On-line reportáž

Vypnout obnovování
07:51

Rumunským prezidentem bude dalších pět let stávající hlava státu Klaus Iohannis. Centristický politik v nedělním druhém kole voleb jasně porazil sociální demokratku Vioricu Dancilaovou, když získal 63,2 procenta hlasů. (ČTK)

07:34

Papež František dnes při setkání s lidmi zasaženými havárií jaderné elektrárny ve Fukušimě vyzval, aby se svět znovu zamyslel nad udržitelností nukleární energie. Výslovně také zmínil požadavek japonských biskupů, kteří po katastrofě z roku 2011 žádali, aby všechny jaderné elektrárny v Japonsku ukončily činnost. (ČTK)

07:17
06:59

Španělská policie zadržela v neděli u pobřeží Atlantiku v Galicii ponorku, která převážela více než dvě tuny kokainu. Informoval o tom server BBC. Podle španělských médií pašerácké plavidlo pocházelo nejspíše z Kolumbie a najelo na mělčinu. Zatčeni byli dva lidé.

06:43

V prezidentských volbách v Uruguayi nejspíš velice těsně zvítězí kandidát pravicové opozice Luis Lacalle Pou, který by tak mohl ukončit téměř patnáctiletou nepřetržitou vládu středolevicové Široké fronty. Po sečtení hlasů z více než 95 procent volebních okrsků vede Lacalle Pou s 50,7 procenty hlasů. (ČTK)

23:50

Uniklé dokumenty čínské komunistické strany ukazují, že Čína zřídila především pro Ujgury, muslimskou menšinu žijící na severozápadě země, tábory určené k ideologické indoktrinaci a převýchově. Tvrdí to Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ). Peking oficiálně tvrdí, že zařízení jsou určena k dobrovolným pracovním školením. (ČTL)

23:26
22:58

Nejméně 16 lidí dnes zemřelo v Bagdádu a na jihu Iráku, když příslušníci bezpečnostních sil začali střílet do účastníků protivládních protestů. Informovala o tom agentura Reuters. Desítky dalších lidí utrpěly zranění. Největší demonstrace za poslední roky země zažívá od začátku října. (ČTK)

22:26
21:58

Rumunským prezidentem byla opět zvolena stávající hlava státu Klaus Iohannis. Centristický politik v dnešním druhém kole voleb jasně porazil sociální demokratku Vioricu Dancilaovou, ukázaly podle agentur první odhady výsledků. (ČTK)

Rumunským prezidentem byla opět zvolena stávající hlava státu Klaus Iohannis.