On-line reportáž

Vypnout obnovování
23:51

Bývalý ministr zahraničí Spojených států John Kerry dnes zahájil činnost iniciativy, jejímž cílem je bojovat proti klimatickým změnám. Koalice s názvem World War Zero (světová válka nula) chce usilovat o rovnováhu mezi produkcí a zpětným vstřebáváním skleníkových plynů. Projekt podporují desítky známých osobností. (ČTK)

23:23

Irácký parlament dnes schválil demisi premiéra Ádila Abdal Mahdího. Ten ji oznámil v pátek kvůli protivládním protestům, které v zemi trvají už dva měsíce a které už si vyžádaly přes 400 obětí. Předseda parlamentu by měl v pondělí požádat prezidenta, aby sám určil nového premiéra. (ČTK)

22:58

Nejméně 14 lidí včetně několika nezletilých a duchovního zemřelo při dnešním útoku na protestantský kostel na východě afrického státu Burkina Faso. Podobné útoky se v posledních měsících v zemi objevují často, v minulosti za nimi stáli především džihádisté s vazbami na síť Al-Káida či teroristickou organizaci Islámský stát. (ČTK)

22:12

 

21:51

Maltský premiér Joseph Muscat dnes oznámil, že se v lednu chystá odstoupit z funkce. V posledních dnech je pod sílícím tlakem kvůli vyšetřování vraždy maltské novinářky z roku 2017, kvůli níž byl tento týden vyslýchán i bývalý šéf úřadu Muscatovy vlády. Poslanci premiérovy Labouristické strany na mimořádné schůzce vyjádřili Muscatovi plnou podporu a nechali na něm, jak se rozhodne. (ČTK)

21:32

V Miláně dnes navzdory dešti demonstrovaly desetitisíce lidí proti politice protiimigrační strany Liga. Protest svolalo občanské hnutí Sardinky, jež vzniklo spontánně začátkem minulého měsíce. Jeho příznivci, kteří se svolávají přes sociální sítě, chtějí vytvořit protiváhu nacionalistické rétorice šéfa Ligy Mattea Salviniho. (ČTK)

21:09

Irská občanka Lisa Smithová, která se přidala k teroristické organizaci Islámský stát (IS), byla po dnešním návratu do Irska uvězněna. Předpokládá se, že ji policie bude vyslýchat kvůli podezření z terorismu. (ČTK)

20:44

 

20:21

Před sídlem ministerstva spravedlnosti ve Varšavě, ale i v dalších desítkách polských měst, dnes protestovaly tisíce lidí proti tlaku, který podle nich vyvíjí vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) na justici. Demonstrace vyvolalo nezvykle rychlé odvolání jednoho soudce, který se o vládních soudních reformách vyjádřil kriticky. (ČTK)