve druhém kole byl 0,61 %, ve třetím 0,44 %. V prvním kole byl 0,77 %. Zároveň antigenní testy za více než 100 Kč momentálně podle stejného průzkumu nakupuje 61 % firem. Při prvním kole testování to bylo 80 % podniků. (ČTK)

09:30

Po oznámení úmrtí miliardáře Kellnera klesají na pražské burze akcie O2 a zejména banky Monety. O2 patří Kellnerově PPF, Moneta se má se skupinou PPF spojit. (ČTK)

09:40

V neděli v Česku přibylo 1722 potvrzených případů koronaviru, nejméně od 6. prosince. V mezitýdenním srovnání je nárůst nižší o 666 případů. (ČTK)

09:50
10:00

Švýcarská banka Credit Suisse varovala před výraznou ztrátou, je za ní úpadek velkého hedgeového fondu v USA. Akcie banky odepisují 13 procent. (ČTK)

10:10

Kontejnerovou loď, která skoro týden blokuje Suezský prúplav, se podařilo částečně vyprostit, píše agentura AP. Kdy bude operace dokončena, ale není jasné. (ČTK)

10:20

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes vyzvala spolkové země, aby zpřísnily koronavirová opatření a upustily od záměru restrikce uvolňovat. Ve snaze dostat třetí vlnu nákazy pod kontrolu navrhla zavádět také lokální zákazy vycházení. (ČTK)

10:30

Nejméně 950 lidí muselo být evakuováno kvůli mohutnému požáru jedné z největších ropných rafinérií v Indonésii. Pět lidí utrpělo vážné popáleniny a několik dalších se pohřešuje, informoval dnes zpravodajský server BBC News.

10:40
10:50

Likvidace chovů kachen zasažených ptačí chřipkou v Kosičkách a Lukové na Královéhradecku by měla začít ve středu. Budou ji dělat hasiči. Řekla to dnes mluvčí hradeckých krajských hasičů Martina Götzová. (ČTK)

11:00

ODS a Hnutí ANO ukončily koaliční smlouvu pro menšinovou vládu na radnici stotisícového Hradce Králové. Cílem tohoto kroku je vytvořit prostor pro vznik vedení města založeného buď na novém a pevném koaličním uskupení, nebo na principu otevřeného vedení za účasti dalších stran a hnutí. (ČTK)

11:10

K očkování proti covidu se přihlásilo více než 213 tisíc pracovníků ve školství ze zhruba 300 tisíc. Termín pro přednostní registraci skončil v neděli. (ČTK)

11:20

Čínská internetová společnost Tencent Music Entertainment Group představila zatím svůj největší plán odkupu vlastních akcií. V příštích 12 měsících jich firma hodlá nakoupit za jednu miliardu dolarů (22,1 miliardy Kč), uvedla agentura Reuters.

11:45

Zástupci školských asociací opět odmítli možnost úřední maturity, premiér Babiš podle nich vyvolává zbytečnou nejistotu a situaci studentů zhoršuje. (ČTK)

12:00

Ministr Lubomír Metnar (za ANO) dnes na vládě předloží žádost o převod pěti miliard korun z rozpočtové rezervy ministerstvu obrany. Řekl to dnes mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Peníze vláda armádě slibuje už od konce loňského roku, Metnar za nejzazší termín převodu označil konec března. (ČTK)

12:15

Německo ještě nerozhodlo, zda bude v dubnu pokračovat v kontrolách na hranicích s Českem a Tyrolskem. Na dotaz ČTK to uvedlo ministerstvo vnitra SRN. (ČTK)

12:30

Český statistický úřad (ČSÚ) dostal ve sčítání lidu zatím přes 900.000 elektronických formulářů. On-line se sečetlo dosud asi 1,9 milionu lidí. Systém funguje plynule bez potíží. Řekl dnes předseda ČSÚ Marek Rojíček, který po víkendovém výpadku služby svou rezignaci nezvažuje. (ČTK)

12:45

Pražský magistrát v dubnu a květnu opět odpustí restauracím nájem za pronájem veřejného prostoru pro umístění předzahrádek. Dnes o tom rozhodli radní, kteří tím prodloužili opatření platné od loňského dubna. Zároveň schválili slevy na nájemném provozovnám v městských prostorech za druhou polovinu loňského roku. (ČTK)

13:00

Bezpečnostní dotazník, který bude rozeslán zájemcům o dostavbu Dukovan, zpracuje pracovní skupina se zástupci vnitra, tajných služeb či NÚKIB. Potenciální zájemci o stavbu bloku v Dukovanech, kteří převezmou dotazník, se budou muset zavázat, že tím nevznikají jakékoliv nároky vůči ČR. (ČTK)

13:15

Čínská farmaceutická společnost Shenzhen Yuanxing Gene-tech vyrobí přes 60 milionů dávek ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Podle agentury TASS se na tom dohodla s ruským Fondem přímých investic (RDIF), který vývoj tohoto očkovacího preparátu financoval. (ČTK)

13:45

Ministerstvo pro místní rozvoj v programu COVID podpora cestovního ruchu k pondělí 29. března schválilo 1421 žádostí za 387 milionů korun,vyplatilo asi 356 milionů Kč. Zbývá vyhodnotit 446 žádostí. (ČTK)

14:00

Volkswagen se pokusí prorazit na asijských trzích za pomoci své české součásti Škody, řekl agentuře Bloomberg šéf mladoboleslavské automobilky Thomas Schäfer. (ČTK)

14:15
14:30

V souvislosti se zmírňováním epidemie v České republice a znovuotevřením německých hranic pro tranzitní pravidelnou přepravu lidí obnovuje dopravce RegioJet provoz na vybraných mezinárodních autobusových linkách. Týká se to linek do Londýna, Paříže, Amsterdamu a Milána. (ČTK)

14:45

Převod pěti miliard korun z rozpočtové rezervy ministerstvu obrany vláda na dnešním zasedání schválila.

15:00

Ve 100 letech zemřel v pátek jezuita a bývalý politický vězeň František Pevný. Ve vězení strávil celá 50. léta minulého století. Od roku 1997 působil v řádové komunitě v Brně, byl aktivní až do pozdního věku. (ČTK)

15:15

Firmy, které budou chtít příspěvek na testování zaměstnanců na covid-19, si o něj budou moci žádat od 1. dubna přes web www.samotesty-covid.cz. Řekl to dnes ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek. (ČTK)

15:30

Americký výrobce letadel Boeing získal objednávku na 100 letounů 737 MAX od americké nízkonákladové letecké společnosti Southwest Airlines. (ČTK)

15:45

Suezský průplav, který od minulého úterý blokovala kontejnerová loď Ever Given se podařilo uvolnit. Provoz by podle BBC mohl být obnoven v příštích hodinách a bude trvat až tři a půl dne, než propluje všech 367 lodí, které u Suezu uvízly.

16:00

Vládní ČSSD loni hospodařila se ztrátou zhruba 30,8 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou odevzdala Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Před rokem vykázali sociální demokraté zisk 98,76 milionu korun po zdanění. (ČTK)

16:15

Rodiče dětí, které budou mít po otevření škol tzv. rotační výuku, budou moci brát ošetřovné. Dávku budou mít za dny výuky na dálku, uvedla Maláčová. (ČTK)

16:30

O kompenzační bonus 1000 Kč denně určený podnikatelům a společníkům malých firem bude možné požádat i za duben. Prodloužení o jeden měsíc dnes schválila vláda, informovala na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

16:45

Protiepidemické opatření, kterým vláda zakázala pohyb mezi okresy, snížilo pohyb mezi okresy hlavně o víkendu. Z Prahy lidé proti normálu vyjížděli méně až o 70 procent. V tiskové zprávě to dnes uvedlo ministerstvo zdravotnictví. (ČTK)

17:00

Řízením veškerých aktivit ve skupině PPF byl místo zesnulého Petra Kellnera dnes pověřen Ladislav Bartoníček, jeden z jejích akcionářů. (ČTK)

17:15
17:30

Proti privatizaci nemocnic či tomu, aby náklady na obnovu nesli především zaměstnanci, se staví vládní ČSSD ve své kampani Víme, co po covidu. Představitelé strany ji představili na dnešní tiskové konferenci v Praze. Plány sociálních demokratů na dobu po pandemii covidu-19 počítají i s bankovní či digitální daní. (ČTK)

17:45

Pandemie loni výrazně omezila veřejnou dopravu. Vlaky cestovalo meziročně o 30 procent méně lidí, autobusy o 35 procent méně. Dopravci měli i méně nákladu. (ČTK)

17:50

O2 a hlavně Moneta na pražské burze smazaly část ztrát nabraných po zprávě o Kellnerově úmrtí. Moneta končí níže o 1,69 procenta, ráno ztrácela přes 3 procenta.

17:55

Častější testování ve firmách nebude podle Havlíčka zavedeno dříve než od 12. dubna a dále. Je stále ale otázkou, zda se tak vůbec stane, řekl dnes. (ČTK)

18:00

Na Velký pátek budou muset mít všechny obchody zavřeno, běžně nesmějí být prodejny nad 200 metrů čtverečních v provozu jen na Velikonoční pondělí. (ČTK)

18:10

Slovenský ministr financí Eduard Heger oznámil, že ho v úterý prezidentka Zuzana Čaputová pověří sestavením nové vlády. Hlava státu také přijme demisi dosluhujícího premiéra Igora Matoviče, řekl Heger po schůzce s Čaputovou. (ČTK)

18:30

Předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček vysvětlil dnes vládě příčiny kolapsu sobotního rozjezdu sčítání lidu, jak ho k tomu o víkendu vyzval premiér Andrej Babiš (ANO) . Podle vicepremiérky Aleny Schillerové (za ANO) po Rojíčkovi během zhruba hodiny, kdy byl on-line přítomen jednání vlády, nikdo z kabinetu nepožadoval rezignaci. (ČTK)

18:45

Vláda dnes odvolala vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla. Důvodem je údajně jeho stanovisko, které Míl poslal na pondělní ranní jednání bezpečnostní rady státu. Míl v něm kritizoval postup ministra Havlíčka ohledně přípravy tendru na stavbu dalšího bloku v jaderné elektrárně Dukovany.

19:00
19:15

Předseda Evropské rady Charles Michel a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vyrazí příští týden do Turecka, aby se v rámci snahy o zlepšení vztahů sešli s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. (ČTK)

19:33

Ceny ropy zahájily týden růstem, obchodování ovlivnily zejména předpoklady, že hlavní těžební země prozatím nechají produkční limity beze změn. Odpoledne se ale situace změnila a ceny zamířily dolů. (ČTK)

19:47

Basketbalisté Nymburka se v úterý vrátí po karanténě způsobené koronavirovou nákazou v týmu do bojů v osmifinálové fázi Ligy mistrů. Zápas 5. kola s Bambergem, který před čtyřmi týdny doma porazili 91:87, odehrají kvůli německým protiepidemickým opatřením v bosenském Laktaši. (ČTK)

20:02

Od 12. dubna do 31. května nebudou smět Češi a cizinci s bydlištěm v ČR kvůli vývoji koronavirové epidemie cestovat do Kolumbie a Peru. (ČTK)

20:20

Ve věku 67 let zemřela známá lobbistka Jana Mrencová z Mariánských Lázní. Hlavně v 90. letech, ale i později, měla úzké vazby i na vysoké politiky, zejména z ČSSD. (ČTK)

20:40

Izraelský prezident Reuven Rivlin příští pondělí zahájí konzultace se zástupci politických stran, jež se dostaly v nedávných volbách do parlamentu. Zjistí, koho navrhují za příštího premiéra, schopného sestavit příští vládní koalici. (ČTK)

20:45

Tenistka Petra Kvitová prohrála v osmifinále turnaje v Miami po téměř dvouapůlhodinovém boji 6:2, 5:7, 5:7 s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou. (ČTK)

21:04

Českým fotbalistům bude v úterním utkání kvalifikace mistrovství světa ve Walesu k dispozici i slávistický obránce Ondřej Kúdela. Pražané jej původně k zápasu na ostrovech nechtěli pustit kvůli událostem v odvetě osmifinále Evropské ligy v Glasgow proti Rangers, nakonec se však vedení Fotbalové asociace ČR s vršovickým klubem dohodlo. (ČTK)

21:10

Česká tenistka Markéta Vondroušová nestačila v osmifinále turnaje v Miami na Arynu Sabalenkovou. Běloruské favoritce podlehla 1:6 a 2:6. (ČTK)

21:25

Americká farmaceutická firma Johnson & Johnson dodá první zásilku vakcín proti covidu-19 do Evropy 19. dubna, píše agentura AFP s odvoláním na informace od společnosti. Přípravek od firmy Johnson & Johnson je čtvrtý, který získal povolení k použití od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Vakcína se zatím používá ve Spojených státech, Jihoafrické republice a schválená je i v Kanadě. (ČTK)

21:47

Bývalý ministr dopravy Dan Ťok se stal členem správní rady Správy železnic. Vláda dnes přijala návrh současného ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO). Nominaci schválil a doporučil začátkem března vládní výbor pro personální nominace. (ČTK)

22:10

Hokejový útočník Martin Nečas z Caroliny byl vyhlášen druhou hvězdou uplynulého týdne v NHL. Ocenění se dočkal již podruhé během března. (ČTK)

22:40

"V 99 procentech případů se rozhodují manažeři sami, Petr Kellner zasadil a nechal vyrůst mohutný strom s hlubokými kořeny. Nejsme bezzubí, takové riziko by náš majitel nikdy nedovolil. Jsme připraveni fungovat naplno dál," říká finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková v exkluzivním rozhovoru pro HN. 

Říká si cifršpion. Finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková vede pro Petra Kellnera účetnictví už dlouho.

23:30

Ministerstvo školství do prázdnin připravilo třífázový plán návratu do škol, ani v jedné však nepočítá s dětmi z mateřských škol, vyjma předškoláků. Prioritu má pro školský úřad vzdělávání, a to u malých dětí nepovažovali za tak důležité jako u těch starších.

08:54
09:20

Americké akcie uzavřely včerejší obchodování smíšeně. Banky se dostaly pod tlak kvůli obavám z možných dopadů potíží velkého hedgeového fondu. Strojírenská společnost Boeing však těžila ze získání velké zakázky na letouny 737 Max. (ČTK)

09:39

Společnosti Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, loni klesl meziročně čistý zisk o 12,3 procenta na 3,5 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 4,6 procenta na 17,9 miliardy korun, oznámila dnes firma ve výroční zprávě. Navzdory pandemii koronaviru a souvisejícím vládním opatřením považuje výsledky za stabilní.

09:58

Stálý výbor, vrcholný orgán čínského parlamentu, dnes schválil reformu volebního systému v Hongkongu. Změny podle místních politiků povedou k upevnění kontroly Pekingu nad velkoměstem, upozornil zpravodajský web BBC.

10:23

Státní dluh by měl letos překonat hranici 2,5 bilionu korun a v roce 2023 tří bilionů korun. Během let 2021 až 2023 by tak měl stoupnout zhruba o jeden bilion korun. Vyplývá to z informační brožury ministerstva financí Státní rozpočet v kostce.

10:44

Doprava v Suezském průplavu, který skoro týden blokovala velká kontejnerová loď Ever Given, se postupně vrací k normálu. Od uvolnění zablokovaného plavidla v pondělí večer touto vodní cestou proplulo na 30 lodí, přes 300 dalších jich ale stále čeká, uvedla dnes agentura AP. Loď nyní zkoumají odborníci a vyhodnocují, zda je schopna další plavby.

11:07

Investiční kapitálový fond Inven Capital energetické skupiny ČEZ za šest let od první akvizice proinvestoval asi 3,4 miliardy korun. Od roku 2015 prověřil na 2400 investičních příležitostí z celé Evropy, k realizací jich zatím vybral 14, včetně dvou českých, informovala mluvčí ČEZ Alice Horáková. (ČTK)

11:20

Německo počínaje 1. dubnem ruší stálé kontroly na hranicích s rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko, naopak stálá ostraha hranic s Českou republikou je o dalších 14 dní prodloužena. Dnes to oznámil spolkový ministr vnitra Horst Seehofer. Za důvod prodloužení kontrol ministr označil epidemicky nestabilní situaci v Česku.

11:40

Internetový obchod se spodním prádlem Astratex, patřící pod holding Hartenberg ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše, chce letos vstoupit na německý a rakouský trh, zvažuje i Švýcarsko. Nyní působí v deseti zemích. Firma o tom dnes informovala ČTK.

11:59

Sasko zpřísňování karanténních omezení svázalo s obsazeností nemocničních lůžek pro pacienty s nemocí covid-19. Dnes to oznámila saská ministryně sociálních věcí Petra Köppingová, která má na starosti i zdravotnictví a boj s pandemií. Dodala, že počtu pacientů, při němž přijde zpřísnění, bude zřejmě dosaženo po Velikonocích.

12:20

Ukončování státních podpor a moratorií letos výrazně zvýší počet insolvencí firem. Celosvětově jich bude o čtvrtinu více než loni, v Česku bude činit nárůst 18 procent. Vyplývá to z odhadu světové úvěrové pojišťovny Atradius.

12:38

Slovenští podnikatelé, kteří se loni poprvé v historii stali nejčastějšími zahraničními vlastníky českých firem, letos svoje vedení dále posilují. Další příčky patří Rusům, Ukrajincům a Němcům. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company, která se zabývá poskytováním informací o firmách.

12:55

Tuzemští dopravci začínají postupně obnovovat své spoje do zahraničí. České dráhy ode dneška znovu spustí linku mezi Berlínem a Budapeští, která dosud končila v Děčíně. Postupně vyjedou i některé regionální vlaky, o obnovení dalších spojů dopravce jedná s úřady a německými dopravci. Mezinárodní autobusové linky obnovuje i RegioJet. Vyplývá to z informací dopravců na dotaz ČTK.

13:09

Průměrná cena ojetých aut prodaných na českém trhu loni stoupla o pět procent na 234 900 korun. Nejprodávanější byly diesely s průměrným stářím 9,5 roku a nájezdem 162 tisíc km. Oznámila to dnes Asociace obchodu s ojetými automobily.

13:15
13:27

Největší čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi potvrdil, že vstupuje na trh s elektromobily. Firma do nové divize investuje nejprve deset miliard jüanů (bezmála 34 miliard korun) a v následujících deseti letech pak celkem deset miliard dolarů (222,3 miliardy korun). Divizi povede Lej Ťün, šéf a spoluzakladatel Xiaomi, uvedla dnes firma.

13:45

Hnutí ANO ztratilo podle volebního modelu výzkumné agentury Median pozici lídra. Na jeho místo se v březnu dostala koalice Pirátů a STAN, která by volby vyhrála se ziskem 27,5 procenta hlasů. ANO by získalo 24,5 procenta hlasů, preference mu proti únoru klesly o dva procentní body.

14:05

Posílit veřejnou kontrolu nad financováním politických stran má za cíl internetová stránka PolitickeFinance.cz. Z veřejně dostupných dat ve výročních zprávách stran umožňuje zájemcům seznámit se s financováním 157 stran a hnutí, identifikovat největší podporovatele a jejich napojení na veřejné finance.

 
14:22
14:40

Úroveň nekonsolidovaných tržeb skupiny MTX Group dosáhla minulý rok hodnoty 36,5 miliardy korun, zisk EBITDA vystoupal na 1,5 miliardy korun. Výpadek v automotive a ocelářství firma vykompenzovala dodávkami pro potravinářství a farmacii, uvedl v tiskové zprávě Petr Otava, majitel a CEO skupiny.

14:59

Proti covidu-19 je očkováno přes 33 tisíc zaměstnanců z kritické infrastruktury, krizových štábů a integrovaného záchranného systému (IZS). Vyplývá to z tiskové zprávy ministerstva zdravotnictví. Dalších 1850 se registrovalo k očkování v pondělí, kdy se mohli začít přihlašovat přes web.

15:13

Rakousko jedná s Ruskem o dodávkách milionu covidových vakcín Sputnik V. Podmínkou je, aby se očkovací látka ukázala jako účinná a bezpečná, informovala dnes agentura APA. Očkovací preparát nemá schválení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), která jej momentálně stále posuzuje.

15:29

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského uzavřel se skupinou mezinárodních bank novou smlouvu o úvěrech ve výši miliardy eur (asi 26 miliard korun). Krok má zjednodušit strukturu jeho financování, informoval mluvčí holdingu Daniel Častvaj. (ČTK)

15:44

Ekonomická nálada v zemích eurozóny se v březnu výrazně zlepšila a její ukazatel je poprvé od začátku pandemie nad svým dlouhodobým průměrem. Ve své měsíční zprávě to dnes uvedla Evropská komise (EK). Nejlépe z celé eurozóny si vede Německo, hlavní obchodní partner České republiky.

16:03

Za nepřístojné chování v parlamentu by mohla poslancům hrozit pokuta až do výše součtu jednoho platu a paušálních náhrad. Nový přestupek navrhla vložit do sněmovního jednacího řádu skupina poslanců v čele s Radkem Vondráčkem (ANO), zjevně v reakci na chování dvojice nezařazených poslanců Lubomíra Volného a Mariana Bojka (oba Volný blok), kteří v dolní komoře odmítají nosit respirátor nebo roušku.

16:20

Státní agentura CzechInvest v následujících sedmi letech podpoří přes 300 start-upů ze sedmi technologických oblastí. Díky pondělnímu rozhodnutí vlády bude moci letos spustit projekt Technologická inkubace, na který je připravena miliarda korun. Jeden uchazeč bude moci získat podporu až pět milionů korun. CzechInvest to dnes uvedl v tiskové zprávě.

16:38

Své údaje ve sčítání lidu, domů a bytů statistikům elektronicky poslalo dosud zhruba 2,25 milionu lidí. Český statistický úřad (ČSÚ) obdržel do dnešního poledne téměř 1,13 milionu formulářů. ČTK to dnes řekla mluvčí sčítání Jolana Voldánová.

16:55

Katalánský parlament dnes ani napodruhé nedokázal zvolit nového regionálního premiéra kvůli rozepřím mezi dvěma separatistickými stranami. Separatisté mají po únorových volbách v zákonodárném sboru opět většinu hlasů. Pokud se premiéra regionu nepodaří vybrat do dvou měsíců, budou v Katalánsku nové volby. (ČTK)

17:20

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes přijala demisi premiéra Igora Matoviče a pověřila dosavadního ministra financí Eduarda Hegera sestavením nové vlády. Vytvoří ji stávající čtyřčlenná koalice, která vznikla po parlamentních volbách konaných v únoru 2020.

17:37

Kulturní a kreativní odvětví by z Národního plánu obnovy měla být podpořena částkou 8,1 miliardy korun. Počítá s tím návrh ministerstva průmyslu, které dříve požadavek ministerstva kultury chtělo krátit. Z celkových 171 miliard korun pro Česko se nyní pro kapitolu Rozvoj kultury a kreativního sektoru počítá s částkou 7,3 miliardy korun. (ČTK)

17:55

Předseda KSČM Vojtěch Filip svolal na čtvrtek 1. dubna výkonný výbor, aby od něj získal pověření pro dohodovací řízení s hnutím ANO o toleranci menšinové vlády. Kabinet premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše podle Filipa neplní dohody, na jejichž základě komunisté vládu ve sněmovně podporují. (ČTK)

18:14

Ceny ropy se dnes snižují, reagují tak na obnovení provozu v Suezském průplavu. Pozornost se nyní soustředí na čtvrteční schůzku Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců. Analytici podle agentury Reuters předpokládají, že skupina zvaná OPEC+ se vzhledem k neuspokojivým vyhlídkám pro poptávku dohodne na prodloužení těžebních limitů.

18:34

Evropská unie uvalila cla na hliníkové produkty dovážené z Číny poté, co vyšetřování ukázalo, že se prodávají za nepřiměřeně nízkou cenu. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

18:50

Pražský maraton se kvůli koronaviru nepoběží ani na konci května, kam ho pořadatelé posunuli v polovině února z tradiční první květnové neděle. Nový termín organizátoři seriálu RunCzech určili na neděli 10. října. Na 30. května plánují maraton pro elitní běžce, kteří by mohli na poslední chvíli splnit limit pro olympijské hry v Tokiu. Součástí závodu by mohlo být i mistrovství republiky. (ČTK)

19:10

Ani čtvrtý výškový zkušební let prototypu rakety Starship, jež má v budoucnu mimo jiné dopravovat lidi na Mars, se dnes společnosti SpaceX zcela nevydařil. Prototyp vystoupal do plánované výšky deseti kilometrů, ale při sestupu k přistání došlo k jeho zničení. Test bylo možné sledovat v přímém přenosu na internetu, ale vzhledem k husté mlze nebylo vidět, co se stalo. Jasné to zatím není ani expertům SpaceX. (ČTK)

19:34

Česká měna dnes pokračovala v oslabování. K euru ztratila pět haléřů a kolem 17:00 se obchodovala na 26,16 Kč/EUR, vůči dolaru si pohoršila o 12 haléřů na 22,31 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

19:40

Od 12. dubna do konce května nebude možné cestovat z ČR do Brazílie, JAR, Tanzanie a dalších 10 zemí. Důvodem je riziko nových variant koronaviru. (ČTK)

19:50

Tým odborníků, který začátkem roku v Číně zkoumal původ nového typu koronaviru, měl problém dostat se k původním datům, řekl dnes generální tajemník Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Potřebné jsou podle něho další studie, protože dosavadní poznatky nejsou dostatečné. Vědecký tým sice dospěl k závěru, že nejméně pravděpodobnou hypotézou je to, že virus unikl z laboratoře, podle WHO ovšem tato záležitost vyžaduje další vyšetřování. (ČTK)

20:10

Skupina PPF přišla o zakladatele. Kdo jsou lidé z nejbližšího okruhu spolupracovníků Petra Kellnera a kdo další z byznysu by mohl ovlivnit směřování skupiny?

20:33
20:50

Dosud nejvyšší teplotu pro 30. březen dnes v Česku zaznamenala více než čtvrtina stanic měřících alespoň 30 let. Rekord padl na 42 místech. Nejtepleji bylo v Kopistech na Mostecku, kde teploměr ukázal 24,6 stupně Celsia. ČTK to řekla Jiřina Švábenická z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Teploty až 25 stupňů Celsia meteorologové očekávají i ve středu, ochladit se má až na Velký pátek. (ČTK)

21:20

Kdyby se volby do sněmovny konaly už teď, zvítězila by koalice Pirátů se STAN. Širší tým lidí, který by se měl podílet na vládě, sestavují předsedové Ivan Bartoš a Vít Rakušan už teď. "Vláda musí fungovat jako tým. Jak to vypadá, když to nefunguje, vidíme teď," říká Bartoš ve speciálním dvojrozhovoru.

21:40
22:10
22:40

Španělský premiér Pedro Sánchez dnes oznámil změny ve své vládě poté, co kvůli kandidatuře v regionálních volbách ve své funkci končí dosavadní místopředseda kabinetu a šéf koaliční strany Podemos Pablo Iglesias. Iglesiase nahradí jeho stranická kolegyně a dosavadní ministryně práce Yolanda Díazová a v novém kabinetu tak budou mít převahu ženy, které zaujmou celkem 12 postů, mužů bude ve vládě 10. Napsala o tom agentura AFP.

23:30
08:00

Česká zbrojovka Group SE (CZG), která je významným evropským výrobcem ručních palných zbraní, vykázala za loňský rok výnosy 6,8 miliardy korun. Meziročně byly vyšší o 14,6 procenta. Provozní výsledek hospodaření vzrostl ve srovnání s předchozím rokem o 11,9 procenta na více než 1,056 miliardy korun. (ČTK)

08:30

 

08:55

V úterý v Česku přibylo 8568 potvrzených případů koronaviru. V mezitýdenním srovnání je to o 2400 nakažených méně. Zároveň poprvé od začátku února klesl úterní nárůst pod 10 tisíc případů. (ČTK)

09:20

Počet úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 celosvětově přesáhl 2,8 milionu. Vyplývá to z dnešní aktuální statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse. Nejvíce obětí evidují podle jejích údajů Spojené státy, Brazílie, Mexiko a Indie. (ČTK)

09:35

Rozsah ničení deštných pralesů ve světě se v loňském roce zvýšil a dosáhl třetí nejvyšší hodnoty za posledních 20 let. Plocha pralesů se snížila o 4,2 milionu hektarů, což je zhruba rozloha Nizozemska, uvedla agentura Reuters s odvoláním na údaje organizace Global Forest Watch.

09:50
10:05

Britská ekonomika loni kvůli pandemii klesla o rekordních 9,8 procenta, oznámil dnes ve své konečné zprávě britský statistický úřad. Je to o desetinu procentního bodu méně, než ukazovala předběžná data. Výsledek je přesto nejhorší za více než 300 let. (ČTK)

10:20

Pražský dopravní podnik bude v MHD pomocí biosenzorů a systémů na odběr vzduchu zjišťovat přítomnost koronaviru. V dubnu odebere z autobusů, tramvají, vlakových souprav i ve stanicích metra přibližně 500 vzorků z povrchů i ze vzduchu uvnitř dopravních prostředků. (ČTK)

10:50

Akcie společnosti Deliveroo, která se zaměřuje na rozvoz jídel, nenaplnily očekávání. Krátce po začátku jejich obchodování na londýnské burze odepisovaly až 30 procent na 275 pencí, přestože šlo o jednu z nejočekávanějších emisí posledních let. (Reuters)

11:10

Italská policie v úterý večer zadržela kapitána italského námořnictva při tajné schůzce s jedním z vojenských diplomatů ruského velvyslanectví. Zatčení se uskutečnilo v momentě, kdy italský důstojník předával ruskému diplomatovi tajné informace, napsal dnes deník La Repubblica.

11:27

Obce a kraje měly ke konci loňského roku na účtech 266,9 miliardy korun, meziročně o 6,5 procenta více. Obce měly a účtech 234,1 miliardy korun, meziročně o devět procent více. Kraje měly na účtech 32,8 miliardy korun, což je meziroční pokles o osm procent. (ČTK)

11:45
12:05

Proticovidová opatření nejvíce zasáhla nekvalifikované pracovníky, ženy a mladší generaci, tedy lidi obecně na trhu práce nejzranitelnější. Výrazně se snížila pracovní migrace a nastal rozvoj nových digitálních dovedností. Vyplývá to ze studie personálněporadenské společnosti Randstad. (ČTK)

12:28

Festival Colours of Ostrava nebude ani letos. Pořadatelé dnes oznámili, že ročník přesouvají na červenec 2022 kvůli epidemii koronaviru a nejistotě ohledně pořádání velkých kulturních akcí. Je to už podruhé, co se festival odkládá, nekonal se ani loni. (ČTK)

12:45

Prezident Miloš Zeman dnes omilostnil onkologicky nemocného muže. Prominul mu zbytek nepodmíněného trestu vězení za loupež a nebezpečné vyhrožování. Na webu Pražského hradu to oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Omilostněnému už dříve soud kvůli vážnému zdravotnímu stavu výkon trestu přerušil.

13:07

Okamžité vyhoštění dvou ruských diplomatů dnes oznámil italský ministr zahraničí Luigi Di Maio. Podle deníku Corriere della Sera se jedná o ruského důstojníka, který byl zadržen na tajné schůzce s důstojníkem italského námořnictva, a jeho přímého nadřízeného. (ČTK)

13:23
13:40

Státy EU jednají o přerozdělení 10 milionů vakcín od Pfizeru a přibližují se dohodě. Česko má získat přes 300 tisíc dávek a být tak mezi šesti státy, které dostanou více, než odpovídá jejich počtu obyvatel. S plánovaným návrhem rozdělení však podle diplomatů není spokojeno Rakousko. (ČTK) 

13:59

Počet lidí bez práce v Německu v březnu podle sezonně přepočtených údajů klesl o osm tisíc na 2,745 milionu, zatímco míra nezaměstnanosti zůstala na šesti procentech, kde byla i v únoru. Oznámil to dnes spolkový úřad práce. Uzávěry na pracovní trh příliš velký vliv neměly. (ČTK)

14:16

Oděvní řetězec H&M vykázal za první čtvrtletí svého finančního roku ztrátu před zdaněním 1,39 miliardy švédských korun (3,55 miliardy korun). Kvůli uzávěrám musela totiž firma zavřít mnoho obchodů. Ve stejném období předchozího roku vykázal řetězec zisk 2,5 miliardy švédských korun. (Reuters)

14:36

Americké ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje republikánského kongresmana Matta Gaetze kvůli údajnému poměru se sedmnáctiletou dívkou a možnému porušení federálních zákonů o sexuálním zneužívání. S odvoláním na tři informované zdroje to v úterý napsal deník The New York Times.

14:55
15:13

Lidé by podle vědců z iniciativy Sníh měli o Velikonocích dodržovat opatření a omezit setkávání s rodinou, zejména z rizikových skupin. Případně lidem doporučují absolvovat test, nosit správně nasazený respirátor a setkávat se venku, informovali dnes v tiskové zprávě. (ČTK)

15:31

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) navrhne vládě, aby policisté a hasiči, kteří pomáhají v boji s covidem-19, dostali jednorázovou odměnu průměrně 20 tisíc korun. Pokud s tím budou souhlasit ministři financí a obrany, měly by se odměny týkat také celníků a vojáků, řekl Hamáček novinářům. (ČTK)

15:49

Čínský Huawei loni zvýšil čistý zisk o 3,2 procenta na 64,6 miliardy jüanů (219,4 miliardy korun). Většímu nárůstu zabránila pandemie a také to, že bývalý americký prezident Donald Trump firmu v roce 2019 zařadil na černou listinu a znemožnil jí tak nakupovat důležité americké technologie. (ČTK)

16:07

Policie bude o Velikonocích provádět kontroly dodržování vládních opatření proti covidu-19 jako o běžném víkendu, řekl po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) novinářům policejní prezident Jan Švejdar. Situaci podle něj ovlivní i počasí, které už v úterý vylákalo na některá místa řadu lidí. 

16:24

Nákupy bytů na investici meziročně vzrostly v průměru zhruba o čtvrtinu, osm z deseti takových zákazníků jsou Češi. Vyplývá to z únorového průzkumu společnosti CEEC Research mezi 40 developery. Podle zhruba dvou třetin z nich má na tento nárůst vliv současná koronavirová krize.

16:42

Farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že její vakcína proti covidu-19 vyvinutá ve spolupráci s firmou BioNTech se v klinických testech ukázala jako bezpečná a vysoce účinná u dětí ve věku 12 až 15 let. Závěry vycházejí z předběžných dat o testování. Podle agentury AP vývoj přibližuje scénář, že v dané věkové skupině se začne očkovat na konci letošního léta.

16:59

Korespondent britské zpravodajské stanice BBC John Sudworth opustil Čínu kvůli tlaku a výhrůžkám ze strany čínských úřadů. Oznámil to dnes server BBC News. Sudworth získal mimo jiné novinářskou cenu za reportáže o zacházení čínských úřadů s příslušníky etnické menšiny Ujgurů v autonomní oblasti Sin-ťiang.

17:30

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes nedoporučila při léčbě pacientů s covidem-19 používat přípravek proti parazitům ivermektin. Důvodem je nedostatek dat, která by prokázala jeho přínosy. Podobné doporučení minulý týden vydala Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), dříve americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) či výrobce ivermektinu Merck. (ČTK)

17:50

Novým rektorem Univerzity Palackého v Olomouci se stal děkan Fakulty zdravotnických věd Martin Procházka. Nahradí Jaroslava Millera, jenž rezignoval.

18:10

Nových případů covidu ubývá asi o 2000 týdně, pomaleji klesá počet hospitalizovaných. Epidemická situace je proto rozporuplná, řekl šéf ÚZIS Dušek. (ČTK)

18:30

Záložník Rangers Glen Kamara je podle svého právníka stále otřesený incidentem se slávistou Ondřejem Kúdelou, kterého po odvetném osmifinále Evropské ligy v Glasgow obvinil z rasistické urážky. Finský fotbalista tmavé pleti to řekl v sobotu při setkání se zástupcem UEFA, který události v Ibrox Parku vyšetřuje. Lituje, že po kontroverzním momentu před koncem zápasu neopustil hřiště. (ČTK)

18:50

Česká měna v prvním čtvrtletí posílila k euru nepatrně o 0,35 procenta na 26,10 Kč/EUR, kde se obchodovala dnes odpoledne. Americká měna od začátku roku na trzích výrazně posiluje, takže koruna k dolaru letos oslabila o 3,9 procenta na 22,26 Kč/USD. ČTK to řekl analytik obchodníka s měnami Purple Trading Štěpán Hájek.

18:55

Čínská společnost Suning, jeden z největších obchodních řetězců v zemi, si podle italských médií podrží majoritní podíl v Interu Milán. Ten je jedním z největších evropských fotbalových klubů. Aby mohl klub dokončit rozehranou sezonu, půjčí si Suning 250 milionů eur od banky Goldman Sachs. HN nedávno informovaly, že hrozí odchod čínských firem z evropského fotbalu.

19:10

Pokud se lidé o Velikonocích „utrhnou ze řetězu“, hrozí podle ministra Jana Blatného, že se školy otevřou jen na týden, než se epidemie zase zhorší. (ČTK)

19:10

Energetická skupina ČEZ dokončila prodej rumunských aktiv firmě Macquarie Infrastructures and Real Assets (MIRA). ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČEZ Alice Horáková. Smlouvu o prodeji společnosti uzavřely loni v říjnu, transakci následně schválil evropský antimonopolní úřad i bezpečnostní rada rumunského státu. Cenu firmy neuvedly, analytici dříve odhadovali, že ČEZ za prodej získal 25 až 30 miliard korun. (ČTK)

19:30

Předsedu poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka ani bývalého šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje policie nebude stíhat za manipulaci miliardového tendru na mýto. Podle zjištění HN a Aktuálně.cz kauzu detektivové po třech letech od policejního zásahu odložili.

19:50

Čína a Rusko jsou podle Senátu bezpečnostní hrozbou a vláda by neměla uchazeče z těchto zemí oslovovat a zvát do tendru na výstavbu nových jaderných bloků v Dukovanech. Horní komora v dnešním usnesení vyjádřila znepokojení nad postupem vlády i ministerstva průmyslu. Podle senátorů jejich postup vzbuzuje nedůvěru členů českého Parlamentu i zahraničních partnerů v rámci NATO a EU. (ČTK)

20:10

Vězněný ruský opoziční předák Alexej Navalnyj oznámil, že zahájil hladovku. Snaží se tak přimět správu věznice, aby mu umožnila adekvátní lékařskou péči. „Vyhlásil jsem hladovku s požadavkem dodržení zákona, aby byl ke mně puštěn pozvaný doktor. Takže ležím hladový, ale zatím s oběma nohama,“ píše se v příspěvku, který podle agentury Reuters zveřejnili na Navalného Instagramu jeho právníci.

20:16

O funkci předsedkyně ČSSD se bude ucházet poslankyně Kateřina Valachová. Řekla to dnes v ČT. Nové vedení si bude strana vybírat příští týden. 

20:30

Novou slovenskou vládu v čele s dosavadním ministrem financí Eduardem Hegerem jmenuje prezidentka Zuzana Čaputová ve čtvrtek dopoledne. ČTK to dnes sdělil mluvčí hlavy státu Martin Strižinec. Kabinet složily čtyři dosavadní vládní strany po dohodě na urovnání krize v koalici, jehož součástí byla demise premiéra Igora Matoviče. (ČTK)

20:50

Polovina dlouhodobě měřících stanic v Česku dnes zaznamenala teplotní rekord. Padl na 79 místech. V Praze a na Berounsku bylo přes 25 stupňů Celsia. (ČTK)

21:10

Slova prezidenta o tom, že můžu za to, že v Česku umírají lidé, mě neurazila, mým úkolem je zabránit tlaku na ústav. Naším posláním je dostat k lidem bezpečné léky. Kritéria na schválení u vakcín jsou ještě přísnější, říká ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová. Pokud bychom dostali potřebné dokumenty, mohli bychom Sputnik V posoudit skoro stejně jako EMA, dodává.

 

21:20

Světový obchod se zbožím se v letošním roce zvýší o osm procent po loňském propadu o 5,3 procenta, za kterým stála pandemie nemoci covid-19. Předpověděla to dnes Světová obchodní organizace (WTO). Zlepšila tak své říjnové odhady, podle kterých se měl obchod loni snížit o 9,2 procenta a letos stoupnout o 7,2 procenta. (ČTK)

21:40

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v současnosti vyšetřuje celkem 62 případů krevních sraženin, které se v různých zemích vyskytly po podání vakcíny proti covidu-19 od společnosti AstraZeneca. Na tiskové konferenci to dnes uvedla šéfka EMA Emer Cookeová. Některé evropské země kvůli sraženinám dočasně pozastavily očkování tímto přípravkem, připomněla agentura Reuters.

22:00

Společnost Google uzavřela už více než 600 licenčních smluv o obsahu s provozovateli médií. Dál jedná o poskytnutí jedné miliardy dolarů (asi 22 miliard korun) dalším vydavatelům. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení.

22:30
23:00

Ministerstvo školství vidí v návratu všech dětí do mateřských škol zdravotní riziko. Nová varianta covidu-19 se mezi nimi šíří rychleji a často probíhá bezpříznakově. V první fázi (v první polovině dubna) proto ministerstvo počítá jen s posledními ročníky, tedy dětmi v povinném předškolním vzdělávání. Finální podobu scénáře návratu dětí a studentů do škol ale doposud nemá.

06:55

Brazílie má za sebou zdaleka nejčernější měsíc od začátku pandemie covidu-19. Za březen tam v souvislosti s nákazou úřady evidují 66 500 úmrtí, tedy téměř dvakrát více, než v dosud nejsmrtelnějším červenci minulého roku.

07:10

Itálie vyhostila dva ruské diplomaty v souvislosti s podezřením ze špionáže, oznámil ve středu ministr zahraničí Luigi Di Maio. Policie v úterý večer zadržela kapitána italského námořnictva při tajné schůzce s jedním z vojenských diplomatů ruského velvyslanectví. Zatčení se uskutečnilo v momentě, kdy italský důstojník předával ruskému diplomatovi tajné informace.

07:26

Poslanci se dnes mimořádně sejdou ke zvýšení krizového ošetřovného kvůli zavřeným školám na 80 procent redukovaného výdělku. Od rána bude Sněmovna projednávat ve druhém čtení návrh nového stavebního zákona, jenž podle úprav hospodářského výboru předpokládá například převod všech stavebních úřadů pod stát.

07:40

Soud v Hongkongu dnes shledal vinnými z nepovoleného shromažďování sedm předních představitelů tamního demokratického hnutí. Do skupiny patří mimo jiné mediální magnát Jimmy Lai či 82letý zakladatel opoziční Demokratické strany Martin Lee, kteří se s dalšími pěti lidmi zúčastnili nepovolených demonstrací loni v srpnu.

07:54
07:55

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenuje novou vládu v čele s dosavadním ministrem financí Eduardem Hegerem.

08:09

Končí prodloužený termín pro podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí na rok 2021 a k silniční dani za loňský rok. Zároveň byl do dneška prodloužen termín pro úhradu silniční daně. Původní termín 1. února vláda prodloužila v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru.

08:21

V Česku v březnu zemřelo s covidem 5779 lidí, asi o 800 více než v dosud nejtragičtějším listopadu. Od začátku epidemie zemřelo s nákazou 26 586 lidí.

08:37

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne opět vzrostly. Benzin zdražil o deset haléřů na průměrných 31,27 korun za litr, nafta o sedm haléřů na 29,55 korun za litr.

08:49

Po havárii, při níž zahynulo pět lidí včetně nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, musí odstranění trosek vrtulníku z aljašské divočiny zajistit letecká společnost. Podle agentury AP to uvedl zástupce amerického federálního úřadu, který vyšetřuje příčiny nehody. Vyšetřovatelé doufají, že se úklidovou operaci podaří provést do konce týdne.

09:08

Vítkově realitní skupině CPI Property Group loni stoupl provozní zisk o 15,9 procenta na 8,8 miliardy korun. Tržby klesly o 7,3 procenta na 16,3 miliardy korun. (ČTK)

09:15

Česká ekonomika se v loňském roce propadla o 5,6 procenta, potvrdil ČSÚ. HDP tak klesl nejvýrazněji od vzniku od ČR. Předtím šest let rostl. (ČTK)

09:30

Veřejné finance se loni dostaly především kvůli dopadům pandemie koronaviru do schodku 6,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP), uvedl dnes Český statistický úřad (ČSÚ). (ČTK)

09:45
10:00

České akcie podle indexu PX zpevnily v 1. čtvrtletí o 6,17 procenta. Překonaly tak světové akciové trhy, které přidaly v průměru čtyři procenta. (ČTK)

10:10

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes jmenovala dosavadního ministra financí Eduarda Hegera předsedou nové vlády, kterou po demisi premiéra Igora Matoviče vytvořila stávající čtyřčlenná koalice. (ČTK)

10:20

Dosavadní slovenský premiér Igor Matovič bude v nové Hegerově vládě ministrem financí. Do funkce ho jmenovala prezidentka Zuzana Čaputová. (ČTK)

10:30

Epidemie covidu v Praze dál slábne. Ve středu přibylo 732 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, což je nejnižší středeční přírůstek od začátku prosince. Zdravotníci v Praze dosud podali přes 300 000 dávek očkování, z toho ukončené očkování druhou dávkou má přes 100 000 lidí. (ČTK)

10:40

Čtyři lidé včetně jednoho dítěte přišli ve středu o život při střelbě v kalifornském městě Orange. Další oběť podle policie utrpěla těžká zranění, ve vážném stavu skončil také údajný střelec, informovala agentura AP. (ČTK)

10:50

Český ministr obrany Metnar je se svými protějšky z Francie a Estonska na návštěvě Mali. Jeho cestu ČTK potvrdilo ministerstvo obrany. (ČTK)

11:00
11:15

Trenér hokejové reprezentace Filip Pešán pozval do týmu, který začal přípravu na mistrovství světa v Lotyšsku, dalších pět hráčů z Kontinentální ligy. Na začátku příštího týdne se mu mají hlásit obránci Dominik Mašín s Michalem Jordánem a útočníci Lukáš Radil, Robin Hanzl a Hynek Zohorna. (ČTK)

11:30

Tchajwanský výrobce polovodičů TSMC v následujících třech letech investuje do zvýšení kapacity ve svých závodech 100 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč). (ČTK)

11:45

Mateřské školy jsou v průměru naplněné z 90 procent. Situace v regionech se ale liší. Nedostatek míst je hlavně ve velkých městech a jejich okolí, řekl náměstek MŠMT. (ČTK)

12:00

Ministerstvo zdravotnictví podepsalo dohodu s policií, podle které budou hygienické stanice předávat informace o karanténách policistům. Ti je mohou využít při kontrolách. (ČTK)

12:10

Od 12. dubna by se měly do škol vrátit děti z 1. stupně, řekl ministr zdravotnictví Robert Plaga (za ANO). Jednat o tom bude ještě vláda, návrat se možná nebude týkat všech okresů. (ČTK)

12:25

Pětašedesátiletý německý prezident Steinmeier se nechal očkovat proti covidu-19 vakcínou AstraZeneca, kterou Německo nepoužívá pro mladší 60 let. (ČTK)

12:40

Letečtí dopravci Smartwings a ČSA budou v létě z Česka létat celkem do 74 destinací. Přes Velikonoce mají v plánu 111 letů v 15 zemích. (ČTK)

13:00

Hygienici čekali, že se po zavedení příspěvku zvýší počty hlášených kontaktů o 30 až o 40 procent, což se nestalo. Polovina lidí hlásí, že žije sama. (ČTK)

13:15
13:30

Fakultní nemocnice Brno dnes dostala proti covidu lék firmy Regeneron. Podala ho dvěma pacientům. Z 2000 dávek šla část jiným nemocnicím z Moravy. (ČTK)

13:45

Postup pro zmírňování protiepidemických opatření je podle Blatného ve velmi pokročilém stadiu přípravy. Čeká na stanoviska odborných skupin, uvedl. (ČTK)

14:00

Schodek státního rozpočtu ke konci března stoupl na 125,2 miliardy korun z únorových 86,1 miliardy korun. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo financí. Jde o nejhorší březnový výsledek od vzniku ČR. Loni ke konci března vykázal rozpočet schodek 44,7 miliardy korun. (ČTK)

14:15

Předsedové pěti opozičních stran vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO), aby podal návrh na odvolání vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) z vlády kvůli postupu s tendrem na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. (ČTK)

14:30

Německo vybralo další tři elektrárny, které od prosince nebudou smět spalovat uhlí, jedna patří podnikateli Křetínskému. Dostanou odškodné. (ČTK)

14:45
15:00

Muž, který kontaktoval přes sociální síť dívky, jež se pro dokumentární film V síti vydávaly za dvanáctileté, a žádal je, aby se svlékly nebo mu zaslaly intimní fotografie, byl dnes v Ústí nad Labem odsouzen na dva roky ve věznici s ostrahou. (ČTK)

15:15

EPH uzavře v Německu dvě uhelné elektrárny Mehrum a Deuben, uspěl v aukci na platby za odstavení uhelných zdrojů. Výši finanční kompenzace nesdělil. (ČTK)

15:30

ŘSD obdrželo šest nabídek na stavbu dálnice D55 ze St. Města do Mor. Písku. Nejvýhodnější nabídku za 1,951 mld. Kč podala Skanska, uvedl ředitel Mátl. (ČTK)

15:45

Písňová soutěž Eurovize se bude v květnu v nizozemském Rotterdamu konat za účasti diváků. Počet lidí v auditoriu ale bude omezený, všichni budou muset mít negativní test na koronavirus a úřady budou celý průběh akce pečlivě sledovat. (ČTK)

16:00

Sněmovna propustila nový stavební zákon do závěrečného čtení. Poslanci k němu vznesli desítky návrhů změn, Piráti ho chtějí zamítnout. (ČTK)

16:15
16:30

Akcie v USA jsou na rekordech, klíčový index S&P 500 poprvé překonal hranici 4000 bodů. Investoři věří v silný růst americké ekonomiky. (ČTK)

16:45

Rodiče, kteří zůstali doma s dětmi kvůli zavřeným školám, zřejmě dostanou vyšší ošetřovné. Sněmovna dnes schválila zrychleně už v prvním čtení poslaneckou novelu, podle které dávka vzroste o deset procentních bodů na 80 procent redukovaného výdělku. (ČTK)

17:00

Basketbalistky Hradce Králové ve čtvrtém semifinále vyhrály v Brně nad Žabinami 71:66 a budou soupeřkami domácích suverének posledních let USK v ligovém finále. O zlato se tak utkají dva nejlepší týmy základní části. (ČTK)

17:20

Pro ruské občany je nebezpečné jezdit do Gruzie, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov poté, co Gruzínci protestovali proti soukromé návštěvě ruského novináře Vladimira Poznera v zakavkazské zemi a donutili ho k předčasnému odjezdu. (ČTK)

17:40
18:00

Národní sportovní agentura (NSA) ve spolupráci se zástupci sportovních svazů připravila manuál, jak by se mohli lidé začít vracet na sportoviště. V první fázi by to měli být sportovci do 19 let v oddílech a klubech, kde by mohli mít bezkontaktní tréninky venku v maximálně desetičlenných skupinách. (ČTK)

18:20

Kvůli přetrvávající pandemii se přesouvá vydání autobiografie Karla Gotta, premiéra dokumentárního filmu Karel i vzpomínkový koncert v pražské O2 areně. Projekty nesoucí odkaz zpěváka, který zemřel 1. října 2019, by měly být představeny v druhé polovině letošního a v příštím roce. (ČTK)

18:40

Svaz zdravotních pojišťoven kritizuje návrh kompenzační vyhlášky, která by měla upravit letošní úhrady za zdravotní péči. Nejvíc jim vadí odměny pro zdravotníky mimo nemocnice, na které bude z pojistného vydáno zhruba 12,2 miliardy korun. (ČTK)

19:00
19:20

Mistryně Evropy a vicemistryně světa Hana Horáková bude jako druhá zástupkyně českého basketbalu po Jiřím Zídkovi starším uvedena do Síně slávy FIBA. (ČTK)

19:40

Město Jičín chce na jaře vypsat čtvrtmiliardový tendr na stavbu infrastruktury v desetihektarovém areálu bývalých kasáren pro stavbu nové obytné čtvrti. Odhad nákladů stavby a nákladů na stavební a autorský dozor činí asi 235 milionů korun. Půjde tak o největší investici v novodobé historii sedmnáctitisícového města. (ČTK)

20:00

Švédsko kvůli zpožděním v dodávkách vakcín proti covidu-19 vzdalo svůj cíl naočkovat do poloviny letošního roku veškerou dospělou populaci. S ohledem na harmonogram zásobování očkovacími látkami je reálné, že lidé nad 18 let a nezletilí se zdravotními problémy budou moci alespoň jednu dávku proticovidové vakcíny dostat do 15. srpna. (ČTK)

20:20

Společný podnik automobilek Volkswagen a FAW koupí v Číně od americké Tesly kredity za zelená auta, obdobu evropských emisních povolenek, aby splnil tamní ekologické standardy. Jde o první takový obchod mezi těmito společnostmi v Číně. (ČTK)

20:40

Maronitský patriarcha Bišára Raj obvinil subjekty, které Libanon vtahují do regionálních konfliktů, z toho, že nejednají v nejlepším zájmu země. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Terčem nebývale přímé kritiky je podle ní libanonské šíitské hnutí Hizballáh. (ČTK)

21:00
21:20

Potápěči nalezli v březnu v orlické přehradě poblíž Žďákovského mostu na Písecku ostatky dvou lidí a jednoho utopeného člověka, jenž byl pohřešovaný od letošního ledna. Patrně šlo ve všech případech o sebevrahy. Ostatky předali policisté k soudnímu zkoumání, aby zjistili příčinu smrti. (ČTK)

21:40

Bývalá barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij čelí ze strany barmských úřadů novému obvinění. Viní ji, že porušila zákon o státním tajemství z koloniální éry. To je zatím nejzávažnější vznesené obvinění, tvrdí její právník. (ČTK)

22:00

V Česku roste počet ojetých vozů, u kterých nový majitel nezajistil v technickém průkazu vlastnický převod. Za auto je tak stále odpovědný původní vlastník, po kterém mohou například úřady vymáhat pokuty. Takových aut jsou minimálně stovky. (ČTK)

22:20

Pohyby ruských vojsk v blízkosti hranic s Ukrajinou mají za cíl zajistit ruskou bezpečnost a nepředstavují pro nikoho hrozbu. Uvedla to ve čtvrtek kancelář prezidenta Vladimira Putina, napsala agentura Reuters. (ČTK)

22:40

Automobilka Hyundai Motor kvůli nedostatku čipů částečně přeruší výrobu v Koreji. Od 7. dubna na týden zavře hlavní továrnu ve městě Ulsan na jihovýchodě země, která produkuje sportovně-užitkový vůz (SUV) Kona a elektromobil Ioniq 5. (ČTK)

23:00
09:44

Počet hospitalizovaných s nemocí covid-19 v Česku byl ke čtvrtku nejnižší od 22. února. Pacientů bylo 7052, což je asi o 1100 méně než před týdnem. Ve vážném stavu bylo 1563 pacientů, což je také nejnižší číslo od konce února. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Naopak rekordně vysoký byl ve čtvrtek počet očkovaných proti covidu-19. Vakcínu dostalo 52 551 lidí, což je nejvíc za den od loňského začátku očkování.

10:00

Vztah k Rusku, který má (v mládí velmi antirusky naladěný) Viktor Orbán nyní více než vřelý, byl hlavním důvodem, proč čtvrteční setkání tří zástupců euroskeptických formací bylo jen dalším reklamním cvičením maďarského premiéra vůči domácímu i zahraničnímu publiku, píše o schůzce Orbána, šéfa italské Ligy Mattea Salviniho a polského premiéra Mateusze Morawieckého v komentáři Martin Ehl.

10:15

Zpěvák, hudebník a zakládající člen kapel Blue Effect a Etc... Vladimír Mišík oznámil, že končí s koncertováním. Důvodem jsou zdravotní problémy.

10:30

Členové skupiny OPEC a jejich spojenci od května postupně začnou navyšovat těžbu. Podle zdrojů agentury Reuters se tak dohodli na čtvrteční schůzce.

11:25

Sluchátka TCL MoveAudio S200 nejsou jen levnou (s)prostou kopií sluchátek od Applu. Jsou levnější a zároveň nabízejí ochranu proti vodě a potu. Navíc míří na uživatele telefonů s operačním systémem Android, kde se mezi prvními chlubí funkcí rychlého párování od Googlu, které se snaží napodobit jablečnou magii, píše v recenzi Otakar Schön.

12:14

Sejdou se Orbán, Salvini a Morawiecki…, mohl by začínat politický vtip pro ty, kdo se alespoň zběžně orientují v evropské politice. Ke schůzce přitom skutečně došlo, ve čtvrtek v podvečer v Budapešti. Parametry vtipu přesto splnila. Zúčastnění politici mají totiž natolik neslučitelné ambice a představy, že jejich spojení v novou politickou sílu v Evropě, jak to deklarovali, je víceméně nemožné. Více čtěte v článku Kateřiny Šafaříkové.

12:30

V počasí nás čekají extrémy: Sucha budou delší a srážky možná rekordní, říká klimatolog Miroslav Trnka.

 

12:48

Zadlužené obci Prameny na Chebsku se podařilo získat návratnou finanční výpomoc 33,7 milionu korun od ministerstva financí na vyplacení zbývajících dluhů. Obec tedy splatí veškeré pohledávky vůči soukromému věřiteli, díky tomu se jí po více než deseti letech podaří odblokovat obecní účty a může tak znovu hospodařit, řekla dnes ČTK starostka Michala Málková (ANO).

12:54

Premiér nechápe, proč se do škol a školek vrátí jen část dětí. Řekl to v pátek Radiožurnálu. Kritizoval i návrh otevírání škol podle situace v okresech.

13:03

"V odpadech je obrovské množství úspor. Z našich zkušeností jde o jednotky, někdy dokonce i desítky milionů korun ročně, které může společnost díky cirkulárnímu hospodářství ušetřit," říká v rozhovoru pro HN Cyril Klepek, zakladatel tržiště Cyrkl.com, které za necelé dva roky fungování zprostředkovalo prodej více než 75 tisíc tun odpadu.

13:21

Plynovod Eugal, který vede z německého pobřeží Baltského moře k německo-české hranici, je hotový. Měl by přepravovat plyn z potrubí Nord Stream 2.

13:35

Kateřina Valachová působí o poznání rázněji než ostatní uchazeči o post šéfa ČSSD. Její volba dává sociálním demokratům malou, ale přesto asi největší šanci na záchranu, píše v komentáři Jan Kubita.

14:04

Při zřejmě nejhorší nehodě vlaku v dějinách Tchaj-wanu zemřelo 48 lidí. Cestování vlakem je ale výrazně bezpečnější než cestování autem, vysvětluje Michael Bouška.

14:17

Protiepidemická opatření přes Velikonoce připraví hoteliéry podle největších tuzemských rezervačních portálů Hotel.cz a Spa.cz o desítky milionů korun.

14:52

Americká ekonomika v březnu vytvořila asi 916 000 pracovních míst, což je více, než se očekávalo. Míra nezaměstnanosti klesla na šest procent.

15:09

Rakousko poskytne České republice 30 000 dávek vakcín proti covidu-19. Podle agentury Reuters to dnes oznámila kancelář spolkového kancléře Sebastiana Kurze. Ten krok nazval ukázkou solidarity poté, co podle něj Evropská unie po nedávných jednáních selhala při snaze napravit nerovnosti v distribuci očkovacích látek mezi jednotlivými členskými státy. Kurz také uvedl, že k podobnému kroku se vůči České republice chystají i další země.

15:18

Přes čtvrt bilionu korun leží radnicím ladem na účtech a 12 miliard nestihly proinvestovat, kritizuje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) obce a kraje za jejich hospodaření. „Za to, že jsme neproinvestovali veškerý potenciál, který jsme měli, do značné míry může právě ministerstvo financí, potažmo paní ministryně sama,“ říká v rozhovoru s HN předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

15:49

Odbyt amerického výrobce elektromobilů Tesla se v prvním čtvrtletí meziročně více než zdvojnásobil na 184 800 vozů. Překonal tak očekávání analytiků.

16:18
17:02

Další pomoc s vakcínami Česku nabídlo Slovinsko, uvedl na Twitteru Babiš. Lublaň podle něj nabízí, že se podělí o 10 000 dávek očkovací látky.

17:14

Dolar dnes na devizových trzích posiluje, k růstu jeho kurzu přispěla zpráva o březnové tvorbě pracovních míst ve Spojených státech, která překonala očekávání analytiků. Americké ministerstvo práce oznámilo, že ekonomika Spojených států v březnu vytvořila asi 916 tisíc pracovních míst, nejvíce od loňského srpna.

17:23

Nizozemsko po nevyjasněném úmrtí pacientky dočasně přerušilo očkování vakcínou firmy AstraZeneca u osob mladších 60 let, uvedla agentura Reuters.

18:20

Představitelé Íránu a světových mocností budou příští úterý ve Vídni jednat o osudu mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Po dnešním virtuálním jednání o obnovení dohody to uvedli evropští a íránští činitelé.

18:40

Skupina ruských nevládních organizací a aktivistů dnes zveřejnila zprávu o zapojení Ruska do války v Sýrii. Upozorňují v ní například na údajné válečné zločiny a porušování mezinárodního humanitárního práva za deset let, po která konflikt v této blízkovýchodní zemi trvá.

09:19

Premiér Andrej Babiš poslal ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému již nejméně čtvrtý vytýkací dopis. Ministrovi podle Deníku N vytkl přísné podmínky pro podávání léku bamlanivimab na covid.

09:21

Počet nových případů covidu v pátek klesl oproti minulému týdnu o polovinu na 3809. Podobně se propadl i počet očkovaných. Pátek byl ale sváteční den.

09:27

Počet hospitalizovaných s covidem-19 v ČR v pátek klesl na 6530, což je nejméně od 21. února. Množství pacientů klesá čtvrtý den v řadě.

09:27

ČR již nemá nejvíce případů na obyvatele z okolních zemí, je druhá a počty nakažených klesají. Nyní je nehorší situace v Polsku. Třetí je Rakousko.

09:34

Americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) vyzvedl vrak vrtulníku, v němž zahynul minulou sobotu nejbohatší Čech Petr Kellner a další čtyři lidé, a vyslal na Aljašku tým vyšetřovatelů. Ti mají zkoumat důkazy týkající se nehody, informovala v pátek regionální televize KTUU TV.

09:35

Koronavirus se ve světě potvrdil už u více než 130 milionů lidí, z toho přes 2,8 milionu kvůli nákaze zemřelo, uvádí Univerzita Johnse Hopkinse.

09:45

Na nemocenskou se za leden a únor dle údajů ministerstva práca a sociálních věcí vydalo 6,1 miliardy korun, meziročně o čtvrtinu víc. Ošetřovné činilo 677 milionů korun, loni byla suma poloviční.

09:53

Nejvýnosnější sázka na evropských burzách v prvním čtvrtletí letošního roku? Jednoznačně akcie společnosti Kindred Group, která provozuje on-line sázky a kasina. Kdo cenné papíry této švédské firmy nakoupil na začátku ledna, zhodnotil svou investici o 90 procent. To už se blíží 100procentnímu výnosu, který ve stejném období nabídla investice do kryptoměny bitcoin. Dařilo se i akciím řady dalších evropských firem, například bankám, automobilkám či cestovním kancelářím.

10:11

Maringotka dražší než hotel? Lidé si rádi připlatí, touží po romantice, říká zakladatel Amazing Places.

 

10:40

Na americko-mexické hranici zadrželi v březnu 171 000 migrantů, nejvíc za 15 let. Americký ministr vnitřní bezpečnosti Alejandro Mayorkas v březnu uvedl, že USA očekávají u svých jižních hranic největší migrační vlnu za 20 let.

11:16

V Británii bylo do 24. 3. vakcínou AstraZeneca očkováno 18 milionů lidí, u 30 z nich se vyskytla krevní sraženina. Sedm lidí kvůli sraženině zemřelo.

11:30

Írán se nespokojí s postupným rušením sankcí, které vůči němu znovu zavedla předchozí vláda Spojených států kvůli jeho jadernému programu. Teherán požaduje zrušení všech amerických sankcí. Prohlásil to dnes v rozhovoru s íránskou státní televizí Press TV mluvčí íránského ministerstva zahraničí.

11:59

Vesmírný slunečník je zatím stále spíš sci-fi, ale v příštích desetiletích by i takové technologie už mohly být reálné. Snižování emisí oxidu uhličitého nemusí být jediným řešením klimatických změn.

12:15
12:30

Léky na covid nejsou politické téma, píše Blatného úřad k Babišovým vytýkacím dopisům. Podmínky podávání léků už byly podle ministra upraveny.

12:45
13:10
13:34

Suezským průplavem mají dnes proplout všechna zbývající plavidla, která tam čekala od minulého týdne, kdy tuto důležitou dopravní tepnu světového obchodu zablokovala velká kontejnerová loď. Informovala o tom agentura Reuters.

13:50
14:05
14:20

Svět se nevrátí před covid, musíme myslet dopředu. Klíčová vlastnost bude zvídavost, říká šéf české pobočky nadnárodní průmyslové skupiny ABB Vítězslav Lukáš v rozhovoru pro HN

14:35

Multikina v České republice registrují kvůli uzavření z důvodu pandemie koronaviru stamilionové ztráty. Nepomohlo jim ani loňské několikaměsíční otevření. Provozovatelé kin totiž neměli kvůli útlumu filmového průmyslu dostatek "velkých filmů". Vstupenky podle zástupců filmového průmyslu přitom tvořily až 70 procent jejich příjmů. Při absenci promítání v kinech roste zájem o on-line videotéky a televize.

14:45

Suezským průplavem proplula už všechna zbývající plavidla, která tam čekala od minulého týdne, kdy tuto důležitou dopravní tepnu světového obchodu zablokovala velká kontejnerová loď. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na správu průplavu.

15:00
15:15
15:30

Po letech rozkopané D1 začíná historicky největší výluka na trati mezi Prahou a Brnem, cesta se prodlouží.

15:45
16:00

Hlavním úkolem nové hygieničky Pavly Svrčinové by podle Centra pro modelování biologických a společenských procesů (BISOP) mělo být nastavení jasné strategie testování a trasování a zlepšení komunikace. Zástupci centra to dnes uvedli ve shrnutí monitoringu trasování v únoru a březnu. Podle nich se trasování ve druhé polovině března zlepšilo, přetrvávají ale problémy třeba s nízkým počtem hlášených kontaktů nemocných lidí nebo s tím, že někteří při nemoci zřejmě nedodržují nařízenou izolaci.

16:15
16:38

Ministerstvo zdravotnictví vydalo nové znění opatření o návratu do ČR, které zrušil soud. Podstoupit test bude nutné jen při návratu ze zemí s velmi vysokým rizikem nákazy.

16:39

Maďarsko pošle v květnu Česku 40 000 dávek vakcíny proti covidu, oznámil šéf maďarské diplomacie.

16:55

Hongkongský robot Sophia umí mluvit, zpívat, vtipkovat, ale i malovat. V březnu se Sophii podařilo vytvořit umělecké dílo, které se následně v aukci prodalo za necelých 689 tisíc amerických dolarů, tedy v přepočtu asi 15 milionů korun.

17:24

Rusko s vakcínou pracuje jako s nástrojem politického vydírání, nikoli jako spolehlivý partner a dodavatel, píše ve své analýze o Sputiku V Martin Ehl.

17:51

Nad plány kolem postupného uvolňování bezpečnostních opatření v sídle amerického Kongresu opět visí otazníky. Napsala to dnes agentura AP poté, co v pátek v areálu Kapitolu 25letý útočník s nožem zabil jednoho policistu. Podle zpravodajky společnosti BBC jsou na místě znovu uzavírky ulic a dodatečné jednotky bezpečnostních složek.

18:44

Dávka 40.000 vakcín, kterou dnes přislíbilo České republice poslat Maďarsko, bude od firem Pfizer a BioNTech, nebo Moderna. Společně s 30.000 slíbenými dávkami z Rakouska a 10.000 ze Slovinska je to víc než opozicí kritizovaná ztráta 70.000 dávek z unijního vyjednávání o rozdělení deseti milionů dodatečných vakcín Pfizeru, řekl dnes v podvečer České televizi premiér Andrej Babiš (ANO).

09:05

Testy v sobotu prokázaly 2149 nových případů onemocnění covidem-19. Byl to druhý nejnižší denní nárůst od začátku roku. Celkový počet úmrtí lidí s potvrzeným koronavirem v Česku od začátku epidemie se blíží 27 000. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

09:22

Náklady státního podniku Diamo spojené s útlumem těžby černého uhlí společností OKD mají do konce roku 2024 činit devět miliard korun. Peníze vydá stát ze státního rozpočtu. Částku tvoří mimo jiné náklady vynaložené v souvislosti s propouštěním nepotřebných zaměstnanců nebo náklady na zahlazování následků hornické činnosti. (ČTK)

09:34

Dopad yucatánského asteroidu, který před 66 miliony lety vedl k vyhubení dinosaurů, umožnil zrod deštných pralesů na planetě Zemi. Vyplývá to z vědecké studie, kterou zveřejnil časopis Science. Experti na základě studia fosilních pylových zrnek a listů z Kolumbie zjistili, že po dopadu kilometr široké skály se typ vegetace v jihoamerických tropických lesích dramaticky změnil. (ČTK)

09:50

Bulhaři dnes volí své zástupce do parlamentu. Rozhodnou, zda si navzdory přetrvávajícím obavám korupce moc udrží dlouholetý premiér Bojko Borisov a jeho konzervativní strana GERB, napsala agentura Reuters. První předběžné výsledky voleb se čekají krátce po uzavření volebních místností, tedy po 19:00 SELČ. Oficiální výsledky mají být známy do čtyř dnů. (ČTK)

10:13

Ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) by měl od kabinetu dostat pověření, aby podepsal novou smlouvu se společností Microsoft o vládním bezpečnostním programu. Vyplývá to z materiálu, který v úterý projedná vláda. Microsoft nabízí služby vybraným státům bezplatně, účinnost dosavadní smlouvy vyprší 6. dubna.

10:36
10:53

Jordánský princ Hamzá bin Husajn, který je nevlastním bratrem krále Abdalláha II., pořídil videonahrávku, v níž tvrdí, že je v domácím vězení. Potvrdil také, že bylo zatčeno několik lidí z jeho okolí. Nahrávku odvysílala britská stanice BBC.

11:11

V nejbohatším brazilském státě Sao Paulu čeká nyní přes 700 pacientů s covidem-19 na lůžko intenzivní péče. Informoval o tom s odkazem na své výpočty místní zpravodajský server G1. Ve stejnojmenné metropoli tohoto státu, která je nejlidnatějším městem Brazílie, musí kvůli nebývalému nárůstu úmrtí rychleji vyprazdňovat starší hroby, protože na hřbitovech už není místo. (ČTK)

11:28

Olomoucký kraj loni vykázal nejnižší počet městského obyvatelstva za dobu své existence. Na konci roku 2020 žilo ve 30 městech 351 298 obyvatel, meziročně o 2085 méně. Podíl městského obyvatelstva tak klesl na 55,7 procenta, což je nejnižší hodnota od vzniku Olomouckého kraje.

11:48

Přívalové deště a následné záplavy si na indonéském ostrově Flores vyžádaly životy nejméně 23 lidí. Dalších devět osob je raněných a pět lidí se pohřešuje. Nedaleký Východní Timor dosud ohlásil osm mrtvých.

12:02

Slovensko ohlásilo, že registruje už více než 10 000 úmrtí na covid-19. Země s 5,5 miliony obyvatel v neděli oznámila 77 novým úmrtí, což celkový počet zemřelých od března 2020 zvedlo na 10 025. 

12:19

Strojírenská skupina Motor Jikov Group čeká za loňský rok pokles tržeb o 15 až 20 procent. Holding, který dodává 80 procent produkce pro automobilový průmysl, propustil loni kvůli dopadům koronaviru 50 zaměstnanců. Letos investuje 50 milionů Kč do automatizace a robotizace. (ČTK)

12:38

Zájem o státní maturitu z cizího jazyka proti matematice letos opět mírně vzrostl. K matematice se přihlásilo zhruba 19 procent maturantů, což je přibližně o jeden procentní bod méně než loni. Ostatní dali přednost cizímu jazyku. Nejvíc studentů si vybralo již tradičně angličtinu. (ČTK) 

12:51
13:05

Vláda podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského dělá při řešení pandemie snadné a pohodlné kroky, těm těžkým se vyhýbá. Poukázal například na to, že vláda byla ochotna uzavřít školy, továrny ale nechala otevřené. Rychetský to řekl v rozhovoru televizi Prima a CNN Prima NEWS.

13:23

Úřady amerického státu Florida nařídily evakuaci tří stovek domů, protože tam hrozí větší únik vody z odpadní nádrže továrny na hnojiva v zátoce Tampa Bay. Toxická voda by mohla zaplavit oblast, která je převážně zemědělská. Místní úřady se snaží vodu odčerpat. (ČTK)

13:39

Tenisové French Open možná znovu kvůli covidu nebude v květnu. Možnost odkladu antukového grandslamu připustila ministryně sportu Roxana Maracineanuová po sobotním začátku dalšího celostátního lockdownu. Nová omezení mají trvat měsíc, Roland Garros by měl začít 23. května.

13:53

Papež František v tradičním velikonočním poselství apeloval na rychlejší distribuci vakcín, hlavně chudým zemím. Ozbrojené konflikty během pandemie označil za skandální.

14:07

14:23

Řečtí obchodníci se připravují na pondělní uvolnění koronavirových omezení, které před několika dny oznámila vláda s tím, že chce pozvednout morálku obyvatel po několikaměsíční uzávěře. Někteří se ale chystají protestovat, protože vláda o víkendu kvůli nelepšící se epidemické situaci oznámila, že otevření se nebude týkat tří nejhůře postižených oblastí, včetně Soluně. Informují o tom místní média. (ČTK)

14:37

Nerozbalená videohra Super Mario Bros z roku 1986 od japonské společnosti Nintendo se v Dallasu vydražila za 660 000 dolarů (14,6 milionu Kč).

14:51

15:11

Do Libye dnes dorazila první dodávka vakcín proti covidu-19. Jde o 101.250 dávek ruské vakcíny Sputnik V, informovala agentura DPA s odvoláním na libyjskou přechodnou vládu. Ta vyzvala obyvatele této země rozvrácené letitým ozbrojeným konfliktem, aby se registrovali k očkování. Datum zahájení vakcinační kampaně ale zatím vláda neoznámila.

15:28

V pondělí bude na většině území České republiky vát silný vítr, který bude na horách dosahovat rychlosti až 110 kilometrů za hodinu. V pondělí odpoledne může navíc na mnoha místech sněžit a v noci na úterý hrozí téměř v celém Česku vznik náledí. (ČTK)

15:44

16:01

Španělsko plánuje naočkovat proti covidu-19 do léta sedmdesát procent populace, dosáhnout toho chce i pomoci takzvaných "vakcínodromů", tedy velkých hal pro masové očkování.

16:18

Jeden člověk dnes zemřel při srážce dvou nákladních vlaků u obce Světec na Teplicku. Jedna z lokomotiv začala hořet. Na místě je devět hasičských jednotek, zasahoval také vrtulník letecké záchranné služby.

16:33

V Razicích na Teplicku objevili veterináři menší ohnisko ptačí chřipky. Na nemoc upozornil chovatel, kterému uhynula labuť, dva pštrosi a páv. Všechna zbývající zvířata v chovu budou muset být utracena. Letos je to 28. ohnisko nákazy v České republice. (ČTK)

16:50

17:11

Přívalové deště a následné záplavy si na indonéském ostrově Flores vyžádaly životy nejméně 41 lidí. Informoval o tom místní úřad pro zvládání přírodních katastrof BNPB. Pohřešují se téměř tři desítky lidí. Tisíce jich musely opustit své domovy. V nedalekém Východním Timoru podle svědka, na nějž se odkazuje agentura Reuters, zemřely tři osoby při sesuvu půdy; agentura dříve informovala o osmi obětech. (ČTK)

17:39

Vláda v Jordánsku obvinila prince Hamzu bin Husajna, který je nevlastním bratrem krále Abdalláha II., že společně s dalšími osobami včetně zahraničních aktérů projednával kroky s cílem "destabilizovat" zemi. S tvrzením vystoupil místní vicepremiér poté, co princ na videonahrávce uvedl, že je v domácím vězení a že několik lidí z jeho okolí bylo vzato do vazby. Spojené státy i řada zemí Blízkého východu k událostem uvedly, že pevně stojí za králem Abdalláhem II. (ČTK)

17:47

Nouzový stav v Česku skončí 11. dubna. Vláda už nebude žádat o jeho prodloužení. Pro web tn.cz to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Od 12. dubna podle něj také přestane platit zákaz cestování mezi okresy a v noci. Babiš odmítl komentovat, zda v následujícím týdnu odvolá ministra zdravotnictví Jana Blatného.

18:14

Britská vláda plánuje podle BBC vyzkoušet několik opatření, která mají umožnit bezpečný návrat lidí na sportovní akce či do nočních klubů. Zkoušky opatření mají proběhnout v následujících měsících. Jako testovací akce byly vybrány například finále fotbalových pohárů FA Cup a Carabao Cup či na mistrovství světa ve snookeru. Mezi navrhovanými řešeními jsou například takzvané očkovací pasy. Podle ministra sportu Nigela Huddlestona by se však test těchto certifikátů neměl proběhnout na zmíněných akcích.

18:49

Počet hráčů a členů realizačního týmu hokejového klubu Vancouver Canucks, kteří se nakazili brazilskou mutací koronaviru přesáhl dvě desítky. Nakažení jsou i jejich rodinní příslušníci. Nemocní zvrací, mají křeče a jsou dehydratovaní. Klub kvůli nákaze v uplynulých dnech odsunul zápasy NHL.

19:19

Severní Irsko má za sebou další noc s násilnými střety poté, co výtržníci v Newtonabbey zaútočili zápalnými lahvemi na strážce zákona. Podle policie skončily při "organizovaném útoku" v plamenech tři její vozy, jeden muž byl na místě činu zadržen. Incident byl nejnovější v sérii podobných střetů, které v posledních dnech zažívají v Belfastu, Derry (Londonderry) a jejich okolí. (ČTK)

19:25

Konzervativní strana GERB bulharského premiéra Bojka Borisova podle povolebních odhadů získala nejvyšší počet hlasů v dnešních parlamentních volbách. Podle institutu Alpha Research ji volilo 25,7 procent voličů. Oficiální výsledky mají být známy do čtyř dnů. (ČTK)

19:54

20:13

Kosovský parlament ve třetím kole hlasování zvolil novou prezidentkou bývalou předsedkyni zákonodárného sboru Vjosu Osmaniovou, informovala AFP. (ČTK)

20:52

21:37

Hongkongská policie zadržela 700 kg kokainu v hodnotě přibližně 115,7 milionů amerických dolarů (přes 2,5 miliardy korun). Při jednom z největších protidrogových zátahů za posledních deset let zadržela dva muže ve věku 19 a 25 let. Při další souběžné razii zadržela heroin a metamfetamin za asi dva miliony dolarů.