On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
07:50

Americká kapela Metallica v neděli v pražských Letňanech na koncertu svého turné WorldWired Tour nabídla nadšenému publiku písně ze své zatím poslední desky Hardwired...to Self-Destruct i staré hity. Vystoupení bylo vyprodané. Podle pořadatelů dorazilo přibližně 70 tisíc návštěvníků. Stejně jako před rokem došlo i na Jožina z bažin.

Metallica zahrála v Letňanech pro 70 tisíc lidí.

08:06

Prezident USA Donald Trump nechce, aby Spojené státy obchodovaly se společností Huawei, přestože administrativa zvažuje, zda jí prodloužit výjimku, která čínské společnosti umožňuje nakupovat komponenty od amerických podniků, aby tak mohla poskytovat servis zákazníkům.

08:20

Ministerstvo kultury v letech 2016 až 2018 rozdělovalo peníze na kulturní aktivity složitě, neefektivně a netransparentně, podpora byla roztříštěná a kvůli chybějícímu informačnímu systému náročná pro poskytovatele i příjemce. Na základě prověrky o tom dnes informoval Nejvyšší kontrolní úřad. I když ministerstvo podle kontrolorů už po předchozí kontrole před pěti lety slíbilo nápravu, nedostatky přetrvávaly. (ČTK)

08:35

Miliardu korun navíc na zajištění nových učitelů chce v rozpočtu na příští rok ministr školství Robert Plaga (ANO). Podle něj je třeba nalákat do škol více pedagogů kvůli tomu, že do škol přichází populačně silnější ročníky dětí. Za důležité považuje také to, aby byl dodržen vládní slib navýšení platů učitelů do roku 2021 na 150 procent jejich úrovně z roku 2017. (ČTK)

08:48

Na Instagram jsem šla šmírovat děti, dnes si tam povídám s normálními lidmi, na nabídky placené spolupráce neodpovídám. Demonstrace vnímám jako občanskou povinnost, svoboda je pro mě na prvním místě, lidé za svobodu bojovali i mnohem víc. Do politiky mě mockrát lákali, ale odmítla jsem, nemám na to, říká Eva Holubová, herečka a jedna z nejvlivnějších osobností na Instagramu své generace.

 

09:02

V Argentině opět ožívají traumata z přelomu let 2001 až 2002, kdy země zbankrotovala. Argentinci se obávají, že stejně jako tehdy i tentokrát by mohli přijít o své úspory. A proto si z bank vybírají dolary a raději si je schovávají doma. Poslední údaje ukazují, že jen za dva dny − minulé pondělí a úterý − si střadatelé z bank vybrali 700 milionů dolarů, což je 2,3 procenta všech úspor v dolarech. Podobně velký objem peněz naposledy vybrali před pěti lety.

09:16

Fiasko českých fotbalových klubů v předkole Evropské ligy bude mít nepříjemný dopad na jejich pokladny. Trojice Plzeň, Sparta a Mladá Boleslav sice nemohla bojovat o účast ve finančně nejlukrativnější Lize mistrů. Čtvrtečními porážkami ale i tak přišla o stamilionové příjmy.

09:28

Do roka a do dne… nebo tak nějak dorazily do redakce Hospodářských novin na test reprosoustavy Ikea SYMFONISK. Tedy rok a asi měsíc od chvíle, kdy jsme vydali poměrně nadšenou recenzi bluetooth reprosoustav Ikea ENEBY. Ikea za rok citelně přitvrdila. Místo bluetooth vsadila na Wi-Fi a Ethernet, a hlavně na osvědčenou technologii Sonos.

09:40

Na západě Islandu se lidé v neděli slavnostně loučili s ledovcem, který se v důsledku klimatických změn ztenčil natolik, že v roce 2014 jako první na ostrově zanikl. Odhalení pamětní desky připomínající někdejší ledovec Okjökull se zúčastnila i islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová, ministr životního prostředí Gudmundur Ingi Gudbrandsson či bývalá irská prezidentka Mary Robinsonová.

Island "pohřbil" ledovec, zanikl kvůli klimatu. Tak skončí i ostatní, varuje památník

09:52

Požár na španělském ostrově Gran Canaria zničil od soboty už na 5000 hektarů a bylo kvůli němu evakuováno asi 8000 lidí, uzavřena je také desítka silnic. Řekl to dnes španělskému rozhlasu Cadena SER šéf místní civilní obrany Federico Grillo. Podle něj boj s plameny ztěžuje nepřístupný horský terén v národním parku, kde je jeho hlavní ohnisko, v některých místech je podle Grilla nyní požár "zcela mimo možnost dostat ho pod kontrolu". Do boje s ohněm je nasazeno na 700 lidí a 16 letadel. (ČTK)

10:04

Silné bouřky, které v neděli zasáhly německou spolkovou zemi Hesensko ochromily leteckou i železniční dopravu. S výpadky se potýká zejména dopravní uzel ve Frankfurtu nad Mohanem, informovala dnes agentura DPA. Kvůli nepřízni počasí muselo frankfurtské letiště z bezpečnostních důvodů zrušil 41 letů, z nichž většina byla vnitrostátních. Osm letů bylo z letiště odkloněno, uvedla tisková mluvčí letiště. (ČTK)

10:16

Za příčinu častějších období sucha, které trápí Česko už pátým rokem, považují vědci změnu klimatu způsobenou emisemi CO2. Jedním ze zdrojů je spalování uhlí. Česko ale zatím doly a uhelné elektrárny neomezuje, spíše jim vychází vstříc. Například lom Bílina se přiblíží k obci Mariánské Radčice na 500 metrů. Stát za to lidem postavil protihlukovou a protiprašnou stěnu, tenisový kurt a koupaliště.

 

10:28

Kvůli výtržnostem po nedělním ligovém utkání fotbalistů Sparty Praha s Baníkem Ostrava je sedm fanoušků podezřelých z trestného činu. Dalších 19 lidí podezírají policisté z přestupků. Žádné obvinění ale dosud nevznesli, sdělila dnes ČTK mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. Na letenském stadionu napadlo v neděli vpodvečer několik fanoušků pořadatele a hasiče. Při potyčce bylo zraněno pět pořadatelů a zasahující policista. (ČTK)

10:39

Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka se jednání o ministrovi kultury nikam neposunula. Po jednání s Andrejem Babišem prohlásil, že nového kandidáta na ministra kultury jmenovat nebude. Prezident Zeman je podle něj mimo ústavu.

10:45

Ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Dušan Navrátil v pondělí na jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu řekl, že jeho úřad senátorům neposkytl informace, na základě kterých senátní výbor minulý týden přijal usnesení o kybernetickém útoku na ministerstvo zahraničních věcí.

10:56

Vsetínská společnost Austin Detonator, největší evropský výrobce důlních rozbušek, měla loni rekordní tržby 2,020 miliardy korun. Meziročně stouply o 40 procent. Zvýšil se také zisk, loni činil 448 milionů korun, o rok dříve to bylo 305 milionů korun. (ČTK)

11:09
11:21

Ruští hasiči během posledních čtyřiadvaceti hodin uhasili lesní požáry na ploše téměř 27 tisíc hektarů. Současně se pokouší uhasit desítky dalších požárů na ploše 85 396 hektarů, zejména na Sibiři a na Čukotce. Oznámila to dnes agentura Tass s odvoláním na údaje od specializované státní agentury Avialesoochrana, zabývající se leteckou ochranou lesů. (ČTK)

11:33

Rodinná společnost Petrof Hradec Králové, která je předním evropským výrobcem pian a klavírů, loni vykázala nejvyšší tržby za posledních deset let. Prodej zvedla o 12 procent na 285 milionů korun a růstu dosáhla pátý rok po sobě. Zisk firma loni zopakovala na úrovni 12,5 milionu korun. "Výroba pianin a klavírů v provozech Petrof běžela na plné obrátky," uvedla prezidentka Petrofu Zuzana Ceralová Petrofová. (ČTK)

11:45

Do brazilského hlavního města tento týden přijely tisíce domorodých obyvatel, převážně žen, na třídenní pochod za svá práva. Indiánky protestovaly proti politice nového prezidenta Jaira Bolsonara, který od nástupu do funkce letos v lednu mluví o otevírání Amazonie těžařům a dřevorubcům. Podívejte se na fotogalerii.

11:58

Turecká vláda zbavila funkcí starosty tří velkých měst na jihovýchodě země, kteří byli v březnových volbách zvoleni za prokurdskou stranu HDP. Informovala o tom dnes místní média s odvoláním na ministerstvo vnitra. To jako důvod uvedlo, že starostové měst Van, Diyarbakir a Mardin podporovali kurdské separatisty. Strana HDP označila odvolání za další nedemokratické uzurpování moci. (ČTK)

12:11

Čínské akciové trhy v pondělí zažily nejvýraznější růst za poslední dva měsíce, hlavní indexy přidaly více než dvě procenta. Investoři tak reagují na změny v určování základní úrokové sazby v Číně, které místní centrální banka oznámila o víkendu. Opatření mají podnikům pomoci snížit náklady na výpůjčky a podpořit podnikání poznamenané oslabením domácí poptávky a rok trvající obchodní válkou s USA.

12:23
12:35

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v červenci zpomalilo na 1,0 z červnových 1,3 procenta. Ve své konečné zprávě to v pondělí uvedl statistický úřad Eurostat. Upravil tak svůj dřívější rychlý odhad, ve kterém pro eurozónu uváděl tempo růstu 1,1 procenta. V celé Evropské unii míra inflace klesla na 1,4 procenta z 1,6 procenta.

12:47

Spalničkám letos v Kongu od ledna do srpna podlehlo už více než 2700 lidí, což je více, než kolik v této zemi od loňského srpna zabila ebola. BBC to řekl šéf mise organizace Lékaři bez hranic v Kongu Karel Janssen. Ačkoliv jde o největší epidemii spalniček v zemi za posledních deset let, nevěnuje se jí podle jeho názoru dostatečná pozornost. (ČTK)

12:59

Policisté po nedělním utkání Sparty Praha s Baníkem Ostrava v 6. kole fotbalové ligy zadrželi kvůli výtržnostem 28 fanoušků hostujícího týmu. Sedm zadržených podezřívají z trestného činu výtržnictví a jejich případ řeší ve zkráceném přípravném řízení. Dalších 19 fanoušků je podezřelých z přestupků. Policie dnes zveřejnila video ze zásahu.

 

13:11

Vrahem slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové byl patrně jeden z obviněných Miroslav Marček, který se k činu během vyšetřování přiznal a jehož kriminalisté původně označovali jen za řidiče. Vyplývá to z pondělního prohlášení dvou elitních prokurátorů, kteří dohlížejí na vyšetřování loňské dvojnásobné vraždy.

13:23

Druhý tuzemský největší řetězec lékáren Benu kupuje společnost Different Pharma, která provozuje 11 poboček značky Fajn lékárna. Spojení posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěžeDifferent Pharma patří do investičního fondu zaměřeného na zdravotnictví Potysz Helath. Ten kromě Fajn lékárny zastřešuje i projekty Moje ambulance, Malé zdraví nebo Alergomed. (ČTK)

13:35
13:48

Cílem zákroků proti přemnoženým hrabošům nemůže být podle vědců vyhubení, ale udržení hraboší populace v únosných mezích. Hraboš je významnou součástí potravního řetězce, radikální zásah by narušil přirozené vazby, uvedli v pondělním vyjádření pro média vědci z Mendelovy univerzity v Brně.

14:01

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl v letošním prvním pololetí o 53,4 miliardy na 526,3 miliardy korun. Hodnota majetku v zahraničních fondech stoupla o 10,1 miliardy Kč, v domácích fondech o 43,3 miliardy korun. Celkem 85 procent majetku drží fyzické osoby a 15 procent právnické osoby. (ČTK)

14:13

Ruská státní společnost pro jadernou energetiku Rosatom má zájem o účast na výstavbě jaderné elektrárny Belene v Bulharsku. Firma dnes oznámila, že podala přihlášku do tendru na strategického investora. Odhadované náklady na projekt činí nejméně deset miliard eur. (ČTK)

14:26
14:39

Ochranný limit doplatků na léky na recept bude od roku 2020 pro invalidní důchodce 3. stupně 500 korun stejně jako pro seniory nad 70 let. Dosud dostávali zpět až částku nad 5000 korun jako ostatní zdraví dospělí. Národní rada osob se zdravotním postižením snížení ochranného limitu žádala už loni v květnu loňského roku. (ČTK)

14:52

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který se zotavuje po operaci žlučníku, nebude ze zdravotních důvodů schopen zúčastnit se na konci tohoto týdne summitu ekonomicky nejvyspělejších zemí světa G7 ve francouzském Biarritzu. (ČTK)

15:05

Manželka izraelského premiéra Benjamina Netanjahua Sara, která provází svého chotě při návštěvě v Kyjevě, při uvítání na letišti zahodila chléb se solí, nabídnutý ukrajinským děvčaty v krojích.

 

15:17

Nejméně 66 lidí dnes utrpělo zranění po sérii asi deseti explozí ve městě Dželálábád na východě Afghánistánu. Dalších šest zraněných hlásí Metarlam, hlavní město východní provincie Laghmán. To zasáhlo pět raket. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Oblast leží blízko hranice s Pákistánem a útočí tam jak hnutí Tálibán, tak afghánská odnož teroristické organizace Islámský stát. (ČTK)

15:29
15:46

Čína dnes ostře odsoudila nabídku Tchaj-wanu na udělování azylu protivládním demonstrantům v Hongkongu a uvedla, že nebude tolerovat jakékoli vměšování Tchaj-peje do vnitřních záležitostí tohoto poloautonomního města, informovala agentura AP.

16:02

Společnost Tesco prodává svůj poslední obchodní dům v České republice, bývalý Prior v Pardubicích. Druhé a třetí nadzemní podlaží budou v provozu do 29. září, prodejna potravin v přízemí o týden déle. (ČTK)

16:18

Policie v souvislosti s hudebním festivalem Hip Hop Kemp, který byl od čtvrtka do nedělního rána v Hradci Králové, zjistila 261 různých deliktů. Nejvíce z nich, 184, se týkalo drog. (ČTK)

16:38

Nálož, která dnes vybuchla v Severním Irsku poblíž hranice s Irskou republikou, měla zabít policisty, kteří oblast prověřovali po falešném bombovém poplachu. Uvedla to severoirská policie. Podle ní bylo štěstí, že nikdo nepřišel o život. (ČTK)

16:55
17:11

Představitelé sedmi ministerstev zatím vyjednali s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) přidání zhruba 9,75 miliardy korun nad rámec původně plánovaného rozpočtu na příští rok. Tento týden by měli na jednání dorazit ještě zástupci dalších čtyř resortů včetně ministerstva práce, které požaduje dalších 11 miliard korun. (ČTK)

17:29

Ruské úřady po explozi testovací rakety u Severodvinska zřejmě vypnuly dva senzory zařazené do mezinárodní sítě, která monitoruje dodržování smlouvy o zákazu jaderných zkoušek. Při dosud ne zcela objasněném incidentu zahynulo podle ruských úřadů sedm lidí. (ČTK)

17:46

Pražská burza na začátku týdne stagnuje. Index PX klesl dnes proti pátku o setinu procenta na 1035,33 bodu. Nejobchodovanější dnes byly akcie Komerční banky, které ale přišly o 0,7 procenta hodnoty. (ČTK)

18:02

Koruna začala nový týden oslabením k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru klesla o tři haléře na 25,77 Kč/EUR. K dolaru pak česká měna oslabila ve srovnání s pátečním závěrem o pět haléřů, v 17:00 se obchodovala za 23,22 Kč/USD. (ČTK)

18:19
18:36

Ruský prezident Vladimir Putin při dnešním setkání se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem podpořil "normandský formát" jednání o konfliktu na Ukrajině. Podle agentury Reuters uvedl, že k němu nevidí alternativu.

18:53

Společnost Tweelingen, která chtěla postavit v Praze 11 na Litochlebském náměstí kancelářský mrakodrap, neuspěla u soudu s žalobou na stát. Developer zažaloval stát o 573 milionů korun, protože zrušení úpravy územního plánu stavbu znemožnilo. (ČTK)

19:09

Ceny ropy dnes rostou kvůli víkendovému útoku jemenských povstalců na saúdskoarabské ropné pole. Nárůst cen nicméně zmírnil páteční pesimistický výhled Organizace zemí vyvážejících ropu. (ČTK)

19:26

Donald Trump nařkl Google z manipulace s hlasy během prezidentských voleb.

19:43

Rusko v letošním prvním pololetí zůstalo se značným náskokem největším dodavatelem ropy do Německa, ačkoli jeho dodávky v důsledku kontaminace ropovodu Družba meziročně klesly o zhruba 24 procent na 12,65 milionu tun. (ČTK)

19:59

Čadská vláda dnes kvůli etnickým bojům vyhlásila ve třech regionech v zemi výjimečný stav. S odvoláním na mluvčího tamní vlády o tom informovala agentura Reuters.

20:17

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes jednal s ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem (za ANO) o strategii kamionové dopravy na českých dálnicích. Ministerstvo už připravilo první návrh. (ČTK)

20:33

Po pěti letech vyšetřování a vzrušených debat dnes vedení newyorské policie propustilo ze služby důstojníka, který v roce 2014 usmrtil muže bránícího se zatýkání. Smrt černocha Erika Garnera vyvolala ve Spojených státech debatu o policejním násilí. (ČTK)

20:49
21:06

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) bude ve středu jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o možném odškodnění části poškozených klientů H-Systemu státem. Ministryně to řekla dnes České televizi po setkání se zástupci poškozených.

21:23

Americké ministerstvo spravedlnosti dnes vyměnilo vedení federálního Vězeňského úřadu (BP) v očividné reakci na sebevraždu finančníka Epsteina v newyorské vazební věznici. Ministr Barr odvolal úřadujícího šéfa BP Hurwitze i jeho náměstka, novou ředitelkou jmenoval Hawkovou Sawyerovou. (ČTK)

21:39

Americká centrální banka (Fed) by měla během krátké doby snížit své úrokové sazby minimálně o jeden procentní bod, aby tak podpořila hospodářský vývoj doma i v zahraničí. Uvedl to dnes prezident USA Donald Trump. (ČTK)

21:55

Ve věku 99 let zemřel Vojmír Srdečný, poslední přeživší z koncentračního tábora v Sachsenhausenu. Informovala o tom dnes Česká televize. Do Sachsenhausenu byl Srdečný deportován po nacistické perzekuci vysokoškoláků roku 1939.

22:11
22:27

Občanští demokraté chtějí v Jablonci nad Nisou vyjednávat o nové koalici se všemi subjekty v zastupitelstvu. Na primátora navrhují Jiřího Čeřovského, který stál v čele města tři volební období od roku 1994 do roku 2006. (ČTK)

22:45

Za nejvyšší prioritu své vlády označil britský premiér Boris Johnson dosažení brexitové dohody s Evropskou unií. V dopise, který dnes zaslal předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi, zároveň označil spornou irskou pojistku za nedemokratickou. (ČTK)

23:03
06:52

Někdejší vilu uprchlého odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy zasáhl v noci rozsáhlý požár, plameny zničily téměř celou střechu. Na místě nyní zasahuje osm jednotek hasičů, je vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. (ČTK)

07:07

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová dnes oznámila, že její vláda bude ve snaze obnovit pořádek jednat s demonstranty, kteří se neuchylují k násilí. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

07:23

 

07:39

Kalifornský startup Cerebras představil největší čip světa, který pro potřeby umělé inteligence vyvíjel čtyři roky. Informoval o tom list Financial Times. Čip o ploše 46 225 milimetrů čtverečních je 56krát rozsáhlejší než největší grafický procesor.

07:55

Ve věku 71 let včera zemřel zakladatel řetězce Jysk a jeden z nejbohatších Dánů Lars Larsen. Informovala o agentura Bloomberg. Podle indexu světových miliardářů agentury Bloomberg přesahuje jeho majetek tři miliardy dolarů (69,8 miliard korun).

08:11

Sociální sítě Twitter a Facebook zablokovaly řadu účtů, které jsou podle jejich názoru spojené s dezinformační kampaní Číny zaměřenou na hongkongské protesty. Sociální sítě to uvedly ve svých včerejších prohlášeních.

08:43

Americká ocelárna United States Steel Corp. v příštích týdnech dočasně propustí zhruba 200 zaměstnanců v Michiganu. Propouštění zpochybňuje tvrzení amerického prezidenta Trumpa, který slíbil, že obnoví domácí ocelářský průmysl, upozornila agentura Reuters.

08:59

Americký prezident Donald Trump na twitteru opět přispěl ke kontroverzní diskuzi, kterou vyvolala informace, že Spojené státy uvažují o koupi Grónska. "Slibuji, že tohle Grónsku neudělám!" připojil šéf Bílého domu ke zjevně žertovnému příspěvku.

 

09:15

V Hongkongu je po cestě do pevninské Číny od začátku srpna pohřešován zaměstnanec britského konzulátu v této bývalé britské kolonii. Napsal to dnes hongkongský server HK01 s odvoláním na mužovu partnerku. (ČTK)

09:32

 

09:48
10:04

Někdejší vlivný sociálnědemokratický politik David Rath zastupitelem středočeského města Hostivice nebude. Ústavní soud zamítl jeho stížnost proti rozhodnutí Krajského soudu v Praze, který označil zvolení Ratha za neplatné.

10:20

Lesní vnitrozemský požár na španělském ostrově Gran Canaria se od soboty stále nedaří dostat pod kontrolu. Informují dnes místní média. Plameny zničily už na 10 tisíc hektarů v severní a západní části ostrova.

 

10:34

USA varovaly Řecko, aby neposkytovalo jakoukoli pomoc íránskému tankeru, který v noci na pondělí odplul od Gibraltaru, kde byl šest týdnů zadržován. S odvoláním na nejmenovaného představitele amerického ministerstva zahraničí o tom informovala agentura Reuters.

10:50

Dva policisté byli kázeňsky potrestáni za chybu v kauze údajného únosu syna premiéra Andreje Babiše (ANO). Jejich chyba však neměla vliv na vyšetřování případu, oznámil dnes mluvčí pražské policie Jan Daněk. (ČTK)

11:07

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks dodá české armádě v příštích letech 71 nákladních vozidel. Hodnota těchto zakázek pro ministerstvo obrany převyšuje půl miliardy korun. (ČTK)

11:22

Německý zábavní park po vlně kritiky na sociálních sítích ukončil provoz atrakce, kterou spustil teprve před několika týdny. Ukázalo se totiž, že pohyblivá ramena kolotoče připomínají dva velké hákové kříže, informovala agentura DPA.

 

11:38

Summit skupiny sedmi největších ekonomik světa G7, který se uskuteční ve Francii na konci tohoto týdne, bude zřejmě bez společného závěrečného prohlášení. Důvodem jsou neshody mezi jednotlivými zeměmi ohledně obchodu, uvedla agentura Reuters.

11:53

O podobě rozpočtu ministerstva práce na příští rok začala dnes ráno se šéfkou státní pokladny Alenou Schillerovou (za ANO) jednat ministryně Jana Maláčová (ČSSD). Vyjednávání, které mělo původně trvat hodinu, ani po víc než třech hodinách nemělo výsledek. (ČTK)

12:09

Babiš dal najevo, že u něj slovo chlapa neplatí. Jeho důvody jsou trapné, říká místopředseda ČSSD Michal Šmarda v dnešním rozhovoru pro Aktuálně.cz.

12:15

Policisté a celníci ze speciálního týmu Daňová kobra dnes zasahují na desítkách míst po celém Česku. Informoval o tom mluvčí policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

12:24

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nechá zmodernizovat dva železniční úseky za téměř pět miliard korun. Zrekonstruovány budou tratě Praha Smíchov-Černošice a Šakvice-Hustopeče u Brna. SŽDC tento týden podepsala smlouvy se stavaři. (ČTK)

12:40

Pražský vrchní soud dnes přiznal herečce Dagmar Havlové čtyři miliony korun odškodného od vydavatelství Bauer Media za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy jí umíral manžel, bývalý prezident Václav Havel. Verdikt je pravomocný.

13:12

Obce a města mohou požádat o 120 milionů korun na úsporné veřejné osvětlení. Jednotlivé obce a města mohou získat až dva miliony na energeticky úsporná řešení při rekonstrukci osvětlení. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo životního prostředí.

13:25

Indická sonda Čandrájan-2 (Měsíční loď 2) se dnes ráno dostala na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Na twitteru o tom informovala indická vesmírná agentura ISRO. Raketa se sondou odstartovala ze Země v červenci, na cestu k Měsíci se vydala minulou středu.

13:40

Britský premiér Boris Johnson neuspěl s pokusem přimět Evropskou unii k dalším jednáním o brexitové dohodě. S odvoláním na informované zdroje v Bruselu to napsal britský deník The Guardian.

13:53

 

14:08

Jednání ministryň práce Jany Maláčové (ČSSD) a financí Aleny Schillerové (za ANO) o podobě rozpočtu resortu práce na příští rok skončila dnes bez výsledku. Vyjednávání, které mělo trvat hodinu a protáhlo se na pět hodin, bude pokračovat v dalších dnech. (ČTK)

14:24

Rekordních 1,26 miliardy korun loni utržila společnost Nutrend D.S., která patří k předním českým výrobcům potravinových doplňků a sportovní výživy. Vychází to z výroční zprávy firmy. (ČTK)

14:39

Vědci z Centra pro vodu, půdu a krajinu České zemědělské univerzity zabývající vlivem úbytku srážek na českou ekonomiku spočítali, že by v důsledku sucha mohlo v budoucnu klesnout HDP Česka o 1,6 procenta a více.

14:53

Hádka o stravenky v DVTV: Koupíte za ně i cigarety a lego, provize jsou jako lichva

 

15:07
15:22

Ve druhém čtvrtletí letošního roku počet nově zahájených exekucí klesl proti předchozímu kvartálu o více než 12 tisíc. V samotném červnu 2019 bylo zahájeno nejméně exekucí za deset let. Vyplývá to z aktuálních statistik Exekutorské komory. (ČTK)

15:36

 

15:45

Společnost Mattoni 1873 spolu s firmou PepsiCo dnes dokončily koupi hlavního srbského výrobce minerálních vod a nealkoholických nápojů Knjaz Miloš. Generální ředitel skupiny Mattoni 1873 Alessandro Pasquale dnes podepsal na české ambasádě v Bělehradě smlouvu s prodávající Mid Europa Partners. (ČTK)

15:55
16:07

Investiční skupina Portiva brněnské podnikatelky Ivy Šťastné zakončila první rok své existence s čistým ziskem 166 milionů korun. Tržby skupiny, která se zaměřuje na energetiku, komerční reality a prodej ojetých vozů přes internet, dosáhly loni 366 milionů korun. (ČTK)

16:19

Finanční správa letos do poloviny července zkontrolovala 6921 subjektů, které poskytují ubytování přes elektronickou platformu Airbnb. Na základě kontrol získala na dani z přidané hodnoty, dani z příjmů fyzických osob a dani z příjmů právnických osob 35,1 milionu korun. (ČTK)

16:29
16:40

Příčinou vzniku požáru někdejší vily uprchlého odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy je nedbalost nebo úmysl, určili vyšetřovatelé. Škoda po požáru vyskočila na 20 milionů korun. Hasiči požár uhasili zhruba po devíti hodinách kolem 11:00. (ČTK)

 

16:55
17:08

Hasiči na Vltavě na Příbramsku likvidují ropnou skvrnu. Ropa je na asi kilometrovém úseku, odkud unikla, zatím není jasné. Zásah zřejmě potrvá déle, řekla ČTK mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

17:20

Ministerstvo obrany jednostranně odstoupilo od kupní smlouvy se společností SVOS Přelouč na nákup vozidla Perun pro speciální síly. Bojová vozidla neprošla vojskovými zkouškami, když nesplnila 85 procent hodnocených kritérií. Firma výsledek zkoušek odmítá. (ČTK)

17:32
17:44

Provozovateli mýtných systémů Kapsch klesl v prvním finančním čtvrtletí čistý zisk meziročně na 2,2 milionu eur z 2,5 milionu eur především kvůli investicím do materiálu a do náboru nových pracovních sil. Tržby ale firmě, která provozuje mýtný systém i v České republice, stouply o 18 procent na 186 milionů eur. (ČTK)

17:55

Hádka o stravenky v DVTV: Koupíte za ně i cigarety a lego, provize jsou jako lichva.

 

18:10
18:22

Ceny ropy se dnes snižují kvůli přetrvávajícím obavám ohledně budoucího vývoje poptávky. Severomořská ropa Brent kolem 16:15 SELČ ztrácela zhruba 0,9 procenta na 59,22 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala pokles dokonce o 1,2 procenta na 55,52 dolaru za barel. (ČTK)

18:35
18:44

Koruna dnes pokračovala v oslabování vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru ztratila čtyři haléře a obchodování zakončila na 25,81 Kč/EUR. K dolaru pak česká měna oslabila ve srovnání s pondělním závěrem o pět haléřů, v 17:00 se obchodovala za 23,27 Kč/USD. (ČTK)

18:55

Pražská burza dnes mírně klesla, index PX oslabil o 0,15 procenta na 1033,74 bodu. Dolů ho stáhly akcie elektrárenské společnosti ČEZ a bankovního sektoru. Dařilo se naopak pojišťovně VIG. Aktivita na trhu byla nízká. Celkový zobchodovaný objem dosáhl 275 milionů korun. (ČTK)

19:11

Americký dolar dnes vůči ostatním světovým měnám oslabil. Americká měna klesá v reakci na pokles výnosů amerických dluhopisů. Na japonský jen i na švýcarský frank ztrácel dolar před 17:00 SELČ 0,2 procenta na 106,39 JPY a na 0,9801 CHF. (ČTK)

19:24
19:36

Policie podnikla razie v Německu, Litvě a Chorvatsku proti internetové platformě xplosives.net. Na volně přístupném webu byly k dispozici návody k výrobě válečných zbraní a bomb a výbušnin. Při akci byly zajištěny rozbušky, roznětky, 127 kilogramů chemických látek, datové nosiče i samotný server. (ČTK)

19:49

Dezinformační internetové stránky získávají prodejem reklamního prostoru každoročně přinejmenším 235 milionů dolarů. Odhaduje to nezisková organizace Global Disinformation Index (GDI). GDI v rámci studie zkoumala zhruba 20 tisíc domén, které podezřívá ze šíření dezinformací. (ČTK)

20:00

Ze Saúdské Arábie vycestovalo prvních 1000 žen, které ke své cestě nepotřebovaly svolení poručníka. Saúdskoarabská tisková agentura SPA oznámila, že království začalo uplatňovat novou právní změnu, která v některých ohledech ruší dosavadní pravidlo o kontrole mužských příbuzných nad ženami. (ČTK)

20:18
20:37

Nový crossover Škody Auto pod názvem Kamiq si ještě před uvedením na trh objednalo 1600 zákazníků. ČTK to řekl ředitel Škody Auto ČR Luboš Vlček. Vůz se v Mladé Boleslavi vyrábí od července, oficiální prodej začne 4. září a dnes ho automobilka ve Štrasburku představila novinářům.

20:52

Prezident Donald Trump jmenuje novým velvyslancem v Moskvě dosavadního náměstka ministra zahraničí Johna Sullivana. Sullivan má nahradit Jona Huntsmana, který chce ambasadorský post v Moskvě opustit počátkem října, aby se údajně mohl ucházet o guvernérské křeslo ve státě Utah. (ČTK)

21:11
21:28

U libyjského pobřeží se zřejmě potopila loď s uprchlíky. Oznámila to dnes organizace Lékaři bez hranic (MSF), podle které se patrně utopilo přes 100 lidí. "Máme všechny důvody obávat se nejhoršího - totiž že bylo zmařeno 100 životů; nikdy se to nebude vědět jistě," uvedla organizace.

21:48

Ústav pro studium totalitních režimů jsem zrušit nechtěl, obával jsem se jen, aby se nestal ideologickým nástrojem, tvrdí nový radní ústavu František Bublan. Jeho zvolení kritizovala část odborů ÚSTR.

 

22:10

Uživatelé Facebooku budou mít nově možnost sledovat a případně zablokovat na této sociální síti sběr dat o své osobě, která jí zasílají externí weby a aplikace. Americká firma dnes oznámila zavedení této dlouho slibované služby. Uživatelům se tak bude ve výsledku zobrazovat méně přesně cílené reklamy. (ČTK)

22:30
22:49

Španělští socialisté prozatímního premiéra Pedra Sáncheze odmítli další nabídku krajně levicové strany Unidas Podemos na vytvoření koaliční vlády. Uskupení a jeho spojence vyzvali k nalezení jiného způsobu podpory nové vlády. (ČTK)

23:07
23:28

Americký prezident Donald Trump je pro obnovení členství Ruska ve skupině sedmi nejsilnějších ekonomik G7. Prohlásil to dnes při setkání s novináři v Bílém domě. Ze skupiny, tehdy označované G8, bylo Rusko vyřazeno kvůli okupaci Krymu v roce 2014. Zájem o návrat do elitního klubu dává najevo i Moskva. (ČTK)

23:47
06:30

Fotbalisté Slavie se přiblížili k postupu do základní skupiny Ligy mistrů. Pražané v úvodním utkání závěrečného 4. předkola zvítězili v Kluži 1:0 a vytvořili si velmi výhodnou pozici pro domácí odvetu, která se hraje příští středu. O výhře českého šampiona rozhodl v Rumunsku v 28. minutě Lukáš Masopust. Po přestávce zachránila hosty tyč a v 79. minutě brankář Ondřej Kolář chytil penaltu Billelu Omranimu. (ČTK)

06:48

Loď španělské neziskové organizace Proactiva Open Arms zakotvila v úterý krátce před půlnocí v přístavu Lampedusa na stejnojmenném italském ostrově. Informovala o tom dnes agentura ANSA. Migranti se podle agentury Reuters vylodili. Někteří z nich na lodi strávili bezmála tři týdny. Jejich vylodění nařídila prokuratura, která též nakázala plavidlo dočasně zabavení lodi. (ČTK)

07:08

Americký prezident Donald Trump dnes oznámil, že odloží schůzku s dánskou premiérkou, kterou neoslovila jeho nabídka ohledně koupě Grónska. Trump měl Kodaň navštívit zpočátku příštího měsíce. Zástupce Bílého domu později uvedl, že americký prezident cestu zrušil.

07:23

Průměrná úroková sazba hypoték v červenci klesla na 2,68 procenta z červnových 2,76 procenta. Sazby klesly šestý měsíc v řadě. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby většinou rostla.

07:38

Ministerstvo obrany zrušilo rozhodnutí o výběru vítěze tendru na poradenství při nákupu bojových vozidel pěchoty. Reference vítězné advokátní kanceláře Brož, Sedlatý totiž napadla společnost Kruták & Partners, která skončila druhá. Ministerstvo uznalo dvě ze tří námitek.

07:50

Ropná společnost Shell, letecký přepravce British Airways a firma Velocys plánují postavit první evropskou továrnu pro masovou výrobu leteckého paliva z domácího a průmyslového odpadu. Pohonné hmoty z této továrny by letadla mohla začít využívat od roku 2024, napsala agentura Reuters.

08:01

Venezuelský socialistický prezident Nicolás Maduro potvrdil, že "už celé měsíce" dává souhlas ke kontaktu s americkou vládou ve snaze zlepšit vztahy s USA. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Maduro v lednu přerušil diplomatické vztahy s Washingtonem. USA uvalily sankce na vysoké představitele socialistického režimu a venezuelské státní subjekty a chtějí tímto tlakem dosáhnout Madurova pádu.

08:19

Do babyboxu v budově Zdravotnické záchranné služby v Hradci Králové dnes někdo dvě hodiny po půlnoci odložil novorozeného chlapce. Dostal jméno Jiří. Na první pohled je dítě podle zdravotníků zdravé, vážilo 3290 gramů a skončilo v péči lékařů hradecké nemocnice. Oznámil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Chlapec je letošní patnácté a celkově 195. dítě odložené v Česku do babyboxu. (ČTK)

08:34

Amazon pokračuje v náboru pro centrum v Dobrovízi před letošní prodejní špičkou a od 1. září zvyšuje základní hodinovou mzdu ze 150 na 160 až 175 korun hrubého podle dosavadní délky trvání pracovního poměru, tedy téměř o 10 procent. Mzdy zvyšoval Amazon v ČR naposledy loni v srpnu.

08:52

Vždy jsem milovala být středem pozornosti a dělat divné věci, nikdy jsem nechtěla zůstat pozadu, čísla hitparád mě nezajímají. Hudba má naději změnit svět, říká sedmnáctiletá americká zpěvačka a skladatelka Billie Eilish, která vyprodala koncert v pražské O2 areně.

 

09:08

Australský soud ve středu zamítl odvolání kardinála George Pella, jemuž v březnu prvoinstanční soud uložil šest let vězení za zneužití dvou chlapců z chrámového sboru. Osmasedmdesátiletý Pell, který byl donedávna jako prefekt ekonomického sekretariátu třetím mužem Vatikánu, je nejvýše postaveným katolickým duchovním odsouzeným za sexuální zneužívání.

09:20

Nejsou to ani dva měsíce od vyhlášení konkurzu a zkrachovalá lounská vagonka Legios už hlásí první zakázky. Novému provozovateli závodu se prý podařilo udržet 90 procent původních zaměstnanců a počátkem srpna se znovu rozjela výroba. Nyní se čeká na definitivní rozhodnutí soudů, komu firma připadne.

09:37

Dnes si připomínám 51 let od invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. 

09:50

Nejméně 201 mrtvých a 63 pohřešovaných si v Číně vyžádaly povodně, které zemi zasáhly v červenci a srpnu. Poslední oběti na životech jsou z hornaté západočínské provincie S'-čchuan, kde dnes ráno zahynulo osm lidí a 23 dalších se pohřešuje. (ČTK)

10:02
10:10

Novým kandidátem na ministra kultury by podle informací serveru Seznam Zprávy mohl být Lubomír Zaorálek. Konečné rozhodnutí o novém nominantovi, kterého ČSSD navrhne místo svého místopředsedy Michala Šmardy, ale údajně zatím nepadlo. 

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek.

10:33

Archeologové v Peru našli nástěnný reliéf, který zde před 3800 lety vytvořila takzvaná caralská civilizace. Kamenné dílo zobrazující příchod deště by vědcům mohlo pomoci objasnit, proč došlo k úpadku této jihoamerické kultury, která existovala současně s civilizacemi starého Egypta či Mezopotámie.

10:47

Filmová série o Matrixu, jejíž první díl se na plátnech kin objevil před 20 lety, bude mít další pokračování. V úterý to oznámil šéf produkční společnosti Warner Bros. Pictures Group Toby Emmerich. Hlavní postavy Neo a Trinity opět ztvární Keanu Reeves a Carrie-Anne Mossová a režie se ujme Lana Wachowská. Podle informací časopisu Variety je start prací na "Matrixu 4" plánován na začátek příštího roku. (ČTK)

11:01

Objíždí celý svět a hraje dvě soutěže najednou, aby si splnila sen a dostala se do první stovky singlového žebříčku. Hned na začátek kvalifikace do tenisového US Open Barbora Krejčíková ale vyfasovala za soupeřku Češku, což jí navzdory vítězství moc příjemné nebylo. "Kvůli Češkám by se měla změnit pravidla," rýpla si.

11:18

Televize O2 TV měla v úterý večer během zápasu čtvrtého předkola fotbalové Ligy mistrů mezi rumunskou Kluží a pražskou Slavií výpadek. Výkonný ředitel stanice O2 TV Sport Marek Kindernay na twitteru napsal, že některé televizní aplikace byly v důsledku obrovského zájmu diváků přetíženy. "Řešíme to s dodavatelem technologie," uvedl s omluvou během zápasu. (ČTK)

11:37

České národní bance (ČNB) se stále nepodařilo získat zpět důvěru veřejnosti ztracenou po zavedení devizových intervencí v roce 2013. V současnosti důvěřují centrální bance zhruba dvě třetiny Čechů. V době, než začala cíleně oslabovat korunu, však měla ČNB po několik let důvěru až čtyř pětin lidí. Vyplývá to z červnového průzkumu agentury STEM. (ČTK)

11:50

Hutní podnik Liberty Ostrava dosáhl v roce 2018 ještě jako ArcelorMittal Ostrava čistého zisku 4,1 miliardy korun. Nárůst oproti roku 2017 činí 946 milionů korun. Hospodářský výsledek pozitivně ovlivnila zejména vyšší výroba i marže.

12:08

Čínský zaměstnanec pracující pro britský konzulát v Hongkongu byl zadržen v čínském pohraničním městě Šen-čen za porušení zákona. Informovalo o tom dnes čínské ministerstvo zahraničí. Británie už vyjádřila nad zadržením zaměstnance svého konzulátu "krajní znepokojení" a je pravděpodobné, že tento incident zhorší už tak dost napjaté vztahy mezi Pekingem a Londýnem.

12:19

Britského premiéra Borise Johnsona čeká tento týden jeho první zahraniční cesta a v rámci ní hned několik perných schůzek. Ve středu se v Berlíně setká s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, o den později v Paříži s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Johnson se je nejspíš pokusí přesvědčit, aby podpořili znovuotevření rozhovorů o nové brexitové dohodě mezi Londýnem a Bruselem.

12:31

Největší americká maloobchodní společnost Walmart žaluje firmu Tesla kvůli požárům způsobeným solárními panely Tesly instalovanými na střechách obchodů tohoto řetězce. Walmart obvinil Teslu z hrubé nedbalosti a žádá soud, aby firmu přinutil odstranit solární panely z více než 240 jejích amerických obchodů,

12:47
12:58

Policie vyšetřuje úterní požár bývalé vily uprchlého odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy jako trestný čin obecného ohrožení. Případnému pachateli hrozí trest vězení šest měsíců až pět let. Podle katastru nemovitostí je majitelkou Krejčířova manželka Kateřina. Případné peníze z pojistky tak poputují na její účet. Ještě před tím ji ale čeká výslech.

 

13:10

V souvislosti s úterními zásahy obvinili policisté 23 lidí z krácení daní a účasti na organizované zločinecké skupině. V tiskové zprávě to dnes uvedla Dagmar Pětníková z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Zadrženo je stále 21 lidí, doplnila žalobkyně. Policisté a celníci v úterý zasahovali na zhruba 60 místech v Česku, podle médií kvůli podezření na daňové úniky za stovky milionů korun. (ČTK)

13:23

Videoserver YouTube odstranil stovky videí, které vyobrazovaly zápasy mezi roboty. Podle správců webové stránky totiž porušují pravidlo zakazující krutost vůči zvířatům. Tvůrci smazaných videí nechápou, co na jejich tvorbě algoritmu vadilo, a požadují, aby YouTube problematická videa vrátil.

13:38

Dolní část Václavského náměstí v Praze je od dopoledních hodin zasvěcena 21. srpnu 1968 i 1969. Dobové fotografie nebo tank připomínají nejen začátek okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy a rok nato demonstrace proti ní, ale zejména oběti, které si tyto události vyžádaly. Podle nových historických údajů při nich v roce 1968 zemřelo v Československu 137 lidí, řekl předseda iniciativy Bez-komunistů.cz Petr Marek. Při demonstracích o rok později zahynulo pět mladých lidí, které zabili příslušníci Veřejné bezpečnosti a Lidových milic. Jména většiny padlých zazněla po poledni z pódia. (ČTK)

13:50
14:10

Politici před budovou Českého rozhlasu připomněli invazi v srpnu 1968, na pietu nedorazil nikdo z vlády ani prezident Miloš Zeman.

14:38

V minulosti platilo, že baterie v novém autě vydrží sedm i osm let. Dnes, když motor musí zhasnout na každé křižovatce, dožijí se mnohé akumulátory doby sotva poloviční, přitom jsou i třikrát dražší. Chcete-li baterce pomoct, nestačí jen vypínat stop-start. Chytré dobíjení ji totiž krmí, jen když sundáte nohu z plynu. Tomu je nutné přizpůsobit styl jízdy.

14:50

Pouhých pár dní poté, co ministryně spravedlnosti Marie Benešová oslavila sto dní ve funkci, se rozhořela zřejmě nejvážnější přestřelka v justici. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ji obvinil, že připravovanou změnou zákona o státním zastupitelství chce přeobsadit nejvyšší funkce v soustavě státních zastupitelství a zbavit se jak jeho, tak vrchních státních zástupců v Praze a Olomouci Lenky Bradáčové a Ivo Ištvana.

15:06

Největší český operátor T-Mobile navazuje na svou letní akci s neomezenými daty. Od června do konce srpna mohou jeho klienti k současným tarifům a předplaceným kartám zdarma "surfovat" po síti bez omezení kapacity. Od 1. září operátor neomezená data nabídne ve zcela nových tarifech, kde už budou zpoplatněna. Základní balíček s voláním, SMS a daty bez limitů vyjde na 1275 korun s daní.

15:20

Společnost Lime, která v Praze provozuje sdílené elektrokoloběžky, bude pro jejich každodenní svoz používat elektrická nákladní (cargo) kola. Sdělil to mediální zástupce firmy Michal Marek. Koloběžky je nutné každý den posbírat kvůli nabíjení a také převážet tak, aby byly rozmístěny rovnoměrně. Využití kol má přitom eliminovat emise, které dosud vznikaly při používání aut. (ČTK)

15:31
15:42

Pražané za prvních sedm měsíců tohoto roku vytřídili asi 236,6 tuny kovových obalů, loni to za celý rok bylo 262 tun. ČTK to sdělil mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

15:49

Prezident Miloš Zeman souhlasí se jmenováním Lubomíra Zaorálka ministrem kultury. Uvedla to Česká televize.

15:53

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj potvrdil pokutu 200 000 Kč pro městskou část Praha 10. Pokutu radnice dostala za chyby v zadávací dokumentaci pro výběrové řízení na dokončení rekonstrukce kina Bio Vzlet. Rozhodnutí je pravomocné, radnice musí pokutu zaplatit. (ČTK)

16:04

Vítěz hokejové Ligy mistrů se může těšit na prémii 425 tisíc eur. Čtveřice extraligových zástupců Třinec, Liberec, Plzeň a Hradec Králové obdrží poprvé v historii soutěže finanční injekci od svazu za reprezentaci českého hokeje na mezinárodní scéně. Každý z klubů dostane půl milionu korun. (ČTK)

16:11

Premiér Andrej Babiš (ANO) se odvolal proti novému rozhodnutí černošického úřadu v kauze jeho možného střetu zájmů. Městský úřad o tom dnes informoval na svém webu.

16:15
16:26

Ministr školství Plaga bude v následujících týdnech usilovat o navýšení rozpočtu na sport pro příští rok o asi miliardu korun proti současnému návrhu. ČTK to dnes řekla mluvčí úřadu Aneta Lednová.

16:37

Tržby lékáren sítě Pilulka, která působí na českém, slovenském a rumunském trhu, v prvním pololetí meziročně vzrostly o 31 procent na 1,06 miliardy korun. Na tržbách se nejvíce podílela internetová divize. ČTK to dnes sdělil spolumajitel společnosti Martin Kasa.

16:48

Společnosti Sony a Disney se nedohodly na nových podmínkách spolupráce, což znamená, že postava Spidermana bude pravděpodně v budoucnu chybět v světě komiksových filmů Marvel, který spadá pod Disney. Postavu Spidermana vlastní Sony.

16:59

Maďarsko vyšle nové policejní jednotky do Srbska a Severní Makedonie, které budou pomáhat tamním policejním sborům chránit hranice před ilegálním překročením. Podle agentury MTI to dnes oznámila maďarská policie.

17:10

Brazilský soud poslal na čtyři a půl roku do vězení levicového politika Fernanda Haddada, který měl loni šanci stát se brazilským prezidentem. Haddad byl odsouzen za nelegální financování volební kampaně z roku 2012, kdy byl zvolen starostou Sao Paula. Proti rozsudku se odvolá. (ČTK)

17:22

Nominace Zaorálka na ministra kultury podle předsedy KSČM Filipa spojuje vztah ke kultuře a manažerské schopnosti. Dle pirátů, TOP 09 a lidovců není jasné, jaké má Zaorálek kompetence v kultuře. SPD nominaci označila za nepřijatelnou. ODS doufá, že tím skončí spor o vedení ministerstva kultury.

17:33

Astronauti na vesmírné stanici ISS instalují nový dokovací port.

17:44

Jihoafrický soud zakázal veřejné vyvěšování bývalé státní vlajky z doby apartheidu, jedná se podle něj o projev nenávisti a diskriminaci černochů. Zákaz se nevztahuje na využití prospěšné zájmu veřejnosti, jako například v umění, novinářském nebo akademickém prostředí, informovala agentura Reuters.

17:55

"Rychlost opatření, která děláme, nedosahuje rychlosti klimatické změny," říká rektor České zemědělské univerzity a krajinný ekolog Petr Sklenička. "Za dvacet třicet tu budou subtropy. Problém ale je, že vegetace a krajina se tak rychle nepřizpůsobí," dodává.

18:06

Antimonopolní regulátoři Evropské unie se rozhodli prozkoumat plány americké internetové společnosti Facebook na vytvoření nové digitální měny. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

18:17

Protestující v Hongkongu kropí podlahy metra vodou a lijí na ní mýdlo, aby zabránili policii v zásahu.

 

18:28

Pražská burza dnes poprvé v týdnu posílila. Index PX stoupl o 0,41 procenta na 1037,98 bodu. Nahoru mu pomohly akcie výrobce antivirových programů Avast a Erste Bank. Nedařilo se naopak cenným papírům Komerční banky a Moneta Money Bank. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

18:39

Do babyboxu v liberecké nemocnici dnes někdo odložil několikaměsíčního chlapce. Dostal jméno Tomáš. ČTK to oznámil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Chlapec je celkově 196. dítě odložené do babyboxu v Česku.

18:50

Při přípravě na veslařské mistrovství světa zemřel v rakouském Ottensheimu běloruský paralympijský reprezentant. Třiatřicetiletý závodník se při tréninku na Dunaji se svou lodí převrhl a záchranáři ho našli až po několikahodinovém pátrání mrtvého. (ČTK)

19:04

Kalifornský záhadolog vyzval na facebooku spřízněné Američany, aby se dostavili k supertajné nevadské vojenské základně Area 51, kterou podezírá z ukrývání důkazů o mimozemských civilizacích. Informovala o tom agentura Reuters. Účast na facebooku údajně přislíbily dva miliony lidí.

19:40

Donald Trump je přesvědčen, že i jiné státy by se měly zapojit do boje s teroristy z Islámského státu, například Rusko, Pákistán a Írán. Americký prezident to dnes v Bílém domě řekl novinářům. (ČTK)

20:06

Letošní titul Vinař roku ČR získalo Vinařství Mikrosvín Mikulov. Na druhé příčce skončilo vinařství Sonberk, třetím je Zámecké vinařství Bzenec, sdělili dnes ČTK organizátoři 17. ročníku soutěže z Vinařské asociace ČR.

20:17
20:20
20:35

Americká vláda se vážně zabývá myšlenkou, že zruší automatické právo na americké občanství přiznávané osobám, které se v USA narodí rodičům bez amerického občanství. Novinářům to dnes v Bílém domě řekl prezident Donald Trump. (ČTK)

20:50

V Afghánistánu byli dnes zabiti dva američtí vojáci. Podle agentury Reuters to bez bližších podrobností oznámilo tiskové středisko Severoatlantické aliance.

21:06
21:22

Německá energetická skupina RWE koupila od dceřiné společnosti innogy podíl 49 procent ve slovenském dodavateli elektřiny Východoslovenská energetika Holding. (ČTK)

21:37

Kladenský magistrát od září nabízí uzavření sňatku v oblacích. Snoubencům je po domluvě k dispozici balon, do kterého se vejdou i se svědky, matrikářkou, oddávajícím a člověkem, který bude balon obsluhovat. (ČTK)

22:00

Deficit federálního rozpočtu USA v příštím fiskálním roce překročí hranici bilionu dolarů (zhruba 23 bilionů Kč). Vyplývá to z nové prognózy Rozpočtového úřadu Kongresu, která poprvé zohledňuje nedávnou rozpočtovou dohodu mezi prezidentem Donaldem Trumpem a Kongresem. (ČTK)

22:16

Osud raketové výzbroje Ruska a USA byl pravděpodobně tématem dnešního telefonického rozhovoru předsedy amerického sboru náčelníků štábů Josepha Dunforda a náčelníka ruského generálního štábu Valerije Gerasimova. Vyplývá to ze stručných oznámení ministerstev obrany obou zemí. (ČTK)

22:31

Na africkém kontinentu se již tři roky neobjevil žádný případ dětské obrny, země proto stojí na pokraji jejího úplného vymýcení, uvedla Světová zdravotnická organizace. Poslední případ této nemoci se objevil před třemi lety v Nigérii, napsala dnes agentura Reuters.

22:46
23:01

Představitelé Fed se rozcházeli v názorech na červencové snížení úrokových sazeb. Někteří navrhovali výraznější pokles úroků, zatímco jiní chtěli sazby ponechat beze změny. Vyplývá to podle agentury AP ze zápisu z červencového zasedání, na kterém Fed nakonec základní úrokovou sazbu snížil.

23:17

Přes 10 000 obyvatel španělského ostrova Gran Canaria, kteří museli opustit své domovy kvůli rozsáhlému lesnímu požáru, se zřejmě všichni budou moci dnes vrátit do svých domovů. Na tiskové konferenci to prohlásil premiér Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres. (ČTK)

23:31

Americké akcie dnes posílily, protože překvapivě příznivé hospodářské výsledky některých významných maloobchodních společností signalizovaly silnou spotřebitelskou poptávku ve Spojených státech.

23:45

Vědci objevili novou obří planetu, která je od země vzdálená 63,4 světelných let. Je 16krát větší než Země a den na ní trvá osm hodin.

23:59

Srbský tenista Janko Tipsarevič ukončí po této sezoně kariéru. Pětatřicetiletý rodák z Bělehradu, který má na kontě čtyři turnajové tituly a jehož maximem ve světovém žebříčku bylo osmé místo, na sociálních sítích oznámil, že v listopadu z tenisového kolotoče odejde.

06:30

Žádný jiný prezident Spojených států toho podle Donalda Trumpa neudělal pro Izrael tolik jako on. Šéf Bílého domu to řekl ve středu v reakci na dotaz, který se týkal jeho dřívějšího výroku o amerických židech. Ti z nich, kteří hlasují pro Demokratickou stranu, ukazují podle Trumpa "buď totální nedostatek znalostí, nebo velkou neloajalitu". Řada lidí tento prezidentův výrok označila za antisemitský, informovala dnes agentura AFP. (ČTK)

06:44

Největší tuzemský obchodní řetězec Kaufland testuje v Česku službu, díky níž si zákazníci budou moci vybrané zboží po naskenování vložit rovnou do vlastní tašky a zaplatit u samoobslužné pokladny. Technologii nazvanou K Scan si mají možnost vyzkoušet od minulého pondělí po dva měsíce zákazníci v pražské prodejně na Vypichu. Podobnou službu nabízí už třetím rokem v Česku například hypermarkety Globus. (ČTK)

07:02

Množství mikroskopických částic plastu, které se v současné chvíli vyskytuje v pitné vodě, zatím nepředstavuje pro její konzumenty vážnější zdravotní riziko. V dnes zveřejněné zprávě, která shrnuje dosavadní poznatky o vodě z vodovodu i balené vodě, to uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO). Odborníci však bedlivě sledují, jak se bude obsah plastu v pitné vodě vyvíjet do budoucna, napsala agentura AFP.

07:18

Nahlédněte do útrob Amazonie: Plíce planety jsou nemocné, prales je blízko bodu zlomu. Amazonský prales mizí v Brazílii rychleji než loni. Jen během letošního července ubylo 1800 kilometrů čtverečních džungle. Za prvních sedm měsíců tohoto roku zmizelo celkem přes 3400 kilometrů čtverečních, což je podobné rozloze Karlovarského kraje.

07:33

Už měsíce je známé, že se Jennifer Anistonová či Steven Spielberg pustí do boje s Mandaloriany, zástupci bájného národa válečníků z filmového univerza Hvězdných válek. Nyní ale vyšlo najevo, že Apple, který známá jména Hollywoodu angažoval do projektu své nové internetové televize, nechce nechat nic náhodě a do války o stamiliony internetových diváků se raději vydá s předstihem nejspíš už v září.

07:47

Policejní vyšetřování údajného dědice miliardového konta ve Švýcarsku Vladimíra Huňka, známého z kauzy někdejšího europoslance KSČM Miloslava Ransdorfa, končí. Muž nedávno zemřel, berounská policie nyní zjišťuje okolnosti jeho smrti. Uvedl to dnes Český rozhlas Radiožurnál. Huněk byl nalezen mrtev údajně v červnu v domě na Berounsku, kde v posledních letech žil. Loni ho policie obvinila z pokusu o podvod.

08:02

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku za poslední týden mírně klesly. Benzin zlevnil o sedm haléřů na 32,69 koruny za litr. Za stejné množství nafty motoristé zaplatí v průměru 31,81 koruny, o pět haléřů méně než minulou středu. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. (ČTK)

08:17

Lidem se líbí, že na ně Andrej Babiš myslí. Nezajímá je, kdo bude ministrem kultury, protože mají hromadu vlastních starostí, míní někdejší prezidentský kandidát Michal Horáček. Sám teď zvažuje, že bude kandidovat do Senátu.

 

08:32

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu dnes ráno odstartovala ruská raketa Sojuz-2.1a s lodí Sojuz MS-14, která na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) letí bez lidské posádky, ale s robotem Fjodorem. Oznámila to ruská média. Jde o první, certifikační let jinak pilotované lodi z řady Sojuz MS s využitím nosiče Sojuz-2.1a. Přistání na ISS se plánuje na sobotní ráno. (ČTK)

08:47
09:01

Alza PowerStation nabije celý tábor. Posvítí, zahraje a udrží v chodu herní laptop, ale vodu neuvaří. Přečtěte si recenzi nabíjecí stanice od Oty Schöna.

09:13

Automobilka Škoda Auto dnes otevřela novou lakovnu v hlavním závodě v Mladé Boleslavi. Práci v ní najde více než 650 lidí. Firma do nového provozu investovala 214,5 milionů eur (asi 5,5 miliardy Kč). Lakovnou ročně projde až 168 tisíc karoserií, čímž se celková kapacita lakování automobilky zvýší na 812 tisíc kusů ročně. (ČTK)

09:28

Ukazuje se, že Marián Kočner je cynický člověk s mimořádně nízkým prahem lidskosti. Je schopen dělat si legraci z člověka, z jehož vraždy je podezřelý, říká šéfredaktor serveru Aktuality.sk Peter Bárdy. Slovensko šokovaly přepisy komunikace kontroverzního podnikatele a jeho asistentky, kteří jsou obvinění v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

 

09:44

Německo si objednalo 190 milionů jódových tablet pro případ vážné jaderné nehody. Riziko spolková republika, která své poslední jaderné bloky odstaví v roce 2022, podle televizní a rozhlasové stanice WDR vidí především v zemích za svými hranicemi, včetně Česka. Jódové tablety mají v případě zvýšené radiace chránit před rakovinou štítné žlázy. (ČTK)

09:58

Británie dnes podepíše s Jižní Koreou dohodu o "kontinuitě" obchodu, která umožní podnikům obou zemí volně obchodovat i po odchodu Británie z Evropské unie. Dohoda, kterou podpisem potvrdí ministryně obchodu obou zemí Liz Trussová a Ju Mjong-hi, je zhruba v souladu s podmínkami stávající dohody o volném obchodu mezi Jižní Koreou a EU.

10:10
10:28

Před dvěma lety vstoupil největší tuzemský výrobce stínicí techniky Servis Climax na francouzský trh převzetím svého distributora − společnosti Baumann Hüppe. Teď vsetínská firma plánuje, že obdobným způsobem posílí export svých žaluzií, markýz či rolet i do Švédska.

10:39

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk považuje výběr Lubomíra Zaorálka (oba ČSSD) jako svého nástupce za dobrou volbu. Na twitteru dnes uvedl, že Zaorálek bude reprezentovat zodpovědnější část ČSSD.

10:50

Ochránci přírody našli na Opavsku dva uhynulé čápy bílé, u nichž testy potvrdily otravu toxickým fosfidem zinku. Ten je součástí jedu Stutox II, který se používá na trávení přemnožených hrabošů. Pracovníci Záchranné stanice v Bartošovicích přijali ve středu 14. srpna telefonickou informaci o dvou mrtvých čápech na Opavsku, následné vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci prokázalo, že čápi byli otráveni. (ČTK)

11:03

Bývalý americký první pár Barack a Michelle Obamovi za sebou mají filmový debut. Vyprodukovali dokumentární snímek z industriální oblasti státu Ohio, který měl včera premiéru na Netflixu. Podle recenzentů je podmanivý a přichází v pravý čas. Snímek nazvaný American Factory vypráví, co se přihodilo, když čínská firma převzala zkrachovalou fabriku americké automobilky General Motors.

11:20

Počasí v Česku bude další dny ovlivňovat tlaková výše. Ta na naše území přinese převážně polojasnou až jasnou oblohu a teploty kolem třicítky. Tropické teploty k nám dorazí o víkendu a od neděle by se podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) měla rtuť teploměru pohybovat mezi 28 až 32 stupni Celsia.

11:33

Další zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let, které předloni schválila vláda Bohuslava Sobotky, jeho spolustraníci ze sociální demokracie razantně odmítají. S prolomením věkového limitu se ale možná nakonec ČSSD bude muset smířit, byť sedí ve vládě. Její koaliční partner ANO našel pro případnou změnu zákona podporu u opozičních stran.

11:48
12:01

Ústavní soud (ÚS) dal muži novou šanci zvrátit exekuční prodej bytu kvůli vymožení pohledávky s mnohem nižší hodnotou. Nařídil liberecké pobočce krajského soudu, aby se znovu zabývala mužovým odvoláním proti prodeji bytu v dražbě. Původně liberecký soud tvrdil, že v odvolání už nelze namítat nepřiměřenost exekuce. Podle ÚS to ale možné je. (ČTK)

12:14
12:34

Sochu sovětského maršála Ivana Koněva, která stojí v Praze 6, někdo polil rudou barvou. Policie incident prověřuje pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci, za nějž pachateli hrozí až roční vězení. ČTK to dnes řekl mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Na poškození pomníku upozornil Deník N. (ČTK)

12:42

Prezident Miloš Zeman jmenuje Lubomíra Zaorálka ministrem kultury na Pražském hradě v úterý 27. srpna ve 13:15 hodin. Na Twitteru to ve čtvrtek oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

13:02

Ve světě Volkswagenu muži mění svět, zatímco se ženy starají o děti. Úřad pro reklamní standardy reklamu ve Velké Británii zakázal. Jak informoval německý týdeník Der Spiegel, úřad vyhodnotil, že spot podporuje stereotypy a rozdílnost mezi muži a ženami. Dle nových pravidel pro tvorbu reklamy, která ve Velké Británii platí od letošního června, může taková reklama způsobit újmu nebo vyznívat urážlivě. Německá automobilka se bránila vysvětlováním, že v reklamě šlo spíše o kontrasty prostředí, než o rozdílnost úloh jednotlivých postav.

 

13:14

Dopravce RegioJet plánuje od června roku 2020 zavést noční vlakové spojení z Prahy na Ukrajinu. Linka má vyjet pozdě večer z Prahy, pokračovat přes Ostravu a ráno přijet do ukrajinské stanice Mostyska II. Obdobně by fungoval i spoj v opačném směru. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě. Pojede jeden pár vlaků denně.

13:33

Česko podle různých mezinárodních srovnání zůstává na předních příčkách ve spotřebě alkoholu. Mezi roky 2008 a 2017 spotřeba čistého lihu klesla o téměř šest procent. S případnými regulacemi a omezeními prodeje či reklamy je podle autorů studie z Centra ekonomických a tržních analýz, nakládat opatrně. Ministerstvo zdravotnictví ale považuje vysokou spotřebu alkoholu v ČR za problém a některá opatření zvažuje. (ČTK)

13:47

Kosovští poslanci dnes schválil rozpuštění parlamentu. Otevřeli tím cestu k předčasným volbám, oznámily tiskové agentury. Volby by se měly konat do 45 dnů, v místních médiích se již objevilo datum 6. října. Pro rozpuštění sněmovny, která má 120 členů, hlasovalo 89 poslanců, uvedla agentura Reuters. Schválení návrhu vyžadovalo dvoutřetinovou většinu.

13:58

V Česku letos přibude 257 parkovacích míst pro kamiony, oznámil dnes ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). V následujících dvou letech podle něj postaví Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dalších 350 míst a 700 jich rozestaví. Letos na jaře zástupci ŘSD uvedli, že v Česku chybí 1500 míst pro nákladní auta. (ČTK)

14:10
14:13

Na 9,5 roku do vězení dnes soud v Drážďanech poslal mladého Syřana za loňské ubodání 35letého Němce v Chemnitzu (Saské Kamenici). Případ ve městě nedaleko českých hranic vyvolal rozsáhlé demonstrace, jichž se ve velkém účastnili i pravicoví radikálové, a měl i politické dopady.

14:27

Policejní prezident Jan Švejdar přijal ve středu čínského velvyslance Čang Ťien-mina. Probírali prý především bezpečnost čínských turistů v Česku a hrozbu terorismu.

14:38

Celkový dluh obyvatel ČR činil ke konci prvního pololetí 2,38 bilionu korun, meziročně tak vzrostl o 148,7 miliardy korun. Nesplácený dluh naopak klesl o 5,5 miliardy na 31,4 miliardy korun. Počet lidí, kteří měli problém se splácením svých půjček na spotřebu, se meziročně snížil o 61 tisíc na 215 tisíc.

14:50

Česká armáda pořídí americké bojové i víceúčelové vrtulníky Viper a Venom. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara je kombinace dvou strojů vhodnější než pořízení pouze víceúčelových vrtulníků Black Hawk. Řekl to při své dnešní návštěvě vojenské základny u Náměště nad Oslavou na Třebíčsku. Vrtulníky by měly být k dispozici v roce 2023.

15:05

Pražská městská policie (MPP) koupí čtyři elektromobily. Zakázku na jejich nákup vypíše letos v listopadu. Zaplatit za ně chce předběžně maximálně 7,2 milionu korun. Nyní MPP testuje čtyři elektromobily, aby si ujasnila parametry pro veřejnou zakázku.

15:20

Po útocích střelců v Texasu a Ohiu naznačovala vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa ochotu podpořit zpřísnění pravidel držení střelných zbraní, šéf Bílého domu ale nyní podle médií podobně jako v minulosti mění přístup. Obrat v rétorice přišel po úterním dlouhém telefonátu s šéfem Národní asociace držitelů zbraní, která bojuje proti zavedení nových kontrol, píše deník The New York Times.

15:37

Boris Johnson poprvé jako premiér opustil Británii a hned prohrál. Unie trvá na tom, že nezmění současnou smlouvu o tom, jak by měl brexit vypadat. Stále tak hrozí "rozvod" ve zlém, tedy že Spojené království z EU na konci října odejde bez jakékoliv dohody.

15:50
16:06

Budoucí provozovatel mýtného systému v Česku CzechToll dnes spustil informační kampaň, která upozorní dopravce na povinnost registrovat se do nového systému a vybavit vozidla palubní jednotkou. Firma sama osloví více než 61 000 dopravců, další informace bude šířit přes internet, infolinku, inzerci a média. (ČTK)

16:22

V uplynulých šesti měsících změnilo zaměstnání 17 procent Čechů, v předchozím průzkumu počátkem roku to bylo 20,5 procenta. Další pětina lidí si aktuálně novou práci buď aktivně hledá (4,4 procenta) nebo se po zajímavých pracovních příležitostech u jiného zaměstnavatele poohlíží (17,3 procenta). Vyplývá to z průzkumu Workmonitor personálně poradenské společnosti Randstad. (ČTK)

16:38

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) vyjednala do rozpočtu úřadu na příští rok 251 milionů korun navíc. Ministerstvo tak má mít napřesrok na výdaje 31,05 miliard. Benešová požadovala navýšení o půl miliardy, výsledek dnešního jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) však označila za rozumný kompromis a novinářům řekla, že odchází spokojená. (ČTK)

16:54
17:10

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR žádá stát o sedm miliard korun na zalesňovací práce pro příští rok. Letos by mohl kůrovec napadnout až 30 milionů metrů krychlových dříví, řekl dnes na tiskové konferenci předseda sdružení František Kučera. Podle Kamila Kupce z Městských lesů Dačice by se měli vlastníci připravit do budoucna na několikanásobné těžby proti běžným letům. (ČTK)

17:26

Představitelé Evropské centrální banky (ECB) se obávají, že hospodářský růst je ještě slabší, než se původně předpokládalo. Nejlepší způsob, jak bojovat proti zpomalení, nabízí balíček opatření, kam patří další snížení úroků či nové nákupy dluhopisů. Vyplývá to ze zápisu z červencového zasedání měnového výboru, který dnes ECB zveřejnila. (ČTK)

17:40

Několik egyptských nevládních organizací požádalo Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR), aby nepořádal v Egyptě konferenci o mučení v arabských zemí. Podle nevládních organizací je třeba pro tuto akci najít zemi, kde se lidská práva dodržují, což není případ Egypta. (ČTK)

17:56

Dotace z EU umožní vznik čtyř dalších Center duševního zdraví, každé může získat téměř 15 milionů korun. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví. V Česku už center, která poskytují ambulantní péči, ale starají se o duševně nemocné i v domácím prostředí, funguje 17. Do budoucna jich má být až stovka. (ČTK)

18:12

Údajně sexistickou reklamu Volkswagenu úřad v Británii zakázal

 

18:28

V Západních Tatrách na Slovensku po zásahu bleskem zemřel turista, patrně šlo o Čecha. Informovala o tom dnes slovenská horská záchranná služba (HZS). Pracovník HZS, že obětí je s 95procentní jistotou český občan. (ČTK)

18:44

KDU-ČSL připravila petici za ústavní ochranu vody. Navázala tak na návrh vlastních poslanců na ochranu vody a půdy, který v červenci vláda nepodpořila. Poslanci chtějí doplnit článek ústavy tak, že by zněl, že "stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů, zejména vodních zdrojů a půdy, a ochranu přírodního bohatství". (ČTK)

19:00

Části vraku Titaniku by se mohly brzy zhroutit. Postupující rozklad potopeného zaoceánského parníku ukazují první snímky vraku po 14 letech. Bakterie, koroze a mořské proudy ohrožují zejména kajuty posádky, informovala agentura DPA. (ČTK)

19:16

Pracovníků, kteří letos v červenci onemocněli, proti loňskému prvnímu prázdninovému měsíci přibylo o 11 procent. V prvním měsíci po zrušení karenční doby úřady evidovaly přes 68 900 nových případů pracovní neschopnosti. Před rokem, kdy se náhrady mzdy v prvních třech dnech stonání nevyplácely, jich bylo zhruba 62 000. (ČTK)

19:33
19:50

Společnost Japan Tobacco International (JTI), výrobce cigaret Camel a Winston, uvádí na český trh vlastní e-cigaretu značky Logic Compact, která podle ní má být alternativou klasických cigaret a k technologiím využívajícím zahřívání tabáku. Nový výrobek firma dnes představila v Praze. (ČTK)

20:07

Ceny ropy se dnes snižují kvůli obavám o světovou ekonomiku a nejistotě ohledně dalšího vývoje úrokových sazeb americké centrální banky (Fed). Severomořská ropa Brent ztrácela zhruba 1,1 procenta na 59,66 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala pokles o 1,2 procenta na 55,02 dolaru za barel. (ČTK)

20:24

Praha je pátým nejlevnějším evropským městem co se ceny za cestu taxíkem z centra na letiště a naopak týče, uvedla dnes nizozemská společnost Taxi2Airport.com, která porovnávala ceny ve 14 metropolích Evropy. Žebříčku vévodí portugalský Lisabon, naopak nejdražší cesta čeká na cestující v nizozemském Amsterodamu. (ČTK)

20:24

Praha je pátým nejlevnějším evropským městem co se ceny za cestu taxíkem z centra na letiště a naopak týče, uvedla dnes nizozemská společnost Taxi2Airport.com, která porovnávala ceny ve 14 metropolích Evropy. Žebříčku vévodí portugalský Lisabon, naopak nejdražší cesta čeká na cestující v nizozemském Amsterodamu. (ČTK)

20:41

Už měsíce je známé, že se Jennifer Anistonová či Steven Spielberg pustí do boje s Mandaloriany, zástupci bájného národa válečníků z filmového univerza Hvězdných válek. Nyní ale vyšlo najevo, že Apple, který známá jména Hollywoodu angažoval do projektu své nové internetové televize, nechce nechat nic náhodě a do války o stamiliony internetových diváků se raději vydá s předstihem nejspíš už v září. (ČTK)

20:58
21:15

Tuniský premiér Júsuf Šáhid se rozhodl dočasně předat své pravomoci jednomu z ministrů, aby se mohl více věnovat vlastní kampani do nadcházejících prezidentských voleb a zaručil všem kandidátům rovné podmínky. Volby se budou konat 15. září v předčasném termínu, který si vyžádalo červencové úmrtí předchozí hlavy státu Kaída Sibsího, napsala agentura Reuters. (ČTK)

21:30

Palestinská samospráva uzavřela dohodu s Izraelem a získá do státní kasy dvě miliardy šekelů (asi 13 miliard korun), které by měly zmírnit finanční krizi způsobenou rozkolem ohledně vybírání cel a daní. Informoval o tom dnes deník Haarec. (ČTK)

21:48

Společnost Boeing plánuje, že v únoru 2020 navýší produkci letounů 737 na 52 měsíčně, pokud kontrolní orgány ve čtvrtém čtvrtletí povolí jejich lety. Tvrdí to tři zdroje agentury Reuters obeznámené se situací. V červnu pak americký výrobce letadel podle dvou zdrojů plánuje navýšit výrobu svého nejprodávanějšího letounu na rekordních 57 kusů měsíčně. (ČTK)

22:06

Stovky lidí dnes vyšly do ulic konžského města Goma, aby rozšířili povědomí o ebole a podpořili zdravotníky, kteří v zemi proti nemoci bojují. V této středoafrické zemi o takzvané krvácivé horečce koluje mnoho nepravdivých informací a konspiračních teorií, práci lékařů na zastavení šíření ztěžují i skupiny rebelů, napsala agentura AP. (ČTK)

22:24

Na schůzku britského premiéra Borise Johnsona s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem se čekalo zejména kvůli možnému průlomu ohledně zablokovaných jednání okolo brexitu, nejemotivnější diskuse ale nakonec vzbudila momentka, která zachytila, jak si ministerský předseda v Elysejském paláci dal nohu na stůl.

Macron, Johnson

22:41

Schillerová slíbila ministrům z rozpočtu už 11 a půl miliardy navíc. Kde peníze vezme, není zatím jasné. "Jednání ještě nejsou u konce a mohou dále ovlivnit výslednou podobu jak na výdajové, tak i příjmové straně návrhu státního rozpočtu," uvedl k dotazu na ministryni její mluvčí Michal Žurovec. (ČTK)

22:57

Odboráři z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) si stěžují na vedení ústavu kvůli jeho postupu vůči americkému historikovi Aviezeru Tuckerovi. Ústav jej podle odborů vyhodil z mezinárodní komise, která měla posuzovat odbornost ÚSTR. (ČTK)

23:13

Někdejší indický ministr financí Palaniappan Čidambaram, vysoce postavený činitel opoziční strany Indický národní kongres (INK), je podezřelý z korupce. Soud dnes rozhodl, že ve vazbě kvůli výslechům stráví čtyři dny. Informovala o tom agentura AP. Třiasedmdesátiletý Čidambaram tvrdí, že je nevinný. (ČTK)

23:30

Brazilský prezident Jair Bolsonaro dnes obvinil média, že překroutila jeho slova o vinících požárů v Amazonii. Brazilská média ve středu uvedla, že Bolsonaro ze zapalování brazilského pralesa nařkl nevládní organizace. "Obvinil jsem nevládní organizace přímo? Jenom jsem řekl, že je podezírám," citovala prezidentova dnešní slova agentura AFP. (ČTK)

06:32

Američtí novináři si stěžují na postupné zhoršení mediální práce v Bílém domě, kde prezident Donald Trump opustil zavedenou praxi briefingů a mluví radši s reportéry při nastupování do vrtulníku, kterým se pravidelně vydává na cesty po USA. Napsal to server Politico.

06:46

Víc než 500 ruských vědců působících doma i v cizině v otevřeném dopisu protestovalo proti postupu ruské justice a bezpečnostních složek proti demonstrantům v Moskvě. Dopis zveřejnil ruský vědecký čtrnáctideník Troickij variant.

06:59

Spojené státy definitivně stáhly nabídku prodat Turecku svůj protiraketový systém Patriot. Oznámilo to ve čtvrtek ministerstvo zahraničí USA. Důvodem je rozhodnutí Ankary pořídit si ruský systém S-400, jehož první dodávku už Moskva realizovala. (ČTK)

07:15
07:30

Síť pro sdílení videí YouTube zablokovala přes dvě stě kanálů, které vykazovaly známky "koordinované vlivové operace" vztahující se k protestům v Hongkongu. Oznámila to ve čtvrtek společnost Google, která síť spravuje.

07:45

Šifrované zprávy odkrývají, jak slovenský podnikatel Marián Kočner, obviněný z objednání vraždy Kuciaka, ovlivňoval slovenskou politiku.

07:59

Pokud se Ivan Huml bude cítit fit a dostane adekvátní nabídku, nebrání se pokračování na hokejové top úrovni. V rozhovoru pro Aktuálně.cz se 37letý útočník vrací k trablům Chomutova, mluví o úspěšných letech ve Finsku a zamýšlí se, proč byl opomíjený národním týmem.

08:14

Softwarová společnost VMware koupí dvě společnosti zaměřené na cloud - Pivotal Software a Carbon Black. Hodnota obou transakcí činí dohromady téměř pět miliard USD (116,5 miliardy korun), uvedla agentura Reuters.

08:29
08:44

Z čeho jsou vyrobené veganské "kožené" produkty? A jsou pro planetu ekologičtější? Na tyto otázky hledal odpověď server Bloomberg.

 

08:58

Nejméně 152 lidí v Džammú a Kašmíru zranily indické bezpečnostní síly od začátku blokády této oblasti slzným plynem a gumovými projektily. S odvoláním na dvě hlavní místní nemocnice o tom dnes informovala agentura AP.

09:12

Když uživatel potřebuje nabíjet notebook, možností ubývá a to je důvod, proč jsme museli otestovat nabíjecí stanici, kterou pod svou vlastní značkou Alza Power prodává největší český e-shop. Kapacitu má desetkrát vyšší než běžné powerbanky. Má dvě klasické zásuvky a s nimi se dá čarovat.

09:33

Světová antidopingová agentura zakázala na šest měsíců činnost antidopingové laboratoři v Dillí. Delegace WADA objevila během inspekční cesty v indické metropoli prohřešky proti standardům vyžadovaným po akreditovaných laboratořích. (ČTK)

09:42

Kámen, o který zavadila sonda vesmírné společnosti NASA při přistáni na Marsu, dostal jméno po známé rockové kapele Rolling Stones. Zprávu před koncertem hudebních legend v Kalifornii oznámil herec Robert Downey Jr. Rolling Stones Rock se během přistávacích manévrů odvalil asi metr daleko od sondy, velký byl zhruba jako golfový míček.

09:57

Americký výrobce hraček Hasbro koupí kanadskou mediální a distribuční firmu eOne za čtyři miliardy dolarů. Společnost tak získá přístup k populárním televizním pořadům, jako jsou Prasátko Peppa a Pyžamasky, a rozšíří svou působnost na lukrativním trhu zaměřeném na předškoláky. (ČTK) Foto: eOne

10:11

Plocha osázená rostlinami koky, jejíž listy se používají k výrobě kokainu, v Bolívii loni klesla o šest procent, když v předchozích dvou letech se zvyšovala. Zůstala však nad zákonem povoleným limitem. Uvedl to Úřad Organizace spojených národů proti drogám a zločinu.

10:25

Díky virtuální realitě se mohou pracovníci rychleji naučit výrobní postupy, personalistům zase pomáhá zjistit schopnosti potenciálních zaměstnanců. Virtuální nebo rozšířená realita nachází stále větší uplatnění, firmám šetří peníze i čas. (ČTK)

10:40

 

10:56

Německá ocelářská a strojírenská společnost ThyssenKrupp jedná o koupi obchodníka s kovy Klöckner s cílem posílit své podnikání v ocelářském průmyslu. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informoval německý ekonomický deník Handelsblatt.

11:01

Policie zadržela bývalého náměstka na civilní rozvědce Zdeňka Blahuta. Detektivové u něj provádějí domovní prohlídku. Důvod jeho zadržení zatím není jasný. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze, to také dohlíží na vyšetřování hospodaření rozvědky z doby, kdy v ní Blahut působil. (ČT)

11:13

Největší tuzemská telekomunikační firma O2 požaduje od státu 106 milionů korun za poskytování univerzální služby a levnějšího volání pro hendikepované osoby za loňský rok. Nárokované částky prověří Český telekomunikační úřad. Úřad to uvedl na svém webu.

11:30

Čína by teoreticky mohla brzy postavit fotbalovou reprezentaci složenou téměř pouze z hráčů narozených v cizině. Nejlidnatější země světa se chce probojovat na mistrovství světa 2022 do Kataru a aktuálně úředníci vyřizují občanství devíti zahraničním hráčům. (ČTK)

11:51

V Česku je stále registrováno téměř 50 000 vozů Škoda 100 nebo 110. Z auta se stal v posledních letech vyhledávaný veterán, jehož cena roste. Vyplývá to z údajů Centrálního registru vozidel. V neděli 25. srpna uplyne 50 let od zahájení sériové výroby vozu. (ČTK)

12:00

Záběry požárů, které decimují Amazonský prales.

12:07

Putin nařídil ministerstvům obrany a zahraničí a dalším institucím posoudit úroveň ohrožení po nedělním testu americké střely s plochou dráhou letu a připravit "symetrickou odpověď". Vyplývá to z Putinova vystoupení na dnešním zasedání bezpečnostní rady státu, kterou na internetu zveřejnil Kreml.

12:11

Hongkong se připravuje na řadu dalších protivládních manifestací. O víkendu demonstranti plánují přetížit v rámci protestů letiště, které se místem demonstrací stalo už minulý týden. Tehdy protesty přerostly ve střety s policií, což si vynutilo uzavření letiště. (ČTK)

12:22

Legendární americký basketbalista Bob Cousy obdržel Prezidentskou medailí svobody, nejvyšší civilní vyznamenání ve Spojených státech. Donald Trump ji šestinásobnému vítězi NBA udělil ve čtvrtek v Bílém domě.

12:33

Krajský soud v Ostravě neprojedná insolvenční návrh, který na sebe v úterý podal výrobce papírenských strojů Papcel z Litovle na Olomoucku. Podle soudu nebyl návrh podán předepsaným způsobem a nebude k němu přihlíženo. (ČTK)

12:44

Od sobotního odpoledne až do noci z pondělí na úterý se v Česku mohou objevit silné lokální bouřky. Provázet je bude přívalový déšť, který může rozvodnit menší toky a zatopit níže položená místa jako jsou podjezdy či sklepy, varoval dnes Český hydrometeorologický ústav.

12:55
13:04

Prezident Miloš Zeman podle vědce Pavla Kindlmanna pronáší o Šumavě nepravdivé výroky. Týkají se například toho, že oblast současného národního parku byla v minulosti hospodářským lesem. Zeman to řekl na zahájení agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích. (ČTK)

13:16

Umí-li někdo z architektů dělat výstavy, které stojí za vidění, je to Zdeněk Fránek. Své mistrovství stvrzuje do neděle v českobudějovickém Domu umění na přehlídce Mentální reliéf − a pokud jste ji dosud neviděli, neměli byste už zbytečně váhat.

13:27

Syrská armáda dobyla z rukou povstalců další území na severozápadě země, které je poslední větší oblastí, jež vláda nedostala od vypuknutí občanské války před osmi lety zpět pod kontrolu. (ČTK)

13:38
13:49

Francouzská policie vyšetřuje případ, který by mohl být největší kauzou zneužívání dětí v historii země. Bývalý chirurg Joël Le Scouarnec momentálně čelí obvinění ze znásilnění čtyř nezletilých dívek. Policie však u něj doma nalezla zápisníky, ve kterých psal o zneužití dalších více než 200 dětí. (ČTK)

14:00

Ministr školství Robert Plaga (ANO) chce zrušit plánované zavedení povinné maturity z matematiky. Rozhodl se tak na základě analýzy výsledků maturantů ve vybraných úlohách z minulých let. (ČTK)

14:10

Zhruba 100 tisíc firem v Česku, tedy pětina z celkového počtu, nevykonává žádnou činnost, přesto zůstávají zapsané v obchodním rejstříku, a formálně tak dál existují. Tyto firmy by se měly zrušit. Podle expertů ale od toho majitele odrazuje příliš složitý a drahý postup likvidace

14:17
14:27

Zemřel miliardář, podnikatel a filantrop David Koch.

14:29

Loď Ocean Viking provozovaná organizacemi Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée s 356 africkými migranty zakotví na Maltě, běžence převezmou Francie, Německo, Irsko, Lucembursko, Portugalsko a Rumunsko. (ČTK)

14:37

Čína dnes oznámila nová cla na americké zboží, jehož roční hodnota dovozu do země dosahuje zhruba 75 miliard USD (1,75 bilionu korun). Informovala o tom agentura Reuters.

14:39

Jan Hamáček dnes novinářům řekl, že mu poslanecký klub sociální demokracie vyjádřil podporu. Po jednání má podle svých slov jistotu, že členů klubu je nadále 15.

14:48

Srí Lanka po čtyřech měsících ukončila výjimečný stav, který zavedla po sebevražedných útocích o velikonoční neděli, při nichž zahynulo více než 260 lidí. S odvoláním na úřad srílanského prezidenta o tom dnes informovala agentura AP.

14:57

KOH-I-NOOR slaví už 230 let.

15:06

Německá společnost Handtmann investuje 90 milionů eur (2,3 miliardy korun) do nové továrny na východním Slovensku, kde bude vyrábět hliníkové odlitky pro automobilový průmysl.

15:17

Členové hnutí Extinction Rebellion dnes zhruba dvě hodiny blokovali vchod do ministerstva pro místní rozvoj na Staroměstském náměstí. Aktivisté požadovali, aby stát začal neprodleně snižovat emise z fosilních paliv. (ČTK)

15:26

Krátce před začátkem italské fotbalové ligy získala Neapol mexického útočníka Hirvinga Lozana z PSV Eindhoven. Podle italských médií se čtyřiadvacetiletý hráč stal nejdražší posilou v historii klubu. Neapol za něj zaplatila 38 milionů eur.

15:51

České dráhy koupily dvě lokomotivy Taurus za 5,6 milionu eur (zhruba 144 milionů korun). Využívat je chtějí zejména na mezistátních linkách. České dráhy mají ve svém vozovém parku kolem 2000 lokomotiv, z toho přes 30 v mezistátní expresní dopravě. (ČTK)

16:07
16:22

Letošní sklizeň je prakticky u konce, podle Agrární komory ČR bude u obilovin průměrná v porovnáním s posledním desetiletím, horší situace je u řepky. Podle náměstka ministra zemědělství Fialky se aktuálně nepočítá s tím, že by se letos vyplácely kompenzace za sucho tak, jak tomu bylo v předchozích letech. (ČTK)

16:39

Ve věku 79 let dnes zemřel americký miliardář a filantrop David Koch, který patřil spolu s bratrem Charlesem k významným dárcům Republikánské strany a dalších konzervativních organizací. (ČTK)

16:56

Poslanec Lubomír Zaorálek (ČSSD) si vymínil, že v případě jeho nástupu na ministerstvo kultury se bude o rozpočtu resortu na příští rok dál jednat. Novinářům řekl, že téměř jistě peníze chybí, chce ale nejprve podrobně nastudovat kde a kolik. (ČTK)

17:11

Americká centrální banka (Fed) uskuteční patřičné kroky k udržení hospodářského růstu ve Spojených státech. Uvedl to dnes šéf Fedu Jerome Powell. Nedal však jasně najevo, zda Fed příští měsíc přikročí k dalšímu snížení svých úrokových sazeb. (ČTK)

17:28
17:43

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, index PX stoupl o 0,9 procenta na 1045,5 bodu. V týdnu se opět nejlépe vedlo akciím výrobce antivirových programů Avast. Naopak nejvíce oslabily akcie Komerční banky. Předcházející týden české akcie posílily o 1,3 procenta. (ČTK)

18:00

Francouzské úřady zahájily vyšetřování případu amerického finančníka Jeffreyho Epsteina, který před dvěma týdny spáchal ve vazbě newyorské věznice sebevraždu. Chtějí zjistit, zda se ve Francii Epstein nedopustil znásilnění či sexuálních útoků vůči nezletilým dívkám, z nichž jej vinili ve Spojených státech. (ČTK)

18:18

Dánská premiérka Frederiksenová měla ve čtvrtek "konstruktivní rozhovor" s Trumpem. Politici se podle ní shodli na potřebě zvládat společné výzvy v oblasti bezpečnostní politiky. Trump tento týden narychlo zrušil plánovanou zářijovou návštěvu Dánska kvůli tomu, že s ním premiérka nechtěla probrat prodej Grónska. (ČTK)

18:36

Přes vypjaté diskuse, které v posledních týdnech provázely spor o výměnu ministra kultury, se po dnešním jednání poslaneckého klubu ČSSD zdá, že se situace v menší vládní straně zklidnila. Zákonodárci ČSSD dnes vyjádřili podporu předsedovi Janu Hamáčkovi, odejít z klubu se nechystá ani Jaroslav Foldyna. (ČTK)

18:52
19:08

Ruské ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo chargé d'affaires českého velvyslanectví v Moskvě a vyjádřilo důrazný protest proti "zhanobení" pomníku maršála Koněva v Praze. O diplomatickém protestu informovala agentura TASS.

19:24

Ceny ropy se dnes výrazně snižují kvůli obavám z negativních hospodářských důsledků eskalace obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou. Severomořská ropa Brent krátce po 18:00 SELČ ztrácela zhruba dvě procenta na 58,70 dolaru za barel. (ČTK)

19:41

Italská středolevá Demokratická strana a dosud vládní protestní Hnutí pěti hvězd dnes zahájily jednání o případné vládní koalici. Krajně pravicová Liga, jejíž šéf Matteo Salvini vládní krizi rozpoutal, podle průzkumu agentury Tecnè výrazně ztratila voličskou podporu. (ČTK)

19:57

Předsednictvo ČSSD dnes nepodpořilo odchod strany z vlády. Pro opuštění kabinetu hlasovalo 11 ze 42 přítomných představitelů vedení sociální demokracie. Po jednání předsednictva to novinářům řekl předseda sociální demokracie Jan Hamáček. (ČTK)

20:15
20:32

Na Vysočině bude příští rok o Senát za ČSSD usilovat místopředseda strany a nedávný kandidát na ministra kultury Michal Šmarda. Do boje o senátorské křeslo chce vedení strany také vyslat současného místopředsedu Senátu a bývalého šéfa horní komory Milana Štěcha (ČSSD). (ČTK)

20:47

Policisté v souvislosti s festivalem elektronické taneční hudby Mácháč u Doks do dnešního podvečera odhalili 25 drogových deliktů. Ve 20 případech šlo o přestupek a v pěti o trestný čin. (ČTK)

21:03

Osmiletý chlapec ze západoněmeckého města Soest už podruhé během pár dní kolem půlnoci nasedl do matčina automobilu a vydal se na divokou jízdu po nedaleké dálnici. Tentokrát dosáhl rychlosti až 180 kilometrů za hodinu a způsobil nehodu. (ČTK)

21:20

Obchodní konflikt mezi Spojenými státy a Čínou dnes opět nabral na intenzitě. Peking oznámil záměr uvalit nová cla na americké zboží a prezident Spojených států Donald Trump následně vyzval americké firmy k hledání alternativ k podnikání v Číně, včetně přesunu výroby z Číny do USA. (ČTK)

21:40
21:59

V Lakandonském deštném pralese na jihu Mexika vyschlo několik tyrkysových lagun, které do oblasti lákají turisty. Dalším poklesla hladina. Podle odborníků za vysycháním stojí dlouhé období sucha a zvyšující se teploty, napsala dnes agentura AP.

22:17

Z boje o nominaci Demokratické strany do prezidentských voleb v roce 2020 dnes odstoupil člen Sněmovny reprezentantů Seth Moulton. Tento týden je to již druhý demokrat, který kandidaturu na prezidenta vzdal: ve středu tak učinil guvernér státu Washington Jay Inslee. (ČTK)

22:32

Předseda novozélandského parlamentu Trevor Mallard se tento týden zhostil nezvyklé role. Při řízení zasedání zvládl návdavkem kolíbat a mlékem z láhve napájet novorozeného syna jednoho z poslanců vládních labouristů. (ČTK)

22:49

Internetový obchod Amazon měl na svém webu tisíce výrobků, které nesplňují požadavky amerických regulátorů, nebo které svým popisem klamaly zákazníky. Šlo například o helmy pro motorkáře, které neprošly bezpečnostními testy nebo doplňky stravy, které obsahují nelegálně importované léky na předpis. (ČTK)

 

23:06
07:01

Severní Korea ze svého východního pobřeží dnes ráno vypálila do moře "dva neidentifikované projektily", oznámila jihokorejská armáda. Japonská pobřežní stráž podle agentury Reuters uvedla, že zaznamenala odpal severokorejských balistických raket. (ČTK)

07:14

Americký prezident Donald Trump v pátek v reakci na poslední kroky čínské vlády oznámil nové pětiprocentní zvýšení amerických cel na dovoz z Číny. Avizované desetiprocentní clo na čínské zboží v hodnotě 300 miliard dolarů, které má být uvaleno od 1. září, se tak zvyšuje na 15 procent. (ČTK)

Velké přátelství... ale jen naoko. Ve skutečnosti jízlivost – boj, kdo s koho...

07:22

Palubu humanitární lodě Ocean Viking, kterou provozují organizace Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Méditerranée, v pátek večer po více než desetidenním čekání ve Středozemním moři opustilo 356 afrických migrantů. Na otevřeném moři několik desítek kilometrů od Malty osoby převzala loď tamního námořnictva a odvezla je do přístavu. (AFP)

07:28

Brazilský prezident Jair Bolsonaro v pátek podpisem dekretu umožnil nasazení armády do boje s požáry, které se v nebývalém rozsahu rozhořely v Amazonii. Vojáci budou moci zasahovat v přírodních rezervacích, na území původních obyvatel pralesa i v pohraničních oblastech. (ČTK)

07:43

Státy střední a východní Afriky musely kvůli útokům uzavřít přes 9000 škol a 1,9 milionu tamních dětí bylo kvůli násilí donuceno přerušit vzdělávání, uvedl Dětský fond OSN (UNICEF). UNICEF místní úřady a bezpečnostní složky vyzval, aby udělaly, co je v jejich silách, a hrozbu vůči studentům i učitelům zastavily. (AP)

07:59

Nemáme být na co hrdí, ale zase si nesypme popel na hlavu, odsun byl společensky nevyhnutelný, nedalo se to řešit jinak, říká spisovatel a nakladatel Jiří Padevět, který situaci po konci války zmapoval v knize Krvavé léto 45.

 

08:16

Ještěd v Liberci bude ve středu 28. srpna bez proudu kvůli plánované odstávce. Nebude proto celý den jezdit kabinová lanovka a uzavřená bude restaurace na vrcholu kopce. Provozovatelům vadí, že odstávku provádí firma ČEZ Distribuce v hlavní turistické sezoně. Podle mluvčí firmy Soni Holingerové ale nelze vyhovět všem. (ČTK)

08:33

Americké akcie v pátek zaznamenaly široký výprodej a výrazně oslabily. Reagovaly na zostření americko-čínské obchodní války, které vymazalo dřívější zisky umožněné vcelku pozitivním projevem šéfa americké centrální banky (Fed) Jeroma Powella. Oslabil dolar. (ČTK)

08:46

Před odletem do Francie na summit skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 dnes americký prezident Donald Trump opět kritizoval nedávno schválenou francouzskou zvláštní daň pro velké technologické společnosti. Znovu pohrozil, že v reakci na ni by Spojené státy mohly zavést clo na francouzské víno. (Reuters)

Donald Trump

08:59

V pražských Stodůlkách útočník v pátek večer na ulici vážně zranil dva lidi. Zranění byli převezeni do nemocnic, podezřelého muže policie zadržela. Incident se odehrál v ulici Neústupného poblíž metra Luka. ČTK to řekl mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

09:03

Světoví lídři, kteří se dnes sejdou na summitu skupiny zemí G7, jsou rozděleni v názoru na řadu otázek, Francie však doufá, že se jí podaří přimět je najít shodu aspoň v některých z nich. Hledání kompromisů chce podpořit mimo jiné svou vyhlášenou gastronomií. Připravena jsou menu s místními specialitami a víny. (Reuters/AFP)

09:16

Česko by mělo dát v příštím roce na zahraniční rozvojovou spolupráci 1,087 miliardy korun. Je to o 67 milionů nižší částka, než s jakou počítala vláda ve střednědobém výhledu na rok 2018. Dvoustranná pomoc zamíří především do šesti prioritních zemí - do Bosny, Gruzie, Moldavska Kambodži, Etiopie a Zambie. (ČTK)

09:29

Brazilský prezident Jair Bolsonaro v pátek podpisem dekretu umožnil nasazení armády do boje s požáry, které se v nebývalém rozsahu rozhořely v Amazonii. Vojáci budou moci zasahovat v přírodních rezervacích, na území původních obyvatel pralesa i v pohraničních oblastech.

jarvis_5c34d303498e6a73a3fc4fb6.jpeg

09:45

Ruské vesmírné lodi Sojuz s androidem Fjodorem na palubě se dnes ráno nepodařilo v plánovaný čas připojit k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). S odkazem na ruská média o tom informovala agentura AFP.

09:59

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa má v plánu otevřít příští rok v Grónsku nový konzulát. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na ministerstvo zahraničí, podle kterého je tento krok součástí širší arktické strategie Spojených států.

10:15

Střelmistr dnes v 09:27 odstřelil halu tramvajové vozovny v Hloubětíně. Budova měla v havarijním stavu střechu o rozloze 150 krát 100 metrů, která byla neopravitelná. Podle informací Dopravního podniku Praha bylo na likvidaci použito 126 kilogramů trhaviny a budova šla k zemi za deset vteřin. (ČTK)

10:29

Místo vyhřáté stáje mrazivý box. V Dubaji léčí koně kryoterapií.

 

10:46

Počet žáků základních a středních škol v porovnání s minulým školním rokem zřejmě od září vzroste o 17.500. Navzdory mírnému úbytku prvňáků by měl do škol znovu přijít silnější ročník, než z nich v červnu vyšel. (ČTK)

10:57

Stát společně se Středočeským krajem plánuje výstavbu nové silnice mezi Úvaly a Říčany. Ta by měla sloužit jako obchvat stávající silnice druhé třídy, která je přetížená a pro současný provoz nevyhovující. Stavba by měla vyjít na 762 milionů korun. (ČTK)

11:19

Zrušení zpřísněného dozoru nad americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem kvůli možné sebevraždě schválil vězeňský psycholog. S odvoláním na dopis ministerstva spravedlnosti USA o tom dnes informovala agentura Reuters.

Jeffrey Epstein byl původní profesí učitel. Díky svému nadání pro matematiku však většinu kariéry prožil na Wall Street.

11:31

Spolek Mašínův statek - památník tří odbojů chce v Lošanech na Kolínsku vybudovat památník věnovaný odboji a protinacistickému odbojáři, generálmajorovi Josefu Mašínovi. Vzniknout má v Mašínově v rodném statku, který jeho rodina získala od státu zpět před zhruba dvěma lety, řekl ČTK místopředseda spolku Petr Blažek.

11:47

Zvýšení výdajů na příští rok o 17,5 miliardy korun proti červnovému návrhu státního rozpočtu si zatím vyjednala jednotlivá ministerstva. Dalších 492 milionů korun nad rámec výdajů jednotlivých ministerstev půjde na digitalizaci. Deficit rozpočtu by přitom měl zůstat 40 miliard korun.

11:59

Doživotním vězením potrestal americký soud mladého bezdomovce za loňskou vraždu úřadující amatérské mistryně Evropy v golfu Celie Barquínové. Dvaadvacetiletý Collin Richards, který vloni v září španělskou studentku univerzity v Iowě ubodal na hřišti v Amesu, se k činu přiznal. (ČTK)

12:14

 

12:32

Policisté při pátečních kontrolách na festivalu elektronické taneční hudby Mácháč na Českolipsku našli drogy u 49 lidí, v sedmi případech šlo o trestný čin. Zadržený byl dvaadvacetiletý cizinec, který se pokusil oloupit stejně starou ženu. Na webu policie o tom informovala mluvčí Ivana Baláková. (ČTK)

12:43

Téměř tři měsíce strávil ve Spojených státech ve vazbě muž, který si z Jamajky dovezl tři láhve medu. Američtí celníci totiž hustou a lepkavou tekutinu považovali mylně za kapalnou formu drogy metamfetamin, známou v Česku jako pervitin. O případu z přelomu loňského a letošního roku nyní informoval list The Washington Post.

13:02

Íránský tanker s označením Adrian Darya (dříve Grace 1), který je předmětem diplomatické roztržky mezi Washingtonem a Teheránem, změnil trasu a už nesměřuje do Řecka, nýbrž do Turecka. Vyplývá to z aktuálních údajů serveru Marine Traffic, podle kterých pluje do přístavu Mersin na jihu země, upozornila agentura Reuters.

13:13

Ruská armáda dnes vyzkoušela dvě balistické střely Siněva a Bulava vypálené z ponorek v Severním ledovém oceánu a v Barentsově moři. S odkazem na vyjádření ministerstva obrany o tom informovala agentura Reuters.

13:32

TikTok má celou řadu úskalí, všechno, co děti sdílí, je veřejné. Vaše dítě pak mohou kontaktovat lidé, kteří po něm budou chtít materiály, které nebudou úplně v pohodě, upozorňuje odborník na internetovou bezpečnost Martin Kožíšek.

 

13:47

Kajakář Josef Dostál získal na mistrovství světa v Szegedu stříbro na kilometru a vybojoval účastnické místo na olympijských hrách v Tokiu. Obhájce bronzové medaile v závěru podlehl jen domácímu Bálintu Kopaszovi. Třetí dojel dlouho vedoucí Portugalec Fernando Pimenta.

14:02

Bývalý španělský král Juan Carlos byl v pátek přijat do nemocnice kvůli plánované operaci srdce. Samotný zákrok podstoupí v neděli v jedné z madridských klinik, informovala dnes agentura AP.

14:29

Tchaj-wan dnes dopoledne SELČ zasáhl tajfun Bailu, kvůli kterému země zrušila stovky letů a evakuovala část obyvatel. Bez elektřiny se ocitlo 30.000 domácností, jih ostrova postihly záplavy. Vítr dosahoval rychlosti 137 kilometrů za hodinu, napsala agentura Reuters.

14:49

Summit skupiny vyspělých světových ekonomik G7 bude složitou zkouškou jednoty a solidarity. Po příjezdu do jihofrancouzského letoviska Biarritzu, kde dnes večer vrcholná schůzka začne neformální večeří, to řekl předseda Evropské rady Donald Tusk. (ČTK)

jarvis_5cacd162498ec2457187b78f.jpeg

14:59

Kajakář Josef Dostál získal na mistrovství světa v Szegedu stříbro na kilometru a vybojoval účastnické místo na olympijských hrách v Tokiu. Obhájce bronzové medaile v závěru podlehl jen domácímu Bálintu Kopaszovi a zajistil si již desátý cenný kov ze světových šampionátů, z toho sedmý individuální.

15:16

Tisíce lidí se dnes sešly na protestu proti summitu skupiny vyspělých světových ekonomik G7, který začne večer v jihofrancouzském městě Biarritz. Odpůrci globalizace, ekologičtí aktivisté i několik desítek příznivců francouzského protivládního hnutí žlutých vest se sešli v městečku Hendaye u španělské hranice. (ČTK)

15:30

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis požádal při čtvrteční návštěvě Paříže francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o zapůjčení části dekorativního vlysu z chrámu Parthenón, jež je uložen v muzeu Louvre v Paříži. Příležitostí k zápůjčce jsou oslavy dvousetletého výročí řecké nezávislosti plánované na rok 2021. (AFP)

15:45

Fotbalisté Chelsea vyhráli 3:2 na hřišti Norwiche a ve třetím kole anglické ligy se dočkali prvního vítězství pod vedením trenéra Lamparda. Domácímu nováčkovi k bodovému zisku nepomohl ani zásah Pukkiho, který pátým gólem ve třech úvodních zápasech vyrovnal rekord Premier League. (ČTK)

16:00

V centru Drážďan se dnes brzy odpoledne k plánované protirasistické demonstraci za toleranci sešlo zatím až 20 000 lidí, kteří vytvořili manifestační průvod. Informovala o tom agentura DPA.

16:18

Němečtí vědci přišli se zjištěním, které je pro rodiče dobrou a zároveň špatnou zprávou: mít děti je učiní šťastnějšími, ale až ve chvíli, kdy potomci odejdou z domu. Píše o tom britský deník The Times.

16:36

Umělá inteligence pomáha bojovat s požáry - předtím, než začnou.

16:51

Írán otestoval novou raketu. Podle agentury Reuters to dnes bez dalších podrobností oznámil představitel íránských revolučních gard. Ve čtvrtek Teherán veřejně představil systém protivzdušné obrany vlastní výroby podobný ruskému S-300.

17:06

Britský premiér Johnson po příjezdu na summit skupiny zemí G7 zopakoval, že si nepřeje odchod Británie z Evropské unie bez dohody. Předsedu Evropské rady Tuska vyzval, aby mu s hledáním dohody pomohl. Tusk a Johnson se v neděli sejdou k dvoustrannému jednání. (ČTK)

17:21

Rumunská vládnoucí Sociálnědemokratická strana potvrdila premiérku Vioricu Dancilaovou jako stranickou kandidátku do prezidentských voleb. Podle průzkumů má však největší šanci na vítězství s výrazným náskokem stávající centristický prezident Klaus Iohannis.

17:36
17:50

Třináctiletý chlapec se proháněl po severoněmeckém Hannoveru v otcově SUV. Informovala o tom dnes místní policie. Hoch ignoroval výzvy k zastavení a po honičce s policií vrazil do policejního vozu postaveného do cesty. (ČTK)

18:05

Ministerstvo zemědělství uvolnilo od roku 2015 na omezení následků sucha 30 miliard korun, uvedl dnes na Zemi živitelce ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). (ČTK)

18:20

Italské město Cabras na západě Sardinie dnes k moři vyslalo takzvané strážce písku. Jsou to pracovníci, kteří mají upozorňovat na krádeže písku a další porušování pravidel na pláži. Zlodějů písku totiž v poslední době na ostrově přibývá, napsala agentura AFP.

18:35

Deset opozičníků bylo dnes zatčeno cestou na manifestaci pořádanou v centru Moskvy u příležitosti svátku ruské státní vlajky. S odvoláním na opoziční aktivisty o tom dnes informovala agentura Interfax.

18:50

Nová streamovací platforma Disney+ poodhalila část nabídky pro své budoucí předplatitele. Mezi nabízenými snímky bude i "live-action" remake animované pohádky Lady a Tramp.

19:05

Asi 50 demonstrantů s prapory Dělnické strany sociální spravedlnosti a organizace Česká Plzeň se dnes odpoledne pokusilo zastavit duhový průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí Pilsen Pride. (ČTK)

19:20

Několik lidí dnes částečně očistilo památník maršála Ivana Koněva v Praze 6. Podle zpravodaje ČTK na místě zmizel z podstavce nápis "Ne krvavému maršálovi, nezapomeneme" a letopočty včetně roku 1968.

19:34

Jeden z lékeřů, kteří zasahovali na místě výbuchu ve vojenském skladu v Rusku, měl v těle radioktivní isotopy. Podle Moskvy za to může jeho strava, která se prý skládala z radioaktivních mořských plodů, konkrétně "fukušimských krabů".

 

19:51

Český koulař Tomáš Staněk obsadil ve skvělé konkurenci na Diamantové lize v Paříži páté místo ve svém nejlepším letošním výkonu 21,30 m. Zajistil si tak účast ve finále, které se uskuteční 6. září v Bruselu. Soutěž koulařů vyhrál novozélandský mistr světa Tomas Walsh výkonem 22,44 m. (ČTK)

20:04

Bývalý španělský král Juan Carlos se dnes v nemocnici podrobil operaci srdce a byly mu aplikovány tři bypassy. Zákrok byl úspěšný a bez komplikací, uvedla mluvčí nemocnice na madridském předměstí Pozuelo de Alarcón. (ČTK)

20:19

Biatlonistka Lucie Charvátová získala na letním mistrovství světa v Raubiči zlato ve sprintu. Česká reprezentantka, jež už v pátek načala medailovou sbírku stříbrem v supersprintu, se dnes v Bělorusku o titul podělila s Ruskou Jekatěrinou Glazyrinovou. (ČTK)

20:34

Policisté proti protestujícím v Hongkongu opět použili slzný plyn.

 

20:49

Symfonický orchestr Českého rozhlasu neodjede koncertovat do Číny, kde měl vystupovat během letošního října. Čínská strana nedala české agentuře, která měla celou akci organizovat, příslušná povolení. (ČTK)

21:04

Proti antikapitalistickým demonstrantům ve Francii, kde se koná summit G7, použila policie vodní děla.

21:19

V přímořském letovisku Biarritz na jihozápadě Francie dnes oficiálně začal třídenní summit skupiny vyspělých světových ekonomik G7 večeří státníků. Jednat mají mimo jiné o mezinárodním obchodě, ochraně klimatu a aktuálních bezpečnostních hrozbách a ozbrojených konfliktech.

21:36

Knírky se vrací zpátky do módy.

21:52

Fotogalerie: Do Francie se sjely politické špičky. Na summit G7 dohlédnou tisíce policistů. Foto: Reuters

22:07

Někteří zahrádkáři v posledních týdnech zaznamenávají zvýšený počet mravenců. Objevily se i případy, kdy se tento hmyz nastěhoval do lidských obydlí a založil tam hnízda. Podle entomologů sice nyní krátkodobě mravenců přibylo, přemnožení ale nejsou a jejich přínosy na zahrádkách převažují.

22:22

Závěr letošního srpna bude horký, pak začnou teploty klesat. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

22:39

Bývalý rozhodčí Marco Rodríguez, jenž řídil slavné vítězství Německa 7:1 nad Brazílií v semifinále mistrovství světa 2014, nevydržel ve svém prvním trenérském angažmá ani týden. (ČTK)

23:00

Na jihovýchodě Turecka začalo fungovat společné turecko-americké operační centrum, které má koordinovat ustavení bezpečnostní zóny na severu Sýrie. Podle státní agentury Anadolu to dnes uvedl turecký ministr obrany Hulusi Akar. (ČTK)

23:20

Podle Carmen Reinhartové, ekonomky z Harvardu, by situace v Honkongu mohla způsobit světovou recesi. 

23:41

Než se proslavil jako Sulu ze Star Treku, herec George Takei byl za války internován v japonském táboře. "Strávil jsem tam čtyři roky," vypráví.

23:59

Google po několikaměsíčním testování nové funkce zpřístupnil novou pěší navigaci pro lidi trpící orientačním nesmyslem. Pod anglickým označením Live View a českou zkratkou RR pro rozšířenou realitu začaly mapy od Googlu nabízet jednodušší orientaci v neznámém městském prostředí.

07:01

Na jihovýchodě Turecka začalo fungovat společné turecko-americké operační centrum, které má koordinovat ustavení bezpečnostní zóny na severu Sýrie. Podle státní agentury Anadolu to dnes uvedl turecký ministr obrany Hulusi Akar. (ČTK)

07:16

Většina českých spotřebitelů neví, jaké služby navíc jim nabízí jejich dodavatel elektřiny nebo plynu. Poskytované výhody svého prodejce zná pouze 38 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu portálu Ušetřeno.cz, který má ČTK k dispozici.

07:29

Tetování psů nemá nic společného s přirozenou péčí. Odmítáme i barvení drápků nebo vyholování psů, u kterých to nemá žádný význam, říká majitelka psího salonu a veterinární technička Adéla Trepáková. Češi se podle ní starají o srst zvířat čím dál lépe.

07:45

České banky poskytly v prvním pololetí 2019 lidem 36.000 hypotečních úvěrů za celkem 80,8 miliardy Kč. Proti stejnému období loni to bylo o 11 300 hypoték a dvacet miliard korun méně. Vyplývá to z dat zveřejněných na stránkách ministerstva pro místní rozvoj. (ČTK)

07:59

Týnec nad Sázavou na Benešovsku chystá tři vrty, které pomohou lidem v místních částech Pecerady, Podělusy a Kostelec při nedostatku vody. Z nových studní budou moci v případě nouze čerpat vodu, řekl ČTK starosta Martin Kadrnožka (Volba pro město).

08:17

Společnost Hydroma z Uherského Brodu na Uherskohradišťsku vykázala za loňský rok tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží zhruba 227,4 milionu korun. Meziročně je to přibližně o 40 milionů korun méně. Zisk firmy, která se zabývá výrobou a prodejem hydraulických systémů, loni přesáhl 11,8 milionu korun. (ČTK)

08:27

Všechna hlavní britská letiště musí do konce roku 2022 instalovat 3D zařízení pro detekci zavazadel. Požaduje to britská vláda. Poukazuje přitom na to, že tato technologie posílí bezpečnost, urychlí kontroly před nástupem do letadla a mohla by také ukončit restrikce na cestování s tekutinami a notebooky, píše zpravodajský server BBC.

08:45

Vrak Titaniku se rozpadá. Dokazují to videa pořízená potápěčskou expedicí.

09:00

Provozovatelé námořních lodí plující pod českou vlajkou budou muset pojišťovat členy své posádky. Pojištění by mělo námořníky ochránit v případě nevyplacení mezd či nezajištění dalších povinností ze strany provozovatele. Počítá s tím návrh novely zákona o námořní plavbě, který v pondělí projedná vláda. (ČTK)

09:16

Počet specializovaných dětských kanálů na českém trhu se za poslední čtyři roky zvýšil o polovinu na zhruba 15 stanic. Sledovanost programů pro děti přitom v létě roste až na dvojnásobek. Vyplývá to z údajů distribuční společnosti Axocom. (ČTK)

09:32

Dosavadní jednání na summitu skupiny vyspělých světových ekonomik G7 v jihofrancouzském Biarritzu byla velmi dobrá. Na twitteru to dnes napsal americký prezident Donald Trump. Zároveň kritizoval "falešná a nechutná" média, která podle něj před vrcholnou schůzkou nepravdivě informovala o napětí mezi sedmi zeměmi skupiny. (ČTK)

09:45

Cibule stojí v obchodech dvojnásobek než loni, o více než polovinu zdražily květák, brambory a zelí. Kromě zeleniny ale spotřebitelé platí více také za vepřové maso, pečivo a těstoviny. Proti loňskému červenci naopak zlevnily máslo, vejce, cukr a ovoce. Vyplývá to z červencových průměrných cen, které zveřejnil Český statistický úřad. (ČTK)

09:58

Úřad pro zahraniční styky a informace i Bezpečnostní informační služby odmítají poslanecký návrh, který má kromě jiného umožnit širší využití bankovní identity. Lidé by podle něj mohli pro ověřený přístup k elektronickým službám veřejné správy identitu, se kterou se přihlašují do internetového bankovnictví.

10:14

Britský premiér Boris Johnson se nedávno dotázal generálního prokurátora Geoffreyho Coxe, zda by bylo možné před říjnovým termínem brexitu na pět týdnů zablokovat jednání Dolní sněmovny, aby nemohla zabránit odchodu z EU bez dohody. S odkazem na uniklý vládní e-mail o tom informoval nedělník The Observer.

Boris Johnson

10:30

Británie bude mít po odchodu z Evropské unie se Spojenými státy velkou obchodní dohodu, kterou bude možné uzavřít rychle. Před schůzkou s britským premiérem Borisem Johnsonem na okraj summitu skupiny vyspělých ekonomik G7 v jihofrancouzském Biarritzu to dnes řekl americký prezident Donald Trump. (ČTK)

10:47

Hongkongská policie dnes uvedla, že po sobotních střetech s demonstranty zatkla 29 lidí. Protestující po bezpečnostních složkách házeli cihly a zápalné láhve a policie dav rozháněla slzným plynem. Poloautonomní velkoměsto pod čínskou správou dnes čekají další protestní pochody, napsala agentura Reuters.

11:00

Jeden člověk zemřel a čtyři lidé utrpěli zranění při noční nehodě osobního auta nedaleko Kokšína na Klatovsku. V autě cestovalo pět lidí, všichni cizinci. Na místě zemřel spolujezdec ze zadního sedadla. ČTK to dnes sdělila policejní mluvčí Dagmar Brožová.

11:13

Česká armáda pořídí americké bojové i víceúčelové vrtulníky Viper a Venom. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) je kombinace dvou strojů vhodnější než pořízení pouze víceúčelových vrtulníků Black Hawk.

11:30

Ekologické organizace Hnutí Duha, Zelený Kruh a Greenpeace chtějí od nově ustavené uhelné komise v horizontu zhruba jednoho roku jasné doporučení konkrétního data konce uhelných zdrojů v Česku. ČTK to řekl ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh, který je jejím členem.

11:46

Úřady musely v sobotu kvůli lesnímu požáru na řeckém ostrově Samos dočasně evakuovat na 1000 lidí z pěti hotelů. Několik desítek lidí musela odvést pobřežní stráž z pláží, protože je na pobřeží uvěznil hustý kouř, uvedla agentura DPA. Oheň byl dnes ráno po celonočním úsilí hasičů již převážně pod kontrolou.

12:01

Ve Vltavě u Podolského nábřeží v Praze 2 byly dnes dopoledne nalezeny dva podezřelé předměty, pravděpodobně granáty. Na místě nyní zasahuje policejní pyrotechnik. Na nábřeží je uzavřený chodník pro cyklisty a pěší. Vyplývá to z informací, které na svém webu zveřejnil pražský magistrát. (ČTK)

12:18
12:30

Závazky vyplývající ze závěrečného prohlášení loňského summitu skupiny vyspělých ekonomik G7 v Kanadě nejlépe splnila Evropská unie, nejhůře naopak Itálie. Vyplývá to ze studie týmu vědců z univerzity v Torontu, kterou dnes představili na vrcholné schůzce G7 v jihofrancouzském Biarritzu. (ČTK)

12:44

Policie zadržela padesátiletého muže z Českých Budějovic, který podle ní podvodem vylákal z lidí tři miliony korun. Peníze získával pod záminkou, že za ně výhodně nakoupí auta, vymění je za eura nebo koupí nemovitost. Podvedl takto čtyři desítky lidí, uvedla dnes policie na svém webu. (ČTK)

13:00

Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) loni druhým rokem po sobě zvýšil počet přepravených lidí. Zatímco předloni tramvaje a autobusy DPMO měly na svém kontě 55,862 milionu cestujících, loni jich bylo 57,501 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy DPMO. (ČTK)

13:14
13:34

Desítky tisíc lidí dnes i přes silný déšť vyšly do ulic Hongkongu při plánovaném prodemokratickém pochodu, během kterého se udály střety demonstrantů s policií. Ta proti davu použila slzný plyn a vodní děla, napsala agentura Reuters. Hongkongská policie také uvedla, že po sobotních střetech zatkla 29 lidí.

13:48

Vojenská koalice vedená Saúdskou Arábii dnes sestřelila bezpilotní letoun vyslaný jemenskými šíitskými povstalci známými jako Húsíové, který mířil na saúdskoarabskou leteckou základnu. S odkazem na vyjádření představitele koalice o tom informovala agentura Reuters.

14:02

Švédskou aktivistku za ochranu klimatu Gretu Thunbergovou dělí na její cestě přes Atlantický oceán od New Yorku již méně než tisíc námořních mil (1852 kilometrů). V sobotu večer to ve videu z paluby lodi Malizia 2 zveřejněném na instagramu uvedl kapitán lodi Pierre Casiraghi. (ČTK)

14:20

Při domácím porodu zemřel v noci na dnešek v malé obci na pomezí jižního Plzeňska a Domažlicka novorozenec. Zdravotníci byli přivoláni k resuscitaci novorozeného dítěte. O jeho oživení se pokoušeli desítky minut. Lékařka ale musela nakonec konstatovat smrt, řekla ČTK mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

14:33

Policie obvinila osmnáctiletého muže z pokusu o vraždu v pražských Stodůlkách, který v pátek večer v místním parku vážně zranil dva lidi. Kriminalisté zároveň podali podnět státnímu zástupci k vypracování návrhu na vzetí obviněného do vazby. (ČTK)

14:45

Americký prezident Donald Trump dnes podpořil snahu francouzského prezidenta Emmanuela Macron řešit krizi kolem Íránu, zároveň ale zdůraznil, že Spojené státy mají v této oblasti svou vlastní iniciativu. Trump ale popřel, že by na jednání G7 hovořil o pověření Macrona deeskalací situace v Íránu. (ČTK)

Donald Trump

15:03

Ministerstvo dopravy poskytne na zajištění autobusové dopravy v Jihomoravském kraji 100 milionů korun. Kraj se za to naopak vzdá stejné částky, kterou měl dostat od ministerstva financí na opravy silnic druhé a třetí třídy, nahradí ji z vlastních zdrojů. Vyplývá to z materiálu, který v pondělí projedná vláda. (ČTK)

15:17

Desetitisíce muslimských Rohingů dnes pokojně manifestovaly v největším uprchlickém táboře na světě v Bangladéši při příležitosti dvouletého výročí od jejich vyhnání z většinově buddhistické Barmy. Při nedávné snaze OSN navrátit několik tisíc uprchlíků do jejich vlasti všichni odmítli. (ČTK)

15:26

Šance, že se Británii nakonec podaří Evropskou unii opustit na základě dohody, se zvýšila. Řekl to dnes britský premiér Boris Johnson. V posledních dnech, kdy mimo jiné navštívil německou kancléřku a francouzského prezidenta, Johnson prý zaznamenal změnu nálady v EU.

Fotografie způsobila na sociálních sítích rozruch. Johnson však měl nohu na stole jen vteřinu a  na výzvu Macrona.

15:42

Vládní ČSSD má zájem o vedení sněmovního výboru pro sociální politiku, kde je neobsazené místo poté, co se předsedkyně výboru Radka Maxová stala novou poslankyní Evropského parlamentu. Sociální demokracie by se po jmenování předsedy zahraničního výboru Lubomíra Zaorálka ministrem kultury nebránila změnám v obsazení sněmovních výborů. (ČTK)

16:01

Americký prezident Donald Trump lituje, že cla na čínské zboží nezvýšil ještě výrazněji. Takto má být podle prohlášení Bílého domu chápáno dřívější neurčité vyjádření prezidenta o "pochybnostech" v souvislosti s eskalací obchodního sporu s Čínou.

16:16
16:35

Nižší rozpočet ministerstva obrany může vést k časovému posunutí některých akvizic, řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Ministerstvo obrany dostalo na příští rok o 800 milionů korun méně, než počítaly dlouhodobé plány. Podle Metnara to nebude znamenat škrty v resortu, víceleté projekty ale mohou být v čase posunuty. (ČTK)

16:52

Při srážce helikoptéry a ultralehkého letadla zemřelo na španělském středomořském ostrově Mallorca nejméně pět lidí, uvedly tamní úřady. Zatím není známo, jaké národnosti jsou oběti. (ČTK)

17:13

Šedesátiletý Čech a 35letý Íránec utonuli při potápění v podvodní jeskyni na řeckém ostrově Karpathos v jihovýchodní části Egejského moře. Jejich těla dnes vyprostila speciální jednotka řeckého námořnictva. (ČTK)

17:32

Chán al-Chalílí je největším trhem v islámské části Káhiry. Ve spleti uliček jsou k dostání starožitnosti, koření, keramika a nepřeberné množství suvenýrů. V recenzích cestovatelů často panuje názor, že pokud jste nenavštívili trh u Husajnovy mešity, jako kdybyste v Káhiře ani nebyli. Doporučení zní pozor na osobní věci a při vyjednávání ceny se nebojte navrhnout klidně jen polovinu částky, kterou nabízí prodejce.

 

 

17:53

Úřady v Barceloně dnes nařídily evakuaci jedné z populárních místních pláží kvůli zprávám o možné přítomnosti výbušniny. Uzavírku způsobil podezřelý předmět nalezený na dně moře asi 25 metrů od břehu. Vše prý nasvědčuje tomu, že jde o velmi starou leteckou nálož, spekuluje se o tom, že pochází z doby španělské občanské války, která zemí zmítala v letech 1936 až 1939. (ČTK)

18:15

S ohledem na mohutné požáry v oblasti jihoamerické Amazonie se chtějí státy G7 dohodnout na rychlé pomoci zasaženým zemím. Řekl to dnes francouzský prezident Emmanuel Macron na okraj summitu sedmi ekonomicky vyspělých zemí světa. Kolumbie už dnes požádala mezinárodní společenství o podporu. (ČTK)

18:35

V živočišné říši je soužití jedinců stejného pohlaví poměrně běžné. Například stejnopohlavní pár tučňáků se často ujímá opuštěných vajíček. „Na začátku dvacátého století to vzbudilo velký rozruch, jelikož byli tučňáci dáváni jako vzor heterosexuálního partnerství v říši zvířat,“ říká v rozhovoru evoluční bioložka Lenka Příplatová. V biologii podle ní neexistují pevně stanovené hranice.

18:53

Zlepšit práva českých spotřebitelů při přeshraničních nákupech i platbách by měla novela zákona o ochraně spotřebitele. Má lépe zakotvit, upřesnit a sjednotit pravomoci a postupy dozorových orgánů ve všech zemích EU, aby mohly efektivně protiprávní jednání vůči spotřebitelům odhalovat a trestat. Normu, která se váže na evropské předpisy, předkládá na pondělní jednání vlády ministerstvo průmyslu a obchodu. (ČTK)

19:14

Krajský soud v Praze v pondělí ráno vynese verdikt nad manželskou dvojicí Jaroslavem a Evou Fröhlichovými, která je spolu s jejich známým Milanem Trokanem obžalována z prodeje několika desítek falešných obrazů. Mezi jejich oběťmi byla podle obžaloby i herečka Jiřina Bohdalová či přerovský exekutor René Mohyla. Trojice prodala falešné obrazy za 30 milionů a nabízela další za 56 milionů korun.

19:35
19:57

Dva izraelské drony dnes brzy ráno havarovaly na jižním předměstí Bejrútu, které je baštou radikálního hnutí Hizballáh. Incident odsoudil libanonský premiér Saad Harírí, podle kterého se drony dají považovat za otevřený útok na svrchovanost Libanonu. Izraelská letadla v sobotu večer zároveň udeřila poblíž syrské metropole Damašku na íránské síly. (ČTK)

20:24

Poslední tři měsíce dělali brazilští včelaři jinou práci, než jaké by roční doba odpovídala. Místo starání se o své úly se museli ve velkém zbavovat uhynulých včel, během čtvrt roku šlo o celkem 500 milionů. Podobné zprávy hlásí včelaři po celém světě, výjimkou není ani Česko.

20:56

Pět měsíců starý zákon, který změnil fungování směnáren, měl za cíl omezit nekalé praktiky umožňující některým provozovnám prodávat cizincům koruny v nevýhodném kurzu nebo s přemrštěnými poplatky. Nová pravidla pro fungování směnáren snížila počet stížností na polovinu, na hodnocení je ale brzy, zní z ČNB.

21:27

V jednom z bytů v panelovém domě na Moravském Předměstí v Hradci Králové se dnes vpodvečer zabarikádoval ozbrojený muž. S přivolanou policií odmítal komunikovat, proto do bytu vnikla zásahová jednotka, která muže zadržela. Incident se obešel bez zranění. Kvůli zásahu policie bylo z domu přechodně evakuováno několik desítek osob. (ČTK)

21:56

Ruské tajné služby mohly podle německého magazínu Der Spiegel stát za páteční vraždou gruzínského občana v Berlíně. Je to jedna z vyšetřovacích verzí. Oběť totiž měla blízko ke gruzínským tajným službám a už v minulosti se někdo pokoušel o její život. Další, i když méně pravděpodobnou vyšetřovací verzí je to, že vražda souvisí s organizovanou kriminalitou. (ČTK)

22:27

Jemenští šíitští povstalci známí jako Húsíové vypálili deset balistických raket na letiště v saúdskoarabském pobřežním městě Džizán. Agentuře Reuters to řekl vojenský mluvčí Húsíů, podle kterého si útok vyžádal desítky obětí. Mluvčí saúdskoarabské koalice bojující proti povstalcům informaci o obětech nepotvrdil a uvedl, že koaliční síly zneškodnily šest povstaleckých střel. (ČTK)

23:02