On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
06:44

Francie celosvětově zůstává nejoblíbenější turistickou destinací. Loni do země podle vládních údajů přijelo 89,4 milionu návštěvníků, meziročně o tři procenta více, což představuje nový rekord. Kabinet si podle francouzských médií předsevzal, že od nynějška do konce roku 2020 jich země přivítá 100 milionů.

07:00

Česká reprezentace se po deseti dnech mistrovství světa v ledním hokeji drží na druhém místě skupiny B.

07:18

Americký prezident Donald Trump na twitteru pohrozil Íránu zničením: "Pakliže chce Írán bojovat, bude to oficiální konec Íránu. Už nikdy nehrozte Spojeným státům". Trump tak zvýšil obavy z možného ozbrojeného konfliktu v době stoupajícího napětí mezi Washingtonem a Teheránem.

07:36

Hokejisté St. Louis zvítězili na ledě San Jose 5:0, v sérii vedou 3:2 na zápasy a jedna výhra je dělí od postupu do finále NHL. Hattrickem se v neděli blýskl Jaden Schwartz, který dal v letošním play off 12 branek a v tabulce střelců vystřídal na druhém místě Tomáše Hertla. Český útočník z utkání po druhé třetině odstoupil.

07:51

Žáky základních a středních škol v Česku v týdnech, které zbývají do konce školního roku, čekají filmové projekce, workshopy, semináře nebo debaty s novináři a odborníky na mediální témata. Na školách dnes začíná třetí ročník Týdnů mediálního vzdělávání, které v rámci programu Jeden svět na školách pořádá organizace Člověk v tísni a které mají zlepšit mediální gramotnost žáků.

08:11

Prezidentské funkce se dnes na Ukrajině ujímá herec a podnikatel Volodymyr Zelenskyj. Jedenačtyřicetiletý vítěz druhého kola hlasování, v němž 21. dubna výrazně porazil dosluhující hlavu státu Petra Porošenka (53), do úřadu vstupuje po rozpadu dosavadní vládní koalice.

08:26

Pět katalánských politiků, kteří jsou souzeni s několika dalšími Katalánci kvůli separatismu a kteří jsou už přes rok ve vazbě, bude dnes nakrátko převezeno do španělského parlamentu. Koncem dubna totiž byli čtyři z nich zvoleni poslanci a jeden senátorem. Dnes si tato pětice v parlamentu osobně vyřídí formality ke svým mandátům a pak se vrátí do vazby. V úterý je policie opět dočasně převeze na ustavující zasedání parlamentu.

08:46

Venezuelská armáda začala v některých oblastech země dohlížet na prodej benzinu. V posledních dnech se totiž začaly v řadě venezuelských měst, včetně metropole Caracasu, tvořit u čerpacích stanic i kilometrové fronty kvůli nedostatku benzinu. Panují tak obavy, že by napjatá atmosféra mohla přerůst v násilnosti, uvedla v noci na dnešek agentura Reuters.

09:01
09:16

Společnosti TON z Bystřice pod Hostýnem, která je jedním z předních světových výrobců ohýbaného nábytku, loni tržby za prodej vlastních výrobků, služeb a zboží klesly meziročně o 78,5 milionu na necelých 766,7 milionu korun. Firma vykázala také nižší zisk. Zatímco v roce 2017 činil 43,6 milionu, loni byl zhruba 28,1 milionu korun.

09:26

Při vězeňské vzpouře v Tádžikistánu přišlo o život 32 lidí včetně tří dozorců. Vězni byli odsouzeni za příslušnost k teroristické organizaci Islámský stát (IS). S odvoláním na tádžické ministerstvo spravedlnosti o tom dnes informovala agentura TASS.

09:43

Tenistka Karolína Plíšková po triumfu na turnaji v Římě poskočila na druhé místo světového žebříčku. Sedmadvacetiletá hráčka se posunula díky zisku nejcennějšího antukového titulu v kariéře oproti předchozímu týdnu o pět míst.

09:59

Řidič hasičské cisterny Petr Matějíček přiznal dnes u šumperského soudu vinu a projevil lítost za loňskou tragickou nehodu při zásahu na Šumpersku. Při střetu zemřel jeho kolega, on sám přišel o nohu. Při nehodě se zranili také další jeho dva kolegové i řidič osobního auta, se kterým se cisterna střetla. Matějíček je obžalován z usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, hrozí mu až šest let vězení.

10:14
10:26

Frekventovaná modrá turistická cesta Obřím dolem na Sněžku v úseku od kapličky do Obřího sedla je uzavřená. Dřevěný mostek v Rudné rokli na jihozápadním svahu Sněžky nevydržel nápor sněhu. Oprava proběhne v příštích týdnech.

10:42

Nově zvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na slavnostní schůzi parlamentu složil prezidentskou přísahu a bezprostředně po své inauguraci poslancům oznámil, že sněmovnu rozpouští. Řekl rovněž, že během dvou měsíců uvolní z funkce ministra obrany, šéfa tajné služby SBU a generálního prokurátora.

11:00

Celoroční zisk irských aerolinek Ryanair se snížil na čtyřleté minimum. Firma navíc varovala, že v novém finančním roce by mohl zisk opět klesnout, a to mimo jiné kvůli potížím s letouny Boeing 737 MAX a kvůli připravovanému odchodu Británie z Evropské unie. Informovala o tom agentura Reuters.

11:16

Do Národního rozvojového fondu, kam by měly podle návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO) přispívat banky, by příští rok při jeho vzniku mohly banky odvést asi šest miliard korun. Vznik fondu a případné příspěvky by nyní měla projednat pracovní skupina. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Dodal, že na vzniku pracovní skupiny se dnes dohodl na setkání se zástupci bank.

11:27

Tisíce domácností na jihovýchodě Prahy byly v neděli večer bez proudu. Přesné číslo postižených zákazníků není známo, ale pravděpodobně nepřesáhlo 20.000. Výpadek se týkal například Kolodějí, Jižního Města a malých částí Prahy 9 a 10. Na vině byla porucha na vedení, zásobování bylo kompletně obnoveno po 23:00.

11:39

První desítky zaměstnanců plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel, jež jsou v insolvenčním řízení, dnes požádaly úřad práce o vyplacení dlužných mezd za březen a duben. V sídle podniku funguje od dneška do středy mobilní pracoviště úřadu, na němž by se mělo postupně vystřídat téměř 600 zaměstnanců firmy, která od ledna nevyrábí.

11:58

J&T Bance, která poskytuje služby privátního bankovnictví, klesl loni meziročně čistý zisk o pět procent na 2,08 miliardy Kč. Bilanční suma banky vzrostla loni o pět procent na 150,1 miliardy Kč. Celkem bankám a spořitelnám v Česku loni stoupl podle dat České národní banky čistý zisk meziročně o devět procent na 82,1 miliardy korun.

12:17

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v prvním čtvrtletí poskytly klientům prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 49,2 miliardy Kč, což je o 1,6 procenta meziročně více. O 1,8 procenta stouplo financování podnikatelských investic leasingem či úvěry, o 9,7 procenta kleslo financování domácností úvěry či leasingem a o 5,2 procenta rostla financování provozu firem factoringem.

12:29

V pátek ráno by mělo skončit dopravní omezení na dálnici D1 před Prahou. V úterý firma ještě zahájí opravu přejezdu středního dělicího pásu na kilometru 9,5 a postupně demontuje dočasná betonová svodidla.

12:45
13:01

Ve věku 47 let náhle zemřel Petr Michálek, zakladatel společnosti Pemic Books a značek Knihcentrum.cz a Audiotéka.

staLlenA soubor jfif

13:11

Pražský dopravní podnik (DPP) zahájí geologický průzkum, kterým začne stavba trasy metra D z Pankráce do Písnice. Rozhodli o tom dnes pražští radní. Zároveň schválili záměr výstavby nové trasy. Průzkum vyjde na 1,58 miliardy korun. Stavby, které při něm vzniknou, budou součástí nové trasy. DPP musí ještě vyřešit problém s některými chybějícími pozemky, například v Písnici.

13:22

Míra nezaměstnanosti na Slovensku se poprvé od vzniku státu v roce 1993 dostala pod hranici pěti procent. V dubnu klesla na 4,90 procenta z 5,03 procenta v březnu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo slovenské ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, jež v zemi řídí úřady práce.

13:36

Ruský prezident Vladimir Putin nemá v plánu žádný kontakt s nově zvoleným ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Agentuře Tass to dnes řekl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Z jeho slov vyplynulo, že Putin nehodlá Zelenskému k uvedení do funkce ani blahopřát, stejně jako mu negratuloval po dubnovém volebním vítězství.

Zelenskyj

13:48

Vedle kongresového centra Aldis v Hradci Králové se připravuje stavební jáma, nad níž vznikne budova nové regionální centrály Československé obchodní banky (ČSOB). Práce začaly v prosinci, hotovo by mělo být na přelomu příštího a přespříštího roku. Zprovoznění centrály je naplánované na první pololetí roku 2021.

13:59

ČSSD je připravena podpořit státní rozpočet na příští rok, pokud se koalice dohodne na podrobnostech. Novinářům to dnes řekl předseda sociální demokracie, ministr vnitra Jan Hamáček. Ocenil, že ministerstvo financí po dohodě s premiérem Andrejem Babišem (ANO) dnes první návrh rozpočtu představilo.

14:12

Odboráři by pravděpodobně přivítali, kdyby hutní podnik ArcelorMittal Ostrava (AMO) převzal stát. ČTK to dnes řekl předseda Základní organizace OS Kovo ArcelorMittal Petr Slanina. Premiér Andrej Babiš uvedl, že se zástupci ArcelorMittalu jedná o koupi. Stát podle něj chce podnik koupit za korunu.

14:28

Energetická společnost ČEZ Prodej nemá nárok na více než 1,1 miliardy korun, které požadovala po Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) za objednanou, ale neodebranou trakční elektřinu. Vyplývá to z dnešního rozhodnutí odvolacího Vrchního soudu v Praze, který potvrdil loňský rozsudek pražského městského soudu.

jarvis_5cdbd210498ec24572a0237f.jpeg

14:41

Dvě bývalé restaurace na Ještědu v Liberci asi čeká demolice. Obě stavby byly zhruba před 15 lety součástí směn mezi společností města a soukromými vlastníky, kvůli kterým jsou obžalovaní dva bývalí komunální politici. Budovu Berlín zřejmě nahradí apartmány a pro Mošner není využití, vyplývá z údajů z liberecké radnice.

14:55

Izrael prodává zbraně i zemím, které porušují lidská práva. Napsala to organizace Amnesty International (AI) ve své zprávě. Podle ní se izraelské zbraně dostávají do rukou armádám a organizacím, které páchají válečné zločiny.

15:15

Počet lidí v systému penzijního připojištění poprvé od roku 2013 vzrostl. Přirozený úbytek lidí v transformovaných fondech, do kterých již nemohou vstupovat noví účastníci, byl v prvním čtvrtletí letošního roku překonán přírůstkem lidí v účastnických fondech. Celkový počet lidí s penzijním připojištěním za první čtvrtletí dosáhl 4,442 milionu osob, což je proti roku 2018 nárůst o 5416.

15:26
15:37

Super zabiják John Wick v podání kanadského herce Keana Reevese sesadil z čela žebříčku víkendové návštěvnosti tuzemských kin americký film Avengers: Endgame. Třetí část adrenalinové akční série John Wick 3 přilákala o premiérovém víkendu do 140 českých kin přes 52 000 diváků a její víkendové tržby činí 6,66 milionu korun.

15:48

Ekvádorští činitelé dnes začali předávat americkým vyšetřovatelům dokumenty patřící zakladateli serveru WikiLeaks Julianu Assangeovi, které po jeho zatčení britskou policií zůstaly na ambasádě v Londýně. Informovala o tom britská média. Právníci Australana, který je v USA stíhán kvůli zveřejnění utajovaných informací, krok označili za "bezprecedentní porušení azylových pravidel".

15:59

Výdaje německé vlády související s migrací loni stouply na rekordních 23 miliard eur (593 miliard korun). Informoval o tom dnes deník Bild, podle něhož tak byl dosavadní rekord z roku 2017 překonán o zhruba dvě miliardy eur.

16:10

V českém distribučním centru amerického internetového obchodníka Amazon v Dobrovízi u Prahy pokračuje jednání s odbory o zvýšení platů a zlepšení pracovních podmínek. Podle vyjádření odborářů pro deník E15 hrozí stávka, protože se nepodařilo dohodnout na desetiprocentním růstu mzdy a zavedení třináctého platu.

16:21

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) dnes předal premiérovi Andreji Babišovi (ANO) svou rezignaci. Při jednání kabinetu to oznámil Babiš. Předseda koaliční sociální demokracie Jan Hamáček podle dřívějších vyjádření očekává, že předseda vlády na dnešní schůzce v Lánech předá rezignační dopis prezidentovi Miloši Zemanovi.

16:32

Společnost Tifra services poskytuje podporu cizincům přicházejícím pracovat do České republiky. Zajišťuje jim nejen ubytování, ale také další podporu. "Týmy tvořené lidmi z různých kultur bývají tvořivější a inovativnější, protože se lidé dokážou na stejnou věc podívat odlišnýma očima," říká Timur Zaslavský, její generální ředitel.

16:43
16:54

Rakouskou vládní krizí kvůli aféře již bývalého vůdce protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho se dnes obsáhle zabývá evropský tisk. Řada médií se přitom zamýšlí nad tím, zda byl skandál záměrně načasován těsně před volbami do Evropského parlamentu.

17:05

Tempo růstu cen bytů v Praze a krajských městech na konci loňského roku zvolnilo. Ceny meziročně vzrostly v průměru o 6,5 procenta na 57 200 korun za metr čtvereční. To je nejnižší růst za poslední dva roky, od kdy jsou údaje k dispozici. Nejdražší byla Praha (77 400 Kč za metr čtvereční, růst o 9,3 pct), nejlevnější Ústí nad Labem (16 300 Kč).

17:15

Návrh poslanců pirátů, kteří chtějí zvýšit základní daňovou slevu na poplatníka a na manželku, vláda na svém dnešním jednání odmítla. Vyplývá to z informací tiskového odboru úřadu vlády. Měsíční sleva na poplatníka by se podle návrhu pirátů měla zvýšit z nynějších 2070 korun na 2500 korun.

17:26

S připomínkami vlády budou zákonodárci projednávat poslaneckou novelu, jež by měla podle předkladatelek z koaličních ANO a ČSSD zvýšit efektivitu práce veřejné ochránkyně práv. Kabinet se k novele skupiny poslankyň postavil negativně, ačkoliv podle podkladů doporučení měl zvolit neutrální stanovisko.

17:36

Saúdskoarabská nákladní loď podezíraná lidskoprávními organizacemi, že veze zbraně, které budou nasazeny v Jemenu, dnes připlula do severoitalského přístavu v Janově. Odbory a vedení přístavu vstoupily do stávky a odmítly naložit na loď další vojenský materiál, podobně jako se to stalo ve francouzském přístavu Le Havre po protestech aktivistů.

17:47
17:57

Poslanecký návrh starostů, podle něhož by komunální politiky směli volit lidé už od 16 let věku, vláda na svém dnešním zasedání odmítla. Novinářům to po jednání kabinetu řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Proti snížení věkové hranice voličů o dva roky se postavila ministerstva vnitra a spravedlnosti, výhrady mělo i celkově neutrální ministerstvo financí.

18:08

Ministerstvo práce a sociálních věcí musí znovu posoudit nabídky ve výběrovém řízení na jednotný informační systém pro výplatu dávek. Nařídil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který se tendrem zabýval na podnět společnosti OKSystem.

18:18

Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman dnes před novináři oznámil, že ve středu po zasedání vlády podá demisi. Stalo se tak po dnešní inauguraci nového prezidenta Volodymyra Zelenského, který po uvedení do úřadu oznámil rozpuštění parlamentu.

18:29
18:40

Rozpočet určený pro výzkum, vývoj a inovace v příštím roce meziročně vzroste o miliardu na 37 miliard korun. Po jednání vlády o tom informoval místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). "Poté bude růst po půlmiliardě, možná ještě víc, podle toho, jak se bude čerpat," řekl.

18:50

Eiffelova věž byla dnes odpoledne evakuována kvůli zatím neznámému lezci, který šplhal po známé pařížské památce a nyní se podle médií nachází těsně pod úrovní třetího patra. Na místo dorazili hasiči i policisté. Motiv muže není jasný. Podle části tisku hrozí sebevraždou a záchranáři se s ním pokoušejí hovořit.

19:00

Pražská burza zahájila týden poklesem. Index PX dnes oslabil o 0,13 procenta na 1049,34 bodu. Do červených čísel ho stáhly především rakouské finanční tituly. Výraznějšímu poklesu indexu zabránilo posilování emisí Komerční banky či Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Kurz české měny vůči euru i dolaru se dnes nezměnil.

19:10

Příjmy Ruska z vývozu ropy kvůli znečištění suroviny v ropovodu Družba za první dva týdny měsíce května klesly asi o jednu miliardu dolarů (23,1 miliardy Kč). Vyplývá to z propočtů agentury Reuters. Ropné firmy Total a Eni podle informovaných zdrojů zastavily platby za kontaminovanou ropu, kterou jí prodávají ruské firmy a oznámily, že platby obnoví, až se dohodnou na kompenzacích.

19:20

Český podnikatel: Moje zařízení umí superlevně udržet stálé klima v domech po celý rok

 

 

19:30

Česká měna dnes vůči euru i dolaru stagnovala na pátečních zavíracích hodnotách. Koruna se dnes v 17:00 podle serveru Patria Online obchodovala za 25,76 Kč/EUR a 23,09 Kč/USD. Česká měna tak nereagovala na výrobní ceny, které v dubnu překonaly očekávaný růst.

19:40

Ebola je veřejný nepřítel číslo jedna, řekl dnes při zahájení každoročního shromáždění Světové zdravotnické organizace (WHO) její ředitel Tedros Adhanom Ghebreyesus. Při svém projevu také vyzval k jednotnému postupu v boji proti epidemii v Kongu, kde podle agentury AFP od loňského srpna nemoci podlehlo asi 1160 lidí.

19:50

Na vzestupu jsou nyní případy, kdy jsou evropské firmy usilující o podnikaní v Číně nuceny přesunout do země i své technologie. A to navzdory tvrzení Pekingu, že tento problém neexistuje. Ukázal to průzkum Obchodní komory EU v Číně. Názor na regulační prostřední v Číně je podle této lobbistické organizace nepříznivý, uvedla agentura Reuters.

20:00

Britský protiunijní politik Nigel Farage dnes během kampaně ve městě Newcastle dostal zásah mléčným koktejlem. Útočníkem byl podle bulvárního listu The Sun radikální zastánce setrvání Spojeného království v Evropské unii. Politici z různých stran, včetně premiérky Theresy Mayové, incident odsoudili.

20:10

Americká maloobchodní společnost Walmart uvádí v tomto týdnu na trh tři tablety s operačním systémem Android. S přístroji s cenou pod 100 dolarů (zhruba 2300 Kč) chce konkurovat iPadům firmy Apple, které na trhu dominují. Jejich cena začíná na 329 dolarech. Uvedla to dnes agentura Bloomberg.

20:20

Ryanair zaznamenal nejnižší celoroční zisk za poslední čtyři roky. Kvůli potížím s Boeingy 737 Max a brexitu očekává firma další pokles.

20:30

Test z matematiky letos u maturit zvládlo více studentů než loni. Podle Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CZVV), které dnes údaje zveřejnilo, napomohl k lepšímu výsledku prodloužení času zkoušky. U testu z češtiny si maturanti letos naopak mírně pohoršili.

20:40
20:50

Americká Národní meteorologická služba (NWS) vydala pro dnešní noc varování před tornády na severu Texasu a na jihozápadě Oklahomy. V nejvíce postižené oblasti, kde se očekávají prudké poryvy větru a přívalové povodně, žijí dva miliony lidí.

21:00

Americký režisér Quentin Tarantino vyzval všechny, kdo v úterý na festivalu v Cannes uvidí ve světové premiéře jeho nový snímek Tenkrát v Hollywoodu, aby jeho obsah nezveřejňovali. V otevřeném dopise podle agentury AFP napsal, že další diváci si zaslouží stejný zážitek z filmu jako ti premiéroví.

21:10

Světový program pro výživu (WFP) pohrozil, že přestane posílat potravinovou pomoc do částí Jemenu, které ovládají šíitští povstalci známí jako Húsíové. Po povstalcích WFP požaduje, aby zavedli opatření, která zabrání krádežím a obstrukcím při distribuci pomoci, píše agentura AP.

21:23
21:35

Polský premiér Mateusz Morawiecki a jeho manželka dnes pohrozili, že podají žalobu na opoziční list Gazeta Wyborcza za článek, podle kterého se předseda vlády obohatil na církevních restitucích. Článek je podle nich nepravdivý a obsahuje nepřesnosti.

21:48

Regulační úřady z Číny a Evropské unie podepsaly dvě důležité dohody týkající se leteckého sektoru, které posilují vzájemnou spolupráci v sektoru. Dohody usnadní úřadům pro civilní letectví vzájemné uznávaní certifikace leteckých výrobků, zatímco aerolinkám z EU a Číny usnadní létání mezi členskými zeměmi unie a Čínou.

22:00

Akcie americké automobilky Tesla dnes poprvé od prosince 2016 spadly pod 200 dolarů. Za propadem je zřejmě doporučení analytika společnosti Wedbush, který snížil cílovou cenu z 275 na 230 dolarů. Jeho obavy se týkají plánu růstu firmy i poptávky po klíčovém vozu Model 3.

22:12

Prezident Miloš Zeman se k demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) vyjádří po setkáních s předsedou ČSSD a vicepremiérem Janem Hamáčkem a se Staňkem. Po dnešní schůzce s prezidentem na zámku v Lánech to novinářům řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Staňkovu rezignaci vnímá Babiš jako nestandardní.

22:25

Americký prezident Donald Trump vyzve svého bývalého poradce Dona McGahna, aby se v úterý navzdory obsílce nedostavil na slyšení před právním výborem Sněmovny reprezentantů USA. Dnes o tom s odvoláním na své zdroje informoval deník The New York Times.

22:37

Desítky tisíc žen a dívek ze Severní Koreje byly prodány do sexuálního otroctví v Číně, kde se stávají oběťmi systematického znásilňování, prostituce či vynucených sňatků. Vyplývá to z z dnes zveřejněné zprávy nevládní organizace na ochranu lidských práv Korea Future Initiative.

22:50

Nejméně 35 lidí zemřelo během nejnovější vlny násilností mezi zemědělci z kmene Ouaddai a arabskými pastevci na východě Čadu. Informaci dnes přinesla agentura AFP s odkazem na místní zdroje. Podle vyjádření místního politika je nyní situace v regionu pod kontrolou a na místě je armáda.

23:02

Turecké úřady vydaly příkaz k zatčení 249 lidí, kteří se v letech 2010 až 2013 podle nich podíleli na podvodech při přijímacím řízení na ministerstvo zahraničí. Podle listu Hürriyet nejméně 106 z těchto lidí už bylo zadrženo. Všichni jsou podezřelí z napojení na duchovního Fethullaha Gülena.

23:15
23:28

Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden poklesem. Zásah USA vůči čínskému výrobci telekomunikačního zařízení Huawei Technologies způsobil ztráty technologickému sektoru. Vzrostly také obavy, že zásah vůči Huawei by mohl dále zhoršit obchodní napětí mezi USA a Čínou.

06:30

Ve věku 70 let v pondělí zemřel trojnásobný mistr světa formule 1 Niki Lauda. S odvoláním na rodinu legendárního rakouského jezdce o tom dnes informovala agentura APA.

06:42

Federální soud ve Spojených státech dal v pondělí za pravdu výboru Sněmovny reprezentantů, který žádá o nahlédnutí do finančních záznamů prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom agentura Reuters.

06:51

Tým OSN vyšetřující masakr jezídů, které Islámský stát krutě pronásledoval, objevil v Iráku 12 masových hrobů. Vyšetřovatelé rovněž získávají svědectví místních obyvatel, která by mohla být následně využita při soudních procesech v Iráku i dalších zemích.

07:02

 

07:13

Plasty již zaplavují i fiktivní svět Západozemí ve Hře o trůny. Před dvěma týdny ve čtvrtém díle závěrečné série přitom diváci upozornili na zapomenutý kelímek kávy. I přes rozporuplné recenze a reakce závěrečný díl seriálu podle Reuters vidělo 19,3 milionu diváků, což je rekord celého seriálu.

07:26

Zatím jen třetina českých firem začala využívat výhod, které poskytuje únorová dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Japonskem. Firmy i nadále platí clo v plné výši, ačkoli mohou získat nulovou nebo sníženou celní sazbu.

07:38

Island turistům omezil přístup k jedné ze svých nejnavštěvovanějších přírodních památek, kaňonu Fjadrárgljúfur. Důvodem jeho velké popularity je hudební klip kanadské popové hvězdy Justina Biebera, který se zde natáčel, napsala agentura AP.

07:51

Novozélandská policie rozšířila obvinění proti muži, jemuž se připisuje březnový útok na dvě mešity v Christchurchi, o účast na teroristickém činu. Informoval o tom dnes list New Zealand Herald.

08:03

Letos je to 33 let od katastrofy v Černobylu, která dodnes představuje vůbec nejzávažnější jadernou havárii na světě. Stanice HBO dnes odvysílá už třetí díl seriiálu inspirovaný děním po výbuchu. Jak ale vypadali hrdinové, kteří po výbuchu skutečně zasahovali? Podívejte se na fotogalerii.

08:16

 

08:28

Kampaň před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu je až na výjimky netransparentní, většina politických stran zveřejňuje údaje o finančních a personálních otázkách laxně a zákonnou povinnost vést transparentní volební účty splnila jen formálně, píše Transparency International.

08:42

Část staroměstského orloje v Praze byla při loňské několikaměsíční opravě chybně přemalována. Pochybení se týká části ciferníku orloje ukazující astronomické děje. Uvedla to Česká televize na svém webu.

08:57

Některá středočeská města zvažují omezení sekání trávy kvůli přírodě a zvýšení zadržování vody v krajině. Podle některých odborníků by pak v trávnících mohlo být více rostlinných i živočišných druhů, což má přínos pro životní prostředí.

09:06

Na konci roku 2017 bylo v EU 20,3 milionů legálně žijících cizinců. Nejvíc jich žije v Německu (23 procent).

 

09:24

Rakouská dosud vládní strana svobodných (FPÖ) podpoří návrh na vyslovení nedůvěry kancléři Sebastianu Kurzovi z lidové strany (ÖVP). Řekl to deníku Österreich dosavadní ministr vnitra Herbert Kickl (FPÖ), kterého Kurz v pondělí vyzval k odchodu z vlády.

09:31

Výroba osobních aut v Česku od ledna do konce dubna klesla o procento na 489 752 vozů. Automobilky tak zmírnily čtyřprocentní propad z prvního čtvrtletí.

09:42

Venezuelský velvyslanec v Itálii Isaías Rodríguez se vzdal úřadu. Tvrdí, že zachovává věrnost prezidentu Nicolási Madurovi, ale zejména z finančních důvodů už nemůže dál jako velvyslanec působit. Italské banky respektují americké sankce uvržené na Venezuelu,

09:50

Ústavní stížnost na zdanění finančních náhrad za majetek nevydaný církvím v restitucích, kterou vypracovala KDU-ČSL, podpořilo 42 senátorů. Kromě lidovců jsou mezi nimi i členové senátorských klubů ODS, Senátor 21 a tři senátoři vládní ČSSD, která ve Sněmovně zákon podpořila.

10:00

 

10:08

Počet lidí vykonávajících alternativní tresty nahrazující pobyt ve vězení za poslední dva roky v Evropě vzrostl, zatímco uvězněných lidí ubývá. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy Rady Evropy, podle níž patří Česko k zemím s nadprůměrným zastoupením lidí pykajících za své činy mimo věznice.

10:21

Pražský magistrát poskytne radnici Prahy 11 dotaci 2,5 milionu korun na opravu lávky přes dálnici D1 na Chodově, která je ve špatném stavu. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Přidělení peněz musí ještě schválit na svém čtvrtečním zasedání pražští zastupitelé.

10:32

Íránský prezident Hasan Rúhání řekl, že usiluje o rozšíření válečných výkonných pravomocí, aby Írán mohl lépe čelit ekonomické válce, kterou proti němu vede americká administrativa. Informovala o tom dnes íránská agentura IRNA.

10:43

 

10:57

Nejliberálnějšími europoslanci, kteří podporovali decentralizaci nebo volný trh, byli v končícím volebním období podle analýzy Liberálního institutu zástupci Svobodných a ODS. Naopak nejméně liberálními byla čtveřice sociálních demokratů.

11:06

 

11:14

Okolnosti spolupráce detektiva Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jana Šmída s Piráty stále prověřuje vnitřní kontrola centrály. Pokud by dospěla k závěru, že porušil služební zákon, byl by propuštěn.

11:26

Britská policie zadržela při velké operaci proti místním zločineckým skupinám téměř 600 lidí. Informovala o tom dnes britská média, podle nichž policisté osvobodili tři desítky zotročených lidí a zabavili 46 zbraní.

11:37

Členské země EU formálně potvrdily novou směrnici zakazující plastové výrobky na jedno použití. Cílem opatření, které se týká například jednorázových brček, nádobí, tyčinek do uší i některých dalších plastových výrobků, k nimž existují ekologičtější alternativy, je snížit množství plastového odpadu.

11:48

 

11:59

Druhý největší britský výrobce oceli British Steel je na pokraji kolapsu a potřebuje finanční pomoc od vlády. V ohrožení je tak kolem 25 tisíc pracovních míst. Informují o tom dnes agentura Reuters a televize Sky News s odvoláním na své zdroje.

12:09

Schválení amerického zákona, který obsahuje restrikce vůči firmám a osobám podílejícím se na výstavbě plynovodu Nord Stream 2, lze čekat v brzké budoucnosti. Podle agentury Reuters to dnes v Kyjevě řekl ministr energetiky USA Rick Perry.

12:20

Brněnská tramvaj, která se 1. dubna srazila v Křenové ulici s trolejbusem při vážné dopravní nehodě, by mohla být znovu v provozu koncem letních prázdnin. 

12:35

Bývalý ředitel Národní galerie Praha Jiří Fajt požaduje po ministru kultury Antonínu Staňkovi (ČSSD) omluvu za údajně nepravdivé a zavádějící informace, které zveřejnilo ministerstvo kultury ve spojení s Fajtovým odvoláním. Vyplývá to z dopisu Fajtova advokáta ministerstvu kultury.

12:44

Bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma je nevinen v případu smlouvy na počítačové vybavení. Nejvyšší státní zástupce podle České televize neuspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu, kterým se snažil zvrátit osvobozující rozsudek pražského vrchního soudu z poloviny března. Thoma čelil obžalobě ze zneužití pravomoci.

12:55

 

13:06

Věřitelé schválili reorganizační plán firmy Veba Broumov, která patří k největším českým textilkám. Plán počítá se zachováním výroby a pracovních míst. Věřitelé by při reorganizaci měli dostat zpátky pět až 52 procent hodnoty pohledávek.

13:14

POZOR, OBSAHUJE SPOILERY: Ministerstvo zahraničí na Facebooku vyzradilo závěr Hry o trůny. Lidi tím pobavilo, ale někteří se i naštvali, kvůli prozrazení zápletky (klikejte jen v případě, že už jste epizodu viděli).

13:26

Dvě organizace pro lidská práva působící v indické části Kašmíru vyzvaly ke zřízení vyšetřovací komise OSN, která by prověřila více než 400 případů mučení, jehož se údajně dopustily indické vládní síly od 90. let v konfliktním státě Džammú a Kašmír.

13:37

18 z 39 stran, hnutí a koalic kandidujících do Evropského parlamentu nezveřejnilo své dárce tři dny před otevřením volebních místností. Netýká se to sněmovních stran, řekla mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Hrozí správní řízení a pokuta až 300 000 Kč.

13:48

 

13:59

Zaměstnanci italské aerolinky Alitalia vstoupili o půlnoci do 24hodinové stávky kvůli nejisté budoucnosti této letecké společnosti. Informoval o tom web aerolinky. Zrušeny dnes byly tři stovky domácích i zahraničních spojů, včetně jednoho letu z Říma do Prahy a letu zpět.

14:10

Nové vozy pražské záchranné služby mohou být velmi nebezpečné, říká záchranář Vít Samek.

 

14:19

Akcionáři společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava si z loňského zisku 292,8 milionu korun rozdělí 290,5 milionu korun. Na akcii připadne před zdaněním 84 korun. Zbývající část zisku ve výši 2,28 milionu korun firma převede na účet nerozděleného zisku minulých let. 

14:31

Brněnská stavební společnost OHL ŽS vykázala za rok 2018 zisk čtyři miliony korun. Tři předcházející roky byla ve ztrátě, naposledy za rok 2017 vykázala ztrátu 372 milionů korun. Vyplývá to z účetní uzávěrky společnosti.

14:42

Společnosti Energetický a průmyslový holding podnikatele Daniela Křetínského se nelíbí plánovaný prodej jedné z divizí německé obchodní skupiny Metro. Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj obeznámený se situací. Křetínský patří mezi klíčové akcionáře Metra.

15:03
15:19

Hnutí Evropa společně (ESO) europoslance Jaromíra Štětiny (za TOP 09) podalo trestní oznámení na hnutí Svoboda a přímá demokracie. V předvolebních tiskovinách se podle ESO dopustila SPD šíření poplašné zprávy, když obsahovaly informaci o tom, že Evropská unie nutí Čechy jíst nekvalitní potraviny. Šéf SPD Tomio Okamura označil oznámení za zoufalou křeč těsně před volbami.

15:35

V Česku se v posledních dnech objevily pokusy o zneužití služby mojeID a podobných k získání údajů k platebním kartám. Útočníci využívají dříve uniklé seznamy e-mailů a hesel z různých serverů a zkouší se těmito údaji přihlásit do e-mailových účtů. Pokud se jim přihlášení podaří, pokusí se resetovat hesla do dalších služeb uživatele, navázaných na danou e-mailovou schránku. Služba mojeID má skoro 650 000 uživatelů.

15:51

Evropské volby, které se konají o víkendu, vyhraje v Česku podle bookmakerů ANO se ziskem 22 procent, druzí budou Piráti se 17 až 18 procenty. Hnutí ANO věří také většina sázkařů. Objem sázek zatím dosáhl asi sedm milionů korun. To je výrazně méně než při rekordních prezidentských volbách v loňském roce.

16:07

Slovenský soud zastavil exekuci v hodnotě 30 milionů eur (více než 773 milionů korun) vůči státním plynárnám SPP, na jejímž základě exekutor minulý týden zablokoval podniku peníze na bankovním účtu. Slovenská firma už dříve uvedla, že exekuce je nezákonná a podala návrh na její zastavení.

16:23
16:39

Podvýbor pro ochranu spotřebitele Poslanecké sněmovny žádá Českou národní banku o informaci o způsobu řešení spotřebitelských stížností na nesprávně účtované poplatky a náklady a nesprávně stanovené odkupné a odbytné v produktech investičního životního pojištění. Chyby se mohou podle spolku Podvedení klienti týkat až dvou milionů pojistek.

16:55

Francouzka, jejíž manžel zahynul při březnové nehodě letadla Boeing 737 MAX v Etiopii, zažalovala v USA amerického výrobce letounu, společnost Boeing, o nejméně 276 milionů dolarů (téměř 6,4 miliardy korun). Oznámil to dnes její americký právník.

17:11

Ceny ropy se dnes mírně zvyšují, k jejich růstu nadále přispívá konflikt mezi Spojenými státy a Íránem, stejně jako předpoklady, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) bude pokračovat v omezování těžby. Ve výraznějším růstu cenám brání obavy, že pokračující obchodní válka mezi USA a Čínou by mohla vyústit ve zpomalení tempa růstu globální ekonomiky.

17:27

Spotřeba dat v mobilních sítích loni vzrostla na dvojnásobek. Uživatelé přenesli v mobilních sítích 368 petabytů (PB) dat. Zvýšení táhla především služba fixního LTE, tedy domácí Wi-Fi router připojený k internetu přes mobilní síť LTE.

17:44
18:01

Pražská burza dnes znovu klesla. Index PX při nízké aktivitě oslabil o 0,1 procenta na 1048,33 bodu. Druhý den v řadě se nedařilo rakouským finančním emisím Erste a VIG. Pokles trhu naopak brzdily akcie Komerční banky a elektrárenské společnosti ČEZ.

18:17

Česká měna dnes oslabila vůči euru o tři haléře na 25,79 Kč/EUR. K dolaru koruna od pondělního podvečera naopak o tři haléře posílila, a dnes kolem 17:00 se obchodovala v kurzu 23,06 Kč/USD.

18:33

Zdravotní sestry v domácí péči žádají vyšší mzdy, napsaly dopis ministrovi. Mají odměny z veřejného zdravotního pojištění maximálně 25 000 korun. Vadí jim, že sestrám v nemocnicích odměny opakovaně rostly a berou i přes 40 000 korun. Ministerstvo si je podle mluvčí Gabriely Štěpanyové podfinancování domácí péče vědomo, nechce ale zasahovat do dohodovacího řízení mezi zástupci poskytovatelů domácí péče a zdravotními pojišťovnami.

18:50

Nový plán britské premiérky Theresy Mayové na realizaci brexitu vyvolal kritické reakce od řady jejích stranických kolegů, kteří podporují co nejvýraznější odluku od Evropské unie. Podporu prováděcího zákona k "rozvodové dohodě", kterou Dolní sněmovna již třikrát odmítla, už vyloučila také opoziční Skotská národní strana (SNP), která drží v dolní komoře britského parlamentu 35 křesel.

19:06
19:22

Malajsie, která se stala světovou skládkou plastů, bude vracet nerecyklovatelný plastový odpad do zemí jeho původu. Oznámila to dnes ministryně životního prostředí. Malajsie se stala alternativní destinací pro plastový odpad, když ho přestala přijímat Čína. Většina plastů, které se do Malajsie dostávají pochází z rozvinutých států a je kontaminovaná, nekvalitní a nedá se recyklovat.

19:37

Plné obnovení přepravy ropy ruským ropovodem Družba po znečištění suroviny potrvá dva měsíce. Podle ruské agentury TASS to dnes uvedla běloruská státní ropná společnost Belněftěchim. V současné době je v Bělorusku 1,2 milionu tun kontaminované ropy.

19:53

Irák vyšle do Teheránu a Washingtonu delegace s cílem zmírnit napětí, které vyvolává obavy z konfrontace mezi Spojenými státy a Íránem na Blízkém východě. Podle agentury Reuters to dnes řekl irácký premiér Ádil Abdal Mahdí. Írán dialog s USA odmítá.

20:01

Slovenský ústavní soud zatím stále nebude pracovat v kompletním složení. Parlament dnes zvolil jen část z chybějícího počtu kandidátů na ústavní soudce, další kolo tajné volby se uskuteční ve středu. Dřívější pokusy zvolit kandidáty na soudce poznamenaly neúspěšné ambice expremiéra a šéfa nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica stát se předsedou ústavního soudu.

20:17
20:33

Někdejší poslanec rakouských svobodných (FPÖ) Johann Gudenus, který se spolu s nyní již bývalým vicekancléřem Heinzem-Christianem Strachem (FPÖ) stal ústřední postavou korupční aféry, se obává zveřejnění dalšího kompromitujícího materiálu o sobě. To v rozhovoru s agenturou APA označil za jeden z důvodů, proč se rozhodl odejít z politiky i ze strany.

20:49

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen se dnes večer v projevu k národu omluvil za to, jaký obrázek nyní politici nabídli. V reakci na vládní krizi rozpoutanou korupční aférou nyní již bývalého vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho zároveň vyzval veřejnost, aby se od politiky neodvracela, nýbrž se diskuzí účastnila.

21:06

Cestou ke zlepšení dopravní situace v hlavním městě by mohlo být sdílení vozidel pro taxislužbu a pro přepravy zásilek z online obchodů. Vyplývá to z analýzy, kterou na základě dat poskytnutých firmami Liftago a Alza zpracoval pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) a jejíž výsledky dnes prezentovali zástupci obou společností a Prahy. Firmy plánují začít tyto možnosti testovat a zároveň dále poskytovat data hlavnímu městu, které je může využít jinými způsoby či zveřejnit.

21:23

Největší britská maloobchodní společnost Tesco přestane poskytovat hypotéky a stávající portfolio hypotečních úvěrů se bude snažit prodat. Z hypotečního trhu odchází kvůli zhoršení podmínek na trhu, uvedla dnes společnost.

21:40
21:57

Lidé mají právo demonstrovat a vyjadřovat svůj názor, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) k dnešnímu protestu na pražském Václavském náměstí. Předseda vlády nevidí žádný důvod reagovat na výzvu lídra organizátorů ze spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláše Mináře k televiznímu duelu.

22:14

Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hodlá případnou mírovou smlouvu s Ruskem předložit ke schválení všelidovému referendu. Smlouva by se podle předpokladů měla týkat urovnání krize v Donbasu. Kyjev rovněž po Moskvě žádá návrat Krymského poloostrova anektovaného Moskvou před pěti lety, což ale Rusko vylučuje.

22:32

Zmocněnec OSN pro Libyi Ghassan Salamé dnes varoval, že boje o Tripolis jsou jen začátkem dlouhé a krvavé války. Vyzval proto mezinárodní společenství, aby okamžitě podniklo kroky s cílem zastavit přísun zbraní do Libye.

22:48

Britská premiérka Theresa Mayová dnes představila chystaný zákon pro ratifikaci brexitové dohody a vyzvala členy dolní komory parlamentu, aby využili této nové možnosti pro realizaci odchodu země z Evropské unie.

23:04
06:35

Americké akcie včera zpevnily, zejména ty z technologického sektoru. K růstu jim pomohla zpráva, že americká vláda dočasně zmírnila restrikce vůči společnosti Huawei. Na devizových trzích zpevňoval dolar.

06:49

Průměrná úroková sazba hypoték v dubnu klesla na 2,85 procenta z březnových 2,90 procenta. Sazby klesly třetí měsíc v řadě. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Zájem o hypotéky se v dubnu mírně snížil.

07:05

 

07:19

Spojené státy zaznamenaly známky toho, že syrské jednotky možná použily chemické zbraně. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničí. Poukázalo přitom na možný útok chlórem, k němuž mělo dojít v neděli na severozápadě Sýrie.

07:34

Turecko musí rozhodnout o osudu smlouvy s Ruskem o nákupu protiraketového systému S-400. Pokud Turecko do dvou týdnů kontrakt nevypoví, riskuje zrušení prodeje stovky amerických letadel F-35, zavedení amerických sankcí a negativní reakci NATO.

07:48

Zákon, který počítá s úplným zákazem potratů včetně případů znásilnění a incestu, má za půl roku začít platit v americké Alabamě. Tak restriktivní zákon vede spíše k tomu, že s tím člověk víc bojuje, říká psycholožka Jana Kučerová.

 

08:03

Právní výbor americké Sněmovny reprezentantů vyzval obsílkou ke slyšení další bývalé pracovníky Bílého domu ve snaze nalézt důkazy, že prezident Donald Trump mařil vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby v USA.

08:18

 

08:25

Do Česka se zhruba od poloviny dubna dostalo 16 tun polského drůbežího masa se salmonelou, sdělil dnes mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Nejspíš se všechno snědlo, protože výsledky testů dostali veterináři až po datu spotřeby masa.

08:37

Polovina Američanů věří, že Spojené státy čeká během několika příštích let válka s Íránem. Vyplynulo to z průzkumu veřejného mínění. I když ale pocit ohrožení podle průzkumu vzrůstá, jen málo dotázaných se vyslovilo pro preventivní vojenský úder.

09:12

Evropská unie i české úřady chystají pro zemědělce zvláštní dotace na vysazování stromů. Ty jednak pomohou ozdravit zem, jednak přispějí k návratu ptactva a hmyzu.

09:27

Jsem tu pro ty, co přijímají i nevýhody EU. Cokoliv pod deset procent bude ve volbách neúspěch, říká předseda a lídr koalice topky a STAN Pospíšil v rozhovoru pro HN.

09:43

Tři největší čínské letecké společnosti požadují od Boeingu kompenzace za ztráty, které jim přineslo zastavení provozu a dodávek letounů 737 MAX po tragických nehodách. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínskou státní televizi.

09:59

Právní úprava uchovávání provozních a lokalizačních údajů z telekomunikace zůstává beze změn. Ústavní soudb zamítl návrh na škrty v zákonech. Operátoři data ukládají na půl roku. Na vyžádání je poskytují policii či tajným službám.

10:16

 

10:30

Peking je připraven obnovit obchodní rozhovory s Washingtonem. Uvedl to čínský velvyslanec ve Spojených státech Cchuej Tchien-kchaj. Obvinil nicméně USA z náhlých změn postojů a z porušování předběžných dohod.

10:43

Velkovýrobci obuvi vyzývají amerického prezidenta Donalda Trumpa k ukončení obchodní války s Čínou. Jeho rozhodnutí zvýšit dovozní cla na 25 procent bude mít podle nich katastrofální dopad na spotřebitele, protože disproporčně zasáhne pracující.

10:56

 

11:12

Za vítěze ankety Absurdita roku 2019 vyhlásily HN sankce pro zaměstnavatele, jejichž zaměstnanci se ocitli v exekuci. Absurdní předpisy nominovala i letos veřejnost z řad podnikatelů a různých oborových asociací, svazů a cechů.

11:28

Loni vycestovalo 7,4 milionu Čechů. Enormí zájem o cestování, který začal v polovině srpna 2016, však pomalu opadá. V minulém roce vycestovalo meziročně o 9,1 procenta více lidí. Vyplývá to ze statistik ERV Evropské pojišťovny.

11:46

Severní Korea označila bývalého amerického viceprezidenta a kandidáta do prezidentských voleb Bidena za "hlupáka s nízkým IQ" a "imbecila postrádajícího základní lidské kvality". Urážky zazněly poté, co Biden v projevu nazval vůdce Kim Čong-una tyranem.

12:01

Sberbank CZ vzrostl v letošním prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 40 procent na rekordních 136 milionů korun. Banka to dnes oznámila v tiskové zprávě. K růstu zisku přispěly zvýšení výnosů i pokles nákladů, navzdory investicím do nových služeb.

12:16

Americká vláda možná zablokuje další čínské firmy. Zvažuje, že na výrobce kamerových systémů Hikvision a další čínské podniky působící v tomto odvětví uvalí podobné obchodní restrikce jako na společnost Huawei.

12:32

V pronájmu nebo na kolejích bydlí v Česku více než 40 procent lidí od 18 do 30 let. Ve vlastním bytě nebo domě jich bydlí 23 procent, u rodičů přibližně třetina. Vyplývá to z průzkumu realitní společnosti Residomo a agentury STEM/MARK.

12:48

Britskému řetězci Marks & Spencer klesl v uplynulém finančním roce zisk před zdaněním o deset procent na 523,2 milionu liber (15,3 miliardy korun). Snížil se tak už potřetí za sebou. Na vině jsou podle agentury Reuters problémy s restrukturalizací.

13:03

 

13:14

Stát vytvoří pracovní skupinu pro ocelářství a bude se zabývat změnami ve vlastnictví ocelářské firmy ArcelorMittal Ostrava. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) to dnes uvedl na twitteru po jednání s odboráři.

13:36

Kvůli vydatnému a vytrvalému dešti od rána stoupají hladiny řek odvodňující hory na severu a severovýchodě země, zatím ale voda nikde nezpůsobila problémy.

13:40

Andrej Babiš je konzumentem velké porce evropských dotací, proto chce tohle téma zakrýt, tvrdí lídr kandidátky ODS pro volby do Evropského parlamentu Jan Zahradil. Kritizuje taky údajnou nezkušenost Pirátů.

 

13:53

Nevládní organizace Avaaz objevila na facebooku přes 500 stránek šířících dezinformace ohledně Evropské unie. Stránky, skupiny a účty na sociální síti měly před blížícími se volbami do europarlamentu přes půl miliardy zhlédnutí.

14:04

Bývalý obchodní ředitel Čepra Alexandr Houška si odpyká čtyři roky vězení za porušování povinností při správě majetku státního distributora paliv. Trest mu dnes pravomocně potvrdil odvolací Městský soud v Praze.

14:17

 

14:30

Druhý největší britský výrobce oceli British Steel byl dnes nucen vstoupit do likvidace. Podle konkurzního správce však bude firma prozatím pokračovat v provozu. Kvůli finančním problémům podniku je v ohrožení kolem 25 tisíc pracovních míst.

14:44

Internetový prodejce potravin Rohlík.cz přestal nabízet toastový chléb od společnosti Penam z Agrofertu. Nelíbí se mu 100milionová dotace pro firmu, kterou neproplatila Evropská unie, jak upozornil web iRozhlas.cz.

14:58

Delegace z Poslanecké sněmovny společně s prezidentem NKÚ Miloslavem Kalou zamířili během své služební cesty v Peru za turistikou. Během státem placené cesty navštívili někdejší incké město Machu Picchu, teď jsou terčem kritiky opozice.

15:12

 

15:24

Nestraničtí experti dnes nahradili v rakouské přechodné vládě lidoveckého kancléře Sebastiana Kurze dosavadní členy Svobodné strany Rakouska, kteří podali demisi po korupčním skandálu.

15:40

Silvia Hroncová dnes rezignovala na post ředitelky Opery Národního divadla a Státní opery. Mezi důvody svého kroku uvedla "dlouhodobě nevyjasněnou situaci spojenou s novou sezonou, rozdílné názory na budoucí směřování opery, na její organizační a personální strukturu a obsazení i chod opery".

15:57

Po osmi sériích a osmi letech skončil jeden velký televizní fenomén. A začíná souboj: co může Hru o trůny nahradit? Přinášíme přehled těch nejambicióznějších kandidátů.

16:13

Kongres Spojených států se v zákonné lhůtě nepostavil proti vývozu amerických vojenských vrtulníků pro českou armádu. Americká vláda tak může podat české vládě nabídku na prodej 12 vrtulníků.

16:30
16:46

Vědci z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR odhalili dvě dosud neznámé genetické mutace, které mohou způsobovat malý objem lebky, takzvanou mikrocefálii. Objev by mohl přispět k léčbě neurodegenerativních a vývojových poruch mozku.

17:02

Personál amerického antimonopolního úřadu doporučuje soudně napadnout záměr společnosti T-Mobile US převzít menšího mobilního operátora Sprint.

17:20

Pražská burza potřetí v tomto týdnu klesla. Index PX dnes odepsal 0,54 procenta na 1042,68 bodu. Dolů ho táhly především Komerční banka a ČEZ.

17:36

Koruna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru klesla pouze o haléř, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 25,80 Kč/EUR. K dolaru pak česká měna oslabila o šest haléřů na 23,12 Kč/USD.

17:52
18:08

Budoucnost České republiky je spojena s Evropskou unií, uvedli dnes čeští ústavní činitelé ve společném záznamu. Česko má podle nich hrát v příštích měsících po volbách do Evropského parlamentu aktivní, odpovědnou a sjednocující roli.

18:24

Dodávky ruské ropy ropovodem Družba na Slovensko mají být obnovené dnes večer. Dodávky ropovodem byly zastavené koncem minulého měsíce kvůli znečištění organickým chloridem, který může poškodit zařízení rafinerií.

18:40

Ukrajinský parlament na dnešním mimořádném zasedání, svolaném na žádost nového prezidenta Volodymyra Zelenského, nepřijal prezidentovy návrhy na změnu volebního systému. Nezařadil je totiž ani na program, takže schůze tím skončila.

18:56

Jihoafrický parlament dnes zvolil Cyrila Ramaphosu prezidentem. Do funkce bude uveden v sobotu.

19:12
19:28

Vydavatelství Mafra musí zaplatit 140 000 korun za zveřejnění některých informací z odposlechů telefonických hovorů expremiéra Petra Nečase (ODS) s někdejší šéfkou jeho kabinetu a současnou manželkou Janou Nečasovou (dříve Nagyovou).

19:44

Přibližně osm milionů lososů uhynulo minulý týden na rybích farmách na severu Norska, kde se rapidně přemnožily řasy. Odhadovaný růst prodeje této ryby tak bude v Norsku letos o více než polovinu nižší.

20:00

Už dnes večer by po jednání vlivného výboru britských konzervativních poslanců mohl být o něco jasnější osud premiérky Theresy Mayové, která čelí výzvám, aby úřad opustila. Média spekulují o tom, že ministerská předsedkyně by pod tlakem ministrů a dalších stranických kolegů mohla sama slíbit brzkou rezignaci.

20:16

Americký prezident Donald Trump dnes odmítl prohlášení šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, že se snaží něco "skrývat". Trump měl s demokratkou Pelosiovou v Bílém domě hovořit o modernizaci infrastruktury. Schůzku ale předčasně ukončil s tím, že za těchto okolností s nimi jednat nemůže.

20:33
20:49

Filipínský prezident Rodrigo Duterte nařídil vládě najmout soukromou přepravní společnost, která zpět do Kanady odveze 69 kontejnerů s odpadem. Kanada uvádí, že odpad, který byl do Manily vyvezen v letech 2013 až 2014, byl součástí komerční transakce, se kterou neměla vláda co do činění.

21:06

Saúdskoarabská státní ropná společnost Saudi Aramco podepsala dvacetiletou smlouvu na odběr zkapalněného zemního plynu z vývozního terminálu v Texasu, který buduje americká společnost Sempra Energy. Jde o největší kontrakt v tomto odvětví za poslední roky.

21:22

Britská premiérka Theresa Mayová přišla kvůli svému novému plánu na realizaci brexitu o prvního člena kabinetu. Rezignaci oznámila Andrea Leadsomová, jež měla dosud na starosti vládní agendu v dolní komoře parlamentu.

21:38

Opoziční politici z ODS a ANO v Praze 1 nesouhlasí se záměrem převést pod hlavní město provozování Nemocnice Na Františku. Postup převodu bude ve čtvrtek schvalovat pražské zastupitelstvo.

21:56
22:12

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko se cítí být "politicky pronásledován" kvůli tomu, že se hned po odchodu z nejvyšší funkce na začátku týdne stal objektem několika vyšetřování. V krocích úřadů vidí počátek kampaně před parlamentními volbami.

22:28

Zákonodárci amerického státu New York dnes schválili zákon, který umožní předat vybraným výborům Kongresu USA místní daňová přiznání prezidenta Donalda Trumpa.

22:42

Brazilská vláda chce po velkých tabákových společnostech působících v této největší jihoamerické zemi, aby se podílely na výdajích brazilského zdravotnictví na léčbu nemocí způsobených kouřením.

23:01

Akcie ve Spojených státech dnes oslabily. Náladu investorů ovlivňuje nervozita z růstu obchodního napětí mezi dvěma největšími ekonomikami světa kvůli novým sankcím USA vůči čínským technologickým firmám.

06:34

Nejméně devět lidí zemřelo a 13 jich bylo zraněno při včerejším sebevražedném útoku v hlavním městě Somálska. K útoku se přihlásila islamistická organizace Šabáb napojená na teroristickou síť Al-Káida.

06:49

Premiérovi nevyhrožuji. Žádal jsem ho, aby nás bral vážně. Pokud nás bude dál ignorovat, tak budou pokračovat protesty, říká předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář, který pořádá demonstrace za nezávislost justice.

 

07:04

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes v předvečer voleb do Evropského parlamentu kritizoval populisty a nacionalisty, kteří podle průzkumů v evropském zákonodárném sboru získají mnohem větší vliv.

jarvis_5cc2ba30498ec245721c7d6c.jpeg

07:20

Hladiny vodních toků vystoupaly do dnešního rána na povodňové stavy na skoro třech desítkách míst v Česku. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na některých místech ale hladiny naopak klesly.

07:36

Francouzské nacionalisty vede do evropských voleb teprve třiadvacetiletý Jordan Bardella, chráněnec Marine Le Penové. Už teď je téměř jisté, že se stane vůbec nejmladším europoslancem z Francie.

07:51

 

08:07

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu opět stouply. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil do středy o 11 haléřů na 33,39 koruny za litr a nafta o osm haléřů na 32,57 koruny. Ceny paliv rostou vytrvale již zhruba od poloviny února.

08:25

Italský výrobce luxusního zboží Prada přestane od příštího roku používat kožešiny a připojí se tak ke stále delší řadě značek, které reagují na měnící se postoje spotřebitelů ke zvířatům.

08:39
Mapa s daty, kdy se konají volby do Evropského parlamentu v jednotlivých zemích EU. V Nizozemsku a ve Velké Británii volby již začaly.

 

08:55

Brněnský Zetor Tractors za loňský rok poprvé po osmi letech v zisku vykázal ztrátu. Firma vyrobila o 685 traktorů méně než o rok dříve a navzdory tržbám ve výši 2,3 miliardy korun se propadla do ztráty 149 milionů korun.

09:11

Skupině PPF stoupl v roce 2018 čistý zisk o 25 procent na 22,2 miliardy korun (865 milionů eur). O rok dříve firma vydělala 17,7 miliardy korun (690 milionů eur). Celková aktiva skupiny se loni zvýšila o 18 procent.

09:27

 

09:43

HDP Německa vzrostl v prvním čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,4 procenta. Ve své konečné zprávě to dnes uvedl spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžné údaje.

09:58

Irsko je takzvaně zemí v první linii brexitu. Bojí se ekonomických následků odchodu z Evropské unie, Británie je pro něj přirozeně největším trhem a spojnicí do dalších zemí EU.

10:07

Ministerstvo obrany dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 7,2 milionu korun za chybu ve výběrovém řízení na dodavatele ručních granátů z roku 2017. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

10:12

Quentin Tarantino v Cannes představil svůj nový film. Snímek Tenkrát v Hollywoodu oslavuje kýč v kinematografii, žánr takzvaných spaghetti westernů, akční filmy, sílu kvalitního hereckého výkonu i všechno to, co herec musí na place strpět.

10:27

Podezření, že český premiér je kvůli čerpání peněz pro Agrofert ve střetu zájmů, dává v Bruselu do pohybu další orgány.Kvůli nejasnostem a průtahům v dosavadním prošetřování se do věci vložila evropská ombudsmanka Emily O'Reilly.

10:42

Britskou společnost Avon Products převezme brazilský konkurent Natura. Vznikne tak čtvrtá největší kosmetická firma na světě s obratem přes deset miliard dolarů (232 miliard korun). Transakce se uskuteční převodem akcií.

10:58

Slovenský přepravce ropy Transpetrol ve středu obnovil dodávky ruské ropy ropovodem Družba. Dodávky suroviny Slovensko a další země přerušily v dubnu kvůli nadměrnému obsahu organického chloridu v ropě, který může poškodit zařízení rafinérií. 

11:13

 

11:26

Desetina strojírenských firem v Česku bude letos propouštět, dvě pětiny naopak plánují kapacity zvyšovat. Mzdy chce letos zvyšovat 97 procent firem. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti CEEC Research.

11:40

Pákistán oznámil, že dnes úspěšně testoval raketu Šahín-2, která má dolet kolem 2000 kilometrů a je schopna nést konvenční i jadernou hlavici. Islámábád zkoušku uskutečnil v den, kdy vse sousední Indii sčítají hlasy odevzdané v parlamentních volbách.

11:56

Huawei bude mít na podzim v Číně k dispozici vlastní operační systém pro chytré telefony a laptopy. Zařídí se tak, pokud nebude moci využívat operační systémy Googlu a Microsoftu.

12:13

Českou republiku, která vstoupila do Evropské unie před 15 lety 1. května 2004, čekají již čtvrté volby do Evropského parlamentu. V něm má nyní Česko 21 z celkem 749 křesel. Na co lákají čeští politici voliče? 

 

 

12:29

Michail Saakašvili požádal ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského o vrácení ukrajinského občanství. Bývalý gruzínský prezident a gubernátor ukrajinské Oděsy byl ze země vyhoštěn po sporu s dnes už bývalým prezidentem Petrem Porošenkem. 

12:44

Podnikatelská důvěra v Německu se v květnu zhoršila více, než se čekalo. Oslovení manažeři hůře hodnotili především současnou situaci, výrazný propad důvěry pak zaznamenal sektor služeb. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil institut Ifo. 

12:57

Poslanci pětice opozičních stran požádala o svolání mimořádné schůzi Sněmovny k financování sociálních služeb. Podle KDU-ČSL, ODS, Pirátů, TOP 09 a STAN chybí kolem dvou miliard korun a hrozí kolaps těchto služeb. Novinářům to dnes řekli představitelé stran.

13:13

V Indických parlamentních volbách podle průzkumů vítězí vládní nacionalistická Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módiho.

 

13:27

Britská premiérka Theresa Mayová podle britských médií v pátek oznámí rezignaci. Mayová čelí revoltě ve vládě, kvůli návrhu zákona o brexitové dohodě, který představila v úterý. Ve snaze získat opoziční hlasy zahrnula do návrhu několik labouristických požadavků. 

13:43

Ministerstvo práce je připraveno na sociální práci ve městech a obcích uvolnit ještě 85 milionů korun. O další částce chce pak vyjednávat. Na tiskové konferenci na sjezdu Svazu měst a obcí v Ostravě to dnes řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

13:59

Slavná pohádková postava Krtečka se objeví ve formuli 1. Obrázek oblíbeného hrdiny animovaných filmů a knížek pro děti se v objeví na vozech Kimiho Räikkönena a Antonia Giovinazziho ze stáje Alfa Romeo. 

14:15

Britský parlament nebude v prvním červnovém týdnu hlasovat o zákonu o brexitové dohodě s Evropskou unií, jak původně plánovala vláda premiérky Theresy Mayové. Oznámil to dnes Mark Spencer, zástupce kabinetu, který sestavuje parlamentní program. 

14:29

Banky budou od července 2020 odvádět více peněz do rezerv na ochranu úvěrového trhu. Česká národní banka (ČNB) totiž zvýšila tzv. sazbu proticyklické kapitálové rezervy na dvě procenta. Informovala o tom dnes ČNB.

14:30

Největší výrobce počítačů na světě, čínská společnost Lenovo Group, více než ztrojnásobila svůj čistý zisk. Ten v letošním čtvrtém čtvrtletí dosáhl na 118 milionů dolarů (2,7 miliardy korun) oproti 33 milionům z loňska. Rekordně se podle sdělení podniku prodávaly osobní počítače. 

14:46

Brněnští lékaři vyvinuli speciální lepidlo, které urychluje především tříštivé zlomeniny kostí. Lékaři Fakultní nemocnice Brno a vědci z výzkumného centra CEITEC lepidlo zatím testovali na kostech prasat, v blízké budoucnosti by ale mohlo pomáhat i lidem.

14:59

Marine Le Penová musí Evropskému parlamentu vrátit 300 tisíc eur (7,7 milionu korun) za zaměstnávání fiktivní asistentky. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie, který zamítl odvolání šéfky francouzského krajně pravicového Národního sdružení proti verdiktu nižšího unijního soudu. 

15:14

 

15:30

Novinářskou Cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2018 získal David Klimeš z týdeníku Ekonom a Hospodářských novin. Odbornou porotu vedenou Martinou Riebauerovou přesvědčily jeho věcné a trefné komentáře k dění v ekonomice.

15:46

Svaz měst a obcí chce změnou volebního zákona prosadit pětiletý mandát pro obecní a městské zastupitele. Tato délka podle předsedy svazu Františka Lukla lépe odpovídá času, který je potřeba na prosazení a uskutečnění velkých investičních projektů.

16:02

Víkend v Praze bude patřit aukcím výtvarného umění, uskuteční se hned tři a dražit se na nich budou díla za desítky milionů korun. Zájem sběratelů umění a investorů vyvrcholí v neděli na Žofíně, kde bude Galerie Kodl nabízet obraz Františka Kupky Plochy příčné II, který byl dlouhá léta skryt očím veřejnosti.

16:18

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě přijal čínskou delegaci. Tvořili ji čínský velvyslanec v Praze Čang Ťien-min a zástupci východočínské provincii Če-ťiang a měst Ning-po a I-wu. Jednali především o ekonomice, mimo jiné také o otázce železničního spojení s Čínou.

16:34
16:51

Takzvané malé jednotné inkasní místo, které má zjednodušit výběr daní a sociální a zdravotní pojistné, by mělo začít fungovat od poloviny příštího roku. Návrh na sjednocení odvodů a daní do jedné platby pro drobné živnostníky připravuje ministerstvo financí.

17:07

Na středočeském krajském úřadu začal působit ochránce veřejných práv občanů. Stal se jím bývalý místostarosta Benešova Jiří Švadlena (ANO).

17:23

Lídr protivládních demonstrantů Mikuláš Minář odmítl, že by psal "polvýhrůžné" SMS zprávy premiérovi Andreji Babišovi, jak uvedl předseda vlády v reakci na úterní protest na pražském Václavském náměstí.

17:39

Německý dodavatel automobilových součástek Bosch zaplatí pokutu 90 milionů eur (2,3 miliardy korun) kvůli své úloze ve skandálu s falšováním emisí u naftových vozů Volkswagenu. Bosch pokutu přijal a neodvolá se vůči ní.

17:55
18:11

Stovky občanů Evropské unie žijících v Británii měly dnes problémy ve volebních místnostech, kde kvůli administrativním nesrovnalostem nemohly odevzdat svůj hlas ve volbách do Evropského parlamentu. Lidé si na údajná pochybení ve velkém stěžují na sociálních sítích pod hashtagem #DeniedMyVote (Odepřeli mi hlasovat).

18:27

Česká měna dnes oslabila vůči euru na 25,85 Kč/EUR a byla tak nejslabší od poloviny února. K dolaru koruna od středečního podvečera oslabila o šest haléřů na 23,18 Kč/USD.

18:43

Ruský provozovatel ropovodů Transněfť se dohodl s Běloruskem na technickém plánu odstranění kontaminované ropy z ropovodu Družba na běloruském území. Pokud bude plán úspěšný, mohlo by Polsko dostat první dodávky čisté ropy 9. až 10. června.

18:59

Opoziční ODS a ANO budou žádat primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti) o svolání mimořádného jednání zastupitelstva. Důvodem je rozpor ve výsledku hlasování radních v zápisu a zvukovém záznamu z dubnového jednání rady.

19:15
19:32

Kolumbijská vláda vyzvala mezinárodní společenství k větší pomoci pro venezuelské emigranty, kteří v posledních několika letech utekli do Kolumbie a jichž tam nyní žije 1,3 milionu. Venezuelané utíkají do sousední země kvůli humanitární krizi a autoritářskému režimu.

19:48

Ministerstvo spravedlnosti má v podstatě připraven návrh, který by zavedl funkční období vedoucích státních zástupců a omezil možnost odvolání nejvyššího státního zástupce. Na dnešním sněmovním semináři o zárukách nezávislosti státního zastupitelství to řekla ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

20:04

Ceny ropy dnes klesají o zhruba pět procent a americká ropa se dostala nejníže od března. Přispívá k tomu obchodní napětí mezi Čínou a Spojenými státy, které by mohlo snížit globální poptávku po ropě.

20:20

Nadace Wikipedia se kvůli dvouleté blokaci všech jazykových verzí stejnojmenné internetové encyklopedie v Turecku obrátila na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

20:37
20:53

Cla, která Spojené státy uplatňují na dovoz zboží z Číny, poškozují nezamýšlený cíl. Vybíraná cla totiž téměř celá nesou na svých bedrech američtí dovozci.

21:09

Venezuelský prezident Nicolás Maduro obvinil Kolumbijce, že kradou ve Venezuele místním pěstitelům kávu. Podle něj je polovina kávy, kterou Kolumbie prodává na zahraničních trzích, venezuelská.

21:25

Odklad projektu elektronické neschopenky bude Senát schvalovat na schůzi, která začne 12. června. Rozhodnout má také o opětovné nominaci spisovatelky Lenky Procházkové do Rady Ústavu pro studium totalitních režimů.

21:43

Hlavní město převezme k 1. lednu 2020 od Prahy 1 Nemocnici Na Františku. Ke konci června vznikne příspěvková organizace, která bude zajišťovat provozní záležitosti.

21:59
22:15

Při mezinárodní operaci zaměřené proti síti pedofilů fungující v anonymní části internetu zachránila policie za poslední dva roky 50 zneužívaných dětí a zatkla devět lidí.

22:31

Prezident Miloš Zeman kritizoval Občanskou demokratickou stranu za to, že ze svých řad nevyloučila radního Jesenice u Prahy Martina Langa, který na facebooku nabádal k zabití prezidenta kvůli jeho podpisu zákona o zdanění náhrad vyplácených církvi.

22:47

Nová pravicová populistická a euroskeptická strana Fórum pro demokracii (FvD) uspěla v dnešních volbách do Evropského parlamentu v Nizozemsku se ziskem 11,2 procenta hlasů a tří mandátů.

23:04

Akcie na americké burze dnes oslabily. Investory ovládly obavy, že eskalace obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou zbrzdí růst globální ekonomiky a zbavovali se především akcií technologických, průmyslových a energetických firem.

06:31

06:44

Íránský prezident Hasan Rúhání včera v Teheránu prohlásil, že Írán nepodlehne tlaku Spojených států a nevzdá se svých cílů ani v případě, že by byl bombardován.

06:59

Praha, ČVUT, Univerzita Karlova a Akademie věd společně zřídí centrum, které bude mít za cíl přilákat zahraniční talenty pro výzkum umělé inteligence. Zřízení spolku prg.ai, který centrum zastřeší, včera schválilo pražské zastupitelstvo.

07:15

Americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo zakladatele WikiLeaks Juliana Assange z dalších téměř dvou desítek trestných činů. Assange podle obvinění ohrozil národní bezpečnost USA nezákonným zveřejněním tajných dokumentů, včetně jmen tajných zdrojů.

07:22

Britské aerolinky British Airways obnoví příští týden lety do Pákistánu a stanou se první západní leteckou společností, která začne létat do země. British Airways zastavily lety do Pákistánu po bombovém útoku na pákistánský hotel Marriot v roce 2008.

07:28

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek označil čínskou firmu Huawei za velmi nebezpečnou. Zároveň však naznačil, že by americké výhrady vůči telekomunikačnímu gigantovi mohly být vyřešeny v rámci americko-čínské obchodní dohody.

07:42

Nizozemsko vyzvalo Radu bezpečnosti OSN, aby podpořila zřízení zvláštního tribunálu pro souzení příslušníků teroristické organizace Islámský stát, kteří se dopustili hrůzných zločinů. Informovala o tom agentura AP.

07:57

Z Mysu Carneval na Floridě se dnes uskutečnil odložený start rakety Falcon 9 americké soukromé společnosti SpaceX s nákladem 60 družic satelitní sítě Starlink, kterou buduje sama SpaceX a která má zajistit vysokorychlostní internet.

08:13

 

08:26

Pražští zastupitelé schválili dnes ráno financování geologického průzkumu stavby metra D ve výši 1,581 miliardy korun. Zastupitelé rovněž uložili vedení města, aby byly náklady na průzkum zahrnuty v rozpočtech příštích let.

08:39

Pražský magistrát letos zvýší rozpočty škol a školských zařízení zhruba o 997 milionů korun. Část peněz půjde na platy zaměstnanců a část na povinné odvody. Důvodem jsou nízké platy ve školství. Rozhodli o tom dnes pražští zastupitelé. 

08:50

Americké ministerstvo obchodu navrhne nový předpis, podle kterého by bylo možné uvalit antisubvenční cla na zboží ze zemí, které podhodnocují svoji měnu vůči dolaru. Návrh ministerstva představuje další možnost, jak zvýšit cla na čínské zboží.

09:02

Věhlasná architektka Eva Jiřičná zvítězila v mezinárodní architektonické soutěži, kterou vypsala developerská společnost Central Group. Cílem je radikálně proměnit budovu bývalého Telecomu na Žižkově a její okolí. Ve své době největší stavbu v Československu, které se přezdívá "pražský Mordor", chce architektka nahradit rezidenčním komplexem, jemuž vévodí tři vysoké "vlnící se" věže.

09:14
09:25

Energetická společnost ČEZ mění strategii svého směřování, chce se ještě více soustředit na český trh. V zahraničí se do budoucna zaměří hlavně na služby související s moderní decentrální energetikou.

09:36

Japonsko loni zůstalo už 28. rokem za sebou největším věřitelem na světě. Objem čistých zahraničních aktiv Japonska se zvýšil o 3,7 procenta na 342 bilionů jenů (72,1 bilionu korun), což byla druhá nejvyšší hodnota v historii sledování. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo japonské ministerstvo financí.

09:47

Důvěra v českou ekonomiku se letos v květnu propadla na nejnižší úroveň za téměř tři roky. Oproti dubnu klesla o 1,4 bodu na hodnotu 95,7. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Níž byla důvěra naposledy v červenci roku 2016. V květnu klesla meziměsíčně důvěra podnikatelů, zatímco u spotřebitelů stoupla.

09:58

Ve Zlíně dnes začal mezinárodní filmový festival pro děti a mládež. Letošní 59. ročník uvede 280 filmů z 51 zemí. Pořadatelé udělí několik cen, jednu z nich obdrží zpěvák Karel Gott, řekla dnes na zahajovací tiskové konferenci umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

10:08
10:18

Provozovatel sociální sítě Facebook dokončuje plány na vytvoření vlastní kryptoměny. Do prvního čtvrtletí příštího roku hodlá asi v desítce zemí zřídit digitální platební systém a novou měn, která má zatím pracovní název GlobalCoin, chce začít testovat do konce letošního roku. Uvedl to dnes server BBC, podle kterého už Facebook o této možnosti jednal s guvernérem britské centrální banky.

10:28

Čtvrteční čtvrtfinálový zápas na Mistrovstí světa v hokeji mezi ČR a Německem sledovalo na ČT sport 2,04 milionu diváků, což je dosud nejvyšší sledovanost na šampionátu. Naproti tomu debatu lídrů politických stran před volbami do europarlamentu na kanálech ČT1 a ČT24 vidělo v průměru 262 000 diváků, řekla mluvčí České televize Karolína Blinková.

10:38

V Dražůvkách na Hodonínsku se dnes střílelo, pravděpodobný pachatel je zabarikádovaný v domě. Na místě je zásahová jednotka a vyjednavač. Jeden člověk byl zraněn. Řekl to mluvčí policie Petr Zámečník.

10:48

V debatě o nových obviněních australského zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange hraje značnou roli výklad prvního dodatku americké ústavy, který zaručuje svobodu projevu, upozorňují dnes americká média. Obhájci práv zpravodajských médií jsou podle agentury AP přesvědčeni, že Assangeovo jednání je součástí standardní novinářské práce.

10:58

V Praze vyjelo auto na biopalivo druhé generace

 

11:08

Kontroverzní milánský magnát a někdejší trojnásobný italský premiér Silvio Berlusconi by spolu s dalšími čtyřmi lidmi neměl kandidovat do Evropského parlamentu, tvrdí protimafiánská komise italského parlamentu. Připomněla, že Berlusconi je obžalovaný z ovlivňování svědků ve dvou procesech a podobně má problém se zákonem i zbylá čtveřice.

11:18

Ceny nemovitostí stále rostou, úroky jsou vyšší než loni a dostupnost hypoték se po zpřísnění podmínek ze strany ČNB pro mnoho lidí zhoršila. Hypoteční trh se letos potýká s výrazným poklesem zájmu. Navzdory tomu všemu stále velká skupina Čechů plánuje, že si pořídí bydlení právě za pomoci hypotéky.

11:29

Hokejové mistrovství světa v roce 2024 se uskuteční v České republice, dějišti budou Praha a Ostrava. O rok dříve se bude hrát světový šampionát v Rusku v Petrohradu a v roce 2025 se uskuteční ve Švédsku a Dánsku. Potvrdil to kongres Mezinárodní hokejové federace v dějišti probíhajícího MS v Bratislavě.

11:39
11:50

Ministerstvo dopravy podá kasační stížnost proti rozhodnutí Krajského soudu v Brně, podle něhož musí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) znovu prošetřit námitky firmy Kapsch v mýtném tendru. Novinářům to dnes řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). V tendru loni zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll.

12:00

Řada firem má rok po platnosti nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) s jeho dodržováním stále potíže. Celkem sedm procent kritérií, která v dubnu prověřoval průzkum společnosti KPMG, bylo v rozporu s nařízením nebo souvisejícími normami, 18 procent nebylo v souladu s doporučovanými postupy. KPMG analyzovala dodržování nových pravidel u 52 významných českých společností.

12:11

Ukrajinská média se snaží vypátrat podrobnosti politického programu nového prezidenta Volodymyra Zelenského, politického nováčka považovaného analytiky za amatéra bez jakýchkoli zkušeností. Sám Zelenskyj rozptýlení obav příliš nepomáhá, většina informací přichází z úst jeho poradců. 

12:21

Předsedou Svazu měst a obcí ČR se na dnešním sněmu v Ostravě podle očekávání stal dosavadní předseda František Lukl. Rada svazu mu vyjádřila jednomyslnou podporu. Lukl neměl ve volbě protikandidáta. Po svém zvolení to novinářům řekl Lukl.

12:31

Dotace pro Agrofert? Nevidím v tom problém, inovace jsou potřeba, hájí holding Maxová

 

12:42

Indické vládní síly ve sporné oblasti Kašmíru zabily vůdce militantní skupiny napojené na teroristickou síť Al-Káida. S odvoláním na místní úřady o tom dnes informovala agentura Reuters. Incident v konfliktním regionu na hranicích Indie a Pákistánu vyvolal vlnu protestů.

12:53

Vášnivý politický spor mezi republikánským prezidentem USA Donaldem Trumpem a demokratickou předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou se přenesl do osobní roviny a nevyhýbá se ani silným výrazům. Oba politici se obviňují z neschopnosti vést úřad.

13:04

Evropská unie žádnému novému britskému premiérovi, ať už jím bude kdokoli, nenabídne lepší dohodu o ukončení členství. Podle agentury Reuters to dnes řekl irský ministr zahraničí Simon Coveney.

13:15
13:27

Šéf britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn řekl, že dnešní rozhodnutí konzervativní premiérky Theresy Mayové rezignovat je správné. Vyzval, aby se v Británii co nejrychleji konaly předčasné parlamentní volby, protože rozdělení konzervativci prý nemohou zemi vést.

13:38

Třetí pilíř spoření na stáří není efektivní a měl by se upravit, shodla se dnes důchodová komise. Jednala i o vymezení náročných povolání, která by mohla mít nárok na dřívější odchod do důchodu. K oběma tématům se vrátí na příštích zasedáních. Novinářům to po jednání komise řekly ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) a šéfka komise Danuše Nerudová.

13:49

Stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi, rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1. Zeman v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale z úřadu vlády v době, kdy ji Zeman vedl, odešel po dohodě. Za prezidentova slova se má omluvit ministerstvo financí, hlavu státu totiž žalovat nelze.

14:00

Středočeský klub zastupitelů STAN vyzývá radního Martina Hermana (ANO) k rezignaci. Důvodem jsou letáky, kterými Herman před loňskými komunálními volbami zaútočil na svou konkurenci v Kolíně, kde se ucházel o post starosty. Letáky proti kolínskému starostovi Vítu Rakušanovi (STAN) podle hnutí obsahovaly nepravdivé informace.

14:10

České děti a mládež trápí nedostatek pohybu, ačkoli 62 procent z nich se věnuje organizovanému sportu. Z jejich životního stylu se ale vytrácí přirozený pohyb jako chůze nebo aktivní hra venku. Vyplývá to z Národní zprávy o pohybové aktivitě dětí a mládeže, která byla součástí mezinárodního výzkumu pohybové aktivity. Trend chce změnit ministerstvo zdravotnictví svým akčním plánem.

14:21

Společnost Facebook čelí kritice, že podrývá demokracii v Africe. Jejími sociálními sítěmi se letos v průběhu všech osmi parlamentních voleb, které se v afrických zemích konaly, šířily dezinformační kampaně. Facebook minulý týden oznámil, že za většinou klamných zpráv stojí izraelská firma Archimedes Group, kterou proto zablokoval.

14:31
14:42

Egypt a čtyři evropské země poslaly do Izraele svá letadla nebo vrtulníky na pomoc při hašení požárů. Oznámil to dnes premiér Benjamin Netanjahu. Podle něj se sice oheň podařilo dostat pod kontrolu, ale kvůli nepříznivým meteorologickým podmínkám nebezpečí stále trvá. Podle izraelské záchranné služby hoří v prostoru mezi Jeruzalémem a Tel Avivem.

14:52

Veterináři v tomto týdnu zhruba po dvou letech zrušili povinnost kontrolovat dovozové drůbeží maso z Brazílie na salmonely před uvedením masa na trh. Dnes to ČTK sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. U dovezeného masa z Brazílie nebyly skoro žádné závady, loni byly čtyři, nebyly však zdravotního rázu.

15:03

Soud postoupil spor předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska a premiéra Andreje Babiše (ANO) ohledně výroků ve sněmovně mandátovému a imunitnímu výboru. Výbor by se měl záležitostí zabývat na středeční schůzi. Kalousek žaloval Babiše za výroky před loňským hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD o tom, že "rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky".

15:14

Náměstek ministra obrany Pavel Beran byl zproštěn výkonu služby a bylo s ním zahájeno kárné řízení. Ve funkci ho zastoupí ředitelka odboru rozpočtu Blanka Cupáková. Podrobnosti obrana s odvoláním na správní řízení nesdělila. Beran byl prověřován kvůli fyzickému konfliktu s vojenským policistou z roku 2017.

15:24

Pojišťovny zaznamenaly po prudkých deštích, které v minulých dnech zasáhly především Zlínský a Moravskoslezský kraj, stovky škod převyšující celkem deset milionů korun. Nahlášené případy se týkají zatopených sklepů, garáží a přízemí rodinných domů, vyplývá z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.

15:35

Ani po pěti týdnech se z ropovodu Družba nepodařilo odstranit ropu znečištěnou sloučeninami organického chloru, který poškozuje rafinerie. Obnovení dodávek čisté ropy jeho jižní větví sice ve čtvrtek potvrdilo Slovensko, severní větev do Polska a Německa má ale dál potíže. Z průtahů Rusové obviňují Poláky.

15:45

Premiér Andrej Babiš (ANO) odevzdal dnes odpoledne v Průhonicích u Prahy spolu s manželkou Monikou svůj hlas v evropských volbách. K urně se dostavili jako první tamní voliči. Novinářům Babiš následně řekl, že jde o nejdůležitější volby do Evropského parlamentu.

15:54

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko hodlá po drtivém neúspěchu v dubnových prezidentských volbách změnit název své strany, která dosud nese jeho jméno, na Evropská solidarita. Napsala to dnes agentura RBK.

16:03

 

16:15

Ministerstvo práce se nechystá doplatit chybějící dvě miliardy na sociální služby ze svých ušetřených rezerv. Z nespotřebovaných 6,2 miliardy Kč totiž uhradí schválené navýšení příspěvků na péči či investice do informačních systémů. Uvedla to ministryně práce Maláčová.

16:26

Čistá ropa by ropovodem Družba měla překročit hranici České republiky podle stávajícího plánu v pondělí 27. května v odpoledních hodinách. Odpoledne to řekla mluvčí státního provozovatele ropovodů Mero Radomíra Doležalová.

16:26

Čistá ropa by ropovodem Družba měla překročit hranici České republiky podle stávajícího plánu v pondělí 27. května v odpoledních hodinách. Odpoledne to řekla mluvčí státního provozovatele ropovodů Mero Radomíra Doležalová.

16:37

WSJ: Nástupce Mayové bude člověk, který podpoří rychlejší odpojení Británie od EU

 

16:46

Odbyt chytrých telefonů čínské technologické firmy Huawei, která čelí americkým sankcím, by podle analytiků oslovených agenturou Reuters mohl letos klesnout až o čtvrtinu.

16:57

Nejméně dva mrtvé a 28 zraněných si dnes vyžádal pumový útok na mešitu v Kvétě, hlavním městě pákistánské provincie Balúčistán. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní činitele.

17:06

FT: Bývalý šéf automobilky Nissan Carlos Ghosn několik měsíců před svým zatčením navrhoval vytvořit nadaci se sídlem v Nizozemsku, díky níž by posílil svou kontrolu nad aliancí Renault-Nissan-Mitsubishi i nad vlastním finančním ohodnocením.

17:11

Piráti odhalili znění tajenky z volebních lístků: "bureši čaú"

 

17:23

Při čistění řeky Nairobi bylo dnes nalezeno tělo osmiletého chlapce - už čtrnáctá mrtvola od počátku roku, kdy guverér Mike Sonko sanaci řeky a jejích přítoků nařídil. Ve vodním toku bylo osm nemluvňat, zmíněný chlapec a pět dospělých. Informovala o tom AFP.

17:34

Na olympijském turnaji hokejistů v roce 2022 v Pekingu se představí i domácí Čína. Účast země, která skončila letos na pátém místě ve skupině A divize II a je na 32. místě žebříčku Mezinárodní hokejové federace, dnes schválil kongres IIHF v Bratislavě.

17:46

Ceny ropy dnes po dvoudenním poklesu obnovily růst. Za celý týden by nicméně mohly vykázat nejhlubší propad v letošním roce. Dolů je táhne růst zásob a obavy z ekonomického zpomalení.

17:57

 

18:06

Koruna dnes posílila k dolaru o 12 haléřů na 23,06 Kč/EUR. Vůči euru česká měna posilovala pomaleji. Polepšila si o dva haléře, kolem 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 25,83 Kč/EUR.

18:13

Pražská burza dnes přerušila sérii šesti poklesů v řadě. Index PX zpevnil o 0,37 procenta na 1041,89 bodu. Nejlépe si vedly emise textilky PFNonwovens a pojišťovny VIG.

18:25

K volbám do Evropského parlamentu přišlo dnes v některých okrscích za první dvě hodiny i deset procent voličů. Jinde komisaři naopak hlásí účast v řádu mála procent, vyplynulo ze zjištění zpravodajů ČTK.

18:37

Vrcholné turnaje Mezinárodní hokejové federace se budou hrát podle jejího doporučení na užším kluzišti. Schválil to kongres IIHF v Bratislavě. Zatím ale není jisté, zda se bude hrát na rozměrech 26×60 metrů jako v NHL už příští rok ve Švýcarsku, kde se turnaj uskuteční v Curychu a Lausanne.

18:48

 

18:52

Nejméně osm lidí bylo podle francouzské prokuratury zraněno při výbuchu v centru Lyonu. Server France24 uvedl, že na místě zřejmě explodovala podomácku vyrobená nálož.

19:07

Bílý dům chce kvůli neupřesněné íránské hrozbě poslat jako posilu na Blízký východ 1500 vojáků. Americký prezident Donald Trump o tom již informoval Kongres USA, napsala dnes s odvoláním na nejmenované činitele agentura AP.

19:16

Regionální odvolací soud v Karlsruhe rozhodl v neprospěch německé automobilky Volkswagen (VW) v případu týkajícím se koupě vozidla na naftový pohon se softwarem, který sloužil k manipulaci s emisemi. VW má dát svým zákazníkům nová vozidla stejného typu.

19:29

Guvernér amerického státu Missouri Mike Parson dnes podepsal zákon zakazující potraty po osmém týdnu těhotenství. Jeden z nejpřísnějších protipotratových zákonů v USA, který neumožňuje těhotenství ukončit ani v případě znásilnění či incestu, začne platit na konci srpna, pokud ho nezablokuje soud.

19:40

Prezident Emmanuel Macron uvedl, že výbuch pravděpodbně nástražené bomby se obešel bez obětí na životech. Podle francouzského ministerstva vnitra nejsou zranění osmi lidí vážná.

 

 

19:49

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt a jeho předchůdce Boris Johnson dnes jako první potvrdili, že se v následujících týdnech budou ucházet o post lídra Konzervativní strany, a tudíž i příštího premiéra Británie.

19:58

Trojnásobný mistr světa formule 1 Niki Lauda, který zemřel v pondělí v 70 letech, bude pohřben v závodní kombinéze. Informoval o tom server Nachrichten.at.

20:12

Poražený kandidát v indonéských prezidentských volbách Prabowo Subianto dnes podal u ústavního soudu námitku proti výsledkům voleb. Hlasování 17. dubna, které vyhrál dosavadní prezident Joko Widodo, bylo podle Subiantova tvrzení zfalšované, informovala agentura Reuters.

20:29

Keňský vrchní soud potvrdil stávající zákaz homosexuálního pohlavního styku, který v zemi platí již od dob koloniální nadvlády. Sex mezi osobami stejného pohlaví tak může být ve východoafrické zemi nadále trestán až 14 lety vězení.

20:43

Ještě před spuštěním třetího bloku jaderné elektrárny ve slovenských Mochovcích zkontrolují jeho připravenost pozvaní inspektoři z Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Informoval o tom dnes na svém webu slovenský list Denník N.

20:56

Několik tuniských organizací hájících lidská práva odsoudilo policejní zásahy v kavárnách, které jsou otevřeny přes den v průběhu islámského měsíce ramadánu. Informaci dnes přinesla agentura AFP. Podle názoru organizací policie porušuje svobodu vyznání a svědomí občanů.

21:11

 

21:25

Nejméně 17 studentů dnes zahynulo při požáru, který vypukl v komerčním středisku ve městě Surat v indickém státě Gudžarát. Informovala o tom agentura AP.

21:41

Premiéři zemí visegrádské skupiny, včetně Andreje Babiše, se před dvěma týdny na summitu EU v rumunském Sibiu ptali německé kancléřky Angely Merkelové, zda by nechtěla po Donaldu Tuskovi převzít post šéfa Evropské rady. Několik na sobě nezávislých zdrojů to potvrdilo německému týdeníku Der Spiegel.

21:56

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa i přes odpor Kongresu USA prodá zbraně do Saúdské Arábie. Využije k tomu zákonnou výjimku, která jí umožní obejít zákonodárce. Dnes o tom informovala agentura AP.

22:09

Hokejový brankář Pavel Francouz podepsal novou roční jednocestnou smlouvu s Coloradem a také v příští sezoně se bude snažit prosadit do NHL.

 

22:24

Soud ve městě Zalaegerszeg na západě Maďarska dnes uložil tresty od 32 měsíců do jedenáct let odnětí svobody deseti členům mezinárodního gangu, který od léta 2016 pašoval migranty do dalších zemí EU, informovala agentura MTI. Mezi odsouzenými byl údajně přinejmenším jeden český občan.

22:42

Konžské úřady registrují již 132 útoků na zdravotnická centra v částech země postižených epidemií eboly, kterou místní úřady vyhlásily v srpnu loňského roku. Informaci dnes přinesla agentura AFP s odkazem na zprávu konžského ministerstva zdravotnictví.

22:59

Rusko odčerpá znečištěnou ropu z ropovodu Družba v Bělorusku pomocí zpětného chodu ropovodu a uskladní ji na svém území, kde už jsou připraveny skladovací nádrže. V rozhovoru s novináři to dnes podle agentury TASS oznámil místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak.

23:03

V Česku dnes k volbám do Evropského parlamentu přišlo v jejich první den někde i přes 20 procent voličů, naopak jinde komisaři hlásí účast do deseti procent. Během dnešního odpoledne hlasovali i předsedové všech devíti stran zastoupených ve Sněmovně a prezident Miloš Zeman.

23:16

 

23:31

Společná kandidatura Milána a Cortiny d'Ampezzo na pořadatelství zimních olympijských her v roce 2026 má podle zprávy hodnotící komise Mezinárodního olympijského výboru (MOV) větší podporu obyvatel než druhý uchazeč Stockholm. Hostitel bude vybrán 24. června v Lausanne.

23:46

Snowboardcrossařka Eva Samková po pěti letech získala ocenění Král bílé stopy. Na trůnu vystřídala vítězku předchozích tří ročníků ankety Ester Ledeckou. K jasnému triumfu jí pomohla zlatá medaile z mistrovství světa a celkové vítězství ve Světovém poháru. 

23:59

Akcie na americké burze dnes zpevnily v reakci na pozitivní komentáře prezidenta USA Donalda Trumpa ohledně obchodních vztahů s Čínou. Objem obchodování byl dnes oproti jiným dnům slabší, protože USA čeká prodloužený víkend.

06:58

Podle Trumpova bezpečnostního poradce Johna Boltona Severní Korea svými nedávnými raketovými testy "nepochybně" porušila rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Bolton se tak vyjádřil v Tokiu krátce před zahájením čtyřdenní návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa.

07:14

 

07:28

Za videem, které vedlo k rozpadu rakouské vládní koalice, stojí vídeňský právník Ramin Mirfakhrai. Napsal to dnes v tiskové zprávě zaslané rakouským médiím. Bývalý vicekancléř Heinz-Christian Strache již dříve uvedl, že v souvislosti s videem podal trestní oznámení na tři osoby.

07:44

Česko čeká druhý den voleb do Evropského parlamentu. Volební místnosti se po noční přestávce otevřou v 8:00 na šest hodin. Hlasovat budou moci ti voliči v Česku, kteří to nestihli v pátek.

07:59

Předáním Zlaté palmy vyvrcholí v sobotu 72 ročník festivalu v Cannes. V souvislosti s oceněním jsou zmiňování především Pedro Almodóvar, Terrence Malick či Quentin Tarantino. Vítěz převezme prestižní cenu v letovisku na francouzské Riviéře od Alejandra Gonzáleze Iñárritua.

08:15

K volbám do Evropského parlamentu přišlo v jejich první den někde i přes 20 procent voličů, naopak jinde komisaři hlásí účast do deseti procent. Vyplynulo to ze zjištění zpravodajů ČTK. Volební místnosti se včera otevřely ve 14:00 a uzavřely ve 22:00.

08:30

Britská premiérka Theresa Mayová včera oznámila, že 7. června skončí jako vůdkyně britských konzervativců. Agentura Reuters při té příležitosti přinesla přehled videozáznamů rezignací britských premiérů. 

08:45

Překvapením voleb do Evropského parlamentu v Irsku by mohla být Strana zelených se ziskem až tří ze 13 mandátů. Podle irských médií to vyplývá z výsledků průzkumu provedeného u hlasovacích místností, které se uzavřely ve 22:00 místního času (23:00 SELČ).

08:59

Svých 14 europoslanců dnes volí i obyvatelé Slovenska. Kromě vládního Směru se očekává také úspěch protiunijní krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko. Hlasování se podle politologů a sociologů zúčastní více voličů než před pěti lety.

09:15

Při páteční explozi zřejmě podomácku vyrobené výbušniny v centru francouzského města Lyon utrpělo lehká zranění 13 lidí. Podle serveru BBC News to uvedla francouzská policie. Případ vyšetřuje pařížšké protiteroristické oddělení, ačkoliv čin za terorismus zatím označen nebyl.

09:29

Na Instagramu musíte podvádět, abyste se dostali na vrchol, říká autor dokumentu #FollowMe Nicolaas Veul. Koupit si lajky nebo sledující dnes není nic složitého ani drahého. S účty se dá manipulovat, pokud do hry vstoupí politici, bude to problém, dodává.

 

09:44

Mladý youtuber Rezo ve videu ztrhal německé křesťanské demokraty kancléřky Angely Merkelové. Jeho téměř hodinový příspěvek nazvaný "Zničení CDU" vidělo přes devět milionů lidí. Rezo v něm kritizuje politiku strany a tvrdí, že ničí Německo. 

09:58

Soud v americkém státě Wisconsin odsoudil únosce mladé dívky ke dvěma trestům doživotního vězení za vraždu jejích rodičů. Za únos třináctileté dívky dostal jednadvacetiletý Jake Patterson dalších 40 let, uvedla stanice BBC na svém webu. 

10:13

Írán je podle generála Korbáního připraven poslat americké lodě ke dnu. USA posilují své vojenské jednotky v oblasti Perského zálivu z důvodu neupřesněné hrozby ze strany Íránu. Korbání pohrozil útokem na americkou armádu raketami a tajnými zbraněmi. 

10:29

Styl režiséra zběsilých černých komedií Guye Ritchieho není ve snímku Aladin patrný, tvrdí kritik Kamil Fila. Poloanimovaná muzikálová pohádka, ve které se mísí kultury a hudební styly, zůstává obsahově téměř stejná jako její čistě animovaný předchůdce.

 

10:46

Poblíž Tokia došlo k zemětřesení o síle přibližně 5,1 stupně. V Tokiu se třásly stavby, ale úřady nevydaly varování před přívalovou vlnou tsunami. Zemětřesení udeřilo krátce před příletem amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom japonská televize NHK.

11:02

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock je pátý kandidát na post šéfa Konzervativní strany. Její dosavadní vůdkyně a premiérka Theresa Mayová v pátek oznámila, že v čele strany skončí 7. června. Dalšími kandidáty jsou například Boris Johnson nebo Jeremy Hunt.

11:17

Rok po zavedení zálohového systému v Estonsku se sběr PET lahví zvýšil na 90 procent z původních 32 procent. Ze začátku pomohla finanční motivace, dnes už lidé myslí na životní prostředí, řekl v rozhovoru s ČTK ředitel zálohové systému Eesti Pandipakend Rauno Raal.

11:33

Nastupující slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odevzdala svůj hlas ve volbách do Evropského parlamentu. Evropa podle ní stojí na křižovatce, volby rozhodnou "zda bude Evropa silnější a integrovanější nebo naopak nastane proces oslabování," řekla novinářům.

11:47

Na náměstí Václava Havla u Národního divadla bude v sobotu a v neděli další přehlídka módy, doplňků, šperků, hraček i potravin známá jako Dyzajn market. Představí více než 180 převážně českých designérů a tvůrců.

11:47

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa musí zastavit výstavbu částí zdi na hranici s Mexikem využívající peníze získané na základě vyhlášení stavu nouze. Podle agentury Reuters o tom v pátek v Kalifornii rozhodl federální soudce Haywood Gilliam.

12:03

Prezidentovi Vladimiru Putinovi v současnosti důvěřuje 31,7 procenta Rusů, oznámily dnes deníky Kommersant, RBK a Vedomosti s odvoláním na údaje státní agentury VCIOM. Momentální úroveň prezidentovy obliby je nejnižší od roku 2006, kdy VCIOM začal tyto údaje zveřejňovat.

12:18

Téměř 190 veteránů se dnes sjelo do pražské Opletalovy ulice na 13. sraz a výstavu historických vozidel. Velké zastoupení měly zejména značky Aero a Jawa, které letos slaví 90 let od svého založení. Historické stroje budou naproti hlavnímu nádraží k vidění do 17:00.

12:34

 

12:49

Zájem lidí o volby do Evropského parlamentu nebyl ani dnes dopoledne velký. Volební účast v jednotlivých krajích se podle zjištění zpravodajů ČTK pohybuje nejčastěji mezi 15 a 21 procenty. Zřejmě největší zájem o volby je v Praze, kde odvolila téměř třetina oprávněných voličů.

13:07

Princ Harry bude mezi účastníky královského oběda, který Alžběta II. v červnu uspořádá pro amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho choť. Oznámila to zpravodajská stanice CNN, která informovala o přesném programu Trumpovy návštěvy, jak ho zveřejnil Buckinghamský palác.

13:25

Loňským úmrtím na invazivní meningokokové onemocnění mohlo zabránit očkování. Z 56 nemocných zemřeli tři lidé na nákazu séroskupinami B, C a Y, kdy je možné očkování. Informaci zveřejnil na webu Státní zdravotní ústav (SZÚ). 

13:41

Francouzské úřady nasadily všechny prostředky k rychlému zjištění totožnosti a k dopadení pachatele pátečního útoku v Lyonu, kde výbuch balíčku s výbušninou lehce zranil 13 lidí. Uvedl to dnes před novináři pařížský protiteroristický prokurátor Rémy Heitz, pověřený případem.

13:57

Americký prezident Donald Trump zahájil návštěvu Japonska výzvou k navýšení investic v USA. Místní podnikatele při večeři vyzval k navýšení investic v USA a svým tweetem zaslaným ještě z letadla naznačil, že se hodlá v Japonsku věnovat tématu obchodních vztahů.

14:15

Mezinárodní soud pro námořní právo dnes nařídil Moskvě, aby neprodleně propustila zajaté ukrajinské námořníky. Ty uvěznila po loňském incidentu v Kerčském průlivu. Oznámily to tiskové agentury. Kyjev označuje námořníky za válečné zajatce, Moskva za narušitele státní hranice. 

14:30

České volby do Evropského parlamentu, v pořadí čtvrté, dnes ve 14:00 skončily. Voliči v nich rozhodli o tom, kteří z více než 800 kandidátů obsadí křesla 21 českých europoslanců. Výsledky hlasování se dozví v neděli před půlnocí.

 

14:45

Dosavadních 60 zápasů hokejového mistrovství světa na Slovensku z celkem 64 navštívilo 434 513 diváků. V průměru 7241 na utkání. Letošní hokejový šampionát se tak s jistotou zařadí do desítky nejnavštěvovanějších MS v historii.

14:59

 

15:16

České volby do Evropského parlamentu, v pořadí čtvrté, dnes ve 14:00 skončily. Voliči v nich rozhodli o tom, kteří z více než 800 kandidátů obsadí křesla 21 českých europoslanců. Výsledky hlasování se dozví v neděli před půlnocí, až skončí hlasování i v dalších zemích Evropské unie. Hlasovat přišla podle odhadů pětina až čtvrtina voličů.

15:30

Mezinárodní soud pro námořní právo dnes nařídil Moskvě, aby neprodleně osvobodila ukrajinské námořníky, které uvěznila po loňském incidentu v Kerčském průlivu. Oznámily to tiskové agentury. Kyjev označuje námořníky za válečné zajatce, Moskva za narušitele státní hranice.

15:45

Nástupcem Lukáše Sobotky v čele Svazu lyžařů České republiky se stal bývalý sdruženář Lukáš Heřmanský. Jeho soupeř Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru, před dnešní volbou na valné hromadě v Praze kandidaturu stáhl.

16:00

 

16:13

Bývalý dlouholetý kapitán fotbalistů Realu Madrid Raúl se do klubu vrací ve dvou funkcích. Podle španělského deníku Marca bude někdejší kanonýr poradcem prezidenta Florentina Péreze a zároveň trenérem B týmu Realu.

16:30

Italské úřady dopravily 58 pákistánských uprchlíků do centra pro běžence. Byli na plachetnici poblíž kalábrijského pobřeží. Agentura ANSA dnes oznámila, že na palubě lodi, která měla americkou vlajku, byli také dva Rusové, kteří byli zadrženi pro podezření z nelegální přepravy uprchlíků.

16:47

Na den otevřených dveří na letecké základně v Čáslavi dnes přišlo podle organizátorů až 50.000 lidí. Pro návštěvníky byly připravené statické ukázky nejen letecké techniky, ale také vozidel používaných například hasiči, záchrannou službou, armádou nebo čáslavským letištěm.

17:00

 

17:15

Evropské volby neprovázely v Česku z pohledu ministerstva vnitra žádné problémy. ČTK to dnes řekl náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Volební místnosti se uzavřely ve 14:00 a členové okrskových volebních komisí začali sčítat hlasy.

17:28

V táboře Al-Húl na severu Sýrie žije jedenáct finských občanek s 33 dětmi, kteří se po osvobození území od teroristické organizace Islámský stát (IS) chtějí vrátit do Evropy. Finský ministr vnitra Kai Mykkänen repatriaci žen nechystá, skupinu navíc označil za velmi zradikalizovanou, uvedla finská televize YLE.

17:45

Ve věku 76 let zemřel bývalý hokejový obránce Karel Masopust, stříbrný medailista z olympijských her v Grenoblu v roce 1968. Informoval o tom Motor České Budějovice, jehož dres během hráčské kariéry oblékal.

18:02

 

18:16

Kvůli dnešnímu požáru nákladu chemikálií na jihokorejské nákladní lodi v thajském přístavu Lem Čabang bylo s lehkými zraněními do nemocnice převezeno 130 lidí. Úřady dočasně uzavřely tři přístavní mola a nechaly evakuovat zaměstnance přístavu. Informovala o tom agentura Reuters.

18:30

Při záplavách, které postihly 34 afghánských provincií, přišlo v minulých 48 hodinách o život 24 lidí. Zřícení hrozí minaretu pocházejícímu z 12. století a řazenému ke světovému kulturnímu dědictví UNESCO.

18:44

Kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Monaka formule 1 vyhrál obhájce titulu Lewis Hamilton před týmovým kolegou Valtterim Bottasem. Stáj Mercedes je tak v ideální pozici zaznamenat i v šestém závodě sezony double, což se ještě žádnému týmu nikdy nepovedlo.

19:01

Nejméně šest civilistů, včetně dvou dětí a jedné ženy, zabily omylem afghánské bezpečnostní síly při zásahu proti ozbrojencům z islamistického hnutí Tálibán v provincii Nangarhár na východě země. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na místní úřady.

19:15

 

19:31

Finští hokejisté vyhráli v semifinále mistrovství světa v Bratislavě nad Ruskem 1:0 a poprvé od zisku stříbra v roce 2016 jsou ve finále. Jedinou branku utkání vstřelil v 51. minutě kapitán Marko Anttila. Gólman Kevin Lankinen pochytal všech 32 střel sborné a udržel podruhé na turnaji čisté konto.

19:45

Policie v americkém státě Connecticut se dohodla s jistým Josem Simmsem, po kterém zatím neúspěšně pátrá, že se dobrovolně vzdá úřadům, pokud jeho zatykač ocení na facebooku alespoň 15.000 lidí. Tlačítkem To se mi líbí tak už učinil téměř dvojnásobek lidí, Simms ale ujednání nedodržel a nadále se skrývá.

20:00

Německá policie řeší případ dvou vykradených automatů na žvýkačky. Svědky jsou děti, které si sice samy díky vstřícnosti zlodějů nacpaly kapsy, ale doma se o původu sladkostí rozpovídaly, napsala dnes agentura DPA.

20:16

Cestovatel, dobrodruh a fotograf na plný úvazek Pavel Svoboda si splnil velký sen o půlročním putování po Asii. Po návratu přiznává, že Mongolsko ve skutečnosti nebylo tak idylicky romantické, jak se o něm traduje, a Myanmar má i přes řadu problémů ohromný potenciál.

 

20:30

Na hokejové mistrovství světa na Slovensko dorazilo takřka 120 hráčů z NHL. Stále otevřenou ale zůstává otázka, zda se zástupci nejlepší hokejové ligy světa vrátí po loňské odmlce v Pchjongčchangu také na olympiádu. Šéf Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel zatím netuší, jak se budou jednání vyvíjet.

20:47

Souhlas s postavením kasina včetně takzvané technické hry, tedy videoloterijních terminálů, vyslovili v referendu lidé v Holubicích na Vyškovsku. Volit přišlo 64 procent oprávněných voličů, pro hernu s automaty se vyslovilo 67 procent z nich, proti bylo 33 procent voličů.

21:00

V petrohradských loděnicích byl dnes na vodu spuštěn ledoborec Ural na jaderný pohon, poslední ze tří ledoborců nové generace, které chce Rusko využít na takzvané severní mořské cestě, a zhodnotit tak hospodářský potenciál arktické oblasti. Trojici plavidel bude provozovat Rosatomflot, jedna ze společností státní jaderné korporace Rosatom.

21:15

Hlavní cenu letošního 72. ročníku filmového festivalu v Cannes Zlatou palmu letos získalo drama Kisaengčchung (Parazit) režiséra Pong Čun-hoa. Slavnostním předáváním cen dnes večer festival končí.

21:30

Hlasy voličů v evropských volbách v Česku sečetli volební komisaři ve všech okrscích, vyplývá z informací na twitterovém účtu Českého statistického úřadu. Poslední údaje úřad dostal po více než šesti hodinách po ukončení hlasování. 

 

21:46

Ve věznici zemřel ve věku 64 let jeden z lídrů radikální organizace Pravá IRA Seamus McGrane, který byl odsouzen na 11 a půl roku za plánování bombového útoku během návštěvy prince Charlese v Irsku v roce 2015. Irská vězeňská služba vyloučila v souvislosti s jeho skonem jakékoli podezřelé okolnosti.

21:59

Čeští hokejisté prohráli v semifinále mistrovství světa v Bratislavě s Kanadou 1:5. V neděli se pokusí ukončit sedmileté čekání na medaili v utkání o bronz s Ruskem, které se bude hrát od 15:45.

22:15

Na webu Mirošovic byl dnes odpoledne krátce zveřejněný výsledek eurovoleb v této středočeské obci. Výsledky hlasování o Evropském parlamentu lze přitom v celé EU, tedy i v České republice zveřejňovat až v neděli před půlnocí, kdy už odhlasují voliči ve všech členských státech. Podle kraje šlo o chybu volební komise. Výsledky z webu po upozornění krajského úřadu zmizely.

22:30

 

22:45

Závod Světového poháru v moderním pětiboji v Praze vyhrála Britka Kate Frenchová. Eliška Přibylová po nedávném zranění nohy obsadila 31. místo mezi 36 startujícími. Česká reprezentantka se dostala do finále na poslední chvíli, když nahradila nemocnou Polku Annu Maliszewskou.

23:00

Fotbalisté Příbrami sice v závěrečném pátém kole ligové nadstavbové skupiny o záchranu doma porazili sestupující Duklu 3:2, přesto musí do baráže. Rozhodl o tom bod Bohemians 1905 za remízu 1:1 s Opavou, který si pražský celek zajistil až v páté minutě nastavení.

23:15

 

23:30

Na rugbyovém stadionu v Pretorii dnes složil přísahu a byl uveden do funkce nový jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa. Ramaphosa předtím dovedl svou stranu Africký národní kongres (ANC) k vítězství v parlamentních volbách, které se konaly 8. května. Strana získala pohodlnou většinu; zisk 58 procent hlasů byl ovšem nejnižší, který zaznamenala od konce apartheidu v roce 1994.

23:59

 

07:03

Členové francouzského hnutí žlutých vest se v Paříži a ve městě Amiens v sobotu střetli s pořádkovou policií. Demonstrace proti politice vlády prezidenta Emmanuela Macrona se konaly již 28. víkend v řadě, potvrdily ale klesající účast, napsala agentura Reuters.

07:18

Desítky tisíc Izraelců dnes v Tel Avivu protestovaly proti takovým zákonodárným krokům, které by premiérovi Benjaminu Netanjahuovi zajistily imunitu před trestním stíháním kvůli korupci. Informoval o tom list Haarec.

07:33

Americký prezident Donald Trump dnes odmítl obavy ohledně nedávných severokorejských raketových testů a vyjádřil přesvědčení, že vůdce KLDR Kim Čong-un dodrží své sliby.

07:44

 

07:59

Šest lidí zahynulo při páteční nehodě mexického vojenského vrtulníku v centrální části země. Posádka pomáhala při hašení místního požáru. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Příčiny nehody zatím nejsou známy.

08:13

Basketbalisté Toronta jsou poprvé ve finále play off NBA. Nejlepší tým základní části Milwaukee v sobotu porazili 100:94 a sérii vyhráli 4:2. O titul budou hrát s vítězem minulých dvou ročníků Golden State, který je ve finále popáté za sebou.

08:27

Čeští kamionoví dopravci loni převezli více než 479 milionů tun materiálu, což je o 20 milionů tun víc než o rok dříve. Nákladní přeprava v Česku roste nepřetržitě od roku 2012.

08:41
08:57

V celém Německu se otevřely volební místnosti pro volby do Evropského parlamentu. Favoritem je konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Merkelové, která ale podle všeho stejně jako koaliční sociální demokracie (SPD) znatelně oslabí. Skutečným vítězem by se tak mohli stát opoziční Zelení.

09:13

Zahraničních firem, které na Česko rozšiřují účinky svých evropských patentů, v posledních pěti letech přibylo. Zatímco v roce 2015 jich Úřad průmyslového vlastnictví evidoval zhruba 5000, loni jich bylo o 29 procent více - celkem 7054.

09:40

Milevská společnost ZVVZ Machinery ze strojírenského holdingu ZVVZ vyrobila a dodala dva ventilátory spalin do uhelné elektrárny Skawina na jihu Polska patřící Skupině ČEZ. Zakázka je zhruba za 20 milionů korun.

09:54

Zoufalý nedostatek lidí ve stavebnictví se podepsal na extrémním zvýšením ceny stavebních prací. Zatímco od roku 1996 do roku 2016 se průměrná cena stavebních prací na metr čtvereční u kancelářských budov prakticky nezměnila, za poslední dva roky stoupla o 50%, u bytových projektů až o 70%.

10:12

Sobotní semifinálový zápas na MS v hokeji mezi ČR a Kanadou sledovalo na ČT sport 1,53 milionu lidí, tedy o půl milionu méně než čtvrteční rekordní čtvrtfinále. Uvedla to mluvčí České televize Karolína Blinková.

10:45

Irové v pátečním referendu podpořili zrušení dosavadních tvrdých rozvodových pravidel. Podle dnes zveřejněných výsledků se takto vyjádřilo přes 82 procent hlasujících. Referendum obsahovalo návrh zrušení ústavního požadavku, aby páry před rozvodem žily nejméně čtyři roky odděleně.

10:59

Objem zadržených nadměrných odpočtů k dani z přidané hodnoty (DPH) se od poloviny loňského roku pohybuje na nejnižších úrovních od roku 2014. Ke konci letošního dubna činil 1,27 miliardy korun, zatímco loni v dubnu to bylo přes pět miliard korun.

11:14

Ruský tisk vyjadřuje zklamání z porážky sborné finskými hokejisty v semifinále mistrovství světa v Bratislavě 0:1 gólem útočníka Marka Antilly. Jeho branku média přirovnala k rozhodujícímu zásahu českého obránce Petra Svobody z finále olympiády v Naganu.

11:42

Objem daňových nedoplatků na všech druzích daní včetně pojistného na sociální zabezpečení loni klesl zhruba o desetinu na 110,8 miliardy korun. Nejvyšší podíl nedoplatků, téměř 60 miliard korun, evidovala Česká správa sociálního zabezpečení.

11:58

Británie musí z Evropské unie odejít koncem října, i kdyby to mělo být bez dohody. Prohlásila to dnes bývalá ministryně práce Esther McVeyová, která se hodlá ucházet o post vůdkyně Konzervativní strany.

12:12

Severní Peru zasáhlo silné zemětřesení. Americká geologická služba USGS dnes oznámila, že otřesy dosáhly 7,5 stupně. Informace o škodách nebo obětech nejsou k dispozici.

12:39

Írán se bude rozhodně bránit vojenské i hospodářské agresi. Prohlásil to dnes v Bagdádu, kde je na návštěvě, šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf.

13:09

Házenkáři Plzně po třech letech vyhráli extraligu. V rozhodujícím pátém finále porazili doma Karvinou stejně jako ve čtvrtém utkání venku až v rozstřelu a sérii ovládli 3:2 na zápasy.

13:57

Na dnešní aukci Galerie Kodl v Praze na Žofíně se prodala pistole CZ 75 Republika, kterou v limitované edici 100 kusů vyrobila Česká zbrojovka ke stoletému výročí republiky, za 650 tisíc korun. Vyvolávací cena byla 400 tisíc korun. Celý výtěžek půjde Vojenskému fondu solidarity a Nadaci policistů a hasičů.

14:12

Zemědělci by měli mít v budoucnu při koupi půdy přednost před spekulanty. Upravit to má novela zákona o půdě, kterou ministerstvo zemědělství chystá nejpozději do roka. V diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to dnes uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

14:27

Bývalí útočníci Žigmund Pálffy s Miroslavem Šatanem ze Slovenska, Jörgen Jönsson ze Švédska a Mike Modano ze Spojených států amerických vstoupili do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF).

14:43

Prodej drogerie a kosmetiky na internetu loni vzrostl o 20 až 30 procent. Počet nakupujících se zvýšil o desítky procent a rostoucí poptávka přilákala nové obchodníky. Podobný růst se čeká i letos. Vyplývá to z informací firem.

15:15

Obraz průkopníka abstraktní malby Františka Kupky Plochy příčné II se na nedělní aukci v Praze prodal za 65 milionů korun. Vyvolávací cena byla 28 milionů. I s dvacetiprocentní aukční přirážkou kupec za dílo zaplatí 78 milionů korun.

15:29

Bagdádský soud dnes vynesl rozsudky smrti nad třemi Francouzi za jejich členství v teroristické organizace Islámský stát. Informovala o tom agentura AFP, podle níž byla trojice zadržena v Sýrii a letos v únoru pak s dalšími devíti Francouzi převezena do Iráku.

15:30

Několik tureckých kurdských poslanců a tisíce vězňů dnes v tureckých věznicích ukončili protestní hladovku. Informovala o tom agentura Reuters. Akci zahájili loni v listopadu ve snaze vymoci zlepšení podmínek pro vězněného kurdského vůdce Abdullaha Öcalana.

 

15:39

Ve Francii pokračuje pátrání po hlavním podezřelém z pátečního výbuchu zřejmě podomácku vyrobené bomby v centru Lyonu, který si vyžádal 13 lehce zraněných. Vyšetřování zpomalují četné nejasnosti ohledně pachatelovy totožnosti a jeho motivů, napsala dnes agentura AFP.