On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
14:08

Strojírenská firma Zeveta Machinery z Bojkovic na Uherskohradišťsku loni utržila za prodej vlastních výrobků a služeb 551,4 milionu korun, což představovalo meziroční nárůst o 21,8 milionu korun. Zisk jí však klesl z 8,7 milionu korun v roce 2017 na loňských 7,4 milionu korun. (ČTK)

14:20
14:31

Jeden z nejpopulárnějších sportovních obchodů na Novém Zélandu Asics v Aucklandu o víkendu napadli hackeři. Místo reklam se na televizních obrazovkách směřujících na jednu z nejrušnějších ulic přehrávalo devět hodin porno. "Někteří byli v šoku, jiní se ale zastavili a koukali se," okomentoval reakce kolemjdoucích ředitel bezpečnostní služby prodejny.

14:42

Situace dětí v Česku a naplňování jejich práv se za posledních osm let příliš nezlepšily. Péče o ohrožené děti je dál roztříštěná mezi víc ministerstev. V ústavech stále vyrůstá velký počet chlapců a děvčat a pěstounů je nedostatek. Názor dětí soudy a úřady v potaz vždy neberou. Při představení stínové zprávy o plnění Úmluvy o právech dítěte to řekli ředitelka Českého helsinského výboru Lucie Rybová a předseda Aliance za dětská práva Miroslav Prokeš. (ČTK)

14:55

Stát je jako slepý doktor, dává miliardy na dotace a důchody, ale už se nikdo nezajímá, jestli se využívají efektivně. Chybí poptávka politiků, nedělají rozhodnutí na základě kvalitních analýz. Úřady si data ani nesdílejí, dáváme jim stejné údaje stále znova, říká ekonom a výzkumný pracovník institutu CERGE-EI Filip Pertold.

 

15:08

Společnost Česká telekomunikační infrastruktura Cetin chce do sedmi let připojit milion českých domácností k internetu optickou přípojkou o rychlosti jeden gigabit za sekundu. V současnosti je připojení dostupné pro zhruba 30 tisíc bytů. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě. (ČTK)

15:20

Tradiční prodejce hudebních nosičů Bontonland po čtvrt století na trhu končí. Akcionáři společnosti rozhodli o dobrovolné likvidaci. O útlumu činnosti podle majitelů rozhodla zhoršující se situace na trhu hudebních nosičů.

15:26

Průměrný důchod, který v červnu činil 13 426 korun, se od ledna zvýší o 900 korun měsíčně. Každý penzista si podle výše důchodu polepší nejméně o 371 korun. Příslušné nařízení schválila v pondělí vláda.

15:31

Dopracování a projednání návrhu na přeměnu Vítězného náměstí v Praze 6, které řídí Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR), bude hotové do konce příštího roku. Původní termín byl o polovinu prodloužen, protože ke studii se bude vyjadřovat přes 60 subjektů, jejichž časové možnosti nelze ovlivnit. (ČTK)

15:42

Do čela návštěvnosti českých kin se po víkendu dostal nový český film Národní třída, který podle stejnojmenné knihy Jaroslava Rudiše natočil režisér Štěpán Altrichter. Předchozí vedoucí česká komedie Román po pokročilé skončila s velkým odstupem na druhém místě a třetí pozici obsadilo americké sci-fi Ad Astra. (ČTK)

15:53
16:04

Příští sčítání lidu, domů a bytů v Česku by mělo začít 27. března 2021. Od tohoto dne budou moci lidé vyplňovat formuláře elektronicky. Zadávat by měli mnohem méně údajů než při posledním sčítání před osmi lety, část potřebných dat statistici získají z registrů. Návrh zákona o sčítání dnes schválila vláda. (ČTK)

16:15

Příspěvkovou organizaci Národní kulturní památka Vyšehrad od 1. ledna příštího roku povede Petr Kučera. Ve funkci nahradí stávajícího ředitele Františka Stádníka, který organizaci řídil od roku 2011. Šéfem Švandova divadla zůstane Daniel Hrbek, který stojí v jeho čele od roku 1999 a svou pozici v novém výběrovém řízení obhájil. (ČTK)

16:26

Silný vítr, který dnes na Sněžce dosahoval až síly orkánu, zastavil lanovky v Krkonoších. Mimo provoz se ocitly oba úseky kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku, kabinová lanovka z Janských Lázní na Černou horu a čtyřsedačková lanovka ze Špindlerova Mlýna na Medvědín. (ČTK)

16:37

Listina základních práv a svobod by mohla obsahovat výslovné právo bránit sebe i jiné se zbraní podle podmínek stanovených zákonem. Navrhla to skupina 35 senátorů v čele s někdejším policejním prezidentem Martinem Červíčkem (ODS). Jejich novelou by se horní komora mohla začít zabývat koncem října. (ČTK)

16:48

Ocenění Seniorka roku 2019 získala dnes klinická psycholožka a odbornice na výchovu Lidmila Pekařová z Pardubic. Nejlepším seniorským klubem v Česku se stalo Společenství vdov a vdovců ze Zlína. Do seniorské síně slávy pak vstoupil chirurg Pavel Pafko. (ČTK)

16:59

Obnovitelné zdroje energie uvedené v ČR do provozu v letech 2006 až 2008 nedostaly nepřiměřenou provozní podporu. Vyplývá to z výsledků kontroly, o kterých dnes na svém webu informovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Komora obnovitelných zdrojů energie (KOZE), která na oznámení upozornila, uvedla, že šlo o první ze série kontrol veřejné podpory pro obnovitelné zdroje energie. (ČTK)

17:10

 

17:21

V září zemřelo při dopravních nehodách na českých silnicích zatím 56 lidí, o osm méně než loni. Od začátku roku si nehody vyžádaly 407 životů. Vyplývá to z předběžných statistik dopravní policie a informací ČTK. Nejtragičtějším dnem končícího měsíce byl čtvrtek 12. září se šesti mrtvými. (ČTK)

17:32

Poslanci už mají k dispozici návrh státního rozpočtu na příští rok. Počítá se schodkem 40 miliard korun, což je stejně jako letos. Dnes je poslední termín, do kdy musí vláda poslancům rozpočet předložit. Schvalovala ho v polovině září. Sněmovna by mohla rozpočet podle schváleného harmonogramu schvalovat již 4. prosince. (ČTK)

17:43

Cestující od 1. ledna 2020 si už při jízdě po jižní Moravě osobním či spěšným vlakem Českých drah (ČD) nebudou moci koupit jízdenku ČD, ale jen krajskou jízdenku. Výjimku budou mít zatím ještě lidé při cestě z jiných krajů, aby si nemuseli na jednu cestu kupovat více jízdenek, sdělila mluvčí kraje Monika Brindzáková. (ČTK)

17:54

Na podporu výuky češtiny v Německu nebo na spolupráci v boji proti drogám se zaměří v příštích dvou letech Česko a Německo. Dnes to uvedli ministři zahraničí obou zemí Tomáš Petříček (ČSSD) a Heiko Maas, kteří v Praze podepsali program česko-německého Strategického dialogu na nadcházející dva roky. (ČTK)

18:05

Euro během dnešního obchodování sestoupilo vůči americkému dolaru až na 1,0883 USD, což je nejnižší úroveň za téměř dva a půl roku. Jednotnou evropskou měnu tlačí dolů zejména obavy ohledně hospodářského vývoje v eurozóně. (ČTK)

18:16

 

18:27

Dvanácti lety vězení potrestal dnes soud v Sarajevu bývalého velitele jednoho praporu bosenské, převážně muslimské armády Envera Buzu kvůli povraždění téměř tří desítek chorvatských civilistů. Rozsudek zatím není pravomocný. Informovala o tom bosenská média. Zločin se odehrál v 90. letech za války v Bosně a Hercegovině. (ČTK)

18:38

Ceny ropy zahájily týden poklesem, dolů je částečně táhne slabý výhled čínské ekonomiky, který brzdí růst poptávky v zemi. Čína je největším dovozcem ropy na světě. Severomořská ropa Brent kolem 17:30 odepisovala 1,4 procenta na 61,02 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa WTI byla levnější o 0,8 procenta a barel stál 55,45 dolaru. (ČTK)

18:50

Při útoku radikálních islamistů z teroristického hnutí Islámský stát ve státě Borno na severovýchodě Nigérie zemřelo nebo bylo zraněno 18 nigerijských vojáků. Radikálové o útoku dnes informovali prostřednictvím své propagandistické agentury Amak. (ČTK)

19:02

Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Saúdské Arábie o jeden stupeň na známku A. Zhoršení ratingu zdůvodnila geopolitickým a vojenským napětím po nedávných útocích na saúdskoarabská ropná zařízení i zhoršenou rozpočtovou situací v zemi. (ČTK)

19:14

Příslušníkům Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se příští rok zvýší platy o šest procent. Návrh na navýšení rozpočtu GIBS dnes schválila vláda, informoval tiskový odbor Strakovy akademie. Počátkem ledna v útvaru vzrostly platy o dvě procenta, inspekce ale upozorňuje, že v jiných bezpečnostních sborech se platy zvýšily o osm procent. (ČTK)

19:26

 

19:38

Nejvýznamnějšími původci kybernetických hrozeb v Česku jsou podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) jiné státy. Jde především o aktéry napojené na Rusko a Čínu, vyplývá ze zprávy o stavu kybernetické bezpečnosti ČR za rok 2018, kterou dnes projednala vláda. NÚKIB o tom informoval v tiskové zprávě. (ČTK)

19:50

Země Evropské unie, které nechtějí přijímat uprchlíky, by se měly o to víc zapojit do boje s příčinami migrace. Při dnešní návštěvě České republiky to řekl německý ministr zahraničí Heiko Maas. Podle šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD) se Česko zaměřuje na řešení příčin uprchlické krize v Africe a na Blízkém východě. (ČTK)

20:02

 

20:14

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v září vytěžila nejméně ropy od roku 2011. Důvodem jsou útoky na zařízení v Saúdské Arábii. Čtrnáct členů organizace těžilo 28,4 milionu barelů denně, což je o 750 000 barelů denně méně než v srpnu. (ČTK)

20:26

Severokorejský diktátor Kim Čong-un se za nynějších okolností nikdy dobrovolně nevzdá jaderných zbraní. V přednášce ve Washingtonu to dnes prohlásil bývalý bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton. Kim podle něj udělá všechno proto, aby si udržel jaderný arzenál a dál ho rozšířil. (ČTK)

20:38

Ukrajina nepovede žádná vyšetřování na příkaz cizího státu. Při návštěvě policejních jednotek nedaleko Kyjeva to dnes prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Odpověděl tak na dotaz novinářů, zda Ukrajina bude prošetřovat případ údajných prohřešků Huntera Bidena a jeho otce Joea Bidena z roku 2016, kdy byl Biden starší viceprezidentem USA. (ČTK)

20:50

 

 

21:02

Írán dnes označil nedávné útoky na saúdskoarabská ropná zařízení za akt "legitimní obrany" jemenských šíitských povstalců. K útoku z poloviny října se přihlásil právě povstalečtí Húsíové, Saúdská Arábie ale tvrdí, že má důkazy, že za útoky stojí Írán. Teherán jakékoli zapojení do incidentu odmítá. (ČTK)

21:14

Evropská unie musí udělat maximum pro posílení Světové obchodní organizace (WTO) a pro podporu principů volného obchodu. Také by měla zmírnit napětí v obchodní vztazích se Spojenými státy a lépe dohlížet na dodržování stávajících obchodních dohod. Během slyšení před europoslanci to dnes řekl budoucí eurokomisař pro obchod Phil Hogan. (ČTK)

21:27

Firmou roku Jihočeského kraje je energetická společnost Hydroservis-Union. Živnostníkem roku se stala Alena Hadravová, která v Českých Budějovicích provozuje dětskou akademii s hernou a kavárnou. (ČTK)

21:40

Rakousko potřebuje stranu, jako je ta naše, řekl po prohraných volbách šéf FPÖ Hofer

 

21:53

Marocký soud dnes poslal na rok do vězení novinářku Hadžar Rajsúníovou obviněnou z toho, že otěhotněla mimo manželský svazek a podstoupila nelegální interrupci. Osmadvacetiletá žena, která je ve vězení od 31. srpna, podstoupení zákroku odmítá. Navíc uvedla, že se svým súdánským partnerem jsou manželé. (ČTK)

22:06

Raději bychom dali peníze do fondu jako banky, než aby je stát projedl, říká šéf asociace pojišťoven Matoušek. Některé společnosti podle něj budou muset "odevzdat" i několikanásobek svého ročního výdělku. "I u velkých pojišťoven to může být třeba trojnásobek zisku," říká Matoušek.

22:19

Ruská výškařka Marija Lasickeneová získala potřetí za sebou titul mistryně světa. V Dauhá skákala všechny výšky až do 204 centimetrů na první pokus, ale v mimořádně kvalitní soutěži našla nečekanou soupeřku. Teprve osmnáctiletá Jaroslava Mahučichová z Ukrajiny vylepšila světový juniorský rekord o tři centimetry a s velkou favoritkou prohrála jen na horší pokusy. (ČTK)

22:32

I tak spolehlivé pravidlo, že nejlepší pracovní výbavu ve světě počítačů nabízejí herní stroje a doplňky, má výjimky. Existují například specializované pracovní stanice, které herní počítače snadno porazí. Ve světě doplňků je takovou výjimkou řada myší MX Master od Logitechu. 

22:46

Akcie ve Spojených státech na počátku nového týdne posílily. K růstu přispěly hlavně společnosti Apple, Microsoft a Merck. Investoři tentokrát nebrali zřetel na americko-čínskou obchodní válku. (ČTK)

23:00

Komentář Petra Honzejka: Naše země má od víkendu další nacionalistickou stranu. V Brně proběhl − ironicky v hotelu s názvem Cosmopolitan − ustavující sněm formace Trikolóra. Co od strany vedené Václavem Klausem mladším čekat a do jaké míry může uspět?

06:42

Ve Španělsku bude kvůli krachu cestovní kanceláře Thomas Cook muset okamžitě zavřít na 500 hotelů. A pokud vláda v Madridu nepřijme žádná opatření, bude jich ještě víc, řekl v rozhovoru s ekonomickým deníkem Cinco Días prezident španělské konfederace hotelů a turistických ubytoven Juan Molas. (ČTK)

06:58

Peruánský prezident Martín Vizcarra oznámil, že rozpouští Kongres, který se v pondělí vzepřel jeho varování a zvolil nového člena ústavního soudu. Vizcarra zdůraznil, že rozhodnutí je součástí jeho ústavních pravomocí a vyhlásí nové volby, napsala agentura Reuters.

Protesty Peru

 

07:05

Lidé dostali možnost zbavit se dluhů z dětství už za tři roky, když splní pravidla oddlužení. Novela o zařazení těchto dlužníků do zvýhodněného režimu, který se dosud vztahoval na seniory a zdravotně postižené, dnes nabyla účinnosti. (ČTK)

07:17

Sex ovládá spoustu vztahů. Lidé si často pletou sex a zamilovanost s láskou, lásku by bylo lepší vnímat až jako ten další cit poté, co zamilování skončí. Mnoho lidí jsou celoživotními štvanci zamilovanosti a v lásku ji neumí překlopit, říká sexuoložka Hana Fifková.

 

07:31

Zásobovat Mezinárodní vesmírnou stanici pomocí raket, které mohou do vesmíru startovat opakovaně, umí zatím jen Američané. Rusové ale začínají vyvíjet vlastní raketu, která by dokázala totéž. Soukromá společnost MTKS spolu se státní agenturou Roskosmos chystají vesmírnou loď podobnou raketě Space Dragon amerického miliardáře Elona Muska.

07:43

Spotřebitelské ceny v Jižní Koreji se v září v meziročním srovnání poprvé snížily. Mohl za to propad cen zemědělských produktů spojený se slabou spotřebitelskou poptávkou. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil jihokorejský statistický úřad. (ČTK)

07:58
 

 

08:11

Desítky staveb po celé republice, které lidé často znají jen zvenku, se volně zpřístupní veřejnosti. Díky festivalu Den architektury, který probíhá ode dneška do 7. října, bude otevřený například Český pavilon EXPO ve Vizovicích, pražský Hotel Josef od Evy Jiřičné anebo Vojenský archiv v Olomouci.

08:27

Tisíce vojáků a stovky vozidel, letadel a raket byly dnes k vidění v Pekingu při masivní ukázce vojenské síly, kterou Čína uspořádala při příležitosti 70. výročí svého vzniku. Vláda Tchaj-wanu při této příležitosti odsoudila čínskou "diktaturu", zatímco v Hongkongu pokračují protesty. (ČTK)

08:43

Japonsko od dnešního dne zvyšuje daň z obratu na deset procent z dosavadních osmi procent. Daň se zvyšuje po pěti letech, když vláda již dvakrát její zvýšení doložila. Vláda doufá, že nová daň pomůže pokrýt rostoucí náklady na sociální zabezpečení způsobené stárnutím populace a poklesem porodnosti. (ČTK)

08:59
 

 

09:13

Australská centrální banka (RBA) dnes snížila úrokovou sazbu na rekordní minimum 0,75 procenta ve snaze podnítit hospodářský růst a snížit nezaměstnanost. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na oznámení banky. 

09:22

Meziroční růst ekonomiky ČR ve 2. čtvrtletí zrychlil na 2,8 procenta, v prvním čtvrtletí činil 2,7 procenta. Mezičtvrtletně se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,7 procenta. Vyplývá to ze zpřesněných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. (ČTK)

09:36

Domácnostem, které se kvůli následkům silného větru ocitly v pondělí bez proudu, byly obnoveny dodávky elektřiny. Společnost ČEZ v noci na dnešek opravila všechny poruchy a připojila zbývající zákazníky zpět k distribuční soustavě. (ČTK)

09:49
Na Tchaj-wanu se dnes ráno zřítil obloukový most v rybářské vesnici Nanfangao na východním pobřeží ostrova. Po zraněných a případných obětech neštěstí pátrá vojenský vrtulník, lodě rybářů a také na 60 vojáků, uvedla agentura AP.
 

 

09:56

Tržby přesahující půl mi­liardy korun přinesla firmě Senju Metal Industry v loňském roce továrna nedaleko Londýna. Od příštího roku bude japonský výrobce pájecích materiá­lů pro automobilky a elektrotechnické podniky spoléhat na závod v Česku.

10:10

Stínová ekonomika v ČR činí 9,2 procenta hrubého domácího produktu, tedy více než 460 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl s odkazem na údaje Mezinárodního měnového fondu analytik Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) Michael Fanta.

10:23

Tisíce prodemokratických demonstrantů, oblečených do černé barvy, se dnes zapojily do protestního průvodu v centru Hongkongu, přestože policie akci svolanou na 70. výročí založení komunistické Číny zakázala. Účastníci skandovali protičínské slogany a někteří nesli čínské vlajky přeškrtnuté černým křížem. (ČTK)

Police break up anti-government protesters and pro-China supporters as they clash in Wang Chai district

 
10:37

Největší výrobce kolejových vozidel ve Skandinávii, finská Škoda Transtech Oy z české skupiny Škoda Transportation, má ode dneška nového generálního ředitele. Stal se jím 47letý Juha Vierros. Dosavadní ředitel Lasse Orre opouští společnost po vzájemné dohodě. (ČTK)

10:48
 

 

10:59

Na plánovaném omezení činnosti 33 poboček finančních úřadů ušetří stát v dlouhodobé perspektivě 680 milionů korun, řekl dnes novinářům premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání s předsedou Svazu měst a obcí Františkem Luklem. (ČTK)

11:08

Obavy obcí ze zvýšení provozu po rozšíření mýtného systému na některé úseky silnic prvních tříd od začátku příštího roku má rozptýlit zákaz sjezdu kamionů na silnice druhých a třetích tříd. Nezpoplatněné úseky silnic prvních tříd chce ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) sledovat půl roku. (ČTK)

11:17

Zavedení evropské minimální mzdy, větší podpora zaměstnanosti mladých či pomoc sociálně znevýhodněným lidem patří mezi klíčové body programu, s nímž chce vstoupit do úřadu budoucí eurokomisař pro zaměstnanost Nicolas Schmit. (ČTK)

11:29

Meziroční míra inflace v eurozóně poklesla v září na 0,9 procenta, což je o desetinu procentního bodu méně než v prázdninových měsících. Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. (ČTK)

11:41
 

 

11:53

Slovenská edice časopisu Forbes vyřadila ze srovnání nejbohatších Slováků nynějšího českého premiéra a rodáka z Bratislavy Andreje Babiše, který žebříček v minulých letech vedl. Změnu dnes časopis na svém webu zdůvodnil tím, že globální edice Forbes řadí Babiše jako Čecha.

12:09

Íránský soud vynesl trest smrti za špionáž pro americkou zpravodajskou službu CIA, jméno odsouzeného mluvčí soudu neuvedl, protože verdikt není konečný a odsouzený se odvolal. Další dvě osoby dostaly za špionáž pro CIA trest vězení 10 let a jeden muž byl odsouzen rovněž k 10 letům vězení za špionáž pro Británii. (ČTK)

12:21

Zastupitelé Brna dnes schválili akční plán udržitelné energetiky a klimatu. Do roku 2030 chce Brno snížit emise oxidu uhličitého o 40 procent oproti roku 2000. Od roku 2000 dosud emise snížilo o osm procent, zbývá tedy ještě 32 procent. (ČTK)

12:30
 

 

12:43

Daňová sleva na nepracující manželku či manžela by měla být jen na ty, kteří pečují o děti, starší příbuzné či postižené. Úpravu navrhuje ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle šéfky resortu práce by stát díky změně získal dvě miliardy korun ročně, z nichž by se část dala využít na zálohované výživné. (ČTK)

12:54

NN Životní pojišťovna se k dnešku sloučila s pojišťovnou Aegon. Ta zanikla a NN ŽP se stala nástupnickou společností se 400 tisíc klientů a pozicí třetí největší životní pojišťovny v ČR. Nizozemská pojišťovna NN Group dokončila koupi životní pojišťovny Aegon v ČR a důchodové správcovské společnosti Aegon na Slovensku počátkem roku.

13:03

Prodemokratické demonstrace v Hongkongu, svolané na dnešní 70. výročí vzniku komunistické Číny, přerostly v násilí, při němž policie poprvé proti protestujícím použila ostrou palbu. Podle policejního zdroje citovaného agenturou AFP byl jeden z demonstrantů zasažen ostrým nábojem do hrudníku a utrpěl zranění. (ČTK)

 

13:14

Odvolaný radní Energetického regulačního úřadu Vladimír Vlk nesouhlasí s pondělním vyjádřením mluvčího úřadu Michala Keborta, žádá veřejnou omluvu. Vadí mu reakce úřadu na prohlášení Teplárenského sdružení ČR, které kritizovalo ERÚ za snížení podpory pro rok 2020 pro zdroje kombinované výroby elektřiny a tepla s výkonem nad pět megawattů, kam patří teplárny. (ČTK)

13:26

Světová obchodní organizace (WTO) dnes výrazně zhoršila výhled světového obchodu na letošní i příští rok. WTO nyní předpokládá, že letos se světový obchod zvýší pouze o 1,2 procenta, zatímco v dubnové prognóze předpovídala růst o 2,6 procenta.

13:37

Unie výrobců a dovozců lihovin ČR navrhuje, aby se spotřební daň na lihoviny zvýšila od příštího roku místo navrhovaných 13,5 procenta maximálně o 5,2 procenta. Unie současně tvrdí, že by měla adekvátně stoupnout i spotřební daň na další alkoholické nápoje, tedy pivo a šumivé víno, kterých se vládní daňový balíček netýká. (ČTK)

13:45

Jeden člověk dnes přišel o život a devět dalších lidí utrpělo zranění při násilném incidentu na střední škole ve městě Kuopio na východě Finska. Informoval o tom zpravodajský server Yle. (ČTK)

13:57
 

 

14:08

Severní Korea a Spojené státy se dohodly, že obnoví rozhovory o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. V prohlášení citovaném severokorejskou tiskovou agenturou KCNA to uvedl náměstek ministra zahraničí KLDR Čche Son-hui. První pracovní schůzka se uskuteční v sobotu 5. října (ČTK)

14:17

Schodek státního rozpočtu ke konci září stoupl na 21 miliard korun ze srpnových 15,4 miliardy korun. Loni v září skončilo hospodaření státu v přebytku 16,8 miliardy korun. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo financí. (ČTK)

14:28

Sdružení investorů pod vedením společnosti Macquarie Infrastructure and Real Assets dokončilo převzetí firmy innogy Grid Holding, pod kterou spadá převážná část distribuce plynu v Česku. Transakce byla ohlášena letos v dubnu. MIRA získala 50,04 procenta firmy od společnost RWE. (ČTK)

14:39

Francouzský soud dnes odmítl stížnost Nicolase Sarkozyho proti loňskému verdiktu, podle kterého lze exprezidenta soudit kvůli obvinění z nelegálního financování kampaně. Soudní verdikt podle agentury Reuters znamená, že věc bude vrácena prokurátorům, kteří rozhodnou, zda hlava státu stane před soudem. (ČTK)

14:51
 

 

15:02

V Národním parku Šumava by měly nově vzniknout čtyři zóny místo dosavadních tří. Pod nejpřísnější režim, tedy do přírodní zóny, která se ponechá pouze přírodním procesům, má nově spadat 27,7 procenta plochy parku. Vyplývá to z návrhu vyhlášky ministerstva životního prostředí.

15:15

Senát na funkci zástupkyně ombudsmanky možná navrhne Sněmovně bývalou zmocněnkyni vlády pro lidská práva Moniku Šimůnkovou. Šimůnkovou spolu s právničkou Lenkou Marečkovou navrhl dolní komoře rovněž prezident Miloš Zeman. (ČTK)

15:28

Největší podpoře se i v září podle Centra pro výzkum veřejného mínění nadále těšilo hnutí ANO se 30 procenty, v porovnání s předchozím červnovým šetřením si o jeden procentní bod polepšilo. Druzí Piráti a třetí ODS si naopak během léta pohoršili.

15:43

Lidé si často pletou sex a zamilovanost s láskou, lásku by bylo lepší vnímat až jako ten další cit poté, co zamilování skončí. Mnoho lidí jsou celoživotními štvanci zamilovanosti a v lásku ji neumí překlopit, říká sexuoložka Hana Fifková.

 

15:56

Estonská divize největší dánské bankovní společnosti Danske Bank, která byla v centru rozsáhlého skandálu kolem praní špinavých peněz, vstoupila do likvidace. Oznámila to dnes Danske Bank. (ČTK)

16:09

V Krkonoších se ve volné přírodě poprvé objevila kudlanka nábožná. Rozšíření tohoto teplomilného hmyzu až do Krkonoš může souviset s klimatickou změnou a oteplováním planety. (ČTK)

16:23

Nejvyšší odvolací soud ve Francii zamítl stížnost Nicolase Sarkozyho proti loňskému verdiktu, podle kterého lze exprezidenta soudit kvůli obvinění z nelegálního financování volební kampaně. Rozsudek podle Reuters znamená, že věc bude vrácena prokurátorům.

jarvis_551981ade4b0336d5f659dad.jpeg

16:37

Silný vítr Mortimer, který v pondělí zasáhl část Česka, způsobil klientům pojišťoven škody za několik milionů korun. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Škody podle nich budou ještě přibývat a týkají se hlavně poškozených střech.

16:50
17:03

Německý výrobce automobilů Opel zavede ve své hlavní továrně v Rüsselsheimu na půl roku kratší pracovní dobu, takzvaný kurzarbeit. Opatření se dotkne většiny ze zhruba 2600 zaměstnanců a jeho záměrem je snížení nákladů. (ČTK)

17:16

Schodek státního rozpočtu Slovenska se za první tři čtvrtletí meziročně ztrojnásobil a dosáhl 1,84 miliardy eur (47,5 miliardy korun). Dostal se tím skoro na hodnotu, která je plánovaná na celý rok. (ČTK)

17:30

Česko mělo v srpnu nejnižší nezaměstnanost ze všech zemí Evropské unie.

17:44

Koruna dnes zpevnila vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru si oproti pondělnímu podvečeru polepšila o čtyři haléře na 25,78 Kč/EUR. K dolaru si připsala sedm haléřů a kolem 17:00 se obchodovala v kurzu 23,61 Kč/USD. (ČTK)

17:58

Ministerstvo dopravy navrhlo vládě se při dalších jednáních o projektu vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe zaměřit na propojení Dunaje a Odry. Zároveň se rozhodlo ponechat územní rezervu i pro labskou část projektu, která by měla sloužit jako rezerva do budoucna. (ČTK)

18:11

Ústavní soud odmítl stížnost družstva Svatopluk proti verdiktu Nejvyššího soudu, podle kterého mají někdejší klienti H-Systemu vyklidit domy v Horoměřicích u Prahy. Dosud platil odklad vykonatelnosti, o kterém ústavní soudci rozhodli loni v srpnu.

18:25

Aktivita zpracovatelského sektoru ve Spojených státech v září opět klesla a její index sestoupil až na nejnižší úroveň za více než deset let. Analytici přitom očekávali návrat aktivity k mírnému růstu. (ČTK)

18:38

Bavlna je nejdrastičtější zemědělská plodina. Konopí dává prostor udržitelnosti i funkčnosti, říká Tomáš Rohal, zakladatele obuvnické značky Bohempia, která vyrábí boty z konopí.

 

18:52

Soud ve Varšavě dnes přiznal odškodnění trojici občanů, kteří polský stát zažalovali kvůli znečištěnému ovzduší. Informují o tom polská média. Verdikt není pravomocný. (ČTK)

19:05

Policii se nepodařilo vypátrat člověka, který v srpnu polil sochu maršála Ivana Koněva v Praze 6 barvou a pomník pomaloval nápisy. Případ proto odložila, informovala Česká televize. Vedení dejvické radnice chce kontroverzní sochu přesunout na jiné místo.

Maršál Koněv osvobozoval část Československa, ale v 50. letech potlačil maďarské povstání, podílel se na výstavbě Berlínské zdi a zaštítil zpravodajský průzkum před okupací Československa v roce 1968.

19:18

Pražská burza dnes oslabila, index PX klesl o 1,01 procenta na 1031,25 bodu. Dolů ho táhly především akcie společnosti Avast, které spadly o téměř 3,5 procenta. Nedařilo se ani bankovním emisím, ztratily i energetický ČEZ nebo pojišťovna VIG. (ČTK)

19:31

Malé a střední jihočeské firmy by mohly v zahraničí uspět s rybářstvím, zemědělstvím či stroji. Proexportní agentura CzechTrade, která spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu, zprostředkovala v roce 2018 téměř 2500 zakázek pro více než 1500 klientů z Česka. (ČTK)

19:44

Proočkovanost klesá, je tu asi 7 tisíc dětí ročně, které nejsou očkované. Praktik nemá povinnost to hlásit, osvědčuje se očkování před vstupem do mateřské školy, jinak se tam dítě nedostane, říká Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví.

 

19:57

Na předešlé, veleúspěšné Jezero v mnoha ohledech navazuje nová kniha české spisovatelky Bianky Bellové. Novela nazvaná Mona, kterou právě vydalo nakladatelství Host, je však zároveň ambicióznější a angažovanější.

20:10

Radek Mátl, který byl dosud pověřený vedením Ředitelství silnic a dálnic, se dnes stal generálním ředitelem organizace. Jmenoval ho ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

 

20:24

Irácká policie dnes použila slzný plyn, vodní děla i ostrou munici, aby rozehnala demonstraci, na níž se v centru Bagdádu sešlo několik tisíc lidí. Ti protestovali proti nezaměstnanosti, zkorumpované vládě i mizerným veřejným službám. Informovaly o tom agentury.

20:51

Šéf strategie koncernu Volkswagen a jeho stejnojmenné hlavní značky Michael Jost představil pro německý oborový magazín Automobilwoche další plán rozvoje portflolia značek. Dotkne se Škody, Seatu i samotného VW.

21:05

Přestože do listopadového sněmu TOP 09 zbývá ještě několik týdnů, souboj mezi dvěma kandidáty na předsedu strany už se naplno rozběhl. Deník Aktuálně.cz nabízí analýzu, která mapuje dělicí linii mezi adepty na nového šéfa TOP 09.

21:19

Prezident Donald Trump dnes opět ostře kritizoval americkou centrální banku (Fed) za její měnovou politiku. Reagoval tak na obavy, že špatná statistika, která byla v USA zveřejněna, je předzvěstí hospodářského útlumu.

21:24

Tisíce vojáků a stovky vozidel, letadel a raket se předvedly v Pekingu při masivní ukázce vojenské síly, kterou Čína uspořádala při příležitosti 70. výročí svého vzniku.

 

21:39

Česká psychiatrická společnost České lékařské společnosti řeší výroky šéfa sekce dětské psychiatrie Jaroslava Matýse, jednat o nich bude ve středu i její výbor. Matýs poskytl rozhovor o švédské ekologické aktivistce Gretě Thunbergové.

21:55

Tuniský odvolací soud dnes zamítl žádost propustit z vazby kandidáta na prezidenta Nabíla Karúího. S odvoláním na jeho právníka o tom informovala AFP. Mediální magnát Karúí je ve vazbě kvůli obviněním z praní špinavých peněz a finančních podvodů.

22:11

Ekvádor k 1. lednu příštího roku opustí Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC). Země chce zvýšit těžbu ropy, aby získala nové příjmy. Už v minulosti často nedodržovala kvóty stanovené tímto těžařským kartelem, informovala dnes agentura Reuters.

22:25

Protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ) dnes pozastavila členství svého bývalého předsedy Heinze-Christiana Stracheho, který čelí obvinění ze zpronevěry stranických peněz. FPÖ v nedělních parlamentních volbách zaznamenala velké ztráty. (ČTK)

22:40
 
22:57

Kromě odstraňování plakátů a cedulí mají údržbáři pražského veřejného osvětlení další úkol. Z pouličních lamp odstraňují schránky na klíče, které tam pro své hosty umisťují majitelé bytů nabízených přes Airbnb.

23:29

Akcie v USA oslabily až na čtyřtýdenní minimum statistika o aktivitě zpracovatelského sektoru. Její index za září opět klesl a sestoupil až na nejnižší úroveň za více než deset let. (ČTK)

23:42

Britská loděnice Harland and Wolff, která postavila i slavný Titanic, neskončí. Za šest milionů liber (přes 174 milionů korun) firmu sídlící v Belfastu koupila britská energetická společnost InfraStrata. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

23:58
06:46

Zálohované výživné by se mohlo začít vyplácet od roku 2021. Stát by dětem neplatičů posílal soudem stanovené alimenty, nejvýš by jim ale poskytoval 15 až 25 procent průměrné mzdy měsíčně podle jejich věku. Na novou sociální dávku by dosáhly děti z domácností s příjmem pod průměrnou mzdou, které nedostaly výživné za dva měsíce. (ČTK)

06:58

Severní Korea dnes ze svého východního pobřeží opět odpálila přinejmenším jednu střelu. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informovala agentura Jonhap. Podle mluvčího japonské vlády, kterého citovala agentura Kjódó, vypálili Severokorejci několik střel, zřejmě balistických raket.

07:18

Více než 130.000 potomků Židů vyhnaných ze Španělska v roce 1492 požádalo v uplynulých čtyřech letech o španělské občanství. S odvoláním na ministerstvo spravedlnosti o tom informovala agentura Reuters. Nejvíce žádosti přišlo ze zemí Latinské Ameriky - Mexika, Kolumbie a Venezuely.

07:30

Češi se zajímají hlavně o sebe, pěstujete si svoji kulturu jako antidepresivum, každý si dělá vlastní ráj ve své hlavě po svém. V Polsku by Babiš už dávno odstoupil, ale i tam vláda dělá spoustu věcí nezákonně, říká Mariusz Szczygieł.

 

07:42

Ženský orgasmus je nejspíš pozůstatkem evolučně překonaného mechanismu, který u savců při sexuálním vyvrcholení spouštěl ovulaci, a tím pádem i zvyšoval pravděpodobnost početí. K tomuto závěru dospěli američtí vědci pomocí experimentu s podáváním antidepresiv králíkům. (ČTK)

08:05

Oslavy stoletého výročí založení britské ambasády v Praze pomáhají k posílení vztahů na bilaterální úrovni i k navázání profesních kontaktů mezi Čechy a Brity. V rozhovoru s ČTK to řekl britský velvyslanec v Česku Nick Archer.

08:16

Brexitová vyjednávání dnes podle britského tisku vstoupí do klíčové fáze. Premiér Boris Johnson zašle do Bruselu oficiální písemné návrhy na změny v dohodě o odchodu země z Evropské unie, napsal deník Financial Times (FT).

Britský premiér Boris Johnson při rozhovoru pro BBC.

08:27

V americkém státě Missouri dnes popravili muže, který před více než dvaceti lety zavraždil nového partnera své bývalé přítelkyně. K výkonu nejvyššího trestu místní úřady přistoupily navzdory tomu, že odsouzený tvrdil, že pro něj bude poprava kvůli vzácné chorobě velmi bolestivá. (Reuters)

08:44

Rusko úspěšně vyzkoušelo v Sýrii svůj nejnovější systém protivzdušné obrany S-500. Uvedl to dnes list Izvestija s odvoláním na zdroje z ruského ministerstva obrany a z ruských zbrojovek. Sériová výroba S-500 by podle šéfa zbrojařského holdingu Rostěch Sergeje Čemezova měla začít ve druhé polovině příštího roku.

09:00

Odborový svaz United Auto Workers (UAW) odmítl novou komplexní nabídku od General Motors na ukončení stávky, která trvá již dva týdny. Podle odborů je nabídka nedostatečná v několika směrech, včetně mezd, zdravotní péče a zaměstnanců na dobu určitou. (Reuters)

09:11

Nejbohatším Čechem zůstává majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner s odhadovaným majetkem v hodnotě 350 miliard korun. Premiér a předseda ANO Andrej Babiš propadl z druhého místa na čtvrté, jeho jmění se proti loňsku snížilo o pět miliard na 70 miliard korun. (Forbes)

jarvis_5c9b58e2498e11e9dd00b569.jpeg

09:23

Energetici v jaderné elektrárně Temelín poprvé využili dron. Létal kolem jedné z pomocných budov téměř 14 hodin, pomocí fotoaparátu, infrakamery a laserového skeneru mapoval stav střechy a pláště budovy. Bylo to první průmyslové použití dronu v českých jaderných elektrárnách. (ČTK)

09:43

Indonéské úřady rozhodly, že od příštího roku turistům nezakážou vstup na ostrov Komodo, známý také jako domov varanů komodských. Místo toho zavedou členství, které bude turisty stát až 1000 dolarů (23.500 Kč). Ohroženým ještěrům tak úřady chtějí dát příležitost k tomu, aby se více množili, uvedl server BBC.

09:58

Asi pět stovek lidí v úterý večer v Kyjevě na náměstí Nezávislosti, tedy známém Majdanu, demonstrovalo proti oznámení prezidenta Volodymyra Zelenského, že Ukrajina přizná zvláštní status povstaleckým zónám na Donbasu na východě země. Demonstrace se má podle listu Ukrajinska pravda konat i dnes.

10:15

Společnosti Visa a Mastercard a další finanční partneři, kteří dříve uvedli, že pomohou vytvořit a udržet platební systém pro kryptoměnu sociální sítě Facebook s názvem libra, přehodnocují své zapojení do projektu po negativních vyjádřeních vlád v USA a Evropě. Informuje o tom list The Wall Street Journal.

Facebooková libra spásou, nebo hrozbou?

10:20

Ve věku 80 let zemřel v úterý krátce před půlnocí zpěvák Karel Gott. Zemřel doma v kruhu své rodiny, sdělila dnes ČTK jeho mluvčí Aneta Stolzová.

10:24

Autobusové linky na Hlučínsku bude od června příštího roku provozovat společnost ČSAD Havířov z uskupení 3ČSAD, které patří do skupiny Transdev. Zakázku na deset let v hodnotě přes miliardu korun sice vyhrála firma TQM holding, nakonec ale odmítla podepsat smlouvu. Moravskoslezský kraj proto smlouvu nabídl druhému v pořadí. Napsal to server zdopravy.cz.

10:43

Po největších sídlištích Špičák a Pod Holým Vrchem připravuje Česká Lípa také regeneraci menších sídlišť Střelnice, Sever a Lada. Radnice pro ně chce nechat zpracovat jeden společný plán obnovy. Ve větší míře by se do přípravy měla zapojit i veřejnost, řekla dnes ČTK mluvčí města Kristýna Kňákal Brožová.

11:00

Odškodnění pro zemědělce za škody způsobené hrabošem by mělo zaplatit ministerstvo životního prostředí, domnívá se předseda sněmovního zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek (ANO). Chce otevřít debatu o možné kompenzaci, řekl dnes na jednání výboru. (ČTK)

11:08

"Pokud mladí lidé nebudou vědět, co se dělo dříve, tak nevědí, co jim hrozí," varuje hudebník David Kabzan.

 

11:15

Česko je 16. nejlepší energetikou světa, proti loňsku si polepšilo o pět míst. Vyplývá to z hodnocení Světové energetické rady (The World Energy Council), na které ČTK upozornil Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. 

11:27

Živnostníků, kteří podnikají v různých formách finančních služeb, v prvním pololetí roku výrazně ubylo. Podle analýzy Bisnode se jejich počet snížil o 35.192, což od konce roku 2018 představuje úbytek téměř o 77 procent. Je to důsledkem změny zákona o distribuci pojištění, řekla ČTK analytička Bisnode Petra Štěpánová.

11:40

Vláda chce počtvrté navrhnout jmenování ředitele BIS Koudelky do hodnosti generála, řekl ČTK Babiš. V předchozích případech návrhu Zeman nevyhověl.

12:42

Vláda se dnes v 16:00 sejde na mimořádné schůzi k úmrtí zpěváka Karla Gotta, v den pohřbu vyhlásí státní smutek, vlajky budou viset na půl žerdi. (ČTK)

12:45

Kvůli dopravním nehodám letos na Vysočině do konce září zemřelo 41 lidí, o sedm víc než loni za stejné období. Zvýšil se i počet havárií. Police jich evidovala 3526, což je v meziročním srovnání o 257 víc. V dnešní tiskové zprávě to uvedla mluvčí policie Dana Čírtková. (ČTK)

12:51

Finská policie uvedla, že pětadvacetiletý muž, který včera zaútočil mečem na finské střední škole jednal sám a jeho motivy jsou neznámé. Při útoku zemřela jedna žena, dalších devět lidí bylo zraněno, útočník byl zatčen. (Reuters)

12:59

Automobilová skupina Volkswagen oficiálně ustavila svoji dceřinou společnost v Turecku, v západní provincii Manisa. Podle zápisu v obchodním rejstříku se firma soustředí na projektování, výrobu a montáž osobních a nákladních automobilů a dalších dopravních prostředků, napsala agentura Reuters.

13:18

Karel Gott se nedokázal ubránit dojetí při sledování unikátního remaku svého hitu Stokrát chválím čas. Při příležitosti jeho osmdesátých narozenin mu píseň nazpívalo 12 českých zpěváků a zpěvaček. Šlo o dárek redakce Top Star TV Prima.

 

13:30

Město Ostrava v příštím roce znovu podpoří 15 miliony korun krátkodobé kulturní projekty. Zájemci budou moct o dotace žádat na přelomu října a listopadu. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Zbyněk Pražák (KDU-ČSL). (ČTK)

13:44

Policisté v Královéhradeckém kraji v minulých dnech zajistili tři ukradené luxusní automobily. Dva jejich řidiče zatkli, třetímu se podařilo uprchnout. Ve dvou případech byla vozidla ukradena v Rakousku a zřejmě směřovala do Polska. Třetí vůz byl ukraden ve Zlíně. Auta se vrátí jejich majitelům. (ČTK)

14:03

Brněnskému výrobci medicínské techniky BMT Medical Technology po loňském rekordním roce klesly tržby o téměř 100 milionů na 708 milionů korun, což je pokles na úroveň roku 2012. Zisk klesl o třetinu na 23 milionů korun, vyplývá z výroční zprávy ve Sbírce listin. (ČTK)

14:14

To, že v době mládí Karla Gotta nebyly v tehdejším Československu desky k sehnání, bylo vlastně jeho štěstí. “Desky jsem si vždycky sehnal. Platil jsem tím, co jsem vydělal ve fabrice, takže jsem věděl, jaká je to dřina koupit si desku s muzikou, která mě inspiruje.”

 

14:20

Jihokorejská společnost Samsung Electronics dnes oznámila, že ukončila výrobu výrobu mobilních telefonů v Číně kvůli tamější konkurenci. Podíl Samsungu na tomto největším trhu s mobilními telefony se letos v prvním čtvrtletí snížil na jedno z 15 procent v roce 2013. (ČTK)

14:31

Předseda dětské sekce České psychiatrické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP) Jaroslav Matýs podle ministerstva zdravotnictví rezignoval. Nebude ani v pracovní skupině pro dětskou a dorostovou psychiatrii k reformě psychiatrické péče, sdělilo ministerstvo na dotaz ČTK.

14:44

Slovenští poslanci krátce poté, co sněmovna odmítla čtyři návrhy na zpřísnění pravidel pro interrupce, přišli s novými iniciativami na regulaci v oblasti umělého přerušení těhotenství. Jeden ze zmíněných návrhů předložily do Národní rady i poslankyně vládní Slovenské národní strany (SNS). (ČTK)

15:00

Zemřel Karel Gott. Příběh zdejších zemí bez něj nelze vyprávět, říká Klusák.

 

15:14

Fotbalová Slavia Praha uctí před večerním domácím zápasem 2. kola skupiny Ligy mistrů s Dortmundem památku zesnulého Karla Gotta, který v úterý zemřel ve věku 80 let. Po rozcvičce týmů zazní na stadionu v Edenu zpěvákovy hity a má také proběhnout minuta potlesku. (ČTK)

15:28

Hlavní město plánuje vypovědět memorandum o spolupráci s firmou Lime, která v metropoli provozuje sdílené elektrokoloběžky. Společnost podle náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě) nedodržuje podmínky, které jsou v memorandu podepsaném loni na podzim uvedeny. (ČTK)

15:39

České akcie se zhodnotily podle indexu pražské burzy PX za tři čtvrtletí od začátku roku o 5,6 procenta, a zaostaly tak za svými americkými i západoevropskými protějšky.

15:50
 
16:01

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže posuzuje prodej české pobočky prodejce kancelářských potřeb Office Depot rakouské společnosti PBS Holding. (ČTK)

16:12

Předseda dětské sekce České psychiatrické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Jaroslav Matýs podle ministerstva zdravotnictví rezignoval. Matýse kritizovali lidé s poruchami autistického spektra a rodiče těchto dětí za jeho výroky, které mířily i na Gretu Thunbergovou.

16:23

Americká internetová firma Google zavádí nové prvky ochrany soukromí, které se týkají aplikace Google Maps, platformy YouTube a hlasového asistenta. Informoval o tom dnes server CNBC.

16:34
 
16:56

Česko se rozloučí se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem státním pohřbem, jeho datum bude rovněž dnem státního smutku. Opatření schválila vláda.

17:10

Česká měna dnes stagnovala k euru a posílila vůči dolaru. K 17:00 zůstala k euru ve srovnání s předchozím závěrem beze změny na 25,78 Kč/EUR. K dolaru zpevnila o šest haléřů na 23,55 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

17:26

Mezinárodní federace FIFA udělila doživotní zákaz působení ve fotbale svému bývalému viceprezidentovi Eugeniu Figueredovi z Uruguaye. (ČTK)

17:41
 
17:56

Fotbalisté Bohemians 1905 ve třetím kole poháru prohráli 1:2 v Chlumci nad Cidlinou. Domácí tým z ČFL po Příbrami vyřadil už druhý prvoligový celek. (ČTK)

18:07

Británie ve středu předala Evropské komisi dlouho očekávaný písemný návrh na změny v brexitové dohodě. Týkají se takzvané irské pojistky. Pojistka má být nahrazena jinými opatřeními, která ale podle britské vlády nepovedou k celním kontrolám a vzniku fyzické celní infrastruktury.

18:18

Ceny ropy dnes klesají, reagují hlavně na zprávu o výrazném růstu zásob suroviny v USA. Severomořská ropa Brent kolem 17:00 SELČ odepisovala 1,95 % na 57,74 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala pokles o 1,7 % na 52,69 dolaru za barel. (ČTK)

18:29
 
18:40

Juncker v telefonátu s Johnsonem uznal pokrok v částech britského návrhu. Problémy spojené s irskou hranicí však podle něho přetrvávají. (ČTK)

18:51

Hokejisté Chicaga s českými útočníky Davidem Kämpfem a Dominikem Kubalíkem si dnes odpoledne poprvé zatrénovali v pražské O2 areně, kde v pátek vstoupí do nového ročníku NHL utkáním proti Philadelphii. (ČTK)

19:02

Ruský prezident Putin dnes potvrdil, že ve vztazích Ruska s USA zatím žádný pokrok nenastal. Nicméně Moskva podle něj počítá s tím, že dříve nebo později ve Washingtonu v této věci převládne zdravý rozum. Šéf Kremlu to podle agentury TASS řekl na fóru Ruský energetický týden. (ČTK)

19:13

Konkurzní správce Josef Monsport může začít prodávat domy v Horoměřicích u Prahy, které patří zkrachovalé společnosti H-System. Ústavní soud odmítl stížnost, kterou proti nucenému vystěhování podali jejich obyvatelé, spojení do družstva Svatopluk.

19:24
 
19:35

Americký Federální úřad pro letectví  nařídil provozovatelům letadel do týdne zkontrolovat 165 často používaných letadel Boeing 737 NG kvůli možným prasklinám. Následně projdou kontrolou i méně často nasazované stroje tohoto typu - celkem se nařízení dotkne 1911 letadel registrovaných v USA. (ČTK)

19:46

Rodiče, kterým bývalý partner neposílá výživné na děti, by od roku 2021 mohli o peníze žádat stát. Ten by pak také po neplatičích dlužnou částku vymáhal. Návrh zákona, který s takzvaným zálohovaným výživným počítá, představila ve středu ministryně práce a sociálních věcí Maláčová.

20:20

Z nového ujednání o přerozdělování migrantů zachráněných na moři bude podle německého ministerstva vnitra možné vystoupit, pokud se ukáže, že je systém zneužíván. Podle agentury AP to dnes prohlásil mluvčí ministerstva Steve Alter. (ČTK)

20:35
 
20:50

Fotbalisté pražské Slavie prohráli v druhém z šesti utkání základní skupiny Ligy mistrů doma s Dortmundem 0:2 a nenavázali na úvodní nečekanou remízu 1:1 z Milána proti Interu.

21:07

Španělský operní pěvec Plácido Domingo dnes odstoupil z funkce generálního ředitele opery v kalifornském Los Angeles. (ČTK)

21:22

Zuzana Hejnová postoupila na mistrovství světa v Dauhá v běhu na 400 m překážek do finále. V semifinále byla druhá za 54,41 sekundy, o setinu před Američankou Ashley Spencerovou, která jí připravila o bronz na olympijských hrách v Riu de Janeiro. (ČTK)

21:37
 
21:52

INFOGRAFIKA: Pro Evropu byl Karel Gott v roce 1968 jedním ze symbolů liberalizace Československa, když v soutěži Eurovize zastupoval Rakousko s písní odkazující na železnou oponu. Popularitu si získal v Německu i v Sovětském svazu, doma se stal nejúspěšnějším zpěvákem posledního půlstoletí.

22:08

Ve výtryscích ze Saturnova měsíce Enceladu byly zaznamenány nové organické sloučeniny, které jsou složkami aminokyselin. Oznámila to dnes NASA jako významné zjištění.

22:23

Evropské akcie dnes podle hlavního indexu oslabily téměř o tři procenta, a zažily tak nejhorší den v letošním roce. Hrozba obchodní války mezi Spojenými státy a Evropskou unií spolu s neuspokojivými hospodářskými údaji totiž zvýšily obavy ohledně vývoje světové ekonomiky, uvedla agentura Reuters.

22:38

Při protivládních protestech v Iráku dnes zahynulo sedm lidí, uvedla agentura AP s odvoláním na místní zdravotníky. Demonstranti vyšli do ulic několika iráckých měst již druhý den po sobě kvůli přetrvávajícím ekonomickým problémům a korupci ve vládě.

22:53

 

Astronomové předpovídají, že se za asi 4 miliardy let naše galaxie Mléčná dráha srazí se sousední galaxií Andromeda.

23:08

Polský kladivář Pawel Fajdek se stal v Dauhá počtvrté za sebou mistrem světa. Ve finále vedl od začátku do konce a jako jediný hned dvakrát přehodil hranici 80 metrů. Zvítězil výkonem 80,50 metru. (ČTK)

23:24
23:40

Firmou roku Jihomoravského kraje se stala společnost Gumex z Moravan na Brněnsku, která se specializuje na výrobu plochého těsnění i produkty zlepšování pracovního prostředí. Titul živnostníka roku v regionu získala Bohdana Goliášová, která pomáhá rukodělným tvůrcům. (ČTK)

23:55

 

V roce 2030 by na světě mohlo být až 250 milionů obézních dětí.

 
06:38

Irácké úřady vyhlásily zákaz vycházení v hlavním městě Bagdádu s platností od dnešního rána. Oznámil to ve středu premiér Ádil Abdal Mahdí v reakci na dvoudenní protivládní protesty, které si vyžádaly devět mrtvých. (ČTK)

06:56

Britský premiér Johnson čelí tlaku, aby dnes předstoupil před dolní komoru britského parlamentu a její členy informoval o svém brexitovém plánu. Ve středu ho k tomu vyzval vůdce opozice Corbyn, který nejnovější vládní návrh na řešení patu kolem takzvané irské pojistky označil za nepřesvědčivý. (ČTK)

07:14

Americký prezident Donald Trump pravděpodobně zažaluje některé osoby, které se podílely na vyšetřování kontaktů jeho volebního štábu s Ruskem před volbami v roce 2016. Šéf Bílého domu to ve středu řekl ve Washingtonu po setkání s finským prezidentem Saulim Niinistöem. (ČTK)

07:31

Američany rozdělují názory na nutnost ústavní žaloby prezidenta Donalda Trumpa. Podle průzkumu, jehož výsledky ve středu publikoval server Politico, se 46 procent dotázaných domnívá, že Kongres by měl o takzvaném impeachmentu hlasovat, 43 procent Američanů si myslí opak. (ČTK)

07:49

 

 

08:04

V bojích soupeřících armád v Libyi zahynuly desítky ruských vojáků. Napsala to na svém webu ruská opoziční televizní stanice Meduza. Jejich přítomnost v neklidné severoafrické zemi je podle ní tak tajná, že těla mrtvých zatím nechtějí ani předat pozůstalým. (ČTK)

08:10

V Lenoře na Prachaticku vybuchl dnes časně ráno plyn v bytovém domě. Podle hasičů je sedm lidí zraněných a jeden člověk se pohřešuje.

08:21

Soud v texaském Dallasu ve středu odsoudil na deset let bělošskou policistku, která omylem zastřelila svého černošského souseda. Policistka Amber Guygerová si údajně spletla cizí byt se svým, který byl ve skutečnosti o patro níž. Domnívala se, že jde o loupežné přepadení. (ČTK)

08:37

Dánové napříště už nemusí na lyže cestovat do Norska nebo Švédska. Přímo v Kodani, hlavním městě téměř zcela ploché země, se dnes otvírá lyžařský svah zbudovaný na střeše obří spalovny odpadu. Lyžovat se tu bude i bez sněhu na umělém povrchu. (ČTK)

08:51
 
 
09:06

Prodej vozů Tesla se ve třetím čtvrtletí zvýšil proti předchozím třem měsícům o necelá dvě procenta. Očekávání analytiků se však nenaplnila a akcie automobilky klesly až o šest procent. 

09:23

Podle úterního rozhodnutí soudu zhruba šedesát klientů zkrachovalého H-Systemu obývá své domy v Horoměřicích neoprávněně. Hlavním hráčem je nyní opět konkurzní správce Josef Monsport, který v rozhovoru pro HN popisuje, co s domy a jejich obyvateli bude.

09:36

Start­-upy v Česku přicházejí na chuť postupu zavedenému v technologických centrech typu Silicon Valley v USA. Snaží se udržet zaměstnance tím, že jim ve firmě nabídnou podíl, kterým vyvažují nižší plat oproti zavedené firmě.

09:51

Podpis Anticharty Karlu Gottovi vůbec nevyčítám. Nebýt toho, že byl režimem víc než akceptován, nemohl by si dovolit lidem pomáhat, tvrdí hudebník Ondřej Brzobohatý.

 

10:04

Při střetech mezi demonstranty a bezpečnostními složkami ve městech Násiríja a Amára na jihu Iráku zemřelo v noci na dnešek 11 lidí včetně jednoho policisty. S odkazem na policejní a nemocniční zdroje o tom informovala agentura Reuters.

10:18

Dálnici D1 uzavřela na 61. kilometru obousměrně nehoda dodávky a kamionu. Na místě jsou zřejmě dva zaklínění a zranění lidé. Záchranáři se k nehodě dostávají mimořádné obtížně kvůli kolonám, nehoda se stala ve zúžení. (ČTK)

10:32

Vláda pravděpodobně navrhne, aby prezident Miloš Zeman jmenoval ředitele GIBS Radima Dragouna do hodnosti brigádního generála. Vyplývá to z návrhu, který pro úterní jednání vlády předložil premiér Andrej Babiš. (ČTK)

10:48
 

 

11:02

Osmnáctiletý hongkongský student, který byl při úterních demonstracích zasažen ostrou policejní palbou do hrudníku, bude obviněn z napadení policisty. Hongkongská policie to oznámila s tím, že mladík policistu při potyčce udeřil kovovou tyčí. (AP)

11:16

Sedm lidí ve středu zahynulo při havárii historického bombardéru z druhé světové války, který se zřítil krátce po startu ve státě Connecticut na severovýchodě USA. Na palubě letounu Boeing B-17 byla tříčlenná posádka a deset cestujících.

11:29

Hodnota internetové ekonomiky jihovýchodní Asie zřejmě v letošním roce překoná hranici 100 miliard dolarů a do roku 2025 se ztrojnásobí. Stane se tak jednou z nejrychleji rostoucích oblastí internetového obchodu na světě. Vyplývá to ze zprávy společností Google, Temasek Holding a Bain & Company.

11:43
 

 

11:57

Počet obyvatel České republiky byl loni nejvyšší od konce druhé světové války. Přírůstek o téměř 40 tisíc lidí na 10 649 800 obyvatel k závěru roku způsobila především zahraniční migrace. Na tiskové konferenci to dnes uvedl Český statistický úřad. 

12:11

Soudy v Evropské unii mohou nařídit Facebooku, aby napříč sítí po celém světě smazal takové příspěvky svých uživatelů, které jsou v rozporu se zákonem. Týká se to i urážlivých komentářů. Dnes o tom rozhodl Soudní dvůr Evropské unie.

12:26

David Rath musí do pondělního večera nastoupit do ruzyňské věznice, aby si zde začal odpykávat sedmileté vězení za korupci. Výzvu obdržel v úterý, což považuje za nestandardní a nepřiměřeně rychlé, řekl dnes ČTK někdejší hejtman a ministr zdravotnictví za ČSSD.

12:40
 

 

12:53

Šest lidí přišlo v Jižní Koreji o život a několik dalších se pohřešuje v důsledku silného tajfunu Mitag, který se dnes přehnal přes jižní část země. Čtyři lidé pak utrpěli zranění, informovalo jihokorejské ministerstvo vnitra.

13:09

Mzdy kvalifikovaných pracovníků přes rostoucí počet volných míst stagnují. Důvodem je vyšší koncentrace zaměstnavatelů v určitých místech, vzestup takzvaného outsourcingu a automatizace rutinních úkonů. Vyplývá ze zprávy poradenská společnost Hays.

13:24

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman by měl podat žalobu proti rozhodnutí středočeského krajského úřadu, který zastavil přestupkové řízení s premiérem Andrejem Babišem kvůli možnému střetu zájmů. Nejvyššího žalobce o to dnes požádal senátor Lukáš Wagenknecht. (ČTK)

13:39

Joker překročil hranici snesitelnosti. Jedinečný výkon Joaquina Phoenixe je na Oscara, říká filmový kritika Kamil Fila.

 

13:53

Švédský prodejce oděvů H&M zvýšil ve třetím čtvrtletí zisk před zdaněním v přepočtu na 11,9 miliard korun. Výsledek překonal očekávání analytiků a znamená první růst čtvrtletního zisku za více než dva roky, uvedla dnes agentura Reuters.

14:08

Růst podnikatelské aktivity v eurozóně se v září zastavil a šance na zlepšení v tomto měsíce jsou slabé. Ukázal to průzkum mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila konzultační společnost IHS Markit.

14:22
 

 

14:36

Archeologové zjistili, že největší část koncentračního romského tábora v Letech u Písku se nacházela v areálu bývalého vepřína. Trosky tábora byly viditelné ještě v 70. letech, kdy se za komunistického režimu vepřín stavěl. (ČTK)

14:48

Správa železnic plánuje v příštím roce investovat do rozsáhlých modernizací nádražních budov přes 720 milionů korun. Letos to zatím bylo kolem 405 milionů korun. Organizace vypíše také tendry na kompletní rekonstrukci 23 budov. (ČTK)

15:01

Útok nožem na policejní prefektuře v centru Paříže si vyžádal celkem pět mrtvých, napsal server bfmtv.com s odvoláním na své zdroje. Mezi oběťmi jsou podle něj čtyři policisté a zemřel také útočník. Podle francouzského tisku incident nejspíš souvisel s vyřizováním účtů na pracovišti.

15:10

Francie a Evropská unie jsou připraveny odpovědět sankcemi, pokud Spojené státy v obchodním sporu kolem společnosti Airbus odmítnou přijmout podanou ruku a zavedou cla. Řekl to dnes francouzský ministr financí Bruno Le Maire.

15:23
 

 

15:34

EU by mohla další odklad brexitu schválit, i kdyby o něj nepožádal sám britský premiér Boris Johnson. Napsal to dnes deník The Times, podle kterého by žádost mohla být odeslána jménem šéfa státní správy Marka Sedwilla, pakliže by ji Johnson odmítl odeslat.

15:46

Čerpací stanice značky EuroOil asi zmizí z českého trhu. Jejich majitel, státní distributor paliv Čepro, pro ně hledá strategického partnera. Rámec spolupráce je otevřený, může vést až k přejmenování celé sítě s 202 pumpami.

15:57
 
16:08

Americkému výrobci nápojů PepsiCo ve třetím čtvrtletí klesl čistý zisk meziročně zhruba o 16 procent na 2,1 miliardy dolarů (49,3 miliardy Kč), a to navzdory růstu příjmů. Důvodem byly vyšší výdaje, uvedla dnes firma. (ČTK)

16:19

Pokud prezident Miloš Zeman na říjnové schůzce nejvyšších ústavních činitelů neuspěje se svým návrhem na zrušení českého uznání Kosova, bude se v budoucnu dál snažit ostatní politiky přesvědčit, aby změnili názor. Řekl to dnes v Lánech na závěr summitu visegrádské skupiny. (ČTK)

16:29

Koncern Volkswagen (VW) zatím nemusí platit odškodnění českým majitelům aut v kauze Dieselgate. Rozhodl o tom Městský soud v Praze. Případ se tak znovu vrátí k obvodnímu soudu, který původně rozhodl, že automobilka má více než půl miliardy korun vyplatit.

16:40
 

 

16:51

Tržby potravinářské skupiny Hamé loni meziročně vzrostly o 4,7 procenta na 5,3 miliardy Kč, sdělil dnes mluvčí firmy Milan Linka. O 5,8 procenta stoupl také zisk, hospodářský výsledek ale nesdělil. Firma ho neuváděla ani v minulosti. (ČTK)

17:03

Slovenské ministerstvo zahraničí nepodporuje plán tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vytvořit bezpečnostní zónu v Sýrii, do které se vrátí syrští uprchlíci. Na tiskové konferenci na závěr dvoudenního summitu prezidentů zemí V4 a Slovinska a Srbska to řekla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. (ČTK)

17:14

Prodej nových osobních aut za tři čtvrtletí meziročně klesl o osm procent na 191 110 vozů. V samotném září se odbyt zvýšil o 8,5 procenta na 15 770 prodaných automobilů. Celkem 72 procent vozů nakoupily firmy. Oznámil to dnes Svaz dovozců aut.

17:21

Praha se v žebříčku chytrých měst umístila na 19. příčce se 102 srovnávaných světových metropolí. Nejlepší byly Singapur a Curych, sedm měst z nejlepší desítky je z Evropy. V evropském žebříčku je Praha na 11. místě. Vyplývá to z údajů švýcarského institutu IMD a Univerzity technologie a designu v Singapuru. (ČTK)

17:32
 

 

17:43

Od poloviny srpna do poloviny listopadu si mohou řidiči na několika místech v Česku nechat zkontrolovat, jestli vidí dobře na dálku. Na tiskové konferenci to uvedl šéf Besipu Tomáš Neřold. Z důvodu špatné viditelnosti podle Besipu zemře více než sto lidí ročně. Příští týden si řidiči také mohou v některých servisech nechat bezplatně seřídit světlomety. (ČTK)

17:54

Množství dotazů v internetových vyhledávačích v souvislosti s úmrtím zpěváka Karla Gotta se ve středu zvýšilo téměř o milion. Návštěvnost internetového zpravodajství se zvýšila o stovky tisíc uživatelů. Vyplývá to z informací internetových firem. (ČTK)

18:05

Evropský parlament by nemohl schválit brexitovou dohodu obsahující irskou pojistku v podobě, jakou ve středu navrhla britská vláda. V prohlášení to dnes uvedl koordinační výbor EP pro brexit (Brexit Steering Group, BSG). Nový britský plán u europoslanců vzbudil "vážné obavy", neřeší podle nich "skutečné problémy". (ČTK)

18:16

V Izraeli složili přísahu členové nového parlamentu, o jehož složení se hlasovalo v září. Volby pro pravicový Likud i centristické uskupení Modrá a bílá skončily vyrovnaným výsledkem. Sestavením vlády byl pověřen dosluhující premiér Benjamin Netanjahu, i když nemá zaručenu podporu nadpolovičního počtu poslanců, jednání však váznou. (ČTK)

18:27

Politické strany, zastoupené nyní v Poslanecké sněmovně, vidí prakticky bez výjimky budoucnost české energetiky v jaderné energii a energii z obnovitelných zdrojů. Odklon od uhlí podle nich musí být pozvolný a musí respektovat především sociální aspekt. Zástupci stran se na tom shodli na dnešním semináři pořádaném Hospodářskou komorou ČR. (ČTK)

18:39
 

 

18:48

České aerolinky Smartwings přeruší od 11. listopadu lety mezi Prahou a Londýnem. Důvodem je podle letecké společnosti nejasný termín opětovného nasazení letadel Boeing 737 MAX a nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie. Obnovení linky plánují Smartwings na konci března. (ČTK)

 

18:59

Budoucí víceletý rozpočet Evropské unie by neměl být nižší než současný návrh, jak si přejí některé země. Klimatické či digitální cíle nové Evropské komise totiž potřebují nové zdroje financování. Při slyšení před členy výborů Evropského parlamentu to řekl navržený rakouský komisař pro rozpočet Johanes Hahn. (ČTK)

19:07

Česko bude podle premiéra Andreje Babiše (ANO) do budoucna trápit zejména nedostatek inovátorů a odborníků na IT, protože na nich bude záviset "digitální revoluce". Je třeba podle něj změnit myšlení směrem k technickému vzdělávání pro potřeby zajištění kvalifikovaných expertů. (ČTK)

19:18

Aktivita podnikatelského sektoru v Británii v září opět klesla. Její index sestoupil až na nejnižší úroveň od měsíce po referendu z června 2016, ve kterém si Britové odhlasovali odchod z Evropské unie. Vyplývá to z průzkumu společností IHS Markit a CIPS. (ČTK)

19:31

Po letech mi Karel přiznal, že některé písně Semaforu nenáviděl, ale vždy byl velký profesionál, nedal to na sobě znát. Naše cesty se nerozešly kvůli režimu, nesoudil jsem ho, nikdy jsme o Antichartě nemluvili, nevím, pod jakým tlakem byl, zpěv byl jeho všechno, vzpomíná Jiří Suchý.

 

19:43

Až doposud bylo možné pořídit si automobil Tesla pouze u prodejců v sousedních zemích, anebo si ho nechat dovézt od šedých dovozců. Od čtvrtka 3. října už mají ale čeští zájemci o automobily této značky možnost si je koupit v oficiální prodejně americké automobilky nazvané Tesla Store. 

19:57

Jeden horník přišel o život po dnešním otřesu v uhelném dole Bielszowice na jihu Polska. Oznámil to podle agentury Reuters mluvčí společnosti, které důl patří. Dalších 16 horníků podle dřívější zprávy agentury PAP vyvázlo, byť se zraněními. (ČTK)

20:08

Aktivisté upozorňující na změny klimatu ze skupiny Extinction Rebellion dnes postříkali červenou barvou britské ministerstvo financí. Svým činem se snažili upozornit na to, že podle nich britská vláda málo bojuje proti hrozící klimatické změně.

 

20:19

Americký prezident Donald Trump dnes před novináři vyzval Čínu k vyšetřování bývalého demokratického viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera, který v Číně podnikal. Podle demokratického člena Sněmovny reprezentantů a předsedy výboru pro kontrolu taných služeb Adama Schiffa nemůže americký prezident vyvíjet tlak na zahraniční vůdce, aby vyšetřovali jeho politické oponenty. (ČTK)

20:28

Veřejnost se bude mít možnost rozloučit se zpěvákem Karlem Gottem v pátek 11. října v Paláci Žofín v Praze, jak oznámila vdova Ivana Gottová na webu. Následující den se bude konat zádušní mše pro pozvané hosty ve svatovítské katedrále na Pražském hradě, kterou bude sloužit kardinál Dominik Duka.

20:41

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes prohlásil, že uspořádání voleb na separatisty ovládaných územích v Donbasu na východě Ukrajiny závisí na úplném ukončení bojů, stažení cizích vojsk, získání kontroly nad hranicí s Ruskem, výměně zajatců a respektování ukrajinských zákonů. (ČTK)

20:52
 

 

21:02

Kraje budou chtít pro příští rok na opravy silnic II. a III. třídy čtyři miliardy korun. Asociace krajů zároveň vyzvala vládu, aby nerozšiřovala mýtné na silnice I. tříd a aby hledala řešení, jak zabránit objíždění zpoplatněných úseků. Dnes se na tom shodla Rada Asociace krajů ČR. (ČTK)

21:11

Evropská komise bude více než dosud vracet do zemí původu migranty, kteří nezískají v některé z unijních zemí azyl. Přislíbil to dnes řecký kandidát na místopředsedu Evropské komise Margaritis Schinas, podle něhož musí EU účinněji bojovat s nelegální migrací a zároveň usnadnit azylové procedury. (ČTK)

21:24

Americká internetová společnost Facebook spouští novou komunikační aplikaci s názvem threads určenou uživatelům služby pro sdílení fotografií a videí instagram. Oznámila to dnes firma. Nová aplikace bude konkurencí pro platformu snapchat umožňující zasílání fotografií a videí.

21:36

V projektu Amazing Places vyhrál letos mezi 270 hodnocenými místy brněnský hotel Anybody, který ve svých pokojích nabízí tématiku filmů ze 60. let minulého století. Cílem projektu je motivace Čechů k cestování po tuzemsku. Portál Amazing places letos funguje pět let a mapuje zajímavé hotely, penziony a chalupy. (ČTK)

21:48
 

 

21:59

Dohodu o íránském jaderném programu z roku 2015 lze zachránit i po odstoupení USA, ale Írán musí své závazky v plném rozsahu dodržovat. Dnes to řekla šéfka slovenského Úřadu jaderného dozoru Marta Žiaková, která je jedním ze čtyř kandidátů na post generálního tajemníka Mezinárodní agentury pro atomovou energii. (ČTK)

22:11

Neznámí zloději ukradli část popela indického politika a bojovníka za národní nezávislost Móhandáse Karamčanda (Mahátmy) Gándhího. Do památníku v centrální Indii se výtržníci vloupali ve středu, kdy by Gándhí oslavil 150. narozeniny, informoval server BBC.

22:23

Vládní koalici čeká další zkouška odolnosti. Sociální demokraté trvají na zavedení bankovní daně, kterou hnutí ANO naopak trvale odmítá. To může narušit nejen schvalování rozpočtu na příští rok, ale i vztahy s bankami. Ty minulý týden podpisem memoranda slíbily miliardy do Národního rozvojového fondu.

22:36

Miloš Zeman by v příštích volbách hlavy státu považoval za dobrého kandidáta levice odborového předáka Josefa Středulu a vhodným kandidátem pravice by podle něj byl šéf Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Prezident to dnes uvedl v rozhovoru na TV Barrandov. (ČTK)

22:49
 

 

23:01

Firmou roku na Vysočině je letos výrobce dveří a zárubní Sapeli sídlící v Jihlavě. Mezi živnostníky vyhrála krajské kolo podnikatelské soutěže Zuzana Dolejší z Havlíčkova Brodu, která vyrábí látkové plenky pro děti. Odborná porota hodnotila v Kraji Vysočina 358 firem a živnostníků z nejrůznějších oborů. (ČTK)

23:14

Komisař Evropské unie pro migraci Dimitris Avramopulos dnes v Ankaře zdůraznil naléhavou potřebu zastavit odjezdy ilegálně cestujících migrantů z Turecka. Upozornil na to v době, kdy Řecko čelí největší migrační vlně od roku 2016, napsala agentura AFP.

23:29

Český koulař Tomáš Staněk postoupil do sobotního finále mistrovství světa v Dauhá. V kvalifikaci posledním pokusem poslal kouli do vzdálenosti 21,02 metru a překonal o 12 centimetrů kvalifikační limit. V rozbězích na 1500 m vypadli oba čeští mílaři Filip Sasínek i Jakub Holuša a pro Kristiinu Mäki bylo semifinále na stejné trati nad její síly. (ČTK)

23:41

 

 

23:56

Za téměř 9,9 milionu liber (287 milionů korun) se dnes v aukční síni Sotheby's v Londýně vydražila malba tajemného streetartového umělce Banksyho. Na plátně s názvem Devolved parliament (Přenesený parlament) jsou zachyceni šimpanzi v zasedacím sále Dolní sněmovny britského parlamentu. (ČTK)

06:33

Nedělní předčasné parlamentní volby v Rakousku vyhrála lidová strana (ÖVP) bývalého kancléře Sebastiana Kurze. Získala 37,5 procenta hlasů. Na svých stránkách o tom dnes po sečtení všech odevzdaných hlasů informovalo ministerstvo vnitra.

06:48

Ekvádorský prezident Lenín Moreno včera vyhlásil mimořádný stav kvůli protestům, které zablokovaly silnice po celé jihoamerické zemi. Lidé vyšli do ulic kvůli zrušení dotací na pohonné hmoty. Informovala o tom agentura Reuters.

07:02
07:16

Ministerstvo zahraničí Spojených států ve čtvrtek schválilo prodej vojenského materiálu na Ukrajinu. V balíčku v hodnotě 39,2 milionu dolarů (919 milionů korun) je i 150 protitankových raket Javelin a deset odpalovacích zařízení, informovala agentura AP.

07:30

Skotský parlament schválil zákon, kterým zakáže rodičům fyzicky trestat své děti. Kdo svého potomka plácne, spáchá podle nové normy trestný čin. Skotsko je první ze čtyř součástí Spojeného království, které fyzické tresty na dětech zakázalo.

07:43

Počet případů úmrtí v souvislosti s používáním elektronických cigaret ve Spojených státech dál roste. Podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí už kvůli dýchacím obtížím spojeným s inhalací e-cigaret zemřelo 18 lidí, informovala dnes agentura AP.

07:56

Šéf americké společnosti Apple podporuje imigraci a je proti jakýmkoli omezením pro zaměstnávání kvalifikovaných migrantů. Tim Cook to podle agentury Reuters dal najevo při čtvrtečním setkání se studenty ve Florencii.

Šéf Applu Tim Cook.

08:09

Když psychiatři od stolu hodnotili zdraví Andreje Babiše juniora, nikdo se nad tím nepozastavil. Já jsem jen hovořil o něčem, co o sobě Greta Thunbergová prozradila sama, hájí se v rozhovoru pro Aktuálně.cz psychiatr Jaroslav Matýs.

08:24

Americký výrobce osobních počítačů HP v rámci restrukturalizace zruší až 16 procent pracovních míst. Cílem restrukturalizace je snížení nákladů a zjednodušení podnikání. Oznámila to společnost v noci na dnešek na setkání s analytiky.

08:38

Po několikadenních protestech proti korupci a přetrvávajícím ekonomickým a sociálním problémům uznal irácký premiér Mahdí požadavky demonstrantů za oprávněné. V televizním projevu řekl, že vláda se snaží najít řešení, ale neumí kouzlit, informují agentury.

08:54
 
09:25
 
09:39

Stát dluží České poště 3,3 miliardy korun. Jejich vyplacení je podmíněno souhlasem Evropské komise a očekává se v příštím roce. Po dnešním jednání s generálním ředitelem pošty Romanem Knapem to uvedl premiér Andrej Babiš.

09:55

Předseda KSČM Vojtěch Filip doporučí výkonnému výboru strany, aby před prvním čtením ve sněmovně podpořil státní rozpočet na příští rok. Novinářům to dnes řekl při příchodu na zasedání, kterého se účastní i premiér Babiš a ministryně financí Schillerová.

10:09

Více než polovina obyvatel Česka nemá uzavřeno životní pojištění. Téměř 30 procent z nich ale o jeho sjednání uvažuje. Vyplývá to ze zjištění společnosti EMA data, která oslovila více než tisícovku lidí ve věku 21 až 61 let. (ČTK)

10:23
 
10:37

Delegace islamistického hnutí Tálibán se ve čtvrtek v Islámábádu setkala se zástupcem Spojených států. Informovala o tom agentura Reuters. Šlo o první schůzku od začátku září, kdy Washington přerušil mírové rozhovory s touto radikální organizací.

10:51

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová dnes oznámila zákaz zakrývání tváře při demonstracích v rámci výjimečných pravomocí, pocházejících ještě z koloniální éry a uplatněných poprvé za 50 let.

11:05

Rekordních 9,044 miliardy korun utržila v účetním roce 2018/2019 společnost Miele technika, která v Uničově na Olomoucku vyrábí sušičky, myčky nádobí a pračky. Její tržby meziročně vzrostly o 15 procent. (ČTK)

11:18

"Bavím se jen se slušnými lidmi," napsal při výslechu místo udání na papír Petr Placák."Vyšetřovatel se na to podíval, načež mě srazil k zemi pěstí. A že mě tedy znovu odvezou do lesů u Křivoklátu, kde dostanu další nakládačku," vzpomíná spisovatel.

 

11:32

Praha vypoví sesterskou smlouvu s čínským Pekingem. Důvodem je neochota čínské strany jednat o vyškrtnutí klauzule o uznání jednotné Číny Prahou. Řekl to dnes primátor Zdeněk Hřib (piráti).

11:46

Nejméně pět mrtvých si vyžádalo nouzové přistání ukrajinského nákladního letadla Antonov An-12 poblíž Lvova na západě Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský ministr dopravy Vladyslav Kryklij. Stroj podle úřadů nedoletěl na letiště, protože mu došlo palivo. (ČTK)

11:59

Vláda se chystá na sobotu 12. října vyhlásit státní smutek kvůli úmrtí zpěváka Karla Gotta. Smutek připadne na den umělcova pohřbu, který se uskuteční se státními poctami včetně zádušní mše v katedrále svatého Víta. Novinářům to dnes řekl premiér Babiš.

12:13

Jana Mračková Vildumetzová (ANO) se do koce roku vzdá funkce hejtmanky Karlovarského kraje. Důvodem je těhotenství šestačtyřicetileté Mračkové Vildumetzové. Hejtmanka to uvedla na svém facebookovém profilu.

12:27
 

 

12:40

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Moskva pomůže Číně vybudovat systém varování před raketovým útokem. Uvedla to dnes agentura AP s tím, že jedině USA a Rusko disponují těmito systémy, jejichž součástí jsou pozemní radary a družice ve vesmíru.

12:54

Globální oteplování změnilo způsob, jakým dnes architekti přemýšlí o uspořádání města. Vznikají parky a součástí energeticky úsporných budov jsou zelené střechy. "Nikdo ale neví, jestli to nakonec bude fungovat tak dobře, jak si všichni myslí," říká architekt Jean-Pierre Carniaux.

13:08

Vysoce postavení američtí diplomaté naváděli Ukrajinu k vyšetřování souvisejícímu s demokratickým prezidentským kandidátem Joem Bidenem a spojovali jej s dohodnutím cesty ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Bílého domu.

13:22

Piráti podali podnět vládnímu výboru pro personální nominace, aby prověřil volbu nového generálního ředitele Českých drah Václava Nebeského. Podle opoziční strany byly nepochopitelně upraveny podmínky výběrového řízení. (ČTK)

13:36

Cena stříbra se od začátku roku na světových trzích zvýšila podle agentury Bloomberg o 14 procent na 17,6 dolaru za unci. Na začátku září přitom atakovala hranici 19,3 USD, což je nejvyšší úroveň od roku 2016. Za růstem stojí zvýšené investice do drahého kovu.

14:03

Pražský dopravní podnik nakoupí 20 velkokapacitních autobusů či trolejbusů. Podnik vypíše výběrové řízení na dodavatele vozů. Zaplatí za ně zhruba 500 milionů korun, přesná částka ale vzejde až z výsledku tendru. (ČTK)

14:17

Některé podnikatelské svazy na Slovensku upozornily na zhoršující se výkonnost firem a na negativní dopady takzvaného sociálního balíčku, který jen několik měsíců před parlamentními volbami prosadila vládní koalice. (ČTK)

14:31

Úřad pro civilní letectví zahájil správní řízení kvůli srpnovému letu společnosti Smartwings s porouchaným motorem. Vedle toho úřad pokračuje v dalším šetření. Na dotaz ČTK to dnes bez dalších podrobností uvedl mluvčí ÚCL Vítězslav Hezký.

14:44

Čapí hnízdo je jasný dotační podvod, musí k soudu, jinak budeme porušovat evropskou úmluvu, upozorňuje senátor Lukáš Wagenknecht, nestraník zvolený za piráty.

 

14:58

Lennonovu zeď na pražské Kampě skryje na několik týdnů lešení. Vlastník zdi, Řád Maltézských rytířů, zahájí avizované opravy, které ho vyjdou zhruba na čtvrt milionu korun. (ČTK)

15:12

Česko a EU by se podle představitele syrské opozice George Sabry měly více angažovat v Sýrii, aby se podařilo zastavit tamní občanskou válku. Sabra to řekl po setkání se senátory Markem Hilšerem a Davidem Smoljakem z klubu Starostů a Zdeňkem Papouškem z klubu KDU-ČSL. (ČTK)

15:21

Vzácná etiopská koruna z 18. století se po 21 letech, během nichž ji jeden etiopský politický uprchlík ukrýval ve svém bytě v Nizozemsku, vrátí do vlasti. Její dočasný majitel totiž usoudil, že už je v Etiopii pro ni bezpečno, píše americký a britský tisk.

15:30

Americká ekonomika vytvořila v září zhruba 136 000 pracovních míst, což je méně, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti se ale snížila na 3,5 procenta, nejníže od prosince 1969. Informovala o tom agentura Reuters.

15:41
15:50

V České Lípě poprvé udělovali ocenění Českolipský výrobek roku. Jako první označení ponese jahodový extra džem s bezovým květem Michaely Bílkové z České Lípy. Zvítězil v konkurenci bezmála sta nejen potravinářských produktů. (ČTK)

16:01

Celníci v Johannesburgu zabavili přes 340 kilogramů lvích kostí. Policie v souvislosti s nálezem zadržela tři cizince, z nichž dva už ale propustila. Podle úřadů muži náklad špatně přihlásili k proclení, a proto jim byl zabaven. (ČTK)

16:30

Na jaře příštího roku Apple nejspíše začne prodávat nový menší iPhone. Nástupce dnes už zastaralého iPhonu SE očekávají fanoušci menších telefonů už více než rok a první zprávy o něm se objevily v čínských zdrojích už v dubnu letošního roku.

16:42
16:57

Deficit zahraničního obchodu Spojených států se v srpnu po tříměsíčním sestupu zvýšil, zatímco politicky citlivý schodek obchodu s Čínou klesl. Obchodní deficit meziměsíčně narostl o 1,6 procenta na 54,9 miliardy dolarů (bezmála 1,3 miliardy korun). (ČTK)

17:12

V Ekvádoru dnes od časného rána pokračují protesty proti zrušení dotací na pohonné hmoty. V největších ekvádorských městech včetně metropole Quita byla ochromena doprava, napsala agentura Reuters. 

17:28

Z představitelů stran, jejichž zástupci jsou v parlamentu, věří Češi nejvíce Václavu Klausovi mladšímu. Předsedovi hnutí Trikolora, někdejšímu členovi ODS, vyjádřilo v zářijovém průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění důvěru 42 procent dotázaných. (ČTK)

17:41

Energetická společnost ČEZ si ponechá svá bulharská aktiva, pokud tamní úřady opět zablokují jejich prodej. ČEZ v červnu oznámil, že prodal svá aktiva v Bulharsku tamější firmě Eurohold za 335 milionů eur (8,6 miliardy korun).

17:59

 

18:11

Koruna dnes mírně ztrácela vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru oslabila od čtvrtečního podvečera o dva haléře na 25,73 Kč/EUR. Na dolar ztratila tři haléře, a dnes kolem 17:00 se obchodovala za 23,44 Kč/USD. (ČTK)

18:28

Americký prezident Donald Trump dnes podepsal zařazení Polska do programu pro bezvízový styk. Polsko bylo jednou z posledních zemí EU, jejíž občané musejí nadále žádat o víza pro cesty do USA. Češi americká víza nepotřebují od roku 2008. Informovala o tom agentura Reuters.

18:40

Pražská burza dnes stagnovala. Index PX sice klesl, ale jen o 0,09 procenta na 1004,56 bodu. Nejvýrazněji posílily akcie mediální skupiny CME, zatímco největší propad postihl softwarovou společnost Avast. (ČTK)

18:54

Pražští politici přicházejí s návrhy, které místo v Praze by mohlo nést jméno zesnulého Karla Gotta. V první městské části je podle jejího místostarosty Petra Hejmy (STAN) několik možností, jít by mohlo mimo jiné o pojmenování velkého sálu Lucerny. (ČTK)

19:10

Tisíce lidí znovu zaplnily hongkongské ulice, kde tentokrát vyjadřují svou nespokojenost s rozhodnutím vlády zakázat zahalování obličeje při demonstracích. Davy na několika místech ve městě rozbíjí výlohy obchodů, zapalují ohně a poškozují vybavení stanic metra. (ČTK)

Proti zahalování obličeje v Hongkongu protestují tisíce lidí.

19:23

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, index PX klesl o 3,3 procenta na 1004,6 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se opět nejhůře vedlo akciím bankovní skupiny Erste Group. Naopak nejvíce rostly akcie společnosti Tatry Mountain Resorts. (ČTK)

19:35

Ceny ropy během dnešního obchodování sice stouply, poslední dva týdny nicméně její cena soustavně klesala. Tuto tendenci vyvolaly obavy z negativního vlivu zpomalování růstu světové ekonomiky na poptávku. (ČTK)

19:50

Ve východoněmeckém městě Zwickau (Cvikov) někdo pokácel dub, který byl v září vysazen na památku první z obětí neonacistické skupiny Národněsocialistické podzemí, 38letého květináře tureckého původu Envera Simseka. Informovala o tom starostka saského města Pia Findeissová.

20:03

Bílý dům už připravuje formální námitku proti zahájení procedury ústavní žaloby na prezidenta. Uvedl to dnes Donald Trump, který se ale zároveň domnívá, že demokraté mají ve Sněmovně reprezentantů dost hlasů k tomu, aby jeho vyšetřování prosadili. (ČTK)

20:16

 

20:31

Evropská unie nebude na prosincové klimatické konferenci v Chile prezentovat přísnější závazek omezení zplodin k roku 2030. Řekl to český ministr životního prostředí Richard Brabec po dnešním jednání zástupců vlád unijních zemí. (ČTK)

20:45
20:59

Tři pracovníci utrpěli v noci na dnešek v Třineckých železárnách těžké popáleniny. Stalo se to při explozi žhavého tekutého kovu. Na místě zasahoval i vrtulník. (ČTK)

21:12

Předseda ruské vlády Dmitrij Medveděv při nynější návštěvě Havany nejednal o rozmístění ruských raket středního a krátkého doletu na Kubě. Podle agentury TASS to dnes v Moskvě řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. (ČTK)

21:26
21:40

Knihovna Václava Havla spustí v sobotu, na kdy připadají nedožité 83. narozeniny bývalého prezidenta, dárcovský portál www.havelnavzdy.cz. Cílem kampaně je shromáždit finanční prostředky například na vytvoření vlastní internetové televize.

21:56

Belgická skupina Unilin, která patří do vůbec největší mezinárodní skupiny výrobců podlah Mohawk, pokračuje v expanzi do Česka. Po vyškovské společnosti Magnum Parket, kterou koupila už před pěti lety, teď přebírá i firmu Everel z Tříbětic na Kroměřížsku. 

22:13

Američanka Dalilah Muhammadová překonala na mistrovství světa v Dauhá vlastní světový rekord v běhu na 400 metrů překážek časem 52,16 sekundy. Ze svého letošního maxima ubrala čtyři setiny. Zuzana Hejnová doběhla ve finále pátá v čase 54,23.

22:32

Abbey Road, předposlední studiové album legendární poprockové skupiny The Beatles, se po téměř 50 letech vrátilo na čelo britského žebříčku nejprodávanějších alb. Pochvaluje si to i jeden ze dvou stále žijících členů slavné čtyřčlenné formace Paul McCartney. (ČTK)

22:51

České školství není na povinnou maturitu z matematiky připravené. Spěje to k tomu, že tisíce středoškoláků nebudou mít maturitní vysvědčení, upozorňuje předseda České středoškolské unie Viktor René Schilke.

 

23:24

Americké akcie dnes opět posílily, jejich hlavní indexy si připsaly více než procento. Dnešní údaje o situaci na trhu práce totiž zmírnily obavy ohledně vývoje ekonomiky Spojených států, ale zároveň nepodkopaly vyhlídky na další snížení úroků. (ČTK)

23:41

 

23:59

Hokejisté Philadelphie porazili v zápase NHL Global Series v pražské O2 areně Chicago 4:3. V utkání se představili tři čeští útočníci - na straně vítězných Flyers Jakub Voráček a v dresu Blackhawks David Kämpf a Dominik Kubalík.

07:13

Írán po téměř třech měsících propustil australský pár, který zadržel kvůli údajnému provozu dronu bez povolení. Oznámila to dnes podle agentury AP australská ministryně zahraničí Marise Payneová.

07:28

Královský palác v nigerijském státě Oyo oznámil úmrtí své želvy. Podle paláce se dožila 344 let, o čemž ovšem odborníci pochybují. Želva Alagba žila v paláci ve městě Ogbomoso v jihozápadní Nigérii. Tim Skelton, který řídí oddělení plazů v bristolské zoo, se domnívá, že není možné, aby Alagba žila tak dlouho. (ČTK)

07:46

Ze slavných lidí popkultury bychom neměli dělat světce, takový Gott nebyl, říká Vácha.

 

07:59

Belgičtí ochránci přírody vypsali odměnu 30 000 eur (770 000 korun) za informace, které by pomohly odhalit příčinu zmizení vlčice, jež se v této zemi jako první zástupkyně svého druhu objevila poprvé po sto letech. Informoval o tom server BBC.

08:12

Celé hongkongské metro dnes kvůli násilným protestům zůstane zavřené. Informovala o tom podle agentury Reuters železniční společnost MTR. V pátek večer vyšly do ulic tisíce protestujících a ve městě se dopouštěly výtržností, policie proti nim použila slzný plyn, vodní děla i ostrou palbu.

08:29

Mzdy v Česku rostou od roku 2000 mnohem rychleji než v Německu. Loni byla průměrná mzda v ČR více než dvakrát vyšší než v roce 2000. Pokud by se převedla na eura, měli by Češi každý měsíc k dispozici třikrát více než před 18 lety. Němcům se průměrná mzda proti roku 2000 zvedla o 44 procent. (Purple Trading)

08:44

Ve Venezuele rostou počty případů svévolného zabavování bytů lidí, kteří v předchozích několika letech utekli z této jihoamerické země. Informoval o tom argentinský server Infobae. Podle venezuelských opozičních médií se zabavování bytů děje se souhlasem vlády Nicoláse Madura. Ta to ale popírá.

jarvis_5c5c81b6498e678d7ab7d72c.jpeg

08:59

Zoo Brno za osm milionů korun rozšíří stáje pro žirafy. Peníze na to dá Brno. Díky stájím návštěvníci uvidí žirafy i v zimě, což dosud nebylo možné. V tiskové zprávě to uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle mluvčího zahrady Michala Vaňáče má zoo čtyři žirafy. (ČTK)

09:11

Obchod s názvem Team Putin (Putinův tým) má být příští týden otevřen v centru Moskvy na místě, kde se až do července prodávala obuv věhlasné značky Christian Louboutin. Oznámil to server RBK s odvoláním na majitelku butiku Aizel Trudelovou.

09:33
 

 

09:44

Americký senátor Bernie Sanders, který chce za demokraty příští rok kandidovat v amerických prezidentských volbách, tento týden prodělal infarkt. Podle agentury AP to v pátek potvrdil jeho volební štáb poté, co byl 78letý politik po téměř třech dnech propuštěn z nemocnice v Las Vegas.

09:59

U hokejistů Pardubic skončil trenér Ladislav Lubina, odvolán byl po čtvrté porážce v řadě. Poslední tým extraligy zatím povede asistent Radek Bělohlav. (ČTK)

10:16

Česko by mělo v příštích třech letech poskytnout 300 milionů korun na humanitární pomoc v afrických zemích. Navrhuje to ministerstvo zahraničí v materiálu, který v úterý projedná vláda. Česká pomoc by měla přispět k odstraňování příčin migrace z Afriky do Evropy. (ČTK)

10:27

 

10:48

Ochránit úřady a další instituce před zneužíváním práva na informace ze strany žadatelů má novela zákona o svobodném přístupu k informacím, kterou v úterý projedná vláda. Návrh ministerstva vnitra zavádí mimo jiné možnost žádat při rozsáhlém vyhledávání informací finanční zálohu. (ČTK)

11:01

Ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku se uskuteční Mezinárodní festival poezie, na který přijíždějí nejlepší recitátoři z Česka a Slovenska. Na letošní 55. ročník se přihlásil rekordní počet soutěžících, bude jich šest desítek. Festival se uskuteční od 17. do 19. října. (ČTK)

11:16

Americký prezident Donald Trump nařídil výrazně snížit počet pracovníků Národní bezpečnostní rady (NSC). S odvoláním na pět zdrojů obeznámených s tímto plánem to dnes napsala agentura Bloomberg. Zpráva přichází v době, kdy Trump čelí ústavní žalobě kvůli stížnosti pracovníka tajných služeb, která souvisí s činností NSC.

Donald Trump

11:30

Zákaz olověné munice i rybářských olůvek by mohl v Evropské unii platit od roku 2023. Upozornili na to jeho odpůrci z řad rybářů, myslivců a dalších držitelů zbrojních průkazů s odkazem na plán Evropské agentury pro chemické látky (ECHA). Na předkládání připomínek agentura tento týden stanovila lhůtu do půlky letošního prosince. (ČTK)

11:43

Nejméně 73 mrtvých a více než 3000 zraněných si vyžádaly v posledních dnech protivládní demonstrace v Iráku. Většina obětí podle této bilance pochází z řad demonstrantů, protestujících od úterka proti korupci a přetrvávajícím ekonomickým a sociálním problémům. (AFP)

12:01

Velkou výzvou, se kterou se bude zdravotnictví podle připravovaného strategického dokumentu Zdraví 2030 muset potýkat, bude stárnutí populace. Vyžádá si změny organizace zdravotní péče i jejího financování, vyplývá z dokumentu, který má ČTK k dispozici.

12:14

Centrální vila farmy Čapí hnízdo měla od začátku sloužit pro soukromé účely současného premiéra Andreje Babiše, uvádí web iROZHLAS.cz. Své tvrzení server opírá o dokumenty, které získal od několika institucí na základě informačního zákona.

Kde byla? Farma Čapí hnízdo měla ročně prezentovat firemní reklamu za desítky milionů korun. Podle expertů tam na ni nebyl prostor.

12:30

Ekvádorské odborové svazy v dopravě se v pátek dohodly ukončit protesty proti zrušení dotací na pohonné hmoty, které v největších ekvádorských městech, včetně metropole Quita, v uplynulých dvou dnech ochromily dopravu. Oznámily to dnes tiskové agentury.

12:44

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes prohlásil, že Ankara podnikne pozemní a vzdušnou operaci v Sýrii východně od Eufratu, kde Turecko a USA ještě nezřídily plánovanou bezpečnou zónu. Uvedla to agentura Reuters.

12:57

Členské země Evropské unie se shodly, že alternativní podoba tzv. irské pojistky, kterou tento týden předložila Británie, nepovede k uzavření nové brexitové dohody. Podle britských médií to v pátek večer uvedla Evropská komise. Britský premiér Boris Johnson na twitteru zopakoval, že jeho země evropský blok opustí 31. října. (ČTK)

Boris Johnson

13:13

Odbory ve francouzské státní energetické firmě EDF dnes ohlásily, že 17. října znovu vstoupí do stávky, pokud vláda neodvolá plány na restrukturalizaci společnosti. Uvedla to agentura Reuters.

13:27

Augustova tiskárna v Litomyšli na Svitavsku dnes vystavila na jeden den malířská díla litomyšlského rodáka Julia Mařáka. Výstavu uspořádala k dnešnímu 120. výročí Mařákova úmrtí. Jsou na ní vedle grafických listů či olejových studií také známé Mařákovy uhly. (ČTK)

13:45

Ragbisté Anglie si jako první tým na mistrovství světa v Japonsku zajistili postup do čtvrtfinále. Také ve třetím utkání porazili soupeře vysokým bodovým rozdílem, nad Argentinou zvítězili 39:10. (ČTK)

13:59

 

14:18

V pořadí třicátá lavička Václava Havla je ode dneška součástí první kapucínské terasy pod brněnskou katedrálou Petrov. V den, kdy by Václav Havel oslavil třiaosmdesáté narozeniny, ji odhalila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) spolu s rektorem Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) a Havlovým blízkým přítelem Petrem Oslzlým. (ČTK)

14:29

Vlak dnes dopoledne na Berounsku srazil a usmrtil člověka, pravděpodobně šlo o sebevraždu, řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. Provoz vlaků na trati Praha - Beroun je omezený, v místě jezdí po jedné koleji, vyplývá z informací na webu Českých drah.

14:45

Představitelé Severní Koreje a Spojených států dnes ve švédské metropoli Stockholmu zahájili nové rozhovory ve snaze ukončit několikaměsíční pat ve vyjednávání o severokorejském jaderném programu. Informují o tom zpravodajské agentury Kjódó a AFP.

14:59

Zádušní mší v armádní katedrále ve Varšavě dnes v poledne začal pohřeb otce nynějšího polského premiéra, někdejšího disidenta Kornela Morawieckého, který zemřel v pondělí ve věku 78 let jako nejstarší polský zákonodárce. Mezi smutečními hosty je podle serveru Onet.pl český premiér Andrej Babiš. (ČTK)

15:14

 

15:34

Po současném chladnějším období se začne příští týden oteplovat, předpovídají meteorologové. V týdnu od 14. října by se teploty mohly dostat nad dlouhodobý průměr pro toto období. Navíc by nemělo ani příliš pršet. Vyplývá to z měsíční předpovědi, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav. (ČTK)

15:48

Íránské ministerstvo zahraničí nepotvrdilo slova svého velvyslance v Moskvě o brzkém propuštění na svobodu ruské novinářky Julije Juzikové, zadržené v Teheránu. Uvedla to dnes ruská tisková agentura TASS s odvoláním na ruské velvyslanectví v íránské metropoli.

16:05

Navzdory novému zákazu zakrývání obličeje při demonstracích dnes stovky lidí při nepovoleném shromáždění pochodovaly Hongkongem s maskami na tvářích. Vyjadřovali tak nesouhlas s opatřením, které začalo platit v noci na dnešek, píše agentura AFP.

16:23

Vojenský soud v Kamerunu nařídil propustit na svobodu vůdce opozice a všechny další opoziční předáky, kteří dnes před něj byli předvedeni, oznámila agentura AFP. Opoziční vůdce Maurice Kamto byl letos v únoru obžalován ze vzpoury a hrozil mu trest smrti.

16:41
16:59

Stovka aktivistek z feministického hnutí Femen dnes v Paříži poklidně protestovala proti vraždám žen, které zabili jejich manželé či partneři, včetně těch bývalých. Informovala o tom agentura AFP.

17:18

Osm mrtvých a 18 zraněných si vyžádal v noci na dnešek útok neidentifikovaných ozbrojenců na severu Rwandy u hranic s Kongem. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na místní policii, která po útočnících pátrá. (ČTK)

17:36

Úřad vlády při přípravách pohřbu zpěváka Karla Gotta se státními poctami spolupracuje s policií i armádou, protože očekává obrovský zájem veřejnosti. Novinářům to dnes v Polsku, kde se účastní pohřbu někdejšího disidenta Kornela Morawieckého, řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

17:54

Slovenský politik, sociolog, překladatel a diplomat Martin Bútora dnes převzal Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Cena se tradičně předává v Praze v den narozenin bývalého československého a českého prezidenta Havla, Bútora byl mimo jiné jeho poradcem. (ČTK)

18:13
18:31

Policie vyšetřuje dnešní úmrtí ženy v psychiatrické nemocnici Kosmonosy u Mladé Boleslavi. Není vyloučeno, že ženu někdo zabil, byla nařízena soudní pitva, která se uskuteční v pondělí, řekl dnes ČTK policejní mluvčí Pavel Truxa.

18:50

Papež František dnes slavnostně uvedl do úřadu 13 nových kardinálů. Je mezi nimi i kanadský jezuita Michael Czerny, který se v roce 1946 narodil v Československu. Mezi novými kardinály mimo jiné odborníci na dialog s islámem a muži naslouchající migrantům, napsala agentura AFP.

19:18

Kramářovu vilu na pražské Letné, která slouží jako rezidence českých premiérů, si při dnešním dni otevřených dveří prohlédlo 580 návštěvníků. ČTK to řekla Ivana Krejčiříková z úřadu vlády.

19:37

Více než 50 let starou rozhlednu na nejvyšším vrchu Jestřebích hor Žaltmanu čeká demolice. Nahradí ji nová rozhledna, kterou má z významné části zaplatit veřejná sbírka. (ČTK)

19:56
20:16

Členské země Evropské unie se shodly, že alternativní podoba tzv. irské pojistky, kterou tento týden předložila Británie, nepovede k uzavření nové brexitové dohody. Podle britských médií to uvedl mluvčí Evropské komise.

20:34

Třiačtyřicet migrantů objevila severomakedonská policie v dodávce, jejíž řidič utekl před policejní hlídkou. Policisté dodávku zastavili ve čtvrtek poblíž města Štip zhruba 80 kilometrů východně od metropole Skopje. Ve voze našli 43 utečenců z Bangladéše, Pákistánu a Afghánistánu. (ČTK)

20:54

Thálii za mimořádný výkon v uplynulé sezoně v kategorii opera dnes na slavnostním ceremoniálu v pražském Národním divadle dostala sopranistka Kateřina Kněžíková. Herecká asociace ji ocenila za rolu Julietty v inscenaci Julietta aneb Snář, jedné z vrcholných oper Bohuslava Martinů, kterou uvedlo Národní divadlo moravskoslezské Ostrava.

21:14

Tisíce lidí dnes odpoledne vyrazily do ulic Edinburghu na demonstraci za nezávislost Skotska. Podle organizátorů přišlo na 200 000 lidí, nicméně ani policie, ani edinburghská radnice nedokázaly nezávisle odhadnout, kolik účastníků na akci bylo. (ČTK)

21:32
21:51

Správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josef Monsport připouští, že by mohl stáhnout žalobu na bytové družstvo Svatopluk, uvedla dnes Česká televize. Žalobou se domáhá zaplacení 22 milionů za nájem za byty v Horoměřicích u Prahy za poslední tři roky.

22:11

Thálii za výkon v sezoně v oboru činohra dostala Lucie Trmíková. Mezi muži cenu získal Viktor Dvořák, za celoživotní výkon Mrkvička a Kružíková. (ČTK)

22:30

Zaměstnanec pařížské policejní prefektury, který ve čtvrtek ubodal čtyři kolegy, se hlásil k "radikální verzi islámu". Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na protiteroristické oddělení pařížské prokuratury.

22:50
07:07

Saúdská Arábie nově povolí nesezdaným cizincům, aby směli v tamních hotelích bydlet v jednom pokoji, hotelový pokoj si bude smět najmout i samostatně cestující žena. Informoval o tom server BBC.

07:15

V Jordánsku po měsíci skončí stávka učitelů, nejdelší v historii země, kvůli níž školy zrušily vyučování pro 1,5 milionu žáků a studentů. Vláda se dnes dohodla na zvýšení platů s odbory, informovala agentura Reuters.

07:27

Zemřel uznávaný italský tenorista Marcello Giordani, který dlouhá léta patřil k hvězdným sólistům newyorské Metropolitní opery. Operního zpěváka se nepodařilo lékařům oživit poté, co ve svém domě poblíž města Augusta na Sicílii utrpěl infarkt, bylo mu 56 let. Informovala o tom dnes agentura AP.

07:43

Vachek: Politici jsou strašidla. Zastupitelská demokracie je u konce, bude to maso.

 

07:56

V nemocnicích na západě Ukrajiny se zotavuje 72 lidí, kteří se otrávili na svatební hostině ve městě Putyla, poblíž hranice s Rumunskem a Moldavskem. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na místní úřady. Mezi pacienty je i 18 dětí.

08:15

Turecká pobřežní stráž letos do konce září ve svých výsostných vodách zadržela přes 38.000 migrantů a zatkla při tom 56 lidí podezřelých z převaděčství. Informovala o tom agentura Anadolu. Počet migrantů zadržených Turky je tak v podstatě stejný jako počet lidí, kterým se z Turecka podařilo dostat na řecké ostrovy v Egejském moři.

08:30

Několik desítek lidí v sobotu v centru sibiřského města Jakutsk manifestovalo na podporu šamana Alexandra Gabyševa, který chce vyhnat démony z ruského prezidenta Vladimira Putina. Gabyšev ale nyní čelí obvinění z extremismu a hrozí mu také, že bude prohlášen za nepříčetného. (Newsru.com.)

Ruský prezident Vladimir Putin

08:47

Čtyři lidé včetně dvou hasičů byli podle deníku Los Angeles Times lehce zraněni při trojici výbuchů během pivních slavností v kalifornském městě Huntington Beach. Hasiči soudí, že nejspíš explodoval transformátor.

08:58

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) začala testovat plnou verzi nové elektronické neschopenky, která se bude používat od 1. ledna příštího roku. Lékaři se budou moci do systému připojovat od listopadu, oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

09:13

V obci Větřní na Českokrumlovsku zemřel dnes ráno jednasedmdesátiletý chodec. Podle policejní mluvčí Štěpánky Schwarzové ho srazila dodávka. Dechová zkouška řidiče byla negativní. Nehoda se stala v 7:10.

09:34

 

09:43

Patem skončilo místní referendum v Bělé u Staré Paky na Semilsku k výstavbě velkokapacitního kravína za 100 milionů korun. Pro i proti hlasovalo v sobotu po 84 voličích, účast byla 76,4 procenta. Referendum je platné, bez výsledku a není pro zastupitelstvo závazné, uvedla obec na svém webu.

09:56

Hlasitá mluva nebo neustálé telefonáty mají sice jen malou intenzitu, ale jako narušitelé pozornosti jsou mimořádně nepříjemné a mohou vyvolávat nesoustředěnost, stres, únavu, nehody a snížení výkonu. (Le Monde)

10:12

Devět procent majitelů vůbec nepečuje o svůj kotel. Vyplývá to z průzkumu portálu Ušetřeno.cz, který se během září uskutečnil na vzorku zhruba 900 respondentů napříč celou Českou republikou. Jiný průzkum, který si nechala zpracovat společnost Topíte.cz, upozornil na špatnou dostupnost topenářských služeb v ČR.

10:29

Španěl Marc Márquez se pošesté stal mistrem světa v závodech motocyklů královské třídy MotoGP. Čtvrtý titul za sebou si zajistil výhrou v Thajsku. (ČTK)

Marc Marquez

10:45

Nezaměstnanost v září zůstala na srpnových 2,7 procenta, vyplývá z odhadů většiny analytiků oslovených ČTK. Nezaměstnanost se tak díky přetrvávajícímu dobrému výkonu ekonomiky a napjatému trhu práce udrží v blízkosti svého minima, uvedli ekonomové.

10:55

Ve věku 92 dnes zemřela divadelní a filmová herečka, signatářka Charty 77 Vlasta Chramostová. ČTK to řekl mluvčí národního divadla Tomáš Staněk.

jarvis_5b19545a498ef1cc75b732c4.jpeg

11:14

Více než 100 drobných kusů plastového odpadu mělo v žaludku mládě želvy, které nedávno vyplavilo moře na pláži ve městě Boca Raton na jihovýchodě Floridy. Zjistili to pracovníci místního vzdělávacího centra, kam byla želva přinesena. (CNN)

11:28

Prodej osobních aut s hybridním pohonem se letos za tři čtvrtletí meziročně zvýšil o 74 procent 5763 vozů. Elektromobilů se prodalo 586, tedy o čtvrtinu více. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů. (ČTK)

11:47

Desetitisíce lidí dnes opět zaplavily ulice v centru Hongkongu, kde po vyhlášení kontroverzního zákazu zakrývání tváře pokračují několikaměsíční protivládní protesty. Většina demonstrantů navzdory novému opatření pochodovala s obličejovými maskami, napsala agentura AP.

Hongkong protest maska

12:04

Praha nabídla rodině zesnulého zpěváka Karla Gotta, že by příští týden při letošním ročníku Signal Festivalu nasvítila na jeho počest zlatou barvou Petřínskou rozhlednu. V pořadu Partie televize Prima to dnes řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

12:15

Na vrcholu Sněžky v Krkonoších leží po sněžení minulých dní přibližně 15 centimetrů sněhu. Dnes ráno bylo na 1603 metrů vysoké Sněžce podle informací polské horské služby minus šest stupňů Celsia. Pocitová teplota byla kolem minus 11 stupňů, na vrcholu bylo jasno a vál vítr rychlostí přes 40 kilometrů v hodině.

12:30

Počet veřejných dražeb v Česku letos do konce září meziročně klesl o 0,4 procenta na 1240. Objem odhadních cen draženého majetku vzrostl o 2,1 procenta na 3,36 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Komory dražebníků ČR, které má ČTK k dispozici.

12:48

 

12:59

Živly řádily v letošním roce více než před rokem. Pojišťovny zaznamenaly dvojnásobný nárůst živelních škod. Nejvíce jich způsobily vichřice a krupobití. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.

13:15

Fotbalista David Pavelka z Kasimpasy kvůli zranění podruhé za sebou přijde o sraz reprezentace. Osmadvacetiletý český záložník utrpěl v sobotním zápase turecké ligy zlomeninu čéšky a čeká ho minimálně pětiměsíční rekonvalescence. ČTK o tom informoval Michael Marek z agentury X Production, která se o hráče stará.

13:29

Papež František dnes v kázání na úvod zvláštní biskupské synody odsoudil požáry, jako byl nedávno například ten v Amazonii, které podle něj propukají kvůli "zájmům, jež ničí". Synoda je zaměřená na situaci katolické církve v oblasti Amazonie. (ČTK)

jarvis_5ccb1699498ec2457250e434.jpeg

13:44

Pětadvacetiletý muž dnes časně ráno podle rakouské policie usmrtil ve věhlasném alpském středisku Kitzbühelu pět lidí. Agentura DPA informovala, že motivem činu byla zřejmě žárlivost. Podezřelý, který se po zločinu přihlásil na policii, zastřelil svou bývalou přítelkyni, jejího bratra, její rodiče a dalšího muže.

14:00

Hokejový útočník Richard Jarůšek uspěl na zkoušce v extraligovém Litvínově, kam přišel před měsícem z pražské Sparty. Verva na účastníka mistrovství světa v roce 2016 v Rusku uplatnila opci na další hostování a Jarůšek tak bude na severu Čech působit do konce sezony. (ČTK)

14:12

"Zaslouží-li si někdo pohřeb se státními poctami, tak Vlasta Chramostová," míní předseda Ústavního soudu a signatář Charty Rychetský. Pohřeb se státními poctami bude mít zpěvák Karel Gott. 

jarvis_5c40510f498e10d52fdb92a8.jpeg

14:31

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl, že by na něj byl vyvíjen tlak ze strany americké hlavy státu Donalda Trumpa v souvislosti s vyšetřováním aktivit bývalého viceprezidenta Spojených států Joea Bidena a jeho syna Huntera. Učinil tak v rozhovoru, který dnes zveřejnila japonská agentura Kjódó.

14:44

V 80 letech dnes zemřel anglický bubeník Ginger Baker, známý především z působení ve skupině Cream, kde byl jeho spoluhráčem Eric Clapton. Na twitteru to oznámila rodina hudebníka.

14:59

V Praze na Újezdě muž ohrožoval tento týden lidi na ulici mečem, policie opilého dvaadvacetiletého cizince zadržela. Nikomu se nic nestalo, mladík je podezřelý z výtržnictví. "Při výslechu se pak k činu doznal, ale neuvedl žádný motiv," uvedl dnes na policejním webu mluvčí Jan Daněk. (ČTK)

15:32

Berlínská zeď neměla navždy zůstat nevzhledným betonovým monstrem. Podle jednoho z východoněmeckých plánů se měla proměnit na zelený živý plot. V rozhovoru to řekl historik Gerhard Sälter z Nadace berlínské zdi. Všechny podobné plány soudruhů z komunistické Německé demokratické republiky ale vzaly za své 9. listopadu 1989, kdy berlínská zeď padla. (ČTK)

15:47

Čtyři lidé dnes ráno zemřeli při střelbě v soukromém baru v centru amerického města Kansas City. Na twitteru to oznámila místní policie. Dalších pět lidí utrpělo zranění. Okolnosti incidentu nejsou známy. Podezřelý je stále na útěku, policie ale nevylučuje, že střelců bylo více. (ČTK)

16:04
16:21

Ministr dopravy Vladmír Kremlík (za ANO) není spokojený s prací policie při vymáhání zákazu předjíždění kamionů u problematických úseků rekonstruované dálnice D1. Dnes to uvedl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Dodal ale, že situace se už zlepšuje. (ČTK)

16:37

Dvojice amerických astronautů dnes na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vystoupila do volného kosmického prostoru, aby instalovali nové baterie. Jejich pracovní směna je rozvržená na více než šest hodin. (ČTK)

16:53
 
17:12

Právní zástupce takzvaného whistleblowera, jehož stížnost rozpoutala proces ústavní žaloby proti  Donaldu Trumpovi, uvedl, že zastupuje dalšího stěžovatele z prostředí tajných služeb. Jeho nový klient prý má "informace z první ruky" o některých bodech původní stížnosti a již hovořil s generálním inspektorem amerických tajných služeb Michaelem Atkinsonem. (ČTK)

17:28

Zpomalení ekonomického růstu už začíná být v českém průmyslu cítit, první náznaky přicházejí ze zahraničí, uvedl Svaz průmyslu a dopravy. Vyjádření poskytl v souvislosti s Mezinárodním strojírenským veletrhem, který v pondělí začíná na brněnském výstavišti. 

17:47
 
18:02

Adam Ondra se stal poprvé mistrem Evropy v lezení na obtížnost. Favorizovaný český reprezentant vyhrál v Edinburghu před Španělem Albertem Ginésem Lópezem a navázal na triumf na světovém šampionátu, který v srpnu ovládl už potřetí v kariéře. Z mistrovství Evropy měl Ondra dosud tři stříbrné medaile.

18:19

Severní Korea dnes pohrozila, že nebude pokračovat v jaderných rozhovorech se Spojenými státy, pokud Washington neupustí od své "nepřátelské politiky" vůči KLDR. Prohlášení severokorejského ministerstva zahraničí přišlo po sobotní schůzce vyjednavačů obou stran, která "nesplnila očekávání" Severokorejců. Pchjongjang prý bude na americkou změnu kurzu čekat jen do konce roku. (ČTK)

18:39
 
18:59

Tunisané dnes volí nový parlament, ale klid ve volebních místnostech svědčí o jejich rozčarování, hlavně ekonomikou, od revoluce z roku 2011. Tato deziluze přivedla do politické arény nové vyzyvatele, snažící se prosadit proti zavedeným stranám, uvedla agentura Reuters. "Tunisané hlasují o změnách bez nadšení," napsala agentura AFP. (ČTK)

19:18

Prezident Miloš Zeman příští rok udělí zesnulému zpěvákovi Karlu Gottovi Řád bílého lva první třídy, nejvyšší český řád. Zeman to dnes řekl v rozhovoru, který poskytl rádiu Frekvence 1. Udělit řád již letos u příležitosti 28. října by podle Zemana bylo příliš krátce po pohřbu, který se koná v sobotu 12. října. Zeman tomu nechce vystavit zpěvákovu rodinu. (ČTK)

19:37

Srpnová nezaměstnanost v Evropské unii.

19:59

Nejméně 104 mrtvých si během necelého týdne vyžádaly nepokoje v Iráku. Uvedl to dnes v státní televizi mluvčí ministerstva vnitra. Mezi zabitými je podle mluvčího i osm příslušníků pořádkových sil. Zranění utrpělo 6107 demonstrantů a více než 1200 členů pořádkových sil. Demonstranti podle mluvčího vypálili 51 veřejných budov a osm ústředí politických stran. (ČTK)

20:18

Prezident Miloš Zeman udělí letos u příležitosti státního svátku 28. října státní vyznamenání svému předchůdci ve funkci Václavu Klausovi. Jména dalších osobností odmítl Zeman prozradit, posluchači se podle něj mají nechat překvapit.

20:45
21:12

Prezident Miloš Zeman by volil současného premiéra Andreje Babiše (ANO), pokud by se rozhodl v příštích volbách kandidovat na prezidenta republiky. Zeman to dnes řekl v rozhovoru pro rádio Frekvence 1. Ve čtvrtek Zeman označil za dobré potenciální kandidáty do voleb odborového předáka Josefa Středulu a šéfa Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého. (ČTK)

21:51

V dnešních parlamentních volbách v Portugalsku podle očekávání s mnohaprocentním náskokem zvítězila Socialistická strana premiéra Antónia Costy. Vyplývá to z odhadů výsledků zveřejněných po uzavření volebních místností. Druhá je středopravá Sociálnědemokratická strana, která v předchozích volbách před čtyřmi lety vyhrála.

22:05
22:41

Do pochodu pařížskými ulicemi proti návrhu zákona o dostupnosti umělého oplození pro všechny ženy dnes přišlo 74 500 lidí. Pochod organizovalo 21 sdružení, včetně hnutí konzervativních katolíků, které před sedmi lety pořádalo obří demonstraci 600 tisíc lidí proti povolení homosexuálních sňatků. Ty však zákonodárci přesto povolili.

23:14

Slawomir Neumann dnes odstoupil z funkce předsedy poslaneckého klubu nejsilnější opoziční strany v polském parlamentu, Občanské platformy.  Odstoupení je důsledkem zveřejnění dva roky staré, tajně pořízené nahrávky Neumanna, s vulgaritami a cynickými výrazy, kterou v předvečer parlamentních voleb odvysílala Polská televize, ovládaná vládní stranou Právo a spravedlnost. Nový parlament budou Poláci volit už za týden. (ČTK)

06:36

Bílý dům podle agentury AP v neděli potvrdil, že Turecko brzy podnikne vojenskou operaci na severu Sýrie. Tisková mluvčí Stephanie Grishamová uvedla, že americké jednotky ofenzivu nepodpoří a ani se jí nezúčastní a nebudou se již vyskytovat v bezprostřední blízkosti oblasti.

06:48

Britský premiér Boris Johnson je připraven obrátit se na nejvyšší soud, aby zajistil, že Spojené království bude moci opustit na konci tohoto měsíce Evropskou unii bez dohody o podmínkách rozluky. Píše o tom deník The Daily Telegraph s odvoláním na vládní zdroje. 

Britský premiér Boris Johnson při rozhovoru pro BBC.

07:00

V nedělních parlamentních volbách v Portugalsku podle očekávání zvítězila Socialistická strana (PS) premiéra Antónia Costy, ve 230členném jednokomorovém parlamentu ale nebude mít absolutní většinu. Potvrdily to předběžné výsledky po sečtení většiny hlasů. (Reuters)

07:15

Česká tenistka Petra Kvitová se stala šestou účastnicí Turnaje mistryň, vrchol sezony si dvojnásobná vítězka Wimbledonu zahraje posedmé v kariéře.

07:28

V dnešních předčasných volbách v Kosovu zvítězila opozice. Potvrzují to průběžné výsledky po sečtení zhruba tří čtvrtin hlasů. V čele je nacionalistické levicové hnutí Sebeurčení (Vetëvendosje) s 25,9 procenta hlasů. Rovněž opoziční středopravý Demokratický svaz Kosova (LDK) bývalého premiéra Isy Mustafy pak získal 25,33 procenta hlasů.

07:46

Začíná to psychickým terorem, který může přerůst v teror fyzický. Jeden syn zlomil svojí matce nohu tak, že skončila v invalidním důchodu, líčí Kateřina Kovářová, scenáristka dokumentu z cyklu Z lásky nenávist, který v úterý uvede ČT.

 

08:02

Osobní automobil dnes v noci na příjezdu do Pardubic z Chrudimi srazil chodce, který i přes resuscitaci srážku nepřežil. Smrtelná nehoda se stala na okraji městské části Nové Jesenčany. Silnice byla zhruba tři hodiny po půlnoci uzavřena, policisté odklánějí v obou směrech dopravu přes Pardubice. (www.dopravniinfo.cz)

08:18

Policejní zásahová jednotka v neděli večer zadržela sedmdesátiletého muže, který se zabarikádoval ve svém domě v České Třebové. Měl u sebe zbraň a podle policie hrozilo, že by si mohl ublížit. Muž je v policejní cele, zákrok se obešel bez zranění, uvedla dnes mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

08:33

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil dílčí nedostatky v hospodaření správ národních parků, například při zadávání veřejných zakázek, pronájmu majetku nebo účetnictví. Pro budoucí financování považují kontroloři za problematický pokles cen i objemu prodávaného dřeva, protože tržby z něj představují významnou část výnosů správ národních parků. (ČTK)

08:46

 

08:59

V Japonském moři se dnes srazila japonská hlídková loď s velkým severokorejským rybářským plavidlem, které se částečně potopilo. Přes deset členů jeho posádky, kteří skončili v moři, bylo zachráněno, informovala později japonská pobřežní stráž. Incident se podle ní stal ve výlučné ekonomické zóně Japonska. (ČTK)

09:17

Bývalý americký prezident Jimmy Carter upadl ve svém domě v Georgii a způsobil si zranění, které si vyžádalo šití nad obočím. Přesto se ale pětadevadesátiletý bývalý politik po nehodě zúčastnil koncertu v Tennessee, který byl součástí akce dobročinné organizace Habitat for Humanity. (ČTK)

Bývalý americký prezident James "Jimmy" Carter oznámil, že onemocněl rakovinou. Podstoupí léčení v nemocnici v Atlantě.

09:33

Italská pobřežní hlídka v noci na dnešek vylovila z moře u Sicílie těla dvou utonulých uprchlíků a zachránila 22 dalších. Byli ve člunu, na němž se do Evropy snažilo dostat až 50 lidí. Záchranná operace pokračuje. Oznámila to dnes italská pobřežní stráž. (ČTK)

09:43

V Rokycanech už potřetí skončila výroba legendárního českého kola Favorit. Po dvou předchozích bankrotech zkrachovala také firma Favorit Manufacture, která novou verzi bicyklů vyráběla od roku 2016. Majitel ochranné známky Richard Galovič zadlužený podnik těsně před tím stihl prodat, uvedl dnes server Seznam Zprávy.

10:05

Průmyslová výroba v Česku v srpnu klesla o 3,8 procenta po červencovém růstu 5,6 procenta. Letošní srpen měl ale o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění tak byla průmyslová produkce meziročně nižší o 1,2 procenta. Nižší byla zejména výroba počítačů a elektronických přístrojů a zpracování kovů.(ČSÚ)

10:16

Britská policie kvůli obavám z násilností hostujících fanoušků usilovala o přeložení pátečního zápasu českých fotbalistů s Anglií v pražském Edenu. UEFA však utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy odložit odmítla. Informovala o tom britská média.

10:28

Seriál: Přichází nová vlna antisemitismu, varuje Fedor Gál.

 

10:47

Řidiči na Slovensku nebudou muset od letošního listopadu měnit nepoužité prošlé autolékárničky. Oznámilo to dnes slovenské ministerstvo dopravy. Podobnou změnu zavedlo Česko už loni na podzim. (ČTK)

10:57

Britská banka HSBC Holdings Plc. se chystá ve snaze snížit náklady propustit až 10.000 zaměstnanců, zejména těch vysoce placených. Informoval o tom list The Financial Times s odvoláním na dva obeznámené zdroje.

11:14

Správa Krkonošského národního parku v reakci na zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) připustila pochybení při pronájmu pozemků. Odmítla ale, že by vznikla škoda, vyplynulo z vyjádření zástupců Správy KRNAP. Závěry kontrol hospodaření všech čtyř národních parků ČR zveřejnil dnes NKÚ na svém webu. (ČTK)

11:30

Hned mi nápadníka vraťte. Připomeňte si Vlastu Chramostovou v Námluvách.

 

11:42

Vdova po prezidentu Václavu Havlovi Dagmar Havlová chce nedaleko své chalupy na Hrádečku na Trutnovsku postavit hotelový apartmánový resort, uvedla dnešní Mladá fronta Dnes. Součástí projektu Hrádeček Resort by měly být apartmány a hlavní budova. (ČTK)

11:58

Český průmysl stále odolává obchodním válkám i brexitu, analytici oslovení ČTK se v srpnu obávali hlubšího poklesu. Letní čísla podle nich bývají zkreslená dovolenými. Průmyslová výroba v srpnu klesla o 3,8 procenta po červencovém růstu 5,6 procenta.

12:11

Ministerstvo financí tvrdí, že výroky prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi nebyly nesprávným úředním postupem, a že tedy nevznikl nárok na odškodnění od státu. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová má opačný názor a trvá na zveřejnění omluvy, a to na webových stránkách jak ministerstva, tak i Hradu. (ČTK)

Peroutka, soud, Zeman, Hrad, Kaslová

12:20

První dva hongkongští demonstranti byli obviněni z porušení nového kontroverzního zákazu zakrývání tváře, který začal platit v sobotu. Hongkongská vláda opatřením reagovala na pokračující prodemokratické protesty, které stále častěji přerůstají v násilí. (ČTK)

12:31

V čele investiční společnosti skupiny J&T Finance Group je od října dlouholetý šéf finančních trhů J&T Banky Daniel Drahotský . V roli ředitele společnosti vystřídal Miloslava Zábojníka. J&T Banka o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

12:39

Ostravská zoologická zahrada bude podporovat program na záchranu mořských želv. Zastřešuje ho nezisková organizace Turtle Foundation, která vznikla v Německu. Zahrada si z několika aktivit organizace vybrala projekt na ochranu kožatky velké na Mentawajských ostrovech v Indonésii. (ČTK)

12:45

Křičel, že ho zabijí. A pak ho přivezli v rakvi. Drama na Valašsku zažila jako dítě.

 

12:52

Britský úřad pro civilní letectví (CAA) dnes dovedl do konce operaci Matterhorn. Za dva týdny vypravil 746 letů a zpět do Británie dopravil přes 140.000 klientů zkrachovalé britské cestovní kanceláře Thomas Cook, informoval úřad na svém webu.

13:02

Letošní Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získali Američané William Kaelin a Gregg Semenza a Brit Peter Ratcliffe za objev molekulárních mechanismů, jejichž prostřednictvím buňky vnímají dostupnou hladinu kyslíku a přizpůsobují se tomu. Jména laureátů dnes oznámil stockholmský Karolínský institut. (ČTK)

13:14

Místopředseda KSČM Petr Šimůnek dnes podal ministerstvu kultury podnět k zařazení sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze 6 na seznam kulturních památek. Kandidát na předsedu KSČM ČTK řekl, že pokud se úřad nezačne podnětem zabývat do měsíce, zváží, zda se obrátí na soud.

Maršál Koněv osvobozoval část Československa, ale v 50. letech potlačil maďarské povstání, podílel se na výstavbě Berlínské zdi a zaštítil zpravodajský průzkum před okupací Československa v roce 1968.