On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
10:48

Rusko a Bělorusko se dohodly na jednotných daních, občanském zákoníku a dalších oblastech hospodářské integrace. Změny mají začít platit od roku 2021. S odvoláním na dosud nezveřejněný program sjednocování ekonomik obou zemí o tom dnes informoval deník Kommersant. (ČTK)

11:05

Lidé si ve čtvrté emisi objednali státní dluhopisy určené pouze pro fyzické osoby za 1,24 miliardy korun. Počet objednávek činil 2051. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo financí. V předchozí emisi si lidé objednali státní dluhopisy za 5,4 miliardy korun. (ČTK)

11:22

Německá automobilka Volkswagen se v Austrálii dohodla na urovnání žalob tisíců zákazníků souvisejících s emisním skandálem. Celkem automobilka majitelům vozů Volkswagen, Audi a Škoda s naftovým motorem EA189 zaplatí 127 milionů australských dolarů (dvě miliardy Kč), napsala agentura Reuters. (ČTK)

11:30

Krajský soud v Hradci Králové dnes v případu údajně zmanipulovaných zakázek na opravy Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem na Pardubicku potrestal peněžitými tresty trojici obžalovaných mužů, jeden z nich navíc dostal podmíněný trest vězení. (ČTK)

11:46

Nejméně 18 lidí bylo zraněno při nedělních násilných střetech, které se rozpoutaly mezi protivládními demonstranty a policisty v Hongkongu. Tři ze zraněných jsou ve vážném stavu. Protestující blokovali ulice a stanice metra, házeli zápalné láhve a kameny. Zadrženo bylo celkem 89 osob, jak uvedla agentura Reuters.

12:01

Na Letiště Václava Havla budou od stanice metra A Nádraží Veleslavín namísto klasických autobusů jezdit velkokapacitní elektrobusy. Důvodem je nízká kapacita naftových autobusů a zlepšení ovzduší. Jezdit by mohly začít do tří let. (ČTK)

12:18

Neznámý muž převzal v pondělí ráno za jízdy řízení linkového autobusu na rychlostní silnici z Liberce ve směru na Turnov poté, co řidič zkolaboval. V autobuse jelo skoro 50 lidí, z cestujících se nikomu nic nestalo. Čin neznámého považují liberečtí mluvčí záchranné služby i policie za výjimečný.

12:41

 

12:52

Sázková společnost Sazka Group ze skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka v prvním pololetí zvýšila čistý zisk meziročně zhruba čtyřikrát na 11,3 miliardy korun (435,5 milionu eur). Hlavním důvodem výrazného nárůstu byl podle hlavního mluvčí firmy Němečka prodej chorvatské firmy SuperSport. (ČTK)

13:01

Důkazy v kauze Čapí hnízdo nesvědčily o spáchání trestného činu, řekl dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch serveru iRozhlas.cz. Tlak ze strany veřejných funkcionářů, konkrétně premiéra Andreje Babiše (ANO), který spolu se členy své rodiny v případu čelil obvinění, žalobce necítil. 

13:17

Podle Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) je po útocích na ropná zařízení v Saudské Arábii zatím příliš brzy na to, aby členové podnikli nějaké akce, jako je zvýšení těžby nebo svolání mimořádného zasedání. Uvedl to ministr pro energetiku Spojených arabských emirátů Suhajl Mazrúí. (ČTK)

13:35

Počet osob, které v Německu coby žadatelé o azyl pobírají dávky, v loňském roce klesl o 12 procent. Jedná se o třetí meziroční pokles v řadě, stále jich však ke konci roku 2018 bylo 411 tisíc. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy německého statistického úřadu. (ČTK)

13:52

Evropská vesmírná agentura (ESA) se snaží přijít na to, jak by na Měsíci mohli dlouhodobě pobývat lidé. To se neobejde bez spolupráce s jednotlivými státy a především bez pomoci ze strany mladých firem, říká v rozhovoru pro HN ředitel agenturního Centra transferu technologií.

14:06

Ministerstvo zemědělství dnes odeslalo odpověď na bruselský audit zemědělských dotací ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), řekl dnes Radiožurnálu ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Obsah odpovědi nekomentoval.

14:16

Průměrný důchod vzroste příští rok o 900 korun měsíčně. Prezident Miloš Zeman dnes podepsal příslušný zákon o důchodovém pojištění. Sdělil to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zvýšení důchodů nad zákonnou valorizaci minulý týden schválili poslanci. (ČTK)

14:36

Odbory a zaměstnavatelé podpořili dnes návrh státního rozpočtu na příští rok. Nesouhlasí ale s navýšením platů učitelů o deset procent, jak počítá vláda. Podle nich by si měli přilepšit o 15 procent. Předáci a podnikatelé se na tom shodli na jednání tripartity. (ČTK)

14:51

Hnutí STAN možná předloží novelu zákona, podle níž by komunální politiky směli volit lidé už od 16 let, jako senátní návrh. Vláda se v květnu k předloze vyjádřila negativně a ve sněmovně se návrh zatím nedaří zařadit na pořad schůze. Řešením by mohlo být projednání zákona přes Senát. (ČTK)

15:10

Sobotní útoky na dvě ropná zařízení v Saúdské Arábii zvýší cenu pohonných hmot v Česku. Strmý růst cen benzinu a nafty ani jejich nedostatek však nehrozí, zásobovat se například do kanystrů se nevyplatí, shodli se  analytici a odborníci. (ČTK)

15:22

Skupina PPF získala 19,2 procenta akcií britské biotechnologické společnosti Autolus Therapeutics, která je v pokročilé fázi klinických studií přípravků protinádorové terapie založené na T-lymfocytech. (ČTK)

15:24

Ministerstvo zemědělství dnes odeslalo odpověď na bruselský audit zemědělských dotací ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Českému rozhlasu Radiožurnálu to řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Obsah odpovědi nekomentoval. Česko mělo na odpověď čas do 20. září. (ČTK)

15:36

Britský premiér Boris Johnson a předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker se dnes shodli, že je třeba zintenzivnit jednání o podobě britského odchodu z Evropské unie. (ČTK)

15:48
16:00

Čtyři mečboly odvrátila Marie Bouzková na turnaji v Kuang-čou, než zdolala domácí tenistku Sün Fang-jing a vybojovala si postup do druhého kola. I když byla jednadvacetiletá Češka jasnou favoritkou, s běhavou čínskou soupeřkou bojovala dvě a půl hodiny. Nakonec vyhrála 6:3, 2:6 a 7:6. (ČTK)

16:12

Státní podnik Lesy České republiky podal dovolání k Nejvyššímu soudu v kauze, v níž hradecký krajský soud potvrdil rodu Walderode restituční nárok například na lesy a další pozemky. (ČTK)

16:24
16:36

Řecko chce předčasně splatit 2,9 miliardy eur (75 miliard korun) téměř z devíti miliard, které dosud dluží Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Příslušnou žádost adresovanou Evropskému stabilizačnímu mechanismu (ESM) a euroskupině dnes podepsal řecký ministr financí Christos Staikouras. (ČTK)

16:39

Vláda dnes jednomyslně schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun. Prioritami jsou podle vládní koalice ANO a ČSSD zvýšení důchodů, platů učitelů, rodičovského příspěvku, výdajů na výzkum a vývoj nebo podpora sportu a vyšší investiční výdaje. (ČTK)

16:48

Zavedení další vlny elektronické evidence tržeb představuje pro více než polovinu oslovených řemeslníků, elektrikářů či kadeřníků komplikaci, se kterou si nevědí rady. Vyplývá to z průzkumu poskytovatele platebních systémů Dotykačka. (ČTK)

17:00

Prezident Miloš Zeman je připraven podepsat zákon o státním rozpočtu na příští rok, pokud se zásadně nezmění proti návrhu, kterým se dnes zabývá vláda. Zeman to řekl České televizi poté, co na jednání kabinetu přednesl projev k návrhu rozpočtu. (ČTK)

17:12
Britská obchodní komora dnes snížila odhad růstu britské ekonomiky pro letošní i příští rok. Zhoršení výhledu zdůvodnila pomalejším růstem globální ekonomiky, obchodním napětím mezi Spojenými státy a Čínou a přetrvávající nejistotou kolem plánovaného odchodu Británie z Evropské unie. (ČTK)
17:24

Sucho v půdě v hloubce do jednoho metru zůstává po deštích v druhé půli srpna a první polovině září už pouze v Libereckém kraji a v některých místech, které s ním sousedí. Přetrvává také v části jižních Čech a na pomezí Jihočeského a Plzeňského kraje. (ČTK)

17:36

Pětihodinový snímek klasika českého dokumentu Karla Vachka, nově objevené filmy představitele avantgardy Mana Raye nebo film o talentovaném klavíristovi sužovaném psychickou chorobou uvede letošní festival dokumentárních filmů v Jihlavě. (ČTK)

17:48

Americký prezident Donald Trump se zastal soudce Nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha, který čelí novým obviněním z nevhodného sexuálního chování. Obvinění vznesl bývalý spolužák z univerzity, Kavanaugh se podle něj na studentském večírku obnažoval a došlo i k dalšímu nevhodnému chování. (ČTK)

18:00

Proti chřipce by se podle aktuálního doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) měly očkovat i těhotné ženy. Vakcínu je třeba aplikovat každý rok, protože se virus mění. Lékaři ji doporučují hlavně seniorům a chronicky nemocným pacientům. (ČTK)

18:12

Při sobotním útoku na saúdskoarabská ropná zařízení byly použity íránské zbraně. Podle mluvčího saúdskoarabské armády a koalice vedené Saúdskou Arábií Turkího Malkího, kterého citují světové agentury, to vyplývá z předběžného vyšetřování útoku. To také ukazuje, že údery nebyly vedeny z Jemenu, dodal mluvčí.

18:16

Opozice kritizuje návrh rozpočtu, který dnes schválila menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD, jako nehospodárný, socialisticky přerozdělující a v době, kdy se začíná mluvit o recesi, nezodpovědný. Ve Sněmovně čeká plán na hospodaření státu v příštím roce kritika a pozměňovací návrhy. (ČTK)

18:24

Polská skupina CANPACK investuje přes 100 milionů eur (zhruba 2,6 miliardy korun) do stavby závodu ve Stříbře na Tachovsku, v němž bude vyrábět hliníkové nápojové plechovky. Zaměstná zhruba 160 lidí. Nadnárodní firma, která má sídlo v Krakově, to dnes uvedla v tiskové zprávě. (ČTK)

18:30

Pražská burza pošesté v řadě posílila. Index PX dnes stoupl o 1,02 procenta na 1060,83 bodu. Nahoru burze pomohly hlavně zdražující akcie bank a energetické firmy ČEZ. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. (ČTK)

18:36

Představitelé Saúdské Arábie uvažují o odkladu vstupu státní ropné společnosti Saudi Aramco na akciovou burzu poté, co se dvě její ropná zařízení o víkendu stala terčem útoků. Informoval o tom dnes list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

18:40

Spojené státy předaly Saúdské Arábii informaci svých tajných služeb o tom, že za sobotním útokem na saúdskoarabská ropná zařízení stojí Írán. (ČTK)

18:48

Návrh na zrušení 800 nadbytečných zákonů, nařízení a vyhlášek, které jsou sice formálně platné, ale už nepoužívané, schválila dnes vláda. Ministerstvo vnitra si od návrhu slibuje zjednodušení právního řádu. Předpisy vybrala na základě vlastních analýz jednotlivá ministerstva. (ČTK)

18:54

Antikoncepci předepsanou od lékaře, nejčastěji hormonální, užívá podle průzkumu Fóra antikoncepce 49 procent žen mezi 18 a 24 lety. Její spotřeba klesá už několik let o jednotky procent ročně. Asi pětina respondentek antikoncepci nepoužívá, čtvrtina užila nouzovou pilulku po nechráněném styku. (ČTK)

19:00

Prvním laureátem Ceny za komunikaci globální výzvy změny klimatu se stal Radim Tolasz. Pracuje jako klimatolog v Českém hydrometeorologickém ústavu a Česko zastupuje v Mezivládním panelu pro změnu klimatu (IPCC ). Ocenění dostal dnes v pražském sídle OSN. (ČTK)

19:12

Aldi otevře v Británii v příštích dvou letech v průměru každý týden novou pobočku. Do expanze chce německý diskontní řetězec investovat miliardu liber (něco přes 29 miliard korun), řekl  BBC šéf britské divize Giles Hurley. Aldi má v Británii 840 prodejen. Cílem je 1200 prodejen do konce roku 2025. (ČTK)

19:18

Česko do budoucna čeká rozvoj takzvaných chytrých energetických sítí (Smart Grids - SG). Vyplývá to z aktualizace Národního akčního plánu pro chytré sítě (NAP SG), který dnes schválila vláda. (ČTK)

19:24

Britský premiér Boris Johnson se dnes kvůli bučícím a pískajícím demonstrantům nezúčastnil plánované tiskové konference po schůzce s lucemburským premiérem Xavierem Bettelem v Lucemburku. Podle britského tisku na ministerského předsedu čekalo několik stovek demonstrantů. (ČTK)

19:36

Po sobotním útoku na saúdskoarabské rafinérie, který zasadil ránu globálním ropným dodávkám, posilují měny ropných vývozců spolu s jenem a švýcarským frankem považovanými za bezpečné investice v krizových časech. (ČTK)

19:48

Návrh novely, kterou chtěl Senát zavést funkční období státních zástupců a stanovit podmínky, za nichž by mohli být odvoláni, vláda dnes nepodpořila. (ČTK)

19:48

Ministerstvo práce bude usilovat o to, aby Česko mohlo v příštím období z evropských fondů využít 20 miliard korun na výstavbu domovů pro seniory. Loni a letos činí investice každý rok zhruba půl miliardy korun, v zařízeních za to vznikne asi 300 míst. (ČTK)

20:00

Loni zemřelo při nehodách na pražských silnicích 31 lidí, z toho bylo 25 chodců. Tyto oběti připomíná 25 soch andělů, které byly instalovány v Zítkových sadech v Praze 2. Praha se tak podruhé zapojila do Evropského dne bez úmrtí na silnicích (Edward). Součástí budou i přednášky na školách. (ČTK)

20:12

Spojené státy pravděpodobně v brzké době uvalí nová cla na zboží z Evropské unie kvůli vleklému sporu ohledně subvencování výroby letadel. Uvedla to dnes evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová. EU podle ní v takovém případě odpoví novými cly na americké zboží, napsala agentura DPA. (ČTK)

20:24

Turecko, Rusko a Írán musí převzít větší díl odpovědnosti za nastolení míru v Sýrii. Prohlásil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan před dnešními rozhovory o Sýrii s ruským protějškem Vladimirem Putinem a íránským prezidentem Hasanem Rúháním v Ankaře. (ČTK)

20:36

Průměrný důchod vzroste příští rok o 900 korun měsíčně. Přiblížit by se tak měl 14.400 korunám. Prezident Miloš Zeman dnes podepsal příslušný zákon o důchodovém pojištění. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. (ČTK)

20:36
20:48

Elitní jednotka slovenské policie zastavila trestní stíhání, které se týkalo údajného vydírání již bývalého prezidenta Andreje Kisky expremiérem Robertem Ficem. Informovala o tom dnes slovenská média s odvoláním na vyjádření slovenského policejního prezidia. (ČTK)

21:05

Příslušník amerických ozbrojených sil byl dnes zabit v Afghánistánu. V krátkém prohlášení o tom informovaly zdroje NATO, které bez dalších podrobností uvedly, že byl zabit v akci, napsala agentura Reuters. (ČTK)

21:17

Armáda dostane sedm nových lehkých obrněných vozidel dělostřeleckého průzkumu (LOV-Pz). Za komponenty pro jejich sestavení Vojenský technický ústav (VTÚ), který automobily zkompletuje, zaplatí v souhrnu 195 milionů Kč bez DPH. (ČTK)

21:28

Ukrajinská ambasáda v Praze dnes na svém webu vyzvala české úřady, aby odsoudily nedávnou návštěvu skupiny Čechů na Krymu, kde údajně jednali se zástupci ruské okupační správy o zavedení turistických zájezdů z Česka. (ČTK)

21:35

Evropská unie má brexitu plné zuby a chce dohodu, řekl dnes britský premiér Boris Johnson v rozhovoru s BBC. Sedmadvacítku už podle něj unavují "nekonečné odklady" a ráda by, aby nastala další fáze brexitového procesu, jednání o budoucích obchodních vztazích. (ČTK)

21:47

Prokurátorka Mezinárodního trestního soudu (ICC) se dnes odvolala proti zproštění viny bývalého prezidenta Pobřeží slonoviny Laurenta Gbagba, který byl propuštěn letos v únoru. Informovala o tom agentura AFP. Gbagbo byl společně s jedním z ministrů souzen ze zločinů proti lidskosti. (ČTK)

22:00
22:12

Útok na saúdskoarabská ropná zařízení byl odplatou Jemenců za agresi Saúdské Arábie, uvedl dnes íránský prezident Hasan Rúhání. Informovala o tom agentura Reuters. (ČTK)

22:24
22:36

Americký prezident Donald Trump schválil uvolnění ropy ze strategických rezerv, pokud to bude potřeba. Reagoval tak na sobotní útoky na ropná zařízení společnosti Saudi Aramco na východě Saúdské Arábie, které vedly ke snížení produkce ropy o 5,7 milionu barelů denně, uvedla agentura Reuters. (ČTK)

22:48

Ceny ropy dnes prudce rostly v reakci na sobotní útoky na ropná zařízení v Saúdské Arábii. Severomořská ropa Brent na začátku obchodování zdražila až o 19,5 procenta na 71,95 dolaru za barel, což byl nejvyšší průběžný růst od začátku války v Perském zálivu v roce 1991. (ČTK)

23:00
23:18

Zvýšení věku odchodu do penze není řešení, jen by přibylo předčasných důchodců, říká šéfka důchodové komise...

23:36
23:48

Letní test sluchátek, která si nejlépe poradí se zvukem proudových motorů i přechody mezi kolejnicemi ve vozech Českých drah, přišel příliš brzy...

23:59
06:37

Britský nejvyšší soud se dnes začne zabývat sporem o to, zda pětitýdenní přerušení zasedání britského parlamentu je zákonné. Kontroverzním krokem Borise Johnsona se předtím zabývaly soudy v Edinburghu a Londýně. Dospěly ale k protichůdným rozhodnutím. (ČTK)

06:55

Zastupitelstvo Prahy 5 bude dnes hlasovat o odvolání starosty Daniela Mazura (Piráti), očekává se výměna celého vedení městské části. V Praze 5 vládli Piráti, ODS, ANO a SNOP 5, tři ze čtyř stran ale v pondělí kvůli neshodám s Piráty vypověděly koaliční smlouvu. (ČTK)

07:12

Rusko je po útoku na saúdskoarabská ropná zařízení připraveno Rijádu pomoci a prodat mu systém protiraketové obrany S-400. Řekl to ruský prezident Putin po pondělních rozhovorech o Sýrii s tureckým prezidentem Erdoganem a íránským prezidentem Rúháním v Ankaře. (ČTK)

07:28

Slovenská sněmovna bude dnes hlasovat o opozičním návrhu vyslovit nedůvěru premiérovi Peteru Pellegrinimu, a tím i celé vládě. Očekává se, že Pellegrini pokus opozičních stran o odvolání přečká, byť koalice v uplynulých dnech přišla v parlamentu o těsnou většinu. (ČTK)

07:44
08:02

Ceny ropy zahájily dnešní obchodování v Asii poklesem o více než jedno procento, drží se však relativně vysoko. Obchodníci zůstávají kvůli sobotnímu útoku na ropná zařízení v Saúdské Arábii, které snížily těžbu země o polovinu, nervózní. (ČTK)

08:22

V železničním depu v Praze Vršovicích dnes ráno vykolejila posunovací lokomotiva. Nehoda zastavila na zhruba dvě a půl hodiny provoz příměstských vlaků mezi hlavním nádražím a Braníkem, dotkla se i dálkových spojů vyjíždějících z depa, kvůli nehodě nabraly zpoždění. (ČTK)

08:40

Turnov podal dovolání k Nejvyššímu soudu v restituční kauze rodu Walderode. ČTK to dnes řekl starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Město chce dovoláním zvrátit rozhodnutí soudů, které nárok šlechtického rodu na vydání panství na Turnovsku uznaly za oprávněný.

08:59

Jižní Korea hodlá investovat 88 miliard wonů (1,7 miliardy korun) do vývoje systému, který bude od roku 2023 schopen zachytit a zneškodnit bezpilotní letouny. Důvodem je zejména opakované narušování jihokorejského vzdušného prostoru severokorejskými špionážními drony. (ČTK)

09:18
09:37

Před začátkem nového akademického roku už není na vysokoškolských kolejích v Jihočeském kraji prakticky žádné volné místo. Na Jihočeské univerzitě i Vysoké škole technické a ekonomické (VŠTE) v Českých Budějovicích jsou všechny pokoje zarezervované. (ČTK)

09:56

Slovenský premiér Peter Pellegrini dnes podle očekávání přečkal v parlamentu pokus opozice o jeho odvolání, byť koalice v uplynulých dnech přišla o těsnou většinu v Národní radě. Opoziční strany na prosazení svého návrhu neměly dostatek hlasů. (ČTK)

10:14

Evropská komise schválila energetické firmě E.ON převzetí části majetku společnosti innogy za splnění určitých podmínek, mezi které patří i prodej plynárenských a elektrárenských aktivit innogy v České republice. (ČTK)

10:32

Pražský magistrát zahájí výstavbu nové lávky mezi Císařským ostrovem a Trojou. Ve čtvrtek si stavební společnost začne přebírat staveniště. (ČTK)

10:50
11:09

Nejméně 24 lidí dnes zahynulo a dalších 31 utrpělo zranění při pumovém útoku, který byl spáchán poblíž předvolebního shromáždění stávajícího afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního v provincii Parván. Prezident vyvázl z atentátu nezraněn. (ČTK)

11:27

Generální ředitel společnosti innogy Česká republika Martin Herrmann končí, dnes rezignoval na funkci. Nahradí ho Tomáš Varcop. Odchází také finanční ředitel společnosti Thomas Merker, kterého nahradí Zbyněk Solecký, uvedl mluvčí Martin Chalupský. Třetím členem vedení bude Josef Benda, dodal. (ČTK)

11:46

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó odmítl plány budoucí předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové týkající se migrace. Posílení Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) "není řešením", uvedl v dnešním rozhovoru pro německý deník Die Welt.

12:03

Bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), advokát Karel Muzikář a lobbista Vladimír Johanes dnes u soudu popřeli, že by někdejší šéfce premiérova kabinetu Janě Nečasové (dříve Nagyové) někdy dali luxusní dary. Shodně uvedli, že jí občas podarovali drobnostmi či květinou. (ČTK)

12:20
12:38

Litomyšl na Svitavsku bude mít náměstí pojmenované po prezidentovi Václavu Havlovi. Vybralo nově vzniklý prostor před zámeckým pivovarem. Akt bude jednou z připomínek 30. výročí sametové revoluce. (ČTK)

12:55

V čele Prahy 5 skončila dosavadní rada v čele se starostou Danielem Mazurem (Piráti). Zastupitelé ODS, ANO, TOP 09, STAN a SNOP 5 schválili její odvolání, nyní se bude volit nové vedení městské části. Koalici dosud tvořili Piráti, ODS, ANO a SNOP 5, tři strany v pondělí vypověděly koaliční spolupráci s Piráty. (ČTK)

13:13

Cestovní kanceláři Fischer loni stouply tržby meziročně skoro o pětinu na 6,055 miliardy korun. Zisk firmy klesl zhruba o polovinu na 88,4 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy firmy.

13:31

Novou starostkou Prahy 5 je dosavadní první místostarostka Renáta Zajíčková (za ODS), která nahradila dnes odvolaného Piráta Daniela Mazura. Podpořili ji zastupitelé ODS, ANO, TOP 09, STAN a SNOP 5. (ČTK)

13:48
14:05

Lidé mohou ještě týden hlasovat v celostátní anketě Nadace Partnerství o nejlepší projekt pomáhající přizpůsobit města, domy a krajinu změnám klimatu. Zatím hlasovalo přes 8000 zájemců, uvedl dnes v tiskové zprávě za nadaci David Kopecký. (ČTK)

14:23

Ukrajinský premiér Oleksij Hončaruk řekl, že Kyjev chce najít kompromis s oligarchou Ihorem Kolomojským ohledně zestátnění největší ukrajinské banky PrivatBank. Krok by podle deníku The Financial Times (FT) dostal prezidenta Volodymyra Zelenského do konfliktu s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) i jeho západními podporovateli.

14:41

Sněmovní rozpočtový výbor ve středu opět zasedne nad vládním daňovým balíčkem. Projednat má pozměňovací návrhy, které předložili poslanci. Chtějí například zachovat současný poplatek za vklad do katastru nemovitostí, změnit navrhované zdanění hazardu nebo zrušit zdanění plynu do domovní kotelny. (ČTK)

14:59

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes jasně odmítla plány izraelského premiéra Benjamina Netanjahua na anexi částí okupovaného Západního břehu Jordánu. Netanjahu se k tomu chystá, pokud vyhraje dnešní parlamentní volby. (ČTK)

15:17
15:28

Brněnskému výrobci a distributorovi léčiv Angelini Pharma ČR se podařilo vrátit na úroveň tržeb z roku 2016. Loni činily 977 milionů korun, což je o 18 milionů meziročně více. Předloni šlo o nejnižší tržby v této dekádě. (ČTK)

15:38

Letošní akademický rok na zlínské Univerzitě Tomáše Bati zahájilo téměř 9400 studentů. Loni jich bylo asi 9000. Nejvyšší počet studentů mají již tradičně Fakulta humanitních studií, a to 2086, a Fakulta managementu a ekonomiky s 2079 studenty. (ČTK)

15:50

Před hlavním nádražím v Miláně dnes ráno bodl muž nůžkami do krku italského vojáka. Útočníka, který při zadržení údajně křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký), zadržely bezpečnostní složky. Oběť není v ohrožení života, informoval web deníku Corriere della Sera. (ČTK)

16:01
16:10

Správa železnic se dohodla na zrušení smlouvy o budoucím prodeji pozemků v pražských Bubnech. Na tom se před deseti lety dohodla se společností Sanglia Trading, která za ně měla zaplatit zhruba 105 milionů korun. Důvodem ke zrušení byly zákonné nedostatky smlouvy. (ČTK)

16:21

Nejméně 46 lidí dnes zahynulo a více než šest desítek utrpělo zranění při dvou sebevražedných útocích v Afghánistánu. K oběma teroristickým akcím se podle tiskových agentur přihlásilo islamistické hnutí Tálibán. (ČTK)

16:33

Učitelé by podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) měli v příštím roce dostat přidáno v průměru přibližně 3500 korun. Vyplývá to z desetiprocentního růstu platů, se kterým počítá současný návrh rozpočtu, řekl dnes ministr. (ČTK)

16:43

Spojené státy a Bělorusko se dohodly na obnově vzájemného diplomatického zastoupení na úrovni velvyslanců. Ambasadoři byli z Washingtonu a Minska odvoláni před deseti lety po západní kritice represí běloruského režimu proti opozici. (ČTK)

16:57
17:10

U příležitosti 80. výročí stvoření komiksového hrdiny Batmana vyšla dnes v Česku nová čtyřsetstránková kniha Batman v černé a bílé. Po Praze navíc od září jezdí na lince 240 speciální Batbus. (ČTK)

17:21

Výrobce reklamního textilu Adler zahájil ve svém logistickém centru v Ostravě-Kunčičkách provoz hybridního fotovoltaického systému s akumulací do baterií, který je podle firmy nejmodernějším podobným zařízením v Česku. Jeho vybudování stálo 15 milionů korun. (ČTK)

17:32

V navrhovaných klidových územích na území Krkonošského národního parku má být 111,3 kilometru přístupných cest a tras, což je o 2,2 kilometru méně než nyní. Na 17,4 kilometru turistických cest a zimních tyčovaných cest má platit zákaz vstupu od 15. března do 31. května. (ČTK)

17:45

Více než sedm desítek dopravních nehod s účastí elektrokoloběžek zaznamenala policie v Berlíně během prvních tří měsíců od okamžiku, kdy radnice provoz těchto vozítek v německé metropoli povolila. (ČTK)

17:59

Japonská automobilka Toyota zkouší technologii, díky níž by se auta dobíjela za jízdy. Prototyp hybridu Prius si dokáže energii vytvořit ze solárních panelů, které pokrývají karoserii vozu. Testovací panely se používají na satelity.

 

18:10

Pražská burza dnes po předchozích šesti dnech růstu klesla. Index PX oslabil o 1,26 procenta na 1047,51 bodu. Do minusu ho stáhly především bankovní tituly. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. (ČTK)

18:23

Provozovatel sdílených kanceláří WeWork odložil vstup na burzu. Americká firma We Company, která za start-upem stojí, v noci na úterý českého času posunula primární veřejnou nabídku akcií, jež měla proběhnout tento týden.

18:35

Internetový obchod s módou Zoot chce rozšířit v regionech síť svých partnerských výdejen. V příštích měsících bude cílit zejména na města kolem 20 tisíc obyvatel. Zoot loni nezvládl financování, zadlužil se a dostal se do potíží. (ČTK)

18:47

Koruna dnes oslabila k euru a posílila k dolaru. Kolem 17:00 se obchodovala na 25,90 Kč/EUR a 23,44 Kč/USD. K evropské měně tak proti pondělnímu večeru ztratila čtyři haléře a k dolaru naopak sedm haléřů získala. (ČTK)

19:00
19:11

Softwarová firma Y Soft zvýšila ve fiskálním roce končícím letos v červnu tržby o 16 procent. Dosáhly rekordní výše 47 milionů dolarů, v korunách tak překonaly miliardu korun. (ČTK)

19:25

Chorvatský novinář zpravodajského portálu Index.hr byl zatčen a propuštěn s pokutou za údajnou urážku chorvatské policie na Twitteru. Kvůli dalšímu vyjádření na této sociální síti čelí obvinění, že se dotkl cítění Chorvatů, informovala místní média. (ČTK) 

19:37

Ve druhém kole prezidentských voleb v Tunisku se proti sobě postaví univerzitní profesor bez politické příslušnosti Kaís Saíd a mediální magnát Nabíl Karúí. S odkazem na dnešní prohlášení nezávislého volebního výboru o tom informovaly zahraniční agentury. (ČTK)

19:50

Zisk německého oděvního řetězce New Yorker v Česku loni stoupl o téměř desetinu na 665 milionů korun. Tržby z prodeje zboží vzrostly o čtyři procenta na 2,8 miliardy korun. Firma to uvádí ve výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin.

20:05

Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes vyzval členské státy Evropské unie, aby podpořily zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makedonií a Albánií. Podle agentur Reuters a AP to řekl po jednáních s nejvyššími představiteli obou zemí ve Skopji a Tiraně.

onald Tusk zůstane předsedou Evropské rady, tedy bruselských summitů lídrů členských zemí EU.

20:20

Venezuelská vláda oznámila, že její zástupci se po pondělní dohodě s menšími politickými stranami vrátí do parlamentu ovládaného opozicí. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na ministra informací Jorgeho Rodrígueze. (ČTK)

20:38

Zhruba 38 procent investorů podle průzkumu společnosti Bank of America Merrill Lynch očekává, že světová ekonomika se během příštích 12 měsíců dostane do recese. Podíl respondentů předpovídajících globální recesi je tak nejvyšší za deset let, napsala agentura Reuters. 

20:50

Při potopení člunu s migranty u tuniského pobřeží zahynuli dnes nejméně dva lidé a dalších 14 se pohřešuje. Zároveň místní hlídky za poslední dva dny zadrželi téměř 200 lidí, kteří se snažili dostat do Evropy. (ČTK)

21:04

Saúdská Arábie podle svého ministra energetiky obnovila 50 procent produkce ropy, která byla zastavena po sobotních útocích na ropná zařízení v zemi. Ministr princ Abdalazíz bin Salmán také řekl, že saúdskoarabský trh s ropou bude plně funkční do konce září. (ČTK)

21:20

Panda velká je podle očekávání maskotem zimních olympijských her v Pekingu, které se uskuteční za tři roky. Oblek má z ledu, srdce ze zlata a miluje všechny zimní sporty. Tak ji charakterizovali pořadatelé při dnešní slavnostní prezentaci.

Maskotem zimní olympiády v Pekingu je panda v ledovém obleku.

21:35

Fotbalisté Slavie se v úvodním duelu základní skupiny Ligy mistrů proti Interu Milán ocitli blízko senzaci, nakonec však na San Siru remizovali 1:1. Červenobílí, kteří v soutěži startují po 12 letech, vedli od 63. minuty zásluhou Petera Olayinky.

21:49

Saúdská Arábie podle svého ministra energetiky obnovila 50 procent produkce ropy, která byla zastavena po sobotních útocích na ropná zařízení v zemi. Ministr princ Abdalazíz bin Salmán také řekl, že saúdskoarabský trh s ropou bude plně funkční do konce září. (ČTK)

22:05

Šéf španělských socialistů Pedro Sánchez se nebude znovu v parlamentu ucházet o zvolení premiérem, neboť ho ostatní strany odmítly podpořit. Zemi tak čekají předčasné parlamentní volby, které budou už čtvrté za poslední čtyři roky. (ČTK)

22:20

Obraz průkopníka zvukomalby Milana Grygara z roku 1987 se dnes v Praze vydražil za 1 550 000 korun, což je umělcův autorský rekord. Prodány byly i obrazy Theodora Pištěka nebo Josefa Šímy. (ČTK)

Obraz průkopníka zvukomalby Milana Grygara z roku 1987 se dnes v Praze vydražil za 1 550 000 korun.

22:40

Radnice Prahy 3 nesouhlasí se změnou územního plánu, která by umožnila výstavbu Centra Nového Žižkova podle návrhu architektky Evy Jiřičné. Má stát na místě bývalého areálu Telecomu v Olšanské ulici. (ČTK)

23:01

Spojené státy našly přesné místo v Íránu, odkud odstartovaly drony s raketami proti saúdskoarabským ropným zařízením. Oznámila to dnes americká televize CBS s odvoláním na informované vládní úředníky. 

23:25
23:40

Na českých silnicích v současnosti jezdí zhruba tři tisíce elektromobilů. Petr Knap, vedoucí oddělení pro automobilový sektor v poradenské společnosti EY, odhaduje, že v roce 2030 by jejich počet mohl narůst až na 200 tisíc. 

23:59

Akcie ve Spojených státech dnes mírně posílily. Investoři čekají na středeční rozhodnutí americké centrální banky o nastavení úrokových sazeb. Předpokládá se, že Fed úroky sníží o další čtvrtinu procentního bodu. (ČTK)

06:34

Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu klesla na 2,61 procenta z červencových 2,68 procenta. Sazby klesly již sedmý měsíc v řadě. Vyplývá to z aktuálních údajů Fincentra Hypoindexu.

06:50

Přestože úroveň finanční gramotnosti v Česku nepatrně stoupá, Češi jsou stále ve znalostech na průměrných hodnotách. Index finanční gramotnosti, který každoročně měří Česká bankovní asociace (ČBA), letos dosáhl 57 procent, což je zlepšení proti loňskému roku o jeden procentní bod.

07:05
07:19

Stát New York s okamžitou platností zakázal prodej elektronických cigaret s příchutí. Místní zdravotní rada v úterý schválila opatření, které v neděli navrhl guvernér Andrew Cuomo, informovala v noci na dnešek agentura AP.

07:35

Hurikán Humberto v úterý zesílil na třetí stupeň z pěti a doprovází ho nyní vítr o rychlosti až 185 kilometrů za hodinu. Podle amerického Národního střediska pro hurikány se nachází asi 655 kilometrů západně od Bermud, které by měl podle současné předpovědi okrajově zasáhnout.

07:51

Česká republika se v kvalitě života umístila mezi 149 státy na 26. místě. Proti loňskému roku si polepšila o dvě místa, přeskočila i USA. Prvenství udrželo Norsko, na druhé místo se dostalo Dánsko a bronz obhájilo Švýcarsko.

08:21

Bilance zahraničního obchodu Japonska skončila v srpnu již druhý měsíc za sebou v deficitu. Významný podíl na tom má slabá poptávka po zařízení pro výrobu polovodičů z Číny vlivem obchodního napětí mezi USA a Čínou. (ČTK)

08:36
08:49

Prodej nových osobních aut v Evropské unii za prvních osm měsíců letošního roku klesl o 3,2 procenta na 10,5 milionu. Jedinou velkou zemí, která letos zaznamenala mírné zvýšení prodeje, je Německo s růstem o 0,9 procenta.

09:04

Francie vyšle do Saúdské Arábie experty, kteří pomohou vyšetřit sobotní útok na ropná zařízení. S odvoláním na prohlášení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o tom dnes informovala agentura Reuters.

09:19

Místopředseda jihokorejského parlamentu dnes rozšířil řady politiků, kteří si veřejně nechali oholit hlavu na protest proti novému ministrovi spravedlnosti, jehož dcera čelí obvinění z protekce. Dnes o tom informovala agentura Reuters.

09:34
09:47

Dvě hlavní strany v Izraeli – pravicový Likud premiéra Benjamina Netanjahua a centristická koalice Modrá a bílá někdejšího náčelníka generálního štábu Bennyho Gance – mají po sečtení 92 procent hlasů shodně 32 křesel. Informovala o tom agentura AFP.

10:00

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes v Evropském parlamentu varoval, že riziko vystoupení Spojeného království z Evropské unie bez dohody je stále reálné. Dodal také, že v řešení sporného bodu v podobě takzvané irské pojistky zatím nenastal žádný pokrok. (ČTK)

10:12

Společnost Albo Schlenk z Bojkovic na Uherskohradišťsku vykázala za loňský rok tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží přesahující 304,6 milionu korun. Meziročně to bylo zhruba o 7,9 milionu korun více. Zisk firmy, která se zabývá výrobou hliníkových prášků a past, dosáhl loni 22,1 milionu korun.

10:28

Japonská automobilka Nissan Motor Co. plánuje prodej své dceřiné společnosti Nissan Trading, která má na starosti distribuci součástek a materiálu. Cena by mohla činit až jednu miliardu USD (23,4 miliardy Kč). Prodej je součástí snah automobilky o omezení některých aktivit.

10:42
10:55

Pokud se najde důstojné místo pro umístění sochy sovětského maršála Ivana Koněva, Česko dostojí svým závazkům ze smlouvy s Ruskem. Na pracovní snídani pořádané Institutem pro politiku a společnost to dnes řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). (ČTK)

11:07

Plzeňská MHD má od září všechny autobusy nízkopodlažní, je jich více než 120. Už nějakou dobu jsou nízkopodlažní všechny trolejbusy, tramvají je takových zatím přes 70 procent. Když městský dopravní podnik pořizuje nové tramvaje, jsou už také nízkopodlažní. (ČTK)

11:17

Plynovod Nord Stream 2, který spojí Rusko s Německem po dně Baltského moře, je už z více než tří čtvrtin hotový. Už na konci roku by tak měl být uveden do provozu. Tyto plány ale mohou vážně narušit dánské úřady, které zatím nevydaly povolení pro stavbu v dánských vodách. (ČTK)

11:22

Zastavení stíhání Babiše i ostatních v kauze Čapí hnízdo je pravomocné. Nikdo nepodal stížnost.

11:40

Bývalý vojenský pilot a klíčový svědek v kauze nákupu letounů CASA Karel Daňhel dostane od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) a ministerstva financí dohromady 312 500 korun za zničení profesní kariéry. Dnes o tom pravomocně rozhodl pražský městský soud. (ČTK)

11:55
12:11

Vlastní účet má více než polovina dětí v Česku (54 procent), další dvě pětiny dětí (41 procent) by vlastní účet chtěly. Pouze pět procent z nich ho nechce. Vyplývá to alespoň z průzkumu Banky Creditas mezi 200 dětmi a teenagery ve věku šest až 17 let. (ČTK)

12:23

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil otevřené zadávací řízení na pojištění odpovědnosti nemocnic Středočeského kraje v hodnotě 80 milionů korun. Prvostupňové rozhodnutí potvrdil předseda úřadu Petr Rafaj. (ČTK)

12:36
12:48

Tři zápasy a konec. Josef Jandač načal svou druhou sezonu v Magnitogorsku dvěma prohrami a jedním vítězstvím a stal se nejrychleji odvolaným trenérem v historii KHL. Nahradil ho poslední kouč ruské reprezentace Ilja Vorobjov. V rozhovoru Aktuálně.cz se Jandač vrací k okolnostem zvláštního konce.

13:00

Přibáň: Johnson nezvládá ani sám sebe, referendum o brexitu by dnes dopadlo stejně.

 

13:12

Evropský výrobce letadel Airbus zvýšil odhad růstu poptávky po letadlech na příštích 20 let. Celosvětová flotila se podle firmy do roku 2038 více než zdvojnásobí na 47 680 ze současných téměř 23 000 letadel, oznámil dnes Airbus.

13:23

Islamistické hnutí Tálibán je připraveno obnovit mírové rozhovory se Spojenými státy. Zpravodajskému serveru BBC News to řekl hlavní vyjednávač Tálibánu Šer Muhammad Stanikzáí. Podle něj zůstává jednání "jedinou cestou k míru v Afghánistánu".

13:34

Každá desátá stavba v ČR je v současnosti zahájena bez stavebního povolení, takzvaně načerno. Podle nového stavebního zákona schváleného v červnu bude každá černá stavba odstraněna na náklady státu. Na setkání s novináři to dnes řekla ministryně pro místní rozvoj Dostálová. (ČTK)

13:46

Organizátoři demonstrací proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice žádají, aby státní zastupitelství zveřejnilo kompletní rozhodnutí, kterým bylo zastaveno Babišovo trestní stíhání v případu Čapího hnízda.

13:57

Evropský parlament schválil dodatečných 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun) na program pro výzkum a inovace Horizont 2020 a na program studentských výměn Erasmus+. Rozpočet prvního dostane navíc 80 milionů eur (dvě miliardy korun), především na výzkum související s klimatickými změnami. (ČTK)

14:12
14:24

 

14:36

Firmou roku na Pardubicku je výrobce robotů i "klikujícího" autobusu. Mezi podnikatelkami uspěla fotografka portrétů.

Firmou roku v Pardubickém kraji je výrobce robotů.

14:48

Automobilka Škoda Auto dnes v závodě v Kvasinách na Rychnovsku zahájila sériovou výrobu modelu Superb iV s plug-in hybridním pohonem. Investice v závodě pro výrobu hybridu dosáhly 12 milionů eur (311 milionů korun). (ČTK)

15:00

Spor primátora Zdeňka Hřiba (piráti) s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o stavbu vládní čtvrti v Letňanech je politická chyba. Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) jako koaliční partner pirátů o včerejší schůzce primátora s premiérem nevěděly a jejich mediální přestřelka Praze nepomůže. (ČTK)

15:12
15:25

Dodavatel energií Stabil Energy, který letos v únoru dostal od Energetického regulačního úřadu rekordní pokutu čtyři miliony korun za nekalé obchodní praktiky, nemůže obchodovat s plynem. Vyplývá to z informace, kterou zveřejnil na webu Operátor trhu s elektřinou.

15:37

Členské státy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj loni přijaly asi 5,3 milionu nových migrantů, přičemž meziročně klesl počet žádostí o azyl a zvýšila se migrace za prací a rodinnými příslušníky. Uvádí to nová zpráva o migračních trendech.

15:47

Přední hráč mezi řetězci s chovatelskými potřebami, Pet Center CZ, loni meziročně zvýšil zisk o 75 procent na 38,2 milionu korun. Tržby z prodeje zboží vzrostly o 7,4 procenta, přesáhly tak miliardu korun. (ČTK)

15:55

Americký prezident Donald Trump oznámil, že hodlá do funkce svého bezpečnostního poradce jmenovat Roberta O'Briena, dosavadního zvláštního prezidentova vyslance pro záležitosti rukojmích. Trump to dnes napsal na Twitteru.

16:03

Rakouské obchodní řetězce s nábytkem XXXLutz a Möbelix zvýšily ve finančním roce 2017/2018 v Česku tržby zhruba o tři čtvrtě miliardy na 2,9 miliardy korun. Firma to uvedla ve výroční zprávě, kterou začátkem září uveřejnila ve Sbírce listin.

16:15

Policie v několika evropských zemích rozbila skupinu, která organizovala podvody při sledování obsahu placených televizních kanálů. Podle vyjádření italské policie se zátah týkal ilegálních streamovacích služeb na internetu. (ČTK)

16:25

Velitel rwandských povstalců Sylvestre Mudacumura, na kterého v minulosti vydal zatykač Mezinárodní trestní soud, byl zabit při vojenské operaci na východě Konga. Podle agentury Reuters to dnes oznámil mluvčí konžské armády.

16:33

Ze zvažovaných variant vedení vysokorychlostní trati mezi Prahou a Brnem vychází podle SŽDC na Vysočině nejlépe trasa severním směrem. Její stavba má být až o třetinu levnější než vedení dráhy přes Pelhřimovsko, kde je navíc vodárenská nádrž Švihov.

16:43
16:59

Česká televize loni zvýšila příjmy z obchodní činnosti o 12 procent přibližně na 477 milionů korun. Největší část přinesl prodej reklamy a ostatních komerčních sdělení. Zprávu o obchodní činnosti dnes projednala rada České televize. (ČTK)

17:10

Německá vláda dnes o dalšího půl roku prodloužila zákaz vývozu zbraní do Saúdské Arábie. Platit tak bude nejméně do 31. března 2020. Už v březnu 2017 se vládní koalice dohodla na omezení exportu zbraní do zemí, které se zapojily do války v Jemenu. (ČTK)

17:20

Svůj profil na některé ze sociálních sítí má více než polovina třináctiletých českých dětí a třetina dětí v tomto věku běžně využívá on-line nakupování. Do průzkumu se v rámci projektu E-Bezpečí zapojilo více než 27 000 dětí. (ČTK)

17:29
17:38

Na vládou schválený růst tarifních platů o 1500 korun plošně bude podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) dost peněz v úhradové vyhlášce pro rok 2020. Ve zdravotnictví platí zaměstnancům plat nemocnice přímo zřizované ministerstvem. (ČTK)

17:49

Instruktor létání a jeho žačka dnes zahynuli při havárii armádního letounu na jihovýchodě Španělska. V poslední době se jedná o druhé podobné neštěstí. Na konci srpna zahynul při pádu jiného cvičného letadla ve stejné oblasti jeden voják. (ČTK)

18:03

Piloti britských aerolinek British Airways zrušili stávku za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky plánovanou na 27. září. Podle dnešního sdělení jejich odborového svazu BALPA chtějí dát prostor dalšímu jednání. (ČTK)

18:20

Obnovená značka Mototechna během sedmi let své novodobé existence prodala 60 000 ojetých aut, z toho 11 000 v letošním roce. Znamená to meziroční nárůst o 17 procent. Stala se tak největším prodejcem zánovních a referentských vozů. (ČTK)

18:35
18:48

Dolar dnes mírně posiluje před rozhodnutím americké centrální banky o nastavení úrokových sazeb. Kolem 17:00 SELČ vykazovalo euro vůči dolaru nárůst zhruba o desetinu procenta na 1,1060 USD. (ČTK)

19:01

Indická vláda se dnes rozhodla zakázat prodej elektronických cigaret, které podle ní představují zdravotní riziko. Výrobci tak ztrácejí potenciálně velký trh pro elektronické cigarety, které čím dál více kuřáků využívá jako náhradu za tradiční cigarety.

19:18

Koruna se dnes kolem 17:00 obchodovala v kurzu 25,90 Kč/EUR a 23,42 Kč/USD. Ve srovnání s úterním podvečerem zpevnila česká měna k dolaru o dva haléře, kurz koruny vůči euru se nezměnil. (ČTK)

19:39
19:52

Pražská burza se dnes po úterním poklesu vrátila k růstu, index PX posílil o 0,24 procenta na 1050,02 bodu. Nahoru ho táhly rakouské finanční tituly, dařilo se zejména pojišťovně VIG. Ztrácela naopak Komerční banka. (ČTK)

20:06

Ceny ropy dnes dále klesají v reakci na slib Rijádu, že po sobotních útocích na saudskoarabská ropná zařízení těžbu rychle plně obnoví. Podle ministra pro energetiku prince Abdalazíze bin Salmána se tak stane do 30. září. (ČTK)

20:20

Dánská policie zadržela druhého muže podezřelého z účasti na odpálení výbušniny u budovy daňového úřadu minulý měsíc v Kodani. Výbuch 6. srpna večer způsobil značné materiální škody, ale naštěstí jen lehce zranil jednoho člověka. (ČTK)

20:39

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa se rozhodla odebrat státu Kalifornie právo stanovovat pro emise automobilů přísnější limity než federální regulátoři. Trump to dnes oznámil na svém Twitteru.

20:55

Přestřelka mezi policisty si dnes v Moskvě vyžádala jednoho mrtvého a jednoho zraněného. O incidentu u stanice metra vzdálené asi deset kilometrů východně od centra informovala agentura Interfax. (ČTK)

21:07

Marocká modelka, která u soudu svědčila proti italskému expremiérovi Silviu Berlusconimu, se nestala obětí vraždy. Na tiskové konferenci to dnes podle italských médií řekl milánský státní zástupce. (ČTK)

21:19

Antimonopolní úřad se patrně nebude muset dál zabývat námitkami firmy Kapsch proti mýtnému tendru. Nejvyšší správní soud dnes vyhověl stížnostem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a ministerstva dopravy proti rozhodnutí Krajského soudu v Brně z letošního května. (ČTK)

21:33

Obyvatelé Bermud se připravují na příchod hurikánu Humberto, který by souostroví vzdálené asi tisíc kilometrů východně od amerického pobřeží mohl zasáhnout dnes večer místního času (ve čtvrtek časně ráno SELČ). (ČTK)

21:47
22:01

Nová italská vláda zhoršila výhled domácí ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos by tak měl hospodářský růst v Itálii podle nových prognóz činit pouze 0,1 procenta a napřesrok 0,4 procenta. Informovala o tom agentura Reuters. 

22:19

Jemenští povstalci dnes pohrozili útokem na desítky míst ve Spojených arabských emirátech. Stalo se tak jen několik dní po víkendovém útoku na ropná zařízení v Saúdské Arábii, ke kterému se povstalečtí Húsíové přihlásili. (ČTK)

22:37

Při útoku příslušníků milic na vesnici v provincii Ituri na východě Konga dnes zahynulo 14 lidí a čtyři byli zraněni. Armáda se útočníky snaží dopadnout. (ČTK)

22:51

 

Proslavené módní impérium s barevnými svetry je v domovské Itálii pod čím dál silnějším tlakem. Na firmu Benetton padá obvinění, že má podíl na zřícení Morandiho mostu v Janově, po němž loni v srpnu zůstalo 43 mrtvých.

Janov Itálie most

23:09

Náčelník generálního štábu alžírské armády Ahmad Gaíd Saláh dnes nařídil, aby byly zastaveny a zabaveny veškeré autobusy a automobily, které přivážejí do alžírské metropole demonstranty. Informovala o tom agentura Reuters.

23:26

Čeští volejbalisté si připsali na mistrovství Evropy druhou výhru a přiblížili se k postupu do osmifinále. V Amsterodamu dnes v napínavém utkání odvrátili mečbol a zdolali domácí Nizozemsko v pětisetové bitvě 25:18, 18:25, 25:20, 22:25 a v tie-breaku 16:14. 

23:43
23:59

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa dnes vyzval ke zpřísnění trestů kvůli narůstajícímu násilí na ženách a cizincích. Zároveň uvedl, že Jihoafrická republika je pro ženy jednou z nejméně bezpečných zemí na světě, informoval server BBC.

06:30

Desítky tisíc lidí jsou na Bermudách bez proudu kvůli tomu, že hurikán Humberto poničil elektrické vedení. Americké Národní středisko pro hurikány podle agentury Reuters varovalo obyvatele, že vysoké vlny mohou způsobit záplavy v pobřežních oblastech.

06:59

Greta Thunbergová včera promluvila před americkým Kongresem.

07:14

Náhlá smrt pandy v thajské zoologické zahradě pobouřila Číňany, kteří požadují, aby do Thajska nebyl zapůjčen už žádný exemplář jejich národního symbolu. Peking kvůli incidentu na místo vyslal odborníky, kteří mají celou záležitost vyšetřit, napsal server BBC.

07:29

Generální tajemník OSN António Guterres dnes oznámil, že bylo dosaženo dlouho očekávané dohody ohledně složení ústavního výboru, který může urychlit mírové řešení syrského konfliktu. Informovala o tom agentura AP. Výbor má připravit novou syrskou ústavu.

07:45

Cena benzinu v Česku se od minulé středy téměř nezměnila, nafta poprvé od konce května podražila. Nejprodávanější benzin Natural 95 řidiči nyní natankují za průměrných 32,50 koruny za litr, tedy o dva haléře dráž než před týdnem. (ČTK)

07:57

Radko Gudas při své premiéře v dresu Washingtonu pomohl gólem a asistencí k vítězství Capitals v přípravném duelu nad obhájcem Stanleyova poháru St. Louis 3:2. Ve 28. minutě z dorážky vyrovnal na 1:1 a přihrál i na vítězný gól, který vstřelil sedm vteřin před koncem švédský útočník Bäckström.

08:12

Nejméně 20 lidí dnes zemřelo při sebevražedném atentátu v afghánském městě Kalát, které je správním střediskem provincie Zábul na jihu země. (ČTK)

08:27

Společnost není rozdělená na dva tábory, je spíš rozmělněná, říká sociolog.

 

08:40

Společnost ČEZ Prodej ze Skupiny ČEZ musí vrátit Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) 1,115 miliardy korun, které neoprávněně zadržuje za neodebranou elektřinu v roce 2010. K tomu zaplatí skoro 200 milionů na úrocích a nákladech právníků. Pravomocně o tom ve středu rozhodl Městský soud v Praze.

08:54

Supermarkety Billa v Česku loni zvýšily tržby z prodeje zboží o devět procent na 27,7 miliardy korun. Vzrostl i čistý zisk firmy o 60 procent na 591 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy, která vyšla tento týden ve Sbírce listin.

09:11

Výroba osobních aut v Česku se za osm měsíců letošního roku vrátila na loňská rekordní čísla. Produkce 941 758 vozů byla o 173 aut pod loňským výsledkem. Ještě v pololetí přitom výroba klesala o 1,5 procenta, a v prvním čtvrtletí to bylo dokonce o čtyři procenta. (ČTK)

09:23
09:35

Británie musí Evropské unii do konce září písemně sdělit, čím chce nahradit spornou irskou pojistku v brexitové dohodě, pokud se chce vyhnout brexitu bez dohody. V Paříži to ve středu večer prohlásil finský premiér Antti Rinne, jehož země nyní osmadvacítce předsedá. (ČTK)

09:50

Předsedou dozorčí rady Českých drah se stal ekonom Pavel Kysilka. Do funkce ho dnes zvolili ostatní členové rady, informoval mluvčí státního dopravce Radek Joklík. (ČTK)

10:18

Nejméně 30 civilistů zahynulo a 40 dalších utrpělo zranění při útoku bezpilotního letounu, který na východě Afghánistánu podnikly afghánské bezpečnostní síly s podporou americké armády. (ČTK)

10:42

Čeští fotbalisté klesli v novém vydání žebříčku reprezentací FIFA o jedno místo na 44. pozici. Národní celek v září nejprve prohrál 1:2 v Kosovu a poté zvítězil 3:0 v Černé Hoře. Pořadí stále vévodí Belgie, na druhou příčku se posunula Francie před Brazílii. (ČTK)

10:57
11:16

Ekonomika Nového Zélandu rostla ve druhém čtvrtletí nejpomaleji za pět a půl roku. Hrubý domácí produkt se ve srovnání se stejným obdobím loni snížil o 2,1 procenta, což byl nejnižší údaj od posledního čtvrtletí 2013. (ČTK)

11:30

Inženýrsko-strojírenská firma Bauer Technics postaví ve Vitebské oblasti v Bělorusku velkochov prasat s vlastní výkrmnou za 830 milionů korun (32 milionů eur). Kapacita farmy bude 52 000 prasat za rok. (ČTK)

11:45
11:59

Měnový výbor norské centrální banky Norges Bank zvýšil hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,5 procenta. Norsko se tak vydalo opačným směrem než většina světových centrálních bank předních rozvinutých ekonomik, které svou měnovou politiku naopak uvolňují. (ČTK)

12:14

Slovensko rozšíří seznam potravin, na které se bude vztahovat nižší sazba DPH. Rozhodl o tom dnes parlament. Jde o další opatření v rámci sociálního balíčku, který koaliční strany prosadily necelý půlrok před parlamentními volbami. (ČTK)

12:27

Americká společnost Microsoft koupí zpět vlastní akcie za 40 miliard dolarů (937,8 miliardy korun) a zvýší dividendu. V noci na čtvrtek o tom rozhodla správní rada společnosti. Program odkupu akcií nemá konečný termín a firma ho může ukončit, kdy bude chtít.

12:34

Zatímco v Evropě se za posledních deset let počet aktuárů, tedy pojistných matematiků, zvýšil o 40 procent na 25 500, v ČR poslední tři roky stagnuje. Česká společnost aktuárů má aktuálně 300 členů, z toho 107 s certifikátem. (ČTK)

12:38
12:49

Vědci z olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR jako první na světě přečetli genom mnohoštětu, divokého předchůdce dnešní pšenice. Předpokládají, že objev může znamenat průlom ve šlechtění nových odrůd pšenice odolných proti suchu.

13:00

Z obchodního rejstříku mizí stále více firem. Podle analýzy společnosti Bisnode za prvních šest měsíců letošního roku ukončilo v Česku podnikání celkem 7908 společností. To je o třetinu více než za stejné období loni. Analytici to vnímají pozitivně, znamená to, že se trh čistí.

13:12

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj snížila odhad růstu globální ekonomiky na nejnižší úroveň od finanční krize. Světová ekonomika by se podle její předpovědi letos měla zvýšit jen o 2,9 procenta, zatímco loni to bylo 3,6 procenta.

13:23
13:34

Americká centrální banka podle očekávání snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do rozpětí 1,75 až 2,00 %. Snaží se tak ochránit ekonomiku Spojených států před negativními dopady zpomalování globálního hospodářského růstu a obchodní války mezi Washingtonem a Pekingem.

13:46

Slovenské ministerstvo financí snížilo výhled růstu domácí ekonomiky na tento i příští dva roky. Změnu v nejnovější prognóze zdůvodnilo hlavně oslabením exportu kvůli vývoji v eurozóně, jejímž členem je i Slovensko. (ČTK)

13:47

Praha bude muset okamžitě uzavřít podzemní prostory pod bývalým Stalinovým pomníkem na Letné, rozhodl o tom Stavební úřad Prahy 7. Na případ upozornil server iDnes.cz. Město také musí do pěti dnů podepřít horní konstrukci, i ta je v havarijním stavu a hrozí její zřícení.

13:50

Soud potvrdil bývalému tajemníkovi SPD Staníkovi za nenávistné výroky vůči homosexuálům, Romům a Židům roční podmíněný trest. Verdikt je pravomocný. (ČTK)

14:07
14:18

Společnost Veolia Energie ČR, která patří v Česku mezi přední výrobce a dodavatele tepla a elektřiny, zahájila topnou sezonu. Topí se už například ve Frýdku-Místku, v Přerově, Olomouci, Kolíně, Mariánských Lázních či v Praze.

14:30

Britská centrální banka nechala podle očekávání základní úrokovou sazbu na 0,75 procenta. Uvedla také, že odklad brexitu by mohl narušit hospodářský růst a vést ke zvyšování cen. Je to poprvé, kdy členové měnového výboru podrobně varovali před případným odkladem brexitu. (ČTK)

14:41

Česká pojišťovna a pojišťovna Generali propojí své aktivity. Pojistné portfolio Generali se do konce letošního roku stane součástí ČP a celý subjekt se bude jmenovat Generali Česká pojišťovna. Nyní Česká pojišťovna vede nezbytná jednání s regulátorem. Obě pojišťovny o tom informovaly ve středu.

14:52
15:03

Premiér Babiš nemíní jednat v koalici o dalším navýšení financí pro zdravotnictví v příštím roce. Za dostatečné považuje posílení rozpočtu o šest miliard nad rámec úhradové vyhlášky celkem na 340 miliard, o kterém informoval minulý týden. 

15:14

V návaznosti na zveřejnění rozhodnutí zastavení stíhání v kauze Čapí hnízdo se na portálu justice vyjádřil nadřízený žalobce Šarocha Martin Erazím. Podle něj byli žalobci pod tlakem jen ze strany médií.

15:27
15:54

Přibližně 28 procent Čechů začíná pořizovat dárky na Vánoce už v září. Na internetu letos zvažuje nakoupit vánoční dárky 81 procent lidí. Třetina z nich plánuje on-line koupit všechny dárky. Vyplývá to z průzkumu internetové skupiny Mall.cz. (ČTK)

16:09

Na trhu práce chybí v Česku podle personálních agentur 30 tisíc odborníků na počítače. Téměř čtyři z pěti firem tvrdí, že má problém obsadit volné místo ve svém IT oddělení. Situaci ještě zhoršuje klesající počet studentů tohoto oboru. (ČTK)

16:23

Důchodce Rambo se mění v monstrum. Dojemné loučení s akční legendou nečekejte, popisuje snímek Rambo: Poslední krev filmový kritik Kamil Fila.

 

16:37

Britský prodejce oděvů Next zvýšil v prvním pololetí zisk o 2,7 procenta na 319,6 milionu liber, když mu pomohl především prodej na internetu. Start podzimní kolekce je ale podle dnešního sdělení firmy prozatím zklamáním. (ČTK)

16:50

Čeští praktičtí lékaři by měli mít podle Světové zdravotnické organizace více kompetencí. Některé by se mohly přenést také na zdravotní sestry, které s nimi pracují. Podle odborníků by měl 85 procent zdravotních problémů pacienta vyřešit praktický lékař. (ČTK)

17:04

Huawei dnes v Mnichově představil novou řadu chytrých telefonů Mate 30. V přístrojích ale v důsledku amerických obchodních restrikcí nebudou nainstalovány aplikace společnosti Google, jako je Gmail, YouTube či obchod Google Play.

17:19
17:34

Německá automobilka BMW hodlá do roku 2022 zrušit pět až šest tisíc pracovních míst, převážně ve své mnichovské centrále. Plán, jehož cílem je snížit náklady a ušetřit tak na vývoj elektromobilů, má být zveřejněn v prosinci.

18:01

Francouzský bankéř Matthieu Pigasse, který spolu s českým podnikatelem Danielem Křetínským drží podíl ve společnosti Le Monde Libre, dnes podepsal upravenou verzi dohody zaručující vliv zaměstnanců, novinářů a čtenářů listu Le Monde na budoucí vlastnickou strukturu.

18:13

Rostoucí počet patentových přihlášek od českých vynálezců a podniků u Evropského patentového úřadu v posledních letech ukazuje, že Česko má silný inovační potenciál. Řekl to dnes na tiskové konferenci v Praze prezident EPO António Campinos. (ČTK)

18:27
18:40

Index PX pražské burzy dnes vzrostl o 0,32 procenta na 1053,36 bodu. Vzhůru ho táhly hlavně finanční tituly v čele s Erste a také akcie Avastu. Vyplývá to z údajů burzovního webu. Koruna dnes stagnovala vůči oběma hlavním světovým měnám.

18:53

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, hodlá v příštím roce vstoupit na burzu. Firma to dnes bez dalších podrobností oznámila v tiskové zprávě. Airbnb se snaží nabízet levnější alternativu k ubytování v hotelu.

19:06

Ceny ropy dnes obnovily růst. Obchodníci vyhodnocují rizika, která přináší výpadek dodávek ze Saúdské Arábie po víkendovém útoku dronů na její ropnou infrastrukturu. Útoky snížily saúdskoarabskou produkci zhruba o polovinu. (ČTK)

19:19

Bůh má smysl pro humor, když si vybral mě. Bankomaty mě nebavily, říká mladá farářka

 

19:33

Advokáti Donalda Trumpa chtějí, aby newyorský federální soud zamezil vydání finanční dokumentace prezidenta a jeho firmy, o kterou požádal newyorský prokurátor. Informovala o tom agentura AP, podle níž se tak otevřela nová fronta v právní bitvě o Trumpova daňová přiznání.

19:48

Přední český výrobce průmyslových armatur Armatury Group z Dolního Benešova na Opavsku má nového majitele. Od jejích zakladatelů firmu koupila finská investiční společnost DevCo Partners Oy. Hodnotu transakce firma neuvedla. (ČTK)

20:01

Zástupci Ruska i Ukrajiny ukázali dobrou vůli k dalším jednáním, která by mohla vést k uzavření nové smlouvy o tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu. Novinářům to dnes řekl místopředseda Evropské komise pro energetickou unii Maroš Šefčovič. (ČTK)

20:14
20:27

Německé automobilky Volkswagen a Porsche svolávají po celém světě téměř 227 tisíc vozů, aby jim kvůli problému s airbagy a bezpečnostními pásy upravily software. Informovala o tom dnes agentura DPA.

20:44

Prezident Miloš Zeman plánuje zastavit případné stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo, pokud by nyní bylo obnoveno. Využil by takzvané abolice. Doufá ale v to, že to nebude potřeba. Řekl to dnes televizi Barrandov. 

20:59

Praha dočasně uzavřela okolí metronomu na Letné. O uzavření rozhodl stavební úřad Prahy 7 na základě statického posudku dodaného magistrátem. Město plánuje střechu podzemní stavby provizorně podepřít, poté by se měl přístup na vyhlídku obnovit. 

 

21:16

Čeští volejbalisté vybojovali na mistrovství Evropy postup do osmifinále. Proti Černé Hoře získali potřebné dva sety a uhájili před dnešním soupeřem konečné čtvrté místo ve skupině D. V sobotu je čeká obhájce bronzu Srbsko.

21:31

Hlavní město od října příštího roku zakáže topení uhlím, uhelnými briketami a koksem v kamnech a v kotlích, které spadají do nejnižších dvou emisních tříd z pěti možných. Vyhlášku dnes schválilo zastupitelstvo. (ČTK)

21:47
22:01

V prvním pololetí letošního roku skončilo hospodaření Prahy přebytkem 8,66 miliardy korun. Příjmy dosáhly 48,2 miliardy a výdaje 39,53 miliardy korun. Vliv na hospodaření měly vyšší příjmy a nižší běžné a kapitálové výdaje. (ČTK)

22:16

Italská vláda dnes schválila dekret, který jí umožní využívat zvláštní pravomoci k ochraně milánské akciové burzy před případnými vnějšími hrozbami. S odvoláním na své zdroje o tom informovala agentura Reuters.

22:31

Snažit se ignorovat zákon kvůli prosazení brexitu by bylo jako chtít vykrást banku a obhajovat to tím, že peníze budou věnovány na charitu. V projevu v Curychu to dnes podle agentury Reuters řekl předseda dolní komory britského parlamentu John Bercow.

22:46

Dojmy k odsouzení Babiše nestačí. Víc žalobců by mělo dělat to, co Šaroch, říká právník Krutina.

 

22:59

Úmrtnost dětí do pěti let se od roku 2000 celosvětově snížila o polovinu, o třetinu ubylo také úmrtí těhotných žen a matek v důsledku porodu. Ve své zprávě o tom dnes informoval Dětský fond OSN (UNICEF) a Světová zdravotnická organizace (WHO).

23:14

Nezapojený kabel byl příčinou srpnového nezdaru prvního pokusu o připojení lodi Sojuz MS-14 s androidem Fjodorem na palubě k ISS. Podle agentury TASS to řekl člen posádky ISS Alexandr Skvorcov v rozhovoru s pozemním střediskem řízení kosmických letů (CUP),

23:28

Praha bude mít po vzoru západu komunitní nájemní domy. Projekty označované jako coliving jsou charakteristické malometrážními byty, přičemž společné prostory nájemníci sdílejí s ostatními.

23:46
23:59

KSČM hrozí, že se již nedostane do sněmovny. V řadě obcí ale má starosty, kteří ve funkci zůstávají několik volebních období za sebou. Přečtěte si reportáž z nich.

06:49

Jeden člověk zemřel a pět dalších bylo zraněno při noční střelbě ve Washingtonu, jen asi tři kilometry od Bílého domu, sídla amerického prezidenta. Oznámila to místní policie. (ČTK)

07:13

Americký prezident Trump se ve čtvrtek v Bílém domě setkal se šéfem společnosti Facebook Zuckerbergem. Sám Trump to dnes oznámil na twitteru s tím, že rozhovor byl "pěkný". Firma Facebook schůzku potvrdila, setkání prý bylo "dobré a konstruktivní".

07:30

Tenistka Karolína Muchová v Soulu dál živí naději na premiérový titul z turnaje WTA. Australanku Priscillu Honovou porazila 6:3, 6:3 a podruhé v kariéře postoupila do semifinále. Letos v květnu v Praze si třiadvacetiletá Muchová zahrála o titul. (ČTK)

07:44

Žádná dohoda o posílení kontroly při prodeji zbraní není na dohled. V televizi Fox News to ve čtvrtek prohlásil americký prezident Donald Trump. Podle agentury AP je to studená sprcha pro naděje optimistů, že rozhádaný Kongres dosáhne s prezidentovou podporou schůdného kompromisu.

07:54

Ústavní soud odmítl stížnost Německého řádu, který se domáhal vydání hradu Bouzov na Olomoucku. Justice ponechala památku ve vlastnictví státu. Ústavní soudci obdrželi stížnost v červenci, odmítli ji v polovině září. (ČTK)

08:02

Miloš Zeman před loňskou volbou prezidenta v České televizi prohlásil, že trestní stíhání premiéra Babiše v žádném případě nezastaví, premiér se musí podle jeho tehdejšího vyjádření očistit sám. Názor nezměním, protože bych se tím zesměšnil, řekl tehdy. Včera uvedl, že by abolici Babišovi udělil.

08:15

Argentinská ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla ve srovnání se stejným obdobím loni o 0,6 procenta. Zaznamenala tak první růst od počátku roku 2018. Ekonomiku podpořil silný výkon zemědělského sektoru. Proti předchozímu čtvrtletí však HDP klesl o 0,3 procenta. (ČTK)

08:43
08:54

Brexit a jeho konkrétní podoba nevyvolává "bratrovražedné" spory zdaleka jen u vládních konzervativců. Podobně rozdělení jsou i labouristé, tedy hlavní opoziční strana. Nejspíš se to projeví na jejím sjezdu, který v sobotu začíná v Brightonu na jihu Anglie.

09:05

Škoda Auto udělala významný krok ke splnění inovativní Strategie 2025. V závodě Kvasiny zahájila výrobu plug-in hybridního modelu Superb iV. Jde o první sériovou škodovku schopnou bezemisního provozu. 

09:16

Huawei ve čtvrtek v Mnichově představil telefon plný inovací a prvenství. Je to první mobil, který má hned u dvou objektivů velké snímače, které smažou rozdíl v kvalitě mezi standardními a ultraširokými záběry. A je to první telefon Huawei představený v Evropě, který v sobě nemá služby od Googlu.

09:27
09:38

Český hokejový brankář Jakub Škarek se z tréninkového kempu New York Islanders přesunul na farmu do Bridgeportu. Devatenáctiletého odchovance Jihlavy, jehož si Islanders vybrali loni ve třetím kole draftu na 72. pozici, čeká první sezona v Severní Americe. (ČTK)

09:49

Sklizeň plodin v Severní Koreji bude v letošním roce zřejmě nejnižší za pět let, což bude znamenat vážný nedostatek potravin pro 40 procent populace. Může za to sucho a špatné zavlažování. Vyplývá to ze zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství.

10:11

Zástupci vlády a čtyř největších komerčních bank podepsali memorandum o spolupráci. Vláda si od něho slibuje dodatečné miliardy korun do výstavby silnic, škol a nemocnic, bude fungovat jako standardní nástroj pro zhodnocování vložených peněz a bude podléhat dohledu ČNB.

10:22

Výrobce sprchových koutů SanSwiss z Jičína dokončil stavbu nové výrobní a skladové haly za téměř 200 milionů korun. Firma plánuje výrazné zvýšení výroby. Stavba trvala od loňského června a plocha závodu se vybudováním haly zvětšila zhruba dvojnásobně na asi 1,9 hektaru. (ČTK)

10:32

Slavný Nizozemec Guus Hiddink už není trenérem olympijského výběru čínských fotbalistů. Po roce ve funkci a necelý rok před turnajem v Tokiu byl odvolán po porážce s Vietnamem v přípravném zápase. Hiddinka nahradil Chao Wej, bývalý kouč čínské reprezentace žen. (ČTK)

10:43

"Případnou abolici v kauze Čapí hnízdo bych považoval za nepřiměřený zásah do fungování justice a rovnosti před zákonem pro všechny občany," uvedl pro HN šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček.

10:54

Převážně mladí lidé po celém světě se připojují k demonstracím za lepší ochranu klimatu. Chtějí přimět světové vůdce, kteří se příští týden sejdou v New Yorku na klimatickém summitu, aby přijali naléhavá opatření s cílem zabránit celosvětové ekologické katastrofě.

11:05

Více než stovka zákazníků stála ráno před obchody firmy Apple v centru Tokia a v Sydney, aby si mohla koupit nové telefony iPhone 11, které se dnes začínají prodávat po celém světě, včetně České republiky. (ČTK)

11:16

K doživotnímu vězení bez možnosti předčasného propuštění byl dnes odsouzen střelec, který na univerzitě v Charlotte v americké Severní Karolíně v dubnu zabil dva studenty a čtyři zranil. Trestu smrti mladík unikl, protože se k činu přiznal, informovala agentura Reuters.

11:25

Zahraniční dluh Česka klesl v letošním druhém čtvrtletí o 23,8 miliardy korun na 4,342 bilionu korun ke konci června. Meziročně je ale o 10,6 miliardy korun vyšší. Dluh Česka vůči cizině odpovídá 79,1 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnila ČNB. (ČTK)

11:30
11:36
11:47

Americká společnost Google plánuje v příštích dvou letech investovat do expanze svých datových center v Evropě tři miliardy eur. Řekl to dnes generální ředitel společnosti Sundar Pichai. Celkové investice do internetové infrastruktury firmy v Evropě tak od roku 2007 stoupnou na 15 miliard eur. (ČTK)

11:58

Míra nezaměstnanosti na Slovensku se letos v srpnu opět nezměnila. Stejně jako v předchozích dvou měsících dosáhla 4,97 procenta, nadále je tak blízko historického minima. (ČTK)

12:07

Německá skupina Rewe, majitel Exim Tours, koupila od skupiny KKCG českého miliardáře Karla Komárka Cestovní kancelář Fischer Group. Podpis smlouvy dnes na tiskové konferenci potvrdili zástupci firem, cenu transakce odmítli zveřejnit.

12:18
12:29

Na Staroměstském náměstí v Praze se dnes dopoledne sešly stovky mladých lidí, kteří se připojili k celosvětovému protestu za lepší ochranu klimatu. Zahájili tak zároveň protestní Týden pro klima, který nabídne řadu vzdělávacích, debatních i kulturních akcí a potrvá do 27. září. (ČTK)

12:40

Twitter zrušil 4258 účtů ze Spojených arabských emirátů, které prostřednictvím falešných jmen šířily tweety o Kataru a Jemenu. Zablokován byl také účet Saúda Kahtáního, někdejšího poradce saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána. 

12:51

Spojené státy dočasně osvobodí více než 400 produktů z Číny od celních poplatků ve výši 25 procent. Uvedl to server Politico. Seznam výrobků, mezi kterými jsou plastová brčka, osvětlení pro vánoční stromečky či vodítka pro psy, má dnes zveřejnit Úřad amerického obchodního zmocněnce.

13:02
13:13

Prodej cestovní kanceláře Fischer Group německé skupině Rewe nebude mít podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže negativní dopad na český trh z hlediska konkurence ani klienta.

13:24

Počet obětí čtvrtečního útoku sebevražedného atentátníka z řad Tálibánu na nemocnici na jihu Afghánistánu vzrostl na 39 mrtvých a 140 zraněných.

13:33

Bývalý bankéř Pavel Kysilka věří, že se Česko dokáže vyhnout ekonomickému zpomalení, případně i recesi, která už obchází v okolí. I tak domácí hospodářství čeká rozsáhlá transformace, během níž se musí adaptovat na nové trendy, pokud jde o technologie i modely podnikání.

13:36

Balíček opatření na ochranu klimatu, na němž se dohodla německá koalice, vyjde podle Süddeutsche Zeitung na 50 miliard eur do roku 2023.

13:42
13:51

Čínská centrální banka dnes snížila svou novou referenční úvěrovou sazbu na 4,20 procenta z předchozích 4,25 procenta, aby podpořila domácí ekonomiku v době obchodní války se Spojenými státy. K mírnému snížení sazby přistoupila již druhý měsíc za sebou. (ČTK)

14:02

Druhá největší banka v Německu Commerzbank zvažuje v rámci jednání o nové strategii prodej své polské divize M-Bank, která v České republice provozuje internetovou banku mBank. Napsal to dnes německý list Handelsblatt s odvoláním na informované zdroje.

14:13

Přibližně tři stovky lidí všech věkových skupin se dnes sešly na Moravském náměstí v Brně na Společné stávce za budoucnost, kterou uspořádalo hnutí Fridays for Future inspirované 16letou švédskou aktivistkou Gretou Thunbergovou. Akce má dát najevo nesouhlas s přístupem politiků ke změně klimatu. (ČTK)

14:24

Bill de Blasio nebude kandidovat na prezidenta USA.

 

14:35

Zadlužená britská cestovní kancelář Thomas Cook potřebuje získat dodatečný kapitál v objemu 200 milionů liber (téměř šest miliard Kč), aby odvrátila svůj kolaps. Pokud peníze nesežene, mohla by se už o víkendu dostat pod nucenou správu, píše server BBC.

14:46

Novým soudcem Nejvyššího soudu by se mohl stát David Vláčil. Zkušenosti nabíral v Praze, od loňska působí v Brně u nejvyšší instance jako dočasně přidělený soudce. Na říjnovém zasedání občanskoprávního a obchodního kolegia se představí jako řádný kandidát. (ČTK)

14:57

Libyjská pobřežní stráž zachytila za poslední týden ve Středozemním moři nedaleko metropole Tripolisu 493 migrantů. Běžence nabrala při celkem šesti akcích, plavili se na stejném počtu lodí. (ČTK)

15:08

Společnost Arriva, která nyní v Kolíně provozuje městskou autobusovou dopravu, bude v činnosti pokračovat také v prosinci a lednu, tedy o dva měsíce déle, než do kdy má platnou současnou smlouvu. (ČTK)

15:19
15:28

Přes dlouhodobý nedostatek pracovních sil nedokážou zaměstnavatelé své zaměstnance patřičně ocenit. S nabídkou benefitů jich není téměř stejně jako loni spokojeno 36 procent. (ČTK)

15:36

Ve věku 106 let zemřel ve čtvrtek rodák z Banské Bystrice Marko Feingold, který byl nejstarším rakouským přeživším holokaustu. Před druhou světovou válkou žil Feingold také v Praze, kam utekl před nacisty. (ČTK)

15:45

Ve Francii na sklonku léta pokračuje "znepokojivé" sucho, kvůli kterému úřady po celé zemi sahají k opatřením na omezení spotřeby vody. Aktuální situace má podle něj řadu důsledků pro zemědělství, ale také pro lesy či budovy, jejichž základy mohou být oslabeny. (ČTK)

15:55

Malý tichomořský ostrovní stát Kiribati dnes přerušil diplomatické vztahy s Tchaj-wanem a rozhodl se místo toho uznat pevninskou Čínu. Napsala to agentura Reuters.

16:04
16:16

Potravinovou pomoc se v Jemenu v srpnu podařilo doručit 12,4 milionu lidí. Informoval o tom dnes Světový program pro výživu s tím, že jde o rekord, jelikož se podařilo pomoc doručit všem, kteří ji nejvíce potřebovali. (ČTK)

16:24

Výzkumníci z Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně vytvořili bezpilotní letoun kompletně vytištěný na 3D tiskárně. Sloužit má pro snímkování zemského povrchu. (ČTK)

16:35

Výstavba nové trojské lávky začne letos 14. října. Hlavní město podepsalo koncem minulého týdne smlouvu se společností SMP, která lávku postaví. Cena je asi 128,3 milionu korun, lávka bude otevřena do konce příštího roku. (ČTK)

16:46

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) je přesvědčena o tom, že její vláda dnes schválením klimatického balíčku položila základy pro dosažení klimatických cílů pro rok 2030. Řekla to dnes na tiskové konferenci v Berlíně. (ČTK)

16:54
17:23

Nejméně pět vojáků z afrického státu Burkina Faso zemřelo v noci na dnešek, když je přepadli neznámí ozbrojenci na severozápadě země poblíž hranice s Mali. Armáda po útoku na vojáky povolala posily, které prohledávají okolí a po útočnících pátrají. (ČTK) 

17:52

Ceny ropy se dnes zvyšují a směřují k nejvýraznějšímu týdennímu nárůstu od letošního ledna. Za zdražováním suroviny stojí zejména obavy investorů o dodávky z Blízkého východu po útocích na ropná zařízení v Saúdské Arábii. (ČTK)

18:09
18:20

Koruna v závěru týdne stagnovala k euru na 25,89 Kč/EUR. Vůči dolaru česká měna ve srovnání se čtvrtkem oslabila o deset haléřů. V 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 23,52 Kč/USD. (ČTK)

18:33

Pražská burza dnes třetí den v řadě rostla. Index PX posílil o 0,66 procenta na 1060,32 bodu, a to hlavně zásluhou emisí Avastu a operátora O2 Czech republic. Brzdou výraznějšího růstu byly akcie Philip Morris. Vyplývá to z údajů burzovního webu. (ČTK)

18:46

Většina ostravských místních organizací přišla o licenci. Návrh na zrušení 17 z 26 organizací v Ostravě zdůvodnila moravskoslezská ČSSD špatným výsledkem strany v posledních komunálních volbách a obavou, že mají mezi členy takzvané černé duše. (ČTK)

18:59

Americký dolar dnes na devizových trzích zastavil pokles a vydal se vzhůru. Těží zejména z toho, že je považován za bezpečnou měnu, k níž se investoři uchylují v dobách nejistoty. Tu nyní představují především obavy ze zpomalení růstu světové ekonomiky. (ČTK)

19:13
19:29

Stovky tisíc lidí po celém světě v pátek vyšly do ulic, aby demonstrovaly za lepší ochranu klimatu. Série celosvětových stávek a protestů začala v Tichomoří a postupně se přidávali lidé v Austrálii, Asii, na Blízkém východě, v Africe a v Evropě.

19:42

Po více než půl roce dnes Slováci opět vyšli do ulic na shromáždění připomínající loňskou vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Organizátorky demonstrace ve slovenské metropoli nařkli vládu z toho, že selhala při řízení státu. (ČTK)

19:59

Nepovolené léčebné pokusy na stovkách pacientů s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou odhalily francouzské úřady. Prováděla je v jednom opatství nedaleko města Poitiers organizace, jejímž viceprezidentem je kontroverzní profesor Henri Joyeux. (ČTK)

20:14

S šířením dobrého jména Česka ve světě bude ministerstvu zahraničí nově pomáhat trojice vyslanců dobré vůle. Titul není spojen s žádným honorářem a jeho nositelé nejsou zaměstnanci resortu, informovalo dnes ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě. (ČTK)

20:30
20:49

Tisíce demonstrantů dnes prošly centrem Alžíru, aby ukázaly svou nespokojenost se současnou vládou. Demonstranti vyšli do ulic i přesto, že vláda tento týden zatkla několik významných opozičních aktivistů. (ČTK)

21:07

Bývalý rumunský prezident Traian Basescu spolupracoval jako student s někdejší obávanou komunistickou tajnou policií Securitate. Podle agentury AFP k tomuto závěru dnes dospěl soud v Bukurešti. (ČTK)

21:25

Otázka, jak se zbavit Googlu, je jednoduše zajímavá, ačkoliv odpověď jednoduchá není. Pokud se tedy nechcete odstěhovat do Číny nebo Severní Koreje.

21:31

Na dlouho očekávané setkání milovníků záhad a mimozemšťanů u přísně střežené americké základny Oblast 51 ve státě Nevada dnes přišlo pouze 75 lidí. K události, která se stala internetovou senzací, se původně přihlásilo přes dva miliony nadšenců. (ČTK)

21:39

Legendárnímu kanadskému písničkáři Leonardu Cohenovi poprvé posmrtně vyšla nová píseň. Song The Goal bude i na novém Cohenově albu Thanks for the Dance, které chystá nahrávací společnost Columbia Records vydat 22. listopadu, informoval hudební magazín Rolling Stone.

21:57
22:11

Bývalý bankéř Pavel Kysilka věří, že se Česko dokáže vyhnout ekonomickému zpomalení, případně i recesi, která už obchází v okolí. I tak domácí hospodářství čeká rozsáhlá transformace, během níž se musí adaptovat na nové trendy, pokud jde o technologie i modely podnikání.

22:36

Na demonstraci zaměřené proti smířlivé politice vlády a vládnoucí strany Gruzínský sen vůči Rusku se sešly dnes večer v Tbilisi tisíce lidí. Protest se konal tři měsíce po brutálním rozehnání protiruské demonstrace v gruzínské metropoli, napsala agentura Reuters.

22:41

Nejméně čtyři lidé zahynuli a dalších 12 až 15 se dnes vážně zranilo při nehodě turistického autobusu poblíž národního parku ve státě Utah na západě Spojených států. Autobus převážel čínsky hovořící turisty, sdělila dálniční policie. (ČTK)

22:59

Nejméně 12 lidí dnes zahynulo při výbuchu minibusu poblíž šíitské svatyně v iráckém městě Karbalá, které leží zhruba 80 kilometrů jižně od Bagdádu. Pět lidí bylo také zraněno. Všechny oběti jsou civilisté. (ČTK)

23:16
23:37

Předáním klíčů stavební firmě dnes symbolicky začala generální oprava kostela svaté Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku. Má vrátit stavbě raně barokní podobu. (ČTK)

23:59

Akciové trhy ve Spojených státech uzavřely týden obchodování poklesem. Oslabila je zpráva, že čínská zemědělská delegace jen dva dny před pokračováním americko-čínských rozhovorů o obchodu nečekaně zrušila návštěvu amerických států Montana a Nebraska. (ČTK)

07:02

Kvůli nedostatku pohonných hmot Kubánci v zemědělství znovu zapojí hospodářská zvířata. Na 4000 volů má pomoci s pěstováním cukrové třtiny a dalších plodin. V plánu je také snížit dovoz hnojiv, informují kubánská média.

07:21

Donald Trump schválil vyslání amerických vojáků do Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. Mise bude zaměřena především na vzdušnou a protiraketovou obranu po útocích drony na saúdskoarabská ropná zařízení, z nichž Spojené státy viní Írán, uvedla agentura AP.

07:40
07:58

Uchazeč o Bílý dům Joe Biden vyzval prezidenta Trumpa, aby zveřejnil přepis svého telefonátu s ukrajinským protějškem Zelenským. Podle páteční zprávy deníku The Wall Street Journal na něj Trump opakovaně naléhal, aby Kyjev vyšetřoval Bidenova syna Huntera.

08:17

Maltská vláda pod mezinárodním tlakem v pátek slíbila, že umožní veřejné, nezávislé vyšetřování smrti novinářky Daphne Caruanové Galiziové, která psala o korupci a praní špinavých peněz. Reportérku zabila v říjnu 2017 bomba nastražená v jejím automobilu. (ČTK)

08:35

Egyptské bezpečnostní síly rozháněly v pátek večer slzným plynem demonstranty, kteří se sešli na protest proti vládě autoritářského prezidenta Sísího. Jednalo se o jednu z prvních protestních akcí od nástupu Sísího do funkce v roce 2014, uvedla agentura Reuters.

08:52

Příznivci pevninské Číny v Hongkongu začali strhávat takzvané Lennonovy zdi, na které v posledních měsících lidé lepí lístečky se vzkazy, v nichž vyjadřují podporu prodemokratickým demonstrantům a nesouhlas s místní vládou. Informovala o tom agentura Reuters.

09:10

Některé studie uvádějí, že na internetu je závislá až polovina teenagerů. Na sociálních sítích jsou závislí i dospělí. V tiskové zprávě o tom informovala Česká koalice proti tabáku, která provozuje bezplatnou Národní linku pro odvykání. (ČTK)

09:29

Organizovaný zločin v Česku se za posledních 30 let posunul od krádeží aut, prostituce a drog k ekonomické trestné činnosti. Mafie se nyní vedle tradiční kriminality zabývají praním špinavých peněz, daňovými podvody, zneužíváním dotací či manipulacím s tendry. (ČTK)

09:48

Více než čtyři miliony lidí se podle mladé švédské ekologické aktivistky Grety Thunbergové zapojily do páteční celosvětové série stávek a demonstrací za lepší ochranu klimatu. Protestní akce se uskutečnily ve 163 zemích, uvedla na twitteru Thunbergová.

10:06

Ke změnám, které před 30 lety přinesla sametová revoluce, patřila i reforma vězeňství směrem k mezinárodně uznávaným standardům. Roli Sboru nápravné výchovy časem převzala Vězeňská služba zbavená militantních prvků a rozšířila se vnější kontrola poměrů ve věznicích. (ČTK)

10:24

Íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf nové americké sankce proti íránské centrální bance odsoudil jako opatření, jehož cílem je zbavit Íránce přístupu k potravinám a lékům. Jde podle něj o výraz amerického zoufalství, informovala agentura Reuters.

10:42

Zadlužená britská cestovní kancelář Thomas Cook, která patří k největším na světě, požádala o pomoc vládu v Londýně. Společnost k tomu přistoupila poté, co jí věřitelské banky nařídily, aby si zajistila dalších 200 milionů liber jako rezervu pro zimní měsíce.

11:01
11:19

Zájem o studentské ubytování na vysokoškolských kolejích v Praze zůstává několikátým rokem vysoký. Letos je podobný, nebo i větší než loni. Převis poptávky po kolejích láká firmy. Studentům nabízí například ubytování v soukromých studentských domech. (ČTK)

11:37

Policie v Paříži dnes použila slzný plyn proti účastníkům jedné z demonstrací hnutí takzvaných žlutých vest. Protestující se sešli na náměstí Madeleine, které je jednou z oblastí, kde od pátečního odpoledne úřady zavedly dočasný zákaz shromažďování.

11:58

Z norského přístavu Tromsö v pátek vyplul německý ledoborec Polarstern s dosud největší polární vědeckou expedicí. Vědci z devatenácti zemí se vydali na třináct měsíců trvající plavbu do Arktidy, aby zjistili, jak izolované místo ovlivňují klimatické změny.

12:17
12:34

Po celém světě probíhaly tento pátek stávky za klima. Miliony lidí z Austrálie, Thajska, Německa, Polska, Spojených států nebo Keni volají po okamžité akci na záchranu planety.

12:52

Bývalý velvyslanec při NATO Jiří Šedivý má od září novou funkci, na ministerstvu zahraničí se stal zvláštním zmocněncem pro odolnost a nové hrozby. V rozhovoru pro Aktuálně.cz říká, že za onu hrozbu zatím nepovažuje Čínu.

13:10

Policie v Hongkongu dnes při snaze rozehnat další vlnu prodemokratických demonstrací použila slzný plyn. V bývalé britské kolonii přitom podle agentury Reuters panují obavy z konfliktu mezi demonstranty a přívrženci Pekingu.

13:27

Uhelná elektrárna Počerady by nakonec mohla kvůli útlumu uhlí a emisí zůstat pod kontrolou státu. Podle dřívějších dohod ji má ČEZ převést na konci roku do rukou majitele mosteckých dolů Pavla Tykače.

13:45
14:03

Lubomír Zaorálek kromě razantních kroků na ministerstvu kultury začal také s nebývale velkou čistkou v ostravské ČSSD. "Musíme velmi dobře zvažovat, koho postavíme do krajských a parlamentních voleb," řekl pro Aktuálně.cz.

14:20

Při páteční explozi bomby nastražené u silnice v jihoafghánské provincii Kandahár zahynuli dva civilisté a pět jich utrpělo zranění. S odkazem na dnešní vyjádření mluvčího ministerstva obrany o tom informovala agentura AP. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

14:38

Šalamounovy ostrovy dnes navázaly diplomatické vztahy s Čínou, a to jen několik dní poté, co ukončily vazby s Tchaj-wanem. V pátek vztahy s Tchaj-pejí přerušil i ostrovní stát Kiribati. Ve světě je tak nyní už jen 15 zemí, které Tchaj-wan uznávají. (ČTK)

14:55

Nestýská se mi. Vrcholový sport není zdravý, neustále při něm stresujete tělo. Bolest je toho součástí, naučí vás svoje tělo vnímat a zatnout zuby, pohybujete se ale na hraně, líčí někdejší mistryně světa ve slalomu Šárka Strachová.

 

15:13

Každý člověk v Česku, který pobírá starobní, invalidní či pozůstalostní důchod, by si měl od ledna polepšit aspoň o 371 korun. Vyplývá to z návrhu nařízení o navýšení důchodů pro příští rok, který zveřejnila na svém webu vláda.

15:32

Smlouva na dodávku 12 amerických vrtulníků pro českou armádu by měla být se Spojenými státy podepsána ještě letos. Novinářům to dnes na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil Armády ČR v Mošnově na Novojičínsku řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). (ČTK)

Americký víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom od firmy Bell na snímku z 15. září 2018 na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil Armády ČR v Mošnově u Ostravy. Česká armáda pořídí vrtulníky Venom a Viper.

15:48

Albánská loď plující v Egejském moři zachránila v pátek 111 migrantů, kteří se snažili dostat do Řecka, oznámilo dnes albánské ministerstvo obrany. Zároveň uvedlo, že běženci, mezi kterými byli zejména Syřané, Iráčané a Palestinci, byli předáni tureckým úřadům. (ČTK)

16:03

Víkendové babí léto vydrží do konce září, v druhé polovině příštího týdne se maximální denní teploty vyšplhají místy až k 24 stupňům Celsia. Další týdny budou teplotně průměrné. Srážkově bude období od 23. září do 20. října průměrné, více pršet by mělo v prvních dvou týdnech. (ČHMÚ)

16:16

V Lubech na Chebsku byla dnes otevřena expozice historických hudebních nástrojů. Jejím základem je sbírka, kterou Karlovarský kraj nedávno odkoupil od místního výrobce hudebních nástrojů, společnosti Strunal - Schönbach. Doplněna byla o exponáty z depozitáře chebského muzea, řekl dnes ČTK kurátor výstavy Martin Plevný.

16:30

Společnost Aero Vodochody má povolení k zahájení letových zkoušek prototypu letadla L-39NG. Měly by trvat do července příštího roku. Typový certifikát pro cvičnou verzi by měl letoun získat příští rok na podzim. (ČTK)

16:47

Při srážce dvou osobních aut u Špindlerova Mlýna dnes po 13:00 zemřel devětačtyřicetiletý řidič jednoho vozu. Jeho o dva roky mladší spolujezdkyně byla s těžkým zraněním převezena letecky do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. ČTK to řekla mluvčí krajské policie Ivana Ježková.

17:02

Několik desítek lidí zatkla dnes policie v kazašské metropoli Nur-Sultanu. Zadržela je během nepovolené demonstrace, jejíž účastníci protestovali proti ekonomické expanzi Číny v Kazachstánu, napsala agentura AFP.

17:15

Hořící osuška. Speciální procedura má ulevit od bolesti svalů.

 

17:18

Kámen s deskou popisující historickou událost připomíná na hrázi rybníka Peklo v Polné na Jihlavsku havárii amerického bombardéru z prosince 1944. Památník dnes odhalili zástupci Klubu Za historickou Polnou a členové místní samosprávy. (ČTK)

17:45

Albánii dnes zasáhlo zemětřesení, jehož intenzitu americká geologická služba (USGS) předběžně stanovila na 5,6 stupně. Informovala o tom agentura Reuters. Zprávy o případných obětech a škodách zatím nejsou k dispozici.

17:59

K protestům za ochranu klimatu v Paříži se dnes připojila asi tisícovka demonstrantů z řad krajní levice či patřících k hnutí takzvaných žlutých vest, oznámila místní policie. Již od začátku demonstrace se odehrálo hned několik střetů mezi radikálními aktivisty a policisty. (ČTK)

18:15

U obce Chotětov na Mladoboleslavsku dnes odpoledne havarovalo osobní auto, pět lidí se zranilo, dva z toho těžce. Mezi těžce zraněnými je i dítě, na místo míří vrtulník, řekla ČTK policejní mluvčí Michaela Richterová.

18:29

Král akrobatů, američtí obři i britský tajfun. Dny NATO přilákaly tisíce diváků.

 

18:48

Nejméně devět lidských životů si dnes vyžádala vážná dopravní nehoda minibusu nedaleko jihoukrajinského přístavního města Oděsy. Podle ukrajinských médií jsou nejméně čtyři lidé vážně zranění. (ČTK)

19:00

Bazén naplněný PET lahvemi dnes patřil k atrakcím zábavného programu v brněnské spalovně. Děti do bazénu skákaly nebo v něm lovily poklady. Akce přilákala do areálu městské společnosti SAKO davy lidí. Jejím cílem bylo ukázat lidem, jak se v Brně zpracovává odpad. (ČTK)

19:16

Fotbalisté Manchesteru City deklasovali v utkání 6. kola Premier League Watford 8:0. Domácí měli drtivý nástup a v úvodních 18 minutách nastříleli pět branek. Hattrickem se blýskl Bernardo Silva. Pro oba týmy znamená výsledek klubový rekord. (ČTK)

19:30

Klaus ml.: Zeman nasadil Čapímu hnízdu korunu, je to souboj politických policistů.

 

19:46

Maďarští policisté dnes zadrželi 38 migrantů, kteří se pokusili do země dostat nelegálně na nákladním vlaku. Policie o tom informovala na své internetové stránce. Během týdne je to další větší skupina běženců, která se neúspěšně snažila nezákonně překonat hranici mezi Srbskem a Maďarskem. (ČTK)

19:59

David Novotný a Tereza Bebarová získali ceny za nejlepší mužský a ženský herecký výkon v dabingu. Cenu Františka Filipovského Novotný získal za roli Adriana Cronauera, kterého ztvárnil herec Robin Williams, ve snímku Dobré ráno, Vietname. Bebarová byla oceněna za roli Enid Blytonové představovanou herečkou Helenou Bonham Carterovou ve filmu Enid. (ČTK)

20:16

Po jarním sestupu rozehráli čeští ragbisté třetí divizi mistrovství Evropy jasným vítězstvím nad Maďarskem 64:0. Cestu k výhře na hřišti Tatry Smíchov odstartoval pětkou již po 35 sekundách Martin Cimprich. Nejúspěšnějším hráčem domácího týmu byl Jan Kučera, který položil čtyři pětky. (ČTK)

20:28

Na Festivalu české filmové komedie v Novém Městě nad Metují zvítězil snímek režiséra Martina Horského Ženy v běhu, který získal hlavní cenu Zlatý prim. Horský dostal také cenu za nejlepší scénář, Ondřej Vetchý za nejlepší mužský herecký výkon v tomto filmu, uvedla Kateřina Toholová z pořadatelského týmu. (ČTK)

20:45

V jaderné elektrárně Dukovany dnes skončila odstávka druhého bloku. Výroba elektřiny měla původně začít na konci června, ale kvůli opravě netěsnosti v parogenerátoru se odstávka o téměř tři měsíce prodloužila. Elektřinu začal blok dodávat dnes ve 12:57 hodin, řekl ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

21:03

 

21:16

Pokud vyšetřování potvrdí, že za útoky na saúdskoarabská ropná zařízení je zodpovědný Írán, Saúdská Arábie podnikne náležité kroky, aby na tento incident reagovala. Na tiskové konferenci to dnes prohlásil saúdskoarabský státní ministr pro zahraniční záležitosti Ádil Džubajr. (ČTK)

21:31

Fotbalisté Juventusu Turín otočili ve 4. kole italské ligy zápas s Veronou a po vítězství 2:1 se minimálně na pár hodin ujali vedení v tabulce před Interem Milán, který má před sebou večerní derby s AC. O výhře Staré dámy rozhodl gólem z penalty Cristiano Ronaldo.

21:49

 

21:59

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v Římě prohlásil, že nová italská vláda premiéra Giuseppa Conteho se "oddělila od lidu". V projevu na akci krajně pravicové strany Bratři Itálie opět kritizoval sílící levici v Evropě a její politiku, která podle něj podporuje migraci, informovala italská média. (ČTK)

22:22

K odpovědnosti za páteční výbuch minibusu poblíž šíitské svatyně v iráckém městě Karbalá se dnes přihlásili radikálové z teroristické organizace Islámský stát. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na propagandistickou agenturu radikálů Amak.

22:30

Mladí ekologičtí aktivisté, kteří se dnes shromáždili na vůbec prvním mládežnickém summitu OSN o klimatu, vyzvali k mnohem radikálnějšímu boji s klimatickými změnami. Na setkání vystoupila i mladá švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová.

Greta Thunbergová

22:47

Organizátoři mezinárodní písňové soutěže Eurovize potrestali Island pokutou za chování skupiny Hatari při letošním ročníku akce, jejíž finále se konalo v květnu v Tel Avivu. Členové skupiny během vyhlašování výsledků rozvinuli transparenty v barvách palestinské vlajky s nápisem Palestina, což je podle regulí nepřípustná politizace soutěže. (AFP)

23:00

Laserová show na hladině lipenské přehrady připomněla zatopenou Dolní Vltavici. Obec zmizela pod vodou před 60 lety, kdy vodní dílo vzniklo. Původně měla audiovizuální show ukázat domy a kostel Dolní Vltavice, ale kvůli technickým problémům nakonec několika tisícům lidem nabídla pouze abstraktní obrazce. (ČTK)

23:16

Úřady na severozápadě Polska uvažují o rozsáhlé evakuaci až 42.000 lidí kvůli obří britské seizmické bombě Tallboy z druhé světové války. Termín celé akce se zneškodněním zatím nebyl stanoven. (ČTK)

23:58

U obce Žerčice na Mladoboleslavsku havarovala dnes večer čtyřkolka. Jeden člověk při nehodě zemřel, dalšího převezl vrtulník s těžkým zraněním do nemocnice. Lidé jeli na stroji bez helmy, řekla ČTK policejní mluvčí Michaela Richterová.

07:01

Rodí se tu něco horšího než papalášské manýry, je to zápas o charakter státu, míní právník Tomáš Němeček. Prezident oznámil, že by zastavil premiérovo stíhání, pokud by bylo obnoveno.

 

07:20

Nejvíce nových bytů v Praze v prvním pololetí prodaly developerské firmy Central Group (381), Finep (319) a Pražská správa nemovitostí (141). Dohromady jim patřilo 30,8 procenta pražského trhu. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti Deloitte. (ČTK)

07:43

Ve věku 91 let zemřel tento týden ve Spojených státech hotelový magnát William Barron Hilton, který rozšířil hotelové impérium založené jeho otcem. Informovala o tom agentura AP.

08:03

Téměř 90 velkých světových firem působících v široké škále odvětví od potravinářství po cementářský průmysl slíbilo omezit emise skleníkových plynů v rámci nové kampaně, jejímž cílem je přimět nadnárodní podniky k ekologičtějšímu chování. Informovala o tom agentura Reuters.

08:22

Prodemokratičtí aktivisté v Hongkongu se dnes znovu chystají narušit provoz místního letiště, které je jedno z nejrušnějších v Asii i ve světě. Úřady se obávají opakování scénáře ze září, kdy tisíce protestujících chod letiště na několik dní ochromily, informovala agentura Reuters.

08:39
08:58

Česky vydaná kniha o vrahu Breivikovi znovu otevírá debatu, zda a proč čtenáře nebo diváka trápit pohledem na lidské neštěstí a surovost. Přečtěte si recenzi Petra Viziny.

09:16
09:33

Na prestižním Londýnském festivalu designu v těchto dnech své skleněné plastiky vystavuje Rony Plesl. Pro návštěvníky slavného Viktoriina a Albertova muzea je to dost možná první zkušenost s fenoménem českého skla, které Plesl vrací na výsluní.

09:50

Bankovní rada České národní banky nechá na svém zasedání ve středu 25. září úrokové sazby beze změny. Vyplývá to z odhadů analytiků. Důvodem je nejistý ekonomický vývoj v zahraničí, změna sazeb do konce letošního roku je tak malá, uvedli ekonomové. (ČTK)

10:08

HBO vysílá závěrečnou řadu seriálu The Deuce: Špína Manhattanu, v němž hraje James Franco a který vypráví o rozvoji pornoprůmyslu. Poskočil daleko v čase. Přečtěte si recenzi.

10:26
10:44

Od neděle se mohou dopravci registrovat do nového mýtného systému. Na všech tuzemských dálnicích začne fungovat od 1. prosince, v lednu pak i na silnicích první třídy.

11:02

Íránský prezident Hasan Rúhání dnes varoval, že jeho země nedopustí, aby někdo narušil její hranice. Přítomnost cizích vojáků v Perském zálivu podle něho vytváří nejistotu jak pro region, tak pro jeho ropný průmysl.

11:20

Českým domácnostem na přelomu letošního a příštího roku zřejmě opět stoupne cena elektřiny, růst ale nebude tak výrazný jako na přelomu let 2018 a 2019. Shodla se na tom většina analytiků a dodavatelů, které oslovila ČTK.

11:38
11:54

Tanzanie neposkytuje dostatečně detailní informace o možných případech eboly na svém území. Dnes na to upozornila Světová zdravotnická organizace (WHO). Úřady ve střední a východní Africe jsou ve stavu pohotovosti kvůli možnému šíření eboly z Konga.

12:11

Česká pobočka firmy Mars byla loni třetím rokem ve ztrátě, snížila ji však skoro o 13 milionů korun na necelé čtyři miliony korun. Tržby z prodeje zboží firmě loni klesly zhruba dvě procenta na 2,29 miliardy korun. Společnost to uvádí ve své výroční zprávě. (ČTK)

12:28

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová od svého nástupu do úřadu obhajuje principy liberální demokracie a její hodnoty. Naplňuje své sliby z prezidentské kampaně, řekl prezident bratislavského Institutu pro veřejné otázky Grigorij Mesežnikov. (ČTK)

Nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová při své inaugurační řeči na slavnostní schůzi slovenské sněmovny 15. června 2019 v Bratislavě.

12:46

V Suezu východně od Káhiry v noci na dnešek pokračovaly zakázané demonstrace proti vládě autoritářského prezidenta Abdala Fattáha Sísího. Podle policie ve městě protestovalo několik desítek lidí, účastníci však hovoří o dvou stech. (ČTK)

13:19

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) je bytostně přesvědčena, že v kauze Čapí hnízdo nedošlo k trestnému činu. Řekla to dnes v pořadu Partie na TV Prima.

Změnila názor: Ministryně Klára Dostálová původně chtěla úschovu peněz realitním kancelářím zakázat. Nakonec přišla s mírnějším nařízením.

13:36

Prezident Miloš Zeman se letos nezúčastní veřejných připomínkových akcí k 30. výročí sametové revoluce, která vedla ke konci totalitního režimu v Československu. V rozhovoru na serveru Blesk.cz řekl, že si události listopadu 1989 opět připomene sám doma.

13:54

Poslanci opět řeší daňový balíček, který zvyšuje spotřební daně z lihu a tabáku. Vláda to hájí nutností omezit dostupnost cigaret a alkoholu a tím i škodlivé dopady kouření nebo pití. Kolik z ceny alkoholu a cigaret stát získává, ukazuje kalkulačka Aktuálně.cz.

14:11

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) by nezůstal ve vládě, která by byla spoluodpovědná za abolici premiéra Andreje Babiše. Řekl to dnes v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Abolice je podle něj mimořádné opatření, které "by se mělo spouštět ve chvíli zásadních politických změn".

Nastupující ministr kultury Lubomír Zaorálek.

14:27
14:41

Pojišťovny zaznamenaly v letošní letní sezoně v cestovním pojištění nárůst počtu škod. Pojistných událostí přibylo hlavně v Turecku, nejvíce případů se týkalo trávicích potíží a zánětů dýchacích cest, vyplývá z ankety mezi českými pojišťovnami. (ČTK)

14:59

Na největší japonský ostrov Honšú, kde se nachází i metropole Tokio, míří silný tajfun. Japonská meteorologická agentura vydala varování před silným větrem o rychlosti přes sto kilometrů za hodinu, vysokými vlnami a sesuvy půdy. Informovala o tom agentura AP.

15:20

Česko by mělo mít možnost si samo určovat podobu svého energetického mixu a jaderná energie je důležitou náhradou za omezování fosilních paliv, které vyplývá z mezinárodních závazků, řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček před odletem na Valné shromáždění OSN. (ČTK)

jarvis_5ce6c9a4498ec24572eda9b5.jpeg

15:41

Premiér Andrej Babiš (ANO) zopakoval, že by nepřijal abolici, tedy prezidentské zastavení svého trestního stíhání. Prezident Miloš Zeman tento týden uvedl, že by premiérovi abolici udělil v případě, že by nejvyšší státní zástupce rozhodl o obnovení Babišova trestního stíhání kvůli farmě Čapí hnízdo. (ČTK)

15:48

Krakovská arcidiecéze propustila ze svého tiskového oddělení tři pracovnice, jež nemají manžela. Zástupci polské katolické církve to uvedli v prohlášení, v němž reagovali na zprávy médií o tom, že v arcidiecézi přišlo bez varování o práci pět žen, které mají rodiny. (ČTK)

16:00

Dětské skupiny by se mohly od roku 2021 přejmenovat na jesle. Stát by jim na místo pro dítě do tří let, jehož rodiče pracují či studují, mohl nově poskytovat měsíčně příspěvek. Mohlo by to být 5000 korun. Zařízení by také měla splňovat přísnější podmínky než dosud. (ČTK)

16:13

Odchod Británie z Evropské unie je "tragickým momentem pro Evropu". V rozhovoru, který dnes vyšel ve španělském deníku El País, to řekl předseda končící Evropské komise Jean-Claude Juncker. Zároveň prohlásil, že lituje toho, že komise nezasáhla proti falešným zprávám před britským brexitovým referendem v roce 2016.

jarvis_5cc2ba30498ec245721c7d71.jpeg

16:30

Zoologická zahrada v Ostravě vyhlásila soutěž ve sběru podzimních plodů Šípkový podzim. Šípky, jeřabiny a žaludy, které lidé nasbírají, zoo využije ke zpestření jídelníčku zvířat. ČTK to sdělila mluvčí zahrady Šárka Nováková.

16:46

Německá policie vyšetřuje pokus o žhářství v budově ministerstva hospodářství a energetiky v Berlíně. Dnes o tom informuje agentura DPA. Zaměstnanci ministerstva podle vyšetřovatelů v pátek večer objevili v budově čtyři láhve naplněné pravděpodobně hořlavinou.

17:05

Velkou cenu Singapuru formule 1 vyhrál Sebastian Vettel a dočkal se prvního vítězství od loňského srpna. Za ním skončil druhý jezdec Ferrari Charles Leclerc, italská stáj tak zaznamenala první double po dvou letech. (ČTK)

17:15

Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR dnes na letišti v Mošnově na Novojičínsku navštívilo 95 000 lidí. Za oba dny přišlo na akci 220 000 návštěvníků, tedy stejně jako loni. ČTK to sdělili pořadatelé.

17:29

Hořící barikády, zápalné lahve, dlažební kostky, slzný plyn, vodní děla. Takový obrázek skýtala tento víkend místa v Hongkongu, kde se konaly další protivládní protesty. Podle médií demonstrovalo podstatně méně lidí než jindy, nicméně na intenzitě střetů s policií to zřejmě moc neubralo. (ČTK)

17:42

Swing miluju, má strhující rytmus. Jazzmani tehdy bavili publikum a to mě baví taky, říká zpěvák a zakladatel big bandu Melody Makers Ondřej Havelka.

 

18:00

Jihoafrický soud potrestal dva české občany, které shledal vinnými z pašování sukulentů z Jihoafrické republiky. Oba byli odsouzeni na dva roky do vězení s pětiletým odkladem. Soud rovněž nařídil, že 65letý Jaromír Chvastek a 56letý Tomáš Malíř musí zemi okamžitě opustit a nesmí se již nikdy vrátit. (news24.com)

18:15

Americký prezident Donald Trump dnes zopakoval, že během telefonátu se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským neřekl nic špatného. Podle páteční zprávy deníku The Wall Street Journal ale šéf Bílého domu opakovaně naléhal na nového ukrajinského prezidenta, aby Kyjev vyšetřoval Huntera Bidena. (ČTK)

18:31

Izraelský prezident Reuven Rivlin chce, aby příští vláda v zemi byla stabilní a tvořil ji jak Likud premiéra Benjamina Netanjahua, tak centristické uskupení Modrá a bílá Bennyho Gance. Rivlin, který dnes zahájil konzultace o budoucím kabinetu. (ČTK)

18:46

Britská metropole dnes zažila den bez aut. Automobily a autobusy například na slavném mostě Tower Bridge vystřídaly kola a karimatky na jógu, informovala britská zpravodajská stanice BBC. Největší událost svého druhu v Londýně, kterou vyhlásil starosta Sadiq Khan, byla součástí boje proti klimatickým změnám.

19:00

Více než 2000 lidí si během víkendu přišlo prohlédnout obraz Františka Kupky Plochy příčné II. Dílo, které bylo letos v květnu vydraženo za 78 milionů korun, a stalo se tak novým rekordmanem českých aukcí, bylo vystaveno v areálu zámku v Opočně pouhé dva dny.

19:15

Premiérový závod smíšených štafet v časovce na mistrovství světa v silniční cyklistice vyhráli v Harrogate jezdci Nizozemska. Druhé skončila Německo a třetí Velká Británie. Čeští reprezentanti se do závodu nepřihlásili. (ČTK)

19:42

Start japonské nákladní lodi Kunotori 8 k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) byl podruhé odložen, tentokrát o jeden den, tedy na úterý. Důvodem je obava z možné kolize druhého stupně nosné rakety s lodí Sojuz MS-15, která k ISS poletí ve středu s novou tříčlennou posádkou. (ČTK)

19:43

 

19:54

Na Šumpersku dnes zemřel motorkář, jeho spolujezdec utrpěl zranění. Tragická nehoda se stala mezi Loučnou nad Desnou a Červenohorským sedlem. Řidič při projíždění zatáčky nezvládl podle policie řízení a narazil do svodidel, řekla dnes ČTK mluvčí policie Irena Urbánková.

20:13

Český skokový pohár potřetí vyhrál Rudolf Doležal. Ve finále 18. ročníku v Martinicích na Příbramsku ani s jedním ze čtyř koní nechyboval. Jediná žena na startu Lucie Strnadlová skončila druhá s osmi trestnými body, třetí byl Jan Chýle a čtvrtý Jan Štětina. (ČTK)

20:31

Jan Hadrava byl nejen největším tahounem českých volejbalistů na evropském šampionátu, ale prosadil se i v konkurenci všech účastníků. Po skončení osmifinálové fáze je na druhém místě mezi nejvíce bodujícími hráči turnaje a také mezi nejlépe podávajícími. (ČTK)

20:48

Fotbalisté Slavie vyhráli ve šlágru 10. ligového kola v pražském derby na Spartě 3:0. Hosty poslal v 19. minutě do vedení Tomáš Souček z penalty, v 55. minutě si dal vlastní gól Michal Sáček a skóre uzavřel v 89. minutě Lukáš Masopust.

21:02

 

21:16

Španělská policie dnes zatkla 32 lidí podezřelých z pašování velkého množství hašiše u města Tarifa na nejjižnějším cípu Pyrenejského poloostrova. V této oblasti se pašeráci potápějí pro drogy uložené přepravci na mořské dno, informovala agentura AFP.

21:33

Dopady klimatických změn jsou stále intenzivnější a urychlují se, uvedla ve své nejnovější studii Světová meteorologická organizace (WMO). Podle dat, které organizace shromáždila, bylo například posledních pět let (2014 až 2019) nejteplejších v historii, zrychlilo se zvyšování hladiny moří a nejvyšších hodnot dosáhly i emise skleníkových plynů.

21:47

Tenisté Evropy vyhráli i třetí ročník populárního Laver Cupu. V třídenní soutěži v Ženevě zvítězili nad Výběrem světa 13:11 na body, poslední rozhodující vítězství na konto evropských hráčů přidal stejně jako loni Němec Alexander Zverev. (ČTK)

21:57

 

22:16

Kateřina Nash vyhrála v americkém Waterloo druhý závod Světového poháru v cyklokrosu a týden po stříbru z Iowa City se dostala do čela seriálu. Na bahnité trati a v zemi, kde žije, si dojela jednačtyřicetiletá zkušená cyklistka pro sedmý pohárový triumf v kariéře. (ČTK)

22:32

Fotbalisté Liverpoolu porazili 2:1 Chelsea a po šesti kolech vedou anglickou ligu o pět bodů před Manchesterem City. Nepříznivou sérii ukončil Arsenal, který i v oslabení otočil skóre v duelu s Aston Villou a vyhrál 3:2. Nedaří se naopak Manchesteru United, jenž podlehl 0:2 West Hamu. (ČTK)

22:45

Útočník Tom Ondrušek zařídil šesti body za čtyři branky a dvě asistence výhru Chodova ve 2. kole florbalové superligy v pražském derby na hřišti FbŠ Bohemians 9:8. Přestřelku rozhodl 22 sekund před koncem po jeho přihrávce Martin Koutný.

22:59

 

23:14

Lídr britských labouristů Jeremy Corbyn dnes prohlásil, že ohledně toho, zda před případným dalším referendem o brexitu vést kampaň za rozvod s Bruselem nebo za setrvání Británie v EU, by se řídil názorem své strany. Prohlásil, že voličům by dal na výběr mezi zachováním členství v EU a "věrohodnou" smlouvou o brexitu. (ČTK)

06:42

Jedna z největších cestovních kanceláří na světě, britská firma Thomas Cook kvůli finančním potížím zkrachovala. Jejích služeb využívalo asi 19 milionů klientů ročně. Nyní je s ní na dovolené asi 600 000 lidí a bude tak proto nutná velká společná operace vlád i pojišťoven.