On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
10:32

Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu zpomalil na 2,8 procenta z březnových tří procent. Podražily zejména bydlení a některé potraviny, především zelenina, dražší byly i pohonné hmoty. Naopak zlevnil alkohol nebo třeba vejce a cukr. 

10:44
10:56
11:08

Zájem o takzvané kotlíkové dotace je v Moravskoslezském kraji velký. Za 54 vteřin lidé vyčerpali připravené dotační peníze. Do kraje jde půl miliardy korun.

11:20

Dubnové údaje o inflaci podle analytiků ukázaly, že inflace je už za svým letošním vrcholem, kterého dosáhla v březnu. V dalších měsících bude zřejmě postupně klesat k 2,5 procenta, odhadují ekonomové

11:32
11:44

Hodnota kybernetické měny bitcoin dnes překonala hranici 7000 dolarů (160 405 korun) a pohybovala se na nejvyšší úrovni od loňského září.

11:56

V modernizačním fondu by se z prodeje emisních povolenek mohlo v příštích deseti letech sejít zhruba 100 miliard korun. Řekl to dnes ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) na setkání lídrů ve stavebnictví v sále České národní banky. 

12:08

Pokud Rumunsko nepodnikne "potřebná vylepšení" nebo naopak učiní "další negativní kroky", Evropská komise neprodleně zahájí proceduru kontroly kvality právního státu v zemi. Podle webu Politico takto minulý týden Bukurešť varoval v dopise první místopředseda EK Frans Timmermans. 

12:20
12:32

Brazilská opozice napadla u Nejvyššího soudu nový dekret prezidenta Jaira Bolsonara, který zjednodušuje pravidla pro držení zbraní a který podle opozice umožní nosit zbraň na veřejnosti milionům Brazilců. Podle některých expertů se tak vzemi ještě více zvýší kriminalita.

12:44

V Praze je 31 180 obecních bytů, z toho 2000 volných. Na jeden obecní byt tak v Praze připadá 42 obyvatel a obecní byty tvoří přibližně pět procent z celkového objemu bytového fondu.

12:56
13:08

Bitcoin je od května na vzestupu, kdy dosáhl hodnoty pěti tisíc dolarů. Nyní je dvakrát silnější než loni v prosinci, kdy došlo k prudkému pádu z listopadových šesti tisíc dolarů. Ještě však má daleko k rekordní hodnotě 19 tisíc dolarů z roku 2017.

13:20
13:32

V dubnu se v Číně prodalo 97 tisíc vozů NEV, to je meziroční nárůst o 18,1 procenta. Loni se prodej aut NEV meziročně zvýšil o 62 procent

13:44

Praha převezme od 1. ledna příštího roku řízení Nemocnice Na Františku, kterou dosud spravovala Praha 1. Přejmenuje ji na Metropolitní nemocnici Na Františku. Za provoz bude zodpovědná příspěvková organizace, která vznikne letos v červnu. 

13:56
14:08

V posledních letech roste počet případů rakoviny plic u žen, nových případů u mužů ubývá. Odborníci podle předsedkyně Ligy proti rakovině Michaely Friedrichové očekávají, že žen v budoucnu bude více než polovina. Ve středu bude 23. ročník sbírky Český den proti rakovině s prodejem tradičních kytiček.

14:20
14:32

"Zatímco průměrná mzda se v České republice mezi lety 2009 a 2018 zvýšila téměř o polovinu, například spotřební daň z lihu se zvýšila naposledy v roce 2010," uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO). 

14:44

Nový podnik jménem Výčep, sídlící od konce loňského roku v horní části pražské Korunní ulice, jsem přešel. Zvenku je totiž stejně nenápadný, jako je uvnitř výborný. Vlastně ani nevím, kam ho přesně zařadit...

14:56

66 otázek Luďka Staňka: Nejvíc se na motorce bojím v Praze, říká herec Pavel Liška.

15:08
15:20

V roce 2018 byla v Česku vedena exekuční řízení vůči 821 337 osobám, v exekuci se tak nacházelo o 41 tisíc lidí méně než předloni. Bylo zahájeno 505 120 exekucí, což představuje meziroční pokles o více než 100 tisíc exekucí. 

15:30

Společnost Terea Cheb, kterou z poloviny vlastní město, zastavila přípravu stavby spalovny odpadů. Stalo se tak na žádost města, jehož současné vedení s projektem nesouhlasilo. Kontroverzní Závod na energetické využití odpadu, který měl ve městě řadu kritiků, se tak u Chebu stavět definitivně nebude.

15:40

Na Filipínách se dnes konaly parlamentní a místní volby, které se pokládají za referendum o prezidentství Rodriga Duterteho po třech letech v úřadu. Nejostřeji sledovaný je souboj o Senát, který v poslední době hrál klíčovou roli při blokování některých kontroverzních iniciativ prezidenta.

15:50

Odborníci ze Společné laboratoře optiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR jako první na světě experimentálně ověřili kontrolovanou teleportaci kvantových bitů, která by se v budoucnu mohla stát základem rychlého kvantového internetu.

16:00

V čele žebříčku víkendové návštěvnosti českých kin zůstává třetí týden americký film Avengers: Endgame. Završení ságy Avengers i vyvrcholení celého epického světa marvelovských superhrdinů přilákalo o víkendu do kin dalších téměř 61 000 lidí. Celková návštěvnost filmu atakuje 800 000 diváků.

16:10
16:20

Peking se rozhodl uvalit od 1. června dodatečná cla na americké zboží, jehož roční dovoz do Číny dosahuje hodnoty 60 miliard dolarů (zhruba 1,4 bilionu Kč). Reaguje tak na nedávné zvýšení amerických cel na čínské zboží. Oznámilo to dnes čínské ministerstvo obchodu.

16:30

Další zápůjčku ropy ze státních rezerv pro petrochemický holding Unipetrol dnes schválila vláda. Novinářům to řekl předseda české Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Stejně jako první zápůjčka přesahuje 100 000 tun, dodal.

16:40

K omezení možnosti nákupu orgánů odebraných nedobrovolně lidem v Číně i jinde má přispět předloha, kterou připravili pirátští poslanci se senátorem Markem Hilšerem. Lidé s trvalým bydlištěm v Česku, kteří by chtěli podstoupit transplantaci v některé z rizikových zemí, by museli získat souhlas nově zřízení etické komise, vyplývá z návrhu.

16:50

Za funkční, odolný a dynamický rámec pro vzájemné vztahy mezi Evropskou unií a šesti státy východní Evropy a Kavkazu dnes v Bruselu označili deset let starý projekt Východního partnerství ministři zahraničí unie i partnerských zemí.

17:00

Americký nejvyšší soud rozhodl v neprospěch Applu. Podle rozhodnutí podepsaného soudcem Brettem Kavanoughem mohou uživatelé systému iOS žalovat Apple kvůli zneužívání monopolu na distribuci aplikací. 

17:10
17:20

Horní hranice pokut firmám za přestupky týkající se vykazování emisí a nákupu emisních povolenek by se mohly až zdesetinásobit. Nynější limit činí dva miliony korun. Vláda dnes schválila novelu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, kterou předložilo ministerstvo životního prostředí.

17:30

Prezidenta Miloše Zemana při jeho nadcházející cestě do Maďarska doprovodí 30 podnikatelů. Podnikatelskou delegaci, organizovanou Hospodářskou komorou, budou tvořit zejména firmy z energetiky, strojírenství, bankovnictví a pojišťovacích a právních služeb a povede ji prezident komory Vladimír Dlouhý.

17:50

Důležitost nadcházejících evropských voleb podle předsedkyně francouzského krajně pravicového Národního sdružení (bývalé Národní fronty) Marine Le Penové spočívá v nastolení rovnováhy mezi národy a globalizací. Le Penová to dnes řekla v projevu na konferenci zástupců evropských nacionalistických a protiimigračních stran v Bratislavě.

18:00

Nejpozději od středy mobilní operátoři sníží ceny volání do zemí Evropské unie na zhruba 5,80 až 5,89 Kč za minutu, tedy asi na polovinu nynějších sazeb. Ve středu začne platit nařízení Evropské komise, které stanovuje maximální ceny volání do zemí EU na 19 centů (4,90 Kč) bez 21procentní DPH a šest centů (1,55 Kč) za SMS. 

18:10

Akcie firmy Uber spadly o více než 10 %

18:20

Mnoho umělců se v Brně postavilo za projekty vedoucí k ukončování bezdomovectví. Zahájila je minulá koalice, když přidělila byty desítkám rodin i jednotlivcům v bytové nouzi. Současná koalice také vyčlenila byty pro lidi v bytové nouzi a bez přístřeší, podle umělců je to ale málo.

18:30

Česká republika by měla úplně změnit svůj přístup ke konopí. A to jak rekreačnímu a léčebnému, tak i technickému, které lze využít v textilním, stavebním i potravinářském průmyslu. Shodli se na tom všichni účastníci debaty o třech podobách konopí, kterou dnes v Brně uspořádal ThinkTank Racionální politiky závislostí.

18:40

Mezi nejvýraznější technologické vynálezy, které změnily moderní historii, patří sociální sítě. Zasáhly celou lidskou společnost, a to do takové míry, jakou před příchodem Facebooku nikdo nečekal. K největší sociální síti je připojených 2,38 miliardy uživatelů z celého světa. Jaké má vyhlídky?

18:50

Bojovník s vajgly: Ulice jsou jako popelník, města to neřeší, vajglovník je i zábava

 

19:00

Švédsko znovu otevře předběžné vyšetřování zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, který v zemi čelí obvinění ze znásilnění. Oznámila to v pondělí ve Stockholmu švédská prokurátorka Eva-Marie Perssonová. Švédské úřady případ předloni odložily, protože neměly přístup k Assangeovi, pobývajícímu tehdy na ekvádorské ambasádě v Londýně.

19:10
19:20

Ceny ropy zahájily týden růstem, později ale začaly klesat. Dolů je tlačí obavy z negativního dopadu obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou na růst světové ekonomiky. Severomořská ropa Brent se tak na krátkou dobu vrátila pod hranici 70 dolarů za barel.

19:30

Náklad 11 tun hašiše ukrytý v několika vozech zabavila francouzská policie při zátahu na východě země. Informovala o tom dnes agentura AFP, podle níž jde o největší odhalený kontraband této konopné drogy za posledních 20 let.

19:40

Německá maloobchodní skupina Schwarz Gruppe, která vlastní diskontní řetězce Lidl a Kaufland, v loňském roce zvýšila tržby o 7,4 procenta na rekordních 104,3 miliardy eur (2,7 bilionu Kč). Firma dnes uvedla, že v letošním roce očekává podobný růst. Roční tržby skupiny tak loni poprvé překonaly hranici 100 miliard eur.

20:00

Vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó vyzval před dnešním jednáním ministrů zahraničí Evropské unie své unijní spojence, aby zpřísnili sankce vůči režimu autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Socialistický vládce podle něho uplatňuje vůči opozici státní terorismus, což se naposledy projevilo zatčením místopředsedy parlamentu Édgara Zambrana.

20:10

Izraelský prezident prodloužil o dva týdny lhůtu, kterou dal dosavadnímu premiérovi Benjaminu Netanjahuovi na sestavení příští koaliční vlády. Informovala o tom agentura AP. Vyjednávání Netanjahua s možnými koaličními partnery stále pokračují.

20:22

Žena bývalého šéfa mezinárodní policejní organizace Interpol Meng Chung-weje zadrženého v Číně získala politický azyl ve Francii. Podle agentury AFP to dnes uvedl její advokát. Grace Mengová se obávala o svou bezpečnost a tvrdila, že se jí dvojice Číňanů pokusila unést do Česka.

20:34
20:46

Dolarový index dnes zůstává téměř beze změny, dolar však ztrácí vůči měnám považovaným za bezpečné, jako je švýcarský frank nebo japonský jen. Důvodem je další eskalace obchodní války mezi USA a Čínou. Obě země na sebe navzájem uvalily nová cla. Čínský jüan pak vůči dolaru klesl nejníže od prosince.

20:58

Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů v Rusku se v dubnu meziročně snížil téměř o tři procenta na 148 296 vozů po zhruba dvouprocentním nárůstu v předchozím měsíci. Vyplývá to z dnešních údajů podnikatelského sdružení AEB.

21:10

Zástupci Muzea umění v Olomouci se s ministerstvem kultury přou o platnost odvolání ředitele Michala Soukupa. Podle nich je neplatné, neboť rozhodnutí ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) z 18. dubna ředitel dosud nepřevzal osobně. Odvolávají se na výklad právníků.

21:22
21:34

Proti rozhodnutí pořadatelů filmového festivalu v Cannes udělit letos cenu za celoživotní dílo Alainu Delonovi protestuje americká organizace Women and Hollywood, která bojuje za rovnoprávnost žen ve filmovém průmyslu. Třiaosmdesátiletý francouzský herec je podle ní "rasista, homofob a misogyn (nepřítel žen)".

21:46

Súdánská prokuratura dnes obžalovala bývalého prezidenta Umara Bašíra z podílu na smrti demonstrantů během protirežimních protestů, které vedly na začátku dubna k jeho svržení. Mluvčí vojenské rady, která po Bašírovi v zemi převzala moc, dnes zároveň oznámil, že se rada s opozičními skupinami dohodla na struktuře přechodných institucí.

21:58

AI Awards 2018: Ocenění pro úspěšné v oboru umělé inteligence

 

22:10

Německá automobilová skupina Volkswagen AG plánuje primární nabídku akcií své divize nákladní vozů Traton do letošního léta. Hodlá také investovat téměř jednu miliardu eur (25,8 miliardy Kč) do závodu na baterie pro elektrické vozy v Evropě a zahájí jednání o možném umístění plánované nové továrny, která by měla vyrábět vozy několika značek.

22:23

Britská královská mincovna představila novou minci v hodnotě 50 pencí, na níž je Sherlock Holmes i se svou slavnou dýmkou a loveckou čapkou. Mince byla vydána u příležitosti 160. výročí narození spisovatele Arthura Conana Doylea, který literární postavu soukromého detektiva stvořil, napsal server Sky News.

22:36

Americký prezident Donald Trump dnes v Bílém domě přivítal maďarského premiéra Viktora Orbána, jednoho z mála evropských státníků, který Trumpa podpořil ještě během jeho volební kampaně v roce 2016. Trump pochválil Orbána za migrační politiku a řekl, že premiér je tvrdý a uznávaný politik, jehož kroky v otázce přistěhovalectví jsou správné.

22:49
23:02

Americký prezident Donald Trump se na červnovém summitu skupiny velkých ekonomik G20 v japonské Ósace setká s ruským vůdcem Vladimirem Putinem a čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Trump to dnes oznámil novinářům v Bílém domě. Kreml přitom dnes uvedl, že o setkání Putina s Trumpem v Japonsku se dosud nejedná.

23:15

Syrská armáda získala kontrolu nad pěti vesnicemi a kopcem v poslední povstalecké oblasti v Idlibu na severozápadě Sýrie. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na provládní média. Nová vládní ofenziva se soustřeďuje na radikály v provincii Idlib i na severu Hamá.

23:28

Americká herečka Felicity Huffmanová, známá ze seriálu Zoufalé manželky, se dnes před federálním soudem přiznala k účasti na podvádění u přijímacích zkoušek na prestižní univerzity. Šestapadesátiletá herečka byly zadržena spolu s desítkami dalších zámožných rodičů či trenérů, kteří jsou do skandálu také zapleteni.

06:32
06:47

Při srážce dvou hydroplánů ve vzduchu u břehů Aljašky zahynulo v pondělí nejméně pět lidí. Deset z celkem 16 pasažérů z obou strojů se podařilo podle pobřežní stráže se zraněními vytáhnout z vody poblíž města Ketchikan. 

06:57

Nedávné zabavení severokorejské nákladní lodi Spojenými státy bylo nezákonnou loupeží, jíž byl porušen duch summitu mezi vůdci obou zemí. Prohlásilo to dnes podle agentur Reuters a AP severokorejské ministerstvo zahraničí a vyzvalo k vrácení plavidla.

07:07

Muži posílali dívkám, o kterých si mysleli, že jim je 12, fotografie ztopořených penisů, používali velmi sofistikované fígle, vystupují i pod falešnými profily. Dokumentarista Vít Klusák ve svém chystaném filmu V síti mapuje zneužívání dětí na internetu.

 

07:17

Řada firem zkracuje zaměstnancům pracovní dobu. Klasický osmihodinový pracovní den, který u nás byl zaveden před sto lety, je už přežitý. Chtějí dát lidem více času na osobní volno, po kterém tak volají. 

07:29

Sluchátka RHA jsou ve světě audia pojem. Malá skotská firma se za posledních osm let z ničeho dokázala postavit nejstarším i nejúspěšnějším značkám mezi sluchátky.

07:40

Fanoušky kapely Lake Malawi čeká napínavý úterní večer. V izraelském Tel Avivu se totiž rozhodne o postupu české kapely do finále Eurovize. 

07:49

Peruánské úřady omezí návštěvní hodiny v jedné z nejvyhledávanější památek Jižní Ameriky - v někdejším inckém městě Machu Picchu. Důvodem je zachovat pro další generace tento komplex teras a chrámů co nejméně opotřebený masovými návštěvami turistů, denně ho totiž navštíví v průměru kolem 4000 lidí.

07:59

Současné zasedací období britského parlamentu kvůli brexitovému patu trvá nejdéle od anglické občanské války v letech 1642 až 1651, napsala agentura Reuters s odvoláním na sdělení knihovny Dolní sněmovny.

08:10

Ruskému hliníkárenskému gigantu Rusal se v letošním prvním čtvrtletí snížil čistý zisk o 44 procent na 300 milionů dolarů (6,9 miliardy korun). Důvodem je zejména přetrvávající dopad sankcí Spojených států a také nižší ceny hliníku, oznámila dnes společnost.

08:19
08:29

Kellnerova Škoda Transportation se v Lotyšsku zapletla do korupčního skandálu. Může to ohrozit její účast v tendru o zakázku za 6,2 miliardy.

08:39

Americký ministr spravedlnosti William Barr pověřil federálního prokurátora prozkoumáním počátků vyšetřování o ruském vlivu na poslední prezidentské volby. Cílem nového vyšetřování je ověřit, zda informace o volební kampani současného prezidenta Donalda Trumpa byly získávány v souladu se zákonem.

08:53

Zájem Čechů a Češek o manželství se v posledních letech zvýšil a svateb přibylo. Skoro polovina těchto tradičních svazků se ale rozpadá, i když soužití vydrží déle než dřív. Tři pětiny rozvádějících se párů mají nezletilé děti.

09:04
09:04

Stovkám tisíc rodinných podniků, které v Česku odhadem fungují, se postupně může výrazně zlepšit život. Stačila k tomu zdánlivá drobnost − vláda v pondělí definovala, co to vlastně rodinné podnikání je. 

09:15

V Hong Kongu explodoval vůz Tesla Model S.Elektromobil se ocitl v plamenech asi půl hodiny poté, co byl zaparkován, informoval web Quartz. Méně než před měsícem přitom vůz Tesla Model S explodoval v Šanghaji.

09:25

Domácí teplárny loni meziročně vyrobily o 4,3 procenta méně tepla, produkce tak klesla na 162 409 TJ, uvedl dnes Energetický regulační úřad (ERÚ). Důvodem bylo teplé počasí, zejména v nadprůměrné zimě. 

09:35

Malý počítač od Microsoftu připomíná spíše iPad než notebook. Díky kvalitní obrazovce a přídavné klávesnici se na něm dá udělat hodně práce. A jeho rozměry a váha šetří místo i záda.

 

09:43

Podle výzkumu společnosti Future Workplace zaměstnance v práci nejvíce vyrušuje hlasité telefonování jejich spolupracovníků. Dále pak mluvení spolupracovníků v blízkosti zaměstnance a zvonění telefonu, napsal web Quartz

09:53

Letiště Brno očekává, že počet sezonních letů se letos kvůli problémům s letadly Boeing 737 MAX propadne o pět procent. Jaký bude mít tento propad vliv na počet cestujících, však zatím nedokáže odhadnout.

10:01

Americká policie v noci na dnešek zasahovala u venezuelské ambasády ve Washingtonu, kterou už několik týdnů okupují příznivci venezuelského prezidenta Nicoláse Madura. 

10:10
10:21

Spotřeba elektřiny v Česku loni meziročně vzrostla o 0,2 procenta na 73,9 terawatthodiny (TWh). Je to nejvyšší hodnota od roku 1981, od kdy jsou údaje k dispozici. Výroba loni stoupla o 1,1 procenta na 88 TWh. 

10:31

Syrská vláda porušováním příměří v provincii Idlib sabotuje turecko-ruskou spolupráci. V telefonním rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem to podle tiskových agentur v noci na dnešek uvedl jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan.

10:49
10:59

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa poskytne 15 miliard dolarů (téměř 344 miliard korun) jako výpomoc zemědělcům, jejichž produkty mohou být postiženy zostřující se obchodní válkou s Čínou. 

11:08

Vinaři z České republiky získali poprvé zlaté medaile na soutěži International Wine Challenge v Londýně. Dosud na této soutěži, která patří mezi nejprecizněji hodnocené soutěže vín na světě, získávali maximálně stříbrné medaile.

11:18

Zájem o auta s dieselovým motorem výrazně klesá. Auto na naftu by si v současnosti pořídilo jen 18 procent Čechů, což je o sedm procentních bodů méně než loni. Naopak benzinový agregát preferuje 43 procent řidičů, tedy o tři body více. 

11:26
11:34

Digitální makléř Fingo, který na Slovensku poskytuje online srovnání finančních produktů, vstupuje ve spolupráci s největším českým poradenským brokerpoolem Broker Trust na český trh. Společnost, která poskytuje propojení online financí s reálnými zprostředkovateli.

11:42

Vedoucí pojišťovací makléř ve střední a východní Evropě Renomia kupuje majoritní podíl ve pojišťovací makléřské společnosti Optimum - centrum pojištění. Jednatel a zakladatel této vsetínské společnosti Jaromír Hurta se rozhodl po dvacetiletém podnikání intenzivně propojit s Renomií.

11:52

Bioplasty vyrobené z kukuřičného škrobu nebo z kyseliny polymléčné mohou představovat pro životní prostředí větší hrozbu než běžný plast. Nelze je odhodit do žlutých kontejnerů na plasty a nejsou zcela rozložitelné. 

12:09

Mezi školami v Česku se tvoří čím dál větší rozdíly ve způsobu jejich řízení i kvalitě poskytovaného vzdělávání. Třetina žáků do škol chodí nerada a polovina rodičů není spokojena s jejich současným stavem.

12:17

Míra nezaměstnanosti v Británii za první tři měsíce do konce března klesla na nejnižší úroveň od poloviny 70. let. Tento vývoj podpořil názory, že kvůli nejistotě pramenící z odchodu Británie z Evropské unie se firmy přiklánějí spíš k najímání nových lidi než k dlouhodobým investicím do zařízení.

12:24

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v květnu nečekaně zhoršila. Vinu na tom má především vyhrocující se obchodní konflikt mezi Čínou a Spojenými státy, který ohrožuje hospodářský růst této největší ekonomiky Evropské unie.

12:33

Snaha o zvýšení rodičovského příspěvku je prvním krokem v rodinné politice, řekla dnes na Fóru rodinné politiky v Brně ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Důležitější je však podle ní podpora služeb péče o dítě.jarvis_5c4869f5498ef7ffb05fdc2c.jpeg

12:40

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila společnosti Keramost dvě pokuty v celkové výši 550 000 korun. Firma při budování cesty do svého lomu na Želenickém vrchu na Mostecku zlikvidovala 0,53 hektaru lesa.

12:46

Na Šumavě se dnes oficiálně otevřelo několik turistických naučných stezek, které vznikly v uplynulých třech letech v přeshraničním projektu podpořeném EU.

12:56

Německo musí podle kancléřky Angely Merkelové hledat cesty, jak se do roku 2050 stát klimaticky neutrální zemí. Šéfka německé vlády by ráda, aby se spolková republika přidala k devíti evropským zemím se stejným závazkem.

13:05

Americký výzkumník Victor Vescovo při ponoru na dno Mariánského příkopu v Tichém oceánu objevil plastový odpad. Při sólovém sestupu v ponorce do hloubky 10 927 metrů překonal dosavadní rekord nejhlubšího ponoru a našel nové druhy živočichů.

 

13:14

Provozní zisk druhé největší japonské automobilky Nissan Motor se v uplynulém finančním roce snížil o 45 procent na 318,2 miliardy jenů (66,5 miliardy korun). Byl tak nejnižší od finančního roku, který skončil v březnu 2010.

13:24

Takzvaných sekundárních nehod, kdy jedna havárie nastane v důsledku jiné nehody v jejím bezprostředním okolí, se každý rok na českých silnicích stane více než tisíc. Typicky jde o srážku s odstaveným nebo poškozeným vozidlem, ale také o hromadné bouračky.

13:32

Změna systému obecních voleb je podle expertů nutná kvůli větší srozumitelnosti, přehlednosti a adresnosti výběru místních zastupitelů. Na způsobu změny ale shoda nepanuje. 

13:42
13:52

Americký ministr obrany Patrick Shanahan při jednání s bezpečnostními poradci představil nový armádní plán, podle kterého by Spojené státy v případě íránského útoku vyslaly na Blízký východ až 120 000 vojáků, což je podobný počet jako během války v Iráku. 

14:00

Českému centru v Londýně bude šéfovat Přemysl Pela, novým ředitelem v New Yorku se stal Miroslav Konvalina. Oba do svých funkcí nastoupí nyní na jaře, v současnosti se předávají funkce. Informoval o tom generální ředitel Českých center Ondřej Černý.

14:10

Obsah letošních didaktických testů státní maturity, na rozdíl od těch loňských, byl bezchybný. Platnost testů potvrdila nezávislá odborná komise, informovalo dnes na webu ministerstvo školství. Testy psali maturanti na začátku května.

14:20
14:31

Mobilní operátor Vodafone Group ve finančním roce 2018/19 vykázal ztrátu 7,6 miliardy eur (téměř 196 miliard korun) a poprvé snížil dividendu, aby si zajistil dostatek prostředků pro budování mobilních sítí nové generace 5G a na dokončení akvizice firmy Liberty Global. 

14:42

Zařízení patřící saúdskoarabské státní ropné společnosti Saudi Aramco se stala terčem útoku, přičemž nejméně v jednom případě šlo o útok s pomocí bezpilotního letounu. K útoku se přihlásili šíitští povstalci podporovaní Íránem. 

14:53

Pražský obchodní dům Kotva se stal definitivně památkou. Proti dřívějšímu rozhodnutí ministerstva kultury nikdo nepodal rozklad, takže nabylo právní moci. 

15:01

Členové Svazu průmyslu a dopravy ČR dnes v pražských Letňanech zvolili prezidentem Jaroslava Hanáka. Funkci obhájil už podruhé. V představenstvu svazu působí od roku 2003.

15:10

Sázky na hokejové mistrovství světa na Slovensku dosáhly u domácích sázkových kanceláří za čtyři odehrané dny zhruba 550 milionů korun. Je tak velmi pravděpodobné, že loňský hokejový rekord z MS v Dánsku (1,3 miliardy korun) bude překonán.

15:19

Soukromí dopravci letos v prvním čtvrtletí opět meziročně zvýšili počet přepravených cestujících. To se promítlo i do růstu tržeb tuzemských dopravců. RegioJet si polepšil o 12,6 procent, zatímco Leo Express až o 57 procent v počtu přepravených cestujících.

15:30
15:39

Smluvnímu výrobci elektroniky Foxconn klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 17,7 procenta na 19,82 miliardy tchajwanských dolarů (TWD; 14,6 miliardy korun). Tchajwanský podnik je hlavním dodavatelem americké společnosti Apple.

15:48

Státní veterinární správa (SVS) eviduje za loňský rok úbytek včelstev, které zasáhl mor včelího plodu. Loni zjistila 113 ohnisek, o rok dříve jich bylo 152 a v roce 2016 242. Maxima dosáhlo onemocnění v tomto desetiletí před pěti lety, kdy bylo zjištěno 332 ohnisek.

15:57
16:08

České příspěvky do rozpočtu Evropské unie by se podle většiny eurovolebních lídrů snižovat neměly. Unie by ale s penězi měla nakládat účelněji a efektivněji. Měla by například zrušit agentury, jejichž činnosti se překrývají, nebo zrušit stěhování Evropského parlamentu.

16:17
16:26

Lidovci nasbírali 38 senátorských podpisů pod ústavní stížnost kvůli zákonu o zdanění finančních náhrad za majetek nevydaný církvím v restitucích. Podání podpořili kromě senátorů KDU-ČSL i zástupci ODS, ČSSD a klubu Senátor 21.

16:35

Zemětřesení o síle 7,5 stupně dnes zasáhlo tichomořský stát Papua-Nová Guinea. Varování před vlnou cunami bylo vydáno pro tuto zemi a pro nedaleké Šalamounovy ostrovy, informovaly tiskové agentury.

16:46

Svoboda je ohrožena, rozmáhají se nacionalistická a populistická uskupení, rozmáhají se oligarchové. Vidíme tlaky na uzavírání hranic, pro nás je to ohrožení svobody. Naše vize je jednotná armáda EU, chceme posílit evropskou koordinaci, říká Marcel Kolaja, lídr Pirátské strany pro volby do EP.

 

16:58
17:09

Za letošní první tři měsíce bylo v lesích státního podniku Lesy ČR vytěženo 1,4 milionu metrů krychlových kůrovcového dříví, meziročně zhruba třikrát více. Uvádí to pracovní verze materiálu ministerstva zemědělství pro jednání tripartity.

17:20

Vítězem letošního 19. ročníku ankety Pojišťovna roku se stala Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP), která získala první místa v kategorii pojištění průmyslu a podnikatelů, pojištění občanů a v autopojištění.

17:29
17:37

Nová východoevropská tovarna na výrobu mimo jiné Škody Karoq a Seatu Ateca bude pod patronací mladoboleslavské automobilky Škoda Auto. Vůbec poprvé to oficiálně oznámil Herbert Diess, šéf koncernu VW. V uvolněných prostorech se bude vyrábět nová generace Škody Superb a Volkswagenu Passat.

17:48
17:59

Ceny ropy se dnes zvyšují, trh vyhodnocuje zprávy, podle kterých jemenští povstalci zaútočili na saúdskoarabský ropovod. K růstu cen ale podle analytiků přispívá i napětí kolem Íránu a napjatá situace ohledně obchodních jednání mezi Spojenými státy a Čínou.

18:10

Pražská burza dnes posílila, index PX po předchozích šesti poklesech v řadě vzrostl o 0,62 procenta na 1050,31 bodu. Dařilo se většině akcií v čele s Monetou Money Bank. Mírně oslabily jen akcie nápojářské Kofoly a tabákové společnosti Philip Morris. 

18:20
18:30

Česká měna dnes smazala své pondělní oslabení k euru. Zpevnila o dva haléře a vrátila se na 25,75 Kč/EUR. Vůči posilujícímu dolaru ztratila koruna šest haléřů na 22,96 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

18:42

V ukrajinském úseku ropovodu Družba k dnešnímu dni zůstává kolem 350 tisíc tun znečištěné ruské ropy, oznámil to šéf ukrajinského provozovatele ropovodů Ukrtransnafta Mykola Havrylenko. Podle zvoleného harmonogramu bude společnost vypouštět ropu směrem do Maďarska a na Slovensko, uvedl.

18:55
19:03

Všichni zaměstnavatelé v Evropské unii budou muset přesně zaznamenávat dobu, po kterou jsou jejich zaměstnanci v práci. Vyplývá to z dnešního rozsudku Soudního dvora Evropské unie, který platí pro všechny státy osmadvacítky.

19:16

YouTube dnes v Česku spustil službu YouTube Music, která umožňuje poslouchání hudebního obsahu na pozadí, bez reklam nebo jeho stažení a pouštění offline. Službu již v některých zemích nabízí od loňského roku. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě. Bude konkurovat Spotify nebo Apple Music.

19:27
19:38

Izraelská vláda za rok 2017, tedy v prvním roce mandátu amerického prezidenta Donalda Trumpa, zvýšila výdaje na budování židovských osad o 39 procent. Vyplývá to ze statistických údajů, na něž dnes upozornila agentura AP.

19:49

Kvůli možnému napojení na mafii byla z obnovy mostu v severoitalském Janově vyloučena neapolská společnost Tecnodem. S odvoláním na dnešní oznámení janovské prefektky Fiammy Spenaové to uvedla agentura ANSA.

20:00
20:11

Kapitálový fond ze skupiny Genesis Capital prodá do konce května většinový podíl v příbramském výrobci vzduchotechniky KS Klima-Service. Menšinové podíly prodá podle něj i zakladatel firmy Jiří Beseda a manažeři. Novým vlastníkem firmy se stane německý koncern Trox. Cenu transakce strany nezveřejnily.

20:21

Mezinárodní solární skupina s českými kořeny Photon Energy v letošním prvním čtvrtletí zvýšila provozní zisk EBITDA meziročně o 5,3 procenta na 1,08 milionu eur (27,8 milionu Kč). Výnosy vzrostly o 13 procent na 4,2 milionu eur.

20:32
20:43

Ruští hackeři se před prezidentskými volbami v roce 2016 dostali do databáze se seznamy voličů ve dvou volebních okrscích na Floridě. Na tiskové konferenci v Tallahassee to dnes oznámil floridský guvernér Ron DeSantis. S daty ale útočníci údajně nemanipulovali a volební výsledky neovlivnili.

21:00

Polský ministr sportu a turistiky Witold Bańka bude novým šéfem světové antidopingové agentury WADA. Na dnešním jednání v Montrealu dostal čtyřiatřicetiletý politik při hlasování přednost před Marcosem Díazem z Dominikánské republiky.

21:15
21:24

Maďarská krajně pravicová strana Naše vlast zakládá uniformovanou "sebeobranou skupinu", která podle agentury AP připomíná před několika lety zakázanou Maďarskou gardu. Ta slovně napadala menšiny žijící v Maďarsku, zejména Romy.

21:56
22:16

Za lobbyistu ve prospěch českých podniků se na setkání s českými a maďarskými podnikateli v Budapešti označil prezident Miloš Zeman, který dnes zahájil třídenní návštěvu Maďarska. Hlava státu ocenila mimo jiné rostoucí objem obchodní výměny mezi oběma členskými zeměmi takzvané visegrádské čtyřky.

22:35

Britská premiérka Theresa Mayová hodlá předložit brexitovou dohodu parlamentu k dalšímu hlasování v prvním červnovém týdnu. Po jejím dnešním jednání s vůdcem opozičních labouristů Jeremym Corbynem o tom podle britských médií informoval úřad Mayové.

23:00

Americké akcie dnes posílily v čele s technologickými podniky. Smazaly tak část pondělního propadu, za kterým stály obavy investorů z eskalace obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou. Tyto obavy dnes polevily, protože obě strany daly najevo ochotu pokračovat v jednáních.

23:21
23:40

Praha je hlavním městem satelitní navigace na světě. Od září 2012 tady totiž sídlí Agentura pro evropský globální družicový navigační systém GSA. V těchto místech odborníci z celé Evropské unie pracují na dvou hlavních programech družicové navigace - Galileo a EGNOS.

 

06:37

Ode dneška začíná platit nařízení Evropské komise, které stanovuje maximální ceny mobilního volání a SMS do zemí EU. České mobilní operátory to přinutilo snížit ceny zhruba o polovinu na 5,80 až 5,89 Kč za minutu, někteří virtuální operátoři šli s cenou ještě níže.

06:45

Americké akcie dnes posílily v čele s technologickými podniky. Smazaly tak část pondělního propadu, za kterým stály obavy investorů z eskalace obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou. Tyto obavy dnes polevily, protože obě strany daly najevo ochotu pokračovat v jednáních.

06:59

Dodávka pracovnice dortmundského letiště narazila do vládního letounu, kterým chtěla německá kancléřka Angela Merkelová odcestovat do Berlína. Kvůli nehodě nakonec Merkelová do německé metropole odletěla helikoptérou.

jarvis_5c6d8aff498e4c328e8b5666.jpeg

07:14

Senát amerického státu Alabama v úterý odsouhlasil návrh zákona, který zakazuje takřka všechny potraty, výjimkou bude jen stav ohrožující matku. Návrh nyní míří k republikánské guvernérce Kay Iveyové, která sice neuvedla, zda ho podepíše, je ale o ní známo, že je odpůrkyní interrupcí, napsala agentura Reuters.

07:30

Syn amerického prezidenta Donald Trump mladší se s výborem Senátu USA pro kontrolu zpravodajských služeb dohodl na podmínkách svého slyšení. V noci na dnešek o tom s odvoláním na své kongresové zdroje informovala agentura Reuters.

07:46

Důležité zápasy teprve přijdou, není možné vyhrát každý zápas, ale tým chce vítězit, působí kompaktním dojmem. Ve výchově mladých hokejistů chybí koncepce, měli jsme nejlepší výchovu mládeže, za nás byla povinnost získat medaili, říká Josef Beránek, olympijský vítěz hokejového turnaje z Nagana.

 

07:59

Americký republikánský senátor Ted Cruz a jeho demokratická kolegyně Jeanne Shaheenová v úterý představili návrh zákona, který zavádí sankce vůči společnostem a osobám podílejícím se na výstavbě plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Informoval o tom portál The Hill.

08:30

Síly mezinárodní koalice v čele se Saúdskou Arábií spolu s jemenskými vládními jednotkami zabily v jemenské provincii Dalí 97 šíitských povstalců podporovaných Íránem a dalších 120 jich zajaly. S odvoláním na sdělení armády o tom dnes informovala saúdskoarabská televize al-Arabíja.

08:43

 

09:01

Švédská automobilka Volvo Car podepsala dohody o dodávkách baterií pro elektromobily do roku 2025 se dvěma asijskými výrobci, jihokorejskou LG Chem a čínskou Contemporary Amperex Technology. Hodnota dohody má být v řádu miliard dolarů, přesná částka ale zveřejněna nebyla, napsal list Financial Times.

09:16

Ústavní soud (ÚS) dokončil očekávaný nález k problematice uchovávání provozních a lokalizačních údajů z telekomunikačního provozu. Vyhlásí jej 22. května, zjistila ČTK z programu jednání. Operátoři data uchovávají půl roku, na vyžádání je poskytují policii či tajným službám.

09:18

Česká ekonomika v letošním 1. čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,5 procenta z 2,6 procenta ve 4. čtvrtletí loňského roku. Vyplývá to z předběžného odhadu hrubého domácího produktu, který dnes zveřejnil Český statistický úřad.

09:30

Súdánští armádní velitelé dnes oznámili dohodu s opozicí na tříletém přechodném období vedoucím k civilní vládě. Opoziční svaz bude mít v zákonodárném sboru dvoutřetinovou většinu. S odvoláním na armádní představitele o tom dnes informoval server BBC. 

09:38

Čína zablokovala přístup na Wikipedii. Čínská verze internetové encyklopedie byla blokovaná již dříve, nyní jsou však v zemi nepřístupné všechny její jazykové mutace. Zprávu potvrdila Wikimedia. 

09:49

Když tým prohrává: Jaké byly reakce českých a slovenských fanoušků a hráčů na prohry na hokejovém mistrovství světa? 

 

10:00

 

10:11

Německá energetická společnost RWE v prvním čtvrtletí meziročně zvýšila provozní zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) o 70 procent na 510 milionů eur (13,13 miliardy korun).

10:20

Raiffeisenbank v prvním čtvrtletí 2019 stoupl čistý zisk meziročně o 39 procent na 892 milionů korun. Celková aktiva banky vzrostla o 3,4 procenta na 357 miliard korun. Banka o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

10:29

Slovenská ekonomika v prvním letošním čtvrtletí zrychlila tempo růstu proti předchozímu kvartálu na 0,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes ve svém rychlém odhadu zveřejnil slovenský statistický úřad.

10:36

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl v prvním čtvrtletí 2019 o 38,2 miliardy na 511,1 miliardy korun.

10:37

 

10:46

Írán dnes oficiálně přestal plnit některé závazky plynoucí z mezinárodní jaderné dohody z roku 2015. Agentuře ISNA to řekl představitel íránské agentury pro atomovou energii.

10:55

Google do boje o zákazníky hudebního předplatného nasadil Youtube Music a Youtube Premium. Aplikace se liší jako den a noc. Jedna boduje obsahem, druhá pohodlím.

11:06

Nadnárodní skupina RSBC českého podnikatele Roberta Schönfelda vydala pětileté zajištěné dluhopisy v nominální hodnotě 339 milionů korun. Společnost, která se zaměřuje především na reality, to dnes oznámila.

11:17

Na obrazovky se v srpnu vrací kultovní seriál Beverly Hills 90210. V nových dílech se objeví stará parta Brenda, Kelly, Donna, Steve a Brandon už bez Dylana, jehož představitel Luke Perry letos zemřel.

 

11:27

Nejvyšší kontrolní úřad by měl mít v rozpočtu na příští rok 690 milionů korun. Proti letošnímu schválenému rozpočtu je to snížení o 204 milionů korun. Pokles plánovaných výdajů souvisí s výstavbou nového sídla úřadu, který dosud sídlí v pronajatých prostorách. 

11:38

Růst těžby ropy ve Spojených státech letos na světovém trhu nahradí výpadek exportu z Íránu a Venezuely. Svět bude potřebovat jen velmi málo další ropy ze zemí Organizace států vyvážejících ropu (OPEC).

11:46

Policie obvinila osm lidí z krácení daní při fiktivních obchodech s elektronikou. Škoda je několik desítek milionů korun. Obviněným hrozí až desetileté vězení. Policisté kvůli tomuto případu zasahovali v uplynulých dnech v Praze a ve středních a jižních Čechách.

11:55

 

12:03

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi se asi sníží a lhůta pro převod telefonního čísla bude kratší. Schválení novely o elektronických komunikacích, která změny předpokládá, dnes doporučil sněmovně hospodářský výbor.

12:11

Poslanecká sněmovna i senát by měly mít v rozpočtu na příští rok více peněz. Sněmovna by měla dostat přidáno zhruba 27 milionů a senát 23 milionů korun. Kancelář prezidenta by měla mít zhruba stejně peněz, jako má letos.

12:20

Kapitán české fotbalové reprezentace a pražské Sparty Bořek Dočkal podstoupil v úterý operaci Achillovy šlachy a podle informací na klubovém webu ho čeká zhruba čtyřměsíční pauza.

12:29

V Alabamě pravděpodně projde nejtvrdší zákon, který teměř asolutně zakazuje potraty. Povoleny budou pouze v případě, že bude v ohrožení život ženy. V případě otěhotnění následkem znásilnění či incestu potrat podstoupit možné nebude.

12:36

Americké ministerstvo zahraničí dnes nařídilo všem méně důležitým diplomatům a vládním pracovníkům USA v Iráku, aby zemi ihned opustili. S odvoláním na prohlášení amerického velvyslanectví v Bagdádu o tom informovaly agentury Reuters a AP.

12:48

Česká logistická společnost Zásilkovna dnes otevřela své první robotické výdejní místo pro zásilky. Zákazníci si v něm budou moci vyzvedávat objednané a předem zaplacené balíky. První zařízení s kapacitou 315 zásilek denně je v obchodním centru na pražském Chodově.

13:00

V novém filmu Jima Jarmusche si postavy stěžují, že jim režisér neřekl víc o scénáři, Iggy Pop hraje nemrtvého závislého na kofeinu a zombie vylézají z hrobů, aby našli wi-fi signál. Přečtěte si o snímku, který včera zahájil  filmový festival v Cannes.

13:09

 

13:17

Výsledky vyšetřování, kvůli kterému byl odložen pohřeb známého ruského novináře Sergeje Dorenka, nepotvrdily hypotézu o otravě. Uvedla to dnes agentura Interfax. Úřady tuto zprávu dosud oficiálně nepotvrdily.

13:26

Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil vládě, aby zavázala část provozních výdajů jednotlivých rozpočtových kapitol tak, aby dodržela schválený schodek státního rozpočtu. Ten sněmovna schválila loni ve výši 40 miliard korun.

13:38

Nově vzniklá platforma Visegrad+ má pomoci přechodu k zelené energetice v zemích takzvané visegradské skupiny (V4). Zástupci asociací obnovitelných zdrojů z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska a přizvaného Rakouska dnes v Praze podepsali memorandum o porozumění.

13:38

Kvůli sílícímu regionálnímu napětí přerušila německá armáda svou výcvikovou misi v Iráku. Oznámila to dnes agentura DPA, podle níž Berlín tento krok podnikl společně s dalšími partnery koalice proti Islámskému státu. Své instruktory udržuje v Iráku i česká armáda.

13:46

 

13:55

Hyundai Motor Group se dohodl na vytvoření strategického partnerství s chorvatským výrobcem sportovních elektromobilů Rimac Automobili. Koncern v rámci této dohody do chorvatského podniku investuje zhruba dvě miliardy korun.

14:04

Polský velvyslanec v Izraeli Marek Magierowski se v úterý odpoledne stal terčem útoku na ulici v Tel Avivu. Před polskou ambasádou mu nadával a plivl na něj naštvaný Izraelec.

14:13

Rakouské bankovní společnosti Raiffeisen Bank International v prvním čtvrtletí klesl čistý zisk o 43 procent na 226 milionů eur (5,82 miliardy korun).

14:22

 

14:31

Členské země EU začaly používat nový systém, který jim umožní rychlou výměnu a společné zpracování dat o DPH. Systém s označením analýza transakčních sítí umožní členským zemím EU zakročit proti podvodům v oblasti DPH a vrátit do veřejných rozpočtů miliardy eur, píše ve zprávě Evropská komise.

14:40

Ropovod Družba by měl vést u Litvínova na Mostecku ke státní hranici po alternativní tzv. zelené trase. Shodli se na tom členové pracovní skupiny, v níž jsou zástupci ministerstva průmyslu, krajského úřadu, Mero ČR a dotčených obcí.

14:49

Kolik dospělých stále bydlí doma s rodiči?

 

15:01

Objem zakázek, které veřejní investoři v Česku zadali stavebním firmám, letos do konce dubna meziročně vzrostl o 5,3 procenta na 67,9 miliardy korun. Počet zakázek klesl o zhruba pětinu na 1421. Největším zadavatelem bylo Ředitelství silnic a dálnic ČR se zakázkami za 25,8 miliardy korun.

15:12

Na stopy pohlavní nemoci syfilis, která se pandemicky šířila Evropou od konce 15. století, narazili archeologové při analýze zdeformovaných kosterních pozůstatků z hrobu odkrytého na nádvoří olomoucké filozofické fakulty.

15:20

Vrcholky Krkonoš, Jeseníků a Beskyd pokryl v noci na dnešek sníh. Ranní teploty se ještě držely pod nulou, přes den se ale oteplilo a sněžení přešlo v déšť. Podle předpovědi meteorologů šlo pravděpodobně o poslední záchvěv zimy, v následujících dnech se bude oteplovat.

15:30

 

15:41

Objem veřejných stavebních zakázek letos do konce dubna meziročně vzrostl o 5,3 procenta na 67,9 miliardy korun. Největším zadavatelem bylo Ředitelství silnic a dálnic ČR se zakázkami za 25,8 miliardy korun. Vyplývá to z údajů společnosti IS, které má ČTK k dispozici.

15:52

Česká rozvojová agentura letos podpořila 33 projektů českých firem v rozvojových zemích. Na Program B2B podporující zahraniční rozvojovou spolupráci půjde 31,8 milionu korun, o tři miliony více než loni. ČTK to dnes sdělil Filip Šebek z České rozvojové agentury. 

16:05

Čtvrtletní tržby Alibaby vzrostly o více než polovinu a překonaly očekávání analytiků. Největší čínský internetový obchod navýšil ve čtvrtém finančním čtvrtletí své tržby meziročně o 51 procent na 93,50 miliardy jüanů (313 miliard korun), analytici podle společnosti Refinitiv odhadovali 91,58 miliardy jüanů.

16:13

Neznámý muž se v Brně-Líšni pokusil znásilnit šestadvacetiletou ženu, policie po něm pátrá. Muž se zalekl jiných lidí, z místa činu utekl. Na policejním webu to dnes uvedl mluvčí David Chaloupka.

16:22

 

16:34

Čína je už čtvrtým rokem nejatraktivnějším trhem pro investice do obnovitelných zdrojů energie. Uvádí to dnešní zpráva britské poradenské společnosti Ernst & Young (EY), podle které bude země v růstu pokračovat navzdory snahám Pekingu o snížení dotací.

16:45

Poslanec ODS a někdejší pražský primátor Bohuslav Svoboda dnes zkolaboval v budově dolní komory parlamentu. Záchranáři ho s podezřením na mozkovou příhodu odvezli do nemocnice, informoval server Novinky.cz. 

16:53

Česko chce během svého předsednictví ve visegrádské čtyřce (V4) dále rozvíjet obrannou spolupráci skupiny, jejímiž dalšími členy jsou Maďarsko, Polsko a Slovensko. První zástupce náčelníka generálního štábu české armády Jaromír Zůna to dnes řekl během schůzky s kolegy ze zemí V4 ve Vysokých Tatrách.

17:02

 

17:13

Ministr kultury Antonín Staněk se rozhodl k 31. květnu 2019 skončit ve funkci. Dohodl se na tom s šéfem ČSSD​ Janem Hamáčkem, uvedl server Seznam Zprávy.

17:22

Mezinárodní ratingová agentura Moody's varuje před důsledky demografických změn v zemích visegrádské čtyřky během příštích dvou desetiletí. Česká republika je podle agentury Moody's nejvíce vystavena dopadům stárnutí populace, zároveň je však na další vývoj také nejlépe připravena. 

17:34

Senát asi do poloviny roku navrhne prodloužení lhůty, které má na projednávání zákonů, ze 30 dnů na dvojnásobek. Využít to chce u složitějších norem, které bude chtít upravit. Doporučili to dnes členové senátní ústavní komise. 

17:44

Až 10 000 Palestinců se dnes v Pásmu Gazy zúčastnilo pochodu svolaného na připomínku katastrofy, jak Palestinci označují vznik Izraele v roce 1948. Protesty se konají každoročně, letos izraelští vojáci při zásazích na hranici pásma zranili 60 účastníků. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví v Gaze. 

17:55

 

18:06

Od roku 2010 v nemocnicích ubylo zhruba 2 000 sester. V posledním roce se úbytek téměř zastavil, přibylo navíc sester praktických. Uvedl to ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek s odkazem na statistiky ÚZIS.

18:15

Ceny ropy dnes klesají. K jejich poklesu přispěla zpráva o překvapivém růstu zásob suroviny v USA a také obavy, že americko-čínský obchodní spor ohrozí poptávku. Ztráty ale mírní napětí na Blízkém východě.

18:26

Čeští vojáci zůstávají i přes zhoršenou bezpečnostní situaci v Iráku. Armáda přijala adekvátní opatření a v případě potřeby je připravena reagovat. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. 

18:36

Nápojářské skupině Kofola vzrostly v letošním prvním čtvrtletí tržby meziročně o 7,6 procenta na 1,29 miliardy korun. V provozním výsledku byla letos firma ve ztrátě 12 milionů Kč, loni ve stejném období činila ztráta 13,3 milionu. Kofola to dnes uvedla v tiskové zprávě.

18:45

 

18:57

Pražská burza dnes navázala na úterní růst a index PX stoupl o 0,17 procenta na 1052,07 bodu. Vzestup akcií energetické společnosti ČEZ a Moneta Money Bank převážil nad poklesem cenných papírů Komerční banky. Vyplývá to z internetových stránek burzy. 

19:08

Koruna dnes během dne mírně oslabovala k euru, nakonec ale uzavřela na úterních 25,75 Kč/EUR. Vůči dolaru se kolem 17:00 obchodovala na 22,97 Kč/USD, proti úterku o haléř slabší. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

19:16

Americký prezident Donald Trump zřejmě odloží rozhodnutí o zavedení nových celních poplatků na dovoz automobilů a automobilových součástek do Spojených států až o šest měsíců. Agentuře Reuters to dnes řekli tři nejmenování představitelé Trumpovy administrativy. 

19:27

Křetínský svým doznáním o darování šperků Nečasové potvrdil verzi obžaloby o krácení daní, říká právník Transparency International Petr Leyer. Přátelský dar to podle něj rozhodně nebyl, dokazuje to prý i fakt, že byly dary kupovány v hotovosti a pod cizím jménem.

 

 

19:38

Někdejší americký viceprezident Joe Biden zvýšil náskok na ostatní demokratické uchazeče o prezidentskou nominaci. Bidena by volila téměř třetina příznivců demokratické strany. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos, který dnes zveřejnila agentura Reuters.

19:47

Role hornické matky v minisérii Dukla 61 přinesla Marthě Issové nominaci v kategorii Nejlepší herečka na Mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu. Společně s Issovou se o prestižní ocenění ucházejí Penélope Cruzová a Patricia Arquetteová. ČTK o tom za tvůrce informovala Simona Andělová.

19:59

Euro dnes nepatrně posílilo. Přispělo k tomu zveřejnění zprávy, že americký prezident Donald Trump zřejmě odloží rozhodnutí o nových clech na dovoz automobilů do USA. Evropská měna přitom během dneška nejprve oslabovala v reakci na kritická slova Mattea Salviniho o unijních rozpočtových pravidlech.

20:11

V průzkumu po posledních volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 se Česko umístilo na druhé nejnižší příčce ve znalosti pojmu "Spitzenkandidat". Ten označuje lídra kandidátky celoevropské strany (spitze - špička, vrchol), který v případě získání většiny zaujme funkci předsedy Evropské komise. 

20:23

Do roku 2050 by vědci mohli pomocí gravitačních vln sledovat vznik vesmíru a jeho první okamžiky díky pokročilejším technologiím s lepším rozlišením. Během přednášky na Univerzitě Karlově to dnes řekl teoretický fyzik a laureát Nobelovy ceny Kip Thorne, který ocenění získal za klíčový příspěvek k pozorování gravitačních vln.

20:33

Vlády a internetové společnosti budou hledat cesty, jak omezit šíření teroristických a násilných příspěvků na sociálních sítích. Shodli se na tom dnes prezidenti a premiéři více než dvaceti zemí se zástupci některých technologických firem na jednání v Paříži.

20:45

Energetická společnost ČEZ, firma Sev.en Energy podnikatele Pavla Tykače a firma EPH podnikatele Daniela Křetínského daly švýcarské firmě Alpiq nabídku na převzetí její české uhelné elektrárny ve Zlíně a uhelné a plynové elektrárny v Kladně. Uvedla to dnes agentura Reuters.

20:57

 

21:11

Rezignaci ministra kultury Antonína Staňka považují za svůj úspěch autoři petice, která vznikla po odvolání ředitelů Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc. ČTK to dnes řekl její iniciátor, zakladatel centra současného umění DOX Leoš Válka. 

21:23

V Caracasu dnes začalo odložené zasedání parlamentu, nad nímž má kontrolu opozice. V úterý se nekonalo, protože policie nevpustila poslance do budovy. I dnes ale policie bránila v přístupu novinářům, napsal deník El Nacional.

21:35

Předsedou představenstva těžební společnosti OKD se dnes stal nový výkonný ředitel firmy Michal Heřman. Představenstvo ho zvolilo na návrh jediného akcionáře, státní společnosti Prisko. ČTK to oznámil mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

21:48

Zástupci venezuelské opozice a tamního autoritářského režimu prezidenta Nicoláse Madura údajně vedou tajná jednání v norském Oslu. Informoval o tom dnes argentinský server Infobae s odvoláním na zdroje v Caracasu. 

22:02

 

22:16

Vyšetřovatelé z Frankfurtu nad Mohanem dnes po celém Německu provedli razii v 11 německých bankách a spořitelnách, osmi bytech a několika kancelářích daňových poradců a správců majetku. Hledali důkazy pro podezření z daňových úniků majetných jednotlivců, informují média.

22:31

V Nizozemsku byli zadrženi tři čeští aktivisté bojující za práva zvířat poté, co společně se 74 kolegy z dalších zemích pronikli do chovu prasat na farmě ve městě Boxtel. Propuštěni byli po 14 hodinách strávených v cele, vyplývá z informací, které dnes ČTK poskytl mluvčí českých aktivistů Lukáš Vincour.

22:47

Nynější vlnu protimuslimských útoků na Srí Lance rozpoutaly patrně skupiny extremistických buddhistů v reakci na islamistické velikonoční atentáty, uvedly dnes srílanské úřady. Odvetné útoky začaly v neděli a davy při nich napadaly mešity, pálily výtisky koránu a házely na obchody zápalné lahve. 

23:01

Necelých šest týdnů po pobytu v nemocnici, kde mu byla vyměněna srdeční chlopeň, zveřejnil dnes frontman Rolling Stones Mick Jagger na sociálních sítích roztančené video. Pětasedmdesátiletý rocker na něm křepčí na hlasitou hudbu jako mladík.

 

23:16

Ceny ropy dnes klesají, k jejich poklesu přispěla zpráva o překvapivém růstu zásob suroviny v USA a také obavy, že americko-čínský obchodní spor ohrozí poptávku. Ztráty ale mírní napětí na Blízkém východě.

23:30

Akcie ve Spojených státech uzavřely obchodování již druhým dnem se ziskem. Povzbudily je zprávy amerických médií, že americký prezident Donald Trump zřejmě odloží rozhodnutí o zavedení nových cel na auta dovážená do USA. Na devizovém trhu mírně zpevňoval dolar.

23:45

Sportovní a relaxační areál Žluté lázně v pražském Podolí nabídne v létě jízdu nad Vltavou na novém vodním surfu s elektropohonem. V současnosti je tzv. eFoilů, jak se prkna nazývají, kolem 500 na celém světě. Žluté lázně údajně jako jediné ve střední Evropě nabízejí jeho zapůjčení.

 

23:59

Peru, Ekvádor a Kolumbie podepsaly v ekvádorské metropoli Quito novou obchodní smlouvu s Británií. Podle agentury Reuters to dnes oznámilo peruánské ministerstvo pro obchod a turistiku. Uvedlo také, že po brexitu zůstanou pro tyto jihoamerické státy v platnosti preferenční cla.

06:30

Kolumbijský generální prokurátor Néstor Humberto Martínez včera oznámil rezignaci. Podle místních médií ji zdůvodnil verdiktem místního tribunálu, který zamítl žádost Spojených států o vydání bývalého povstalce gerily FARC Jesúse Santriche.

06:47

Spojené arabské emiráty jsou znepokojeny útoky na ropné cíle v Saúdské Arábii a jsou připraveny k odvetě. Sdělil to včera diplomat ze SAE, jehož citovala agentura Reuters. SAE jsou stejně jako Saúdská Arábie členy koalice bojující v Jemenu proti tamním šíitským povstalcům. 

07:01

Americký prezident Donald Trump exekutivním příkazem vyhlásil stav nouze, aby zabránil některým zahraničním společnostem ohrozit americké telekomunikační sítě. Oznámil to Bílý dům. Podle listu The Washington Post má krok zabránit vlivu zahraničních rozvědek a je zaměřen očividně proti Číně.

jarvis_5cd9aee7498e11e9df18d894.jpeg

07:15

Americké ministerstvo obchodu zařadilo čínskou firmu Huawei Technologies Co Ltd a jejích 70 odboček na černý seznam, což postižené společnosti výrazně zkomplikuje přístup k součástkám a komponentům nabízeným americkými firmami. 

07:32

Alabamská guvernérka Kay Iveyová ve středu podepsala zákon, který ve státě na jihovýchodě USA zakazuje takřka všechny potraty, výjimkou bude jen stav ohrožující matku. Den předtím návrh schválil alabamský Senát. Americká unie občanských práv chce zákon napadnout u soudu.

07:44

V Evropské unii dříve či později hrozí obnovení vnitřních hranic, pokud se země ze střední a východní Evropy nezačnou při řešení migrační problematiky chovat solidárněji. V debatě vedoucích kandidátů evropských politických frakcí to uvedl zástupce socialistů a první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

 

07:59

Americké ministerstvo dopravy ve středu na žádost ministerstva vnitřní bezpečnosti zakázalo veškeré civilní lety mezi USA a Venezuelou. Nařízení motivované násilnostmi a nepokoji v okolí venezuelských letišť se týká osobní i nákladní přepravy.

08:16

Mexická vláda vyhlásila mimořádné kroky vyvolané vysokým zamořením vzduchu v hlavním městě a jeho okolí, kde žije kolem dvaceti milionů lidí. Napsala to agentura AP. Kvůli smogové kalamitě byly uzavřeny všechny státní i soukromé školy, děti se mají vyhnout fyzické zátěži, mají zůstat doma a nepoužívat kontaktní čočky.

08:30

Dovoz hovězího masa z Polska do Česka klesl meziročně za únor, březen a duben z 3492 tun na necelé 2000. Jde o důsledek únorové kauzy, kdy se v Polsku porážely nemocné krávy. Dovozci se obrátili především na Německo a Nizozemsko, řekl ČTK ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

08:48

Nemohu ověřovat každou jednotlivost, co se objeví ve volebních novinách. Předpokládám, že ten, kdo to napsal, to ověřené má, říká Ivan David, lídr SPD pro volby do Evropského parlamentu.

 

08:59

V ruské kosmické agentuře Roskosmos se krade po miliardách, zlodějna nemá konce. Na poradě v Moskvě to podle agentury TASS prohlásil šéf ruských vyšetřovatelů Alexandr Bastrykin. Vyšetřovací výbor, obdoba amerického FBI, pracuje podle něj v kosmické agentuře pět let, ale "konce se nedobral".

09:15

Pohonné hmoty v ČR od minulého týdne znovu podražily, růst cen ale zpomalil. Benzin je nyní v průměru za 33,28 Kč/l, což je o 12 haléřů více než minulou středu. Průměrná cena nafty vzrostla o šest haléřů na 32,49 Kč/l. V předchozím týdnu paliva podražila zhruba o 20 haléřů. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

09:29

Spojené státy mají připraveny sankce proti osobám z okolí Viktora Orbána, ale zatím je neuplatňují v naději, že maďarský premiér dostojí svým slibům a zůstane věrný Západu. Napsal to list The Wall Street Journal s odvoláním na osoby obeznámené se situací v Bílém domě.

6 orban EPP

09:35

Soud ve Zlíně dnes zprostil čtyři lidi obžaloby z praní špinavých peněz. Přes půl miliardy korun pocházelo podle státního zástupce z nelegálního podnikání skupiny kolem Radka Březiny, hlavního organizátora obchodů s nezdaněným lihem. Obžalovaní byli Březinovi blízcí.

09:46

Americký prezident Donald Trump v plném rozsahu omilostnil bývalého mediálního magnáta Conrada Blacka, který byl v roce 2007 odsouzen k šesti a půl letům vězení za zpronevěru a maření vyšetřování. Oznámil to ve středu Bílý dům. Po odvolání byl trest Blackovi zkrácen na tři a půl roku, dva roky po odsouzení byl propuštěn na kauci.

09:59

Ruská kosmická agentura Roskosmos a její americký partner Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) se domluvily, že kosmická loď Sojuz může v budoucnu dopravit ještě dva americké astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Oznámila to agentura Interfax.

10:07

Zahraniční firmy ČEZ podnikající v komplexních energetických službách (ESCO) vyplatí mateřské společnosti za poslední dva roky dividendu skoro 700 milionů korun. ČTK to řekl člen představenstva ČEZ Pavel Cyrani. Upřesnil, že jde o společnosti mimo bývalé Československo sdružené pod entitou ESCO International.

jarvis_5cdbd210498ec24572a0237f.jpeg

10:15

Americký výrobce elektromobilů Tesla provede aktualizaci softwaru v reakci na dva požáry vozu Model S, které se udály v poslední době v Šanghaji a Hong-kongu. Společnost to dnes oznámila s tím, že se nehody vyšetřují. Aktualizace se týká baterií.

10:30

Ruské ministerstvo obrany se chystá uzavřít kontrakty na nákup 76 nejnovějších "neviditelných" stíhaček Su-57 za až 170 miliard rublů (asi 60 miliard Kč). Až 190 miliard rublů (asi 67 miliard Kč) má stát pořízení nových bitevních vrtulníků, stovek strojů Mi-28NM a 114 kusů Ka-52.

10:44

Čínské úřady oficiálně zatkly dva Kanaďany, kteří jsou v zemi podezřelí z krádeže státního tajemství a již půl roku jsou zadržováni. Informoval o tom dnes kanadský deník The Globe and Mail a citoval zdroj z kanadské vlády.

10:59

 

11:11

Ve francouzských Alpách byl dnes zatčen historický vůdce baskické separatistické organizace ETA José Antonio Urrutikoetxea, známý jako Josu Ternera. Na útěku byl od roku 2002, zodpovídat se má před soudy mimo jiné z atentátu na kasárna španělské policie v Zaragoze v roce 1987, při němž zemřelo 11 lidí.

11:22

Premiér Andrej Babiš (ANO) se na dnešním jednání na Úřadu vlády shodl se zástupci globálních potravinářských koncernů, že je nepřijatelné, aby výrobek se stejným obalem měl v Česku jinou, horší kvalitu než v jiných zemích. Společně jednali o problému dvojí kvality potravin a dalších výrobků.

11:30

Britská nezisková organizace Wellcome Trust věnuje 80 milionů liber na výzkum moderních a efektivních metod léčby otravy hadím jedem. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Na hadí uštknutí každoročně zemře více než 120 000 lidí, především ve venkovských oblastech Afriky, Asie a Jižní Ameriky.

11:37

Česká republika nemá alternativu k členství v Evropské unii a ani žádnou takovou alternativu nehledá. Na konferenci k 15 letům českého členství v EU to dnes řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle něj nelze hledět na členství EU jen účetním pohledem.

11:45

Český výrobce netkaných textilií PFNonwovens s továrnami ve Znojmě a Bučovicích zvýšil v letošním prvním čtvrtletí meziročně zisk o 87 procent na více než 202 milionů korun. Tržby společnosti vzrostly o čtyři procenta na 1,6 miliardy Kč. Důvodem byly mimo jiné vyšší ceny polymerů.

11:52

Do nové budovy by se od začátku příštího roku mohli stěhovat čeští diplomaté působící v Bruselu. Šestipatrový kancelářský dům v blízkosti unijních institucí by byl dostatečně velký, aby zvládl rozšíření českého diplomatického zastoupení kvůli blížícímu se českému předsednictví EU ve druhé polovině roku 2022.

11:59

Cesta komunistického poslance Zdeňka Ondráčka na území Ukrajiny ovládané proruskými separatisty není podle premiéra Andreje Babiše v souladu se zahraniční politikou české vlády. Premiér dnes na dotaz novinářů uvedl, že neví, kdo Ondráčka pozval a o jakou akci šlo. Problém by podle Babiše měl řešit parlament.

jarvis_5cdbf337498ec24572a098a6.jpeg

12:08

Aerotaxi německého start-upu Lilium uskutečnilo svůj první let. Pětimístný dálkově řízený letoun poháněný baterií se počátkem května krátce vznesl vertikálně na mnichovském letišti. Lilium doufá, že stroj bude uveden do provozu do roku 2025, uvedla dnes agentura Reuters.

12:15

Budoucí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pojede na svou první zahraniční cestu ve funkci hlavy státu do České republiky necelý týden po složení prezidentského slibu. Návštěva Česka 20. června se uskuteční na pozvání prezidenta Miloše Zemana, řekl dnes ČTK spolupracovník Čaputové Martin Burgr.

12:25

Sněmovna by měla schválit návrh nového zákona, který má po vzoru mezistátních smluv zamezit dvojímu zdanění příjmů ve vztazích s Tchaj-wanem. Po rozpočtovém výboru ho dnes doporučil schválit i výbor zahraniční, který je pro návrh výborem garančním.

12:33

Severokorejské úřady uvedly, že zemi sužuje nejhorší vlna sucha za posledních 37 let, a vyzvaly občany k boji proti škodám na úrodě způsobeným nepřízní počasí. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.

12:45

Automobilka Škoda Auto investuje společně s Mladou Boleslaví v letošním roce 60 milionů korun na projekty zaměřené zejména na zlepšení dopravní situace a na podporu možností trávení volného času. Peníze firma investuje z Nadačního fondu Škoda Auto, do kterého vložila 30 milionů eur.

12:52

Čeká Evropu krize? HDP v Německu klesá, podle ekonomů se blíží zpomalení.

 

12:59

Pojišťovna UNIQA, která patří do sedmičky největších pojišťoven na českém trhu, vybrala v prvním čtvrtletí na pojistném 1,77 miliardy korun. Meziročně je to o 8,9 procenta více. ČTK to dnes sdělila mluvčí firmy Eva Svobodová. Pojišťovny v ČR vybraly za první tři měíce celkem 34,8 miliardy korun, což je meziročně o 3,9 procenta více.

13:07

Automobilka Škoda Auto investuje společně s Mladou Boleslaví v letošním roce 60 milionů korun na projekty zaměřené zejména na zlepšení dopravní situace a na podporu možností trávení volného času. Peníze firma investuje z Nadačního fondu Škoda Auto, do kterého vložila 30 milionů eur (asi 780 milionů korun).

13:15

Stavební a developerské skupině Metrostav loni stoupl čistý zisk meziročně více než čtyřnásobně na 743,2 milionu korun. Tržby skupiny vzrostly o 12,5 procenta na 35,1 miliardy korun. Na dnešní valné hromadě to řekl viceprezident skupiny František Kočí.

13:22

Premiér Andrej Babiš (ANO) čeká na oficiální informaci od ČSSD, že chce vyměnit svého ministra kultury Antonína Staňka, aby mohl o chystané vládní změně informovat prezidenta Miloše Zemana. Dnes to řekl novinářům. Neví, zda Zeman rezignaci přijme, o Staňkovi s ním předtím nemluvil.

13:30

Český systém firemních daní je jedním z nejsložitějších v EU, vyplývá ze studie poradenské společnosti BDO a univerzit z německého Paderbornu a Mnichova. ČR totiž v celosvětovém srovnání obsadila 85. příčku ze 143 analyzovaných zemí.

13:38

Místopředsedkyně KSČM a jednička komunistů do evropských voleb Kateřina Konečná připravuje trestní oznámení na předsedu SPD Tomia Okamuru. Podrobnosti plánuje zveřejnit v pátek. "Jedná se o kampaň, věci, které Tomio Okamura používá v kampani," řekla ČTK s tím, že blíže se vyjádří v pátek.

13:47

Evropská komise (EK) dnes vyměřila pokutu 1,07 miliardy eur (27,5 miliardy Kč) pěti bankám za účast v kartelu. Banky manipulovaly s devizovými kurzy 11 měn. Týká se to ústavů Barclays, Citigroup, JPMorgan, MUFG a Royal Bank of Scotland, oznámila komise.

13:54

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček má okruh kandidátů na ministra kultury, s některými se v nejbližší době sejde. Hamáček to dnes řekl ČTK. Nástupce současného ministra Antonína Staňka (ČSSD), který se rozhodl ke konci května rezignovat, by podle Hamáčka měl stabilizovat resort.

14:00

 

14:07

Letoví dispečeři v Evropě připravují změny v organizaci letového provozu, chtějí tak řešit komplikace kvůli přeplněným letovým kapacitám. Novinářům to dnes po setkání s ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem (za ANO) řekl šéf Řízení letového provozu (ŘLP) Jan Klas.

14:16

Loni ztratil slovenské občanství druhý nejvyšší počet lidí od změny příslušného zákona v roce 2010, který Slovákům až na výjimky znemožnil dvojí občanství. Vyplývá to z údajů slovenského statistického úřadu. Za uplynulých devět let bylo občanství země odebráno zhruba 3000 lidem.

14:23

Policejní prezident Jan Švejdar považuje spolupráci podplukovníka Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jana Šmída s Piráty za nepřípustnou. Pokud se prokáže, že kriminalista straně pomáhal, bude podle něj propuštěn.

 

14:24

Čistý zisk skupiny ČSOB v letošním prvním čtvrtletí stoupl o pětinu na 4,8 miliardy korun. Důvodem nárůstu je vyšší čistý úrokový výnos, jednorázový zisk z prodeje ČSOB Asset Management a vypořádání právního sporu z minulosti. Celkový objem aktiv pod správou skupiny vzrostl meziročně o desetinu na 223,5 miliardy Kč.

14:30

Přebytek Evropské unie (EU) v obchodování se se Spojenými státy se v prvním čtvrtletí meziročně snížil na 33,9 miliardy eur (zhruba 871 miliard Kč) z 36,2 miliardy eur. Deficit v obchodu s Čínou se naopak prohloubil na 49,4 miliardy eur z 46,9 miliardy před rokem. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat.

14:38

Ekologičtí aktivisté ve Wrangelsburgu na severovýchodě Německa dnes obsadili rozestavěný plynovod Eugal, kterým má k českým hranicím proudit plyn z plynovodu Nord Stream 2. Mluvčí policie podle agentury DPA informoval, že několik lidí vlezlo do již položeného potrubí a odmítají ho opustit.

14:45

Pesticidy a hnojiva hubí veškerý život, ničení krajiny si platíme z daní, říká přírodovědec Jakub Hruška v DVTV Apel.

 

14:52

Newyorský demokratický starosta Bill de Blasio dnes oznámil, že se chce stát prezidentem Spojených států. Informovala o tom agentura AP. Starostu, který je hlasitým kritikem republikánského prezidenta Donalda Trumpa, tak nyní čeká tvrdý souboj o prezidentskou nominaci Demokratické strany.

15:00

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého hejtmana Davida Ratha, který se domáhal písemné omluvy a tisícikoruny po soudci Robertu Pacovském. Bývalý politik podal žalobu kvůli tomu, že soudce Krajského soudu v Praze zpřístupnil novinářům trestní spis v jeho korupční kauze včetně osobních údajů. 

15:07

Přístup Spojených států k současnému světovému řádu jako k nespravedlivému považuje ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) za rizikový. Řekl to na dnešní konferenci Bezpečné Česko v bezpečné Evropě. Evropa podle něj musí hrát aktivnější roli ve svém okolí a musí se také stát druhým pilířem v rámci NATO.

15:16

 

15:33

Někteří stoupenci egyptské opozice, kteří byli podmínečně propuštěni z vězení, musejí dál trávit každý den 12 hodin na policejní stanici. Egyptský režim používá tuto metodu proti aktivistům, kteří kritizují prezidenta Abdal Fattáha Sísího nebo kteří hráli roli při povstání z roku 2011, během kterého byl svržen tehdejší prezident Husní Mubarak.

15:49

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes ukončila spekulace o tom, že by v budoucnu mohla přejít na některý z vysokých postů v rámci Evropské unie. Až skončí v čele německé vlády, nebude připravena přijmout žádný další politický úřad.

16:05

Ve věku 89 let dnes zemřel bývalý australský premiér Bob Hawke, který byl nejvýznamnější politickou osobností Austrálie 80. let. Charismatický politik, proslulý svou láskou k pivu a kriketu, stál v čele australské vlády v letech 1983 až 1991 a je oceňován za modernizaci hospodářství země.

16:21

Jakoukoli další eskalací obchodní války utrpí všichni výrobci letecké techniky, včetně americké společnosti Boeing. Novinářům to dnes v Londýně řekl šéf evropského výrobce letadel Airbus Guillaume Faury. Kromě dopadů obchodní války podle něj představuje riziko i chystaný odchod Británie z Evropské unie.

16:37
16:53

Orgány Evropské unie společně s partnery ve Spojených státech, Gruzii nebo na Ukrajině zneškodnily globálně působící síť kyberzločinců, kteří cílili zejména na finanční instituce. Hackeři používali softwarový virus GozNym ve snaze ukrást kolem 100 milionů dolarů (2,3 miliardy Kč) více než 41 000 obětem.

17:09

Filipíny stahují z Kanady své nejvyšší diplomaty poté, co Ottawa promeškala termín, do kterého měla odvézt zpět 69 lodních kontejnerů plných odpadků. Filipínský prezident Rodrigo Duterte, který si často nebere servítky ani při diplomatických stycích, minulý měsíc pohrozil Kanadě válkou a dodal, že kontejnery s odpadky osobně doprovodí přes moře zpět do Kanady - anebo je vyklopí před kanadským velvyslanectvím v Manile.

17:25

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International obvinila ozbrojence v Tripolisu z útoků na civilisty a varovala, že může jít o válečné zločiny. Informovala o tom dnes agentura AP. Ofenzivu s cílem dobýt libyjskou metropoli před více než měsícem zahájily síly věrné odpadlickému kabinetu, boje si dosud vyžádaly stovky mrtvých.

17:41

Mezi zastávkami Praha-Braník a Praha-Modřany dnes odpoledne najel osobní vlak mířící do Čerčan do kamení v kolejišti. Nikdo se nezranil, provoz na trati byl přerušen. Případem se začali zabývat i policisté.

17:57
18:13

Náměstkyní ministerstva obrany pro řízení státních podniků se stala spolupracovnice ministra Lubomíra Metnara (za ANO) Kateřina Suchoňová. Dosavadní politická náměstkyně se od června stane náměstkyní pro řízení nově vzniklé sekce správy a řízení organizací.

18:29

Nejméně deset civilistů přišlo o život a dalších třicet bylo zraněno při raketovém útoku, který zasáhl tábor pro palestinské uprchlíky blízko města Halab na severozápadě Sýrie. Informovala o tom OSN s tím, že útok se odehrál v úterý.

18:45

Pražská burza dnes stagnovala. Index PX sice klesl, ale pouze o 0,05 procenta na 1051,57 bodu. Oslabily třeba akcie energetické firmy ČEZ a Komerční banky, posílily naopak akcie Moneta Money Bank a bankovní skupiny Erste. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

19:01

Izraelec, který v úterý v Tel Avivu plivl na polského velvyslance, byl obžalován, informoval dnes izraelský list Aruc Ševa. Muži hrozí až pět let za mřížemi napsala agentura Reuters s tím, že nejnovější incident zvýraznil napětí mezi Izraelem a Polskem ohledně antisemitismu a dějin holokaustu.

19:17
19:33

Italští prokurátoři vyšetřují, zda vicepremiér, ministr vnitra a šéf protiimigrační strany Liga Matteo Salvini nezneužil státní lety během kampaně před volbami do Evropského parlamentu. Instituce vyšetřování zahájila poté, co La Repubblica přinesla zprávu, že Salvini na cestách na předvolební mítinky použil dvacetkrát letadlo. Šestačtyřicetiletý ministr vnitra nezákonné zacházení s veřejnými prostředky popřel.

19:49

Americká administrativa nemá svolení Kongresu zahájit válku s Íránem. Sdělila to dnes předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, jež patří k demokratům, kteří mají ve sněmovně většinu. Podle amerických médií je prezident Donald Trump podrážděn jednáním svých bezpečnostních poradců, kteří ho údajně proti jeho vůli tlačí do války s Íránem.

20:05

Zemětřesení o síle 5,7 stupně dnes zasáhlo středoamerické státy Salvador a Nikaragua a bylo cítit i v Hondurasu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na americkou geologickou službu USGS. Agentury zatím neinformovaly o vážných hmotných škodách, obětech na životě, ani o nebezpečí přívalové vlny tsunami.

20:21

Američtí policisté dnes zatkli čtyři příznivce venezuelského prezidenta Nicoláse Madura a vyvedli je z venezuelského velvyslanectví ve Washingtonu. Čtveřice odmítla z budovy odejít i po zásahu policistů v noci na úterý. Personál ambasádu letos opustil poté, co Madurova vláda přerušila s Washingtonem diplomatické styky.

20:37
20:53

USA uvalily sankce na ruskou policejní zásahovou jednotku a pět lidí za porušení lidských práv. Informovalo o tom dnes na své webové stránce americké ministerstvo financí. USA uplatnily takzvaný Magnitského zákon, který v roce 2012 přijal Kongres USA, aby potrestal ruské představitele, úředníky, soudce a policisty zapletené do porušování lidských práv.

21:09

Zákaz nošení šátků na hlavu na základních školách, který ve středu schválil rakouský parlament, napadnou rakouští muslimové u ústavního soudu. Oznámil to dnes předseda rakouské muslimské náboženské obce (IGGÖ) Ümit Vural.

21:25

Metoda vědců z oddělení strukturní analýzy Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR (AV ČR) umožní přesnější, levnější a rychlejší vývoj nových léků. Její pomocí dokážou lépe zjistit, jestli je organismu podávána správná léčivá látka. V tiskové zprávě o tom dnes informovala AV ČR. Tým doktora Lukáše Palatinuse vylepšil metodu určování poloh atomů v molekule a aplikoval ji na vývoj léků.

21:41

Při havárii malého letadla, které dnes spadlo jižně od dubajského letiště, se zabili tři Britové a jeden Jihoafričan. Informoval o tom úřad pro civilní letectví v Dubaji.

21:57
22:13

Nový americký imigrační systém podpoří příchod kvalifikovaných přistěhovalců a zabrání pronikat do USA těm, kteří na to nemají nárok. Plán rovněž ukončí pašování dětí do Spojených států a umožní jejich rychlé vracení rodinám v zemi původu. Prohlásil to dnes americký prezident Donald Trump, který seznámil veřejnost s návrhy nových přistěhovaleckých pravidel. Ty podle něho umožní "konečně zcela zabezpečit hranice".

22:30

Jednasedmdesátiletý Američan William Shuttleworth se vydal pěšky napříč Spojenými státy, aby upozornil na osud armádních veteránů. Odhaduje, že trasu z Massachusetts do Kalifornie dlouhou přes 5700 kilometrů urazí za sedm a půl měsíce. Po cestě chce podle agentury AP mluvit s veterány, z nichž mnozí žijí jako bezdomovci a jsou závislí na drogách nebo alkoholu.

22:46

Americká společnost Boeing dnes ohlásila dokončení vývoje vylepšeného softwaru pro letouny 737 MAX, jejichž provoz byl přerušen po tragických nehodách v Indonésii a Etiopii. Firma dodala, že nyní poskytuje požadované údaje americkému Federálnímu úřadu pro letectví (FAA). Následně hodlá s úřadem pracovat na harmonogramu certifikačního testovacího letu.

23:02

Americké akcie dnes posílily v čele s technologickými podniky. Náladu investorů podpořily příznivé firemní výsledky a údaje o ekonomice. Přetrvávají však obavy ohledně obchodní války Spojených států s Čínou.

06:36

Chelsea Manningová, která ještě jako vojín Bradley Manning poskytla serveru WikiLeaks americké tajné armádní a diplomatické dokumenty, půjde zpět do vězení. Americký soudce ji dnes poslal za mříže kvůli pohrdání soudem, neboť opět odmítla vypovídat před velkou porotou, informovala agentura Reuters.

06:55
07:11

Spojené státy budou i nadále poskytovat finanční pomoc bezpečnostním složkám trojice latinskoamerických zemí, kterým prezident Donald Trump pohrozil úplně zastavit její vyplácení. Prohlásil to americký ministr spravedlnosti William Barr během návštěvy Salvadoru.

07:24
07:40

Babiš nedodržel žádnou dohodu, kterou jsme spolu měli. Snažil se, abych skončila už na ministerstvu pro místní rozvoj, stát se mě chtěl zbavit, tvrdí bývalá šéfka resortu obrany za ANO Karla Šlechtová. 

 

07:53

Podle údajů zveřejněných Eurostatem je Česko v oblasti celoživotního vzdělávání pod evropským průměrem. Ze zemí Visegrádské skupiny si však vede nejlépe.

 

08:06

Řetězec drogerií Rossmann loni hospodařil v Česku se ziskem 42 milionů korun. O rok dříve firma skončila v červených číslech, když vykázala ztrátu 56,7 milionu korun. Loni řetězci vzrostly i tržby za prodej zboží, a to o 11 procent na 2,73 miliardy korun. 

08:20

Brexitové rozhovory mezi britskou vládou a opozičními labouristy se chýlí ke konci, aniž se obě strany na něčem dohodly. Napsala to dnes na svém webu zpravodajská stanice BBC. 

08:35
08:43

Švýcarská společnost Alpiq prodala své teplárny ve Zlíně a v Kladně energetické skupině Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače. Prodejní cena je přibližně 280 milionů eur (7,2 miliardy korun). Transakci ještě musí schválit český antimonopolní úřad.

09:00

Už příští víkend budou Češi vybírat nové europoslance, konkrétně 24. a 25. května. Volí se 21 zástupců. Výsledky budou známy až v neděli v pozdních hodinách. Projděte si přehled kandidátů všech stran a uskupení, které do voleb do Evropského parlamentu postavily své kandidátky.

 

09:14

Tchajwanský parlament dnes schválil zákon povolující manželství osob stejného pohlaví. Tento ostrov se stal první zemí v Asii, která sňatky homosexuálů legalizovala. Informují o tom agentury.

09:25

Lidé, kteří z jakýchkoli důvodů nebudou moci volit evropské poslance v místě svého bydliště, si dnes naposledy budou moci písemně zažádat o voličský průkaz. Na radnici či obecní úřad musejí zajít nejpozději ve středu 22. května, tedy dva dny před otevřením volebním místností.

 

09:40

Bytové družstevnictví v Česku má téměř 150letou tradici, která patří mezi vůbec nejdelší na světě. Během této doby prošlo etapami, kdy se na společnou výstavbu a vlastnictví nemovitostí založené na principech svépomoci, spolupráce a solidarity pohlíželo různě. 

jarvis 5cdbfadc498e11e9df2fd76a

09:53
10:09

Prodej nových osobních aut v Evropské unii zůstal v dubnu relativně stabilní, meziročně klesl o 0,4 procenta na 1,3 milionu vozů. Výraznější pokles registruje Česká republika, v ostatních zemích střední Evropy se prodej zvýšil. Oznámilo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

10:17

Irácký letecký dopravce Iraqi Airways začne opět létat do syrského hlavního města Damašku, poprvé od začátku konfliktu v roce 2011. S odvoláním na sdělení mluvčího aerolinek o tom informovala agentura AFP.

10:28

Americký internetový gigant Amazon je hlavním investorem do britského rozvozce jídla z restaurací Deliveroo. Spolu s dalšími investoty do firmy v rámci nynějšího kola financování vloží 575 milionů dolarů (13,2 miliardy korun), uvedl dnes britský podnik.

10:43

Čtyři malijští vojáci zemřeli při čtvrtečním útoku neznámých ozbrojenců, zřejmě džihádistů, kteří zaútočili na vojenskou hlídku v centrální části Mali v oblasti Mopti.

10:50

Soud zbavil obžaloby všech 17 obviněných v kauze údajného tunelování pražského dopravního podniku (DPP). Podle soudce Petra Hovorky nebyl žalovaný skutek, ze kterého státní zastupitelství vinilo mimo jiné bývalého šéfa DPP Martina Dvořáka a lobbistu Iva Rittiga, trestným činem. Rozhodnutí není pravomocné, lze se proti němu odvolat.

11:02

Český voják Erik Eštu obžalovaný z terorismu za účast v bojích na Ukrajině dnes dostal u pardubického soudu podmíněný tříletý trest s odkladem na čtyři roky.

11:11

Míra inflace v zemích eurozóny v dubnu vystoupila na 1,7 procenta z 1,4 procenta v březnu. Přiblížila se tak cíli Evropské centrální banky (ECB), která chce mít inflaci těsně pod dvěma procenty.

 

11:18

Prohlédněte si dílo jednohio z nejznámějsí architektů na světě. Ieoh Ming Pei zemřel včera ve věku 102 let. 

11:35

Ombudsmanka Anna Šabatová podporuje uzavírání manželství párů stejného pohlaví a doporučuje Sněmovně, aby zvážila jejich uzákonění. Řekla to dnes na tiskové konferenci.

11:42

 

11:51

Společnost LetterOne ruského miliardáře Michaila Fridmana získala kontrolu nad ztrátovým španělským řetězcem supermarketů DIA Group. Nyní vlastní 58,36 procenta, uvedla Reuters. Chtěla ho získat celý, její plán ale nepodpořili akcionáři španělské firmy

12:00

V Tuchoměřicích u Prahy vznikne příští rok logistické centrum pro zásilkovou a nákladní přepravu americké firmy UPS. Stavbou firma reaguje na rostoucí poptávku tuzemských firem po vývozu.

12:09

Federální soud ve Spojených státech nařídil americkému ministerstvu spravedlnosti odtajnit část zprávy zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera týkající se bývalého poradce prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost Michaela Flynna.

12:16

Budoucnost by mohla patřit létajícím taxíkům.

 

12:18

Šéf britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn dnes oznámil, že brexitové rozhovory s vládou ztroskotaly. Jejich cílem bylo najít východisko ze současného patu ohledně odchodu země z Evropské unie. Podle Corbyna zašla jednání tak daleko, jak jen to bylo možné, ale nepodařilo se překonat vzájemné rozpory.

12:27

České dráhy vydaly sedmileté dluhopisy za půl miliardy eur, v přepočtu téměř 13 miliard korun. Investoři budou platit úrok 1,5 procenta ročně, což je výrazně méně než dříve. České dráhy to dnes uvedly v tiskové zprávě.

12:38

Vedení fotbalového Arsenalu chce po Evropské fotbalové unii UEFA vysvětlení, proč za hostitele finále Evropské ligy s Chelsea, které je na programu 29. května, vybrala právě Baku.

12:49

Norské ministerstvo zahraničí potvrdilo dřívější informace, že se tento týden v Oslu konala jednání zástupců venezuelské vlády a opozice o mírovém ukončení krize ve Venezuele. Uvedla to dnes agentura AFP.

12:58

Hodnota bitcoinu se propadla o téměř 22 procent.

 

13:09

Ministři zahraničí členských zemí Rady Evropy (RE) dnes na schůzce v Helsinkách obnovili hlasovací práva Rusku, které o ně přišlo v roce 2014 po anexi ukrajinského Krymu.

13:10

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) přizpůsobí tvorbu státních rozpočtů v dalších letech požadavku na navýšení platů učitelů. Chce dodržet vládní slib, že v roce 2021 budou pedagogové brát minimálně 45 tisíc korun.

13:19

Evropská unie vyškrtla karibské státy Arubu, Barbados a Bermudy ze své černé listiny daňových rájů, tedy zemí, které s Evropou v oblastí daní nespolupracují. Změny v seznamu, který vznikl na konci roku 2017, dnes potvrdili v Bruselu ministři financí osmadvacítky.

13:28

 

13:36

Moskva odpoví na nové americké sankce, protiopatření budou vycházet ze zásady reciprocity a z národních zájmů, řekl dnes novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Povahu odvetných opatření neupřesnil.

13:45

Tajemství produktivity Jakuba Voráčka? Ve skutečnosti je Tormund ze Hry o trůny.

 

13:57

Příčinou leteckého neštěstí, které si před rokem na Kubě vyžádalo 112 obětí, byla s největší pravděpodobností chyba pilotů. Informovala o tom ve čtvrtek kubánská vláda. Podle ní vyšetřování ukázalo, že piloti zřejmě špatně nastavili některé údaje, mimo jiné váhu letounu.

14:04

Neobvyklou záhadu řeší v těchto dnech ochránci přírody v Plzni. Na místní záchrannou stanici živočichů se tento týden obrátil mladý muž, kterého v lese u Borských polí napadl při běhání větší pták. Později se přihlásili další tři běžci se stejnou zkušeností.

14:16

HBO začíná vysílat Hlavu 22, kterou natočil George Clooney. Pohybuje se mezi satirou, cynismem a humanismem. I desítky let po konci druhé světové války je platná, univerzální a místy zneklidňující. Přečtěte si recenzi seriálu. (Foto: HBO)

 

14:27

Německo by na obranu proti vnějším negativní ekonomickým dopadům, jako je zavádění cel na dovoz, mělo podle Mezinárodního měnového fondu snížit daně.

 

14:36

Německá biatlonistka Laura Dahlmeierová ukončila v 25 letech kariéru. Sedminásobná mistryně světa a dvojnásobná olympijská vítězka to oznámila na svém webu. Jedna z nejlepších biatlonistek posledních let zvažovala tento krok od loňských OH v Pchjongčchangu.

14:48

Na ranveji Letiště Václava Havla v Praze se dnes po obědě při pojíždění střetla dvě letadla. Nikomu z cestujících se nic nestalo. Podle mluvčího letiště Romana Pacvoně šlo o dvě letadla společnosti Smartwings.

15:06

Německá armáda o víkendu obnoví výcvik vojáků v Iráku, který začátkem tohoto týdne přerušila kvůli sílícímu napětí v regionu. Velitelé nově vyhodnotili bezpečnostní situaci a došli k závěru, že nebezpečí se snížilo.

15:15

 

15:22

Vláda v pondělí projedná novelu zákona o oceňování majetku, která mimo jiné zavádí nově definici tržní hodnoty. Norma dále zpřesňuje postupy při zpracování cenových map stavebních pozemků a nově zavádí ocenění rychle rostoucích dřevin. Vyplývá to z informací na vládních internetových stránkách.

15:30

Německo zvažuje, že omezí nošení nožů na veřejných místech. Příslušným návrhem, který má zvýšit bezpečnost na náměstích, ve veřejné dopravě nebo před školami, se dnes začala zabývat Spolková rada, která v příštích týdnech rozhodne o tom, jestli jej postoupí Spolkovému sněmu.

15:37

Americký prezident Donald Trump odložil rozhodnutí o zavedení dodatečných cel na dovoz automobilů a automobilových součástek do Spojených států o šest měsíců. Oznámil to dnes Bílý dům. Trump chce tímto krokem zajistit více času pro obchodní rozhovory s Evropskou unií a Japonskem.

jarvis_5cdbd20e498ec24572a02344.jpeg

15:44

V Maďarsku se objevilo další video s falešným prezidentem Zemanem. Dvojník prezidenta v něm zakopne a děkuje kolemjdoucím, kteří mu pomáhají znovu na nohy. Jedná se už o druhé takové video, první vzniklo v Číně.

 

15:52

Íránské rakety mohou snadno zasáhnout bitevní lodě v Perském zálivu. Podle agentury Fars to dnes řekl zástupce šéfa íránských revolučních gard a zmocněnec gard pro záležitosti parlamentu Mohammad Sálih Džokar.

16:00

České banky poskytly v prvním čtvrtletí lidem 16 tisíc hypotečních úvěrů za celkem 34,9 miliardy Kč. Proti stejnému období loni to je o 7000 hypoték a 14 miliard korun méně. Vyplývá to z dat zveřejněných na stránkách ministerstva pro místní rozvoj.

16:07

 

16:14

Třiadvacetiletý stoupenec krajní pravice Jack Renshaw, který se chystal mačetou zavraždit labouristickou poslankyni britského parlamentu, byl dnes odsouzen na doživotí. Ve vězení si odpyká nejméně 20 let, uvedla agentura Reuters.

16:23

Káhira vyhostila 33 Súdánců, kteří se přes Egypt snažili dostat do Libye a dále do Evropy. S odvoláním na sdělení egyptských úřadů o tom informovala agentura AP.

16:30

Americký prezident Donald Trump nepochybuje o tom, že jeho volební kampaň v roce 2016 byla špehována. Na Twitteru dnes napsal, že takovéto chování je vlastizradou, za což hrozí dlouholeté tresty vězení.

 

16:37

Provoz plynovodu Nord Stream 2 by mohl být zahájen až v příštím roce namísto doposud předpokládaného konce letošního roku. Důvodem jsou průtahy při získávání potřebných povolení od Dánska. Uvedla podle agentury Interfax společnost Nord Stream 2 AG, která byla vytvořena pro výstavbu a následný provoz plynovodu.

16:44

Uzavření dohody na nákup pistolí a pušek pro armádu za 2,1 miliardy korun bez výběrového řízení splňovalo podmínky zákona o veřejných zakázkách. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který zakázku posuzoval na podnět společnosti MPI CZ.

16:51

Země Evropské unie se ani dnes neshodly na plánu předsednického Rumunska, které chtělo uvolnit daňová pravidla pro domácí pálení alkoholu. Kromě jiných zemí byla proti – stejně jako už v březnu – také Česká republika, potvrdila ministryně financí Alena Schillerová.

17:01

 

17:08

Státní zástupce Jan Lelek neshledal setkání hradního kancléře Vratislava Mynáře se soudci jako trestná. Počínání kancléře ale označil za nestandardní a za vhodný nepovažuje ani postup soudců. Lelek to dnes sdělil ČTK.

17:16

Transport ruské ropy na Ukrajinu je přerušen, uvedla dnes běloruská státní ropná společnost Belněftěchim. Dodala, že země se stále potýká se zpracováním znečištěné suroviny, kterou obdržela minulý měsíc. S obnovením transportu suroviny na Ukrajinu běloruská firma počítá v neděli večer, uvedla agentura Reuters.

17:23

 

17:31

Nelegální líh se už dnes díky přísnější legislativě, přijaté po metanolové aféře v roce 2012, na českém trhu téměř neobjevuje. Pokud se někde vyskytne, je velmi složité ho dostat do restaurací nebo obchodních řetězců jako levnou lihovinu, řekl ČTK Václav Šitner, předseda Unie destilatérů ČR.

17:40

Každý obyvatel České republiky loni vytřídil průměrně téměř 63 kilogramu papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. Je to o tři kilogramy více než v roce 2017. Nejvíc třídí odpady lidé v Královéhradeckém kraji, následuje Kraj Vysočina a Středočeský kraj.

17:52

Případ Ivo Rittiga je několikátý případ v průběhu dvou let, který justici a státní zástupce usvědčuje, že do jisté míry jednají svévolně a měli by sjednotit své postoje, tvrdí redaktor Respektu Jaroslav Spurný. 

 

18:00

Energetici dnes po 17:00 odpojili druhý blok jaderné elektrárny Dukovany od přenosové soustavy. Plánovaná odstávka bude trvat necelé dva měsíce kvůli výměně pětiny paliva za čerstvé, plánované údržbě a kontrolám a kvůli modernizaci částí zařízení, sdělil dnes ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

18:16

Je velmi pravděpodobné, že útokům spáchaným minulou neděli proti čtyřem ropným tankerům u břehů Spojených arabských emirátů, napomohly íránské revoluční gardy. Oznámila to dnes norská pojišťovna DNK, která se podílí na vyšetřování sabotáže.

18:32

Mezinárodní měnový fond (MMF) doporučil Slovensku, aby upustilo od dodatečných expanzivních rozhodnutí s dosahem na rozpočet. MMF to uvedl v hodnotící zprávě ke své misi na Slovensku a v reakci na připravovaná opatření koalice, která by měla zahrnovat také snížení daní.

18:47

V katarském městě Vakra byl slavnostně otevřen první ze sedmi nových stadionů pro fotbalové mistrovství světa v roce 2022. Stadion Džanúb pro 40 tisíc diváků hostil finále domácího poháru. Ačkoli venkovní teplota dosahovala 30 stupňů, na stadionu bylo díky klimatizaci o deset stupňů méně.

 

19:01

Policie obvinila prvního člověka za schvalování březnových teroristických útoků v mešitách na Novém Zélandu, při nichž pravicový radikál zastřelil pět desítek lidí. Informoval o tom dnes Deník N. Další případy policisté prověřují a zatím není jasné, zda zahájí trestní stíhání.

19:16

Inaugurace nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se příští pondělí zúčastní prezidenti pěti států. V Kyjevě to dnes oznámila mluvčí ministerstva zahraničí. Počítá se s přítomností hlav tří pobaltských zemí, Maďarska a Gruzie. Do Ruska pozvánka poslána nebyla.

19:31

Společnost EP Logistics International, která je stoprocentní dceřinou firmou Energetického a průmyslového holdingu ovládaného miliardářem Danielem Křetínským, uzavřela dohodu o převzetí německého železničního dopravce Locon Logistik & Consulting AG. EPH to dnes oznámila na svém webu, cenu obchodu nesdělila.

19:47

 

19:59

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu ovládaná opozičními demokraty dnes schválila rozsáhlý zákon rozšiřující práva příslušníků sexuálních menšin a zakazující diskriminaci homosexuálů, bisexuálů a transsexuálů. Oznámila to agentura AP.

20:14

Zákonodárný sbor amerického státu Missouri dnes schválil přísný protipotratový zákon, který zakazuje interrupce po osmém týdnu těhotenství. Výjimku připouští jen v případě ohrožení matčina zdraví, nikoli při incestu nebo znásilnění. 

20:29

Zhruba 2,7 milionu eur (70 milionů korun) vyplatí Rusko ekologické organizaci Greenpeace, jejíž loď plující pod nizozemskou vlajkou v roce 2013 zadrželo v Barentsově moři. Na urovnání letitého sporu se dohodli zástupci Nizozemska a Ruska, informovala dnes organizace Greenpeace.

20:44

Byrokracie je nadbytečná, jen loni nás stála 200 miliard korun. Náklady na jednotný trh jsou ohromné, kdybychom byli samostatný stát a nepřijímali všechny ty regulace, tak bychom prosperovali, tvrdí lídr kandidátky Svobodných, Liberlandu a Radostného Česka Vít Jedlička.

 

21:00

Spojené státy do 48 hodin zruší cla na dovoz oceli a hliníku z Kanady. Obě země to oznámily ve svém dnešním společném sdělení. Kanada souběžně zruší odvetná cla na americké výrobky. Obdobný krok se čeká mezi USA a Mexikem.

21:16

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu nepatrně posílily, když index PX stoupl o 0,1 procenta na 1050,8 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se nejlépe vedlo akciím pojišťovací skupiny VIG. Naopak nejvíce oslabily akcie mediální skupiny CME. Předcházející týden české akcie klesly o 1,1 procenta.

21:30

 

21:47

Kosovské bezpečnostní orgány zadržely čtyři osoby, dva muže a dvě ženy, podezřelé z účasti na obchodování s lidskými orgány. Podle prištinského zpravodajského portálu KOHA.net to dnes na svých internetových stránkách oznámila policie.

21:59

Čtrnáct lidí poslal dnes turecký soud na doživotí do vězení za podíl na teroristickém útoku z prosince 2016, při kterém poblíž stadionu istanbulského klubu Beşiktaş zahynulo 47 osob. S odvoláním na zprávu turecké státní agentury Anadolu o tom dnes informovala agentura AP.

22:22

O vztazích EU a Ruska s Ukrajinou na půdě Studijní a vědecké knihovny v Plzni debatovali europoslanec Jaromír Štětina, vedoucí Katedry politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU Petr Jurek a politolog a kriminolog Petr Pojman.

 

22:33

Syrský režim za podpory svého ruského spojence "systematicky a záměrně" útočí na nemocnice a další zdravotnická zařízení na severozápadě země. Ve své zprávě to dnes oznámila organizace Amnesty International. O zhoršující se situaci v severozápadní syrské provincii Idlib dnes jednala Rada bezpečnosti OSN.

22:45

Izraelská armáda uzavřela vyšetřování incidentu, při němž byl v roce 2017 zastřelen při protestu palestinský invalida. Podle dnešního sdělení armády, o němž informovala agentura AP, vyšetřování neprokázalo, že muže zabila střela izraelského vojáka.

23:00

Narození syna a čtyři body proti Lotyšům za jediný den? Pro Jakuba Voráčka žádný problém. V dalším dílu Hokejového Sociálu se dozvíte, kde bere potřebnou sílu.

 

23:15

Syrská státní agentura SANA dnes informovala o explozích v blízkosti Damašku. Místní televize je vysvětlila jako zásah syrské protivzdušné obrany. Podle sdělení televize zasahovala armáda proti střelám, které byly vypáleny z "okupovaných území".

23:49

Odstraňování "toxického" obsahu z facebooku je sisyfovská práce a nevhodná sdělení ze sociální sítě zcela nevymizí ani se sebelepšími automatickými nástroji. V sérii rozhovorů s deníkem The New York Times (NYT) to přiznal technologický ředitel Facebooku Mike Schroepfer.

23:59

 

07:00

Severní Korea požádala generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, aby se zabýval dočasným zabavením severokorejské nákladní lodi Spojenými státy. Pchjongjang považuje počínání Američanů za nezákonné.

07:35

Nenávistné komentáře, dezinformace a osobní útoky jsou v diskusích na sociálních sítích běžným jevem. Zhruba 1500 členů skupiny #jsmetu se však nově snaží ukazovat, že diskutovat jde i jinak. Příspěvky staví na faktičnosti, slušnosti a respektu. "Názory mohou být diametrálně odlišné, jen ta diskuze by měla být smysluplná," říká v rozhovoru koordinátor iniciativy v Česku Jakub Dostál.

07:55

Britský deník The Guardian začíná ve svých textech místo obratu "klimatická změna" používat slovní spojení "klimatická krize" či "klimatické zhroucení" a "klimatické skeptiky" bude označovat jako "popírače klimatického výzkumu". Aktualizaci svých stylových zásad redakce zdůvodňuje snahou přesněji popisovat ekologické problémy, kterým dnes svět čelí

08:36

V Austrálii probíhají volby. Dominantním tématem voleb jsou klimatické změny. Souvisí to podle agentury DPA s tím, že australskému hospodářství se vede dobře - země nezažila za posledních 28 let recesi. Proto je největším problémem Australanů horko.

08:50

Živý svět je stále rychlejší, a kdo chce přežít, musí také zrychlit. Tento zákon ovládá chování zvířat, lidí, firem i celých civilizací. Teorie Červené královny změnila evoluční biologii, její pravidla ale platí i v medicíně, ekonomii nebo psychologii. Přečtěte si text o zákonu, kerý může lidstvu vyhrát boj se superbakteriemi i zatopit českým firmám.

jarvis_5cdda60c498ec24572b0be3b.jpeg

09:12

Japonská centrální banka potichu "znárodňuje" tamní ekonomiku a Česko se ukájí svou malostí. Přitom má stejně obyvatel jako Švédsko a rozhodně není chudou zemí. Šéfeditor Jan Kubita připravil výběr čtení na sychravé víkendové dny.

09:28

Stovky českých vědců vyjíždí sbírat zkušenosti do zahraničí, stali se z nich takoví tovaryši nového věku. A někteří se vracejí. Zaměřili jsme se na to, jak probíhá jejich "školení" na prestižních univerzitách a co je přimělo vrátit se domů.

09:40

Rakouský kancléř Sebastian Kurz vylučuje další spolupráci s vicekancléřem a šéfem protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinzem-Christianem Strachem. Kolem Stracheho vypukl skandál poté, co se objevilo video, na němž si domlouval s údajnou příbuznou ruského oligarchy podporu výměnou za zajištění státních zakázek.

09:42

Bývalý americký viceprezident Joe Biden (foto), který je favoritem na demokratickou nominaci do boje o Bílý dům, má o 11 procentních bodů vyšší preference než dosavadní prezident Donald Trump. Ukázal to průzkum televize Fox News. Bidena by po volbách v roce 2020 chtělo v Bílém domě vidět 49 procent dotázaných, Trumpa 38 procent.

Joe Biden.

09:55

Americké úřady v pátek začaly s leteckou přepravou stovek rodin migrantů z center v Texasu do kalifornského San Diega, aby tak ulevily přetíženým zařízením při hranici s Mexikem. Úřad celní a hraniční ochrany zvažuje přemístění řádově tisíců lidí od americko-mexické hranice.

10:08

Když lezete, riskujete, musíte přijmout to, kolik horolezců umírá při pokusech o zdolání osmitisícovek, mnoho nejlepších zahynulo. Dát si za komunismu za cíl zdolat osmitisícovky, to mi lidé říkali, ať jdu na psychiatrickou léčebnu, žádné ženské to u nás nezkoušely, říká horolezkyně Dina Štěrbová.

 

10:22

Je mladý, talentovaný a má smysl pro detail. Student designu Filip Krampla u veřejnosti poprvé zabodoval na Designbloku 2018, kde představil první židli slepenou rýží. Průmyslová lepidla jsou jako jed, říká.

10:43

Kalkulačka pro volby do Evropského parlamentu: Podporujete povinné kvóty na rozdělování uprchlíků, přijetí eura? Nebo jste naopak rozhodně proti? Zjistěte, teré uskupení by v Evropském parlamentu nejlépe zastupovalo vaše zájmy.

11:02

Stínový ministr britských labouristů pro brexit Keir Starmer zopakoval, že zákon o brexitu by měl v době, kdy jej vláda znovu předloží ke schválení britskému parlamentu, obsahovat doložku o veřejném hlasování. Podle opoziční strany by vláda měla zvážit, zda by to nemohlo přijetí zákona usnadnit.

11:17

V Česku se umělou inteligencí zabývá jen asi 40 firem, což je na světové i evropské poměry málo. Svou kvalitou se ale řada z nich zbytku světa rozhodně vyrovná. Zabývají se třeba tvrobou etiky pro budoucí superpočítače.

11:33

Švýcarská policie zadržela v úterý na ženevském letišti Petra Krause, kterého švýcarská justice pravomocně odsoudila v případu Mostecké uhelné společnosti k 16měsíčnímu vězení. Krause poté policie převezla do výkonu trestu ve věznici poblíž města Fribourg.

11:47

Basketbalista Tyreke Evans z týmu Indiana Pacers dostal dvouletý zákaz startů v NBA kvůli pozitivnímu testu na drogy. Podle informací stanice ESPN šlo o látku z nejtvrdší kategorie, do které jsou zařazeny například kokain, heroin či LSD.

12:01

Na třetím pokračování akčního snímku John Wick poznáte styl po několika okamžicích. Je to taková laboratoř, ve které si tvůrci zkoušejí, jak zabít mnoho lidí různými způsoby. Kvantita se tady přeměňuje na kvalitu, tvrdí filmový kritik Kamil Fila.

 

12:20

Místo školy, kamenný hrad plný kostlivců. Místo nádraží jeskyně s poklady a draky. Místo nákupního centra bukový les, který jen čeká, až do něj hráči začnou bušit pěstmi, aby získali dřevo na výrobu krumpáče a sestavení pracovního stolu. Microsoft připravuje hru, která po vzoru Pokémon Go promění svět ve virtuální hřiště.

12:38

Přesně podle očekávání, možná ještě o něco lépe. Český tým se těšil na hokejové MS do Bratislavy s vidinou domácí atmosféry a fanoušci plní tuto představu opravdu do puntíku. České zápasy jsou těmi nejnavštěvovanějšími na celém šampionátu a dobrá nálada vládne i v okolí stadionu.

12:50

Rakouský vicekancléř a šéf rakouské protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache oznámil, že lidoveckému kancléři Sebastianu Kurzovi dnes nabídl svoji rezignaci. Kurz nabídku přijme. Strache řekl, že skončí také ve funkci předsedy FPÖ.

13:15

Zero waste, tedy nulový odpad, stojí na snaze co nejvíce omezit vytváření odpadu a tím šetřit přírodu i zdroje. Ze zero waste se stal životní styl, jehož popularita stále roste a v posledních letech pronikl i do podnikové sféry. S jeho zaváděním pomáhá firmám Jana Půlpánová a její agentura Envirostyl.

13:27

Na svoji facebookovou stránku Gastromapa přidává každý den jeden tip. Úspěšně se chytila aplikace, která funguje jako rozcestník na všechny zaznamenané podniky. A teď oblíbený gastro bloger Lukáš Hejlík dokončil další projekt: knihu s tipy na ty nejzajímavější podniky z Česka.

13:40

Desetitisíce lidí se dnes od rána zapojily v obchodech do Národní potravinové sbírky. Zájem je podle pořadatelů zatím srovnatelný s předchozím ročníkem. Během akce mohou dnes zákazníci do 18:00 ve 337 prodejnách po celé republice věnovat trvanlivé jídlo či drogistické potřeby pro lidi v nouzi. Letos poprvé mohou lidé přispět i při nákupu na internetu.

13:57

Největší šance stát se britským premiérem po Therese Mayové má bývalý ministr zahraničí Boris Johnson. Podle dnes zveřejněného průzkumu pro list The Times by pro něj hlasovalo 39 procent oslovených členů Konzervativní strany. Na druhém místě skončil se 13 procenty hlasů bývalý ministr pro brexit Dominic Raab.

14:12

Buňky dokážou rakovinu po těle posílat "na dálku", zjistili vědci z Masarykovy univerzity. Dosud si mysleli, že mezibuněčná komunikace se odehrává pouze mezi sousedícími buňkami. Protein vyslaný jednou buňkou se může dostat i do vzdálenějších částí těla a ovlivňovat, co se tady odehrává. Jejich objev může zlepšit léčbu nemoci.

14:29

Pokud nebudou komunisté v Evropském parlamentu, tak pravice bude dál hájit nadnárodní kapitál, tvrdí lídryně KSČM pro blížící se volby Kateřina Konečná. Budeme se prát za to, aby Evropa byla lepší. Reformy EU jsou nadmíru nutné, chceme, aby Evropská komise měla daleko menší odpovědnost a parlament dostal legislativní pravomoc, říká Konečná.

 

14:46

Brankář hokejové reprezentace Patrik Bartošák prožil na mistrovství světa v Bratislavě další premiéru. Poté, co před týdnem debutoval na šampionátu na ledě a vychytal výhru nad Švédy, si tentokrát zkusil roli spolukomentátora během přímého televizního přenosu zápasu s Itálií. "Musel jsem se kolikrát koncentrovat ještě víc než v bráně. Pochopil jsem mnohem víc, jak to kluci komentátoři mají těžké," zhodnotil novou zkušenost Bartošák.

15:02

Na pět set běžců vyběhne poslední červnové úterý na pražském Výstavišti, aby se účastnili již čtvrtého ročníku charitativně společenského běhu Yellow Ribbon Run neboli běhu se žlutou stužkou. Štafetového běhu na pět kilometrů se budou účastnit týmy, z nichž některé budou složeny i z vězňů. Běh má upozornit na obtížné zařazení lidí po odpykání trestu zpět do společnosti.

15:18

Světové módní značky představily nové modely pro letošní sezonu. Už se však neřeší jen barvy a střihy, ale také z jakých materiálů bylo oblečení vyrobené. Udržitelná móda, tedy taková, která nezatěžuje životní prostředí konvenčním pěstováním bavlny, nevzniká v továrnách s nelidskými podmínkami a neprodukuje spoustu oblečení nízké kvality, oslovuje čím dál více lidí.

jarvis_5cdda275498e11e9df45f3f0.jpeg

15:32

Co znamená 12 hvězdiček na vlajce, kolika jazyky se mluví v Evropském parlamentu, kdy má Evropa svátek? Češi o Evropské unii prý nic nevědí a vědět nechtějí. Jak jste na tom se znalostmi o EU, jíž jsme 15 let součástí, vy?Vyzkoušejte se.

15:47

Studené počasí s podprůměrnými teplotami, které panovalo v první polovině května, podle meteorologů pomalu končí. Pozvolna se bude oteplovat, nejvyšší denní teploty se mají příští týden pohybovat kolem dvaceti stupňů. I poslední květnový týden a v první polovině června by se teploty měly pohybovat kolem hodnot obvyklých pro toto období roku. Příští týden má ještě hodně pršet, někde i vydatně.

16:03

Německá kontrarozvědka vidí podle serveru listu Die Welt značné riziko ve spolupráci s kontrarozvědkou Rakouska. Obává se totiž možného úniku tajných informací, které sdílejí spojenci, do Ruska. 

16:20

Bahrajn vyzval své občany, aby necestovali do Íránu a Iráku a pokud se tam již zdržují, aby tyto země neprodleně opustili. Americký spojenec to podle bahrajnské státní agentury BNA zdůvodnil obavami o bezpečnost.

16:38

Lídr australské opozice Bill Shorten dnes oznámil, že jeho labouristé nebudou schopni sestavit novou vládu, a telefonoval současnému konzervativnímu premiérovi Scottu Morrisonovi, aby mu pogratuloval k vítězství v parlamentních volbách.

16:56

Expertní tým prezidenta Miloše Zemana se dnes na zámku v Lánech zabýval kůrovcovou kalamitou i vodními stavbami na Labi. Kvůli napadení stromů kůrovcem odmítl snahy rozšiřovat takzvané bezzásahové zóny v národních parcích, což se týká především Šumavy. Kritizoval také odklad stavby plavebních stupňů Děčín a Přelouč.

17:15

 

17:33

Spoluzakladatel Československa Milan Rastislav Štefánik má ode dneška na Husově domě v Mělníku pamětní desku. Letos uplynulo sto let od jeho tragické smrti. Mělník Štefánik dvakrát navštívil ještě před první světovou válkou, řekl při slavnostním odhalování desky starosta Mělníka Ctirad Mikeš.

17:51

Fotbalisté Bayernu Mnichov získali posedmé v řadě německý titul. První místo si zajistili v posledním 34. kole vítězstvím 5:1 nad Frankfurtem a udrželi dvoubodový náskok před druhým Dortmundem. Bavorský velkoklub má celkově na kontě 29 triumfů v domácí soutěži.

18:11

Na mítinku před volbami do Evropského parlamentu se dnes v Miláně sešli představitelé evropských nacionalistických a krajně pravicových stran. Na pozvání hostitele, šéfa italské Ligy Mattea Salviniho, přijela například vůdkyně francouzského Národního sdružení Marine Le Penová a předseda české strany Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura.

18:30

Malé lékárny jsou podle předsedy spolku Vaši lékárníci CZ Aleše Nedopila znevýhodňovány před velkými řetězci. Jsou tlačeny na hranu ziskovosti, čímž zaniká primární zdravotní péče v regionech a na venkově, řekl dnes Nedopil na celonárodním sněmu lékárníků.

18:48

Australský premiér Scott Morrison poděkoval voličům, že v dnešních volbách znovu zvolili jeho středopravicovou koalici, a doplnil, že vždy věřil na zázraky. Krátce předtím lídr australské opozice Bill Shorten oznámil, že jeho labouristé nebudou schopni sestavit novou vládu a že Morrisonovi blahopřál k vítězství.

19:09

 

19:31

Papež František dnes vyzval novináře, aby se vyhýbali falešným zprávám a aby se zabývali lidmi, kteří jsou v těžké situaci, ale už jim není věnována pozornost. Při setkání se zahraničními zpravodaji ve Vatikánu také vzdal čest novinářům, kteří zemřeli při výkonu své práce, a zdůraznil, že svoboda médií je indikátor toho, v jakém stavu se daná země nachází.

19:52

Na pochod Praha - Prčice se dnes vydalo přes 26 tisíc turistů. Je to historicky osmá nejvyšší účast. Dle pořadatelů k tomu přispělo pěkné počasí a zřejmě i stoupající chuť lidí chodit ven.

20:12

Americké ministerstvo obchodu by brzy mohlo dočasně uvolnit restrikce uvalené na čínskou společnost Huawei. Takový krok by měl omezit škody, které mohou vzniknout stávajícím americkým zákazníkům firmy. Americké ministerstvo obchodu společnost Huawei ve čtvrtek zařadilo na černou listinu, což jí znemožnilo kupovat americké součástky bez souhlasu vlády USA.

20:30

Desetitisíce lidí se dnes od rána zapojily v obchodech do Potravinové sbírky. Během akce mohou dnes zákazníci do 18:00 ve 337 prodejnách po celé republice věnovat trvanlivé jídlo či drogistické potřeby pro lidi v nouzi. Letos poprvé mohou lidé přispět i při nákupu na internetu.

20:49

Jerevanský soud dnes propustil z vazby bývalého arménského prezidenta Roberta Kočarjana, který je obžalován z pokusu o svržení ústavního pořádku. Proces s ním začal tento týden v pondělí a v případě usvědčení mu hrozí až 15 let vězení.

21:11

Rakouský kancléř Sebastian Kurz dnes večer oznámil ukončení vládní koalice se Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ). Zároveň sdělil, že prezidentovi navrhl, aby co nejdříve vypsal předčasné parlamentní volby.

21:30

Jedenasedmdesátiletého herce a legendárního kulturistu Arnolda Schwarzeneggera dnes v Jihoafrické republice napadl neznámý muž. Schwarzenegger po silném kopnutí do zad klopýtl a později podle agentury AP poznamenal: "Jsem jen rád, že mi ten idiot nepřerušil můj Snapchat."

21:52

Při útoku na ropné pole Zalla, které leží asi 760 kilometrů jihozápadně od libyjského hlavního města Tripolisu, přišli o život dva strážci a další čtyři byli uneseni. K činu se prostřednictvím své agentury Amak přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

22:14

Příslušníci francouzského protestního hnutí žlutých vest dnes opět vyšli do ulic, podle úřadů byla ale účast nejnižší od začátku protestů před půl rokem. Dnešek byl už 27. kolem sobotních demonstrací proti vládní politice. V celé Francie podle francouzského ministerstva vnitra dnes protestovalo asi 15 500 lidí, z toho 1600 v Paříži.

22:40

 

23:01

Někdejší americký viceprezident demokrat Joe Biden dnes ve Filadelfii, největším městě amerického státu Pensylvánie, na shromáždění před několika tisíci lidmi vyzval k jednotě a prohlásil, že současný prezident Donald Trump má tvrdé srdce a šíří nenávist. Demokrat Biden chce v roce 2020 kandidovat v prezidentských volbách.

23:22

 

23:51

Basketbalista Jan Veselý z Fenerbahce byl vyhlášen nejlepším hráčem sezony Evropské ligy. Devětadvacetiletý reprezentační pivot ovládl anketu novinářů a fanoušků jako první Čech, na galavačeru v dějišti závěrečného turnaje Final Four ve Vitorii byl navíc zvolen i do nejlepší pětky ročníku a získal i ocenění za moment sezony.

07:09

Zhruba 190 tisíc seniorek a seniorů musí měsíčně vystačit s důchodem pod 10 tisíc korun. Kolem 60 tisíc lidí pak nemá starobní penzi ani 8000 korun. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ),

07:29
07:50

Britský labouristický poslanec Geoffrey Robinson špehoval pro Československo. Tvrdí to podle listu Mail on Sunday zpravodajské dokumenty československé Státní bezpečnosti (StB). Osmdesátiletý Robinson však takovéto obvinění odmítá.

08:18

Vítězem 64. ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovize se stal nizozemský zpěvák Duncan Laurence. Česká indie-popová kapela Lake Malawi skončila se skladbou Friend of a Friend na jedenáctém místě.

08:24

Koaly medvídkovité, které patří mezi kultovní australská zvířata, jsou "funkčně vyhynulé". Informovala o tom Australská nadace pro koaly (AKF), podle níž počet chundelatých vačnatců ve volné přírodě klesl na 80 tisíc kusů, což znamená, že v populaci není dostatek rozmnožování schopných dospělých jedinců.

Koala

08:37

Tržby strojírenské firmy Wanzl z Hněvotína u Olomouce loni i díky zprovoznění nové části závodu poprvé překročily miliardovou hranici. Zatímco v roce 2017 činily 981 milionů, loni se zvýšily skoro o třetinu na 1,261 miliardy. Firma ale přesto loni vykázala ztrátu 18 milionů korun po zisku 36,8 milionu v roce 2017.

08:55

Nestydím se za to, jaká jsem, a vážím si toho, že mám skvělou rodinu a bohémskou domácnost, říká herečka a houslistka Jenovéfa Boková, dcera občanského aktivisty Johna Boka a od letoška také držitelka Českého lva za hlavní roli ve filmu Chvilky.

 

09:14
09:29

Obyvatelé a návštěvníci Prahy mohou ode dneška každou neděli a pondělí navštívit unikátní prostory střechy paláce Lucerny v pražské Štěpánské ulici. Stane se tak symbolicky po 110 letech od dokončení první části multifunkční budovy.

09:45

Energetické nápoje si kupuje podle spotřebitelského panelu GfK každá třetí domácnost, více pak rodiny s dětmi nad 15 let. Ty si tyto nápoje koupí několikrát ročně ve více než polovině případů. Během sledovaných 12 měsíců průměrně spotřebovala kupující domácnost 11 litrů těchto nápojů.

10:04
10:22

Průměrné ceny starších bytů v Praze vzrostly do konce března meziročně o 5,7 procenta na 87 459 korun za metr čtvereční. Byly tak zhruba o 18 700 korun nižší než u novostaveb. Rozdíl v cenách mezi staršími a novými byty se zvýraznil, když před rokem činil 10 tisíc korun.

10:40

Kuřimskému výrobci elektronických součástek pro automobilový průmysl Tyco Electronics Czech za minulý účetní rok vzrostly tržby za prodej vlastních výrobků a služeb o 18 procent na 9,21 miliardy korun. Zároveň se zvýšil čistý zisk o 228 milionů korun na 359,9 milionu.

11:08

Nová definice kilogramu nebude mít na běžného člověka vliv, dopady bude mít jen ve vědeckých aplikací a experimentech, řekl ČTK ředitel Českého metrologického ústavu Pavel Klenovský. Základní jednotka hmotnosti byla doteď odvozována od svého prototypu uloženém v Sévres. Nově bude vázána na základní přírodní konstantu.

11:27
11:43

V Indii dnes končí sedmá a poslední fáze šest týdnů trvajících parlamentních voleb. Favoritem hlasování, v nichž usiluje o další pětiletý mandát, je nynější osmašedesátiletý premiér Naréndra Módí a jeho nacionalistická Indická lidová strana (BJP).

12:00
12:17

Favoritem eurovoleb je podle dosavadních šetření ANO před Piráty a ODS, podobně jako v průzkumech pro sněmovní volby. Výsledek podle agentury Median bude záležet na účasti, na nižší by získaly opoziční strany.

12:31
12:48

Německý časopis Der Spiegel videonahrávku s politikem Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinzem-Christianem Strachem nezveřejnil krátce před volbami do Evropského parlamentu záměrně. Tvrdí to redaktor týdeníku Wolf Wiedmann-Schmidt.

13:20

Předseda ODS Petr Fiala odsoudil jako neakceptovatelné vyjádření občanského demokrata z Jesenice u Prahy a zastupitele Martina Langa na adresu prezidenta Miloše Zemana. Ten na sociálních sítích na konci dubna prezidenta označil za morální zrůdu kvůli jeho souhlasu se zdaněním náhrad vyplácených církvi, nabádal také k zabití prezidenta.

13:42
13:58

Švýcaři dnes v závazném referendu zřejmě schválili přísnější zákon o držení zbraní. Podle odhadů výsledku, které zveřejnila švýcarská televize SRF, se pro vyslovilo 67 procent oprávněných voličů, proti bylo 33 procent.

14:13

Podíl pěti největších developerů na pražském bytovém trhu na konci prvního čtvrtletí meziročně klesl z loňských 49,1 procenta na 37,3 procenta. Stejně jako loni měl největší podíl na prodaných bytech Central Group s 14,9 procenta. Druhá byla společnost YIT Stavo (6,3 procenta) a třetí Acord Invest (5,5 procenta).

14:27
14:40

Zájem o spořicí účty v nabídce bank prudce stoupá, od prosince 2018 do května 2019 se zájem o ně zvýšil o více než 30 procent. Vyplývá to ze statistik internetového srovnávače finančních produktů a služeb Půjčka.co. Jeho analytici očekávají další nárůst spořicích vkladů.

15:05

V Indii dnes skončila sedmá a poslední fáze šest týdnů trvajících parlamentních voleb. Podle průzkumu u volebních místností získala nejvíce hlasů favorizovaná vládní nacionalistická Indická lidová strana (BJP) nynějšího osmašedesátiletého premiéra Naréndry Módího.

15:50

V řadě evropských měst se dnes konají pochody či pouliční pikniky, na nichž lidé protestují proti nacionalismu a dávají najevo svoji podporu sjednocování Evropy. Manifestace se konají jen několik dnů před volbami do Evropského parlamentu, při nichž zřejmě posílí krajně pravicové strany.

16:11

 

16:32

Dálnice D4 je u výjezdu na 41. kilometru uzavřená kvůli nehodě. Podle předběžných informací tam havaroval motorkář a osobní auto. Na místě zasahuje vrtulník, ve směru na Prahu se na dálnici tvoří kolony.

16:54

Předseda ODS Petr Fiala odsoudil jako neakceptovatelné vyjádření občanského demokrata z Jesenice u Prahy a zastupitele Martina Langa na adresu prezidenta Miloše Zemana. Lang na sociálních sítích na konci dubna prezidenta označil za morální zrůdu kvůli jeho souhlasu se zdaněním náhrad vyplácených církvi. V příspěvku na facebooku plném vulgarismů, který je již smazán, nabádal také k zabití prezidenta.

17:15

Plzeň vybuduje letos na volné hliněné ploše u bočního vstupu na hlavní vlakové nádraží modulární kontejnery pro různé druhy služeb. Poskytne na to zhruba 15 milionů korun z přebytku loňského hospodaření. Pod autobusovým terminálem tak bude informační centrum města sloužící jako brána do Plzně, gastroslužby, parkování pro cyklisty a možná cykloboxy a carsharing.

17:34

Příslušníci mexických bezpečnostních sil našli při zásahu v usedlosti na západě země rozčtvrcená těla 14 lidí. Tři unesené osoby při tom zachránili a zadrželi tři podezřelé. Policisté statek prohledali v pátek poté, co v jeho blízkosti objevili spoutaného muže, který je požádal o pomoc. Předtím se mu podařilo z hrůzného objektu uniknout.

17:52

Legendární francouzský herec Alain Delon, který se v posledních letech stal terčem kritiky kvůli svým chování k ženám nebo názorům na homosexuály, tvrdí, že co se týče jeho profesní dráhy, není co zpochybňovat. Na filmovém festivalu v Cannes si dnes večer převezme Zlatou palmu za celoživotní dílo.

18:11

 

18:32

Během sobotní Sbírky potravin Češi darovali 235 tun zboží, z toho 23 tun drogerie. Je to zhruba o čtvrtinu méně, než se vybralo loni na podzim při Národní potravinové sbírce. Množství věnovaného zboží se ještě rozroste o dary ze sbírek některých firem a internetových prodejců.

18:50

Britský labouristický poslanec Geoffrey Robinson špehoval pro Československo. Tvrdí to podle listu Mail on Sunday zpravodajské dokumenty československé Státní bezpečnosti (StB). Osmdesátiletý Robinson však takovéto obvinění odmítá.

19:12

 

19:32

Spojené státy podnikly v Arabském moři námořní vojenské cvičení, do kterého byla zapojena úderná skupina, jejíž součástí je letadlová loď, kterou Spojené státy vyslaly do Perského zálivu jako varování Íránu.

19:50

Organizátoři Zlínského filmového festivalu pro děti a mládež kvůli kybernetickému útoku dočasně pozastavili rezervace a prodej vstupenek. Filmová přehlídka začíná v pátek 24. května. Přerušeno bylo také publikování nových informací o filmovém a doprovodném programu na webu i ve festivalové aplikaci.

20:12

Čeští hokejisté vyhráli na mistrovství světa v Bratislavě ve skupině B pátý zápas ze šesti, když porazili Rakousko vysoko 8:0. Bodově se tak dotáhli na dosud stoprocentní Rusko a díky lepšímu skóre svého jediného přemožitele přeskočili.

20:33

 

20:57

Nejméně jeden člověk přišel dnes o život a přinejmenším 13 dalších utrpělo vážná zranění při nehodě dálkového autobusu na dálnici nedaleko Lipska. Podle německé policie se jednalo o vůz přepravní společnosti Flixbus.

21:16

Ruska Marija Butinová, která si v americkém vězení odpykává trest za to, že se jako agentka cizí mocnosti snažila proniknout do vlivné americké Národní asociace držitelů zbraní (NRA), zveřejnila video v němž žádá o finanční pomoc na pokrytí právních výdajů. Ruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že Butinové pomůže prostředky na advokáty sehnat.

21:37

 

22:22

Předsedou Svobodné strany Rakouska (FPÖ) byl podle očekávání jmenován Norbert Hofer. O tom, že ve funkci nahradí Heinze-Christiana Stracheho, který kvůli skandálu v sobotu odstoupil z čela svobodných i z postu spolkového vicekancléře, rozhodlo na dnešním zasedání předsednictvo strany.

22:41

 

23:02

Jemenští šíitští povstalci známí jako Húsíové oznámili, že útoky na zařízení saúdskoarabské ropné společnosti Saudi Aramco byly začátkem jejich operací zaměřených na 300 klíčových vojenských cílů v Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátech.

23:23

Čtvrtý ročník charitativního Běhu pro Paměť národa přinesl 872 tisíc korun, zúčastnilo se ho přes 2700 lidí. Peníze pomohou zdokumentovat osudy bojovníků za svobodu.

23:49