On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
06:57

Prezident Ekvádoru Lenín Moreno odvolá balíček úsporných opatření, kvůli jehož zavedení zemí v posledních dnech zmítala vlna nepokojů. V neděli večer místního času se na tom podle agentury AP dohodl s lídry domorodých národů, kteří tak vyzvou k ukončení protestů. (ČTK)

07:11
 

 

07:27

Týmy záchranářů dnes pokračovaly v pátrání po nezvěstných v severní a centrální části Japonska, kde o víkendu napáchal obrovské škody tajfun Hagibis. Předpověď počasí na dnešek byla pro zasažené oblasti opět deštivá a úřady proto varovaly, že hrozí další sesuvy bahna. (ČTK)

07:38

Po nedělní tragické hromadné nehodě na Benešovsku je provoz na dálnici D1 obnoven na Prahu, směr na Brno zůstává stále uzavřený. Na Prahu se v místě nehody jezdí jedním pruhem. Policie to dnes uvedla na Twitteru

07:52

Maďarská opozice zaznamenala největší vítězství za posledních deset let, novým budapešťským primátorem se v neděli stal její kandidát Gergely Karácsony. Podle předběžných výsledků zvítězil s lehce nadpolovičním ziskem hlasů (50,1 procenta) nad kandidátem vládního Fideszu Istvánem Tarlósem.

08:06
 
08:20

Počet vydaných platebních karet v Česku v prvním pololetí letošního roku stoupl o 430 000 na 12,24 milionu. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnilo Sdružení pro bankovní karty. Hranici deseti milionů překročil počet karet v Česku v roce 2011. (ČTK)

08:33

Vývoz z Číny v září klesl více, než se čekalo, a dovoz se snížil již pátý měsíc za sebou. Na vývoz má negativní dopad slabší globální poptávka a rostoucí americká cla na čínské zboží. Pokles dovozu pak ukazuje, že domácí poptávka je slabá. 

08:46

Politický náměstek ministra zahraničí Radek Hlaváček končí po dvou měsících ve funkci. Odchází z osobních důvodů, uvedl pro dnešní Lidové noviny. Jeho místo zůstane neobsazené, sdělila mluvčí ministerstva Zuzana Štíchová. (ČTK)

08:59

Na severu Sýrie pokračuje ofenziva turecké armády, která v neděli pronikla hlouběji na syrské území a dostala pod kontrolu několik měst i strategickou silnici. Do oblasti míří po dohodě s Kurdy jednotky syrských vládních vojsk, které mají "čelit turecké agresi". 

09:12
 

 

09:24

Fotbalová Slavia může doplatit na vypovězení sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem, které minulý týden schválili radní hlavního města. Prezident Miloš Zeman prohlásil, že Čína v odvetě hodlá mimo jiné zastavit financování fotbalové Slavie. 

09:37

Nový jihokorejský ministr spravedlnosti Čo Kuk, jehož rodina čelí korupčnímu skandálu, dnes nabídl rezignaci. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Zatím není jasné, zda jihokorejský prezident Mun Če-in demisi přijme.

09:49

Cestovka Blue Style nenápadně posiluje, přeskočila už i Čedok a letos čeká tržby čtyři miliardy korun. "Češi už nejsou ochotni platit za nízkou kvalitu. Většinu hotelů proto máme v kategorii čtyři a pět hvězd a s jejich majiteli dlouhodobě spolupracujeme," říká šéf firmy Ondřej Rušikvas.

10:01

Chramostová o StB nikdy nemluvila, konec našeho přátelství pro mě byla hluboká rána, říká spisovatelka Tereza Boučková. Překvapilo mě, když jsem našla její jméno v Cibulkových seznamech, 30 let jsme se neviděly, dodává.

 

10:14

Správci nemovitostí šéfa lihové mafie Radka Březiny, Tomáš Pantlík a Ivan Kovářík, se v úterý dočkají u olomouckého krajského soudu rozsudku. Podle žalobce kryli činnost Březinovy lihové mafie, oba to popírají. (ČTK)

10:25

Španělský nejvyšší soud v pondělí vynesl vysoké tresty vězení pro katalánské politiky za neústavní referendum o nezávislosti Katalánska z roku 2017. Ke 13 letům odsoudil bývalého vicepremiéra regionální vlády Oriola Junquerase, jemuž ale hrozilo až 25 let. Informují o tom místní média.

10:37

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová se nedočká omluvy za slova prezidenta Miloše Zemana, že Peroutka byl fascinován nacismem a napsal článek "Hitler je gentleman". Rozhodla o tom soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Iveta Nedozrálová. 

10:49
 

 

10:59

Syrská armáda po dohodě s Kurdy pronikla do města Tall Tamir, které se nachází na severovýchodě Sýrie v blízkosti hranice s Tureckem a u strategicky významné dálnice. Turecko zahájilo minulou středu na severovýchodě Sýrie ofenzivu poté, co se z oblasti začala stahovat americká vojska. 

11:11

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila výhled českého bankovního sektoru z pozitivního na stabilní. Zdůvodňuje to zejména zpomalením hospodářského růstu. Agentura uvedla, že v České republice očekává mírné zhoršení kvality úvěrového portfolia.

11:23

Inflace na Slovensku v září zrychlila tempo meziročního růstu na 2,9 procenta, v srpnu růst činil 2,8 procenta. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. V České republice spotřebitelské ceny v září naopak zpomalily růst, a to na 2,7 procenta ze srpnových 2,9 procenta. (ČTK)

11:36
 

 

11:48

Recenze: ROG Phone II je jako supersportovní vůz: Brutální, výkonný a divoký, ale ne pro každého. Vznikl primárně jako ten nejlepší možný telefon pro hráče. Výrobce podřídil skoro všechno tomu, aby telefon s grácií zvládal i ty nejnáročnější hry a aby uživatele hned nehnal k zásuvce. 

12:00

Světová obchodní organizace dnes oficiálně povolila Spojeným státům uvalit cla na dovoz zboží z Evropské unie v hodnotě 7,5 miliardy dolarů (téměř 176 miliard korun) ročně. Cla jsou reakcí na nezákonné subvencování evropského výrobce letadel Airbus, měla by začít platit 18. října. (ČTK)

12:12

Kdo se pokusí oddělit od Číny jakoukoli oblast, zemře, jeho tělo bude rozdrceno a kosti rozemlety na prach, varoval čínský prezident Si Ťin-pching. Ve víkendovém prohlášení nezmínil žádný konkrétní region, jeho slova jsou ale vnímána jako reakce na protesty v Hongkongu. 

12:23
 

 

12:35

Sdružení zpravodajů Bílého domu odsoudilo falešné video, které se promítalo v Miami na politické konferenci organizované stoupenci prezidenta Donalda Trumpa. Materiál je koncipován jako parodie, v níž Trump útočí na své odpůrce a zástupce médií. (ČTK)

12:47

Popularita nové strany bývalého slovenského prezidenta Andreje Kisky po jejím ustavujícím sněmu výrazně stoupla. Strana nazvaná Za lidi dosáhla dvouciferné podpory a zařadila se na čtvrté místo v žebříčku popularity stran. Vyplývá to z výsledků říjnového průzkumu agentury AKO. (ČTK)

12:59

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes naznačil, že Turecko je se svými syrskými spojenci připraveno z rukou syrských Kurdů dobýt severosyrské město Manbidž. Zároveň uvedl, že cílem Ankary je umožnit návrat do Manbidže syrským Arabům, kterým město podle Turecka patří. 

13:13
 

 

13:25

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané Abhijit Banerjee a Michael Kremer spolu s Francouzkou Esther Duflovou, a to za experimentální přístup ke zmírnění chudoby ve světě. Duflová je teprve druhou ženou, která Nobelovu cenu za ekonomii dostala. 

13:46

Praha si nechá zpracovat architektonicko-urbanistickou studii na rozvoj centra Nových Butovic. Na dnešním jednání o tom rozhodli pražští radní. Lokalita má být řešena s ohledem na navazující území, zejména Sluneční náměstí a promenády podél Seydlerovy ulice. (ČTK)

13:59

Čínská společnost Huawei Technologies nebude vyloučena z dodávek pro mobilní síť páté generace v Německu. Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice má tento týden zveřejnit bezpečnostní pravidla, která firmu Huawei navzdory výzvám Washingtonu nijak neomezí.

14:11

Vynesením rakve z Národního divadla skončilo dnes před polednem poslední rozloučení s herečkou Vlastou Chramostovou. Do zvuku trubačů ji vyprovodil poslední potlesk publika. Smutečnímu aktu přihlíželo zaplněné hlediště Národního divadla.

14:23
 

 

14:36

Po více než dvou měsících byly v indické části Kašmíru obnoveny mobilní telefonní služby. Indická vláda přerušila spojení v Kašmíru, když tomuto území v srpnu odebrala zvláštní autonomní status. Cílem přerušení komunikačních linek bylo umlčet případné protesty. (ČTK)

14:40

Skupina PPF Petra Kellnera chce v Evropě do čtyř let začít prodávat přípravek na léčbu nádorů. Za tímto účelem investovala 6,5 milionu dolarů (167 milionů korun) do americké biotechnologické společnosti MaveriX Oncology.

14:54

Zdravotní skupina FutureLife z Babišova svěřenského fondu koupí v Estonsku a Finsku dvě reprodukční kliniky. Po akvizici společností Nova Vita a Ovumia bude FutureLife působit v sedmi evropských zemích s 29 klinikami poskytujícími více než 29 000 léčebných cyklů ročně. 

15:05
 

 

15:20

Španělský premiér Pedro Sánchez dnes v reakci na odsuzující verdikt nejvyššího soudu nad katalánskými politiky uvedl, že ho bude plně respektovat. Zdůraznil, že územní celistvost Španělska je podle ústavy nedělitelná a že katalánská vláda by měla respektovat názory všech Katalánců. (ČTK)

15:33

Brzký konec demonstrací v Hongkongu se nedá očekávat, protože protestující se obávají, že mají poslední šanci ubránit svou svobodu a demokracii. Na mezinárodní konferenci Forum 2000 to dnes řekl hongkongský aktivista Arnold Chung Chin Kiu. V bývalé britské kolonii už od června protestují lidé proti sílící kontrole Pekingu. (ČTK)

15:46

Oddíly syrských Kurdů v severní Sýrii zřejmě propouštějí některé zajaté teroristy z Islámského státu (IS), aby vlákaly USA zpět do konfliktu. Na Twitteru to dnes napsal americký prezident Donald Trump. Podle něj mohou Turecko a evropské státy snadno uprchlíky znovu pochytat, ale musely by jednat rychle. (ČTK)

15:59

Situace českých exportérů se meziročně zhoršila a budoucí vývoj hodnotí spíše pesimisticky. Vyplývá to z výsledků šetření, které dnes firma DHL Express spolu se společností GfK zveřejnila na tiskové konferenci. Nárůst objemu vývozu předpovídá zhruba 32 procent exportérů, což je o deset procentních bodů méně než loni. (ČTK)

16:12

Sedm až deset tisíc lidí se dnes vydalo centrem Kyjeva, aby protestovali proti plánům na přiznání samosprávného statusu povstaleckých zón na východě země. V průvodu kráčeli příslušníci ultrapravicových seskupení Pravý sektor, Kongres ukrajinských nacionalistů a Trizub Stepana Bandery, s požadavkem odmítnout "kapitulaci" před nátlakem Ruska přišli do průvodu i bývalí dobrovolníci z Donbasu. (ČTK)

16:25
16:38

Soud se slovenskou majitelkou dvou uhynulých tygřat dnes v rakouském Korneuburgu vyústil v podmíněné zastavení trestního stíhání. Čtyřiatřicetiletá obžalovaná souhlasila s možností narovnání zaplacením částky 600 eur (zhruba 15 500 korun), kterou stanovil soud. Státní zastupitelství proti tomu nemělo námitek. (ČTK)

16:51

Škoda Felicia se i 25 let od zahájení sériové výroby stále v bazarech prodává velmi dobře. Patří mezi vozy, které se většinou prodají za méně než měsíc. Ceny ojetých Felicií se většinou pohybují mezi 15 000 až 25 000 korunami, řekli ředitel strategického rozvoje společnosti Auto ESA Pavel Foltýn a Martin Houška z autobazaru AAA Auto. (ČTK)

17:04

Největší italská banka UniCredit zavede od příštího roku negativní úrokové sazby klientům, jejichž vklad přesahuje milion eur (25,8 milionu korun). Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na vyjádření banky. UniCredit tak uvedla na pravou míru oznámení svého generálního ředitele Jeana-Pierra Mustiera z minulého týdne. (ČTK)

17:17

Královna Alžběta II. zahájila novou schůzi parlamentu, představila program vlády

 

17:30

Útočník dnes na severu Tuniska zabil nožem francouzského občana, který byl v zemi na návštěvě u příbuzných, a zranil jednoho tuniského vojáka. S odkazem na ministerstvo vnitra o tom informovala tuniská agentura TAP. Osmadvacetiletý pachatel je na útěku, policie však zná jeho identitu. Motiv útoku je zatím nejasný. (ČTK)

17:43

Ředitelka pardubické nemocnice Štěpánka Fraňková končí, kvůli případu poškození zdraví novorozence ji k dnešku odvolalo představenstvo. O odvolání informoval na facebooku hejtman Martin Netolický (ČSSD). Další opatření budou následovat tak, aby se situace urychleně vrátila do standardní situace, uvedl. (ČTK)

17:56

Po dlouhé nemoci v neděli 13. října v Masarykově sanatoriu v Dobříši zemřel ve věku 87 let muzikolog, hudební publicista a bývalý ředitel České filharmonie Lubomír Čížek. Byl známou osobností především na poli klasické hudby. Informoval o tom jeho syn Lubomír Čížek. (ČTK)

18:09
18:22

Na dálnici D1 na Benešovsku byl po nedělní hromadné nehodě ve směru na Brno dnes v podvečer obnoven provoz druhým pruhem. Kvůli kluzké vozovce je ale v úseku omezena rychlost na 80 kilometrů v hodině, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Při nedělní havárii cisterny a čtyř osobních aut jeden řidič uhořel, deset lidí ošetřili záchranáři. (ČTK)

18:35

Ceny ropy na začátku nového týdne klesají o téměř tři procenta, investoři čekají na zveřejnění detailů americko-čínské obchodní dohody. Dokončení její první fáze oznámil v pátek americký prezident Donald Trump. (ČTK)

18:48

Jeden policista byl pobodán o víkendu při pokračujících prodemokratických protestech v Hongkongu, které opět vyústily v násilné střety mezi policií a demonstranty. Uvedla to dnes tamní policie s tím, že také zaznamenala výbuch menší doma vyrobené bomby. Desetitisíce demonstrantů dnes opět vyšly do ulic, požadují podporu mezinárodního společenství. (ČTK)

19:01

Od ledna příštího roku není ohrožen výběr mýta, vládu o tom dnes ujistil ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Kremlík kabinet informoval při projednávání materiálu o zajištění výběru mýta po roce 2019. (ČTK)

19:14
19:27

Uznávaný český egyptolog a archeolog Miroslav Bárta letos obdrží národní ocenění Česká hlava. Vláda to dnes schválila na doporučení Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Informoval o tom tiskový odbor vlády. Bárta vede několik let práce na vykopávkách v archeologické lokalitě v egyptském Abúsíru a má za sebou řadu významných archeologických objevů i publikací. (ČTK)

19:40

Odborový svaz UFO dnes vyhlásil na neděli pětihodinovou stávku palubního personálu největší německé letecké společnosti Lufthansa. Důvodem je eskalující spor ohledně mezd. Lufthansa označila protest za nezákonný a uvedla, že se bude snažit zajistit všechny plánované lety. (ČTK)

19:53

Středoevropské státy se v Evropské unii prezentují odmítavými stanovisky, nedokážou navrhovat vlastní řešení problémů. Na mezinárodní konferenci Forum 2000 to dnes řekla bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová. Podle ní je třeba, aby západoevropské země rozlišovaly ve středoevropském regionu, protože situace zemí visegrádské skupiny se často liší. (ČTK)

20:06
20:19

Čtrnáct policistů zabili podle všeho členové obávaného drogového kartelu ve státě Michoacán, ležícím na jihozápadě Mexika. Oznámilo to dnes mexické federální ministerstvo bezpečnosti. Agentura Reuters poznamenala, že jde o nejkrvavější útok na bezpečnostní síly v zemi od loňského prosince, kdy prezidentský úřad převzal Andrés Manuel López Obrador. (ČTK)

20:33

Při útoku neznámých ozbrojenců zemřelo na severovýchodě Etiopie nejméně 16 lidí, zraněny jich byly přes dvě desítky. Incident je nebývalý vysokým počtem civilních obětí, uvedla agentura Reuters. Masakr se odehrál o víkendu v malé vesnici ve státě Afar, v regionu u hranic Etiopie s Eritreou a Džibutskem, kterým dlouhodobě zmítají etnické konflikty. (ČTK)

20:47

V případě potyčky někdejšího tajemníka bývalého prezidenta Václava Klause Ladislava Jakla s mužem v metru postupovala policie podle státního zástupce správně. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz na základě vyjádření šéfa Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jana Lelka. Jakl podle serveru na dotazy k rozhodnutí žalobce nereagoval. (ČTK)

21:01
21:15

Tuniská volební komise dnes potvrdila, že nedělní prezidentské volby v zemi vyhrál univerzitní profesor bez politické příslušnosti Kaís Saíd. Získal 72,71 procenta hlasů. Saídův protivník, mediální magnát Nabíl Karúí nedlouho před oznámením výsledků druhého kola voleb uznal svou porážku. Volební účast byla 55 procent. (ČTK)

21:29

Návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), aby se novým předsedou pražského vrchního soudu stal současný šéf ústeckého krajského soudu Luboš Dörfl, dnes schválila vláda. Informoval o tom tiskový odbor kabinetu. Současnému předsedovi Vrchního soudu v Praze Jaroslavu Burešovi skončí sedmileté období 2. ledna příštího roku. (ČTK)

21:43

V ruských sociálních sítích kolují spekulace o smrti miliardáře Jevgenije Prigožina, hlavního sponzora petrohradské Agentury pro výzkum internetu považované za ruské centrum pro výrobu lživých zpráv a šíření zpravodajských manipulací. Prigožin údajně zahynul při nedávné letecké katastrofě v Kongu, ruští diplomaté ani lidé z Prigožinova okolí ale tuto zprávu nepotvrdili. (ČTK)

21:58
22:13

Jednoho mrtvého a jednoho těžce zraněného si dnes vyžádal incident v hornorakouské obci Wullowitz u českých hranic. Třiatřicetiletý Afghánec v místní ubytovně pro žadatele o azyl pobodal jejího zaměstnance. Následně nedaleko podle agentury APA zabil dalšího muže a jeho vozem ujel. Hornorakouská obec Wullowitz leží na hranici s Českem, asi dva kilometry od Dolního Dvořiště. (ČTK)

22:28

Americká televize ABC News odvysílala video, které označila za turecký útok na kurdské civilisty na severovýchodě Sýrie. Záznam ale podle všeho zachycuje cvičnou palbu na střelnici v americkém státě Kentucky. ABC News dnes video stáhla a za jeho použití, které považuje za chybu, se omluvila. (ČTK)

22:43

Americké akcie dnes mírně oslabily kvůli nejistotě ohledně obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou. Pozornost investorů se nyní upírá ke zveřejňování hospodářských výsledků amerických podniků za třetí čtvrtletí, jehož klíčová část začne v úterý. (ČTK)

22:58

Při náletu, který dnes zasáhl rezidenční čtvrť v libyjské metropoli, zahynuly tři děti. Další žena a dítě utrpěly zranění. Informoval o tom reportér agentury Reuters a tripoliská vláda uznávaná OSN. Podle vlády za útokem stojí samozvaná Libyjská národní armáda vedená polním maršálem Chalífou Haftarem, jež od dubna vede proti hlavnímu městu ofenzivu. (ČTK)

23:13

Hanoj zavřela oblíbené kavárny podél železnice. Jsou životu nebezpečné

 

06:42

Donald Trump vyzval Recepa Tayyipa Erdogana k okamžitému zastavení bojů proti Kurdům na severovýchodě Sýrie. V pondělí večer místního času to podle agentury Reuters oznámil americký viceprezident Mike Pence s tím, že brzy odletí do Turecka jednat o tureckých vojenských akcích v Sýrii.

06:53

V centru Prahy ode dneška nesmí vystupovat lidé v obřích kostýmech zvířat, například pand, a nesmí se tam ani dělat bubliny, po kterých jsou chodníky podle vedení města znečištěné a nebezpečné pro chodce. Novela vyhlášky o pouličním umění, tzv. buskingu, zastupitelé schválili v září. (ČTK)

07:01

Tuniská volební komise dnes potvrdila, že nedělní prezidentské volby v zemi vyhrál univerzitní profesor bez politické příslušnosti Kaís Saíd. Získal 72,71 procenta hlasů. Saídův protivník, mediální magnát Nabíl Karúí nedlouho před oznámením výsledků druhého kola voleb uznal svou porážku. (ČTK)

07:12

Útočník David Pastrňák poprvé v kariéře v NHL vstřelil čtyři góly v jednom zápase a pomohl k vítězství Bostonu 4:2 nad Anaheimem. Trojnásobný vítěz Zlaté hokejky zaznamenal čtyři branky v zápase elitní zámořské ligy jako třináctý Čech v historii. (ČTK)

07:21

Ideální bota je žádná bota, říká rehabilitační lékař Kamal Mezian, autor mezinárodní studie, která prokázala dlouhodobý špatný vliv vysokých podpatků. Je to etický problém, měli bychom velkou radost, kdyby byl uzákoněn zákaz povinného vyžadování podpatků v práci, dodává.

 

07:30

Počet obětí ničivého tajfunu Hagibis, který o víkendu zasáhl Japonsko, vzrostl na nejméně 66, dalších 15 lidí je pohřešováno. Dnes o tom podle agentury DPA informovala japonská televize NHK.

07:44

Prezident Ekvádoru Lenín Moreno v pondělí podepsal dekret, kterým odvolal svůj kontroverzní balíček úsporných opatření. V noci na dnešek o tom informovala agentura Reuters. Úsporná opatření vyvolala v zemi vlnu nepokojů.

07:55

Prestižní literární Bookerovu cenu letos získaly Kanaďanka Margaret Atwoodová a Britka Bernardine Evaristová. Oznámení dvojice vítězů zdůvodnila podle agentury AP porota tím, že se nemohla shodnout na jediném laureátovi.

08:04
 

 

08:22

Hanoj stáhla z kin pohádku z dílny amerického studia DreamWorks Sněžný kluk, jež vznikla v čínské koprodukci. Důvodem je scéna s mapou jihovýchodní Asie, ve které si Čína nárokuje Jihočínské moře včetně oblasti u vietnamského pobřeží. Záběr z filmu mezi Vietnamci vyvolal pobouření na sociálních sítích.

08:41

Při potyčkách a požáru v přeplněném uprchlickém táboře na řeckém ostrově Samos bylo v pondělí večer zraněno deset lidí. Informovala o tom v noci na dnešek agentura DPA s odvoláním na místní úřady. Ty už začaly s evakuací přeplněného tábora.

08:50
 

 

08:59

Venezuela kvůli obří inflaci prudce zvýší minimální mzdu. Včetně odměn by brzy mohla vrůst o více než 350 procent na téměř 15 dolarů (350 Kč) měsíčně. Oznámil to na twitteru socialistický zákonodárce Francisco Torrealba. Kritici však neočekávají, že by tento krok pomohl nějakým způsobem zmírnit problémy obyvatel. (ČTK)

09:10

Íránské revoluční gardy oznámily, že zatkly íránského novináře Rúholláha Zama, který využíval komunikační aplikaci, aby posílil disent. Informoval o tom zpravodajský web BBC. Zam podle médií žil v exilu v Paříži. Okolnosti jeho zadržení jsou nejasné.

09:19

Obilí se letos v Česku sklidilo o 9,8 procenta více než loni, zemědělci ho svezli z polí 7,638 milionu tun. Vyplývá to z odhadu, který dnes podle stavu k 15. září zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Více se urodilo také brambor, a to o 3,5 procenta. Meziročně výrazně více bude i maku. (ČTK)

09:27

Olomoucký krajský soud potrestal správce Březinova ostravského areálu Ivana Kováříka devíti lety a dvěma měsíci vězení. Podle soudu byl členem organizované zločinecké skupiny Radka Březiny, která obchodovala s nezdaněným lihem, a má podíl na škodě ve výší 364 milionů korun. (ČTK)

09:38

Žádná škola se neobejde bez podpory soukromých peněz, malá skupina lidí rozpoutala mediální hysterii, kampaň proti nám byla plná lží, říká Vladimír Mlynář, člen představenstva PPF. Nekončíme s podporou akademické sféry, neudělali jsme nic špatně, budeme ale lépe rozmýšlet situaci, dodává.

 

09:47

Česko je v zajištění rovných příležitostí a podmínek pro ženy a muže pod průměrem EU. V žebříčku 28 členských států skončilo na 21. místě. Proti roku 2005 neudělalo téměř žádný pokrok a propadlo se o čtyři příčky. Nejslabší je ČR v podílu žen na rozhodování.

09:59

Výrobce hudebních nástrojů Amati - Denak dluží věřitelům téměř 140 milionů korun. Svůj úpadek chce firma řešit reorganizací. Vyplývá to z vyjádření firmy v insolvenčním řízení. Soud zahájil řízení na návrh zaměstnanců, kterým firma dluží mzdy, v polovině září. (ČTK)

10:07

Dohodu o vystoupení Británie z Evropské unie je stále ještě možné uzavřít tento týden. Před začátkem dnešního jednání unijních ministrů to řekl hlavní brexitový vyjednavač EU Michel Barnier, podle něhož však musí být dohoda použitelná pro obě strany. (ČTK)

10:19

Ruská policie dnes ráno provedla další razie ve štábu Fondu boje s korupcí (FBK) opozičního předáka Alexeje Navalného. Informoval o tom ředitel FBK Ivan Ždanov na twitteru. Podle něj se razie týkají nejméně tří desítek adres v asi 15 ruských městech. (ČTK)

10:28
 
10:39

Výrobci herních automatů European Data Project (EDP) z Komořan na Vyškovsku v roce 2018 stouply meziročně tržby o devět procent na 2,31 miliardy korun. Čistý zisk firmy vzrostl meziročně o dvě procenta na 1,33 miliardy. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin. 

10:51

Druhý největší lékárenský řetězec v Česku, firma Benu, může koupit společnost Different Pharma provozující 11 poboček značky Fajn lékárna. Jejich spojení povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Spojení firem podle něj hospodářskou soutěž výrazně nenaruší. (ČTK)

11:00

Výsledkem návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Saúdské Arábii bylo podepsání 20 kontraktů mezi Moskvou a Rijádem mimo jiné v oblastech energetiky, ropy, zdravotnictví, obchodu, kultury a turismu. S odvoláním na sdělení saúdskoarabského ministerstva energetiky o tom informoval web Arab News. (ČTK)

11:12

 

11:15
 

 

11:24

Druhý největší lékárenský řetězec v Česku, firma Benu, může koupit společnost Different Pharma provozující 11 poboček značky Fajn lékárna. Jejich spojení povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. (ČTK)

11:32

Bratři Armin a Aräsh Nahviovi z Nizozemska si odpykají 5,5 roku a pět let vězení za loňské brutální napadení číšníka v centru Prahy. Pražský vrchní soud dnes potvrdil, že muži spáchali těžké ublížení na zdraví, nikoliv pokus o vraždu, jak skutek kvalifikovala státní zástupkyně.

11:40

 

11:49

Prezident Kosova Hasim Thaçi nařídil vyšetřit případ volebních lístků ze Srbska, které způsobily více než dvaceti členům kosovské volební komise alergickou reakci. Srbský prezident Aleksandar Vučić varoval Kosovo před využitím aféry jako záminky pro zákaz strany kosovských Srbů Srbská kandidátka. (ČTK)

12:00

Informační systém Czech Point, ze kterého lze získat například výpis z katastru nemovitostí či rejstříku trestů, bude kvůli přechodu na nové technické vybavení od příštího pátku tři dny mimo provoz. (ČTK)

12:12

Investiční skupina Mint Investments koupila budovu v pražské ulici Na Příkopě, ve které má svou prodejnu například obuvnická firma Deichmann. Podle informací ČTK budovu prodala společnost Alwanela, hodnota transakce je 25 milionů eur (asi 650 milionů korun).

12:23

Londýnská policie zakázala další protesty členů ekologického hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) v britské metropoli. V prohlášení z pondělního večera podle BBC varovala, že kdo se demonstrací zúčastní od pondělních 22:00 SELČ, může být zatčen. 

 

12:28

Za plánování tří vražd a vydírání dnes potrestal soud v Liberci lékaře Jaroslava Bartáka osmi lety vězení. Celkem má ve vězení být 20 let. Už dříve dostal dvanáctiletý trest za sexuální obtěžování asistentek. (ČTK)

12:37

Při pondělním protestech v Katalánsku ošetřili zdravotníci 131 lidí, většina z nich byla zraněna lehce při potyčkách s policisty u barcelonského letiště, jeden z nich ale zřejmě přišel o oko po zranění gumovým projektilem. Informoval o tom dnes deník La Vanguardia. (ČTK)

12:46

Největší jihokorejský výrobce automobilů Hyundai Motor Group hodlá do roku 2025 vynaložit 41 bilionů wonů (810 miliard Kč) do technologií mobility a strategických investic. Chce tak dohnat náskok konkurentů ve vývoji samořízených aut, uvedla dnes agentura Reuters.

12:59

Bilance zahraničního obchodu Norska se v září poprvé za téměř dva roky propadla do deficitu. Důvodem byl prudký pokles prodeje zemního plynu a nižší ceny ropy, dvou nejdůležitějších vývozních položek. Deficit činil 1,2 miliardy norských korun (4,6 miliardy Kč), oznámil dnes norský statistický úřad SSB. (ČTK)

13:06
 

 

13:14

Česká ekonomiky by se neměla dostat do recese, zpomalení růstu pod potenciál ekonomiky ovšem může nastat. Vyplývá to z dnešního vyjádření člena bankovní rady České národní banky Tomáše Holuba na debatě k brexitu a obchodním válkám. Ve druhém čtvrtletí česká ekonomika vzrostla o 2,8 procenta. (ČTK)

13:27

Škoda Auto plánuje v příštím roce prodat nejméně 3200 aut na elektrický pohon. Z toho 2500 vozů bude elektrické Citigo iV a zhruba 700 aut bude Superb v provedení plug-in hybrid. Dnes to uvedli zástupci společnosti. (ČTK)

13:36

Německá automobilka Volkswagen (VW) odložila rozhodnutí o výstavbě továrny v Turecku za 1,3 miliardy eur (33,6 miliardy korun). Reaguje tak tureckou vojenskou operaci proti Kurdům na severu Sýrie. Podnik se totiž obává o svoji reputaci.

13:49
 

 

13:55

Důvěra investorů v německou ekonomiku se v říjnu mírně zhoršila. Ukázal to průzkum, jehož výsledky dnes zveřejnil institut ZEW. Jeho index důvěry klesl na minus 22,8 ze zářijových minus 22,5 bodu. Pokles je ale mírnější, než čekali analytici, kteří se obávají recese, uvedla agentura Reuters.

14:07

Dvě přední slovenské univerzity získaly největší projekt svého druhu na podporu vědy a výzkumu v novodobé historii země. Jejich zástupci dnes podepsali příslušné memorandum s ministryní školství Martinou Lubyovou, která si spolu s akademiky od projektu slibuje také udržení studentů na Slovensku. (ČTK)

14:13

Ústavní soud se postavil proti zdanění finančních náhrad z církevních restitucí. Spornou část zákona zrušil, vyhověl tak návrhu senátorů. Zdanění prosadila vláda s podporou poslanců KSČM a SPD, když přehlasovala veto Senátu. Prezident Miloš Zeman zákon podepsal v květnu. (ČTK)

14:31

České dráhy od nového jízdního řádu, který začne platit 15. prosince, rozšíří provoz řady linek, včetně mezinárodních. Provoz navýší na několika vnitrostátních linkách, kde přibudou i nové linky do Prahy, dále přidají spoje do Polska, Rakouska i Německa. Dnes o tom informoval státní dopravce. (ČTK)

14:44

Každé třetí dítě mladší pěti let nedostává výživu potřebnou pro správný vývoj organismu a je buďto podvyživené nebo trpí nadváhou. Vyplývá to z rozsáhlé globální studie Dětského fondu OSN (UNICEF). Ta upozorňuje také na rozšířený fenomén "netušeného hladu", tedy nedostatek vitamínů a dalších živin v jídelníčku.

14:56

Kraj Vysočina i letos podpoří fungování expozice Umění baroka ze sbírek Národní galerie v Praze, která je umístěná ve Žďáru nad Sázavou. Radní dnes schválili příspěvek na provoz 200 tisíc korun. Podle mluvčí žďárského zámku Martiny Sedlákové výstavu loni navštívilo 10 tisíc lidí.

15:08
 

 

15:16

Česká armáda si bude vybírat nová bojová vozidla pěchoty jen od tří uchazečů. Cenové nabídky ministerstvu obrany do úterý podaly německý Rheinmetall s vozem Lynx, americký GDELS s vozem Ascod a britsko-švédské BAE s vozem CV90.

15:19

Růst světové ekonomiky v letošním roce zpomalí na tři procenta, což bude nejslabší tempo od globální finanční krize. Ve svém podzimním výhledu to dnes uvedl Mezinárodní měnový fond. Loni světová ekonomika vzrostla o 3,6 procenta.

15:28

Ministr školství Robert Plaga (ANO) a školské odbory se zatím nedohodli na růstu platů učitelů pro příští rok. Odboráři dál počítají s případným vyhlášením jednodenní stávky ve školách. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes vedení odborů přislíbil, že se s ním kvůli platům ještě sejde. (ČTK)

15:39

Slovenští poslanci dnes minutou ticha ve stoje uctili památku zpěváka Karla Gotta, který zemřel na začátku října ve věku 80 let. Zákonodárci tak učinili v úvodu nynější schůze Národní rady. (ČTK)

15:45

Ruský zvláštní zmocněnec pro Sýrii Alexandr Lavrenťjev dnes označil tureckou ofenzivu v severovýchodní Sýrii za nepřípustnou a poznamenal, že Moskva operaci neschválila. Informovala o tom agentura Interfax. 

15:56
 

 

16:04

Nejméně 85 civilistů zahynulo při útocích namířených proti předvolební kampani a zářijovému prvnímu kolu prezidentských voleb v Afghánistánu. Podle agentury AP to ve své dnešní zprávě uvedla OSN. Dalších 373 civilistů utrpělo při násilnostech provázejících volby zranění. (ČTK)

16:12

Od začátku příštího roku zřídí česká armáda prapor bezpilotních prostředků. Postupně zahrne různé velikosti dronů, a to včetně dronů bojových, s jejichž pořízením armáda v příštích letech počítá. Nový prapor bude mít na starosti i analýzu získaných dat.

16:20

Největší americká bankovní společnost JPMorgan Chase & Co zvýšila ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně o osm procent na 9,1 miliardy dolarů (zhruba 213,5 miliardy korun). Nárůst zisku zaznamenal rovněž domácí konkurent Citigroup, rivalovi Goldman Sachs však čtvrtletní zisk výrazně klesl. (ČTK)

16:32

Finanční skupina AXA zvažuje prodej svých aktivit ve střední Evropě - v Polsku, na Slovensku a v České republice. Uvádějí to tři zdroje agentury Reuters. Podle jejich informací francouzská společnost, která je celosvětovým lídrem v oblasti finančního zabezpečení, chystá restrukturalizaci.

16:43

Americký výrobce léků a kosmetiky Johnson & Johnson ve třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 22,9 procenta na 4,83 miliardy dolarů (113,3 miliardy korun). Díky vysoké poptávce po lécích na rakovinu i po dalších lécích na předpis výsledek předčil očekávání analytiků. (ČTK)

16:55
17:05

Česká republika musí kvůli situaci ve světě masivně zbrojit a nabírat nové vojáky, řekl dnes premiér Andrej Babiš. Česko podle něj zaspalo ve zbrojení dobu a stav vojenské techniky není dobrý. I prezident se vyslovil pro vyšší investice do armády. Uvítal, že armáda plánuje vytvoření praporu bezpilotních prostředků. (ČTK)

17:23

Čtyři lidé porušili v první den platnosti vyhlášku o pouličním umění, která nově zakazuje převlékání se do kostýmů zvířat či postaviček. Jako prvního pražští strážníci přistihli dopoledne muže převlečeného za Mickey Mouse.

Mickey Mouse dostává pokutu na Staroměstském náměstí v Praze

17:37

Ankara nepovažuje omezení vývozu zbraní z Česka za vstřícný krok, jeho dopadů se však neobává. Ohledně svého vojenského angažmá v severní Sýrii žádá solidaritu od zemí NATO. Předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS) to dnes na setkání řekl turecký velvyslanec Ahmet Necati Bigali. Kubera vyzývá k mírovému řešení konfliktu, protiturecké sankce podporuje. (ČTK)

17:50
17:52

Vyjednávací týmy Evropské unie a Británie se dnes shodly na návrhu brexitové dohody, oznámil britský list The Guardian s odvoláním na zdroje z obou stran. Podle informací agentury Reuters je však zatím předčasné tvrdit, že dohoda je definitivně hotová.

18:03
18:15

Zákon zakazující prodej v obchodech o stanovených svátcích bude i nadále platit. Nebude se ale už nově vztahovat na velkoobchod. Dnes tak rozhodla sněmovna, když odmítla návrh Senátu na zrušení zákona o prodejní době. Stvrdila však původní návrh poslanců ANO a ODS, který ze zákazu vyjímá velkoobchod, tedy obchody pro podnikatele.

18:27

Britský princ William s manželkou Kate zahájili pětidenní návštěvu Pákistánu. Podle mluvčího páru jde o jejích zatím nejsložitější zahraniční cestu. Země se stále potýká s občasnými útoky islámských radikálů. Na ochranu královského páru tak bylo nasazeno více než 1000 pákistánských policistů a příslušníků polovojenských jednotek.

 

18:40

Libra výrazně posiluje díky zprávám o brzkém uzavření brexitové dohody. Vůči dolaru zdražuje ze stejného důvodu i euro. Jednotná evropská měna si k dolaru kolem 17:30 SELČ připisuje 0,1 procenta na 1,1040 dolaru, libra dokonce 1,15 procenta na 1,2753 USD.

18:57

Zhruba čtyři pětiny britských firem působících v automobilovém průmyslu se obávají, že odchod Británie z Evropské unie poškodí jejich podnikatelské vyhlídky, a zhruba třetina už nyní snižuje počet zaměstnanců. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil britský Svaz výrobců a prodejců automobilů. (ČTK)

19:15

Nová městská čtvrť na Rohanském ostrově nabídne byty pro čtyři tisíce lidí, obří park a lávku do Holešovic. Ukazuje to nová výstava v pražském Centru architektury a městského plánování, která kromě území popisuje také podobu některých budoucích staveb.

Nová čtvrť na Rohanském ostrově

19:28
19:47

Evakuace amerických vojáků ze Sýrie je nyní prioritou pro ministra obrany Marka Espera a náčelníka generálního štábu armády USA Marka Milleyho. Jak uvádí stanice CNN, nařízení prezidenta Donalda Trumpa z tohoto týdne o stažení téměř všech 1000 amerických vojáků ze Sýrie vyvolalo na ministerstvu obrany rozruch. Stahování má skončit v řádu dnů či několika týdnů. (ČTK)

20:02

 

20:20

Dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová se odvolala proti červnovému rozhodnutí soudu, podle něhož nemá nárok na odškodnění za známku, kterou vydala Česká pošta k olympijským hrám v Riu de Janeiro v roce 2016. Informovala o tom Česká televize.

20:37

Sněmovna odsoudila tureckou invazi do Sýrie jako porušení mezinárodního práva. Babiš má v EU prosazovat ekonomickopolitická opatření proti Turecku. (ČTK)

20:50

Slovenští kriminalisté dnes v Bratislavě a okolí zadrželi tři bývalé příslušníky tajné služby, a to v souvislosti "s násilnou a drogovou trestnou činností a s nedovoleným ozbrojováním". Uvedla to slovenská média. Podle portálu televize Markíza má jít o bývalé příslušníky SIS Jána Ferance, Pavla Forische a Stanislava Žiarana. (ČTK)

21:02

Americký internetový gigant Google dnes představil čtvrtou generaci svých chytrých telefonů Pixel a některá další elektronická zařízení. Cena nových telefonů bude začínat na 749 eurech (zhruba 19 300 Kč), píše agentura DPA.

21:20
21:37

Brazilské pobřeží už více než měsíc trápí ropná skvrna a nikdo neví, odkud se vzala. Brazilský stát Bahía vyhlásil v pondělí stav nouze.

21:50

Policie dnes v Paříži použila slzný plyn a vodní děla proti hasičům demonstrujícím za lepší pracovní podmínky. Do francouzské metropole se sjely tisícovky hasičů z celé země s požadavky na vyšší mzdy, zaručené výhody v penzi a na větší úctu vůči hasičské profesi.

22:10

Evropské akcie dnes výrazně posílily díky nadějím na dosažení dohody ohledně podmínek odchodu Británie z Evropské unie. Podle agentury Reuters se tak vyšplhaly na nejvyšší úroveň za téměř tři měsíce. Panevropský akciový index STOXX 600 si dnes připsal 1,11 procenta a uzavřel na 349,02 bodu.

22:25

Podle oddělení BESIP ministerstva dopravy, by měli lékaři častěji využívat takzvané harmonizované kódy, které umožňují podmínit nebo omezit řidičské oprávnění. Kvůli nim musí řidiči například jezdit pouze ve dne, jen nedaleko domova či nevjíždět na dálnice. 

22:40

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair zavedou od dubna 2020 dvě pravidelné přímé linky mezi Prahou a Řeckem. Během příštího letního letového řádu se budou moct lidé nechat přepravit z Letiště Václava Havla Praha do Soluně a na ostrov Rhodos. (ČTK)

22:44

Fotbalisté Španělska se stali šestým účastníkem mistrovství Evropy 2020. V osmém utkání skupiny F ve Švédsku vybojovali potřebnou remízu 1:1 až gólem Rodriga z druhé minuty nastavení. (ČTK)

23:02

Prezident Miloš Zeman jednal o možných změnách ústavy, chtěl by právo podávat návrhy zákonů. Podle ústavního právníka Jana Kysely to možné není. "Nepodceňuji sice invenci osazenstva Hradu, ale tady mám pocit, že je to asi mimo možnosti jejich představivosti," reagoval Kysela na otázku HN.

23:20

Firma vlastněná rodinou Benettonových se bude spoluucházet o problémovou aerolinku Alitalia. Společnost Atlantia oznámila, že podá zaváznou nabídku k převzetí letecké společnosti, která je od roku 2017 pod zvláštní správou a Řím pro ni od té doby hledá kupce. (ČTK)

23:40

Při sesuvu půdy způsobeném prudkými dešti na jihu Etiopie zemřelo o víkendu 22 lidí. Příval bahna zničil pět domů, napsal s odvoláním na místní úřady zpravodajský server BBC. Podle záchranářů, kteří dnes pokračovali v záchranných pracích, se zatím podařilo vyprostit 17 těl. V zemi ale panují obavy z dalších sesuvů, pokud déšť nepoleví.

23:59

Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) čeká debata o jeho možné reformě. Ministerstvo pro místní rozvoj už začalo pracovat na analýze jak fungují obdobné instituce v jiných zemích. Analýza má být jedním z hlavních podkladů k diskuzi, zda je potřeba fungování ÚOHS změnit.

06:30

Průměrná úroková sazba hypoték v září klesla na 2,47 procenta ze srpnových 2,61 procenta. Sazby klesly již osmý měsíc v řadě. Vyplývá to z aktuálních údajů Fincentra Hypoindexu. (ČTK)

06:45

Hokejový tým St. Louis Blues, vítěz Stanley Cupu, se sešel v Bílém domě s prezidentem Trumpem.

07:06

Turecko v první fázi přesune do Sýrie milion syrských uprchlíků ze svého území. Řekl to v úterý turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecká armáda od 9. října bojuje na severu Sýrie proti tamním kurdským oddílům s cílem zřídit podél hranice zónu pro bezpečný návrat uprchlíků. (ČTK)

07:28

Téměř tři čtvrtiny dětských domovů a center pro děti do tří let nemají potřebný personál tak, jak jim ukládají předpisy. Chybí jim lékaři, psychologové či fyzioterapeuti. (ČTK)

07:49

Turisté, kteří si na slavném květinovém trhu v Amsterodamu koupí cibule tulipánů, se často květů nedočkají. Vykvete totiž jen jedno procento, zjistili podle agentury AFP nizozemští vyšetřovatelé.

08:04
 
08:49

Obyvatelé zemí bývalého východního bloku nejsou plně spokojení s politickou a ekonomickou situací ve svých státech. Jenom pár jich ale pádu železné opony lituje, zjistil průzkum.

09:02
 
09:14

Pětadvacet osob zadržela policie při úterních demonstracích v Barceloně a dalších katalánských městech, které vypukly po rozsudku nad separatistickými politiky. Potyčky s policií si vyžádaly nejméně 74 zraněných, informoval dnes list La Vanguardia.

09:26

Archeologové v egyptském Luxoru objevili nejméně 20 starověkých dřevěných sarkofágů. Egyptské ministerstvo pro památky uvedlo, že podrobnosti k "největšímu a nejvýznamnějšímu" nálezu za poslední léta sdělí v sobotu na tiskové konferenci.

09:37

Koupí bílé pastelky dnes mohou lidé v Česku přispět na pomoc nevidomým a slabozrakým. Celonárodní veřejná sbírka se koná po dvacáté a dobrovolníci v bílých tričkách při ní budou v ulicích měst nabízet za 30 korun bílou pastelku, která symbolizuje bílou hůl. (ČTK)

09:49

Fotbalisté Kanady porazili v utkání Ligy národů CONCACAF Spojené státy americké 2:0 a nad svým jižním sousedem zvítězili poprvé po 34 letech. Od porážky v dubnu 1985 neprohrál tým USA s Kanadou sedmnáct zápasů. (ČTK)

10:02

Noční brexitová jednání v Bruselu nepřinesla uzavření dohody o vystoupení Británie z Evropské unie. Médiím to sdělily zdroje blízké vyjednávání. (ČTK)

10:13
 
10:24

Výdaje na výzkum a vývoj v České republice loni vzrostly meziročně o 12,3 miliardy na 102,8 miliardy korun. Podíl výdajů na hrubém domácím produktu (HDP) byl 1,93 procenta, Česko se tak přiblížilo průměru Evropské unie. (ČTK)

10:49

Česko musí prosadit stavbu nových jaderných bloků, i kdyby kvůli tomu mělo porušit evropské právo. Na jednání sněmovního výboru pro evropské záležitosti to dnes řekl premiér Andrej Babiš.

11:08

Česká republika je za Německem a Rakouskem na třetím místě v Evropě ve velikosti trhu stavebního spoření. Na české stavební spořitelny totiž připadá šest procent vkladů i úvěrů z celého evropského stavebního spoření. (ČTK)

11:20

Pražský dopravní podnik (DPP) začne odstraňovat plevel mezi tramvajovými kolejemi pomocí horké páry namísto chemických látek. Pára způsobí, že rostlina přestane přijímat vodu a během několika dnů uschne. (ČTK)

11:32
 
11:43

Míra inflace v eurozóně se v září snížila na 0,8 procenta, zatímco v předchozích dvou měsících se držela na jednom procentu. V celé EU pak inflace klesla na 1,2 procenta, během prázdninových měsíců se držela na 1,4 procenta.

11:54

Čištění areálu ve Vrběticích na Zlínsku, kde před pěti lety vybuchly dva muniční sklady, skončí do června 2020. (ČTK)

12:06

Cestovní kancelář Blue Style by měla na konci fiskálního roku 2019 dosáhnout obratu téměř čtyř miliard korun, což je meziroční nárůst o více než 20 procent. Na tiskové konferenci to dnes řekl provozní ředitel Blue Style Ondřej Rušikvas. (ČTK)

12:17

Turecká armáda podle tureckého ministra obrany zabila či zajala za týden své ofenzivy na severovýchodě Sýrie na 640 teroristů, za něž považuje členy syrských kurdských milic. Podle kurdských milic jsou jejich ztráty v řádu desítek.

12:28
 
12:39

Sněmovna zpřísnila pravidla pro chov psů. Lidé zřejmě budou muset veterinární správě hlásit chovy tří a více fen, štěňata bude nutné očipovat.

12:50

Cestovní kancelář Neckermann, tuzemská pobočka britské zkrachovalé skupiny Thomas Cook, pokračuje ve vyplácení plateb za zrušené zájezdy. Dosud klientům vrátila přes tři miliony korun a pokračovat bude v dalších dnech. (ČTK)

13:03

Slovenská vládní koalice chce před nadcházejícími parlamentními volbami výrazně prodloužit délku moratoria, během kterého je zakázáno zveřejňovat výsledky průzkumů veřejného mínění o popularitě politických stran. (ČTK)

13:16
 
13:39

Za etiketu na plechovkách britského nealkoholického šumivého nápoje Switchle získali loni v Colognia press českou cenu Obal roku. O pár měsíců později firma uspěla i v mezinárodní konkurenci. Kolínská tiskárna nyní hodlá úspěch využít i při expanzi na zahraniční trhy.

13:50

Špinavé ovzduší bylo v roce 2016 v Evropě příčinou 400 tisíc předčasných úmrtí, vyplývá ze zprávy Evropské agentury pro životní prostředí, na kterou se dnes odvolává agentura Reuters. Novější data nejsou k dispozici.

14:01

Nejméně čtyři oběti si vyžádaly rozsáhlé lesní požáry v Libanonu a na severozápadě Sýrie, které jsou podle serveru BBC označovány za nejhorší v oblasti za několik desetiletí.

14:13

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) čeká do týdne sdělení ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda o výsledcích kontrol a přijatých opatřeních kvůli videu, kde je vidět kopání do zvířat na jatkách ve Všeticích.

14:24

Premiér Babiš trvá na tom, že církevní restituce byly předražené o 54 miliard korun. Ústavní soud podle něj záležitost posuzoval jen z právní stránky. Babiš dnes novinářům při návštěvě Nemocnice Na Bulovce řekl, že se příjmy mají danit.

14:38
 
14:47

Jihočeské firmy vnímají pokles konjunktury v automobilovém průmyslu, propouštění ale nechystají. Jen holding Motor Jikov zvažuje, že bude propouštět agenturní zaměstnance, řekli pro ČTK zástupci společností.

14:58

Předsedou sněmovního zahraničního výboru členové zvolili Ondřeje Veselého (ČSSD) jako jediného kandidáta. Volbu ještě musí potvrdit dnes po zahájení odpolední části jednacího dne plénum dolní komory.

15:10

Rekordní růst mezd je pravděpodobně u konce. Donedávna rostly výplaty v některých oborech i o desetinu ročně, trend se však obrací. Nejrychleji přitom i nadále rostou mzdy na nižších pozicích, uvedla personální agentura Grafton Recruitment.

15:22
 
15:30

Poslední volné místo v Radě ČTK obsadila bývalá novinářka Angelika Bazalová, kterou nominovali Piráti. Sněmovna jí dala v dnešním druhém kole tajné volby přednost před kandidátem hnutí SPD, místopředsedou spolku Akce D.O.S.T Michalem Semínem. (ČTK)

15:36

Protestem několika stovek lidí skončila dnes na univerzitě v severoněmeckém Hamburku předčasně první přednáška národohospodářského profesora Bernda Luckeho, který byl v roce 2013 jednou z klíčových osobností při založení strany Alternativa pro Německo (AfD). (DPA)

15:48

Britská vláda požádá o další odklad brexitu, pakliže se jí nepodaří do soboty ratifikovat podmínky odchodu z Evropské unie. Podle televize Sky News to dnes před výborem dolní komory parlamentu potvrdil ministr pro brexit Stephen Barclay.

Stephen Barclay

16:00

Okresní soud v Náchodě dnes rehabilitoval disidenta Pavla Wonku za vazební věznění a trestní stíhání v dubnu roku 1988. Návrh soudu podal bratr Pavla Wonky Jiří. Jako pozůstalý bude moci požádat stát o odškodnění za bratrovo nezákonné třítýdenní věznění. (ČTK)

16:11

Česká armáda v Afghánistánu vystřídala jednotku střežící spojeneckou základnu Bagrám. Rotu, kterou tvořili zejména vojáci z Přáslavic, v rámci pravidelných rotací nahradili především chrudimští výsadkáři. ČTK to dnes sdělila Kristýna Pešátová z končící 12. strážní roty.

16:22

Na místo viceprezidenta Výkonného výboru mezinárodní policejní organizace Interpol pro Evropu kandiduje zástupkyně české policie Šárka Havránková. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. (ČTK)

16:36

Teplické státní zastupitelství podalo v souvislosti s loňským napadením muže na koupališti v Dubí obžalobu k okresnímu soudu na šest lidí. Za těžké ublížení na zdraví ve stadiu pokusu hrozí všem až desetiletý trest. iDNES o tom informoval vedoucí státního zastupitelství Ondřej Langr.

16:50

Mezinárodní porota vybrala nominace v 25. ročníku fotografické soutěže Czech Press Photo. Devět odborníků hodnotilo téměř čtyři tisíce přihlášených fotografií od 270 autorů z Česka a Slovenska. Šanci na výhru mají i dva fotografové mediálního domu Economia, Tomáš Vocelka a Lukáš Bíba.

Letná Praha

17:06

Areál se zmenšeninami známých staveb Miniuni by se do června příštího roku mohl otevřít u Slezskoostravského hradu. Expozice už ale nebude tak rozsáhlá jako ta, která stávala u výstaviště Černá louka a musela ustoupit plánům Ostravské univerzity, která tam chystá výstavbu univerzitního zázemí. (ČTK)

17:14

Před závěrečným schvalováním je ve Sněmovně vládní předloha o odškodňování rodičů, jejichž dítě po povinném očkování zemře nebo bude mít vážné zdravotní potíže. Poslanci v dnešním druhém čtení navrhli upravit rozsah náhrady a zajišťování zdravotnické dokumentace k případům. (ČTK)

17:31

Sedm hodin a jedenáct minut si dnes dobrovolníci na Mariánském náměstí v centru Prahy předávali štafetu v resuscitaci. Pod dohledem profesionálních zdravotníků záchranné služby tak vytvořili český rekord v délce nepřetržité resuscitace. ČTK o tom informovala mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

17:44

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek odpoledne nastoupí na až čtyři dny do nemocnice ve Střešovicích. Půjde o rekondiční pobyt, řekl serveru Blesk.cz prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman absolvoval několikahodinové vyšetření ve střešovické nemocnici již v září.

Prezident Miloš Zeman plánuje zastavit stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze dotace na stavbu Farmy Čapí hnízdo, pokud by bylo obnoveno.

18:02

Slevové akce se u velkých obchodních řetězců rušit nebudou a nízkopříjmových skupin obyvatel se změny v chystané novele zákona nedotknou. Na Žofínském fóru to dnes řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). (ČTK)

18:16

Nejméně jedno dítě dnes zahynulo při silném zemětřesení, které zasáhlo jih Filipín. Více než dvě desítky lidí při otřesech o síle 6,4 stupně utrpěly zranění; přinejmenším jeden člověk je v kritickém stavu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní činitele.

18:32

Česká měna dnes pokračovala v posilování k euru, podpořil ji zájem investorů. Zpevnila o šest haléřů na 25,73 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna získala sedm haléřů a kolem 17:00 se obchodovala na 23,30 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online a vyjádření analytiků. (ČTK)

18:44

Expozici, která bude přibližovat město Brno a celou jižní Moravu na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji, navrhne architektonické studio Chybik+Kristof Associated Architects. Brněnští radní na dnešním jednání vybrali jejich ideový koncept jako nejlepší z předložených ve veřejné soutěži.

18:59

K trestu domácího vězení bylo od jeho zavedení před rokem odsouzeno 304 lidí. Jedním z nich je i František z Lovosic, který popisuje, jak se žije s elektronickým náramkem, který hlídá, kdy a kam chodíte. Františka odsoudili za neplacení alimentů.

 

19:16

Přes 330 lidí z dvanácti zemí světa včetně České republiky bylo obviněno během vyšetřování webových stránek s dětskou pornografií. Oznámilo to dnes americké ministerstvo spravedlnosti. (ČTK)

19:31

Britský premiér Boris Johnson dnes na jednání vlády prohlásil, že stále existuje šance na dojednání nové brexitové dohody s Evropskou unií, nicméně shody zatím nebylo dosaženo. Uvedl to Johnsonův mluvčí James Slack.

Boris Johnson během své závěrečné řeči na každoroční konferenci konzervativců v Manchesteru.

19:42

Na podporu Kurdů na severu Sýrie se dnes vpodvečer sešlo v Praze na Klárově asi 700 lidí, demonstrují proti turecké ofenzivě. Chtějí podpořit zákaz vývozu zbraní do Turecka a vyzývají k uvalení ekonomických sankcí na Turecko s cílem zastavit vojenskou agresi na severu Sýrie. (ČTK)

Sýrie kurdové protest praha

19:59

Ruská policie v pondělí nakrátko zadržela tři americké diplomaty, kteří cestovali ve vojenské oblasti nedaleko místa srpnové exploze ruské rakety u polárního Severodvinska. Napsala to dnes agentura TASS s odvoláním na bezpečnostní zdroje.

20:12

Americký odborový svaz United Auto Workers (UAW) sjednal s největší americkou automobilkou General Motors (GM) předběžnou dohodu o nové čtyřleté pracovní smlouvě, která by mohla ukončit stávku zaměstnanců podniku ve Spojených státech. (ČTK)

20:29

Městský soud v Praze zamítl odvolání farmářů z Broumovska, kteří žádají regulaci volně žijících vlků. Farmáři u obvodního soudu pro Prahu 10 žalovali ministerstvo životního prostředí a požadovali po něm, aby připravilo změny zákona o ochraně přírody a krajiny, které by umožnily odstřel vlků. (SeznamZprávy.cz)

20:30

Turecko sdělilo Spojeným státům jasně, že v Sýrii nevyhlásí příměří a nebude vyjednávat s kurdskými bojovníky. S odvoláním na mluvčího tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana to dnes oznámila agentura Reuters.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při projevu na sjezdu své Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP)

20:48

Gorila znovu straší Slovensko: Jsme mafiánský stát, země je v rozvratu, říká Kostolný.

 

21:01

Americký dolar oslabila statistika o vývoji tržeb amerického maloobchodu. Naděje na brzkou brexitovou dohodu ale i nadále posiluje libru. Britská měna k dolaru kolem 17:30 SELČ přidávala 0,4 procenta na 1,2842 dolaru. (ČTK)

21:15

Před soudem v Londýně dnes stanula 36letá žena obviněná z terorismu. Safiyya Amira Shaikhová plánovala mimo jiné bombový útok v katedrále svatého Pavla v britské metropoli. Žena i nadále zůstane ve vazbě a před soud ve Westminsteru znovu předstoupí 1. listopadu. (Reuters)

21:30

Do babyboxu v pražském Hloubětíně odložil někdo dnes vpodvečer několikaměsíční holčičku. Je zdravá, dostala jméno Zuzana. ČTK o tom informoval zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

21:48

Spojené státy by zavedením dodatečných cel na dovoz evropského zboží mohly okamžitě vyřešit své obchodní neshody s Evropskou unií. Uvedl to dnes podle agentury Reuters americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci s italským prezidentem Sergiem Mattarelou.

Donald Trump

22:00

Americká vláda bude po čínských diplomatech akreditovaných v zemi brzy požadovat, aby předem informovali ministerstvo zahraničí o zamýšlených kontaktech s volenými zastupiteli všech úrovní a s veřejnými i soukromými vzdělávacími ústavy. (AP)

22:14

Firmou roku ve středních Čechách je společnost Svět tašek z Benešova, která vyrábí luxusní papírové tašky. Cenu pro živnostníky získal soukromý zemědělec Zdeněk Moc ze Starého Vestce, který je věnuje pěstování zeleniny pro spotřebu v čerstvém stavu. (ČTK)

22:32

Video: Ohně v ulicích a rvačky s policií. Protesty v Katalánsku sílí.

 

22:47

Policisté dopadli v Praze muže, který je podezřelý z 24 let staré dvojnásobné vraždy v německém městě Saská Kamenice (Chemnitz). V České republice se skrýval pod falešnou identitou. Už ho převzali policisté z Německa, kde mu hrozí až doživotní vězení. (Nova)

23:00

Americká Federální komise pro spoje (FCC) schválila plánované spojení telekomunikačních operátorů T-Mobile US a Sprint. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na své zdroje.

23:15

Fotbalová asociace ČR zrušila z bezpečnostních důvodů online prodej vstupenek na listopadový kvalifikační zápas o postup na mistrovství Evropy s Kosovem. Lístky si čeští fanoušci budou moci koupit pouze na pokladnách plzeňského stadionu po předložení dokladu totožnosti. (ČTK)

23:46

Hamburské letiště dnes večer přerušilo provoz kvůli zneškodňování letecké pumy z druhé světové války. Vzdušný prostor nad letištěm byl uzavřen, což znemožnilo odlety i přílety. Komplikace se však týká nanejvýš deseti spojů, řekla agentuře DPA mluvčí letiště.

06:36

Japonská vláda se chystá odložit slavnostní pochod, který se měl uskutečnit 22. října u příležitosti intronizace nového císaře Naruhita, protože se musí věnovat následkům silného tajfunu, který zemi zasáhl minulý víkend. (ČTK)

06:45

Podzimní Velký knižní čtvrtek dnes na pultech knihkupců představí rekordních 20 novinek, v posledních letech v rámci akce tradičně vycházelo 15 novinek. Nabídce dominuje světová literatura a autorské ikony jako jsou J.R.R. Tolkien a Elena Ferranteová. (ČTK)

06:54

Mexiko deportovalo zpět do vlasti 311 indických občanů. Podle úřadu šlo o migranty, kteří byli zadrženi v několika mexických státech a následně před deportací převezeni do záchytného centra ve státě Veracruz. (ČTK)

07:05

 

07:15

Bilance obětí středečního silného zemětřesení na Filipínách stoupla na tři a několik desítek lidí bylo zraněno. Zemětřesení o síle 6,4 stupně postihlo ostrov Mindanao, kde popraskaly budovy a domy. Informovala o tom agentura Reuters.

07:26

Růst teplot ohrožuje slavnou rakouskou odrůdu suchého bílého vína Grüner Veltliner a pěstitelé se obávají, že budou muset přesedlat na víno červené. Tomu teplé klima prospívá, zatímco bílé víno připravuje o svěžest a jeho jemné aroma. (ČTK)

07:35

Americký prezident Donald Trump v dopisu z 9. října adresovaném jeho tureckému protějšku Recepu Tayyipu Erdoganovi napsal, že chce dospět k "dobré dohodě o Sýrii" a vzkázal mu, ať není "tvrďák". 

07:48

Vědci na Floridě se zabývají možnými souvislostmi mezi dvěma přírodními živly, zemětřesením a hurikánem. Podle agentury AP pokládají za prokázané, že pohyby mořských mas během silných bouří vyvolávají otřesy o síle až 3,5 stupně. (ČTK)

07:59

 

08:11

Luxusní tašky z papíru oslovily porotu v krajském kole soutěže Vodafone Firma roku 2019 ve středních Čechách. Titul MONETA Živnostník roku 2019 Středočeského kraje pak získal Zdeněk Moc, který se věnuje pěstování zeleniny pro spotřebu v čerstvém stavu.

08:25

Před pětadvaceti lety odstartovala výroba kultovního porevolučního vozu Škoda Felicia. Na silnice vyjelo celkem 1,4 milionů těchto vozů. Felicia zahájila novou éru Škody Auto.

08:39

Pohonné hmoty v Praze dál zlevňují. Průměrná cena benzinu klesla od minulé středy o osm haléřů na 32,79 koruny za litr a nafta je levnější o devět haléřů, v průměru stojí 32,33 koruny za litr. Hlavní město patří v celorepublikovém srovnání k nejdražším regionům. (ČTK)

08:52

 

09:05

V Jemenu zmítaném válkou zuří obrovská humanitární katastrofa, násilí ale mohou zastavit sami Jemenci a také se jim to podaří. V rozhovoru to uvedla jemenská aktivistka a držitelka Nobelovy ceny za mír Tavakkul Karmánová. (ČTK)

09:17

Nejcennější značkou světa zůstává Apple. Její hodnota se zvýšila o devět procent na 234 miliard USD (5,4 bilionu korun). Také další tři příčky patří technologickým značkám, jsou to Google, Amazon a Microsoft.

09:30

Sedmadvacetiletý americký boxer Patrick Day zemřel čtyři dny po zápase, v němž utrpěl těžké poranění hlavy. Ihned po sobotní porážce s krajanem Charlesem Conwellem v Chicagu se podrobil akutní operaci mozku, ale nakonec zraněním ve středu podlehl.

09:42

Odbory automobilky Škoda Auto kritizují chystanou strategii koncernu Volkswagen, který podle některých médií chce Škodu směřovat na východ, přinutit ji vyrábět levná auta a být konkurencí značce Dacia. 

09:54

 

10:05

Mediální společnosti Central European Media Enterprises, která v Česku vlastní televizi Nova a další televizní stanice, ve třetím čtvrtletí stoupl provozní zisk před odpisy a amortizací o 16 procent na 41,4 milionu dolarů (964,1 milionu korun). 

10:17

Severoirští unionisté nesouhlasí s některými částmi návrhů ohledně brexitu, o nichž vyjednává Británie s Evropsku unií. Strana to uvedla v dnešním prohlášení. (ČTK)

10:30

Odvolací soud dnes potvrdil Radku Mansfeldovi půlroční podmínku a peněžitý trest 30 000 korun za hajlování na dubnové demonstraci hnutí SPD. Závozník z Kladna odmítal, že by zdviženou pravicí vyjadřoval své sympatie k neonacismu. (ČTK)

10:40

Plasty v Antarktidě stárnou pomaleji než v Brně, kde k jejich rychlejší degradaci přispívá vyšší teplota a povrchové znečištění. První výsledky dlouhodobého výzkumu publikovali brněnští vědci, další část nyní zpracovávají. (ČTK)

10:51

 

11:00

Středočeští hygienici dali za letošní tři čtvrtletí restauracím pokuty 1,9 milionu korun, meziročně méně. Provozovatelé například nedodrželi hygienické předpisy, chybují také v označování polotovarů nebo zajištění požadavků na potravinářské provozy. (ČTK)

11:10

Více než třetině (37 procent) pražských řidičů se nevyplatí cestovat po hlavním městě vlastním autem a využívají jej pouze mimo Prahu. Nejvíc jim vadí problémy s parkováním a vysoké náklady na provozování vlastního vozu. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK. (ČTK)

11:21

Pražské letiště v létě opět praskalo ve švech. V letní sezóně od července do září pracovníci odbavili přes 5,8 milionu cestujících. Meziročně se jejich počet zvýšil o šest procent. Nejvytíženějším měsícem byl tradičně srpen.

11:30

Výroba osobních aut v Česku za tři čtvrtletí stoupla meziročně o 0,7 procenta na 1,067 milionu vozů. Největší Škoda zvýšila produkci o 2,5 procenta na 670 156 automobilů. Oznámilo to ve čtvrtek Sdružení automobilového průmyslu.

11:39

 

11:48

Švédský výrobce telekomunikačních zařízení Ericsson vykázal ve třetím čtvrtletí ztrátu 6,9 miliardy švédských korun (16,4 miliardy korun). Firma vyčlenila 12 miliard SEK na pokrytí nákladů vyšetřování korupce v USA. (ČTK)

11:57

Americká společnost Tesla Inc. může začít vyrábět své elektromobily v Číně. Čínské ministerstvo průmyslu nyní oznámilo, že přidalo společnost na vládní seznam schválených výrobců aut a poskytlo výrobci elektrických automobilů certifikát, který v zemi potřebuje. (ČTK)

12:05

Škoda ukázala první skicu nové Octavie. Oficiální představení vozu je naplánováno na 11. listopadu, na trhu by se měl škodovácký bestseller objevit začátkem příštího roku. Auto bude poprvé k dostání jako plug-in hybrid.

Škoda ukázala první skicu nové Octavie.

12:13

Moskvan, který požadoval od společnosti Apple milion rublů za to, že z něj prý udělala homosexuála, svou žalobu stáhl. Oznámila to jeho advokátka. Její klient prý nevydržel zájem médií o případ a obával se výhružek od fanoušků žalované firmy. (ČTK)

12:22

Členové ekologického hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) dnes v ranní špičce na třech stanicích narušili provoz metra ve východní části Londýna. Podle agentury Reuters se někteří cestující rozzlobili, když aktivisté vyšplhali na střechu vlaku.

12:30

 

12:37

Investoři ze skupiny Garage Angels vedené Jiřím Hlavenkou vstoupili do brněnského technologického startupu Senzoor. Získali v něm 25 procent. Služby Senzooru, postavené natechnologii úzkopásmového internetu věcí, začaly využívat pojišťovny. (ČTK)

12:45

Při protestech separatistů v Katalánsku bylo ve středu zraněno 97 lidí, z toho asi polovinu tvoří policisté, a 33 osob bylo kvůli násilnostech zadrženo. Nejvíce zranění hlásí katalánská metropole, která zažila druhou noc násilností radikálních skupin. (ČTK)

12:53

Vláda má po roce práce nový plán, jak přispět k evropskému boji s klimatickou krizí. Po tlaku z Bruselu navýší Česko své cíle na podíl obnovitelných zdrojů energií, kterých chce dosáhnout do roku 2030.

13:00

 

13:09

Slovenská policie obvinila z různých trestných činů tři bývalé příslušníky slovenské civilní tajné služby SIS, které spolu s dalšími osobami zadržela dříve v tomto týdnu. Vyplývá to z informací, které dnes policie zveřejnila na internetu. (ČTK)

13:10

Zatímco krajská zastupitelstva mohou navrhovat zákony stejně jako vláda a poslanci i senátoři, hlava státu takovou pravomoc nemá. Prezident Miloš Zeman ji chce nyní pro svůj úřad získat. Aby cíle dosáhl, potřebuje změnit ústavu.

13:17

Nová dohoda mezi Kurdy a syrským režimem Bašára Asada je v rámci již osmileté občanské války v této blízkovýchodní zemi sice průlomová, ale nikoli překvapivá. Vzhledem k pokračující turecké ofenzivě v severovýchodní Sýrii bylo její uzavření pro Kurdy otázkou přežití.

13:25

 

13:33

Při kontaktu s úřady veřejné správy mají Češi nejlepší zkušenosti s Národním památkovým ústavem a s Národním divadlem. Nejhůře lidé hodnotili jednání s úřady práce. Uvádí to studie, kterou dnes zveřejnila společnost KPMG. (ČTK)

13:40

V Česku žilo na jaře letošního roku 23 830 bezdomovců, z toho 2600 bylo mladších 18 let. Nejvíce lidí bez domova je v Moravskoslezském kraji a v Praze. Výrazně převažují muži. (ČTK)

13:47

Čínské úřady dnes oznámily, že koncem minulého měsíce zadržely dva Američany, kteří organizovali výuku angličtiny v Číně. Podle čínského ministerstva zahraničí čelí dvojice obvinění, že napomáhala při ilegálních přechodech hranic. (ČTK)

13:55

 

14:07

Šest lidí obžalovaných v souvislosti se smlouvami ministerstva vnitra a firmou Fujitsu Technology nespáchalo trestný čin. Zprošťující rozsudek pražského městského soudu dnes potvrdil odvolací Vrchní soud v Praze. (ČTK)

14:19

Irák je ochoten přijmout ze Sýrie jenom irácké zajatce z teroristického Islámského státu. O zajatce s občanstvím jiných zemí se musí postarat státy, odkud tito lidé pocházejí. Prohlásil to šéf irácké diplomacie Muhammad Hakím. (ČTK)

14:30

Letos v lednu musela hrát na Australian Open kvalifikaci. Nyní to vypadá, že do dalšího ročníku úvodního grandslamu sezony naskočí rovnou mezi dvaatřicítkou nasazených hráček. Karolína Muchová v Moskvě potvrzuje rychlý vzestup mezi světovou špičku.

14:41

 

14:53

Spolek mladých lidí K světu zahájil spolu s městem v centru Plzně provoz sdíleného systému koloběžek. Zatím má pět stanovišť a 25 koloběžek, na jejichž vývoji spolupracoval s výrobcem, firmou Kostka. (ČTK)

15:06

Prezident Miloš Zeman ve středu v dopise požádal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, aby pokračovaly projekty česko-čínské spolupráce. Zmínil například rozvoj přímých leteckých spojení mezi zeměmi nebo obnovení plnohodnotné kulturní spolupráce. Hrad informaci zveřejnil na webu.

15:19

CITIC Dicastal, výrobce hliníkových automobilových součástek, plánuje s firmou Žďas výstavbu nového závodu za osm miliard korun. Projekt vytvoří 500 pracovních míst, řekl Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta Miloše Zemana. 

15:33

Východní pobřeží Spojených států v okolí New Yorku a Bostonu zasáhla silná bouře, která během noci na dnešek připravila o elektřinu přes 430 000 domácností. Vítr doprovázený lijáky v nárazech dosahoval až 140 kilometrů v hodině. (ČTK)

15:46
 

 

15:58

Za rok do konce září vzrostla průměrná útrata v restauracích za obědy o 6,5 procenta na 124,5 koruny. Vyplývá to ze zjištění společnosti Edenred, která nabízí stravenky Ticket Restaurant. Podle firmy je to kvůli rostoucí ekonomice a tlaku na trhu práce. (ČTK)

16:11

Čistý zisk americké banky Morgan Stanley se ve třetím čtvrtletí meziročně mírně zvýšil z 2,11 miliardy na 2,17 miliardy dolarů. Hospodářské výsledky, k nimž přispěly vyšší příjmy z obchodování s dluhopisy a poradenské poplatky, předčily očekávání analytiků, napsala agentura Reuters.

16:23

Britští poslanci schválili vládní plán mimořádného sobotního zasedání, na němž budou hlasovat o upravených podmínkách brexitu dojednaných tento týden v Bruselu. Opozice ovšem prosadila, že k vládnímu usnesení bude možné přidávat pozměňovací návrhy. (ČTK)

16:35
 

 

17:00

Turecká armáda po těžkých středečních bojích postupuje v syrském pohraničním městě Rás al-Ajn. Její jednotky už údajně ovládají polovinu města. Z Rás al-Ajnu do nemocnice v kurdském městě Hasaká dorazili těžce popálení lidé, kteří podle lékařů mohli být zasaženi chemikáliemi. 

17:12

Euro dnes na devizových trzích posiluje, jeho kurzu pomohlo dosažení dohody o brexitu mezi Velkou Británii a Evropskou unií. Britská libra se vůči dolaru po zprávě o brexitové dohodě vyšplhala až na pětiměsíční maximum blízko 1,30 USD, později však o velkou část zisků přišla. (ČTK)

17:25
 

 

17:37

Německá kanclářka Angela Merkelová je s dohodou k brexitu spokojena. Její uzavření je dobrou zprávou, po které osud vystoupení Británie z Evropské unie závisí na parlamentech obou stran, prohlásila Merkelová před začátkem summitu EU v Bruselu. (ČTK)

17:49

Bylo to jako válka, líčili Jihokorejci zápas kvalifikace mistrovství světa v KLDR. "Soupeři byli hodně hrubí a občas tam lítaly opravdu drsné nadávky," řekl útočník Tottenhamu Son Hung-min novinářům na letišti v Soulu. 

18:02

Na 25 000 lidí se podle policie sešlo na dnešní demonstraci v Barceloně, kterou zorganizovali studenti na podporu uvězněných katalánských separatistických politiků. Manifestace se čtvrtý den konají i v dalších městech Katalánska. (ČTK)

18:14

Britský výrobce vysavačů a vlasových fénů Dyson smetl plány na výrobu vlastního elektromobilu. V e-mailu zaměstnancům o tom informoval zakladatel společnosti, sir James Dyson. Projekt měl spolykat v přepočtu více než 70 miliard korun, zbylé peníze teď firma investuje jinam. 

18:31
 

 

18:40

Lídři zemí Evropské unie dnes podpořili uzavřenou dohodu o britském odchodu z EU. Informoval o tom mluvčí předsedy Evropské rady Donalda Tuska Preben Aamann, podle něhož summitová jednání o brexitu skončila. 

18:51

Pražská burza roste už sedm obchodních dnů po sobě. Dnes index PX přidal 0,71 procenta na 1034,30 bodu. O víc než tři procenta stouply akcie Komerční banky a mediální firmy CME, která dnes zveřejnila čtvrtletní výsledky. Ztrácely naopak cenné papíry Erste Bank. (ČTK)

19:03

Koruna dál zpevňuje vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru je česká měna nejsilnější od konce července, dnes oproti středečnímu závěru posílila o dalších pět haléřů na 25,68 Kč/EUR. K dolaru si dokonce polepšila o 20 haléřů, kolem 17:00 se obchodovala se na 23,10 Kč/USD. (ČTK)

19:15

Supermarkety Billa v Česku od začátku října zvýšily základní mzdu zaměstnancům v prodejnách o pět procent, tedy průměrně o 1200 korun. Informovala  o tom mluvčí řetězce Dana Bratánková. Na nárůstu platů se společnost dohodla s odbory. 

19:27
 

 

19:40

Zadlužené letecké společnosti Alitalia svitla naděje na záchranu. Podle zdrojů agentury Reuters v ní chce získat podíl německá letecká společnost Lufthansa. Řím Alitalii také schválí překlenovací úvěr 350 milionů eur (zhruba devět miliard korun).

19:52

Ceny ropy dnes klesají, hlavním důvodem je silný růst zásob suroviny ve Spojených státech, který výrazně překonal očekávání. Ztráty se ale drží v mezích díky oznámení Británie a Evropské unie, že uzavřely dohodu o brexitu. (ČTK) 

20:05

Za poškození plachty, která zakrývala sochu sovětského maršála Ivana Koněva v Praze 6, potrestala radnice této městské části tři lidi. Dva dostali napomenutí, třetí pokutu tisíc korun. Úřad navíc dvěma z nich zabavil předmět, kterým plachtu poničili.

20:18

Kurdové se cítí zrazeni, jsou tam uprchlíci, kteří pláčou a ptají se, proč se jim to stalo, líčí novinářka Lenka Klicperová, která mapovala tureckou ofenzivu v Sýrii s kolegyní Markétou Kutilovou. Když máte to utrpení před sebou, neubráníte se emocím, říká.

 

20:31

Spojené státy dojednaly s Tureckem ukončení bojů proti kurdským milicím na severu Sýrie. Oznámil to dnes americký viceprezident Mike Pence po jednáních s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Americký prezident Donald Trump slíbil Turecku ukončení sankcí. 

20:44

Pro britskou ekonomiku je Johnsonova brexitová dohoda horší než ta, kterou dojednala Mayová, tvrdí analytici společnosti Bloomberg Economics. Jejich analýza v případě aktuální dohody dlouhodobý růst odhaduje na méně než 1,5 procenta ročně oproti 1,7 procentům v případě dohody Mayové.

20:57

Všechny členské země podle Babiše doufají, že Británie z Evropské unie odejde v aktuálním termínu, tedy k 31. říjnu. Český premiér to uvedl po konci jednání o brexitu na dnešním summitu EU v Bruselu. (ČTK)

21:12
 

 

21:26

Disciplinární komise UEFA udělila fotbalové Slavii po nedávném utkání Ligy mistrů s Dortmundem kvůli fanouškům pokutu 668 tisíc korun. Pražané pykají za to, že někteří příznivci stáli při zápase na schodech, což odporuje bezpečnostním předpisům UEFA. (ČTK)

21:34
 

 

21:45

Zemřela legendární kubánská primabalerína a choreografka Alicia Alonsová. Bylo jí 98 let. Podle agentury AFP to oznámil Kubánský národní balet, který Alonsová sama v roce 1948 založila a jehož byla uměleckou ředitelkou.

21:59

Automobilka Renault snížila odhad tržeb a zisku na letošní rok. Už v červenci se vzdala naděje na růst prodeje a teď nový management počítá s poklesem ještě prudším, o tři až čtyři procenta. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. (ČTK)

22:14
 

 

22:31

Akciové trhy ve Spojených státech dnes mírně posílily. Náladu investorů podpořily dobré hospodářské výsledky některých významných amerických firem a dosažení dohody o podmínkách odchodu Británie z Evropské unie. (ČTK)

22:48

Pražský magistrát zvedne o 30 procent cenu za svoz komunálního odpadu. Zastupitelé hlavního města dnes schválili novelizaci vyhlášky, která cenu služby stanovuje. Město by mělo zdražením ročně získat 220 milionů korun navíc. (ČTK)

23:10
 

 

23:22

Pro uzavření nové dohody o odchodu Británie z Evropské unie musely učinit ústupky obě strany, píší komentátoři po ukončení vyjednávání v Bruselu. Někteří vyzdvihují skutečnost, že navzdory opakovanému odmítání ze strany unijních lídrů nakonec návrh "rozvodové" dohody doznal změn.

23:42

Turecko se při vojenské operaci na severu Sýrie dopustilo válečných zločinů, nemělo by proto být členem Evropské unie, řekl dnes prezident Miloš Zeman v televizi Barrandov. Země se podle něj pod prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem sbližuje s radikálním, vraždícím islamismem.

06:40
 

 

06:53

Švédské úřady se rozhodly znovu otevřít případ Raoula Wallenberga, který během druhé světové války zachránil desetitisíce maďarských Židů před koncentračními tábory a po zatčení sovětskými vojáky v roce 1945 beze stopy zmizel. Švédové hodlají znovu oslovit ruské ministerstvo zahraničí "s přesvědčivým doprovodným dopisem". (ČTK)

07:06

Čínský hospodářský růst se ve třetím čtvrtletí během celní války s USA zpomalil na šest procent, což je nejnižší úroveň za posledních 26 let. Oznámil to dnes čínský národní statistický úřad, podle něhož čínská ekonomika čelí relativně silnému tlaku. Ve druhém kvartálu činil růst hrubého domácího produktu (HDP) 6,2, v prvním 6,4 procenta. (ČTK)

07:19

Ruská policie obvinila jednoho z nejvyšších armádních činitelů země z rozsáhlých finančních podvodů, za které mu hrozí až desetiletý trest vězení. Oznámila to agentura TASS. Zástupce náčelníka generálního štábu Chalil Arslanov, který vinu popírá, nesmí opustit ruské území. Zda zůstal ve funkci, zpráva neuvádí. (ČTK)

07:32
07:45

Hlavní město se pokouší vyřešit otázku konce smlouvy na přístřešky MHD a další mobiliář s firmou JCDecaux, který nastane v červnu 2021. Na dnešním jednání zastupitelstva to řekl radní Jan Chabr (TOP 09). Firma přístřešky vlastní a plánuje je začít demontovat už koncem příštího roku, přičemž není jisté, zda magistrát do té doby stihne vybrat následujícího provozovatele. (ČTK)

07:58

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se ani během dlouhého nočního jednání neshodli na zahájení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií. Novinářům to řekl finský premiér Antti Rinne, podle něhož budou sporné téma řešit i na ranním pokračování rozhovorů. (ČTK)

08:11

Česká média jsou pod tlakem veřejnosti a politiků, část mediálního trhu navíc stále nepřímo ovládá premiér Andrej Babiš, uvádí zpráva Evropské novinářské federace, na kterou upozornil zpravodajský server iRozhlas. Česko by podle týmu mezinárodních odborníků mělo věnovat pozornost financování soukromých i veřejnoprávních médií a nezávislé a kvalitní žurnalistice. (ČTK)

08:24
08:37

Přírodní, recyklovatelné a biologicky rozložitelné materiály dominují podle odborníků nejnovějším trendům ve výrobě hraček. Nechybí mezi nimi ani dřevěné hračky, které navazují na tradiční českou řemeslnou výrobu. Právě na ně se zaměřují tuzemští výrobci, většinou malé a střední firmy, řekl v rozhovoru s ČTK místopředseda Sdružení pro hračku a hru Jiří Šťastný. (ČTK)

08:49

Válečný veterán a poslední žijící český stíhací pilot RAF Emil Boček je ve Fakultní nemocnici Brno Bohunice. Šestadevadesátiletý Boček je na interní kardiologické klinice.Bez podrobností to uvedl mluvčí nemocnice Pavel Žára. Armádní generál Boček má 28. října dostat od prezidenta Miloše Zemana Řád bílého lva nejvyšší třídy. (ČTK)

09:01

Desítky zraněných si v noci na dnešek vyžádaly protivládní demonstrace v libanonské metropoli, které vypukly kvůli ohlášeným úsporným opatřením zahrnujícím nové daně. Podle agentury AP vyšly do ulic Bejrútu stovky lidí, někteří z nich zapalovali pneumatiky a házeli kameny na policisty. (ČTK)

09:13
09:25

Navzdory mrazivým vztahům mezi Moskvou a Washingtonem pokračují pracovní kontakty mezi tajnými službami obou zemí. V Moskvě to prohlásil šéf ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) Alexandr Bortnikov. Rusko je vděčné za objem poskytovaných operativních informací, řekl Bortnikov na tiskové konferenci v Moskvě. (ČTK)

09:37

Za pozitivní zprávu označil dnes slovenský tisk uzavření dohody o odchodu Británie z EU, byť noviny zároveň upozornily na nejistotu ohledně jejího schválení v britském parlamentu. Brexitovou dohodou ocenili také slovenský premiér Peter Pellegrini a šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák. (ČTK)

09:48
10:00

Z Nejvyššího správního soudu (NSS) na konci roku odejde soudce Miloslav Výborný. Bývalý politik a ústavní soudce rezignoval k 31. prosinci. Informaci serveru Česká justice potvrdila mluvčí NSS Sylva Dostálová. Soud naopak posílí advokátka Sylva Šiškeová. (ČTK)

10:12

Rakouský spisovatel a letošní laureát Nobelovy ceny za literaturu Peter Handke chystá divadelní hru o českém mladíkovi Zdeňku Adamcovi, který se v březnu 2003 upálil u Národního muzea v Praze. Hra o Adamcovi má být poprvé uvedena v létě 2020 na Salcburském festivalu, který je významným svátkem klasické hudby a divadla. (ČTK)

10:31

Železniční dopravu na regionálních drahách ve Francii dnes ráno "vážně narušila" neohlášená stávka strojvedoucích a průvodčích, kteří protestovali proti penzijní reformě. Silně narušen byl také provoz v pařížském regionu, kde problémy podle tisku postihly i spoje na pařížská letiště. (ČTK)

10:49

U pohraničního města Rás al-Ajn na severu Sýrie je dnes i dál slyšet střelba a ostřelování. Turecko ve čtvrtek po jednání s americkou delegací přistoupilo na pětidenní přerušení ofenzivy na severovýchodě Sýrie, aby se z oblasti mohly stáhnout milice syrských Kurdů. (Reuters)

11:06
11:23

Opozice dnes po skončení jednání Sněmovny navrhne termíny pro projednání výročních zpráv České televize v příštím týdnu. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury se nabízí hned několik možností, kdy dokončit ve čtvrtek neuzavřenou debatu. (ČTK)

11:41

Ministerstvo financí uspělo v mezinárodním sporu s insolvenčním správcem zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe. Odvolací soud v Mnichově potvrdil, že správce musí respektovat postavení České republiky a daňové pohledávky českých orgánů budou spláceny přednostně. (ČTK)

11:59

Pražský magistrát zruší výběrové řízení na organizátora promítání na budovy, tzv. mappingu, který měl nahradit novoroční ohňostroj. Do tendru se přihlásil pouze jeden uchazeč. (ČTK)

12:18

Někdejší americký ministr obrany James Mattis s úsměvem přijal tvrzení prezidenta Donalda Trumpa, že je nejvíce přeceňovaným generálem na světě. Mattis kritiku své osoby ve čtvrtek na dobročinném večírku v New Yorku označil naopak za kompliment. (ČTK)

12:35
12:53

V Barceloně dnes uzavřeli baziliku Sagrada Familia (Svatá rodina), která je jednou z nejnavštěvovanějších španělských památek. Důvodem byla skupina demonstrantů před vchodem. (ČTK)

13:11

Sonda Evropské kosmické agentury (ESA) Solar Orbiter pro výzkum Slunce se připravuje na převoz z Německa do Spojených států. Na dnešní tiskové konferenci řekl Eckard Settelmeyer ze společnosti Airbus Defence and Space, že aparát bude nyní zabalen a dopraven do zámoří. (ČTK)

13:29

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dnes na summitu v Bruselu potvrdili jmenování Francouzky Christine Lagardeové šéfkou Evropské centrální banky. Itala Maria Draghiho nahradí bývalá generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu k 1. listopadu. (ČTK)

13:47

Nový japonský císař Naruhito bude příští týden slavnostně uveden na trůn při ceremoniálu, kterého se zúčastní zahraniční představitelé z více než 170 zemí. Naruhito 1. května převzal panovnické povinnosti od svého otce Akihita, který ze zdravotních důvodů abdikoval. (ČTK)

14:05
14:23

Poprvé v historii Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) pracuje vně orbitálního komplexu pouze ženský tým. Americké astronautky Christina Kochová a Jessica Meirová mají za úkol nahradit regulátor napájení, který uplynulý víkend vypověděl službu. (ČTK)

14:41

Pracovní skupina, na jejímž ustavení se dnes shodl akademický senát Univerzity Karlovy (UK), má definovat kritéria pro výběr komerčních partnerů pro UK, nikoli přímo posuzovat jednotlivé smlouvy. Novinářům to dnes řekl rektor univerzity Tomáš Zima. (ČTK)

14:59

Novou expozici děl Františka Kupky včetně zápůjček z několika veřejných i soukromých sbírek připravilo Muzeum Kampa. Součástí expozice je výstava soch Otto Gutfreunda a pod názvem Mistři světového umění bude návštěvníkům přístupná od soboty. (ČTK)

15:15

Státní dluh letos ke konci září stoupl o 63,2 miliardy na 1,685 bilionu korun. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí. Důvodem nárůstu dluhu byla během roku snaha získat peníze za výhodných podmínek na plánované splátky státních dluhopisů v letošním roce. Na každého Čecha tak hypoteticky připadá dluh zhruba 158 tisíc korun.

15:32
15:40

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes vybídla k odchodu soudce, policisty a prokurátory, kteří čelí podezření z korupce. Čaputová před novináři také řekla, že zatím má důvěru v představitele police a prokuratury ohledně vyšetřování většiny korupčních kauz v zemi. (ČTK)

15:51

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier udělil českému katolickému knězi a teologovi Tomáši Halíkovi státní vyznamenání, Kříž za zásluhy 1. třídy Záslužného řádu Spolkové republiky Německo. Halík kříž obdržel za zásluhy o česko-německé smíření a angažovanost za spravedlivou občanskou společnost i dialog mezi národy a náboženstvími. (ČTK)

Český duchovní a filozof Tomáš Halík získal letos prestižní Templetonovu cenu

16:03

Spolupráce Karla Srpa s komunistickou StB byla rozsáhlá a v archivech je jednoznačně doložitelná, shodně v pátek uvedli při pokračování soudního sporu bývalého šéfa Jazzové sekce s písničkářem Jaroslavem Hutkou předvolaní svědci a badatelé z Ústavu pro studium totalitních režimů Miroslav Vodrážka a Petr Blažek. Srp požaduje po Hutkovi omluvu za tvrzení, že donášel Státní bezpečnosti.

16:14

Valné shromáždění OSN ve čtvrtečním tajném hlasování zvolilo Venezuelu do Rady OSN pro lidská práva. Prezident Venezuely Nicolás Maduro to označil za vítězství. Proti nástupu Venezuely do 47členného sboru se naopak ozvala venezuelská opozice, řada nevládních organizací i některé členské země, podle nichž Madurův režim lidská práva dlouhodobě a systematicky porušuje. (ČTK)

16:26
16:38

Americký nápojový gigant Coca-Cola zvýšil ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně o 42 procent na 2,59 miliardy dolarů (59,7 miliardy korun). Přispěla k tomu zejména silná poptávka po perlivých nápojích bez cukru a po novém produktu Coca-Cola Plus Coffee, uvedla firma ve svém dnešním sdělení. (ČTK)

16:49

Novou viceprezidentkou pro Evropu mezinárodní policejní organizace Interpol se na příští tři roky stane plukovnice Šárka Havránková z Policejního prezidia ČR. Mluvčí českého policejního prezidia Kateřina Rendlová řekla, že do vedení Interpolu se česká policistka postaví poprvé.

17:01

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se na dvoudenním summitu neshodli na zahájení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií. Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes prohlásil, že pro návrh byla velká většina zemí, k potřebné jednomyslnosti to ale nestačilo. Zástupci obou států dávají najevo zklamání. (ČTK)

17:14

Více než polovina Čechů je nadále přesvědčena o tom, že kvalita výuky na českých školách je dobrá. Nejlépe z hodnocení vycházejí stejně jako v předchozích letech gymnázia a základní školy. Na opačném konci žebříčku jsou odborné školy, přesto se jejich hodnocení od loňského roku mírně zlepšilo. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. (ČTK)

17:27
17:40

Euro dnes mírně posiluje vůči americkému dolaru. Jednotná evropská měna těží z nadějí, že dohoda o podmínkách odchodu Británie z Evropské unie by mohla zmírnit nebezpečí, že ekonomika eurozóny vstoupí do recese. Kolem 16:30 SELČ si euro vůči dolaru připisovalo 0,2 procenta na 1,1140 dolarů. (ČTK)

17:52

Německý automobilový koncern Volkswagen v září meziročně zvýšil odbyt o 9,2 procenta na 904 200 vozů. V srpnu odbyt asi o tři procenta klesl a firma dnes uvedla, že za první tři čtvrtletí se snížil o 1,5 procenta zhruba na osm milionů vozů. Za poklesem je zejména slabší poptávka v Číně, která je největším trhem koncernu. Jeho součástí je i česká Škoda Auto. (ČTK)

18:04
18:17

Francie, Německo a Itálie společně připravují opatření, která by v Evropě zamezila používání plánované digitální měny libra americké společnosti Facebook. Podle agentury AFP to dnes oznámil francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Německo a Francie už minulý měsíc slíbily, že budou fungování této digitální měny v Evropské unii blokovat. (ČTK)

18:30

Akcie francouzské automobilky Renault po čtvrtečním varování před letošním poklesem zisku a tržeb výrazně oslabují. Na burze v Paříži dnes odepisovaly až 15 procent, a dostaly se tak na šestileté minimum 46,70 eura na akcii. Později ztrátu zmírnily asi na 12 procent. (ČTK)

18:44
18:57

Lídři členských zemí Evropské unie by neměli schválit další odklad brexitu a ani by tak neučinili. Tento názor dnes vyjádřil francouzský prezident Emmanuel Macron, podle kterého je potřeba skoncovat s vyjednáváním o podmínkách odchodu Británie z EU a přejít k rozhovorům o budoucím partnerství. Irský premiér Leo Varadkar uvedl, že náhradním plánem pro případ odmítnutí upravené brexitové dohody v britském parlamentu by byl odchod Británie bez dohody. (ČTK)

19:10

Pomalá road-movie Staříci vychází ze skutečné události, kdy se bývalý politický vězeň chystal zabít bývalého komunistického prokurátora. Film je tělesný, autentický, bolestivý, a zároveň komický. I přes malou výpravu jde o jeden z nejlepších snímků, které byly v Česku letos natočené. Má dostatečné napětí, správné emoce, překvapivý závěr. Má vše, co by film měl mít, vypočítává kritik Kamil Fila.

 

19:23

Kongres německé vládní strany, bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) dnes zvolil do čela uskupení opět Markuse Södera. Dvaapadesátiletý politik, který je od loňska také bavorským premiérem, dostal 91,3 procenta hlasů delegátů, tedy ještě více než při lednovém prvním zvolení do čela strany. (ČTK)

19:36
19:50

V centru Barcelony, kde dnes vrcholí několikadenní protesty kvůli vysokým trestům pro katalánské politiky, demonstranti zaútočili na policisty. Do katalánské metropole dorazilo odpoledne několik pochodů z jiných měst a v ulicích bylo podle policie k večeru na 525 tisíc lidí. (ČTK)

Barcelona, Katalánsko, protesty

20:07

V Londýně dnes pokračovaly protesty ekologického hnutí Extinction Rebellion, ačkoli v pondělí úřady britské metropole akce této skupiny po několika dnech dopravních blokád zakázaly. Jeden aktivista vyšplhal po lešení na věži Big Ben a pověsil na něj dva transparenty. Skupina protestujících se shromáždila před branami Downing Street, kde je pracovna britských premiérů, čemuž předcházela blokáda křižovatky Oxford Circus. (ČTK)

Extinction Rebellion

20:23

Nejméně stovky lidí v Česku dostaly v tomto týdnu podvodné textové zprávy, které informují o výhrách u obchodníků nebo nabízejí výhodnou koupi zboží a od zákazníků se snaží vylákat čísla platebních karet a následně peníze. Informovala o tom mluvčí internetového prodejce Alza.cz Patricie Šedivá. Útok se podle ní týkal i dalších prodejců, třeba dm drogerie. Český rozhlas Radiožurnál uvedl, že podvodníci se vydávali také za zástupce řetězců Penny Market a Tesco. (ČTK)

20:41

Interní komunikace mezi dvěma pracovníky americké strojírenské společnosti Boeing z roku 2016 naznačuje, že firma možná poskytla Federálnímu úřadu pro letectví zavádějící informace o klíčovém bezpečnostním systému letounů 737 MAX, jejichž provoz byl letos v důsledku dvou vážných nehod přerušen. Akcie Boeingu v reakci na zprávu odepsaly až čtyři procenta.

20:57
 
21:12

Česká republika podpoří dvě centra pro nejchudší matky s dětmi, které uprchly z krizí zmítané Venezuely. Oznámil to český ministr zahraničí Tomáš Petříček, který dnes v Bogotě končí třídenní návštěvu Mexika a Kolumbie. Šéf české diplomacie upřesnil, že Česko hodlá do uvedených dvou center investovat pět milionů korun. (ČTK)

21:31
21:52

Slovenský investor Patrik Tkáč vlastní 3,6 procenta v německé televizní a rozhlasové společnosti ProSiebenSat.1 Media. Uvedla to dnes agentura Reuters. V rámci burzovních pravidel mají investoři povinnost o svém podílu informovat po dosažení tříprocentní hranice. (ČTK)

22:17

Poprvé v historii Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) pracoval v pátek vně orbitálního komplexu pouze ženský tým. Americké astronautky Christina Kochová a Jessica Meirová měly za úkol nahradit regulátor napájení, který uplynulý víkend vypověděl službu. Výstup mimo stanici, který bylo možné sledovat přes internet, letové středisko sice naplánovalo na 5,5 hodiny, ale trval déle.

22:45

Evropští regulátoři léků dnes doporučili ke schválení první vakcínu proti virovému onemocnění ebole, informovala agentura Reuters. Podle Světové zdravotnické organizace se jedná o "triumf pro veřejné zdraví", díky kterému se podaří zachránit mnoho lidských životů. Organizace však zároveň dnes upozornila na stále zuřící boj proti nemoci v Kongu, který trvá už od loňského srpna. (ČTK)

23:02

Skupina Czech Media Invest (CMI), kterou spoluvlastní český podnikatel Daniel Křetínský, koupila podíl zhruba 4,07 procenta v německé televizní a rozhlasové společnosti ProSiebenSat.1 Media. Oznámila to v pátek CMI. Dodala, že jde o první krok v nové strategii, která spočívá v nákupu minoritních akciových podílů v evropských mediálních společnostech.

23:32
07:00

Dálnice D4 nedaleko Řitky u Prahy bude od dnešního večera do nedělního rána uzavřena kvůli demolici mostu, přes nějž auta kvůli havarijnímu stavu nejezdí už od dubna. Řidiči v době bourání mostu pojedou ve směru na Strakonice i opačným na Prahu po objízdných trasách přes Jíloviště a Čisovice. (ČTK)

07:14

Hillary Clintonová obvinila Rusko, že se znovu vměšuje do prezidentských voleb v USA ve prospěch stávajícího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Podle Clintonové se Moskva angažuje ve prospěch jisté demokratické političky a přeje si, aby tato demokratka šla do voleb v roce 2020 jako kandidátka třetí strany, rozdělila liberální voliče a pomohla Trumpovi ke znovuzvolení.

07:27

Nejméně 62 zraněných si vyžádaly páteční střety mezi demonstranty a příslušníky policie v Barceloně a dalších městech v Katalánsku. Podle španělských úřadů byly potyčky mezi demonstranty a členy bezpečnostních sil hlášeny v pátek kromě Barcelony z nejméně čtyř dalších katalánských měst. 

07:40

Z letiště v New Yorku odstartoval první let bez mezipřistání s destinací v australském Sydney. Téměř 20hodinový spoj urazí zhruba 16 000 kilometrů a má být podle serveru Simple Flying nejdelší na světě. Zatím je pouze testovací - kromě posádky se jej účastní pouze několik desítek pozvaných cestujících tvořených převážně zaměstnanci aerolinek.

07:57

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se dlouhodobě angažuje v kauze privatizace těžební společnosti OKD, se v souvislosti s nedávno prezentovanými výsledky sněmovní vyšetřovací komise chce obrátit na státní zastupitelství. Někdejší člen komise nesouhlasí s podáním trestních oznámení na aktéry sporné privatizace, jak je komise avizovala (ČTK)

08:12

V chilské metropoli Santiagu de Chile byl v noci na dnešek vyhlášen výjimečný stav poté, co několikadenní protesty proti zdražení jízdenek na metro přerostly v násilí. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.

08:34

Vatikán chce získat sympatie mladých věřících díky technologické inovaci, která je má propojit s elektronickou aplikací. Představila proto takzvaný elektronický růženec - eRosary - ve formě černého náramku s deseti korálky, který může uživatel aktivovat pomocí znamení kříže. Pomůcka bude k dostání za 109 dolarů (2500 korun).

08:50

Belgie se chystá využít příměří v Sýrii a evakuovat své občany podezřelé z terorismu z táborů na severu Sýrie. Podle britského listu The Guardian se chystají podobný krok učinit i další evropské země.

09:10

Housle jsou milionová investice, musel jsem se zadlužit, první jsem objevil ve třech letech doma ve skříni. Dnes hraju na Guarneri z roku 1732. Je důležité nad hudbou přemýšlet, hledám cestu, jak skladbu ozvláštnit, muzikanti musí být stále nespokojení a hledat dokonalost, já ji ještě nezažil, říká houslista Josef Špaček, nejmladší koncertní mistr v Česku.

 

09:23

Stažení amerických vojáků ze Sýrie je vážný strategický omyl. V článku pro list The Washington Post to napsal šéf senátních republikánů Mitch McConnell. Pro USA je podle jeho názoru kombinace stažení Američanů a turecké ofenzívy proti Kurdům zlý sen.

09:40

Občan Hongkongu Chan Tong-kai, podezřelý z vraždy, se chce dobrovolně nechat vydat Tchaj-wanu, kde byl čin spáchán. Oznámila to dnes správkyně Hongkongu Carrie Lamová. Chanův případ přispěl k protestům, které v Hongkongu začaly letos v červnu kvůli zákonu, jenž měl umožnit vydávání lidí podezřelých z kriminálních činů i do Číny. (ČTK)

09:55
10:12

Ve středu do slovenských médií unikla údajná nahrávka z jedné z největších afér novodobých slovenských dějin. Kauza Gorila se týká podezření z uplácení politiků a vysokých úředníků finanční skupinou Penta v letech 2005 a 2006 výměnou za její vliv na privatizaci a chod některých podniků. Projděte si, kdo všechno v kauze Gorila figuruje.

10:27

Pražský magistrát nechá upravit čtyři křižovatky v Praze 6, 16, 19 a v Ďáblicích. Důvodem je snaha zvýšit bezpečnost chodců a cyklistů. Náklady na všechny práce jsou předběžně vyčísleny na 8,6 milionu korun. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí projednají pražští radní. (ČTK)

10:40

Jakub Kornfeil obsadil v kvalifikaci na motocyklovou Velkou cenu Japonska sedmé místo a na startu sobotního závodu Moto3 bude stát ve třetí řadě. Filip Salač po pátečním pádu do dnešního programu nezasáhl a teprve se rozhodne, zda v neděli absolvuje Grand Prix. (ČTK)

10:57

Britští poslanci zahájili jednání o brexitové dohodě s Evropskou unií. Hlasování nejspíše nezačne dříve než ve 14:30 (15:30 SELČ).

11:11

Americké ministerstvo zahraniční uzavřelo vnitřní vyšetřování případu používání soukromého mailu někdejší šéfky americké diplomacie Hillary Clintonové. Mail použilo 38 lidí, z nichž některé čeká zřejmě disciplinární řízení. Vyšetřování začalo před více než třemi lety, kdy Clintonová kandidovala na prezidentský úřad. (ČTK)

11:27

Na výstavbu nových úseků silnic, dálnic a železnic uvolní Státní fond dopravní infrastruktury v příštím roce 52,7 miliardy korun. Přehledová mapa přináší soupis všech úseků, kde se budou v roce 2020 budovat dálnice či silnice první třídy, ale i těch, které se podle plánu příští rok dokončí a otevřou veřejnosti. Mapy a popisy úseků jsou převzaty z letáků ŘSD.

11:40

Hrubý domácí produkt Venezuely v prvním čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím loni klesl o 26,8 procenta. Oznámila to venezuelská centrální banka. Inflace pak v září zrychlila na 52,2 procenta a za prvních devět měsíců letošního roku spotřebitelské ceny vzrostly o 4679,5 procenta. (ČTK)

11:55

Davy lidí, jimž není lhostejný osud přírody, přilákala dnešní akce Den za obnovu lesa. Dobrovolníci při ní po celém Česku pomáhají s obnovou lesů poničených kůrovcem a seznamují se s budoucí podobou českých lesů, které mají mít jiný charakter a druhovou skladbu než současné porosty. Státní podnik Lesy ČR akci pořádá v každém regionu vyjma Prahy, v Jihočeském kraji se koná na dvou místech. (ČTK)

12:10

Nejméně 15 lidí dnes přišlo o život a 14 utrpělo zranění při protržení přehrady v ruském Krasnojarském kraji. Uvedla to agentura RIA Novosti s odvoláním na informace ministerstva pro mimořádné situace.

Protržená přehrada na Sibiři.

12:27

Ragbisté Anglie porazili v úvodním čtvrtfinále mistrovství světa v Japonsku 40:16 Austrálii a po dvanácti letech postoupili do semifinále. V něm se příští víkend utkají s vítězem dnešního druhého duelu Nový Zéland - Irsko. (ČTK)

12:41

Turecko a syrští Kurdové se navzájem obvinili z nedodržování příměří na severu Sýrie. Bylo ujednáno ve čtvrtek a má platit 120 hodin.

12:57

Adam Ondra vyhrál na Světovém poháru v Číně kvalifikaci v lezení na obtížnost, ve kterém se letos stal mistrem světa i Evropy. Český reprezentant byl jedním z osmi lezců, kteří vylezli až na vrchol obou kvalifikačních cest, a může navázat na prvenství v předchozích závodech v Chamonix a Kranji. (ČTK)

13:14

Finanční představitelé zemí ze skupiny G20 zahrnující 20 největších ekonomik světa se shodli na přísnějších regulacích kryptoměn, jako je plánovaná libra firmy Facebook. Vydávání těchto tzv. stablecoin by podle nich nemělo být povoleno, dokud nebudou vyřešena různá globální rizika, která tyto měny představují. (ČTK)

13:33
V Černošicích u Prahy dnes srazil vlak ženu, která si lehla do kolejiště. Nehodu nepřežila, šlo pravděpodobně o sebevraždu, řekla ČTK policejní mluvčí Michaela Nováková. Na trati mezi pražským Radotínem a Dobřichovicemi byl dočasně zastaven provoz.
 
13:50

Kanoista Jakub Březina se stal vicemistrem světa v maratonu. Český reprezentant na šampionátu v Číně přidal stříbro ke čtvrtečnímu bronzu z krátké trati. Březinu porazil o deset sekund španělský kanoista Manuel Campos, který obhájil loňské prvenství a získal čtvrtý titul.

14:10

Desetitisíce zastánců setrvání Británie v Evropské unii se scházejí v centru Londýna. V době, kdy zákonodárci rozhodují o brexitové dohodě, požadují nové referendum o odchodu z EU. Účastníci mávají vlajkami EU a nesou transparenty vyzývající k zastavení brexitu.

14:27

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes večer odletí na několikadenní návštěvu Japonska, kde se především zúčastní s dalšími zahraničními státníky úterního uvedení nového japonského císaře Naruhita na trůn. V plánu má schůzku s japonským premiérem Šinzóem Abem i s představiteli dalších zemí. Z Japonska by měl odletět ve čtvrtek. (ČTK)

14:36

Provoz na trati Praha-Radotín - Dobřichovice je obnoven.

14:44
15:02

Ragbisté Nového Zélandu deklasovali na mistrovství světa v Japonsku ve čtvrtfinále 46:14 Irsko a udělali další krok k třetímu titulu za sebou. Soupeřem All Blacks v semifinále bude příští sobotu Anglie, jež dnes porazila podobně jednoznačně 40:16 Austrálii. (ČTK)

15:20
15:37

Zástupci církví, armády, válečných veteránů, sokolů a dalších organizací se dnes v katedrále svatého Víta poklonili památce tří stovek příbuzných a spolupracovníků parašutistů, kteří se podíleli na provedení atentátu na zastupujícího říšského prorektora Reinharda Heydricha. Podobně jako v předchozích letech za ně v chrámu arcibiskup Dominik Duka sloužil zádušní mši. Zdůraznil hrdinství popravených a konstatoval, že se na ně zapomíná. (ČTK)

15:50

Evropský policejní úřad (Europol) zahájil kampaň nazvanou Crime Has No Gender, jejímž cílem je pomoci dopadnout nejhledanější ženy v Evropské unii. Podle úřadu není zločinné chování bližší žádnému pohlaví a kriminální činnost žen je "stejně závažná", jako je tomu v případě zločinců mužů. Web Europolu poskytuje přehled hledaných lidí, mezi nimiž je 18 žen.

16:07

Dolní komora britského parlamentu nechce podpořit nový návrh brexitové dohody, dokud její obsah nebude převeden do britského práva. Poměrem 322 hlasů ku 306 přijala návrh, který požaduje nejdříve schválit zákon související s ratifikací podmínek brexitu.

16:25

Severomakedonský premiér Zoran Zaev dnes oznámil, že si přeje předčasné volby poté, co se lídři Evropské unie neshodli na zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makedonií a Albánií. Uvedla to agentura Reuters.

16:42
 

 

16:58

S krizemi musíme bojovat, nelze spoléhat na to, že trh vyřeší úplně vše. To je podle historika Jakuba Rákosníka poučení, které si svět vzal z velké hospodářské krize. Od ní tento měsíc uplyne 90 let.

17:15

Dárek za miliardy: Spočítali jsme, jak Babišova sleva z jízdného vysává rozpočet.

 

17:33

Českou republiku zatím ochlazení nečeká. V příštím týdnu by naopak nejvyšší teploty mohly vystoupat až na 22 stupňů Celsia. Období do poloviny listopadu bude teplotně spíše nadprůměrné. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav. Srážek bude o něco méně, než je v tomto období obvyklé. Nejvíce pršet by mělo v týdnu od 28. října.

17:50

Ve zdravotnictví přibude příští rok téměř o 11 mi­liard korun více, než ministerstvo původně plánovalo. V pátek o tom rozhodl premiér Andrej Babiš. Více než polovina z těchto peněz, konkrétně šest miliard korun, ale půjde mimo úhradovou vyhlášku.

18:06

Premiér Andrej Babiš (ANO) lituje dnešního rozhodnutí britského parlamentu, který odsunul schválení brexitové dohody, dokud její obsah nebude převeden do britského práva. Doufá, že britská vláda co nejdřív vyjasní další postup.

18:22

Developer Sekyra Group představil vizualizace od několika týmů architektů, které ukazují budoucnost nově vznikající pražské čtvrti Smíchov City. Část z ní bude zabírat i nová centrála České spořitelny.

18:38

Zatímco ještě v roce 2007 nakoupilo přes internet jen 15 procent Čechů starších 16 let, loni to bylo již 54 procent. Lidé nejčastěji objednávali oblečení, obuv a módní doplňky. Následovala kosmetika, drogerie a sportovní potřeby.

18:55
 

 

19:12

Ruský premiér Dmitrij Medveděv se dnes u Bělehradu zúčastnil vojenské přehlídky uspořádané k 75. výročí osvobození srbské metropole sovětskými a jugoslávskými vojáky od nacistů. Jeho návštěva ilustruje úzké vztahy mezi Ruskem a Srbskem, uvedla agentura AP.

19:29

Obraz Revoluce ve Španělsku autora Josefa Šímy se dnes na pražské aukci společnosti 1. Art Consulting prodal za vyvolávací cenu deseti milionů korun. Včetně aukční přirážky tedy nový majitel za dílo zaplatí 11,8 milionu korun.

19:46

Kurdové se cítí zrazeni, jsou tam uprchlíci, kteří pláčou a ptají se, proč se jim to stalo, líčí novinářka Lenka Klicperová, která mapovala tureckou ofenzivu v Sýrii s kolegyní Markétou Kutilovou.

 

20:03

Desetitisíce zastánců setrvání Británie v Evropské unii dnes pochodovaly centrem Londýna směrem k parlamentu, kde se kvůli brexitu konalo první sobotní zasedání od roku 1982. V čele pochodu stál londýnský starosta Sadiq Khan.

 

 

20:20

Ázerbájdžánská policie dnes v hlavním městě Baku zadržela desítky protestujících včetně vůdce jedné z hlavních opozičních stran Aliho Kerimliho. Aktivisté chtěli upozornit na nízké platy, korupci a potlačování demokracie, píše agentura Reuters.

20:37
 

 

20:54

Ruský prezident Vladimir Putin a německá kancléřka Angela Merkelová se v dnešním telefonátu shodli, že je potřeba pokročit, pokud jde o příměří v Sýrii. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na dnešní prohlášení Kremlu.

21:11

Italská pravice dnes pod heslem "Italská hrdost" na římském náměstí San Giovanni protestovala proti levicově orientované vládě, která je podle demonstrantů nevolená. Podle policie se na náměstí sešlo 50 tisíc lidí, napsala agentura Reuters.

21:30

Na výstavbu nových úseků silnic, dálnic a železnic se v příštím roce uvolní 52,7 miliardy korun. Přehledová mapa Aktuálně.cz přináší soupis všech úseků, kde se budou v roce 2020 budovat dálnice či silnice první třídy.

21:48

Afghánské úřady oznámily, že na dnešek plánované zveřejnění předběžných výsledků prvního kola prezidentských voleb bylo odloženo na neurčito. Úřady zdržují obavy z podvodů a technické překážky, píše agentura AP.

22:05

Pomalá road-movie Staříci vychází ze skutečné události, kdy se bývalý politický vězeň chystal zabít bývalého komunistického prokurátora. Film je tělesný, autentický, bolestivý, a zároveň komický. Má vše, co by film měl mít, říká kritik Kamil Fila.

 

22:23

Po třech letech se mění zákon o prodejní době. Ten od října 2016 přikazuje mít při státních svátcích zavřeno obchodům s plochou nad 200 čtverečních metrů. Nově se zákon nebude vztahovat na velkoobchody.

22:39
 

 

22:57

V chilské metropoli Santiagu de Chile byl v noci vyhlášen výjimečný stav poté, co několikadenní protesty proti zdražení jízdenek na metro přerostly v násilí. V ulicích města poprvé od konce vlády diktátora Pinocheta hlídkují vojáci, informovaly zahraniční agentury.

23:16

Čína přijala další opatření, jímž se snaží zkomplikovat situaci demonstrantům v Hongkongu. Místní list South China Morning Post ve čtvrtek informoval, že Peking zakázal export oblečení černé barvy do tohoto regionu.

23:32

Obchodní spory patří mezi hlavní rizika ohrožující světové hospodářství, uvedl dnes Mezinárodní měnový fond (MMF). MMF si uvědomuje, že je nezbytné se tímto problémem zabývat, což zahrnuje i reformu Světové obchodní organizace (WTO), informovala agentura Reuters.

23:54

 

 

07:00

Hongkongský aktivista, který rozdával letáky s pozváním na prodemokratickou demonstraci, utrpěl vážné zranění, když ho napadl útočník s nožem. Ten devatenáctiletého mladíka pořezal na krku a bodl ho do břicha. Informoval o tom dnes list The Guardian.

07:21

Rekordní první let mezi New Yorkem a australským městem Sydney bez mezipřistání byl úspěšný. Boeing 787-9 Dreamliner aerolinek Qantas dnes v 7:42 místního času přistál po 19 hodinách a 16 minutách letu, během něhož urazil vzdálenost 16 200 kilometrů. (ČTK)

07:43

Předseda Evropské rady Donald Tusk oznámil, že dostal od britského premiéra Borise Johnsona dopis s žádostí o odklad brexitu. Podle BBC ale Boris Johnson dopis nepodepsal, naopak k němu připojil další, už podepsaný dopis, ve kterém označuje odklad brexitu za chybu.

08:01

Něco je s námi špatně. Jsme feťáci úspěchu, jen přebíráme systém a diktát, míní sedminásobný mistr ČR v karate a osobní kouč Pavel Moric.

 

08:17

Průměrná cena pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, takzvaného povinného ručení, stoupla od prázdnin o 2,3 procenta na 7569 korun. Vyplývá to z údajů společnosti Broker Consulting. Podle odborníků lze očekávat další zvyšování cen. (ČTK)

08:35

Američtí vojáci, kteří se stáhnou ze Sýrie, odejdou do západního Iráku. Podle agentury AP to prohlásil šéf Pentagonu Mark Esper. Armáda Spojených států přitom bude nadále pokračovat v operacích proti Islámskému státu na Blízkém východě. (ČTK)

08:52

Bývalý prezident Václav Klaus, válečný veterán Emil Boček, srbský filmový režisér Emir Kusturica nebo prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala by měli být mezi osobnostmi oceněnými prezidentem Milošem Zemanem letos 28. října. (ČTK)

09:10

Budoucnost cestování: německý Hymer představit futuristický karavan Galileo pro rok 2030.

 

09:24

Na pět hodin uzavřela v noci na dnešek hlavní železniční trať z Prahy do Brna srážka vlaku a osobního auta v Blansku. Vznikla škoda zhruba půl milionu korun, nikdo se nezranil. (ČTK)

09:36

Na syrsko-turecké hranici padl při střelbě syrských Kurdů turecký voják a další byl zraněn. Oznámilo to dnes turecké ministerstvo obrany. Incident se stal v době, kdy má v oblasti platit příměří vyjednané Spojenými státy a Tureckem. (ČTK)

09:50

Finanční úřady vybraly za tři čtvrtletí na DPH 307,1 miliardy korun, meziročně o 14 miliard korun více. Na dani z příjmu právnických osob stát vybral o zhruba 12 miliard více. Vyplývá to z dat zveřejněných Finanční správou.

10:04

30 let po pádu berlínské zdi se většina východních Němců cítí být občany druhé kategorie. Třeba v Sasku se tak vnímají dokonce dvě třetiny obyvatel. Může za to vývoj po znovusjednocení Německa a dojem, že i dnes o všem důležitém rozhodují lidé ze Západu. (ČTK)

10:19
10:33

Palubní personál dceřiných firem německé letecké společnosti Lufthansa prodloužil dnešní stávku za vyšší mzdy na celý den. Původně měla skončit před polednem. Omezení se týká společností Eurowings, Germanwings, Lufthansa CityLine a SunExpress. (Reuters)

10:48

Cena zimních pneumatik se meziročně zvýšila zhruba o 2,5 procenta. Nejvíce zdražily menší rozměry od 13 do 15 palců. Zdražení se týká celé Evropy a je způsobené vyšší cenou surovin a nákladů na výrobu a logistiku. (ČTK)

11:02

Několik tisíc lidí se dnes shromáždilo k dalšímu protestu v Hongkongu, i když ho policie nepovolila. Účastníkům proto hrozí, že budou zatčeni. Do ulic vyšli studenti i starší lidé, kolem jsou barikády a policisté použili slzný plyn, uvedla agentura AP.

Několik tisíc lidí se dnes shromáždilo k dalšímu protestu v Hongkongu, i když ho policie nepovolila.

11:18

Vývojáři z Abra Software jsou firmou roku v Praze. V kategorii živnostníků zvítězila podnikatelka se službou, která mění malé dětské oblečení za větší. Půjčovna funguje jako e-shop.

11:31

Náhrobní kameny pomalované svastikami, nápisy Juden na výkladních skříních obchodů, slovní útoky nebo poničený portrét francouzské političky a přeživší holokaustu. Židé ve Francii čelí islamistům i žlutým vestám.

11:46
11:57

Šéf protiunijní Strany pro brexit Nigel Farage by raději viděl krátký odklad brexitu spolu s novými volbami. Současnou podobu dohody o vystoupení Británie z EU, jak ji dojednal premiér Boris Johnson, totiž považuje za špatnou. Dnes to řekl televizi Sky News.

12:11

S krizemi musíme bojovat, nelze spoléhat na to, že trh vyřeší úplně vše. To je podle historika Jakuba Rákosníka poučení, které si svět vzal z velké hospodářské krize. Od ní tento měsíc uplyne 90 let.

12:26

Podíl neobydlených bytů na celkovém bytovém fondu v Praze jsou nižší jednotky procent. Vyplývá to ze studie poradenské firmy KPMG. Podle dostupných údajů je v hlavním městě 46 tisíc neobydlených bytů, skutečně prázdných jich je ale méně. (ČTK)

12:40
12:56

Státy Evropské unie se budou případným odkladem brexitu zabývat až po hlasování britského parlamentu, které se očekává příští týden. Podle informací ČTK se na tom dnes shodli velvyslanci členských zemí unie.

13:10

Zisk prodejce nealko nápojů Maxpex Czech loni meziročně vzrostl o 36 procent na 90,7 milionu korun. Tržby za prodej zboží firmě vzrostly o 13,7 procenta na 1,29 miliardy korun, uvedla firma ve výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin.

13:26

Experti z Právnické fakulty Univerzity Karlovy ve svém finálním stanovisku doporučili, aby se pro zvýšenou ochranu vody a vodních zdrojů přijal samostatný ústavní zákon. Jejich analýzu má k dispozici ministerstvo zemědělství. (ČTK)

13:42
13:57

Britská vláda i přes výsledek sobotního hlasování parlamentu plánuje odejít z EU v aktuálním termínu, tedy k 31. říjnu. V televizi Sky News to dnes řekl de facto náměstek premiéra Borise Johnsona Michael Gove.

14:12

Za přísných bezpečnostních opatření se dnes v Jakartě konala inaugurace opětovně zvoleného indonéského prezidenta Jokoa Widodoa. Média srovnávají dnešní atmosféru s tou před pěti lety a shodují se, že dnešek byl pojat střízlivěji. (ČTK)

14:25

Daňový balíček, který zvyšuje zdanění alkoholu nebo tabáku, je reálné schválit tak, aby začal platit od prvního ledna. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

14:38
14:51

Adam Ondra vyhrál v čínském Sia-menu závod Světového poháru v lezení na obtížnost a zůstal v této disciplíně letos na velkých akcích neporažen. V pohárovém seriálu navázal na triumfy z Chamonix a Kranje a s předstihem ovládl i celkové pořadí. (ČTK)

15:04

Tři pětiny logistických a výrobních firem v Česku očekávají v příštím roce růst obratu. Téměř tři čtvrtiny plánují do jednoho roku zavést automatizovaná řešení a začít s robotizací. Vyplývá to z výsledků průzkumu realitní poradenské společnosti CBRE. (ČTK)

15:18

Narušit londýnskou veřejnou dopravu ve špičce byla chyba, shodují se řídící členové ekologického hnutí Exctinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí). Do budoucna chtějí aktivisté strategii přehodnotit, informoval dnes list The Guardian.

15:31

Bez nadsázky je to auto, o kterém se aktuálně nejvíc hovoří. Ať už v hospodách, nebo na internetových diskuzích, či snad u dobíjecích stojanů. Jaká Tesla Model 3 doopravdy je?

 

15:44

Obraz Oskara Kokoschky z roku 1934 s názvem Praha - Pohled z křížovnického kláštera se na dnešní aukci v Praze prodal za 68,25 milionu korun, což je nový český aukční rekord.

15:57

Prezident Miloš Zeman dnes po čtyřech dnech v nemocnici odpoledne odjede na zámek do Lán. Ve středu pak vystoupí ve Sněmovně ke státnímu rozpočtu. Na Twitteru to uvedl Jiří Ovčáček.Podle Hradu prezident Miloš Zeman v nemocnici absolvoval takzvaný rekondiční pobyt.

17:08

Parlamentní volby ve Švýcarsku dnes vyhrála nacionalistická Švýcarská lidová strana (SVP), oproti hlasování před čtyřmi lety ale utrpěla ztráty. Vyplývá to z prognózy, kterou zveřejnila veřejnoprávní stanice SRF. (ČTK)

17:21

Koleje se v současné Praze stávají nedostupným zbožím a studenti hledají na trhu alternativu. Problém s nedostatkem bydlení pro studenty si uvědomují na pražském magistrátu...

17:24

Rekordní první let mezi New Yorkem a australským městem Sydney bez mezipřistání byl úspěšný. Boeing 787-9 Dreamliner australských aerolinek Qantas dnes v 07:42 místního času (v sobotu 22:42 SELČ) přistál v nejlidnatějším městě Austrálie po 19 hodinách a 16 minutách letu. (ČTK)

17:36

Z Babišova Twitteru si lidé udělali seznamku. Inzeráty doplňují heslem #HledámLásku 

 

17:48

Koleje se v současné Praze stávají nedostupným zbožím a studenti hledají na trhu alternativu. Problém s nedostatkem bydlení pro studenty si uvědomují na pražském magistrátu...

18:00

Je stará přes pět tisíciletí a kdysi ji nejspíš výhradně cvičili indičtí mniši. Dnes kdekdo. A "jogíni" vymýšlejí stále nové způsoby, pomůcky i podmínky...

18:12
18:24

K připravovaným sítím páté generace tzv. 5G bude možné připojit mnohem více zařízení než dnes, až milion na kilometr čtvereční – nejen telefony, ale i různá čidla a přístroje. Nová síť se nejvíc uplatní v průmyslu a službách, z nichž mnohé si nedokážeme představit...

18:36

Top 3 Otakara Schöna: hi-res sloupky, 3D tiskárna pro firmy a nový start Gridu. Německá značka Magnat se v Česku po roce 1989 prosadila primárně jako výrobce ozvučení pro domácí kina, kořeny má ale audiofilské...3D tiskárna DeltiQ 2 používá technologii označovanou jako Delta Kinetics se třemi rameny, jež drží tiskovou hlavu.

18:48
19:00

Narodili se po roce 1995 a patří do generace Z. Údajně neodtrhnou oči od mobilu, sociální sítě jsou pro ně drogou, nezajímá je politika, chtějí, aby je práce hlavně bavila, a rodinu odkládají na později. Mohlo by se zdát, že jejich životy jsou jednoduché, plné možností a příležitostí...

 

19:12
19:24

Neobydlených bytů je méně, než ukazují údaje. V Praze to jsou nižší jednotky procent, tvrdí studie. 

19:36
19:48

Ruská vláda podpořila návrh zákona, který omezuje zahraniční vlastnictví ve velkých společnostech v sektoru informačních technologií pod 50 procent. To by znamenalo další upevnění státní kontroly nad internetem. (Reuters)

20:00
20:12

Čínský hospodářský růst se ve třetím čtvrtletí během celní války s USA zpomalil na šest procent, což je nejnižší úroveň za posledních 26 let. Oznámil to v pátek čínský národní statistický úřad, podle něhož čínská ekonomika čelí relativně silnému tlaku. (ČTK)

20:24

Hlavní cenu prvního ročníku mezinárodního filmového Prague Spring Festivalu získal po složitém jednání poroty německý snímek Stát vs. Fritz Bauer režiséra Larse Kraumeho. (ČTK)

20:36

 

20:48

Kubitovo čtení na víkend: Komu tleská ODS? Jaký dostanete trest za rvačku? A co si psala StB o Karlu Gottovi?

21:00

Česká spořitelna rozjíždí okamžité platby ve svých bankomatech. Peníze převede během vteřin...

21:18

Čínská společnost Huawei má problémy s nahrazením aplikací firmy Google ve svých mobilních telefonech. V rozhovoru s listem Financial Times to řekla viceprezidentka pro veřejné záležitosti v Huawei US Joy Tanová. Kvůli sankcím nesmějí americké firmy obchodovat s čínskou firmou. (ČTK)

21:40

Poslanci se začnou příští týden zabývat návrhem státního rozpočtu na příští rok. Předlohu přijde do Sněmovny ve středu podpořit prezident Miloš Zeman. Na mimořádné schůzi budou poslanci v pátek pokračovat ve schvalování sporného zvýšení některých daní, zejména z tabákových výrobků, lihu a hazardu.(ČTK)

22:01

AC Řím odsoudil chování svých fanoušků, kteří v dnešním ligovém utkání na hřišti Sampdorie Janov rasisticky uráželi domácího fotbalistu Ronalda Vieiru. Jednadvacetiletý Afričan se podle agentury ANSA stal během bezbrankového zápasu terčem opičích skřeků ze strany hostujících příznivců. (ČTK)

22:19

 

22:40

Mladí lidé by měli mít povinnost přispívat si na důchod v soukromých fondech, zvažuje ministerská důchodová komise.

23:01
23:18

Nahé fotky on-line? Hranice intimity se u dětí mění, říká autor seriálu o kyberšikaně. Co když ale své nahé fotky a videa svěří člověku, který vůbec není tím, na koho si hraje? Na temnou stránku sociálních sítí upozorňuje v novém internetovém seriálu #martyisdead režisér Pavel Soukup. 

23:38

 "Nejpozději do poloviny tohoto století bude nutné na Zemi nakrmit devět miliard úst a vůbec není jisté, jestli produkce potravin poroste stejně rychle jako populace planety," říká molekulární biolog a vědecký publicista Javier Yanes pro server OpenMind.

23:56

Tenisky, které navazují na baťovskou tradici českých výrobků, vyrábí Eva Klabalová ve Zlíně na strojích z první poloviny minulého století. K výrobě udržitelných tenisek Klabalovou inspirovala její rodina i cesta do Číny...