On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
12:00

Zlínský kraj přispěje šesti obcím v regionu celkem třemi miliony korun na nákup hasičských cisteren a opravu hasičské zbrojnice. Rozhodli tak krajští zastupitelé. Obce peníze obdrží jako spolufinancování programu ministerstva vnitra a generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, který je zaměřený na dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů. (ČTK)

12:12

Německý export se v červenci překvapivě zvýšil o 0,7 procenta na 111,2 miliardy eur (2,9 bilionu korun). Vyplývá to ze sezonně očištěných údajů, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad. Údaje znamenají solidní začátek třetího čtvrtletí a signalizují určitou odolnost německého exportu vůči napětí v mezinárodních obchodních vztazích. (ČTK)

12:24

Ministerstvo zdravotnictví uzavřelo úhradovou vyhlášku pro rok 2020, která vznikla na základě dohod mezi zdravotními pojišťovnami a segmenty zdravotní péče, a odeslalo ji Legislativní radě vlády, která ji bude schvalovat. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). (ČTK)

12:36

Radnice Prahy 2 vybuduje na místě parkoviště na rozhraní ulic Bělehradská a Pod Nuselskými schody parkovací dům. V něm bude až 150 parkovacích míst. ČTK to dnes sdělil Petr Tomíšek z odboru kanceláře starostky a vnějších vztahů. Praha má dlouhodobě problém s počtem parkovacích míst na záchytných parkovištích P+R. (ČTK)

12:48
13:00

Rakušané o víkendu otevřeli poslední součást dálničního tahu A5 z Vídně k Mikulovu, jíž je dvoupruhový obchvat Drasenhofenu. Navazující česká dálnice D52 se nestaví. Ředitelství silnic a dálnic připravuje stavbu jednotlivých úseků od Pohořelic k hranicím, má u všech zažádáno o územní rozhodnutí a čeká, až je získá. (ČTK)

13:12

Nastupující předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes formálně schválila seznam kandidátů na eurokomisaře navržených členskými zeměmi. V jejím týmu bude 13 žen včetně české eurokomisařky Věry Jourové a 14 mužů. Konkrétní rozdělení pracovních oblastí mezi komisaře německá politička oznámí v úterý. (ČTK)

13:24

Praha změní způsob určování výše daně z nemovitosti. Pražští radní dnes schválili novelu vyhlášky, podle které si o výši tzv. místního koeficientu pro výpočet daně rozhodnou jednotlivé radnice, platit bude od 1. ledna 2020. V hlavním městě nyní platí pro výpočet daně z nemovitosti místní koeficient jedna z pěti možných stupňů a platí na celém území města bez rozdílu. (ČTK)

13:36
13:48

Průmysl znečišťuje životní prostředí v Moravskoslezském kraji méně, než se předpokládalo. Podle studie ministerstva životního prostředí mají průmyslové podniky na naměřených imisních koncentracích benzo(a)pyrenu podíl jen 1,4 procenta, u prachových částic PM10 jsou to tři procenta a u prachových částic menších 2,5 mikrometrů dvě procenta. (ČTK)

14:00

Pokud Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uzná námitky společnosti Kapsch proti podmínkám mýtného tendru, je stát připraven využít všech právních kroků, aby mýtnou soutěž obhájil. Novinářům to před dnešním jednáním vlády řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Antimonopolní úřad by měl dnes zveřejnit rozhodnutí o mýtném tendru. (ČTK)

14:12

Státní úřad inspekce práce udělil loni za nedodržení bezpečnosti práce 4045 pokut za 299,4 milionu korun. Počet pokut meziročně vzrostl o 15 procent, hodnota stoupla o 37 procent. Inspektoři zjistili 20 324 nedostatků v bezpečnosti práce, meziročně o 6,5 procenta více. (ČTK)

14:24

Nová Evropská komise vedená Ursulou von der Leyenovou, která se ujme úřadu 1. listopadu, by měla mít 13 žen včetně české eurokomisařky Věry Jourové a 14 mužů. Dosluhující komise vedená Jeanem-Claudem Junckerem měla v době nástupu do funkce v roce 2014 o čtyři ženy méně. Průměrný věk nové komise je 58 let, což je o pět let více, než měla končící Junckerova komise. (ČTK)

14:36

Papež František dnes v rámci jednodenní návštěvy ostrovního státu Mauricius odsloužil mši na počest evropského misionáře a vyzval při ní ostrovany, aby svou pozornost obrátili k situaci mladých lidí. V závěru své několikadenní cesty po státech východní Afriky varoval také před nerovností a novými formami otroctví. Informovala o tom agentura Reuters. (ČTK)

14:48
15:00

Pražský dopravní podnik (DPP) zastavil 124 exekucí dětí do 15 let. Dalších 40 jich ještě zbývá podniku vyřešit. Novinářům to dnes řekla pražská radní Hana Marvanová (za STAN). Dětem podnik odpouští takzvané příslušenství, ale samotný dluh nikoliv. (ČTK)

15:13

Výkonný ředitel japonské automobilky Nissan Motor Hiroto Saikawa se rozhodl odstoupit z funkce. Oznámila to dnes firma. Tlak na Saikawovu rezignaci zesílil minulý týden v důsledku odhalení nesrovnalostí v jeho příjmech, napsala agentura AP.

15:24

Novým členem představenstva brněnské společnosti Kiwi.com, která přeprodává letenky různých dopravců, se stal bývalý finanční ředitel firmy Booking Holdings Daniel Finnegan. Podle zakladatele a generálního ředitele Olivera Dlouhého tak doplnil další experty v představenstvu, uvedl v tiskové zprávě. Kiwi.com se po letech růstu na trhu letenek soustředí na rozvoj služeb. (ČTK)

15:36

Hospodaření Prahy skončilo v prvním pololetí letošního roku přebytkem zhruba 8,66 miliardy korun. Příjmy dosáhly 48,2 miliardy a výdaje 39,53 miliardy korun. Vliv na hospodaření měly vyšší příjmy a nižší běžné a kapitálové výdaje. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. V pololetí loňského roku Praha hospodařila s přebytkem 9,7 miliardy korun. (ČTK)

15:48
16:00

Sociální demokracie bude po dnešním zasedání vlády jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) o platech ve veřejné sféře. Na pozdějším koaličním jednání pak chce strana probírat mimo jiné situaci ve zdravotnictví. Novinářům to před dnešním zasedáním kabinetu řekl předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. (ČTK)

16:12

Italský premiér Giuseppe Conte dnes Poslanecké sněmovně sdělil, že nová vláda chce více spolupracovat s Evropskou unií, včetně užší spolupráce ohledně imigrace a státního rozpočtu. Poslanecká sněmovna bude zřejmě večer hlasovat o důvěře pro vládu koalice Hnutí pěti hvězd a Demokratické strany. (ČTK)

16:20

Nákladní železniční dopravce ČD Cargo plánuje v následujících letech investovat do vozového parku zhruba tři miliardy korun ročně. Investice budou směřovat na nákup nových lokomotiv a vagonů a také na celkové opravy současného vozového parku. ČTK to dnes sdělil předseda představenstva společnosti Ivan Bednárik.

16:29

Fotbalový stadion se proměnil v les. Varuje před klimatickými změnami.

 

16:40

Novou členkou dozorčí rady Raiffeisenbank byla koncem srpna zvolena regionální ředitelka společnosti Google pro Česko, Maďarsko, Rumunsko a Slovensko Taťána le Moigne. Banka o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

16:57

Matematici použili virtuální počítač o velikosti celé planety a pomocí masivně paralelních výpočtů zdolali řešení pro legendární Sumu 3 krychlí pro úplně poslední z hledaných řešení. Pro číslo 42. Odpovědí jsou tři naprosto nepravděpodobná čísla. Douglas Adams by měl nepochybně radost, píše server Osel.cz.

17:02

Čeští basketbalisté si na mistrovství světa zahrají ve čtvrtfinále. Místo mezi osmi nejlepšími týmy šampionátu jim definitivně zajistilo vítězství Američanů v posledním utkání osmifinálové skupiny K nad Brazílií 89:73. (ČTK)

17:21

Nálety, jejichž cílem byl sklad se zbraněmi a stanoviště Íránem podporovaných milic, si v noci na dnešek v Sýrii u hranice s Irákem vyžádaly 18 obětí na životech. S odvoláním na syrské opoziční aktivistů o tom informovala agentura AP.

17:39

Škoda Auto plánuje v příštím roce spolu s mateřskou automobilkou Volkswagenem nabízet v Praze sdílení elektromobilů pod značkou WeShare. V nabídce by měl být první elektrický model Škody Citigo iV. (ČTK)

Škoda představila svůj první elektromobil Citigo iV

17:51

Německo uvažuje o vytvoření vedlejšího rozpočtu, který by vládě umožnil obejít přísná fiskální pravidla a výrazně zvýšit veřejné investice prostřednictvím nových půjček. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje obeznámené se situací.

18:04

Pražská burza zahájila týden mírným růstem. Index PX stoupl o 0,14 procenta na 1033,49 bodu. Nahoru ho táhla především Erste Bank, dařilo si ale i technologické společnosti Avast a pojišťovně VIG a mírně posílil i energetický ČEZ. Naopak další banky skončily dnešní obchodování se ztrátou. (ČTK)

18:19

Česká koruna zahájila týden bez výraznějších pohybů. Vůči euru oslabila o haléř na 25,86 Kč/EUR. Kurz je aktuálně o 16 haléřů slabší než dvousetdenní průměr. K dolaru pak česká měna stagnovala, kolem 17:00 se obchodovala za 23,39 Kč/USD. (ČTK)

18:28

Kundra: Rusko chce přes spor o Koněva rozsévat chaos, Ovčáček se chová jako troll.

 

18:44

Akademický senát Lékařské fakulty Ostravské univerzity (OU) dnes nepodpořil podnět rektora Jana Laty na odvolání děkana Arnošta Martínka. O jeho případném odchodu z funkce bude v září či říjnu rozhodovat celouniverzitní akademický senát. (ČTK)

18:57

Euro dnes na devizových trzích zpevňuje, pomáhají mu naděje na rozpočtová opatření s cílem podpořit německou ekonomiku. Ve výraznějším růstu však euru brání vyhlídky na uvolňování měnové politiky v eurozóně. Kolem 17:30 SELČ euro k dolaru přidávalo kolem 0,3 procenta na 1,1060 USD. (ČTK)

19:18

Severní Korea je ochotna koncem září obnovit rozhovory se Spojenými státy o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. S odvoláním na předního severokorejského diplomata o tom dnes informovala státní agentura KCNA.

19:32

Každých 40 vteřin ve světě někdo umírá vlastní rukou, celkem je to skoro 800.000 lidí ročně. Každý rok tak více lidí spáchá sebevraždu, než kolik jich zemře ve válce nebo podlehne malárii či rakovině plic. V předvečer Světového dne prevence sebevražd, který připadá na 10. září, to uvedla Světová zdravotnická organizace. (ČTK)

19:46

V italském Livignu napadlo 30 centimetrů sněhu. Na populární lyžařské středisko, které leží u hranic se Švýcarskem v nadmořské výšce 1816 metrů nad mořem, se první sněhové vločky snesly už v neděli 8. září. Přestože je tady běžné, že se sníh udrží až do května, jeho příchod na začátku září je velmi nezvyklý.

 

19:58

Ceny ropy zahájily týden silným růstem, který odpoledne dosahovat asi dvou procent. Nový ministr energetiky Saúdské Arábie totiž potvrdil očekávání, že jeho země neplánuje žádné radikální změny v politice těžby ropy a hodlá pokračovat v dohodě kartelu OPEC a několika dalších států o omezování dodávek ropy na trh. (ČTK)

20:14

Česká ženská lobby kritizuje snížení dotací na projekty na podporu rovných šancí pro ženy a muže, které dnes schválila vláda. Dotkne se to služeb na pomoc týraným ženám a obětem sexuálního násilí či podpory rodičů, jimž bývalý protějšek neplatí na děti výživné. Lobby to uvedla v prohlášení, které zaslala ČTK.

20:32

Írán vyvíjel jaderné zbraně na tajném místě ve městě Ábáde. Řekl to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Když Teherán zjistil, že Izrael má informace o existenci tohoto místa, zařízení zničil, tvrdí Netanjahu, kterého citují tiskové agentury. (ČTK)

Spor mezi Polskem a Izraelem vyvolaly komentáře izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o podílu Poláků na vyvražďování Židů za druhé světové války.

20:48

Společnost mmcité1 z Bílovic na Uherskohradišťsku uvedla na trh novou kolekci venkovního nábytku nazvanou Stack. Sadu tvoří dvojmístná lavička s opěradlem a područkami, křeslo, jednosedáky a stolek. I přes svůj subtilní vzhled tvoří funkční prvky ve veřejném prostoru, sdělili dnes ČTK v tiskové zprávě zástupci firmy.

20:58

Vláda venezuelského autoritářského prezidenta Nicoláse Madura poskytuje útočiště ozbrojeným povstalcům z Kolumbie. S odkazem na informace z utajovaných dokumentů venezuelské vlády to v neděli napsal kolumbijský týdeník Semana. Kolumbijské úřady tvrdí, že se informace z článku shodují se závěry, které chtějí v září prezentovat na Valném shromáždění OSN. (AP)

21:17

Opoziční kandidát na prezidenta separatistické Abcházie, jejíž nezávislost většina světa neuznává, odmítl uznat porážku v nedělních volbách. Ve druhém kole prezidentských voleb se rozhodovalo mezi stávající hlavou státu Raulem Chadžimbou a opozičním kandidátem Alchasem Kvicinijou. (ČTK)

21:30

Z herního mobilu ROG Phone II od Asusu se díky špičkové výbavě a obří baterii může stát také pracovní nástroj, který toho zvládne opravdu hodně. Poprvé jsme ho dostali do rukou na veletrhu IFA v Berlíně.

 

21:46

V osm let trvajícím konfliktu bylo v Sýrii poškozeno více než 120 křesťanských svatostánků. Za útoky přitom stojí vládní vojska i jeho odpůrci. Informovala o tom dnes Syrská síť pro lidská práva, což je organizace, která válku v Sýrii sleduje z Kataru a je napojená na odpůrce vlády prezidenta Bašára Asada. Syrská vláda sdělení organizace nekomentovala.

22:01

Nigérie v tomto týdnu převeze do vlasti asi 600 svých občanů žijících v Jihoafrické republice. Tam totiž pokračují násilnosti namířené proti cizincům. Vypukly na začátku září především v Johannesburgu, ale jsou i v dalších městech. Při nedělních nepokojích zemřeli dva lidé, celkový počet obětí útoků se tak vyšplhal na 12, uvedla dnes agentura AFP.

22:16

V nizozemském městě Dordrecht nedaleko Rotterdamu bylo dnes večer postřeleno několik osob, uvedla policie bez dalších podrobností. Podle tisku se střílelo v domě v rezidenční čtvrti a zemřeli tři lidé, další byli zraněni. Policie ale zatím žádná úmrtí nepotvrdila. (ČTK)

22:25

Filmy o kouzelníkovi Harrym Potterovi se možná dočkají pokračování, naznačila to na svém twitteru autorka knih JK Rowlingová. Na sociální síti spisovatelka odkázala na divadelní hru Harry Potter and The Cursed Child, což mnoho fanoušků považuje za důkaz připravování filmu na motivy hry.

 

22:33

Vláda premiéra Giuseppa Conteho dnes získala velkou většinou hlasů důvěru Poslanecké sněmovny, která je dolní komorou italského parlamentu. Informovala o tom agentura APA. O kabinetu bude v úterý hlasovat i Senát, kde má nová vládní koalice složená z protestního Hnutí pěti hvězd a levostředové Demokratické strany jen těsnou většinu.

22:43

Nigérie v tomto týdnu převeze do vlasti asi 600 svých občanů žijících v Jihoafrické republice. Tam totiž pokračují násilnosti namířené proti cizincům. Vypukly na začátku září především v Johannesburgu, ale jsou i v dalších městech. Při nedělních nepokojích zemřeli dva lidé, celkový počet obětí útoků se tak vyšplhal na 12. (AFP)

22:58

Ve vedení západoněmeckého Waldsiedlungu usedl člen krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD), která je označována za neonacistickou. Stefan Jagsch z NPD byl jediný, kdo o tuto funkci stál, a jednomyslně ho podpořili všichni členové správy této obecní části. (DPA)

23:13

Mírové rozhovory s afghánským radikálním hnutím Tálibán považuje Donald Trump za mrtvé. Americký prezident to dnes podle agentury Reuters řekl novinářům s tím, že o stažení amerických vojáků z Afghánistánu stále uvažuje, k takovému kroku ale ještě není příhodný čas.

Prezident Trump popírá jakékoliv kontakty s Epsteinem s tím, že jej prakticky nezná.

23:34

Dolní komora britského parlamentu dnes schválila usnesení, kterým se dožaduje zveřejnění všech plánů současné vlády ke scénáři brexitu bez dohody. Poslanci dále žádají publikaci komunikace mezi vládními pracovníky, která se týká rozhodnutí přerušit na několik nadcházejících týdnů zasedání parlamentu. (Reuters)

23:46

Generální prokurátoři z téměř všech států USA v čele s Texasem začali vyšetřovat firmu Google, kterou podezírají z porušování antimonopolních pravidel. Oznámení přichází po páteční zprávě skupiny států, která kvůli dominantnímu postavení na trhu začala vyšetřovat firmu Facebook. (ČTK)

06:41

Zlaté rezervy Ruska za poslední desetiletí stouply více než čtyřnásobně, protože země se snaží rozšířit své rezervy mimo dolarová aktiva. Za poslední rok díky tomu hodnota ruských rezerv zlata stoupla o 42 procent na 2,6 bilionu korun. (Bloomberg)

06:57

Poslanci Dolní komory britského parlamentu dnes opět odmítli návrh premiéra Borise Johnsona na uspořádání předčasných voleb. Pro vypsání voleb potřeboval předseda vlády souhlas nejméně 434 poslanců. Návrh jich ale podpořilo jen 293. 

07:14

Druhým dnem dnes pokračuje stávka pilotů britské letecké společnosti British Airways za zvýšení mezd. Stávka donutila aerolinky za oba dny zrušit téměř všechny lety, včetně spojů s Prahou.

07:29
07:43

Z nákladní lodi, která se v neděli převrátila na bok u východního pobřeží Spojených států, se podařilo vyprostit poslední čtyři námořníky. Podle agentury AP byli převezeni do nemocnice na vyšetření, ale zdají se být v dobrém zdravotním stavu.

07:55

Severní Korea dnes vypálila do moře další dva neidentifikované projektily. Informovaly o tom agentury AP a Kjódó s odvoláním na jihokorejskou armádu. Informace přichází jen několik hodin poté, co KLDR uvedla, že je ochotna koncem září obnovit rozhovory se USA.

08:12

Druhé Čapí hnízdo? Jde o desítky milionů, Babišovi to patrně zlomí vaz, tvrdí senátor za hnutí Senátor 21 a daňový poradce Tomáš Goláň.

 

08:26

Výrobce zdravotnických potřeb Hartmann-Rico z Veverské Bítýšky loni po předchozím propadu zvýšil tržby o 360 milionů korun na rekordních 4,6 miliardy korun. Zisk rostl více než dvakrát na 342 milionů korun a vrátil se na úroveň let předchozích. (ČTK)

08:39

Společnost Avia Motors pracuje na přípravě výroby užitkových elektromobilů v Přelouči. Mají nahradit dosud vyráběné nákladní vozy se spalovacími motory, jejichž produkce by měla skončit na podzim. (ČTK)

08:52
09:05

CIA měla v Putinově aparátu agenta. Spojené státy před dvěma lety vyvezly z Ruska kremelského úředníka, který dodával informace z nejbližšího okolí prezidenta Vladimira Putina. Oznámila to v noci na dnešek televize CNN s odvoláním na hodnověrné zdroje.

09:18

Americký prezident Donald Trump připustil možnost své osobní účasti na jednání o míru mezi Ruskem a Ukrajinou, pokud o to budou mít znepřátelené strany zájem. Řekl to v pondělí novinářům. (ČTK)

09:35

Vznikající instituce Kunsthalle Praha převezme ještě v září do správy sbírku manželů Zemanových. Umělecká kolekce, kterou manželé léta budovali a chtěli ji původně věnovat Ústeckému kraji, zahrnuje i díla Emila Filly, Jana Zrzavého či Františka Kupky. (ČTK)

09:48

 

10:00

Většina z pětatřiceti osob, které byly na základě vězeňské výměny mezi Ukrajinou a Ruskem osvobozeny a o víkendu přepraveny z Kyjeva do Moskvy, nebyli ruští občané. Oznámil to dnes ruský tisk. Ruský pas má údajně jen dvanáct vyměněných osob, všichni ostatní jsou občany Ukrajiny. (ČTK)

10:12

Německá automobilka Volkswagen plánuje v příštím roce celosvětově prodat 150 000 elektrických vozidel a od roku 2025 tento počet zvýšit na více než jeden milion ročně. Firma to oznámila na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem. (ČTK)

10:24

Ústavní soud odmítl stížnost bývalého ředitele Kovohutí Břidličná Ondřeje Hradila, který chtěl od státu odškodnění 232,5 milionu korun za obstavení akcií při trestním stíhání. S nárokem neuspěl u Obvodního soudu pro Prahu 2, ani později u Městského soudu v Praze a Nejvyššího soudu. (ČTK)

10:36

Tři výbory americké Sněmovny reprezentantů, kterou ovládají opoziční demokraté, prošetřují podezření, že prezident Donald Trump nutil ukrajinskou vládu podniknout kroky, které by mu ve volbách příští rok mohly usnadnit znovuzvolení. Napsal to v pondělí list The Wall Street Journal (WSJ).

10:48
11:00

Soudní dvůr Evropské unie dnes vyhověl stížnosti Polska na Evropskou komisi kvůli tomu, že v roce 2016 Rusku umožnila rozšíření kapacity plynovodu OPAL, který přes Německo přepravuje ruský plyn i do Česka. Soud rozhodnutí komise zrušil a konstatoval, že rozhodnutí bylo přijato v rozporu se zásadou energetické solidarity. (ČTK)

11:12

Zástupci ekologického Hnutí Duha dnes před jednáním sněmovny předali poslancům výzvu Zachraňme lesy. Žádají, aby zákonodárci přijali pozměňovací návrhy poslanců TOP 09, Pirátů a ANO k novele lesního zákona, kterou by dolní komora měla schvalovat ve středu. (ČTK)

11:24

V červenci a srpnu letošního roku zemřelo na českých silnicích 118 lidí, o tři více než ve stejném období loni. Počet nehod klesl o 193 na 17 821. Méně bylo i zraněných lidí při nehodách. Na tiskové konferenci to dnes řekl pověřený ředitel služby dopravní policie Jiří Zlý. (ČTK)

11:36
11:48

Sebevražda je v Česku druhá nejčastější příčina smrti lidí od 15 do 24 let. Ročně si v zemi vezme život přes 1300 lidí, většina z nich má nějakou duševní chorobu. Ministerstvo zdravotnictví se zaměří na prevenci. Lidé a zejména zdravotníci by se měli naučit rozpoznat varovné příznaky, řekli zástupci ministerstva na dnešní tiskové konferenci. (ČTK)

12:00

Čím dřív děti začnou pracovat s počítači, tím víc si později věří při jejich užívání. Časná zkušenost ovlivňuje také pozdější zapojování informačních technologií do života a nemusí dětem jen škodit, což je rozšířené přesvědčení. Na vliv počítačů se zaměřili odborníci z Ústavu pedagogických věd Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. (ČTK)

12:12

Míra nezaměstnanosti v Británii ve třech měsících do konce července klesla zpět na 3,8 procenta, tedy na nejnižší úroveň od ledna 1975. Růst mezd dosáhl nejrychlejšího tempa za více než 11 let. Vyplývá to z dnešních údajů statistického úřadu ONS. (ČTK)

12:24

Desátá řada taneční soutěže StarDance, kterou bude Česká televize vysílat od 12. října, připomene všechny minulé ročníky s bývalými taneční páry a oslaví 30 let od sametové revoluce. Nově bude všemi díly provázet detektivní příběh, tradiční pak budou tematické večery, přičemž hned druhý večer bude věnovaný Karlu Gottovi. (ČTK)

12:36

Piloti letecké společnosti British Airways dnes pokračují ve dvoudenní stávce za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky, která se dotýká i spojů s ČR. Britské aerolinky kvůli protestní akci musely již druhý den zrušit téměř všechny lety. Podle odborového svazu pilotů BALPA první den stávky měl "téměř stoprocentní podporu". (ČTK)

12:49
13:00

Evropská komise po výtkách vůči zvláštnímu zdanění obchodních řetězců na Slovensku začala prověřovat i další opatření Bratislavy, která zákonem kromě jiného nařídila obchodním řetězcům, aby v jejich akčních letácích alespoň polovinu propagovaných zemědělských produktů a potravin tvořily výrobky ze Slovenska. (ČTK)

13:12

Čína dnes ostře kritizovala schůzku německého ministra zahraničí Heiko Maase s předním hongkongským aktivistou Joshuou Wongem v Berlíně. Peking podle agentury Reuters zdůraznil, že žádná cizí země nemá právo vměšovat se do vnitřních záležitostí Číny. (ČTK)

13:24

Pokud sněmovna nepřistoupí na zrušení daně z nabytí nemovitostí, jak navrhl Senát, bude opoziční TOP 09 usilovat o vznik obdobné novely v pražském zastupitelstvu. Předsednictvo TOP 09 se dnes podle šéfa strany Jiřího Pospíšila dohodlo také na výzvě, aby zastupitelé nepodpořili navýšení daně z nemovitosti v Praze. (ČTK)

13:36

Průměrný český učitel si nevydělá ani dvě třetiny toho, co si vydělá průměrný český vysokoškolák. Ukazuje každoroční publikace Education at a Glance 2019, která přináší porovnání hodnot indikátorů pro různé členské země. Do školství se u nás málo investuje - podle analýzy má Česko kumulativní skrytý dluh na učitelských platech ve výši asi 500 miliard korun.

13:48
14:00

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) navrhne v Poslanecké sněmovně rozšíření institutu nutné obrany. Do trestního zákoníku by podle předsedy sněmovního bezpečnostního výboru Radka Kotena (SPD) měla přibýt zásada "můj dům, můj hrad", která by za splnění zákonných podmínek umožnila se bránit proti komukoliv, kdo by vnikl do cizího obydlí. (ČTK)

14:12

Slovenský ústavní soud posoudí stížnost bývalého prezidenta Andreje Kisky proti květnovému rozhodnutí parlamentního výboru pro neslučitelnost funkcí, který mu uložil vysokou pokutu za to, že nepřiznal údajný závazek vůči své rodinné firmě KTAG. Kiska ještě z pozice prezidenta označil rozhodnutí výboru sněmovny za politické. (ČTK)

14:24

Srpnová meziroční inflace byla o 0,3 procentního bodu vyšší, než odhadovala v aktuální prognóze Česká národní banka (ČNB). Uvedl to dnes ředitele sekce měnové ČNB Petr Král. Odchylka od prognózy byla podle něj způsobena stejně jako v červenci vyšší než očekávanou jádrovou inflací, která nezahrnuje sezónní vlivy, vliv změn regulovaných cen či daňových úprav. (ČTK)

14:36

Německá prokuratura v rámci vyšetřování podvodů s akciemi provedla razii v kancelářích německé bankovní společnosti Commerzbank. Oznámil to úřad prokuratury v Kolíně nad Rýnem. "Plně spolupracujeme s úřady a doufáme, že se tato záležitost co nejrychleji vyřeší," uvedl mluvčí banky. (ČTK)

14:48

Evropský soud pro lidská práva dnes rozhodl ve prospěch Norky, které norská sociální služba Barnevernet krátce po porodu odebrala syna, jenž byl později proti její vůli adoptován. Podle soudu Norsko tímto krokem porušilo práva matky i jejího dítěte. Verdikt může podle expertů ovlivnit také další kauzy vedené proti Norsku a praktikám Barnevernu. (ČTK)

15:00

Ukrajinský režisér Oleh Sencov, který se o víkendu v rámci výměny vězňů dostal z ruského vězení, bude žít v ukrajinském hlavním městě a věnovat se hodlá filmu. Řekl to dnes na tiskové konferenci v Kyjevě. Na Krym, kde měl podle ruských žalobců páchat teroristické činy, se hodlá vrátit jen "na tancích". Ještě to prý ale není možné. (ČTK)

15:12

Cena zlata by se během příštích dvou let mohla vyšplhat na rekordních 2000 dolarů (zhruba 46 850 korun) za troyskou unci (31,1 gramu), a to v důsledku zpomalování růstu americké ekonomiky a snižování úrokových sazeb ve Spojených státech. Předpověděli to podle listu Financial Times analytici ze společnosti Citigroup. (ČTK)

15:33

Policie navrhla obžalovat muže kvůli loňskému vylepování letáků, které schvalovaly zabití tří českých vojáků na zahraniční misi v Afghánistánu. Uvedla to dnes Česká televize. Vyšetřování podle dřívějších informací dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze, to by nyní mělo návrh posoudit.

15:50

 

16:04

Ukrajinští vědci našli v místě bývalého nacistického velitelství na východní frontě známého jako Wehrwolf dosud neznámý podzemní čtyřpatrový objekt. Oznámila to dnes kyjevská agentura Ukrinform. Místo, které bylo jedním z několika operačních velitelství Adolfa Hitlera, leží nedaleko ukrajinského města Vinnycja. (ČTK)

16:23

Pákistánský ministr zahraničí Šáh Mahmúd Kureší dnes požádal Radu OSN pro lidská práva, aby začala s vyšetřováním počínání Indie v indickém Kašmíru. Ministr se obává, že se v oblasti odehraje genocida, uvedla agentura AFP. (ČTK)

16:35

Na dvě volná místa v Radě České tiskové kanceláře opět kandidují David Soukup (za ANO) a Michal Semín (za SPD). Piráti navrhli někdejší novinářku Angeliku Bazalovou. Nominace dnes projednala sněmovní volební komise. První kolo tajné volby se podle předsedy komise Martina Kolovratníka (ANO) uskuteční ve středu 25. září. (ČTK)

16:51

 

17:06

Islamistické hnutí Tálibán dnes varovalo, že bude v Afghánistánu pokračovat v bojích, pokud Spojené státy ukončí mírový dialog s povstalci. Informovala o tom agentura AFP. Tálibán tak reagoval na pondělní prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, který označil mírové rozhovory za mrtvé. (ČTK)

17:23

Novináři francouzského deníku Le Monde dnes v otevřeném dopise vyzvali akcionáře a českého miliardáře Daniela Křetínského, aby jim písemně zaručil vydavatelskou nezávislost. Informovala o tom agentura AFP. "Jde o naši redakční svobodu," píše se v prohlášení, pod které se podepsalo přes 460 novinářů. (ČTK)

17:42

Portfolio zaměřené na dodržování hodnot Evropské unie a transparentnost, které dostane v nové Evropské komisi na starosti česká eurokomisařka Věra Jourová, je podle některých odborníků slabé. Místopředsednická funkce pak podle nich nic reálného neznamená, či nevýznamné portfolio vyváží jen částečně. (ČTK)

17:59

 

18:16

Opoziční Piráti dnes neprosadili sněmovní debatu o výroku premiéra Andreje Babiše (ANO) o zaplacených protivládních demonstrantech. Ministerský předseda by se podle nich měl veřejně omluvit. Babiš na vystoupení a výzvu šéfa pirátského klubu Jakuba Michálka nereagoval. (ČTK)

18:32

Muzeum romské kultury se sídlem v Brně chce v roce 2023 otevřít v Praze centrum Romů a Sintů. Náklady budou asi milion eur (zhruba 25,8 milionu korun), pokrýt by je měl grant z norských fondů. Dnes v Letech na Písecku to oznámili za Muzeum romské kultury jeho ředitelka Jana Horváthová a Roman Truksa. (ČTK)

18:46

Nejméně 17 lidí přišlo o život a dalších 75 jich bylo zraněno v irácké Karbale při oslavách šíitského svátku ášúrá. Incident na místě vyvolal paniku a lidé na konci průvodu se na sebe začali tlačit a šlapat po sobě. (ČTK)

19:02

 

19:17

Indická policie dnes zatkla zástupce šéfa pobočky americké investiční banky Goldman Sachs v Béngalúru. Podezírá ho, že chtěl finančnímu ústavu ukrást 380 milionů rupií (124 milionu korun). Informovala o tom agentura Reuters.

19:35

Přivítáním se srbským prezidentem Aleksandarem Vučićem a pokloněním se památce obráncům Bělehradu z první světové války dnes odpoledne prezident Miloš Zeman zahájil třídenní návštěvu Srbska. Večer má na programu setkání s českými krajany. (ČTK)

19:51

Konečné rozhodnutí o novém evropském výrobním závodě koncernu Volkswagen včetně automobilky Škoda by mělo padnout do konce roku. Koncern stále vybírá ze dvou zemí. Novinářům to dnes na frankfurtském autosalonu řekl předseda představenstva společnosti Škoda Auto Bernhard Maier. (ČTK)

20:06

 

20:20

Česká měna dnes mírně oslabila vůči dolaru a stagnovala k euru. K dolaru koruna k 17:00 oslabila proti předchozímu závěru o tři haléře na 23,42 Kč/USD a k euru zůstala beze změny na 25,86 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

20:37

Tisíce afrických uprchlíků z libyjských zadržovacích středisek se přesunou do Rwandy. Dnes se na tom dohodli zástupci Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, Rwandy a Africké unie. Německé humanitární plavidlo dnes zároveň předalo záchranné lodi Ocean Viking 34 migrantů, které posádka zachránila poblíž libyjského pobřeží. (ČTK)

20:56

Automobilka Audi představila studii terénního elektrického vozu AI:Trail, který místo konvenčních světel využívá ke svícení pětici bezpilotních letounů. Bezrotorové elektrické drony využívají LED světlomety a dobíjejí se na střeše auta. Německá automobilka studii představila na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem. (ČTK)

21:11

 

21:26

Novináři francouzského deníku Le Monde dnes v otevřeném dopise vyzvali akcionáře a českého miliardáře Daniela Křetínského, aby jim písemně zaručil vydavatelskou nezávislost. Informuje o tom agentura AFP. (ČTK).

21:42

V případě, že vypukne požár, budou si moci v brzké budoucnosti civilisté obléci takzvaný nehořlavý župan. Speciální evakuační oblek je napuštěn vodním roztokem, který mu zajišťuje nehořlavost. Oděv dnes představil na mezinárodním technologickém festivalu Future Port Prague 2019 český start-up I&AAT.

22:18

 

22:34

Syn brazilského krajně pravicového prezidenta Jaira Bolsonara uvedl, že kýžené rychlé proměny Brazílie nelze dosáhnout demokratickou cestou. Proti jeho pondělnímu vyjádření na Twitteru se ohradila řada uživatelů, včetně opozičních poslanců. Brazilský prezident se přitom netají obdivem k období, kdy v zemi panovala vojenská diktatura.

22:55

Po dolní komoře také horní komora italského parlamentu, Senát, vyslovila dnes večer důvěru novému kabinetu premiéra Giuseppa Conteho. Vládu vytvořila koalice protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) a levostředové Demokratické strany (PD). (ČTK)

23:12

Požáry v Bolívii od začátku srpna zničily přes dva miliony hektarů lesa a travnatých planin, což je plocha téměř o velikosti Moravy. Polovina ze zasažených oblastí je přitom chráněná kvůli rozmanitosti rostlinných a živočišných druhů. (ČTK)

23:34

 

23:51

Výběr firmy pro opravy hradu Karlštejn na Berounsku se znovu oddaluje, tendr byl zrušen. Památkáři totiž v tendru obdrželi pouze jednu nabídku. Zakázka bude vyhlášena znovu, termín uskutečnění projektu ohrožen není. (ČTK)

06:30

Slovenský expremiér a šéf nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Fico působí ve vysoké politice už léta a byl nejdéle sloužícím premiérem Slovenska. Z čela vlády odstoupil loni v březnu po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Letos neuspěl se svými ambicemi stát se předsedou ústavního soudu. V neděli 15. září oslaví 55. narozeniny. (ČTK)

06:43

Kvůli požáru u odpalovací rampy v japonském vesmírném středisku na ostrově Tanegašima byl dnes odložen start rakety s nákladní lodí k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Dnes o tom informovala agentura Kjódó, podle níž bude opětovný start možný nejdříve o víkendu. (ČTK)

06:56

Ve smršti katastrofických předpovědí týkajících se brexitu bez dohody vyniklo jedno odlišné oznámení: britské ministerstvo financí sdělilo, že v případě takového scénáře opět vzniknou duty-free obchody. "Britové cestující do členských zemí Evropské unie si tak budou moci zakoupit pivo, tvrdý alkohol, víno a tabákové výrobky bez cel uplatňovaných ve Spojeném království."

07:09

Saúdská Arábie svolává mimořádnou schůzi ministrů zahraničí Organizace islámské spolupráce, informovala dnes saúdská státní agentura SPA. Rijád tím reaguje na úterní slib izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že v případě volebního vítězství své strany Likud anektuje strategicky významné části okupovaného Západního břehu Jordánu. (ČTK)

07:22

Ochutnali jsme nugetku, kterou americká firma JUST vypěstovala z kmenových buněk skutečného kuřete. Připravili ji na festivalu Future Port Prague.

 

07:35

Kandidát protikremelské opozice Sergej Mitrochin získal mandát v nedělních komunálních volbách v Moskvě s pomocí hlasů vojáků a jejich rodinných příslušníků. Podle agentury Reuters to vyplývá z volebních dat, která naznačují, že nespokojenost s poklesem životní úrovně mohla zasáhnout i části armády.

07:48

Americké akcie včera oslabovaly, dolů je táhla zejména statistika z Číny, která znovu přispěla k obavám z recese globální ekonomiky. Investoři se zbavovali především akcií technologických firem, naopak akcie velkých průmyslových podniků zpevňovaly, a pomohly tak mírnit celkový pokles. (ČTK)

08:01

Na odlehlém místě plném použitých injekčních stříkaček nedaleko centra Glasgowa ve Skotsku čeká Michael na svůj kokain. Chybí mu jedna paže, a tak jeho kamarád Bryan rychle míchá na lžičce bílý pudr s destilovanou vodou a poté směs natáhne do dvou injekčních stříkaček. (ČTK)

08:14
08:27

V Íránu byli zatčeni a jsou vězněni tři australští občané. Podle agentury Reuters o tom dnes informovalo australské ministerstvo zahraničí, které uvedlo, že poskytuje konzulární pomoc rodinám dvou žen a jednoho muže. Jedna ze zatčených je ve vězení údajně již několik měsíců. (ČTK)

08:40

Stát přispěje vybraným zařízením sociálních služeb při přechodu na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo dotační program, ve kterém je 20 milionů korun, řekla mluvčí úřadu Štěpánka Filipová. (ČTK)

08:53

Britské úřady v úterý zadržely 86 migrantů při pokusu překonat Lamanšský průliv. S odvoláním na ministerstvo vnitra o tom dnes informovala agentura DPA, podle níž se jedná o rekordní počet během jediného dne. Nárůst počtu migrantů snažících se nelegálně dostat z Francie do Británie podle BBC živí i falešné zprávy o uzavření hranic po brexitu.

09:06
09:19

Lidské kosti nalezené v letním sídle bývalého dlouholetého diktátora Alfreda Stroessnera nyní v Paraguayi zkoumají forenzní experti. Stroessner v zemi vládl mezi lety 1954 a 1989 a za jeho prezidentství podle místních úřadů zemřelo nebo zmizelo 459 lidí. Příbuzní některých obětí nyní doufají, že by se policii mohlo podařit identifikovat pozůstatky jejich blízkých. (ČTK)

09:32

Francouzská maloobchodní společnost Carrefour uvažuje o předložení nabídky na převzetí zadluženého domácího konkurenta Casino, ve kterém nedávno koupil podíl český miliardář Daniel Křetínský. Informovala o tom dnes francouzská televize BFM s odvoláním na své zdroje. (ČTK)

09:45

Archeologové odhalili na trase budoucí dálnice D4 z Příbramska do jižních Čech několik sídlišť z různých období pravěku. Doloženy jsou i objekty ze středověku a raného novověku. Specifickou skupinu památek tvoří v prostoru plánované stavby doklady posledních bojových operací druhé světové války. (ČTK)

09:58

V Brně soutěžily závodní Lamborghini, tahač Buggyra a vrtulník

 

10:10

Počet obyvatel ČR se v prvním pololetí zvýšil o 18 841 na 10,669 milionu lidí. Veškerý přírůstek zajistila zahraniční migrace, které vévodí občané Ukrajiny. Více lidí zemřelo, než se narodilo. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

10:22

Ústavní soud odmítl stížnost Jaroslava Dobeše, zakladatele esoterické školy Poetrie známého jako guru Jára. Za znásilnění mu české soudy vyměřily 5,5 roku ve vězní. Dobeš a jeho blízká spolupracovnice Barbora Plášková jsou stíhaní jako uprchlí. Od roku 2015 pobývají v imigračním detenčním zařízení na Filipínách. (ČTK)

10:34

Hongkongští demonstranti zrušili veškeré dnešní protivládní protesty, aby uctili památku obětí teroristických útoků z 11. září 2001 v New Yorku. Popřeli tím zprávy čínského listu China Daily, podle kterého na dnešek plánovali "masivní teror". (ČTK)

10:46

Německá vláda se podle kancléřky Angely Merkelové (CDU) bude do poslední chvíle snažit, aby se brexit uskutečnil s dohodou. Spolková republika je ale připravena i na opačnou možnost. Merkelová to dnes, tedy přesně 50 dní před plánovaným datem vystoupení Británie z Evropské unie, řekla v projevu před Spolkovým sněmem. (ČTK)

10:58
11:10

Čína se rozhodla osvobodit 16 druhů produktů od dodatečných cel uvalených na dovoz ze Spojených států. Opatření se týká například některých maziv a syrovátky. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešního prohlášení čínského ministerstva financí. Výjimka z cel vstoupí v platnost 17. září a potrvá jeden rok. (ČTK)

11:22

Fotbalový krajanský turnaj, hudební festivaly či dodržování tradičních lidových zvyků pomáhá české krajanské komunitě v Srbsku udržovat si své české kořeny. Pomáhá jim v tom i učitel češtiny, kterého do srbské části Banátu vyslaly české úřady. (ČTK)

11:34

Školy a školky z oblastí s nejvíce znečištěným ovzduším mohou žádat o dotace na ozdravné pobyty dětí. Ministerstvo životního prostředí na to v nové výzvě vyčlenilo 40 milionů korun. Resort chce podle ministra Richarda Brabce (ANO) přispět nejen ke zmírnění negativního dopadu znečištěného ovzduší na zdraví dětí, ale i k rozvoji jejich environmentálního povědomí. (ČTK)

11:45

Automobilka Honda chce od příštího roku komerčně nabízet technologii, která obousměrně propojí elektromobily s elektrickou sítí. Akumulátory elektrických aut by se ze sítě nejen dobíjely, ale zároveň by mohly sloužit jako zdroj napájení domácnosti nebo převádět v době vysoké poptávky energii do rozvodné sítě. (ČTK)

11:57
12:09

Odchod Johna Boltona z funkce bezpečnostního poradce Bílého domu nepřiměje Teherán k rozhovorům s Spojenými státy. Prohlásil to dnes íránský velvyslanec při OSN Madžíd Tacht Ravančí. Íránský prezident Hasan Rúhání Washington vyzval, aby skončil s politikou "maximálního tlaku" na Írán, a varoval, že jeho země vypoví další části jaderné dohody, pokud to bude nutné. (ČTK)

12:21

Se začátkem nové divadelní sezony spustilo Národní divadlo projekt Křeslo do Opery. Po vzoru velkých západních operních a divadelních domů nabízí křesla v hledišti Státní opery k patronátu. Na webu si může zájemce v interaktivním plánku hlediště vybrat své křeslo a podpořit tak rekonstrukci Státní opery. Její otevření je naplánované na 5. ledna 2020. (ČTK)

12:33

Vynucená přestávka v zasedání britského parlamentu je nezákonná. Rozhodl o tom dnes skotský odvolací soud, který tak zvrátil rozhodnutí soudu nižší instance. Vláda se hodlá proti verdiktu odvolat k britskému nejvyššímu soudu, který již termín projednání kauzy stanovil na příští úterý. (ČTK)

12:45
12:57

Pozornost téměř všech hlavních ukrajinských médií dnes upoutaly zprávy o setkání českého prezidenta Miloše Zemana s delegací ukrajinských Rusínů, zveřejněné v českém tisku. Kyjevská média upozorňují na Zemanův záměr promluvit o postavení Rusínů s prezidentem Volodymyrem Zelenským. (ČTK)

13:09

Čína dnes potvrdila, že zadržuje Tchajwance, který minulý měsíc vyfotografoval příslušníky čínské polovojenské policie shromažďující se u hranice s Hongkongem. Srpnové čínské cvičení v Šen-čenu podnítilo spekulace, že by Peking mohl použít své ozbrojené složky k potlačení prodemokratických demonstrací v bývalé britské kolonii Hongkongu, která v roce 1997 přešla pod čínskou správu. (ČTK)

13:24

Za 11 let kouření elektronických cigaret v Česku nikdo neumřel, kvůli klasickému kouření ale ročně zemře 18 tisíc lidí, říká prezident Komory elektronického kouření Robert Hrdlička.

 

13:39

Leo Express roste a mění se. Začne jezdit na malých tratích v Česku a zájem má i o Slovensko. Pro firmu bude provoz vlaků dotovaných kraji znamenat největší změnu od roku 2012, kdy jejich černý vlak vyjel poprvé na trati z Prahy do Ostravy.

13:53

Česká republika bude moci úžeji spolupracovat se Srbskem v oblasti obrany. Příslušnou dohodu dnes v Bělehradě podepsal ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se svým srbským protějškem Aleksandarem Vulinem. (ČTK)

14:06

Italská vláda chce snižovat veřejný dluh země a hodlá se podílet na plánech a prioritách budoucí předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Novinářům to dnes řekl italský premiér Giuseppe Conte po jednání se šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem v Bruselu, kam dorazil na první zahraniční cestu od změny italské vládní koalice. (ČTK)

14:19
14:31

Malý chlapec vyvolal v úterý poplach ve školce v jihošvédském městě Kristianstad, když si s sebou přinesl funkční granát. Munici našel o prázdninách na vojenské střelnici za městem a na začátku školního roku se chtěl kamarádům se svým úlovkem pochlubit. Pyrotechnici granát před půlnocí zlikvidovali na školním dvorku. (ČTK)

14:43

Prodej fairtradových surovin a výrobků, které vznikly za férových podmínek, v Česku výrazně roste. Množství prodaného kakaa se loni proti předchozímu roku zvýšilo o 155 procent, celkem se prodalo 1420 tun kakaových bobů. Bavlny se prodalo dokonce o 317 procent víc, kávy o 37 procent a čaje o 214 procent. (ČTK)

14:55

Skupina AAA Auto chce letos zvýšit prodej v Maďarsku o třetinu na 7000 vozů. Má k tomu přispět nově otevřená pobočka Budaörs blízko Budapešti. Firma chce v dohledné době v zemi otevřít ještě další výkupní pobočky. Oznámila to dnes v tiskové zprávě. (ČTK)

15:10

Budoucností turismu v Česku jsou lokální místa, která nenavštěvují davy lidí. K trendům už nepatří globální sítě mezinárodních hotelů, ale menší penziony a statky s individuálním přístupem jejich majitelů. (ČTK)

15:20
15:29

Největší americká automobilka General Motors svolává ve Spojených státech téměř 3,5 milionu vozů k opravě problému s brzdami, který může prodloužit brzdnou dráhu a zvýšit riziko nehody. Informovaly o tom dnes agentury AP a Reuters.

15:55

Výhry ze sázek a loterií v Evropské unii plošně nedaní žádná země. Pro určité druhy her ji uplatňují pouze Polsko a Chorvatsko, kde se kvůli tomu 60 procent sázek přesunulo k nelegálním provozovatelům. (ČTK)

16:08

Ropa z íránského tankeru Adrian Darya 1 byla prodána soukromé společnosti na moři. Na Twitteru to dnes napsal íránský velvyslanec v Londýně Hamíd Bajídínedžád. Podle něj Írán neporušil slib ohledně prodeje ropy, který dal Británii, napsala agentura Reuters.

16:20
16:35

Egyptský soud dnes poslal na doživotí za mříže 11 členů zakázaného Muslimského bratrstva, informovala agentura AP. Obviněni byli ze špionáže a z vyzrazení státního tajemství palestinskému radikálnímu hnutí Hamás, které vládne v sousedním Pásmu Gazy. (ČTK)

16:48

Skauti a skautky za tři měsíce pomohli v Krkonoších odkornit více než 200 metrů krychlových stromů napadených kůrovcem. To odpovídá přibližně dvěma stovkám vzrostlých stromů. (ČTK)

17:01

Stovky nálezů exotických druhů klíšťat zaznamenali vědci z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Umožnil jim to projekt Najdipijaka.cz, který mapuje šíření pijáka lužního v Česku. Univerzita to uvedla v tiskové zprávě.

17:15

Čeští basketbalisté si na mistrovství světa v Číně o medaile nezahrají. Ve čtvrtfinále svěřenci trenéra Ronena Ginzburga prohráli s Austrálií 70:82 a při první účasti na šampionátu budou hrát o páté až osmé místo. 

17:28
17:40

Piloti nízkonákladové letecké společnosti Ryanair v Německu poprvé uzavřeli s vedením aerolinek mzdovou dohodu. Oznámil to dnes odborový svaz pilotů VC. Aerolinky v současnosti bojují s protesty zaměstnanců v různých částech Evropy. (ČTK)

17:55

Moskevský soud dnes vrátil generální prokuratuře případ režiséra Kirilla Serebrennikova kvůli rozporům ve spise. Kritik korupce, byrokracie i ruského vedení byl obžalován, že se svými spolupracovníky zpronevěřil až 133 milionů rublů (asi 48 milionů korun). (ČTK)

18:09

Koruna dnes oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. K dolaru ztratila 13 haléřů a kolem 17:00 se obchodovala na 23,55 Kč/USD. K euru oslabila oproti úternímu závěru o tři haléře na 25,89 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. (ČTK)

18:21

Vývojářská společnost Red Hat zaměstnává v Brně okolo tisíce lidí. Objevy jejích výzkumníků si však patentuje americká centrála. Podle Radka Vokála z Red Hatu je to pro firmu administrativně jednodušší.

18:39
18:52

Pražská burza dnes znovu rostla, index PX posílil o 0,82 procenta na 1043,57 bodu. Nahoru ho táhly především akcie technologické společnosti Avast a elektrárenské ČEZ. Ztrácely naopak Komerční banka a Moneta Money Bank. (ČTK)

19:06

Euro dnes na devizovém trhu oslabuje a vůči dolaru se propadlo nejníže za poslední týden. Obchodníci očekávají, že měnový výbor Evropské centrální banky na svém čtvrtečním zasedání představí nová opatření na podporu ekonomiky eurozóny. (ČTK)

19:20

Sloučením Národního ústavu pro vzdělávání s Národním institutem dalšího vzdělávání do jedné organizace sníží ministerstvo školství počet pracovních míst o zhruba 67. V současnosti jich v obou ústavech je celkem asi 543. (ČTK)

19:39

V Zimbabwe dnes přistálo letadlo s tělem nedávno zesnulého autoritářského exprezidenta Roberta Mugabeho. Státní pohřeb by se podle zpravodajského webu BBC měl uskutečnit v sobotu; v neděli má být někdejší zimbabwský vůdce pochován.

19:57
20:10

Ceny ropy dnes klesají. Způsobila to zpráva, že americký prezident Donald Trump zvažoval zmírnění sankcí vůči Íránu. Zmírnění sankcí by mohlo zvýšit globální dodávky ropy na trhy v době, kdy se naopak mnozí obávají o další vývoj poptávky. (ČTK)

20:24

Nálet koalice pod velením Saúdské Arábie na věznici na jihozápadě Jemenu si předminulý týden vyžádal 135 mrtvých a 40 zraněných. Konečnou bilanci obětí sdělili dnes agentuře AP po ukončení vyprošťování zdravotníci. (ČTK)

20:39

Budování vysokorychlostního internetu v Česku dostalo výraznou podporu od vlády. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) připravil plán, jak zavedení sítí nutných například pro nástup robotické výroby uspíšit.

20:56

Severoirský golfista Rory McIlroy získal potřetí v kariéře ocenění pro nejlepšího hráče sezony na PGA Tour. Třicetiletý vítěz čtyř majorů dostal v hlasování kolegů přednost před loňským laureátem Brooksem Koepkou, Mattem Kucharem a Xanderem Schauffelem. (ČTK)

21:10

Statisíce lidí se dnes v Barceloně zúčastnily každoroční manifestace na Den Katalánska, který slaví hlavně přívrženci nezávislosti na Madridu. Policie odhadla počet účastníků na 600 000, loni jich byl zhruba milion. (ČTK)

Statisíce lidí v Barceloně zúčastnily každoroční manifestace na Den Katalánska. 

 

21:29

Na amsterodamské akciové burze se dnes začalo obchodovat s akciemi internetové firmy Prosus, která se oddělila od jihoafrického internetového obchodu Naspers. Uvedla to agentura Reuters.

21:47

Historická centra největších tuzemských měst mají v souvislosti s bydlením většinou problémy. A to různého druhu. V Praze od života v centru města odrazuje příliš mnoho turistů.

22:08

Podzimní představení novinek od Applu přineslo tři nové iPhony, jeden nový iPad a jedny Apple Watch. To je pět produktů, které dohromady nabízejí přibližně jednu opravdovou technologickou novinku.

22:20

Nizozemský parlament dnes v nezvyklém kroku zaslal formální dopis Evropské centrální bance, ve kterém zdůraznil, že je proti zvažované politice víceúrovňových depozitních sazeb. Podle zákonodárců je to v rozporu ze zájmy Nizozemska. (ČTK)

22:41
23:01

Ministerstvo zahraničí Spojených států oznámilo, že schválilo prodej 32 nejnovějších stíhaček F-35 v hodnotě 6,5 miliardy dolarů (153 miliard korun) do Polska. O konečné ceně se bude podle polského ministra obrany teprve jednat. (ČTK)

23:20

Akcie ve Spojených státech dnes posílily díky růstu technologických a průmyslových firem. Tyto firmy jsou citlivé na vývoj cel a pomohl jim vstřícný krok Číny v obchodním sporu s USA před plánovaným obchodním jednáním. (ČTK)

23:41

Téměř dvoutisícové publikum v největším sále pražského Kongresového centra dnes večer vidělo v české premiéře film Václava Marhoula Nabarvené ptáče. Ve čtvrtek vstoupí do tuzemských kin a jeho autor se chystá na turné po českých kinech. (ČTK)

23:59
06:44

Spojené státy se rozhodly odložit na 15. říjen plánované navýšení cla na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu do USA činí 250 miliard USD (5,9 bilionu korun). Na twitteru to oznámil americký prezident Donald Trump, podle nějž jde o projev "dobré vůle".

07:05

Ve věku 91 let ve středu v rodinném kruhu zemřel americký ropný magnát, investor a filantrop T. Boone Pickens, pro nějž se vžila přezdívka "ropná vědma". Byl známý svým nemilosrdným obchodním přístupem a lidovým vyjadřováním, uvedla agentura Reuters.

T. Boone Pickens

07:21

Nejméně deset lidí přišlo o život v důsledku tlačenice, která se strhla na předvolebním mítinku mosambického prezidenta Filipeho Nyusiho ve městě Nampula. Podle agentury AFP to ve středu oznámila vládní strana Mosambická osvobozenecká fronta (Frelimo).

07:37

Americký nejvyšší soud ve středu rozhodl, že Trumpova vláda může bez omezení uplatňovat nové pravidlo zpřísňující podmínky pro získání azylu v USA. Podle agentury AP vládní opatření znemožní většině středoamerických migrantů usilovat o azyl v USA.

07:52

Výrazné zdražení elektřiny, problémy s dodávkami léků a některých čerstvých potravin, značné komplikace v dopravě přes Lamanšský průliv či nepokoje v Severním Irsku. Takové dopady by mohli pocítit Britové při brexitu bez dohody, uvádí analýza britské vlády.

08:08
08:22

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zlevnily. Průměrná cena benzinu Natural 95 se od minulé středy snížila o devět haléřů na 32,48 koruny za litr. U nafty cena klesla v průměru o pět haléřů na 31,69 koruny za litr. (ČTK)

08:38

V Česku chybí asi 50 tisíc dárců krve, zato darovat plazmu - za finanční odměnu - chodí asi o 80 tisíc lidí více, než kolik jejich plazmy české zdravotnictví potřebuje ve formě léčiv. Vyplývá to z údajů Společnosti pro transfuzní lékařství.

08:53

Kosovo si na mezinárodní půdě potřebuje vydobýt podporu co největšího počtu zemí. Podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) tak zřejmě jen svěsí hlavu a Zemanova slova nechá bez odezvy.

09:10

Zpěvák Karel Gott trpí akutní leukémií a ambulantně se léčí ve Všeobecné nemocnici v Praze. Zpěvák to dnes uvedl na svém facebooku. Gott bojoval se zdravotními problémy i v roce 2016.

09:23

Astronomové poprvé objevili vodu v atmosféře planety, která se nachází v takzvané obyvatelné zóně vzdálené hvězdy. Na planetě s označením K2-18b by se tak mohl vyskytovat život.

09:39

Izraelské letouny zasáhly v Pásmu Gazy několik cílů patřících radikálnímu palestinskému hnutí Hamás, uvedla dnes brzy ráno izraelská armáda. Jak dodala, šlo o reakci na předchozí vypálení raket z Gazy na území židovského státu. (ČTK)

09:56
10:10

Pravděpodobnost hospodářské recese v Německu vzrostla na téměř 60 procent, tedy na nejvyšší úroveň od přelomu let 2012 a 2013. Vyplývá to podle agentury Reuters z indexu, který sestavuje německý institut IMK.

10:24

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dodala v srpnu svým zákazníkům 88 100 vozů, meziročně o 4,1 procenta méně. Důvodem je i nadále klesající trh v Číně, kde se dodávky aut značky zákazníkům meziročně propadly o 23,8 procenta na 22 100 vozů. (ČTK)

10:40

Britský tabákový koncern British American Tobacco propustí po celém světě zhruba 2300 zaměstnanců. Jde o součástí reorganizace, kterou výrobce například cigaret Lucky Strike reaguje na měnící se chování spotřebitelů a na rozmach elektronických cigaret. (ČTK)

10:55
11:09

Český velvyslanec v Kyjevě ve středu ukrajinským diplomatům objasňoval okolnosti setkání prezidenta Zemana s delegací ukrajinských Rusínů, které se minulý týden uskutečnilo v Praze. O vysvětlení požádalo ambasadora Radka Matulu ukrajinské ministerstvo zahraničí.

11:24

Ruská policie dnes podnikla razie v desítkách kanceláří Fondu boje s korupcí opozičního předáka Alexeje Navalného. Při domovních prohlídkách v nejméně třiceti městech policisté zabavovali dokumenty a techniku. Důvodem je podezření z praní špinavých peněz.

11:38

Před úřadem městské části Prahy 6 se dnes sešly desítky odpůrců zakrytí Koněvovy sochy a jejího přestěhování ze stávajícího místa. Odpůrci v čele s poslancem Zdeňkem Ondráčkem (KSČM) budou požadovat odvolání starosty Ondřeje Koláře (TOP 09). (ČTK)

11:53
12:22

Operátor O2 nabídne od pondělí nové tarify s neomezenými daty. Uvedli to zástupci společnosti na dnešní tiskové konferenci.

12:36

Sněmovní vyšetřovací komise k privatizaci těžební společnosti OKD možná podá trestní oznámení na někdejší členy vlády za ČSSD Bohuslava Sobotku a Milana Urbana. Týkalo by se prodeje menšinového státního podílu černouhelné firmy v roce 2004. (ČTK)

12:50

Počet zahraničních návštěvníků, kteří stráví v Praze aspoň jednu noc, by měl letos dosáhnout rekordních 7,1 milionu. Vyplývá to z přehledu společnosti Mastercard Global Destination Cities Index. Praha skončila v roce 2018 ve světovém žebříčku na 28. místě.

jarvis_59ac3e78498e27ac4654988c.jpeg

13:03

Umělá inteligence je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) pro Česko velkou výzvou, protože pro ni má potenciál. Vidí v ní budoucnost českého hospodářství i průmyslu. Premiér to dnes řekl v projevu na odborné konferenci v Akademii věd ČR. (ČTK)

13:17

Nedostatek kvalifikovaného personálu je podle KDU-ČSL výrazným problémem českého zdravotnictví. Poslanec Vít Kaňkovský by například chtěl posílit roli školitele na interních odděleních nemocnic. Řekl to na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. (ČTK)

13:31

Sněmovna schválila smlouvu o přistoupení Severní Makedonie k Severoatlantické alianci. Senát souhlasil s ratifikací protokolu o přistoupení balkánské země k NATO už v polovině června. (ČTK)

13:44

Je potřeba dát hodnotám nový obsah, jde o demokracii, právní stát a lidská práva. Část lidí má pocit, že jsou to vyřízené věci a nemusíme se o ně bát, a další část je zase považuje za nedůležité, říká kandidátka na místopředsedkyni Evropské komise Věra Jourová.

 

13:59
14:11

Evropská centrální banka snížila svou depozitní úrokovou sazbu na nové rekordní minimum minus 0,5 procenta z dosavadních minus 0,4 procenta. Zároveň oznámila, že od listopadu obnoví nákupy dluhopisů, a to v objemu 20 miliard eur (zhruba 517 miliard korun) měsíčně.

14:25

Soud v Belfastu dnes zamítl stížnost, podle které by případný brexit bez dohody odporoval Velkopáteční mírové dohodě z roku 1998, která ukončila sektářské násilí v Severním Irsku. (ČTK)

14:38

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes na Pražském hradě absolvoval jednání s premiéry Slovenska, Maďarska a Polska. Po pracovní schůzce se k lídrům zemí visegrádské čtyřky (V4) připojili představitelé šesti zemí západního Balkánu.

Jednání premiérů zemí V4 s partnery ze západního Balkánu.

14:52

Po zveřejnění analýzy možných dopadů brexitu bez dohody se dnes britský premiér Boris Johnson i ministři jeho vlády snažili uklidnit veřejnost. Dokument se podle nich zabývá nejhoršími možnými následky a nepopisuje to, co by se pravděpodobně stalo.

15:01

Hongkongští aktivisté mají v plánu spojit o víkendu protivládní demonstrace s oslavami tradičního čínského Svátku středu podzimu. Chystají se také znovu narušit dopravu směřující na mezinárodní letiště a sejdou se před britským konzulátem, informovala agentura Reuters.

15:27

Zástupci členských států Evropské unie dnes odsouhlasili další půlroční prodloužení protiruských sankcí, které EU uvalila na konkrétní osoby kvůli jejich podílu na narušování ukrajinské suverenity a územní celistvosti. (ČTK)

15:38

Nejhorší výsledek v historii zaznamenají basketbalisté USA na mistrovství světa v Číně. Po čtvrtfinálové porážce s Francií podlehli obhájci titulu i Srbsku a po porážce 89:94 budou hrát jen o sedmé místo. Dosud byli Američané na světovém šampionátu nejhůře šestí v roce 2002. (ČTK)

15:49
16:00

Každé divadlo má svůj příběh a také pražská Palmovka by mohla vyprávět. Od 50. let minulého století až od roku 1990 známá jako Divadlo S. K. Neumanna zažívala své vrcholy i pády ve víru doby a odolala dvěma povodním.

16:11

Meziměsíční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v srpnu zpomalil na 0,1 procenta z červencových 0,3 procenta. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce. Roční míra inflace pak zpomalila na 1,7 procenta z červencových 1,8 procenta. (ČTK)

16:22

Za deset let, co severovýchod Nigérie ohrožuje teroristická organizace Boko Haram, se pohřešuje 22 tisíc lidí. Více než polovina z nich jsou děti, informoval dnes Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK). Z Nigérie to činí zemi s nejvyšším počtem nezvěstných, kteří jsou nahlášeni u MVČK.

16:33
16:43

Podle předsedy představenstva fotbalové Slavie Jaroslava Tvrdíka se pražský klub díky postupu do Ligy mistrů a prodeji Alexe Krále finančně postavil na vlastní nohy. Osamostatnění od čínských majitelů však červenobílí neplánují. (ČTK)

16:53

Čeští basketbalisté na mistrovství světa porazili 94:84 Polsko a v sobotu si zahrají o páté místo proti Srbsku. (ČTK)

16:54

Drama Budiž světlo režiséra Marka Škopa, které vzniklo ve slovensko-české koprodukci, pošle Slovensko do klání o Oscara za nejlepší mezinárodní hraný film. Podle slovenských médií o tom rozhodla Slovenská filmová a televizní akademie.

17:16

Nejnižší míra zeměstnanosti čerstvých absolventů ze zemí EU je na Sicílii (27,3 %), nejvyšší v německém Dolním Bavorsku (97,6 %).

17:27

V boji proti alkoholismu sáhli ruští pravoslavní kněží po nezvyklé metodě. U příležitosti takzvaného Dne střízlivosti vylili na město Tver z malého letadla 70 litrů svěcené vody. S odvoláním na ruská média o tom dnes informovala agentura DPA.

17:38

Česká měna si dnes vůči euru polepšila o dva haléře na 25,87 Kč/EUR. K dolaru zpevnila o 11 haléřů a v 17:00 se podle Patria Online obchodovala za 23,44 Kč/USD.

17:49

Rusko chce prostřednictvím Interpolu najít údajného špiona CIA působícího v Kremlu, který před dvěma lety uprchl do Spojených států. Kvůli útěku Rusko zahájilo proti tomuto muži a jeho rodině trestní řízení.

18:00

V Británii by se po brexitu mohlo ovoce stát nedostatkovým zbožím.

18:12

Euro smazalo počáteční ztráty vůči dolaru a posiluje. Reaguje tak na oznámení Evropské centrální banky, která dnes představila nová stimulační opatření. Jsou ale mírnější, než trh čekal.

18:29

Tři čtvrtiny Čechů chtějí zálohovat PET lahve i s vědomím, že by je museli skladovat nezmačkané. Vyplývá to ze dvou průzkumů, které pro iniciativu Zálohujme zpracovaly agentury Kantar TNS a Ipsos. (ČTK)

18:41

UEFA dnes zveřejnila předpověď, podle níž si z předpokládaného celkového obratu 7,8 miliardy eur (přes 200 miliard korun) rozdělí týmy z Ligy mistrů, mezi nimž je po 12 letech i pražská Slavia, 1,95 miliardy eur (více než 50 miliard korun). (ČTK)

18:52

Novým generálním ředitelem firmy Henkel ČR se 1. září stal Roman Kýr, dosavadní šéf divize Laundry and Home Care pro Česko a Slovensko. Ve stejný den se ředitelkou firemní divize Beauty Care pro Česko a Slovensko stala Karolina Markiewicz-Kuskowská. (ČTK)

19:03
19:14

ČR se podle ministerstva obrany stará o celkem 4224 válečných hrobů, památníků či pomníků ruských vojáků. V souladu s dohodou s Ruskou federací se péče týká míst, která připomínají padlé vojáky. Socha sovětského maršála Ivana Koněva v pražském Bubenči mezi tyto památníky nepatří.

19:25

Izrael se pravděpodobně pokoušel ve Washingtonu včetně okolí Bílého domu odposlouchávat mobilní telefonní hovory a také mobilní datový provoz, cílem byl zřejmě prezident Donald Trump. S odvoláním na tři nejmenované vysoké americké činitele to tvrdí portál Politico.

19:36

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) není spokojen s navrhovaným rozpočtem českého předsednictví Evropské unie. Česko by nebylo schopno naplnit některé ambice, řekl při dnešních sněmovních interpelacích na dotaz předsedy opoziční KDU-ČSL Marka Výborného. (ČTK)

19:47

V budoucnu se během letu pravděpodně začne monitorovat četnost návštěv toalety.

19:58

Bahamy dnes výrazně snížily počet pohřešovaných po hurikánu Dorian, který si v tomto ostrovním státu podle úřadů vyžádal nejméně 50 obětí. Ve středu ostrovy ohlásily 2500 nezvěstných, nyní bilanci opravily na 1300 pohřešovaných.

20:13

Několik stovek lidí dnes v Praze demonstrovalo za uzákonění novely občanského zákoníku, která by umožnila gayům a lesbám uzavírat manželství. Akci pořádala iniciativa Jsme fér. Protestem chtěla upozornit na to, že návrh novely rok a čtvrt leží ve Sněmovně a poslanci o něm zatím nehlasovali. (ČTK)

20:28

Na jihu Turecka dnes zemřeli nejméně čtyři cestující z minibusu, který během cesty mezi provinciemi Diyarbakir a Muş najel na nastraženou nálož trhaviny. Dalších 13 lidí utrpělo vážná zranění. Vláda připsala zodpovědnost za útok ozbrojencům ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). (ČTK)

20:42
20:57

Deficit rozpočtu americké vlády za 11 měsíců fiskálního roku překonal hranici jednoho bilionu USD (23,4 bilionu Kč). Výdaje totiž rostly rychleji než výběr daní. Oznámilo to dnes americké ministerstvo financí. (ČTK)

21:12

Administrativa prezidenta Spojených států Donalda Trumpa odblokovala vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 250 milionů dolarů (šest miliard korun). Informovala o tom dnes agentura AP. Kongres USA na uvolnění peněz trval a s Bílým domem kvůli tomu vedl spor.

21:27

Ceny ropy dnes klesají. Reagují tak na pochybnosti kolem spekulací o možné prozatímní obchodní dohodě mezi Spojenými státy a Čínou. Také setkání představitelů aliance OPEC+, která zahrnuje členy OPEC a jejich spojence, nepřineslo žádné rozhodnutí o dalším snížení těžby. (ČTK)

21:42
21:56

Měnový výbor dánské centrální banky dnes snížil základní depozitní sazbu o 0,1 procentního bodu na minus 0,75 procenta. To je i rekordní minimum nejen pro Dánsko, ale i v rozvinutých ekonomikách.

22:11

Rada bezpečnosti OSN dnes jednomyslně prodlužila o rok svou Podpůrnou misi v Libyi. Informovala o tom agentura AFP. Jde o politickou misi, která v zemi působí od roku 2011 a která má pomáhat místní vládě s budováním institucí a prosazováním principů právního státu.

22:25

Americká internetová společnost Google se dohodla s francouzskými úřady, že zaplatí téměř jednu miliardu eur (25,9 miliardy Kč), aby urovnala vyšetřování, které se týká podezření z daňových podvodů a které začalo před čtyřmi lety.

22:31

Akcie ve Spojených státech posílily. Náladu na trhu zlepšil příznivý vývoj v obchodním sporu mezi Spojenými státy a Čínou a nová stimulační opatření představená Evropskou centrální bankou. (ČTK)

22:40

Tisíce Súdánců dnes protestovaly před prezidentským palácem. Demonstranti požadovali rychlé jmenování špiček justice, především nového vrchního státního zástupce, od nějž si slibují zahájení vyšetřování policejních zásahů proti demonstrantům. Od loňského prosince při nich zemřelo přes 250 lidí. (ČTK)

22:55

Ruská policie podnikla razie v desítkách kanceláří Fondu boje s korupcí opozičního předáka Navalného. Oznámili to Navalného advokáti. Při domovních prohlídkách ve 43 městech policisté zabavovali dokumenty a techniku. Důvodem mimořádně rozsáhlé akce je podezření z praní špinavých peněz. (ČTK)

23:10

Londýnská policie dnes preventivně zatkla pět ekologických aktivistů, kteří v pátek plánovali prostřednictvím bezpilotních letounů narušit provoz na letišti Heathrow na protest proti jeho rozšíření.

23:25

Texaská prokuratura obžalovala muže, který ve městě El Paso zabil 22 lidí. Bude pro něj chtít trest smrti.

23:55

V Burkina Fasu zemřelo od začátku září 18 lidí zřejmě poté, co se otrávili jídlem zamořeném pesticidy. S odkazem na dnešní sdělení burkinafaského ministra zdravotnictví o tom informovala agentura AFP. Asi deset dalších lidí zůstává v péči lékařů, nejsou však v ohrožení života. (ČTK)

06:37

Složky integrovaného záchranného systému se dnes a v sobotu představí veřejnosti. Ukázky zásahů záchranářů, policie, hasičů nebo vězeňské služby stejně jako trénink první pomoci nebo základů sebeobrany uvidí zájemci na Výstavišti Praha na louce za Křižíkovými pavilony. (ČTK)

06:46

Americká společnost Twitter provozující stejnojmennou sociální síť zablokovala účty vůdci kubánských komunistů Raúlovi Castrovi, jeho dceři Mariele a také desítkám novinářům ze státních médií. Napsala agentura Reuters.

06:55
07:04

Jihoitalský region Molise se rozhodl bojovat s vylidňováním malých obcí a nabízí všem zájemcům, kteří v nich rozjedou podnikání, měsíční podporu 700 eur (18 000 korun) až na tři roky. (ČTK)

07:15

Český animovaný film Dcera získal prestižní ocenění americké Akademie filmového umění a věd, zvané studentský Oscar. Režisérka a studentka pražské FAMU Daria Kaščejevová tak navázala na úspěch Jana Svěráka s filmem Ropáci, který Americká filmová akademie ocenila v roce 1989.

07:26

Bezmála desetileté trmácení režiséra, scenáristy a producenta Václava Marhoula je u konce. Snímek Nabarvené ptáče se týden po světové premiéře v hlavní soutěži prestižního festivalu v Benátkách představil českým divákům.

07:39
07:52

Na stavbě britské jaderné elektrárny Hinkley Point C začal pracovat největší jeřáb světa přezdívaný Big Carl. Jeho sestavení trvalo tři měsíce a zůstat by zde měl čtyři roky, uvedla agentura Bloomberg.

08:07

Odmítavý vztah prezidenta USA Donalda Trumpa k ekologii a klimatickým změnám nemá příliš pochopení mezi americkými voliči, potvrdil průzkum společnosti NORC a agentury AP. Prezidentovy názory na klimatické změny nesdílejí dvě třetiny Američanů. (ČTK)

08:22

Stát podle odhadů portálu Češi v právu ročně inkasuje zhruba 400 až 500 milionů korun na dani z přidané hodnoty z nákladů exekuce. Pro dlužníky to znamená zdražení exekučního vymáhání o více než pětinu. 

08:28

Z důvodu poruchy troleje v Dlážděné ulici jsou omezeny tramvajové linky číslo 6, 14, 15, 24 a 26.

08:45

Letiště v Mnichově dnes pozastavilo některé odlety poté, co se do bezpečnostního prostoru dostal nezkontrolovaný člověk. Omezení se vztahuje na dvě oblasti na terminálu jedna; kolika letů se dotkne, není zatím jasné. (ČTK)

08:58

Tenisový turnaj žen v Hongkongu se kvůli aktuální situaci ve městě v obvyklém říjnovém termínu hrát nebude. Organizátoři po dohodě s vedením ženské asociace WTA odložili Hong Kong Open kvůli trvajícím masovým protestům na neurčito. (ČTK)

09:21

Počet obyvatel Japonska, kteří se dožili sta a více let, překročil 70 000. Japonsko je třetí největší ekonomikou světa, má ale vzhledem k nízké míře porodnosti rychle stárnoucí populaci a potýká se s úbytkem obyvatel. (ČTK)

09:33

Zemřel fotograf slavného snímku z náměstí Nebeského klidu Charlie Cole.

09:45

Koalice se dohodla na růstu platů ve veřejné sféře v příštím roce. Všichni dostanou navíc 1500 korun do tarifů, zrušena bude nejnižší tabulka tarifů, která se týká nejníže odměňovaných profesí, například kuchařek. 

09:57

Spotřebitelské ceny na Slovensku v srpnu zpomalily tempo meziročního růstu na 2,8 procenta z 2,9 procenta v červenci. V Česku spotřebitelské ceny v srpnu meziročně vzrostly o 2,9 procenta, stejně jako v červenci. (ČTK)

10:05

Nejméně 12 lidí zahynulo v noci na dnešek při lodním neštěstí v centrální části Indie, když se na místním jezeře převrátilo plavidlo s věřícími při hinduistické náboženské slavnosti. Šest lidí se zachránilo, po jednom pohřešovaném se pátrá. (ČTK)

10:19
10:30

Mediální dům Mafra se s konečnou platností nemusí omlouvat ani vyplácet odškodnění bývalému ministru vnitra Ivanu Langerovi (ODS). Langer neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu. S Mafrou se soudil kvůli článku Lidových novin z roku 2015. (ČTK)

10:40

Firmou roku 2019 se v Karlovarském kraji stala společnost Eutit ze Staré Vody u Mariánských Lázní. Eutit je největším světovým výrobcem odlitků z taveného čediče. (ČTK)

10:52

Cestující v městské hromadné dopravě v Paříži dnes ráno čelili chaosu kvůli nejrozsáhlejší stávce v dopravním podniku za posledních 12 let. Zcela nefunguje deset ze 14 linek metra, další jsou otevřené jen částečně, napsal deník Le Parisien. (ČTK)

Pařížská MHD stávkuje kvůli důchodům.

11:09

Složky Integrovaného záchranného systému dostaly z evropských dotací 1,8 miliardy korun. Ministerstvo pro místní rozvoj podpořilo 122 projektů. Jedním z podpořených projektů byla například rekonstrukce hasičské zbrojnice v Poděbradech - Velkém Zboží. (ČTK)

11:20

Německo bude mít letos už čtvrtým rokem za sebou největší přebytek běžného účtu na světě. Dosáhnout by měl 276 miliard USD (6,4 bilionu korun), řekl agentuře Reuters ekonom hospodářského institutu Ifo Christian Grimme. 

11:35

Delfíni žijící v Lamanšském průlivu jsou vystaveni směsici chemických látek, které se usazují v jejich tělech. Vyplývá to ze studie, kterou dnes zveřejnili vědci po analýze vzorků z více než osmi desítek delfínů skákavých, informovala agentura AFP.

11:44

Úřad práce nemůže podle veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové zastavit vyplácení podpory v nezaměstnanosti dříve, než o tom vydá rozhodnutí. Ombudsmanka řešila konkrétní případ, kdy se to stalo. (ČTK)

11:53
12:01

Český podnikatel Daniel Křetínský zatím není připraven písemně zaručit novinářům francouzského deníku Le Monde nezávislost. Napsal to list Financial Times s odvoláním na zdroj blízký Křetínskému, který je od loňského října jedním z hlavních akcionářů Le Monde.

12:14

Záplavy vyvolané přívalovými lijáky na jihu Španělska si vyžádaly tři oběti na životech. Desítky silnic a dvě letiště jsou kvůli nebývalým srážkám zavřené, informuje s odvoláním na místní úřady agentura Reuters.

12:25

Odpůrci schváleného návrhu nových zón v Krkonošském národním parku podali tento týden petici s 1500 podpisy ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). Uvedl to předseda petičního výboru Petr Martinov. (ČTK)

12:35

Projekt návratu tramvajových kolejí na Václavské náměstí připraví pro pražský dopravní podnik za téměř 11 milionů korun Metroprojekt. Trať má podle dřívějších informací měřit asi 0,6 kilometru a podle odhadu vyjde na 262 milionů korun. (ČTK)

12:44
12:55

Projekt s cílem do pěti let vysázet deset milionů stromů mimo les dnes zahájily ministerstvo životního prostředí a Nadace partnerství. Na webu www.sazimebudoucnost.cz může každý, kdo letos vysadí nebo plánuje vysadit strom, rostlinu zaregistrovat. (ČTK)

13:03

Česká obchodní inspekce při loňské kontrole zaměřené na dětské chůvičky zjistila u pěti z 12 kontrolovaných výrobců, distributorů a prodejců porušení právních předpisů. Šlo třeba o chybějící návod a bezpečnostní upozornění v češtině. (ČTK)

13:10

Provoz metra zřejmě bude možný i bez strojvůdců. Sněmovna dnes schválila drážní novelu poslance ČSSD Petra Dolínka, která variantu automatického provozu podzemní dráhy bez řidiče uzákoní. Automatický provoz metra plánuje město Praha u chystané linky D. (ČTK)

13:21

Čína osvobodí od dodatečných cel na dovoz zboží ze Spojených států sójové boby, vepřové maso a některé další zemědělské produkty. Sójové boby jsou pro Spojené státy největším artiklem při vývozu do Číny. (ČTK)

13:35
13:43

Urychlit a zjednodušit boj s kůrovcovou kalamitou má novela lesního zákona, kterou dnes schválila sněmovna. Norma mimo jiné zavede pravidla pro státní příspěvky na obnovu lesů jejich soukromým vlastníkům. (ČTK)

13:55

Železniční dopravce RegioJet ze skupiny Student Agency od příštího týdne zvýší přepravní kapacitu svých vlaků na regionální železniční trati mezi Bratislavou a Komárnem. K tomu kroku firmu letos vybídlo slovenské ministerstvo dopravy. (ČTK)

14:09

Zemřel někdejší dlouholetý šéf Mezinárodní gymnastické federace Bruno Grandi. V rodné Itálii podlehl v 85 letech vážné nemoci. Světovou gymnastiku řídil devatenáct let od roku 1997 do roku 2016. (ČTK)

14:20

Národní park Šumava navštívilo od začátku června do konce srpna přes 675 000 turistů. Meziročně je to zhruba o 75 000 lidí víc. Největší nárůst byl na Jezerní slati. Přibylo ale i přestupků, které museli řešit strážci parku. (ČTK)

14:40
14:49

Letošní úroda jablek v sadech českých pěstitelů by podle posledního odhadu k 1. září měla meziročně klesnout o 30 procent na 101 988 tun. Mělo by tak jít o jednu z nejnižších sklizní jablek v novodobé historii Česka. (ČTK)

15:03

Nejrychlejší mobilní internet LTE měl v srpnu opět T-Mobile, průměrná rychlost v jeho síti LTE proti červenci stoupla o procento na 45,2 Mbit/s. Druhé O2 rychlost vzrostla rovněž o procento na 37,4 Mbit/s a třetí Vodafone měl průměr 37,1 Mbit/s. (ČTK)

15:14

Slovenská sněmovna po předchozích obstrukcích koalice dnes zahájila mimořádnou schůzi o opozičním návrhu vyslovit nedůvěru premiérovi Peteru Pellegrinimu, a tím i celé vládě. Opoziční strany dostatek hlasů v Národní radě na odvolání předsedy vlády nemají. (ČTK)

15:24

Italská finanční policie dnes uvalila domácí vazbu na tři představitele různých divizí provozovatele mýtných silnic Atlantia. Jde o součást vyšetřování kvůli zfalšovaným zprávám o bezpečnostních kontrolách dálničních mostů, uvedla agentura Reuters.

15:39
15:53

Česko do budoucna čeká rozvoj takzvaných chytrých energetických sítí (Smart Grids - SG). Vyplývá to z aktualizace Národního akčního plánu pro chytré sítě (NAP SG), který v pondělí projedná vláda. (ČTK)

16:05

Důraz na životní prostředí a členství v EU či nespokojenost se současnou politickou situací charakterizují v současnosti většinu mladých lidí do 30 let. Vyplývá to z průzkumu, který zpracovaly agentura Median a iniciativa Svobodný listopad na UK. (ČTK)

16:18

Pro práci v Útvaru rychlého nasazení není tolik důležitá fyzická síla, ale síla hlavy, je to extrémní psychická zátěž, já jsem s vírou lepším policistou, říká Jiří Laňka, šéfinstruktor URNA a také trvalý jáhen v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

 

16:32

Společnost London Stock Exchange, která provozuje akciovou burzu v Londýně, odmítla nabídku na převzetí za 39 miliard USD (907,5 miliardy korun) od firmy Hong Kong Exchanges and Clearing. Rozhodla se přitom držet plánu na převzetí společnosti Refinitiv.

16:45

Spor kolem sochy maršála Ivana Koněva v pražské Bubenči je záležitostí pro věcnou diskusi, není v něm prostor pro výhrůžky nebo hrozby sankcemi. V reakci na dnešní vyjádření ruské diplomacie to řekl český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

jarvis_5ced610c498ec245730b32c3.jpeg

16:57

Z rezerv zdravotního pojištění by příští rok mohlo jít do zdravotní péče dalších šest miliard nad rámec úhradové vyhlášky, celkem to bude 340 miliard. Premiér Babiš to řekl novinářům po jednání s ministrem zdravotnictví Vojtěchem. (ČTK)

17:10

Německo, Itálie, Francie, Británie a Španělsko dnes vyjádřily hluboké znepokojení nad oznámením izraelského premiéra Netanjahua, že hodlá anektovat části okupovaného Západního břehu Jordánu, pokud vyhraje parlamentní volby, informovala agentura Reuters.

17:23

Britský premiér Boris Johnson je "opatrně optimistický" při hodnocení možnosti, zda se podaří uzavřít brexitovou dohodu s Evropskou unií. Řekl to dnes na setkání s místními lidmi v severoanglickém Rotherhamu. Informovala o tom agentura Reuters.

Boris Johnson začíná couvat z odhodlání na brexit bez dohody.

17:37

Koruna dnes znovu posilovala k oběma hlavním světovým měnám. K euru zpevnila o tři haléře na 25,84 Kč/EUR. Vůči dolaru si česká měna polepšila o deset haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 23,34 Kč/USD.

17:52

Summit normandské skupiny o míru na východě Ukrajiny by se měl uskutečnit koncem září. V Kyjevě to dnes prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Možné konání summitu "za určitých podmínek" potvrdil dnes i Kreml s tím, že termínem je říjen. (ČTK)

18:06

Keňa začne jako třetí země na světě rozsáhlé testování experimentální vakcíny proti malárii. S odkazem na sdělení místních úřadů o tom informovala agentura AFP. Malárie na světě každoročně zabije stovky tisíc lidí, nejzranitelnější skupinou jsou africké děti.

18:20
18:34

Britská libra se dnes vůči americkému dolaru vyšplhala až na sedmitýdenní maximum díky nadějím, že Británie neopustí EU bez dohody. Euro mírně posiluje díky opatření Evropské centrální banky zmírňujícímu negativní dopad její záporné depozitní sazby na komerční banky. (ČTK)

18:49

Desítky novinářů z bulharského rozhlasu BNR dnes protestovaly proti omezování svobody slova poté, co se do problémů v redakci dostala jejich kolegyně, která upozorňovala na problémy v justici. Informovala o tom agentura Reuters.

19:03

Hongkongští prodemokratičtí aktivisté dnes zahájili další sérii demonstrací, v nichž chtějí pokračovat po celý víkend. Lidé se za soumraku sešli na kopcích nad Hongkongem, aby vytvořili lidský řetěz s baterkami, mobilními telefony a lucernami, informovala Reuters.

19:16

Americký federální odvolací soud vrátil k projednání žalobu, která viní prezidenta Trumpa ze zneužívání ústavní funkce ve prospěch jeho obchodního impéria. Informovala o tom agentura Reuters. Soud nižší instance přitom žalobu z roku 2017 smetl ze stolu.

Proti novým občanům. Amerika Donalda Trumpa všestranně omezuje přistěhovalectví.

19:30

Pražská burza zakončila týden mírným růstem, index PX posílil o 0,07 procenta na 1050,17 bodu. Nahoru ho táhly především akcie Erste Bank. V zisku zakončily dnešní obchodování pouze tři hlavní tituly. Aktivita na trhu byla nízká. (ČTK)

19:43

Letecký provoz mezi Českou republikou a Ruskem bude fungovat bez omezení, v příštím roce se dokonce zintenzivní. Dnes se na tom dohodly letecké úřady obou zemí, informovalo ministerstvo dopravy. (ČTK)

19:58

Americká energetická společnost PG&E se dohodla, že zaplatí 11 miliard dolarů (257 miliard korun), aby uspokojila nároky pojišťoven související s požáry v Kalifornii v letech 2017 a 2018, které způsobila její elektrická síť, informovala agentura AP.

20:12

20:27

Německý list Bild dnes podrobil šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho kritice kvůli nízkým úrokovým sazbám. Označil ho za "hraběte Draghilu", který německým střadatelům vysává jejich konta.

20:42

Ceny ropy na světových trzích dnes mírně klesají. Obavy ze zpomalování růstu světové ekonomiky totiž převažují nad nadějemi na pokrok v obchodních rozhovorech mezi Spojenými státy a Čínou, napsala agentura Reuters.

20:56

Moskva dnes pokračovala v diplomatické přestřelce s Prahou, když pohrozila odvetou za plány zastupitelů šestého pražského obvodu přemístit sochu maršála Koněva. Rozhodnutí Prahy 6 podle Moskvy může poškodit rusko-české vztahy a nezůstane bez odpovědi. (ČTK)

21:06
21:21

Evropská unie vyšle tým 61 pozorovatelů na předčasné kosovské parlamentní volby, které budou 6. října. Oznámila to dnes šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová. Krok má podle ní vzkázat, že Priština je pro unii "i nadále politickou prioritou". (ČTK)

21:36

Spojené státy dnes rozšířily sankce na tři hackerské skupiny ovládané severokorejskou vojenskou rozvědkou, které stály za vyděračským počítačovým programem WannaCry. Oznámilo to na svém webu americké ministerstvo financí, které je správcem sankcí.

21:51

Jednotka pyrotechniků dnes v Kolíně nad Rýnem zneškodnila nevybuchlou půltunovou bombu z druhé světové války, kvůli jejímuž nálezu musely být ve čtvrti Sülz evakuovány 4000 lidí. Informovala o tom agentura DPA.

22:06

"Václav Marhoul se ve filmu Nabarvené ptáče snažil podat brutalitu v poetickém hávu. Ten ale ubíjí tempo snímku, navíc je hlavní hrdina celou dobu bez výrazu," hodnotí kritik Kamil Fila.

 

22:21

Bahamy dnes okrajově zasáhla bouře, která s sebou přinesla silný vítr a vydatné srážky. Zkomplikovala tak záchranné a rekonstrukční práce po hurikánu Dorian, dosud nejsilnějším, který kdy toto karibské souostroví zasáhl.

22:37

Amerického prezidenta Donalda Trumpa a lidi z jeho okolí se někdo snažil nelegálně odposlouchávat. FBI našla poblíž Bílého domu zařízení, určená k lokalizaci mobilních telefonů a k získávání informací o stahování dat a hovorech.

22:53

Německá ekonomika se nachází ve slabé fázi, zatím jí ale nehrozí výraznější recese. Nerýsuje se však ani žádné výraznější hospodářské oživení. Uvedlo to dnes spolkové ministerstvo hospodářství ve své měsíční zprávě. (ČTK)

23:07
23:22

Brexit bez dohody by byl špatným vyústěním britské snahy opustit Evropskou unii a politici by o něj neměli usilovat, uvedl bývalý britský premiér David Cameron, když nedávno poskytl dlouhý rozhovor deníku The Times.

23:36

Švédská aktivistka Greta Thunbergová dnes přijela do Washingtonu. Ona a dalších asi 1500 demonstrantů, z nichž většina byli školáci, pochodovali městem a skandovali hesla poblíž Bílého domu. Požadovali, aby vlády zemí začaly konat a zastavily globální oteplování. (ČTK)

23:48

Americké akcie uzavřely dnešní obchodování smíšeně. Náladu na trhu podpořily známky poklesu obchodního napětí mezi USA a Čínou, akcie Apple se však dostaly pod tlak, protože bankovní společnost Goldman Sachs zhoršila výhled pro jejich cenu. (ČTK)

23:59
07:10

Slovenská sněmovna po více než deseti hodinách skončila mimořádnou schůzi o návrhu opozice vyslovit nedůvěru premiérovi Peteru Pellegrinimu, a tím i celé vládě. Opoziční strany dostatek hlasů v Národní radě na odvolání předsedy vlády nemají. Pellegrini v projevu před poslanci označil návrh za bezpředmětný a za směšný. (ČTK)

07:39

Ode dneška vstupuje v platnost nová evropská směrnice zvyšující bezpečnost bezkontaktních a internetových plateb. Česká národní banka varovala, že problémy mohou mít lidé při platbě kartou do 500 korun v kamenných obchodech. (ČTK)

07:58

Policie v Británii tento týden zatkla šest mužů podezíraných z toho, že měli v úmyslu pašovat migranty přes Lamanšský průliv. Oznámil to dnes britský Národní kriminální úřad (NCA). Zatčení souvisí s incidentem z minulého víkendu, kdy policie našla v kamionu na západě Londýna 12 migrantů. (ČTK)

08:26

 

08:53

Kanadské úřady zatkly vysoce postaveného policejního důstojníka. Čelí obviněním, že předával citlivé dokumenty blíže neupřesněnému cizímu státu. S odvoláním na místní média o tom v pátek informovala agentura AFP.

09:22

Tlaková níže poblíž Baham dnes zesílila na tropickou bouři a dostala označení Humberto. Na severozápadní část karibského souostroví, která byla před pouhými dvěma týdny zpustošena hurikánem Dorian, přinesla větry o síle až 64 kilometrů za hodinu i množství srážek. (ČTK)

09:49

Zhruba 1500 odborářů z celé republiky se chystá 17. září do Prahy, aby se tu společně připravili na vyjednávání o zvýšení mezd ve firmách. Českomoravská konfederace odborových svazů na shromáždění zveřejní své požadavky pro příští rok. Představí také svou novou studii o přibližování českých výdělků příjmům ve starých zemích EU. (ČTK)

10:17

 

10:41

Mnozí Vietnamci se po únosu bývalého vietnamského komunistického funkcionáře z Berlína přes ČR a Slovensko do Vietnamu, který se odehrál před dvěma lety, začali v Česku bát o svou bezpečnost. Obavy mají zvlášť lidskoprávní aktivisté. (ČTK)

11:11

Ve dvou ropných zařízeních společnosti Saudi Aramco na východě země vypukl dnes časně ráno požár. Ministerstvo vnitra později upřesnilo v prohlášení, že oheň vypukl po zásahu střelami z dronu. V prohlášení není zmínky o tom, kdo stojí za útoky. Jemenští povstalečtí Húsíové se k akci nepřihlásili. (ČTK)

11:40

Bývalý spolupracovník tajných služeb Spojených států Edward Snowden, který po vyzrazení citlivých amerických informací léta žije v ruském exilu, vydává vzpomínkovou knihu. V díle nazvaném Permanent Record, které vyjde příští týden v úterý, podrobně vysvětluje svůj životní osud a také to, proč se rozhodl riskovat svobodu vyzrazením tajných dat. (ČTK)

12:09

 

12:38

Sluneční soustava, jejíž součástí je i planeta Země, má zřejmě dalšího návštěvníka z cizího hvězdného systému. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a také Evropská kosmická agentura (ESA) ohlásily novou kometu mířící ke Slunci, která je pravděpodobně z jiné soustavy. (ČTK)

13:04

Při pátečním setkání se šéfem italské automobilky a zástupci serveru omaze.com, jehož prostřednictvím se uskutečnila internetová charitativní loterie, převzal papež František symbolický šek na bezmála 900 tisíc eur (zhruba 23,3 milionu korun). Ty vynesla charitativní aukce vozu Lamborghini Huracán. (ČTK)

14:04

 

14:36

Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil na základě námitky jednoho z účastníků výběrové řízení na zajištění veřejné autobusové dopravy v Královéhradeckém kraji pro léta 2020 až 2030. Jde o soutěž na zakázku za 7,7 miliardy korun. (ČTK)

15:02

Vedení komunistické strany dnes vyzvalo vládu, aby se zasadila o setrvání sochy sovětského maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády v Praze 6. Vyplývá to ze stanoviska, které přijal na dnešním zasedání ústřední výbor KSČM. (ČTK)

15:25

Belgická justice vyšetřuje podezření z korupce vznesená proti ministru zahraničí a obrany Didieru Reyndersovi. Ten je nově nominován na post eurokomisaře pro spravedlnost. (ČTK)

15:41
15:49

Čeští basketbalisté zakončili úspěšné vystoupení na mistrovství světa v Číně porážkou 81:90 se Srbskem a obsadili konečné šesté místo. (ČTK)

15:57

Největší módní poklady často pocházejí ze "sekáče". Jen na jejich hledání musí mít člověk pevné nervy. Kromě laciných "hrabáren" existují v tomhle segmentu i butiky, jejichž majitelé mají vyšší nároky - na kvalitu i originalitu. Redaktoři Ega! navštívili některé z nich.

16:14

Facebook chce bojovat proti sebevraždám a sebepoškozování. S experty na duševní zdraví bude sdílet data o tom, jak se uživatelé na síti chovají. Zpřísní také politiku sdílení citlivého obsahu, který by mohl vyvolávat sebevražedné sklony.

16:32

Při americké protiteroristické operaci v oblasti Afghánistánu a Pákistánu byl zabit syn již dříve zlikvidovaného vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina Hamza. Dnes to oznámil prezident USA Trump, čímž potvrdil zprávy amerických médií z konce července, že Hamza bin Ládin je mrtvý. (ČTK)

16:49

Prodeje v obchodních řetězcích se dnes přes nová pravidla zvyšující bezpečnost plateb kartou obešly bez větších problémů, řekl pro ČTK prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

17:04

Kongres v USA chce vyzpovídat řadu zaměstnenců Boeingu kvůli dvěma pádům letounů 737 MAX. Při nehodách zemřelo 346 lidí.

17:20

Záplavy vyvolané přívalovými lijáky si tento týden na jihu Španělska podle aktuální bilance vyžádaly nejméně šest mrtvých. Na twitteru to dnes oznámil španělský premiér Pedro Sánchez.

17:35

V příštích čtyřech týdnech se bude střídat nadprůměrné teplo s ochlazením. Příští týden nejvyšší denní teploty nejprve spadnou z 25 stupňů Celsia na 16 stupňů a koncem týdne pak zase vystoupají na 23 stupňů. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí ČHMÚ. (ČTK)

18:05

Německo budou opatření na ochranu klimitu stát 40 miliard eur.

18:21

Téměř 400 lidí dnes vyšlo do ulic francouzského města Nantes na protest proti údajné policejní brutalitě. Osmnáct lidí bylo preventivně zadrženo a policie proti demonstrantům nakonec použila slzný plyn. S odvoláním na sdělení policie o tom informovala agentura AFP.

18:37

Vesnicí roku 2019 se stala Lipová na Děčínsku v Ústeckém kraji. V obci ve Šluknovském výběžku žije asi 600 obyvatel. (ČTK)

18:46

Skeetař Jakub Tomeček vybojoval titul mistra Evropy. Na šampionátu v Lonatu získal pro českou reprezentaci brokařů již druhé zlato a celkově třetí medaili. (ČTK)

18:48

Čeští tenisté vedou v utkání 1. kola evropsko-africké zóny v Bosně a Hercegovině po prvním dnu 2:0 na zápasy. Druhý bod přidal Jiří Veselý po výhře 6:2, 7:6 nad Tomislavem Brkičem. (ČTK)

18:53

Tisíce lidí se sešly před branami mezinárodního autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem, který se dnes otevřel pro veřejnost, aby zde protestovaly za větší ochranu životního prostředí a změny v dopravě. Informují o tom agentury DPA a AP.

19:08
19:23

Slovinský cyklista Primož Roglič uhájil v poslední horské etapě Vuelty vedení a k premiérovému triumfu v závodě Grand Tour mu stačí v neděli dojet.

19:38

První ruská plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov dorazila na svoji trvalou základnu blízko izolovaného ruského města Pevek na Čukotce. Oznámila to dnes ruská státní jaderná společnost Rosatom. Akademik Lomonosov je nyní nejseverněji položenou jadernou elektrárnou na světě. (ČTK)

19:54

Čeští tenisté vedou v 1. kole evropsko-africké zóny v Bosně a Hercegovině 1:0 na zápasy. Skvělou premiéru v soutěži prožil osmnáctiletý Jonáš Forejtek, který v hale v Zenici překvapivě porazil domácí jedničku Mirzu Bašiče za hodinu a čtvrt 7:5 a 6:4.

20:11

Adepti se dostanou na dno, ženu si tam zatím nedovedu představit, říká šéfinstruktor URNA.

 

20:26

Ruský hokejista Jevgenij Kuzněcov dostal od vedení NHL za pozitivní nález na kokain na květnovém mistrovství světa na Slovensku distanc na tři zápasy. (ČTK)

20:59

Umělá inteligence, která je schopná komunikovat se zákazníky, se ve službách objevuje čím dál častěji. Novozélandská společnost Soul Machines dává digitálním asistentům obličej i schopnost rozeznat emoce a reagovat na ně. Společnost je představila na futuristickém festivalu Future Port Prague.

21:14
21:29

Vlastí vodky je Polsko a vodka je součástí vysoké polské kultury, bez které by nevznikla třeba některá špičková díla polského malířství, hřímal nedávno na panelu Ekonomického fóra v jihopolské Krynici šéf sdružení výrobců tvrdého alkoholu Polský lihovarnický průmysl. A nemyslel to ironicky.

21:44

Je asi jediným Čechem, kterého živí poezie. Nejznámější tuzemský Anatol Svahilec slamer ji ale nikdy nečetl.

22:00

Při nehodě nákladního vozu a malého autobusu v ruské Jaroslavské oblasti zemřelo sedm osob. Dalších 28 bylo zraněno. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na informace od regionálních úřadů. (ČTK)

22:17

Ukrajina se chce s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) dohodnout na novém tříletém úvěru pět miliard USD (116,7 miliardy Kč). Půjčka by měla nahradit krátkodobý program, který pomohl zemi projít obtížným rokem prezidentských a parlamentním voleb.

22:34

Čeští reprezentanti v parkouru získali na šampionátu neolympijských sportů World Urban Games v Budapešti dvě medaile. Matěj Srovnal vybojoval v disciplíně speed run zlato, Adéla Měrková přidala v kategorii freestyle stříbro. (ČTK)

22:50

Nejméně 23 mrtvých si dnes vyžádaly nové boje ve Středoafrické republice. Násilí propuklo mezi dvěma povstaleckými skupinami, které podepsaly mírovou dohodu s vládou. (ČTK)

23:07
23:31

Stříbrnou medaili vybojoval Tomáš Řenč na mistrovství Evropy v dlouhém triatlonu v nizozemském Almere. Simona Křivánková obsadila páté místo. (ČTK)

23:48

Ve dvou ropných zařízeních společnosti Saudi Aramco na východě Saúdské Arábie vypukl dnes časně ráno požár. Podle prohlášení ministerstva vnitra byly příčinou ohně zásahy střel z dronu; k odpovědnosti za útoky se v šíitské televizi Al-Masíra přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů. (ČTK)

07:03

Ostatky, které se našly na počátku září ve studni nedaleko města Guadalajara ve středním Mexiko, patřily nejméně 44 lidem. O výsledku práce patologů dnes informovala místní média. Vysoká kriminalita sužuje Mexiko už řadu let, je důsledkem zejména boje drogových gangů. (ČTK)

07:24

Sobotní útoky na dvě ropná zařízení společnosti Saudi Aramco na východě Saúdské Arábie snížily produkci ropy o 5,7 milionů barelů denně. Dřívější informace světových médií potvrdil saúdskoarabský ministr energetiky, princ Abdalazíz bin Salmán, informovala agentura Reuters.

07:42

Kateřina Nash dojela na úvod Světového poháru v cyklokrosu v Iowa City druhá. Českou závodnici porazila jen Kanaďanka Maghalie Rochetteová, která vybojovala první vítězství v seriálu. Nash ztratila na vítězku sedm sekund. (ČTK)

08:05

Státní rozpočet je na případnou ekonomickou recesi připraven ještě hůře, než tomu bylo před deseti lety. I mírné ekonomické ochlazení může u takto nastavených rozpočtů způsobit vysoké schodky.

08:25
08:43

Stovky lidí dnes demonstrují před britským konzulátem v Hongkongu. Požadují, aby Británie jako někdejší koloniální správce zajistila autonomii města, napsala agentura AP. Aktivisté v Hongkongu žádají udržení a rozšíření demokratických výsad, které podle nich pročínská správa města ohrožuje. (ČTK)

09:01

Výdaje na bydlení, vodu, energie a paliva v Česku loni dosáhly 654,6 miliardy korun a proti roku 1989 byly 9,5krát vyšší. Výdaje na bytové vybavení a zařízení domácností vzrostly zhruba šestinásobně. Cenová hladina byla loni 5,5 krát vyšší, průměrná mzda vzrostla zhruba desetkrát. (ČTK)

09:20
09:58

Počet motocyklů na českých silnicích se v pololetí meziročně zvýšil o 21 058 strojů na 1,169 milionu. V garážích Čechů stále převládají staré Jawy a Čezety, což se projevuje na průměrném stáří, které přesahuje 33 let. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

10:17

Prodejce elektroniky Electro World se za rok končící letošním březnem dostal do zisku 32,8 milionu korun z předchozí ztráty 5,8 milionu korun. Šlo o nejlepší výsledek firmy od roku 2008, léta předtím byla ve ztrátě. Tržby stouply o 14 procent na 3,7 miliardy korun.

10:29

Zemřel trenér Rudi Gutendorf, který vedl neuvěřitelných 55 týmů na pěti kontinentech. Rodák z německého Koblenzu se dožil 93 let. Proslavila ho exotická angažmá a neutuchající láska k fotbalu i objevování nových destinací, díky čemuž se dostal do Guinnessovy knihy rekordů. (ČTK)

10:36

Útok na saúdskoarabské téžební stroje může mít krátkodobý i dlouhodobý dopad na trh s energiemi.

10:57

Ostravská hutní společnost Vítkovice Steel, která produkuje válcované výrobky z oceli, se po předloňském zisku 191 milionů korun dostala loni do ztráty 1,68 miliardy korun. Podle firmy byl rok 2018 složitý, ale po řadě racionalizačních opatření očekává pro rok 2019 opět kladné hospodaření.

11:14

Povinné výdaje rozpočtu vyplývající ze zákonů a smluv by měly příští rok stoupnout o 7,3 procenta na 885,1 miliardy korun. Vyplývá to z aktuálního návrhu rozpočtu, který bude v pondělí schvalovat vláda. Mandatorní výdaje tak tvoří více než polovinu celkových výdajů rozpočtu. (ČTK)

11:32

Bankám a spořitelnám v Česku v prvním pololetí stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 1,7 miliardy Kč na 45,6 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných dat, která zveřejnila Česká národní banka. Bilanční suma ke konci června činila 7,859 bilionu korun. (ČTK)

11:47

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo z zodpovědnosti z útoků na saudskoarabské těžební stroje obvinil Írán a uvedl, že nejsou žádné důkazy o tom, že by údery přišly z Jemenu.

12:08

Islamistické hnutí Tálibán dnes zrušilo svůj zákaz působení Mezinárodního výboru Červeného kříže v Afghánistánu a přislíbilo zaručit bezpečnost jeho pracovníků při humanitární práci v oblastech pod svou kontrolou. Oznámila to agentura Reuters.

12:25

Izrael čekají v úterý letos již druhé předčasné parlamentní volby. Podobně jako při těch předchozích, které se uskutečnily v dubnu, průzkumy předpovídají těsný souboj pravicové strany Likud premiéra Benjamina Netanjahua a centristické koalice Modrá a bílá. (ČTK)

12:43

Basketbalisté Francie na mistrovství světa v Číně v utkání o třetí místo porazili 67:59 Austrálii a stejně jako na minulém šampionátu získali bronz. Jejich soupeř, který ve čtvrtfinále vyřadil českou reprezentaci, promarnil šanci vybojovat první medaili z velkých turnajů. (ČTK)

13:01
13:21

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) chce co nejrychleji poslat do Sněmovny návrh, který by studentům středních škol zachoval možnost volby mezi povinnou maturitou z matematiky nebo z cizího jazyka. Uvedl to dnes v pořadu Partie FTV Prima.

13:37

Počet národních přihlášek vynálezů od českých firem a akademických institucí podle údajů Úřadu průmyslového vlastnictví ČR loni klesl, meziročně téměř o 15 procent. Z podaných 678 jich bylo jako v předchozích letech nejvíc z oborů doprava, skladování, měření, optika, zdraví a zábava. (ČTK)

13:56

Situace s přemnoženými hraboši v postižených oblastech dále graduje a hlodavci ničí úrodu. Zemědělci navíc mají obavy, že hraboši sežerou i nově zaseté ozimy. Pro ČTK to sdělil mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha.

14:11
14:31

Vinaři, kteří v severní Itálii vyrábějí ta nejkvalitnější šumivá vína známá po celém světě pod názvem prosecco, se kvůli masové produkci tohoto populárního alkoholického nápoje obávají o svou pověst, a zvažují dokonce, že jejich vína označení prosecco už na etiketě vůbec neponesou.

14:43

Výdaje Státního fondu rozvoje bydlení na příští rok meziročně klesnou o 13,3 procenta na 3,02 miliardy korun. Příjmy jsou naplánovány na 1,24 miliardy korun, meziročně téměř o tři pětiny více. Počítá s tím návrh ministerstva pro místní rozvoj, který v pondělí projedná vláda. (ČTK)

15:00

Turecké ministerstvo obrany oznámilo, že druhá část dodávky ruského systému protiraketové obrany S-400 je kompletní. Práce na zprovoznění těchto systémů a výcvik personálu k pokračují, operativní budou v dubnu 2020, dodalo ministerstvo v prohlášení. (ČTK)

15:16

Úplná obnova těžby ropy v Saúdské Arábii může trvat týdny.

 

15:32

Čeští tenisté daviscupový zápas v Bosně a Hercegovině ve čtyřhře nerozhodli. Veselý s Lehečkou prohráli s Bašičem a Brkičem 6:7, 3:6. Češi vedou 2:1.

15:47

Aktivisté bojující proti změnám klimatu dnes pokračují v protestech proti automobilovému průmyslu a zablokovali hlavní vchod na mezinárodní autosalon, který se koná v německém Frankfurtu. Stovky lidí v bílých ochranných oblecích se posadily nebo stouply před hlavní vchod a uvádějí, že protestují proti ničitelům klimatu a životního prostředí, které produkuje automobilový průmysl. (ČTK)Autoslalon, Franfurt, aktivisté, ekologie

16:05

Veterináři letos zatím provedli v Praze 53 kontrol na 14 farmářských trzích, pochybení zjistili ve 26 procentech kontrol. Loni byly chyby u 24 procent kontrolovaných stánků, sdělil za Státní veterinární správu Petr Majer. Nejzávažnějším pochybením byl prodej potravin neznámého původu nebo prošlého jídla. (ČTK)

16:24

Izraelská vláda dnes dala zelenou legalizaci "divoké osady" Mevoot Jericho na okupovaném palestinském Západním břehu Jordánu. Rozhodnutí padlo pouhé dva dny před úterními předčasnými parlamentními volbami, klíčovými pro politickou budoucnost premiéra Benjamina Netanjahua. 

16:45
17:05

Sobotní útok bezpilotními letouny na dvě ropná zařízení společnosti Saudi Aramco představuje skutečnou hrozbu pro bezpečnost v regionu, uvedla v dnešním prohlášení šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová. Francie útok odsoudila, varovala, že zhoršuje napětí v regionu a přináší riziko konfliktu, a vyjádřila solidaritu se Saúdskou Arábií.

17:26

Britští opoziční Liberální demokraté odvolají brexit, pokud se ve volbách dostanou k moci. V neděli si tento postoj formálně odhlasovali na své výroční konferenci. Proevropští liberálové mají v 650členné Dolní sněmovně aktuálně 18 poslaneckých křesel, v případných volbách ale očekávají větší podporu, neboť se označují za jedinou stranu, která chce vystoupení Spojeného království z EU zabránit. (ČTK)

17:47

Nejméně 12 lidí zahynulo při dnešním převrácení výletní lodi na rozvodněné řece v jižní Indii. Dalších 25 lidí se pohřešuje, 24 osob se dosud podařilo zachránit. Oznámila to agentura AP s odvoláním na sdělení člena regionální vlády indického státu Ándhrapradéš. (ČTK)

18:04

Z celé severní Itálie se dnes do městečka Pontida na úpatí hor v Lombardii sjelo několik tisíc voličů protiimigrační Ligy někdejšího ministra vnitra Mattea Salviniho, aby ho podpořili ve snaze stát se opět tváří opozice. Salvinimu se v srpnu nevyplatil politický risk a jeho strana se ocitla mimo vládu. (ČTK)

Matteo Savini's party supporters gather at the traditional Lega party rally in Pontida

18:23

Jednání o nové pracovní dohodě mezi odbory a automobilkou General Motors se dostala do slepé uličky a všech zhruba 49 tisíc zaměstnanců v USA v neděli před půlnocí vstoupí do stávky. Oznámil to odborový svaz United Auto Workers (UAW). Stávka bude prvním větším přerušením práce v GM od roku 2007, upozornily agentury AP a Reuters.

18:49
19:11

Americký magazín The Hollywood Reporter zařadil český film režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče do výběru dvaceti nejlepších snímků z filmových festivalů letošního podzimu. Snímek časopis označil za "ponurý a násilný odraz krutosti lidské povahy". Ocitl se vedle filmů jako jsou thriller Joker s Joaquinem Phoenixem, historické drama The King či The Two Popes s Anthonym Hopkinsem. (ČTK)

19:33

Ropa může podle analytiků během pondělí skokově zdražit o pět až deset dolarů za barel. Někteří odborníci předpokládají, že by mohla brzy stát i 100 dolarů. Ještě v pátek se přitom barel severomořské ropy Brent obchodoval jen zhruba za 60 dolarů, tedy asi za 1400 korun. Předpovědi výrazného zdražení přicházejí po sobotních útocích na důležitá ropná zařízení společnosti Saudi Aramco.

19:51
20:14

Nejméně deset mrtvých a 15 zraněných si dnes vyžádal výbuch auta naloženého trhavinami v syrském města Ar-Raj blízko hranice s Tureckem. S odvoláním na místní městský úřad a zdravotníky o tom informovala agentura Reuters. (ČTK)

20:42

Obyvatelé ostrovního státu Filipíny nyní mají možnost získat rýži za sběr plastů a plastových odpadů. Poměr gramáže získané rýže je zhruba 1:2 za nashromážděný plast. Pro tamní obyvatele je tato surovina často nedostupná. Program je platný od června a jen za srpen bylo nasbíráno přes 200 kilo plastů.

 

21:05
21:31

Osmnáctiletý Jonáš Forejtek zajistil českým tenistům vítězství v 1. kole evropsko-africké zóny Davisova poháru v Bosně a Hercegovině. Týden po triumfu ve dvouhře juniorů na US Open při svém debutu v týmové soutěži porazil v rozhodující závěrečné dvouhře domácího Tomislava Brkiče 6:1, 6:7 a 6:1. Český tým vyhrál 3:2 na zápasy.

21:58
22:28

Diváckou cenu udělovanou na konci mezinárodního filmového festivalu v Torontu získala válečná satira novozélandského režiséra Taiky Waititiho Jojo Rabbit, která se natáčela i v Česku. Ocenění v Torontu bývají předznamenáním úspěchu na amerických Oscarech.

23:02

Evropu trápí znečištěné ovzduší, které má ročně na svědomí statisíce lidských životů. Důvodem je především automobilová doprava, průmysl a výroba energie, například v Česku je však viník ukrytý jinde: smrt přichází z kamen a kotlů v domácnostech. Aktuálně.cz přináší unikátní infografiku stavu ovzduší na starém kontinentě, která vznikla ve spolupráci s projektem Evropa v datech.

23:33

První kolo tuniských prezidentských voleb podle odhadů společnosti Sigma Conseil vyhrál politický outsider a nezávislý kandidát Kaís Saíd, jako druhý se umístil vězněný mediální magnát Nabíl Karúí. Současný premiér Júsuf Šáhid se podle společnosti nedostal mezi čtyři nejúspěšnější kandidáty. O prezidentský post v dnešních volbách usilovalo celkem 26 kandidátů, z toho dvě ženy. (ČTK)

06:30

Severokorejský vůdce Kim Čong-un pozval v srpnovém dopise amerického prezidenta Donalda Trumpa na návštěvu Pchjong-jangu. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom dnes informoval jihokorejský deník Čungang ilbo. Dopis byl již druhým, který Trump obdržel během srpna. (ČTK)

06:50

 

07:10

Tropická bouře Humberto v Atlantickém oceánu zesílila na hurikán prvního stupně, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). V příštích 48 hodinách by měla bouře dále posilovat. Nyní se hurikán nachází asi 1260 kilometrů západně od Bermud, napsala agentura Reuters. (ČTK)

07:22

Ministerstvo financí v pondělí zahájilo prodej další, páté emise státních dluhopisů pro občany s názvem Dluhopis Republiky. Dluhopisy bude možné koupit v rámci této emise do 20. prosince. Ministerstvo v pondělí zároveň zveřejní údaje o objednávkách v rámci čtvrté emise, která skončila pátek.

07:35

Za módu utratím měsíčně stovky tisíc, ošklivého člověka bych nezaměstnal, říká módní stylista Vaněk

 

07:55

Severokorejský vůdce Kim Čong-un pozval v srpnovém dopise amerického prezidenta Donalda Trumpa na návštěvu Pchjong-jangu. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom dnes informoval jihokorejský deník Čungang ilbo. Dopis byl již druhým, který Trump obdržel během srpna. (ČTK)

08:05

Průmyslová výroba v Číně stoupla v srpnu v meziročním srovnání o 4,4 procenta, což byl nejpomalejší růst od února 2002. Zpráva, kterou dnes zveřejnil čínský statistický úřad, je dalším znamením, že ekonomika kvůli obchodní válce a slabé domácí poptávce slábne.

08:20

Tenistka Karolína Plíšková se počtvrté za sebou kvalifikovala na Turnaj mistryň. Světová dvojka získala jistotu po nedělním triumfu na turnaji v Čeng-čou. Vrchol sezony pro osmičku nejlepších hráček se poprvé uskuteční v čínském Šen-čenu od 27. října do 3. listopadu. (ČTK)

 

08:34

Největší nákladní železniční dopravce ČD Cargo se připravuje na horší časy. Skupině letos ubývá objednávek. Kvůli tomu se jí zatím nedaří přepravit tolik zboží a surovin jako loni. V prvním pololetí se navíc firmě i kvůli vysokým investicím meziročně snížil zisk z 350 na 270 milionů korun.

 

08:45

Do boje o nominaci na Oscara za nejlepší zahraniční film vysílá Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) Nabarvené ptáče režiséra a producenta Václava Marhoula. Akademici vybírali z deseti českých hraných a dokumentárních filmů, přihlášených jejich producenty. (ČTK)

09:02

 

09:15

Provozovateli energetické přenosové soustavy ČEPS vzrostl v prvním pololetí letošního roku meziročně zisk před zdaněním o 7,2 procenta na 2,3 miliardy korun. Celkové výnosy stouply o 14,9 procenta na 11,9 miliardy Kč. (ČTK)

09:29

Čína stála za hackerským útokem na australský parlament a tři největší politické strany před květnovými parlamentními volbami. Zjištění vyplývá ze zprávy australských tajných služeb, o níž dnes s odvoláním na zdroje obeznámené s obsahem dokumentu informovala agentura Reuters. (ČTK)

09:42

Ceny v průmyslu stouply v srpnu meziročně o 2,1 procenta, tedy stejným tempem jako v červenci. Šlo o nejnižší růst od loňského května. Zemědělské ceny zbrzdily meziroční růst na 4,1 procenta z červencových 12,1 procenta, šlo o nejpomalejší letošní tempo. Vyplývá to z dnešních informací Českého statistického úřadu. (ČTK)

09:54

Litovelský výrobce papírenských strojů Papcel je v úpadku. Rozhodl o tom dnes ostravský krajský soud, zjistila ČTK v insolvenčním rejstříku. Společnost Papcel na sebe v srpnu podala insolvenční návrh. Firma má 443 věřitelů a dluhy 418 milionů korun. (ČTK)

10:10

Jemenští povstalci známí jako Húsíové dnes uvedli, že ropná zařízení saúdskoarabské státní ropné společnosti Saudi Aramco se mohou kdykoliv stát terčem dalších útoků a vyzvali cizince, aby se nezdržovali v jejich blízkosti. Informovala o tom agentura Reuters.Satelitní snímek po sobotním útoku na dvě saúdskoarabská ropná zařízení

10:27

 

10:41

Současný britský premiér Boris Johnson při brexitovém referendu v roce 2016 podpořil vystoupení Spojeného království z EU, aby si pomohl v politické kariéře. Ve svých pamětech, které jdou do prodeje 19. září a jejichž úryvek zveřejnil nedělník Sunday Times, to uvedl expremiér David Cameron.