On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
21:27

Všichni, kdo plánovali velikonoční sebevražedné útoky na Srí Lance nebo je přímo vykonali, byli buď zadrženi nebo jsou mrtví. Podle agentury Reuters to dnes oznámil to policejní šéf Čandana Vikramaratne. Bezpečnostní složky rovněž při raziích zabavily materiál na výrobu výbušnin, který chtěli radikálové použít ještě v budoucnosti.

21:39

Po výbuchu munice na misi NATO v Lotyšsku dnes zahynula albánská členka pyrotechnického týmu. Další dva albánští vojáci utrpěli zranění. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na náčelníka generálního štábu albánské armády Bardhyla Kollçakua.

21:51

Aktivisté odsuzující konzumaci živočišných výrobků a druhovou nadřazenost jistých zvířat, tzv. speciesismus, v neděli zaútočili na stánek s masem v tržnici na severu Paříže. Polili jej falešnou krví a vystavené zboží zničili, řekl televizi BFM TV prodavač. Muž podal trestní oznámení a policie zadržela dvě osoby.

22:03
22:15

Šestice pařížských hasičů čelí podezření ze skupinového sexuálního napadení 20leté norské studentky. Ta tvrdí, že měla v noci na sobotu po náhodném setkání v baru dobrovolný styk s jedním z jejich kolegů, avšak poté do místnosti přišli ostatní a znásilnili ji. Muži ve věku 23 až 35 let byli o víkendu vzati do vazby, obvinění proti nim ale zatím vznesena nebyla.

22:27

Dvě americké válečné lodě propluly dnes ráno spornou oblastí Jihočínského moře, kterou si nárokuje Čína. S odvoláním na sdělení mluvčího americké armády o tom informovala agentura Reuters. Čínské ministerstvo zahraničí krok odsoudilo. Otázka statutu Jihočínského moře je jedním z hlavních sporů mezi oběma velmocemi.

22:37
22:39
22:51

Nedělní prezidentské volby v Panamě vyhrál středolevý kandidát Laurentino Cortizo. Po sečtení 95 procent hlasů to oznámil panamský volební soud. Cortizo získal 33 procent hlasů. Exministr zemědělství, který studoval v USA, jen těsně porazil pravicového politika Rómula Rouxe.

23:04

V Mexiku objevili trosky letadla, které v neděli zmizelo z radarů, když mířilo z amerického Las Vegas do severomexického Monterrey. Podle místních médií zahynulo všech 13 lidí na palubě. Co bylo příčinou pádu letounu, zatím není jasné. Vyšetřovatelé zatím nedorazili na místo neštěstí, uvedla dnes agentura Reuters.

23:16
06:34

Studenti středních škol si ode dneška do čtvrtka mohou nanečisto zkusit, jak se hlasuje do Evropského parlamentu. Umožní jim to akce projektu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni. Výsledky studentského hlasování by podle organizátorů měly být k dispozici nejpozději ve čtvrtek v podvečerních hodinách. 

06:42

Čína ustoupila od svých příslibů v obchodním jednání. To přimělo o víkendu amerického prezidenta Donalda Trumpa pohrozit dalšími cly. Washington je však stále ochoten pokračovat v jednání, pokud Číňané změní svůj postoj. Řekl to novinářům americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer.

06:49
06:57

Americký ministr financí Steven Mnuchin zamítl žádost demokratického poslance a šéfa sněmovního výboru pro státní příjmy Richarda Neala na vydání daňových přiznání prezidenta Donalda Trumpa. Rozhodnutí zřejmě vyvolá zdlouhavou soudní bitvu mezi zákonodárci a Trumpovou vládou, napsala agentura Reuters.

07:07

Naše tělo se nepotřebuje detoxikovat šťávou z celeru nebo kokosovou vodou, přirozeně se detoxikuje 24 hodin denně, upozorňuje Miloslav Šindelář z Institutu moderní výživy. Záplavu jarních tipů, jak na jaře osvěžit tělo, považuje za problém a riziko.

 

07:16

Plakát zvoucí obyvatele ruské vsi Krjukovo-1 v Permském kraji na neplacenou sobotní brigádu věnovanou úklidu obce upoutal pozornost i celostátních médií v Rusku. Brigádnici totiž měli za úkol uklidit lidské kosti z břehů řeky Kamy. Posléze se ukázalo, že jde o kosti, které řeka vyplavuje z přibližně 100 let starého masového hrobu.

07:26

Letošní úroda vína v Jihoafrické republice bude v letošním roce podle odhadů nejnižší za 14 let. Může za to sucho a proměnlivé počasí. Vyplývá to ze zprávy organizace Vinpro, která zastupuje více než 2500 pěstitelů a producentů vína v zemi. JAR je osmým největším producentem vína na světě.

07:40

Počet elektromobilů v Evropské unii roste.

07:53

Ve skleněné výškové budově v centru Dublinu, která je mezinárodní centrálou společnosti Facebook, se nachází takzvané operační centrum, ve kterém od minulého týdne monitoruje asi 40členný tým pokusy ovlivnit volby do Evropského parlamentu, píše server Politico.

08:06

Katar poskytne palestinské samosprávě 480 milionů dolarů (11 miliard korun) na pomoc obyvatelům obou palestinských území. S odvoláním na katarské ministerstvo zahraničí to dnes oznámila agentura Reuters. Podle ní je 300 milionů dolarů z této sumy určeno na zdravotnictví a školství a zbytek na humanitární programy a úhradu účtů za elektřinu.

08:21
08:38

Turecká volební komise v pondělí rozhodla, že se v Istanbulu uskuteční nové místní volby. S odvoláním na sdělení úřadu o tom informovala turecká agentura Anadolu. Opozice mezitím podle agentury AP rozhodnutí o vyhlášení nových voleb v Istanbulu označila za prostou diktaturu. 

08:52

ROZHOVOR: Umělá inteligence může člověka nahradit a už se to děje. Lidská práce by díky tomu mohla být cennější, říká úspěšná česká odbornice na AI Michaela Mrázková.

09:09
09:24

Čistý zisk německého výrobce luxusních automobilů BMW se v prvním čtvrtletí meziročně propadl o téměř tři čtvrtiny na 588 milionů eur (15,1 miliardy korun). Hospodaření podniku nepříznivě ovlivnila nutnost vytvořit rezervu na případnou pokutu od Evropské komise (EK), oznámila dnes firma.

09:37

Maloobchodní tržby bez prodejů aut v Česku v březnu zpomalily růst na 4,3 procenta z únorových 5,1 procenta. Stejně jako v předchozích měsících se nejvíce zvýšily tržby internetových obchodů a zásilkových služeb. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

09:56
10:10

Devizové rezervy České národní banky v dubnu meziměsíčně vzrostly o 13 milionů eur na 127,351 miliardy eur. Ve srovnání s loňským dubnem byly vyšší o 5,2 miliardy eur. V dolarech byly devizové rezervy meziměsíčně i meziročně nižší. V korunách proti loňsku stouply, ve srovnání s březnem ale klesly.

10:22

Americký prezident Donald Trump omilostnil bývalého amerického vojáka odsouzeného za zabití iráckého vězně. Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová v noci na dnešek oznámila, že Trump udělil milost Michaelovi Behennovi, odsouzenému původně v roce 2009 k 25letému trestu vězení. 

10:32

V Barmě byli dnes propuštěni na svobodu dva novináři agentury Reuters věznění za neoprávněné držení tajných státních dokumentů.

10:41

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil nákup 25 procent akcií Sazka Group skupinou KKCG milardáře Karla Komárka. KKCG se tak stala výlučným vlastníkem Sazky. Čtvrtinu akcií odkoupila KKCG od Holdingu Emma Capital Jiřího Šmejce. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě.

10:50

Novým slovenským ministrem financí se dnes stal dosavadní šéf finančního a rozpočtového výboru sněmovny Ladislav Kamenický. Členem vlády ho jmenoval prezident Andrej Kiska. Kamenický v čele ministerstva střídá Petera Kažimíra, který začátkem června převezme funkci guvernéra slovenské centrální banky (NBS).

10:59
11:21

Protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) je už podle známého německého politologa Haja Funkeho za svým zenitem. Může za to podle něj především rostoucí pravicová radikalizace strany, kterou velká většina Němců vnímá kriticky.

11:28

Americký nápojový gigant PepsiCo hodlá v letošním a příštím roce investovat v Mexiku asi čtyři miliardy dolarů (zhruba 92 miliard korun), a vytvořit tak 3000 nových pracovních míst. Firma uvedla, že investice se uskuteční ve spolupráci s mexickým partnerem Grupo Gepp.

11:38

Patnáctiletá Anna tajně doufá, že chystaná povinná maturita z matematiky bude nakonec zrušena. "Zajímám se o literaturu a umění, tak nevím, k čemu mi v životě budou rovnice. Akorát mi to zabere spoustu času, který bych využila jinak," říká dívka. jarvis_5cd02417498e11e9decd0026.jpeg

11:45

Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil Sněmovně schválit bez připomínek zákon, který má po vzoru mezistátních smluv zamezit dvojímu zdanění s Tchaj-wanem. Vláda kvůli zamezení dvojímu zdanění s touto asijskou zemí zvolila formu zákona místo standardních smluv. 

11:54

Češi letos v zaměstnání stráví mimopracovními aktivitami v průměru 65 minut denně, což je stejně jako loni. Zaměstnavateli tím způsobí ztrátu rekordních 51 813 korun za rok, tedy o 3869 Kč více, než loni. Vyplývá to z pravidelné analýzy společnosti truconneXion, kterou má ČTK k dispozici.

12:05
12:17

Celníci v Praze v minulém týdnu odhalili zásilku 420 kilogramů nezdaněného tabáku do vodních dýmek. Škoda na nezaplaceném cle a daních přesahuje milion korun. Ke krabicím s tabákem je přivolali policisté, kteří kontrolovali ruského řidiče dodávky s polskou poznávací značkou. Sám na sebe upozornil nebezpečnou jízdou.

12:27

Ministr zahraničí Tomáš Petříček jednal s čínským velvyslancem Zhangem Jianminem. Hovořili i o údajně zrušených koncertech Pražské komorní filharmonie v Číně. Petříček také požádal čínského velvyslance o snížení vízových a servisních poplatků, které jsou pro české občany výrazně vyšší než pro čínské občany cestující do Česka.

12:36

Části Venezuelanů, kteří slíbili podpořit snahu opozice odstavit od moci autoritářského prezidenta Nicoláse Madura, nedovolil strach dodržet slovo. V rozhovoru s agenturou AFP to řekl lídr venezuelské opozice Juan Guaidó, podle něhož by se v nejbližších dnech mohli na jeho stranu přidat další nespokojení obyvatelé zbídačené země, včetně vojáků.jarvis_5ccf032e498ec24572608a14.jpeg

 

12:47

Ministerstvo zemědělství uvolní letos 200 milionů korun na nové dotace pro pěstitele cukrové řepy. Od dalšího programového období Evropské unie plánuje stát dávat peníze také na podporu agrolesnictví, tedy pěstování stromů na zemědělské půdě, které pomáhají proti větrné i vodní erozi.

12:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes obhajoval pondělní rozhodnutí ústřední volební komise, která kvůli nesrovnalostem nařídila konání nových místních voleb v Istanbulu. Podle něj opakované hlasování posílí demokracii. 

13:07
13:17

Náčelník generálního štábu Aleš Opata dnes u příležitosti 74. výročí ukončení druhé světové války na pražském Vítkově vyznamenal tři desítky vojáků a občanských zaměstnanců armády a jmenoval 17 nových plukovníků. Čestný odznak Za zásluhy druhého stupně získali tři vojáci, mezi nimi hlavní inženýr 21. základny taktického letectva Čáslav David Kudrna.

13:24

Nejlepším městem pro podnikání za loňský rok je Prostějov. Na druhém místě se umístil Humpolec a třetí místo patří Brnu. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků výzkumu Město pro byznys 2018, který zpracovala agentura Datank.

13:33

Německo v úterý spustilo první úsek dálnice, na němž se speciální nákladní auta mohou pomocí trolejí dobíjet rovnou za jízdy. Pětikilometrová testovací trasa na hesenské dálnici A5 nedaleko Frankfurtu nad Mohanem má ukázat, zda bude takový způsob nákladní dopravy možné využít i v širším měřítku a přispět jím ke snižování emisí oxidu uhličitého (CO2).

 

13:40

V Česku bylo letos v dubnu vyhlášeno 53 bankrotů obchodních společností, tedy o 20 méně než v březnu. Bankrotů podnikatelů v dubnu proti předchozímu měsíci ubylo o 49 na 392. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou dnes firma poskytla ČTK.

13:48

Ministři zahraničí zemí Arktické rady, kteří od pondělí jednali ve finském městě Rovaniemi, se nedokázali dohodnout na znění společné deklarace schůzky. Podle delegátů je důvodem odmítavý postoj Spojených států, aby v dokumentu byly zmíněny klimatické změny. Informovala o tom agentura AFP.

13:59
14:10

Ruské úřady odhalily zdroj kontaminace ropy v ropovodu Družba, oznámil dnes ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Dodal, že v souvislosti s kontaminací byli zadrženi čtyři lidé. Uvedly to dnes agentury Reuters a TASS. Vyšetřování podle Novaka odhalilo skupinu podniků, která za kontaminací ropovodu stojí.

14:17

V České republice bylo letos v dubnu vyhlášeno 1021 osobních bankrotů, o 198 méně než v březnu. Návrhů na osobní bankrot ubylo o 162 na 1006. Vyplývá to z údajů společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, které má ČTK k dispozici.

14:28

Pákistán bude určovat začátek postního měsíce ramadánu vědeckou metodou, nebude se už dál spoléhat na pozorování oblohy a vyhlížení začátku nového měsíce, jak to požadují duchovní. Oznámil to ministr vědy a techniky Fauád Čaudhrí, jehož citoval pákistánský list Dawn.

14:38
14:50

Pouhé dva tweety amerického prezidenta Donalda Trumpa dokázaly v pondělí srazit cenu akcií po celém světě. Stačilo k tomu Trumpovo oznámení, že od pátku zvýší současná cla na čínský dovoz do USA, a v brzké době dokonce zatíží clem veškerý import z Číny.

14:59

Sněmovní rozpočtový výbor dnes zaujal nesouhlasné stanovisko k většině poslaneckých návrhů k vládní novele zákona o evidenci tržeb, který kromě jiného rozšiřuje EET na další obory. Výbor dnes odmítl návrh na zamítnutí novely a negativně se postavil i k návrhu na zrušení celého zákona o EET. 

15:08

Evropská komise (EK) dnes mírně snížila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny i celé Evropské unie. V EU by se měl hrubý domácí produkt (HDP) podle nové prognózy zvýšit o 1,4 procenta a v eurozóně o 1,2 procenta. Oba odhady jsou tak o 0,1 procentního bodu nižší než v únorové prognóze komise.

15:17
15:26

Tempo růstu české ekonomiky v letošním roce zpomalí na 2,6 procenta z loňských 2,9 procenta. Ve svém jarním hospodářském výhledu to dnes předpověděla Evropská komise (EK). V únorové prognóze ještě předpokládala, že hospodářský růst si udrží loňské tempo. 

15:36

Devět válečných veteránů, účastníků odboje a lidí, kteří se zasadili o obranu národa dnes dostalo resortní vyznamenání ministerstva vnitra. Současně ministr Lubomír Metnar (za ANO) povýšil na plukovníka ve výslužbě válečného veterána a místopředsedu Československé obce legionářské Tichomíra Mirkoviče. 

15:43

Dlouholetá ředitelka zpravodajství a publicistiky Primy Jitka Obzinová se rozhodla po deseti letech opustit televizní skupinu. Společnost začne obratem hledat jejího nástupce, který zastřeší i plánovaný zpravodajský projekt CNN Prima News. Prima to dnes oznámila v tiskové zprávě.

15:52
16:01

Německá automobilka Porsche musí kvůli dieselovém skandálu zaplatit pokutu 535 milionů eur (13,8 miliardy korun). Částku jí vyměřilo státní zastupitelství ve Stuttgartu. Pokutu, kterou je potřeba zaplatit do šesti týdnů, automobilka přijala. Skandál s manipulacemi při měření emisí, na který se přišlo v roce 2015, tak má dozvuky ještě dnes.

16:12

Slovinské papírny Vipap Videm Krško by měla koupit pražská společnost RIDG Holding. S prodejem papíren, ve kterých ministerstvo financí drží přímý podíl 96,5 procenta, ovšem podléhá ještě schválení vládou. Na dotaz ČTK to dnes sdělilo ministerstvo financí. Zbylých 3,5 procenta akcií je v držení společnosti, MF tak fakticky ovládá 100procentní podíl ve firmě.

16:21
16:30

Dovoz ojetých osobních aut do dubna klesl o 1,2 procenta na 57 298 vozů. Jejich průměrné stáří je 10,2 roku, přičemž podíl vozidel starších deset let se stále pohybuje kolem 51 procent. Vyplývá to z aktuálních údajů Svazu dovozců aut. Nejčastěji dováženou značkou ojetin je domácí Škoda s 11 908 importovanými vozy, následuje VW s 11 447 auty a Ford, který si dovezlo 5330 motoristů. Na dalších místech jsou prémiové značky BMW a Audi.

16:39
16:50

Britové budou téměř tři roky po odhlasování odchodu z Evropské unie volit opět své zástupce do Evropského parlamentu. Vývoj, který byl již několik týdnů označován jako nevyhnutelný, dnes potvrdil zástupce britské premiérky David Lidington. 

17:03

Střední a větší podniky podle šetření Zemědělského svazu ČR pěstují řepku olejku na 12,5 procenta výměry. Podle ČSÚ se osevní plocha řepky letos poprvé od roku 2015 meziročně snížila, byla vysetá na 391 tisíc hektarů, což je ve srovnání s minulým rokem úbytek o 4,9 procenta.

17:06

Investiční skupina PPF prodala desetiprocentní podíl ve strojírenské skupině Škoda společnosti ovládané Michalem Koreckým. PPF to uvedla v tiskové zprávě. Cenu nezveřejnila.

17:24
17:34

Koruna dnes mírně oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru si od pondělního podvečera pohoršila o jeden haléř na 25,73 Kč/EUR, k americkému dolaru oslabila o dva haléře na 23,00 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

17:46

Pražská burza dnes oslabila. Index PX klesl o 0,11 procenta na 1063,50 bodu. Dolů burzu táhlo hlavně oslabení akcií energetické firmy ČEZ a bankovní skupiny Erste. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

17:58
18:10

Podle některých odborníků na počasí mohou mít meteorologické radary a družice už brzy problémy rozpoznat bouřkové mraky. Důvodem je síť 5G, kterou plánují státy po celém světě během nejbližších let budovat. Obavy vědců sdílí například i Český hydrometeorologický ústav.

18:21

Ceny ropy táhnou dolů obnovené obavy o osud americko-čínských obchodních rozhovorů a globálního růstu. Odepisují téměř dvě procenta a pohybují se kolem svého měsíčního minima. Ještě větším ztrátám brání nižší nabídka vyvolaná americkými sankcemi proti Íránu a Venezuele.

18:30

Německá prokuratura požaduje po německé sekci švýcarské banky UBS pokutu 83 milionů eur (přes dvě miliardy korun) za to, že pomáhala svým německým klientům vyhýbat se placení daní, uvedla agentura Reuters.

18:41
18:52

K omezení nadměrného pití alkoholických nápojů a popíjení mladistvých by v Česku nejúčinněji vedlo regulování reklamy a zvýšení daní na alkohol. Ukázala to studie o společenských nákladech konzumace alkoholu, kterou pro Úřad vlády vypracoval Institut pro zdravotní ekonomiku iHeta.

19:03
19:15

Je už zvykem, že si každý nový ministr dopravy dosadí nového ředitele Ředitelství silnic a dálnic. Cílem je urychlení výstavby dálnic, jen za posledních deset let se proto v této funkci vystřídalo deset lidí. Přitom se ani v jednom případě nedosáhlo takového zrychlení výstavby, kterého by si veřejnost všimla a politici jej ocenili.

19:27

Ve čtvrtek se pro návštěvníky slavnostně otevřel dlouho nepřístupný objekt Invalidovny v pražském Karlíně. Iniciativa pro Invalidovnu se rozhodla areál do zahájení plánované rekonstrukce areál oživit. Pro návštěvníky tak bude až do října připravovat hudební, divadelní a taneční představení, přednášky, besedy, diskuse či workshopy.

19:42

Vatikán dnes zahájil vyšetřování případu biskupa řeckokatolické církve na Slovensku Milana Chautura, který čelí nařčení, že v minulosti sexuálně obtěžoval nezletilou dívku. Kauzu posoudí Kongregace pro nauku víry, vatikánská instituce dohlížející na dodržování katolické víry a mravů.

20:00

Jak se Rusko snaží ovlivnit volby v zemích jako je Česko? A jak se mu to daří? V debatě Aktuálně.cz odpovídají europoslanec jaromír Štětina (ESO) a novinář Ondřej Kundra (Týdeník Respekt).

 

20:25
20:43

Německá průmyslová skupina Siemens hodlá oddělit podnikání v oblasti energetiky a zemního plynu do samostatné jednotky. Uvádí to dnešní oznámení společnosti. Divize je pro ni zátěží kvůli rozvoji obnovitelných zdrojů energie a zhroucení poptávky po plynových turbínách.

20:59

Budoucí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová získala ocenění Evropská osobnost roku. Titul političce udělila zpravodajská stanice Euronews a Evropský podnikatelský summit (EBS), které při pondělní slavnosti vyznamenaly několik evropských osobností za mimořádný úspěch v oblasti politiky, obchodu a inovací.

21:17
21:30

Vůdce republikánské většiny v Senátu Spojených států Mitch McConnell dnes označil vyšetřování ruské role v prezidentských volbách z roku 2016 za skončené a v této souvislosti vyzval demokraty k překonání vzájemných rozporů a ke spolupráci.

21:58
22:17

Venezuelský nejvyšší soud nařídil zahájit trestní stíhání sedmi opozičních poslanců, kteří se podle něj minulý týden dopustili vlastizrady a vzpoury. Soud rozhodl na dnešním mimořádném zasedání a skutky se podle něj týkají protivládních protestů z minulého úterý.

22:30

Hlavní indexy na americké akciové burze dnes oslabily. Eskalace obchodního napětí mezi Spojenými státy a Čínou vnesla na trh obavy o vývoj globální ekonomiky a investoři se odvrátili od rizikovějších aktiv. Dow Jonesův index klesl o 1,79 procenta a uzavřel na 25.965,09 bodu.

22:50

Až polovina občanů Evropské unie se mohla v poslední době setkat s jistou formou dezinformací šířených ruskými aktéry na sociálních sítích před volbami do Evropského parlamentu. Uvádí se to v analýze, kterou pro server Politico vypracovala americká firma SafeGuard Cyber zaměřující se na digitální hrozby.

23:10

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v úterý přicestoval do Bagdádu na neohlášenou návštěvu Iráku. O Pompeově případné cestě do Iráku nebo Afghánistánu se spekulovalo už poté, co šéf americké diplomacie zrušil na plánované setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a ministrem zahraničí Heikem Maasem.

23:30
08:32

Čínský vývoz se v dubnu nečekaně snížil, zatímco dovoz překvapil prvním růstem za pět měsíců. Vývoz klesl meziročně o 2,7 procenta na 193,5 miliardy dolarů (4,45 bilionu korun), dovoz se zvýšil o čtyři procenta na 179,6 miliardy dolarů.

08:42

Írán oznámil velvyslancům Británie, Číny, Francie, Německa a Ruska své rozhodnutí zastavit plnění "některých závazků" plynoucích z jaderné dohody podepsané v roce 2015.

09:01

Filmoví fanoušci si musí na pokračování trojrozměrného fantasy filmu Avatar počkat do prosince 2021, ačkoli ho režisér James Cameron chtěl původně představit o rok dříve. Chystají se také tři nové epizody kultovních Hvězdných válek, oznámila v úterý studia Walta Disneyho a producenti Avatara.

09:19

Německá průmyslová skupina Siemens zvýšila ve druhém finančním čtvrtletí zisk průmyslových aktivit o sedm procent na 2,4 miliardy eur (61,75 miliardy korun). Společnost, která v úterý ohlásila reorganizaci podnikání, potvrdila finanční cíle na letošní rok.

09:34

Členové britského parlamentu se potýkají se zapeklitým problémem, který jim otravuje politický život. A konec je v nedohlednu. Tentokrát není řeč o brexitu, ale o drzých myších, které obývají Westminsterský palác a které neváhají běhat po stolech za bílého dne, napsala agentura Bloomberg.

09:51

Diagnostické ústavy možná budou opět moci přijímat do péče děti i na žádost rodičů. Do zákona o ústavní výchově chce takzvané dobrovolné pobyty vrátit novelou skupina několika desítek poslanců ze šesti klubů v čele s lidovci. Nyní ústavní péči pro chování s poruchami nařizuje pouze soud.

10:08

 

10:32

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo jednal v úterý na neohlášené návštěvě Bagdádu s tamními představiteli o bezpečnosti Američanů pobývajících v Iráku a vysvětloval bezpečnostní obavy Spojených států z íránských aktivit.

10:48

Bezpečnost, otázky spojené s migrací nebo vztah mezi Evropskou radou a Evropskou komisí patří podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mezi strategické priority EU v nadcházejícím pětiletém období. Za nejdůležitější ale označil posílení vlivu členských zemí na použití dotací z EU.

11:10

Na místo někdejšího popraviště v areálu Kounicových kolejí v Brně dnes asi stovka lidí položila květiny, připomněli si tak 74. výročí konce druhé světové války. Za války byla v budově věznice. Veřejné popravy českých antifašistů hojně navštěvovali brněnští Němci.

11:24

Podnikání prezidenta USA Donalda Trumpa vykázalo za období let 1985 až 1994 celkovou ztrátu přesahující miliardu dolarů (23 miliard korun podle současného kurzu). Vyplývá to z jeho daňových přiznání, která získal deník The New York Times (NYT).

11:30

Ve věku 75 let zemřel v úterý večer po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Byl dlouholetým členem činoherního souboru první české scény, věnoval se dabingu a známý je z mnoha filmových a televizních rolí.

11:42

K organizování plnohodnotných elektronických petic by mohl do budoucna sloužit portál veřejné správy. Lidem by stačil k jejich pomyslnému podpisu elektronický občanský průkaz. Petiční aplikaci na portálu navrhla uzákonit skupina poslanců z ANO, Pirátů, SPD, ČSSD a KSČM novelou příslušného zákona.

12:06

Německá průmyslová skupina Siemens zvýšila ve druhém finančním čtvrtletí zisk průmyslových aktivit o sedm procent na 2,4 miliardy eur (61,75 miliardy korun). Společnost, která v úterý ohlásila reorganizaci podnikání, potvrdila finanční cíle na letošní rok.

12:31

Prezident Miloš Zeman a další vrcholní politici dnes položili věnce u Národního památníku v Praze na Vítkově. Připomněli tak 74. výročí konce druhé světové války v Evropě. Pietního aktu se zúčastnili také pamětníci a váleční veteráni.

12:54

Rozhodnutí Teheránu omezit plnění závazků z mezinárodní jaderné dohody je důsledkem vnějšího tlaku na Írán, za nějž jsou zodpovědné Spojené státy, uvedl dnes Kreml. Podobně se vyjádřil také ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

13:20

V ukrajinské přístavu Oděsa se podařilo najednou zadržet pravděpodobně rekordní množství kokainu pašovaného z Kolumbie na Ukrajinu. Droga byla ukrytá v plastových nádobách s barvami. Z Kolik v nich bylo drogy rozpuštěno celkem, se teprve zjišťuje ve státních laboratořích. Zásilka vážila 19,5 tuny.

13:39

Společnost BHMW, která stáčí minerální vody, loni zvýšila tržby o 20 procent na 60 milionů korun. Firma chce letos pokračovat v modernizaci závodu v Mariánských Lázních a Bílině, kde vznikne nové školicí středisko.

13:58

Ruská atletka Ksenija Savinová dostala distanc na 12 let za doping a podvody. Běžkyně na středních tratích se snažila odvrátit hrozící trest pomocí falešných lékařských zpráv. Devětadvacetiletá běžkyně na středních tratích navíc podle všeho několik let závodila na ukrajinský pas své kamarádky.

14:26

Podíl sportovně užitkových vozů označovaných SUV na českém trhu se za posledních pět let zdvojnásobil. V současnosti tvoří 31 procent prodejů osobních aut, a jsou tak nejoblíbenější kategorií. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

14:44

V Benátkách začne v sobotu 58. ročník mezinárodního bienále současného umění. Českou republiku bude v pavilonu, který země sdílí se Slovenskem, reprezentovat třiadevadesátiletý Stanislav Kolíbal. Připravil pro Itálii retrospektivu svého díla.

15:02

Železničáři v dubnu opět zaznamenali nárůst počtu nehod a incidentů na železnici, bylo jich 110, o 21 více než loni v dubnu. Od začátku roku došlo na železnici k 449 mimořádných událostí. Meziročnáí nárůst o 26 procent bude řešit pracovní skupina odborníků státních institucí, dopravců a akademiků.

15:15

Jedna z nemocnic v americkém státě Severní Karolíně testuje používání létajících dronů pro převoz vzorků do laboratoře. Podle tamního doktora mohou bezpilotní letouny urychlit diagnostikování pacientů až o tři hodiny. Letouny chce v Americe vypustit i Google.

15:28

Nejvíc peněz do kampaně před evropskými volbami hodlá vložit hnutí ANO, které počítá s náklady do 35 milionů korun. Nejlevnější kampaň ze sněmovních stran plánují Piráti, kteří počítají s šestimilionovými výdaji.

15:40

Ceny parkovacích stání v developerských projektech v Praze v posledních pěti letech vzrostly až o polovinu, náklady na pořízení jednoho takového místa jsou zhruba 300 tisíc korun. Jejich počet v daném projektu je často vyšší než počet bytů.

15:58

Gruzie, pyšná na svou tisíciletou vinařskou tradici, se rozhodla, že ji prodlouží mimo Zemi. Tato kavkazská země se totiž chce stát prvním státem, který bude pěstovat víno na suchých pláních Marsu. Cílem je rovněž přizpůsobit pozemské zemědělství důsledkům oteplování klimatu.

16:12

Dílo německé tanečnice a choreografky Piny Bauschové (1940 až 2009), jedné z největších postav novodobé taneční historie, představí videoinstalace v centru současného umění DOX. Po dnešní vernisáži bude od čtvrtka přístupná návštěvníkům do 20. května jako součást Festivalu tanečních filmů.

16:31

 

16:46

Prezident Miloš Zeman udělí in memoriam medaili Za hrdinství vojenskému kynologovi Tomáši Procházkovi, který loni v říjnu zahynul na misi v Afghánistánu. Vyznamenání se rozhodl Procházkovi udělit jako "důkaz úcty k boji našich vojáků z teroristy z Tálibánu".

17:01

Váleční veteráni, armádní důstojníci, politici a další Francouzi i zahraniční hosté si dnes u Vítězného oblouku v centru Paříže připomněli 74. výročí konce druhé světové války. Památku padlých uctil tradičně u Hrobu neznámého vojína i francouzský prezident Emmanuel Macron, informovala agentura AP.

17:15

Otázka možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše je pro Evropskou komisi "absolutní prioritou" kvůli ochraně evropského rozpočtu. Uvedl to komisař pro rozpočet a lidské zdroje Günther Oettinger v dopise českému europoslanci Tomáši Zdechovskému.

17:32

Nadnárodní maloobchodní společnost Ahold Delhaize, která provozuje supermarkety v Evropě a Spojených státech, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 2,4 procenta na 435 milionů eur (11,2 miliardy Kč). Podle agentury Reuters firmě, která působí rovněž v České republice, solidně rostl internetový prodej a dařilo se jí v Nizozemsku.

Albert

 

17:45

Přibližně 5000 dobrovolníků vyrazilo dnes do Beskyd, které při akci Poděkuj horám uklízeli. Od rána do dnešních 14:00 naplnili bezmála 18 velkoobjemových kontejnerů na odpad. ČTK to dnes za organizátory řekla předsedkyně spolku Čisté Beskydy Kateřina Piechowicz. Loni se akce zúčastnilo přes 3000 lidí.

17:55

Čínský internetový prodejce Alibaba umožní prodejcům mimo Čínu, aby používali její platformu k prodeji zboží na světovém trhu. V současné době e-shop Aliexpress prodává zboží čínských firem zákazníkům ve více než 150 zemích, napsal list Financial Times.

18:13

 

18:29

Bojovníci kmenových milic mai mai zaútočili dnes na město Butembo na severovýchodě Konga, které je jedním z míst nejvíce zasažených ebolou. Útok se odehrál poté, co rebelové vyhrožovali zdravotníkům, kteří v terénu pomáhají v boji proti nové epidemii. V bojích zahynulo nejméně osm lidí.

18:47

Moskva dnes nařídila vyhoštění dvou švédských diplomatů z Ruska. Jedná se o odvetné opatření poté, co Stockholm kvůli špionážní aféře odmítl udělit vízum ruským diplomatům ve Švédsku. S odvoláním na švédská média o tom informovala agentura TASS a ruské úřady zprávu potvrdily.

19:00

Spojené státy zatím vyčkají s reakcí na postup Íránu, který dnes pohrozil, že přestane plnit některé závazky z mezinárodní jaderné dohody. Uvedl to šéf americké diplomacie Mike Pompeo v Londýně na společné tiskové konferenci po jednání se svým britským protějškem Jeremy Huntem.

19:15

Spojené státy a Británie zůstanou silnými spojenci bez ohledu na výsledek jednání o brexitu a americký prezident Donald Trump je připraven podepsat s Británií dohodu o volném obchodu. Po jednání se svým britským protějškem Jeremy Huntem v Londýně to dnes řekl americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

19:29

Země Evropské unie loni snížily emise kysličníku uhličitého ze spalování fosilních paliv o 2,5 procenta v porovnání s rokem 2017. Vyplývá to z dnes zveřejněných předběžných odhadů evropského statistického úřadu Eurostat. Česku se vypouštění emisí omezit téměř nepodařilo.

19:45

Energetický a průmyslový holding (EPH) ovládaný miliardářem Danielem Křetínským smí převzít francouzská aktiva německé skupiny Uniper. Podle sdělení na svém webu to schválila Evropská komise. EK dospěla k závěru, že navrhované spojení neohrožuje hospodářskou soutěž, protože činnosti obou firem se v Evropské unii nepřekrývají.

jarvis_5c63e86f498e678d7aff9eab.jpeg

20:00

Donald Trump rád ponechá v platnosti cla na čínské zboží, protože jej těší, že podle jeho slov Spojeným státům ročně přivádějí do státní pokladny více než 100 miliard dolarů (2,3 bilionu Kč).

20:19

Budovy Poslanecké sněmovny a Senátu, vládní Lichtenštejnský palác a sídlo ministerstva zahraničí v Černínském paláci si dnes prohlédlo víc než 7000 lidí. Parlamentní a vládní budovy se v Praze veřejnosti otevřely u příležitosti dnešního státního svátku Den vítězství, který připomíná ukončení druhé světové války v Evropě.

20:30

 

20:44

Dolar ve světle nejnovějšího vývoje obchodních jednání mezi Čínou a Spojenými státy mírně slábne. Americká měna dříve z obchodního napětí těžila, nyní však obchodníci vyhodnotili americkou hrozbu zvýšení dovozních cel na čínské zboží jako potenciálně škodlivou pro ekonomiku USA, píše agentura Reuters.

21:00

Ceny ropy dnes přidávají téměř procento. Podpořila je především zpráva o nečekaném poklesu amerických zásob suroviny. Ještě vyšším ziskům nicméně brání stupňující se obchodní napětí mezi Spojenými státy a Čínou, které vzbuzuje obavy o budoucí poptávku.

21:13

 

21:36

Ukrajina bude odebírat důchody a sociální dávky obyvatelům Donbasu, kteří získají ruské občanství. Pasy vydané v některém z ruských výdejových center hodlá zneplatnit, a to i pro cesty mimo Ukrajinu. S odvoláním na prohlášení ukrajinských vládních představitelů o tom dnes informoval deník Ukrajinska pravda.

21:46

Ozbrojenci z radikálního hnutí Tálibán dnes zaútočili na kanceláře americké humanitární organizace v Kábulu. Následné boje s afghánskými bezpečnostními složkami trvaly více než šest hodin a zemřelo při nich nejméně deset lidí, z toho pět útočníků, oznámila agentura AP s odvoláním na afghánské ministerstvo vnitra.

22:00

Letadlo bangladéšské letecké společnosti Biman dnes při přistání za špatného počasí a silného větru na letišti v barmském Rangúnu sjelo z přistávací dráhy. Podle místních představitelů utrpělo zranění 17 lidí a letoun byl vážně poškozen, uvedla agentura Reuters.

22:13

 

22:30

Tři a půl roku před začátkem příštího mistrovství světa ve fotbalu otevřeli v Kataru první ze tří plánovaných tras metra, které mají výrazně usnadnit dopravu během šampionátu. Trasa s označením červená měří 40 kilometrů a spojuje pořadatelská města Vakra a Lusail.

22:48

Severokorejský raketový test, na který minulý týden dohlížel vůdce Kim Čong-un, byl "pravidelným testem a aktem sebeobrany", uvedlo ve svém dnešním prohlášení severokorejské ministerstvo zahraničí. Jak poznamenala agentura Reuters, sobotní test byl vůbec první zkouškou balistické střely, kterou KLDR provedla od listopadu 2017.

23:00

Ostříhání vězňů bylo jednou z nejpotupnějších věcí, které se lidským bytostem staly, podobně jako v indiánských kmenech skalpování, líčí etnolog a vědecký novinář Martin Rychlík, autor knihy Dějiny vlasů. V ní popsal historii vlasů, vousů i chlupů a jejich roli v lidském vývoji.

 

23:15

Výtvarníci Jiří David a Daniel Pešta při dnešním otevření českého pavilonu na Benátském bienále vyzvali ministra kultury Antonína Staňka k rezignaci.

23:27

Maďarsko se neúspěšně pokusilo vyhostit zpět do vlasti tři afghánské rodiny, kterým odmítlo udělit azyl. V důsledku onemocnění i intervence Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) dvě z nich zatím zůstávají v Maďarsku a jedna dala přednost deportaci do Srbska.

23:43

Emmanuel Macron vyzval k příměří v bojích o libyjskou metropoli Tripolis. Francouzský prezident to dnes prohlásil po schůzce s předsedou mezinárodně uznávané libyjské vlády Fáizem Sarrádžem v Paříži. Libyjský konflikt podle Macrona nemá vojenské řešení.

jarvis_5cacd162498ec2457187b78b.jpeg

23:59

Americký prezident Donald Trump dnes uvalil nové americké sankce na vývoz íránských průmyslových kovů a pohrozil dalšími kroky, pokud Írán "zásadně" nezmění své chování. Ohlášené opatření se dotkne íránského exportu železa, oceli, hliníku a mědi, které podle sdělení Bílého domu představují pro islámskou republiku kromě ropy největší zdroj exportních příjmů.

06:43

Venezuelské bezpečnostní složky ve středu zatkly místopředsedu Národního shromáždění Edgara Zambrana, který je s několika dalšími zákonodárci stíhán v souvislosti s nedávnou snahou opozice vyvolat vzpouru armády proti autoritářskému vůdci Nicolási Madurovi.

06:48
06:58

Umělá inteligence může člověka nahradit a už se to děje. Lidská práce by díky tomu mohla být cennější, říká úspěšná česká odbornice na AI. 

07:07

Jsme větší a modernější. A stále máme kam růst, říká šéf Merhautova pekařství, které má vlastní pekárnu i ve skladu e-shopu Rohlík

07:17

Od "šmudly" na výsluní. Lidl má nejsilnější renomé mezi řetězci, Globus oslabuje. Češi vnímají Lidl jako nejsilnější maloobchodní značku. Ukazuje to průzkum společnosti Nielsen, podle něhož německý diskont loni překonal i sesterský Kaufland.

07:28

Na řekách se stala zvěrstva a z půdy děláme mrtvý písek, sucho je výzva, říká hydrogeolog Zbyněk Hrkal.

 

07:37

Podle odhadů stávkuje v New Yorku za lepší platy i pracovní podmínky asi 10 tisíc taxikářů společností Uber a Lyft.

 

07:48
07:57

Na pražském Výstavišti v Holešovicích dnes začíná 25. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy. Jeho letošním hlavním hostem je Latinská Amerika.

 

08:08
08:17
08:28
08:37
08:48

Možnost dát své problémové dítě do pasťáku? Poslanecký návrh dělí rodiče a experty. 

08:58

Hodnota kybernetické měny bitcoin dnes poprvé od loňského listopadu překonala hranici 6000 dolarů (zhruba 138 tisíc korun). Podporuje ji rostoucí zájem investičních společností o obchodování s bitcoiny, píše server CNBC.

09:07
09:17

 

09:19

Přebytek zahraničního obchodu Česka v březnu meziročně stoupl o 4,1 miliardy korun na 21,8 miliardy korun. Bilanci příznivě ovlivnil vývoz motorových vozidel a lepší výsledky obchodování s ostatními dopravními prostředky, jako jsou lodě, lokomotivy, letadla nebo jízdní kola. 

09:28

Zisk Walt Disney se téměř zdvojnásobil na 5,4 miliardy dolarů. Pomohly zábavní parky. 

09:37

Možný Babišův střet zájmů je pro Evropskou komisi "absolutní prioritou", píše eurokomisař pro rozpočet Oettinger. 

09:48

U slavných pyramid v Gíze objevili hrobku. Je v ní sarkofág stavitele jedné z nich. 

09:57

Hokejisté San Jose s Tomášem Hertlem porazili v rozhodujícím utkání Colorado 3:2.

10:08

Ojetý elektromobil jako druhé auto do rodiny? Poradíme, na co si dát pozor.

10:34
10:51

Venezuelský prezident Nicolás Maduro vyzval armádu v oblastech u hranice s Kolumbií k maximální pohotovosti. Zdůvodnil to "stupňujícími se prohlášeními" kolumbijské vlády. Ta tento týden informovala, že na její území krátce vstoupily asi tři desítky venezuelských vojáků.

11:05

Severní Korea dnes ze západní části země odpálila další, blíže neupřesněnou střelu. Stalo se tak necelý týden poté, co KLDR testovala několik střel, včetně balistické rakety krátkého doletu.

11:22

Nižší volební účast v evropských volbách zvýhodní TOP 09 a poškodí ANO, ukázal průzkum Medianu. Babišovo hnutí přesto zůstává favoritem.

11:40

 

11:57

Česká republika udělá maximum k ochraně klimatu, nemůže se to ale stát způsobem, který zničí její průmysl. Před odletem na neformální summit 27 zemí EU v rumunském městě Sibiu to novinářům řekl český premiér Andrej Babiš. Za konkrétní "krok k začátku konce automobilového průmysl v Evropě" považuje přitom jednoznačně elektromobily.

12:14

Přebytek zahraničního obchodu Česka v březnu meziročně stoupl o 4,1 miliardy korun na 21,8 miliardy korun. Bilanci příznivě ovlivnil vývoz motorových vozidel a lepší výsledky obchodování s ostatními dopravními prostředky, naopak negativně se na ní podepsal obchod s počítači nebo s ropou a zemním plynem.

12:28

Hodnota bitcoinu prolomila hranici šesti tisíc dolarů, od loňska vzrostl o 60 procent. Pomáhá mu mimo jiné i menší zájem amatérských spekulantů.

12:44

 

12:57

Evropská unie v pátek vypotřebuje přírodní zdroje, jež jí planeta může nabídnout na celý rok, takže od pátku bude žít na ekologický dluh. Ve své zprávě to oznámil Světový fond na ochranu přírody (WWF). Pokud by stejně jako EU zdroje konzumovalo veškeré lidstvo, potřebovalo by podle zprávy 2,8 planety jako Země.

13:13

Singapurský parlament schválil zákon bojující proti falešným zprávám, takzvaným fake news. Na jeho základě mohou být za šíření dezinformací pokutována média i jednotlivci. Nový právní předpis kritizují lidskoprávní skupiny, novináři i technologické firmy kvůli obavám z omezování svobody slova.

13:29

Syrská armáda získala kontrolu nad severosyrským městem Kalaat Madík. Syrští vojáci za pomoci ruské armády obnovili boje proti radikálním a opozičním skupinám působícím v severozápadní Sýrii koncem dubna. O život přišlo sedm desítek lidí.

13:44

 

13:58

Rozlehlý areál bývalých vojenských skladů v sousedství rušné Velkomoravské ulice v Olomouci, který už léta bez užitku chátrá, byl dnes v elektronické aukci vydražen za 353 milionů korun. Vyvolávací cena byla 300 milionů korun.

14:14

Pražský komorní balet, který letos slaví 55 let své činnosti a u jehož vzniku stál významný český choreograf Pavel Šmok, ukončí činnost k 1. červnu. Důvodem je podle ředitelky souboru Ladislavy Jandové nízká veřejná finanční podpora. PKB jako jediný z hodnocených divadelních souborů dostal menší příspěvek než loni.

14:29

Na nově vydaných australských bankovkách v hodnotě 50 australských dolarů je špatně napsané slovo "zodpovědnost". V anglickém výrazu "responsibility" chybí jedno měkké i. Australská rezervní banka uvedla, že v příštím vydání omyl napraví; 46 milionů bankovek s nesprávným výrazem "responsibilty" už je ale v oběhu.

14:44

 

15:00

V rumunském městě Sibiu se scházejí premiéři a prezidenti 27 zemí EU k neformální debatě o budoucnosti bloku. Cílem schůzky, původně plánované jako první vrcholné setkání po britském odchodu z EU, je demonstrovat trvající jednotu členských států a jejich odhodlání dál postupovat jednotně.

15:16

Vláda britské premiérky Theresa Mayová podle vůdce opoziční Labouristické strany Jeremyho Corbynazatím neudělala labouristům žádnou "větší nabídku", aby se s nimi dohodla na podpoře dohody o vystoupení z Evropské unie. Mluvčí Mayové dnes řekl, že k dohodě s opozicí o brexitu zbývá ještě hodně práce, vláda se ale podle něj velmi snaží, aby dohoda prošla v parlamentu co nejdříve.

15:32

Poslanci Pirátů předloží příští týden návrh, podle kterého by u staveb vznikajících na základě zákona o veřejných zakázkách v budoucnosti byla povinnost vést stavební deník v elektronické podobě. Novela, která by to uzákonila, má podporu KDU-ČSL, STAN a některých poslanců ANO a SPD. Piráti upozornili, že stavební zakázky činí zhruba 15 procent všech veřejných výdajů.

15:48

PPF bance loni stoupl čistý zisk meziročně o 45 procent na 2,2 miliardy korun. Bilanční suma banky dosáhla 235 miliard korun, informovala dnes banka ČTK. Celkem bankám a spořitelnám v Česku loni stoupl podle dat České národní banky čistý zisk meziročně o devět procent na 82,1 miliardy korun.

16:04
16:20

Spojené státy na dnešním jednání Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) vyzvaly Severní Koreu k odstranění všech vězeňských táborů pro politické vězně a k propuštění všech politických vězňů. V žalostných podmínkách je v těchto zařízeních zadržováno 80 000 až 120 000 Severokorejců, uvedl v projevu před UNHRC americký chargé d'affaires Mark Cassayre.

16:36

Režisér Bohdan Sláma, držitel několika Českých lvů, natáčí v těchto dnech drama Krajina ve stínu. Jeho první film s historickou tématikou je příběhem lidí v malé pohraniční vesnici během třicátých, čtyřicátých a padesátých let minulého století. Ve snímku vznikajícím v jihočeské obci Bořice hrají Magdaléna Borová, Bára Poláková, Stanislav Majer, Csongor Kassai, Petra Špalková, Zuzana Kronerová nebo Pavel Nový. Film bude černobílý.

16:52

Státní podnik Lesy České republiky chystá prodej svého polovičního podílu ve společnosti Hradecká lesní a dřevařská společnost (HLDS). Kupujícím má být druhý akcionář HLDS, podnikatel v lesnictví František Dejnožka. "Ministerstvo zemědělství je připraveno udělit souhlas k prodeji za cenu minimálně ve výši 60 milionů korun," uvedl dnes mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

17:08

Největší český výrobce sektů a vín, skupina Bohemia Sekt, loni vysadil 22,5 hektaru a letos dalších 14 hektarů vlastních vinic a nyní jich má 550 hektarů. Ještě před deseti lety jich měl zhruba třetinu. V rozšiřování ploch bude pokračovat v dalších letech, ročně do něj investuje desítky milionů korun.

17:24
17:40

V Kataru dnes skončilo šesté kolo rozhovorů mezi vyjednavači Spojených států a afghánského radikálního hnutí Tálibán. Podle zástupců Tálibánu se podařilo dosáhnout "jistého pokroku" v návrhu dohody o termínu odsunu cizích vojáků ze země.

17:56

Po požáru pařížské katedrály Notre-Dame z poloviny dubna zůstalo v bezprostředním okolí chrámu velké množství olova. Z těžkého kovu byly vyrobeny části krovu a špičaté věže nad chrámovou lodí, které oheň zcela zničil. Na kvalitě ovzduší v okolí památky se podle pařížské prefektury ale olověný prach neprojevil.

18:12

Na moři u Libye zachránily lodě libyjské pobřežní stráže a italského námořnictva přes 250 migrantů. Přes čtyři pětiny zachráněných se vrátily k pobřeží severní Afriky, dalších 40 ale čeká na rozhodnutí o svém dalším osudu na palubě italského plavidla. Právě kvůli nim se rozhořel spor mezi italským ministrem vnitra, který migrantům nechce povolit vylodění v italských přístavech, a ministryní obrany, která má záchranné akce námořnictva v gesci.

18:28

Policie v severoirském městě Londonderry dnes ráno zatkla čtyři muže v souvislosti s vyšetřováním nepokojů, během nichž byla zavražděna mladá novinářka Lyra McKeeová. K odpovědnosti za její vraždu se již dříve přihlásila radikální republikánská organizace Nová IRA.

18:44
19:00

Je načase rozbít strukturu společnosti Facebook a oddělit od ní chatovací službu WhatsApp a službu pro sdílení fotografií Instagram. K volání po tomto kroku se dnes v článku uveřejněném v listu The New York Times připojil i jeden ze spoluzakladatelů Facebooku Chris Hughes. Americký regulátor podle jeho názoru sloučení těchto tří sítí nikdy neměl dovolit, protože vytváří monopol na trhu a ohrožuje hospodářskou soutěž.

19:16

Ceny ropy dnes klesají. Investoři se obávají, že se Spojeným státům a Číně nepodaří uzavřít obchodní dohodu dříve, než se v pátek zvedne clo na čínské výrobky dovážené do USA. To by mohlo poškodit hospodářský růst a snížit poptávku po surovině.

19:32

Americký dolar dnes kvůli obavám z eskalace obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou oslabuje, obchodníci dávají přednost takzvaným bezpečným měnám, jako je například japonský jen a švýcarský frank. Japonská měna tak vůči dolaru během dne vystoupila na nejvyšší úroveň za tři měsíce, švýcarský frank na měsíční maximum.

19:48

Spojené státy zabavily severokorejskou nákladní loď, kterou KLDR používala k nelegálnímu vývozu uhlí. Informovalo o tom dnes americké ministerstvo spravedlnosti. Plavidlo původně zadržely už v dubnu 2018 indonéské úřady i s 25člennou posádkou a s nákladem 25 000 tun uhlí. Jeho vývoz Severní Koreji zapovídají sankce OSN, které byly uvaleny kvůli tamějšímu jadernému a zbrojnímu programu.

20:04
20:20

Kvalita znečištěné ropy, kterou Rusko dodává přes přístav Usť-Luga do Evropy se zlepšila, zatím ale ne tolik, aby ji evropské rafinerie mohly použít. Požadované kvality pravděpodobně nedosáhne dříve než 11. května. S odvoláním na zdroje z odvětví to dnes uvedla agentura Reuters. Kvůli znečištění nedostává ruskou ropu ani Česká republika.

20:36

Venezuelské bezpečnostní složky ve středu zatkly místopředsedu Národního shromáždění Edgara Zambrana, který je s několika dalšími zákonodárci stíhán v souvislosti s nedávnou snahou opozice vyvolat vzpouru armády proti autoritářskému vůdci Nicolási Madurovi. Vozidlo druhého muže opozice při odjezdu ze sídla strany Demokratická akce (AD) obklíčilo komando tajné služby SEBIN a odtahový vůz jej odvezl i se Zambranem.

20:52

Americký prezident Donald Trump dnes vyzval íránské vedení, aby s ním uzavřelo dohodu o jaderném programu. Trump na tiskové konferenci novinářům podle agentury Reuters řekl, že USA nechtějí, aby Teherán vlastnil jaderné zbraně. Šéf Bílého domu v minulosti několikrát hovořil o možném summitu, což ale Írán vždy odmítl.

21:08

Budapešťský soud odsoudil k trestům devět a šest let vězení dva maďarské občany, kteří se loni v srpnu pokusili v Česku zavraždit taxikáře. S odvoláním na maďarského prokurátora o tom dnes informovala agentura MTI.

21:24
21:40

Americká ropná společnost Chevron už nezvýší nabídku na převzetí menšího konkurenta Anadarko Petroleum, a uvolní tak cestu rivalovi Occidental Petroleum. Chevron tak dnes reagoval na sdělení managementu Anadarka, že nabídka Occidentalu je lepší. Spojení Anadarka a Occidentalu tak bude jedním z největších v odvětví těžby ropy.

21:56

Moskevská policie zatkla členku ruské protestní skupiny Pussy Riot Veroniku Nikulšinovou a dalších šest osob. S odvoláním na ruského právníka a lidskoprávního aktivistu Jevgenije Jenikejeva o tom dnes informovala agentura AP. Zatčená bude zřejmě čelit obvinění z držení drog.

22:12

Bývalá agentka americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Valerie Plameová, jejíž totožnost v roce 2003 vyzradil vysoký úředník Bílého domu, chce kandidovat do Kongresu. Dnes oznámila, že se bude ve státě Nové Mexiko ucházet o demokratickou nominaci do voleb do Sněmovny reprezentantů v roce 2020. Skandál kolem Plameové otřásl tehdejší administrativou republikánského prezidenta George Bushe a spustil federální vyšetřování.

22:28

Evropská komise (EK) zřejmě v příštích týdnech vyměří pokutu sedmi bankám za manipulaci s kurzy měn na devizovém trhu. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. EK, která případ vyšetřuje více než šest let, se ke zprávě odmítla vyjádřit. Za tyto praktiky byly některé banky už pokutovány ve Spojených státech.

22:44
23:00

Odpůrci plánované privatizace pařížských letišť dnes dosáhli dílčího úspěchu. Ústavní rada, která má ve Francii pravomoci ústavního soudu, vyhověla žádosti zhruba 250 poslanců a senátorů, kteří chtějí o privatizaci podniku Aéroports de Paris (ADP) nechat hlasovat lidi v referendu.

06:37

Spojené státy počínaje půlnocí místního času (6:00 SELČ) zatížily dovoz čínského zboží v ročním objemu 200 miliard USD (4,6 bilionu korun) clem ve výši 25 procent místo nynějších deseti. Čína vyslovila nad zvýšením cel politování a uvedla, že bude nucena učinit odvetné kroky.

06:58

Americká společnost Uber Technologies oznámila, že své akcie nabídne za 45 dolarů (1032 korun). Cena, která je v dolní části předpokládaného pásma 44 až 45 dolarů, podle agentury DPA značí, že zájem o akcie je spíše zdrženlivý. Bude to jedna z největších primárních veřejných nabídek (IPO) v historii.

07:11

Veterináři spolu s policií zjistili v areálu libušské tržnice SAPA 80 kilogramů potravin bez dokladů o původu. Provozovateli hrozí 50milionová pokuta, šlo o sušené ryby, olihně nebo zmrazené kachny, část produktů byla plesnivých. 

07:24
07:36

Bývalý šéf venezuelské tajné služby Manuel Figuera, který se před týdnem postavil na stranu opozice, vyzval Venezuelany k vybudování nového státu a k boji s korupcí. Informovala o tom v noci na dnešek agentura Reuters s tím, že to bylo Figuerovo první veřejné vystoupení od 30. dubna, kdy ho autoritářský prezident Nicolás Maduro odvolal.

07:48

Soukromá americká kosmická společnost Blue Origin se chystá na Měsíc, vyvíjí kvůli tomu přistávací modul, který bude schopen dopravovat na lunární povrch až 6,5 tuny nákladu. Ve čtvrtek místního času to ve Washingtonu oznámil zakladatel Blue Origin a nejbohatší člověk světa Jeff Bezos.

08:00

Operátorovi O2 klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o sedm procent na 1,24 miliardy korun. Pokles způsobily vyšší investice do růstových oblastí v minulém roce, vedly k nárůstu odpisů hmotného majetku.

08:10

Cenu Jiřího Ortena za román Probudím se na Šibuji získala Anna Cima.

 

08:22

Jih Japonska dnes postihlo zemětřesení o síle 6,3 stupně. Japonská meteorologická agentura uvedla, že nebezpečí před vlnami cunami vydáno nebylo, ačkoli je možné očekávat mírné vzedmutí moře. Žádné škody prozatím hlášeny nebyly.

08:34

Sněmovna by dnes měla schvalovat vládní návrh na zavádění elektronické evidence tržeb (EET) do dalších podnikatelských odvětví. Ještě před tím by měli poslanci hlasovat ve finále o elektronických neschopenkách a o novele, která upravuje podmínky vedlejší práce policistů, hasičů nebo celníků.

08:46

Stavební spořitelny poskytly letos do konce dubna úvěry za 15,2 miliardy korun, meziročně o třetinu méně. Naopak zájem o nové smlouvy o stavebním spoření stoupl meziročně o dvě procenta na 163 600. Vyplývá to z výsledků tuzemských stavebních spořitelen.

08:56
09:08

Newyorský soud poslal na nejméně čtyři roky do vězení Annu Sorokinovou, která podvedla banky, hotely i přátele, když se vydávala za bohatou dědičku. V jedné chvíli své "kariéry" se pokusila získat od banky půjčku 22 milionů dolarů na financování soukromého klubu, který hodlala otevřít na Manhattanu.

09:18

Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla na 2,7 procenta z březnových tří procent. Počet nezaměstnaných je tak nejnižší od června roku 1997. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Ještě výrazněji se snížil podíl nezaměstnaných meziročně, protože loni v dubnu činil 3,2 procenta. Zároveň stoupl meziměsíčně i meziročně počet volných míst.

09:28

Většina členů bankovní rady se shoduje v tom, že další změna úrokových sazeb centrální banky může být zvýšení i snížení. Vyplývá to ze záznamu z jednání bankovní rady ve čtvrtek 2. května. Rada tehdy zvýšila jednomyslně úrokové sazby o 0,25 procentního bodu.

09:38

Air Bank vykázala v prvním čtvrtletí čistý zisk 339 milionů korun, což je meziroční nárůst o 143 procent. Banka zvýšila počet klientů i objem poskytnutých úvěrů, který vzrostl přibližně o pětinu.

09:48

Do středních Čech v letošním prvním čtvrtletí zamířilo méně turistů. Region navštívilo 163 094 lidí, meziročně o 0,3 procenta méně. Ubylo hostů z tuzemska, návštěvníků z ciziny naopak přibylo. V počtu přenocování zaznamenal kraj meziroční pokles o 2,4 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

09:58

Členy své nové politické strany představí Václav Klaus mladší 10. června v Praze. Součástí subjektu podle Klause bude také Zuzana Majerová Zahradníková, která na konci dubna ukončila na vlastní žádost členství u občanských demokratů.

10:08

Čína staví vysoko v horách nad Mekongem jeden z nejdelších obloukových mostů

 

10:18

Opozičním Pirátům se dnes nepodařilo odložit schvalování zavedení elektronické evidence tržeb (EET) i do dalších podnikatelských odvětví. Spor se ve Sněmovně odehraje zřejmě i o postup při hlasování o poslaneckých pozměňovacích návrzích.

10:28

Nezaměstnanost v jižních Čechách klesla v dubnu na dvě procenta, proti březnu o tři desetiny bodu. Bez práce bylo 9364 lidí. V kraji bylo ke konci dubna 19 205 volných míst, nejvíc za celou historii úřadu práce. 

10:38

Hokejový klub HC Sparta Praha, čerstvě ovládnutý miliardářem Karlem Pražákem, má nové vedení. Funkci generální ředitelky bude zastávat Barbora Snopková Haberová. Ta na sebe nejvíce upozornila coby vedoucí kanceláře někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha, muže nyní souzeného kvůli korupci.

10:48
10:58

Tuzemské podniky dříve své vynálezy většinou přihlašovaly jen u českého patentového úřadu. Mylně se domnívaly, že budou mít svou technologii chráněnou i v zahraničí, patent však platil pouze na českém území. Ve chvíli, kdy ho získaly, však musely zveřejnit i detailní informace o své inovaci a ty byly volně k využití i v ostatních zemích. 

11:07

Příslušníci bezpečnostních sborů zřejmě budou moci dostávat stabilizační příplatky. Ve vládní novele o úpravě možnosti vedlejších přivýdělků policistů nebo hasičů dnes schválila zavedení příplatků Sněmovna. Předlohu ještě musí posoudit senátoři a podepsat prezident.

11:16

Květnových voleb do Evropského parlamentu se chce zúčastnit 27 procent voličů v Česku, zjistil průzkum agentury STEM/MARK. Jeho autoři ale upozornili, že skutečná účast je většinou nižší než ta, kterou lidé předem slibují. Volit plánují častěji pravidelní voliči, muži, lidé s vysokoškolským vzděláním a obyvatelé Prahy. 

11:25
11:34

Hrubý domácí produkt (HDP) Británie se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 1,8 procenta. Hospodářský růst tak zrychlil z 1,4 procenta v loňském čtvrtém kvartálu a dosáhl nejprudšího tempa od třetího kvartálu 2017. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů britského statistického úřadu.

11:43

Knihu rozhovorů Václava Havla s novináři z celého světa z let 1964 až 1989 pod názvem Má to smysl! představili dnes na knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy Praha, který dnes pokračuje na holešovickém výstavišti. Titul za velkého zájmu návštěvníků uvedl ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

11:52

Při pádu z motocyklu v centru Moskvy zahynul ve čtvrtek večer přední ruský rozhlasový a televizní novinář Sergej Dorenko. Informovala o tom v noci na dnešek agentura TASS s odvoláním na zdravotnické zdroje. Šéfredaktorovi rozhlasové stanice Govorit Moskva bylo 59 let.

12:01
12:10

Projekt elektronické neschopenky zřejmě bude zaveden až od příštího roku, rozhodla sněmovna. Podle původních plánů měli lékaři hlásit pracovní neschopnost zaměstnanců výhradně elektronicky už od poloviny letošního roku, a to společně se zrušením karenční doby. 

12:19

Výsledky cestovního ruchu v Česku za první čtvrtletí letošního roku odrážejí podle analytiků vývoj tuzemské a světové ekonomiky. Zatímco zahraničních hostů v meziročním srovnání v hotelích a penzionech v ČR mírně ubylo, českých přibylo. Souvisí to s dobrou ekonomickou situací Čechů, jejich růstem mezd a ochotou utrácet.

12:28

Podíl ojetých aut na českém trhu se stočeným tachometrem v prvním čtvrtletí klesl meziročně o zhruba sedm procentních bodů na 33 procent. Podíl aut se stočeným tachometrem začal klesat loni na podzim, kdy v říjnu vešla v platnost nová legislativa, díky které je možné udělit za stočení počitadla ujetých kilometrů pokutu ve výši až 500 000 korun.

12:37

Vláda v pondělí s největší pravděpodobností projedná další zápůjčku ropy ze státních rezerv pro petrochemický holding Unipetrol. Dnes to řekl ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Čistá ruská ropa pro rafinerii Litvínově totiž proti původním plánům má přitéct do ČR nejdříve kolem 20. až 22. května.

12:46

Irsko se stalo druhou zemí světa, která vyhlásila stav klimatické nouze. Parlament v Dublinu ve čtvrtek večer přijal dodatek ke klimatickému zákonu, jímž vyzval vládu, aby zlepšila svou reakci na klimatické změny a problém ztráty biodiverzity. Informovala o tom dnes agentura AFP. Jaký bude mít tento krok důsledky, ale není jasné.

12:55

Rozkvetla pole pestrobarevných tulipánů. Z letu nad nimi oči přechází

 

13:04

Obyvatelé Litomyšle na Svitavsku se postavili proti případnému projevu premiéra Andreje Babiše (ANO) na Gastronomických slavnostech M. D. Rettigové, které se ve městě konají příští sobotu. Kvůli nevoli, kterou vyvolala možnost projevu, předseda vlády nakonec nepřijede. Babišovo vystoupení původně navrhla radnice.

13:13

Írán nebude vyjednávat se Spojenými státy, sdělil dnes zástupce velitele íránských islámských gard pro politické záležitosti Jádolláh Džavání. USA loni odstoupily od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu a obnovily protiíránské sankce. Prezident Donald Trump ve čtvrtek íránské politiky vyzval, aby s ním o jaderném programu začali jednat.

13:22

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vyloučil, že lze v České republice beztrestně objednat trestní stíhání. Uvedl to dnes na webu Nejvyššího státního zastupitelství. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) naznačila, že to možné je.

13:31

Čínská prokuratura oficiálně obvinila bývalého šéfa mezinárodní policejní organizace Interpol Meng Chung-weje ze zneužití moci a úplatkářství. Informovala o tom dnes agentura AP.

13:40
13:49

Reprezentační salonky, dary pro státní návštěvy nebo ukázku stolování při státních večeřích ukáže Pražský hrad veřejnosti při sobotním dnu otevřených dveří. Lidé si budou moct prohlédnout jinak nepřístupné prostory, ve kterých prezident jmenuje vládu nebo přijímá jiné hlavy státu, zdarma budou otevřeny i objekty, do kterých jinak návštěvníci potřebují vstupenky.

13:58

Zvolená slovenská prezidentka Zuzana Čaputová nechala vyměnit ochranku, která jí byla přidělena po vyhraných volbách. Dnes o tom informuje internetový portál aktuality.sk. Podle jeho zdrojů měli původní ochránci příští hlavy státu, která se funkce ujme příští měsíc, blízko k bývalému ministrovi vnitra Robertu Kaliňákovi.

14:06

Desítky lidí dnes na pražských Olšanských hřbitovech uctily památku Ukrajinců, Rusů a Bělorusů, kteří byli po druhé světové válce odvlečeni sovětskou tajnou službou do sibiřských gulagů. Tito lidé utekli do Československa během první republiky a stali se československými občany.

14:10

Google získal pro své služby spojené se streamováním hudby zatím pouze 15 milionů uživatelů. To je více než šestkrát méně, než kolik má platících uživatelů Spotify, a třikrát méně, než kolik uživatelů má Apple Music. Google údajně zaostává i za počty předplatitelů služby Amazon Music, která má podle dat společnosti eMarketer více než 30 milionů předplatitelů.

14:15

Dolní zámek v Panenských Břežanech u Prahy, který za druhé světové války obýval zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich, dnes zájemce v dražbě koupil za 38,7 milionu korun. Elektronická dražba trvala 1,5 hodiny, vyvolávací cena byla 30 milionů korun.

14:24
14:32

Hlasovací lístky pro volby do Evropského parlamentu, které se uskuteční 24. a 25. května, vytiskla brněnská tiskárna Moraviapress na 1900 tun novinového papíru. Přes 10,8 milionu volebních lístků do čtvrtka rozvezlo po České republice 120 kamionů. 

14:41

Muzeum umění v Olomouci připravuje na 20. května koncert na podporu petice za odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Uskuteční se v místech, kde má stát Středoevropské fórum (SEFO), jehož několik let chystaná stavba se stala důvodem k odvolání dosavadního ředitele muzea Michala Soukupa. Na koncertě vystoupí hudebníci, kteří petici podporují.

14:50

Migranti, které u libyjských břehů ve čtvrtek zachránila hlídková loď italského námořnictva, se budou moci vylodit na Sicílii, napsala dnes agentura AFP. Itálie se o rozdělení 36 lidí na palubě dohodla s Francií, Maltou, Lucemburskem a Německem. Dalších 30 lidí vyzdvihla z moře u Libye ve čtvrtek humanitární loď Mare Jonio.

14:59

Ministři spravedlnosti budou moci napříště povolit vydání stíhaných cizinců do třetího státu až tehdy, když bude definitivně ukončeno azylové řízení včetně jeho soudního přezkumu. Takový závěr učinilo ministerstvo poté, co se seznámilo s nálezem Ústavního soudu v případu Rusa Jevgenije Nikulina vydaného do USA.

15:08

Převážne ženy se podílely na natáčení snímku Sněží! Jde o film určený především pro ty, kteří procházejí krizí, tvrdí filmový kritik Kamil Fila.

 

15:17

Stát by mohl chovatelům hradit veškeré náklady na zabezpečení hospodářských zvířat proti vlkům, medvědům, rysům a jestřábům. Česku to schválila Evropská komise, potvrdit to ještě musí monitorovací výbor Operačního programu Životního prostředí (OPŽP).

15:26

Letošní 74. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, který se koná od 12. května do 4. června, nabídne pět desítek koncertů. Festival v neděli zahájí Bamberští symfonikové pod vedením Jakuba Hrůši. Ředitel Pražského jara Roman Bělor považuje zahajovací koncert za další akt česko-německého usmíření.

15:35

Ministerstvo práce asi ani od roku 2021 nespustí svůj nový jednotný informační systém pro výplatu dávek a agendu zaměstnanosti, který měl původně fungovat od roku 2017. Sněmovna dnes schválila úpravu e-neschopenek, v níž spuštění systému odsunula na rok 2022. ČTK o tom informovali Piráti.

15:45

Můj partner je v Česku pan nikdo, prošel celým procesem osvojení, ale v českém právním systému neexistuje, říká Petr Laně - Rous, který u Ústavního soudu napadl zákaz adopce dětí registrovanými gayi a lesbami. Chtěli jsme dát domov a lásku opuštěnému dítěti, o náhradní matce jsme neuvažovali, dodává.

 

 

15:56

Zvýšení amerického cla na čínské zboží zvýšilo nejistotu na trzích, znatelný dopad na české exportéry ale bude mít až v případě eskalace obchodní války. Shodli se na tom zástupci českých vývozců. Nebezpečí podle nich tkví v tom, že se Čína bude snažit uplatnit své zboží na zdejším trhu, což by dále zvýšilo deficit české obchodní bilance s asijskou velmocí.

16:07

Nejméně 70 migrantů se utopilo v mezinárodních vodách u tuniského pobřeží. Dalších 16 bylo zachráněno. Informovala o tom tuniská státní agentura TAP. Podle twitterového učtu tísňové linky Alarm Phone, na kterou se mohou obrátit migranti na moři v nesnázích, člun vyplul patrně z Libye a počet mrtvých se může ještě zvýšit.

16:16

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech se v dubnu meziměsíčně zvýšily o 0,3 procenta. Zpomalily tak růst z březnových 0,4 procenta, oznámilo dnes americké ministerstvo práce. V meziročním srovnání spotřebitelské ceny vzrostly o dvě procenta, zatímco v březnu jejich meziroční růst činil 1,9 procenta.

16:27

Oprava devítikilometrového úseku dálnice D8 zhruba od tunelu Panská ve směru do Německa začne v pondělí. Potrvá do konce srpna. Opravy přijdou na 103,4 milionu korun. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký.

16:37

 

16:48

Pravděpodobnost, že Británie nakonec zůstane členem Evropské unie, odhaduje předseda Evropské rady Donald Tusk na 20 až 30 procent. Řekl to dnes v rozhovoru poskytnutém polskému listu Gazeta Wyborcza. Šéf unijních summitů naznačil, že by Britové o dalším vztahu své země s evropskou sedmadvacítkou mohli rozhodnout opět v referendu.

16:59

Brněnská investiční společnost Jet Investment finančníka Igora Faita koupila prostřednictvím svého fondu Jet 2 většinu, 55 procent v třebíčské firmě Tedom. Tedom vyrábí a provozuje plynové kogenerační jednotky, tedy jednotky pro společnou výrobu elektřiny a tepla. Firma zaměstnává 800 lidí, její roční obrat dosahuje čtyř miliard korun. Hodnota transakce nebyla zveřejněna.

17:08

Indický antimonopolní úřad (CCI) nařídil vyšetřování společnosti Google. Úřad má podezření, že firma zneužívá dominantního tržního postavení svého mobilního operačního systému Android a omezuje své rivaly. Za stejný přečin dostal americký internetový gigant loni rekordní pokutu 4,34 miliardy eur (téměř 112 miliard korun) od Evropské unie.

17:20

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obdrželo čtyři nabídky na celostátní sčítání dopravy v Česku. Nejlevnější z nich za 49 milionů korun bez DPH podalo Centrum dopravního výzkumu. Dnes o tom informovalo ŘSD. Podle posledního sčítání z roku 2016 provoz na českých dálnicích za posledních šest let vzrostl o 13 procent.

17:29

Stavaři za pomoci největšího kolového jeřábu v Česku usadili novou ocelovou konstrukci na Negrelliho viadukt. Přemostila tak ulici Prvního pluku v pražském Karlíně. Mostní konstrukce váží 169 tun, měří 34,8 metru. Samotná doba vyzdvižení a umístění mostní konstrukce trvala zhruba hodinu a půl. 

 

 

17:38

Osobní právník amerického prezidenta Donalda Trumpa Rudy Giuliani se podle The New York Times chystá na Ukrajinu, aby tam zjistil detaily dvou kauz zajímajících Bílý dům. První z nich je působení bývalého šéfa Trumpova volebního štábu Paula Manaforta v Kyjevě a druhou podíl syna bývalého viceprezidenta Joea Bidena na firmě vlastněné ukrajinským oligarchou. 

17:48

Odpůrce polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) dnes narušil tradiční pietní akt za zemřelého polského prezidenta Lecha Kaczyńského. Aktivista vylezl na památník obětem smolenského leteckého neštěstí a křičel na exprezidentova bratra a zároveň předsedu PiS Jaroslawa Kaczyńského, aby ohledně této tragédie přestal klamat polský národ, informovala agentura AP.

17:59

Americký dolar dnes na devizových trzích dál oslabuje. Mezi obchodníky se rozmáhá přesvědčení, že eskalace obchodního sporu mezi Spojenými státy a Čínou přiměje americkou centrální banku (Fed) snížit úrokové sazby. Ze situace těží společná evropská měna, která k dolaru mírně zpevňuje.

18:11

 

18:20

Česká měna dnes stagnovala k euru na 25,75 Kč/EUR. Vůči dolaru si koruna polepšila o tři haléře na 22,90 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Česká měna má podle ekonomů společnosti Next Finance nich v dalších týdnech víc prostoru k oslabení než k posílení.

18:31

Pražská burza oslabila po páté v řadě, dnes index PX za podprůměrné obchodní aktivity klesl o 0,17 procenta na 1049,64 bodu. Dolů ho táhly především cenné papíry technologické firmy Avast a českých bank, naopak se dařilo Erste Bank a operátorovi O2. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

18:42

Ceny ropy se dnes mírně zvyšují, odpoledne ale měly snahu spíše oslabovat a ve ztrátě jsou i za celý týden. Pro další růst cen hovoří obavy o dodávky na trh, protichůdně naopak působí napětí kolem čínsko-amerických obchodních jednání. Spojené státy dnes zvýšily clo na čínské zboží v objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu korun) ročně z deseti na 25 procent.

18:53

Zavedení 25procentních amerických cel na čínské zboží by mohlo přesměrovat výraznou část dosavadních obchodů na Evropskou unii, Japonsko, Koreu a další země. Na svůj twitter to napsala Meredith Crowley, profesorka ekonomie na Cambridge.

19:05

Ve věku 67 zemřel Alfredo Pérez Rubalcaba, bývalý předseda španělských socialistů (PSOE) a vicepremiér ve vládě Josého Luise Zapatera. Kvůli úmrtí Rubalcaby zrušili přední představitelé vládních socialistů, včetně premiéra Pedra Sáncheze svůj program, aby uctili jeho památku. Informovala o tom španělská média.

19:15

Pražský magistrát s radnicí Prahy 1 zasáhnou proti replikám historických vozidel, která nabízí turistům vyhlídkové jízdy po metropoli. Místním vadí nadměrný hluk, zápach a zabraná parkovací místa. Praha nyní plánuje podepsat dohodu se sdružením provozovatelů, která jim nastaví přísnější pravidla a omezí počet vozů.

19:26

Izraelská vláda dnes zrušila zákaz Palestincům rybařit u pobřeží palestinského Pásma Gazy, který vydala v reakci na násilnosti ze začátku měsíce. Informoval o tom zpravodajský web Al-Džazíra s tím, že ze strany Izraele jde o první krok s cílem zachovat křehké příměří a zabránit novému konfliktu mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami.

19:37

Země skupiny sedmi nejvyspělejších ekonomik (G7) provedou na začátku června třídenní simulaci rozsáhlého přeshraničního hackerského útoku na finanční sektor. Oznámila to dnes francouzská vláda a tamní centrální banka. Cílem premiérového testu je poukázat na mezinárodní dopady případného útoku v podobném měřítku.

19:46

 

19:58

Čtyři američtí pasažéři výletní lodi Viking Sky, která se v březnu dostala do vážných potíží u norských břehů, žádají po vlastníkovi plavidla odškodné deset milionů dolarů (230 milionů korun). Na palubě lodi bylo celkem 1373 lidí, část z nich se musela z paluby za dramatických okolností evakuovat pomocí vrtulníků.

20:11

Případ muže podezřelého z hajlování na dubnové akci hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) v centru Prahy předala policie žalobci k vypracování návrhu na potrestání. Informovala o tom dnes na webu policejní mluvčí Andrea Zoulová.

20:20

Akcie Uberu zahájily první den obchodování na newyorské burze propadem až o téměř devět procent. Později ale ztrátu výrazně zmírnily a zhruba po hodině se obchodovaly kolem 44,35 dolarů za kus. To byl proti ceně z primární veřejné nabídky (IPO) 45 dolarů pokles přibližně o 1,5 procenta.

20:31

Pentagon převedl půldruhé miliardy dolarů (přes 34 miliard korun) na stavbu zdi na hranici s Mexikem. Její vybudování je jedním z hlavních politických priorit prezidenta Donalda Trumpa. Peníze měly být původně určeny na podporu afghánské armády a další vojenské projekty. 

20:43

 

20:52

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller se příští týden nedostaví na slyšení v právním výboru Sněmovny reprezentantů, kam byl pozván. Novinářům to dnes oznámil šéf výboru Jerrold Nadler. Mueller nedávno dokončil vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby ve Spojených státech. 

21:05

Soud na Srí Lance dnes schválil návrh na provedení testu DNA údajného vůdce teroristických útoků z velikonoční neděle. Test má potvrdit, zda se hlavní strůjce atentátů skutečně sám odpálil v hotelu Shangri-La v Kolombu. Informovala o tom agentura Reuters. Při útocích zemřelo více než 250 lidí.

21:18

Saúdskoarabská loď nenaložila ve Francii zbraně, pro které připlula. Humanitární organizace dodávku napadly u soudu s tím, že Saúdská Arábie je bude používat v Jemenu i proti civilistům, což je válečný zločin. Soud jejich námitky odmítl, loď přesto vyplula směrem ke Španělsku s prázdnou. Napsala to s odvoláním na úřední zdroje agentura Reuters. 

21:34

Venezuelská vláda dnes otevřela hranice s Brazílií a nizozemským ostrovem Aruba. Uzavřela je v únoru poté, co opozice oznámila, že chce přes hranice dostat do země dodávky potravin a léků. Vláda prezidenta Nicoláse Madura tehdy humanitární pomoc označila za americkou a kolumbijskou snahu o intervenci. 

21:51

Začalo mistrovství světa v ledním hokeji. Slováky nadchnul Pánik fintou v nájezdech přípravného zápasu proti Norsku, šampionátu se po 25 letech zúčastní i Britové, kteří čerpají inspiraci od hráčů pozemního hokeje.

 

22:05

Američtí demokraté by mohli osoby ignorující předvolání do Kongresu pokutovat až 25 000 dolary (přes 570 000 korun) denně. Novinářům ze serveru Axios to dnes ve Washingtonu řekl předseda výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb Adam Schiff. Vyměření pokuty umožňuje zákon, v praxi je ale takový postup zcela výjimečný.

22:23

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg přijal plány francouzské vlády podrobit sociální sítě přísnějšímu dohledu a posílit jejich odpovědnost. Po dnešním jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem Zuckergerg uvedl, že chystaná opatření by mohla posloužit jako model pro celou Evropskou unii. Informovala agentura AFP.

22:41

Rada bezpečnosti OSN dnes vyzvala všechny strany libyjského konfliktu ke klidu zbraní a mírovým jednáním. Informovala o tom agentura Reuters. Konflikt v Libyi trvá už několik let, v posledních týdnech se ale boje zintenzivnily a za měsíc si vyžádaly na čtyři stovky obětí.

22:49

Český tým zvítězil v úvodním zápase mistrovství světa v Bratislavě nad Švédy 5:2. Útočník Jakub Vrána debutoval v národním týmu dvěma góly, první vstřelil už po necelých dvou minutách. 

22:59

Řečtí poslanci dnes zamítli návrh na vyslovení nedůvěry levicové vládě premiéra Alexise Tsiprase, který podal sám šéf kabinetu. Vládu podpořilo 153 zákonodárců, 136 jich naopak hlasovalo pro její pád, uvedla agentura DPA. Tsipras vystavil celou svou vládu testu ve sněmovně poté, co opozice žádala odchod náměstka ministra zdravotnictví.

23:14

Americké regulační orgány dnes schválily záměr vytvořit novou burzu cenných papírů. Zprovoznit ji hodlá společnost Long-Term Stock Exchange (LTSE), která má podporu vlivných lidí ze Silicon Valley. Burza, která bude podle listu The Wall Street Journal (WSJ) 14. v USA, se zaměří na start-upy z technologického sektoru.

23:32

Americké akcie smazaly počáteční ztráty a nakonec zpevnily. Pomohl jim komentář ministra financí Stevena Mnuchina a následně i prezidenta Donalda Trumpa, že obchodní jednání s Čínou byla konstruktivní a že budou pokračovat. Pozornost k sobě ale poutal i debut akcií Uber, které po výrazném kolísání uzavřely s vysokou ztrátou. 

23:54

Americké akcie smazaly počáteční ztráty a nakonec zpevnily. Pomohl jim komentář ministra financí Stevena Mnuchina a následně i prezidenta Donalda Trumpa, že obchodní jednání s Čínou byla konstruktivní a že budou pokračovat. Pozornost k sobě ale poutal i debut akcií Uber, které po výrazném kolísání uzavřely s vysokou ztrátou. 

06:50

Na tankery v přístavu Usť-Luga na pobřeží Baltského moře se začala nakládat čistá ropa. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo energetiky. Na zlepšení kvality suroviny v ropovodu Družba se ale stále pracuje, situace by měla být v normálu ve druhé polovině května. 

07:15

Povstalečtí Húsíové se v sobotu začnou stahovat z přístavního města Hudajdá a dalších dvou klíčových přístavů v Jemenu, oznámila dnes OSN. Proces by měl trvat čtyři dny, tedy do úterý. Podle agentury AFP je to první krok k příměří dojednanému v prosinci na rozhovorech ve Švédsku.

07:30

Izraelské bezpečnostní složky při včerejších protestech u hraničního plotu mezi palestinským Pásmem Gazy a Izraelem zastřelily čtyřiadvacetiletého Palestince. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví v Gaze o tom dnes informovala televize Al-Arabíja.

07:42

Připomeňte si tři nejhezčí akce včerejšího prvního dne mistrovství světa v ledním hokeji, které se koná v Bratislavě.

07:59

Kolem 180 zemí světa se dnes v Ženevě dohodlo na právně závazném mechanismu pro zneškodňování plastového odpadu. Krok má zaručit, že obchod s plastovým odpadem bude transparentnější a lépe regulovaný a zároveň bezpečnější z hlediska lidského zdraví. Podle agentury Reuters je cílem kroku výrazné snížení množství plastového odpadu ve světových oceánech.

08:21

V Muzeu hl. města Prahy se dnes koná akce Den se Čtyřlístkem za účasti autora komiksu Jaroslava Němečka. Uskuteční se při příležitosti výstavy k 50. výročí vydání prvního čísla oblíbeného komiksu Čtyřlístek, kterou v muzeu otevřeli 8. května. V rámci Dne se Čtyřlístkem je pro rodiny s dětmi volný vstup do celého muzea.

jarvis_59df325e498e2987e19f75a7.jpeg

08:39

Kubánská vláda v pátek oznámila, že kvůli vážné ekonomické krizi v zemi spouští přídělový systém na kuřata, vejce, rýži, fazole, mýdlo a další nedostatkové základní produkty. S odvoláním na kubánskou státní tiskovou agenturu o tom informovala agentura AP.

08:56

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že nepovažuje čtvrteční severokorejský test dvojice raket středního doletu za porušení důvěry. V rozhovoru se serverem Politico Trump raketovou zkoušku KLDR podle agentury Reuters zlehčoval a označil ji za "standardní záležitost".

09:21

Francouzští poslanci v noci na dnešek po dlouhé debatě schválili kontroverzní návrh právního rámce pro pětiletou rekonstrukci pařížské katedrály Notre-Dame, kterou v dubnu poškodil požár. Norma řeší především otázku správy finančních darů na obnovu chrámu. Kritiku odborníků i opozice ale vyvolává její část, která dává vládě možnost v případně nutnosti obejít urbanistická, ekologická a památkářská pravidla nebo předpisy o veřejných zakázkách.

jarvis_5cbe11e5498ec24571f49a18.jpeg

09:42

Před deseti lety, 12. května 2009, bylo na pražském Hagiboru slavnostně otevřeno nové sídlo Rádia Svobodná Evropa. Rozhlasová stanice se do něj přestěhovala z budovy někdejšího Federálního shromáždění v centru města, kde sídlila od poloviny devadesátých let.

09:59

Počet ukradených kol v Česku loni sice opět klesl, hodnota odcizených kol ale dále vzrostla. Stále častěji se kradou dražší předem vytipované bicykly a elektrokola. Vyplývá to ze statistik ERV Evropské pojišťovny. Ročně jsou v ČR podle policejních statistik ukradena kola za téměř 100 milionů korun.

10:09

Přibývá dětí, které plní povinnou školní docházku v zahraničí nebo na zahraniční škole v Česku. Zatímco v aktuálním školním roce jich je 9274, před deseti lety byl jejich počet zhruba třiapůlkrát menší. Nejvíce dětí, které chodí na zahraniční základní školu, je z Prahy. Tvoří asi třetinu všech českých žáků v zahraničí. Vyplývá to ze statistik ministerstva školství.

jarvis_5b9144a2498eeeee3e6d4688.jpeg

10:15

Eileen Mackenová vyrůstala v sirotčinci v Dublinu a ve věku 19 let začala pátrat po své matce, kterou nikdy nepoznala. Hledání skončilo po více než 60 letech, když 103letou matku pro 81letou ženu našel odborník na genealogii. V dubnu se obě setkaly ve Skotsku, kde matka Elizabeth žije, informoval zpravodajský server BBC.

10:33

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu vydala v pátek další parlamentní obsílku, která má přinutit republikánskou vládu ke spolupráci na prošetřování údajných prohřešků prezidenta Donalda Trumpa, jeho poradců a příbuzných a jeho obchodních aktivit. Ministr financí Steven Mnuchin a šéf daňové správy IRS Charles Retting mají do týdne předat výboru pro státní příjmy Trumpova daňová přiznání za posledních šest let. V opačném případě demokraté hrozí žalobou.

10:51

Čínská policie rozbila gang padělatelů pevných disků. Zabavila přitom více než 210 tisíc disků vyráběných a prodávaných pod značkami jako Hewlett Packard Enterprise a IBM. Informovala o tom agentura Nová Čína. Police byla podle agentury překvapena rozsahem operací, v rámci kterých byly zaměstnány stovky lidí.

11:15

Maltská pobřežní hlídka v noci na dnešek zachránila 85 lidí z potápějící se dřevěné lodi a během dnešního dne je dopraví na břeh. Oznámila to maltská armáda, podle níž jde o migranty ze severní a východní Afriky. Na záchraně tonoucích se podílela loď Alan Kurdi, která patří německé neziskové organizaci Sea-Eye.

11:45

Podívejte se, kdo všechno se vystřídal na pozici nejlépe hodnocených celosvětových značek za posledních 19 let:

12:01

Hasiči zasahovali na letišti Dlouhá Lhota u Příbrami kvůli nouzovému přistání letadla s poškozeným podvozkem. Přistávací dráhu pokryli hasební pěnou, aby zabránili případnému požáru.

12:18

Ve věku 92 let zemřel ve čtvrtek v americkém Seattlu scénárista Alvin Sargent, dvojnásobný držitel Oscara, majitel prestižního Zlatého glóbu a britské ceny BAFTA.

12:39

Staněk plní zadání Hradu, hraje politickou hru, Zeman má s Fajtem problém, říká ředitel galerie DOX Válka:

 

12:59

Kávový gigant Tchibo slaví 70 let od svého vzniku. Firma, která vznikla v německém Hamburku, se rozrůstala postupně. Nejdříve fungovala jako zasilatelství, pak jako kavárna a nakonec jako obchod, v němž prodej pražené kávy zastupuje už jen jednu část byznysu. Podívejte se, jak rostla společnost, která je dnes hned v několika zemích lídrem trhu s praženou kávou.

13:22

Když před pěti lety odvysílal svou první relaci, nebyl sám se sebou spokojený. Tempo a zpravodajská dikce byly pro bývalého atleta tvrdým oříškem. Dnes na chyby vzpomíná vcelku pozitivně. "Jsem za ně rád, snažil jsem se poučit a vypracovat se," říká Roman Šebrle (44). V rozhovoru pro Aktuálně.cz mluví o práci v televizi, trendu běhání a své herecké miniroli v připravovaném velkofilmu Jan Žižka od režiséra Petra Jákla.

13:39

Útočník Dallasu Radek Faksa měl původně do dějiště MS v hokeji dorazit již dnes a být připraven na večerní zápas s Norskem. To ovšem padá. A kvůli odjezdu Patrika Bartošáka k porodu si možná poprvé na světovém šampionátu zachytá Šimon Hrubec.

13:59

Ještě celou sobotu a neděli na pražském výstavišti pokračuje veletrh Svět knihy, který začal tento čtvrtek. Už ho navštívily tisíce lidí. Mimořádný zájem byl v pátek o debatu s držitelkou Nobelovy ceny za literaturu Hertou Müllerovou a také o druhého nobelistu, peruánského rodáka Maria Vargase Llosu. Na jeho autogram někteří čekali skoro hodinu.

14:21

Nejbližší rodina se dnes v pražské Zbraslavi rozloučila se zesnulým hercem Luďkem Munzarem. Pietní akt rozsypání popele se konal na tamním hřbitově. Přítomni byli mimo jiné jeho dcera Barbora, vnučka Anna nebo zeť a herec Martin Trnavský. Filmový a divadelní herec Munzar zemřel 26. ledna po dlouhé těžké nemoci, bylo mu 85 let.

14:46

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) navrhuje zvýšit pokuty firmám za přestupky týkající vykazování emisí a nákupu povolenek v rámci evropského systému. Při nákupu velkého množství povolenek se podle MŽP firmám nyní vyplatí spíš zaplatit pokutu, než emise správně vykázat.

15:01

Parlamentí volby v Jihoafrické republice vyhrála současná vládní strana a jasný favorit voleb Africký národní kongres (ANC). Podle předběžných výsledků zveřejněných na internetových stránkách nezávislé volební komise získala 57,51 procenta hlasů, uvedla agentura Reuters. To je značný pokles ve srovnání s předchozími volbami v roce 2014, kdy získala 62 procent, a nejhorší výsledek strany od pádu režimu apartheidu před 25 lety.

15:15

Štafeta běžců na 4x100 metrů Zdeněk Stromšík, Jan Veleba, Jan Jirka a Dominik Záleský překonala na mítinku World Relays v Jokohamě časem 38,77 sekundy letitý český rekord. Kvarteto sprinterů ubralo pět setin z rekordního času svých předchůdců, kteří ho zaběhli na olympijských hrách v Mnichově v roce 1972.

15:22

Ukrajinský provozovatel ropovodů Ukrtransnafta obnovil transfer ropy k evropským klientům ropovodem Družba. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení společnosti.

15:36

Tenistka Barbora Strýcová získala na antukovém turnaji v Madridu druhý letošní titul ve čtyřhře a třetí společný se Sie Šu-wej z Tchaj-wanu. Pátá nasazená dvojice porazila ve finále podniku nejvyšší kategorie Premier Mandatory kanadsko-čínský pár Gabriela Dabrowská, Sü I-fan 6:3, 6:1.

15:53

Škody způsobené Bělorusku znečištěnou ropou v ropovodu Družba jsou obrovské a země očekává od Ruska odškodné. Prohlásil to dnes podle státní tiskové agentury Belta běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

16:12

Francouzský výrobce luxusního zboží LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton se dohodl se zpěvačkou Rihannou na vzniku nové módní značky. Ponese jméno Fenty podle zpěvaččina celého jména, které zní Robyn Rihanna Fentyová, a zahájí činnost ještě letos na jaře.

16:33

Proč je saúdský akciový trh tak atraktivní pro zahraniční investory?

 

16:47

Ve svém úvodním zápase na hokejovém MS porazili Dánové Francii 5:4 po samostatných nájezdech. Úspěšně vstoupili do turnaje také Švýcaři, kteří deklasovali Itálii 9:0.

17:06

Potyčky mezi policií a uprchlíky se dnes odehrály v uprchlickém zařízení v bavorském Řezně. Podle agentury DPA policisté zasahovali ve velkém počtu po úmrtí ženy v domově pro žadatele o azyl. Obyvatelé zařízení však po mužích zákona házeli kameny a jiné předměty.

17:23

Na pětihvězdičkový hotel v přístavu Gvádar na jihu Pákistánu zaútočila skupina neznámých ozbrojenců, bezpečnostní složky se je nyní snaží zneškodnit. Informovala o tom Reuters. Podle úřadů v provincii Balúčistán se podařilo většinu hostů hotelu dostat do bezpečí.

17:39

 

17:55

Tuniská pobřežní stráž dnes v mezinárodních vodách Středozemního moře zachránila 46 migrantů, kteří se dostali do potíží během plavby k evropským břehům. Informovala o tom agentura ANSA.

18:10

Vědci objevili v Číně nový druh dinosaura. Měl podivná křídla a vypadal jako netopýr.

18:23

Apple patří mezi společnosti, které cla na dovoz mezi Čínou a USA pocítí nejvíce. Většina produktů Apple se totiž kompletuje v Číně.

 

18:45

Kávový gigant Tchibo slaví 70 let od svého vzniku. Firma, která vznikla v německém Hamburku, se rozrůstala postupně. Nejdříve fungovala jako zasilatelství, pak jako kavárna a nakonec jako obchod, v němž prodej pražené kávy zastupuje už jen jednu část byznysu.

18:59

Bloomberg sestavil žebříček nejlepších a nejhorších leteckých společností pro rok 2019. Na předních příčkách se umístily Qatar Airways či American Airlines. Nejhůře dopadly například nízkonákladové aerolinky Ryanair a EasyJet.

 

19:14

Po celé Francii dnes opět vyšli do ulic příslušníci hnutí tak zvaných žlutých vest, účast na demonstracích je však podle prvních odhadů zatím velice nízká. Informovala o tom agentura AFP. Na demonstrace do Nantes a Lyonu dorazilo jen kolem 2500 lidí.

19:35

Tisícovky polských nacionalistů dnes ve Varšavě demonstrovaly proti americkému tlaku na Polsko, aby odškodnilo Židy, jejichž rodiny byly během holokaustu připraveny o majetek. Protestující se vydali k americké ambasádě, informovala agentura AP.

19:56

Němci po utrápeném výkonu porazili na MS v hokeji nováčka z Británie 3:1. Lotyšsko zvítězilo nad Rakouskem 5:2.

20:12

 

20:33

Policisté zadrželi dnes odpoledne v Praze - Řeporyjích čtyři cizince, kteří do Česka přicestovali v kamionu s ovocem. Odvezeni byli na služebnu cizinecké policie, kde se nyní zjišťují veškeré okolnosti k zadrženým.

20:46

Na veletrhu Svět knihy byl včera mimořádný zájem o držitele Nobelovy ceny za literaturu Maria Vargase Llosu. Na jeho autogram někteří čekali skoro hodinu. Prohlédněte si fotogalerii.

21:02

Na Pražském jaru bude dirigovat Alexander Vedernikov, někdejší hudební ředitel Velkého divadla v Moskvě. Když váhal, jestli tuto pozici přijmout, šel se poradit za otcem. "Řekl mi, že když odmítnu, budu si to celý život vyčítat," vzpomíná.

21:21

 

21:36

Trenér české hokejové reprezentace Miloš Říha chtěl na Mistrovství světa v Bratislavě pro svůj tým šatnu po Slovanu, tu ale dostali Rusové. Češi tak mají menší kabinu,ale za to z ní mají blíže na led. Podívejte se, jak si hráči šatnu vyzdobili.

21:52

"Je to úžasný stroj a poletí na Měsíc," řekl Bezos o modulu s názvem Blue Moon, jehož maketu představil. Robotický aparát bude schopen na měsíční povrch dopravit v nákladním prostoru až čtyři vozítka najednou nebo vzletový stupeň, s jehož pomocí budou moci z Měsíce odlétat lidé.

 

22:12

Dvě třetiny Čechů žijí ve vlastním bytě nebo domě, což je více než před deseti lety. Ceny bytů přitom neustále rostou. Podle společnosti Deloitte na konci loňského roku meziročně zdražily o desetinu. V porovnání s rokem 2009 se častěji staví garsonky a dvoupokojové byty. Podívejte se na infografiku.

22:33

Dav několika stovek lidí dnes vyšel do ulic venezuelského hlavního města Caracasu vyjádřit podporu parlamentu ovládanému opozicí. Podle agentury AP vůdce opozice Juan Guaidó shromážděné vyzval, aby pokračovali v kampani za sesazení socialistického prezidenta Nicoláse Madura.

22:36

Čeští hokejisté uspěli i ve druhém utkání na mistrovství světa, když v Bratislavě porazili ve skupině B Norsko vysoko 7:2. Po dvou gólech dali obránce Filip Hronek a útočník Michael Frolík. Oba si připsali i nahrávku.

22:48

Podle nejnovější zprávy Spojených národů je v současnosti ohrožen jeden milion živočišných druhů.

 

 

23:11

Finové ve svém druhém zápase na hokejovém MS udolali Slovensko 2:4. Zápas rozhodl osmnáctiletý finský talent Kaapo Kakko, když se v poslední minutě trefil do prázdné brány Slováků a završil tak svůj hattrick. 

23:33

V Tiraně dnes opět vyšly do ulic tisíce příznivců opozičních stran, kteří obviňují levicovou vládu premiéra Ediho Ramy z korupce a napojení na organizovaný zločin a žádají její demisi. Demonstranti před budovou vlády házeli světlice, dělbuchy a Molotovovy koktejly,

23:47

 

07:15
.

Z komunistického kádra kapitalistickým miliardářem: Martin Ulčák staví na nohy zbytky vítkovického průmyslového impéria.

07:32
07:48

Více než čtvrtina Čechů (27 procent) je ochotná na internetu sdílet své osobní údaje výměnou za to, že dostane něco zdarma. Dvě pětiny lidí by poskytly neznámému člověku za peníze kompletní přístup ke svým soukromým údajům. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kaspersky Lab.

08:06
08:24

Irsko vyhlásilo stav klimatické nouze, následovalo tak Británii. Kdo bude další? reaguje švédská aktivistka Greta Thunbergová

08:44
09:20
09:38

Fotbalisté Sparty zvítězili v druhém kole skupiny o titul ligové nadstavby nad Libercem 1:0 a zajistili si minimálně konečné třetí místo. Jablonečtí porazili Ostravu 2:0 a ve skupině o titul poprvé zvítězili. 

 

09:56
10:14

V katolických kostelech na Srí Lance se dnes uskutečnila první pravidelná nedělní mše od velikonočních teroristických útoků, při kterých zahynulo více než 250 osob.

10:32

Celkové výdaje na platy zaměstnanců státu loni vzrostly meziročně o víc než 20 miliard na 187 miliard korun. Zaměstnanci na výplatní listině státu si měsíčně polepšili v průměru o 3179 korun a pobírali v průměru 33 806 korun hrubého.

10:50

Tržby sítě ovocných barů a Salaterií Ugo se loni zvýšily o sedm procent, bez franšízového prodeje dosáhly 452 milionů korun, uvedl generální ředitel značky Marek Farník pro ČTK.

11:08
11:26

Energetická společnost ČEZ v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšila čistý zisk i tržby, vyplývá z vyjádření analytiků, které oslovila ČTK. Za první tři měsíce loni vykázala firma čistý zisk 7,3 miliardy korun při tržbách 45,4 miliardy korun.

11:44
12:02

Trhy již několik měsíců bojují s nedostatkem helia. Dodávky ze Spojených států jsou nízké a poptávka po tomto vzácném plynu se zvyšuje. Společnost Party City uzavřela 45 obchodů, mimo jiné kvůli nedostatku helia. To se ale nepoužívá jen v párty-baloncích, důležité je zvláště pro magnetické rezonance.

12:20

Předseda Pražské židovské obce a někdejší dlouholetý ředitel Památníku Terezín Jan Munk zemřel dnes ráno po dlouhé nemoci. Bylo mu 72 let. 

12:38
12:56

Strana pro brexit protiunijního politika Nigela Farage má v průzkumech víc preferencí než britští opoziční labouristé a vládní konzervativci dohromady. Pro Farageovu politickou formaci by hlasovalo 34 procent voličů, zatímco pro druhé labouristy 21.

13:14

Prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek řekl, že soběstačnost země ve výrobě vepřového masa se pohybuje mezi 36 až 38 procenty, u drůbežího je to 55 procent, u vajíček 60 procent a u mléka kolem 85 procent.

13:32
13:50

Ruská státní společnost Rosatom zvyšuje vývoz své technologie pro jaderné elektrárny do celého světa. Loni hodnota jejích nevyřízených objednávek činila 134 miliard USD. Na příští desetiletí má dohody na výstavbu 22 jaderných reaktorů v devíti zemích.

14:08
14:26

Předseda ČSSD a místopředseda vlády Jan Hamáček bude chtít po ministru kultury Antonínu Staňkovi (ČSSD) vysvětlení, proč dostal odvolaný ředitel Národní galerie Praha (NGP) Jiří Fajt nabídku zastávat post finančního ředitele NGP.

14:44
15:02

Seriál Černobyl připomíná, jakou hodnotu má pravda. Varuje nás, ať posloucháme vědce, říká švédský herec Stellan Skarsgard.

15:17

Stahování jemenských povstaleckých Húsíů ze tří přístavů, včetně důležitého přístavu Hudajdá, se první den uskutečnilo podle plánu. Oznámil to dnes šéf mise OSN Michael Lollesgaard. Celý proces stahování povstalců z přístavů začal v sobotu a měl by trvat čtyři dny, tedy do úterý. Jemenská vláda však stažení rebelů popírá a označila ho za frašku.

15:40

Převážně rodiny s dětmi se dnes sešly na náměstí Václava Havla v Praze, aby upozornily na klimatické změny a podle nich nečinnost českých politiků a velkých společností. Protestní akcí a následnou peticí chtějí požádat pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), radu a zastupitelstvo města, aby "bezodkladně vyhlásili klimatickou nouzi". Na piazzettu u Národního divadla dorazilo kolem dvou stovek dospělých a desítky dětí.

16:11
16:37

Při sobotním útoku ozbrojenců na luxusní hotel v pákistánském přístavním městě Gvádar zemřelo osm lidí. Informovalo o tom dnes vedení armády v provincii Balúčistán. Mezi mrtvými jsou tři útočníci ze separatistické Balúčistánské osvobozenecké armády (BLA), čtyři hoteloví zaměstnanci včetně člena ochranky a jeden voják. Pákistánský premiér Imrán Chán útok odsoudil a označil ho za teroristický čin.

16:59

Skupina útočníků dnes v západoafrické Burkině Faso přepadla katolický kostel a zabila při tom šest lidí včetně kněze. Informovala o tom agentura AFP. Podle francouzské rozhlasové stanice RFI do kostela po začátku mše vniklo asi 20 až 30 ozbrojených mužů, kteří začali střílet po věřících.

17:23

Kolem 200 lidí přišlo dnes v Letech na Písecku, kde za války stál koncentrační tábor, uctít památku obětí romského holokaustu.

17:39

Velkou cenu Španělska vyhrál obhájce titulu Lewis Hamilton před týmovým kolegou Valtterim Bottasem. Stáj Mercedes díky nim vylepšila rekordní vstup do sezony, když její vozy obsadily první dvě příčky i v pátém závodě nového ročníku.

17:59

Muži v západoafrické Guineji smějí napříště praktikovat mnohoženství jen v případě, že jim to při sňatku výslovně odsouhlasí jejich první manželka. Tuto revoluční změnu v rodinném právu odhlasovali tento týden poslanci.

18:20

Fotbalisté Manchesteru City zvítězili v závěrečném 38. kole anglické ligy v Brightonu 4:1 a obhájili mistrovský titul. Domácí soutěž ovládli počtvrté za posledních osm sezon a celkově pošesté.

18:42

Fotbalisté Ajaxu Amsterodam porazili v předposledním 33. kole nizozemské ligy 4:1 Utrecht a výrazně se přiblížili zisku mistrovského titulu. Pomohlo jim k tomu zaváhání konkurenčního PSV Eindhoven, který prohrál 0:1 na hřišti Alkmaaru.

19:10

Ulicemi Bruselu dnes prošel protestní pochod, jehož účastníci belgickou vládu vyzývali, aby se začala důkladněji zabývat bojem za sociální spravedlnost a ochranu klimatu. Podle agentury AFP se demonstrace zúčastnilo kolem 15 tisíc lidí.

19:35

Při jízdě na lyžích se na severu Švédska zabil člen České asociace horských vůdců (ČAHV) a instruktor lyžování. Sdružení dnes informovalo, že třiačtyřicetiletý Antonín Volk zemřel v pátek při aktivitě zvané heliskiing, při níž lyžař sjíždí horu, na kterou se nechal přepravit vrtulníkem.

19:59

Izrael už plánuje příští podobu nového městečka, které se má začít brzy stavět na Golanských výšinách a bude pojmenováno po americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi. Základní kámen nové obce má být položen 10. června.

20:25

Fotbalisté Slavie porazili v druhém kole nadstavby první ligy v přímém souboji o titul Plzeň třemi góly v posledních deseti minutách 3:1. Pražané zvýšili svůj náskok na druhou Viktorii na pět bodů a přiblížili se k mistrovskému primátu. Červenobílým stačí ve zbylých třech zápasech soutěže uhrát bez ohledu na výsledky Západočechů aspoň čtyři body.

21:00

Soud nepotrestá fotbalistu Tomáše Řepku za dlouhodobé neplacení výživného na syna z prvního manželství, trestní stíhání bylo zastaveno. Zjistil to server iDNES.cz z databáze soudních rozhodnutí. Řepka bývalé ženě dlužil téměř milion korun. Bývalý fotbalový reprezentant už dříve dostal v jiných kauzách 30 měsíců vězení.

21:25

Ulicemi belgických Antverp dnes prošel protestní pochod proti násilí na ženách, do nějž se zapojilo přes 15 tisíc lidí. Organizátoři jej svolali kvůli nedávné vraždě 23leté studentky, kterou podle policie zřejmě spáchal muž odsouzený za znásilnění.

21:45

Libyjská pobřežní stráž zadržela v noci na dnešek ve Středozemním moři dva gumové čluny s téměř 150 migranty mířícími do Evropy, včetně žen a dětí. Uvedla to agentura AP. Všichni se vrátili zpět na libyjské území.

22:08

Vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó v rozhovoru s britským deníkem The Guardian obvinil autoritářského socialistického prezidenta Nicoláse Madura ze zasévání strachu mezi opoziční předáky, kteří se pokusili o jeho sesazení. Podle Guaidóa se Maduro uchyluje ke státnímu terorismu.

22:35

Bývalý německý cyklista Danilo Hondo se v rozhovoru pro televizní stanici ARD přiznal, že v minulosti vyzkoušel krevní doping. Hondo v pořadu prozradil, že v roce 2011 vyhledal pomoc německého sportovního lékaře Marka Schmidta, a manipulaci s vlastní krví označil za největší chybu svého života. Jeho zpověď ho dnes stála místo trenéra švýcarské reprezentace, vedení svazu ho s okamžitou platností propustilo.

22:59
06:42

Srílanská vláda dnes oznámila, že dočasně blokuje některá sociální média a komunikační aplikace, například facebook a WhatsApp. Reagovala tím na násilnosti namířené proti muslimům, které vyvolaly teroristické útoky na kostely a hotely z 21. dubna, při nichž islamisté zabili přes 250 lidí.

06:56

Po dni zápasového volna budou dnes čeští hokejisté hájit na mistrovství světa v Bratislavě stoprocentní bilanci proti Rusku. Rovněž sborná má po úvodních dvou zápasech na kontě šest bodů a vzájemný duel může sehrát zásadní roli v tabulce skupiny B.

07:08

Do jisté míry jsme výjimečné, máme stejné cíle a ambice, chtěly jsme do Ameriky, nedovedly jsme si představit studovat jen matematiku, baví nás hodně předmětů. Byly jsme nadšené koncentrací chytrých lidí na Stanfordu, říkají sestry Barbora a Sára Davidovy.

 

07:20

Už potřetí budou dnes lidé v Praze, Brně a dalších městech protestovat proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO). Akci pořádá iniciativa Milion chvilek pro demokracii, která požaduje demisi Benešové a jmenování nezávislého ministra. 

07:32

ČSSD vládě 20. května navrhne, aby zvýšený rodičovský příspěvek dostaly všechny rodiny, které budou mít k 1. lednu 2020 na rodičovskou nárok. Budou ho čerpat podle věku dítěte, důležité také bude nastavení rodičovského příspěvku

07:44

Vyhoření se může objevit kdykoliv, na věku nezáleží. Během kariéry jej zažije téměř třetina lidí, mluvit o tom ale nechtějí.

07:56

Vítejte na hřbitově aplikací: Odešlo ICQ, Flickr a téměř vše ovládá Facebook s Googlem. Mezi nejvýraznější technologické vynálezy, které změnily moderní historii, patří sociální sítě...

08:08

Podnikání v číslech: Loni v Česku zkrachovalo přes pět tisíc podnikatelů. Je to nejméně od roku 2013.

08:20

O psychických problémech se mezi mladými nemluví, říká budoucí lékařka Kubičková. Založila tak iniciativu s cílem snížit riziko vyhoření.

08:32

Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) měla v letech 2015 až 2017 nedostatky v evidenci pojištěnců a nárokovala platby za již zemřelé klienty, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). 

08:44

Venezuelský generál vyzval armádu, aby povstala proti prezidentu Nicolásovi Madurovi, který se díky podpoře vojska drží u moci navzdory hospodářskému kolapsu této jihoamerické země. 

08:56
09:08

 

09:20

Čeští florbalisté porazili ve finále juniorského mistrovství světa v kanadském Halifaxu Švédsko 8:2 a získali premiérový titul. Tým kouče Jiřího Jakoubka překonal výsledek z roku 2007, kdy dosáhla devatenáctka ve švýcarském Kirchbergu na stříbro.

09:32

Zánik biodiverzity společně s klimatickou změnou zásadně ovlivní život na Zemi, tak jak ho známe, shodují se vědci z celého světa.

09:44

Spor o vztah Poláků k církvi před eurovolbami posílí vládní stranu. Opozice se tématu zalekla.jarvis_5cd83de6498e11e9df09b854.jpeg

09:56
10:08

Počet mateřských škol se za posledních deset let zvýšil o desetinu a množství jejich tříd asi o čtvrtinu. Do školek nyní chodí asi 364 tisíc dětí, asi o pětinu víc než před 10 lety. Počet dvouletých ve školkách se zvedl zhruba o tři čtvrtiny na 45 374.