On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
07:34

Exprezident Spojených států Donald Trump dnes v prvním projevu po opuštění Bílého domu naznačil, že by chtěl v roce 2024 usilovat o druhý prezidentský mandát. Na Konferenci konzervativní politické akce (CPAC) však zároveň vyvrátil spekulace, že by se chystal zakládat novou politickou stranu. (ČTK)

07:50
08:05

V hromadné dopravě, obchodech a na dalších frekventovaných místech musí lidé ode dneška povinně nosit jedině respirátory. V zastavěném území obce je třeba vždy mít minimálně chirurgickou roušku. Nošení chirurgických roušek nebo respirátorů je nově povinné i na pracovištích. (ČTK)

08:16

Zlatý glóbus v kategorii nejlepší cizojazyčný film dnes vyhrál snímek Minari, Rosamund Pikeová získala cenu za nejlepší herečku v komediálním filmu. Ocenění pro nejlepší televizní Drama obdržel historický seriál o britské královské rodině Koruna, který získal již celkem třetí sošku.

tag reuters com 2021 newsml RC232M9KL5YM 2052752578

08:29

První dva miliony vakcín proti covidu-19, které čínská společnost CanSino Biologics vyrábí v Mexiku, budou hotové v druhé polovině března. První zásilka účinné látky do latinskoamerické země dorazila na počátku února. Celkem má čínská firma dodat 35 milionů dávek. (ČTK)

08:44

Obyvatelé Barmy dnes vyšli do ulic v nových protestech proti vojenskému puči poté, co si nedělní krvavé střety s příslušníky bezpečnostních sil vyžádaly nejméně 18 obětí. Zadržená šéfka vlády Do Aun Schan Su Ťij prostřednictvím videokonference stanula před soudem. (ČTK)

tag reuters com 2021 newsml RC2L1M9L61VY 2025985229

09:00

V Německu za posledních 24 hodin přibylo 4732 nových případů nákazy koronavirem a 60 úmrtí spojených s nemocí covid-19. Informoval o tom dnes Institut Roberta Kocha, který přesně před týdnem hlásil 4369 nově infikovaných a 62 zemřelých po nákaze koronavirem. (ČTK)

09:13
09:29

Britsko-švédská farmaceutická firma AstraZeneca prodala svůj podíl 7,7 procenta v americké biotechnologické společnosti Moderna za více než jednu miliardu USD (21,6 miliardy korun). Akcie Moderny v poslední době výrazně rostly díky její vakcíně proti covidu-19. AstraZeneca byla druhým největším akcionářem Moderny. (ČTK)

09:46

Registrační systém k očkování pro lidi starší 70 let byl spuštěn hodinu po půlnoci. Do 8:00 se podle dat Chytré karantény registrovalo 37 668 lidí.

09:58

Policisté v Praze začali dnes po půlnoci kontrolovat podobně jako v ostatních regionech dodržování nových protiepidemických opatření omezujících volný pohyb lidí mezi okresy. Kontroly jsou namátkové na vybraných silnicích na příjezdu i odjezdu z města, řekl ČTK mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. (ČTK)

10:14
10:28

Bývalý první náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček přešel z ministerstva ke Správě železnic. Stal se šéfem nového odboru, který bude mít na starosti zajišťování a řízení dotací na železnici z EU. Čoček loni skončil v pozici náměstka po kontroverzní zakázce k dálničním známkám. (ČTK)

10:46

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v únoru nadále zlepšovaly, i když index PMI mírně klesl z lednových 57 bodů na 56,5 bodu v únoru. Informovala o tom dnes společnost IHS Markit. IHS Markit upozornila, že v únoru se zhoršily výkony prodejů kvůli podstatnému narušení dodavatelských řetězců.

11:00
11:19

Čína do konce června spustí svůj dlouho očekávaný on-line systém obchodování s emisemi (ETS). Čína je největším producentem skleníkových plynů na světě. Celostátní systém obchodů byl opakovaně odložen, částečně kvůli obavám o přesnost a transparentnost údajů o emisích. (ČTK)

11:38

Na burze v norské metropoli Oslo se dnes začalo obchodovat s akciemi začínající letecké společnosti Flyr. Přestože firma vstupuje na trh za koronavirové krize, zájem o její akcie byl hned v úvodu obchodování velmi silný - jejich kurz vzrostl o 28 procent. (ČTK)

11:53

Premiéři Saska a Bavorska chtějí změnit německý systém očkování tak, aby v postižených regionech mohla začít plošná imunizace bez upřednostňování nejohroženějších skupin. Zemští premiéři to prohlásili na dnešní tiskové konferenci, na které se zavázali, že budou v boji proti pandemii spolupracovat na co nejužší úrovni. (ČTK)

12:14

Kopřivnické firmy Tatra Trucks a Tatra Defence Vehicle se budou podílet na zakázce na 879 vojenských vozidel pro belgické ozbrojené síly, kterou získala nizozemská společnost DAF Trucks. Automobilka Tatra Trucks vyrobí podvozky, TDV dodá pro část vozů pancéřované kabiny. Pro české podniky jde o zásadní referenční projekt. (ČTK)

12:31

Aktivita ve zpracovatelském průmyslu eurozóny se v únoru zvýšila nejvíce za tři roky, přispěl k tomu zejména růst výroby a nových zakázek. Poprvé za téměř dva roky také firmy najímaly nové zaměstnance. Vyplývá to z konečných výsledků průzkumu IHS Markit. 

12:46
12:58

Na Slovensku se od uplynulého víkendu mohou nechat očkovat proti covidu-19 také mladší prodavači, taxikáři, revizoři a řidiči v městské hromadné dopravě či průvodčí ve vlacích, byť část seniorů na očkování ještě čeká. Úřady pro zmíněné profese vyčlenily vakcínu od firmy AstraZeneca. (ČTK)

13:07
13:24

Společnost Cebia, která se zabývá prověřováním a oceňováním vozidel, koupil holding EAG ze skupiny Portiva. Dosavadní většinový vlastník Cebie Martin Pajer spolu s vrcholovým managementem ve firmě zůstane. V nejbližších dvou letech hodlá EAG do rozvoje společnosti Cebia investovat vyšší desítky milionů korun. 

13:56
14:08

Společnosti Podané ruce, která v Brně mimo jiné provozuje testovací centrum na výstavišti, podle jejího ředitele Jindřicha Vobořila zadržují celníci na skladech už týdny 100 tisíc respirátorů z Číny. Musí je tak nakupovat podstatně dráž u překupníků. (ČTK)

14:17

K očkování proti nemoci covid-19 se po dnešním spuštění registračního systému zaregistrovalo k poledni zatím 124 tisíc seniorů nad 70 let. ČTK to řekl vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla. (ČTK)

14:30

Firmy mají dostatek respirátorů třídy FFP2 pro své zaměstnance a nehlásí problémy s jejich pořizováním. Podniky se totiž v posledních dvou týdnech začaly více předzásobovat ochrannými pomůckami a poptávka po nich stoupla trojnásobně až čtyřnásobně, sdělila dnes ČTK Hospodářská komora. (ČTK)

14:40

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v únoru snížila těžbu ve srovnání s předchozím měsícem o 870 tisíc barelů na 24,89 milionu barelů denně. Těžba se snížila poprvé od loňského června, hlavně díky dobrovolným škrtům Saúdské Arábie. (ČTK)

14:57

Pařížský soud dnes uznal francouzského exprezidenta Nicolase Sarkozyho vinným z korupce a obchodování s vlivem a uložil mu tříletý trest, z toho jeden rok nepodmíněně. Šestašedesátiletý Sarkozy je podle agentury Reuters druhým francouzským prezidentem usvědčeným z korupce v novodobé historii země. (ČTK)

15:09
15:20

ČSSD navrhuje povinné testování ve firmách s více než 50 zaměstnanci. Než firma testy zajistí, měl by v ní fungovat sváteční provoz, uvedl Hamáček. (ČTK)

15:31

Vláda dnes bude jednat o pokračování projektu české vakcíny, jejíž vývoj byl loni zastaven. Náklady se odhadují až na 250 milionů korun , vyplývá z materiálu. (ČTK)

15:40

Objem nových hypotečních úvěrů na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhl v lednu 20,1 miliardy korun. To je o tři miliardy méně než v prosinci 2020. Proti lednu 2020 je to o 5,5 miliardy, tedy o 38 procent více. (ČTK)

15:49

V Praze dnes začala vakcinace proti covidu-19 očkovací látkou Moderna. Hlavní město má nyní k dispozici pro osm očkovacích center 5200 dávek. (ČTK)

15:52
16:00

Slovensko patrně získalo ruskou vakcínu Sputnik V proti covidu-19, podle zdroje ČTK přepravu zajišťuje armáda. Podle tisku se letoun už vrací do země.

16:10

Polský prezident Duda projednával se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem možnost nákupu čínské vakcíny proti covidu-19. Informovala o tom agentura Reuters.

16:15

Lékový ústav v ČR se zabývá ruskou vakcínou Sputnik, o kterou Rusko požádal prezident Zeman. Kreml uvedl, že nedokáže vyhovět všem žádostem o vakcínu. (ČTK)

16:29

Vláda schválila přes odpor ČSSD rozdělení dotací EU pro Česko v letech 2021 až 2027 mezi operační programy, uvedla Maláčová. Jde zhruba o 489 miliard korun. (ČTK)

16:39

Letošním vítězem ankety evropské Auto roku se stal vůz Toyota Yaris. Porazil ostatních šest finalistů, mezi nimiž byl automobil Škoda Octavia, který skončil na pátém místě. Pro Yaris jde již o druhé vítězství v historii ankety. (ČTK)

Toyota Yaris

17:00

Americká firma Johnson & Johnson, jejíž vakcína byla schválena k použití proti covidu-19 minulý týden, začala s rozvozem dávek. První Američané by měli být touto látkou, u níž postačí jenom jedna dávka, naočkováni do 24 až 48 hodin, řekl dnes šéf firmy Alex Gorsky. (ČTK)

17:20

Dolar se vyšplhal na třítýdenní maximum vůči koši měn, investoři sázejí na rychlejší hospodářský růst v USA. Euro ztrácí 0,3 procenta na 1,2041 dolaru. (ČTK)

17:35

Petříček na jednání ministrů zahraničí zemí střední Evropy obdržel od Slovinska a Rakouska nabídky pomoci s péčí o pacienty s těžkým průběhem covidu. (ČTK)

17:45

Slovensko dovezlo první zásilku ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19, celkově objednalo dva miliony dávek, oznámil premiér Matovič. (ČTK)

17:55

Ceny ropy rostou díky očkovacímu optimismu a schválenému americkému stimulačnímu balíku. Brent přidává 0,4 procenta na 64,70 dolaru za barel. (ČTK)

18:05

Česko podpoří rakouskou iniciativu týkající se zavedení evropských certifikátů o provedeném očkování, uvedlo ministerstvo zahraničních věcí. Naočkovaným by usnadnily cestování. (ČTK)

18:20
18:25

Vláda rozhodla o nasazení až 5000 vojáků a 300 celníků na pomoc policii při bezpečnostních kontrolách nových protiepidemických opatření. (ČTK) 

18:30

Evropská léková agentura (EMA) dosud neobdržela žádost o schválení ruské vakcíny Sputnik V. S jejím výrobcem je stále v kontaktu, uvedla mluvčí EMA. (ČTK)

18:45

Aktivita zpracovatelského průmyslu ve Spojených státech v únoru rostla nejprudším tempem za tři roky, přispěl k tomu příliv nových zakázek. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Institut řízení dodávek. (ČTK)

18:57

Ministerstvo školství vydalo doporučení pro dálkové vzdělávání v mateřských školách, pro předškoláky je povinné. Dává přednost off-line vzdělávání. (ČTK)

19:11

USA si vyhrazují právo uvalit v budoucnu sankce na saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána v souvislosti s vraždou Chášukdžího. (ČTK)

19:11

USA si vyhrazují právo uvalit v budoucnu sankce na saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána v souvislosti s vraždou Chášukdžího. (ČTK)

19:20

Vláda by měla podle koalice Spolu zmapovat počty lůžek na jednotkách intenzivní péče, naočkovat učitele do konce března a odškodnit podnikatele. (ČTK)

19:45

Vláda schválila povinné plošné testování ve firmách. Do 12. března musí test absolovovat všechny firmy, které mají více než 250 zaměstnanců, do 15. března pak pak podniky od 650 zaměstnanců.

19:49

Stát poskytne lidem v nouzi, pěstounským rodinám či klokánkům celkem tři mil. respirátorů a 170 tisíc roušek. Rozdají je potravinové banky, sdělilo ministersto práce a sociálních věcí. (ČTK)

19:57

Povinné testování ve firmách začne podle Havlíčka ve středu. Deset tisíc podniků otestuje podle něj do dvou týdnů 2,1 milionu svých pracovníků. (ČTK)

20:10

Česko požádá o obnovení podpory soukromých investic z Evropské banky pro obnovu a rozvoj, rozhodla vláda. Česko by mohlo získat 100 až 200 milionů eur ročně. (ČTK)

20:13

Za nesplnění povinného testování budou firmám hrozit podle Havlíčka finanční sankce. Na konkrétních postizích se podle něj ještě pracuje. (ČTK)

20:15

Finanční správa od úterý začne přijímat žádosti o nový zvýšený příspěvek 1000 korun denně pro podnikatele. Lze o něj žádat zpětně od 1. února. (ČTK)

20:20

Stravování ve firemních jídelnách nebude možné. Vláda kvůli covidu přijala opatření, které provoz závodního stravování zakazuje, řekla Schillerová. (ČTK)

20:25

Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Prymula se stal Zemanovým poradcem. Je uveden v oficiálním seznamu. Podle Primy bude neplaceným poradcem. (ČTK)

Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula oznámil v neděli v České televizi, že v Česku je druhá vlna koronavirové epidemie.

20:32

Povinné testování se nebude podle Havlíčka vztahovat na lidi pracující z domova. Nevyhnou se mu podniky, které mají pracovníky ve více pobočkách. (ČTK)

20:42

Hamáček udělil výjimku ze zákazu cestování pro Turnov. Lidé z okolních obcí, jež ale spadají pod jiné okresy, by měli mít možnost v Turnově nakoupit. (ČTK)

21:05

Vláda by v úterý měla probrat zvýšení ošetřovného, odměny pro zaměstnance v sociálních službách a povinný home office, řekla Maláčová. (ČTK)

21:25

Británie dodrží svůj plán na rozvolňování opatření, přestože se v zemi objevilo šest případů brazilské mutace koronaviru. Uvedl to dnes britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. Britští školáci se mají do lavic vrátit příští týden, píše Reuters.

22:00

Turecko zmírní část opatření, která na konci loňského roku zavedlo proti šíření koronaviru. Rozvolňovat bude země na základě situace v jednotlivých provinciích, některé se dočkají otevření škol, restaurací či zkráceného zákazu vycházení, oznámil prezident Erdogan. (ČTK)

22:25

Před rokem jsem nevěděl, jak se z Wu-chanu dostat, zastavili tu veškerou dopravu, potřeboval jsem odvoz, byla to prekérní situace. Po návratu jsem byl dva týdny v izolaci v Nemocnici na Bulovce, říká student Daniel Pekárek, který loni v lednu uvízl v epicentru epidemie.

 

22:50

Na rozšíření sítě vysokokapacitních internetových přípojek do všech adres v Česku bude potřeba ze strany státu do roku 2027 investovat okolo 11,5 miliardy korun. Vyplývá to z Národního plánu rozvoje sítí s velmi vysokou kapacitou, který schválila vláda. (ČTK)

23:20

Británie, Francie a Německo se tento týden chystají předložit Radě guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii rezoluci odsuzující Írán za pozastavení bleskových inspekcí jeho jaderných provozů. Informovaly o tom dnes agentury AFP a Reuters.

07:00

Část odborníků se domnívá, že přílišná dezinfekce povrchů je v boji s koronavirem přeceňovaná. Než se bát, že se nakazíme po kontaktu s poštovní zásilkou, telefonem či bankovkami, raději bychom se měli soustředit na mytí rukou a ochranu nosu, úst a očí.

07:23

Do systému na očkování proti covidu se v pondělí podle Chytré karantény zaregistrovalo na 200 000 lidí starších 70 let, 13 500 z nich má i termín. (ČTK)

07:33

V Německu přibylo za uplynulý den 3943 nových případů nákazy koronavirem a 358 úmrtí souvisejících s nemocí covid-19. O den dříve to bylo 4732 nově potrzených případů a 60 úmrtí. (ČTK)

07:46
08:01

Výrobce zdravotnických lůžek Linet zorganizoval kompletní testování zaměstnanců, dnes už počtvrté. Brání tak rozšíření covidu mezi pracovníky. Společnost začne testovat nejen každé úterý, ale také každý pátek. (ČTK)

08:15

Ze zajetí byly propuštěny dívky, které minulý týden ozbrojenci unesli z internátní školy ve státě Zamfara na severozápadě Nigérie. S odkazem na dnešní sdělení místního guvernéra o tom napsala agentura Reuters.

08:26

Těžba ropy a plynových kondenzátů v Rusku v únoru mírně klesla na 10,1 milionu barelů denně z lednových 10,16 milionu barelů denně, přestože země měla v plánu těžbu zvýšit. Vyplývá to z výpočtu agentury Reuters na základě údajů od agentury Interfax.

08:45

V pondělí přibylo v Česku 12 150 případů covidu, asi o 750 víc než před týdnem. Oproti předchozímu pondělku stoupl i podíl pozitivních testů na 33,4 procenta. (ČTK)

08:56
09:07

Sérií varovných stávek se dnes odborová organizace IG Metall snaží přinutit zaměstnavatele ke zvýšení mezd pracovníků v metalurgii a elektroprůmyslu. Omezení postihla mimo jiné továrnu Mercedesu v Brémách či hamburský závod Airbusu. (ČTK)

09:18

Největší podíl očkovaných v Evropské unii má Malta. Česká republika dva měsíce od zahájení očkování výrazně zaostává - je šestá nejhorší. (ČTK)

09:29

Česká ekonomika loni klesla o 5,6 procenta, nejvýrazněji od vzniku samostatné ČR, potvrdil ČSÚ. Ve čtvrtém kvartále HDP meziročně klesl o 4,7 procenta. (ČTK)

09:40
09:51

Globální emise oxidu uhličitého loni klesly o 5,8 %, což je výsledek zpomalení ekonomické aktivity v důsledku pandemie. Koncem roku se ale začaly opět zvyšovat a zřejmě dál porostou, uvedla Mezinárodní agentura pro energii. Čína byla loni jedinou zemí, kde se objem emisí za celý rok zvýšil. (ČTK)

10:02

Ministerstvo zdravotnictví povolilo používání neregistrovaného léku na covid-19 od firmy Regeneron. Je pro pacienty, kterým hrozí těžký průběh nemoci. (ČTK)

10:13

Němečtí policisté zjistili při kontrole na hranicích s Českem v několika případech padělané koronavirové testy. Za předložení padělku testu hrozí pokuty. (ČTK)

10:24

Velká Británie má zájem hostit v roce 2030 mistrovství světa ve fotbale. V rozhovoru pro deník The Sun to prohlásil premiér Boris Johnson, který také dodal, že pokud bude potřeba, je země připravena hostit víc zápasů letošního evropského šampionátu.

10:35
10:41

Telekomunikační skupina PPF Telecom Group loni zvýšila čistý zisk o 16,1 procenta na 432 milionů eur, tedy asi 11,3 miliardy Kč. Konsolidované výnosy skupiny zahrnující například operátory O2, CETIN nebo Telenor stagnovaly na 3,2 miliardy eur, tedy 83,5 miliardy Kč. (ČTK)

10:52

V Německu v únoru poprvé od loňského června vzrostl počet nezaměstnaných. Zvýšil se o 9000 na 2,752 milionu, zatímco analytici čekali pokles. (ČTK)

11:03

Prodej aut s částečným nebo úplným elektrickým pohonem se loni na hlavních trzích zvýšil o 30,5 procenta na 5,9 milionu vozů. Naopak prodej aut se spalovacím motorem zažil největší šok poslední dekády, kdy prodeje v jednotlivých zemích klesaly dvouciferným tempem. (ČTK)

11:14

Zakladatel čínské internetové společnosti Alibaba Jack Ma přišel o titul nejbohatšího člověka v Číně. Podle nového žebříčku nejbohatších lidí Číny, který sestavuje organizace Hurun, mu nyní patří čtvrtá příčka. Na první ho vystřídal Čung Šan-šan, majitel firmy na balenou vodu Nongfu Spring. (ČTK)

11:25
11:36

Pražský dopravní podnik zaplatí za projekt bezbariérového zpřístupnění stanice metra A Hradčanská 33,88 milionu korun bez DPH. Projekt pro podnik vytvoří společnost Metroprojekt. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného ve věstníku veřejných zakázek.

11:47

Společnost Skatlop doplatila kupní cenu a převzala ostravský podnik Vítkovice Heavy Machinery. Firmu získala v dražbě za více než 1,2 miliardy korun. (ČTK)

11:56

Vláda včera zákázala stravování v podnikových jídelnách. Nařízení platí ode dneška. 

 

11:58

Meziroční míra inflace v eurozóně zůstala v únoru na lednové hodnotě 0,9 procenta. Ve svém rychlém odhadu to dnes uvedl statistický úřad Eurostat. Po pěti měsících stabilního poklesu tak ceny v zemích platících eurem pokračují druhý měsíc v řadě v růstu. (ČTK)

12:05

Internetové stránky ministerstva vnitra jsou nedostupné. Web je přetížený v souvislosti se zavedením nových krizových opatření proti šíření koronaviru, uvedl úřad. Nedostupné jsou rovněž stránky Policie ČR. (ČTK)

12:16

Na 15 000 dávek vakcíny proti nemoci covid-19, které nejpostiženějším českým okresům poskytly německé spolkové země Bavorsko, Sasko a Durynsko, je dar. Česko tedy nemusí dávky spolkovým zemím vracet, až jich bude mít dostatek. (ČTK)

12:27
12:38

Autoškoly musely dnes narychlo zrušit zkoušky svých studentů, vláda je kvůli pandemii minimálně na tři týdny zakázala. Vyplývá to z usnesení vlády, ČTK to dnes potvrdilo ministerstvo dopravy. Opatření může zdržet až desetitisíce žadatelů.

12:42

Světová zdravotnická organizace (WHO) nepředpokládá, že pandemie nemoci covid-19 skončí v tomto roce. Za nerealistické takové očekávání označil krizový expert organizace Michael Ryan, kterého dnes cituje agentura DPA. Chytrým počínáním však podle něj lze zamezit hospitalizacím a úmrtím v souvislosti s covidem-19.

12:49
12:53

Senát v rámci zpřísnění protiepidemických opatření umožní od středy vstup do svého sídla jen lidem, kteří se prokážou negativním testem na covid. (ČTK)

13:00

Praktičtí lékaři by mohli experimentálně podávat lék ivermektin, který k léčbě pacientů s covidem-19 zkouší nemocnice u svaté Anny v Brně. Vedou o tom jednání s ministerstvem zdravotnictví. Novinářům to dnes řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

13:22

KSČM chce zařadit zaměstnance sněmovny mezi pracovníky kritické infrastruktury kvůli přednostnímu očkování. Testy mají být pro všechny v Poslanecké sněmovně povinné. (ČTK)

13:33

Ministerstvo zdravotnictví vybralo nového ředitele odboru komunikace. Měl začít pracovat 1. března, rozhodl se ale nenastoupit, uvedla mluvčí. (ČTK)

13:44
13:54

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo zvýšit krizové ošetřovné na 100 procent redukovaného příjmu, a to od 1. března. Lidé s nižší mzdou by dle autorů pobírali o něco víc, než vydělají. (ČTK)

14:07

Praktici v pondělí zaregistrovali do systému k očkování proti covidu-19 téměř 25 000 lidí, kteří budou očkováni v ordinacích, vyplývá z dat Chytré karantény. (ČTK)

14:29

Největší tuzemské energetické firmy již své zaměstnance na koronavirus zpravidla testují, povinného testování se proto neobávají, uvedly dnes pro ČTK.

14:40
14:51

Italská nevládní organizace, která provozuje záchrannou loď Mare Jonio, čelí podezření, že přepravila uprchlíky k italským břehům za peníze. Podle státních zástupců organizace převzala za úplatu uprchlíky od nákladní lodi, která je dříve zachránila v moři. Představitelé organizace podezření odmítají. (ČTK)

15:02

Nákaza covidem-19 byla nově prokázaná u páru koček krátkouchých chovaných v pražské zoologické zahradě. Choroba se v zoo v Praze už dříve potvrdila u dvou lvů indických a gorilího samce Richarda. (ČTK)

15:13

Finanční správa začala přijímat žádosti o nový zvýšený kompenzační bonus tisíc korun denně. Příspěvek ale začne vyplácet nejdříve od poloviny března.

15:24

Mezi výjimky ze zákazu vycházení přes den bude patřit i účast na shromáždění, rozhodla vláda. Účastníci musí mít respirátor či chirurgickou roušku.

15:40

Aerolinky Smartwings a ČSA budou od pátku od cestujících vyžadovat potvrzení o negativním testu proti koronaviru. Bez něj pasažéry nepustí do letadla. (ČTK)

15:55

Spojené státy uvalily sankce na několik ruských činitelů a podniků kvůli otravě a následnému uvěznění opozičního předáka Alexeje Navalného. Zahraničním tiskovým agenturám to řekl nejmenovaný vysoký činitel administrativy Joea Bidena. (ČTK)

16:10

Firmy v Moravskoslezském kraji se připravují na zahájení plošného testování svých zaměstnanců na koronavirus. Například nošovická automobilka Hyundai nebo vratimovský výrobce kabelových svazků KES s ním začnou příští týden, zjistila ČTK.

16:25
16:40

Moskevský soud dnes vyhověl žádosti vyšetřovatelů a o dva měsíce prodloužil vazbu poradci šéfa Roskosmosu, bývalému novináři Ivanu Safronovovi, který čelí obvinění z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou. Safronov, jenž vinu popírá, tak ve vazbě zůstane do 7. května. (ČTK)

16:55

Ministerstva svým zaměstnancům umožňují práci z domova, ale ne všem, zjistila ČTK. Například na ministerstvu spravedlnosti mají v současnosti home office zhruba čtyři z pěti pracovníků a na ministerstvu zahraničí dělají alespoň částečně z domova dvě třetiny personálu.

17:10

Dopravní komplikace čekají na řidiče v Türkově ulici v Praze 11. Technická správa komunikací tam bude po zimní přestávce pokračovat v opravě mostu. Práce začnou 15. března a skončí 31. května. Omezený bude provoz v levých jízdních pruzích a na nájezdových rampách. (ČTK)

17:25

Navrhované zapisování prohřešků proti krizovému zákonu nebude sněmovna schvalovat zrychleně v legislativní nouzi. Pro tento postup dnes hlasovali jen poslanci menšinové vlády ANO a ČSSD a předseda KSČM Vojtěch Filip. (ČTK)

17:40

Povinné testování ve firmách se podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) zatím nevztahuje na veřejné, veřejnoprávní ani příspěvkové organizace. Podobný postup jako například v průmyslových firmách se jim ale doporučuje. (ČTK)

17:55
18:10

Sněmovna má vládní volební novelu, kterou si vyžádal zásah Ústavního soudu, rozjednat příští úterý. Tento týden projedná opoziční volební novelu. (ČTK)

18:25

Česká měna dnes k euru smazala téměř celý svůj pondělní přírůstek. Oslabila o osm haléřů na 26,20 CZK/EUR. Vůči dolaru koruna ztratila tři haléře na 21,71 CZK/USD. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online. (ČTK)

18:40

Potravinové banky dostanou ve čtvrtek od státu respirátory pro lidi v nouzi. V pátek pak materiál začnou předávat krajům a neziskovým organizacím, které ochranné pomůcky rozdělí potřebným. ČTK o tom dnes informovala ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.

18:55

Sněmovna má vládní volební novelu, kterou si vyžádal zásah Ústavního soudu, rozjednat za týden v úterý na další mimořádné schůzi. Požádali o ni vládní poslanci. Tento čtvrtek dolní komora projedná také na mimořádné schůzi, jejíž svolání si vyžádala koalice Spolu, odkládanou volební novelu poslanců KDU-ČSL. (ČTK)

19:10
19:25

Americký dolar oslabuje po výstupu na třítýdenní maximum vůči koši měn. Euro si vůči dolaru připisuje téměř 0,3 procenta na 1,2080 dolaru. (ČTK)

19:40

Testování zaměstnanců samovyhodnocovacími testy plánovalo od 1. března spustit 84 procent firem. Chtěly tak učinit ještě dříve, než jim to jako povinnost nařídila vláda. Téměř polovina firem navíc v předchozích měsících své zaměstnance ve velkém testovala ve zdravotnických zařízeních. (ČTK)

19:55

Skupina íránských sunnitských Balúčů dnes zaútočila v jihovýchodním Íránu na auto revolučních gard. Oznámila to státní televize IRIB a upozornila, že se v této oblasti u pákistánské hranice obnovily v minulém týdnu nepokoje. (ČTK)

20:10

Nejméně 15 lidí zemřelo při dnešní dopravní nehodě na jihu Kalifornie nedaleko hranic s Mexikem, když SUV vezoucí 27 lidí vrazilo na nákladního automobilu. Úřady nadále vyšetřují příčinu neštěstí, píší americká média. (ČTK)

20:25
20:40

Kvůli omezení pohybu, kdy lidé nesmějí bez závažného důvodu opustit okres, ve kterém bydlí, jsou některé menší prodejny přetížené, zatímco velké zůstávají prázdné. ČTK to dnes večer řekl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

20:55

Globální letecká nákladní doprava se v lednu vrátila na úrovně z období před pandemií. Pokles v osobní dopravě se však prohloubil, plyne z údajů IATA. 

21:10

Poslanci pirátů, ODS, STAN a TOP 09 žádají premiéra Andreje Babiše (ANO) v nejbližším termínu o svolání Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů. Chtějí se zabývat geopolitickou bezpečností dodavatelů a financováním výstavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. (ČTK)

21:25

V části Turecka se dnes otevřely restaurace a školy poté, co prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí oznámil zmírnění restrikcí v méně postižených provinciích. Skončit v nich má i víkendový zákaz vycházení, který bude dál platit v oblastech s vyšším výskytem nákazy, ale nově pouze v neděli. (ČTK)

21:40
21:55

Francie hlásí za poslední den 22.857 nových případů nákazy koronavirem, v pondělí to bylo necelých 5000 případů, v neděli 19 952 nakažených. Za poslední den ve Francii na nemoci spojené s covidem-19 zemřelo 417 lidí, z toho 300 v nemocnicích. (ČTK)

22:10

Dvě Češky potrestal norský soud třiceti dny vězení za to, že při dvou příležitostech předložily falešný negativní test na koronavirus. Informoval o tom dnes server Norway Today. Do Norska jely za prací a falešný test si objednaly ve Švédsku.

07:14

Přístup diváků k novým filmům se vlivem pandemie covidu-19 zásadně změnil. Tento trend už se patrně nepodaří zvrátit, řekl šéf společnosti Disney Bob Chapek na konferenci věnované médiím. Podle něj je spotřebitel více nedočkavý. (ČTK)

07:25

Americké akcie včera oslabily, k poklesu výrazně přispěli technologický gigant Apple a výrobce elektromobilů Tesla. Náladu na akciovém trhu nicméně podporují vyhlídky na schválení nových stimulačních opatření ve Spojených státech. (ČTK)

07:35

Maďarská ekonomika by letos mohla vzrůst o čtyři až pět procent, pokud se během několika týdnů do určité míry znormalizuje situace kolem šíření koronaviru. Uvedl to náměstek guvernéra maďarské centrální banky Mihály Patai. (ČTK)

07:45

Jsme v mimořádné situaci, tato země krvácí. Musíme zatnout zuby a vydržet, jsme ve válce s virem, říká prezident České lékařské komory Milan Kubek. Nedostatek personálu byl i před covidem, covid ten problém pouze demaskoval, tvrdí anesteziolog FN Motol Lukáš Pollert.

 

07:55

V úterý přibylo v Česku 16 642 případů covidu, což je čtvrtý nejvyšší počet za dobu epidemie. Reprodukční číslo kleslo o tři setiny na 1,09. (ČTK)

08:03

V Praze přibylo v úterý 1990 prokázaných případů covidu, o 42 méně než před týdnem. Je to čtvrtý nejhorší výsledek od začátku epidemie loni v březnu. (ČTK)

08:15

Teroristická skupina Islámský stát se dnes přihlásila k útoku na čtyři mladé zaměstnankyně televizní stanice ve východním Afghánistánu. Tři ženy ve věku 18 až 20 let byly při útoku v úterý večer zastřeleny, čtvrtá utrpěla kritická zranění, píše Reuters.

08:27

Americké ministerstvo obchodu uvalí konečná antidumpingová cla na běžné hliníkové plechy z 18 zkoumaných zemí. Cla musí ještě potvrdit americká Komise pro mezinárodní obchod, uvedla agentura AFP. (ČTK)

08:40

Antivirová firma Avast loni zvýšila provozní zisk EBITDA o 2,6 procenta na 495,5 milionu dolarů, tedy 10,75 miliardy korun. Tržby jí vzrostly o 2,3 procenta. (ČTK) 

08:50
08:55

V českých nemocnicích je s nemocí covid-19 přes 8100 lidí, což je rekord. Úterní čísla ukazují 8162 hospitalizovaných, pondělní čísla po revizi dokonce 8234. Dosavadní rekord byl 8155 covidových pacientů ze začátku listopadu. (ČTK)

09:01

Podíl pozitivních testů na koronavirus v úterý stoupl na 44,6 procenta z pondělních 31,4 procenta. Vyšší byl naposledy na začátku ledna. (ČTK)

09:15

Další dva lidé byli zabiti v Barmě při protestech proti únorovému vojenskému puči. Policie proti demonstrujícím v několika městech zakročila střelbou. (ČTK)

09:25

V únoru bylo v Česku vyhlášeno 64 bankrotů obchodních společností, o tři více než v lednu. Jejich počet byl tak nejvyšší od června minulého roku. Rovněž bylo vyhlášeno 530 bankrotů podnikatelů, o 24 více než v předchozím měsíci, vyplývá ze studie CRIF. (ČTK)

09:37

Ranní exploze poškodila místo pro testování na koronavirus severně od Amsterdamu. Podle policie tam někdo musel umístit výbušninu, zranění nejsou. (ČTK)

09:45

Firma Viscofan CZ, která vyrábí v Českých Budějovicích umělá střívka pro potravinářský průmysl, měla loni tržby přes 6,5 miliardy korun. Předloni měl Viscofan CZ tržby 5,97 miliardy korun. Zisk EBITDA stoupl meziročně o 14 procent na 1,1 miliardy korun. (ČTK)

jarvis_5a68d735498e740b022058ed.jpeg

10:00

Zástupci Učené společnosti ČR žádají vládu, aby upustila od pokračování vývoje české vakcíny. Projekt je podle nich naivní a nekompetentní. O pokračování projektu v pondělí rozhodla vláda. Náklady na další fázi se odhadují na 250 milionů korun, uvedli zástupci v prohlášení. (ČTK)

10:10

Sněmovna má na návrh TOP 09 řešit situaci nemocnic Pardubického kraje. Odmítla ji ale projednat dnes, podobně jako další informace ke koronaviru. (ČTK)

10:24

Obce loni hospodařily s přebytkem 19 miliard korun a hospodaření krajů vykázalo schodek pět miliard korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Předloni obce hospodařily s přebytkem 25,5 miliardy korun a kraje s přebytkem 5,8 miliardy korun.

10:35
10:42

Eurozóna je kvůli přísnějším protiepidemickým opatřením téměř jistě v recesi, ukázal průzkum IHS. Index aktivity na únor vzrostl, je ale pod 50 body. (ČTK)

10:51

Hromadné postižení osob není stavem, ale situací například při velké nehodě, řekl právník Dostál. Nemá vliv na práva pacientů a povinnosti nemocnic. (ČTK)

11:00

Dodavatelé hlásí enormní zájem o antigenní testy na covid, důvodem je především start povinného testování ve firmách. Testů podle nich bude dostatek. (ČTK)

11:10

Automobilkám Fiat Chrysler Automobiles a PSA, které se začátkem letošního roku sloučily do skupiny Stellantis, loni prudce klesl zisk. V tiskové zprávě to uvedla nově vzniklá skupina. Automobilky tak naposledy zveřejnily výsledky hospodaření jako samostatné podniky.

11:20

Orbánův Fidesz rezignoval na členství v europarlamentním klubu Evropské lidové strany. Orbán to oznámil v dopise zaslaném šéfovi klubu Weberovi. (ČTK)

11:40
11:49

Dá se očekávat, že stav hromadného postižení vyhlásí i další kraje. Řekl to dnes na tiskové konferenci Ústředního krizového štábu ministr vnitra Jan Hamáček. 

11:53

Vláda zváží uložení pracovní povinnosti ambulantním lékařům. Pomáhali by v nemocnicích, řekl po jednání krizového štábu vicepremiér Hamáček. (ČTK)

11:54

Odborníci podle Hamáčka odhadují, že by dnes mohlo přibýt ke 20 tisícům nově nakažených lidí. Čísla jsou podle něj alarmující, nová opatření byla nutná. (ČTK)

11:56

Česko dojednalo 19 míst pro české pacienty s covidem-19 v Německu, řekl Hamáček na tiskové konferenci. Nabídku 20 míst předložilo Švýcarsko, nabízí i odvoz vlastním letadlem. Probíhají jednání i s Polskem, které nabízí zhruba 200 lůžek. (ČTK)

12:08

Krajské nemocnice na Vysočině jsou na hraně kapacity, musely zvýšit počet lůžek pro pacienty s covidem-19. Teď se v nich s touto nemocí léčí 346 lidí. (ČTK)

12:17

Při výběru pacientů pro převoz do zahraničních nemocnic bude podle Hamáčka rozhodující vytíženost a lokalita české nemocnice a zdravotní stav. (ČTK)

12:30

Počet nabízených ojetých aut na českém trhu se v únoru proti lednu snížil o 12 224 na 82 086. Jejich obvyklá cena naopak stoupla o 9000 korun na 169 tisíc korun. Důvodem je pokračující vliv pandemie koronaviru. Vyplývá to z údajů skupiny AAA Auto. (ČTK)

12:32

Na kontroly testování ve firmách vyčlenila hygiena podle Hamáčka 400 až 500 lidí. Pokud bude třeba, může pomoci policie. Podniky též musí dávat výkazy. (ČTK)

12:36

Kvůli testům ve firmách se někde prodloužily objednací lhůty k antigenním testům, řekl Hamáček. Ministerstvo průmyslu a obchodu by mělo s firmami řešit, ať testují hlavně samy. (ČTK)

Česko jako riziko: Hrozí zemi opatření? Kde vláda chybuje? Jan Hamáček živě v DVTV

12:45

Prodej nových osobních aut v Německu v únoru meziročně klesl o 19 procent. Výrazný růst hlásí Tesla, nejsilnější dováženou značkou zůstává Škoda Auto. (ČTK)

12:55

Evropská unie zachová uvolněná rozpočtová a dluhová pravidla i v příštím roce, aby se ekonomiky členských států mohly dál zotavovat z dopadů pandemie. (ČTK)

13:05

Státní rezervy dnes vyskladnily 265 tisíc respirátorů a 165 tisíc roušek pro pěstounské rodiny a potřebná zařízení. Jde o část ze tří milionů respirátorů. (ČTK)

13:08

Německo prodlouží stálé kontroly na hranicích s Českem a rakouským Tyrolskem do 17. března. Původní výrazné omezení cestování platilo do dneška. (ČTK)

13:15
13:25

Nové berlínské letiště Willyho Brandta v únoru kvůli pandemii zaznamenalo další propad v počtu cestujících. Odbaveno jich bylo necelých 147 tisíc, což bylo o 60 tisíc méně než v lednu. Šéf letiště řekl, že úbytek cestujících dosáhl nového dna. (ČTK)

13:35

Finální podoba tendru na stavbu nového bloku dukovanské elektrárny se aktuálně upřesňuje, Havlíček očekává, že bude hotova během několika týdnů. (ČTK)

13:45

Samsung v USA vybírá místo pro svůj nový závod na výrobu čipů za 17 miliard dolarů (368,3 miliardy korun). Rozhoduje se mezi dvěma místy ve státě Arizona a jednou lokalitou ve státě New York, ve hře je ale i texaská metropole Austin. (ČTK)

13:55

Británie více než zdvojnásobila limit pro bezkontaktní platby, nově činí 100 liber (3000 korun) proti dosavadním 45 librám. Pandemie zrychlila přesun od plateb v hotovosti k elektronickým platbám, oznámilo dnes britské ministerstvo financí. (ČTK)

14:00

Premiér Babiš s delegací v nejbližších dnech navštíví Izrael, bude jednat o očkování proti covidu, uvedl server Seznam Zprávy. Termín zatím není znám. 

14:07

Přes 70 procent zaměstnavatelů preferuje podle průzkumu samotestování zaměstnanců před testováním u smluvního lékaře nebo u ambulantního specialisty. (ČTK)

14:14

Opoziční tým vyzval vládu, aby dnes zasedla a zmobilizovala veškerá zdravotnická zařízení, jež by se mohla zapojit do léčby pacientů s koronavirem. (ČTK)

14:29

Ministerstvo zdravotnictví odmítlo nákup milionu vakcín AstraZeneca od Spojených arabských emirátů. Respektu to řekl ministr zahraničí Petříček. (ČTK)

astrazeneca, vakcína, očkování, covid

14:48

Ministr Blatný připravuje rozhodnutí, kterým vláda do péče o pacienty s covidem zapojí více zdravotnických zařízení. Sdělil to premiér Babiš. (ČTK)

14:54

Poslanecké kluby budou letos dostávat na svůj provoz asi o desetinu vyšší příspěvky ze sněmovního rozpočtu než v minulých letech, rozhodla sněmovna. (ČTK)

15:04

Ministerstvo financí dnes prodalo ve třech aukcích státní dluhopisy za 25,2 miliardy korun. Vyplývá to z údajů na internetových stránkách České národní banky. Plány ministerstva financí přitom počítaly maximálně se 14 miliardami korun.

15:15

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) po dohodě s premiérem Andrejem Babišem (ANO) navrhne vládě povinné testování státních zaměstnanců od 10. března. Povedlo se podle něj dobře zahájit testování ve firmách, potvrzeny jsou také dodávky samotestů na příští týden. (ČTK)

15:30

Je naším vlastním zájmem, aby se situace v Česku zlepšila. Sasko i Bavorsko jsou závislé na tom, aby hranice byly otevřené a země mohly s Českem obchodovat, říká novinář ze Sächsische Zeitung Steffen Neumann. Německo zatím poskytlo pomoc v podobě 15 tisíc vakcín. 

 

15:45

Itálie vpustí do svého přístavu loď německé nevládní organizace Sea Watch s 363 utečenci na palubě. Plavidlo by mělo přistát dnes odpoledne v sicilském přístavu Augusta, uvedla agentura EFE.

16:00

Ropa dnes na světových trzích zdražuje. K růstu cen přispívají zejména spekulace, že hlavní těžební země by mohly dosavadní produkční limity zachovat, a k předpokládanému zvýšení těžby tedy přistoupit až později. (ČTK)

16:15
16:30

Premiér Babiš chce pro letošní maturanty tzv. úřednickou maturitu. Místo zkoušky by podle něj mohli studenti dostat známky podle průměru za celou SŠ. (ČTK)

16:45

Systém rezervací na očkování proti covidu od 12:30 přetěžují programy, které se snaží automaticky zajistit termíny. Očkovací místa fungují bez potíží. (ČTK)

17:00

Provozovatel telekomunikačních sítí Cetin ze skupiny PPF loni snížil čistý zisk o 11 procent na 2,5 miliardy korun. Výnosy společnosti klesly o 1,6 procenta na 18,9 miliardy korun. Provozní zisk EBITDA vzrostl o tři procenta na 8,8 miliardy korun. (ČTK)

17:15

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navrhne vládě, aby hejtmani mohli nařídit pracovní povinnost zdravotníkům z neakutní péče. Mohli by tak být povoláni do nemocnic, kde je poskytována akutní péče i pro covidové pacienty. Blatný to dnes řekl v České televizi. 

17:30
17:45

ČR dostala ze Spojených arabských emirátů nabídku na zprostředkování nákupu vakcín AstraZeneca z Indie, uvedl Blatný. Neměly povolení pro EU, dodal. (ČTK)

18:00

Německo by brzy mohlo začít vakcínou AstraZeneca proti nemoci covid-19 očkovat i osoby starší 65 let. Dnes to v rozhovoru s veřejnoprávní televizní stanicí ARD prohlásil německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Německo dosud kvůli nejasné účinnosti u seniorů očkuje preparátem AstraZeneca jen mladší ročníky. (ČTK)

18:15

Ruský opoziční představitel Alexej Navalnyj pozdravil své příznivce na instagramovém účtu z vězeňského zařízení, kam byl převezen z Moskvy a kde si odpykává trest za údajnou zpronevěru. Napsal, že se má dobře. Navalnyj upřesnil, že se nachází v zařízení ve městě Kolčugino ve Vladimirské oblasti východně od Moskvy. (ČTK)

18:30

Poslanci dnes rozhodli, že základem pro další projednávání návrhu nového stavebního zákona už nebude původní materiál ministerstva pro místní rozvoj. Místo něj se stane podkladem komplexní pozměňovací návrh sněmovního hospodářského výboru, který počítá s převodem všech stavebních úřadů pod stát. (ČTK)

18:45
19:00

Nemocnice v Karlovarském kraji vzhledem k epidemii koronaviru vyčerpaly své kapacity. Nemocnice budou poskytovat jen neodkladnou a nezbytnou péči podle dostupných sil a prostředků, uvedl dnes po jednání krajského krizového štábu hejtman Petr Kulhánek (za STAN). (ČTK)

19:15

V Barmě dnes při protestech proti vojenskému puči zemřelo 38 lidí. Na tiskové konferenci to uvedla to zmocněnkyně OSN pro Barmu Christine Schranerová Burgenerová, informovala agentura AFP. Celková bilance od začátku protestů je podle ní přes 50 mrtvých a mnoho raněných. (ČTK)

19:30

Vedení ODS schválilo koaliční smlouvu s lidovci a TOP 09 i podobu sněmovních kandidátek. Předseda strany Fiala bude lídrem v Jihomoravském kraji. (ČTK)

19:45

Slovenská vládní koalice čelí rok od parlamentních voleb největší krizi. Šéf menší koaliční strany Svoboda a solidarita (SaS) a vicepremiér Richard Sulík dnes vyzval k rekonstrukci vlády, předčasné volby ale odmítl. Možnou rekonstrukci vlády zmínila i šéfka nejmenší vládní strany Za lidi Veronika Remišová. (ČTK)

20:00
20:15

Od čtvrtka budou moct hejtmani a pražský primátor nařídit pracovní povinnost lékařům i nelékařským zdravotnickým pracovníkům s výjimkou těch lékařů, kteří registrují pacienty, tedy například praktiků a gynekologů. Na základě návrhu ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) o tom dnes rozhodla vláda. (ČTK)

20:30

Ministr Blatný potvrdil, že uvažuje o odvolání hlavní hygieničky Jarmily Rážové. Nahradit by ji mohla ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. Blatný po jednání vlády řekl, že  o změně uvažuje. Svrčinová podle důvěryhodných zdrojů z oboru dostala na funkci nabídku. (ČTK)

20:45

Prezident Miloš Zeman v úterý jednal na Pražském hradě se zástupci čínské společnosti CITIC Europe Holding, mimo jiné  také o čínské vakcíně. Prezident již dříve požádal Rusko o tamní vakcínu Sputnik V.

21:00

Francie se chystá na možné uvolnění opatření proti šíření koronaviru od poloviny dubna. Řekl to dnes podle agentury Reuters mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal. Návrhy opatrného otvírání země podle něj požaduje i prezident Emmanuel Macron. (ČTK)

21:15

Generálním tajemníkem Ligy arabských států (LAS) zůstane bývalý egyptský ministr zahraničí Ahmad Abúl Ghajt. Na příští pětileté období ho dnes vybrali ministři zahraničí dvaadvacetičlenné organizace. Informovala o tom egyptská agentura MENA. (ČTK)

21:30

Předseda slovenské vlády Igor Matovič se pokusil žertem zlehčit kritiku, které čelí kvůli dodávce ruské proticovidové vakcíny Sputnik V na Slovensko. V Rádiu Expres na otázku, co slíbil Rusku za dodání Sputniku, odtušil, že Zakarpatskou Ukrajinu. Premiérův výrok vyvolal nevoli mezi slovenskými politiky a rovněž diplomatický skandál na Ukrajině. (ČTK)

21:45

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nebere jako útok slova prezidenta Miloše Zemana, že na něm pozoruje syndrom vyhoření. Novinářům to řekl po dnešním zasedání vlády. Ministr si myslí, že o něm Zeman celkově ve víkendovém rozhovoru pro CNN Prima News mluvil "docela pěkně". (ČTK)

22:00
22:20

Inscenací roku 2020 se v anketě divadelních kritiků stala dramatizace dopisů a veršů básníka Zahradníčka. Trmíková dostala cenu za roli jeho manželky. (ČTK)

22:40

Provozovatel internetové sociální sítě Facebook ve čtvrtek zruší svůj zákaz politické reklamy ve Spojených státech. Oznámila to dnes firma. Facebook zákaz politické reklamy na svých platformách v USA zavedl loni v listopadu v rámci boje proti dezinformacím po prezidentských volbách. (ČTK)

23:00

Rival Spotify, streamovací společnost Anghami, vstoupí jako první arabská technologická firma na americkou burzu Nasdaq. Anghami, která je populární na Blízkém východě a v severní Africe, to podle agentury Reuters uvedla ve svém dnešním sdělení. (ČTK)

23:30
07:18

Portugalské hotely loni přišly ve srovnání s předchozím rokem o 73 procent příjmů. Podle agentury Reuters to uvedla Portugalská hotelová asociace. Hoteliéři se obávají, že oživení po pandemii covidu-19 bude v zemi závislé na cestovním ruchu dlouhé.

07:25

Sněmovna reprezentantů USA schválila reformu volebního zákona. Má zabránit netransparentnímu financování kampaní či účelové úpravě volebních okrsků. (ČTK)

07:35

Karanténa v Německu kvůli pandemii nemoci covid-19 potrvá nejméně do 28. března, zároveň země začne s postupným rozvolňováním opatření. Na dnešním jednání se na tom dohodla německá kancléřka Angela Merkelová s premiéry spolkových zemí. (ČTK)

07:50

Německé aerolinky Lufthansa vykázaly za loňský rok rekordní ztrátu 6,7 miliardy eur. Šéf podniku Spohr předpokládá, že letos bude ztráta nižší. (ČTK)

08:00

Zatímco ve firmách už povinné testování zaměstnanců na koronavirus od středy běží, státní sféra se na něj teprve chystá. Pracují v ní statisíce lidí a často nemohou využít možnost práce z domova. Zdaleka přitom nejde jen o policisty, kteří hlídají dodržování opatření.

08:03

S covidem zemřelo v Česku od začátku epidemie přes 21 tisíc lidí. Poslední tisíc přibyl za šest dní. Od začátku letošního roku zemřelo 9188 lidí. (ČTK)

08:05

V Česku ve středu přibylo 15 088 potvrzených případů covidu, o 1300 více než před týdnem. Je to desátý nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie. (ČTK)

08:20
08:25

V nemocnicích bylo ve středu 8231 lidí s covidem, o 253 méně než v úterý, ale o tisíc více než před týdnem. V těžkém stavu je přes 1700 z nich. (ČTK)

08:40

V Praze přibylo ve středu 1633 prokázaných případů covidu. Je to asi o 400 méně než v úterý, ale o 139 víc než před týdnem. Nemoc má nyní 19 567 lidí. (ČTK)

09:00

Americká filmová a zábavní společnost Walt Disney uzavře letos nejméně 60 svých obchodů v Severní Americe. To je zhruba 20 procent všech obchodů, které má firma po celém světě. Disney se chce nadále více zaměřit na prodej přes internet. (ČTK)

09:15

Tržby slovenského maloobchodu v lednu v době koronavirových omezení klesly meziročně o 16,8 procenta, nejvíce za 12 let. Propad měli i hoteliéři. (ČTK)

09:19

Automobilka Škoda Auto chce podle odborů od letoška do roku 2023 snížit počet zaměstnanců asi o 3000 lidí. Odbory s tím nesouhlasí. (ČTK)

09:30
09:40

Akcie v Číně výrazně oslabily, hlavní index CSI 300 odepsal 3,15 procenta a je nejníže od ledna. Kvůli obavám z růstu úroků klesly akcie i v Japonsku. (ČTK)

09:50

Největší ruské bance Sberbank loni klesl čistý zisk o deset procent na 760,3 miliardy rublů (223,7 miliardy korun). Pokles způsobil nárůst rezerv na ztrátové úvěry, oznámila dnes banka, která působí také v Česku. (ČTK)

10:02

Vláda by měla podle rozpočtové rady připravit konsolidaci veřejných financí, zřejmě si to vyžádá vyšší zdanění. Jinak Česku hrozí dluhová brzda již 2024. (ČTK)

10:07

Obě dávky vakcíny proti covidu dostalo v Česku zatím čtvrt milionu lidí, z toho skoro 90 tisíc seniorů nad 80 let. Dominuje očkování Pfizer/BioNTech. (ČTK)

10:20

Letošní, 55. ročník filmového festivalu v Karlových Varech se uskuteční od 20. do 28. srpna. Pořadatelé se rozhodli ho posunout kvůli epidemii covidu. (ČTK)

Karlovy Vary filmový festival

10:26

Evropská léková agentura zahájila hodnocení ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Podle agentury o to požádala německá firma R-Pharm. (ČTK)

10:31

Opoziční strany jsou proti užívání vakcín bez unijní certifikace. Z očkování nesmíme dělat geopolitiku, řekla k žádosti Hradu o látku z Číny Adamová. (ČTK)

10:36

Středočeský kraj kvůli velkému počtu pacientů s covidem-19 povolá do nemocnic ambulantní specialisty. Dnes je osloví, řekla hejtmanka Pecková (STAN). (ČTK)

10:51

Evropská komise schválila záměr Francie využít až 20 miliard eur (524 miliard korun) z peněz soukromých investorů na pomoc firmám zasaženým pandemií. (ČTK)

10:57

Volby by v únoru vyhrálo ANO, mělo by 26,5 procenta hlasů. Druhá by s 25 procenty byla koalice Pirátů a STAN. Do sněmovny by se nedostala ČSSD, uvedl Median. (ČTK)

11:05
11:12

Nezaměstnanost v EU v lednu zůstala na prosincové hodnotě 7,3 procenta, uvedl Eurostat. V eurozóně činila 8,1 procenta, stejně jako o měsíc dříve. (ČTK)

11:20

SÚKL k úterku potvrdil 1119 podezření na nežádoucí účinky vakcín proti covidu-19. Za poslední týden ústav nezaznamenal žádné hlášení o úmrtí, které by mohlo souviset s očkováním proti covidu-19. Zatím jich eviduje osm. Vyplývá to z informací, které SÚKL dnes zveřejnil.

11:29

Světové ceny potravin v únoru devátý měsíc za sebou vzrostly. Index cen potravin vystoupil na nejvyšší hodnotu od července 2014, uvedla Organizace pro výživu a zemědělství. (ČTK)

11:35

Trikolóra, Soukromníci a Strana svobodných občanů budou společně kandidovat v podzimních sněmovních volbách. Podepsali dohodu o dlouhodobé spolupráci. (ČTK)

11:45

V Česku se v únoru prodaly kryptoměny zhruba za 900 milionů korun. Je to o 300 až 400 milionů více než v lednu a šestinásobek proti stejnému měsíci loni. (ČTK)

11:50

Praha osloví nemocnice, zda potřebují doplnit personál a jaké odbornosti, uvedl primátor Hřib. Pak případně rozhodne o pracovní povinnosti zdravotníků. (ČTK)

Pirátský primátor Zdeněk Hřib si obě ředitelky pražských domovů pro seniory, které zdarma užívaly vozy stíhaného lobbisty, předvolal.

11:58

Návštěvnost tuzemských internetových stránek z PC vzrostla v únoru proti lednu o 2,6 procenta na 7,1 milionu uživatelů a z mobilů o osm procent na šest milionů. Nejnavštěvovanější kategorií z mobilních zařízení byly zpravodajské weby. (ČTK)

11:59

O maturitách nemá podle zástupců škol rozhodovat premiér, ale ministr školství. Návrh Babiše na úřední maturity považují za nesystémový a populistický. (ČTK)

12:06

EK dnes schválila záměr Francie využít až 20 miliard eur (asi 524 miliard korun) z peněz soukromých investorů na pomoc firmám zasaženým pandemií. Program předpokládá, že na pomoc se využijí takzvané účastnické úvěry i dluhopisy. (ČTK)

12:15

Světová zdravotnická organizace spatřuje opětovný nárůst v počtu koronavirových infekcí ve střední a východní Evropě i v několika západoevropských státech. Klesající trend v počtu nově diagnostikovaných případů  se tak v Evropě po šesti týdnech obrátil, píše Reuters.

12:25

Sněmovna by podle ČSSD neměla ani teoreticky řešit možnost nahrazení 14 volebních krajů jedním obvodem, což chce ANO, neboť to nemá podporu v Senátu. (ČTK)

12:35
12:45

Společnost Penny Market od března zaměstnancům v prodejnách a logistických centrech zvýšila mzdy v průměru o tři procenta. Pokladní pracující na plný úvazek připadne bez příplatků základní mzda 25 tisíc až zhruba 30 tisíc korun v závislosti na délce zaměstnání. (ČTK)

12:55

Počet registrací nových aut v Británii se v únoru propadl o 35,5 procenta na 51 312 vozů. To je nejméně za měsíc únor od roku 1959, uvedl dnes britský svaz výrobců a prodejců aut SMMT. Prodejci aut museli zavřít autosalony kvůli dalším omezením. (ČTK)

13:05

Po mělnické nemocnici dnes ve středních Čechách vyhlásila stav hromadného postižení osob i nemocnice v Příbrami. Chybí jí kapacity intenzivní péče. (ČTK)

13:15

Respirátory pro lidi v nouzi rozváželi dnes do 15 potravinových bank hasiči. Materiál naložili ve třech státních skladech. Vláda vyčlenila tři miliony kusů. (ČTK)

13:17

Senát možná odpoledne schválí bonus k nemocenské pro lidi v koronavirové karanténě beze změn. Horní komoře to doporučil její sociální výbor. (ČTK)

13:25

EK chce, aby zaměstnavatelé povinně zveřejňovali informace o rozdílech platů žen a mužů. Když bezdůvodné rozdíly neodstraní, má jim hrozit pokuta. 

13:35
13:49

Premiéři Bavorska a Saska vyzvali veřejnost k opatrnosti při rozvolňování. Podle bavorského premiéra začíná třetí vlna, ohniska jsou u hranic s Českem. (ČTK)

13:57

Kreml podle agentury TASS vyzval Ukrajinu, Francii a Německo, aby pomohly zajistit, že sílící napětí na východě Ukrajiny nepřekročí nebezpečnou mez. (ČTK)

14:08

Tuzemské lékárenské sítě začínají nabízet testy pro domácí testování na koronavirus, které si lze provést bez přítomnosti zdravotníka. Zájem je velký. (ČTK)

14:20

V obchodech je chaos a lidé ani nevědí, co mají dodržovat. Ve zdravotnictví jsme na tom podstatně hůř než Česko a čísla hospitalizací se vůbec nezlepšují, říká novinářka deníku SME Zuzana Kovačič Hanzelová.

 

14:33

Zemřela herečka Helena Kružíková, bylo jí 92 let. Většinu kariéry strávila v činohře dnešního Národního divadla Brno, kde ztvárnila více než stovku postav. Byla držitelkou Ceny Thálie za celoživotní mistrovství. Informovalo o tom Národní divadlo Brno na webu. 

14:50

Řecko může předčasně splatit další část půjčky od Mezinárodního měnového fondu. Řecko podalo v únoru k ESM žádost o splacení 3,3 miliardy eur (86,5 miliardy korun), což výrazně sníží náklady na obsluhu dluhu, protože úroky z úvěrů od MMF jsou mnohem vyšší. (ČTK)

15:10
15:39

Rusko rozšířilo zákaz dovozu drůbeže, masa z ní a násadových vajec o Kraj Vysočina, Pardubický kraj a Plzeňský kraj. Už dříve uvalilo zákaz na Jihočeský a Středočeský kraj. Jde o reakci na ptačí chřipku, která má v těchto regionech ohniska v chovech. (ČTK)

16:03

Lidé v nařízené karanténě nebo izolaci budou dostávat v březnu a dubnu příspěvek k nemocenské až 370 korun denně. Předpokládá to návrh zákona, který dnes schválil Senát hlasy všech 58 přítomných členů. (ČTK)

16:36

Největší část českých i slovenských firem předpokládá, že letos budou efektivně kombinovat práci z domova a přítomnost na pracovišti. V ČR se k této formě přiklání 42 procent zaměstnavatelů, na Slovensku více než polovina. Vyplývá to z průzkumu HR Pulse personální agentury Profesia.

16:57
17:16

Německo, Francie a Británie upustily od předložení rezoluce proti Íránu Radě guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Teherán varoval, že pokud formální protest podají, zničí to šance na diplomatické řešení sporu kolem jeho jaderného programu. (DPA)

17:33

Itálie zablokovala vývoz 250 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19 od firmy AstraZeneca do Austrálie. Je to poprvé, co některý ze států Evropské unie využil nová pravidla, podle nichž lze omezit export očkovacích látek od výrobců, kteří nedodržují smlouvy. (DPA)

17:48
18:01

Dolar ve čtvrtek mírně posiluje vůči euru, těží z příznivých údajů o americké ekonomice a z růstu výnosů dluhopisů vlády Spojených států. Kolem 17:30 SEČ jednotná evropská měna ztrácela zhruba 0,1 procenta na 1,2048 USD. (ČTK)

18:18

Skupina ropných těžařských států OPEC+ jedná prostřednictvím videokonference o zmírnění těžebních limitů. Podle dvou zdrojů agentury Reuters se členové dohodli ponechat v dubnu úroveň těžby téměř beze změny a Rusku a Kazachstánu umožní produkci mírně zvýšit.

18:37

Lékaři a sestry už nestíhají, o pacienty se teď bude starat méně lidí, říká hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

 

18:56

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) bude v provozu do roku 2028. Televizní stanici Rossija-24 to dnes podle agentury TASS řekl představitel střediska letového využívaní kosmických aparátů ruské raketové korporace RKK Eněrgija Jurij Gidzenko.

19:17

Britská mutace covidu představuje 60 procent případů ve Francii, uvedl premiér Jean Castex. Pas-de-Calais čeká víkendová uzávěra. Očkování postupuje. (ČTK)

19:34

Vlády by se při řešení koronavirové krize měly vyhýbat zvyšování daní. Uvedla to dnes podle agentury Reuters Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Učinila tak den poté, co Británie ohlásila záměr zvýšit sazbu daně z příjmů právnických osob.

19:53
20:12

Policie zajišťující ochranu amerického Kongresu požádala ministerstvo obrany o prodloužení nasazení Národní gardy ve Washingtonu o další dva měsíce. Bezpečnostní složky jsou ve stavu pohotovosti kvůli informacím o možném útoku na Kapitol spojeném s krajně pravicovými konspiračními teoriemi. (ČTK)

20:34

Evropská komise pravděpodobně oficiálně obviní americkou technologickou společnost Apple z omezování hospodářské soutěže na trhu se streamováním hudby. Informoval o tom dnes list Financial Times s odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním.

21:03

Ropa dnes přidává přes pět procent, protože skupina těžařských států OPEC+ se podle zdrojů agentury Reuters na dnešním jednání dohodla, že v dubnu téměř nezvedne těžbu. Mírné zvýšení produkce podle zdrojů organizace umožní Rusku a Kazachstánu.

21:32

Americká soukromá společnost SpaceX už poslala na oběžnou dráhu kolem Země více než 1200 satelitů sítě Starlink, která má umožnit přístup k internetu odkudkoli na Zemi. Dvacátou sérii 60 těchto aparátů vynesla dnes z Mysu Canaveral raketa Falcon 9. (ČTK)

22:04
22:33

Téměř miliarda tun jídla, která představuje 17 procent veškerých potravin, jež jdou do prodeje, se každoročně vyplýtvá. Uvádí to zpráva OSN, která byla dnes zveřejněna. Nejvíce plýtvají domácnosti. 

23:01

Důvěra Američanů vůči Číně je na historicky nejnižší úrovni. V USA přitom současně roste podpora pro to, aby administrativa prezidenta Joea Bidena zaujala vůči Pekingu tvrdý postoj, jehož cílem by mělo být usměrňovat chování asijské supervelmoci, píše list The Wall Street Journal.

23:31

Cena zlata dnes poprvé od loňského června klesla pod 1700 dolarů (zhruba 37 300 korun) za troyskou unci (31,1 gramu). Dolů ji tlačí silnější dolar a rostoucí výnosy u dluhopisů, napsala agentura Reuters.

23:59
07:02

Systém veřejné správy napadli ve čtvrtek hackeři. O masivním kybernetickém útoku informuje na Twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib, data magistrátu podle něj nebyla poškozena. Jedním z cílů bylo i ministerstvo práce a sociálních věcí, potvrdila serveru Seznam Zprávy ministryně Jana Maláčová.

07:19

V Německu za uplynulý den přibylo 10 580 nových případů nákazy koronavirem a 264 úmrtí, uvedl dnes berlínský Institut Roberta Kocha. O den dříve to bylo 11 912 případů a 359 úmrtí.

07:31

Česko zůstává nejhorší v EU podle nových případů covidu za 14 dní, situace se navíc zhoršuje. Má 1395 případů na 100 tisíc obyvatel, před týdnem byl tento údaj 1120. Nejvíce zemřelých má za 14 dní Slovensko, Česko je druhé. (ČTK)

07:34

Čína dnes oznámila, že její vojenský rozpočet, druhý největší na světě po USA, letos vzroste o 6,8 procenta. To je podle tiskových agentur mírné zvětšení oproti loňsku, kdy výdaje na obranu vzrostly o 6,6 procenta oproti předchozímu roku. (ČTK)

07:49
08:02

Papež František dnes jako vůbec první hlava katolické církve zavítá do Iráku. V rámci čtyřdenní návštěvy ho čeká setkání s duchovními i politickými představiteli této blízkovýchodní země a návštěva několika měst včetně Mosulu či Uru. (ČTK)

08:21

Laboratoře ve čtvrtek v Česku potvrdily 14 554 nových případů covidu. Je to méně než v úterý a ve středu a také o 28 méně než před týdnem.

08:23

V nemocnicích bylo ve čtvrtek 8153 lidí s covidem, o 261 méně než ve středu, ale o 700 více než před týdnem. V těžkém stavu je 1735 z nich.

08:43

Čína stanovila na letošní rok cíl růstu ekonomiky na více než šest procent. Loni tempo růstu v Číně kvůli pandemii zpomalilo na 2,3 procenta. (ČTK)

08:47
09:12

Slovenská ekonomika loni kvůli dopadům pandemie klesla o 5,2 procenta. Jde o první pokles od roku 2009, kdy ekonomika klesla o 5,5 procenta. (ČTK)

09:46

Tesla bude technickým partnerem dolu na nikl, který je nezbytnou složkou lithium-iontových baterií. Firma podnikatele Elona Muska bude od dolu Goro ve francouzském zámořském území Nová Kaledonie kupovat nikl. Tichomořské souostroví je čtvrtým největším producentem niklu na světě. (ČTK)

09:48

Čína chystá změny volebního systému v Hongkongu ve prospěch propekingských sil. Na úvod plenárního zasedání čínského parlamentu to dnes oznámil místopředseda jeho stálého výboru Wang Čchen. Plánovaný krok posílí nadvládu pevninské Číny nad Hongkongem a dále omezí demokracii na tomto poloautonomním čínském území.

09:59
10:10

Největší maďarské bance OTP loni kvůli pandemii klesl čistý zisk o 37 procent na 259,6 miliardy forintů (18,6 miliardy korun). Letos čeká zlepšení. (ČTK)

10:21

Společnost Tanemo, patřící do skupiny PPF, zveřejnila zvýšení maximálního objemu odkoupených akcií Monety až na 29 procent. Po ukončení doby závaznosti, tedy dnes v 16:00, doručené nabídky administrativně zpracuje. PPF to dnes sdělila ČTK v tiskové zprávě.

10:30

Zdravotníci v nemocnicích dostanou slíbené odměny v květnové výplatě, ve výši asi jako loni. Odměny dostanou i zdravotníci mimo nemocnice, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

10:37

Lidé v nařízené karanténě nebo izolaci budou dostávat k nemocenské příspěvek až 370 korun denně. Návrh zákona, který se vztahuje na letošní březen a duben, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval Hrad.

10:41

Cílem je v březnu očkovat alespoň 35 000 lidí denně proti covidu-19, v dubnu by se mělo každý den aplikovat 100 000 dávek vakcíny, řekl Blatný. (ČTK)

10:57

Studentská komora Rady vysokých škol nesouhlasí s návrhem ministerstva zdravotnictví na pracovní povinnost pro studenty, podle komory to představuje velký zásah do studia. (ČTK)

11:08
11:19

V Libyi patrně našli ostatky Čecha, Rakušana a čtyř Filipínců, kteří byli v roce 2015 uneseni při útoku teroristů z organizace Islámský stát na ropné pole Ghaní. Později byli zřejmě zavražděni. Rakouský deník Kronen Zeitung dnes informoval, že Čech byl spolu s pěticí dalších osob provizorně pohřben u města Darná.

11:30

Firmy by podle Blatného měly co nejvíce využívat samotestování na covid nebo závodní lékaře. Síť odběrových center není možné rozšířit, řekl ministr. (ČTK)

11:41

Česko zatím nevyužilo nabídku jiných zemí pomoci s českými pacienty s covidem-19. Mechanismus je ale pro případ potřeby připraven, uvedl Blatný. O možném přesunu pacientů se podle středečního Blatného vyjádření jedná zejména s Německem. (ČTK)

11:52
12:12

Německá vláda vyplatí provozovatelům jaderných elektráren 2,4 miliardy eur (63,2 miliardy korun) za to, že je donutila zavřít jejich zařízení předčasně. (ČTK)

12:23

Ministerstvo práce a sociálních věcí teď navrhuje zvýšit ošetřovné kvůli zavřeným školám ze 70 na 80 procent mzdy. Změnilo svůj původní návrh s navýšením na 100 procent. Projedná to vláda. (ČTK)

12:37

Hlavní cenu filmového festivalu Berlinale si odnesl snímek Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, česky Smolný pich aneb Pitomý porno. Na vzniku filmu, který režíroval Rumun Radu Jude, se spolu s lucemburskou a chorvatskou produkcí podílela česká firma endorfilm. (ČTK)

12:48

Značka Volkswagen ze stejnojmenného koncernu plánuje, že do roku 2030 budou v Evropě plně elektrické vozy tvořit přes 70 procent aut, která tato značka prodá. Předchozí cíl byl 35 procent. Plán je součástí nové strategie nazvané Accelerate. (ČTK)

13:00
13:05

Německá kontrarozvědka prozatím nesmí na celostátní úrovni sledovat kvůli podezření z pravicového extremismu celou opoziční stranu Alternativa pro Německo (AfD). Rozhodl o tom správní soud. To, že Spolkový úřad pro ochranu ústavy zařadil stranu na seznam podezřelých z pravicového extremismu, se dostalo do médií ve středu. (ČTK)

13:11

Do přetížených nemocnic v Karlovarském kraji by mohlo nastoupit dobrovolně až 47 lékařů a 87 zdravotních sester, přihlásili se. Kraj je teď kontaktuje. (ČTK)

13:24

V Plzeňském kraji fungují v režimu hromadného postižení osob všechny nemocnice, tedy čtyři akutní krajské, státní Fakultní nemocnice v Plzni, soukromé v Plzni i městské zařízení v Sušici. (ČTK)

13:41

Íránské revoluční gardy dnes oznámily, že íránské úřady ve čtvrtek večer zmařily pokus o únos letadla s pasažéry. Při incidentu podle nich nebyl nikdo zraněn. Informovala o tom agentura AP. 

13:52
14:03

Rodná čísla se budou zapisovat do občanských průkazů až do konce roku 2023. Původně neměla být v dokladech vydávaných od příštího roku. Schválila to sněmovna v rámci návrhu zákona, který má usnadnit sdílení informací mezi úřady. Předloha kvůli tomu upravuje na 170 zákonů. (ČTK)

14:14

Bělorusko dnes požádalo Vilnius o vydání opoziční vůdkyně Svjatlany Cichanouské, která po odchodu z vlasti působí v litevském exilu. Pobaltská země to okamžitě odmítla. O žádosti informovala podle agentury Tass běloruská generální prokuratura. (ČTK)

14:25

Dalšího mrtvého si dnes vyžádaly zásahy bezpečnostních složek proti demonstrantům v Barmě, když policisté zahájili ostrou palbu do davu ve druhém největším městě Mandalaj. Při demonstracích na protest proti únorovému vojenskému převratu již zahynulo přes 50 lidí. (ČTK)

14:47
14:58

Ve Spojených státech v únoru vzniklo 379 000 nových pracovních míst – trh čekal 210 000. Míra nezaměstnanosti zůstala na lednové úrovni 6,3 procenta. (ČTK)

15:05

Vláda schválila pracovní povinnost studentů v nemocnicích. Týká se posledních dvou ročníků středních zdravotnických škol či části mediků, uvedla ČT. (ČTK)

15:09

Průměrná mzda loni ve čtvrtém čtvrtletí zřejmě po zohlednění inflace stoupla o méně než jedno procento. Růst byl tedy nižší než ve třetím čtvrtletí. Vyplývá to z odhadů většiny analytiků oslovených ČTK.

15:11

Komunisté kvůli koronaviru potřetí odložili volební sjezd. O zrušení termínu 27. a 28. března dnes rozhodl podle informací ČTK výkonný výbor strany. 

15:20

Masarykův onkologický ústav v Brně podal první pacientce lék bamlanivimab proti covidu. Žena má nádor na plicích.Látku dostala ambulantně přes infuzi. (ČTK)

15:25

Vláda vyzvala zaměstnavatelské svazy, aby firmy dělaly maximum pro to, aby lidé využívali home office, uvedl Babiš. Povinnost ale kabinet neuložil. (ČTK)

15:27

Část testů původně určených pro školy bude použita na testování zaměstnanců státní správy, řekl Blatný. Pro školy zůstane k dispozici 2,6 milionu testů. (ČTK)

15:28

Povinné testování bude od 10. března platit i pro veřejný sektor. Od 17. března už nebudou moci na pracoviště zaměstnanci bez testu, řekl Havlíček. (ČTK)

Firemní testování na koronavirus absolvovali 2. února 2021 v Želevčicích na Kladensku zaměstnanci společnosti Linet

15:30

Firmy budou moci příspěvek na testy nově uplatňovat i na agenturní pracovníky, případně živnostníky, kteří v podniku vykonávají činnost, řekl Havlíček. (ČTK)

15:33

Nařízená pracovní povinnost se nebude týkat studentů, kteří prokážou, že již pracují pro poskytovatele zdravotnických služeb, uvedl Blatný. (ČTK)

15:36

Babiš pokládá hygieničku Svrčinovou za odborníka. Chce, aby o epidemii mluvila na veřejnosti. Řekl to na dotaz k rasistickému vtipu, který sdílela. (ČTK)

15:40

Dodávka 15 tisíc vakcín z Francie by měla do Česka přijít příští týden, řekl Babiš. Zahrnuta bude do systému, nepočítá se se speciálním přidělením. (ČTK)

15:43

Studenti, kteří v rámci pracovní povinnosti nastoupí do nemocnic, budou mít nárok na přednostní očkování proti covidu-19, řekl Blatný. (ČTK)

15:48

Česko nezačalo jednat s Čínou o dodávce vakcíny Sinopharm, řekl po jednání vlády premiér Babiš. Preferuje, aby Čína požádala o registraci v EU. (ČTK)

15:55

Blatného rasistický vtip na Facebooku Svrčinové zarazil a mrzí ho. Bude s ní o tom hovořit. Odchod Rážové z postu hlavní hygieničky odmítl komentovat. (ČTK)

15:58

Do Česka nebude dovezena vakcína bez registrace v EU, nebo výjimky ministerstva zdravotnictví, řekl Babiš. Mezi firmami je o neschválené vakcíny zájem. (ČTK)

16:06
16:20

Řecko bude od pondělí nově patřit do červených území s vysokým rizikem koronavirové nákazy, tedy druhé nejrizikovější kategorie. Dosud bylo oranžové. (ČTK)

16:40

Situace v nemocnicích v hradeckém kraji se stabilizuje. Hejtman Červíček by si přál, aby kraj byl za bodem zlomu epidemie. Dál vyzývá k obezřetnosti. (ČTK)

16:45

Maturanti, kteří budou pracovat kvůli covidu, asi letos nebudou muset dělat maturitní testy, řekl šéf Asociace zdravotnických škol po jednání s Plagou. (ČTK)

17:05

V Německu se loni poprvé vyrobilo více energie z větru než z uhlí. Podíl obnovitelných zdrojů energie na výrobě proudu se dostal na rekordních 47 procent. (ČTK)

17:15

Ačkoliv je podle všeho na trhu dostatek testů na covid, Svaz průmyslu vidí určité problémy s jejich včasnou distribucí. Dodací lhůta je až deset dní. (ČTK)

17:20

Rybaření v nočních hodinách nakonec možné nebude. Stát změnil výklad výjimek, podle MZe je lov omezen pouze na katastr rybářova bydliště. (ČTK)

17:30
17:40

Saské nemocnice jsou připraveny přijmout prozatím devět českých pacientů s těžkým průběhem nemoci covid-19, další lůžka pak nabízí další německé spolkové země. Dnes to prohlásil saský premiér Michael Kretschmer. (ČTK)

17:50

Americký dolar posiluje, protože údaje o únorové tvorbě pracovních míst v USA překonaly očekávání. Euro vůči dolaru ztrácí půl procenta na 1,1910 dolaru. (ČTK)

17:55

MMR v COVID ubytování k dnešku eviduje 4527 žádostí za 2,4 miliardy korun od velkých provozů, od drobných ubytovatelů přijalo 2045 žádostí za 113 milionů korun. (ČTK)

18:00

Pražská burza dnes znovu rostla, index PX se zvýšil o 0,86 procenta na 1067,58 bodu. Růst táhly akcie Erste Bank, které přidaly víc než 2,8 procenta. (ČTK)

18:10

EU a USA se dohodly, že na čtyři měsíce pozastaví cla, která na sebe vzájemně uvalily v rámci sporu kolem subvencování výroby letadel. Oznámila to předsedkyně EK Ursula von der Leyenová po  rozhovoru s americkým prezidentem Joem Bidenem.

18:15

Ceny ropy v závěru týdne posilují o tři procenta poté, co OPEC+ prodloužil těžební škrty. Typ Brent přidává 3,2 procenta na 68,85 dolaru za barel. (ČTK)

18:25

Koruna v závěru týdne opět oslabila. Vůči euru klesla o 13 haléřů na 26,35 Kč/EUR, vůči dolaru dokonce o 33 haléřů a dostala se nad 22 korun za dolar. (ČTK)

18:30

Děkani lékařských fakult trvají na tom, aby se studentům nenařizovala pracovní povinnost. Má to špatný vliv na studium, řekl předseda asociace děkanů. (ČTK)

18:45

Kanada schválila nasazení vakcíny od americké společnosti Johnson & Johnson. Jako první země na světě tak má možnost očkovat svoje občany čtyřmi různými látkami. Vakcíny J&J je zapotřebí k plné imunizaci jen jedna dávka, měla by tak urychlit očkovací kampaň, píše AP.

Johnson & Johnson, koronavirus, vakcína

18:55

Akcie na pražské burze během týdne posílily. Index PX stoupl o 0,9 procenta na 1068 bodů. Nejvíce stouply akcie Pilulky, ztratila Česká zbrojovka. (ČTK)

19:05

Útoky na Microsoft Exchange Server nadále pokračují, podle expertů jich přitom ještě přibyde, až se nové nástroje dostanou do rukou dalších hackerů. (ČTK)

19:15

Itálie překonala hranici tří milionů infekcí od počátku epidemie. Země měla loni podle statistiky nejvíc mrtvých za rok od druhé světové války. (ČTK)

19:25

Německo bude podle ministra zahraničí Maase velmi potěšeno, pokud bude moci Česku přijetím pacientů ulehčit její těžkou epidemickou situaci. (ČTK)

19:45

O změně vedení KSČM bude jednat ústřední výbor strany 10. dubna. Schvalovat bude i kandidátky do sněmovních voleb, uvedl místopředseda Šimůnek. (ČTK)

20:10
20:35

Nejméně 20 mrtvých a 30 zraněných si vyžádal dnešní sebevražedný útok v somálské metropoli Mogadišo. S odvoláním na místní záchranou službu o tom informovala agentura Reuters.

21:10

USA odsoudily oznámené plány Číny na reformu volebního systému v Hongkongu. Jedná se o přímý útok na tamní demokracii, uvedlo ministerstvo zahraničí. (ČTK)

21:40

U mladých Poláků za poslední čtvrtstoletí klesla zbožnost a také důvěra v katolickou církev. Vyplývá to ze zprávy Katolické informační agentury, o níž dnes informují polská média. (ČTK)

22:10

Zakladatel americké antivirové společnosti McAfee byl ve Spojených státech obviněn z kryptoměnových podvodů. Úřady tvrdí, že John McAfee a jeho spolupracovníci díky klamání investorů získali přes 13 milionů dolarů (287 milionů korun), napsala agentura AP.

22:40
07:33

Americké akcie v pátek výrazně posílily. Technologické podniky se zotavovaly z předchozího propadu, k růstu akciového trhu velkou měrou přispěl například softwarový gigant Microsoft. Dow Jonesův index si připsal 1,85 procenta. Širší index S&P 500 stoupl o 1,95 procenta a Nasdaq Composite se zvýšil o 1,55 procenta. (ČTK)

08:00

Agenti pohraniční stráže Spojených států zadrželi v únoru na americko-mexické hranici skoro 100 tisíc migrantů. Počet zadržených lidí na hranicích je podle ní za stejný měsíc nejvyšší od roku 2006 a tato čísla svědčí o rostoucím počtu migrantů, kteří v poslední době přicházejí na jihozápadní hranici USA. (ČTK)

08:18

Letecká společnost American Airlines dnes oznámila, že stroj Boeing 737 MAX, který mířil z Miami do New Yorku, ohlásil nouzovou situaci poté, co kapitán vypnul jeden z motorů kvůli potenciálnímu mechanickému problému. Letadlo podle společnosti bezpečně přistálo. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) uvedl, že se bude událostí zabývat, informovala agentura Reuters.

Boeing 737 Max.
 
08:36

Česká republika vydala počátkem března do USA k trestnímu stíhání dva lidi podezřelé z kybernetické trestné činnosti a z legalizace výnosů z trestné činnosti. Podle vyšetřovatelů byli součástí organizované skupiny pachatelů kybernetické kriminality působící v mnoha zemích. 

08:39

Papež František, který je od pátku na historické čtyřdenní návštěvě Iráku, dnes odjede z Bagdádu na jih. V Nadžafu se hodlá sejít s velkým ajatolláhem Alím Sistáním, duchovním uctívaným šíity v Iráku i mimo něj. Podle Vatikánu má jít o zdvořilostní návštěvu u devadesátiletého šíity, který už na veřejnost nevychází. (ČTK)

09:00
09:19

Vlády by měla v pondělí projednat opatření k odbourání rozdílů ve výdělcích či k vyrovnanému zastoupení v politice, která obsahuje strategie rovnosti žen a mužů do roku 2030. Ta počítá mimo jiné také s rozšířením školek, zákonem o sociálním bydlení či s kroky ke zlepšení zdraví mužů a k prodloužení jejich života. (ČTK)

09:33

Německé zdravotní úřady ohlásily 9557 nových případů koronaviru prokázaných za uplynulý den a 300 úmrtí, uvedla agentura DPA s odkazem na berlínský Institut Roberta Kocha. Minulou sobotu institut informoval o 9762 nově evidovaných infekcích a 369 úmrtích pacientů s covidem-19. (ČTK)

10:00

Počet zahraničních studentů na českých vysokých školách navzdory epidemii covidu-19 v minulém roce vzrostl zhruba o osm procent. Důvodem je zřejmě i možnost zápisu a studia na dálku. Meziročně nejvíc, a to přibližně o pětinu, přibylo studentů z Ruska, Indie a Íránu. (ČTK)

10:16

10:38

Bývalému prezidentovi Václavu Klausovi v pátek skončila povinná karanténa kvůli jeho nákaze koronavirem. ČTK to dnes oznámil mluvčí Institutu Václava Klause Petr Macinka. Kromě vyšetření v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) se podle něho Klaus léčil doma běžně dostupnými medikamenty. (ČTK)

11:00

Německo poskytne ve svých nemocnicích urgentní péči slovenským pacientům infikovaným koronavirem. Letecký transport se uskuteční dnes. Nemocnice na Slovensku čelí během nynější silné druhé vlny pandemie náporu pacientů s covidem-19. 

11:18

Tibetský náboženský vůdce dalajlama dnes dostal první dávku očkování proti covidu-19. Pětaosmdesátiletý duchovní současně vyzval ostatní, aby se proti nemoci nechali naočkovat, uvedla agentura AP. Očkování proti covidu-19 začalo v Indii koncem ledna, na začátku března bylo rozšířeno vedle zdravotníků na starší lidi.

11:37

V Česku v pátek přibylo 13 074 lidí s nemocí covid-19, což je méně než ve čtvrtek i než před týdnem. Proti čtvrtku denní přírůstek nakažených klesl zhruba o 1500 a proti minulému pátku téměř o 1700. Počet lidí, kteří se koronavirem nakazili od počátku epidemie, překročil 1,3 milionu. (ČTK)

12:00

Maďarsko v pátek zaznamenalo rekordní denní přírůstek nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Podle dnešní informace na vládním webu Koronavirus.gov.hu přibylo 7269 infikovaných, což je o 14 procent výše, než tomu bylo ve čtvrtek. Celkový počet dosud infikovaných lidí se v zemi zvýšil na 459 816. (ČTK)

12:20

Ve věku 82 let zemřel v noci na dnešek bývalý ministr obrany a někdejší místopředseda KDU-ČSL Vilém Holáň. ČTK to řekla mluvčí lidovců Kateřina Procházková s odvoláním na Holáňovy blízké. Holáň byl diplomatem a českým i evropským poslancem. Ministerstvo obrany vedl v letech 1994 až 1996.

12:38

V Karlovarském kraji přibylo v pátek 314 nakažených koronavirem. Aktivních případů eviduje ministerstvo zdravotnictví k dnešku 5591. Počet nových případů tedy v poslední době klesá. Pokles v počtu nově infikovaných se ale zatím neprojevil v nemocnicích, kterým stále chybí volná kapacita lůžkové péče. (ČTK)

12:56

Při havárii autobusu na jihovýchodě Polska zahynulo v noci na dnešek nejméně šest lidí a další čtyři desítky utrpěly zranění. Informovala o tom ráno polská média. V autobuse, který mířil na Ukrajinu, jelo 57 lidí, včetně dvou řidičů. Autobus na dálnici A4 prorazil svodidla a sjel do příkopu.

13:25

Německo a Polsko přijaly ve svých nemocnicích slovenské pacienty s onemocněním covid-19. Do německého Dortmundu byl podle mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví letecky přepraven jeden pacient dnes, v uplynulých dnech zase první pacienty ze Slovenska převzala nemocnice ve městě Gorlice na jihovýchodě Polska. (ČTK)

13:45

Kapacita pro antigenní testy na covid-19 je v Praze pro příští týden téměř zaplněna. Větší zájem o antigenní testy souvisí s povinným testováním ve firmách, podobná situace je i v krajích. Podle webu Covid.praha.eu spravovaného magistrátem je nyní v metropoli asi padesátka míst, kde je možné si nechat antigenní test provést.

14:13

Polsko je připravené pomoci Čechům v boji proti pandemii covidu-19 a čeká na signál české strany, kdy pošle prvního pacienta. Řekl to dnes soukromé stanici Polsat News náměstek polského ministra zdravotnictví Waldemar Kraska. (ČTK)

14:37

O založení takzvaného chráněného účtu budou moci dlužníci v exekuci žádat asi od července. Skupina poslanců navrhla tříměsíční odklad zavedení tohoto institutu, aby se banky mohly dostatečně připravit. Zvláštní bankovní účet by měl zabránit případné neoprávněné exekuci nezabavitelných peněz. (ČTK)

15:19
15:45

Venezuelská centrální banka zavede od pondělí tři nové druhy bankovek. Kvůli hyperinflaci začne vydávat bankovky v nominální hodnotě 200 tisíc, 500 tisíc a jednoho milionu bolívarů, informovala dnes agentura AFP. Kvůli vysoké nestabilitě domácí měny ale obyvatelé Venezuely běžně používají americký dolar.

16:24

Pražská policie v pátek večer a dnes dopoledne zablokovala vjezd na bleší trh ve Vysočanech, sdělil mluvčí policistů Jan Rybanský. Hlídky zabránily vjezdu do prostor tržiště více než sto sedmdesáti řidičům. Trhy podle vládních opatření nesmí fungovat. Pokuty žádné nepadly, policisté vše řešili domluvou. (ČTK)

16:53

V Barmě se dnes opět konaly demonstrace proti vojenské juntě, která před víc než měsícem převzala moc v zemi. Police opět použila proti manifestujícím slzný plyn, informovala agentura Reuters. Potlačování demonstrací v Barmě si vyžádalo už přes 50 obětí.

17:21

 

17:48

Coinbase, jedna z nejpopulárnějších platforem pro obchodování s kryptoměnami, jde na burzu Nasdaq. Odhady, jakou má hodnotu, vystřelují až k závratným sumám na dohled 100 miliard dolarů. Zakladatel a šéf firmy Brian Armstrong zatím vzkazuje svým lidem: Naším cílem je otevřený finanční systém. A také vydělávat a neřešit politiku ani lidská práva. Komu se to nelíbí, ať jde.

18:30

Nemoci centrální nervové soustavy, mezi něž se řadí mozková mrtvice či demence, patří mezi nejčastější příčiny úmrtí. Mnohdy za to může fakt, že zásadní změny v mozku lékaři odhalí příliš pozdě. Česká biotechnologická společnost Essence Line nyní přichází s technologií, jež umí tyto choroby včas odhalit.

18:58

Paříž a Moskva si vzájemně vyhostily diplomaty, ale učinily tak v největší tajnosti, uvedl na svém webu francouzský hospodářský list Les Echos s odvoláním na nejmenované "spolehlivé zdroje". Od francouzského listu mezitím převzala toto odhalení i další média, úřady se nicméně zdržují vyjádření. 

19:29

Počet nakažených covidem od začátku epidemie v Česku překročil 1,3 mil. Na 165 tisíc případů je z uplynulých 14 dnů. S covidem zemřelo celkem 21 558 lidí. (ČTK)

19:53

Kapacita českých nemocnic zůstává kvůli epidemii koronaviru na hraně, i když hospitalizovaných pacientů s nemocí covid-19 v pátek mírně ubylo. Vážných případů je ale stále přes 1700. Připravené pomoci je Polsko, které čeká na signál české strany, kdy pošle prvního pacienta. (ČTK)

20:10

 

20:37

Senát Spojených států dnes schválil soubor opatření v objemu 1,9 bilionu dolarů (41 bilionů korun) na podporu americké ekonomiky postižené pandemií covidu-19. Oznámily to tiskové agentury.

21:05

Vláda informuje veřejnost o očkování proti nemoci covid-19 nedostatečně, myslí si 85 procent praktických lékařů. Čtyřiasedmdesát procent z nich rovněž uvádí, že nemá dostatek informací o vakcinaci ani z pohledu výkonu své práce. Postrádají zejména podrobný popis vakcinačního plánu a údaje o silných a slabých stránkách vakcín používaných v ČR, vyplynulo z průzkumu.

21:40

Na sibiřské řece Ob u Nižněvartovska hoří ropné látky, které se do ní dostaly z poškozeného ropovodu. "Plocha požáru činí 1000 metrů čtverečních," uvedla dnes agentura Tass. Podle ní potrvá patrně asi 12 hodin, než tyto látky úplně shoří.

07:01

Třetí den historické návštěvy papeže Františka v Iráku bude věnován návštěvě iráckého Kurdistánu a míst, kterých se v roce 2014 zmocnila teroristická organizace Islámský stát. (ČTK)

Papež František v Mosulu

07:17

Agentura Moody's po roce opět vylepšila Liberci jeho rating. Mezinárodní hodnocení se zlepšilo z A3 na A2. Před dvěma lety byl rating na stupni Baa1. Agentura ocenila zlepšující se provozní hospodaření pátého největšího města v zemi, zároveň však bere v potaz vysokou zadluženost města. (ČTK)

07:33

Prezident Paraguaye odvolal některé ministry v reakci na protivládní demonstrace kvůli zásahu kabinetu proti pandemii covidu-19. Zdravotníci latinskoamerické země tvrdí, že v nemocnicích došly léky k ošetření pacientů s covidem-19. (ČTK)

07:49

Britský politik Nigel Farage, který proslul především snahou prosadit odchod Velké Británie z Evropské unie, oznámil, že hodlá odstoupit z pozice vůdce své Strany pro brexit, kterou před časem přejmenoval na Reform UK. (ČTK)

08:05
08:26

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí kritizoval Etiopii kvůli jejímu záměru pokračovat v naplňování přehrady, kterou buduje na Modrém Nilu. Během své první návštěvy Súdánu dále Sísí apeloval na brzké dosažení dohody ohledně sporného vodního díla. (ČTK)

08:47

V sobotu přibylo v ČR 9066 nových případů covidu, proti pátku o 4000 méně, ale o 1200 více než před týdnem. Počet zemřelých se zvýšil na 21 717. Sobotní nárůst je třetí nejvyšší víkendové číslo. Nejvyšší počet nakažených (12 473) byl o volném dni hlášen 24. října. 

09:08

Desítky tisíc lidí vyšly dnes do ulic barmských měst znovu protestovat proti vojenské juntě. Demonstrace se konají, přestože bezpečnostní síly v noci na dnešek provedly v největším barmském městě Rangúnu razie proti organizátorům protestů a opozičním aktivistům. (ČTK)

09:29
09:50

Export z Číny v únoru meziročně vzrostl o rekordních 155 procent, dovoz do země o více než 17 procent. Před rokem na ekonomiku doléhala epidemie. (ČTK)

10:11

Stavební spořitelny loni uzavřely zhruba 462 tisíc nových smluv o stavebním spoření, což byl meziroční pokles o pět procent. Průměrná cílová částka u nových smluv naopak meziročně stoupla o 25 tisíc korun na 455 900 korun. (ČTK)

10:32
10:53

Saúdskou Arábií vedená koalice, která bojuje v Jemenu proti šíitům, dnes oznámila, že zničila dalších deset útočných dronů vypuštěných Húsíi. Tedy jemenskými povstalci, které podporuje Írán. (ČTK)

11:14

Anglie začala zvát na očkování proti covidu-19 osoby ve věku 56 až 59 let. Systém veřejného zdravotnictví NHS rozeslal v sobotu 850 tisíc pozvánek a dalších 850 tisíc dopisů pošle v pondělí. Jednu dávku vakcíny v Anglii dostalo zatím kolem 18 milionů lidí. (ČTK)

11:35

Výkonnost akciových fondů za první dva měsíce roku činila tři procenta. Dluhopisové fondy skončily ve ztrátě 0,6 procenta a smíšené fondy získaly 0,7 procenta hodnoty. Vyplývá to z Partners Indexu podílových fondů za únor. (ČTK)

11:56
12:17

Bitcoin se vrátil nad 50 tisíc dolarů, za uplynulý den se jeho cena zvýšila asi o pět procent. Z letošního minima už cena kryptoměny vzrostla o 85 procent. (ČTK)

12:38

Policie nepustila za hranice okresu Karviná několik autobusů, které mířily na demonstraci proti vládním opatřením do Prahy. Podle serveru iDnes.cz chtěli demonstranti svou cestu zdůvodnit tím, že jedou na výběrové řízení asistenta poslance Lubomíra Volného. (ČTK)

12:59

Čína je ochotná komunikovat se Spojenými státy na základě vzájemného respektu a doufá, že Washington co nejdříve odstraní všechna omezení spolupráce, která jsou podle Pekingu nepřiměřená. Na tiskové konferenci to dnes řekl čínský ministr zahraničí Wang I. (ČTK)

13:10

Příští týden bude z hlediska vytíženosti lůžek na jednotkách intenzivní péče nejkritičtější, řekl dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Záložních lůžek jsou podle něj desítky až stovky, potřeba ale může být navíc až 300 lékařů a až 1000 zdravotních sester. (ČTK)

13:21

Policie uzavřela pražské Václavské náměstí, kde se má konat demonstrace proti vládním opatřením proti pandemii covidu-19. Pustila tam jen povolených 100 účastníků a občany, kteří tam bydlí. (ČTK)

13:35

Povinné testování na covid-19 se bude od středy 10. března týkat nově také zaměstnanců veřejné správy a osob samostatně výdělečně činných pracujících v podnicích, které mají více než 50 zaměstnanců. Od přespříštího týdne by se podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) mělo testování rozšířit i na malé podniky.

13:46

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) by rezignoval na svou funkci ministra zdravotnictví, pokud by se poradní skupina s epidemiologiem Petrem Smejkalem měla stát paralelním ministerstvem zdravotnictví při Úřadu vlády. Blatný ale věří, že se to nestane. (ČTK)

14:07
14:28

Hasiči dnes dopoledne museli likvidovat požár dvou vyřazených lokomotiv. Dieselové stroje nazývané železničáři Bardotka byly odstaveny v depu v České Třebové. Škoda dosáhla asi 120 tisíc korun. (ČTK)

14:49

Při explozi neznámého původu zemřeli dnes na moři v jižní části Pásma Gazy tři palestinští rybáři. Palestinská média tvrdí, že za výbuch může izraelské námořnictvo, které to však odmítlo. Hnutí Hamás podle místního tisku krátce před explozí provádělo zkušební střelby raket. (ČTK)

15:10

Demonstraci na Staroměstském náměstí proti vládním opatřením ke koronaviru podle policie rozpustil pražský magistrát, několik lidí bylo zadrženo. Zadržen byl také nezařazený poslanec Lubomír Volný, odmítal si nasadit roušku. (ČTK)

15:31

Izrael dnes díky očkování po téměř dvou měsících otevřel hranice a zmírnil řadu protiepidemických opatření. Pro očkované budou znovu otevřeny interiéry restaurací, v oblastech s nízkým výskytem nákazy začne prezenční výuka. (ČTK)

15:53

Lidé v ČR by neměli mít podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) možnost si vybrat, kterou schválenou vakcínou proti koronaviru by byli očkováni. Není k tomu důvod, všechny schválené vakcíny jsou srovnatelné a proočkování populace by to zdržovalo, uvedl dnes ministr v Otázkách Václava Moravce.

16:17

Požár látek, které unikly z poškozeného podvodního ropovodu a které od soboty hořely na hladině řeky Ob nedaleko ruského města Nižněvartovsk, byl uhašen. S odvoláním na místní úřady to dnes uvedla agentura Tass. Při požáru, který se rozšířil na plochu 1000 metrů čtverečních, byl jeden člověk zraněn. 

16:41

Experimentální lék ivermektin, který se zvažuje jako možný lék na covid-19, nelze používat plošně. Může být spojen s poškozením některých orgánů a je třeba s ním nakládat jako se zatím neschváleným lékem. "Není to lék, který by se měl rozdat všem, určitě ne," řekl dnes v Otázkách Václava Moravce České televize ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Uvedl, že sám by si jej nevzal.

17:04

Stát o měsíc prodlouží termín pro podání daňového přiznání, uvedla dnes Česká televize. V papírové podobě ho tak bude možné podat do 3. května, v elektronické verzi až do 1. června. V pondělí by o tom měla jednat vláda. Ta bude řešit i prodloužení nulové DPH u respirátorů o dva měsíce až do června.

17:27

Italská vláda zvažuje v souvislosti se zhoršující se epidemickou situací kvůli koronaviru zpřísnit opatření. Znamená to, že celá země by tak od poloviny března mohla být na tři až čtyři týdny označena za červenou zónu, tedy s nejpřísnějšími restrikcemi. Píší o tom dnes italská média, která se odvolávají na ministra zdravotnictví Roberta Speranzu.

17:51

Rakouský lékový regulátor (Basg) dnes nechal stáhnout jednu šarži vakcíny od britsko-švédské společnosti AstraZeneca. Úřad prošetřuje dva případy možných závažných komplikací po podání látky v dolnorakouském Zwettlu (česky Světlá), uvedla agentura Reuters. Jeden z těchto případů je smrtelný.

18:22

 

18:58

Švýcaři se dnes v referendu těsně vyslovili pro zákaz zahalování obličeje na veřejnosti – pro hlasovalo 51,2 procenta zúčastněných, informovala švýcarská televize SRF. V plebiscitu se hlasovalo také o zavedení elektronické identity, což lidé odmítli, a o obchodní dohodě s Indonésií, kterou těsně schválili.

19:55

Dva zákonodárci německé vládní konzervativní unie CDU/CSU oznámili rezignaci na parlamentní funkce kvůli podezřením, že vydělali na státních nákupech respirátorů. Informovala o tom dnes agentura DPA. Kauza může podle médií ovlivnit výsledky regionálních voleb. Německo čekají letos v září také volby parlamentní.

20:35

Česká developerská skupina CTP vstoupí na burzu. Firma původem z Humpolce postupně vyrostla v největšího provozovatele průmyslových parků ve střední Evropě a penězi od investorů chce financovat další rozvoj. Zakladatel a vlastník CTP, Nizozemec Remon Vos, plánuje získat až miliardu eur (26 miliard korun), které mají firmě pomoci ve vstupu na nové trhy.

21:29

Francouzský miliardář a poslanec Olivier Dassault (69) dnes přišel o život při havárii vrtulníku poblíž letoviska Deauville v Normandii na severozápadě země. S odvoláním na parlamentní zdroje a vyšetřovatele to uvedla agentura AFP.