On-line reportáž

Vypnout obnovování
23:00

Lidé očkovaní vakcínou proti covidu-19 od společností Pfizer a BioNTech ve většině případů nepřenáší onemocnění dál, ukázala izraelská studie. Poprvé se tak potvrdilo, že nějaká z vakcín proti tomuto koronaviru může být účinná i z hlediska zamezení přenosu při opětovném nakažení, informuje agentura Bloomberg.

22:37

Britská vláda dnes oznámila, že chce do konce července podat alespoň první dávku vakcíny proti covidu-19 všem dospělým lidem. Plán na urychlení očkovací kampaně představil tamní ministr zdravotnictví Matt Hancock. Původně si Spojené království tento cíl stanovilo na konec srpna, píše agentura AP.

22:11

Nezvykle nízké teploty na jihu USA sice pominuly, tamní státy se však nadále potýkají s následky extrémního počasí. V Tennessee trvají problémy s pitnou vodou, obyvatelé Texasu zas čelí likvidačním účtům za elektřinu, píší agentury AP a Reuters.

21:41

Antigenní testy pro školáky by měl stát nakoupit přímo od výrobce. Premiér Andrej Babiš (ANO) by takové řešení považoval za ideální. Řekl to dnes v televizi CNN Prima News. V sobotu Babiš řekl, že by tendr měl být zrušen, protože ho provází nejasnosti. Výběr naopak hájí vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

21:02
20:22

Už několik dní by mohli ve svých podnicích testovat zaměstnance na covid-19 a pomáhat tím předcházet šíření nemoci. Místo toho se majitelé českých firem potýkají s problémy. V anketě HN odpovídalo přes 25 osobností českého byznysu.

19:45

Nemocnice v jihopolském městě Nowy Targ je připravena přijmout pacienty s covidem-19 ze Slovenska. Rozhodnout však musí polská vláda, řekl podle agentury PAP malopolský vojvoda. Náměstek slovenského ministra zahraničí Martin Klus tento týden oznámil, že Polsko je připraveno vyčlenit celkem 200 míst na jednotkách intenzivní péče pro slovenské pacienty.

19:22

Od 1. března se do očkování proti covidu-19 zapojí praktičtí lékaři a budou také moci vypisovat termíny v centrálním rezervačním systému. Na Twitteru to dnes uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Úřad k tomu plánuje příští týden vydat metodický pokyn. 

18:59

Z předepsaného učiva pro základní školy zmizela řada pasáží, kvůli čemuž se učitelé bouří. Odborníci na vzdělávání však vysvětlují, že je to, jako když si chce někdo provětrat šatník − i když ví, že daný kousek už nenosí a asi nosit nebude, nechce se ho jen tak zbavit.

18:38

Na jih Filipín udeřila tropická bouře Dujuan, která s sebou přinesla silné deště a poryvy větru o rychlosti až 80 kilometrů za hodinu. Desítky vesnic jsou pod vodou, více než 5000 lidí muselo opustit své domovy, informovala s odvoláním na dnešní prohlášení filipínských úřadů agentura Reuters.