On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
18:19

Rusko se rozhodlo rozmístit na anektovaném Krymu strategické bombardéry Tu-22M3 schopné nést jaderné rakety. Agentuře RIA Novosti to dnes řekl senátor Viktor Bondarev, bývalý vrchní velitel ruského letectva. Přemístěním letounů prý Moskva reaguje na budování systému protiraketové obrany USA v Rumunsku.

18:28

Předseda neparlamentní Strany nezávislosti České republiky František Matějka nabídl Václavu Klausovi mladšímu spolupráci v květnových volbách do Evropského parlamentu. Zatím neví, zda ji Klaus přijme. Matějka to řekl na dnešní tiskové konferenci. 

18:37

Česká měna dnes posílila k euru o tři haléře na 25,61 Kč/EUR, příliš tak nereagovala na růst výrobních cen ani na vyjádření z České národní banky. K dolaru koruna zpevnila také o tři haléře na 22,59 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

18:47
18:56

Francouzský úřad pro bezpečnost civilního letectví (BEA) dnes potvrdil "jasné podobnosti" mezi leteckým neštěstím v Etiopii, při němž předminulý týden zahynulo všech 157 lidí na palubě letounu Boeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines, a havárií letounu stejného typu indonéských aerolinek Lion Air loni v říjnu.

19:06

Ministerstvo obrany do roku 2024 rozhodne, zda armádě pořídí bojové vrtulníky, nebo je nahradí drony. O rok později padne rozhodnutí, zda se zvýší počet stíhacích letounů. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu pro obranu do roku 2035, který dnes schválila vláda.

19:15

Ceny ropy dnes vzrostly na základě signálů, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) prodlouží dohodu o omezování těžby. Brzdou cen je ale zvyšování těžby ropy ve Spojených státech.

19:25

Poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko, kteří minulý týden vystoupili z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), budou ve volbách do Evropského parlamentu na kandidátce euroskeptické Alternativy pro Českou republiku. Volný to dnes řekl ČTK.

19:34
19:44

Důchody by se měly od ledna zvýšit průměrně o 900 korun. Od příštího roku se také zvýší rodičovský příspěvek na 300 000 korun z nynějších 220 000 korun, bude to ale platit pouze pro nově narozené děti. Dnes se na tom shodly vládní ANO a ČSSD. 

19:53

Sedmatřicetiletý Turek Gökmen Tanis podezřelý ze střelby v tramvaji v Utrechtu, při které dnes zahynuli tři lidé a pět dalších utrpělo zranění, byl zadržen. Na tiskové konferenci to oznámila nizozemská policie. Zároveň zdůraznila, že motiv jeho činu je nadále nejasný.

20:03

Ruský prezident Vladimir Putin se podivil finanční nouzi, která prý krymským Židům brání v dostavbě synagogy v Sevastopolu. Šéf Kremlu dnes anektovaný poloostrov navštívil při příležitosti pátého výročí jeho násilného připojení k Rusku.

20:12

Turecko a Írán dnes podnikly společnou operaci proti ozbrojencům ze zakázané turecké Strany kurdských pracujících a její íránské odnože Strany svobodného života Kurdistánu. Prohlásil to dnes turecký ministr vnitra Süleyman Soylu. Nejmenované zdroj z íránské vlády vzápětí společnou akci popřel, informovala íránská agentura Fars.

20:22
20:31

Akcie americké strojírenské společnosti Boeing zůstávají pod tlakem kvůli dvěma nehodám letounů 737 MAX. Na newyorské burze dnes ztrácejí více než dvě procenta.

20:41

Francouzský premiér Édouard Philippe dnes oznámil, že vláda v reakci na nové násilnosti během sobotních protivládních protestů takzvaných žlutých vest propustí šéfa pařížské policie. Zakáže rovněž demonstrace v oblastech, kde dříve nejvíce řádili vandalové, jakmile se ukáže, že jsou radikálové opět na místě a chystají se ničit, uvedl Philippe.

20:50

Irská nízkonákladová letecká společnost EasyJet se stáhla z jednání o záchraně problémových italských aerolinek Alitalia. Budoucnost italského podniku tak zůstává nejistá, a to pouhé dva týdny před vypršením vládního termínu pro jeho záchranu, píše agentura Reuters.

21:00
21:10

Londýn oficiálně požádá Evropskou unii o odklad brexitu ještě před unijním summitem 21. a 22. března, oznámil dnes v parlamentu zástupce britské vlády Kwasi Kwarteng. Premiérka Theresa Mayová se podle něj obrátí písemně na předsedu Evropské rady Donalda Tuska.

21:20

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se dočkal kritiky za to, že na předvolebních mítincích ukazoval části z videozáznamu střelby ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, napsal dnes zpravodajský server BBC. Podle opozice a dalších kritiků video zneužil k získání politických bodů před nadcházejícími regionálními volbami.

21:30

Státní zástupce nemůže použít jako důkaz odposlechy lobbisty Ivo Rittiga a dalších obžalovaných v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik. Rozhodl o tom Městský soud v Praze, uvedla dnes Česká televize. Soud rozhodnutí zdůvodnil tím, že odposlechy byly pořízeny pro jiný případ, a to údajnou korupci kolem bývalého státního zástupce Libora Grygárka.

21:40
21:50

Americké státy Nebraska a Iowa zasáhly rozsáhlé záplavy, které odřízly od světa jadernou elektrárnu, zaplavily velkou část důležité letecké základny a nejméně tři lidi připravily o život. Oznámily to dnes místní úřady. V obou státech byl vyhlášen stav nouze.

22:00

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes vyjádřila naději, že inflace v eurozóně brzy dosáhne cílové úrovně Evropské centrální banky (ECB), která tak bude moci zahájit zvyšování úrokových sazeb. Merkelová svým prohlášením reagovala na stížnosti, že nízké úroky mají negativní dopad na střadatele a penzijní fondy, napsala agentura Reuters.

22:10

Evakuace slabých a chudých ze syrského Baghúzu Islámský stát (IS) neoslabí. V nahrávce to sdělil mluvčí teroristické organizace abú Hasan Muhádžir. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Baghúz, který se nachází na východě Sýrie, je poslední baštou IS v obývané části země. 

22:20

Dva výbory Sněmovny reprezentantů USA ovládané demokraty požádaly federální vyšetřovatele, aby se zabývali případem jedné ze sponzorek politické kampaně prezidenta Donalda Trumpa, která je údajně zapletena do obchodů s lidmi.

22:30

Hlavní americké akciové indexy dnes posílily, jejich výraznějšímu růstu však zabránil pokles cen akcií strojírenské společnosti Boeing a internetové firmy Facebook. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,25 procenta a obchodování uzavřel na 25.914,10 bodu.

22:40

Nová vlna kritiky se snesla na německého fotbalistu Mesuta Özila, který se před několika dny opět sešel s tureckým prezidentem. Už jeho loňské setkání s Recepem Tayyipem Erdoganem se přitom nesetkalo v Německu s pochopením a záložník FC Arsenalu následně skončil v národním týmu.

22:52

Prezident Vladimir Putin dnes v rámci ruského oslavování pátého výročí anexe Krymského poloostrova spustil na plný výkon dvě tamní elektrárny. Za okupaci a mezinárodně neuznané připojení ukrajinského území v roce 2014 stihly Rusko sankce uvalené Spojenými státy a Evropskou unií.

23:04

Umělci přemalovávají Lennonovu zeď

 

23:16

Zástupci vůdce venezuelské opozice Juana Guaidóa získali kontrolu nad třemi budovami diplomatického zastoupení Venezuely ve Spojených státech. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na Guaidóova vyslance v USA Carlose Vecchia. Venezuelské ministerstvo informací dosud věc nekomentovalo.

06:35

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová dnes řekla, že udělá vše pro to, aby útočník na mešity nedostal prostor šířit své rasistické názory. Zároveň zdůraznila, že jeho jméno nevysloví a slávu mu nedopřeje. Muž, který je obviněn z vraždy 50 lidí na Novém Zélandu, se rozhodl u soudu hájit sám.

06:51

Brněnská společnost Zoner software loni zvýšila tržby o 22 milionů korun na 155 milionů a ze ztrátového hospodaření se dostala do zisku 13,3 milionu korun, což je nejlepší výsledek za posledních pět let. Společnost nabízí zákazníkům internetové a softwarové služby na určitá období.

07:09

Venezuelský generál Carlos Rotondaro, který čelí sankcím Spojených států, uprchl do Kolumbie a v televizním rozhovoru označil vládu prezidenta Nicoláse Madura za neschopnou a zkorumpovanou. Zároveň generál uznal vůdce venezuelské opozice Juana Guaidóa jako prozatímního prezidenta.

07:27

Německý Lynx, tedy Rys, je jedním ze čtyř bojových vozidel pěchoty, které by si mohla vybrat česká armáda. Ta chce v největším tendru své historie vybrat za 53 miliard korun 210 vozidel.

 

07:40

Americké úřady čelí kritice za schválení Boeingu 737 Max. Část bezpečnostní analýzy vypracoval sám výrobce, který tlačil na rychlé povolení. Tento typ letadla havaroval dvakrát za posledních několik měsíců. Od minulého týdne tato letadla dočasně kvůli zákazu a doporučení výrobce nelétají.

07:58

Kaskadér nesmí být voňavka, na bolest jsem zvyklá, nádor na mozku ignoruju, říká nejstarší kaskadérka Hanka Dvorská.

 

08:09

Počet obětí záplav a sesuvů půdy v nejvýchodnější indonéské provincii Papua vzrostl na 89 a další desítky lidí se pohřešují. Katastrofální povodně oblast postihly po bouřkových deštích, jež se přehnaly přes místní pohoří Kyklopy, které vesničané z velké části odlesnili.

08:21

Apple ukázal, že na iPadech už moc nezáleží, nové modely představil jen tak mimochodem. Nové verze iPadu mini a iPadu Air s výkonnějšími procesory A12 Bionic dohánějí výkonem poslední generaci iPadů Pro, ale to z uživatelského pohledu nejsou největší změny. 

08:30

Čistý zisk ČEZ loni meziročně klesl o 45 procent na 10,5 miliardy korun. Tržby energetického giganta loni činily 184,5 miliardy korun a meziročně stouply reálně o téměř 11 miliard korun.

08:42
08:53

Horské službě v letošní zimní sezoně vzrostl počet zásahů o dvě procenta. Záchranáři od loňského 1. prosince do pondělí 18. března měli 7158 zásahů, v minulé zimě za stejnou dobu to bylo 7009 zásahů. Na českých horách bylo letos více sněhu i lidí. 

09:05

Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor a její sesterská společnost Kia Motors investují 300 milionů dolarů (6,8 miliardy korun) do indického provozovatele alternativní taxislužby Ola. Podle listu Financial Times investice firmě Ola pomůže v konkurenčním boji s americkým rivalem Uber.

09:16
09:27

Ministerstvo financí v rámci třetí emise dluhopisů nabídne i speciální protiinflační dluhopis. Jeho výnos bude přesně kopírovat vývoj spotřebitelských cen, a navíc bude navýšen o 0,5 procentního bodu ročně. Novinka bude výhodná pro konzervativní investory.

09:39

Tuzemská literatura bude v centru pozornosti letošního knižního veletrhu v Lipsku, který začíná ve čtvrtek. Jako hlavní host na něm Česko představí přes 70 nových překladů své literatury a osobně více než 50 autorek a autorů.

09:51
10:00

Syrské demokratické síly podporované Spojenými státy dnes oznámily, že při obléhání poslední enklávy Islámského státu v Sýrii zajaly 157 "zkušených teroristů", většinou občanů cizích států. Informovala o tom agentura Reuters.

10:09

V Itálii se rozhořela bitva o osud lodi, která v pondělí u libyjského pobřeží zachránila 49 migrantů v nouzi a nyní kvůli nebezpečným podmínkám na moři žádá o povolení pasažéry vylodit na ostrově Lampedusa. Plavidlo neziskové iniciativy Mediterranea neuposlechlo zákaz a nyní kotví asi dva kilometry od pobřeží.

10:17

Hokejisté Tampa Bay získali poprvé v historii Prezidentovu trofej pro nejlepší tým základní části NHL. Prvenství si zajistili díky pondělní výhře nad Arizonou 4:1. Lightning mají na kontě 116 bodů ze 73 zápasů a náskok 21 bodů před druhým Calgary i třetím Bostonem.

10:26

 

10:34

Kmenové buňky se obnovují v růstových zónách kostí stejně jako v krvi či kůži. Objev této jejich funkce může do budoucna zlepšit léčebné postupy nebo snížit růstové poruchy u dětí. O výzkumu publikovaném v časopise Nature informovala Akademie věd ČR, jejíž členka Mária Hovořáková se na něm podílela.

10:42

Na přelomu března a dubna začne demolice budov komplexu Transgas na pražské Vinohradské třídě. Uvedl to dnes Jakub Verner ze společnosti HB Reavis, která budovy vlastní.

10:51

Americký herec Peter Fonda, který měl být hostem 26. ročníku Mezinárodního filmového festivalu - Febiofest, dnes ze zdravotních důvodů zrušil svoji plánovanou návštěvu České republiky.

11:01

 

11:10

Předseda Japonského olympijského výboru Cukenazu Takeda, který je vyšetřován kvůli podezření z korupce v souvislosti s volbou Tokia pořadatelem olympijských her v roce 2020, v červnu po vypršení mandátu funkci opustí. Zároveň rezignuje na členství v Mezinárodním olympijském výboru.

11:22

Při archeologických vykopávkách objevili archeologové ve Fulneku na Novojičínsku středověký hřbitov se 14 zachovalými hroby z 13. a 14. století.

11:31

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání upozornila Českou televizi, že odvysíláním loňského pořadu Zprávičky na dětském kanálu ČT:D porušila vysílací zákon. Pořad se týkal školáků v Palestině a rada kvůli němu obdržela několik stížností.

11:43

 

11:55

Nová autorskoprávní směrnice může kvůli svým nákladům zdražit on-line služby. Kvůli novým povinnostem, které směrnice přináší všem uživatelům cizích děl, a také kvůli přísnější kontrole obsahu ze strany sociálních sítí, nejspíš firmám přibude administrativa spojená s marketingem a on-line prezentací.

12:04

Okamura měl v květnových volbách do Evropského parlamentu kandidovat za své hnutí, aby ho podpořil. Hnutí však nyní uvedlo, že Okamura nakonec na kandidátní listině figurovat nebude. V případě zvolení by totiž automaticky přišel o post českého poslance a tak i funkci místopředsedy sněmovny.

12:16

ČEZ má dalšího zájemce o svá bulharská aktiva. Na dnešní tiskové konferenci k loňským výsledkům firmy to řekl místopředseda představenstva firmy a ředitel divize nová energetika a distribuce Tomáš Pleskač. Jméno uchazeče neuvedl. O dalším postupu má být podle něj jasno v dubnu.

12:27

Většina českých zaměstnanců by vedle hojně diskutované zkrácené pracovní doby přivítala osobní volno přímo v pracovní době. Třetina dotázaných by hodinu volna strávila aktivně, nejčastěji sportem nebo procházkou. Podobný počet lidí by preferoval klid a odpočinek.

12:38

 

12:49

Sopka Popocatépetl znepokojila v pondělí obyvatele v okolních obcích svou silnou explozí. Výbuch, při němž létaly žhavé kusy horniny až dva kilometry daleko, označil mexický varovný systém SkyAlert jako nejsilnější explozi této sopky za několik posledních let.

13:00

RegioJet potřebuje do poloviny prosince sehnat 30 strojvedoucích a celkem 160 zaměstnanců, aby dokázal zajistit provoz na rychlíkové lince z Brna do Bohumína v závazku veřejné služby, řekl dnes na tiskové konferenci majitel dopravce Radim Jančura.

13:11

Chaos, který Velká Británie zažívá kvůli plánovanému odchodu z Evropské unie, má vliv i na jména zvířat. Francouzská ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová přejmenovala svého kocoura na "Brexit".

13:22

 

13:33

Téměř pětinu komunálního odpadu v Praze tvoří biologicky rozložitelný odpad. Tento odpad, který by bylo možné využít k výrobě kompostu, tak končí ve spalovně. Sdělily to Pražské služby, které zajišťují v hlavním městě svoz odpadu. 

13:41

Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi ve čtvrtém čtvrtletí více než ztrojnásobil čistý zisk na 1,85 miliardy jüanů (více než šest miliard korun). Oznámila to dnes firma. Zisk tak překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali na 1,7 miliardy jüanů.

13:50

Průměrná cena ojetin pořizovaných na úvěr se za posledních pět let zvýšila o 43 procent na téměř 266 tisíc korun. Podobným tempem rostla výše splátky a akontace. Vyplývá to z údajů největší tuzemské prodejní sítě ojetin AAA Auto.

13:58

 

14:07

Čtyři lidé z Opavska se nakazili brucelózou, která byla na území České republiky před 60 lety vymýcena. Všichni se nakazili loni o dovolené v Arménii, když u místních pili kozí mléko. Infekce se na člověka přenáší ze zvířat, napadá hlavně játra a způsobuje depresivní stavy.

14:15

Ministerstvo financí poslalo k připomínkám návrh zákona, kterým s mění některé daňové zákony. Většinou jde o technické změny související se změnami na úrovni EU. Vyplývá to z informací na vládních internetových stránkách. Zákon by měl být účinný od roku 2020.

14:24

Tibetský duchovní vůdce dalajlama prohlásil, že po jeho smrti by mohl být jeho nástupce nalezen v Indii. Nositel Nobelovy ceny za mír z roku 1989 také v pondělním rozhovoru s agenturou Reuters varoval, že jakýkoli jiný nástupce jmenovaný Čínou nebude respektován.

14:33

 

14:41

14:52

Z rukou humanoidního robota Peppera si v pátek převezmou vysokoškolské diplomy absolventi Fakulty informačních technologií Českého vysokého učení technického v Praze. Na slavnostní ceremoniál v Betlémské kapli připravovali programátoři robota od loňského podzimu.

15:02

Uživatelé Facebooku mohli v pátek zhlédnout děsivých 17 minut střelby v novozélandských mešitách v reálném čase. Po ukončení přenosu trvalo ještě dalších 12 minut, než byla sociální síť na video upozorněna a zablokovala ho. Nyní čelí kritice od firem i politiků.

15:11

Senátní imunitní výbor zastavil disciplinární řízení se senátorem Ivem Valentou (za soukromníky). Důvodem bylo podezření ze střetu zájmů kvůli vlastnictví médií. Výbor dospěl k závěru, že zákaz vlastnění médií se na Valentu nevztahuje, neboť se senátorem stal ještě před přijetím přísnějších pravidel.

Majitel deníku Pravda Ivo Valenta

15:22

 

15:30

Slovensko loni udělilo azyl nejmenšímu počtu cizinců od vzniku státu v roce 1993. Loni slovenské úřady přiznaly azyl jen pěti žadatelům, v předchozím roce vyhověly 29 žádostem. Vyplývá to z údajů slovenského ministerstva vnitra. Slovensko nepatří v EU k cílovým zemím migrantů.

15:38
15:47

Elektrárenská společnost ČEZ chce do konce letošního roku propustit asi 500 lidí, ušetří tak asi půl miliardy korun. Desítky lidí odešly už na začátku roku, uvedl server Lidovky.cz.

 

15:55
16:06

Místopředseda německého Spolkového sněmu a liberální Svobodné demokratické strany (FDP) Wolfgang Kubicki se domnívá, že velvyslanec USA v Berlíně by měl být odvolán a poslán domů. Důvodem rozhořčení opozičního politika je kritika, kterou americký velvyslanec Richard Grenell podrobil návrh německého rozpočtu na obranu.

16:15

Režim venezuelského autoritářského prezidenta Nicoláse Madura zamezoval distribuci léků, které skladoval a rozděloval je až před volbami, aby si tak koupil hlasy voličů. Řekl to v pondělí v rozhovoru s kolumbijskou televizí NTN24 venezuelský generál Carlos Rotondaro, který stál deset let v čele venezuelského úřadu sociálního zabezpečení (IVSS) a který před necelými třemi týdny utekl do Kolumbie.

16:24

Jsem proud vědomí, roztěkaný a fluidní, realita je taková, jak ji vnímáte, jméno u každého je jen nálepka. Když zavřu oči, potkám kohosi, kdo pozoruje můj příběh. Ve svých stand-upech se snažím lidem ulevit, tím, že jim říkám, že jsou úplně sami, věřím, že je to ozdravné, říká Jiří Charvát, bloger a stand-up performer.

 

16:33

Prestižní Abelovu cenu za matematiku letos poprvé získala žena - americká matematička Karen Keskullaová Uhlenbecková. Oznámili to dnes pořadatelé z norské akademie věd. Ti ocenili 76letou profesorku texaské univerzity v Austinu mimo jiné za její průlomovou práci v oblasti geometrické analýzy a parciálních diferenciálních rovnic.

16:44

Nejvyšší soud Spojených států dnes podpořil pravomoc administrativy prezidenta Donalda Trumpa zadržovat i po odpykání trestu neomezeně dlouhou dobu migranty, kteří čekají na deportaci. Agentura Reuters verdikt soudu označila za vítězství Trumpa, který je zastáncem přísných přistěhovaleckých pravidel.

16:52
17:00

Pražská muslimská obec se distancovala od vyjádření svého nového předsedy Leonida Kušnarenka, který ve videu zveřejněném na svém facebookovém profilu nabídl členům obce pomoc s vyzbrojením. Organizace na sociální síti uvedla, že jakákoliv prohlášení Kušnarenka jsou soukromá a nereprezentují názory muslimů žijících v České republice. Kušnarenkův vzkaz odsoudil ministr vnitra Jan Hamáček. Předpokládá, že se do věci vloží policie.

17:09
17:18

Pro letošní volby do Evropského parlamentu přihlásilo své kandidáty na ministerstvu vnitra 40 uskupení. Je jich o jedno více než při eurovolbách před pěti lety. Lhůta pro předkládání kandidátních listin skončila dnes v 16:00. Počet uchazečů by se mohl ještě zvýšit, pokud některá kandidátka byla doručena na jinou než pankráckou podatelnu ministerstva vnitra a jeho volební odbor ji zatím neobdržel.

17:27

V oblasti Turkana na severozápadě Keni zemřelo hlady deset lidí. Místní obyvatelé tvrdí, že politici tamní situaci podceňují, podle vlády ale nejde o nic výjimečného. V Turkaně čelí hladu 1,1 milionu lidí, píše BBC. K situaci v Turkaně vznikl na twitteru hashtag #WeCannotIgnore, kde jsou zdokumentovány případy podvyživených, zesláblých lidí.

 

17:36

Papež František dnes odmítl přijmout rezignaci francouzského kardinála, jehož soud v Lyonu na počátku měsíce shledal vinným z toho, že zatajoval sexuální zneužívání nezletilých jiným duchovním. Osmašedesátiletý Philippe Barbarin, nejvýše postavený francouzský duchovní, který se zapletl do skandálu sexuálního zneužívání uvnitř francouzské katolické církve, se proti rozhodnutí soudu chystá odvolat. František své rozhodnutí hájil presumpcí neviny.

17:45
17:55

Hnutí SPD dnes vyloučilo ze svého poslaneckého klubu poslance Lubomíra Volného, Mariana Bojka a Ivanu Nevludovou. Všichni tři poslanci zvolení v Moravskoslezském kraji minulý týden oznámili odchod z SPD a vstoupili do nově založeného hnutí Jednotní Alternativa pro Patrioty. SPD dnes v tiskovém prohlášení opětovně vyzvalo trojici poslanců ke složení mandátů, všichni to už dříve odmítli.

18:06

Šéfové států a vlád 27 zemí Evropské unie budou na summitu ve čtvrtek při případném rozhodování o britské žádosti o odsunutí data brexitu potřebovat od Londýna konkrétní plán toho, k čemu by měl takový odklad sloužit. Novinářům to dnes po jednání členských zemí, které se přípravou klíčové schůzky zabývalo, řekl šéf unijního vyjednávacího týmu pro brexit Michel Barnier.

Britský ministr pro brexit David Davis navštívil ČR, 2018.

18:15
18:26

Spojené státy vážně zvažují možnost členství Brazílie v NATO nebo jinou možnou formu aliance. Při setkání s brazilským prezidentem Jairem Bolsonarem to dnes v Bílém domě řekl prezident USA Donald Trump. Konstatoval, že Washington rovněž podporuje zájem Brazílie o členství v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), v níž je mimo jiné členem i Česko.

Přímý přenos: Oslavy 20. výročí vstupu do NATO

18:35
18:44

Iniciátor politického hnutí List, mediální podnikatel Jaromír Soukup, se nechystá být jeho předsedou a neplánuje za něj ani kandidovat ve volbách. Soukup to dnes uvedl v tiskové zprávě Listu, podle které bylo hnutí zaregistrováno ministerstvem vnitra koncem minulého týdne. V seznamu 40 uskupení, která přihlásila své kandidáty pro květnové volby do Evropského parlamentu, List nefiguruje.

Jaromír Soukup a pořad Moje zprávy

18:53
19:02

Nedává smysl, aby byl členem ODS někdo, kdo stranu nepodporuje. Klaus mladší šanci, kterou dostal od ODS a předsedy Petra Fialy, nevyužil, jeho odchod nás jako ODS neoslabí, jestli otec a syn Klausovi chtěli založit novou stranu, mohli to udělat kdykoliv, říká Miroslava Němcová poslankyně z ODS.

 

19:11

Ruský statistický úřad Rosstat se rozhodl zrušit dosavadní metodiku výpočtu peněžních příjmů obyvatelstva a od měsíčních hlášení přejde k hlášením čtvrtletním. Oznámil to dnes v Moskvě šéf Rosstatu Pavel Malkov. Výkazy za posledních šest let, tedy zhruba za období trvalého poklesu peněžních příjmů ruských domácností, budou podle Malkova rovněž přehodnoceny.

19:20
19:29

Někteří politici ze zemí visegrádské čtyřky, tedy Polska, Maďarska, Slovenska a ČR, zneužívali značku této středoevropské skupiny k prosazování názorů, které nebyly v souladu s postojem celé V4. Po schůzce s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem to dnes bez dalších podrobností prohlásil končící slovenský prezident Andrej Kiska.

19:38

Francouzský fotbalový velkoklub Paris Saint-Germain vyhrál právní bitvu s UEFA, jež chtěla znovu otevřít vyšetřování jeho výdajů na přestupy a výplaty. Arbitrážní soud pro sport (CAS) dnes vyhověl odvolání Pařížanů na základě toho, že UEFA při snaze o otevření již uzavřeného případu možného porušení finančního fair play překročila stanovenou desetidenní lhůtu.

19:47

Sopka Popocatépetl, která leží asi 70 kilometrů od mexické metropole, znepokojila v pondělí obyvatele v okolních obcích svou silnou explozí. Výbuch, při němž létaly žhavé kusy horniny až dva kilometry daleko, označil mexický varovný systém SkyAlert jako nejsilnější explozi této sopky za několik posledních let.

 

19:56
20:05

Největší švýcarská banka UBS má v Británii zaplatit rekordní pokutu ve výši 27,6 milionu liber (827 milionů korun). Podle Britského úřadu pro regulaci finančního trhu (FCA) se provinila proti evropským pravidlům na ochranu investorů (MiFID) platným od roku 2007, když po dobu 9,5 roku vytvářela chybné zprávy o téměř 136 milionech transakcí. FCA to uvedl dnes v Londýně.

20:16
20:27

Ceny ropy dnes nejprve stouply na nejvyšší hodnotu v letošním roce v reakci na zprávy, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ponechá v platnosti dosavadní dohodu o snížení těžby a že produkce v Íránu a Venezuele kvůli sankcím USA klesá. Později však své zisky smazala a mírně oslabuje. Růst ceny brzdí zvyšující se těžba ropy v USA.

20:35
20:44

Jedenáct arabských zemí, mezi nimiž je Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Maroko a Alžírsko, dnes v Abú Zabí podepsalo chartu o zřízení první arabské vesmírné agentury. Oznámilo to dnes tiskové oddělení šajcha Muhammada bin Rašída Maktúma, který stojí v čele emirátu Dubaj. Prvním projektem nového pracoviště je vývoj družice. V SAE na něm budou pracovat arabští vědci.

20:55
21:08

Pražské řeznictví Miloš Křeček KK prodalo zákazníkům 300 kilogramů polského drůbežího masa, veterináři v něm zjistili salmonelu. Maso je nejspíš snězené, protože už je po datu spotřeby, sdělil dnes mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Řeznictví uvedlo, že nemá od svých zákazníků zprávy o zdravotních problémech. S dodavatelem nakaženého masa ukončilo spolupráci. Pražští hygienici zvýšený výskyt nemoci nezaznamenali.

21:21
21:33

O propuštění německého novináře Billyho Sixe z venezuelského vězení se zasadil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Dnes o tom informuje agentura DPA s tím, že podíl na osvobození žurnalisty má údajně bavorský poslanec opoziční Alternativy pro Německo českého původu Petr Bystroň a jeho manželka, která podle německé agentury bývala českou diplomatkou.

21:44

Americký prezident Donald Trump dnes zesílil svou kritiku sociálních sítí, z nichž se podle něj stali stoupenci "radikálně levicových demokratů". Upozornil rovněž na případ Dana Scavina, šéfa sekce sociálních médií Bílého domu, jehož účet na facebooku byl nedopatřením na krátkou dobu zablokován. Trump sociální sítě obvinil z tajných pletich.

21:53

Saúdskoarabský princ Valíd bin Talál slíbil zveřejnit více informací o urovnání s vládou kvůli obvinění z korupce. Doufá, že mu tento krok pomůže uklidnit investory, píše agentura Bloomberg. Valíd je nejznámějším podnikatelem Saúdské Arábie a byl dlouhou dobu veřejnou tváří saúdskoarabské královské rodiny pro ředitele zahraničních firem a zahraniční investory. 

22:05
22:17

Drogy se z Česka do Německa stále častěji posílají poštou. Na sílící trend v distribuci omamných látek dnes upozornila řada německých médií, která se odvolávají na rozhovor Lidových novin s náměstkem české celní správy Robertem Šlachtou. Kromě samotných drog se v balíčcích poslaných poštou či prostřednictvím kurýrních služeb stále častěji posílají i látky určené k jejich výrobě.

 

22:30
22:44

Postoj Ruska a Spojených států k situaci ve Venezuele se liší i po dnešním jednání zástupců obou zemí v Římě. Moskva považuje za jediného legitimního prezidenta jihoamerické země Nicoláse Madura, kdežto Washington jako hlavu státu uznává vůdce opozice Juana Guaidóa. "Naše představy se neproťaly, ale rozhovory vyzněly pozitivně - myslím, že obě strany teď lépe chápou stanoviska druhého," řekl po schůzce zvláštní americký zmocněnec pro Venezuelu Elliott Abrams.

23:00

Na zvýšení rodičovského příspěvku všem rodinám s malými dětmi, které vláda původně slibovala a plánovala, chybí osm z 11 miliard korun. Ministerstvo práce není schopno celou částku ve svém rozpočtu najít. Koaliční strany se v pondělí dohodly na tom, že by se rodičovská měla zvednout o 80 tisíc korun na 300 tisíc jen rodičům dětí, které přijdou na svět od ledna příštího roku.

23:18

Česká katolická církev zřídí kontaktní místo pro mladistvé ohrožené sexuálním zneužíváním. Má například pomoci ke zprostředkování psychologické a právní pomoci. V tiskové zprávě to dnes oznámila Česká biskupská konference (ČBK), která sdružuje tuzemské katolické biskupy. Kontaktní místo má vzniknout k letošnímu 1. květnu, rozhodla ČBK na svém plenárním zasedání, které se konalo v Jeruzalémě.

Kardinál Dominik Duka

23:37

Citlivé informace téměř dvou milionů čínských žen byly až do minulého týdne dohledatelné v nezabezpečené internetové databázi. Kromě jména a telefonního čísla obsahovaly i jejich adresy, fotografie, čísla identifikačního průkazu nebo například jejich politické přesvědčení. Ve formuláři dokonce byla kolonka s informací, zda je žena Breedready, tedy "připravena k reprodukci".

23:56
06:41

Na Novém Zélandu začali dnes pochovávat první z padesátky obětí střelby ve dvou mešitách ve městě Christchurch. Podle islámské tradice by mrtví měli být pochováni co nejdříve, zde však musely být pohřební obřady odloženy kvůli identifikaci obětí.

07:00

Na aukci poštovních holubů v Belgii padl tento víkend rekord, když se jeden z nabízených opeřených šampionů prodal za 1,25 milionu eur (32 milionů korun). Holuba jménem Armando získal od jeho vlámského majitele kupec v Číně. Podle aukční síně Pipa je pták "nejlepším holubem pro dálkové lety všech dob".

07:15

Každý výjezd má důvod, infarkt po telefonu nepoznáte, říká Ondřej Franěk, primář a mluvčí ZZS hl. města Prahy.

 

07:28

Průměrná úroková sazba hypoték v únoru nepatrně klesla na 2,99 procenta z lednových tří procent. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to na 1,77 procenta. Loni v lednu byla na 2,28 procenta.

07:40

Začátkem minulého roku byla stránka Scuk.cz portálem, kde fanoušci gastronomie sdíleli zkušenosti z nejrůznějších restaurací, hospod či bister. Na konci loňského března se ale web změnil na on-line farmářské tržiště, kde mohou lidé nakupovat potraviny přímo od zemědělců.

07:54

Spalničky se šíří Českem, od začátku roku je 261 nemocných, což je více než za celý loňský rok dohromady. Nárůst počtu nakažených přiměl tisíce lidí si za poplatek nechat zjistit, zda mají proti nemoci dostatečné protilátky. Až třetina dospělých je nemá a zájem o placené vakcíny roste.

08:06
08:18

Britská premiérka Theresa Mayová požádá EU pouze o krátký odklad brexitu. S odvoláním na nejmenované vysoké státní činitele o tom dnes informovaly televize Sky News. Konkrétní termín televize nezná, bude to prý ale nejpozději do 30. června, aby se Londýn nemusel zúčastnit voleb do Evropského parlamentu.

08:29
08:32

Americký zábavní gigant Walt Disney dokončil převzetí zábavních aktivit společnosti 21st Century Fox v přepočtu za 1,6 bilionu korun. Dohoda může přinést velké změny v mediálním prostředí. Mimo jiné dláždí firmě Disney cestu k vytvoření streamovacích služeb Disney Plus, které chce představit ještě letos.

08:45
08:54

Radost z tvoření je velmi silná motivace. Kutilství, též "bastlení", zkrátka neumírá. Přečtěte si recept starého geeka Martina Malého na úspěšnější české start-upy, zajímavé projekty kutilů i nadšenější a chytřejší děti a jejich rodiče.

09:06
09:15

Prezidentského úřadu v Kazachstánu se dnes po demisi dlouholeté hlavy země Nursultana Nazarbajeva ujal dosavadní předseda Senátu Kasym-Žomart Tokajev. Funkci bude vykonávat prozatímně do konce Nazarbajevova mandátu, což je duben 2020. Zda se poté zúčastní prezidentských voleb zatím není jasné.

09:24

Zájem o služby Evropského spotřebitelského centra ČR, které poskytuje informace a bezplatnou pomoc spotřebitelům v otázce jejich práv na evropském trhu, prudce roste. Loni se jich na něj obrátilo 2849, což je o 155 procent více než v roce 2016. Úspěšnost mimosoudního řešení sporů dosáhla 46 procent. 

09:35

Policie obvinila dva lidi kvůli předloňskému pádu trojské lávky v Praze z obecného ohrožení z nedbalosti, uvedla dnes Česká televize. Dvojici podle hrozí až osm let vězení nebo peněžitý trest. Lávka se zřítila 2. prosince 2017 a zraněni byli čtyři lidé, z toho dva vážně.

09:46
09:55

Česko tento týden na Evropské radě podpoří britskou žádost o odklad britského odchodu z EU. Na jednání sněmovního výboru to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Neumí si představit, že by některý členský stát EU zablokoval summit a že by kvůli tomu nastal brexit bez dohody.

10:06

Škodě Auto loni klesl zisk po zdanění o devět procent na 28,89 miliardy korun. Tržby naopak vzrostly o dvě procenta na rekordních 416,7 miliardy korun. Největší česká automobilka zvýšila dodávky zákazníkům o 4,4 procenta na 1,254 milionu aut.

10:11

Pákistánský soud poslal na osm let a osm měsíců do vězení Češku zadrženou loni v lednu na letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Informovala o tom dnes pákistánská televize Geo. Češka dostala kromě trestu odnětí svobody také pokutu ve výši 113 tisíc pákistánských rupií (asi 18 200 korun).

10:27

Senátoři v usnesení k petici za ukončení genocidy příznivců hnutí Fa-lun-kung v Číně požadují, aby česká vláda vyzvala čínskou vládu k okamžitému zastavení pronásledování občanů a k dodržování lidských práv. Usnesení připravil senátor Marek Hilšer z klubu Starostů a nezávislých.

10:36

EU by měla vyčlenit peníze na podporu evropských telekomunikačních firem, které vyrábějí klíčové prvky pro síťovou infrastrukturu. Dnes se na tom usnesl sněmovní evropský výbor, který zároveň vyzval premiéra Andreje Babiše, aby věc prosazoval na Evropské radě. Babiš záměr podporuje.

10:46
10:55

Energetická společnost ČEZ loni prožila nejhorší rok za posledních patnáct let. Její čistý zisk poklesl o 45 procent a dosáhl jen na 10,5 miliardy korun. Tedy pětkrát méně, než kolik firma vydělávala před deseti lety. Podle svého generálního ředitele Daniela Beneše se však odráží ode dna.

11:09

Mnoho lidí nečte licenční smlouvy a jednoduše je odklikne. To ovšem může vést k nečekaný potížím. Podmínky využívání totiž mohou být absurdní, ale pokud je porušíte, můžete mít problémy například v Číně, kde řada dodavatelů softwaru i hardwaru sídlí a řídí se tamním právním řádem.

11:19
11:30

Internetová služba Letgo ukončí na konci března svoji činnost v Česku a několika dalších zemích střední a východní Evropy. Letgo, které zprostředkovává prodej a nákup zboží, už v současnosti nepřijímá nové inzeráty. Služba měla v Česku přes dva miliony uživatelů.

11:43

Majetek spoluzakladatele Microsoftu Billa Gatese, který býval nejbohatším člověkem světa, znovu dosáhl hranice 100 miliard dolarů (2,3 bilionu korun). Gates se tak stal druhým členem klubu bohatých s majetkem přes 100 miliard dolarů, spolu se zakladatelem Amazonu Jeffem Bezosem.

11:57

Izraelští vojáci dnes ráno zastřelili ve městě Nábulus dva Palestince, kteří podle izraelské armády na vojáky zaútočili. Vojáci doprovázeli skupinu Židů, kteří se šli pomodlit do svatyně Josefův hrob. Informoval o tom deník Haarec s tím, že žádný izraelský voják zraněn nebyl.

12:09

Olympijská pochodeň pro letní hry v Tokiu v roce 2020 je ve tvaru lístků sakury. Japonci se nechali inspirovat svou typickou třešní i z toho důvodu, že právě v březnu, kdy štafeta za rok začne, sakura po celé zemi kvete.

Olympijská pochodeň pro letní hry v Tokiu v roce 2020 je ve tvaru lístků sakury.

12:21

Ministerstvo dopravy v nedávné minulosti zavedlo řadu nových dopravních značek, které ještě před deseti lety nikdo neznal, u jiných se změnil jejich význam a další byly pro jistotu zrušeny. Vyzkoušejte své znalosti českého značení v kvízu.

12:34
12:42

Společnost Walt Disney dokončila převzetí zábavních aktivit společnosti 21st Century Fox za 71,3 miliardy dolarů. K právům na postavy Avengers, Star Wars či Užasňákovi tak Disney přidá také třeba Simpsonovy, Avatar nebo X-Meny a Deadpoola.

Mickey Mouse

12:50

Google dostal třetí nejvyšší pokutu od Evropské komise. Za znevýhodňování konkurence musí zaplatit přes 38 miliard.

12:57

Před rozhodujícím druhým kolem voleb slovenského prezidenta je podle sázkových kanceláří jasnou favoritkou na zvolení hlavou státu právnička Zuzana Čaputová. Na její zvolení prezidentkou sázkové kanceláře Niké, Tipsport SK a Fortuna SK nyní vypsaly kurzy od 1,02 do 1,04 : 1.

13:05

Škodě Auto loni vzrostl celosvětově počet zaměstnanců o šest procent na 37 825 lidí. V ČR se pak množství kmenových zaměstnanců zvýšilo o téměř sedm procent na 32 738 lidí. Uvedl to dnes na tiskové konferenci člen představenstva pro lidské zdroje Bohdan Wojnar.

13:16

Dnes je první jarní den a večer nás čeká rovnodennost.

13:24

Ministr zahraničí Pompeo při návštěvě Kuvajtu vyzval k urovnání diplomatické krize mezi zeměmi Perského zálivu, která trvá už dva roky a v níž se Kuvajt snaží zprostředkovat smír. Tím zahájil cestu po třech zemích Blízkého východu, jejímž cílem je podle AFP upevnění protiíránské aliance Washingtonu.

13:39

Pokutou 5000 eur potrestal soud ve Francii rapera Nicka Conrada, který ve videoklipu zpíval o zabíjení bělošských dětí a pověšení jejich rodičů. Conrad, který byl ve Francii před uvedením kontroverzního díla relativně neznámý, se hájí svobodou vyjadřování a proti verdiktu se chce odvolat.

13:47

Prezident Kiska vypovídal na policii k jeho údajnému zastrašování ze strany expremiéra Fica, řekl jeho právní zástupce Lipšic. Kiska v únoru tvrdil, že trestní stíhání jednatele jeho rodinné firmy ve věci daňového deliktu je Ficovou mstou za nejmenování předsedou Ústavního soudu.

13:56

Britská premiérka Mayová požádala Evropskou unii o odklad brexitu do 30. června.

14:04

Olympijská vítězka Alina Zagitovová je po krátkém programu jasně v čele soutěže krasobruslařek na mistrovství světa v Saitamě. Česká reprezentantka Eliška Březinová útočí na vylepšení životní osmnácté pozice z let 2014 a 2018. Po krátkém programu jí patří právě 18. příčka.

14:14

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v nedávném telefonátu jednoznačně varoval britskou premiérku Theresu Mayovou, aby nežádala o odklad brexitu za termín konání letošních voleb do Evropského parlamentu, tedy po 23. květnu. Novinářům to řekl mluvčí komise Margaritis Schinas.

14:16

Kazašský parlament dnes schválil přejmenování hlavního města země, které nyní namísto Astany ponese název Nursultan. Zákonodárný sbor tím vzdal hold dlouholetému prezidentovi Nursultanu Nazarbajevovi, který v úterý nečekaně podal demisi.

14:29

Podmínky odběru orgánů cizinců, kteří zemřou v Česku a nemají dárcovskou kartu, se zřejmě usnadní. Nově bude stačit souhlas blízké osoby zemřelého. Zjednodušení podmínek přinese novela transplantačního zákona, kterou dnes schválil Senát. Normu nyní posoudí prezident.

14:38

 

14:49

Brno a Jihomoravský kraj se dohodly se státem na jeho finanční spoluúčasti při stavbě haly pro hokejovou Kometu. Částka zatím není jasná, ale jde o stovky milionů korun, řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Multifunkční hala za více než miliardu vznikne na výstavišti a má mít kapacitu 12 000 lidí.

14:57

Organizátoři investorského summitu OurCrowd každý rok formulují deset nejdůležitějších technologických trendů, které hýbou izraelskou startupovou scénou. Zabývají se například chytrým vzděláváním, omezením cukru i biomimickingem.

15:05

Federální soud ve Spojených státech v úterý rozhodl, že herbicid Roundup německého chemického a farmaceutického koncernu Bayer způsobuje rakovinu. Akcie společnosti zareagovaly na verdikt oslabením o 12,5 procenta, což je největší denní ztráta za 16 let.

15:08

Prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch nebude ústavním soudcem. Senátoři dnes jeho kandidaturu v tajných volbách neschválili. Gerloch obdržel pouze 19 ze 64 odevzdaných hlasů, oznámil předseda senátní volební komise Jaroslav Větrovský (za ANO).

jarvis_5c8e4148498ec24570d0ce03.jpeg

15:23

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes nechtěl komentovat výrok prezidenta Miloše Zemana, že Turecko je faktickým spojencem teroristického uskupení Islámský stát. Novinářům také řekl, že se chystá na cestu do Turecka, kde by chtěl řešit zejména problémy kolem hnědouhelné elektrárny Adularya.

15:30

Soud OSN v Haagu dnes v odvolacím řízení uložil bývalému vůdci bosenských Srbů Radovanu Karadžičovi doživotní trest vězení za genocidu spáchanou během války v Bosně v letech 1992 až 1995. Zvýšil tak prvoinstanční trest vynesený v roce 2016, který Karadžičovi vyměřil 40 let odnětí svobody.

jarvis_5a205d23498e0896491a0239.jpeg

15:39

Brno může přilákat zahraniční byznys rychleji než Praha. Nevyužité pozemky v centru mají obrovský potenciál, říká urbanista Johnson.

15:46

 

15:54

Výstava Rezonance světla a tmy v Ostravském muzeu má lidem interaktivně přiblížit život lidí se zrakovým postižením, jejím cílem je i odstranit předsudky, které veřejnost vůči nevidomým má. Expozici lze navštívit do konce května. Novinářům to dnes řekla autorkavýstavy Dana Raková.

16:00

Firmy se kvůli přetlaku na pražském trhu práce, vyšší fluktuaci pracovníků a růstu nákladů na nájmy i mzdy snaží stále intenzivněji pronikat také do regionů. Vyplývá to z průzkumu asociace center sdílených služeb ABSL, podle které již více než polovina jejich zaměstnanců působí mimo hlavní město.

16:07

 

16:15

Cyklon Idai si v Mosambiku a Zimbabwe vyžádal přes 300 mrtvých. Bilance obětí živlů, které oblast zasáhly minulý týden, pravděpodobně ještě poroste. Mosambik hlásí podle médií více než 200 obětí a sousední Zimbabwe přes 100. V Mosambiku dnes kvůli katastrofě začal třídenní státní smutek.

16:23

Nevládní ekologická sdružení získají výslovné právo požádat o uložení nápravných nebo preventivních opatření podle zákona o předcházení ekologické újmě. Předpokládá to novela, kterou dnes schválil Senát. Kabinet předlohu připravil na základě výtek Evropské komise. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

16:30

 

16:38

Ojeté vozy do tří let stáří čeká zdražení. Důvodem je omezení nabídky krátkodobého operativního leasingu i růst cen nových aut. Zdražení se dotkne jak benzinového, tak naftového provedení mladých ojetin, a to zejména ze segmentu nižších středních a středních vozidel, která se nejčastěji využívají v rámci operativních leasingů.

16:45

Nevládní ekologická sdružení získají výslovné právo požádat o uložení nápravných nebo preventivních opatření podle zákona o předcházení ekologické újmě. Předpokládá to novela, kterou dnes schválil Senát. Kabinet předlohu připravil na základě výtek Evropské komise. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

16:52

Akce Českého svazu bojovníků (ČSBS) za svobodu jsou zneužívány k politické agitaci a k útokům proti českému spojenectví v NATO. Ministerstvo obrany proto zváží možnost vypovězení memoranda o spolupráci s ČSBS. Na jednání sněmovního výboru pro obranu to dnes řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

jarvis_5c53648d498e40fdfd26efb6.jpeg

16:57

Turecké velvyslanectví v Praze se ohradilo proti výrokům prezidenta Miloše Zemana, že Turecko je faktickým spojencem teroristického uskupení Islámský stát (IS). Vyjádření považuje za nepřijatelné, podle ambasády vychází z nepodložených obvinění.

17:00

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) hodlá v letošním roce investovat nejméně 1,1 miliardy eur (28,2 miliardy Kč) do infrastruktury, energetiky a soukromého sektoru v zemích západního Balkánu. V rozhovoru s agenturou Reuters to dnes uvedl generální tajemník banky Enzo Quattrociocche.

17:07

Premiéry a prezidenty zemí EU čeká ve čtvrtek u pracovní večeře v Bruselu hledání odpovědi na otázku, zda je stále vlivnější a hospodářsky silnější Čína pro Evropu především konkurent, nebo její strategický partner. Unie se totiž chystá na počátku dubna na klíčový summit s Čínou.

17:14

 

17:23

Společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK), která dodává vodu přibližně 300.000 obyvatelům Ostravy a okolí, snížila v loňském roce ztráty vody na své vodovodní síti na 11,37 procenta. Jde o historicky nejlepší výsledek. V minulosti dosahovaly ztráty vody i 46 procent.

17:26

V případě, že britský parlament podpoří předjednaný text dohody o spořádaném britském odchodu z EU, je krátký odklad brexitu možný, myslí si předseda Evropské rady Donald Tusk.

Donald Tusk.

17:30

Ruské ministerstvo zahraničí dnes v Moskvě upozornilo českého velvyslance Vítězslava Pivoňku na údajně bezdůvodná nařčení, která se šíří kolem nemovitostí využívaných ruskou ambasádou v Praze. Oznámila to agentura TASS. 

17:37

Česko je připraveno důkladně zvážit žádost Británie o odklad odchodu z Evropské unie. Po jednání se svým britským protějškem Jeremym Huntem to dnes novinářům řekl český ministr zahraničí Tomáš Petříček. V zájmu Prahy podle něj je vytvořit prostor pro možné schválení brexitové dohody britským parlamentem.

jarvis_5c88fd53498ec24570a392de.jpeg

17:44

Úřední budovy a další místa po celé Francii budou tuto sobotu strážit vojáci z protiteroristické operace Sentinelle. Oznámila to dnes francouzská vláda, informovala agentura AFP. Kabinet tak reaguje na násilnosti a rabování při demonstracích příznivců hnutí žlutých vest uplynulou sobotu v Paříži.

17:51

Afghánské prezidentské volby, které se měly původně konat 20. dubna letošního roku, a poté byly přesunuty na 20. července, byly opět odloženy. Podle rozhodnutí volební komise se uskuteční 28. září, informovaly tiskové agentury.

18:00

Česko nemá stanovený seznam vyšetření, která by měli cizinci při příjezdu za prací a nástupu podstoupit. Prohlídky zahraničních pracovníků kvůli možným infekčním nemocem bývají nedostatečné. Legislativní úprava chybí, vyhlášku se nepodařilo zatím připravit.

18:09

Británie dnes požádala ostatní členské země Evropské unie, aby kvůli ratifikaci brexitové dohody umožnily odklad britského odchodu do konce června. Britská premiérka Theresa Mayová před poslanci uvedla, že delší zdržení brexitu a účast Britů ve volbách do Evropského parlamentu je pro ni nepřijatelné.

Premiérka Theresa Mayová

18:18

Zaměstnanci automobilky Škoda Auto dostanou jednorázový bonus 65.000 korun. Je vyšší než loni, kdy dostali 60.000 korun. Jde o dílčí výsledek kolektivního vyjednávání, které ale ještě pokračuje. O bonusu informovalo vedení automobilky zaměstnance v dopise, který má ČTK k dispozici.

18:25

Pokud britská premiérka Theresa Mayová neposkytne "dostatečné záruky" věrohodnosti svého plánu, Francie nebude na nadcházejícím summitu EU v Bruselu souhlasit s dokladem termínu brexitu. Ve francouzském Národním shromáždění to dnes řekl ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian.

18:40

Exhibiční závod na horských kolech Pražské schody, jenž se jezdí každoročně od roku 1994, se letos ani příští rok neuskuteční. Organizátoři odůvodnili dvouletou přestávku nabitým kalendářem před olympijskými hrami v Tokiu. V roce 2021 by se měl závod do historického centra české metropole vrátit.

18:47

Ukrajinský herec a bavič Volodymyr Zelenskyj si udržuje vedení v žebříčku uchazečů o prezidentský post, mezi nimiž budou Ukrajinci vybírat v prvním kole voleb 31. března. Podle zatím posledního průzkumu by s ním do druhého kola měl postoupit dosavadní prezident Petro Porošenko, ten je zároveň favoritem druhého kola.

jarvis_5c40c008498e10d52fdeef88.jpeg

18:55

Ceny ropy dnes stouply zhruba na nejvyšší úroveň za čtyři měsíce. Podpořila je především zpráva o snížení zásob ropy a ropných produktů ve Spojených státech. Růst cen ale brzdily obavy z vývoje světové ekonomiky a také z obchodního napětí mezi USA a Čínou.

19:10

Japonsko vydalo do Česka čínského státního příslušníka odsouzeného českými soudy za dvojnásobnou vraždu. Hledaný člověk spáchal vraždu v roce 1998, a hned poté utekl do Číny. Oznámil to dnes mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka na webu úřadu.

19:24

Čtyři osoby dnes zadržela jihokorejská policie v Soulu za to, že za poplatek poskytovali na internetu živé vysílání z desítek kamer nelegálně umístěných v hotelových pokojích. Informoval o tom list The Korean Herald s odvoláním na jihokorejskou policii.

19:39

Americký prezident Donald Trump nenamítá nic proti tomu, aby se americká veřejnost seznámila s obsahem zprávy zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera, která má mapovat ruské zásahy do prezidentských voleb v USA. Trump to dnes řekl novinářům ve Washingtonu. Očekává se, že Mueller své dvouleté pátrání v nejbližší době ukončí.

jarvis_5c766712498e4c328edb9d24.jpeg

19:55

Ve společnosti převládá názor, že o názory obyčejných lidí se zajímá jen menšina politiků. Myslí si to 76 procent lidí. Víc než dvě třetiny občanů se ztotožňují s názorem, že mají možnost se otevřeně vyjadřovat k problémům ve společnosti. Jen 19 procent lidí ale cítí, že může řešení těchto problémů ovlivnit.

20:08

Evropská a marocká migrační politika vytváří vhodné podmínky pro "výnosné převaděčství a smrtící migraci". Uvedl to dnes marocký svaz lidských práv, který připsal rekordní počet úmrtí uprchlíků u marockých břehů kromě jiného uzávěře pozemních hranic španělských enkláv Ceuta a Melilla.

20:26

 

20:41

Americká automobilka Ford Motor hodlá investovat 900 milionů dolarů (20,28 miliardy Kč) do výroby elektromobilů a samořízených vozů ve svém závodu v Michiganu, kde vznikne zhruba 900 pracovních míst. Současně přesune výrobu malých užitkových automobilů z Evropy do Mexika. Oznámila to dnes firma.

20:56

Britská telekomunikační společnost Vodafone a firma Liberty Global dostanou varování od evropských regulátorů. Jejich vzájemný chystaný obchod za 22 miliard dolarů (téměř půl bilionu Kč) by mohl ohrozit hospodářskou soutěž. Agentuře Reuters to dnes sdělili dva lidé obeznámení se záležitostí.

21:11

Maďarské vládní straně Fidesz premiéra Viktora Orbána bylo dnes pozastaveno členství v Evropské lidové straně. Podle agentury Reuters to oznámil Joseph Daul, předseda formace, která má v současné době největší frakci v Evropském parlamentu.

Maďarský premiér Viktor Orbán (uprostřed) při příchodu do Evropského parlamentu, kde se zúčastnil jednání Evropské lidové strany.

21:28

Somálští vojáci opustili nejméně tři základny na protest proti tomu, že už několik měsíců nedostávají žold. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž by to mohlo povzbudit radikální islamistické hnutí Šabáb, které násilnými prostředky usiluje o zavedení systému islámského náboženského práva šaría.

21:40

Kandidát na rektora Masarykovy univerzity (MUNI) Jaromír Leichmann chce bojovat proti byrokracii a varuje před "manažerismem". Jeho sok Martin Bareš zdůrazňuje společenskou roli vysoké školy, která podle něj má i nadále promlouvat do veřejného dění.

21:54

ednání o obchodní smlouvě s Čínou pokračuje dobře, řekl dnes americký prezident Donald Trump. Americká dovozní cla na čínské zboží hlava Spojených států nicméně prozatím rušit nehodlá, aby Čína "poslouchala".

jarvis_5c7811c3498e4c328eec2585.jpeg

21:57

Britská premiérka Theresa Mayová doufá, že poslanci Dolní sněmovny přece jen najdou způsob, jak podpořit brexitovou dohodu, kterou vyjednala s Bruselem. Dosavadní neschopnost zákonodárců dohodnout se na podobě brexitu podle ní vedla k tomu, že Británie neopustí Evropskou unii 29. března.

jarvis_5c921369498e11e9dcac0572.jpeg

22:08

Ukrajina dnes zavedla nové masivní protiruské sankce, které směřují proti osobám a firmám spojeným se stavbou mostu spojujícího anektovaný Krym s ruskou pevninou a s organizováním místních voleb na povstaleckém území v Donbasu.

22:14

Ministerstvo zemědělství zřejmě bude moci kvůli boji s kůrovcem přijímat opatření obecné povahy, kterými zasáhne do zákonného rámce hospodaření v lesích. Zásahy by se týkaly těžby dřeva a zalesňování. Změnu přinese poslanecká novela lesního zákona, jejíž přijetí dnes zrychleně umožnil Senát.

22:22

Dolní nádraží v Mikulášovicích na Děčínsku se modernizuje. Opraveno bude kolejiště a zabezpečovací zařízení. Výluka na trati kvůli pracím potrvá čtyři měsíce, začne v červnu. Náklady na investici Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) jsou 121 milionů korun. SŽDC to dnes sdělila ČTK.

22:33

Italský Senát nezbaví kvůli kauze Diciotti imunity vicepremiéra Mattea Salviniho, napsal dnes list La Repubblica. Salvini, šéf protiimigrační Ligy loni v srpnu z pozice ministra vnitra zakázal vylodění ze zmíněné lodi italské pobřežní stráže 150 migrantů, dokud si je unijní státy mezi sebou nerozdělí.

Matteo Salvini

22:50

Policie od dnešního dne pátrá v systému Dítě v ohrožení po desetiletém Jakubovi Svobodovi z Klatovska. Vyplývá to z informací v policejní databázi. Hledaný chlapec je hubený, vysoký 150 až 155 centimetrů. Má modré oči. Bližší informace zatím policie nezveřejnila.

23:04

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) dnes podle očekávání nechal základní úrokovou sazbu beze změn v rozmezí 2,25 až 2,50 procenta. Letos se úrokovou sazbu nechystá zvedat vůbec a v roce 2020 plánuje jen jedno zvýšení o čtvrt procentního bodu. 

23:20

20. března 1969 si své ano řekli zpěvák kapely The Beatles a svébytná umělkyně Yoko Ono u slavné Gibraltarské skály. Svatební cestu podnikli do Amsterdamu, kde v pokoji číslo 902 v hotelu Hilton strávili celý týden a z postele nabádali ke světovému míru. 

 

23:33

Fotbalistky Slavie překvapivě remizovaly v úvodním čtvrtfinále Ligy mistryň s Bayernem Mnichov 1:1. Favorit šel v Edenu v 62. minutě do vedení, ale o deset minut později srovnala dalekonosnou ranou Kateřina Svitková. Odveta se hraje v Německu za týden.

23:40

Vlivný muž italského protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) Marcello De Vito byl dnes zatčen pro podezření z korupce. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž to pro hnutí, které si na boji proti korupci zakládá, představuje nepříjemnou ránu.

23:50

Brexit je podle premiéra Andreje Babiše hlavně pro Česko velkou škodou. Velká Británie, jež se připravuje na vystoupení z Evropské unie, je spojenec České republiky a vždycky byla, obě země spolupracovaly a měly stejné názory, uvedl. Brexit je i nějaký důsledek chování Evropské unie, řekl Babiš.

23:59

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dnes v Izraeli při setkání s premiérem Benjaminem Netanjahuem hovořil o nárůstu antisemitismu v Evropě a USA, hrozbě Íránu a politické situaci na Blízkém východě, napsal izraelský list Haarec.

USA nikdy neumístí svá zařízení v zemi, ve které hrozí, že je Číňané "hacknou". Každá země v tomto směru musí učinit vlastní rozhodnutí, zopakoval ve Varšavě americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

06:35

Generální inspekce americké armády bude vyšetřovat úřadujícího ministra obrany Patricka Shanahana pro podezření z porušení etických pravidel. Oznámil to dnes Pentagon. Shanahan podle tvrzení nevládní organizace Občané pro odpovědnost a etiku ve Washingtonu ve své funkci protežoval firmu Boeing, kde dřív působil v manažerských funkcích.

06:47

Britská premiérka Theresa Mayová doufá, že poslanci Dolní sněmovny přece jen najdou způsob, jak podpořit brexitovou dohodu, kterou vyjednala s Bruselem. Dosavadní neschopnost zákonodárců dohodnout se na podobě brexitu podle ní vedla k tomu, že Británie neopustí Evropskou unii 29. března s dohodou.

06:59

Česká Wikipedie je dnes vypnuta na protest proti chystané celoevropské reformě autorského práva. Zástupci Wikipedie chystané změny považují za velmi závažné, a proto od půlnoci encyklopedii poprvé na den vypnuli. Funkční dnes není ani německá, slovenská a dánská mutace Wikipedie.

07:11

 

07:23

Nový Zéland se po útoku na dvě mešity ve městě Christchurch rozhodl zpřísnit zákony o držení zbraní a zakázat útočné a poloautomatické pušky. Příslušný zákon by měl vejít v platnost nejpozději do 11. dubna. Útok 28letého Australana v Christchurch si minulý týden vyžádal 50 mrtvých.

07:36

Energetická společnost ČEZ na začátku roku prostřednictvím své firmy Elevion koupila stoprocentní podíl v německé strojírenské firmě En.plus. Celkovou pořizovací cenu podílu vyčíslil ČEZ v účetní závěrce na 357 milionů korun. Napsal to dnes deník E15.

07:49

 

08:03

Čeští vědci vytvořili umělý přepínač DNA, který by do budoucna mohl pomoci třeba v boji s nemocemi. Na cestě k praktickému využití tohoto objevu je ale ještě řada překážek. Na výzkumu se kromě tohoto ústavu podíleli také pracovníci Mikrobiologického ústavu akademie a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

08:15

Měl jsem zbrojní průkaz a budu o něj žádat znovu, zbraň u sebe pořád nosit nebudu, jestli si ji vezmu do mešity, ukáže až čas, tvrdí předseda Muslimské obce v Praze Leonid Kušnarenko, který ve videu oznámil, že pomůže muslimům se získáním zbrojního průkazu.

 

08:26

Při explozi v Kábulu zahynulo nejméně šest lidí a 23 jich bylo zraněno. Nejméně jeden výbuch otřásl čtvrtí, v níž se nachází šíitská mešita. U ní se právě konaly tradiční novoroční oslavy, které islamisté považují za pohanské, informovala DPA. Odvolává se na mluvčího kábulské policie Basira Mudžáhida.

08:38

Válečný veterán, český a slovenský generál Milan Píka zemřel včera večer v Bratislavě ve věku 96 let. Pohřeb se bude konat na Slovensku. Informovala o tom Jana Horáková, kurátorka pozůstalosti po generálu Heliodoru Píkovi, otci zemřelého, jehož popravil komunistický režim.

08:50

Pohonné hmoty v Česku za uplynulý týden znovu zdražily, tentokrát o haléře. Cena benzinu Natural 95 stoupla o šest haléřů na 30,75 koruny za litr a nafta je od minulé středy dražší o čtyři haléře, řidiči ji nyní v průměru tankují za 31,47 koruny za litr.

08:59

 

09:07

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že nebyl fanouškem zesnulého republikánského senátora Johna McCaina a poznamenal, že mu za schválení státního pohřbu ve Washingtonu nikdo nepoděkoval. Informují o tom světové agentury. Arizonský senátor loni v srpnu podlehl rakovině ve věku 81 let.

09:20

Slovensko podporuje pouze krátkodobý posun termínu odchodu Británie z EU, a to nanejvýše do květnových voleb do Evropského parlamentu. Za klíčové Bratislava v této záležitosti považuje schválení dohody o spořádaném brexitu. Před summitem členských zemí EU to dnes řekl premiér Peter Pellegrini poslancům evropského výboru slovenského parlamentu.

09:29

Počet obyvatel České republiky loni vzrostl o téměř 40 tisíc na 10 649 800 lidí. Většinu přírůstku způsobila migrace. Do Česka ze zahraničí přišlo rekordních 58 148 lidí, vystěhovalo se jich 19 519. Sňatků bylo nejvíce za 11 let. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

09:33

 

09:45

Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel, jejichž ruští majitelé na firmu před dvěma měsíci podali návrh na insolvenci, vyplatily svým více než 600 zaměstnancům druhou část mzdy. Momentálně tak mají pokryté zhruba tři čtvrtiny jejich nároku na měsíční náhradu mzdy, řekla dnes předsedkyně odborů Ivanka Smolková.

09:58

Možnostmi dorovnání nižších penzí žen do penzí mužů by se měla v pátek zabývat nová komise pro spravedlivé důchody. Ministerstvo práce jí předložilo pět variant řešení ve státním důchodovém systému a dvě mimo něj. Úplné srovnání rozdílu v penzích žen a mužů by si vyžádalo ročně 32 miliard navíc.

10:11

České designérské špičce leží na srdci ekologie, vizuální smog ve městech i kvalita tištěných knih. Ceny Czech Grand Design s převahou posbíraly ženy.

10:23

V Česku není jediný kraj, kde by měl absolvent učiliště lepší pozici z pohledu rizika nezaměstnanosti než gymnazista. V devíti ze 14 krajů je na tom vyučený člověk hůře než absolvent střední odborné školy s maturitou. Vyplývá to z posledních dat Národního ústavu pro vzdělávání.

10:26

Středočeský krajský úřad ve středu nepravomocně rozhodl o odvolání v kauze možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Jaký je výsledek řízení, nezveřejnil. Premiér čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert, který dal v únoru 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.

10:35

Ford se na českém trhu s automobily propadá. Musíme se zaměřit na prodeje SUV, říká nový šéf dovozce Attila Szabo v rozhovoru pro HN.

10:47

Několik desítek zaměstnanců Muzea umění v Olomouci dnes v otevřeném dopise vyzvalo ministra kultury, někdejšího olomouckého primátora Antonína Staňka (ČSSD) k rezignaci. Důvodem je dění ohledně stavby Středoevropského fóra v centru Olomouce, na kterou vláda nedávno uvolnila 600 milionů korun.

11:02

Příští sezona NHL začne 4. října v Praze. V O2 areně se utkají hokejisté Philadelphie a Chicaga. Návrat nejlepší ligy světa do české metropole oficiálně potvrdilo vedení soutěže na svém twitterovém účtu. Kluby NHL zavítají do Prahy potřetí v historii.

11:15

Čeští nábytkáři mají za sebou další rekordní rok. Odvětví roste nepřetržitě už osm let v řadě. Pomohl mu v tom rostoucí export, ale i domácí spotřeba, která poprvé překonala předkrizová čísla.

11:28

 

11:40

Novým nejrizikovějším místem v Česku byla loni křižovatka východně od obce Suchdol v okrese Kutná Hora. Loni se tam staly tři vážné nehody, z nichž si čtyři lidé odnesli těžká zranění. Vyplývá to z žebříčku nehod, jejichž důsledkem bylo těžké zranění či úmrtí. Sestavila jej pojišťovna Allianz na základě policejní databáze dopravních nehod.

11:53

Nová pravicová populistická strana Fórum pro demokracii po útoku v Utrechtu překvapivě zvítězila ve středečních provinčních volbách v Nizozemsku. Výsledky těchto voleb určují také složení horní komory parlamentu, a premiér Mark Rutte tak v ní bude muset hledat podporu i mimo koalici pravého středu.

12:05

Směrnice, kterou bude projednávat Evropský parlament, by zamezila svobodnému sdílení informací, pro wikipedisty bude těžší najít to, co potřebují, varuje předseda spolku Wikimedia ČR Vojtěch Dostál. Česká mutace internetové encyklopedie se na jeden den vypnula, aby na problém upozornila.

 

12:18

Politici v Bosně vydělávají až osminásobek průměrné mzdy, v relativním vyjádření tak berou nejvíce v Evropě. Země se přitom potýká se zablokovaným politickým rozhodováním i nefunkčními státními institucemi. S odkazem na závěry zprávy bosenského institutu GEA o tom dnes informovala místní média.

12:31

Bývalý ministr vnitra a nynější poslanec ČSSD Milan Chovanec odejde ze Sněmovny ke 14. dubnu. Svoji rezignaci na poslanecký mandát doručil Sněmovně již minulý týden. Ve Sněmovně končí hlavně proto, že nesouhlasí s účastí ČSSD v koaliční vládě s hnutím ANO. Ve Sněmovně ho nahradí bývalý poslanec Václav Votava, který dnes potvrdil, že mandát přijme.

chovanec

12:44

V Česku v únoru přibylo 1229 společností a 2293 podnikatelů. Vzniklo 2484 firem a 5059 podnikatelských oprávnění. Zároveň zaniklo 1255 společností a 2766 oprávnění, což je nejméně od září roku 2011. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

12:58

V kazašské metropoli zadržela dnes policie zhruba 20 lidí, kteří se sešli na protest proti snaze přejmenovat hlavní město z Astany na Nur-Sultan. Změnu jména ve středu schválil tamní parlament, který tak vzdal hold dlouholetému prezidentovi Nursultanu Nazarbajevovi. Ten v úterý nečekaně podal demisi.

13:11

Česko bude v centru pozornosti letošního knižního veletrhu v Lipsku, který bude v nejlidnatějším saském městě slavnostně zahájen ve středu. Jako hlavní host na něm Česko představí přes 70 nových překladů své literatury a osobně více než 50 autorek a autorů.

13:23

Téměř desetina českých domácností platí za bydlení včetně energií více než 40 procent ze svých čistých příjmů. Zhruba dvě třetiny z nich přitom bydlí v pronajatém bytě a největší skupinu mezi nimi tvoří osamělé důchodkyně. Vyplývá to z šetření Českého statistického úřadu o příjmech a životních podmínkách domácností.

13:35

Favoritka přímých voleb slovenského prezidenta Zuzana Čaputová před rozhodujícím druhým kolem hlasování jasně vede v průzkumu agentury Median SK se ziskem 60,5 procenta. Podpora jejího soupeře, místopředsedy Evropské komise Maroše Šefčoviče, dosáhla 39,5 procenta. 
"Postoje, které jsou nesmírně lidské", přináší Zuzana Čaputová podle Ivety Radičové, slovenské expremiérky, jež se před deseti lety dostala jako opoziční kandidátka do druhého kola prezidentské volby.

13:47

Celkem 130 firem v Česku podle jihomoravských policistů přišlo o miliony, když jejich účetní zaslali peníze na cizí účty. Učinili tak poté, co obdrželi falešný e-mail se žádostí o expresní platbu. Dosud neznámý pachatel k tomu využil účty založené desítkami lidí, kteří před tím zareagovali na inzerát s nabídkou práce.

13:58

Potravinovou pomoc v příštích třech měsících bude kvůli cyklóně Idai v Zimbabwe potřebovat zhruba 200 tisíc lidí. Podle agentury Reuters to dnes oznámil mluvčí Světového potravinového programu OSN Herve Verhoosel. Cyklóna Idai zasáhla minulý týden jihovýchodní část Afriky. V Zimbabwe si vyžádala nejméně 139 obětí na životech a v sousedním Mosambiku nejméně 217.

14:09

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) by považovala za rozumné zavést elektronické neschopenky až od ledna příštího roku. Pokud by se spustila na půl roku takzvaná první etapa e-neschopenek, hrozilo by podle ní kvůli časovému skluzu při přípravě zákonů a kvůli odmítavému postoji lékařů zkolabování nemocenského systému.

jarvis_5bf4601f498ec86e381102ed.jpeg

14:21

Dvakrát odmítnutá "rozvodová" dohoda Británie s Evropskou unií má příští týden dobrou šanci na schválení. V rozhovoru s televizí Sky News to dnes řekl náměstek ministra pro brexit Kwasi Kwarteng. V tuto chvíli přitom není jisté ani to, zda se bude moci třetí hlasování o dohodě příští týden uskutečnit.

14:27

Turecké ministerstvo zahraničí dnes v oficiálním prohlášení ostře odsoudilo výroky prezidenta Miloše Zemana, že Turecko je faktickým spojencem teroristického uskupení Islámský stát. Podle turecké diplomacie byla Zemanova vyjádření lživá a urážlivá. Informovala o tom místní média.

14:33

Obavy lidí ze Svitávky jsou mimo realitu, šokoval mě neutuchající důraz na obavy ze sexuality, nebezpečí těchto lidí vůči okolí je přitom zanedbatelné, říká redaktor Respektu Petr Třešňák. V obci na Blanensku se zvedla vlna odporu vůči stavbě dvou domů s chráněným bydlením pro lehce a středně mentálně postižené.

 

14:45

Devět z deseti vzorků vody z Vltavy a Labe obsahovalo mikroplasty. Loni v září je odebrala organizace Greenpeace v Praze, Ústí nad Labem a Hřensku na Děčínsku. Nejvíce mikroplastů bylo ve vodě odebrané poblíž výpusti čistírny odpadních vod v Ústí nad Labem-Neštěmicích.

14:58

Konsorcium evropských společností v čele s německou automobilkou Volkswagen a švédským výrobcem baterií Northvolt zakládají Evropskou unii pro baterie pro spolupráci na výzkumu a vývoji bateriových článků. Uvádí to dnešní prohlášení Volkswagenu.

15:02

Nejméně šest mrtvých a 30 vážně zraněných si vyžádala mohutná exploze, která dnes otřásla chemickou továrnou ve východočínské provincii Ťiang-su. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Podle čínských médií jsou mezi zraněnými i děti ze školky sousedící s průmyslovou zónou.

15:09

 

15:21

Ostatní členské státy Evropské unie s velkou pravděpodobností vyhoví žádosti britské premiérky Theresy Mayové o odklad odchodu její země z EU. Otázkou, kterou musí dnes na summitu vyřešit, je délka tohoto zdržení. Novinářům to v Bruselu připomněla litevská prezidenta Dalia Grybauskaitéová.

15:28

Ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Upozornilo ho na problémy s využíváním některých nemovitostí v Česku ruskou ambasádou a na protiprávní chování jednoho z pracovníků velvyslanectví. Česká diplomacie požádala ruskou stranu o rychlou nápravu.

15:36

Jako gymnastické cvičení bagatelizoval dnes mluvčí Kremlu úvahy médií, že okolí ruského prezidenta spřádá plány, jak co možná nejdéle udržet Vladimira Putina u moci, přestože by podle ústavy měl opustit nejvyšší úřad po vypršení současného mandátu v roce 2024.

jarvis_5c6d8f7e498e4c328e8b88e0.jpeg

15:45

V Iráku při nehodě trajektu na řece Tigris utonulo nejméně 40 lidí. S odvoláním na iráckou policii a zdravotnické zdroje o tom dnes informovala agentura Reuters. Agentura AFP, která čerpá z vládních zdrojů, hovoří o 45 mrtvých.

15:53

Turecké ministerstvo zahraničí dnes v oficiálním prohlášení ostře odsoudilo výroky prezidenta Miloše Zemana, že Turecko je faktickým spojencem teroristického uskupení Islámský stát (IS). Podle turecké diplomacie byla Zemanova vyjádření lživá a urážlivá. Informovala o tom místní média.

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Karlovarského kraje.

16:00

Některé vodní nádrže v povodí Moravy a Dyje jsou po zimě už plné, například Vranov, další se ještě plní. S následky loňského sucha se nejpomaleji vyrovnávala přehrada Vír, i ji se však už podařilo naplnit. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař.

16:07

Některé vodní nádrže v povodí Moravy a Dyje jsou po zimě už plné, například Vranov, další se ještě plní. S následky loňského sucha se nejpomaleji vyrovnávala přehrada Vír, i ji se však už podařilo naplnit. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař.

16:15

Před prezidenty a premiéry 27 zemí Evropské unie stojí po žádosti šéfky britské vlády Theresy Mayové o odložení brexitu otázka, jak dlouho by měl takový odklad trvat. Novinářům to dnes při příchodu na summit řekl předseda české vlády Andrej Babiš.

jarvis_5c927f61498ec24570e9fa82.jpeg

16:22

Lídři zemí Evropské unie se musejí do poslední minuty snažit, aby umožnili spořádaný brexit, zároveň se však musí připravit na to, že britský parlament vyjednanou dohodu o odchodu země z evropského společenství nakonec neschválí. Při příchodu na jednání summitu v Bruselu to dnes řekla německá kancléřka Angela Merkelová.

16:30

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona jsou evropští lídři připraveni odsouhlasit krátký odklad brexitu, pokud by však Británie chtěla termín odchodu odsunout více, musí předložit jasný plán, k čemu odklad využije.

jarvis_5c7d5fe8498e11e9dc010c4f.jpeg

16:37

České tenistky se budou zachraňovat mezi elitou ve Fed Cupu bez svých největších hvězd. Aktuální světová dvojka Petra Kvitová ani sedmička Karolína Plíšková neplánují nastoupit v baráži proti Kanadě. Neúčast obou hvězd ČTK potvrdil mluvčí českého fedcupového týmu Karel Tejkal.

16:45

V soutěži o nejlepší webové stránky v Ústeckém kraji zvítězila Bílina, nejlepší stránku mezi obcemi má Nové Sedlo u Žatce a s elektronickou službou pro sluchově postižené Tichá linka zabodovaly Litoměřice. ČTK o výsledcích krajského kola soutěže Zlatý erb dnes informovala mluvčí kraje Magdalena Fraňková.

16:53

Novým generálním ředitelem zastoupení korejské značky Hyundai na českém trhu bude bývalý ředitel Hyundai Motor Slovakia nebo BMW ČR Martin Saitz. Nahradí Vladimíra Vošického, který u importéra skončil na začátku března. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Martin Saitz, generální ředitel společnosti M Motors, dovozce vozů Mitsubishi pro český a slovenský trh

17:00

Stavba vodního jezu v Děčíně je pro ministerstvo dopravy stále prioritou. Chce proto znovu hledat možnosti kompenzací negativního vlivu stavby na životní prostředí v Česku. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Kompenzace v zahraničí, o nichž ministerstvo uvažovalo, Česku nepovolila Evropská komise.

17:07

Londýnské vojenské muzeum předalo Etiopii vlasy etiopského vladaře ukradené během britské invaze před 150 lety. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Koženou krabičku s vlasy etiopského krále Tewodrose II. převzala ve středu v Londýně etiopská ministryně kultury, turistiky a sportu Hirut Kassawová.

17:14

 

17:21

V Kotelních jamách v Krkonoších odpoledne sjela lavina. Podle dosavadních zjištění nikoho nezavalila. ČTK to řekli zástupci krkonošské horské služby. Na místě je horská služba, která oblast prohledává. V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětistupňové škály, který je charakterizován jako značné nebezpečí.

17:28

Slyšení realitního makléře a bývalého spolupracovníka nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa Felixe Satera ve výboru Sněmovny reprezentantů USA pro kontrolu tajných služeb bude veřejné. Oznámil to dnes výbor, který je pod kontrolou demokratů.

17:35

Poslanci sněmovního sociálního výboru kritizovali dnes ministryni práce Janu Maláčovou (ČSSD) za její nedávné nařízení, podle něhož bez jejího souhlasu nesmějí pracovníci resortu poskytovat novinářům a poslancům žádné informace. Výbor ji vyzval, aby příkaz zrušila. 

jarvis_5c914a21498ec24570e315d4.jpeg

17:42

Americký výrobce letadel Boeing umístí do svých strojů 737 MAX v reakci na dvě nedávné nehody nové bezpečnostní zařízení. Napsal to dnes list Financial Times, podle něhož půjde o varovné světlo upozorňující piloty na nefunkčnost klíčových senzorů.

17:49

Americké ministerstvo zahraničí dnes odmítlo výpad ukrajinského generálního prokurátora Jurije Lucenka proti americké velvyslankyni v Kyjevě. Lucenko si v rozhovoru pro americký web The Hill postěžoval, že velvyslankyně Marie Yovanovitchová mu prý předala "seznam nedotknutelných", které prokuratura nemá vyšetřovat.

17:57

 

18:04

Česká mutace módního a společenského časopisu Vogue vykázala po půl roce od vstupu na tuzemský trh průměrný prodaný náklad zhruba 20.400 výtisků. Vydavatelství V24 Media to dnes sdělilo ČTK v tiskové zprávě. Vogue skončil na třetím místě za konkurenčními tituly Marianne (prodaný náklad v lednu činil 38.500) a Elle (23.700).

18:16

Ministerstva zemědělství a životního prostředí zahájila debatu o konkrétních možnostech ústavní ochrany vody jako přírodního zdroje. Ministerstvo zemědělství zadalo analýzu možností úprav zákonů, sdělil ČTK mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. 

18:21

Slovenský nejvyšší soud bude o návrhu generálního prokurátora na rozpuštění krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) rozhodovat letos v dubnu. S odvoláním na vyjádření prokuratury i LSNS to napsal portál Aktuality.sk.

jarvis_5a00a948498e34d859a50253.jpeg

18:30

Prezident Miloš Zeman dnes podpořil vznik transformačního fondu, ze kterého by se platila restrukturalizace regionu, v nichž se blíží konec těžby uhlí. Uvedl ale také, že v těžbě by se mělo dál pokračovat. Řekl to dnes novinářům na závěr své návštěvy Karlovarského kraje.

18:37

Bývalý vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić je rozhodnut žádat revizi rozsudku, kterým mu justiční orgán OSN v Haagu ve středu uložil doživotní vězení. Tento záměr už dal najevo Karadžičův právní tým, informovala dnes na svém webu srbská sekce regionální televize N1.

jarvis_5a205d23498e0896491a0239.jpeg

18:45

Krajský soud v Českých Budějovicích zastavil insolvenční řízení se společností Legios Loco, které zahájil 4. března. Navrhovatel, jímž byla společnost Car Service Partner, vzala insolvenční návrh zpět. Soudu firma podání doručila 13. března. ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku.

18:59

Brazilská policie dnes zatkla bývalého prezidenta Michela Temera kvůli obviněním souvisejícím s největší korupční aférou v historii země. Podle médií o tom informovaly brazilské justiční orgány. Temer již minulý rok čelil několika obviněním z korupce a praní špinavých peněz, avšak před zatčením jej chránila prezidentská imunita.

19:15

 

19:29

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dnes v doprovodu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua navštívil nejvýznamnější památku judaismu, Zeď nářků ve východním Jeruzalémě. Porušil tak dosavadní diplomatickou praxi USA. Jejich představitelé dosud v doprovodu izraelských politiků ke zdi nechodili.

19:46

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes nechal opět promítat video z pátečního útoku na dvě mešity na Novém Zélandu. Učinil tak den před plánovaným příjezdem novozélandského ministra zahraničí, který do země přicestuje, aby osobně tlumočil žádost své vlády zastavit šíření tohoto snímku.

20:00

 

20:14

Zaměstnanci největšího chorvatského stavitele lodí již potřetí od srpna stávkují. Krachující firma Uljanik, která provozuje loděnice v přístavech Pula a Rijeka a kterou ze čtvrtiny vlastní stát, jim prý déle než půl roku nevyplácí mzdy. Dnes na protest symbolicky zatavili dva hlavní vstupy do pulských doků.

20:30

Více než milion podpisů už se sešlo pod peticí, která požaduje zastavení procesu odchodu Británie z Evropské unie. Dokument se přitom na oficiálním portálu britského parlamentu objevil teprve ve středu. Během dne chtělo výzvu podepsat tolik lidí, že měla webová stránka technické problémy.

20:47

 

21:00

Policisté pátrají po pětadvacetileté Kateřině Vítové z Prahy, kterou její rodina postrádá od středečního rána. Mladá žena trpí vážnými onemocněními, především psychického charakteru. Musí užívat léky, které si ale při odchodu z domova s sebou nevzala. Bez užití těchto léků je v přímém ohrožení života.

21:14

Prezidenti a premiéři ostatních 27 zemí Evropské unie by dnes měli rozhodnout, že umožní odklad brexitu nejdéle do 22. května. Podmínkou je, že do příštího pátku britská Dolní sněmovna na třetí pokus schválí už od prosince hotový text dohody o spořádaném britském vystoupení z evropského bloku.

21:31

Vědci z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR (AV ČR) budou měřit elektromagnetické pole a zkoumat existenci blesků na Marsu. Modul, který pro tento výzkum navrhli, je součástí evropské sondy ExoMars 2020, která příští rok v červenci poletí na rudou planetu.

jarvis_56d5eab7498ebac2656ca33d.jpeg

21:44

Evropští liberálové nevyšlou jako jiné politické skupiny do květnových voleb do Evropského parlamentu jediného uchazeče o post předsedy Evropské komise, ani dvojici kandidátů, ale hned sedmičlenný tým. V Bruselu to dnes oznámila Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE).

22:00

České fotbalové reprezentaci bude v pátečním úvodním utkání kvalifikace mistrovství Evropy proti Anglii ve Wembley chybět kapitán Bořek Dočkal. Třicetiletý záložník nestihl doléčit zranění lýtkového svalu, kvůli kterému chyběl v sestavě Sparty i v posledním ligovém utkání s Olomoucí.

22:22

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa je čas, aby USA uznaly Golanské výšiny za území Izraele. "Po 52 letech je čas uznat Golanské výšiny za území Izraele, jde o místo s vysokou strategickou i bezpečnostní důležitostí pro Izrael a stabilitu v regionu," napsal Trump ve čtvrtek na twitter.

 

22:30

Britská elektropopová kapela Years & Years, několikrát nominovaná na Brit Awards, vystoupí na festivalu Colours of Ostrava. ČTK to dnes řekl mluvčí festivalu Jiří Sedlák. Osmnáctý ročník festivalu se uskuteční od 17. do 20. července v industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic.

22:42

Bílý dům odmítl žádost demokratických kongresmanů o informace týkající se obsahu rozhovorů prezidenta Donalda Trumpa s ruským vůdcem Vladimirem Putinem. Oznámil to dnes americký server The Hill.

23:00

Facebook léta ukládal miliony přístupových hesel svých uživatelů na interních serverech v nezašifrované podobě. Provozovatel sociální sítě dnes přiznal, že přístup k nim měli jeho zaměstnanci, ale že nic neukazuje na jejich zneužití. Firma dotčené uživatele přesto podle svého dnešního vyjádření preventivně vyrozumí.

V prvních 24 hodinách po tragédii v Christchurch odstranil facebook zhruba 1,5 milionu kopií videa ukazující střelbu v mešitách. - Ilustrační foto.

23:14

Nejméně 30 lidí se pohřešuje z lodi s uprchlíky, která se v úterý potopila u libyjského pobřeží. S odvoláním na mluvčího pobřežní stráže o tom dnes informovala agentura Reuters.

23:30

Do Říma dnes večer přiletěl na třídenní návštěvu Itálie čínský prezident Si-Ťin-pching. Řím s Pekingem navzdory varování Evropské unie a Spojených států podepíše smlouvu o spolupráci. Jako první stát skupiny G7 se tak připojí ke globální iniciativě One Belt One Road (nová Hedvábná stezka).

23:45

Francouzská Ústavní rada, která má v zemi pravomoci ústavního soudu, dnes rozhodla, že pořizování rentgenových snímků za účelem určení stáří mladých migrantů není protiústavní. Informovala o tom agentura AFP.

23:59

V anketě Statečné psí srdce letos posbírali na pražském Vyšehradě většinu ocenění němečtí ovčáci. Například policejní pes Gauner našel v lese dehydrovaného seniora, služební pes Irr vystopoval devítiletou dívku. Cenu dostal i labradorský retrívr Dag, který dokáže u své paničky rozpoznat nebezpečné výkyvy hladiny cukru v krvi.

 

06:37

Místopředseda britského parlamentu Lindsay Hoyle včera doporučil poslancům, aby se pokud možno nepohybovali venku sami a na cesty do práce nebo domů si raději brali taxi. Důvodem je vyhrocená atmosféra kolem brexitu a skutečnost, že mnoho členů Dolní sněmovny už bylo kvůli svým postojům zastrašováno nebo slovně napadáno.

06:49

Americký herec John Travolta navštívil Moskvu, kde jednal s kremelskými poradci o humanitární spolupráci. Oznámila to agentura TASS. Se šéfem ruské prezidentské Rady pro lidská práva Michailem Fedotovem se prý dohodl na uspořádání kulatého stolu, u něhož budou herci a obhájci lidských práv debatovat o spolupráci.

John Travolta v Karlových Varech, 29. června 2013

07:01

Předseda amerického sboru náčelníků štábů Joseph Dunford se sejde s představitelem společnosti Google, aby vyjádřil znepokojení z možné pomoci firmy při realizaci čínského zbrojního programu. Některé aktivity Googlu podle amerického generála umožňují Číně získat přístup k technologiím vyvinutým v USA.

07:14

Samotnou mě překvapilo, že jsem letos jezdila tak v pohodě, bez bolesti to byla euforie, užívala jsem si to, říká rychlobruslařka Martina Sáblíková. Mimo jiné získala dvacáté světové zlato a třikrát překonala světový rekord. Musí se vám sejít všechno, byla to shoda náhod a tréninku, líčí.

 

 

07:28

Britové a země Evropské unie se dohodli na odkladu hrozby tak zvaného divokého brexitu nejméně do 12. dubna. Varianta, že Velká Británie z EU poté odejde bez jakékoliv dohody je ale navzdory tomu stále reálná. "Divoký" brexit by měl podle dostupných analýz dramatické následky pro ekonomiku.

07:40

Příjmy českých domácností stoupají. V minulém roce vzrostly o 10 tisíc na 182,4 tisíce korun na osobu. Podle nejnovějších čísel Českého statistického úřadu většina tuzemských domácností vychází se svými příjmy bez větších obtíží. Téměř pětina domácností však má zásadní problém se svými příjmy vyjít.

07:54

 

08:08

Dcera amerického prezidenta Ivanka Trumpová, která je významnou poradkyní Bílého domu, nearchivuje svou úřední elektronickou poštu, jak to požaduje zákon. V prohlášení to ve čtvrtek uvedl demokratický poslanec Elijah Cummings. Úřední poštu, na kterou neodpovídá, si neuchovává, uvedl s odvoláním na informace z Bílého domu.

jarvis_5b4e0d06498e8cf869c3e1ce.jpeg

08:20

Itálie se rozhodla spolupracovat s Čínou na důležitých projektech, jež jsou součástí čínské iniciativy nazvané Jedno pásmo − jedna cesta. Zahrnuje výstavbu silnic, železnic, námořních přístavů, ale také ropovodů, elektráren a dalších objektů. Itálie se podpisem memoranda k iniciativě fakticky hlásí jako jediná země skupiny G7.

08:33

Neznámí pachatelé dnes brzy ráno hodili výbušné zařízení, zřejmě ruční granát, na ruský konzulát v Aténách. Podle agentury Reuters o tom informovala místní policie. Nikomu se nic nestalo a k útoku, při kterém vznikly jen malé škody, se zatím nikdo nepřihlásil.

08:41

 

08:55

Nynější padesátníci přispívají na důchody ze svých daní, vývoj demografické křivky ale ukazuje, že na jejich důchody nebude mít za 20 či 30 let kdo přispívat. Dětí se rodí málo, zvýšení porodnosti proto stát potřebuje. Tento týden se ukázalo, že vládní koalice nemá jasno v tom, na koho je třeba myslet víc.

09:08

Dva američtí vojáci dnes zahynuli při operaci v Afghánistánu, oznámilo v Kábulu velení sil NATO bez dalších podrobností. Jména mrtvých budou oznámena až poté, co zprávu obdrží rodina, uvedla agentura Reuters. Není ani známo, kde a za jakých okolností Američané zemřeli.

09:21

Sýrie označila za nezodpovědný čtvrteční výrok amerického prezidenta Donalda Trumpa o Golanských výšinách. Syrská vláda dnes oznámila, že jsou odhodláni získat Golanské výšiny zpět. Trump ve čtvrtek sdělil, že by USA měly uznat izraelskou svrchovanost nad tímto územím. Izrael Golany obsadil v roce 1967 a později anektoval, avšak svět tento krok neuznává.

09:34

 

09:48

Chemik František Štěpánek chce, aby pacienti místo deseti tablet užívali jen jednu. Na svůj výzkum nedávno získal dva miliony eur přes prestižní grant EXPRO. V budoucnu tak možná budou existovat tablety, které v sobě budou kombinovat třeba antidepresiva s léky na cholesterol a krevní tlak − bude se však jednat jen o dlouhodobě užívané medikamenty.

09:59

Děti mladší patnácti let jsou ohroženy smrtí kvůli znečištěné vodě trojnásobně víc než vlivem ozbrojených konfliktů ve světě. Uvedl to dnes ve své zprávě Dětský fond OSN (UNICEF). Nejzranitelnější jsou děti do pěti let, které jsou ohroženy dvacetinásobně víc nemocemi než násilím.

10:07

Při pádu malého vrtulníku u Slavoňova na Náchodsku dnes dopoledne zemřeli dva lidé. "Na místě byla nalezena dvě mrtvá těla," řekl mluvčí zdravotnických záchranářů Ivo Novák. Vrtulník podle něj nebyl záchranářský.

10:12

Amsterdam zakáže ve známé čtvrti červených luceren skupinové prohlídky s průvodcem. Oblast plná nevěstinců, v jejichž výlohách nabízejí své služby prostitutky, je podle vedení nizozemské metropole přeplněná turisty. Jejich počet by se měl podle představ radnice zákazem snížit.

10:27

S autorem Kinoboxu Petrem Vachlerem jsme si v dalším dílu seriálu Endorfiny zavzpomínali na ikonickou znělku tohoto pořadu, prošli se na boso - což je jeho přirozenost - po Vítkově a prozkoumali, jak vzniká jeho očekávaný film o smyslu života. Známý filmový producent s námi také bez problémů splnil výzvu procházky po kostkách Lega.

 

10:39

Novozélanďané dnes dvěma minutami ticha uctili 50 obětí útoku na mešity ve městě Christchurch spáchaného minulý pátek. Televize a rozhlas přenášely muslimskou výzvu k pátečním modlitbám. Premiérka Jacinda Ardernová se připojila k tisícům lidí, kteří přišli do parku k mešitě Al-Noor, jež byla jedním z dějišť masakru.

premiérka Jacinda Ardernová, Nový Zéland

10:52

Několik států dnes označilo čtvrteční výrok amerického prezidenta Donalda Trumpa o syrských Golanských výšinách za porušení dosavadních rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Trump řekl, že je čas uznat izraelskou suverenitu nad tímto strategickým pohraničním územím. Kladně se k tomu postavil jenom Izrael.

11:05

Policie stíhá čtyři lidi a tři firmy kvůli podezření z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu se způsobenou škodou 300 milionů korun. Jejich jednání podle kriminalistů směřovalo k neoprávněnému vylákání peněz z rozpočtů evropských fondů a českého státního rozpočtu v rámci šesti dotačních projektů strojírenského podniku.

11:14

 

11:27

Řada velkých i malých zemědělců má zájem využívat výhody tzv. přesného zemědělství. Pokročilé technologie a sběr dat umožňují úsporu materiálu i času a také o něco vyšší a stabilnější výnosy. Výraznějšímu rozšíření zatím brání nízká míra automatizace při zpracování dat, řekl Vojtěch Lukas z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

11:40

Pokud se dnes mladá rodina rozhodne pořídit si dítě, musí počítat s poklesem životní úrovně v řádu desítek procent. Navíc platí, že čím více si rodiče vydělávali před narozením dítěte, tím tvrdšímu propadu příjmů budou čelit. Situace se navíc dlouhodobě zhoršuje, byť by ji mohl zmírnit vyšší rodičovský příspěvek, na němž se shodla koalice.

11:53

Severní Korea dnes náhle odvolala svůj personál ze styčného úřadu obou korejských států. S odvoláním na zdroje ze Soulu o tom informovala agentura AP. Podle ní tento krok zřejmě ovlivní sbližování mezi Korejemi a zkomplikuje také širší diplomacii o severokorejském jaderném programu.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in.

12:05

V Thajsku se v neděli uskuteční mnohokrát odložené parlamentní volby, z nichž by měla vzejít první demokraticky zvolená vláda od roku 2014, kdy se v zemi při převratu chopila moci vojenská junta. Premiér Prajutch Čan-Oča a jeho režim ale před hlasováním podnikli řadu kroků, aby v čele státu zůstali i nadále, upozorňují analytici.

12:17

Veterináři spolu s policisty a celníky dnes v 9:00 zahájili kontrolu tržnice Sapa v Praze - Libuši. Zaměřují se na prodávané potraviny a kontrolují přijíždějící auta se zbožím. Podle policejního mluvčího Tomáše Hulana něj se na akci podílí 50 lidí od policie, celníků, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy.

12:29
Evropští lídři se na dnešním závěrečném dni summitu v Bruselu po čtvrtečním dramatickém rokování o odkladu brexitu dostanou k předem naplánovaným tématům jako jsou boj s klimatickými změnami či zajišťování bezpečnosti komunikačních sítí páté generace.
 

 

12:36

Podnikatelská aktivita v eurozóně byla v březnu podstatně horší, než se očekávalo. Kvůli velkému propadu poptávky aktivita továren vykázala největší pokles za téměř šest let. Průzkumy naznačují, že vývoj ekonomiky eurozóny nebyl v prvním čtvrtletí uspokojivý. 

12:41

Šance na odchod Británie z Evropské unie bez dohody podle některých britských i zahraničních politiků po čtvrtečním bruselském summitu vzrůstá. Politici i komentátoři jsou vesměs skeptičtí k šancím premiérky Theresy Mayové prosadit napotřetí výstupní smlouvu v parlamentu.

12:52

 

13:01

Na šest let ve vězení poslal dnes ruský vojenský soud Ukrajince Pavla Hryba, který byl obviněn, že naváděl k teroristickému činu v ruském černomořském městě Soči. Informovala o tom tamní média. Mladík obvinění odmítá a po vynesení rozsudku zahájil hladovku. Ukrajinské média označují Hryba za politického vězně.

13:12

Kvůli porušení antidopingových pravidel přijde Rus Alexandr Ivanov o titul mistra světa v chůzi na 20 kilometrů z roku 2013 a stříbrnou medaili z evropského šampionátu o rok později. Pětadvacetiletý atlet dostal rovněž tříletý zákaz startů. 

13:22
13:32

Ministerstvo zemědělství a státní podnik Lesy ČR plánují v následujících třech letech podpořit rekonstrukci, obnovu, odbahnění nebo stavbu 1215 rybníků nebo malých vodních nádrží. Ministerstvo na to chce dát půl miliardy korun ročně, řekl dnes na tiskové konferenci u příležitosti Světového dne vody ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). 

13:41

Přibližně tři stovky vojáků, policistů, zástupců ČEZ a provozovatele energetické přenosové soustavy ČEPS tři dny cvičily, jak postupovat při případném útoku teroristů na jadernou elektrárnu Temelín. Příprava s názvem Safeguard Temelín 2019 dnes vyvrcholila simulovaným útokem na elektrárnu. 

13:52

Není jediný rok, aby se o cukru nepřišlo s něčím úplně novým. S něčím převratným. Snad ani není žádná další, stejně nebo podobně kontroverzní potravina. Cukr je neprávem obviňován z obezity a jiných civilizačních chorob, zubního kazu či rakoviny. Vědci se shodují, že sám o sobě není škodlivý. Škodlivá je pouze jeho nadměrná konzumace, říká cukrář Josef Maršálek.

 

14:00

Rada OSN pro lidská práva dnes schválila rezoluci odsuzující Izrael za "záměrné používání smrtících prostředků a nepřiměřené síly" proti protestům civilistů z palestinského Pásma Gazy. Usnesení je založené na vyšetřování OSN, podle nějž Izraelci loni při protestech zabili 189 Palestinců a spáchali při tom zřejmě válečné zločiny.

14:10

Společnost Microsoft začala v Česku nabízet svou službu Microsoft News. Zpravodajství bude uživatelům poskytovat ve spolupráci s domácími i zahraničními tituly včetně regionálních novin Deník a partnerů Vltava Labe Media group, časopisů z nakladatelství Burda Praha, agentury ČTK a brzy i dalších. 

14:21

Obří mimina výtvarníka Davida Černého se v sobotu vrátí na žižkovskou televizní věž v Praze. Původní plastiky byly sundány kvůli své renovaci v roce 2017. Po jejich kontrole bylo rozhodnuto o výrobě nových plastik, které splňují současné předpisy, a o změně jejich upevnění.Obří mimina výtvarníka Davida Černého se vrátí na žižkovskou televizní věž v Praze.

14:31

Americký stát Mississippi výrazně zpřísnil podmínky potratů. Nově lze těhotenství ukončit jen tehdy, pokud ještě není tlukot srdce plodu detekovatelný ultrazvukem. Tlukot srdce je možné často zjistit již po šestém týdnu gravidity, kdy o ní žena ještě nemusí vědět. 

14:40

S vyšší spotřebou léků narůstá počet nechtěných lékových interakcí, kdy se neplánovaně účinek léků zvýší, sníží nebo změní. V těch nejzávažnějších případech mohou dopady být až fatální. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP). 

14:50
14:59

Bezpečnostní složky v Burkině Faso zavraždily od loňského dubna více než 115 civilistů podezřelých z podpory a ochrany islámských radikálů. Dalších více než 40 civilistů usmrtili ve stejné době islamisté. Obviňovali je ze spolupráce s vládními jednotkami. 

15:09

Indonéská letecká společnost Garuda zruší objednávku na letadla Boeing 737 MAX. Jako důvod uvedla ztrátu důvěry po dvou nehodách za šest měsíců. Garuda je první leteckou společností, která veřejně oznámila, že plánuje zrušit objednávku na stroje 737 MAX, které byly po dvou nehodách indonéských a etiopských aerolinek dočasně vyřazeny z provozu.

15:18

Více než tři miliony lidí již podepsaly petici požadující odvolání odchodu Británie z Evropské unie. Obrovský zájem o dokument, který je na webu britského parlamentu teprve třetí den, stále způsobuje stránce technické problémy.

Brexit - Ilustrační foto.

15:29

Nejméně 23 vojáků zabili v Čadu v noci na dnešek radikálové z teroristického hnutí Boko Haram. S odvoláním na zdroje v čadských bezpečnostních složkách o tom informovala agentura Reuters, podle níž jde zřejmě o nejkrvavější útok islamistů v této africké zemi. Mluvčí čadské armády zprávy odmítl komentovat.

15:38

Ve čtyřech druzích sušenek vyrobených v Polsku našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce alergenní arašídy, které nebyly na obale uvedeny. Kvůli tomu inspekce zahájila s prodejci správní řízení o uložení pokuty a alergiky varuje, aby sušenky předmětných šarží nejedli, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Pavel Kopřiva.

15:45

Francouzské úřady zakázaly sobotní demonstraci takzvaných žlutých vest na třídě Champs-Elysées a v jejím okolí v centru Paříže. Francie o víkendu očekává už 19. pravidelné protivládní protesty, které se konají vždy hlavně v sobotu.

Žluté vesty v Paříži

15:53

Zástupci Parlamentu, obrany i odbojářů uctili památku hrdiny odboje Morávka. Učinili tak před akcí kontroverzního Českého svazu bojovníků za svobodu.

16:00

Evropské společnosti musí posílit své přípravy na možný odchod Británie z Evropské unie bez dohody. Řekl to podle agentury Reuters prezident Evropské centrální banky Mario Draghi představitelům EU. "Úřady a centrální banky jsou připravené, ale soukromý sektor musí přípravu posílit," řekl.

16:09

Tarifní mzdy zaměstnanců v automobilce Škoda Auto vzrostou s platností od 1. dubna o 2500 korun měsíčně. Firma se na tom dnes dohodla s odbory, skončilo tak kolektivní vyjednávání. Průměrná hrubá mzda zaměstnance, který je odměňován na základě tarifů, loni ve společnosti činila 51.275 Kč, uvedla Škoda Auto.

jarvis_5c3f9622498ef7ffb0256dc1.jpeg

16:18

Dominik Hrachovina inkasoval v brance Astany v pátém čtvrtfinále play off Kontinentální hokejové ligy s Omskem čtyři góly během 13 minut v druhé třetině. Poté ho vystřídal Henrik Karlsson, který dostal ještě jednu branku, Barys prohrál na ledě Avangardu 3:5 a sezona pro něj skončila.

16:25

Obyvatelé severoiráckého Mosulu dnes zablokovali silnici, po níž chtěl projet konvoj prezidenta Barhama Sáliha. Prezident přijel navštívit město, u nějž v řece Tigris ve čtvrtek utonulo po potopení trajektu téměř 100 lidí. Kolona nakonec projela, avšak krátce potom lidé začali házet kamení na auto guvernéra provincie Ninive.

16:34

 

16:40

Plzeňská policie pátrá po muži, který je podezřelý z toho, že ve čtvrtek navečer po hádce s dalším mužem střílel na Mikulášském náměstí v Plzni. Pětatřicetiletý Pavel Straka je ozbrojený a nebezpečný, uvedla dnes policejní mluvčí Veronika Hokrová.

16:46

Maďarské úřady dnes zadržely Syřana, který se v řadách teroristické organizace Islámský stát údajně podílel na stínání zajatců. S odvoláním na budapešťskou prokuraturu o tom informovala agentura Reuters. Sedmadvacetiletý muž, jehož totožnost nebyla v prohlášení zveřejněna, je podezřelý, že v roce 2016 takto v Sýrii připravil o život asi 20 lidí.

16:55

Na dosažení vyrovnaných vztahů, které zajistí spravedlivou obchodní soutěž a rovný přístup na trh se chce Evropská unie soustředit při budování svých vztahů s Čínou. Po dnešní diskusi lídrů unijních zemí, kteří v Bruselu o věci diskutovali před dubnovým summitem EU-Čína, to novinářům řekl předseda Evropské rady Donald Tusk.

Donald Tusk s dopisem aktivujícím odchod Británie z Evropské unie.

17:02

Na potřebě rychlého a účinného řešení problematiky klimatických změn se dnes na summitu v Bruselu podle předsedy schůzky Donalda Tuska shodli šéfové států a vlád zemí Evropské unie. Tusk to řekl novinářům na tiskové konferenci po konci jednání.

17:10

Ministerstvo vnitra připravilo vzorovou vyhlášku, která má samosprávám pomoci regulovat akce typu technoparty. S vyhláškou dnes v Liberci seznámili zástupci měst a obcí z celého Libereckého kraje. Seminář byl reakcí na nedávné informace o přípravě další Czarotek Free Party v regionu.

17:17

 

17:25

Ochránci přírody chtějí odchytit jednoho z medvědů, kteří žijí v Beskydech. Jde o jedince, který se vyskytuje v okolí Starých Hamer a Lysé hory. Měl by dostat telemetrický obojek, který umožní sledování pohybu této šelmy. ČTK to dnes řekla Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

17:32

Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů AČR bude letos pokračovat s výcvikovými kurzy pro aktivní řidiče nad 65 let. Loni se prvního ročníku projektu zúčastnilo 3321 seniorů v 68 kurzech. Počet kurzů se letos téměř zdvojnásobí na 128. Bezplatné kurzy mají seniorům pomoci zdokonalit jejich řidičské schopnosti.

17:40

Zhruba polovina lidí v Česku považuje hospodářskou situaci země i životní úroveň své domácnosti za dobrou. Asi třetina je hodnotí jako ani dobré, ani špatné, mírně nad desetinu je vidí jako špatné. Vyplývá to z únorového průzkumu, jehož výsledky dnes ČTK poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění.

17:47

 

17:54

Pražský dopravní podnik (DPP) uzavřel se sdružením firem Edikt-Swietelsky-výměna pražců rámcovou smlouvu na výměnu pražců v metru v hodnotě 200 milionů korun. Smlouva je uzavřena na 48 měsíců. Vyplývá to z informací ve věstníku veřejných zakázek.

18:00

Statisíce lidí v Mosambiku a Zimbabwe se snaží zajistit si nějaké přístřeší, jídlo a vodu týden poté, co se touto oblastí přehnala cyklóna Idai. Počet obětí překročil 500 a bouře zničila domy i silnice. Kvůli kontaminované vodě hrozí riziko cholery, informovala dnes agentura Reuters.

18:07

 

18:15

Do České republiky byl vydán k trestnímu stíhání cizinec podezřelý z vyloupení klenotnictví v Teplicích. Policie ho obvinila z loupeže ve spolupachatelství a soud na něj uvalil vazbu. Po druhém cizinci policisté pátrají. Uvedla to dnes mluvčí ústecké krajské policie Šárka Poláčková.

18:23

Poslední rozloučení s válečným veteránem Milanem Píkou, který zemřel ve středu ve věku 96 let, bude příští čtvrtek v Bratislavě. ČTK to dnes řekl mluvčí slovenské armády Štefan Zemanovič. Český a slovenský generál Píka žil naposledy právě ve slovenské metropoli.

18:30

 

18:38

Indické bezpečnostní síly dnes v Kašmíru zabily při čtyřech přestřelkách sedm ozbrojenců patřících ke dvěma extremistickým skupinám sídlícím v Pákistánu. Jde o nejvyšší počet střetů, k nimž během posledních let došlo za jediný den. Informovala o tom agentura Reuters.

18:46

Vlivný ukrajinský oligarcha Ihor Kolomojskyj odmítl zprávy o tom, že finančně podporuje dva kandidáty na nového ukrajinského prezidenta, komika Volodymyra Zelenského a někdejší premiérku Juliji Tymošenkovou. V rozhovoru s ukrajinskou redakcí BBC nicméně dal najevo, že si vítězství stávající hlavy státu Petra Porošenka nepřeje.

19:00

Od podpisu pařížské klimatické dohody v roce 2015 vydalo pět největších nadnárodních společností ropného a plynárenského průmyslu miliardu dolarů (22,53 miliardy Kč) na lobbing, přičemž "v naprosté většině v rozporu" s cíli této dohody. Uvedla to studie společnosti InfluenceMap.

19:14

 

19:29

Kontroverzní uzbecký podnikatel Gafur Rachimov odstoupí z funkce prezidenta Mezinárodní boxerské asociace (AIBA). Mezinárodní olympijský výbor (MOV) právě především kvůli jeho osobě začal asociaci vyšetřovat a boxu hrozí vyřazení z programu olympijských her.

19:41

Izraelští vojáci zastřelili při dnešních protestech v Pásmu Gazy u hranic s Izraelem dva Palestince a dalších 55 zranili. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na palestinské úřady. Protesty se v Pásmu Gazy konají už od loňského března, dnes se jich zúčastnilo asi 10.000 lidí, z nichž někteří opět házeli na vojáky kameny a zapalovali pneumatiky.

19:45

Lidé v Moravskoslezském kraji v loňském roce vytřídili a předali k recyklaci 88 tun baterií, tedy téměř stejně jako v roce 2017. Na jednoho obyvatele kraje tak připadlo 73 gramů vytříděných baterií, což je nejméně mezi všemi kraji České republiky.

19:59

Americký prezident Donald Trump dnes napsal na twitteru, že nařídil zrušit dodatečné rozsáhlé sankce, jejichž zavedení proti Severní Koreji podle něj avizovalo americké ministerstvo financí. "Trump si oblíbil severokorejského vůdce a nemyslí si, že tyto sankce budou zapotřebí," uvedla mluvčí Bílého domu.

 

20:15

Pražská burza dnes nenásledovala pokles evropských trhů a vzrostla. Index PX stoupl o 0,09 procenta na 1079,35 bodu. Dolů burzu nestáhly ani ztráty dvou dnes nejvíce obchodovaných emisí ČEZ a Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna klesla vůči euru, výrazněji k dolaru.

20:28

Česká měna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám. K 17:00 proti předchozímu závěru oslabila koruna vůči euru o deset haléřů na 25,75 Kč/EUR a k dolaru o 24 haléřů na 22,82 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

20:45

Američtí představitelé chystají dokument o oficiálním uznání izraelské svrchovanosti nad Golanskými výšinami. Prezident Donald Trump by jej prý měl podepsat příští týden během návštěvy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ve Spojených státech.

 

21:00

V centru Říma se objevila tři graffiti italského Banksyho, který si říká TvBoy. Na prvním z nich je jako Pinocchio zachycen premiér Guiseppe Conte, zatímco lišáka a kocoura, kteří tuto pohádkovou postavu chtěli připravit o život, ztělesňuje dvojice vicepremiérů Luigi Di Maio a Matteo Salvini, napsala dnes agentura ANSA.

21:15

Guatemalský soudce vydal tento týden zatykač na prezidentskou kandidátku Thelmu Aldanaovou, která se v předchozích letech jako generální prokurátorka podílela na trestním stíhání řady politiků, včetně dvou exprezidentů. Trestně stíhat chtěla i současnou hlavu země Jimmyho Moralese. 

21:27

 

21:48

Výnos desetiletých amerických státních dluhopisů dnes poprvé od krize před deseti lety klesl pod výnos tříměsíčních dluhopisů. To posiluje obavy z možného ekonomického poklesu a zvyšuje možnost, že centrální banka USA (Fed) bude muset snížit úrokové sazby, uvedla agentura Bloomberg.

22:01

Teroristická organizace Islámský stát (IS) už neovládá v Sýrii žádné území. Řekla to dnes novinářům na palubě amerického prezidentského speciálů Air Force One mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. Podle ní o tom prezidenta Donalda Trumpa informoval americký ministr obrany.

22:15

 

22:29

V centru Berlína se popraly desítky fanoušků dvou soupeřících youtuberů, kteří se na internetu zahrnovali nadávkami. Policie musela nasadit obušky a slzný plyn, při zákroku zajistila také dva nože.

22:47

Desítky kilogramů potravin neznámého původu, ryby ve špinavém autě či mušle přepravované v teple odhalila dnešní kontrola tržnice Sapa v Praze. Někteří přepravci zboží navíc měli auta ve špatném stavu, a jeden ani neměl řidičské oprávnění. Na policejním webu to oznámil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

23:00

Slovenský premiér Peter Pellegrini dnes poprvé veřejně připustil možnost vypsání předčasných voleb. Koalice se naposledy dostala do sporu kvůli připravované dohodě o obranné spolupráci se Spojenými státy, kterou odmítá nacionalistická Slovenská národní strana.

jarvis_5ac66cc7498efb99c19dd6d1.jpeg

23:13

Automobilka General Motors (GM) kritizovaná americkým prezidentem Donaldem Trumpem za rušení pracovních míst ve Spojených státech investuje v USA 1,8 miliardy dolarů (41 miliard Kč) a vytvoří 700 nových pracovních míst.

23:29

Prezident Miloš Zeman v neděli odpoledne v Lánech přijme slovenského prezidentského kandidáta Maroše Šefčoviče. Vyhoví jeho žádosti o schůzku, sdělil dnes ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Potvrdil tak informace Deníku N.

23:46

Poprvé v historii České republiky si podala ruku učenecká a reformátorská minulost s algoritmickou budoucností. Absolventi Fakulty informačních technologií Českého vysokého učení technického v Praze převzali vysokoškolské diplomy z rukou humanoidního robota Peppera.

 

23:59

Donald Trump chce do Rady guvernérů americké centrální banky (Fed) nominovat svého bývalého volebního poradce a kritika úrokové politiky centrální banky Stephena Moorea. Americký prezident to uvedl dnes na twitteru.

 

07:01

Prezident Miloš Zeman v neděli odpoledne v Lánech přijme slovenského prezidentského kandidáta Maroše Šefčoviče. Vyhoví jeho žádosti o schůzku, sdělil dnes prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Potvrdil tak informace Deníku N. Šefčovič se ve druhém kole volby hlavy slovenského státu v sobotu 30. března utká se Zuzanou Čaputovou.

07:13

Rozpočtový schodek Spojených států se podle dnešních údajů amerického ministerstva financí v únoru vyšplhal na 234 miliard dolarů (5,3 bilionu korun). Překonal tak únorový rekord 232 miliard USD z roku 2012. Za období prvních pěti měsíců fiskálního roku, který v USA končí 30. září, se rozpočtový deficit meziročně zvýšil o 39 procent.

07:28

 

07:40

Mezinárodní letiště ve Frankfurtu nad Mohanem včera odpoledne na půlhodiny zastavilo provoz poté, co byl v jeho okolí spatřen dron. Přivolaná policie nezjistila, kdo bezpilotní přístroj řídil, informoval mluvčí firmy Fraport provozující letiště.

07:53

Jedenáct zemí Jižní Ameriky včera v chilské metropoli založilo novou organizaci, jejímž cílem je spolupracovat v bezpečnosti, ekonomice, ekologii či sociálních záležitostech. Prezident hostující země Sebastián Piňera zdůraznil, že organizace PROSUR má být regionálním sdružením bez ideologií.

08:05

 

08:21

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu včera oznámil, že zažaluje dva lídry strany Modrá a Bílá za pomluvu kvůli jejich výrokům o jeho údajném zapojení do korupční kauzy kolem nákupu ponorek. Strana Modrá a Bílá je hlavním rivalem Netanjahuovy strany Likud v parlamentních volbách, jež se konají 9. dubna.

08:34

Islámský stát byl poražen na posledním zbytku svého územív obci Baghúz na východě Sýrie. Vítězství SDF znamená definitivní konec samozvaného chálífátu, který kdysi zabíral třetinu Sýrie a Iráku.

08:48

Česká internetová společnost Seznam.cz dnes vyzvala svého amerického rivala Google, aby zveřejnil více podrobností o svém záměru podpořit konkurenční vyhledávací aplikace na chytrých telefonech s operačním systémem Android. Seznam.cz podle ní tvrdí, že Google používá nekalé konkurenční praktiky, kvůli nimž tato česká společnost ztrácí uživatele.

08:59

Musíme přestat nakupovat, hromadění věcí štěstí nepřinese, život není konzum, říká Alvin Korčák, autor blogu Minimalisticky.cz.

 

09:11

Desetitisíce lidí dnes zaplní ulice centrálního Londýna při pochodu za nové brexitové referendum. Šest dní před původně plánovaným datem odchodu Británie z Evropské unie jej organizují zastánci setrvání v evropském bloku, k účasti však vyzvali i stoupence brexitu.

09:26

Italský spisovatel Roberto Saviano stane před soudem pro urážku. Nazval italského ministra vnitra Mattea Salviniho "ministrem podsvětí" a "šaškem". Za autora knihy Gomora o neapolské mafii se postavili britsko-indický spisovatel Salman Rushdie či autor pákistánsko-britského původu Hanif Kureishi.

09:40

Lidé v několika evropských městech, včetně českých, budou dnes demonstrovat proti chystané reformě Evropské unie o ochraně autorských práv na internetu. Podle aktivistů návrh směrnice, o kterém má Evropský parlament hlasovat příští týden, zavádí cenzuru, omezí svobodu internetu a poškodí menší vydavatele či novináře.

09:54

Ocitáme se ve velmi zvláštním vesmíru, ve kterém se postavy chovají ujetě, tvrdí o romantické komedii LOVEní flmový kritik Kamil Fila. Snímek by byl originální, kdyby se naplno věnoval lidem, kteří se neumějí nebo nechtějí seznamovat, dodává Fila.

 

10:07

Při výbuchu v metropoli afghánské provincie Hílmand bylo zraněno nejméně 15 lidí, včetně místního guvernéra. Incident se odehrál na slavnosti uspořádané u příležitosti dne farmářů na stadionu ve městě Laškargáh. K odpovědnosti za útok se dosud nikdo nepřihlásil. Informovala o tom agentura Reuters.

10:20

I před klíčovým týdnem zůstává brexit zcela nepředvídatelný. Třetí hlasování o rozvodové dohodě Británie s Evropskou unií, záplava hlasování o dalším postupu a vyostření sporů uvnitř britské vlády, potažmo Konzervativní strany. To vše by mohl přinést následující týden, tedy ten poslední před původním datem odchodu země z unie.

10:34

 

10:50

Sunderland jako symbol brexitu: Lidé se bojí migrantů, kteří ve městě nejsou a chtějí pracovní místa, o která ale s odchodem z EU přijdou.

11:03

Stát plánuje odškodňovat i rodiče a další blízké, kterým po povinném očkování zemře dítě či bude zvlášť závažně poškozeno. Návrh zákona, který v pondělí projedná vláda, původně s odškodněním počítal jen přímo pro poškozené, případně uplatněné zákonným zástupcem. Po připomínkách byl ale doplněn.

11:18

Ruský turista byl na letišti Denpasar na indonéském ostrově Bali zatčen poté, co se pokoušel opustit zemi s orangutanem. Lidoop byl nadrogovaný a uložený v turistově zavazadle, oznámila dnes agentura AFP s odvoláním na místní policii.

11:33

Nový prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev podepsal výnos, kterým se oficiálně mění název hlavního města středoasijské země z Astany na Nur-Sultan. Iniciátorem změny názvu metropole na počest prvého prezidenta země Nursultana Nazarbajeva, který 19. března nečekaně odstoupil z funkce, byl právě Tokajev.

11:48

Místopředseda Evropské komise a jeden ze dvou finalistů prezidentských voleb na Slovensku Maroš Šefčovič se snaží vymezit se proti vítězce prvního kola Čaputové. V neděli zdůrazňoval, že se staví proti nelegální migraci i povinným kvótám. Nezmínil ale už, že v době, kdy uprchlická krize vypukla, se jako evropský úředník snažil strach z uprchlíků mírnit.

12:04

Ministerstva odmítla opětovnou poslaneckou novelu Starostů, podle níž by stát byl povinen, nikoli pouze mohl vymáhat po svých úřednících škodu, kterou mu způsobili nezákonným rozhodnutím nebo nesprávným postupem. Obdobné tři návrhy předchozí vlády odmítly, nynější ji projedná v pondělí.

12:20

Konec fyzických disků, budoucnost her je v datových centrech. Plánovaný projekt Google vyrazil dech i Microsoftu.

12:36
Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ocenil ty, kteří se podíleli na porážce takzvaného Islámského státu (IS). Boj s terorismem ale podle něj nekončí a Česko chce přispět k ukončení války v Sýrii.
 

 

12:51

Po řádění tropické cyklóny Idai zemřelo v Mosambiku již 417 lidí. Dnes o tom informoval tamní ministr životního prostředí Celso Correia, podle nějž se celková situace pomalu zlepšuje, nadále však zůstává kritická. Země požádala o mezinárodní humanitární pomoc.

13:05

Téměř 1500 lidí, většinou Romů, se dnes přišlo rozloučit s uznávanou romskou zpěvačkou Věrou Bílou, která zemřela 12. března ve věku 64 let v plzeňské nemocnici. Rokycanská rodačka byla na přelomu tisíciletí zřejmě nejznámější zpěvačkou z Česka ve světě, před lety vyprodala i pařížskou Olympii.

13:21

Město Astana v posledních letech prochází nebývalým rozvojem, exprezident Nazarbajev budovy nechal navrhnout předními světovými architekty. Díky příjmům z ropy a zemního plynu zde vyrostly moderní skleněné mrakodrapy i další futuristické stavby.

13:49

Kurzy sázek dávají dvacetiprocentní šanci, že britská premiérka Theresa Mayová do konce tohoto měsíce odstoupí z funkce. Uvedla to dnes sázková kancelář Ladbrokes. Premiérčina kancelář se přitom odmítla vyjádřit ke zprávě deníku The Times, že se debatuje o načasování premiérčiny demise.

14:02

Itálie se stala prvním členem skupiny nejvyspělejších zemí G7, který se připojí k čínské globální infrastrukturní iniciativě nové Hedvábné stezky. V Římě dnes italský premiér Giuseppe Conte podepsal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem příslušné memorandum a v jejich přítomnosti byla podepsána řada dalších obchodních dohod.

14:17

Žen v Evropském parlamentu od jeho vzniku přibývá. Momentálně představují více než 36 procent všech europoslanců. Ještě v roce 1979 přitom činil podíl žen v legislativním sboru v Bruselu pouhých 15 procent.

14:30

Týden před rozhodujícím kolem přímé volby slovenského prezidenta pokračuje kampaň kandidátů na vrcholnou politickou funkci v zemi bez dalších vzájemných ostřejších slovních výpadů. Potvrdila to i dnešní diskuse ve veřejnoprávním Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS).

14:46

Rakouská lidová strana (ÖVP) odmítla kritiku šéfa liberální frakce v Evropském parlamentu ALDE Guye Verhofstadta, podle nějž rakouský kancléř a předseda strany Sebastian Kurz kvůli svým postojům v otázce migrace není proevropským politikem. Předsedu liberálů naopak ÖVP nabádá, aby si raději udělal pořádek ve vlastních řadách, kde působí i Babišovo ANO.

14:59

Už více než čtyři miliony Britů podepsaly petici žádající zastavení brexitu a setrvání v EU. Petice visí na stránkách parlamentu tři dny a požaduje odvolání aktivace článku 50, ke které přistoupila britská vláda před dvěma lety a spustila tak doposud trvající jednání o podobě brexitu. Británie má 66 milionů obyvatel.

15:11

Desítky tisíc odpůrců brexitu se dnes sešly v centru Londýna na pochodu za uspořádání nového referenda o členství Británie v Evropské unii. Pochod organizuje skupina People's Vote.

 

15:25

Česko čelí nepřátelským dezinformačním útokům a propagandě z Ruska a Číny. Rusko ke svým cílům využívá zejména dezinformace, kterými zpochybňuje pravdu nebo se snaží o rozdělování společnosti. Čína se snaží propagandou přesvědčit veřejnost o bohulibých cílech své politiky.

15:37

Na protest proti plánované reformě autorského práva dmes vyšly do ulic měst v Německu tisíce lidí. Tři dny před hlasováním v Evropském parlamentu účastníci požadovali zejména vyškrtnutí sporného článku 13, který internetovým platformám, jako je YouTube, ukládá větší povinnosti - již při načtení souborů by měly ověřit, zda obsah není chráněný autorským právem.

15:49

Papež František přijal rezignaci kardinála, santiagského arcibiskupa a nejvyššího představitele katolické církve v Chile Ricarda Ezzatiho, který se údajně snažil krýt skandál se sexuálním zneužíváním. Dnes o tom informovala agentura Reuters.

16:01
16:13

Nejméně pět mrtvých si vyžádal dnešní útok bojovníků islamistického hnutí Šabáb na vládní budovu v somálském hlavním městě Mogadišu. Podle agentury Reuters bylo při výbuchu nálože v autě a následné přestřelce zabito až devět osob, mezi oběťmi je podle somálských bezpečnostních sil i náměstek ministra práce a sociálních věcí.

16:25

Islámský stát byl poražen na posledním zbytku svého území v obci Baghúz na východě Sýrie. S odvoláním na vyjádření mluvčího arabsko-kurdské koalice SDF podporované Spojenými státy Mustafy Bálího o tom informovala agentura Reuters. Vítězství SDF znamená podle mluvčího definitivní konec samozvaného chalífátu, který kdysi zabíral třetinu Sýrie a Iráku.

16:37

Horolezci dnes na žižkovský televizní vysílač připevnili první z plastik obřích černých mimin od sochaře Davida Černého. Nové sochy jsou kopiemi deseti původních originálů. Horolezci v dalších dnech instalují zbývající sochy, délku prací ovlivní hlavně počasí.

16:49
17:01

Proti chystané směrnici o autorských právech na internetu dnes v jednotlivých českých městech vyšly protestovat desítky lidí. Protest v ČR organizuje Pirátská strana, o návrhu směrnice má Evropský parlament hlasovat příští týden.

17:13

Silný déšť a vítr o rychlosti 250 kilometrů v hodině dnes přinesl na severní pobřeží Austrálie cyklón Trevor. Západní pobřeží Austrálie se mezitím připravuje na další mohutnou bouři - cyklón Veronica. Do bezpečí již byly v obou případech evakuovány tisíce lidí, informuje zpravodajský web BBC.

17:25

Salvami z pušek a děla a přehlídkou uniformovaných jednotek pruských a rakouských vojáků dnes zahájilo návštěvnickou sezonu Muzeum války 1866 v obci Chlum u Hradce Králové. Muzeum, které i s přilehlou rozhlednou ročně navštíví přes 12.000 lidí, chystá novou expozici. Měla by návštěvníkům lépe představit válečný konflikt mezi Pruskem a Rakouskem.

17:37
17:49

Zatím 51 zatčených hlásí pařížská policie jako bilanci bezpečnostních opatření provázejících dnešní demonstraci takzvaných žlutých vest proti politice prezidenta Emmanuela Macrona. Sama demonstrace se podle médií dosud odehrává v klidu. Protestních akcí po celé zemi se dnes účastní 8300 lidí, z toho v Paříži 3100, uvedlo odpoledne ministerstvo vnitra.

18:01

Na moskevském letišti Domodědovo dnes nevpustili do letadla na lince do Simferopolu na Krym cestujícího, který sice měl letenku, ale z dosud neznámých důvodů se vysvlékl donaha. Oznámila to ruská média.

18:13

Ozbrojenci v centrálním Mali dnes ráno zabili asi 60 pastevců. Podle místního starosty šlo zřejmě o etnicky motivovaný útok, terčem byli Fulbové. Informovala o tom agentura Reuters. Loni při etnicky motivovaných útocích v tomto západoafrickém státě podle údajů OSN zemřelo na 500 lidí.

18:25

O evakuaci svých 1300 pasažérů požádala výletní loď, která se dnes kvůli poruše motorů dostala do problémů u západního pobřeží Norska. Signál nouze vyslalo plavidlo Viking Sky, které bylo za bouřlivého počasí a silného vlnobití volně unášeno do oblasti Hustadvika, která je jedním z nejnebezpečnějších úseků norského pobřeží.

18:37
18:49

Pochodu za uspořádání nového referenda o členství Británie v Evropské unii se dnes v centru Londýna zúčastnily statisíce odpůrců brexitu. Informovala o tom agentura Reuters. Organizátoři akce nicméně tvrdí, že počet účastníků demonstrace přesáhl jeden milion. Srovnatelný počet lidí ve Spojeném království podle BBC vyšel do ulic na protest proti válce v Iráku v roce 2003.

19:01

V plzeňském DEPO2015 se dnes sešlo hodně přes 500 příznivců počítačových her, komiksů a takzvaného cosplay, tedy vžívání se do rolí v žánru sci-fi a fantasy. Většině návštěvníků bylo mezi 25 až 35 roky. Co.Con, fanouškovský festival, se konal v Plzni poprvé, na různých místech ČR jsou už několik let.

19:13

V Česku dnes bylo nezvykle teplo, maxima se šplhala ke 22 stupňům Celsia. Teplotní rekordy pro 23. březen přepsala více než polovina stanic, které měří teplotu 30 a více let. Nejtepleji bylo dnes v Žatci, a to 21,8 stupně Celsia. ČTK to řekl meteorolog František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu.

19:25

Jedna z letošních hlavních výstav kutnohorské Galerie Středočeského kraje (GASK) bude věnovaná výtvarníkovi a ilustrátorovi Jiřímu Trnkovi. Na přípravě se podílí i jeho rodina, zahájení je naplánováno na 27. října. Letos uplyne 50 let od Trnkovy smrti.

19:37

Lavina mokrého těžkého sněhu se dnes utrhla ve východorakouském pohoří Rax v nadmořské výšce zhruba 1600 metrů. Dlouhá sněhová masa sjela až o 800 metrů níže a zasáhla dva lidi z přibližně desetičlenné skupiny, která právě scházela dolů po cestě Törlweg.

19:49

Tato EU musí skončit, tvrdí Payne. Podle Špicara by na to nejvíc doplatili Češi

 

20:01

Na železniční trati v Kutné Hoře dnes odpoledne zemřel člověk, srazil ho vlak. ČTK to řekla mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová. Provoz na trati mezi Kolínem a Čáslaví byl zhruba dvě hodiny omezený.

20:13

Itálie se stala prvním členem skupiny nejvyspělejších zemí G7, který se připojí k čínské globální infrastrukturní iniciativě nové Hedvábné stezky. V Římě dnes italský premiér Giuseppe Conte podepsal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem příslušné memorandum a v jejich přítomnosti byla podepsána řada dalších obchodních dohod.

20:25

Pod vlakem dnes na různých místech České republiky zemřeli během dne čtyři lidé. Před polednem srazil osobní vlak dva lidi v Olomouckém kraji na trati z Pivína na Prostějovsku do Nezamyslic. Odpoledne pak usmrtil vlak jedoucí z Německa mladého muže v kolejišti na Chebsku, další člověk zemřel na železniční trati v Kutné Hoře.

20:37

Legendární agent izraelské tajné služby Mossad, Rafi Ejtan, který se v roce 1960 podílel na únosu nacisty Adolfa Eichmanna z Argentiny, dnes zemřel ve věku 92 let. Muž, kterého izraelský premiér Benjamin Netanjahu nazval "hrdinou izraelských tajných služeb", skonal v nemocnici v Tel Avivu, kde byl v poslední době ošetřován

20:49

Dálnice D10 mezi Prahou a Zápy je na 7. kilometru v obou směrech uzavřená kvůli bourání mostu u Svémyslic. Uzavírka potrvá do neděle. Dopravní komplikace zatím nejsou. "Na místě je dopravní policejní hlídka," řekl ČTK středočeský policejní mluvčí Pavel Truxa.

21:01

Americký ministr spravedlnosti a generální prokurátor William Barr dnes právním výborům Kongresu nepředloží závěry zprávy zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera o údajném ruském vměšování se do amerických prezidentských voleb v roce 2016 a vazeb amerického prezidenta Donalda Trumpa na Rusko.

21:13
21:27

Lavina mokrého těžkého sněhu se dnes utrhla ve východorakouském pohoří Rax v nadmořské výšce zhruba 1600 metrů. Dlouhá sněhová masa sjela až o 800 metrů níže a zasáhla dva lidi z přibližně desetičlenné skupiny, která právě scházela dolů po cestě Törlweg.

21:40

Snímek režiséra Olmo Olmerzua Všechno bude získal zatím dnes večer během vyhlašování filmových cen český lev ocenění za nejlepší ženský i mužský herecký výkon ve vedlejší roli, stejně jako cenu za nejlepší střih a nejlepší scénář. Herecká ocenění dostala Eliška Křenková a Jan František Uher.

21:55

Demonstrací takzvaných žlutých vest proti politice prezidenta Emmanuela Macrona se dnes po celé Francii zúčastnilo kolem 40 500 osob, z toho 5000 v Paříži. Bilanci v pořadí už 19. sobotních protivládních protestů oznámil podle agentury AFP ministr vnitra Christophe Castaner.

22:10

Americká zpěvačka Barbra Streisandová čelí ostré kritice za své výroky na adresu dvou mužů, kteří v novém dokumentárním filmu Leaving Neverland tvrdí, že je v dětství sexuálně zneužíval král popu Michael Jackson.

22:25

Kvůli bouřlivému počasí a poruchám motorů se dnes dostaly u západního pobřeží Norska do potíží hned dvě lodi. Nejprve požádala o evakuaci svých 1300 pasažérů výletní loď Viking Sky, která byla kvůli výpadku motorů za silného vlnobití volně unášena do oblasti Hustadvika, která je jedním z nejnebezpečnějších úseků norského pobřeží.

22:40

Česko má hrůzu z moderní architektury, každý se bojí udělat rozhodnutí, říká Jiřičná

 

22:55

Světová dvojka Petra Kvitová postoupila do osmifinále tenisového turnaje v Miami. Třetí nasazená hráčka porazila v třetím kole Chorvatku Donnu Vekičovou 6:4, 3:6, 6:4. Další soupeřkou české tenistky bude Francouzka Caroline Garciaová.

23:10

Soud v americké Pensylvánii v pátek zprostil obvinění bělošského policistu, který loni v červnu ve východním Pittsburghu zastřelil neozbrojeného sedmnáctiletého černocha. Rodina zesnulého uvedla, že jí verdikt vzhledem k jiným podobným kauzám v USA nepřekvapil. Informují o tom světová média.

07:07

U indonéského ostrova Sulawesi a u východněji položeného souostroví Moluky dnes udeřila dvě silná zemětřesení. Podle amerického geologického ústavu USGS měly první otřesy u Sulawesi sílu 5,4 stupně, o něco později pak seismologové u Moluk naměřili otřesy o síle 6,3 stupně.

07:22

Soud v americké Pensylvánii v pátek zprostil obvinění bělošského policistu, který loni v červnu ve východním Pittsburghu zastřelil neozbrojeného sedmnáctiletého černocha. Rodina zesnulého uvedla, že jí verdikt vzhledem k jiným podobným kauzám v USA nepřekvapil. Informují o tom světová média.

07:38

Britská premiérka Theresa Mayová čelí vzpouře uvnitř vlastního kabinetu, celkem 11 jeho členů žádá její odstoupení a jmenování nového přechodného šéfa vlády. Ve svém dnešním vydání to napsal britský nedělník The Sunday Times.

Britská premiérka Theresa Mayová promlouvá na tiskové konferenci při summitu EU v Bruselu.

07:53

U západního pobřeží Norska pokračuje i během dnešní noci evakuace cestujících z výletní lodi Viking Sky, která se v sobotu kvůli bouřlivému počasí dostala do potíží. Lodi, na jejíž palubě bylo celkem 1373 lidí, vypadly motory a za silného větru a vlnobití ji proud unášel k pobřeží.

08:09

V Thajsku dnes začaly parlamentní volby, z nichž by po pěti letech od vojenského převratu měla vzejít demokraticky zvolená vláda. Největší šance uspět ale má nynější šéf vojenského režimu, premiér Prajutch Čan-Oča. Jedinou větší hrozbou pro něj podle komentátorů může být jen Strana Thajců, která sdružuje příznivce bývalého premiéra Šinavatry.

08:25

Státy, v nichž není řetězec McDonald's:

08:41

Marocká policie použila vodní děla, aby rozehnala demonstraci, na které se v sobotu večer v centru hlavního města sešlo na 15 tisíc nespokojených učitelů. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Učitelé v Maroku protestují už od února, a to kvůli časově omezeným pracovním smlouvám, které ovlivňují i výši důchodů a zdravotní péči.

08:55

K hranicím Spojených států míří z Mexika další skupina migrantů ze zemí střední Ameriky, která čítá 1500 lidí původem ze Salvadoru, Hondurasu, Kuby a Guatemaly. Informovala o tom dnes agentura AFP. Migranti vyrazili na cestu z města Tapachula na hranicích s Guatemalou, jejich průvod doprovází policie a zdravotníci.

09:11

Návrh Pirátů na snížení pokuty za přechod k jinému mobilnímu operátorovi kabinet před zákonodárci patrně nepodpoří. Na pondělní schůzi ministři podle předběžného stanoviska upozorní na širší vládní návrh novely zákona o elektronických komunikacích. Obě předlohy mají vést k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku ke snížení cen.

09:26

Pokud Bankovní rada České národní banky nezvýší úrokové sazby na zasedání ve čtvrtek 28. března, učiní tak na zasedání v květnu. Pro růst sazeb hovoří podle ekonomů slabá koruna a vývoj na trhu práce, proti ovšem nejistoty ohledně vývoje v zahraničí, především brexit nebo zhoršení výhledu vývoje německé ekonomiky. Čtvrteční výsledek jednání rady je tak nejistý.

09:40

V památníku na pražském Vítkově končí poslední březnový den unikátní výstava, která dosud nejpodrobněji mapuje činnost protikomunistické skupiny Světlana. Někteří její aktéři byli popraveni a další skončili na dlouhé roky ve vězení. 

 

09:56

Podíl nakupování na internetu přes mobilní zařízení se za poslední dva roky zvýšil o deset procentních bodů na 54 procent. Mobilní nákupy používají především tzv. mileniálové, mezi kterými má podíl 62 procent, tedy o 13 bodů více, než v roce 2016. Češi loni uskutečnili přes mobil 42 procent nákupů v e-shopech.

10:11

Tržby skupiny ČEZ ESCO, která patří do energetické skupiny ČEZ, vzrostly meziročně o 27 procent na 5,5 miliardy korun. ČEZ ESCO působí v Česku a na Slovensku. Kromě těchto zemí ČEZ působí v segmentu komplexních energetických službách (ESCO) také v Německu, v Polsku a v Rumunsku.

10:24

Čtyři desítky poslanců navrhují zrušit povinné přimíchávání biopaliv do benzinu a nafty. S návrhem přišli ve Sněmovně Piráti a přidali se k nim poslanci ODS, TOP 09, SPD a STAN. Přimíchávání biopaliv první generace podle nich přináší negativní důsledky a podle řady důkazů se nepodílejí na snižování emisí skleníkových plynů.

10:39

Předseda poslanecké sněmovny Radek Vondráček na sebe opět upoutal pozornost poněkud kontroverzním způsobem. Před páteční návštěvou papeže totiž zamířil do římské baziliky svatého Klimenta. Přestože je v ní zakázáno fotit, neváhal svou podobenku z uctívání výročí úmrtí svatého Cyrila rozeslat do světa. Na Twitteru však místo uznání sklidil kritiku.

10:53

Zájem o nájemní bydlení v Česku v poslední době výrazně roste, zároveň se proto zvyšují i ceny nájmů. Týká se to hlavně velkých měst a jejich nejbližšího okolí, přičemž zájemci upřednostňují dvoupokojové byty. Poptávka po nájemním bydlení se meziročně zvýšila o desítky procent.

11:07

V novozélandském městě Christchurch se dnes tisíce lidí zúčastnily tryzny za oběti nedávného teroristického útoku na dvě mešity, při nichž zahynulo 50 osob. Informovala o tom agentura AP.

11:22

Pokud má žena bratra-dvojče, poškozuje to nejen její školní výsledky a budoucí pracovní pozici, ale také šance na šťastný rodinný život. Tvrdí to nová studie, která dvojice smíšených dvojčat sledovala 30 let, napsal list The Daily Telegraph.

11:37

 

11:52

Počet obětí ničivé cyklóny Idai v Mosambiku vzrostl na 446. Informoval o tom dnes mosambický ministr životního prostředí Celso Correia, podle nějž bouře a následné záplavy postihly na 531 tisíc lidí. Země požádala mezinárodní společenství o pomoc, na níž se již podílí armádní jednotky z Jihoafrické republiky a Indie.

12:07

Průměrná vodovodní škoda, zaviněná například prasklou hadičkou u přívodu k umyvadlu či k toaletě, stoupla v roce 2018 meziročně o 10,9 procenta na 25 527 korun. Vyplývá to ze statistik České asociace pojišťoven. Pojišťovny považují vodovodní hadičky na základě svých dat za prokazatelně největší 'kazítko' v domácnostech.

12:22

Británie musí raději najít způsob, jak spořádaně opustit Evropskou unii, než aby se snažila sesadit premiérku Theresu Mayovou. Uvedl to dnes britský ministr financí Philip Hammond serveru Sky News, kde také popřel zprávy tisku o údajném spiknutí uvnitř vlády s cílem nahradit Mayovou jiným členem kabinetu.

12:38

 

12:50

V dnešních parlamentních volbách v Thajsku podle povolebních průzkumů zvítězila se ziskem 163 mandátů opoziční Strana Thajců bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry. Strana blízká vládnoucí vojenské juntě podle průzkumu získá v 500členné dolní komoře parlamentu jen 96 křesel.

13:03

Česku dominuje patriarchát a ani kampaň vedená pod hashtagem #MeToo nezměnila nic na tom, že se zde bagatelizuje sexuální násilí na ženách, je přesvědčena spisovatelka Radka Denemarková.

13:17

 

13:31

Ministerstvo obrany nebude v rámci hledání úspor měnit podmínky výsluh vojákům. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) to dnes řekl v televizi FTV Prima. Opět zdůraznil, že úspory se hledají v civilní části ministerstva a nedotknou se české armády ani vojáků.

13:46

 

14:01

Téma estébáctví a udavačství jde v mé vlasti trochu stranou, říká režisér nejlepšího českého filmu Všechno bude Olmo Omerzu v rozhovoru pro HN.

14:16

Počet případů onemocnění spalničkami může letos v České republice vzrůst až na tisícovku. V dnešních Otázkách Václava Moravce to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle ČT onemocnělo v tuzemsku jen za letošní rok k pátku 21. března spalničkami již 366 lidí a jen za poslední týden přibylo šest desítek případů.

14:30

Zdolat nejvyšší horu světa Mount Everest je snem nejednoho horolezce. Hora ale kvůli oteplování vydává svá tajemství. Ustupující ledovce odhalují těla horolezců, kteří zemřeli při cestě k vrcholu Everestu. Odhaduje se, že při výstupu na horu zemřelo asi 300 lidí. Dvě třetiny jejich těl stále leží v ledu a sněhu pod Mount Everestem.

14:46

Brankář Petr Čech skončil jedenáctý v anketě BBC o nejlepšího zahraničního hráče v historii fotbalové Premier League, která se hraje od roku 1992. V hlasování více než čtvrt milionu fanoušků zvítězil suverénně bývalý francouzský útočník Thierry Henry.

Petr Čech se připravuje na utkání českého týmu s tureckým ve francouzském Lens.

14:59

Předsednictví České republiky v Radě EU ve druhé polovině roku 2022 si vyžádá podle aktuálních požadavků zhruba 570 nových pracovních míst na dobu určitou. Vyplývá to z materiálu, který dostane vláda v pondělí jako úvodní informaci o nárocích na předsednictví. Podrobný návrh rozpočtu by měla vláda dostat do konce dubna a každý rok jej aktualizovat.

15:14

V poslední době se ozývá stále více hlasů volajících po zjednodušení pravidel českého pravopisu, třeba v případě psaní velkých písmen nebo čárek. Měli bychom češtinu zjednodušit? Rozhodně ne, říká odborník. 

15:31

Část obchodního centra Chodov musela být evakuována, na místě zasahují složky IZS. Při aplikaci nátěru na podlahu se zápach dostal do prostoru pro veřejnost.

15:43

Jeseníky zažily jeden z posledních lyžařských víkendů. Návštěvnost lyžařských areálů byla podle provozovatelů díky slunečnému počasí o dostatku sněhu dobrá. Některá jesenická zimní střediska budou v provozu ještě příští týden.

15:59

Italka Dorothea Wiererová vyhrála celkové pořadí Světového poháru biatlonistek. K prvnímu velkému křišťálovému glóbu v kariéře jí stačilo dvanácté místo v dnešním závodě s hromadným startem v Oslu. Vedení v této disciplíně ale neudržela, malý glóbus díky dnešnímu vítězství získala Švédka Hanna Öbergová.

16:15

Člen finské vlády byl dnes během setkání s voliči napaden agresivně se chovajícím mužem, ale vyvázl bez úhony. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na policejní komuniké. To dotyčného ministra nejmenovalo, avšak podle fotoreportéra, který z akce pořizoval snímky, se terčem výhrůžek stal ministr zahraničí Timo Soini, dodala.

16:30
16:46
16:59

Turisté, kteří budou chtít navštívit nejvyšší českou horu Sněžku, se budou muset ve všední dny od pondělí do 18. dubna spolehnout jen na své nohy. Lanovka na Sněžku dnes jela naposledy před pravidelnou odstávkou kvůli jarní údržbě zařízení. O víkendech bude lanovka nadále v provozu.

17:15

Policie zadržela a obvinila šestadvacetiletého muže, který má podle kriminalistů na svědomí minimálně 31 požárů aut, kontejnerů a zahradních přístřešků v Praze Letňanech a Vysočanech a také ve středočeském Káraném. Vzniklá škoda podle policie činí téměř jeden milion korun. Muž je ve vazbě, hrozí mu až tři roky vězení. Při zadržení podezřelého poštval přihlížející bezdomovec na policisty psy. I on je nyní ve vazbě.

17:31

Norský běžec na lyžích Johannes Hösflot Klaebo obhájil triumf ve Světovém poháru. Dvaadvacetiletý závodník vyhrál finále sezony v Québecu a udržel za sebou Rusa Alexandra Bolšunova.

17:46

Plzeňané mohou prozkoumat Měsíc o průměru sedm metrů, který už vidělo na 50 prezentacích tři miliony lidí po světě. Na instalaci Muzea Měsíce v DEPO2015 dnes dohlížel jeho autor, Brit Luke Jerram. Přesný model Měsíce, který visí ze stropu bývalé autobusové haly nad hlavami návštěvníků, byl vytvořen podle snímků NASA v měřítku 1:500.000. Bude hlavním tahákem pátého ročníku festivalu BLIK BLIK.

18:01

Slovenští fotbalisté pod vedením Pavla Hapala prohráli v kvalifikaci mistrovství Evropy ve Walesu 0:1. Rusko zvítězilo v Kazachstánu nad svěřenci Michala Bílka 4:0.

18:16

Prezident Miloš Zeman dnes popřál Marošovi Šefčovičovi úspěch ve slovenských prezidentských volbách. Druhé kolo prezidentských voleb na Slovensku se uskuteční v sobotu 30. března. Šefčovičovou soupeřkou bude Zuzana Čaputová, která je podle průzkumů favoritkou voleb.

18:39

Náročná záchranná operace u západního pobřeží Norska dnes odpoledne šťastně skončila, když porouchaná výletní loď Viking Sky dorazila v 16:30 SEČ do přístavu v Molde. Všichni pasažéři jsou nyní v bezpečí. Před více než 24 hodinami vyslalo toto plavidlo se 1373 lidmi na palubě nouzový signál poté, co mu v bouřlivém počasí vysadily motory a loď byla volně hnána k pobřežním skaliskům.

19:06

Rumunská premiérka Viorica Dancilaová dnes ve Spojených státech na konferenci Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC) prohlásila, že Rumunsko přesune svou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. Na stejné konferenci dnes záměr otevřít diplomatické zastoupení v Jeruzalémě oznámil také honduraský prezident Juan Orlando Hernándéz, píše izraelský list The Times of Israel.

19:36

V centru Prahy se dnes sešlo několik desítek lidí u příležitosti konce zimy. Organizátoři zároveň chtěli zahájit přípravy na oslavy třicetiletého výročí sametové revoluce. Po zahájení, spočívajícím ve vytváření symbolu konce zimy Morany, se vydal průvod z Hybernské ulice na Karlův most, kde účastníci akce slaměnou figuru zapálili a vhodili do Vltavy.

19:53
20:18

Motokrosař Petr Polák při vstupu do sezony mistrovství světa získal bod ve Velké ceně Británie. Sedmnáctiletý talent obsadil v Matterley Basin dvacáté místo v druhé soutěžní jízdě ve třídě MX2, v té první jako 23. za bodovanou dvacítkou zaostal o třináct sekund.

20:39

Irácký parlament dnes odhlasoval odvolání guvernéra provincie Ninive v reakci na nehodu trajektu u města Mosul, při níž utonulo bezmála sto lidí. Zároveň byli svých funkcí zbaveni dva guvernérovi náměstci, oznámila agentura Reuters.

21:00

Britská premiérka Theresa Mayová dnes ve svém venkovském sídle Chequers jednala s ministry a rebelujícími konzervativními zákonodárci o své brexitové strategii a o tom, zda je šance, že by její dohodu o vystoupení Spojeného království z EU, kterou vyjednala s Bruselem, v příštích dnech schválila Dolní sněmovna. 

21:15
21:31

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) spustil výběrové řízení na výstavbu nového sídla v pražských Holešovicích. O část dvou budov na rohu Ortenova náměstí se budou kontroloři dělit s parlamentní knihovnou a archivem Poslanecké sněmovny. Informaci přinesl server E15.cz.

21:46

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller podle amerického ministerstva spravedlnosti nedospěl k závěru, že Trumpův volební tým a jeho poradci koordinovali svou činnost s Ruskem. Vyplývá to z dopisu, který dnes právním výborům Kongresu zaslal ministr spravedlnosti a generální prokurátor William Barr.

22:10

Americký prezident Donald Trump dnes uvítal závěry zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera, který se zabýval údajnou spoluprácí Trumpova volebního štábu s Ruskem ve snaze ovlivnit prezidentské volby v roce 2016 v Trumpův prospěch.

22:40

Přes 200 lidí si dnes připomnělo na pietní akci před srbským velvyslanectvím v Praze bombardování bývalé Jugoslávie letouny Severoatlantické aliance (NATO) před 20 lety. Na akci vystoupil tehdejší ministr zahraničí Jan Kavan nebo tehdejší ministr zdravotnictví Ivan David. Mimo jiné mluvili také poslanci Václav Klaus mladší a Jaroslav Foldyna (ČSSD), akci podpořili svou přítomností také poslanec Lubomír Volný (Jednotní - Alternativa pro Patrioty) nebo bývalý místopředseda KSČM Josef Skála.

23:15

Malijský prezident Ibrahim Boubacar Keita dnes na mimořádném zasedání vlády oznámil odvolání a nahrazení tří vysokých armádních generálů v reakci na sobotní masakr pastevců v centrálním Mali, při němž bylo zabito 134 lidí a desítky dalších zraněny.

06:40

Dvě ruská vojenská letadla dopravila do Venezuely stovku vojáků a 35 tun materiálu v rámci "technické a vojenské spolupráce" mezi Venezuelou a Ruskem. Informaci potvrdila ruská vládní agentura Sputnik. Do Caracasu přicestovali ruští vojenští představitelé včetně náčelníka štábu pozemních sil Vasilije Tonkoškurova s cílem "výměny zkušeností a ke konzultacím".

06:53

Pražský vrchní soud dnes projedná odvolání ve sporu o licence k výrobě předmětů s populární pohádkovou postavičkou Krtečkem. Vnučku výtvarníka Zdeňka Milera Karolínu, která licence poskytuje, zažalovala správkyně umělcova díla Milena Fischerová. Podle nepravomocného rozsudku je licenční smlouva neplatná.

jarvis_59e644b9498e27ac5493447b.jpeg

07:08

Česko dnes možná zruší opatření, podle kterých musí dovozci hovězího z Polska nechávat maso vyšetřit na své náklady na salmonelu. Dnešní termín ohlásil v minulém týdnu ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) s podmínkou, že Polsko do té doby Praze i Evropské komisi (EK) zaručí, že skutečně přijímá všechna opatření, které slíbilo udělat. 

07:20
07:32

Rumunský prezident Klaus Iohannis odmítl nedělní prohlášení premiérky své země Vioriky Dancilaové, že Rumunsko přesune své velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Informovala o tom izraelská média. Iohannis zároveň kritizoval premiérku za neznalost zahraniční politiky, podle něj totiž přísluší konečné rozhodnutí o přesunu ambasády prezidentovi. Ten se v minulosti vyjádřit proti takovému kroku.

07:46

Raketa vypálená podle izraelských úřadů zřejmě z palestinského Pásma Gazy zasáhla dnes časně ráno obytný dům v obci poblíž Tel Avivu. Zraněno bylo sedm lidí, včetně dvou dětí, informoval deník The Times of Israel. Vesnice Mišmeret, v níž se časně ráno rozezněly sirény varující před raketovým útokem, leží na Šaronské planině severně od Tel Avivu a asi sto kilometrů od severní hranice Pásma Gazy. To ovládá radikální hnutí Hamás.

08:00

Neschvaluji pozitivní myšlení ve smyslu, že odmítáme negativní věci a problémy, i napětí máme prožívat, je to klíč, míní bývalá manažerka a dnes mentorka Janka Chudlíková. Semlel mě korporát, začala jsem mít úzkostné paniky, dokázala jsem odejít minutu před dvanáctou.

 

08:13

Evropský parlament se dnes večer bude zabývat zprávou skupiny europoslanců, která loni navštívila Slovensko kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Mise europarlamentu tehdy konstatovala, že na Slovensku přetrvávají obavy z korupce, která podkopává principy právního státu, a že navzdory výměně vlády se v praxi mnoho nezměnilo.

08:23
08:32

Krajský soud v Ostravě dnes bude pokračovat v jednání ve sporu o pravost pohledávek banky Citibank vůči firmě OKD za více než deset miliard korun. Soud začal spor projednávat loni na konci října, jednání ale záhy odročil. Zjistilo se totiž, že právní zástupce OKD Petr Kuhn je ve střetu zájmu. Dříve byl partnerem v právní kanceláři, která se podílela na restrukturalizaci společnosti NWR, jež je nyní na opačné straně sporu.

08:45

Britský princ Charles s manželkou Camillou zahájili v neděli návštěvu Kuby, která je první oficiální návštěvou členů britské královské rodiny na tomto ostrově za 60 let, kdy jsou tam u moci komunistické vlády. Kubánský pobyt britského následníka trůnu a jeho ženy, který potrvá do středy, je součástí jejich cesty po několika karibských zemích.

08:55