On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
06:40

Pokud nebude Trump odvolán na základě 25. dodatku ústavy, demokraté spustí proces nové ústavní žaloby, uvedla šéfka Sněmovny reprezentantů Pelosiová. (ČTK)

06:53

Nákaza koronavirem se ve světě prokázala už u více než 90 milionů lidí. Vyplývá to ze statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse, která pandemii covidu-19 dlouhodobě sleduje. Úmrtí spojených s nemocí covid-19 evidují země světa podle JHU nyní přes 1,9 milionu.

07:01

Cena kryptoměny bitcoin se výrazně propadla, klesla až na 33 542 dolarů (přes 721 000 Kč). Vlivem výnosů z amerických vládních dluhopisů roste dolar. (ČTK)

07:12

Index rizika protiepidemického systému PES mírně klesl z 87 na 84 bodů ze sta. Důvodem je pokles reprodukčního čísla. PES zůstává na nejvyšším stupni.

07:24
07:35

Nákup výzbroje pro armádu není efektivní,vyzbrojování se proti plánům prodlužuje a prodražuje. Obrana několikrát porušila zákon o tendrech, uvedl NKÚ. (ČTK)

07:46

Odborníci Světové zdravotnické organizace, která se chce zabývat původem koronaviru, po odkladech přicestují do Číny ve čtvrtek. Oznámilo to dnes čínské ministerstvo zdravotnictví. Peking v minulých dnech otálel s vydáním povolení pro vstup vědců, kteří se do Číny chystali už na začátku ledna. (ČTK)

07:59

Čínská internetová firma Baidu chce spolu s Geely vytvořit vůz budoucnosti pro největší automobilový trh na světě. Má být na elektřinu a bez řidiče. (ČTK)

08:11

Ústavní soud odmítl stížnost někdejšího ústeckého soudce Jiřího Berky, jenž si má odpykat sedmiletý trest vězení. Definitivně tak uzavřel trestní řízení v kauze zmanipulovaných konkurzů kolem Berky. Usnesení je dostupné v databázi Ústavního soudu.

08:22
08:33

Česká justice nadále nemůže uznat zahraniční rozhodnutí o osvojení dítěte stejnopohlavním registrovaným párem. Ústavní soud zamítl návrh na změnu. (ČTK)

08:44

Nárůst počtu případů covidu-19 v Česku v neděli klesl oproti předchozímu týdnu o třetinu na 4283 nakažených. Klesl i podíl pozitivních z 41 na 35,2 procenta. 

08:55

Obrana nesouhlasí s NKÚ, že se prodlužuje a prodražuje vyzbrojování armády. Podle ní nelze k takovému závěru dojít po kontrole jen vzorku zakázek.

09:05
09:16

Produkce slovenského průmyslu loni v listopadu stoupla meziročně o 2,2 procenta, nejrychleji od léta 2019. Stavebnictví zmírnilo tempo propadu. (ČTK)

09:27

Vládní dluh Česka stoupl ve 3. čtvrtletí meziročně o 386,4 miliardy korun na 2,1709 bilionu korun. Důvodem jsou opatření proti koronaviru, uvedl ČSÚ.

09:39

Vůdce libanonského šíitského hnutí Hizballáh odmítl obvinění ze zapojení své organizace do výroby amfetaminu. USA a evropské protidrogové agentury dlouhodobě obviňují Hizballáh z obchodování s drogami, uvádí zpravodajská stanice BBC.

09:51

Americká golfová asociace odebrala pořádání majoru PGA Championship v roce 2022 klubu v Bedminsteru v New Jersey, jenž patří prezidentovi Donaldu Trumpovi. Organizace PGA of America se tak rozhodla několik dnů po středečním řádění Trumpových příznivců v budově Kapitolu ve Washingtonu. (ČTK)

10:02

Sociální síť Parler je offline.

 

10:14

Čína zavádí nové zákony, které jí umožní chránit vlastní firmy před americkými sankcemi. Bude moci trestat podniky, které sankce neodmítnou. (ČTK)

10:26

Lhůta pro vyšetřování kauzy kolem padesátimilionové dotace na stavbu Farmy Čapí hnízdo byla prodloužena do konce února. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

10:37

Miliardář a šéf vládní strany Gruzínský sen Bidzina Ivanišvili prohlásil, že nadobro odchází z politiky. Ivanišvili, jenž je považován za nejbohatšího muže Gruzie, působil jako premiér země v letech 2012 až 2013. Loni na podzim jeho politické uskupení vyhrálo volby, opozice však hlasování označuje za zmanipulované.

10:49
11:00

V Česku bylo ke konci loňska v oběhu 2,7 miliard bankovek a mincí, meziročně o 4 procenta více. Objem peněz v oběhu stoupl rekordně na 709 miliard korun, uvedla ČNB.

11:03

Vakcína proti covidu od firmy Moderna přijde v úterý, podle Babiše to mělo být dnes. Podle ČT to uvedlo ministerstvo zdravotnictví, dorazí 8000 dávek.

11:12

Za poslední dva měsíce vzrostl počet kyberútoků na zdravotnictví o 45 %. Vede střední Evropa, kde byl nárůst o 145 %. Zdravotnictví je v současnosti nejvíce napadaným odvětvím, v ostatních sektorech útoky rostly o 22 procent. Uvedla to bezpečnostní firma Check Point. (ČTK)

11:23

Mimořádné koronavirové odměny zdravotníků nemají být posuzovány jako mimořádný příjem podle insolvenčního zákona a zahrnuty do splátky oddlužení. Je to závěr Vrchního soudu v Praze, který vyhověl odvolání zdravotní sestry. Píše o tom dnes server Česká justice.

11:34
11:45

Volby kyrgyzského prezidenta v neděli podle očekávání vyhrál dosavadní premiér Sadyr Žaparov. Po zpracování výsledků z 98 procent volebních středisek vítězí se ziskem 79,2 procenta hlasů, oznámila dnes ústřední volební komise. (ČTK)

11:56

Končící americká administrativa zařadí jemenské šíitské Húsíe na seznam teroristických organizací a chce proti nim zavést sankce. Vedení šíitů dnes oznámilo, že si vyhrazuje právo na odvetný krok. Húsíové podporovaní Íránem bojují od roku 2014 proti vládě, za níž stojí arabská koalice vedená Saúdskou Arábií. (ČTK)

12:02

Zájezdoví dopravci jsou před nadcházející hlavní jarní sezonou dál bez zakázek, vedle toho navíc ztrácejí řidiče. Dopravce v uplynulých měsících opustilo kvůli stávající situaci kolem 70 % jejich šoférů. Při prohlubování současné krize tak podle zástupců dopravců hrozí mnoha provozovatelům krach. (ČTK)

12:18

Jedna lahvička očkovací látky proti covidu-19 od firmy Moderna obsahuje deset dávek vakcíny. Skladuje se v mrazu od minus 15 do minus 25 stupňů Celsia. Dočasně má stejně jako látka od firem Pfizer a BioNTech pro EU nesprávné americké označení, dostala ale výjimku. 

12:30
12:40

Zájezdoví dopravci jsou před jarní sezonou dál bez zakázek, navíc ztrácejí řidiče. Firmy kvůli krizi opustilo až 70 procent šoférů. Žádají o pomoc stát. (ČTK)

12:52

K nové paušální dani se do dnešního rána přihlásilo 37 493 živnostníků, uvedlo ministerstvo financí. Nejvíce jich je v Praze. Čas pro přihlášení je do dneška. (ČTK)

13:03

Biden nominoval do čela americké tajné služby CIA diplomata Williama Burnse. Oznámil to tým zvoleného prezidenta, který se úřadu ujme 20. ledna. (ČTK)

13:12

Nábytkářskému řetězci Ikea v ČR v uplynulém finančním roce klesly tržby o 166,5 milionů korun na 10,5 miliardy korun, zisk se snížil asi o 8 procent na 1,1 miliardy korun. (ČTK)

13:24
13:36

V menších městech a obcích by se mohly při očkování proti covidu-19 využít volební místnosti a infrastruktura zapojená při volbách, řekl ministr vnitra Hamáček. (ČTK)

13:47

Pokud se čeští řidiči v pohraničí rozhodnou zkrátit si cestu jízdou přes Sasko, splní tím podmínky tranzitu a žádné saské karanténní nařízení neporuší. ČTK to dnes řekla saská ministryně sociálních věcí Petra Köppingová, která má na starosti resort zdravotnictví a také karanténní opatření.

13:58

Na Slovensku po tříletém výrazném růstu loni klesl počet osobních bankrotů, a to o více než 30 procent. Podle analýzy je to kvůli zpřísnění podmínek. (ČTK)

14:11
14:23

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v lednu vyšplhala na nejvyšší úroveň za téměř rok, a to kvůli optimismu ohledně očkování proti covidu-19. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které dnes zveřejnila společnost Sentix. Její index důvěry na leden se zvýšil na 1,3 z prosincových minus 2,7 bodu. (ČTK)

14:34

Elon Musk minulý týden vyzval své příznivce, aby "používali Signal". Myslel tím šifrovanou komunikační platformu, podobnou těm, jako je například Facebook Messenger. Část jeho příznivců ale vzkaz nepochopila a místo toho začala nakupovat akcie malé a prakticky neznámé firmy Signal Advance.

14:46

Pokud Česká republika naočkuje milion nejstarších občanů, počet úmrtí na nemoc covid-19 se sníží o 70 procent. Při naočkování druhého milionu nejstarších klesnou úmrtí o dalších 15 procent. Uvedlo to dnes Centrum pro modelování biologických a společenských procesů BISOP.

14:57
15:08

Akcie americké internetové společnosti Twitter po trvalém zablokování účtu prezidenta Spojených států Donalda Trumpa výrazně oslabují. Na frankfurtské burze dnes jejich cena klesla až o osm procent. Trumpův účet měl více než 88 milionů sledujících. (ČTK)

15:19

Prodej elektrokol v Česku se loni zvýšil o polovinu na 120 000. Z toho bylo 80 procent vyrobeno v tuzemsku. Každé třetí prodané kolo má elektropohon. (ČTK)

15:30

Ceny bytů v Praze a krajských městech loni ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostly v průměru o 15,8 procenta na 70 300 korun za metr čtvereční. Ve třetím čtvrtletí byla nejdražší Praha (94 300 korun za metr čtvereční), nejlevnější Ústí nad Labem (22 800 Kč/m2). (ČTK)

15:47

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna potvrdil rozhodnutí ÚOHS o uložení pokuty 200 tisíc korun ministerstvu dopravy za chybu při tendru na dodávku tabulek registračních značek. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě, pokuta je tak pravomocná, ministerstvo ji musí zaplatit. (ČTK)

15:59
16:14

Skupina Bohemia Sekt loni prodala téměř 30 milionu lahví sektů, šumivých nápojů a vín, o dvě procenta více než v roce 2019. Dařilo se kategorii sektů, v níž maloobchodní prodeje vyrovnaly propady, které způsobily uzavřené gastronomické provozy. Prodeje sektů, perlivých vín a šumivých nápojů na českém trhu se zvýšily o sedm procent na více než 19 milionů lahví, prodej tichých vín se meziročně snížil o šest procent. (ČTK)

16:28

Odbyt chytrých telefonů v Číně loni klesl o 20,4 procenta, výrobci spotřebitelům dodali zhruba 296 milionů přístrojů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila čínská Akademie informačních a komunikačních technologií (CAICT). Podle tohoto státem podporovaného institutu pokles odráží nejen dopady koronavirové krize na dodavatelský řetězec a poptávku, ale i skutečnost, že spotřebitelům nyní trvá déle, než se svůj telefon rozhodnou vyměnit za nový model. (ČTK)

16:53

Ve východní Sýrii dnes při útoku radikálů z teroristické organizace Islámský stát (IS) přišlo o život nejméně osm syrských vojáků a jejich spojenců. S odkazem na exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR), která sídlí v Británii a dění v Sýrii monitoruje prostřednictvím svých informátorů na místě, o tom napsala agentura AFP. (ČTK)

17:18

Celosvětové emise oxidu uhličitého se v loňském roce v důsledku pandemie covidu-19 snížily o sedm procent a vrátily se na úrovně z období před deseti lety. Uvedl to dnes podle agentury Reuters šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol. Varoval však, že globální emise se opět začnou zvyšovat, pokud proti tomu vlády nepodniknou rychlá opatření. (ČTK)

17:39
17:54

Od úterý 12. ledna nebude po dobu deseti dnů možné dovážet do Česka těla zemřelých ke zpopelnění. Na návrh ministerstva pro místní rozvoj tak dnes rozhodla vláda, aby zajistila kapacity spalování v době epidemie koronaviru. Konec opatření vláda stanovila podle mluvčího ministerstva Viléma Frčka s ohledem na konec nouzového stavu, je tak možné, že bude prodlouženo stejně jako nouzový stav. (ČTK)

18:11

Papež František dnes schválil změnu kanonického práva, která ženám oficiálně povoluje sloužit u oltáře jako ministrantky. Změna církevního práva uznává praxi, která je již zaběhnutá v mnoha částech světa, uvádí světové agentury. Ženám i nadále zůstává zapovězený kněžský stav a jáhenství. (ČTK)

18:28

Vláda podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) dnes diskutovala i o případném zpřísnění opatření, zatím ho nelze vyloučit. Pro hodnocení je třeba vyčkat na data o počtech nakažených z příštích dvou až tří dní. Řekl to na tiskové konferenci. V posledních dnech se podle odborníků zřejmě pomalu začínají projevovat přísnější protiepidemická opatření přijatá 27. prosince.

18:44

Zástupci Demokratické strany dnes v americké Sněmovně reprezentantů formálně prezentovali usnesení o ústavní žalobě na končícího prezidenta Donalda Trumpa. Návrh má jediný bod, kterým je obvinění z "podněcování vzpoury" v souvislosti" se středečními nepokoji na washingtonském Kapitolu. Podle vyjádření demokratů by se o rezoluci mohlo hlasovat už za dva dny. (ČTK)

19:03

Platforma pro kryptoměny Bakkt Inc., která patří burzovní společnosti Intercontinental Exchange (ICE), se dohodla na fúzi s firmou specializovanou na akvizice VPC Impact Acquisition Holdings, díky které se stane veřejně obchodovanou společností. Hodnota Bakkt by po dokončení fúze měla činit 2,1 miliardy USD (45,3 miliardy Kč), uvedl list The Wall Street Journal. Dohoda podpoří plán Bakkt spustit aplikaci pro obchodování s digitálními měnami a pro placení s nimi. (ČTK)

19:25

Akcie americké technologické společnosti Twitter na světových burzách výrazně oslabují. Na frankfurtské burze jejich cena klesla až o osm procent. Důvodem je páteční rozhodnutí firmy trvale zrušit účet končícího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Twitter tento krok zdůvodnil tím, že Trumpův účet představuje riziko dalšího podněcování k násilí.

19:45

Nezvyklý přístup pomohl českým vědcům najít stovky vzácných nepopsaných objektů ve vesmíru. Výzkumníci poprvé v astronomii využili metodu umělé inteligence zvanou aktivní hluboké učení (active deep learning). Na rozdíl od běžně využívaných postupů síť v tomto případě požádá člověka o radu, když si je nejméně jistá. (ČTK)

20:06

Ve všech zemích světa by očkování proti covidu-19 mělo u zdravotnického personálu a nejohroženějších lidí začít v příštích 100 dnech. Vyzval k tomu dnes podle agentury DPA šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Navzdory vakcinaci letos kolektivní imunity dosaženo nebude, upozornila podle agentury AFP vědecká pracovnice WHO Sumja Svaminathanová. (ČTK)

20:27
20:48

Generální tajemník OSN António Guterres dnes potvrdil svůj úmysl kandidovat na druhý mandát v čele této mezinárodní organizace. Guterres to uvedl v dopise adresovaném Radě bezpečnosti OSN a předsedovi Valného shromáždění OSN. První mandát Guterresovi vyprší na konci letošního roku. Podle agentury AFP má generální tajemník podporu všech pěti zemí s právem veta v RB OSN. (ČTK)

21:12

Ve Washingtonu by v době inaugurace nově zvoleného amerického prezidenta Joea Bidena mohlo být až 15 tisíc příslušníků národních gard, zatímco z bezpečnostních důvodů zůstane uzavřený Washingtonův monument nedaleko sídla Kongresu. I taková jsou opatření přijímaná ve světle středečních bezprecedentních nepokojů v Kapitolu.

21:35

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes uvedl, že jeho země vyzvala Řecko k obnově rozhovorů o geologických průzkumech ve východním Středomoří. Řecká diplomacie potvrdila, ze jednání začnou v pondělí 25. ledna v Istanbulu. Poslední jednání o sporech o námořní zóny ve Středozemním moři se uskutečnila v roce 2016, uvedla agentura Reuters. (ČTK)

22:03

Americká automobilka Ford Motor ukončí výrobu aut v Brazílii a uzavře zde v letošním roce své tři továrny. Rozhodnutí je součástí plánu restrukturalizace operací. V souvislosti s uzavřením továren má přijít o práci 5000 osob a Ford zaúčtuje mimořádné náklady 4,1 miliardy USD (88,4 miliardy Kč). (ČTK)

22:11
22:48

Společnost Facebook krátce před prezidentskými a parlamentními volbami v Ugandě zablokovala účty s vazbami na tamní vládu, informuje dnes zpravodajský portál BBC. Sociální platforma vysvětlila, že organizovaná síť propojená s ugandským ministerstvem informací používala falešné či dvojité účty, aby se vydávala za běžné uživatele a navodila zdání popularity určitých příspěvků. (ČTK)

06:31

Donald Trump vyhlásil na území hlavního města Washingtonu nouzový stav. Učinil tak v souvislosti s nadcházející inaugurací svého následníka v prezidentském úřadě Joea Bidena, kterou úřady s ohledem na nepokoje v Kapitolu z minulého týdne hodnotí jako bezpečnostně rizikovou.

06:58

Ode dneška není možné dovážet do Česka ke zpopelnění těla zemřelých ze zahraničí. Krematoria se také nemusí řídit emisními limity. Důvodem je zajištění kapacity krematorií v době epidemie. Opatření platí do konce současného nouzového stavu 22. ledna. (ČTK)

07:32

Rizikový index PES se dnes nezměnil. Stejně jako v pondělí je na 84 bodech ze sta, což odpovídá pátému, nejvyššímu stupni pohotovosti. Šíření covidu ale mírně zpomalilo. Takzvané reprodukční číslo kleslo ze zhruba 1,18 na 1,12, uvádí web ministerstva zdravotnictví.

08:03
08:32

V pondělí přibylo v Česku 9294 případů covidu-19, o čtvrtinu méně než minulé pondělí. Také podíl pozitivních testů klesl, a to z přibližně 37 procent před týdnem na nynějších 29,3 procenta. Vyplývá to z dat, které zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví.

08:53

Piráti budou v říjnových volbách do sněmovny kandidovat společně s hnutím STAN. V internetovém hlasování podpořilo koaliční dohodu 668 z 848 hlasujících členů pirátské strany. Širší vedení starostů schválilo smlouvu minulý týden.

09:12

Práce a učení z domova kvůli koronavirové pandemii loni pomohly trhu s osobními počítači k nejvyššímu růstu za deset let. Vyplývá to z údajů, které zveřejnily výzkumné společnosti IDC a Gartner. Vysoký byl prodej i za samotné čtvrté čtvrtletí.

09:34
09:49

Stavební spořitelny loni poskytly úvěry za 68,3 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 35 procent. Naopak zájem o nové smlouvy o stavebním spoření loni klesl o pět procent na zhruba 520 tisíc. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských spořitelen. (ČTK)

10:05

Evropská agentura pro léčiva obdržela žádost o registraci vakcíny AstraZeneca. Pokud shledá vakcínu kvalitní, bezpečnou a účinnou, mohla by ji Evropské komisi doporučit ke schválení 29. ledna. Agentura o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

10:19

Rohlik.cz chystá na začátek února druhou emisi dluhopisů v objemu 1,7 miliardy korun. Výtěžek bude použit především ke splácení stávající emise. Pandemie koronaviru urychlila plán růstu on-line supermarketu, který chce letos vstoupit do Německa. 

10:45

Podnikání loni přerušilo 99 329 živnostníků, což je v meziročním srovnání nárůst o 43 procent. Celkový trend, kterým živnostníci dočasně ukončovali podnikatelské aktivity, nabral na tempu ve druhé polovině roku. (ČTK)

11:01
11:14

První dodávka 8400 dávek vakcíny proti covidu od Moderny už je v Brně. Dosud bylo v republice očkováno asi 40 tisíc lidí vakcínou od prvního výrobce, který získal povolení od EU, tedy od firem Pfizer a BioNTech.

11:32

Německá ekonomika letos vykáže růst o 3,5 procenta, na předkrizovou úroveň se ale v letošním roce nevrátí. Předpověděl to dnes Spolkový svaz německého průmyslu (BDI), který je tak ve svém výhledu pesimističtější než německá vláda.

11:44

Středočeský kraj zjistil, že v rezervačním systému pro očkování nejsou zanesena všechna jeho očkovací místa. Ve středních Čechách jich má být 15, v systému je ale jen pět oblastních nemocnic. ČTK to dnes řekla hejtmanka Petra Pecková (STAN). 

12:02

Podíl firem v Česku s vlastním webem se za posledních deset let zvýšil o devět procentních bodů na 83 procent, je tak nad průměrem EU. Sociální sítě využívá 45 procent firem a 23 procent tuzemských podniků přes internet obchoduje. (ČSÚ)

12:16

Český chemik Vladimír Ždímal spolupracoval na rozsáhlé mezinárodní studii o účinnosti roušek. Přehledový článek, který vydal prestižní časopis PNAS, konstatuje, že roušky účinně pomáhají při zpomalení šíření covidu-19.

12:34

Evropská komise by tento týden mohla uzavřít první fázi jednání o nákupu vakcíny proti covidu-19 od francouzské společnosti Valneva. Exekutiva EU také usiluje o dokončení kontraktu s americkým výrobcem Novavax, aby mohla dále rozšířit nabídku očkovacích látek pro členské státy. (ČTK)

12:51
13:04

Zisk v zemědělství očištěný o investiční dotace se loni meziročně snížil o 1,5 procenta na 16,7 miliardy korun. Zemědělská produkce vzrostla o procento, náklady stouply o 1,7 procenta. Údaje jsou zatím odhadem Ústavu zemědělské ekonomiky a informací.

13:21

Prodej hlavní značky Volkswagenu se snížil o 15 procent na 5,3 milionu, prodej Audi pak o 8,3 procenta na 1,69 milionu vozů. Vyplývá to z údajů, které dnes automobilky zveřejnily. Důvodem byla pandemie, která přinesla řadu omezení ve výrobě i prodeji.

13:33

 Bulovka má nejvíc pacientů s covidem-19 od začátku epidemie

13:46

Česká národní banka loni zvýšila zisk na rekordních 91,9 miliardy korun. O rok dříve centrální banka vykázala zisk 57,9 miliardy korun. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů o bilanci ČNB.

14:02

Pomoc státu podnikatelům byla podle Hospodářské komory loni asi o 40 procent nižší, než vláda deklarovala. Kompenzace kvůli pandemii činily 110 miliard korun. (ČTK)

14:17

Policie ČR nesmí odebrat pušky a samopaly od společnosti C.I.D., se kterou ministerstvo vnitra uzavřelo smlouvu. Její plnění zakázal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a potvrdil jej i předseda Petr Mlsna. (ČTK)

14:39

Místo bolesti jedno plivnutí: Naše PCR testy můžeme rozjet ve velkém, říká Martin Dienstbier ze společnosti Diana Biotechnologies.

 

14:58

V Česku je zatím naočkováno asi šest procent domovů pro seniory, postižené a se zvláštním režimem. Podle odhadů Asociace poskytovatelů sociálních služeb by za dva týdny mohla mít očkování za sebou polovina těchto zařízení. 

15:18

Slovenský nejvyšší soud dnes potvrdil shodné tresty 19 let ve vězení pro exministra hospodářství Pavola Ruska a podnikatele Mariana Kočnera v kauze padělání směnek. Zamítl tak odvolání obhajoby i prokurátora proti loňskému verdiktu soudu první instance. (ČTK)

15:32

Petříček ve sporu s Polskem o Turówu prosazuje využití všech možností ochrany občanů a prostředí v Česku. Žaloba se podle něj připravuje, rozhodne vláda. (ČTK)

Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí ČR

15:44

OLAF zahájil vyšetřování praktik pohraniční agentury Evropské unie Frontex. Informaci zveřejněnou několika médii dnes potvrdil mluvčí úřadu. Bruselský web Politico s odkazem na několik unijních zdrojů napsal, že OLAF se zabývá mimo jiné údajně nepřípustným chováním některých představitelů Frontexu.

16:01

Do výzvy ředitele malotřídní školy v Branticích na Bruntálsku, která požaduje úplné otevření těchto škol, se zapojilo 274 malotřídek. Školy chtějí v nejbližších dnech zahájit jednání s ministerstvem zdravotnictví a požádat o výjimku. (ČTK)

16:15

Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín v pátek řešily potíže v evropské přenosové síti. Operátoři museli zvládnout řadu manipulací a úkonů, včetně přechodů do takzvaných ostrovních režimů provozu jaderných bloků. Odpojovat je nemuseli. (ČTK)

16:47

Příčinu velkého požáru továrny firmy Hauk v Polici nad Metují loni v květnu se policii a hasičům nepodařilo zjistit. Policie navrhla případ odložit. (ČTK)

17:04

Bavorský premiér Söder chce opět zavést povinné testy na koronavirus pro pendlery ze zahraničí. Opatření platilo už v části října a listopadu. (ČTK)

17:25

K rezervačnímu systému očkování proti covidu mají někteří hejtmani výhrady. Chybí v něm např. očkovací místa, některé kraje ještě nedostaly přístup. (ČTK)

17:36

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes uvedl, že jeho země je odhodlaná napravit vztahy s Evropskou unií. Erdogan to řekl na obědě s velvyslanci členských zemí EU, uvedla agentura AP.

Turecko, Erdogan

17:58

Koruna od pondělního podvečera posílila vůči oběma hlavním světovým měnám, a to shodně o sedm haléřů. K euru tak zpevnila na 26,17 Kč/EUR a vůči dolaru na 21,52 Kč/USD. Vyplývá to z údajů společnosti Patria Online kolem dnešních 17:00. (ČTK)

17:58

Koruna od pondělního podvečera posílila vůči oběma hlavním světovým měnám, a to shodně o sedm haléřů. K euru tak zpevnila na 26,17 Kč/EUR a vůči dolaru na 21,52 Kč/USD. Vyplývá to z údajů společnosti Patria Online kolem dnešních 17:00. (ČTK)

18:30

Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski v pondělí před novináři prohlásil, že polští hygienici doposud nezachytili žádný případ varianty koronaviru, která se objevila v Anglii, zato se podle něho do Polska dostala česká mutace viru. Upozornil na to portál SeznamZprávy.cz.

19:00

Ceny ropy zpevňují. Saúdská Arábie plánuje snížení těžby. Ropa Brent si připisuje 1,6 pct. na 56,55 USD. Během seance vystoupala na 11měsíční maximum. (ČTK)

19:26

Němečtí kadeřníci protestují proti tomu, že fotbalisté i v době uzávěry kvůli koronaviru vypadají podezřele dobře upravení. Agentura AP uvádí, že národní asociace kadeřníků a barberů kvůli tomu napsala otevřený dopis prezidentovi Německého fotbalového svazu Fritzovi Kellerovi.

20:02

Ceny ropy dnes zpevňují. Severomořská ropa Brent vystoupala na 11měsíční maximum, těsně pod 57 dolarů za barel. Saúdská Arábie plánuje snížení těžby, což zmírňuje obavy obavu z převisu nabídky nad poptávkou. (ČTK)

20:26

Ředitel rozhlasové stanice Hlas Ameriky (VOA), financované americkou vládou, nařídil přeřadit na jinou práci reportérku stanice v Bílém domě, která se pokoušela zadat nepříjemné otázky šéfovi diplomacie Mikeovi Pompeovi po pondělním ministrově projevu v ústředí VOA. Uvedl to dnes list The Washington Post.

20:40

Americké úřady dál pátrají po účastnících výtržností ve washingtonském Kapitolu, které už vyústily v desítky formálních obvinění. Podle deníku The New York Times (NYT) měly v pondělí ministerstvo spravedlnosti a Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v hledáčku více než 150 podezřelých.

21:06

Logistická firma Zásilkovna ukončila k 31. lednu spolupráci s Českou poštou. Důvodem ukončení spolupráce je dlouhodobá nespokojenost s kvalitou služeb České pošty a neustálé jednostranné zvyšování jejích cen. Oznámila to dnes v tiskové zprávě. (ČTK)

21:33

Izraelský systém očkování proti covidu-19 není podle bývalého ministra zdravotnictví a nynějšího premiérova poradce Romana Prymuly zbytečně složitý, naopak se ukazuje, že v jednoduchosti je síla. Poté, co byla v zemi očkována skupina zdravotníků, dostávají vakcínu lidé starší 60 let bez rozdílu, řekl ČTK.

Epidemiolog Roman Prymula je výraznou tváří pandemie. Z náměstka se stal vládním zmocněncem a nakonec i ministrem zdravotnictví. Po skandálu musel odejít. Premiér si ho ale stále drží blízko.

21:43

Výrobce elektromobilů Tesla je o krok blíže působení v Indii, tedy na pátém největším automobilovém trhu. Americká automobilka nyní v indickém městě Béngalúru, kde sídlí řada technologických firem, registrovala dvě společnosti: Tesla Motors India a Energy Private. Informovala o tom agentura Reuters.

22:01

Odvolací soud ve francouzském Bordeaux zrušil rozhodnutí o deportaci muže z Bangladéše, jeho právník poukazoval na to, že kvůli návratu do vlasti by muži hrozilo zhoršení astmatu, případně předčasná smrt. O rozsudku, který je zřejmě první svého druhu ve Francii, informuje na svých internetových stránkách britský The Guardian.

22:13

Evropská komise vyšetřuje, zda ČR neoprávněně přidělila zemědělské dotace za desítky milionů eur velkým firmám. Podle europoslance Zdechovského jde též o Agrofert. (ČTK)

Holding Agrofert převedl Andrej Babiš do svěřenského fondu.

22:34

FBI otevřela přes 160 případů v souvislosti s přepadením Kapitolu, uvedl mluvčí. Washingtonský prokurátor očekává, že obviněných budou nakonec stovky. (ČTK)

23:01

Soud ve Spojených státech dnes nařídil odložení dvou poprav, aby se odsouzení muži mohli plně zotavit z nemoci covid-19. Nové datum výkonu trestu nesmí být podle soudu dříve než 16. března, napsala agentura Reuters.

23:23

Americké akcie mírně posílily, investoři nyní čekají na čtvrtletní výsledky firem. Dow Jonesův index se zvýšil o 0,19 procenta na 31.068,69 bodu. (ČTK)

06:39

Server YouTube "nejméně na jeden týden" pozastavil možnost nahrávat nové příspěvky na kanál amerického prezidenta Donalda Trumpa a také smazal jeho poslední video, které údajně porušuje pravidla této platformy. Platforma také omezila možnost přidávat komentáře. (ČTK)

06:47

Tým vědců na Helsinské univerzitě vyvíjí očkovací látku, která má před onemocněním covid-19 ochránit chovná zvířata, jako jsou norci. Cílem je zabránit rozšíření koronavirové infekce na finských farmách, ale i mezi volně žijícími živočichy. (ČTK)

07:00

Spojené státy budou od 26. ledna vyžadovat od lidí cestujících letecky do země negativní test na koronavirus. Koncem prosince USA uvedly, že budou negativní test na virus SARS-CoV-2 žádat u cestujících na linkách z Británie. Nyní tento požadavek rozšířily na všechny cestující starší dvou let. (ČTK)

07:01

Index rizika epidemie covidu-19 dnes klesl z 84 na 81 bodů ze sta. Je nejnižší od začátku roku. Klesly všechny ukazatele pro výpočet indexu. (ČTK)

07:20
07:48

V Německu za posledních 24 hodin přibylo 19 600 případů nákazy koronavirem, o den dříve to bylo 12 802 infekcí. Nemoc covid-19 už si v zemi vyžádala 42 637 obětí, z toho 1060 za poslední den. Celkem Německo s 83 miliony obyvatel eviduje přes 1,95 milionu nakažených. (ČTK)

08:04

Tzv. reprodukční číslo kleslo z 1,12 na 1,01. Pokles pod hodnotu jedna se pokládá za začátek zpomalování šíření nemoci. V posledních dnech se podle statistik ministerstva snížily denní počty nově potvrzených případů covidu-19 ve srovnání se stejnými dny předchozího týdne. V pondělí bylo nově nakažených asi o čtvrtinu méně než před týdnem. (ČTK)

08:20

V americké Indianě popravili Lisu Montgomeryovou, odsouzenou za vraždu jiné ženy. Jde o první federální popravu ženy v USA od roku 1953. (ČTK)

08:38
08:56

Případů covidu v ČR přibylo v úterý 10 725, asi o třetinu méně než před týdnem. Podíl pozitivních testů klesl oproti minulému úterý ze 40 na 30,8 procent. (ČTK)

09:15
09:35

V Praze přibylo v úterý 952 potvrzených případů koronaviru. Je to zhruba o 1100 méně než před týdnem, kdy byla čísla rekordní. Ve srovnání s pondělím je to nárůst přibližně o 150 případů. V hlavním městě je aktuálně 15 677 nakažených. (ČTK)

09:56

Francouzská ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí v důsledku koronavirové krize pravděpodobně klesla proti předchozím třem měsícům o čtyři procenta. Uvedla to dnes francouzská centrální banka. Francie je po Německu druhou největší ekonomikou eurozóny. (ČTK)

10:20

Maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy klesly v listopadu meziročně o 5,3 procenta. Pokles tak výrazně zrychlil proti říjnu, kdy byly tržby ve srovnání s předchozím rokem nižší o 0,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. (ČTK)

10:22

Od 15. ledna se budou hlásit k očkování proti covidu-19 přednostně spolu se seniory nad 80 let i všichni zdravotníci. Na webu to uvedla Česká lékařská komora. Seniorů starších 80 let žije v Česku zhruba 440 tisíc a podle dat ČSÚ je v Česku 50 tisíc lékařů a přes 117 tisíc zdravotníků bez lékařského vzdělání. (ČTK)

10:35

Americké ministerstvo zahraničí tento měsíc varovalo evropské podniky, které podle něj pomáhají při výstavbě ruského plynovodu Nord Stream 2, že čelí hrozbě sankcí. Končící administrativa prezidenta Donalda Trumpa podle zdrojů připravuje konečný soubor opatření proti projektu Nord Stream 2. (ČTK)

11:08

Německo bude od čtvrtka při příjezdu z vysoce rizikových oblastí, kterou je i Česko, požadovat negativní test na koronavirus. Dohodla se na tom vláda. (ČTK)

11:18

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj oznámil, že se v neděli vrátí do Ruska. Nyní se nachází v Německu, kde se zotavuje z pokusu o otravu. (ČTK)

11:20
11:32

Mezi účastníky násilného protestu ve washingtonském Kapitolu, kde 6. ledna potvrzoval Kongres vítězství Joea Bidena v podzimních prezidentských volbách, byl i olympijský vítěz v plavání Klete Keller. Na fotografií pořízených při výtržnostech ho identifikovalo nejméně dvanáct lidí. (ČTK)

Klete Keller

 

11:37

Teplárna Strakonice hrozí, že přestane dodávat teplo firmě Energo Strakonice, která zásobuje teplem sídliště Šumavská. O dodávky tepla by mohly přijít desítky domácností. Energo dluží teplárně 880 tisíc korun, uvedl to dnes  generální ředitel teplárny Pavel Hřídel. (ČTK)

11:45

Výrobu aut po celém světě komplikuje nedostatek čipů. Automobilky mají potíže je získat, protože výrobci svoji kapacitu více soustředí na rostoucí poptávku od producentů spotřební elektroniky, jako je Apple. (ČTK/Bloomberg)

11:51
Bude v Česku dostatek jehel a stříkaček na očkování? Sledujte TK Jana Hamáčka
11:58

Přestože se Česko zavázalo zveřejňovat rozsudky všech soudů, na rozdíl od jiných evropských států to ještě pořád nedělá. Na internetu jsou k dohledání pouze verdikty nejvyšších soudů či Ústavního soudu. Databází už přitom existuje několik...

12:12

Skupina senátorů, která u Ústavního soudu (ÚS) zpochybnila vyhlášený termín sněmovních voleb, žádá o přednostní projednání návrhu a výslech předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Návrhem, který ÚS dnes zpřístupnil na svém webu, se jako soudce zpravodaj bude zabývat Vojtěch Šimíček. (ČTK)

12:14

V Česku je zásoba injekcí pro aplikaci očkování na 65 dní, řekl po jednání krizového štábu Hamáček. Analýza odhalila disproporce v zásobách krajů. (ČTK)

12:16

Epidemie možná posune sčítání lidu, které se má konat na jaře. Štáb se po jednání s ČSÚ zeptá na riziko ministerstva zdravotnictví, uvedl Hamáček. (ČTK)

12:18

ERÚ vydal předběžné opatření. Nařídil jím strakonické teplárně, aby dál dodávala firmě Energo, ta musí za teplo platit. Hrozí pokuta až 15 milionů korun. (ČTK)

12:24
12:37

Správa jihokorejské metropole Soul se potýká s vlnou kritiky kvůli příručce pro těhotné ženy, kterou umístila na své webové stránky. Nadcházejícím rodičkám v ní radila, jak zhubnout či jak se postarat o rodinu před odchodem do porodnice. Podle kritiků jsou zásady sexistické a plné stereotypů. (AP/ČTK)

12:49

Čínská společnost Huawei si nechala patentovat software, který je schopen rozpoznávat lidi podle etnického původu. Huawei v přihlášce výslovně zmiňuje ujgurské etnikum, které v Číně patří k menšině a jehož příslušníci si dlouhodobě stěžují na útlak ze strany Pekingu. Informuje o tom BBC. (ČTK)

12:59

Provoz zahájila Nábytková banka Praha. Lidé mohou darovat nepotřebný nábytek, využijí jej ti, kteří si nové vybavení bytu nemohou dovolit. (ČTK)

13:10

Všech 530 bývalých zaměstnanců OKD, kteří letos absolvovali propouštěcí pohovory v podniku Diamo, se rozhodlo ukončit pracovní poměr dohodou. Zaručuje jim to vyšší odstupné, až jedenáctinásobek průměrného měsíčního výdělku. (ČTK)

13:22

Česká republika je mezi 30 zeměmi s nejlepšími podmínkami pro on-line podnikání. V rámci rozsáhlé studie porovnávající 20 různých faktorů v 99 zemích skončila na 23. místě. Studii zveřejnila americká poradenská firma Best Accounting Software. (ČTK)

13:24

Nahlášeno z očkovacích center bylo 61 474 lidí očkovaných proti covidu-19. Podle Babiše se odhaduje, že reálně jich je už 70 až 75 tisíc. Česko dostalo podle premiéra 169 650 vakcín na očkování proti nemoci covid-19. (ČTK)

13:34
13:45

Světová ekonomika by měla letos vzrůst o zhruba pět procent. Šlo by tak o nejrychlejší růst od počátku století, což by mělo ekonomiku vrátit na předpandemickou úroveň do konce roku 2021 nebo počátkem roku 2022. Růst ale bude záviset na úspěšném a rychlém očkování populace. Vyplývá to ze studie PwC. (ČTK)

13:57

Svůj první případ infikování nakažlivější britskou mutací koronaviru SARS-CoV-2 zaznamenalo Maďarsko. Podle agentury Reuters to dnes oznámila šéfka maďarských zdravotnických úřadů Cecilia Müllerová. (ČTK)

14:08

Záložní nemocnice na výstavišti v Brně podala už 1500 vakcín proti covidu-19, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj je to 1. velké očkovací centrum v Česku. (ČTK)

14:20

Nejvyšší velitelé ozbrojených sil USA sdružení ve sboru náčelníků štábů americké armády (JCS) v úterý ve společném prohlášení odsoudili "rozvratnou činnost a vzpouru", ke které došlo minulý týden v sídle Kongresu. Příslušníkům armády rovněž připomněli, že jejich povinností je chránit ústavu. (ČTK)

14:20

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr byl po třech měsících propuštěn z vazby. Vlivný funkcionář figuruje v kauze ovlivňování zápasů. (ČTK)

14:32

Vláda podle Blatného příští týden asi upraví seznam nezbytného zboží, které lze nakupovat. Kvůli školákům patrně povolí prodávat papírenské výrobky. (ČTK)

14:44

Praha dnes ráno obdržela přístup do registračního systému k očkování a testuje ho. Podle Hřiba by měl umožnit vyšší interval mezi dávkami než 21 dní. (ČTK)

14:56
15:14

Rakousko podle ministerstva od čtvrtka uzavře 45 menších hraničních přechodů s Českem a Slovenskem, například v Českých Velenicích či Čížově u Znojma. (ČTK)

15:29

Očkovacím centrům na Slovensku bude hrozit pokuta do 10 tisíc eur (262 tisíc korun), pokud při očkování lidí proti covidu-19 upřednostní zájemce mimo pořadí. Vyplývá to z návrhu příslušného zákona, který dnes schválila vláda. (ČTK)

15:46

Národní plán obnovy chce ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček předložit vládě ke schválení na konci února, od poloviny roku by se podle něj mohly začít čerpat finance. Připraveno je 182 miliard korun. Uvedl to v diskusním pořadu Národního centra průmyslu 4.0.

16:02
16:20

Investoři loni vložili do tuzemských startupů v raných investičních fázích přes tři miliardy korun, což je dvojnásobek proti roku 2019. Medián výše investic do jednotlivých firem meziročně stoupl ze 400 tisíc na 500 tisíc eur. Uvedla to dnes advokátní kancelář Mavericks.

16:38

Vedení amerického města New York zruší smlouvy na provoz dvou kluzišť, kolotoče v Central parku a golfového hřiště s firmou prezidenta Donalda Trumpa The Trump Organization. Oznámil to starosta Bill de Blasio. (Reuters)

16:59

S výsledkem podzimních krajských voleb v Česku je spokojena více než třetina lidí, zatímco tábor nespokojených je zhruba poloviční. Účastníci průzkumu označili za hlavní téma voleb zdravotnictví a záležitosti spojené s epidemií nemoci covid-19. (průzkum CVVM)

17:21

Kapacita většiny zdravotnických zařízení poskytujících akutní lůžkovou péči je v současnosti naplněna. Hlavním důvodem je nedostatek kvalifikovaného zdravotnického personálu, uvedla to Česká společnost anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

17:43

Španělská společnost Telefónica se dohodla na prodeji svých telekomunikačních stožárů v Evropě a Latinské Americe firmě American Tower za 7,7 miliardy eur (201,4 miliardy Kč). Ve vlastnictví si ponechá pouze věže v Británii, oznámila dnes Telefónica. (ČTK)

18:04
18:26

Více než 80 civilistů přišlo v úterý o život při útoku v etiopském státě Benišangul-Gumuz, který se nachází v blízkosti hranice se Súdánem. Podle etiopského rozhlasu bylo mezi oběťmi mnoho žen i dětí. Kdo za útokem stojí, není v tuto chvíli jasné. (Reuters)

18:45

Ministr Jan Blatný si předvolá ředitele Státního zdravotního ústavu Pavla Březovského kvůli informacím serveru Seznam Zprávy, že ústav rozdělil tisícovku vakcín proti nemoci covid-19 mezi své zaměstnance, ale i jejich příbuzné.

19:07

V evropských zemích včetně České republiky dnes úřady provedly razie v bytových a obchodních prostorech kvůli daňovým únikům, které vznikly prodejem ochranných prostředků vydávaných za pohonné hmoty. Informoval o tom dnes celní pátrací úřad v Hamburku.

19:28
19:51

Armáda dnes poslala své vojáky do dalších dvou nemocnic, které se potýkají s nedostatkem personálu. Pomáhat začali ve Šternberku na Olomoucku a v Havířově na Karvinsku. Aktuálně pomáhá 660 vojáků na 119 místech v Česku. (ČTK)

20:13

Ceny ropy dnes mírně klesají. Mohou za to obavy o další vývoj poptávky, protože růst počtu případů nemoci covid-19 po celém světě ohrožuje poptávku po pohonných hmotách. Pokles částečně zbrzdila zpráva o stavu zásob v USA. (ČTK)

20:35

Pražská burza dnes stagnovala, index PX stoupl jen nepatrně o 0,03 procenta na 1076,57 bodu. Většina titulů končila se změnou do jednoho procenta. Zdražily například akcie technologické firmy Avast, pojišťovny VIG či O2. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

20:57

Polská státní uhelná společnost Polska Grupa Górnicza (PGG) své doly uzavře do roku 2049. Bude se tak držet svého původního plánu navzdory tomu, že EU v prosinci zpřísnila své klimatické cíle. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na šéfa PGG Tomasze Rogalu.

21:32

Po středečních bezprecedentních nepokojích v americkém Kapitolu a z důvodů bližící se inaugurace nově zvoleného prezidenta Joea Bidena zůstává 15 tisíc příslušníků národní gardy v pohotovosti.

21:55

Koruna po ranním zveřejnění dat o prosincové i loňské inflaci oslabila, během dne ale ztráty postupně smazala. Kolem 17:00 tak uzavírala na 26,16 Kč/EUR, tedy na prakticky stejné hodnotě jako v úterý. (Patria Online)

22:28

Počet pirátských útoků na světových mořích loni vzrostl oproti roku 2019 o 33 na 195. Nejčastější byly v Guinejském zálivu, zatímco u somálských břehů se na rozdíl od minulosti žádný takový incident neodehrál. (DPA)

22:59
23:27

Společnost Google nejméně do 21. ledna na svých platformách pozastaví veškerou politickou reklamu odkazující na americké volby. Děje se tak v reakci na násilnosti v americkém Kongresu z minulého týdne. (Reuters)

23:59

Druhý rok pandemie covidu-19 by mohl být těžší než první. Varoval před tím dnes krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Mike Ryan s poukazem na rychlost šíření koronaviru zejména na severní polokouli a na šíření nakažlivějších mutací. (Reuters)

06:45

Experti Světové zdravotnické organizace dnes mají dorazit do středočínského Wu-chanu, odkud se koncem roku 2019 začal šířit koronavirus. Mise s cílem objasnit, odkud virus pochází a jak se dostal mezi lidskou populaci, začíná s několikadenním zpožděním. (ČTK)

07:00

Ve městě Šen-jang na severovýchodě Číny nasadili po výskytu několika nakažených při testování na covid-19 poprvé robota. Kloubová paže ovládaná na dálku operátorem byla instalována v jedné z mateřských škol metropole provincie Liao-ning. (ČTK)

07:10

Index rizika protiepidemického systému PES, kterým se řídí opatření proti šíření nemoci covid-19, dnes klesl z nejvyššího pátého stupně na úroveň čtvrtého. Snížil se ze středečních 81 bodů na 75 bodů ze sta, což je horní hranice čtvrtého stupně. (ČTK)

07:25

Božena Němcová byla silná osobnost, v dnešní době by byla nadšená z toho, že ženy mohou jít volit a nemusí se vdávat. Na druhou stranu, když dnes žena žije svobodně, tak dostane razítko, říká herečka Aňa Geislerová o roli v seriálu Božena.

07:45

Nafta u čerpacích stanic v Česku opět zlevnila. Průměrná cena dieselu klesla od minulé středy o devět haléřů, prodává se průměru za 27,23 koruny za litr. Litr benzinu Natural 95 řidiči natankují průměrně za 27,92 koruny, což je stejně jako před týdnem. (ČTK)

08:05

V Praze přibylo ve středu 1053 případů koronaviru. Je to zhruba o 700 méně než před týdnem. Po pěti dnech se ale nárůst dostal znovu nad tisícovku. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. V hlavním městě je nyní 14 882 lidí s potvrzenou nákazou covid-19.

08:09

I ve středu počet nových případů covidu klesl oproti minulému týdnu o třetinu na 10 854. Podíl pozitivních testů se snížil ze 45,6 procent na 34,6 procent. Minulou středu bylo nových případů přes 17 700, což byl nejvyšší nárůst za celou dobu epidemie. (ČTK)

08:14

V Česku bylo naočkováno proti covidu-19 do středečních 18:00 zatím 70 680 lidí. Premiér ve středu odhadoval, že očkovaných je 70 tisíc až 75 tisíc lidí. (ČTK)

08:25
08:40

Africká unie zajistí pro africký kontinent navíc 270 milionů vakcinačních dávek proti covidu-19. Její šéf řekl, že všechny budou použity ještě letos. Afrika už má jistých 600 milionů dávek, ale i s 270 miliony navíc to Pro proočkování kontinentu s 1,3 miliardy občanů nebude stačit. (ČTK)

08:55

Export z Číny se v loňském roce navzdory pandemii zvýšil o 3,6 procenta na 2,6 bilionu dolarů (56 bilionů korun). Růst exportu zrychlil z 0,5 procenta v roce, kdy se čínští vývozci potýkali také s dopady celní války mezi Washingtonem a Pekingem, informovala AP

09:10

Inflace na Slovensku v prosinci zrychlila tempo na 1,6 procenta. V průměru za celý loňský rok činila 1,9 procenta, byla tak nejnižší od roku 2017. (ČTK)

09:20

Nestíháme vyrábět, říká guru 3D tisku Průša. Loni prodal přes 100 tisíc tiskáren. "Dařilo se nám. Vyrostli jsme o 50 procent. Obrat máme o 700 milionů korun vyšší než za rok 2019," řekl Průša. 

09:30

09:40

V Česku loni vzniklo 27 038 nových společností, což je nejméně od roku 2016. Důvodem byl propad ekonomiky způsobený dopady pandemie. Předloni vzniklo 29 781 firem. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company. (ČTK)

09:51

Situace v Karlovarském kraji zůstává vážná, na jednotkách intenzivní péče zbývají poslední volná lůžka. Nemocnice musí dál převážet pacienty do jiných nemocnic v kraji i mimo něj, i tam ale docházejí kapacity. Nemocnice se potýkají i s nedostatkem zdravotnického personálu. (ČTK)

10:02

Developer Crestyl vydává dluhopisy za 2,2 miliardy korun na financování projektu Savarin v centru Prahy. Jeho dokončení plánuje zhruba v roce 2024. (ČTK)

10:12

Celosvětový prodej francouzské automobilky PSA loni kvůli dopadům pandemie klesl o 27,8 procenta na 2,51 milionu vozů. Firma ale dnes také uvedla, že prodej v Evropě se ve druhé polovině roku již zotavil. PSA vlastní značky Peugeot a Citroën a v roce 2017 koupila automobilku Opel-Vauxhall. (ČTK)

10:24
 
10:34

Lidé, kteří prodělali nemoc covid-19, budou vůči ní s vysokou pravděpodobností imunní nejméně pět měsíců. Vyplývá to z britské studie, o které dnes informovala agentura Reuters. Podle vědců nicméně existují důkazy, že i lidé s protilátkami v těle mohou koronavirus dál přenášet a šířit. 

10:46

Zablokování účtu prezidenta Donalda Trumpa na sociální síti Twitter v souvislosti s nepokoji z minulého týdne v sídle Kongresu bylo správným rozhodnutím, které však přináší nebezpečný precedent. V noci na dnešek to v sérii příspěvků napsal šéf společnosti Twitter Jack Dorsey. 

10:57

Při očkování proti koronaviru zatím ze všech zemí postupuje nejrychleji Izrael, který již naočkoval 23 procent svých obyvatel. V zemích EU je na tom nejlépe Dánsko, které dosud naočkovalo přes dvě procenta populace. Česko je s počtem 0,66 procenta naočkovaných obyvatel na 18. místě z 27 zemí EU. (ČTK)

11:09

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v loňském roce kvůli pandemii snížil o pět procent. Ve své předběžné zprávě to dnes oznámil Spolkový statistický úřad. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem Česka. (ČTK)

11:20
 
11:31

Mezinárodní tým odborníků Světové zdravotnické organizace (WHO) dnes podle místních médií dorazil do čínského města Wu-chan, odkud se koncem předloňského roku do světa začal šířit koronavirus. Experti budou společně s čínskými vědci pátrat po původu onemocnění covid-19. (ČTK)

11:49

Ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský k dnešnímu dni rezignoval na svou funkci kvůli informacím, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). (ČTK)

12:00

Registrace k očkování proti covidu-19 začne v pátek 15. ledna v 08:00. Na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Hlásit se mohou lidé starší 80 let přes web crs.uzis.cz nebo telefonní linku 1221. (ČTK)

12:11
 
12:23

K paušální dani se do dnešního rána přihlásilo 68 566 živnostníků, uvedla na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová. Úřadům chodí ještě přihlášky poštou. (ČTK)

12:34

Evropská banka pro obnovu a rozvoj v loňském roce investovala rekordních 11 miliard eur (zhruba 288 miliard korun), aby pomohla kompenzovat negativní hospodářské dopady pandemie covidu-19. Banka dnes oznámila, že její investice vzrostly o deset procent z 10,1 miliardy eur v roce 2019. (ČTK)

12:45

Ministerstvo průmyslu a obchodu v pátek zveřejní detaily k programu Covid gastro a uzavřené provozovny. Žádosti začne přijímat v pondělí, do týdne by mohlo začít vyplácet. Šéf resortu Karel Havlíček (za ANO) to dnes řekl v diskusní aréně projektu HOREKA 112. (ČTK)

12:57

Český rozhlas Radiožurnál byl loni ve druhém pololetí poprvé za dobu měření nejposlouchanějším rádiem s 937 tisíci posluchači denně. Je to o 96 tisíc posluchačů více, než měl dlouhodobě nejposlouchanější Impuls. Ukazují to aktuální výsledky hlavního výzkumu poslechovosti rádií v Česku Radioprojekt. (ČTK)

13:09
 
13:19

Také Turecko zahájilo očkování proti nemoci covid-19, jako první si vakcínu už ve středu nechal před novináři aplikovat tamní ministr zdravotnictví Fahrettin Koca. V první fázi budou očkováni zdravotníci této země, která má 83 milionů obyvatel. Turecko zatím očkuje čínskou vakcínou CoronaVac. (ČTK)

13:30

V neděli 3. ledna po dlouhé těžké nemoci zemřela novinářka a bývalá televizní moderátorka Eva Jurinová. Bylo jí 67 let. Jurinová pracovala v Československé televizi i Českém rozhlasu, moderovala hlavní zprávy v televizi Nova a byla mluvčí motolské fakultní nemocnice. (ČTK)

13:41

Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů v Rusku loni klesl o 9,1 procenta na 1,599 milionu, odbyt české značky Škoda ale na ruském trhu vzrostl. Podnikatelské sdružení AEB předpovídá, že v letošním roce se prodej zvýší o 2,1 procenta na 1,632 milionu vozů. (ČTK)

13:52

Tchajwanský výrobce polovodičů Taiwan Semiconductor Manufacturing zvýšil ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk meziročně o 23 procent na 142,8 miliardy tchajwanských dolarů (téměř 110 miliard korun). Byl tak stejně jako tržby rekordní. (ČTK)

14:03
 
14:14

Americká letecká společnost Delta Air Lines loni kvůli koronaviru prodělala 12,4 miliardy dolarů. Utrpěla tak první celoroční ztrátu za 11 let. (ČTK)

14:25

Premiér Andrej Babiš (ANO) není spokojen s rychlostí očkování v Česku. Chce, aby byly dávky vakcín vyočkovány dříve, než dorazí další. (ČTK)

14:37

Maďarský úřad pro bezpečnost potravin objevil na slepičí farmě ve městě Kerekegyháza ve střední části země další ohnisko ptačí chřipky. Začala proto likvidace více než 101 tisíců nosnic. V okolí úřady vytvořily tříkilometrové ochranné pásmo a deset kilometrů kolem pásmo dozoru. (ČTK)

14:50

I po uvolnění restrikcí bude podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) muset existovat nějaká forma podpory. Ideálně by měla být počítána přes zaměstnance. Diskuse bude nad tím, v jakém stupni rizika provozy otevřít, řekl dnes v debatě projektu HOREKA 112. (ČTK)

15:01

Zájem o očkování proti nemoci covid-19 je mezi zdravotníky a pečovateli v Německu překvapivě nízký, výjimkou nejsou situace, kdy v nemocnicích či domovech pro seniory vakcinaci prozatím odmítá polovina personálu. (ČTK)

15:15
15:30

Ústavní soud nedal šanci majetkovým nárokům dědiců rodu Rothschildů ve Slezsku. Ve spojeném řízení zamítl 12 jejich stížností. Navazovaly na neúspěšné žaloby, jejichž prostřednictvím se rodina pokoušela znovu získat od obcí a státu desítky pozemků s různým využitím. (ČTK)

15:45

Data z celého světa podle bývalého ministra zdravotnictví a epidemiologa Romana Prymuly ukazují, že riziko nákazy ve stravovacích provozech je na sedmém až osmém stupni z devíti, u hotelů je riziko na stejné škále na čtvrtém stupni. Riziko se musí promítat do vládních opatření. (ČTK)

16:00

Německý řetězec drogerií Rossmann loni zvýšil tržby o 3,5 procenta na 10,35 miliardy eur (271 miliard korun). Těžil zejména z toho, že mohl mít otevřeno i navzdory pandemii, na rozdíl od jiných podniků. Firma, která podniká i v České republice, to uvedla ve svém dnešním sdělení. (ČTK)

16:15

Archeologové v Indonésii objevili nejstarší známou jeskynní malbu. Vyobrazení divokého prasete v jeskyni na ostrově Sulawesi podle odborníků pravěký umělec namaloval nejméně před 45 500 lety. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

16:30
16:45

Těžba ropy v Norsku loni podle předběžných údajů stoupla o 20 procent na 1,7 milionu barelů denně, přestože těžbu omezily stávky a vládní restrikce, jejichž cílem bylo podpořit globální ceny ropy. Uvedl to dnes státní úřad nazvaný Norské ředitelství pro ropu (NPD), který je zodpovědný za regulaci ropných zdrojů. (ČTK)

17:00

Stravovací provozy podle údajů společnosti Dotykačka zaznamenaly v prosinci navzdory uvolnění meziroční propad 55 procent. Bary dosáhly obratu jen pět procent. (ČTK)

17:15

Hymnu Spojených států při inauguraci nastupujícího prezidenta Joea Bidena zazpívá popová hvězda Lady Gaga a na netradičně komorním ceremoniálu příští týden vystoupí také zpěvačka a herečka Jennifer Lopezová. (ČTK)

17:30
17:45

Kresba belgického tvůrce Hergého, určená pro obálku komiksu Modrý lotos ze série Tintinových dobrodružství, se dnes v Paříži prodala za rekordních 3,175 milionu eur (přes 83 milionů korun), včetně poplatků. (ČTK)

18:00

Koruna dnes stagnovala k euru a mírně oslabila k dolaru. Kolem 17:00 se obchodovala na 26,15 Kč/EUR a na 21,55 Kč/USD. K jednotné evropské měně si proti středečnímu podvečeru připsala jeden haléř, k americké měně naopak šest haléřů ztratila. (ČTK)

18:15

Státní zástupce zrušil stíhání advokáta v kauze údajné nabídky úplatku pro exministra Kremlíka kvůli výběru auditora mýtného systému, uvedla ČT.

18:30

Spojené státy musí odvolat své rozhodnutí označit jemenské šíitské rebely za teroristy. V opačném případě Jemenu hrozí největší hladomor za skoro 40 let. Radě bezpečnosti OSN to dnes řeklo několik vysoce postavených představitelů této mezinárodní organizace. (ČTK)

18:45

Bombový útok v regionu Tebesa na východě Alžírska si dnes vyžádal životy pěti civilistů. Další tři lidé byli při incidentu zraněni. S odvoláním na prohlášení alžírského ministerstva obrany o tom informovala agentura AFP.

19:00

Zdravotnickým zařízením na Slovensku bude hrozit pokuta, pokud při očkování proti covidu-19 upřednostní zájemce mimo pořadí, rozhodl parlament. Nebyly nalezeny žádné související zprávy. (ČTK)

19:15

Některé ruské regiony nabízejí lidem za to, že se nechají očkovat ruskou vakcínou proti covidu-19, úlevy od některých protinákazových omezení, jako je povinné nošení roušky na obličeji, a další pobídky, uvedla dnes agentura Reuters.

19:30
19:45

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima byl dnes hospitalizován s dýchacími obtížemi ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Bez dalších podrobností o tom ČTK informoval mluvčí univerzity Martin Ayrer. Po dobu hospitalizace Zimu zastupuje prorektor Jan Royt. 

20:00

Řetězec Iceland se zásadních výpadků zboží kvůli dokončení odchodu Británie z Evropské unie neobává. Prodejny i e-shop jsou dostatečně zásobené. Chystá obměnu sortimentu, většina oblíbených produktů ale v nabídce zůstane. (ČTK)

20:15

Británie kvůli nové variantě koronaviru objevené v Brazílii od pátku zakáže příjezdy ze zemí Jižní Ameriky a Portugalska, informuje dnes zpravodajský portál BBC. Přicestovat do země budou moci pouze britští a irští občané nebo cizinci, kteří mají v Británii právo na dlouhodobý pobyt. (ČTK)

20:30

Dolar klesá. Ztráty prohloubil po výroku šéfa Fedu, že úroková míra se v dohledné době zvedat nebude. K jenu dolar odepisuje 0,1 pct. na 103,82 JPY. (ČTK)

20:45
21:00

Durynsko kvůli dramatické epidemické situaci přeloží dubnové zemské volby na 26. září, kdy se budou konat celoněmecké parlamentní volby. Dnes se na tom shodlo vedení vládních sociálních demokratů SPD, postkomunistické Levice a Zelených spolu s opoziční Křesťanskodemokratickou unií (CDU).

21:15

V Libanonu dnes začal platit jedenáctidenní nepřetržitý zákaz vycházení. Až na výjimky, jako jsou například cesta k lékaři či do pekárny, tak musí obyvatelé zůstat doma. Školy jsou zavřené, zatímco restauracím a supermarketům byl povolen pouze rozvoz. (ČTK)

21:30

Podle výboru amerického Kongresu se vloni objevily důkazy, že Čína páchá proti menšině Ujgurů zločiny proti lidskosti či dokonce genocidu. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Výbor vyzval americkou vládu, aby oficiálně prošetřila dění v autonomní oblasti Sin-ťiang, kde Ujguři žijí. Čína rozsáhlé porušování práv Ujgurů popírá. (ČTK)

21:45

Společnost Lidl koupila u Plzně pozemky na jeden z největších logistických parků v Česku. Více než jeden milion metrů čtverečních pozemků určených na výstavbu skladů a průmyslových hal koupila od islandské firmy Kaupthing. Píše o tom server deníku E15.

22:00
22:15

Klíč od místnosti, v níž zemřel francouzský císař Napoleon Bonaparte při věznění na ostrově Svaté Heleny, se prodal za 81 900 liber (2,4 milionu korun). O prodeji informovala britská aukční síň Sotheby's, napsala agentura AFP. Výsledná cena byla šestnáctkrát vyšší, než se původně odhadovalo. 

22:30

Skupina asi 300 migrantů putuje pěšky přes Honduras, odkud se chce přes Guatemalu a Mexiko dostat do Spojených států amerických, informovala dnes agentura AFP. Jde zřejmě o předvoj větší takzvané karavany o asi 3000 lidech, která má podle výzvy šířící se na sociálních sítích v pátek vyrazit z druhého největšího honduraského města San Pedro Sula. (ČTK)

22:45

Obchodní válka, kterou dosluhující americký prezident Donald Trump vedl s Pekingem, Spojené státy stála až 245 tisíc pracovních míst. Postupné snižování cel oběma stranami by podpořilo hospodářský růst a do roku 2025 vedlo ke vzniku 145 tisíc pracovních míst. (ČTK)

23:00

Jemenští šíitští povstalci známí jako Húsíové neopustí mírová jednání s OSN a Saúdskou Arábií, navzdory rozhodnutí Spojených států označit je za zahraniční teroristickou organizaci. Agentuře Reuters to dnes řekl hlavní vyjednavač Íránem podporovaných Húsíů Muhammad Abdas Salám. 

06:31

Ve věku 75 let zemřel spisovatel a překladatel Vojtěch Steklač. Steklač psal hlavně knížky pro děti, nejznámější je asi série Boříkovy lapálie, příběhy čtveřice kamarádů z pražských Holešovic. Několik desítek let byl Steklač spojen s městysem Havlíčkova Borová na Vysočině, kde měl chalupu. (ČTK)

06:41
 
06:53

Severní Korea na čtvrteční armádní přehlídce pravděpodobně předvedla nové balistické střely odpalované z ponorky. S odvoláním na státní média o tom dnes informovala agentura Reuters. Přehlídka se konala krátce po skončení sjezdu vládnoucí Korejské strany práce. 

07:06

Nastupující prezident Spojených států Joe Biden ve čtvrtek představil chystaný soubor opatření na podporu ekonomiky ve výši 1,9 bilionu dolarů (40,8 bilionu korun). Prostředky mají směřovat na boj s pandemií covidu-19, ulevit domácnostem i nastartovat hospodářský růst. (ČTK)

07:17

Devatenáctiletý Alžířan si od soudu ve francouzském Štrasburku odnesl čtyřměsíční trest vězení za to, že odmítl rozvážet jídlo ze dvou košer restaurací ve Štrasburku. Důvodem k verdiktu byla diskriminace na základě náboženství. (ČTK)

07:29

Index rizika protiepidemického systému PES, kterým se v Česku řídí opatření proti šíření nemoci covid-19, se i dnes dále drží na čtvrtém stupni. Oficiálně zatím v zemi platí nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti. Dnes index PES opět klesl, a to ze čtvrtečních 75 na 72 bodů. (ČTK)

07:40

Zdravotníci jsou vyčerpaní, zátěž je extrémní a dlouhotrvající, když k tomu přičteme změnu režimu, delší práci, odezva na sebe nenechá dlouho čekat, říká klinický psycholog Humpl.

 

07:51

Útočník Tomáš Hertl zazářil při vstupu do nové sezony NHL a pomohl San Jose v utkání na ledě Arizony třemi body za dvě branky a jednu asistenci k vítězství 4:3 po samostatných nájezdech. Čistým kontem odstartoval brankář Petr Mrázek, jehož 14 úspěšných zákroků sačilo na výhru Caroliny v Detroitu 3:0. (ČTK)

08:03

Nejméně 26 lidí zemřelo následkem dnešního zemětřesení o síle 6,2 stupně, které zasáhlo indonéský ostrov Sulawesi. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AFP. Zraněných je podle agentury AP nejméně 200, úřady však stále zjišťují rozsah škod a počet mrtvých.

08:14

V Německu se koronavirus prokázal už u více než dvou milionů lidí. Za posledních 24 hodin přibylo 22 368 nakažených, oznámil dnes Institut Roberta Kocha (RKI). Dnešní přírůstek v zemi s 83 miliony obyvatel je nižší než ve čtvrtek, kdy RKI evidoval 25 164 nově nakažených. (ČTK)

08:24

Systém registrací seniorů k očkování proti covidu-19 začal v osm hodin ráno fungovat. Následná rezervace termínu na konkrétní místo ale není dostupná. V systému se zpožďuje zasílání potřebných PIN kódů pro registraci. Nedostupná je také linka 1221.

 

08:36

Ve čtvrtek bylo nových případů covidu-19 v Česku skoro o polovinu méně než před týdnem, a to 8032. Poklesl i podíl pozitivních testů na 28,3 procenta. Počet zemřelých s covidem v Česku přesáhl 14 tisíc. Dosažení posledního tisíce úmrtí trvalo sedm dní, na začátku prosince přibylo 1000 úmrtí asi za 10 dní. (ČTK)

08:47

Tým nadcházejícího šéfa Bílého domu Joea Bidena kvůli bezpečnostním hrozbám o den odložil plánovaný nácvik prezidentské inaugurace, která se uskuteční 20. ledna. Zrušil také cestu vlakem, kterým měl Biden v pondělí přijet do Washingtonu. (ČTK)

09:00

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa umístila na černou listinu podniků spojených s ozbrojenými silami dalších devět čínských společností, včetně výrobce chytrých telefonů Xiaomi. Cena akcií Xiaomi se dnes na hongkongské burze propadla o více než deset procent. (ČTK)

09:11

Americká armáda snížila svůj kontingent v Afghánistánu na 2500 vojáků. Stahovala je podle agentury AP zřejmě v rozporu se zákonem o obranném rozpočtu, který prezident Donald Trump v prosinci vetoval, ale Kongres ho pak přehlasoval.

09:23
 
09:34

Hrubý domácí produkt Velké Británie se v listopadu kvůli novým opatřením proti šíření koronaviru snížil o 2,6 procenta. Zaznamenal tak první měsíční pokles od dubna. Oznámil to dnes britský statistický úřad. (ČTK)

09:45

Pražské vrchní státní zastupitelství koncem roku obžalovalo pracovníka Národní centrály proti organizovanému zločinu kvůli vynášení informací a jejich upravování v policejním systému. (ČTK)

09:57

Francouzský motocyklový jezdec Pierre Cherpin podlehl zraněním hlavy, která utrpěl v sedmé etapě Rallye Dakar. Pořadatelé slavné soutěže oznámili, že dvaapadesátiletý závodník zemřel při leteckém převozu do vlasti. Zpráva o úmrtí amatérského účastníka zastihla aktéry v průběhu závěrečné etapy. (ČTK)

10:08

Letiště České Budějovice zaznamenalo loni 11 269 pohybů, vzletů a přistání, nejvíc za dobu provozu. Areál hodně využívají letecké školy k výcvikovým letům. Letiště podalo žádost na Úřad pro civilní letectví, aby mohlo poskytovat navigační službu AFIS podle evropských norem. (ČTK)

10:20
 
10:31

Opoziční politici hodnotí start registrací k očkování jako selhání, za které je odpovědný premiér Andrej Babiš (ANO). Systém je komplikovaný a nefunguje správně, uvádějí. (ČTK)

10:42

Saský premiér Michael Kretschmer nechce ani v současné dramatické epidemické situaci uzavřít hranice s Českem. Drážďany proto nyní vyjednávají se spolkovou vládou o tom, jak zachovat výjimku pendlerům, kteří za prací do Saska dojíždějí z Polska a Česka. (ČTK)

10:54

Operátoři se dozvěděli o SMS k očkování proti covidu až po spuštění systému, uvedl ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Grund.

11:05

Italská vláda schválila nový soubor stimulačních opatření v hodnotě 32 miliard eur (837 miliard korun), aby pomohla ekonomice čelit negativním dopadům pandemie covidu-19. Schodek italského rozpočtu tak v letošním roce bude vyšší, než se původně plánovalo. (ČTK)

11:17

Koronavirová krize loni drtivě zasáhla leteckou dopravu. Zájem o letenky meziročně klesl o více než 85 procent. Během krize byla velká část letů zrušena, část cestujících však na refundace stále čeká. Mění se i jejich chování, oproti minulosti s nákupem letenek čekají až do poslední chvíle. (ČTK)

11:29
 
11:40

Výkonnost akciových fondů byla roce 2020 v průměru 2,5 procenta. Dluhopisové fondy přinesly zhodnocení 1,05 procenta, peněžní fondy 0,3 procenta a smíšené fondy 2,6 procenta. Naopak ve ztrátě 3,2 procenta byly fondy komoditní, realitní fondy dokonce 9,6 procenta. (ČTK)

11:51

Francie nedovolí, aby se majitelem největšího francouzského maloobchodního řetězce Carrefour stal kanadský rival Alimentation Couche-Tard. Řekl to dnes francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Kanadský podnik nabízí 20 eur za každou akcii Carrefouru. (ČTK)

12:02

Soukromá vesmírná společnost Blue Origin provedla další úspěšný test své rakety New Shepard s modulem, v němž mají v budoucnu létat vesmírní turisté. Raketa i modul, opakovaně použitelné, po přibližně deset minut trvající letové zkoušce bezpečně samostatně přistály. (ČTK)

12:13

Spolkový úřad pro lodní dopravu a hydrografii schválil okamžité pokračování výstavby plynovodu Nord Stream 2 v německých vodách. Dosavadní povolení by pokračování výstavby připouštělo až od konce května. Nord Stream 2 má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. (ČTK)

12:24
 
12:35

K paušální dani se do dneška přihlásilo 69 622 živnostníků. Termín byl sice do pondělí, ale na finanční úřady ještě přicházela oznámení zaslaná poštou. Ministerstvo původně očekávalo, že se k dani připojí až 100 tisíc živnostníků. (ČTK)

12:45

Čínský prezident Si Ťin-pching požádal o pomoc se zlepšením čínsko-amerických vztahů bývalého ředitele společnosti Starbucks Howarda Schultze. S odvoláním na státní tiskovou agenturu Nová Čína o tom informovala agentura AP. Prezidentův vzkaz byl podle čínských médií součástí odpovědi na Schultzův dopis.

12:57

Zmírnění protiepidemických opatření se v příštím týdnu podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) očekávat nedá, je třeba uvolnit místa v nemocnicích. V pondělí vláda projedná dílčí úpravy pátého stupně PES, například sortimentu v obchodech. (ČTK)

13:08

Pražský půlmaraton se kvůli koronaviru nepoběží v tradičním termínu na konci března, ale v neděli 5. září. Maraton v Praze zatím nadále organizátoři plánují na obvyklý termín na začátku května. Hledají cesty, jak by bylo možné ho uspořádat bezpečně. (ČTK)

13:20

Sklizeň ovoce v Česku loni meziročně vzrostla o devět procent na 141 375 tun. Z dlouhodobého pohledu byla ale podprůměrná, když proti průměru sklizní předchozích pěti let byla nižší o osm procent. Razantní propady úrody ovocnáři loni zaznamenali u meruněk a třešní. (ČTK)

13:31

Státní fond podpory investic zvýšil věk pro poskytnutí půjčky na bydlení pro mladé lidi ze 36 na 40 let. Navýšil také maximální částky poskytnutých úvěrů, u pořízení bytu například z 1,2 milionu korun na dva miliony. Nově je možné financovat také družstevní podíl. (ČTK)

13:43
 
13:55

Developerská a stavební firma Skanska prodala kancelářskou budovu Parkview v Praze na Pankráci investiční společnosti Deka Immobilien za 77 milionů eur (asi dvě miliardy korun). Budova nabízí 16 tisíc metrů čtverečních plochy v devíti nadzemních podlažích. (ČTK)

14:06

Ministerstvo financí nový zákonný plošný odklad splátek úvěrů zatím nechystá. Banky za listopad a prosinec 2020 totiž kladně vyřídily více než 80 procent všech žádostí o individuální odklad splátek. (ČTK)

14:18

Nejvyšší soud v Británii dal dnes za pravdu tisícům firem ve sporu s pojišťovnami. Ty nechtěly hradit ztráty, které pojištěným firmám vznikly v důsledku uzávěry nařízené kvůli koronaviru. Proti sobě se tak postavili regulátor odvětví a největší pojišťovny. (ČTK)

14:31

Největší americká banka JPMorgan Chase & Co ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 42 procent na 12,1 miliardy dolarů (261 miliard korun). Dobré výsledky v obchodování na finančních trzích a v investičním bankovnictví převážily nad negativními dopady nízkých úrokových sazeb. (ČTK)

14:42

Japonská automobilka Toyota Motor loni v Evropě prodala 993 113 vozů Toyota a Lexus. Meziročně je to pokles o devět procent, nicméně pokles v celém automobilovém odvětví činil zhruba 20 procent. Společnost také v loňském roce zvýšila podíl na evropském trhu o 0,7 bodu na šest procent. (ČTK)

14:55
 
15:08

Nizozemská vláda premiéra Rutteho podala demisi kvůli aféře s přídavky na děti. Kromě jednoho ministra bude kabinet dál vládnout do voleb 17. března. (ČTK)

15:26

Bance Citigroup ve čtvrtém čtvrtletí klesl zisk o sedm procent na 4,63 miliardy dolarů. Díky snížení rezerv na špatné úvěry ale překonal očekávání analytiků. (ČTK)

15:39

Při kybernetickém útoku na Evropskou agenturu pro léčivé přípravky se pachatelům podařilo získat dokumenty o lécích a vakcínách proti covidu-19. Později je zveřejnili na internetu, jejich text ale pozměnili, oznámila dnes EMA v tiskové zprávě.

15:53

Nejvyšší správní soud zamítl stížnost prezidenta Miloše Zemana proti verdiktu, podle kterého musí rozhodnout o jmenování fyzika Ivana Ošťádala profesorem. Nesmí při tom hodnotit jeho odbornou či morální způsobilost, což přísluší jen vysoké škole. Soud rozhodnutí zpřístupnil na úřední desce.

16:10
16:25

Personální situace v nemocnici v Chebu se začíná v posledních dnech stabilizovat. Vytíženým zdravotníkům přišly vypomáhat zdravotní sestry z Lázní Kynžvart, v nemocnici nyní procházejí školením. Kromě nich pomáhají také lékaři i sestry z karlovarské nemocnice, studenti i hasiči. (ČTK)

16:39

Biden představil další členy týmu, známé tváře z Obamovy éry. Post šéfky Federální agentury pro řešení krizových situací nabídl Deanne Criswellové, David Cohen by se měl vrátit na pozici zástupce ředitele CIA. Šéfem očkovací kampaně proti covidu-19 se stane David Kessler. (ČTK)

16:55

O návratu některých žáků do škol by se mohlo rozhodnout začátkem příštího týdne. Záležet to bude na vývoji epidemické situace zhruba do pondělí 18. ledna. Na dotaz ČTK to řekla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

17:07

Dosavadní předseda představenstva Pražské plynárenské Pavel Janeček skončil, na dnešním zasedání ho odvolala dozorčí rada firmy. Zároveň zvolila jeho nástupce, kterým se stal bývalý šéf oddělení obnovitelných zdrojů firmy ČEZ Martin Pacovský. (ČTK)

17:20

Největší problém bylo rozvolnění při druhé vlně na konci listopadu, nejde teď nic uvolňovat, už nefunguje strašení plnými nemocnicemi. Očkovací centra potřebujeme. Politické ambice nemám, prezidentem být nechci, říká epidemiolog a poradce premiéra Andreje Babiše Roman Prymula.

 

17:31

Skialpinista, kterého zasypala lavina, jež kolem 13:00 spadla ve Velkém Kotli v Jeseníkách, zemřel. Resuscitace byla neúspěšná, řekl ČTK náčelník jesenické horské služby.

17:41

Bílý dům objednal po Trumpově odchodu nebývale důkladné vyčištění. Federální vláda zadala úklidové firmě zakázky v hodnotě 200 000 dolarů (4,3 milionu korun). Podle stanice ABC by krok mohl souviset s tím, že se v prezidentské rezidenci v posledních měsících třikrát rozšířil koronavirus.

17:50

Automobilka BMW chce v letošním roce zdvojnásobit prodej plně elektrických aut. Včetně hybridních vozů má v plánu zvýšit prodej aut na částečný nebo plný elektrický pohon o 50 procent. Německý výrobce aut i jeho konkurenti se snaží dohnat americkou Teslu, uvedla dnes agentura Reuters.

17:59
18:08

Automobilka Škoda Auto si loni upevnila pozici jedničky na slovenském trhu s novými osobními vozy s náskokem před konkurenty, byť v zemi dodala zákazníkům méně aut než v roce předchozím. Celkový prodej nových aut v zemi kvůli dopadům pandemie klesl téměř o čtvrtinu. (ČTK)

18:17

Centra k očkování proti covidu přidávala odpoledne volné termíny. Rezervační web opakovaně hlásil, že jsou všechny časy na všech místech rozebrané a pak znovu přihlašování umožňoval. Ráno bylo v systému asi padesát míst, odpoledne přibyly termíny zhruba v sedmi desítkách. (ČTK)

18:28

Turecko doufá, že ho nová americká administrativa vrátí do programu "neviditelných" stíhaček F-35. Uvedl to dnes podle agentury Reuters turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Spojené státy vyloučily Turecko z programu vloni kvůli nákupu ruského protivzdušného systému S-400.

18:40

Průmyslová výroba ve Spojených státech v prosinci vzrostla ve srovnání s předchozím měsícem o 1,6 procenta, nejvíce od července. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila centrální banka USA. Výroba se sice zvýšila již třetí měsíc za sebou, zůstává však stále pod úrovní z doby před pandemií. (ČTK)

18:51
19:03

Ředitel nemocnice v Českém Krumlově Jindřich Florián rezignuje na funkci. Učiní tak po výzvě hejtmana Martina Kuby (ODS). Florián totiž nechal proti covidu-19 očkovat i příbuzné a známé zaměstnanců nemocnice. Vakcínu přitom mají teď dostávat jen zdravotníci a další stanovené skupiny. 

19:15

Rezervační systém na očkování proti koronaviru, který stát dnes spustil, není podle IT odborníků řádně otestovaný a "odladěný". Využil se systém třetí strany, který není primárně pro tento účel. Je zdlouhavý a požaduje po občanech mnoho zbytečných údajů, které už navíc má. (ČTK)

19:27

Koruna dnes ztrácela na obě hlavní světové měny. Vůči euru odepsala od čtvrtečního podvečera šest haléřů a dnes kolem 17:00 se obchodovala za 26,21 Kč/EUR. K dolaru oslabila o 12 haléřů na 21,67 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na webu Patria Online. (ČTK)

19:37

Pražská burza v závěru týdne mírně oslabila. Index PX klesl o 0,19 procenta na 1073,53 bodu. Dolů ho táhly především Komerční banka a Moneta Money Bank, jejichž akcie odepsaly více než procento. Mírně ztratila i energetická společnost ČEZ. (ČTK)

19:46

Opakovaně se v Česku loni nakazilo novým typem koronaviru 56 lidí, kteří měli v obou případech nákazy příznaky nemoci covid-19. Kromě tohoto Státní zdravotní ústav zaznamenal dalších 189 případů reinfekce covidem-19, u kterých ale minimálně jedna z nákaz neměla příznaky. (ČTK)

19:53
20:01

Polská vláda chystá zákon umožňující potrestat Facebook a Twitter, nelíbí se jí jejich možnost mazat příspěvky a zavírat účty. Podle chystaného zákona by tak směly činit jen v případě, že by obsah porušoval polské zákony, upozornila agentura AFP. 

20:10

Nadávky, údery pěstmi nebo tyčemi, "sprej na medvědy" a velká početní převaha. Tomu všemu čelili minulou středu policisté, kteří se v americkém Kongresu střetli s příznivci prezidenta Donalda Trumpa. Jeden z nich uvedl, že si připadal jako na středověkém bojišti. (The Washington Post

20:18

Akcie na pražské burze během druhého týdne roku mírně oslabovaly, index PX klesl o 0,2 procenta na 1073,5 bodu. Vyplývá to z výsledků pražské burzy. Nejvíce v uplynulém týdnů posílily opět akcie společnosti Pilulka. Největší pokles postihl akcie Tatry Mountain Resorts. (ČTK)

20:27

 

20:39

Úmrtnost v Německu a Francii byla loni výrazně nad průměrem posledních let, v Německu o čtvrtinu, ve Francii o devět procent. Informovaly o tom dnes agentury DPA a AFP. Experti to dávají do souvislosti s pandemií covidu-19.

20:48

Ceny ropy dnes klesají a ztrátu si zřejmě připíší i za celý týden. Obavy z uzavírání čínských měst kvůli šíření nemoci covid-19 zastínily příznivé zprávy o dovozu ropy a plánu na další stimuly v USA. (ČTK)

20:59

Americký dolar dnes posiluje. Dolarový index vystoupal na čtyřtýdenní maximum ke koši měn. Zpráva o poklesu maloobchodního prodeje ve Spojených státech ukázala, že pandemie covidu-19 stále negativně dopadá na ekonomiku a vyvolala zájem o dolar jako bezpečnou měnu. (ČTK)

21:10

Nárok na první dávku očkování proti covidu-19 budou mít v Izraeli od neděle všichni občané starší 45 let. S odvoláním na dnešní sdělení ministerstva zdravotnictví o tom informoval zpravodajský web The Times of Israel. Ve čtvrtek dostalo první dávku vakcíny proti covidu-19 56 716 lidí.

21:19
21:31

Generální inspektoři několika amerických ministerstev začínají vyšetřovat, jak se různé bezpečnostní složky připravovaly na události minulé středy a jak na přepadení Kongresu reagovaly. Informovaly o tom dnes agentury AP a Reuters

21:46

V Itálii bylo k dnešnímu odpoledni naočkováno proti covidu-19 přes milion osob. Země využila zhruba dvě třetiny dávek, které dostala od zahájení očkování na konci loňského prosince. Vysoké tempo očkování hlásí i Turecko. (ČTK)

22:02

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) je velmi znepokojen ohlášeným omezením dodávek vakcín proti novému koronaviru od firmy Pfizer. Česko podle něj ale není v kritické situaci jako některé jiné země. Blatný to řekl České televizi.

22:18

Americký viceprezident Mike Pence ve čtvrtek zavolal své nástupkyni Kamale Harrisové a poblahopřál jí k úspěchu v podzimních volbách. Také jí necelý týden před ochodem z funkce nabídl asistenci, informují dnes s odvoláním na své zdroje deník The New York Times a agentura AP.

22:34
22:50

Palestinský prezident Mahmúd Abbás dnes oznámil termín příštích parlamentních a prezidentských voleb. Uskuteční se v květnu a červenci a budou první za 15 let. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž mají volby pomoci vyřešit dlouholetý vnitropalestinský konflikt.

23:05

Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové bude možné v Evropské unii v létě cestovat buď s očkovacími pasy nebo negativními testy. Předsedkyně EK to uvedla po jednání s portugalským premiérem Antóniem Costou, napsala agentura AP.

23:30

Americké akcie v závěru týdne druhý den po sobě klesly. Oslabilo je především zveřejnění hospodářských výsledků velkých bank a energetika. Na devizovém trhu se dařilo dolaru. (ČTK)

07:01

Mocná americká zbrojní lobby NRA vyhlásila insolvenci. Organizace, které hrozilo rozpuštění, v pátek také uvedla, že se chce odstěhovat z New Yorku a znovu se postavit na nohy v Texasu. Je považovaná za velmi konzervativní instituci s velkým politickým vlivem. (ČTK)

07:19

Ministr zdravotnictví Spojených států Alex Azar rezignoval. Svůj krok zdůvodnil násilným útokem stoupenců  Donalda Trumpa na Kongres. Azar podle CNN zůstane ve funkci do 20. ledna, tedy do inaugurace nového prezidenta Joea Bidena. (ČTK)

07:37

Index protiepidemického systému PES k dnešku zůstal na 72 bodech. Třetí den po sobě je ve čtvrtém stupni z pěti. Reprodukční číslo dál kleslo pod 0,7. (ČTK)

07:56
08:14

Elektřina z větru měla loni na celkově vyrobené elektřině v Evropě podíl rekordních 15 procent. Podíl plynu na vyrobené elektřině pak poprvé překonal uhlí. Fosilní paliva se na celkové výrobě elektřiny podílela 33 procenty.

08:32

V pátek v Česku přibylo nových případů koronaviru téměř o třetinu méně než před týdnem, bylo jich 9230. Podíl případů nákazy na počtu provedených testů se ale zvýšil ke 30 procentům. Počet hospitalizovaných klesl po čtyřech dnech pod 7000. (ČTK)

08:51

Navzdory opatřením proti šíření koronaviru tržby realitních firem v Česku loni meziročně vzrostly, u některých více než o desetinu. Zájem kupujících přechodně opadl pouze v několika týdnech po vyhlášení nouzového stavu v polovině března.

09:10
09:29

Indický premiér Naréndra Módí dnes zahájil rozsáhlou očkovací kampaň proti covidu-19. Jako první dostal vakcínu zdravotník. Sám premiér vakcínu zatím neobdrží, protože země se rozhodla nejprve naočkovat zhruba 30 milionů pracovníků ve zdravotnictví. (ČTK)

09:48

Služba WhatsApp pro bezplatné posílání vzkazů a telefonování prodloužila uživatelům o tři měsíce lhůtu, do kdy musejí odsouhlasit nová pravidla na ochranu osobních údajů. Dosud tak měli učinit do 8. února, v pátek firma uvedla, že jim dá čas do 15. května. (ČTK)

10:07

Česko je podle počtu nákaz covidem za 14 dní vůbec nejhorší v EU. Nejvíce mrtvých na obyvatele pak vykazují Litva, Slovinsko a Slovensko, Česko je čtvrté. (ČTK)

10:26

Německá CDU kancléřky Angely Merkelové zahájila závěrečný den volebního sjezdu, na kterém vybere nového předsedu, který se bude moci ucházet o kancléřskou kandidaturu. Delegáti, kteří se kvůli pandemii nemoci covid-19 sešli on-line, vybírají z trojice uchazečů. (ČTK)

10:26

Česká ekonomika se za rok 2020 propadla o sedm procent, v roce 2021 by ale měla již růst o 2,8 procenta. Průměrná mzda poroste podobně jako loni o 3,4 procenta a nezaměstnanost by měla vzrůst k 3,5 procenta. Vyplývá to z analýzy společnosti Deloitte. (ČTK)

10:45
11:04

Rada bezpečnosti OSN schválila jmenování slovenského diplomata a bývalého ministra zahraničí Jána Kubiše zmocněncem OSN pro Libyi. Jmenování Kubiše přichází necelý rok poté, co z této funkce kvůli stresu odstoupil Ghasán Saláma. (ČTK)

11:23

Kanadská maloobchodní společnost Alimentation Couche-Tard zrušila plány na převzetí evropského řetězce Carrefour za 16,2 miliardy eur (424 miliard Kč). Důvodem je odpor francouzské vlády. (ČTK)

11:40

Novým předsedou CDU Angely Merkelové se stal ministerský předseda Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet, který ve druhém kole volby v elektronickém hlasování porazil šéfa poslanců vládní konzervativní unie CDU/CSU Friedricha Merze.(ČTK)

11:59

V Česku se potvrdil výskyt takzvaní britské mutace koronaviru, která je nakažlivější než nyní rozšířená varianta. S odkazem na vedoucí Národní referenční laboratoře Helenu Jiřincovou to dnes uvedl server Deník N. Počet zachycených případů zatím není známý.

12:18

Situace v dopravě v Bedřichově v Jizerských horách byla dnes ráno výrazně klidnější než o víkendu před týdnem. Uzavřít přístup do obce policie nemusela. Bedřichov je hlavním nástupním místem na Jizerskou magistrálu. 
(ČTK)

12:37

Automobilka Škoda Auto nebude sponzorovat mistrovství světa v hokeji, pokud se turnaj bude konat v Bělorusku. Pro automobilku je důležité chránit lidská práva. Partnerství s mistrovstvím světa trvá od roku 1993 a Škoda je hlavním sponzorem šampionátu. (ČTK)

12:56

Italský region Lombardie se kvůli vládnímu nařízení o zpřísnění protikoronavirových opatření obrátí na  soud. Vedení regionu tvrdí, že vláda rozhodla o zařazení Lombardie mezi oblasti s nejpřísnějšími pravidly na základě neaktuálních dat. (ČTK)

13:15

Některá vakcinační centra, kde očkují proti covidu-19, přidávala během dneška volné termíny očkování pro seniory starší 80 let. Ve 12:45 byly ale podle rezervačního systému všechny termíny ve všech centrech opět rozebrané. (ČTK)

13:34

Automobilky Fiat Chrysler a PSA oficiálně dokončily své dlouho očekávané spojení. Vznikla tak čtvrtá největší automobilka na světě Stellantis. (ČTK)

13:53

V Karlovarském kraji zatím očkování seniorů nad 80 let není podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (za STAN) reálné. Kvůli nedostatku vakcín nejsou ještě naočkováni ani všichni zájemci z řad zdravotníků a klientů sociálních zařízení. (ČTK)

14:12
14:33

Na zámku v Duchcově na Teplicku vznikl grafický kabinet se 300 grafikami. Je součástí nové prohlídkové trasy věnované Valdštejnům. Návštěvníci ho uvidí v nadcházející sezoně. (ČTK)

14:54

Sněmovna by mohla v příštím týdnu jednat o připravovaném kurzarbeitu. Novela o zaměstnanosti s kurzarbeitovými pravidly by měla podle plánu začít platit nejspíš od března. Shoda na podobě zkrácené práce s příspěvkem na mzdu od státu zatím nebyla. (ČTK)

15:13

Čeští občané polské národnosti mají podle náměstka moravskoslezského hejtmana Lukáše Curyla (KDU-ČSL) problém s registrací k očkování proti covidu-19. Důvodem je jiný tvar jejich rodného čísla, které je jedenáctimístné, zatímco české má obvykle deset znaků. (ČTK)

15:30

Yoweri Museveni byl podle volební komise pošesté zvolen ugandským prezidentem. Hlavní opoziční kandidát Bobi Wine tvrdí, že volby byly zmanipulované. Ugandští představitelé mají také problémy vysvětlit, jak byly sečteny hlasy v situaci, kdy byl v zemi zablokován internet. (ČTK)

15:47

Taxislužby budou moci čerpat kompenzace 500 korun na auto za den, kdy byl jejich provoz během nouzového stavu zásadním způsobem omezen. Stát je totiž uzná jako mobilní provozovatele služeb. ČTK to dnes řekl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

16:03
16:19

V Krkonošském národním parku začaly nově sloužit policejní hlídky na lyžích. Budou pomáhat strážcům parku. Do těžkého terénu mají skialpinistické vybavení, uvedla hradecká policie v tiskové zprávě. (ČTK)

16:35

Skončený dvoudenní volební sjezd německé vládní Křesťanskodemokratické unie kancléřky Angely Merkelové, který se kvůli pandemii nemoci covid-19 konal on-line, čelil útokům hackerů. Dnes to na závěr sjezdu prohlásil generální tajemník strany Paul Ziemiak. Výpady byly podle něj odraženy. (ČTK)

16:53

V Polsku se kvůli omezení dodávek vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech zpozdí očkování zdravotníků. Vládní zmocněnec pro očkování Michal Dworczyk dnes řekl, že kvůli výpadku se zatím do nemocnic nedostane 330 000 dávek očkovací látky pro zdravotnický personál. (ČTK)

17:10

Proruští separatisté na východě Ukrajiny dnes podle agentury TASS oznámili, že předají Kyjevu vězněné ukrajinské občany. Prohlášení povstalců, na něž se agentura odvolává, počet vězňů neupřesňuje, uvádí však, že ve skupině budou také ženy, starší lidé a lidé s vážnými zdravotními problémy.

17:30

V Česku bylo zatím proti koronaviru očkováno 105 167 lidí. Po jednání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Očkování začalo 27. prosince, vakcín ČR od té doby dostala přes 169 000. Na očkování se registrovalo 131 000 lidí nad 80 let.

17:47
18:03

Vláda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu kvůli pokračující epidemii koronaviru. Prodloužit by se podle něj měl o dalších 30 dní. Babiš to dnes řekl novinářům po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech na Kladensku. (ČTK)

18:20

Do Srbska dnes dorazilo letadlo s milionem dávek vakcíny proti covidu-19 od čínského výrobce Sinopharm. Srbsko se tak stalo prvním státem v Evropě, který obdržel dodávku čínského přípravku za účelem hromadného očkování, napsala agentura Reuters.

18:37

Rakousko zřejmě čeká další prodloužení plošné uzávěry. Původně se měla začít opatření proti šíření koronaviru uvolňovat 25. ledna, podle vládních odborníků by se ale měl tzv. lockdown o několik týdnů prodloužit a opatření zpřísnit. Důvodem je mimo jiné šíření britské mutace koronaviru. (ČTK)

18:53

Novela letošního státního rozpočtu se započtením dopadů daňového balíčku bude podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) předložena vládě na přelomu února a března. Řekla to po dnešním setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech na Kladensku. (ČTK)

19:10
19:27

Desítky lidí s transparenty, českými i černými vlajkami, koňmi a rakví se dnes odpoledne vydaly k domu ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v Jinačovicích na Brněnsku. Účastníci akce protestovali proti vládním opatřením a protiepidemickému systému, který vnímají jako nesmyslný. (ČTK)

19:44

Po nemocnicích a lékárnách se v Británii proti covidu-19 očkuje už i v kostelech. Vakcínu mohou senioři nad 80 let dostat v katedrálách v Salisbury na jihu Anglie či v Lichfieldu u Birminghamu. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se bohoslužby v Anglii nyní konají převážně on-line. (ČTK)

20:01

Hnutí Lidé PRO bývalého předsedy spolku Milion chvilek Mikuláše Mináře nadále trvá na závazku získat 500 000 podpisů, aby kandidovalo v říjnových sněmovních volbách. Dosud od začátku prosince nasbíralo 25 000 podpisů. Nad účastí na kandidátce jiné strany Minář zatím neuvažuje. (ČTK)

20:20
20:36

Dnešním dnem začal na Ukrajině platit 30. článek takzvaného jazykového zákona, který všem poskytovatelům služeb ukládá povinnost mluvit s klienty pouze v ukrajinštině, pokud zákazník nepožádá o komunikaci v jiném jazyce. Informoval o tom server Ukrajinska pravda. (ČTK)

20:53

Německá vládní Křesťanskodemokratická unie si podle premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše zvolila do čela v osobě Armina Lascheta zkušeného politika, který bude navazovat na své předchůdce. Babiš je přesvědčen o tom, že Laschetovo zvolení nijak neovlivní velmi dobré česko-německé vztahy. (ČTK)

21:07

Třiadvacet migrantů objevili němečtí policisté ve třech dodávkách, které zastavili u města Selb nedaleko hranice s Českem. Dvacet mužů a tři ženy byli podle nich "namačkaní ve velmi malém prostoru", informovala agentura DPA. Všechny migranty i tři převaděče předala německá policie do Česka.

21:23

Na uspořádání plošného otestování obyvatel Slovenska na koronavirus s cílem odhalit polovinu infikovaných se na dnešní mimořádné schůzi shodla tamní vláda. Detaily o testování a o dalších opatřeních nejsou známé, příslušné usnesení přijme kabinet v neděli. (ČTK)

21:40
21:57

Itálie pozastavuje lety z Brazílie kvůli nové variantě koronaviru, která se objevila v této jihoamerické zemi. Dnes o tom na Facebooku informoval italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza. (ČTK)

22:15

Česká republika v počtu lidí, kteří umírají na komplikace související s nemocí covid-19, předčí Británii i Spojené státy, přesto se v zemi podle průzkumu Univerzity Palackého v Olomouci chce nechat očkovat jen 30 procent obyvatel. Napsal to dnes portál magazínu Der Spiegel.

22:34

Portugalský ministr financí Joao Leao měl pozitivní test na koronavirus. V pátek se přitom 46letý politik účastnil jednání portugalské vlády s představiteli Evropské komise včetně její předsedkyně Ursuly von der Leyenové. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

22:52

Nejméně 6000 migrantů se posouvá přes Guatemalu směrem k Mexiku a USA poté, co se jim na hondurasko-guatemalských hranicích podařilo prorazit policejní kordon, informovala dnes agentura AFP. Zástup lidí dorazil pěšky z Hondurasu a v pátek večer překročil hranici na přechodu El Florido.

23:10

Ministr zahraničí Tomáš Petříček ocenil na Twitteru rozhodnutí automobilky Škoda Auto nesponzorovat mistrovství světa v hokeji, pokud se bude konat v Bělorusku. Pro automobilku je podle vedoucího komunikace podniku Tomáše Kotery důležité dodržovat, chránit a prosazovat všechny předpisy ochraňující lidská práva.

23:45

Několik dní před uvedením Joea Bidena do úřadu amerického prezidenta zadrželi nedaleko Kapitolu ve Washingtonu ozbrojeného muže. Informovala o tom dnes stanice CNN. Muž se podle ní v pátek večer pokusil projet jedním z kontrolních stanovišť policie.

07:07

Brazílie za uplynulý den zaznamenala dalších 61 567 případů koronavirové nákazy. Za stejnou dobu tam s onemocněním covid-19 zemřelo dalších 1050 lidí. Více než 1000 úmrtí s koronavirem za den Brazílie eviduje již pátý den v řadě. (ČTK)

07:30
08:12

Budoucí prezident USA Joe Biden hodlá krátce po svém nástupu do úřadu 20. ledna podepsat řadu exekutivních příkazů, jimiž zruší část nejkontroverznějších rozhodnutí Donalda Trumpa. Zároveň se bude věnovat otázkám spojeným s pandemií covidu-19, uvedl budoucí personální šéf Bílého domu Ron Klain. (ČTK)

08:28

Celkové daňové příjmy státu bez pojistného na sociální zabezpečení loni klesly meziročně o 5,7 procenta, tedy o 61 miliard, na 1,015 bilionu korun. Na DPH stát získal 426,5 miliardy korun, meziročně o pět miliard korun méně. Na dani z příjmu právnických osob stát vybral o 22,4 miliardy méně. Vyplývá to z dat MF.

08:48

Index protiepidemického systému PES k dnešku klesl na 70 bodů ze sta. V sobotu byl o dva body výše. Čtvrtý den je ve čtvrtém stupni. Za snížením indexu je pokles nákaz koronavirem mezi lidmi od 65 let. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. 

09:11
09:47

Laboratoře v Česku v sobotu potvrdily 5199 nových případů koronaviru, což je o třetinu méně než před týdnem. V nemocnicích je s nákazou 6473 lidí, nejméně za téměř dva týdny. Počet pacientů ve vážném stavu ale zůstal nad 1100. Aktuálně nakažených mírně ubylo, zůstává jich ale téměř 150 tisíc. 

10:06

Na očkování proti covidu-19 se k dnešním 8:15 registrovalo v centrálním rezervačním systému 143 111 seniorů. Z toho 34 898 lidí starších 80 let si rezervovalo termín, sdělil vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla. Registrace do centrálního systému byla spuštěná v pátek 15. ledna v 08:00. Seniorů nad 80 let v Česku žije zhruba 441 tisíc. (ČTK)

10:39
11:14

Ceny bytů v největších městech Česka v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně vzrostly více než o desetinu. Nejvíce zdražily byty v Ostravě, nejméně v Praze, o 10,2 procenta. Nejdražší byty byly v Praze s průměrnou cenou 102 812 korun za m2, nejlevnější v Ústí nad Labem s cenou 22 728 korun za m2. Vyplývá to z analýzy FérMakléři.cz.

11:19

Unijní soud přerušil projednávání žaloby České republiky na Evropskou komisi podané kvůli zablokované dotaci pro společnost Agrofert. Chce počkat na konečné rozhodnutí komise o dotaci. Žaloba se týká částky 30 tisíc eur, které Brusel prozatím odmítl zaplatit kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. (ČTK)

11:37

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze je na dnešek k očkování přes centrální registr objednáno 195 seniorů nad 80 let. Na druhou dávku vakcíny by se během dneška mělo dostavit také zhruba 250 osob zvláště z řad zdravotníků. Seniory objednané přes státní rezervační systém ve VFN začali očkovat dnes ráno. (ČTK)

11:59

Rakousko prodlouží plošnou uzávěru kvůli koronaviru do 7. února a zpřísní pravidla, oznámila rakouská vláda. Restaurace a hotely otevřou nejdříve v březnu. (ČTK)

12:25

Počet lidí nově nakažených koronavirem i úmrtí pacientů s covidem-19 v Německu opět klesl. Nových případů bylo za den necelých 14 tisíc, obětí 445. V sobotu hlásila země 980 zemřelých, v pátek 1113 a čtvrteční bilance 1244 obětí byla nejvyšší od začátku pandemie. (ČTK)

12:41

Na západě Čech klesly dnes nad ránem teploty na některých místech i pod minus 20 stupňů Celsia. Mrzlo hlavně v Podkrušnohoří, například na Rolavě na Karlovarsku nebo v Jelení klesly ráno teploty i k minus 22 stupňům, vyplývá z aktuálních údajů Českého meteorologického ústavu. 

13:00

O přesunu do nižšího čtvrtého stupně v rámci protiepidemického systému PES, s jehož využitím se řídí opatření proti koronaviru, bude vláda jednat asi ve středu. V pořadu televize Prima Partie to řekl Karel Havlíček (za ANO). Klíčový pro rozhodnutí bude podle něho vývoj epidemiologické situace v následujících dnech. (ČTK)

13:14

Schodek rozpočtu letos vzroste podle šéfky Národní rozpočtové rady Zamrazilové z 320 miliard korun minimálně na 400 miliard korun. Zamrazilová to sdělila v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Ministryně financí Alena Schillerová to nevyloučila. 

13:20
13:37

Běloruská jaderná elektrárna byla v sobotu při testovací proceduře odpojena, protože se spustil ochranný systém reaktoru. Uvedlo to běloruské ministerstvo energetiky. Úroveň radiace v oblasti je ale podle ministerstva normální. Elektrárna u města Astravec byla spuštěna loni v listopadu. (ČTK)

13:57

Prezident České lékařské komory Milan Kubek doporučil testovat žáky každý týden antigenními testy. Testy by podle něj měly být podmínkou i pro provoz továren. (ČTK)

14:18
14:34

Rychlobruslařka Martina Sáblíková získala po skvělém výkonu v závěrečném závodu na 5000 metrů bronz na mistrovství Evropy ve víceboji. Titul v Heerenveenu obhájila suverénní Antoinette de Jongová. Nikola Zdráhalová skončila devátá. (ČTK)

14:49

Zahájení očkování proti koronaviru v Česku nebylo připravené, nezvládlo by se bez nemocnic, které ale vzhledem k jejich zatížení pacienty s nemocí covid-19 dostává pod další tlak. V CNN Prima News to dnes řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek. (ČTK)

15:16

Tuniská policie použila slzný plyn, aby rozehnala násilné protesty, které se v několika městech včetně metropole konaly o víkendu. Mladí lidé tam vyšli do ulic, aby u příležitosti desátého výročí pádu autoritářského režimu Zína Abidína bin Alího vyjádřili nespokojenost s tím, kam se země ubírá, napsala agentura AP. 

15:38

Vážným zraněním skončilo v pátek společné popíjení alkoholu dvou mužů ve věku 62 a 63 let v Sokolově. Starší z nich nožem vážně zranil muže, u kterého byl na návštěvě. Policie případ vyšetřuje jako pokus o vraždu. (ČTK)

16:02

Letadlo s ruským opozičním předákem Alexejem Navalnym odletělo z berlínského letiště. Navalnyj se dnes vrací z Německa, kde se od srpna zotavoval z pokusu o otravu, do Moskvy. V Rusku mu po návratu hrozí zatčení. (ČTK)

16:26

SÚKL eviduje do pátku zhruba 70 podezření na nežádoucí účinky očkování proti koronaviru. Vakcínu v Česku  dostalo podle sobotního vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) víc než 105 tisíc lidí. (ČTK)

16:28

Maďarsko podle Helsinského výboru dál pokračuje v nezákonných snahách donutit migranty k návratu zpět do Srbska, aniž by jim umožnilo v zemi podat žádost a azyl. Praxi nepřerušilo ani po prosincovém verdiktu Soudního dvora EU, že svým přístupem porušuje unijní právo. (ČTK)

16:55

Loketský farář Jiří Majkov, kterého plzeňský biskup Tomáš Holub uvolnil loni od 1. července ze všech funkcí, se podle vyšetřování policie i církve nedopustil zneužívaní nezletilých, z čehož byl podezřelý. Přesto se rozhodl rezignovat na své funkce v církvi. (ČTK)

17:22

České dráhy plánují od dubna snížit mzdy asi 700 administrativních pracovníků. Část z nich navíc zřejmě propustí. Snižování mezd, které by mělo být zhruba desetiprocentní, se nebude týkat všech 15 tisíc zaměstnanců podniku. (ČTK)

17:50

Na očkování proti covidu-19 se k dnešní zhruba 17:00 registrovalo v centrálním systému 152 370 seniorů nad 80 let, termín má 42 250 z nich.  Seniorů nad 80 let v Česku žije zhruba 441 tisíc. (ČTK)

18:16

Od úterý se mohou otevřít papírnictví, obchody s oblečením a botami pro děti a prodejny se spodním prádlem. V pondělí to projedná vláda. Premiér Andrej Babiš (ANO) to řekl České televizi. Další úpravu opatření zatím premiér nepředpokládá. (ČTK)

18:42

Britská vláda chystá nový zákon, který by měl lépe chránit sochy a další pomníky v ulicích. Neměly by se totiž odstraňovat "z vrtochu či z podnětu rozvášněného davu", ale po hluboké společenské debatě. Zákon je reakcí na loňské demonstrace proti rasismu. (ČTK)

19:11

Německá společnost na výrobu motorových olejů Liqui Moly se připojila k automobilce Škoda Auto a oznámila, že nebude sponzorovat letošní hokejové mistrovství světa, pokud se bude hrát v Bělorusku. (ČTK)

20:36

Při požáru chaty na severu Norska zahynulo pět lidí. Čtyři oběti byly mladší šestnácti let. Příčina požáru chaty je zatím nejasná. Podle místního policejního šéfa Erika Hagena ale vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o neštěstí. (ČTK)

21:05

KDU-ČSL chce zvýšit státní podporu podnikatelům postiženým koronavirem tak, aby představovala 20 tisíc korun měsíčně. Zajistit nárok na tento kompenzační bonus chtějí i pro živnostníky bez vlastní provozovny, kteří podle lidovců na kompenzaci nedosáhnou. (ČTK)

21:37

Zdravotníci dostanou odměny za práci při podzimní druhé vlně epidemie koronaviru nejdříve v dubnu. Prezident České lékařské komory Milan Kubek dnes uvedl, že premiér Andrej Babiš (ANO) odměny slibuje už dva měsíce a zatím nepřišly. (ČTK)

22:04

V Chodově na Sokolovsku hasiči zasahují u požáru obytného domu poblíž nádraží. Požár zasáhl střechu a objekt muselo opustit 34 lidí, pro které hasiči zajistili s ohledem na mrazivé počasí evakuační autobus. (ČTK)

22:35

Na západě Německa byl v lese nalezen zakopaný plastový sud s předměty, které možná patřily členům levicové teroristické organizace Frakce Rudé armády (RAF). RAF vedla v 70. až 90. letech minulého století ozbrojený boj proti Spolkové republice Německo. (ČTK)

23:03

Guatemalské bezpečnostní síly dnes použily obušky a slzný plyn proti tisícům honduraských migrantů. Ti přes Guatemalu a Mexiko pěšky míří do USA a dříve si na hondurasko-guatemalských hranicích prorazili cestu policejním kordonem. (ČTK)

06:32

Čína dnes oznámila, že v loňském roce její HDP vzrostl o 2,3 procenta. Je to sice kvůli pandemii covidu-19 nejslabší růst za posledních 44 let, ale i tak je Čína podle tiskových agentur patrně jedinou velkou ekonomikou, která za loňský rok vykázala ekonomický růst.

06:59

Nově zvolený americký prezident Joe Biden plánuje zrušit povolení pro kontroverzní ropovod Keystone XL za devět miliard dolarů (asi 195 miliard Kč) hned v první den v nejvyšší funkci. Uvedla to kanadská televize CBC News s odvoláním na své zdroje.

07:23

Index protiepidemického systému PES zůstává na 70 bodech ze sta. Pátý den se tak drží ve čtvrtém stupni. Většina parametrů se od neděle zlepšila, mírně ale vzrostlo reprodukční číslo. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

07:46
08:07

Společnost Richarda Bransona Virgin Orbit v neděli poprvé úspěšně vypustila raketu do vesmíru z křídla letadla Boeing 747, čímž otevřela novou cestu pro vynášení malých družic na oběžnou dráhu. (AFP)

08:17

Země světa v součtu registrují více než 95 milionů případů koronavirové nákazy, ukazují databáze Univerzity Johnse Hopkinse. Úmrtí spojených s nemocí je globálně hlášeno na 2,03 milionu. Pozitivně testovaní i mrtví přibývají v posledních dnech rychleji než kdykoli v loňském roce.

08:20

V neděli přibylo v Česku 2618 potvrzených případů koronaviru, nejméně v tomto roce. Proti minulé neděli je to pokles zhruba o 1700 případů. Počet lidí, kteří leží v nemocnicích, klesl o téměř 150 na 6330. (ministerstva zdravotnictví)

08:34

Nejméně 12 z 22 pohřešovaných čínských horníků je stále naživu. Horníci, které výbuch ve zlatém dolu v provincii Šan-tung uvěznil pod zemí více než před týdnem, dokázali zaslat zprávu záchranářům. (AFP)

08:51
09:19

Ministerstvo průmyslu a obchodu dnes spustilo příjem žádostí do nového programu Covid gastro – uzavřené provozovny. O podporu 400 korun na zaměstnance mohou podnikatelé žádat za každý den uzavření. Na program vláda vyčlenila 2,5 miliardy korun. (ČTK)

09:31

Na dva a půl roku se vrátí do vězení dědic jihokorejského konglomerátu Samsung Electronics I Če-jong kvůli obvinění z korupce. Rozhodl o tom dnes jihokorejský vrchní soud a I Če-jong byl vzápětí zadržen. (Reuters)

09:49

Český dodavatel automatizovaných překladů Memsource koupil 100 procent v německé firmě Phrase, která provozuje platformu pro lokalizaci softwaru. Firmy to dnes uvedly v tiskové zprávě, cenu však nesdělily. (ČTK)

10:08
10:20

Kvalita ovzduší v Česku byla loni výrazně lepší než obvykle. Některá ze sledovaných kritérií znečištění vzduchu se dokonce dostala na nejnižší hodnotu od začátku jejich měření. K příznivému vývoji napomohlo počasí i úbytek dopravy v důsledku pandemie. (ČHMÚ).

10:32

Na očkování proti covidu-19 se za tři dny od jeho spuštění v pátek zaregistrovalo v centrálním rezervačním systému 155 389 lidí starších 80 let. Z toho 45 655 seniorů si do dneška i rezervovalo termín k očkování. Seniorů nad 80 let v Česku žije zhruba 441 tisíc. (ČTK)

10:46
10:59

Čína dnes pohrozila sankcemi americkým oficiálním činitelům poté, co Spojené státy zrušily vnitřní restrikce pro diplomatické styky mezi představiteli USA a Tchaj-wanu, který Peking pokládá za součást svého území. (Reuters)

11:13

Zákroky policistů při říjnové demonstraci na Staroměstském náměstí byly podle GIBS přiměřené a v souladu se zákonem. Po ukončení protestu proti vládním protiepidemickým opatřením část účastníků házela na policisty odpadkové koše i petardy. Policie použila slzný plyn, vodní dělo a zásahové výbušky.

11:25

Spojené království očkuje proti covidu-19 v průměru 140 lidí za minutu. Podle BBC začne tento týden Anglie očkovat osoby starší 70 let a rizikové skupiny, což premiér Boris Johnson označil za významný milník v britském vakcinačním programu.

11:37
11:49

Nejvíce nominací na filmové ceny Český lev získalo drama Bohdana Slámy Krajina ve stínu, dostalo jich 15. Následuje film režiséra Slávka Horáka Havel a Šarlatán od režisérky Agnieszky Hollandové. Mají shodně po 14 nominacích. (ČFTA)

12:03

Vojáci dnes odjeli pomáhat kvůli pandemii koronaviru do dalších šesti nemocnic a sociálních zařízení. V úterý pak nastoupí do dalších tří. K dnešnímu ránu pomáhalo bojovat proti pandemii koronaviru více než 700 vojáků na 126 místech. (ČTK)

12:17

Asijská alternativní taxislužba Grab zvažuje, že letos uskuteční primární veřejnou nabídku (IPO) akcií v USA. Firma by podle jednoho ze zdrojů agentury Reuters mohla prodejem akcií získat nejméně dvě miliardy dolarů (zhruba 43 miliard Kč).

12:31
12:44

V Česku vloni klesla kriminalita oproti předchozímu roku o 16,9 procenta na 165 525 skutků. Pokles kriminality evidovali policisté ve všech sledovaných kategoriích, počet prostých krádeží klesl téměř o čtvrtinu, počet násilných činů o desetinu. (Policie ČR)

12:57

Akcie společnosti Stellantis při svém dnešním debutu na burzách výrazně posílily. Během dopoledního obchodování přidávaly na akciovém trhu v Miláně více než 7,5 procenta. Stellantis vznikla spojením automobilek Fiat Chrysler Automobiles a PSA. (ČTK)

13:11

"Už jsem viděl hodně případů výsměchu spravedlnosti, ale ten děda ve svém bunkru se očividně tolik všeho bojí, že jednoduše roztrhal trestní zákoník a vyhodil ho do koše. Toto je nejvyšší možná úroveň bezpráví," uvedl dnes po zahájení soudního procesu ruský opozičník Alexej Navalnyj.

13:24
13:38

Ministerstvo pro místní rozvoj má na zlepšení podmínek bydlení k dispozici 500 milionů korun z národních dotací. Jde například o podporu pečovatelských bytů, odstraňování bariér nebo výstavbu kanalizace. Žádosti ve třech výzvách je možné podávat do 9. dubna. (ČTK)

13:53

V roce 2021 vytvoří obor zákaznických, podnikových a IT služeb v Česku 10 tisíc nových pracovních míst, což odpovídá pětiprocentnímu růstu. Stejným tempem se zvyšují i mzdy zaměstnanců v oboru. Vyplývá to z aktuálního výročního průzkumu oborové asociace ABSL.

14:06

Pražský magistrát bude rozvíjet pro seniory systém speciálních náramků, kterým si v případě zdravotních potíží přivolají pomoc. Cílem je, aby senioři nemuseli předčasně do domova. Město dokončilo pilotní provoz systému e-Health, kterého se zúčastnila více než stovka lidí. (ČTK)

14:19

Pokud se v důsledku koronakrize výrazněji zvýší nezaměstnanost, objem nesplácených půjček v roce 2021 zřejmě překročí deset procent. U části domácností se nyní projevuje viditelné zhoršení finanční situace. Vyplývá to odhadů inkasní agentury M.B.A. Finance.

14:26

Škoda Auto připravuje vlastní očkovací centra. Automobilka chce nakupovat vakcíny pro zaměstnance. Podle interního průzkumu má o očkování zájem více než polovina z nich. Náklady odhaduje na nižší desítky milionů korun. (ČTK)

14:38
14:51

Svět se v distribuci vakcín proti covidu-19 ocitá na prahu katastrofálního morálního selhání. Dnes to prohlásil šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Vyzval přitom státy a výrobce, aby vakcíny spravedlivěji rozdělovali. V opačném případě podle něj hrozí prodloužení pandemie.

15:04

Liberecký hejtman Martin Půta kritizuje nerovnoměrné rozdělování vakcín. Do 14. ledna bylo v Praze distribuováno 32 procent vakcíny, v Brně 19,4 procenta a v Libereckém kraji sotva 2,8 procenta, řekl po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje. (ČTK)

15:17

Rakousko, Řecko a Dánsko budou společně tlačit na urychlené schválení vakcíny proti covidu-19 od britské firmy AstraZeneca Evropskou agenturou pro léčivé přípravky. Řekl to dnes rakouský kancléř Sebastian Kurz. (Reuters)