On-line reportáž

Vypnout obnovování
23:09

Mexický prezident v otevřeném dopise vyzval papeže Františka, aby se Vatikán omluvil za roli katolické církve při španělském dobývání Aztécké říše před 500 lety. Zároveň ho požádal o zapůjčení rukopisů z mexické předkoloniální a koloniální éry, které se nacházejí ve vatikánské knihovně, uvedla dnes agentura AP. (ČTK)

22:06

Největší saúdskoarabská bankovní společnost National Commercial Bank (NCB) se dohodla na převzetí menšího konkurenta Samba Financial Group. Transakce v hodnotě 55,7 miliardy rijálů (zhruba 340 miliard Kč) vytvoří třetí největší banku v oblasti Perského zálivu, napsala agentura Reuters. (ČTK)

20:54
20:16

Zemské volby v rakouském hlavním městě Vídni vyhráli podle prvních prognóz po uzavření volebních místností sociální demokraté (SPÖ). Strana dosavadního starosty Michaela Ludwiga by mohla získat až 43 procent hlasů, informovala agentura APA. Velké ztráty v hlavním městě, které je zároveň i jednou z devíti rakouských spolkových zemí, utrpěla pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ). (ČTK)

19:37

Senátní klub STAN chce jako nejsilnější frakce horní komory po víkendových volbách od pondělí s dalšími kluby jednat o novém předsedovi Senátu. Po prvním videozasedání klubu dnes novinářům předseda klubu STAN Petr Holeček řekl, že v řadách klubu je dost silných osobností, které by se mohly vedení horní komory ujmout. Odmítl jmenovat. Místopředseda Senátu za STAN Jan Horník nicméně uvedl, že volba Zbyňka Linharta (za STAN), který jako jediný obhájil svůj mandát už v prvním kole hlasování, by byla stejně důstojná jako znovuzvolení současného předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). (ČTK)

19:06
18:38

Na světě žije odhadem 29 milionů žen a dívek v moderním otroctví. Informuje o tom agentura AP s odvoláním na novou zprávu lidskoprávní organizace Walk Free. V moderním otroctví podle ní uvázla každá 130. žena na světě. Miliony žen a dívek jsou mimo jiné oběťmi nucené práce, vynuceného manželství, dluhového otroctví, popřípadě žijí jako domácí služky. (ČTK)

18:05

Americký prezident Donald Trump dnes v televizi Fox News prohlásil, že už nemá covid-19 a není u něj riziko přenosu koronaviru na další lidi. Šéf Bílého domu se podle agentury Reuters v pondělí chystá vrátit k předvolební kampani a na předvolební mítinky před listopadovými volbami. (ČTK)

17:37

Příznivci hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) dnes z Eiffelovy věže vyvěsili transparent s nápisem Rebel. Akcí zahájili týden protestů a demonstrací, kterými chtějí přimět nejen francouzskou vládu k zlepšení boje s klimatickými změnami, informovala agentura AFP. (ČTK)

17:01