On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
06:59

Seriál Hra o trůny počtvrté získal americkou televizní cenu Emmy v kategorii nejlepší dramatický seriál. Jeho protagonisté si na udílení těchto cen vysloužili potleskl ve stoje a dvě ocenění, nejvíce cen si ale z ceremoniálu v Los Angeles odnesli tvůrci britské komediální série Potvora. (ČTK)

07:15

Máme se starat o to, co je v zájmu českých občanů, nemáme zodpovědnost za miliardu lidí v Africe, tvrdí poslanec Václav Klaus mladší, zakladatel hnutí Trikolóra. Není naším zájmem cpát dětem do škol klimatické náboženství a genderové šílenosti, říká.

 

 

07:29

Řecká policie zatkla v neděli na aténském letišti deset syrských migrantů, kteří se chtěli dostat do jiné země EU v převleku za ukrajinský volejbalový tým. Informovala o tom agentura AP. Stát, kam Syřané mířili, neuvedla. (ČTK)

07:43

Stát si posvítí na pomalé opravy dálnic, slibuje ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Na dálnicích se letos řidiči potýkají s extrémním množstvím uzavírek, kritické situaci by podle ministra pomohlo, pokud by se na stavbách začalo pracovat i v noci. 

07:57
08:09

Kvůli opravě kolejí dnes začíná měsíční výluka tramvají v pražských Holešovicích. Provoz bude přerušen mezi zastávkami Pražská tržnice - Dělnická do 25. října a dotkne se šesti pravidelných linek. Dopravní podnik zavedl denní náhradní autobusy. (ČTK)

08:22

Ministerstvo práce a sociálních věcí chybovalo v účetní závěrce za loňský rok a nedostatky mělo i ve vnitřním kontrolním systému. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu. V účetní závěrce zjistili kontroloři nesprávnosti za 12,4 miliardy korun.

08:35

Start‑up Carvago obchodující s ojetými automobily koupil vývojáře softwarů TEAS a Autosoft využívaných autobazary. Nejnovější projekt spoluzakladatele e‑shopu Košík.cz Jakuba Šulty tak větším propojením s prodejci vozů získá šanci k dalšímu růstu.

08:47
09:12

Praha se chystá vykoupit desítky pozemků pod světelnými křižovatkami, které patří soukromým subjektům. Deníku E15 to řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Město potřebuje pozemky, aby mohlo zprovoznit systém zelené vlny a zefektivnit tok automobilů po městě. (ČTK)

09:25

Desetitisíce lidí se i přes deštivé počasí v neděli sešly v brazilském Riu de Janeiro na tradičním pochodu sexuálních menšin LGBT. Mnozí z účastníků nesli transparenty kritizující brazilského krajně pravicového prezidenta Jaira Bolsonara, který v minulosti proslul homofobními výroky. (ČTK)

09:37
09:50

Některé budovy v centru Prahy, například Tančící dům, Obchodní dům Kotva a Dům módy na Václavském náměstí pokrylo přes noc dočasné graffiti. Akce má upozornit na nedostatek legálních ploch pro street art. Stěny svých domů poskytla streetartovým umělcům Pražská správa nemovitostí. (ČTK)

10:02

Instagram skryje dospívajícím reklamu propagující plastické operace a léky na hubnutí. Právě tato věková skupina je podle mnohých psychologů nejzranitelnější a dopad podobných příspěvků na zdraví jejích příslušníků bývá nejhorší. 

10:15

Francouzský prezident Emmanuel Macron hledá peníze pro start-upy. Začínající firmy mají ve Francii problémy se sháněním investorů, kteří se údajně příliš bojí riskovat, obracejí se proto raději na USA nebo Velkou Británii. Podle Macrona ale tento trend může ohrozit suverenitu země.

10:28

 

10:42

Cestovní kancelář Neckermann, která je v Česku součástí zkrachovalé britské kanceláře Thomas Cook, neočekává problémy českých klientů s návratem domů. Údajně ale mohou nastat problémy u Čechů, kteří si koupili zájezd u Thomase Cooka v Německu nebo Británii.

10:55

Nejméně 35 civilistů zahynulo a 13 dalších utrpělo zranění v noci na dnešek při útoku afghánských vládních sil na úkryt povstalců z řad Tálibánu v provincii Hílmand na jihu země. Podle agentury Reuters to uvedli dva zástupci místních úřadů. (ČTK)

11:07

Praha podruhé vypsala výběrové řízení na pozici ředitele magistrátu. ČTK to zjistila z úřední desky magistrátu. V předchozím řízení komise z přihlášených uchazečů nikoho nevybrala. Vedením úřadu, který zaměstnává zhruba 2300 úředníků, je nyní pověřena zástupkyně ředitele Zdena Javornická.

11:29
11:42

Nejméně 30 lidí se od neděle v Jižní Koreji zranilo v důsledku silného tajfunu Tapah. Bouře také přerušila dodávky elektřiny do více než 27 000 jihokorejských domácností. S odvoláním na místní úřady o tom dnes informovala agentura AP. Podle agentury Kjódó hlásí problémy i Japonsko. (ČTK)

11:55

Ve věku 82 let o víkendu zemřel první německý kosmonaut Sigmund Jähn. Informovalo o tom Německé středisko pro letectví a kosmonautiku. Kosmonaut z tehdejší Německé demokratické republiky v roce 1978 pobýval ve vesmíru téměř osm dní se sovětským kolegou Valerijem Bykovským.

12:07

Zájem britských podnikatelů o byznys v Česku s blížícím se brexitem dále klesá. V ČR aktuálně podniká 4694 firem s britskými vlastníky, o pět procent méně než v roce 2018, vyplývá z dat poradenské firmy Bisnode. (ČTK)

12:19

Rusko bude investovat do modernizace ozbrojených sil separatistické Abcházie, jejíž nezávislost Moskva uznala po válce s Gruzií v roce 2008. Dekret nařizující vládě financování abchazské armády podepsal prezident Vladimir Putin, oznámila dnes agentura Tass. (ČTK)

12:32
12:44

Španělská policie kvůli možnému plánování násilných činů dnes ráno zadržela devět katalánských separatistů. Zabavila materiál, který by mohl být použit k výrobě výbušnin, informovala agentura Reuters.

12:57

Brexit bez dohody může pro automobilky znamenat zvýšení nákladů až o 5,7 miliardy eur, tedy asi 147 miliard korun. Ve společné výzvě to dnes uvedli zástupci evropských automobilek včetně českého Sdružení automobilového průmyslu. (ČTK)

13:09

Podnikatelská aktivita v Německu v září poprvé za více než šest let klesla, v celé eurozóně se pak její růst téměř zastavil. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které v pondělí zveřejnila společnost IHS Markit a které výrazně zaostaly za očekáváním analytiků.

13:22

 

13:35

Organizace Lékaři bez hranic (MSF) dnes kritizovala Světovou zdravotnickou organizaci za příliš přísný systém při rozdělování vakcín proti ebole. Kvůli této nepružnosti je podle MSF v Kongu očkováno proti tomuto onemocnění příliš málo lidí ohrožených nákazou. (ČTK)

13:48

KDU-ČSL vytvořila petici, jejímž cílem je zakotvení ochrany vody přímo v Ústavě České republiky. Novinářům to dnes řekla senátorka Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Petice má v elektronické i fyzické formě několik tisíc podpisů. (ČTK)

14:01

Údajný americký špion Oleg Smolenkov, který měl působit v nejvyšších patrech kremelské hierarchie, byl zařazen na seznam pohřešovaných a bylo po něm vyhlášeno pátrání. Agentuře RIA Novosti to dnes sdělil mluvčí ruského ministerstva vnitra. (ČTK)

14:15
14:29

Albánskou Tiranu po sobotním zemětřesení zachvátila v neděli večer panika vyvolaná falešnou zprávou, že každou chvíli mohou nastat další velmi silné otřesy. Ministryně obrany Olta Xhaçkaová informaci důrazně popřela a pohrozila tvrdým trestem původcům paniky. (ČTK)

14:44

Británie je přesvědčena, že za útoky na saúdskoarabská ropná zařízení v polovině září je zodpovědný Írán. Uvedl to dnes britský premiér Boris Johnson, informovala agentura Reuters. (ČTK)

14:59

Exploze v supermarketu dnes v obci Sankt Jodok am Brenner na západě Rakouska zranila devět lidí. Podle záchranářů není nikdo v ohrožení života, uvedla agentura APA. Podle informací deníku Tiroler Tageszeitung jeden z dělníků navrtal rozvod plynu, což mohlo být příčinou výbuchu. (ČTK)

15:15
15:29

Ruská vláda podpořila pařížskou dohodu o klimatu z roku 2015. Na schůzi svého kabinetu to dnes oznámil premiér Dmitrij Medveděv. Podle médií jde o důležitý krok k ratifikaci smlouvy, která omezuje emise skleníkových plynů do ovzduší. (ČTK)

15:42

Podmínkou k povolení dalšího provozu bloků jihočeské Jaderné elektrárny Temelín musí být přeshraniční zkoumání dopadů na životní prostředí. Vyplývá to podle agentury APA z odborného posudku, který si u linecké Univerzity Johannese Keplera objednalo hornorakouské ministerstvo životního prostředí.

15:54

Britové mají veliký problém, protože cestovní kancelář používala i svoje letadla. Přesun klientů může trvat několik dnů i týdnů, popisuje místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Logisticky je to veliká akce, britská vláda na to vyčlenila padesát letadel.

 

16:02

Klimatický summit, který začíná dnes v New Yorku a na který navazuje zahájení všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN a další série vrcholných schůzek, znamená pro obyvatele a návštěvníky tohoto velkoměsta na východním pobřeží Spojených států týden dopravního pekla. (ČTK)

16:13

Slovenská policie ukončila hlavní část vyšetřování loňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, která vyvolala v zemi politickou krizi a vedla k demisi premiéra Roberta Fica. Na přelomu září a října dostane obhajoba příležitost seznámit se s výsledky vyšetřování. (ČTK)

16:16

Česko patří v EU k zemím s nejnižši dostupností jeslí a školek. V péči o děti do tří let je druhá nejhorší, o starší děti desátá od konce, uvadí zpráva EU. (ČTK)

16:35

 

16:42

Příčinou úmrtí bývalého prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho, který zemřel 6. září ve věku 95 let, byla rakovina. Lékaři v Singapuru, kde se dlouhodobě léčil, krátce před jeho smrtí zastavili chemoterapii. Důvodem byl Mugabeho vysoký věk, rozšíření nádorů a nízká účinnost léčby. (BBC)

16:58

Spíše než ve Francii by zastánci účinnějšího boje proti klimatickým změnám měli demonstrovat v Polsku. V rozhovoru poskytnutém listu Le Parisien to řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle Macrona nemají demonstrace ve Francii příliš smysl, ambiciózní klimatickou dohodu EU totiž před časem zablokovalo Polsko - a spolu s ním i Maďarsko, Estonsko a Česko.

17:08

Česká komedie Přes prsty se za jeden týden propadla z prvního místa v žebříčku víkendové návštěvnosti českých kin na čtvrté. V čele žebříčku ji vystřídal Román pro pokročilé v hlavní roli s Markem Vašutem. Nová česká komedie porazila i další díl ze série amerických akčních filmů o veteránu Rambovi se Sylvestrem Stallonem.

17:20

Nejméně 16 mrtvých a 65 zraněných civilistů si vyžádaly nepokoje ve městě Wamena v indonéské provincii Papua, kde demonstranti podpalovali domy. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na armádního mluvčího. Momentální situaci popsala jako stabilní. Při nepokojích byl podle agentury AP zabit také jeden voják.

17:33

Iksko, nebo křížek? Název tlačítka na ovladači rozdělil "pařany". Máme řešení.

 

17:48

Ekonomika eurozóny nevykazuje žádné přesvědčivé důkazy oživení a přetrvávající pokles zpracovatelského průmyslu by mohl ohrozit zbytek ekonomiky. Na jednání výboru pro hospodářské záležitosti Evropského parlamentu to dnes prohlásil odcházející šéf Evropské centrální banky Mario Draghi. (ČTK)

18:00

Česká republika na dnešním klimatickém summitu OSN hovořit nebude, ačkoli dodržuje závazky z pařížské klimatické konference z roku 2015. Dnes to novinářům v newyorském sídle OSN řekl český premiér Andrej Babiš, který poukázal na to, že naopak země, které sliby neplní, dnes prostor ke stanovení dalších klimatických výzev dostaly. (ČTK)

18:17

Bývalý sovětský prezident a jeden z "otců" sjednocení Německa Michail Gorbačov si u příležitosti dnešního vydání své nové knihy v Německu postěžoval na "lavinu problémů" v nynějším světě, a to včetně současných vztahů mezi Ruskem a Německem. Německý název knihy by se dal volně přeložit jako "Co je nyní v sázce". (ČTK)

18:28

S otcem jsme se rozloučili tajně. Na okamžik odkryli tělo, vzpomíná Růžena Valčíková.

 

18:42

Britský ministr pro brexit Stephen Barcly dnes ujistil, že práva českých občanů žijících v Británii zůstanou zachována v nynější podobě i po odchodu země z Evropské unie. Po schůzce s ministrem vnitra Janem Hamáčkem zároveň vyzval Čechy, aby neváhali s registrací u britských úřadů, která je nutná pro uznání toho, že v zemi trvale žijí. (ČTK)

19:03

Když nezměníme způsob života, riskujeme život samotný. Při zahájení dnešního klimatického summitu v New Yorku to prohlásil generální tajemník OSN António Guterres. Po šéfovi OSN vystoupila i 16letá švédská aktivistka Greta Thunbergová. Světové vůdce zkritizovala za jejich nečinnost. (ČTK)

19:16

Otálením s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) a před dvěma lety Andreje Babiše (ANO) z funkce ministra financí porušil prezident Miloš Zeman ústavu. Shodli se na tom ústavní právníci Jan Kysela, Jan Wintr a Jan Kudrna při dnešním sněmovním semináři nazvaném Klíčové aspekty ústavní žaloby na prezidenta. (ČTK)

19:26

Opoziční zastupitel Martin Škorpík (KSČM) se dnes stal předsedou kontrolního výboru kolínského zastupitelstva, dosud byl pouze jeho členem. Nahradil Martina Hermana (ANO), kterého zastupitelé z funkce odvolali v květnu. (ČTK)

19:43

Boj o klima? Vymýváme kelímky od jogurtů a pak letíme přes půl světa, říká psycholog.

 

19:57

Slavnostní ceremoniál dnes oficiálně zakončil hloubení první části tunelu na západně Alp, který tvoří stěžejní část plánované rychlodráhy z francouzského Lyonu do italského Turína. Proraženo bylo prvních devět kilometrů, informovala agentura AFP.

20:13

V britském Swindonu byli odsouzeni k několikaměsíčním trestům vězení dva lidé, kteří rozšířili na sociální sítě záběry zesnulého fotbalisty Emiliana Saly. Tělo Argentince, jenž tragicky zahynul letos v lednu při letecké havárii nad kanálem La Manche, si pracovníci bezpečností služby natočili v márnici. (ČTK)

20:33

 

20:45

V Alžírsku dnes začal ostře sledovaný soudní proces s bratrem bývalého prezidenta Abdala Azíze Butefliky Saídem, dvěma bývalými mocnými šéfy tajných služeb a předsedkyní krajně levicové strany. Všichni čtyři čelí obviněním ze spiknutí proti státu a armádě, za což jim podle agentury AFP hrozí vysoké tresty.

21:02

Německo zdvojnásobí příspěvek do fondu OSN na pomoc méně rozvinutým zemím v boji s klimatickými změnami, oznámila dnes na klimatickém summitu OSN německá kancléřka Angela Merkelová. Namísto dvou miliard eur (51,8 miliardy Kč) půjde o čtyři miliardy eur (přes 103,6 miliardy Kč). (ČTK)

21:18

Japonská automobilka Nissan Motor a její bývalý šéf Carlos Ghosn se dohodli na urovnání sporu s americkou Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) kvůli nepravdivým informacím ve finančních výkazech týkajících se odměn Ghosna. Nissan v rámci urovnání zaplatí 15 milionů USD (353,2 milionu Kč) a Ghosn jeden milion USD, uvedla SEC v prohlášení. (ČTK)

21:30

Seriál: Nechtěla jsem, aby se za mě děti styděly, říká chartistka Němcová

 

21:47

Jihokorejská automobilová skupina Hyundai Motor Group investuje 1,6 miliardy USD (37,7 miliardy Kč) do společného podniku na vývoj technologií pro samořídící vozy s firmou Aptiv. Je to největší zahraniční investice jihokorejského výrobce aut, jejímž cílem je dohnat konkurenty na trhu autonomních vozů, uvedla agentura Reuters.

22:03

Americký voják sdílel na internetu návod na výrobu bomby, hovořil o záměru zabíjet ultralevicové aktivisty a chtěl vyhodit do povětří budovu zpravodajské stanice. S odvoláním na soudní dokumenty o tom dnes informovala agentura AP.

22:22

Generální tajemník OSN António Guterres na dnešním klimatickém summitu světové vůdce vyzval ke konkrétním činům v boji s klimatickými změnami. Podobně se vyjádřila i 16letá švédská aktivistka Greta Thunbergová, která zároveň představitele států v emotivním projevu zkritizovala za jejich nečinnost. (ČTK)

22:34

 

22:43

Americký výrobce letecké techniky Boeing odškodní rodiny 346 lidí, kteří zahynuli při haváriích dvou letadel typu 737 MAX v Etiopii a Indonésii. Poškozeným vyplatí 144.500 dolarů (3,4 milionu korun), uvedla dnes společnost v prohlášení. Informovala o tom agentura Reuters.

22:59

Spojené státy pravděpodobně přemístí část svých vojáků z jiných evropských zemí do Polska. Uvedl to dnes americký prezident Donald Trump při setkání se svým polským protějškem Andrzejem Dudou na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku. (ČTK)

23:12

Nejlepším fotbalistou roku podle FIFA byl zvolen argentinský útočník Lionel Messi. Hvězda Barcelony získala ocenění už pošesté, což je rekord.

jarvis_5b70829e498eff310dd4df0d.jpeg

23:34

Mezinárodní dárci uvolní 500 milionů dolarů (asi 11,8 miliardy korun) na ochranu deštných pralesů, včetně těch amazonských, ve kterých už několik měsíců zuří rozsáhlé požáry. Prohlásil to dnes francouzský prezident Macron po schůzce na okraji Valného shromáždění OSN, které se však nezúčastnila Brazílie. (Reuters)

23:47

Akcie v USA dnes uzavřely téměř beze změny. Vzhůru táhla trh firma Apple. Negativně však na náladu zapůsobila smíšená statistika v době, kdy ekonomika čelí problémům souvisejícím s americko-čínskou obchodní válkou. (ČTK)

23:59

Americký prezident Donald Trump dnes na okraj jednání OSN vyzval k ukončení pronásledování na základě náboženského vyznání, a to na akci, kde se mluvilo o pošlapávání práv čínských menšinových Ujgurů Pekingem. Informovala o tom agentura Reuters.

Pokud se Donaldu Trumpovi v nějaké oblasti opravdu daří rušit kroky jeho předchůdce Baracka Obamy, je to ekologie. Z Obamových projektů i rozhodnutí vstřícných k životnímu prostředí přežilo jen málo.

 

06:29

Severně od Portorika dnes udeřilo zemětřesení o síle 6,0 stupně, jehož ohnisko se nacházelo v poměrně malé hloubce deseti kilometrů. Informovala o tom americká geologická služba USGS. Zprávy o případných zraněných nebo škodách zatím nejsou k dispozici. (ČTK)

06:44

Výrobce elektromobilů Tesla chce v roce 2020 otevřít několik poboček ve východní Evropě. "Doufám, že na začátku příštího roku otevřeme na Slovensku, v Chorvatsku, Srbsku a ve většině východní Evropy," oznámil v pondělí na twitteru šéf automobilky Elon Musk. Neupřesnil však, zda prodejní místo plánuje otevřít i v České republice.

06:56

Jako zajímavý označil český premiér Andrej Babiš pondělní projev mladé švédské aktivistky Grety Thunbergové na klimatickém summitu v New Yorku, překvapil ho ale tón, který 16letá dívka na adresu státníků zvolila. Světové vůdce ve velmi emotivním proslovu zkritizovala za jejich nečinnost v boji proti změnám klimatu. (ČTK)

07:10

Nový ministr kultury Lubomír Zaorálek se v rozhovoru ohlíží za svou kariérou od chvíle, kdy jako lídr ČSSD prohrál v roce 2017 volební souboj s Andrejem Babišem. "Tehdy jsem uvažoval o odchodu z politiky, ale kvůli voličům jsem v ní nakonec zůstal, nemohl jsem prásknout dveřmi," tvrdí Zaorálek, který nyní opět patří k nejvlivnějším politikům ČSSD.

07:21

O tom, kdy se budou moci letadla Boeing 737 MAX vrátit do provozu, budou rozhodovat jednotliví národní regulátoři, a to nezávisle na závěrech amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA). V pondělí to na setkání regulátorů leteckého provozu v Kanadě řekl šéf FAA Stephen Dickson. Stroje Boeing 737 MAX po celém světě nelétají od března kvůli vyšetřování, které se rozběhlo po dvou leteckých katastrofách s 346 oběťmi na životech. (ČTK)

07:49

České společnosti Prusa Research a Kiwi.com se umístily v první pětce žebříčku Technology Fast 500 EMEA nejrychleji rostoucích firem v regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky. Celkem se do žebříčku dostalo sedm firem z Česka, což je o dvě více než v předchozím roce.

08:01

Vůdci dvou nejsilnějších formací v izraelském parlamentu Benny Ganc z uskupení Modrá a bílá a dosluhující premiér Benjamin Netanjahu ze strany Likud se shodli, že spolu začnou jednat o vytvoření koaliční vlády. Oznámili to po pondělní schůzce s prezidentem Reuvenem Rivlinem.

08:17

"Když se narodili, byl jsem nejšťastnější člověk na světě," říká Pavel Markovič, profesí řidič tramvaje a hrdina nejnovějšího dílu dokumentárního seriálu o životě rodin s dětmi s vážným zdravotním postižením. Dvojčátka – dívku a chlapce – si prý vždycky přál, a když se před necelými deseti lety narodili, splnil se mu životní sen.

 

08:33

Philip Morris ČR v 1. pololetí meziročně zvýšil čistý zisk o 15,8 procent na 2 miliard korun. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 27,5 procent na 8,2 miliard korun. (ČTK)

08:47

Japonská automobilka Honda Motor do roku 2021 ukončí prodej naftových vozů v Evropě. Oznámila to firma. Podle listu Nikkei vyřadí Honda ze své evropské nabídky naftové verze automobilů Civic a HR-V. Automobilka již dříve uvedla, že od roku 2025 hodlá v Evropě prodávat pouze auta s elektrickým pohonem.

09:01

Vrchní zemský soud v německém Frankfurtu rozhodl, že výrobci doplňků stravy je nemohou inzerovat jako léčbu nebo prevenci alkoholové kocoviny. Kocovina je podle soudu nemoc a příslib jejího vyléčení potravinovým výrobkem je proto nezákonný, informovala německá média. Proti pondělnímu verdiktu soudu se lze odvolat.

09:12

Frekventovanou Evropskou ulici, která spojuje hlavní město s letištěm a Kladnem, čeká během následujících měsíců rekonstrukce. Řidiči se musejí připravit na uzavírky a dopravní omezení, přičemž práce potrvají minimálně do konce roku, v případě nepříznivého počasí do jara. První etapa začne ve středu, kdy Technická správa komunikací (TSK) začne opravovat úsek mezi ulicemi Thákurova a Šárecká. Projíždět se tudy bude jedním jízdním pruhem, informovala na webu mluvčí TSK Barbora Lišková.

09:24

Příští dny by mohly zásadně zvýšit prestiž české vědy ve světě. Záleží na tom, zda se tuzemským vědcům podaří přesvědčit tým světových kolegů, že jim Česko dokáže pomoci s projektem Breakthrough Starshot. Jedná se o sondu, která má díky solárnímu pohonu doletět do jiné planetární soustavy. To zatím žádný objekt nedokázal. Domlouvat spolupráci s týmem Breakthrough Initiatives, jejž spoluzakládal známý astrofyzik Stephen Hawking, vědci budou během několikadenní konference v Praze.

Sluneční plachetnice: Nanoloď, kterou stvořil mezinárodní tým vědců založený Stephenem Hawkingem, bude ve vesmíru urychlovaná laserovým paprskem.

09:41

 

10:01

Británie v pondělí díky mimořádným leteckým spojům dopravila zpět do vlasti přes 14 700 klientů zkrachovalé cestovní kanceláře Thomas Cook. Oznámil to dnes britský úřad pro civilní letectví (CAA). Dalších zhruba 135 300 klientů by se mělo do Británie vrátit během 13 dnů. (ČTK)

10:18

Ruský hacker vydaný loni z Gruzie do USA se v pondělí v New Yorku přiznal k rozsáhlé internetové krádeži osobních dat klientů americké banky JP Morgan Chase. Oznámila to agentura Bloomberg. Šestatřicetiletý Andrej Ťurin má vyslechnout rozsudek manhattanského soudu v polovině února, hrozí mu trest vězení 15 až 20 let.

10:32

Pražský vrchní soud zrušil rozhodnutí o zastavení stíhání lékaře Vladimíra Dbalého a dalších obžalovaných v třetí větvi zakázek Nemocnice Na Homolce. Vyplývá to z justiční databáze Infosoud. Případ se tak na základě stížnosti státního zástupce vrací k novému projednání Městskému soudu v Praze. Ten původně uvedl, že u Dbalého už není "téměř žádný prostor pro další významné navyšování trestu". (ČTK)

10:47

Řadu Čechů to možná překvapí, ale Němci nás mají rádi hodně, spojují si nás s příjemnými věcmi, nedovedu si vybavit ošklivý vtip o Češích, říká spisovatel Jaroslav Rudiš. Do kin teď míří film Národní třída natočený podle jeho stejnojmenné novely. Hlavního hrdinu Vandama jsem potkal v pražské hospodě Severka, je to křehký člověk, občas mu ujedou nervy a popere se, líčí autor.

 

11:02

Největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev získá za akcie své asijské součásti zhruba pět miliard dolarů (asi 118 miliard kourn). To je mnohem méně, než firma plánovala ještě v červenci. Primární veřejná nabídka (IPO) je letos ale i tak druhá největší po debutu akcií Uber ve Spojených státech. Firma dnes uvedla, že výnos z prodeje akcií Budweiser APAC použije na snížení dluhu. S akciemi asijské části se začne obchodovat 30. září. (ČTK)

11:16

Dálnici D1 kolem Brna dnes v obou směrech uzavřely nehody kamionů. Kolony dosahují kolem deseti kilometrů. Policisté dopravu odklánějí. Ráno se na 173. kilometru ve směru na Prahu převrátil kamion, dálnice zůstává uzavřená. Asi o hodinu později se na 190. kilometru ve směru na Brno srazily tři nákladní vozy. I tato nehoda je bez zranění, uvedl web Jednotného systému dopravních informací.

11:20

Philip Morris ČR od října povede Andrea Gontkovičová. Ve funkci ředitele firmy i předsedy představenstva nahradí Árpáda Könye, který na ni rezignoval. (ČTK)

11:33

Několik ruských senátorů nedostalo americké vízum a nemůže se zúčastnit nynější schůze Valného shromáždění OSN v New Yorku. Oznámila to dnes ruská tisková agentura TASS a informaci potvrdila i mluvčí ruské diplomacie. Důvody odepření víz nejsou jasné. (ČTK)

11:47

Tribunál Evropské unie dnes v Lucemburku zrušil nařízení Evropské komise (EK), podle něhož měla americká společnost Starbucks doplatit 30 milionů eur (přes 776 milionů korun) na daních v Nizozemsku. Pro EK je to další neúspěch ve snaze zamezit poskytování nepovolené státní pomoci v podobě daňových úlev velkým firmám. Naproti tomu italsko-americká automobilka Fiat s podobným odvoláním neuspěla a soud dnes potvrdil rozhodnutí komise, která firmě nařídila doplatit podobnou sumu v Lucembursku. (ČTK)

11:47

Nejvyšší soud Spojeného království jednomyslně rozhodl, že vynucená přestávka parlamentu je od počátku neplatná. Parlament se může opět sejít. (ČTK)

12:01

Z uzavřeného psychiatrického oddělení nemocnice v Praze 6 utekl v noci na dnešek osmatřicetiletý Antonín Cífka, který trpí bipolární afektivní poruchou. Podle policie je velmi agresivní a mohl by být nebezpečný lidem kolem sebe. Při pátrání žádají policisté o pomoc veřejnost. Zároveň ale varují, aby se lidé nepokoušeli muže sami zadržet. ČTK o tom dnes informoval pražský policejní mluvčí Jan Daněk.

12:12

Podnikatelská nálada v Německu se v září mírně zlepšila, ukázal dnes průzkum mnichovského institutu Ifo. Jeho index důvěry, který je založen na průzkumu mezi zhruba sedmi tisíci německých firem, vzrostl na 94,6 ze srpnových 94,3 bodu. Mírně tak překonal očekávání. Výhled na další měsíce se ale opět zhoršil.

12:26

Platy českých učitelů zůstávají navzdory jejich růstu v posledních letech ve srovnání s ostatními zaměstnanci i jinými ekonomicky vyspělými zeměmi světa nízké. Nerostou o moc rychleji než příjmy jiných vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců a neumožňují ani výraznější odměňování kvalitnějších a zkušenějších pracovníků. Vyplývá to ze studie, kterou vypracoval Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI.

12:38

Internetová firma Google nemusí odstraňovat údaje o lidech, kteří o to požádají, ze všech mutací svého vyhledávače po celém světe. Rozhodl o tom dnes v Lucemburku Soudní dvůr Evropské unie, podle něhož "právo býti zapomenuti" mají lidé pouze v rámci domén v členských státech EU. (ČTK)

Google

12:50

Greta Thunbergová svými radikálními postoji rozděluje společnosti, prohlásil dnes na adresu šestnáctileté švédské klimatické aktivistky francouzský prezident Emmanuel Macron. Americký prezident Donald Trump pak na twitteru napsal jízlivý komentář k pondělnímu emotivnímu vystoupení Thunbergové na klimatickém summitu v New Yorku. Thunbergová podle něj "vypadá jako velice šťastná dívka". (ČTK)

13:03

Obchodní řetězec Albert zvýší od ledna příštího roku mzdy provozním zaměstnancům na prodejnách o devět procent. Bude se to týkat pokladních, skladníků, řezníků, zelinářů a pekařů. Informoval o tom mluvčí Alberta Jiří Mareček. Výši průměrné mzdy a navýšení v korunách neuvedl. Dodal, že jde o čtvrtou vlnu ročního navyšování mezd v řetězci a od konce roku 2016 mzdy průměrně vzrostly téměř o 60 procent. (ČTK)

13:18

Americká internetová společnost Facebook koupila firmu CTRL-Labs, která se zabývá vývojem technologií umožňujících ovládat elektronické přístroje pomocí myšlenek. Oznámil to viceprezident společnosti Facebook Andrew Bosworth, o finančních podmínkách převzetí ale nic bližšího neuvedl. Podle zdrojů televize CNBC činila hodnota transakce 500 milionů až jednu miliardu dolarů (11,8 miliardy až 23,6 miliardy korun).

13:31
13:47
13:59

Cestovní kancelář Neckermann, která je v Česku součástí zkrachované britské kanceláře Thomas Cook, zatím musela zrušit jeden svůj naplánovaný zájezd. Do konce října jich má firma prodaných kolem 650, o jejich osudu rozhodnou jednání s nasmlouvanými hotely. Firma má v zahraniční nyní zhruba 1050 českých klientů. Řekl to mluvčí CK Neckermann Jan Šrámek. (ČTK)

14:05

Ústavní žaloba na prezidenta Miloše Zemana nemá ve sněmovně šanci na úspěch. Podání žaloby vypracované Senátem k Ústavnímu soudu nepodpoří při čtvrtečním projednávání poslanci vládních ANO a ČSSD ani zákonodárci KSČM, která kabinet podporuje, a opoziční SPD. Strany to dnes oznámily na tiskových konferencích. (ČTK)

14:14

Britská libra bezprostředně po výroku soudu o nezákonnosti vynucené přestávky britského parlamentu zvýšila zisky, k dolaru přidala téměř půl procenta na 1,2491 USD. K euru měla k dobru asi 0,3 procenta na 1,1335 eura. Později ale zisky nepatrně omezila. Kvůli silné libře naopak slábnou akcie. (ČTK)

14:17

Opozice vyzývá prezidenta Miloše Zemana, aby přehodnotil rozhodnutí nepokračovat v trestním stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO), pokud by nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman kauzu Čapího hnízda obnovil. Po dnešním jednání zástupců opozičních stran s výjimkou SPD to na tiskové konferenci řekl předseda ODS Petr Fiala. Strany uvítaly slib předsedy vlády, že by případnou takzvanou abolici sám nepodepsal ani k tomu nepověřil jiného člena vlády. (ČTK)

14:31

Státní zemědělský a intervenční fond podle svého ředitele Martina Šebestyána trvá na tom, že v případě dotací pro holding Agrofert nebyl zjištěn střet zájmů jeho původního majitele a premiéra Andreje Babiše (ANO). Šebestyán to dnes řekl novinářům s tím, že o tom informoval senátní komisi pro posouzení unijních auditů EK, které se Agrofertu a Babiše týkají. Proplácení dotací pro Agrofert je nicméně nadále pozastaveno, dodal. (ČTK)

14:47

Německá prokuratura obvinila šéfa automobilového koncernu Volkswagen Herberta Diesse z manipulace s akciovým trhem v souvislosti s emisním skandálem. Obvinění se týká rovněž bývalého šéfa podniku Martina Winterkorna a nynějšího předsedy dozorčí rady Hanse Dietera Pötsche, oznámila dnes prokuratura. Obvinění podle ní záměrně neposkytli investorům včasné informace o finančních důsledcích emisního skandálu, uvedla agentura Reuters.

15:02
15:10

Společnosti Tesco se v Česku daří bojovat proti plýtvání potravinami. Vyplývá to z výroční zprávy skupiny Champions 12.3 při OSN. Tesco v ČR za dva roky snížilo plýtvání potravinami o 55 procent. Zpráva toto snížení popisuje jako "působivé". "Přestože potravinový odpad z provozu společnosti Tesco představuje pouze 0,95% tržeb, jsme odhodláni udělat vše pro to, abychom tento problém vyřešili," uvedl výkoný ředitel Tesco pro ČR Patrik Dojčinovič v tiskové zprávě. 

15:15

Provoz pražského metra na lince C mezi stanicemi Nádraží Holešovice a Pražského povstání byl zastaven, na Florenci spadl pod vlak člověk. V uvedeném úseku dopravní podnik zavedl náhradní autobusovou dopravu. Obdobná situace je i na lince A. (ČTK)

 

15:37

Ostravská hutní a strojírenská společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM) dodá divizi zařízení pro doly firmy ABB Sweden lanový buben pro důlní výtah o váze 74 tun. Hodnota zakázky, jejíž cílovou zemí bude příští léto Kanada, je do 20 milionů korun. (ČTK)

15:50

Školské odbory dnes vyhlásily stávkovou pohotovost. Nedohodly se s ministrem školství Robertem Plagou (ANO) na růstu platů. S nabízeným navýšením nejsou spokojeny. Po jednání školské tripartity to řekl předák školských odborů František Dobšík. Plaga navrhl, aby si všichni učitelé od ledna přilepšili o 2250 korun. Dalších průměrně 1400 korun má putovat do odměn. (ČTK)

15:59

Průměrná česká domácnost letos utratí za elektřinu 32 636 korun, meziročně o 23 procent víc. Nejvíce si podle portálu připlatí ti, kteří elektřinu nepoužívají jen k osvětlení a pro běžné domácí spotřebiče, ale také k ohřevu vody a vytápění. (ČTK)

16:11
16:25

Ve stavebních firmách v Česku pracovalo na konci prvního pololetí 376 445 zaměstnanců a živnostníků, meziročně o 0,9 procenta více. V porovnání se stejným obdobím předkrizového roku 2008 je jejich počet nižší zhruba o desetinu. (ČTK)

16:39

Nejméně osm mrtvých včetně tří dětí a více než 100 zraněných si vyžádalo zemětřesení o síle 5,8 stupně, které dnes zasáhlo sever Pákistánu. Podle agentury Reuters to dnes oznámily vládní úřady, které tak zvýšily původní bilanci.

17:07

Německá automobilka Daimler zaplatí v souvislosti s takzvaným dieselovým skandálem pokutu 870 milionů eur (22,5 miliardy korun). Oznámilo to dnes státní zastupitelství ve Stuttgartu. Důvodem je chybná certifikace naftových vozidel.

17:20
17:30

V uplynulých šesti měsících změnilo zaměstnání téměř 22 procent Čechů. Další čtvrtina lidí si aktuálně jinou práci aktivně hledá (6,7 procenta) nebo se po zajímavých pracovních příležitostech u jiného zaměstnavatele poohlíží (18,3 procenta). (ČTK)

17:39

V Zoo Děčín se narodil samec kriticky ohroženého makaka chocholatého. Zoo se jeho chovu věnuje 24 let. Děčínská zoo je jediná v Česku, která makaka chocholatého chová, řekla dnes tisková mluvčí zoo Alena Hloušková. (ČTK)

17:52

Obraty nákupních center v Česku, Polsku a na Slovensku loni rostly, meziročně nejvíce v Česku, a to o čtyři procenta. Ve středoevropských nákupních galeriích tak jako v předchozích letech dominovala z 35 až 42 procent móda. (ČTK)

18:08

Provozní kapacita jaderných elektráren po celém světě za minulý rok stoupla o 3,4 procenta na nové historické maximum 370 gigawattů. Vyplývá to z výroční zprávy o stavu jaderného průmyslu WNISR. (ČTK)

18:25
18:38

Celkem 23 lidí pozatýkaly v minulých dnech britské a francouzské bezpečnostní složky v rámci vyšetřování nelegální migrace přes Lamanšský průliv. Úřady je podezírají ze snahy pašovat migranty do Británie na člunech či v motorových vozidlech. (ČTK)

18:51

Krach britské cestovní kanceláře Thomas Cook tuzemský trh výrazněji nezmění. V Česku totiž společnost nepatřila mezi klíčové hráče. Dceřinou firmou Thomas Cook v Česku je CK Neckermann. Uvedli to odborníci na tuzemský cestovní ruch. (ČTK)

19:05

Česká měna dnes mírně zpevnila k oběma hlavním světovým měnám. K 17:00 posílila oproti předchozímu závěru vůči euru o tři haléře na 25,86 Kč/EUR a vůči dolaru o čtyři haléře na 23,51 Kč/USD. (ČTK)

19:17

Pražská burza dnes smazala část svých pondělních ztrát. Index PX posílil o 0,24 procenta na 1047,57 bodu. Hlavním tahounem byly akcie mediální skupiny CME. Dařilo se ale také cenným papírům energetické společnosti ČEZ a technologické firmy Avast. (ČTK)

19:30
19:41

Maďarsko odmítá uznat část deklarace OSN o univerzální zdravotní péči, která podle Budapešti uvádí, že v členských státech světové organizace by nelegální migranti měli mít stejný přístup ke zdravotní péči jako místní občané řádně platící daně. (ČTK)

19:55

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku prohlásil, že jaderná moc by buď měla být dostupná pro všechny, nebo zakázána plošně. Napsala o tom agentura Reuters.

20:07

Ceny ropy dnes na trhu klesají. Reagují tak na pondělní slabou statistiku z Evropy a Japonska, která obnovila obavy o další vývoj poptávky na trhu, a na zprávy, že by Saúdská Arábie mohla obnovit těžbu ropy po útocích rychleji, než se čekalo. (ČTK)

20:27

Polská vláda dnes odsouhlasila návrh rozpočtu na rok 2020, který počítá s nejvyššími příjmy i výdaji od roku 1989. Polský premiér Mateusz Morawiecki uvedl, že rozpočet podpoří růst a bude vyrovnaný. Nyní o něm bude jednat parlament. (ČTK)

20:40
20:59

Saúdská Arábie kupuje ropu od svých sousedů, aby po útoku na svá ropná zařízení dodržela závazky, které má vůči zahraničním rafineriím. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na dobře informované zdroje.

21:12

Česko vyčíslilo náklady na splnění ekologických cílů spojených s energetikou do roku 2030 na tři biliony korun. V Bruselu to řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla po jednání zástupců unijních zemí věnovanému klimatickým cílům v energetice. (ČTK)

21:20

Zrušení evropské směrnice o autorském právu na internetu, které u Soudního dvora EU žádá Polsko, odmítlo Česko podpořit. Premiér Andrej Babiš (ANO) to napsal v dopise určeném pirátům, ti ho vyzvali, aby se k polské žalobě připojil. 

21:39

Vodáci se nadále nebudou moci plavit po řekách s alkoholem v krvi bez hrozby pokuty. Poslanci dnes při opětovném schvalování neprosadili novelu, která by nulovou toleranci k alkoholu zrušila. (ČTK)

21:55

Izraelská národní knihovna objevila 80 let starý ručně psaný dopis, který na začátku druhé světové války židovskému činiteli napsal indický politik, myslitel a bojovník za národní nezávislost Móhandás Karamčand (Mahátma) Gándhí. (ČTK) 

V Izraeli našli dopis, který Gándhí poslal židovskému činiteli.

22:09

Slovenský vládní letoun dnes večer mimořádně přistál v polském hlavním městě Varšavě. Důvodem byly nečekané zdravotní komplikace předsedy maďarského parlamentu, který byl se na palubě, uvedl dnes server Sme.sk.(ČTK)

22:21

Ve Švýcarsku dnes začalo třídenní mimořádné zasedání největší unie veřejných poštovních služeb na světě, Světové poštovní unie. Jednat bude o hrozbě vlády prezidenta Donalda Trumpa, že USA opustí organizaci, kterou před 145 lety pomáhaly založit. (ČTK)

22:36

Slovinské aerolinky Adria Airways zrušily téměř všechny lety na dnešek a na středu, protože nemají hotovost. Dopad to může mít až na 3700 pasažérů, napsala agentura Reuters s odvoláním na dnešní oznámení leteckého dopravce.

22:57
23:28

Klimatické změny pravděpodobně negativně ovlivní život na Zemi již v následujících několika desítkách let. Vědci, podnikatelé a vlády proto už vážně uvažují o tom, kam se lidstvo přesune, až bude naše planeta neobyvatelná.

23:45
23:59

Zákonodárci naklonění vládě venezuelského prezidenta Nicoláse Madura se dnes po dvou letech vrátili do parlamentu ovládaného opozicí. Konec jejich bojkotu oznámil přímo Maduro. Informaci přinesla agentura Reuters.

06:31

Americká Sněmovna reprezentantů zahájí proces přípravy ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa. Oznámila to dnes šéfka dolní komory parlamentu, demokratka Nancy Pelosiová. (ČTK)

06:45

Pozůstalí po obětech šíleného střelce, který v roce 2012 při promítání filmu Temný rytíř povstal zabil v americkém kině 12 lidí, napsali dopis filmové společnosti Warner Bros., v němž vyjádřili obavy z nového snímku Joker. 

06:59

Bankovní rada České národní banky dnes bude jednat o nastavení měnové politiky, tedy úrokových sazeb. Podle odhadů analytiků ponechá rada úrokové sazby beze změny. (ČTK)

07:13

 

07:27

Slovenská prezidentka Čaputová věnovala většinu svého vystoupení na všeobecné rozpravě zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku tématu boje proti změnám klimatu. Hovořila ale také o nerespektování pravidel některými mocnostmi, podle slovenských médií nepřímo kritizovala Rusko a syrský režim.

07:41

Španělský operní pěvec Plácido Domingo ukončil spolupráci s newyorskou Metropolitní operou, kde měl dnes vystoupit v titulní roli opery Macbeth. Důvodem je podle deníku The New York Times napětí ve sboru kvůli vyjádřením dvou desítek žen, které v médiích pěvce ovinily ze sexuálního obtěžování.

07:59

Klimatické změny pravděpodobně negativně ovlivní život na Zemi již v následujících několika desítkách let. Vědci, podnikatelé a vlády proto už vážně uvažují o tom, kam se lidstvo přesune, až bude naše planeta neobyvatelná. Nápady má NASA ale i miliardáři Elon Musk nebo Jeff Bezos.

08:14

Německá vláda se rozhodla poskytnout půjčku 380 milionů eur německému leteckému přepravci Condor, jehož mateřská společnost Thomas Cook zkrachovala. Oznámil to německý ministr hospodářství Peter Altmaier. Překlenovací úvěr má zajistit pokračování provozu aerolinek a ochránit pracovní místa. (ČTK)

08:31

Český brankář David Rittich zazářil v úterním přípravném utkání před novou sezonu NHL a vychytal 20 úspěšnými zákroky výhru Calgary nad Winnipegem 2:0. Asistenci u druhé branky Flames si připsal útočník Michael Frolík. Nahrávku zaznamenal také Ondřej Palát z Tampy Bay. (ČTK)

David Rittich průměrně inkasuje jen 2,48 gólu na zápas. V NHL je letos v této statistice jen pět lepších brankářů.

08:45

Ústavní soud odmítl stížnost exekutorky Pavly Fučíkové, která dostala v kárném řízení pokutu 50 000 korun. Důvodem byly vazby mezi exekutorským úřadem Fučíkové a společností Hicra Reality, ve které měla majoritní podíl. (ČTK)

09:04

Pardubická krajská policie se zabývá trestním oznámením, které podalo ministerstvo práce a sociálních věcí na chemickou firmu Synthesia ze skupiny Agrofert kvůli dotacím z evropského sociálního fondu. ČTK to dnes řekl Pavel Hochmann z Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové.

09:19

Bílý dům do konce týdne zveřejní přepis udání anonymního stěžovatele z prostředí amerických tajných služeb, který upozornil na problematický rozhovor prezidenta Donalda Trumpa s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. (ČTK)

09:33
09:47

Hodnota kybernetické měny bitcoin v úterý prudce klesla. Pozdě večer bitcoin ztrácel zhruba 15 procent a na krátkou dobu se dostal pod 8000 dolarů (188 200 Kč). To je nejnižší úroveň od poloviny června. Později část ztrát smazal a dnes se jeho cena pohybuje kolem 8500 dolarů. (ČTK)

09:59

Do Česka přichází nový program pro střední a velké firmy, který ocení jejich řízení. Poradenská a auditorní společnost Deloitte zde spouští projekt Best Managed Companies, jenž běží už ve více než 20 zemích. Tuzemské firmy se tak dostanou po bok například společnosti Rossmann, která ocenění získala loni v Německu.

10:13

Více než rok po spuštění trhu Start pražské burzy se na tomto alternativním tržišti pro menší podniky může objevit už šestý titul. Investorům své akcie v nadcházejících dvou měsících bude nabízet Karo Invest, jediný zpracovatel kůží pro nábytkářskou výrobu ve střední Evropě.

10:26

Češi nemají skoro nikoho rádi, nemůžeme se tu ale pořád schovávat v ohrádce, říká spisovatel Rudiš.

10:40

Téměř polovinu všech hypoték si berou žadatelé sami. Sílící generace takzvaných singles hledá menší, zato praktické a komfortní bydlení. Obě pohlaví do něj shodně investují až po třicítce. Muži se k investici do bydlení odhodlají ve 36 letech, ženy o rok později. (ČTK)

10:54

Německá divize zkrachovalé britské cestovní kanceláře Thomas Cook dnes podala návrh na insolvenční řízení. Informovala o tom agentura DPA. Divize zahrnuje značky Thomas Cook, Neckermann, Öger Tours, Air Marin a Bucher Reisen. (ČTK)

11:08

Hokejisty extraligového Třince posílí třiatřicetiletý kanadský obránce Cam Barker. Třetí hráč draftu NHL z roku 2004, který v kanadsko-americké soutěži odehrál včetně play off 327 zápasů, bude za Oceláře hrát nejméně do první reprezentační přestávky, tedy do začátku listopadu. (ČTK)

11:21
11:33

Sázková společnost Sazka za 30 let prodala 750 milionů stíracích losů, na výhrách vyplatila 11 miliard korun. Na tiskové konferenci to dnes řekl mluvčí Sazky Václav Friedmann. (ČTK)

11:44

Celníci zadrželi o víkendu na pražském letišti více než 45 000 pašovaných cigaret. V sedmi zavazedlech se je na pravidelné lince do Madridu snažili převézt dva cizinci, muž a žena. Škoda je přes 158 000 korun. (ČTK)

11:55

Řetězec Globus místo pokuty 183 milionů korun odškodní své dodavatele za to, že je tlačil k využívání účetního systému Markant, který nepotřebovali. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. (ČTK)

12:06

Bývalého šéfa estonské součásti Danske Bank Aivara Reheho nalezli mrtvého. Z finančního skandálu banky, který vznikl v době, kdy ji Rehe v letech 2007 až 2015 řídil, tento člověk podezřelý nebyl. Ve vyšetřování ale figuroval jako svědek.

12:17
12:28

Češi investují stále velice konzervativně. Z 526 miliard korun investovaných v polovině roku 2019 ve fondech kolektivního investování bylo téměř 35 procent umístěno ve smíšených fondech, přibližně čtvrtina v dluhopisových a jen pětina v čistě akciových fondech. (ČTK)

12:39

Ženy na Slovensku nadále budou moci požádat o interrupci do 12. týdne těhotenství a bez omezení při ohrožení svého zdraví a života či v případě genetické poruchy plodu. Slovensko právní úpravu interrupcí nezpřísní. (ČTK)

12:50

Mzda placených zastupitelů obcí a krajů, kteří jsou zároveň členy Parlamentu nebo vlády, se sníží na dvě pětiny. Sněmovna přehlasovala senátní veto novely skupiny poslanců ANO a Pirátů proti kumulaci odměn z funkcí, která to předpokládá. Předlohu dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

13:01

Singapurská firma během několika měsíců od posledního setkání s technologií Super X-Fi vytvořila bezdrátová sluchátka, která nepotřebují speciální zesilovač ani zdroj zvuku: Creative SXFI Theater. Díky nim přesvědčí i skeptiky, že zvuk ze sluchátek může znít jako z reprosoustavy.

13:12
13:23

Bankovní rada České národní banky dnes nechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na dvou procentech. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. (ČTK)

13:34

Evropští vědci pod vedením svých kolegů z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze budou mapovat, jak se bakterie odolné účinku antibiotik šíří v odpadních vodách, a současně zjišťovat typy genů, které tyto bakterie činí rezistentní vůči antibiotikům. (ČTK)

13:47

Ruský nízkonákladový letecký dopravce Pobeda zvýší počet letů z moskevského letiště Vnukovo do Karlových Varů a zpět z dvou na pět letů týdně. Navýšení bude platit nejen do konce letního letového řádu, tedy do 26. října 2019, ale i po celou dobu zimního letového řádu až do 27. března 2020. (ČTK)

13:54

Výkonnou ředitelkou Národní galerie se po dobu, než vzejde její nový generální ředitel z konkurzu, má stát ekonomka Anne-Marie Nedoma, řekl zdroj ČTK.

14:06

Nejvýznamnějšími původci kybernetických hrozeb v Česku jsou podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) jiné státy. Jde především o aktéry napojené na Rusko a Čínu, vyplývá ze zprávy o stavu kybernetické bezpečnosti ČR za rok 2018, kterou příští týden projedná vláda. (ČTK)

14:13
14:19

Pro ponechání úrokových sazeb beze změny dnes hlasovalo pět členů bankovní rady ČNB. Dva členové byli pro zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu. Na tiskové konferenci po jednání rady o tom informoval guvernér ČNB Jiří Rusnok. Bankovní rada tak dnes nechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na dvou procentech. (ČTK)

14:27

Poprvé do USA emigroval přes Japonsko v roce 1973 a v New Yorku zcela propadl blues. Kvůli životní lásce k Věře Peroutkové se ale po roce vrátil. Za nelegální opuštění republiky strávil rok a půl za mřížemi. Bítníka s dlouhými vlasy nenechal ovšem režim na pokoji. V seriálu Tváře vzoru ´89 přinášíme vzpomínky těch, kteří vzdorovali komunistické totalitě.

 

14:44

Jogurt se dostal na první místo coby nejčastěji propagovaný produkt na titulních stranách letáků. Naproti tomu kuřecí maso, které bylo jedničkou před třemi lety, se propadlo až na 11. pozici. Pivo i po třech letech drží druhou příčku. Ukazuje to nová analýza společnosti Česká distribuční, která letáky obchodních řetězců doručuje.

14:55

 

15:10

Brno dostalo od společnosti P&O Netherlands nabídku na odkup poloviny akcií Technologického parku v Brně za 21,5 milionu eur (asi 550 milionů korun). Rada doporučuje zastupitelstvu, aby nákup akcií schválilo, řekla dnes novinářům primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Za stejnou cenu mohl akcie koupit Jihomoravský kraj, jehož zastupitelstvo to ale minulý týden odmítlo. (ČTK)

15:22

Vedení hlavního města definitivně zamítlo možnost přestěhovat své úředníky do Kasáren Karlín. Podle magistrátní studie jsou prostory technicky nevyhovující a nemají dostatečnou kapacitu. Kasárna patří státu a město uvažovalo, že by je od něj převzalo. To se nyní nestane a Praha bude hledat pro své sídlo nové místo. V minulosti se mluvilo například o stavbě nové budovy Na Knížecí nebo odkupu Škodova paláce, kde je část úředníků v pronájmu. (ČTK)

15:35

O budoucnosti české cestovní kanceláře Neckermann, pobočce zkrachovalé britské CK Thomas Cook, se v současnosti vyjednává. ČTK to řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Německá divize CK Thomas Cook dnes podala návrh na insolvenční řízení, kromě ní ho vyhlásily rakouská a polská divize, uvedly zahraniční agentury. Otázkou podle Papeže je, zda oficiální německý likvidátor umožní, aby česká CK Neckermann ještě nějakou dobu existovala a mohla dokončit zaplacené zájezdy na září a říjen. (ČTK)

15:44

Po volbách jsme zaznamenali neuvěřitelný nárůst předplatitelů, teď už to ale umíme sami, zlepšili jsme se a ve světě se děje hodně závažných věcí, kterým lidé chtějí rozumět, popisuje CEO The New York Times Mark Thompson. Nejlepší odpovědí na útoky proti médiím je zaměstnat víc investigativních novinářů. A tak zatímco všichni ostatní novináře propouštějí, my zaměstnáváme stále nové, říká.

 

15:56

Česko dosud nečelilo žádnému soustředěnému kybernetickému útoku, který by cílil na kritickou informační infrastrukturu. Ve zprávě o stavu kybernetické bezpečnosti ČR za rok 2018, kterou příští týden projedná vláda, to uvedl Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. (ČTK)

16:08

Pro ponechání úrokových sazeb beze změny dnes hlasovalo pět členů bankovní rady ČNB. Dva členové byli pro zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu. Na tiskové konferenci po jednání rady o tom informoval guvernér ČNB Jiří Rusnok. Bankovní rada tak dnes nechala úrokové sazby beze změny. (ČTK)

16:21

Asociace ředitelů gymnázií dnes v otevřeném dopise ministrovi školství vyzvala vládu ke zvýšení platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy v ČR. Asociace podporuje zároveň požadavek školských odborů, aby se v příštím roce platy učitelů navýšily o deset procent v tarifu. (ČTK)

16:33

 

16:46

V Británii se dnes po více než dvou týdnech sešla dolní komora parlamentu. Generální prokurátor Geoffrey Cox poslancům řekl, že vláda respektuje úterní verdikt nejvyššího soudu, jenž označil vynucenou parlamentní přestávku původně plánovanou na pět týdnů za nezákonnou. (ČTK)

16:58

Od roku 2005 roste hladina moří dvaapůlkrát rychleji než průměrně ve 20. století. Uvádí to zpráva OSN, která zároveň varuje, že hladina se bude i v budoucnu zvedat větším tempem, než se čekalo. Podle CNN tak hrozí, že města jako New York nebo Šanghaj budou čelit pravidelným záplavám.

17:11

Trump požádal Zelenského, aby nechal vyšetřit Huntera Bidena, syna Joea Bidena, který je favoritem mezi demokratickými kandidáty do voleb prezidenta USA. Vyplývá to z přepisu telefonního hovoru amerického prezidenta s jeho ukrajinským protějškem, který zveřejnil Bílý dům.

17:24

V čínské metropoli Pekingu bylo oficiálně otevřeno nové mezinárodní letiště Ta-sing. Budova postavené podle návrhu slavné britské architektky iráckého původu Zahy Hadidové se pyšní údajně největším terminálem na světě.

 

17:36

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přednesl svůj první projev v OSN. Místo informací o svých kontaktech s Bílým domem, kterou mnozí očekávali, ale kritizoval systém mezinárodních vztahů, který je podle něj neefektivní a vyžaduje změnu. (ČTK)

17:49

Německá společnost Continental AG plánuje v příštích deseti letech po celém světě zavřít některé továrny a propouštět. Důvodem je ochlazení aktivity v globálním automobilovém sektoru, uvedla firma po dnešním zasedání dozorčí rady. (ČTK)

18:01

Z Bajkonuru v Kazachstánu odstartovala raketa s novou posádkou pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Ruský kosmonaut Oleg Skripočka, americká astronautka Jessica Meirová a první kosmonaut ze Spojených arabských emirátů Hazza Mansúrí by měli u ISS přistát zhruba za šest hodin. (ČTK)

18:13
18:26

Brexit bez dohody by pro automobilový průmysl znamenal zemětřesení s katastrofálními následky. Tvrdí to evropské automobilové asociace, které naléhají na britskou vládu i unijní představitele, aby se dohodli na sjednaném odchodu Británie z EU. 

18:38

Koruna dnes zpevnila vůči euru o šest haléřů na 25,80 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Podle analytiků koruně k posílení vůči euru pomohlo dnešní jednání bankovní rady České národní banky, která nechala úrokové sazby beze změny. (ČTK)

18:51

Volkswagen své vedení měnit nebude. Shodla se na tom dnes dozorčí rada automobilového koncernu na mimořádném zasedání, které se uskutečnilo den poté, co německá prokuratura obžalovala vedení společnosti z manipulace s akciovým trhem v souvislosti s emisním skandálem.

19:02

Pražská burza dnes po ztrátách většiny hlavních emisí oslabila. Index PX klesl o 1,58 procenta na 1031,06 bodu. Nejvýrazněji, zhruba o tři procenta, oslabily akcie bankovní skupiny Erste. (ČTK)

19:14
19:27

Internetový vyhledávač Google přestane ve Francii zobrazovat úryvky a náhledy zpráv evropských vydavatelů kvůli unijní reformě autorských práv, kterou na jaře schválil Evropský parlament. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dnešní příspěvek na blogu internetové společnosti.

19:41

Až 250 000 kubických metrů ledu by se mohlo utrhnout z ledovce Planpincieux, který se nachází na italské straně masivu Mont Blancu, nejvyšší evropské hory. Úřady nedalekého města Courmayeur proto v úterý uzavřely silnice v alpském údolí Val Ferret, nad kterým se ledovec nachází. (ČTK) 

19:54

Íránský prezident Hasan Rúhání dnes na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku obvinil Spojené státy z "nemilosrdného ekonomického terorismu". Zároveň zdůraznil, že Teherán není připraven opět projednávat jadernou dohodu z roku 2015, pokud Spojené státy nezruší protiíránské sankce. (ČTK)

20:12
20:23

Izraelský prezident Reuven Rivlin ve středu požádal dosavadního premiéra Benjamina Netanjahua, aby sestavil i příští vládu. Zda má lídr strany Likud šanci uspět, není jisté, shodují se agentury. Pokud by úspěšný byl, stanul by v čele izraelské vlády už popáté.

20:48

Ceny ropy dnes druhý den za sebou klesají. Způsobila to zpráva o nečekaném růstu zásob v USA a komentář amerického prezidenta Donalda Trumpa k obchodnímu jednání mezi USA a Čínou, který vyvolal obavy z poklesu poptávky po ropě. (ČTK)

20:59

Pokud stát nezíská od pražského magistrátu pozemky v Letňanech, mohla by vládní čtvrť vyrůst na blízkých pozemcích patřících ministerstvu financí a Výzkumnému a zkušebnímu leteckému ústavu. Tiskové oddělení ministerstva webu Neovlivní.cz potvrdilo, že resort takovou možnost analyzuje. 

21:13

Dodnes mě překvapuje, jak je ten seriál sledovaný, i Česká televize ho tehdy hodně podcenila, líčí Miriam Chytilová, která v Přátelích propůjčila hlas postavě Rachel. Jennifer Aniston dabuju i v dalších rolích a vždycky je výjimečná, dodává.

 

 

21:27

Zelenskyj při dnešním setkání s Trumpem označil jejich červencový telefonát za normální. Ukrajinský prezident uvedl, že na něj jeho americký protějšek nevykonával nátlak, ale dal také najevo, že si Ukrajina nepřeje, aby byla zatahována do vnitropolitických sporů ve Spojených státech.

21:41

Spojené státy přesunou v říjnu na půl roku do Litvy 500 svých vojáků jako signál Rusku. Oznámilo to dnes litevské ministerstvo obrany. Američtí vojáci se tak vrátí do Pobaltí, kde už působili po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym na jaře 2014. (ČTK)

21:56

Britský parlament je podle Johnsona paralyzovaný a Nejvyšší soud se mýlil. Britský premiér proto dnes v dolní komoře parlamentu vyzval opozici, aby navrhla vyslovení nedůvěry vládě, přičemž slíbil, že přijme i návrhy menších opozičních stran. (ČTK)

22:11
22:27

Americký prezident Donald Trump se dnes na okraj Valného shromáždění OSN setkal se zástupci venezuelské opozice. Na schůzce věnované čistě otázce Venezuely, které se účastnily i další jihoamerické státy, vyzval k ukončení "hrozného a brutálního útlaku" režimu Nicoláse Madura. (ČTK)

22:42

Vláda musí dojednat odklad brexitu, aby se mohly uskutečnit parlamentní volby, vzkázal lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn britskému premiérovi Borisi Johnsonovi. Předseda vlády dnes opět vyzval k vyvolání předčasných voleb, které ale bez podpory opozice nemůže prosadit. (ČTK)

22:58

Řecká policie rozbila zločinecký gang, který v zemi obchodoval s novorozenci a vajíčky od bulharských, gruzínských a romských řeckých žen. Zatčeno bylo celkem 12 lidí, vyšetřovatelé se však domnívají, že do sítě mohlo být zapleteno až 66 dalších lidí. (ČTK)

23:15

Roční tržby výrobce a prodejce nábytku IKEA poprvé převýšily 40 miliard eur (více než jeden bilion korun). Firma uspěla ve svých snahách podpořit prodej přes internet a tak její příjmy z této oblasti vzrostly, vedla ke zvýšení příjmů touto cestou, napsala agentura Reuters.

Ikea od zákazníků odkoupí nepotřebný nábytek. Ilustrační foto.

23:32

Americké akcie dnes vzrostly a index S&P zaznamenal nejvyšší růst za dva týdny. Pozitivním signálem pro trhy bylo konstatování amerického prezidenta Donalda Trumpa, že USA by mohly obchodní smlouvu s Čínou uzavřít dříve, než se čekalo. (ČTK)

23:50

Americký prezident Donald Trump a japonský premiér Šinzó Abe dnes podepsali obchodní dohodu týkající se cel a digitálního obchodu. Podle Trumpa se tím japonský trh otevře americkým výrobkům v hodnotě až sedm miliard dolarů (164 miliard korun), napsala agentura Reuters

06:30

Pyrotechnici zajistili v Liberci kolem půlnoci nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války tak, že je bezpečná.

06:41

Egyptské úřady od začátku týdne kvůli protivládním demonstracím zadržely přes 1100 lidí, včetně tří významných politických aktivistů. Ti otevřeně kritizovali egyptskou vládu a prezidenta Abdala Fattáha Sísího, informovaly včera zahraniční agentury. (ČTK)

06:55

Islamistické hnutí Tálibán umožní lidem ze Světové zdravotnické organizace pracovat v jím ovládaných oblastech Afghánistánu a zaručí jim bezpečnost, má však určité podmínky. S odvoláním na mluvčího hnutí o tom dnes informovala agentura Reuters

07:07

Východní Indonésii dnes zasáhlo silné zemětřesení, které však podle místních úřadů nemělo sílu vyvolat tsunami. Vyděšení lidé utíkali na výše položená místa. Oběti nebo větší materiální škody zatím hlášeny nejsou, uvedla agentura AP.

07:33

Pohonné hmoty v ČR v uplynulém týdnu zdražovaly. Průměrná cena nafty se po dvou měsících dostala opět nad 32 korun za litr. Diesel se prodává za 32,04 Kč/l, což je o 18 haléřů více než minulou středu. Benzin Natural 95 zdražil o sedm haléřů na průměrných 32,57 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

07:46

 

07:59

"V současnosti je Česká republika sedmou nejbezpečnější zemí na světě, rychle roste a bohatne," řekl premiér Babiš v OSN s tím, že tak navazuje na svou meziválečnou prosperitu, kdy tehdejší Československo s věhlasným průmyslem patřilo k nejrozvinutějším zemím světa.

08:14

Podle americké geologické služby USGS mělo zemětřesení V Indonésii sílu 6,5 stupně. Otřesy vycházely z hloubky 29 kilometrů. Poškozena byla budova ambonské islámské univerzity, jejíž části spadly na jednu z vyučujících. Ta zemřela.

08:29
08:44
Záznam proslovu premiéra Babiše v OSN.
08:55

Vědci ze Skotka v nové studii uvádí, že voda není tím nejvíc hydratujícím nápojem. Tím jsou například mléko, pomerančový džus, nebo kola. Voda je až na desátem míistě, píše CNN.

09:08

Bývalá americká hokejistka Cammi Granatová bude vyhledávat talenty pro vznikající klub ze Seattlu a stane se tak první skautkou v NHL. (ČTK)

09:19

Ministerstvo spravedlnosti USA zahájí antimonopolní vyšetřování americké internetové společnosti Facebook. Agentuře Reuters to řekl zdroj obeznámený se situací.

09:30
09:41

Korunní princ Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán připustil odpovědnost v případu zabití saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího. Princ to řekl v dokumentu natočeném americkou televizí PBS. (ČTK)

09:52

Výroba osobních automobilů v Británii se v srpnu meziročně zvýšila o 3,3 procenta na 92 158 vozů. Zaznamenala tak první nárůst za 15 měsíců. Oznámil to dnes britský Svaz výrobců a prodejců automobilů.

10:03

Mapa nejrizikovějších míst na českých silnicích: Nejrizikovějším místem v Česku byly pro řidiče v letech 2016 až 2018 serpentiny v Červené Vodě v Pardubickém kraji. V jedné ze zatáček se na silnici I/11 v okrese Ústí nad Orlicí stalo 11 nehod, z toho pět vážných se šesti těžkými zraněními.

10:14
 
 
10:25

Rakouskou součást zkrachovalé britské cestovní kanceláře Thomas Cook pravděpodobně nebude možné zachránit. Informovala o tom dnes agentura APA.

10:36

V dresu Liverpoolu nastoupil ve třetím kole Ligového poháru teprve šestnáctiletý záložník Harvey Elliott a stal se nejmladším fotbalistou, který odehrál za slavný anglický klub soutěžní zápas. (ČTK)

10:47

Román pro pokročilé představuje pro kritika Kamila Filu nápodobu, parazitování na názvech jiných filmů. Zápletka by vystačila pouze na díl sitcomu.

 

10:58

U dvou třetin prodávaných ojetin v Česku prodejci neuvádí výrobní číslo nebo udávají špatné. Kupující si tak nemohou ověřit historii vozu včetně najetých kilometrů. Vyplývá to ze statistiky společnosti Cebia. Aktuálně se českém trhu prodává více než 100 000 ojetých aut. (ČTK)

11:09

Evropský výrobce letecké techniky Airbus se v uplynulých měsících stal terčem kybernetických útoků. Útočníci se podle agentury AFP snažili proniknout k obchodním tajemstvím Airbusu prostřednictvím počítačových systémů jeho dodavatelů.

11:20

Průměrná sazba spotřebitelských úvěrů v září dosáhla 6,45 procenta. Proti minulému měsíci se zvýšila o 0,47 bodu, meziročně klesla o 0,35 procentního bodu. (ČTK)

11:31
 
11:42

Vedení fotbalistů Opavy odvolalo kvůli neuspokojivým výsledkům trenéra Ivana Kopeckého. Poslední tým první ligy dočasně povedou jeho asistent Josef Dvorník a sportovní manažer Alois Grussmann. (ČTK)

11:53

Ruský návrh na moratorium na rozmístění raket středního a krátkého doletu, o němž v dopisu státníky zemí NATO informoval prezident Vladimir Putin, se zatím nesetkal s pochopením. Novinářům to dnes v Moskvě sdělil kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. (ČTK)

12:04

Australskému tenistovi Nicku Kyrgiosovi hrozí v případě dalšího prohřešku proti slušnému chování na kurtu čtyřměsíční zákaz startu na ATP Tour. (ČTK)

12:15

Současný správce mýtného systému Kapsch znovu poslal ministerstvu dopravy závaznou nabídku na provoz stávajícího mýta i po letošním roce. Nabídku za 6,9 miliardy korun za desetiletý provoz společnost státu poslala už v minulosti. ČTK to dnes sdělil mluvčí rakouské firmy David Šimoník.

12:26
 
12:37

Do soutěže na stavbu fotbalové arény v Hradci Králové dnes radnici přišla jedna nabídka. Nabídku nyní bude posuzovat hodnoticí komise. ČTK to dnes řekl mluvčí radnice Petr Vinklář. Město stavbu arény za asi 600 milionů korun na místě nevyhovujícího všesportovního stadionu připravuje přes 15 let.

12:48

Odvolací Krajský soud v Brně dnes zpřísnil trest podnikateli íránského původu Shahramu Abdullahu Zadehovi na osm let vězení za ovlivňování svědků v souvisejícím případu daňových úniků za 2,5 miliardy Kč, kde je hlavním obviněným. (ČTK)

12:59

Firmou roku Plzeňska je výrobce speciálních strojů k výrobě aut. Uspěla i podnikatelka se zdravými sušenkami.

13:10
 
13:21

Dlouhodobý konflikt mezi americkými demokraty a republikánským prezidentem Donaldem Trumpem, který začal už s jeho nástupem do Bílého domu v lednu 2017, se změnil v totální válku. Ani jedna strana nehodlá ustoupit, střet směřuje k tomu, že zbudou jen vítězové a poražení.

13:32

Nizozemská bankovní společnost ABN Amro čelí vyšetřování kvůli možnému porušování zákonů proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Nizozemská prokuratura banku mimo jiné podezřívá, že po řadu let nehlásila či nekontrolovala podezřelé transakce. (ČTK)

13:43

Spojené státy a Honduras podepsaly ve středu dohodu, která jim umožní vracet do Hondurasu migranty, kteří prošli touto středoamerickou zemí a chtějí azyl v USA. Informoval o tom server BBC Mundo.

13:54
 
14:05

Očekávaný názorový střet mezi zastánci Miloše Zemana a jeho odpůrci provázel první část sněmovní debaty, která byla věnována senátnímu návrhu ústavní žaloby na prezidenta pro hrubé porušení ústavy. Debata bude pokračovat ve 14:30.

14:08

ÚOHS vydal zákaz plnění smlouvy na nový mýtný systém mezi ministerstvem dopravy a konsorciem CzechToll/SkyToll. Zákaz bude platit s ročním odkladem.

14:16

Spotřebitelská důvěra v Británii klesla na šestileté minimum kvůli obavám z negativních dopadů politické nejistoty kolem brexitu a obchodního napětí na osobní finanční situaci. Vyplývá to podle agentury Reuters z výsledků průzkumu společnosti YouGov.

14:27

Na výstavbu nových úseků silnic, dálnic a železnic uvolní Státní fond dopravní infrastruktury v příštím roce 52,7 miliardy korun. Počítá s tím návrh rozpočtu fondu, kterým se bude zabývat vláda a následně by jej měla schvalovat Sněmovna. (ČTK)

14:38
 
14:49

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) zrušil pověření Ivana Morávka k vedení Národní galerie Praha. Dočasnou ředitelkou galerie jmenoval Anne-Marii Nedomu, která by měla instituci řídit do doby, než z výběrového řízení vzejde nový generální ředitel. (ČTK)

15:01

Ruská poslankyně Natalja Poklonská navrhla přenést sídlo OSN z New Yorku na Krym. Se svým nápadem se podělila s uživateli sociální sítě Telegram. Na ukrajinském poloostrově, který před pěti lety Rusko anektovalo, se prý určitě najde "krásné místo vybízející k míru a konstruktivnímu dialogu". (ČTK)

15:12

Německý automobilový koncern Volkswagen je blízko k rozhodnutí o výstavbě nové továrny v Turecku. Podle zdrojů agentury Reuters by měla továrna ročně vyrábět 300 tisíc vozů VW Passat a Škoda Superb pro export do východní Evropy.

15:23

Ve věku 91 let zemřel ve středu rakouský klavírista Paul Badura-Skoda, který na světových a rakouských koncertních pódiích vystupoval 70 let. (ČTK)

15:34

Ve Fakultní nemocnici Brno leží už několik dní tříletý chlapec nakažený tetanem. Proti nemoci nebyl očkovaný. Na dotaz ČTK to potvrdil mluvčí nemocnice Pavel Žára. Chlapcův stav je podle něj stabilizovaný.

15:47
 
15:59

Podle ministerstva dopravy elektrokoloběžky nesmí jezdit po chodnících, a to i v případě, pokud svým výkonem a maximální rychlostí splňují parametry jízdních kol. Vyplývá to ze stanoviska, které ministerstvo zveřejnilo v reakci na stížnosti městských částí. 

16:12

Tempo růstu ekonomiky Spojených států v letošním druhém čtvrtletí zpomalilo na dvě procenta z 3,1 procenta v prvním kvartálu. Oznámilo to dnes v konečné zprávě americké ministerstvo obchodu. Potvrdilo tak svůj odhad z konce srpna. (ČTK)

16:25

Česká republika klesla v žebříčku digitální konkurenceschopnosti z loňské 33. pozice na 37. místo. Česko zaostalo kvůli problematickému regulatornímu prostředí pro podnikání a nízké úrovni elektronizace státní správy. 

16:37
 

 

16:49

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) nemá pochybnosti o výběrovém řízení na nového předsedu představenstva a generálního ředitele Českých drah, kterým se ve středu stal Václav Nebeský. Řekl to při dnešních sněmovních interpelacích na dotaz poslance Pirátů Jakuba Michálka. (ČTK)

16:50

Slovenské ministerstvo financí opět snížilo odhad výběru daní a povinných odvodů na tento a další tři roky. Důvodem je očekávané zpomalení ekonomiky a také takzvaný sociální balíček, který necelého půl roku před parlamentními volbami prosadila ve sněmovně koalice. (ČTK)

17:02
17:14

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová v reakci na několikaměsíční protivládní demonstrace dnes zahájila dialog s občany. K jednání, které se koná na Stadionu královny Alžběty, bylo náhodně vybráno 150 zástupců z více než 20.000 zájemců. (ČTK)

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová jedná se zástupci demonstrantů.

17:26

Česká energetická skupina ČEZ a americká firma NuScale budou společně rozvíjet malé modulární jaderné reaktory, podepsaly dohodu o porozumění. ČTK to dnes sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Společnosti podle něj mimo jiné budou sdílet technické poznatky z vývoje těchto zdrojů. 

17:38

Britští poslanci odmítli přerušit zasedání Dolní sněmovny do 3. října kvůli konferenci vládní Konzervativní strany. Předseda dolní komory kromě toho prohlásil, že podle stávajících pravidel se případné parlamentní volby nemohou uskutečnit do konce října, kdy se má uskutečnit brexit.

17:51

Americkým senátorům se nelíbí přesun banky Mezinárodní investiční banky z Ruska do Maďarska a rozhodnutí Budapešti poskytnout imunitu jejím zaměstnancům. Finanční ústav je podle jejich dopisu velvyslanci USA v Budapešti napojený na ruské zpravodajské služby.

17:55
 

 

18:07

Šéfové ruské a gruzínské diplomacie jednali poprvé od roku 2008. Sergej Lavrov a David Zalkaliani se dnes setkali během Valného shromáždění OSN, oznámila ruská média. Šlo podle nich o první osobní kontakt obou ministrů od krátké rusko-gruzínské války o Jižní Osetii ze srpna 2008. (ČTK)

18:20

Do konce září by se mělo rozhodnout o tom, jak bude dále fungovat česká cestovní kancelář Neckermann, pobočka zkrachované britské CK Thomas Cook. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže jsou ve hře tři varianty - likvidace, prodej anebo založení nové firmy.

18:33

Česká měna dnes oslabila vůči dolaru a stagnovala k euru. Koruna k 17:00 oslabila oproti předchozímu závěru k dolaru o pět haléřů na 23,59 Kč/USD. Vůči euru sice také zaznamenala oslabení, ale pouze o jeden haléř na 25,81 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

18:45

Projev Grety mohl Evropanům znít přehnaně, je třeba to vnímat v kontextu, říká Lucie Smolková, která se účastnila prvního mládežnického klimatického summitu OSN v New Yorku. Na summitu mluví členové amazonských kmenů, pro ně je to téma velmi naléhavé, dodává. 

 

 

18:58

Pražská burza dnes smazala část svých středečních ztrát. Index PX posílil o 0,59 procenta na 1037,1 bodu. Dařilo se většině emisí, nejlépe si vedly akcie rakouské pojišťovny VIG. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

19:11

Norsko nehodlá čínské společnosti Huawei Technologies bránit v tom, aby v této severské zemi vybudovala telekomunikační sítě páté generace (5G). Agentuře Reuters to dnes řekl norský ministr pro digitalizaci Nikolai Astrup.

19:24

Senátní žaloba na prezidenta Miloše Zemana pro hrubé porušení ústavy k Ústavnímu soudu nedorazí. Sněmovna dnes podle očekávání souhlas s jejím předložením nedala. Proti byli poslanci vládních ANO a ČSSD spolu se zástupci KSČM a SPD. Podle nich žaloba nebyla důvodná.

19:37

Prezident Donald Trump podle demokratické šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové ohrozil národní bezpečnost a chtěl to utajit. Pelosiová těmito slovy reagovala na zveřejnění stížnosti ohledně telefonátu Trumpa s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

19:51
20:06

Do úřadu dnes nastoupilo 14 nových soudců Tribunálu Soudního dvora Evropské unie, mezi nimi i Češka Petra Škvařilová-Pelzl. Její mandát vyprší v roce 2025. Soudní dvůr EU to oznámil v tiskové zprávě. (ČTK)

20:20

Dolar si dnes drží vysoké středeční zisky, i když odpoledne začal nepatrně oslabovat. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, krátce po 18:00 SELČ přidával méně než 0,1 procenta zhruba na 99,11 bodu. (ČTK)

20:34

Euro dnes vůči dolaru po 18:00 SELČ ztrácelo 0,1 procenta na 1,0930 USD, k japonskému jenu vykazovalo pokles také zhruba o 0,1 procenta a nacházelo se na 117,79 JPY. Dolar proti jenu byl pak bez výraznějších změn na 107,79 JPY. (ČTK)

20:49
21:03

Několik dní před předčasnými parlamentními volbami čelí Svobodná strana Rakouska dalšímu skandálu. Vídeňské státní zastupitelství dnes potvrdilo, že trestně stíhá bývalého předsedu strany a někdejšího vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho, informovala rakouská média. (ČTK)

21:18

Ve středu zemřel vynálezce populární hry pexeso Zdeněk Princ. O úmrtí pětaosmdesátiletého výtvarníka dnes informoval web Deník N s odvoláním na jeho syna. Karetní hra procvičující paměť a soustředění vznikla v Československu v polovině 60. letech.

21:34

Trump ostře reagoval na poslední vývoj kolem svého telefonátu se Zelenským a výhrady k tomuto rozhovoru označil za součást politického boje a za hon na čarodějnice. Autor stížnosti, který pochází z prostředí tajných služeb, je podle něj nedůvěryhodný a má jen informace z druhé ruky. 

21:49
22:03

Vlastenectví a globalismus se nevylučují, řekl předseda Evropské rady Donald Tusk v OSN. Ve svém posledním vystoupení na půdě světové organizace tím patrně reagoval na úterní slova amerického prezidenta Donalda Trumpa, jenž prohlásil, že budoucnost nepatří globalistům, ale vlastencům. (ČTK)

22:18
22:34

Francouzský prezident Emmanuel Macron uctil Jacquese Chiraka jako velkého a skvělého Francouze, který hodně vykonal pro svou vlast a který ztělesňoval určitou představu o Francii a světu. Po Chirakově úmrtí Macron dnes večer vystoupil s televizním proslovem. (ČTK)

22:50
23:07

Itálie chystá více opatření proti daňovým únikům, promítnout by se měla v rozpočtu chystaném na příští rok. Oznámila to dnes vláda v Římě. Z členských zemí Evropské unie má podle statistik Evropské komise největší úniky na dani z přidané hodnoty právě Itálie. (ČTK)

23:24

Policie v Birminghamu dnes u kanceláře opoziční poslankyně Jess Phillipsové zatkla muže, který se podle této labouristické političky dobýval dovnitř a křičel, že Phillipsová je fašistka. Výtržník se snažil rozbít okna a prokopnout dveře, nikomu se však nic nestalo, uvedla poslankyně. (ČTK)

23:41

Americké akcie dnes klesly. Náladu na trzích negativně ovlivňuje snaha členů Demokratické strany v americkém Kongresu připravit ústavní žalobu na prezidenta Donalda Trumpa. (ČTK)

23:59
06:43

Súdánská přechodná vláda včera uzavřela hranice se sousední Libyí a Středoafrickou republikou z blíže neupřesněných bezpečnostních a ekonomických důvodů. Informovala o tom agentura Reuters.

06:55

Německý Spolkový sněm včera schválil rozsáhlou reformu archivů východoněmecké tajné policie Stasi. Úřad pro dokumentaci činnosti Stasi, který je dosud spravoval, ztratí některé své kompetence a dokumenty převezme Spolkový archiv. (ČTK)

07:10

Svět by měl na Írán vyvinout "maximální možný tlak všemi dostupnými prostředky", přičemž nejefektivnějším způsobem na zastavení jeho agresivních kroků by bylo odstřihnout Teherán od finančních prostředků. S takovýmto vzkazem podle agentury AP vystoupil ve čtvrtek na zasedání Valného shromáždění OSN saúdskoarabský ministr zahraničí Ibráhím Asaf. (ČTK)

07:22

"Chtěla jsem podpořit demonstranty na Letné, nemám z politického dění radost, v Polsku by to nenechali dojít tak daleko. O politice na koncertech nemluvím, pořád bojuju s tím, co je správně, snažím se nezneužívat moc na svých sociálních sítích, dobře rozmýšlím, než něco publikuju," říká zpěvačka Ewa Farna.

 

07:35

Doba, kterou Češi a Češky tráví ve starobním důchodu, se postupně prodlužuje. Od počátku tisíciletí se v průměru protáhla skoro o čtyři roky a čtyři měsíce. Trvá teď průměrně zhruba 24 let a tři měsíce. Průměrný senior čerpal penzi 19,26 roku a průměrná seniorka 28,06 roku.

07:47

Vláda Spojených států chce, aby země v příštím hospodářském roce přijala maximálně 18 tisíc uprchlíků. Číslo, které ve čtvrtek navrhlo ministerstvo zahraničí je podle agentury AP nejnižším ročním stropem pro novodobý program přesídlování uprchlíků od jeho spuštění v roce 1980. Už limit 30 tisíc osob pro aktuální fiskální rok představoval rekordně nízkou hodnotu. (ČTK)

07:58
 
08:09

mBank, která má v Česku zhruba 660 tisíc klientů, je na prodej. Německá Commerzbank, jež v polské mBank drží většinový podíl ve výši 69,3 procenta, se rozhodla hledat kupce pro svou část. V Česku mBank působí jako pobočka polské banky, funguje tedy pod tamní bankovní licencí.

08:21

Kvůli dehydrataci organismu čeká prezidenta Miloše Zemana několik infuzí, které mu mají dodat minerály. Jeho problémy s nízkým tlakem byly způsobeny právě nedostatečným zavodněním.

08:33
 
08:41

Japan Airlines zavedly "baby mapu". Zákazníci japonské letecké společnosti Japan Airlines mohou při výběru místa na plánu sedadel vidět, kde má rezervaci malé dítě, tedy potenciální hlasitý narušitel poklidného letu. 

08:53

Čínská společnost Huawei Technologies začala vyrábět základnové stanice pro mobilní sítě páté generace (5G) bez amerických součástek. Oznámila to dnes podle agentury Reuters firma, která nyní čelí obchodním restrikcím ze strany Spojených států. Předpověděla rovněž, že v příštím roce celkovou produkci základnových stanic pro 5G více než zdvojnásobí, protože tuto technologii zavádí čím dál více zemí. (ČTK)

09:04
 
09:15

V brněnském Králově Poli by mělo vzniknout vědecko-výzkumné centrum Mendel Quarter za 2,5 miliardy korun. Působit tu budou vědci z celého světa, například experti na boj s globální změnou, suchem či kyberbezpečnost. Sídlit tu podle informací Mladé fronty DNES bude i první vědecké pracoviště OSN v Česku, pobočka Univerzity Organizace spojených národů.

09:22

Tanker Stena Impero zadržovaný od července Íránu je zase na moři. Íránci loď plující pod britskou vlajkou zadrželi čtrnáct dní poté, co byl íránský tanker Grace 1 zastaven v Gibraltaru kvůli tomu, že vezl v rozporu s evropskými protisyrskými sankcemi ropu do Sýrie. (ČTK)

09:31

Saúdská Arábie se otevírá zahraničním turistům a bude vydávat víza lidem ze 49 zemí. Občané čtyř států oblasti Perského zálivu k cestě do království víza nepotřebují. Mezi zeměmi, pro něž bude vízový systém otevřen, je na oficiální vládní stránce, která se týká programu vydávání víz, také Česká republika i Slovensko. (ČTK)

09:39
 
09:50

Facebook začal v Austrálii testovat skrývání počtu lajků. Smyslem opatření, ke kterému podle BBC Facebook přistoupil po konzultaci s odborníky na duševní zdraví, je omezit společenský tlak na uživatele. Již dříve toto začal testovat i Instagram. (ČTK)

10:00
 
10:10

V podzemí Dolu ČSA v Karviné dnes ráno hořelo. Příčina požáru zatím není známá. Nikdo při něm ale nebyl zraněn, uvedl mluvčí těžební společnosti Ivo Čelechovský. (ČTK)

10:16
 
10:34

V noci na dnešek se na Plzeňsku zřítilo letadlo se dvěma osobami na palubě.

10:44

Situaci kolem dalšího výběru dálničního mýtného poslanci proberou až v říjnu. Návrh KDU-ČSL, aby se o mýtném tendru jednalo už dnes, sněmovna odmítla. ÚOHS zakázal ve čtvrtek plnění smlouvy o novém mýtném systému mezi ministerstvem dopravy a konsorciem CzechToll/SkyToll, ale s ročním odkladem. Podle předsedy lidovců Marka Výborného i tak státu hrozí škody v miliardách korun. (ČTK)

10:56

Sněmovna zřejmě schválí novelu zákona o obchodování s emisními povolenkami. Někteří poslanci jejím prostřednictvím navrhují změnit určení peněz získaných z jejich prodeje. Mohly by směřovat například do postižených regionů nebo do dopravy. Součástí novely je i vznik modernizačního fondu na investice do snižování emisí nebo obnovitelných zdrojů energie. (ČTK)

11:06

 

11:14

Stát poskytne na výstavbu plnicích stanic na zkapalněný zemní plyn (LNG) dalších 50 milionů korun z evropských fondů. V následujících letech by v Česku měly vzniknout zhruba dvě desítky stanic. V současnosti v ČR funguje pouze jedna veřejná stanice v Lounech.

11:22

Podle studie kanadských vědců plastové čajové sáčky uvolňují do vody miliardy plastových mikročástic, což je mnohem více, než podobné studie zjistily například v balené vodě. Světová zdravotnická organizace WHO uvádí, že není znám negativní vliv těchto mikročástic na zdraví, ale upozorňuje na potřeby dalšího výzkumu.

11:32

Na MIT náhodou vytvořili nejčernější materiál, který pohlcuje 99,995 % viditelného záření. Nový materiál, který využívá grafenových nanotrubiček, již použil britský sochař Anish Kapoor během své výstavy Vykoupení marnosti (na snímku).

Nový materiál použil britský sochař Anish Kapoor během své výstavy Vykoupení marnosti
11:39

Soud odročil líčení kvůli protiromským nápisům v Letech. Soudce jednání odročil na listopad kvůli analýze pohybu mobilních čísel obžalovaných. Na tabulích na místě romského koncentračního tábora se loni objevil nápis: "Památník věnovaný historicky posledním pracujícím Romům na území České republiky". Dvěma obviněným hrozí za popírání a schvalování genocidy vězení od šesti měsíců do tří let. (ČTK)

 

11:57

Slovenská policie potvrdila pravost nahrávky týkající se korupční aféry Gorila z doby před více než deseti lety. Nahrávku policie loni zajistila na paměťovém klíčí USB při domovních prohlídkách u kontroverzního slovenského podnikatele Mariána Kočnera, který je obviněn i z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka. (ČTK)

12:06

Mladí Češi se mají za finančně gramotné, průzkum společnosti KRUK to nepotvrdil. Problémy při orientaci ve finančních záležitostech přiznává jen 12 procent Čechů ve věku 18 až 30 let. Jednoduchý příklad na výpočet úrokové míry ale více než pětina dotázaných nevypočítala správně. (ČTK)

12:13

 

12:22

Lukáš Nečesaný a jeho příbuzní žádají od státu zhruba 45 milionů korun jako odškodné za trestní stíhání, které se týkalo neobjasněného pokusu o vraždu kadeřnice z Hořic. ČTK to dnes uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. (ČTK)

12:33

Rusko získá německou databázi sovětských válečných zajatců. Dohoda, kterou uzavřely ruské a německé archivní ústavy, umožní ruským badatelům získat kopie údajů o sovětských vojácích vězněných v nacistickém Německu za druhé světové války. Díky tomu by se mohlo podařit objasnit osud zhruba půl milionu sovětských válečných zajatců. (ČTK)

 

12:42

Krach cestovky Thomas Cook vyjde britskou vládu a pojišťovny na 500 milionů liber. Cestovní kancelář podle Financial Times dluží celkem 1,9 miliardy liber a podle zdrojů blízkých bankám lze očekávat, že věřitelé valnou část svých peněz už neuvidí. (ČTK)

12:50

V Německu se nakazil muž západonilskou horečkou po štípnutí komárem. Jedná se o první takový případ, dosud se všichni nakazili při cestování. Podle odborníků případ souvisí se změnami klimatu. (ČTK)

13:02

Nadační fond bývalého prezidenta Václava Klause a jeho manželky Livie se v dubnu přestěhoval do vily na Hradčanech, která patří Správě Pražského hradu. Za byt o rozloze 50 metrů čtverečních platí 7000 korun. Podle informací serveru Seznam zprávy, který na to upozornil, je nájem asi třikrát nižší, než je v takovém místě obvyklé. (ČTK)

13:13

 

13:22

Za vraždu někdejší mladé pákistánské hvězdy sociálních sítí Kandíl Balúčové spáchanou v roce 2016 byl dnes k doživotnímu trestu vězení odsouzen její bratr. Smrt Pákistánky, která byla často přirovnávaná k americké celebritě Kim Kardashianové, v zemi vyvolala debaty o přetrvávajících případech takzvaných vražd ze cti a vedla nakonec i ke změně zákonů. (ČTK)

13:33

Prezident Miloš Zeman převezme v sobotu od automobilky Škoda Auto nový služební vůz. Předání auta se uskuteční v Lánech v den prezidentových 75. narozenin. Zeman minulý týden uvedl, že v Lánech hodlá rovněž oslavit své jubileum, plánuje malou soukromou oslavu.

13:44
 
13:55

Ruské vysílání německé rozhlasové stanice Deutsche Welle vykazuje známky podpory extremismu a německý veřejnoprávní rozhlas nejspíš bude v Rusku zakázán. Vyplývá to z dnešního prohlášení Vasilije Piskarjova, šéfa parlamentní komise, která se vysíláním Deutsche Welle zabývala. Výhrady vůči německé stanici už v srpnu vyjádřilo ruské ministerstvo zahraničí. (ČTK)

14:06
 
14:17

Dostatek pohybu lidí by mohl českému zdravotnictví ušetřit 90 až 130 miliard korun za rok. Pohyb totiž zlepšuje stav pacientů s mnoha diagnózami, včetně obezity, cukrovky a kadiovaskulárních nemocí, které jsou nejčastější příčinou úmrtí v Česku. Vyplynulo to z vyjádření odborníků na dnešní konferenci Pohyb na předpis. Letos se z veřejného zdravotního pojištění na zdravotní péči vynaloží přes 300 miliard korun. (ČTK)

14:29

Slovenští kriminalisté dnes propustili posledního z trojice policistů zadržených policejní inspekcí ve čtvrtek v souvislosti s vyšetřováním nezákonných lustrací novinářů a prokurátorů v policejních databázích. Ministerstvo vnitra případ zatím blíže nekomentovalo. (ČTK)

14:40
 
14:51

"Začalo se schylovat ke změnám, které byly naprosto neprůhledné, nikdo nám nic neřekl," tvrdí Jérôme Fenoglio, šéfredaktor francouzského Le Monde. Poté, co se český miliardář Daniel Křetínský stal jedním z akcionářů francouzského deníku, podepsalo přes 460 novinářů petici v obavě o redakční nezávislost.

 

15:03

Prodej 32 nejnovějších stíhaček F-35 Polsku za cenu nejvýše 6,5 miliardy dolarů (153,6 miliardy korun) schválil i Kongres Spojených států. Na svém twitteru to dnes sdělil polský ministr obrany Mariusz Blaszczak s tím, že Varšavu ještě čeká tvrdé vyjednávání o konečné ceně. (ČTK)

15:14
 
15:25

Namísto budování vládní čtvrti by chtěl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) otevřít jím spravovaný úřad veřejnosti. Idea vládní čtvrti, s níž přišel premiér Andrej Babiš (ANO), je podle něj nepromyšlená a není pravda, že by byla pro stát výhodná. (ČTK)

15:36

Novým předsedou Německého fotbalového svazu se dnes stal podle očekávání dosavadní šéf bundesligového Freiburgu Fritz Keller. Dvaašedesátiletý vinař, gastronom a hoteliér byl zvolen jednomyslně na tři roky, protikandidáta neměl. (ČTK)

15:47

Senátor a uchazeč o post předsedy opoziční TOP 09 Tomáš Czernin vyzval k odstoupení ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) kvůli jejím výrokům z čtvrteční debaty Sněmovny k návrhu na podání ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. (ČTK)

15:58

25 let Přátel? Byla to krásná část života, dabing nás spojil, říká Miriam Chytilová

 

16:09

Proti domácímu násilí může pomoci nová aplikace v mobilním telefonu s názvem Bright Sky. Její česká verze bude zdarma ke stažení do několika týdnů. Obětem pomůže vyhodnotit jejich situaci, nabídne rady a kontakty, bezpečné uložení snímků i spojení na policii. (ČTK)

16:20

Dovoz potravin a zemědělské produkce do Ruska ze západních zemí se oproti roku 2013 snížil na méně než setinu. Uvedla to dnes agentura Interfax s odvoláním na údaje z vládní zprávy pro prezidenta Vladimira Putina.

16:31

Humanismus by měl být přítomen v každé dobré knize, je přesvědčen Pavel Hoza. Středoškolský učitel češtiny a dějepisu je zároveň básníkem, prozaikem a buditelem literárního života v malém městě.

16:42

 

16:53

Proč něčemu věnujeme pozornost a jiné informace pomíjíme? Jaký to má vliv na naše chování a rozhodování, na celou ekonomiku a společnost? Podobné otázky si klade Filip Matějka, jeden z mála mladých českých ekonomů, kteří již získali mezinárodní renomé.

17:04

Přes 1500 kilometrů severovýchodního pobřeží Brazílie znečistil dosud nevyjasněný únik ropy. Brazilská agentura pro ochranu životního prostředí dnes uvedla, že ropa nepochází z vrtů ani z obchodní činnosti brazilské státní ropné společnosti Petrobras. (ČTK)

17:15

U řeckého ostrova Chios se dnes potopil nafukovací člun s 19 migranty, sedm pasažérů při nehodě zahynulo. Mezi oběťmi je pět dětí včetně novorozence a dvě ženy. (ČTK)

17:26
 

 

17:37

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, index PX klesl o 2,1 procenta na 1038,5 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se nejhůře vedlo akcií bankovní skupiny Erste Group. Naopak nejvíce rostly akcie mediální společnosti CME. Předcházející týden české akcie posílily o procento. (ČTK)

17:48

Stravenkový paušál plánuje ministerstvo financí zavést jako alternativu stravenkám a podnikovému stravování od roku 2021. Dnes to novinářům řekla ministryně financí Alena Schillerová. (ČTK)

17:59

Prodej gramofonových desek je světlý bod hudebního průmyslu. Zatímco prodeje CD padají rychlostí světla a táhnou s sebou celý trh fyzických nosičů, zájem o hudbu v drážkách z polyvinylchloridu překonává rekordy. Loni se jich celosvětově prodalo o šest procent více než v roce 2017.

18:10
 
18:21

Svůj tým označuje šéf NÚKIB Navrátil jako partu mladých nadšenců. Země sice podle něj aktuálně nečelí nějaké zásadně velké kybernetické hrozbě, ale počet útoků neustále stoupá a české úřady a instituce se potýkají se zastaralým vybavením a nedostatkem odborníků.

18:32

Euro dnes kvůli slabému výhledu ekonomiky eurozóny kleslo na více než dvouleté minimum k dolaru, později se ale zotavilo. Kolem 17:45 SELČ přidávala jednotná evropská měna k dolaru 0,3 procenta na 1,0956 USD. (ČTK)

18:43

Americké úřady už evidují přes 800 případů pacientů, kteří se léčí se závažnými plicními obtížemi způsobenými pravděpodobně používáním elektronických cigaret. Odborníci zatím nevědí, zda obtíže způsobil způsob inhalace pomocí elektronických cigaret nebo nějaká konkrétní substance obsažená v náplních. (ČTK)

18:54
 
19:05

Češko může mít po osmi letech dvě brankářské jedničky v hokejové NHL. Podle žebříčku časopisu The Hockey News je Mrázek 20. nejlepším gólmanem v soutěži. Překonal třeba Henrika Lundqvista, jehož navzdory věku nadále obklopuje hvězdná aura. Rittich obsadil 25. příčku. 

19:16

Pražská burza uzavřela obchodní týden mírným růstem. Index PX vzrostl o 0,13 procenta na 1038,45 bodu. Nahoru ho táhly české banky, telekomunikační společnost O2 či technologická firma Avast. Naopak se nedařilo rakouským titulům a mediální společnosti CME.

19:27

Spider-Man se i nadále bude objevovat ve filmech od Marvelu. Společnost Disney se se Sony, která práva na postavu vlastní, dohodly na podmínkách. Disney původně požadovala, aby si dělily zisky napůl. Údajně však nakonec z nadcházejícího filmu o pavoučím hrdinovi bude Disney mít pouze 25% zisk.

19:38

Koruna mírně oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. Na euro ztratila od čtvrtečního podvečera čtyři haléře a dnes kolem 17:00 se obchodovala v kurzu 25,85 Kč/EUR. Vůči dolaru si česká měna pohoršila o tři haléře na 23,62 Kč/USD.

19:49

"Náš hlas už je slyšet tak moc, že to nezvládají a snaží se nás umlčet. To bychom měli brát jako kompliment," řekla dnes Greta Thunbergová na adresu dospělých kritiků u příležitosti dalšího protestu Fridays for Future.

 

20:00

Ceny ropy dnes pokračují v poklesu a ztráty si zřejmě připíšou i za celý týden. Hlavním důvodem jsou informace, že Saúdská Arábie obnovuje produkci po útocích rychleji, než se čekalo, a také obavy investorů o další vývoj poptávky po ropě kvůli zpomalujícímu růstu čínské ekonomiky. (ČTK)

20:29

Rada OSN pro lidská práva dnes odsouhlasila vyslání mezinárodní vyšetřovací mise do Venezuely, kde by její členové měli zkoumat zprávy o závažném porušování lidských práv včetně nezákonných represí opozice, mučení vězňů či poprav bez řádného soudu. (ČTK)

20:44

 

20:59

Berlín odkoupí od soukromé lucemburské firmy ADO Properties SA za 920 milionů eur (23,8 miliardy Kč) 6000 bývalých sociálních bytů, které město prodalo před 15 lety. Reaguje tak na tlak veřejnosti, která se bouří proti raketově rostoucím cenám nájmů.

21:13

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis vyzval EU, aby pomohla Turecku dalšími financemi na migrační politiku, a zároveň upozornil na narůstající počty migrantů připlouvajících z Turecka na řecké ostrovy v Egejském moři.

21:28

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Bacheletová vyzvala egyptské úřady, aby umožnily lidem pokojně demonstrovat. Žádala také okamžité propuštění lidí zadržených v souvislosti s protesty z minulého týdne. Egyptská policie při nich údajně zadržela téměř 2000 osob. (ČTK)

21:42

Německé úřady uzavřely nelegální centrum na zpracování dat v západoněmeckém městečku Traben-Trarbach. V podzemí v pěti patrech našli servery, jejichž prostřednictvím zločinci z celého světa prodávali drogy, zasílali dětskou pornografii či prováděli kybernetické útoky. (ČTK)

21:58

Finský útočník Patrik Laine se necelý týden před startem NHL dohodl na dvouleté smlouvě s Winnipegem, díky níž si vydělá celkem 13,5 milionu dolarů. Jednadvacetiletý hokejista v době jednání o kontraktu trénoval s Bernem. (ČTK)

 

22:12

Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) poprvé připustilo, že úmrtí kuřáků elektronických cigaret v USA mohou souviset s cigaretovými náplněmi obsahujícími THC.

22:41

Při úterním sesuvu půdy v nelegálním dole na zlato v provincii Tibesti na severu Čadu zemřelo nejméně 52 lidí. Dalších 37 lidí utrpělo zranění, 21 z nich vážná. (ČTK)

22:56

Několik desítek tisíc lidí, včetně švédské ekologické aktivistky Grety Thunbergové, se dnes podle kanadské televize CTV zúčastnilo v Montrealu demonstrace za lepší ochranu klimatu. Thunbergová se setkala s kanadským premiérem Justinem Trudeauem. I o něm řekla, že nedělá dost pro záchranu planety.

23:11

Americká armáda při čtvrtečním náletu na jihovýchodě Libye zabila 17 ozbrojenců, které podezírá z příslušnosti k teroristické organizaci Islámský stát (IS). (ČTK)

23:30

Generální ředitel amerického výrobce letadel Boeing Dennis Muilenburg bude 30. října vypovídat v Kongresu o letadlech 737 MAX, která jsou po dvou nehodách odstavena z provozu.

23:46

Ze čtveřice českých atletů v dnešním programu rozběhů a kvalifikací na mistrovství světa v Dauhá uspěl jen překážkář Vít Müller. Při premiéře na MS postoupil ze čtvrtého místa v rozběhu na 400 metrů překážek přímo do semifinále.

07:02

Tisíce lidí na Haiti v pátek vyšly do ulic na protest proti prezidentovi Jovenelu Moiseovi. Bezpečnostní složky dav rozháněly slzným plynem a střelbou s ostrými náboji. Informoval o tom dnes zpravodajský web BBC.

07:20

Velké obchody zůstanou dnes, kdy si ČR připomíná Den české státnosti, zavřené. Týká se to i obchodních řetězců s potravinami, jako je třeba Billa, Makro, Tesco, Lidl a další. Zákaz prodeje v maloobchodu se vztahuje na provozy nad 200 metrů čtverečních.

07:41

V Afghánistánu se dnes ráno otevřely volební místnosti. Prezidentské volby provází zvýšená bezpečnostní opatření a obavy z volebních podvodů. Podle agentury Reuters se registrovalo více než devět milionů voličů. 

07:59

Nejtěžší závod světa? Je to 650 km džunglí, nejde se připravit, sáhli jsme si na dno, říkají Tereza Rudolfová a Pavel Paloncý, kteří absolvovali extrémní závod Eco-Challenge Fiji 2019.

 

08:16

Greta Thunbergová se při proslovu v OSN naštvala, bez Salviniho Itálie najednou vítězí a britské královně přidělává vrásky nový premiér Johnson. Přečtěte si týden ve světě očima Ondřeje Housky.

08:31

Český trh s tabákovými produkty čekají příští rok největší změny za posledních 20 let. Vláda plánuje pomocí výrazného zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky vytáhnout z kapes kuřáků v příštím roce až 7,7 miliardy korun navíc.

08:48

Hledáme motivované přistěhovalce. "Jsou to lidé ochotní překonat vlastní pohodlnost i jazykovou bariéru a obstát ve velké konkurenci," říká přednosta dětské kliniky Jan Lebl, který buduje mezinárodní tým lékařů.

09:06

Národní třída účtuje se současným režimem. Zpočátku nadějně, říká filmový kritik Kamil Fila.

 

09:28

Americký Federální úřad pro letectví nařídil prověřit některá letadla Boeing 737 NG s cílem odhalit případné výrobní vady. Důvodem k tomuto kroku je fakt, že u několika letadel tohoto typu se zjistily praskliny, informovala agentura Reuters

09:42

"Posádka musí přežít stůj co stůj," říká v rozhovoru člen týmu vyvíjející obrněná BMW. Bavorský "tank" odolá útoku dronů i kalašnikovem a vydrží 400 kulek.

09:57

Ruští vojenští prokurátoři od roku 1991 prověřili případy 300 tisíc lidí politicky pronásledovaných v éře Sovětského svazu a postih 180 tisíc z nich uznali za oprávněný. S odvoláním na údaje hlavní ruské vojenské prokuratury to oznámila agentura Interfax.

10:15

Česko by mohlo Mongolsku v rámci rozvojové pomoci darovat zdravotnický materiál. Návrh ministerstev zdravotnictví a zahraničí na bezúplatné převedení techniky a materiálu, který česká zdravotnická zařízení už nepotřebují, projedná v pondělí vláda. (ČTK)

10:28

Afghánské prezidentské volby provázejí zvýšená bezpečnostní opatření, přesto asi hodinu po začátku hlasování se v Kandaháru na jihu země ozvala u jedné z volebních místností exploze, která zranila 15 lidí. K útoku se nikdo nepřihlásil. (ČTK)

10:43
10:53
10:56

Kateřina Siniaková porazila na úvod turnaje v Pekingu osmnáctiletou čínskou tenistku Wang Si-jü dvakrát 6:2 a může narazit na Karolínu Plíškovou. Světová dvojka se dnes utká s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou.

11:12

Prezident Miloš Zeman navrhl do další sněmovní volby zástupce veřejné ochránkyně práv právničky Lenku Marečkovou a Moniku Šimůnkovou. Na dotaz ČTK o tom informoval předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).

11:28

Pro mnohé je to jen pokleslá zábava. Počítačovou hrou na displeji mobilu si však běžně krátíme čas třeba v metru. Tenhle obor však má své legendy a mnohdy jde o umělecká díla.

11:44

Dvě desítky trbantů a wartburgů se dnes sjely na Malostranské náměstí v Praze, aby připomněli exodus občanů někdejší NDR před 30 lety, kteří se rozhodli zemi opustit přes západoněmeckou ambasádu v Praze a své vozy zanechali v ulicích Malé Strany.

Východoněmecké vozy na Malé Straně připomněly exodus občanů NDR.

11:58

Tvář hongkongského protestního hnutí Joshua Wong bude kandidovat v místních volbách plánovaných na listopad. Oznámil to před dnešním shromážděním, které je svoláno jako připomínka výročí začátku protičínských protestů z roku 2014. (ČTK)

12:13

Nájemné v bytech v Praze se bude v příštích letech přibližovat cenám ve větších městech v Německu nebo Rakousku. Příčinou je přibližování průměrných mezd a rostoucí atraktivita Prahy pro zahraniční investory. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti KPMG.

12:29

Na sochu svatého Václava na Václavském náměstí v Praze dnes ráno hnutí Extinction Rebellion vyvěsilo pomocí vysokozdvižné plošiny transparent s nápisem "Nedejme zahynout nám i budoucím". Cílem akce bylo upozornit na klimatickou krizi.

K transparentu na soše sv. Václava s nápisem "Nedejme zahynout nám i budoucím" se přihlásilo hnutí Extinction Rebellion, jehož cílem je upozorňovat na klimatickou krizi.

12:46

Při záplavách způsobených silným deštěm na severu Indie přišlo tento týdne o život 59 lidí. S odvoláním na místní činitele o tom dnes informovala agentura AP. Podle jejího zdroje většina lidí zemřela pod troskami domů, po zásahu blesku nebo se utopili.

13:02

Miliardář Pavel Sehnal nabídl českému premiérovi a primátorovi Prahy vlastní vizi vládní čtvrti v Letňanech za desítky miliard. Počítá s větším počtem kanceláří a halou pro cyklisty. Prohlédněte si vizualizaci návrhu.

13:33

Saúdská Arábie vypracovala seznam prohřešků, za něž bude pokutovat zahraniční turisty, oznámilo dnes ministerstvo vnitra. Pokud nebudou brát ohled na společenské zvyklosti země, horzí jim pokuta 315 až 37 800 Kč. K prohřeškům se počítá nesprávné oblečení nebo důvěrnosti na veřejnosti. (ČTK)

13:47

mBank, která má v Česku zhruba 660 tisíc klientů, je na prodej. Německá Commerzbank, jež v polské mBank drží většinový podíl ve výši 69,3 procenta, se rozhodla hledat kupce pro svou část. 

14:02

Donald Trump v pátek podepsal zákon, který dočasně zabránil kolapsu federálních úřadů kvůli nedostatku peněz. S odvoláním na Bílý dům o tom informovala televize CNN. Opatření umožňuje financování vlády do 21. listopadu.

14:17
14:31

Delegáti brněnského volebního sněmu zvolili předsedou politického hnutí Trikolóra jediného kandidáta a zakladatele Václava Klause mladšího. Odpoledne si zvolí tři místopředsedy, předtím ještě mimo jiné vystoupí Václav Klaus starší.

14:44

Ukrajina už podruhé zasahuje do voleb v USA. Aspoň všichni vědí, čeho jsme schopní, napsal na Twitter bývalý ukrajinský ministr zahraničních věcí Pavlo Klimkin. Okomentoval tak zprávu, že demokraté zahájili proces ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa.

14:57

Osmnáct lidí se zranilo v jihokorejském přístavu Ulsan při požáru, který se dnes rozhořel na jednom ropném tankeru a pak se rozšířil na druhý. S odvoláním na jihokorejskou námořní hlídku o tom informovala agentura AFP. 

15:10

Česku klesá podíl děvčat, která se nechávají očkovat proti rakovině děložního čípku a hrdla. V roce 2012 si vakcínu proti nim na ochranu před nádorovým onemocněním nechaly píchnout tři čtvrtiny třináctiletých děvčat. Loni jich bylo necelých 64 procent.

15:24

České stavebnictví bylo v letošním prvním pololetí s meziročním růstem o 3,4 procenta mezi 27 zeměmi Evropské unie na 17. místě. Meziročně si Česko pohoršilo o devět mís. Vyplývá to z údajů evropského statistického úřadu Eurostat.

15:38
15:51

Japonská nákladní vesmírná loď Kónotori 8 (HTV8) s více než pěti tunami zásob, přístrojů a zařízení pro vědecké experimenty dnes zakotvila na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), která je nyní asi 400 kilometrů nad Zemí. Loď bez posádky přistála na ISS poté, co ji astronauti z orbitálního komplexu uchopili s pomocí robotické paže, uvedla japonská vesmírná agentura JAXA. (ČTK)

16:04

Zatímco v neděli může být ještě až 23 stupňů, příští týden na začátku října se teplota může přes den propadnout až na deset stupňů Celsia. V noci se přiblíží téměř až k bodu mrazu a na horách bude možná sněžit. V dalších týdnech až do konce října pak budou teploty zřejmě dále klesat. (ČTK)

16:17

Německá policie dnes ve Frankfurtu nad Mohanem zatkla Francouze Alaina Roberta, přezdívaného francouzský Spiderman (Pavoučí muž), když bez povolení vylezl na další mrakodrap. Sedmapadesátiletý Francouz vyšplhal tentokrát na 154 metrů vysokou budovu zvanou Skyper. (ČTK)

16:31

Pondělního pietního rozloučení s bývalým francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem se zúčastní přibližně 30 šéfů států a vlád. Oznámil to dnes Elysejský palác, podle něhož nově ohlásil účast na ceremonii například ruský prezident Vladimir Putin. Pieta se uskuteční v poledne v pařížském kostele svatého Sulpicia. (ČTK)

16:45

Prezident Miloš Zeman obnovil vozový park. Od zástupců Škody Auto dnes převzal modernizovaný model Superb třetí generace v nejsilnější benzinové verzi. Jde již o osmou Škodu Superb, kterou Zeman během svého působení v prezidentském úřadě využívá. Vedle toho dnes prezident dostal k dispozici i nové SUV Kodiaq. (ČTK)

16:59
17:13

Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska se stal předsedou nové politické strany Za lidi. Podle oznámení strany o tom dnes jednomyslně rozhodl její ustavující sněm. Kiska v projevu před delegáty označil za politický úkol potřebu odstavit od moci nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica. (ČTK)

17:27

U sochy svatého Václava na pražském Václavském náměstí se dnes uskutečnil happening za přijetí eura v České republice a bližší spolupráci ČR s unií. Akci pořádalo sdružení Pulse of Europe. Na náměstí účastníci rozvinuli transparent, na kterém byla jednoeurová mince s vyobrazením svatého Václava. (ČTK)

17:41

V norském hlavním městě dnes odhalili památník obětem teroristického útoku na ostrově Utöya a v Oslu. Tehdejší solidaritu Norů s rodinami 77 usmrcených znázorňuje 1000 železných růží jako připomínka živých květin, které obyvatelé této skandinávské země spontánně přinášeli dny a týdny po událostech z července 2011 před hlavní chrám v zemi. (ČTK)

17:55
18:09

mBank, která má v Česku zhruba 660 tisíc klientů, je na prodej. Německá Commerzbank, jež v polské mBank drží většinový podíl ve výši 69,3 procenta, se rozhodla hledat kupce pro svou část. V Česku mBank působí jako pobočka polské banky, funguje tedy pod tamní bankovní licencí.

18:23

Letošní úrodu zelí dnes oslavila obec Vidov na Českobudějovicku. Na tradičním Zelnobraní lidé ochutnali první kysané zelí z hlávek sklizených na okolních polích, které v roudenské krouhárně zrálo od posledního týdne v srpnu. Mizely i hlávky zelí a připravené speciality, jako zelné záviny, zelňačka a zelňáky, tedy placky se zelím. (ČTK)

18:37

Časopis Instinkt v říjnu definitivně skončí. Poslední letošní desáté číslo měsíčníku vydavatelství Empresa Media vyjde 3. října. Vydavatelství to sdělilo prodejcům předplatného. Společensko-reportážní časopis Instinkt vznikl v roce 2002 a Empresa Media Jaromíra Soukupa jej vydává od roku 2011. (ČTK)

18:51

Několik stovek příslušníků takzvaných žlutých vest dnes vytvořilo v Paříži předvoj průvodu Techno Parade. Ten je letos ve znamení vzpomínky na technaře Stevea, který zemřel při nedávném festivalu v Nantes, poznamenaném kontroverzním policejním zásahem. (ČTK)

19:05

Bývalého prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho pohřbili dnes odpoledne v jeho rodné vesnici Kutama v severozápadní části země v kruhu rodiny a nejbližších. Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Mugabe zemi řídil jako premiér či prezident 37 let, zemřel 6. září v 95 letech a o místo jeho posledního odpočinku se vedly spory. (ČTK)

19:19

Několik stovek lidí se sešlo na brněnském náměstí Svobody, aby znovu jako na jaře několikrát demonstrovali proti předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO). Státní zástupce sice zastavil trestní stíhání premiéra za dotační podvod, ale ten i nadále zůstává v obrovském střetu zájmů, ovlivňuje média, zmínil za organizátory Ondřej Zeman ze spolku Společně Brno. (ČTK)

19:33

Od čtvrtečního večera až do neděle jsou pro veřejnost otevřeny brány Elysejského paláce. Lidé stojí několikahodinovou frontu, aby mohli podepsat kondolenční knihy, které budou následně předány vdově po prezidentovi Jacquesu Chirakovi Bernadettě a jejich dceři Claude. (ČTK)

19:47

Při ozbrojeném útoku na severu Burkiny Faso ve vesnici Komsilga zahynulo osm civilistů. Pachatelé také zapálili místní obchody a dvoukolová vozidla a unesli jednoho člověka, který se teď pohřešuje. Uvádějí to zdroje z řad bezpečnostních složek. (ČTK)

20:02

Sýrie žádá okamžité stažení všech cizích sil ze svého území. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim dnes na všeobecné rozpravě 74. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku řekl, že pokud cizí vojska neodejdou, Damašek si vyhrazuje právo zasáhnout. Přítomnost amerických a tureckých sil v Sýrii Mualim označil za protiprávní a žádal jejich odchod. (ČTK)

20:32

Pravicoví radikálové a konzervativci dnes v Lublinu napadli průvod za rovnost gayů, leseb, bisexuálů a transgenderových osob (LGBT), který se v tomto městě na východě Polska konal již podruhé a podle polských médií se jej zúčastnilo asi 1500 lidí. Polská policie proti narušitelům nasadila vodní děla a pepřový sprej. Asi 30 jich zatkla. (ČTK)

20:47

Centrem Brna dnes večer prošlo mnoho desítek lidí namaskovaných jako zombie, tedy nemrtvých či oživlých mrtvol. Zombie walk se konal v Brně poosmé a dnes byl součástí festivalu seriálů Serial Killer. (ČTK)

21:02

Hlasování o vyslovení nedůvěry vládě britského premiéra Borise Johnsona by se mohlo uskutečnit v nadcházejícím týdnu. Podle BBC to dnes řekl poslanec za Skotskou národní stranu (SNP) Stewart Hosie. Vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn uvedl, že poslední rozhovory s opozičními stranami byly produktivní a že vznik přechodné vlády je den ode dne pravděpodobnější. (ČTK)

21:17

Ruský seriál Black Out (Zatemnění) se stal nejlepším v konkurenci sedmi snímků na druhém ročníku brněnského festivalu seriálů střední a východní Evropy Serial Killer. Vypráví mrazivý příběh ze začátku 90. let, který prožívá sovětský veterán z války v Afghánistánu, uvedli dnes pořadatelé v tiskové zprávě. (ČTK)

21:32

Jemenští povstalci podporovaní Íránem tvrdí, že v blízkosti hranice se Saúdskou Arábií zadrželi při velké ofenzivě stovky saúdskoarabských vojáků. Zmocnili se prý také vojenských aut a četných zbraní. Oznámil to dnes jejich vojenský mluvčí Jahjá Saría, Rijád to zatím nepotvrdil. (ČTK)

21:47

Hlavní cenu festivalu Zlatá Praha dnes na Nové scéně Národního divadla převzal režisér Glen Milner za snímek Umírající labuť, jehož hrdinkou je bývalá primabalerína Královského baletu Zenaida Yanowsky. Britský film byl natočený ve spolupráci s předním tanečním divadlem Saddler’s Wells. (ČTK)

22:02

Bílý dům citelně omezil přístup k záznamům o telefonátech prezidenta Donalda Trumpa se zahraničními politickými vůdci, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina či saúdskoarabského prince Muhammada bin Salmána. Tvrdí to nejmenovaný bývalý úředník Bílého domu, na kterého se odvolává agentura AP.

22:17

Češi na nejtěžším závodě světa: Je to 650 km džunglí, nejde se připravit, sáhli jsme si na dno

 

22:32

Na Slovensku se dnes večer během cvičného letu zřítila vojenská stíhačka MiG-29. Pilot se katapultoval, jeho stav ale není znám. ČTK o tom informovala mluvčí slovenského ministerstva obrany Danka Capáková. (ČTK)

22:47

Fotbalisté Paris St. Germain se oklepali z nečekané středeční porážky doma s Remeší a v 8. kole francouzské ligy zvítězili 1:0 v Bordeaux. Úřadující mistři těžili z návratu Kyliana Mbappého, jenž hned v prvním zápase po měsíční pauze přihrál Neymarovi na jediný gól utkání. (ČTK)

07:04

Britské podniky jsou ohledně svých vyhlídek nejpesimističtější za téměř osm let. Vyplývá to z výsledků průzkumu Konfederace britského průmyslu. Na náladu má negativní dopad eskalující krize kolem brexitu, píše agentura Reuters.

07:25

V Bernu dnes pochodovalo na podporu ochrany klimatu na 100 tisíc lidí. Tři týdny před konáním parlamentních voleb chtěli k tématu v hlavním městě Švýcarska přitáhnout pozornost politických stran. (AFP)

07:42

Burleska pracuje se sexualitou, je to oslava lidských těl, ne opera, říká umělkyně Terézia Bělčáková alias Miss Cool Cat.

 

08:01

Na Slovensku se včera večer zřítila vojenská stíhačka MiG-29. Ministr obrany Peter Gajdoš později na sociální síti napsal, že pilot, který se katapultoval, nehodu přežil. Policie uvedla, že podle předběžných informací nehodu zapříčinil nedostatek paliva. (ČTK)

08:18

Spojené státy v současnosti nemají v plánu blokovat registraci čínských podniků na amerických akciových trzích. Uvedla to podle agentury Bloomberg mluvčí amerického ministerstva financí Monica Crowleyová.

08:36

Ministerstvo práce požádá OECD o analýzu českého penzijního systému a doporučení jeho změn, aby byl v budoucnu udržitelný. Na studii by měla navázat příprava návrhu důchodové reformy, který by mohl být hotový v polovině roku 2021. (ČTK)

08:54

Na několika místech v Česku dnes vyrazí motorkáři na klasických i historických strojích na charitativní jízdu. Akce The Distinguished Gentleman's Ride, která se koná po celém světě, má podpořit výzkum léčby rakoviny prostaty, zvýšit povědomí o této nemoci. (ČTK)

09:12
09:27

Brněnská společnost Frentech Aerospace, která podniká mimo jiné i ve vesmírném průmyslu, loni zvýšila své tržby o 10 procent na 214 milionů korun, zisk před zdaněním ale klesl o 26 procent na 16,9 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

09:43

Ministerstvo financí jako majoritní akcionář firmy ČEZ sleduje dění kolem prodeje elektrárny Počerady a dál mu bude věnovat zvýšenou pozornost. Uvedl to premiér Andrej Babiš v odpovědi na písemnou interpelaci poslankyně Pirátů Dany Balcarové. (ČTK)

09:59

Stát má v současnosti v různé fázi přípravy rozpracovaných 151 velkých dopravních staveb. Náklady na ně by se měly pohybovat okolo 218 miliard korun. Většina peněz jde na stavbu a rekonstrukci dálnic a silnic. Vyplývá to z materiálu ministerstva dopravy. (ČTK)

10:13
10:27

Hongkongská policie zasáhla pepřovým sprejem proti demonstrantům už před začátkem dnešních protestů naplánovaných do několika částí Hongkongu. Jde o 17. víkend protivládních protestů, jež začaly v červnu. (ČTK)

10:41

Tuzemské družstevní záložny vykázaly v prvním pololetí ztrátu 43,6 milionu Kč, ve stejném období loni přitom byly ve ztrátě 58,4 milionu korun. Vyplývá to ze statistiky ČNB. Počet členů devíti kampeliček letos klesl o 9600 na 12 642. (ČTK)

10:56

Plánovaný nový blok jaderné elektrárny Dukovany bude reálně připraven ke spuštění nejdřív mezi lety 2038 až 2040. Proti původním plánům má příprava při zachování současné legislativy zhruba tří až pětiletý skluz. V rozhovoru s ČTK to řekla předsedkyně SÚJB Dana Drábová.

11:11

Soukromá americká společnost SpaceX Elona Muska v sobotu ukázala vesmírnou loď navrženou pro dopravu lidí a nákladu na Měsíc, Mars i na jiná místa ve sluneční soustavě. Starship prý bude schopná vzít na palubu až 100 lidí a vracet se zpět na Zem.

SpaceX tvrdí, že Starship bude schopná vzít na palubu až 100 lidí a vracet se zpět na Zem.

11:25

Afghánských prezidentských voleb se v sobotu zúčastnilo něco přes dva miliony voličů. S odvoláním na člena volební komise to dnes oznámila agentura Reuters. K volbám se zaregistrovalo 9,67 milionu Afghánců, takže zřejmě volila zhruba jen pětina z nich.

11:41

Trh tištěných médií v Česku od revoluce výrazně narostl. Počet titulů se zvýšil zhruba na 5300, proti roku 1990 byl nárůst trojnásobný. Svobodný tisk navíc postupně přešel od zahraničních vlastníků do vlastnictví českých miliardářů. Vyplývá to z údajů Unie vydavatelů. (ČTK)

11:54

Tisíce žen v mexické metropoli a dvou desítkách dalších mexických měst demonstrovaly v sobotu za legalizaci interrupcí, které jsou ve většině této země povoleny jen v případě znásilnění a ohrožení života ženy, informovala agentura EFE.

12:10

Sláva k neunesení: Kniha umělkyně Šedé bilancuje projekt, v němž zájemcům pronajala několik bytů v téměř vylidněném centru Českého Krumlova a zaplatila jim za to, že budou provozovat obyčejné volnočasové aktivity.

Kateřina Šedá zájemcům pronajala několik bytů v téměř vylidněném centru Českého Krumlova a zaplatila jim za to, že budou provozovat obyčejné volnočasové aktivity.

12:26

Na letišti v Bejrútu o víkendu našli atrapu bomby, která pocházela z Prahy a byla míněna jako test účinnosti letištních skenerů na pražském letišti. Napsal o tom dnes libanonský deník The Daily Star. Podle jeho informací balíček po testu v Praze zapomněli odstranit.

12:40

Britský premiér Boris Johnson dnes uvedl, že nehodlá odstoupit, aby umožnil další odklad brexitu a zamezil tak odchodu Británie z EU bez dohody. Johnson to řekl BBC před zahájením výroční konference vládní Konzervativní strany, která potrvá do 2. října. (ČTK)

12:53

Ve stínu korupční aféry, kvůli které v květnu padla vláda kancléře Sebastiana Kurze, dnes v Rakousku volí nový parlament. K volebním urnám za slunného počasí vyrazili i obyvatelé hlavního města Vídně, které je tradiční baštou sociální demokracie. (ČTK)

13:07
13:23

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) nepodpoří opozicí navrhované zrušení daně z nabytí nemovitostí. V budoucnu by daň šla zrušit v rámci komplexní reformy majetkových daní. Uvedla to dnes v pořadu Partie v TV Prima.

13:37

Izraelská strana Likud dnes oznámila, že její předseda a premiér Benjamin Netanjahu možná ještě dnes vrátí mandát k sestavení příští vládní koalice. Netanjahua tím ve středu pověřil prezident Reuven Rivlin po volbách, které se konaly 17. září. (ČTK)

13:51

Kajakář Jiří Prskavec se podruhé v kariéře stal mistrem světa ve vodním slalomu. Finálovou jízdu ve španělském Seu d'Urgell vyhrál s téměř dvousekundovým náskokem před domácím rivalem Davidem Llorentem, který se připravil o titul dotykem branky. (ČTK)

14:05
14:19

Penzijní systém po chystané reformě by měl mít podle ministryně Jany Maláčové (ČSSD) tři pilíře včetně nového nultého, z něhož by měl být vyplácen státem garantovaný minimální důchod. Důchody chce financovat mimo jiné z vyššího zdanění právnických osob. (ČTK)

14:34

Ve věku 85 let zemřel režisér Osady Havranů či Smrti talentovaného ševce Jan Schmidt. Uvedla to dnes Česká televize, které to sdělila rodina režiséra. Schmidt natáčel snímky široké škály žánrů, od sci-fi přes dokument až po pohádku.

14:50

Mám přístup k vašemu účtu, počítači i webkameře, píšou vyděrači v e-mailech, které zasáhly celé Česko. Co dělat, když vám vyhrožují zveřejněním intimního videa?

15:04

Srbská umělkyně Marina Abramovićová, která se specializuje na performance a takzvaný body art, po 44 letech vystavuje v rodném Bělehradě. Tento týden v tamním muzeu současného umění otevřela retrospektivní výstavu nazvanou Čistič (The Cleaner).

V roce 2010 Abramovićová při projektu The Artist Is Present seděla mlčky a bez pohybu po dobu 736 a půl hodiny v newyorském Muzeu moderního umění.

15:18

Čína a USA obnoví rozhovory o ukončení vzájemné déle než rok trvající obchodní války. V druhém říjnovém týdnu odcestuje do Washingtonu čínská delegace v čele s vicepremiérem Liou Cheem. Dnes o tom informovalo čínské ministerstvo obchodu.

15:36

Papež František dnes odsoudil některé země za to, že vyrábějí zbraně nasazované ve válkách v jiných zemích, ale uprchlíky, které odtud násilný konflikt vyžene, přijímat odmítají. Papež, který je původem z Argentiny a jehož rodiče byli italští přistěhovalci, to řekl dnes při příležitosti Světového dne migrantů a uprchlíků. Informují o tom světové agentury. (ČTK)

15:51

V pařížské Invalidovně dnes začalo veřejné rozloučení s bývalým prezidentem Jaquesem Chirakem. Lidé se mohou podepisovat do kondolenční knihy, která tam byla přenesena z Elysejského paláce. V pondělí, které bude dnem smutku, bude bývalý prezident pohřben po zádušní mši, na níž se čekají tři desítky světových státníků. Českou republiku zastoupí předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

V pařížské Invalidovně dnes začalo veřejné rozloučení s bývalým prezidentem Jaquesem Chirakem.

16:06

Česká republika je 22. ekonomicky nejsvobodnější zemí ze 162 sledovaných států světa. Umístila se tak na stejné příčce jako o rok dříve. Nejsvobodnější zemí světa zůstal podle žebříčku Hongkong, naopak nejméně svobodná zůstala Venezuela.

16:21

Lehce zapamatovatelná fotografie mužů sedících na traverze s nohama spuštěnýma vysoko nad střechami newyorských domů se stala jedním z nejikoničtějších amerických snímků dvacátého století. Ačkoliv působí přirozeně, historikové se domnívají, že dělníci takto ve skutečnosti k obědu neusedali. Pravděpodobně jen na přání fotografů pózovali, aby se zvýšil prodej kanceláří v budově.

16:37
16:54

Libyjská pobřežní stráž zachránila zhruba 70 uprchlíků, kteří mířili přes Středozemní moře do Evropy na člunu, jenž se začal potápět. Podle agentury Reuters je dnes hlídka dopravila na pobřeží východně od Tripolisu, ale uprchlíci znovu utekli. (ČTK)

17:10

Předčasné parlamentní volby v Rakousku vyhrála podle prognózy lidová strana exkancléře Kurze. Na druhém místě skončili sociální demokraté před FPÖ. (ČTK)

17:27
17:41

V centru Moskvy se na povolené manifestaci sešlo podle odhadu místní policie na 20 tisíc lidí, kteří demonstrují za svobodu pro souzené účastníky letních protivládních protestů. V okolí Sacharovovy třídy, kde se demonstrace koná, platí už od rána dopravní uzavírky. (ČTK)

V centru Moskvy se na povolené manifestaci sešlo podle odhadu místní policie na 20.000 lidí.

 

17:58
18:14

Slovenská armáda po sobotním pádu ruské vojenské stíhačky MiG-29 pozastavila cvičné lety všech stíhaček. Píše o tom slovenský list Denník N. Pilot havarovaného stroje, který se katapultoval, leží v nemocnici a jeho zdravotní stav je stabilní.

18:31

Předseda výboru pro kontrolu tajných služeb americké Sněmovny reprezentantů Adam Schiff dnes řekl, že Kongres je odhodlán získat přístup k záznamům o telefonních hovorech prezidenta Donalda Trumpa s ruským protějškem Vladimirem Putinem a dalšími světovými vůdci. Schiff podle agentury Reuter poukázal na obavy, že Trump mohl ohrozit národní bezpečnost. (ČTK)

18:47
19:02

Konzervativci britského premiéra Borise Johnsona by nyní ve volbách porazili opoziční labouristy o 12 procentních bodů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Opinium, který dnes zveřejnil nedělník The Observer. Třetí liberální demokraté těží z podpory zastánců setrvání v Evropské unii. (ČTK)

19:19

"Burleska je pro všechny," říká burleskní umělkyně Terézia Bělčáková alias Miss Cool Cat. Lidé se podle ní líp ztotožní s nedokonalou holkou a reagovat uraženě na reakce mužů jí nepřijde vhodné. "Burleska je divadelní žánr, neměl by chybět humor a nadsázka. České publikum je nejlepší trénink, odvázat se umí velice málo, lidé čekají, že je budete bavit," dodává.

 

19:36

Východní a západní členové EU  musejí v otázce její budoucnosti nalézt kompromis, řekl na kongresu své strany Fidesz, která jej znovuzvolila do křesla předsedy, maďarský premiér Viktor Orbán. Odchod Maďarska z EU pětapadesátiletý politik vyloučil. V narážce na kritické hlasy ohledně stavu právního státu v Maďarsku zdůraznil, že Maďaři mají právo žít svobodně podle svých zvyklostí a řekl, že v tomto svém úsilí už nejsou sami, protože mají spojence v Polácích, Češích a Slovácích.

19:53

V pařížské Invalidovně dnes začalo veřejné rozloučení s bývalým prezidentem Jaquesem Chirakem, který zemřel ve čtvrtek ve věku 86 let.

 

20:11

"Jsem dojat a skoro beze slov," řekl předseda lidovců, kteří s náskokem vyhráli volby v Rakousku, Sebastian Kurz ve volebním štábu. "Byly to těžké čtyři měsíce, ale teď nás lidé zvolili znovu," uvedl s odkazem na dobu, která uplynula od pádu koaliční vlády ÖVP a Svobodné strany Rakouska (FPÖ). "S dobrým výsledkem jsme počítali, ale takový výsledek jsme očekávat nemohli," dodal Kurz.

Sebastian Kurz

20:29
 
20:49

Všechny členské státy Evropské unie se zdají být připravené přistoupit na to, aby rozdělování fondů Evropské unie bylo podmíněno demokratickými principy. Finské veřejnoprávní televizi YLE to dnes řekl finský premiér Antti Rinne. Finsko nyní unii předsedá a snaží se, aby princip dodržování vlády práva, až se bude vytvářet evropský rozpočet na další léta. (ČTK)

21:04
 
21:31

Chilské pobřeží ve střední části země postihlo silné zemětřesení o síle 6,8 stupně. V hlavním městě Santiagu de Chile se zachvěly budovy, oběti na životech ani škody na majetku ale úřady podle agentury AP nehlásí. (ČTK)

21:55
 
22:24

Nejméně jeden člověk dnes zemřel při požáru a střetech migrantů s policií v přeplněném uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na místní pohotovostní složky. Kromě toho se objevily nepotvrzené informace o druhé oběti. V táboře je na 12 tisíc lidí. (ČTK)

22:35
 
22:59

Rumunská i maďarská vláda nadále podporují své kandidáty do Evropské komise, které tento týden neschválil právní výbor Evropského parlamentu (EP) před slyšeními, jež začnou v europarlamentu v pondělí. Rumunská kandidátka Rovana Plumbová a Maďar László Trócsányi neprošli v právním výboru kvůli obavám z možného střetu zájmů. (ČTK)

23:32
 
06:48

Předsedkyně francouzského krajně pravicového Národního sdružení Marine Le Penová nepřijde na dnešní zádušní mši za bývalého prezidenta Jacquesa Chiraka, který zemřel ve čtvrtek. Podle francouzských médií se rozhodla vyhovět Chirakově rodině, která si její přítomnost nepřála, i když protokolárně má jako poslankyně na účast právo.

07:03

Středočeský krajský úřad ve čtvrtek pravomocně zastavil přestupkové řízení s premiérem Andrejem Babišem týkající se jeho možného střetu zájmů. Právu to potvrdil Babišův právní zástupce Václav Knotek. Přestupek se podle něj nestal, nebylo prokázáno, že by Babiš ovládal mediální společnosti.

07:16

Německo zintenzivní namátkové kontroly osob v blízkosti všech svých hranic. Oznámil to dnes podle na twitteru německý ministr vnitra Horst Seehofer. Jeho ministerstvo uvedlo, že cílem je zlepšení boje proti takzvané sekundární migraci, kdy migranti ze zemí mimo Evropskou unii cestují z jedné země EU do druhé, například do Německa. (ČTK)

07:29
07:51

Britská novinářka Charlotte Edwardesová obvinila premiéra Borise Johnsona, že jí v roce 1999, tedy v době, kdy byl také žurnalistou, pod stolem silně stiskl stehno. Podobně podle ní Johnson obtěžoval i další ženu. Úřad ministerského předsedy to ale popřel. (ČTK)

07:53

"Svěřili jsme se do rukou potravinářského průmyslu, často se necháme napálit. Gastronomie je jen obchod, snaží se nás nalákat na slova jako tradiční a babiččino. Lidi často věří tomu, co je napsaný," říká Michal Hugo Hromas, kuchař a publicista, který vaří převážně na otevřeném ohni.

 

08:05

Pokud se svět nesjednotí s cílem odstrašit Írán, hrozí další stupňování krize a ceny ropy by mohly dosáhnout nepředstavitelných výšin, řekl korunní princ Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán. Dodal, že souhlasí s názorem ministra zahraničí USA Mika Pompea, že nedávný útok na saúdskoarabská ropná zařízení byl válečným aktem Íránu. Zdůraznil ale, že dává přednost mírovému řešení před vojenským. (ČTK)

08:17
08:29

Ve Francii dnes zavládne státní smutek za zesnulého bývalého prezidenta Jacquesa Chiraka, který zemřel minulý čtvrtek ve věku 86 let. Pietních akcí se zúčastní domácí politici včetně prezidenta Emmanuela Macrona i státníci ze tří desítek zemí. Českou republiku zastoupí předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

08:41

Talentovaný hudebník Miroslav Jirounek zvítězil v roce 1977 v celostátním kole ve hře na housle. V létě ještě koncertoval ve Velké Británii, pak podepsal Chartu 77 a měsíc na to tahal vozíky v textilce. A sledoval, jak mu tuhnou prsty. Nejvíc ho deprimovalo, že nemohl cvičit. V seriálu Tváře vzdoru ´89 přinášíme vzpomínky těch, kteří vzdorovali komunistické totalitě.

 

08:52
09:03

Při požáru, který zachvátil továrnu ve východní Číně, přišlo o život 19 lidí. Jde o další nehodu s lidskými oběťmi v čínském průmyslu. Incident se stal v neděli ve východočínské provincii Če-ťiang v podniku charakterizovaném jak výrobce zboží denní potřeby. Z ohně bylo zachráněno osm lidí, z nichž tři byli zraněni a hospitalizováni. (ČTK)

09:14
 
09:25

Kvůli následkům silného větru se dnes ráno v Česku ocitlo bez dodávek elektřiny přes 20 tisíc domácností. Nejvíc jich je ve středních Čechách, řekla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Příčinou poruch jsou větve a stromy popadané na elektrické vedení. Pracovníci ČEZ jsou v terénu a pracují na obnově dodávek. Společnost E.ON podle mluvčí Boženy Herodesové zatím eviduje jen pár poruch na jihu Moravy. (ČTK)

09:36
09:47

Ministerstvo práce a sociálních věcí nenastavilo v projektu podpory zaměstnanosti mladých z peněz Evropské unie měřitelné cíle a nezohledňovalo výrazně nízkou nezaměstnanost mladých lidí. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu, která se zaměřila na poskytování a čerpání podpory z EU na zvýšení zaměstnanosti mladých lidí v letech 2014 až 2018. (ČTK)

09:58

Americký módní řetězec Forever 21, který má dvě prodejny také v ČR, požádal o ochranu před věřiteli. Společnost v prohlášení uvedla, že plánuje "odejít z většiny zahraničních míst v Evropě a Asii". Řetězec, kde si dříve oblečení s oblibou vybírali mladí, se podle ní stal obětí rychlé expanze, proměny nákupních zvyklostí a konkurenčního internetového prodeje módy.

10:11

Policie začala stíhat deset lidí kvůli veřejným zakázkám za zhruba 27,3 milionu korun, které zadala státní agentura CzechTourism. Bývalého manažera jednoho z odborů české centrály CzechTourismu obvinili kriminalisté z manipulací s tendry, dalších devět lidí z podplácení.

10:22
10:33

Při nedělním požáru v uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos zemřely matka s dítětem a několik dalších osob bylo zraněno. Informují o tom dnes místní média, podle nichž se obětí požáru stala žena z Afghánistánu. V přeplněném táboře stále panuje napětí, varoval dnes opět starosta ostrovního správního střediska Mytiléna. (ČTK)

10:45
 
10:54

Armáda dnes na sociálních sítích spustila informační kampaň k nákupu nových vrtulníků. Velitel Vzdušných sil Armády ČR Petr Hromek ve videu mimo jiné uvádí, že armáda nemůže zaspat a musí změnit současnou neúnosnou závislost na ruské technice. Armáda pořídí americké bojové i víceúčelové vrtulníky Viper a Venom, celkem 12 strojů by mělo být k dispozici v roce 2023.

11:06

Skupina Z-Group podnikatele Zdeňka Zemka se sídlem ve Zlíně spustila v Maďarsku osm menších solárních elektráren v hodnotě přes 100 milionů korun. Elektřinu začaly dodávat do sítě tento měsíc. Ve výstavbě nových fotovoltaických zdrojů v Maďarsku chce firma pokračovat. (ČTK)

11:17
11:29

Průměrná malá firma v ČR vynaloží na účely byrokracie a papírování 226 hodin ročně. Vůči loňskému roku jde o zlepšení o sedm hodin. Vyplývá to Indexu byrokracie, který znázorňuje všechny známé povinnosti, které má typická malá firma během jednoho provozu v Česku.

11:39

Dluhy českých domácností u bank a družstevních záložen v srpnu meziměsíčně stouply o 9,24 miliardy korun na téměř 1,713 bilionu korun. Ve srovnání s loňským srpnem byly vyšší o 101,9 miliardy korun. Vzrostlo také zadlužení nefinančních podniků. Proti červenci bylo vyšší o 16 miliard a činilo tak 1,145 bilionu korun. V meziročním srovnání dlužily firmy o téměř 42 miliard korun více. (ČTK)

11:50
12:01

V Izraeli po policejním výslechu museli hospitalizovat vůdce palestinské skupiny, jíž se přičítá srpnová vražda 17leté Izraelky. Čtyřiačtyřicetiletý Sámir Arbíd je v kritickém stavu, ale před policejním výslechem byl v pořádku. Radikální Lidová fronta pro osvobození Palestiny (PFLP), s níž Arbíd spolupracoval, pohrozila, že pokud Arbíd zemře, pro Izrael "se otevřou brány pekla". (ČTK)

12:12

Hnutí ANO v září mírně posílilo a vyhrálo by podle modelu agentury Median volby se ziskem 31 procent hlasů. Mírně oslabili v porovnání se srpnem druzí piráti, s 13,5procentní podporou ale udrželi malý náskok před ODS. Ostatní strany si o něco polepšily kromě TOP 09, které zůstal srpnový zisk, a SPD, která si pohoršila o procentní bod.

12:24
 
12:35

Na nejméně 113 mrtvých vzrostla bilance záplav, které v posledních třech dnech postihly indické státy Uttarpradéš a Bihár. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. (ČTK)

12:46

Stav tříletého chlapce, jenž nebyl očkován a po nákaze tetanem skončil v brněnské nemocnici, se zlepšil. Chlapec už sedí i komunikuje. Zůstává ale v nemocnici. Hygienici označili případ tetanu u dítěte za raritu. Proti této nemoci se v zemi povinně očkuje. Hygienici ale nemohou chlapcovy rodiče kvůli chybějícímu očkování pokutovat, protože lhůta k projednání přestupku už byla promlčena. (ČTK)

12:58
13:09

Míra nezaměstnanosti v zemích platících eurem v srpnu klesla na 7,4 procenta a byla nejnižší od poloviny roku 2008. Ve srovnání s červencem poklesla o desetinu procentního bodu, meziročně se snížila o šest desetin.

13:21
13:33

Ministr školství Robert Plaga navrhuje růst platů učitelů o 2700 korun. To je o 450 korun více než v jeho předchozím návrhu. Na odměny by mělo být k dispozici dalších 900 korun místo původně navrhovaných 1350 korun. 

13:45

Objem bankovních úvěrů ke konci srpna stoupl proti předchozímu měsíci o 17 miliard na 6,023 bilionu korun. Úvěry podnikům vzrostly o 13 miliard korun na 1,128 bilionu korun. Domácnosti dluží 1,71 bilionu korun s meziměsíčním nárůstem o devět miliard korun, vyplývá ze statistik České národní banky.

13:57

Ochránci zvířat společně s poslanci TOP 09 a pirátů pracují na návrhu, který má minimálně zpřísnit pravidla pro chov cirkusových zvířat. Nejtvrdší varianta však počítá s úplným zákazem vystupování divokých zvířat. "Diskutujeme i o zákazu drezury zvířat, jako je to již v mnoha zemích Evropské unie," sdělila HN místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.