On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
17:01

Schválení aliančního bombardování bývalé Jugoslávie českou vládou v roce 1999 považuje prezident Miloš Zeman s odstupem za chybu. Akci Severoatlantické aliance, do které Česká republika několik dnů předtím vstoupila, označil za akt mocenské arogance. Zeman, který byl v té době premiérem, to dnes řekl v rozhovoru ČTK.

17:10

Spojené státy zařadily ruskou komerční banku Evrofinans Mosnarbank na sankční seznam. Je to kvůli jejím obchodům s venezuelskou státní ropnou společnosti PDVSA, která od ledna čelí americkým odvetným opatřením. Oznámilo to dnes americké ministerstvo financí, které má sankční politiku na starosti.

17:19
17:27

Vyšetřovatelé našli obě černé skřínky z Boeingu 737 MAX 8 etiopských aerolinií, který se zřítil v neděli krátce po startu z etiopské metropole Addis Abeby. O nálezu zapisovače hovorů v pilotní kabině i záznamníku s technickými údaji o letu dnes informovala etiopská státní televize.

17:36

Evropská unie nyní nepočítá s tím, že by po případné britské žádosti prodloužila dobu vyjednávání o brexitu za 24. květen. Poté, co v neděli britská vláda v zásadě odmítla ústupky týkající se irské pojistky navržené evropskými vyjednávači, bude EU také chtít znát přesné důvody, proč Londýn případně o prodloužení rozhovorů žádá.

17:45

Veřejné iniciativy se zásadně staví proti zvolení bývalého poslance ČSSD Zdeňka Koudelky do pozice zástupce ombudsmanky. Ve společném prohlášení uvedli, že nemá pro tuto funkci potřebné vlastnosti. Vyzvali proto poslance, aby pro kandidáta prezidenta Miloše Zemana nehlasovali, sdělil dnes ČTK Martin Šimáček z Institutu pro sociální inkluzi.

17:54
18:03

Britská premiérka Theresa Mayová ještě dnes odletí do Štrasburku, aby zde jen den před opakovaným hlasování britského parlamentu o brexitové dohodě jednala s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. S odvoláním na irského vicepremiéra a ministra zahraničí Simona Coveneyho o tom informovala televize SkyNews.

18:13

Hlavním přínosem návštěvy premiéra Andreje Babiše (ANO) v Bílém domě bylo to, že navázal osobní vztah s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl prezident Miloš Zeman. Uvedl, že sám má podobný vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

18:22

Americký dolar po dnešní nejednoznačné statistice z USA mírně oslabil vůči koši hlavních světových měn. Před důležitým hlasováním o brexitové dohodě v britském parlamentu, na kterém by se mohlo rozhodnout o podmínkách odchodu Británie z EU, naopak posiluje britská libra.

18:31

Ceny ropy se v úvodu týdne zvyšují, růst přesahuje jedno procento. Podpořilo je hlavně sdělení Saúdské Arábie, že ukončení dohody o snížení těžby v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců není do června pravděpodobné.

18:40
18:49

Na Vsetínsku zůstává kvůli silnému větru a popadaným stromům bez elektřiny necelých 100 odběrných míst. Situace se zlepšuje, ráno se tam muselo bez elektřiny obejít asi 4000 odběrných míst, řekl ČTK po 17:00 Vladislav Sobol, mluvčí skupiny ČEZ, která v okrese zajišťuje dodávky elektřiny.

18:57

Americký prezident Donald Trump ve svém návrhu rozpočtu na fiskální rok 2020 požaduje 8,6 miliardy dolarů (196 miliard korun) na hraniční zeď s Mexikem. Návrh rozpočtu dnes Bílý dům předložil Kongresu a Trump v něm žádá více peněz na zbrojení a méně na ochranu životního prostředí, zdravotnictví či rozvojovou pomoc.

19:06

Těžba plynu z břidlic metodou takzvaného frakování by do začátku 30. let tohoto století mohla dovoz plynu do Británie snížit až na nulu. Vyplývá to z prognózy, kterou dnes zveřejnila odvětvová organizace United Kingdom Onshore Oil and Gas. 

19:15

Po dvaceti letech českého členství v NATO se zdá vstup země do západního vojenského spojenectví v březnu 1999 jako logický a nevyhnutelný krok, podle pamětníků však věc tehdy nebyla tak jednoznačná. Někdejší ředitel kanceláře tehdejšího generálního tajemníka NATO, a bývalý alianční mluvčí Jamie Shea se shodují na klíčové roli, kterou hrála americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

19:24
19:33

Alžírský prezident Abdalazíz Buteflika dnes po masových protestech oznámil, že nebude znovu kandidovat na post hlavy státu. Zároveň odložil volby plánované na 18. dubna a slíbil i změny ve složení vlády a politické a ekonomické reformy.

19:42

Írán by chtěl vylepšit spolupráci s Irákem v oblasti bezpečnosti a boje proti terorismu. Během své první oficiální návštěvy Iráku to dnes uvedl íránský prezident Hasan Rúhání. V blízké době je v plánu i vybudování železničního spojení s Irákem, citovala prezidenta bez uvedení dalších podrobností irácká televize.

19:51

Energetikům se po silném nočním větru daří obnovovat dodávky elektřiny, bez proudu ale stále bylo k 18:00 kolem 35 000 odběratelů. Kalamitní stav kvůli výpadkům proudu přes zlepšení stavu nadále platí na většině území Česka, někde by mohl být odvolán ještě dnes večer. Vyplývá to z vyjádření distributorů na dotaz ČTK. 

20:00
20:09

Spojené státy oficiálně pohrozily Německu omezením výměny zpravodajských informací, pokud Berlín umožní čínským firmám podílet se na stavbě komunikačních sítí páté generace (5G). S odvoláním na dopis, který německé vládě zaslala administrativa prezidenta Donalda Trumpa, o tom dnes informoval deník The Wall Street Journal.

20:19

Při útoku na vesnici na severu Jemenu přišlo o život nejméně 20 civilistů, včetně žen a dětí, uvedla dnes saúdskoarabská média i zdroje ze strany šíitských povstalců. Z útoku se vzájemně obviňují obě strany. Jak poznamenala agentura Reuters, tyto zprávy nebylo možné nezávisle ověřit.

20:29

Brněnská organizace hnutí ANO i krajská organizace dnes doporučily, aby hnutí vyloučilo brněnského radního Jiřího Švachulu a místostarostu Brna-Ivanovic Petra Liškutina, který také pracuje jako vedoucí odboru investic Brna-středu. Novinářům to dnes řekl republikový i jihomoravský místopředseda hnutí a brněnský exprimátor Petr Vokřál a krajská předsedkyně Taťána Malá.

20:39
20:48

V Madridu dnes několika pietními akty uctili památku 192 obětí teroristických útoků z roku 2004. Vzpomínkových akcí se v metropoli zúčastnili mimo jiné starostka Madridu Manuela Carmenaová, španělský premiér Pedro Sánchez, ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska či pozůstalí.

20:58

Silná větrná bouře Eberhard si v Německu vyžádala dva lidské životy a způsobila v neděli zejména v západní části země značné problémy v železniční i silniční dopravě. Způsobené škody dosahují až 800 milionů eur (přes 20 miliard Kč). Orkánem vyvrácené stromy v kolejištích a přerušené dodávky proudu načas prakticky zcela zastavily vlaky v Severním Porýní-Vestfálsku.

21:08

Historik Plachý: Boje Čechoslováků o Podkarpatskou Rus s maďarskými teroristy byly kruté

 

21:18

Asi 35 procent porodů, které začnou dobře, se podle lékařů později zkomplikuje. Porod vedený asistentkou podle nich proto musí mít na dosah lékaře. Porodní asistentky žádají naopak více kompetencí a legislativní ukotvení profese. Zaznělo to dnes na diskusi organizované Radou vlády pro rovnost mužů a žen. 

21:27

Investiční skupina C2H Michala Mičky prodala svou pohledávku za výrobcem kol Favorit. Uvedla to dnes v tiskové zprávě. Cenu ani jméno kupce skupina nezveřejnila. Ve společnosti Favorit Holding v roce 2017 kupovala 30 procent za 70 milionů Kč. Od této transakce však později obě strany odstoupily a firmě vznikla u Favoritu pohledávka.

21:37

Venezuelský parlament ovládaný opozicí vyhlásil v zemi stav nouze kvůli rozsáhlým výpadkům elektřiny, které ve čtvrtek postihly celou zemi a v některých regionech trvají dosud. Poslanci schválili příslušný dekret šéfa parlamentu Juana Guaidóa, kterého od ledna uznalo na 60 zemí prozatímním prezidentem s tím, že má obnovit v zemi demokracii a uspořádat svobodné volby.

21:47
21:57

Izraelský generální prokurátor Avichaj Mandelblit dnes oznámil, že informace z vyšetřování premiéra Benjamina Netanjahua kvůli údajné korupci zveřejní až po parlamentních volbách, které se v zemi budou konat 9. dubna, informovala agentura AP. 

22:07

Koalice na radnici v Brně-středu prozatím pokračuje i po krizi, kterou vyvolala policejní razie na radnici minulý týden. Hnutí ANO opustí funkci radního pro investice, jeho radní Jiří Švachula, který je po zásahu policie ve vazbě, by měl na funkci radního rezignovat do středy, jinak bude odvolán. 

22:17

Evropská unie v minulosti opakovaně prohlašovala, že podmínky v brexitové dohodě měnit nehodlá, nebrání se ale úpravám doprovodné a právně nezávazné politické deklarace. Podle informací bruselského zpravodaje BBC jednají britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes ve Štrasburku o balíčku, jehož součástí je rozšíření zmíněné deklarace.

22:27
22:37

Šéfka americké Sněmovny reprezentantů demokratka Nancy Pelosiová nehodlá podpořit snahy o odvolání prezidenta Donalda Trumpa, než budou pro něj jasné důvody přijatelné pro obě politické strany. Pelosiová to řekla deníku The Washington Post s vysvětlením, že případný impeachment by rozdělil celý národ, a není jej proto vhodné začínat bez jednoznačného podnětu.

22:47

Nejméně 12 obětí si vyžádaly záplavy, které dnes postihly brazilské Sao Paulo. Informovala o tom agentura EFE s odvoláním na místní civilní obranu. V některých čtvrtích největšího brazilského města byl v ulicích až metr vody, voda převracela auta a vyvracela z kořenů stromy, které zablokovaly silnice.

22:57

Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden růstem. Dařilo se hlavně technologickým společnostem, pokles výrobce letadel Boeing kvůli tragické nehodě v Etiopii ale snížil zisky indexu Dow Jones.

23:07
23:17

Energetická společnost ČEZ k 22:00 zrušila kalamitní stav na většině svého distribučního území. Dál platí v osmi okresech na severu Česka. Bez proudu zůstává přes 12 000 odběrných míst. ČTK to oznámila mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

23:27

Poslední oblast, kterou ovládají radikálové z Islámského státu na východě Sýrie, se dnes stala terčem náletů a dělostřelecké palby. Vesnici Baghúz nedaleko irácké hranice se snaží dobýt bojovníci arabsko-kurdské koalice, kteří mají podporu Spojených států. Postupují ale pomalu.

06:32

Útočník z židovského muzea v Bruselu Mehdi Nemmouche dostal doživotní trest vězení. Belgická porota jej dnes třiatřicetiletému Francouzi alžírského původu udělila za čtyřnásobnou vraždu s teroristickým motivem. Informovaly o tom tiskové agentury.

06:45

 

06:58

Téměř 5000 bankéřů v Evropské unii si v roce 2017 vydělalo přes jeden milion eur (25,6 milionu korun), přestože jim regulační orgány omezily bonusy. Vyplývá to z údajů Evropského orgánu pro bankovnictví, podle něhož většina z těchto bankéřů pracuje v Británii. Předpokládá se ale, že vzhledem k odchodu Británie z EU se řada z nich na konci března přesune na kontinent.

07:27

Spojené státy odvolají tento týden z Venezuely všechny své diplomaty, kteří zbývají v zemi po lednové redukci personálu ambasády. Oznámil to v pondělí americký ministr zahraničí Mike Pompeo, podle něhož je důvodem mimo jiné zhoršující se situace v zemi.

07:41

Málo černý Will Smith? Jsou to šílené zprávy, Hollywood řeší zbytečnosti, říká filmový kritik František Fuka.

 

07:56

Provozní zisk automobilky Škoda Auto v loňském roce klesl o 14,6 procenta na 1,4 miliardy eur (35,9 miliardy korun). Tržby nicméně stouply o 4,4 procenta na 17,3 miliardy eur. Oznámila to dnes mateřská společnost Volkswagen.

08:11

Britská premiérka Theresa Mayová získala v noci na úterý od Evropské unie ústupky ohledně podoby brexitu. Na mimořádné schůzce ve Štrasburku se s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem dohodla na společném slibu ze strany Spojeného království a EU ohledně takzvané irské pojistky.

08:24

 

08:39

Osmdesát procent práce za plnou mzdu. To, co bylo před pár lety nemyslitelné, se pomalu stává na trhu práce skutečností. Přibývá firem, které nabízejí svým zaměstnancům práci na čtyři dny v týdnu a víkend se jim tak protahuje na tři dny.

08:53

Přes 6000 odběratelů společnosti ČEZ nadále zůstává bez proudu po vichřici, která v neděli a v noci na pondělí zasáhla většinu Česka. Kvůli velkému množství poruch na vedení trvá v osmi okresech na severu Česka kalamitní stav, informovala dnes ráno mluvčí společnosti ČEZ Distribuce Soňa Holingerová.

09:15

 

09:28

Tuzemské e­-shopy a banky se připravují na významnou změnu, která začne platit letos v září. Nově bude při placení na internetu platit požadavek na takzvané silné ověření klienta. Ověřit jeho identitu bude nutné dvěma různými způsoby. Nepostačí jen to, že přepíšou unikátní kód zaslaný skrze textovou zprávu, jak je tomu často dnes.

09:41

 

09:54

Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová varovala před podkopáváním demokracie v zemích NATO, které podle ní pomáhá nepřátelům. Na dnešní konferenci pořádané na Pražském hradě u příležitosti 20. výročí vstupu Česka do NATO také citovala někdejšího amerického prezidenta Billa Clintona, podle něhož rozšíření alianci posílilo.

10:08

Pokud Británie 29. března skutečně opustí Evropskou unii, dotkne se to jejího finančního sektoru asi méně, než se původně očekávalo. I po brexitu bude totiž londýnská City, která je ekonomickým centrem Londýna a kde sídlí řada bank a dalších finančních institucí, dvakrát větší než její evropská konkurence.

10:21

 

10:33

Německý automobilový koncern Volkswagen hodlá během příštích deseti let uvést na trh téměř 70 nových modelů s elektrickým pohonem namísto dříve plánovaných 50 modelů. Oznámila to dnes firma, jejíž součástí je rovněž česká Škoda Auto.

10:47

Severoatlantická aliance nemá zájem o eskalaci vztahu s Ruskem. Aby se ale vzájemný vztah mohl zlepšovat, musí Moskva dodržovat mezinárodní právo a respektovat zahraničněpolitické směřování svých sousedů. Na dnešní konferenci k 20. výročí vstupu Česka do NATO to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

10:59

Čeští zaměstnavatelé plánují i ve druhém čtvrtletí tohoto roku nabírat nové zaměstnance, tempo růstu náboru proti předchozímu období vzroste. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower mezi 750 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v ČR, jehož výsledky firma oznámila na dnešní tiskové konferenci.

11:12

 

11:26

Senátní výbory se neshodly v podpoře kandidatury Aleše Gerlocha na ústavního soudce. Ústavně-právní výbor dnes doporučil horní komoře nominaci schválit, výbor pro lidská práva ji odmítl. Senát o tom, zda se Gerloch stane členem Ústavního soudu, rozhodne 20. března.

11:38

Členství v Severoatlantické alianci je v existenčním zájmu Česka, země této velikosti se sama neubrání. Na konferenci ke 20. výročí českého vstupu do NATO to dnes na Pražském hradě řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Vyzval také alianci, aby se ještě víc než nyní zaměřila na boj proti mezinárodnímu terorismu, který považuje za hlavní hrozbu.

11:50

Ve věku 64 let v úterý ráno zemřela v plzeňské fakultní nemocnici zpěvačka Věra Bílá. Informoval o tom server Romea.cz. Bílá byla na přelomu tisíciletí nejznámější zpěvačkou z Česka ve světě, proslavila se zejména vystupováním se skupinou Kale. Před lety vyprodala i pařížskou Olympii a v Bílém domě zpívala americkému prezidentovi Billu Clintonovi.

12:03

29letý Honza trpí chováním, které ho ohrožuje na zdraví. Má nutkavou potřebu neustále pít, pokud ho nikdo nehlídá, vypije vody takové množství, že ho to dokáže i ohrozit na životě. Řeší tak úzkosti a pocity nepohody. Jediný, kdo se o něj posledních deset let stará, je jeho matka. Sledujete další z příběhů Dětí úplňku.

 

12:15

Rakouský kancléř Sebastian Kurz prohlásil, že mnohé návrhy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na reformu Evropské unie jsou utopické. Rakouská vláda však některé z nich považuje za pozitivní, naznačil dnes Kurz v rozhovoru. Jde například o posílení ochrany vnějších hranic EU, těsnější partnerství s Afrikou nebo zdanění internetových koncernů.

12:28

Do Bulharska Češi jezdí hlavně, když se zhorší situace v Turecku či Egyptě. Novým exotickým cílem jsou Emiráty nebo Panama, říká manažer Invie v rozhovoru pro HN.

12:53

 

13:02

Slovenský premiér Peter Pellegrini dnes v Evropském parlamentu ujišťoval, že jeho země upřímně věří ve správnost evropské myšlenky a chce patřit mezi nejhlouběji integrované země Evropské unie. Ta ale podle něj nemůže zůstat "uvězněná ve statu quo", musí být upřímná ke svým občanům a získat si jejich důvěru.

13:13

Neděláme nic špatného, pokud by po mně někdo chtěl, abych mu poskytl informace, které by narušily bezpečnost zákazníků, zastavil bych naši činnost, tvrdí ředitel Huaweie pro ČR a SR Radoslaw Kedzia a dodává, že je v takovém případě připravený porušit čínské zákony.

 

13:27

Právní riziko, že Británie uvázne v unijních strukturách na neomezenou dobu při uplatnění takzvané irské pojistky po brexitu, trvá i přes doplněk k brexitové dohodě, který s Evropskou unií na poslední chvíli v pondělí vyjednala premiérka Theresa Mayová. Uvedl to dnes ve své odborné analýze britský generální prokurátor Geoffrey Cox.

13:51

Průměrný věk, kdy mají ženy v členských státech EU první dítě, je 29 let.

 

14:03

Desítky silničních a železničních staveb v současnosti zdržují dlouhotrvající soudní a správní řízení. Řada z nich trvá i několik let. Stavby komplikují zejména rozpory kolem stavebních a územních povolení, případně vyhodnocení ekologických dopadů staveb. Vlekoucí se správní řízení by měla urychlit novela zákona o urychlení dopravních staveb.

14:16

Rusko se snaží rozbít jednotu Severoatlantické aliance a úmyslně ji provokuje. Na konferenci ke 20. výročí českého vstupu do NATO se na tom dnes shodli prezidenti Slovenska a Polska Andrej Kiska a Andrzej Duda. Podle českého prezidenta Miloše Zemana mají strach z provokací jen slabí, hrdá a sebevědomá země se jich nemá bát.

14:29

 

14:41

V debatě o možných příčinách série vlakových nehod, které se neobešly bez zranění lidí, se vedle pochybení strojvedoucích objevila také možnost selhání stárnoucího zabezpečovacího systému. Zabezpečení tratí evropské úrovně v Česku takřka neexistuje, změnu potřebují i lokomotivy

14:54

Předseda představenstva německého automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess si v loňském roce vydělal zhruba 8,2 milionu eur (210 milionů korun). Diess loni v dubnu v rámci reorganizace vystřídal v čele koncernu Matthiase Müllera. Předtím působil jako šéf hlavní značky VW a za rok 2017 si vydělal 5,6 milionu eur, píše agentura DPA.

15:07

Zahraniční mise české armády významně zvyšují úroveň českého vojska. A třebaže je - řečeno slovy generála Opaty - role těch doma stejně důležitá jako role těch venku, elita vždy nastavuje laťku. Nahlédněme proto dnes do historie misí české armády, které ji za 20 let členství v NATO pomohly proměnit v moderní alianční vojsko.

15:20

Řecko musí pokračovat v nedokončených reformách hospodářství, aby snížilo rizika ohrožující ekonomické oživení ve střednědobém horizontu. Uvedl to dnes Mezinárodní měnový fond ve své první zprávě o řecké ekonomice od doby, kdy země ukončila svůj třetí záchranný program. V letošním roce má ekonomika vzrůst o 2,4 procenta a příští rok tempo růstu zpomalí na 2,2 procenta.

15:29

Evropská unie učinila jasné a dalekosáhlé návrhy, aby reagovala na obavy Britů týkající se brexitu. Teď je na britském parlamentu, aby rozhodl. Po jednání s belgickým premiérem Charlesem Michelem to dnes v Berlíně řekla německá kancléřka Angela Merkelová.

15:38

K balíčkům s podomácky vyrobenými náložemi, které byly minulý týden nalezeny na dvou londýnských letištích a na nádraží a na univerzitě ve skotském Glasgow, se přihlásila republikánská skupina odporu, jež se označuje za IRA a vystupuje proti severoirské mírové dohodě z roku 1998.

15:48
15:57

Evropská unie dnes na svou černou listinu daňových rájů doplnila deset zemí, včetně Spojených Arabských emirátů či Bermud nebo Ománu. Krok, na kterém se dohodli ministři financí zemí unie v Bruselu, výrazně rozšiřuje stávající podobu soupisky, na níž bylo dosud jen pět států.

16:07

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že vstoupil do řešení dálničního mýtného, když bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle něho hrozil kvůli problému s mýtným systémem odvoláním ministra dopravy za ANO Dana Ťoka. Faltýnek dnes před novináři uvedl, že v takovém momentu žádné pověření nepotřebuje.

16:16

Ministerstvo financí opět prodalo státní dluhopisy v eurech. Objem emise činil 250 milionů eur a průměrný výnos minus 0,05 procenta ročně. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo financí. V únoru již úřad vydal emisi dluhopisů v eurech za 100 milionů eur, rovněž se záporným výnosem. Záporný úrok znamená, že investoři v podstatě platí státu za to, že mu půjčili peníze.

16:26

Nedělních voleb v Severní Koreji se zúčastnilo 99,99 procenta voličů, což je od dvě setiny procenta více než před pěti lety, napsala dnes agentura AFP s odvoláním na severokorejský tisk. K urnám nedorazili jen ti, co byli na moři anebo v zahraničí.

16:35

Holčička žila v odpadcích a plísni. Záběry z bytu hrůzy v Moskvě

 

16:44

Sněmovna rozhodne o vydání Miloslava Roznera (SPD) k trestnímu stíhání v případu jeho výroku o někdejším táboře v Letech u Písku ve středu odpoledne. Dolní komora o tom rozhodla dnes při jednání o změnách programu nynější schůze. Mandátový a imunitní výbor Roznerovo vydání ke stíhání už dříve nedoporučil.

16:54

Mezi státy, které se dnes na jednání ministrů financí zemí EU postavily proti plánu uvolnit pravidla pro domácí pálení alkoholu, byla i Česká republika. Podle ministryně financí Aleny Schillerové byly důvodem parametry plánu tak, jak je k jednání předložilo rumunské předsednictví EU, i to, že systém fungující v Česku je nastaven jinak.

17:03

V Itálii ode dneška začal znovu platit zákon o povinném očkování, podle kterého mohou úřady rodičům neočkovaných školních dětí udělit pokutu až 500 eur (skoro 13 000 Kč). Informoval o tom server BBC. Zákon prosadila předchozí levicová vláda a současný kabinet populistických stran jeho platnost loni pozastavil.

17:13

Někdejší velitel amerických sil v Evropě Ben Hodges si myslí, že během deseti let může vypuknout válka s Čínou. Vyplývá to podle něj z toho, co dělá Čína a co říkají její představitelé. USA podle něj potřebují spojence z Evropy, Kanady a Austrálie. Vyzval také Německo, aby dalo více peněz na obranu.

17:22

Sněmovna by se měla zabývat podezřeními kolem ovlivňování soutěže na výběr dálničního mýtného ve čtvrtek, rozhodla dnes. V případu figuruje první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

jarvis_5c8548df498ec24570894bae.jpeg

17:31

Po havárii letounu Boeing 737 MAX 8, který se v neděli krátce po startu z etiopské metropole Addis Abeby zřítil se 157 lidmi na palubě, se řada leteckých společností i jednotlivých zemí rozhodla z preventivních důvodů vyřadit letadla tohoto typu z provozu. Kromě etiopských aerolinek Ethiopian Airlines se k tomuto kroku odhodlali například v Číně, Austrálii či Ománu.

17:41

Pojišťovna Generali koupila památkově chráněný Šporkovský palác v centru Prahy. Objekt mezi ulicemi Hybernská a V Celnici převzala od developerské skupiny Sebre. Napsal to dnes server E15.cz s odvoláním na výkonného ředitele firmy Sebre Jana Kubíčka.

17:50

Na poklesu loňského provozního zisku Škody Auto o 14,6 procenta na 1,4 miliardy eur se projevily investice do budoucnosti podniku, vyšší personální náklady, přechod na nový měřicí cyklus WLTP i negativní efekty směnných kurzů, řekl dnes ČTK předseda představenstva automobilky Škoda Auto Bernhard Maier.

18:00
18:09

Vlnu nevole mezi poslanci koalice i opozice dnes ve Sněmovně vyvolal poslanec ODS Václav Klaus, když přirovnal schvalování zákonů kvůli předpisům EU k rozhodování o složení židovských transportů do nacistických koncentračních táborů. Předseda ODS Petr Fiala se za to jménem své strany omluvil. Sám Klaus připustil, že jeho příměr byl možná drsný, označil ho ale za platný.

18:19

Sedm poruch na vedení vysokého napětí stále evidují energetici na Děčínsku po víkendové vichřici Eberhard. Bez proudu je 600 odběrných míst, přičemž ještě ráno jich bylo na 5000. ČTK to dnes odpoledne řekla mluvči Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

18:28

ODS chce v městské části Brno-střed pokračovat v koalici s KDU-ČSL a ANO, uvedl dnes v tiskové zprávě starosta Vojtěch Mencl (ODS). Rozhodl to klub zastupitelů ODS. Má k tomu tři podmínky. V radě musí skončit Jiří Švachula podezřelý z manipulace zakázek na radnici, ANO už nebude mít na starosti investice a také se hnutí musí distancovat od činnosti Švachuly.

18:37

České firmy, které se aktivně připravují na odluku Velké Británie od EU, hledají alternativní dodavatele, odběratele i zaměstnance na starém kontinentu. Firmy se začaly také předzásobovat alespoň na tři až čtyři měsíce dopředu. Vyplývá to ze šetření Hospodářské komory mezi jejími členy. Plánovaným termínem brexitu je 29. březen.

18:46
18:56

Nový evropský akt o kybernetické bezpečnosti dnes prošel jednou z posledních zkoušek, když jej drtivou většinou hlasů definitivně schválil Evropský parlament (EP). Opatření počítá s výrazným posílením Evropské agentury pro bezpečnost sítí a informací (ENISA) a také s vytvořením celoevropského certifikačního rámce.

19:05

Americký dolar dnes na devizových trzích oslabuje vůči koši měn, hlavním důvodem je zpráva o vývoji spotřebitelských cen v USA. Vůči libře však dolar před dnešním hlasováním o brexitové dohodě v britském parlamentu posílil, zatímco libra vůči dalším měnám oslabuje.

19:15

Právo na informace, které se týkají údajů o trestním řízení nebo českých zájmů v zahraničí, bude částečně omezeno. Snahu Senátu toto omezení zrušit dnes sněmovna odmítla. Prosadila znovu soubor čtyř desítek novel navazujících na evropské nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR).

19:24
19:34

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) dnes pozastavila provoz letadel Boeing 737 MAX 8 a MAX 9. Opatření vstoupí v platnost ve 20.00 SEČ, uvedla agentura v prohlášení. Reagovala tak na bezpečnostní obavy v souvislosti s nedělní havárií stroje Boeing 737 MAX 8 v Etiopii.

19:43

Po několikadenním požáru na palubě se dnes v Biskajském zálivu několik set kilometrů západně od francouzských břehů potopila italská nákladní loď Grande America. S odvoláním na francouzskou námořní prefekturu pro Atlantský oceán se sídlem v Brestu o tom informovala agentura AFP.

19:52

Německý automobilový koncern Volkswagen v letošním roce očekává růst tržeb až o pět procent. Firma dnes také potvrdila, že v loňském roce zvýšila tržby o 2,7 procenta na 235,8 miliardy eur (6,1 bilionu Kč) a provozní zisk o 0,7 procenta na 13,92 miliardy eur (357,2 miliardy Kč).

20:01
20:11

Osobnosti, které se zasloužily o členství České republiky v NATO a o českou diplomacii, obdrželi nové medaile ministerstva zahraničí. U příležitosti výročí vstupu České republiky do NATO byli oceněni například bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová, někdejší generální tajemník NATO George Robertson nebo bývalí ministři obrany a zahraničí či představitelé české armády.

20:20

Bývalý britský ministr zahraničí a zastánce odchodu z Evropské unie Boris Johnson je pro vystoupení bez dohody, když Brusel odmítá změny v brexitovém ujednání. Prohlásil to podle agentury Reuters v rozpravě před dnešním hlasováním britského parlamentu.

20:30

Zastupitelé Hradce Králové dnes neschválili dohodu o narovnání s developerskou společností CTP Invest, která na okraji Hradce Králové bez stavebního povolení rozestavěla dvě skladové haly. Firma měla jako kompenzaci městu dát 15 milionů korun.

20:40
20:50

Sněmovna dnes nedospěla k hlasování o zdanění peněžitých náhrad, které dostávají církve od státu za majetek nevydaný v restitucích. Debatu o předloze KSČM, kterou zamítl Senát, přerušil konec jednacího dne. Kdy se k ní poslanci vrátí, není jasné.

21:00

Zatím nejdelší kolo mírových jednání mezi představiteli Spojených států a radikálního hnutí Tálibán, která mají ukončit 17 let trvající válku v Afghánistánu, dnes skončilo v Kataru. Obě strany hovoří o pokroku, konečné dohody ale zatím dosaženo nebylo, uvedla agentura AP.

21:10

Dolní sněmovna britského parlamentu i při druhém hlasování odmítla dohodu o odchodu Spojeného království z Evropské unie, kterou s Bruselem vyjednala premiérka Theresa Mayová. Dohodu, ke které Mayová v pondělí dojednala doplňky kvůli takzvané irské pojistce, dnes večer podpořilo jen 242 zákonodárců, proti se jich postavilo 391.

21:20

Severoatlantické aliance by bylo zajišťování bezpečnosti České republiky o hodně těžší, dražší, bolestivější a v řadě ohledů nemožné. Na slavnostním večeru v Černínském paláci to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). 

21:30

Povinná nenávist vůči Rusku může být velmi drahá. V Praze proběhla poklidná demonstrace proti NATO

 

21:40

Evropská unie ze své strany udělala vše, co bylo možné k uzavření dohody mezi EU a Londýnem o spořádaném britském odchodu z bloku. Krátce po hlasování britské sněmovny, která už podruhé odmítla text dohody dojednané v listopadu mezi britskou vládou a vyjednávacím týmem unie, to sdělil mluvčí šéfa Evropské rady Donalda Tuska.

21:50

Kolumbijské imigrační úřady nevpustily do země skupinu příbuzných autoritářského venezuelského prezidenta Nicoláse Madura, kteří do sousední země utíkali kvůli současnému několikadennímu výpadku elektřiny ve Venezuele. Informoval o tom dnes kolumbijský deník El Espectador.

22:00

Ukrajinské bezpečnostní složky zadržely v Kyjevě Izraelce, který šéfoval globální síti pro obchod s drogami přes internet. S odvoláním na dnešní prohlášení tajné služby SBU o tom informoval deník Ukrajinska pravda. Úřady muže v následujících dnech vydají do Izraele.

22:10
22:20

Druhé hlasování britských poslanců o brexitové dohodě sledovali dnes večer i čeští členové Evropského parlamentu (EP), kteří po další masivní porážce premiérky Theresy Mayové hovoří o chaosu a selhání předsedkyně britské vlády. Například podle Pavla Svobody (KDU-ČSL) by mohl britský parlament příště zkusit hlasovat o zrušení brexitu.

22:30

Americké akcie dnes pokračovaly v růstu, podpořila je zejména data o vývoji inflace. Dow Jonesův index ale kvůli dalšímu propadu akcií Boeing oslabil. Akcie tohoto podniku klesají v reakci na víkendovou havárii Boeingu 737 MAX 8 v Etiopii a zejména kvůli rozhodnutí mnoha zemí provoz těchto letadel pozastavit.

22:40

V srbském hlavním městě Bělehradě se dnes večer konal vzpomínkový pochod u příležitosti 16. výročí vraždy premiéra Zorana Djindjiče. Shromáždění se neslo v duchu současných protestů proti současnému prezidentovi Aleksandaru Vučičovi a jeho způsobu vládnutí, uvedla místní média.

22:52
23:04

Řešení brexitového patu je nyní možné nalézt jen v Londýně. V reakci na odmítnutí dohody o odchodu Británie z Evropské unie, kterou vyjednala s Bruselem premiérka Theresa Mayová, to dnes uvedl francouzský prezidentský palác. Čekat na vývoj situace v Británii je nyní nutné také podle nizozemského premiéra či irského ministra zahraničí.

23:16

Katalánský expremiér Carles Puigdemont, který po uspořádání referenda o nezávislosti Katalánska v říjnu 2017 utekl do Belgie, se chce vrátit do Španělska. Tam mu ale hrozí zatčení kvůli obvinění ze vzpoury. Puigdemont se chce vrátit domů jako poslanec Evropského parlamentu (EP), do něhož chce být zvolen v květnových volbách.

06:35

Sněmovna rozhodne dnes odpoledne o vydání Miloslava Roznera (SPD) k trestnímu stíhání. Poslanci také budou volit zástupce ombudsmanky Anny Šabatové. Dopoledne bude dolní komora schvalovat vládní cizineckou novelu a poslanecké návrhy na zřízení Národní sportovní agentury a proti kumulaci odměn z některých politických funkcí.

06:52

Představenstvo Českých drah bude dnes nejspíš opět kompletní. Dozorčí rada podniku by totiž na svém dnešním jednání měla zvolit nového člena představenstva, který bude zodpovědný za ekonomiku. Dozorčí rada se bude věnovat také růstu počtu incidentů na železnici.

07:06

Australského kardinála George Pella dnes poslal australský soud na šest let do vězení za sexuální zneužití dvou chlapců z církevního sboru. Skutků se dopustil v 90. letech v katedrále svatého Patrika v Melbourne. Pell, kterému je 77 let je nejvýše postaveným katolickým duchovním, který byl odsouzen za tyto skutky.

07:23

 

07:39

Americké ministerstvo obrany schválilo novou politiku požadující omezení služby transgenderových osob v ozbrojených silách. Tato politika je přitom předmětem soudních sporů. Nařízení, které požaduje, aby většina jednotlivců sloužila v armádě v pohlaví, v jakém se narodila, vejde v platnost 12. dubna.

07:54

V Česku postupně přibývá Slováků a Slovenek. Tvoří pětinu cizinců, kteří v zemi pobývají. Na konci ledna jich v Česku žilo téměř 116 900. Od začátku roku 2007 se jejich počet téměř zdvojnásobil. České instituce a podniky předloni zaměstnávaly přes 177 000 lidí ze Slovenska. Ti tak tvořili téměř dvě pětiny zahraničních zaměstnanců u nás.

08:11

O 21 procent levnější celodenní jízdné pro ženy než pro muže nabídne v pondělí berlínský dopravní podnik. Chce tak upozornit na rozdíl v platech mezi muži a ženami, který v Německu v průměru čítá právě 21 procent. Dopravní podnik německé metropole, který provozuje metro, autobusy i tramvaje, o nezvyklé akci informoval na svém webu.

08:27

 

08:46

Dvě letadla typu Boeing 737 MAX 8 české společnosti Smartwings, která v úterý večer mířila do Prahy, musela přistát v Tunisu a turecké Ankaře. Během letu totiž obě letadla zastihlo rozhodnutí Evropské agentury pro bezpečnost letectví o zastavení provozu tohoto typu letounů kvůli obavám o bezpečnost. Přepravce pro cestující poslal letadla jiného typu.

09:02

Titulním stránkám britských listů dnes dominuje úterní hlasování o brexitové dohodě s Bruselem, kterou Dolní sněmovna opakovaně odmítla. "Dům bláznů" napsal list Daily Mail na adresu poslanců, kteří s velkou převahou hlasovali proti dokumentu. Další porážka pro Mayovou a pouze 16 dní do brexitu, konstatuje The Guardian. Daily Mirror poukazuje na chaos kolem případného brexitového odkladu a The Times na možnost rezignace Mayové.

09:17

Německý automobilový koncern Volkswagen předpokládá, že během příštích pěti let u své hlavní značky VW zruší až 7000 pracovních míst. Jejím cílem je dosáhnout do roku 2023 prostřednictvím různých opatření trvalého posílení zisku značky VW o 5,9 miliardy eur (151,5 miliardy korun) ročně.

09:33

 

09:47

Ve Španělsku bylo za vlády Franciska Franka 296 koncentračních táborů, tedy asi o sto více, než se dosud uvádělo. Tvrdí to investigativní novinář Carlos Hernández ve své knize Los campos de concentración de Franco, která vychází ve Španělsku tento týden. Celkem tábory prošlo 700 tisíc až milion lidí.

10:02

Škody za pět milionů korun způsobil noční požár v jednom z olomouckých průmyslových areálů. Oheň způsobil pouze hmotné škody, nikdo nebyl zraněn. Příčina požáru je v šetření.

10:16

 

10:32

Ochranu jaderné elektrárny Temelín při teroristickém útoku bude od 20. do 22. března cvičit 300 vojáků, policistů, zástupců ČEZ a ČEPS. Při cvičení Safeguard Temelín 2019 se zaměří na odvrácení vzdušného útoku a monitorování nepřítele. Cvičení vyvrcholí 22. března praktickými ukázkami. Okolních obyvatel se cvičení nedotkne.

10:48

Ústavní soud odmítl stížnost Martina Kostnera, jenž si má odpykat 11 let za způsobení tragické nehody. Na D10 údajně vybržďoval jiný vůz. Při havárii zemřel osmiměsíční chlapec, jeho rodiče se vážně zranili. Ústavní soudci označili stížnost za nepřípustnou.

11:02

Antivirová firma Avast loni zvýšila tržby o 8,3 procenta na 811,5 milionu dolarů, což je v přepočtu podle aktuálního kurzu téměř 18,5 miliardy korun. Tržby táhly dodávky bezpečnostních programů pro PC koncovým zákazníkům. Čistý příjem vzrostl o 6,2 procenta na 270,8 milionu dolarů.

11:17

 

11:32

Sněmovna navzdory opoziční kritice schválila vznik Národní sportovní agentury, která převezme od ministerstva školství sportovní agendu včetně dotací. Dolní komora o tom dnes rozhodla v rámci novely o podpoře sportu. Kritika tvrdila, že vznik nového centrálního úřadu je nesystémový a rozdělování peněz bude málo transparentní.

11:46

Do Olomouce zamíří na začátku dubna americký astronaut NASA Andrew Feustel, který má na svém kontě tři vesmírné mise. Na Univerzitě Palackého získá pamětní medaili za popularizaci vědy a za propagaci České republiky v zahraničí. Astronaut, který má vazby na Českou republiku, si s sebou do vesmíru vzal figurku českého pohádkového krtečka a Nerudovu básnickou sbírku Písně kosmické.

12:02

Státní zástupce podal v úterý obžalobu na soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera a na dalších pět lidí. O posunu v případu, který se týká údajného ovlivňování soudních kauz, dnes informoval mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze.

12:16

 

12:32

Německá energetická společnost innogy se loni propadla do ztráty 653 milionů eur (téměř 17 miliard korun) po zisku 778 milionů eur v předchozím roce. Důvodem byly rozsáhlé odpisy v britské divizi Npower, oznámila dnes firma, která působí rovněž v České republice.

12:44

Pražské vodovody a kanalizace odhalily v loňském roce 501 případů černého odběru vody a vypouštění odpadní vody. Provinilcům potom naúčtovaly 3,2 milionu korun. Loni to bylo 476 případů za asi dva miliony korun. Nejčastějšími přečiny byly nepřihlášené kanalizační přípojky a manipulace s vodoměry.

13:01

Svůj letecký prostor po nedělní havárii Boeingu 737 MAX 8 v Etiopii dnes uzavřel významný mezinárodní dopravní uzel SAE, Indie, Libanon, Hongkong a Thajsko. Boeingy nové generace mají zapovězen vzdušný prostor v nezanedbatelné části světa, mimo jiné v Evropě a v Austrálii, a z provozu je dočasně vyřadila řada asijských a blízkovýchodních vlád. Nové boeingy ale stále létají v USA.

13:16

 

13:32

Českobudějovické biskupství dočasně postavilo mimo službu faráře z vikariátu Sušice - Nepomuk na Klatovsku. Podle serveru HlídacíPes je důvodem podezření ze sexuálního zneužívání nezletilých. Českobudějovické biskupství potvrdilo, že farář nesmí vykonávat svou činnost, ale nespecifikovalo, proč jej mimo službu postavilo.

13:52

Česká republika je po téměř dvou letech oficiálně považována za zemi bez nákazy afrického moru prasat (AMP). Země se tak podle veterinářů stala zatím první zemí na světě, která dokázala tuto nemoc na svém území vymýtit. Zruší se mimořádná veterinární opatření na Zlínsku.

14:04

Mzda placených zastupitelů obcí a krajů, kteří jsou zároveň členy Parlamentu nebo vlády, se zřejmě sníží na dvě pětiny. Předpokládá to novela skupiny poslanců ANO a Pirátů proti kumulaci odměn z funkcí, kterou dnes po ostré debatě schválila Sněmovna.

14:21

 

14:34

V Saúdské Arábii se dnes konalo první stání v procesu s několika ženami zadrženými loni. Jsou podezřelé z poškozování státu a podpory nepřátelských živlů v cizině. Saúdská Arábie je kritizovaná za to, že ačkoli v poslední době ruší některá omezení vůči ženám, kritiky režimu stále pronásleduje a vězní.

14:50

Městem s nejvyšší kvalitou života je již desátým rokem za sebou Vídeň. Vyplývá to z nejnovějšího žebříčku konzultační společnosti Mercer, který zahrnuje 231 měst. Praha si v žebříčku udržela 69. příčku. Opět tak dosáhla nejlepšího umístění ze sledovaných měst visegrádské čtyřky.

15:04

Po několikadenních výstavách nahých žen a nahých mužů připravil její autor dlouhodobou expozici. Začne 5. dubna v Domě módy na Václavském náměstí a lidé si na ní budou moci prohlížet nahé ženy i muže. Na některé "exponáty" si mohou návštěvníci i sáhnout.

15:16

 

15:24

Velké obchody nadále zůstanou o některých svátcích zavřené. Ústavní soud dnes zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Porušení zákazu ve vymezené dny může Česká obchodní inspekce pokutovat jako správní delikt až pěti miliony korun.

15:30

Nízkonákladový letecký dopravce Ryanair spustí od října v Česku několik nových linek. Létat bude nově například z Prahy do Manchesteru nebo Bordeaux. Irská společnost by se zároveň chtěla v budoucnu stát největším leteckým dopravcem v Česku. Zástupci dopravce to dnes oznámili novinářům.

15:37

Bez jakýchkoli problémů dnes Evropským parlamentem prošla série opatření připravených ve snaze zmírnit negativní dopady případného brexitu bez dohody. Nařízení se týkají nejcitlivějších oblastí, jakými jsou letecké a silniční spojení Británie s Evropskou unií, zachování práv občanů či studijní pobyty v rámci programu Erasmus+. 

15:44
15:51

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) podal stížnost pro porušení zákona v souvislosti s odložením trestního oznámení Hradu na brněnského politika Svatopluka Bartíka. Vyhověl tak návrhu, který mu dal prezident Miloš Zeman. ČTK to dnes sdělil hradní právník Marek Nespala. Bartík napsal v roce 2017 na facebooku, že Zeman má rakovinu a zbývá mu pár měsíců života.

15:59

Nejméně 122 obětí si vyžádaly prudké deště a následné záplavy, které sužují africké státy Mosambik a Malawi. Informovaly o tom dnes agentury AFP a Reuters. O střechu nad hlavou přišlo přes 220 000 lidí, uvedly místní úřady a OSN. 

16:07

Nejméně pět školáků a jeden zaměstnanec dnes zemřelo při střelbě ve škole na předměstí brazilského Sao Paula. Další desítka osob byla zraněna. Informovala o tom místní média, podle nichž zemřeli i dva mladí střelci, kteří zřejmě po činu spáchali sebevraždu.

16:15
16:25

Škody způsobené víkendovým řáděním vichřice Eberhard budou podle odhadů pojišťoven v řádu několika stovek milionů korun. Následky kalamity tak nedosáhnou škod rozsahu orkánů Kyrill (2,2 miliardy korun) a Herwart (1,5 miliardy) v minulých letech. Pojišťovny řadu událostí po víkendové vichřici již vyřešily.

16:34

Během jara a léta budou v Česku opět jezdit auta Google Street View, aby aktualizovala snímky v internetových mapách společnosti. Auta, která nasnímají většinu cest po celé ČR, letos doprovodí další technika, například batoh Street View Trekker.

16:45

Hospodářské komoře vadí, že Parlament zrušil sankce pro veřejnou správu za porušení nových pravidel ochrany soukromí, zatímco podnikatelé se žádného zvýhodnění nedočkali. Podle komory je to další z řady příkladů, kdy stát podnikatele znevýhodňuje oproti ostatním. Komora to dnes uvedla v prohlášení, které poskytla ČTK.

16:54

Měli jsme špatných čtrnáct dní, rozhodně si nemyslím, že by to byl důkaz, že je železnice méně bezpečná, nelíbí se mi, jak se teď orgány předhánějí v ukazování na toho, kdo je viník, říká David Votroubek z Federace strojvůdců. 

 

 

17:05

Bytové družstvo Svatopluk sdružující bývalé klienty zkrachovalého H-Systemu žijící v Horoměřicích u Prahy dnes zaslalo otevřený dopis prezidentovi Miloši Zemanovi, premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a dalším ústavním činitelům. Žádá o jakoukoliv pomoc rodinám, jež kauza zasáhla. ČTK to sdělil zástupce družstva Martin Junek.

17:15

Zástupcem ombudsmanky by mohl nadále zůstat někdejší poslanec ČSSD Stanislav Křeček, nebo ho nahradí děkanka Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Markéta Selucká. Poslanci o tom dnes rozhodli v prvním kole tajné volby, v němž neuspěli bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová i další exposlanec ČSSD a advokát Zdeněk Koudelka.

17:24
17:30

Německá letecká společnost Lufthansa si objednala 20 letadel Boeing 787 a 20 letadel Airbus A350 určených pro dálkové lety. Katalogová cena objednávky činí 12 miliard dolarů (272,4 miliardy korun), Lufthansa však uvedla, že si vyjednala výraznou slevu. 

17:49

Washingtonský soud dnes vyměřil bývalému šéfovi volebního štábu Donalda Trumpa Paulu Manafortovi trest vězení v délce šest let a jeden měsíc za spiknutí. Část výkonu trestu poběží souběžně s trestem v jiné kauze, takže ve skutečnosti si Manafort z dnešního verdiktu odpyká přibližně 3,5 roku.Někdejší šéf volebního štábu prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort se omluvil za činy, jichž se dopustil vůči USA.

17:58

Předseda britské Dolní sněmovny dnes vybral dva ze šesti předložených pozměňovacích návrhů k večernímu hlasování o tom, zda má Británie opustit Evropskou unii bez dohody. Jeden dodatek hovoří o tom, že je potřeba takzvaný neřízený brexit zcela vyloučit, druhý pak vyzývá vládu, aby usilovala o odklad rozluky do 22. května, aby bylo možné se na odchod bez dohody připravit. 

18:05

Rakovník spouští nový informační a varovný systém, využije SMS a maily. Lidé tak dostanou přímo do mobilu například upozornění na platbu za odpad, ale třeba také varování před živelní pohromou. 

18:15

Ruská tajná služba FSB dnes zažalovala pro pomluvu opoziční list Novaja gazeta a jednoho z jejich redaktorů. Reagovala tak na zprávy deníku o údajném mučení podezřelých v souvislosti s výbuchem domu ve městě Magnitogorsk, při němž 31. prosince zahynulo 39 lidí. Informují o tom ruská média.

18:25
18:35

Situace Romů v Česku se ve většině oblastí zlepšila a je lepší než v jiných evropských státech s početnou romskou menšinou. Přesto jsou na tom romští obyvatelé České republiky ve srovnání s ostatními stále mnohem hůř, a to ve vzdělávání, práci či bydlení. Ukázaly to průzkumy, které provedla Evropská agentura pro základní práva (FRA). 

18:46

Čína se loni překvapivě stala největším světovým dovozcem vzácných kovů. S dovoláním na údaje výzkumné firmy Adamas Intelligence to dnes uvedla agentura Reuters. Čína je největším světovým producentem kovů vzácných zemin, což je skupina 17 nerostů používaných při výrobě široké škály produktů od elektrických vozů až po spotřební elektroniku. 

18:57

Svůj vzdušný prostor pro Boeingy 737 MAX 8 a MAX 9 po nedělní havárii v Etiopii s okamžitou platností uzavřela i Kanada. Oznámil to tamní ministr dopravy Marc Garneau. Stalo se tak podle něj na základě nových informací o okolnostech nehody, které dnes vláda obdržela.

19:07
19:18

Letecký dopravce Smartwings pokryje většinu svých letů v nejbližších dnech, na kterých používal Boeing 737 MAX 8, pomocí vlastních letadel. Možnosti zajištění ostatních spojů společnost analyzuje. Firma letadla používala primárně na delších trasách, například do Dubaje.

19:29

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dnes tvrdě kritizoval Írán, Jižní Súdán, Nikaraguu a především Čínu za jejich systematické porušování lidských práv. Učinil tak při prezentaci výroční zprávy ministerstva zahraničí USA o stavu lidských práv ve světě. Peking podle něj hraje "svou vlastní ligu", pokud jde o pošlapávání základní práv a svobod, napsala agentura Reuters.

19:39

Evropský parlament (EP) dnes znovu doporučil Evropské komisi (EK) a Radě Evropské unie pozastavit rozhovory o přijetí Turecka do EU. Europoslanci poměrem 370 hlasů ku 109 (143 členů EP se zdrželo) podpořili zprávu svého Výboru pro zahraniční věci, jehož členové mimo jiné vyjadřují znepokojení nad represemi po neúspěšném pokusu o převrat v roce 2016 či nad kroky omezujícími svobodu projevu a médií.

19:50

Přijde mi trochu přepjaté, že letadla byla odkloněna ze svého letu a musela přistát na náhradním letišti, umím si představit, že když posádka dostala zprávu, že nemůže do evropského vzdušného prostoru, byla ve stresu, míní bývalý pilot Karel Mündel.

 

20:02

Soud na Bermudách dnes podle místního tisku poslal na 30 let do vězení 49letého Čecha, který se na ostrovy pokusil propašovat 2,9 kilogramu heroinu. Droga by podle úřadů měla na černém trhu hodnotu zhruba deset milionů dolarů (227 milionů korun).

20:14

Německá skupina Volkswagen pozastaví přípravy na primární nabídku akcií své divize nákladních aut Traton, dokud se podmínky na trhu nezlepší. Vyplývá to z dnešního sdělení automobilky. Primární nabídka by podle očekávání měla být letos v Německu největším vstupem na burzu.

20:26

Český choreograf Jiří Kylián byl dnes ve Francouzském institutu v Paříži slavnostně uveden do křesla francouzské Akademie krásných umění. Jejím členem se stal loni v dubnu jako třetí Čech od založení instituce v roce 1816. Meč akademika dnes Kyliánovi předala monacká princezna Caroline, uvedla akademie na Twitteru.Český choreograf Jiří Kylián byl slavnostně uveden do křesla francouzské Akademie krásných umění.

20:34

Britští poslanci dnes těsně schválili návrh vylučující brexit bez dohody za všech okolností. Pro hlasovalo 312 a proti 308 členů Dolní sněmovny. Znamená to patrně, že ve čtvrtek bude parlament hlasovat o tom, zda brexit, plánovaný na 29. března, odložit.

20:38

Letouny Boeing 737 MAX 8 a Boeing 737 MAX 9 nesmějí létat také v USA, dokud se nevyřeší problémy po nedělní nehodě tohoto typu letadla v Africe. Oznámil to dnes podle agentury Reuters americký prezident Donald Trump. 

20:50

Na italské lodi, která se v úterý po několikadenním požáru na palubě potopila i s nákladem několik set kilometrů západně od francouzských břehů, bylo 2000 aut, 365 kontejnerů, z toho 45 s nebezpečnými látkami, a 2200 tun topné nafty. Uvedla to dnes agentura AFP.

20:57

Poslanecký klub ODS vyzval Václava Klause mladšího k odchodu z klubu. Klaus svým jednáním dlouhodobě stranu poškozuje, píše se v usnesení po večerním jednání klubu. Poslanec v úterý přirovnal schvalování zákonů kvůli předpisům Evropské unie k rozhodování o složení židovských transportů do nacistických koncentračních táborů. 

21:04
21:15

Slovenský premiér Peter Pellegrini v dnešním televizním projevu vybídl obyvatele k účasti v sobotním prvním kole přímé volby prezidenta. Pellegrini také nepřímo podpořil místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče, který o nejvyšší politický post v zemi usiluje s podporou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD), jejímž místopředsedou je Pellegrini.

21:26

Velvyslanci členských zemí EU dnes potvrdili plán podoby budoucího evropského kosmického programu, který předpokládá přejmenování a rozšíření působnosti i personálu pražské unijní agentury GSA. Nová podoba kosmického programu unie souvisí s přípravou příštího víceletého rozpočtu EU na roky 2021 až 2027.

21:38

Poslanec ODS Václav Klaus mladší nevyhoví dnešní výzvě poslaneckého klubu strany, aby klub opustil. Pokud bude vyloučen, obrátí se k voličům, řekl ČTK. Podle klubu Klaus svým jednáním dlouhodobě stranu poškozuje.

21:49
21:59

Česká republika se nadále potýká s projevy nenávisti vůči Romům, korupcí v řadách policie či s přeplněnými věznicemi. Uvádí to dnes zveřejněná výroční zpráva o stavu lidských práv ve světě, kterou vypracovalo ministerstvo zahraničí Spojených států. 

22:10

Ruské letectvo dnes v provincii Idlib na severozápadě Sýrie zničilo skladiště zbraní, které patřilo skupině radikálních islamistů napojené na teroristickou síť Al-Káida. Akce byla koordinována s Tureckem. S odvoláním na prohlášení ruského ministerstva obrany o tom informovala agentura AP. 

22:22

Britští poslanci dnes odmítli možnost, že by Británie odešla z Evropské unie bez dohody. Pro vládní text, který jim předložila premiérka Theresa Mayová, hlasovalo 321 členů Dolní sněmovny, 278 jich bylo proti. Poslanci ale krátce předtím vládní usnesení zpřísnili, když překvapivě podpořili pozměňovací návrh, aby byl brexit bez dohody vyloučen za všech okolností.Premiérka Theresa Mayová

22:38

Albánský premiér Edi Rama se vyslovil pro vytvoření balkánské obdoby schengenského prostoru, který by zahrnoval sousední země Albánie. Podle místních médií to uvedl po dnešním setkání se svým severomakedonským protějškem Zoranem Zaevem v Tiraně, s nímž uzavřel dohodu o vzniku společného hospodářského prostoru.

22:51

Poslední televizní debata kandidátů na prezidenta Slovenska před sobotním prvním kolem přímé volby hlavy státu nepřinesla překvapení. Pět nejpopulárnějších kandidátů z celkového počtu 13 zájemců o nejvyšší politický post v zemi opakovalo zejména své dřívější postoje a až na výjimky se vyhnuli výpadům proti svým soupeřům. 

23:09

KOMENTÁŘ: ODS řekla Klausovi mladšímu dost. A udělala dobře. Občanská demokratická strana v pátek představí nové programové taháky, kterými chce porazit Andreje Babiše. Nelze pochybovat, že program pro živnostníky a obecně aktivní lidi bude vybroušený.

jarvis_5b75b5ae498e61d7e64f3372.jpeg

23:26

Dostavba Centra Palmovka v Praze 8 by mohla vyjít o 200 či 300 milionů korun dráž, než je slíbená šestisetmilionová dotace od magistrátu. Praha 8 na dostavbu nemá peníze, a to ani při započítání zmíněné dotace. Na dnešním jednání zastupitelů Prahy 8 to řekl radní Tomáš Slabihoudek (TOP 09 a STAN). 

23:42

Uživatelé sociální sítě Facebook dnes po celém světě hlásili problémy s přihlašováním a umísťováním příspěvků. Potíže mají i platformy Messenger, Instagram a WhatsApp, které Facebooku patří. Firma uvedla, že si je výpadků vědoma a pracuje na jejich odstranění, bližší informace však nesdělila.

23:59
06:55

Na prevenci rizikového chování dětí chybí nejméně 15 milionů korun ročně. Ministerstvo školství (MŠMT) dává už několik let 20 milionů korun, další miliony korun jdou z ministerstev vnitra, zdravotnictví a Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.

07:04

Americký prezident Donald Trump stojí v Senátu USA před porážkou, neboť senátoři se ve čtvrtek navzdory republikánské většině chystají schválit rezoluci, která označí Trumpem vyhlášený stav nouze na hranicích s Mexikem za skončený.

07:13

Britská premiérka Theresa Mayová, která v Dolní sněmovně zažila další ponížení, připravuje třetí hlasování o brexitové dohodě, kterou parlamentu již dvakrát odmítl.

07:22

Americká společnost Boeing doporučila celosvětově odstavit z provozu veškerá letadla generace Boeing MAX. 

07:31

O budoucnosti Sýrie a pomoci tamním obyvatelům budou ve čtvrtek v Bruselu diskutovat ministři zahraničí zemí EU, států regionu, dárcovských zemí a zástupci řady mezinárodních organizací jako jsou agentury OSN nebo Červený kříž.

07:40

Britská Dolní sněmovna ve čtvrtek bude hlasovat o odkladu vystoupení z Evropské unie do 30. června. Krátký odklad bude podle předsedy sněmovny Johna Bercowa možný jen tehdy, když parlament do 20. března podpoří dohodu, kterou již dvakrát odmítl.

07:49

Jarní Velký knižní čtvrtek dnes nabídne tradičních 15 novinek domácích i zahraničních autorů napříč žánry. Někteří z nich se při doprovodného programu setkají v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze.

07:58

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku za uplynulý týden znovu vzrostly. Benzin Natural 95 zdražil o 11 haléřů na 30,69 koruny za litr. Cena nafty od minulé středy stoupla o 14 haléřů na 31,43 koruny za litr. 

08:07
08:16

Švýcarský hráč Roger Federer na tenisovém turnaji mužů a žen v Indian Wells (tvrdý povrch).Švýcar Roger Federer v utkání s Britem Kylem Edmundem na tenisovém turnaji mužů a žen v Indian Wells.

08:17

Z Aera Vodochody Aerospace odejde po dohodě s vlastníkem, kterým je Penta Investments, prezident a předseda představenstva Giuseppe Giordo. Nahradí ho Dieter John, který v minulosti působil na vrcholných pozicích v Bombardier Transportation Group, Airbus Group nebo Eurocopter.

08:25

Google pošle do českých ulic auta a lidi s batohy. Bude pořizovat nové snímky do on-line map. Na jaře  a létě budou v Česku opět jezdit auta Google Street View, aby aktualizovala snímky v internetových mapách společnosti.

08:34
08:43

Z Etiopie ve čtvrtek odletěla do Paříže skupina expertů, aby tam k analýze předala černé skříňky z letadla, které spadlo v neděli u Addis Abeby. Oznámila to společnost Ethiopian Airlines, které havarovaný Boeing 737 MAX 8 patřil. Nehodu nepřežilo všech 157 lidí na palubě.

08:52

Tři góly jako jeho velký rival sice nedal, ale i přesto Lionel Messi dokázal na úterní hattrick Cristiana Ronalda z Juventusu najít rychlou odpověď.Tři góly jako jeho velký rival sice nedal, ale i přesto Lionel Messi dokázal na úterní hattrick Cristiana Ronalda z Juventusu najít rychlou odpověď.

09:01
09:10

Hokejisté New Jersey v NHL po sedmi prohrách zabrali a na ledě Edmontonu zvítězili 6:3. V dresu poražených si připsal Connor McDavid dvě asistence a je druhým hráčem, který v sezoně nasbíral sto bodů. Čeští hokejisté nebodovali.Hokejisté New Jersey v NHL po sedmi prohrách zabrali a na ledě Edmontonu zvítězili 6:3. V dresu poražených si připsal Connor McDavid dvě asistence a je druhým hráčem, který v sezoně nasbíral sto bodů.

09:17

Maloobchodní tržby bez prodejů aut v lednu zrychlily meziroční růst na 4,7 z prosincových 3,1 procenta. K růstu výrazně přispěly internetové obchody a zásilkové služby. Ve specializovaných prodejnách rostly nejrychleji tržby obchodníkům s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci.

09:19

Tři dny před startem sezony formule 1 zemřel v Melbourne ředitel závodů F1 Charlie Whiting. Šestašedesátiletý britský funkcionář, utrpěl ve čtvrtek ráno v dějišti závodu plicní embolii. 

09:28
09:37

Zastavte ten cirkus, žádají podnikatelé. Britští poslanci jim vyšli částečně vstříc, nechtějí odejít bez dohody. Když mluví podnikatelé o politicích, obvykle jsou diplomatičtí.

09:46
09:55

Státnímu distributorovi paliv Čepro loni stoupl zisk před zdaněním na rekordních 1,285 miliardy korun z 1,14 miliardy korun o rok dříve.

10:04

Společnost Lufthansa loni hospodařila s provozním ziskem 2,8 miliardy eur (71,9 miliardy korun), což je proti předchozímu roku pokles o čtyři procenta. I tak je to ale druhý nejlepší výsledek v historii podniku.

10:12

Novým šéfem festivalu United Islands, který se letos uskuteční 31. května až 1. června, se stal hudebník Miroslav Papež známý pod pseudonymem Moimir Papalescu. Letošní 16. ročník akce v centru Prahy se ponese především ve znamení hudby z Velké Británie.

10:21

Etiopská letecké společnost Ethiopian Airlines jedná s evropským výrobcem letadel Airbus o obnově svého letadlového parku. 

10:30

Tempo meziročního růstu inflace na Slovensku v únoru již druhý měsíc po sobě zrychlilo, a to na 2,3 procenta. V lednu ceny zboží a služeb vzrostly o 2,2 procenta.

10:39
10:48

Basketbalisté Washingtonu v NBA vyhráli nad Orlandem duel týmů umístěných pod čarou postupu do play off Východní konference, devátý tým tabulky porazili 100:90.Basketbalisté Washingtonu v NBA vyhráli nad Orlandem duel týmů umístěných pod čarou postupu do play off Východní konference, devátý tým tabulky porazili 100:90.

10:57

Britští opoziční labouristé podpoří odklad brexitu, nicméně jen na omezenou dobu. Prohlásil to ve čtvrtek podle agentury Reuters stínový ministr financí a druhý muž ve straně John McDonnell.

11:06

Rozdíl v platech mužů a žen v Německu i v loňském roce čítal 21 procent. Ve čtvrrtek to uvedl německý statistický úřad, podle kterého se rozdíl po odečtení strukturálních faktorů sníží na šest procent.

11:15

Ceny ropy pokračují v růstu a ráno se pohybovaly kolem čtyřměsíčního maxima. Podle analytiků reagují hlavně na zprávy o záměru Saúdské Arábie dodávat na trh i nadále výrazně méně ropy, než kolik bylo dohodnuto v OPECU, a na výpadky dodávek způsobené krizí kolem Venezuely.

11:16

Soudní dvůr Evropské unie ve čtvrtek zamítl žalobu Evropské komise proti České republice za to, že nepřevzala od Polska 20 tisíc tun směsi, kterou Poláci považovali za nebezpečný odpad. Podle ČR ale sporná zásilka obsahovala palivovou směs.

11:24

Celkový objem dluhu obyvatel ČR činil koncem roku 2018 celkem 2,32 bilionu korun a meziročně vzrostl o 177 miliard korun, tedy o 8,3 procenta.

11:33

K celosvětové akci s názvem Fridays for Future, při níž studenti v řadě zemí od loňského září protestují za důslednější ochranu klimatu a snižování emisí, se přidají i středoškoláci z několika českých měst. Páteční protest studentů bude  patrně dosud nejrozsáhlejší stávkou.

11:42

Policie hledá zloděje, který koncem února z ostravské nemocnice ukradl dva monitory životních funkcí. Zdravotnickému zařízení způsobil škodu okolo 160 tisíc korun. 

11:51
12:00

Zájem o soukromé lety v Česku roste. Potvrzují to statistiky provozu soukromých letů na pražském letišti, kde se jich loni uskutečnilo 12 722.

12:09

Předseda Evropské rady Donald Tusk vyzve před nadcházejícím summitem v Bruselu prezidenty a premiéry zemí evropské sedmadvacítky, aby byli otevřeni možnosti "dlouhého" odložení brexitu, pokud o to Britové požádají. 

 

12:18

Fotbalisté Liverpoolu se díky postupu přes Bayern Mnichov do čtvrtfinále Ligy mistrů podle trenéra Jürgena Kloppa vrátili mezi evropskou elitu.Fotbalisté Liverpoolu se díky postupu přes Bayern Mnichov do čtvrtfinále Ligy mistrů podle trenéra Jürgena Kloppa vrátili mezi evropskou elitu.

12:27

Slováci budou v sobotu vybírat nového prezidenta. Očekává se ale, že nástupce současné hlavy státu Andreje Kisky vzejde až z rozhodujícího druhého kola přímé volby, které se uskuteční 30. března a do kterého postoupí dva nejúspěšnější kandidáti ze sobotního hlasování.

12:36

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má pro obce připraveno 60 milionů korun z národních dotací na odstranění zchátralých nebezpečných staveb, kdy odstranění nařizuje stavební zákon.

12:45
12:54

Ekonomika Německa poroste výrazně pomaleji než se čekalo, jen o 0,6 procenta, odhaduje institut Ifo. Poptávka po německém průmyslu ve světě klesá.

13:03

Japonsko ve čtvrtek uzavřelo svůj vzdušný prostor letadlům Boeing 737 MAX 8 a MAX 9. Připojilo se tím ke čtyřem desítkám států, které zastavily provoz těchto strojů kvůli nedělní nehodě v Etiopii.

13:12

Scenárista, publicista a zastupitel pražské Vinoře David Smoljak oznámil ve čtvrtek svou kandidaturu do Senátu. Podporu Smoljakovi vyjádřil herec a scenárista Zdeněk Svěrák.

13:21

V boji o východosyrský Baghúz ve čtvrtek padlo 15 členů teroristické organizace Islámský stát (IS), která hájí svou poslední pozici v Sýrii.

13:30

Italský lyžař Dominik Paris potvrdil triumfem v superobřím slalomu ve finále Světového poháru v Soldeu zisk malého glóbu.

Italský lyžař Dominik Paris potvrdil triumfem v superobřím slalomu ve finále Světového poháru v Soldeu zisk malého glóbu.

13:39

V Malajsii bylo uzavřeno více než 100 škol kvůli zamoření řeky nebezpečnými chemikáliemi. S příznaky otravy muselo od minulého týdne vyhledat lékařskou péči přes 900 dětí, učitelů a dalších lidí.

13:48

Loni požádalo o azyl v členských státech Evropské unie 580 800 lidí. Je to o 11 procent méně než v roce 2017, kdy jich bylo 654 600. Uvedl to dnes evropský statistický úřad Eurostat.

13:56

Státní podnik Lesy České republiky odhadl ztráty na zpeněžení dřeva zničeného orkánem Eberhard na přibližně půl miliardy korun. 

14:05
Právo občana na digitální služby státu chtějí do české legislativy prosadit poslanci prostřednictvím zákona, který představí Piráti v příštích dnech.

 

14:14

Čeští veterináři dostali z Polska informaci, že se do ČR dostaly téměř čtyři tuny mražených kuřecích stehen ze stejných šarží, kde zjistili již dříve salmonely. K zákazníkům se dostalo 30 kilogramů z této zásilky, zbytek se vrátil.

14:23

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek zopakoval, že do jednání o dálničním mýtném vstoupil v létě 2015 kvůli hrozbě někdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), že odvolá ministra dopravy za ANO Dana Ťoka.

14:32

Průmyslová aktivita vzrostla podle údajů čínského statistického úřadu v lednu a v únoru o 5,3 procenta, což je nejpomalejší tempo za 17 let. Zpomaluje i prodej domů či automobilů.

14:41

Jestliže bude Británie stále členem Evropské unie v době, kdy se uskuteční květnové volby do Evropského parlamentu (EP), země se jich bude muset zúčastnit, uvedl ve čtvrtek mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas.

14:50
14:59
15:08

Německá automobilka Opel letos zahájí prodej tří modelů na ruském trhu, ze kterého se stáhla v roce 2015. Dva z těchto modelů bude vyrábět v továrně mateřské společnosti PSA v ruském městě Kaluga.

15:17
15:26

Po osmiměsíční rekonstrukci se ve čtvrtek otevřel Mahenův památník v Brně. Na návštěvníky čeká kromě knihovní pobočky také expozice s fotografiemi, dopisy a dalšími předměty ze života Jiřího Mahena.

15:39

Německá automobilka Opel letos zahájí prodej tří modelů na ruském trhu, ze kterého se stáhla v roce 2015. Dva z těchto modelů bude vyrábět v továrně mateřské společnosti PSA v ruském městě Kaluga.

15:50

Čína dnes ostře odsoudila středeční výroční zprávu amerického ministerstva zahraničí, která poukazuje na rozsáhlé porušování lidských práv v Číně. Peking uvedl, že americká zpráva je zaujatá a že situace v oblasti lidských práv v Číně "je lepší než kdykoli dřív". Podle čínské diplomacie by terčem kritiky měly být naopak Spojené státy.

15:55

Ve věku 86 let dnes zemřel mnohaletý člen hereckého souboru Činoherního klubu Stanislav Zindulka. Ztvárnil mnoho televizních i divadelních rolí. Za vedlejší roli ve filmu Babí léto byl oceněn Českým lvem. Proslavila jej role v seriálu Vlak dětství a naděje. Jilemnický rodák zemřel pokojně v rodinném kruhu.

16:02

Faltýnek je šedá eminence ANO, nikdo o těch schůzkách nevěděl. Samotný fakt, že se sejde s účastníkem tendru a ředitelem ÚOHS, je podezřelý. Překročil pravidla, je to situace, kdy by měl zvažovat rezignaci, říká Jaroslav Spurný z týdeníku Respekt. Dodává, že Babiš o jednání Faltýnka musel vědět.

 

16:14

Počet nelegálních překročení vnějších hranic Evropské unie v únoru klesl proti lednu o 58 procent. Do EU přišlo celkem 3560 migrantů. Příčinou je zejména špatné počasí v oblasti Středozemního moře. Informovala o tom dnes Pobřežní a pohraniční stráž Evropské unie (Frontex). Celkově bylo za první dva měsíce letošního roku zaznamenáno 11 800 příchodů.

16:27

Opoziční poslanci budou chtít pokračovat v debatě o tom, jakou roli hrál předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek v tendru na mýtný systém. Představitelé ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN se shodli, že se dnes nedočkali požadovaných odpovědí.

16:40

EU musí podle Evropského parlamentu přehodnotit své střednědobé klimatické cíle, aby mohla k roku 2050 dosáhnout nulových čistých emisí skleníkových plynů. Tento cíl nastolený nedávno Evropskou komisí dnes europoslanci prostřednictvím rezoluce přivítali, zdůrazňují však, že jeho realizace bude vyžadovat značné úsilí ve všech patrech společnosti.

16:52

 

17:04

V pražských Riegrových sadech bude promenáda pojmenovaná po zavražděném starostovi Gdaňsku Pawlu Adamowiczovi. Místo bylo vybráno po konzultacích s polskou velvyslankyní a polským ministerstvem zahraničí. Název Promenáda Pawla Aadamowicze ještě musí schválit rada hlavního města. Odhalení názvu je plánováno na 4. června.

17:15

Vyzdvihnutím "pozitivních" skutků italského fašistického diktátora Benita Mussoliniho vyvolal polemiku v Bruselu i v domovské Itálii předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. Několik vlivných europoslanců dnes během bouřlivé debaty Tajaniho vyzvalo, aby vzal svá slova zpět, nebo aby odstoupil, informovala agentura AFP.

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani

17:24

Stoprocentním vlastníkem sázkové společnosti Sazka Group bude pouze skupina KKCG miliardáře Karla Komárka. Připadnou jí zároveň veškeré podíly v české Sazce, řeckém OPAP, italské Lottoitalia a rakouské Casinos Austria.

17:28

Tým vyšetřovatelů zabývajících se údajnými kontakty ruských činitelů s prezidentskou kampaní Donalda Trumpa opustil prokurátor Andrew Weissmann. Podle dnešního oznámení stanice National Public Radio by to mohlo znamenat konec federálního vyšetřování údajného ruského vměšování do amerických voleb.

17:35

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila Plzni pokutu půl milionu korun za chování fanoušků v sobotním utkání 24. kola se Spartou na Letné, v němž pyrotechnika hozená ze sektoru pro hostující příznivce zranila několik diváků. Pořádající Sparta musí za výtržnosti diváků zaplatit 350 tisíc.

17:42

Šéf německého automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess se omluvil za svůj výrok evokující nacistický slogan Arbeit macht frei (Práce osvobozuje). Diess na úterní firemní akci ve snaze zdůraznit potřebu posílit ziskovost použil větu "EBIT macht frei" (EBIT osvobozuje). EBIT je označení pro zisk před úroky a zdaněním.

17:55

 

18:07

O dalším působení Václava Klause mladšího v poslaneckém klubu ODS bude podle předsedy strany Petra Fialy v sobotu jednat Výkonná rada ODS. Právě Fiala jako první vyzval Klause, aby klub opustil. Situace podle něj poškozuje důvěryhodnost strany u voličů. S tím souhlasí také místopředsedové ODS Martin Baxa a Martin Kupka.

18:20

Polské katolické církvi bylo od začátku 90. let minulého století do poloviny loňského roku nahlášeno 382 případů sexuálního zneužívání dětí duchovními. Vyplývá to ze statistiky, kterou dnes zveřejnila polská biskupská konference.

18:33

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes ve Sněmovně opět zaútočil na poslance Pirátů. Důvodem bylo zpochybňování existence jeho plánu, jak vrátit Česko ke špičce Evropy. Babiš řekl, že plán je obsažen v jeho knize O čem sním, když náhodou spím. Předseda vlády uvedl, že Piráti by se měli před vstupem do politiky zkusit živit poctivě.

18:40

Britští poslanci dnes neschválili dodatek k vládnímu návrhu, který kabinet vyzýval k odložení termínu vystoupení Británie z Evropské unie za účelem vypsání nového referenda ohledně budoucích vztahů Londýna s unií. Proti návrhu hlasovalo 334 poslanců, pro jich bylo 85.

18:45

Než přišel Hitler: Země spěla k diktatuře, lidé považovali Židy za riziko, říká historik Jaromír Mrňka z Ústavu pro studium totalitních režimů.

 

18:58

Letecký dopravce Smartwings bude jednat s americkým výrobcem letadel Boeing o kompenzacích za komplikace způsobené odstavením letounů Boeing 737 MAX. Společnost kvůli případné náhradě škody zváží i právní kroky. Nahrazování odstavených letadel společnost stojí několik milionů korun denně.

19:10

Škoda Auto začala testovat možnost doručování nákupu z internetových obchodů do zavazadlového prostoru svých aut. DigiLab Škody ve spolupráci s internetovými obchody Alza.cz a Rohlik.cz vyvíjí doručovací systém, v jehož rámci kurýr přes zabezpečený přístup doručí zásilku přímo do kufru vozu.

19:23

Prodej aut s alternativním pohonem v největší tuzemské síti autobazarů AAA Auto loni vzrostl o 24 procent na 1100 vozů. Poptávka po elektromobilech a hybridech loni stoupla o dvě pětiny na 101 aut.

19:25

Premiér Andrej Babiš (ANO) připustil, že předsedu Národní sportovní agentury by mohl nominovat na základě výběrového řízení. Zatím se předpokládá, že agenturu povede poslanec ANO a bývalý hokejový brankář Milan Hnilička, jehož práci vládního zmocněnce pro sport premiér ocenil.

jarvis_5b647b26498e8cf87934e3f1.jpeg

19:29

Britský parlament dnes schválil návrh vlády na krátký odklad brexitu. Kabinet chce o odložení termínu z 29. března na 30. června požádat Brusel v případě, že parlament do 20. března schválí dohodu o brexitu, kterou loni s Bruselem dojednala premiérka Theresa Mayová. Tuto dohodu už parlament ale dvakrát odmítl.

19:33

Předsednictvo ANO vyloučilo z hnutí brněnské politiky Jiřího Švachulu a Petra Liškutina, kteří jsou ve vazbě kvůli obvinění z korupce na radnici městské části Brno-střed. Vedení o tom rozhodlo na dnešním jednání ve Sněmovně.

19:44

Největší italské pojišťovně Generali vzrostl v loňském roce čistý zisk o 9,4 procenta na 2,31 miliardy eur (59,3 miliardy korun). Firma ve svém prohlášení dodala, že se jí podařilo překonat cíle podnikatelského plánu a zvýší dividendu za loňský rok o téměř šest procent. Generali je třetí největší pojišťovnou v Evropě a působí i na českém trhu.

19:56

Česká republika ve středu převzala pozemek pro stavbu národního pavilonu na výstavě Expo 2020 v Dubaji. Dvoupatrová budova vznikne podle návrhu českého architektonického studia Formosa AA. Návštěvníci v ní uvidí expozici přestavující zejména české vědecké objevy a inovace.

20:05

Vlivná hinduistická nacionalistická skupina a indický svaz obchodníků dnes vyzvaly k bojkotu čínského zboží. Důvodem je středeční veto Pekingu, jež v Radě bezpečnosti OSN zablokovalo sankce proti vůdci pákistánské radikální organizace Džajše Mohammad, která před měsícem spáchala atentát na indické policisty v Kašmíru.

20:13

 

20:21

Případný odklad vystoupení Velké Británie z EU by neměl českým firmám přinést dodatečné problémy. Naopak výhodou je, že firmy by obchodovaly podle zavedených pravidel. Ale výrazně důležitější než odklad je pro firmy získat co nejdříve informace, jak se brexit uskuteční. Kvůli jeho nejasné podobě se na něj většina firem aktivně nepřipravuje.

20:34

Jakýkoli posun v případném přijetí syrských dětí bez doprovodu z řeckých táborů je podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) možný až po oficiální reakci řecké vlády. O přijetí by musel rozhodnout český kabinet, řekl ministr při dnešních sněmovních interpelacích na dotaz Jana Farského (STAN).

20:42

Britská vláda zdvojnásobí snahu prosadit brexitovou dohodu v parlamentu, který schválil vládní návrh na odklad termínu odchodu z Evropské unie. Po dnešním hlasování Dolní sněmovny to řekl vládní mluvčí, podle něhož se však kabinet stále chystá i na možnost neřízeného opuštění EU.

20:49

Podle vědců máme jen dvanáct let na to, abychom zabránili oteplení planety o jeden a půl stupně. Nikdo problém neřeší a proto na něj upozorňujeme, tvrdí členové hnutí Fridays For Future Veronika Zemanová a Štěpán Stolz, které v pátek 15. března plánuje studentskou stávku v Česku, podobně jako v dalších 70 zemích.

 

21:03

Americký Senát dnes schválil rezoluci prohlašující stav nouze na hranicích s Mexikem za skončený. Opatření vyhlásil 15. února dekretem americký prezident Donald Trump, aby i přes nesouhlas Kongresu získal peníze na stavbu zdi na jižní hranici. Prezident dal předem najevo, že rozhodnutí zákonodárců o ukončení stavu nouze bude vetovat.

21:15

Evropská komise prozkoumá, zda Apple nezneužívá dominantní postavení na trhu. Reaguje tak na stížnost, podle které Apple využívá svůj obchod s aplikacemi ke zvýhodňování vlastních služeb před konkurenty. Řekla to v rozhovoru pro německý list Tagesspiegel komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

21:28

Největší japonská automobilka Toyota Motor investuje zhruba 750 milionů dolarů (17 miliard korun) do svých továren ve Spojených státech. Vznikne tak téměř 600 nových pracovních míst. Oznámila to dnes firma.

21:41

 

21:53

Vlnu nevole vyvolal v Polsku článek, v němž nacionalistický týdeník radil čtenářům, jak rozeznat Žida. Periodikum se objevilo i ve stánku s novinami v polském parlamentu, což podle některých kritiků dokazuje ochotu poslanců tolerovat projevy antisemitismu. Instituce už oznámila, že list nadále odebírat nebude, napsala dnes agentura AP.

22:01

Dnes ráno byla objevena už druhá palivová skvrna v důsledku potopení italské lodi Grande America u francouzských břehů. Informoval o tom dnes podle agentury AFP francouzský ministr životního prostředí François de Rugy. Druhá skvrna má rozměry devět krát sedm kilometrů a od první je vzdálená 20 kilometrů.

22:14

Oslavy 30 let od sametové revoluce zahájí v pondělí výtvarníci pomalováním Lennonovy zdi na pražské Kampě. Dvě desítky českých i zahraničních umělců a studentů vytvoří společné dílo o ploše 150 metrů čtverečních. Jedním z motivů bude název písně Johna Lennona All you need is love ve 30 světových jazycích.

22:30

Šestnáctiletá švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová byla nominována na Nobelovu cenu za mír. Školačka inspirovala v posledních měsících celosvětovou studentskou kampaň, která má přimět politiky k důslednější ochraně klimatu a snižování emisí.

 

22:43

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu dnes úspěšně odstartovala raketa Sojuz-FG, která má na Mezinárodní vesmírnou stanici dopravit ruskou loď Sojuz MS-12 s tříčlennou posádkou. Tvoří ji Rus Alexej Ovčinin, Američan Nick Hague a Američanka Christina Kochová, informovala ruská tisková agentura TASS.

22:55

Mezinárodní policejní organizace Interpol vydala varování nejvyššího stupně kvůli 20 občanům Saúdské Arábie, kteří jsou podezřelí z loňské vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího. Tvrdí to turecké ministerstvo spravedlnosti. Interpol to odmítl komentovat, uvedla dnes agentura Reuters.

23:09

Izraelská armáda uvedla, že z palestinského Pásma Gazy byly dnes vypáleny dvě rakety na Tel Aviv. Jednu včas sestřelil izraelský systém protivzdušné obrany, druhá dopadla mimo obydlenou oblast, informovala místní média.

23:20

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček dnes navštívil Severní Makedonii. Zdůraznil, že tato balkánská země musí pokračovat v reformních krocích. Její představitele podle tiskové zprávy Černínského paláce ujistil, že Česká republika podporuje zahájení přístupových jednání Severní Makedonie s EU.

 

23:34

Absolutním vítězem soutěže ShopRoku za uplynulý rok stal internetový obchod s parfémy Notino.cz, vítězem je již třetím rokem za sebou. Cenu popularity obhájil Onlineshop.cz.

23:48

Spojené státy odebraly víza stovkám Venezuelanů, jenom od pondělí jich bylo více než 340. Ve 107 případech šlo o bývalé diplomaty a jejich rodiny, oznámilo dnes americké ministerstvo zahraničí.

23:59

Chceme být v Evropě lídrem v jaderné energetice. Evropská ekonomika musí být konkurenceschopná, říká ministryně Marta Nováková v rozhovoru pro HN.

06:30

Při střelbě ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch zemřelo dnes větší množství lidí. Informovala o tom místní policie, která zadržela tři muže a jednu ženu. Podle policistů šlo zřejmě o dobře organizovanou akci a zadržení měli v autech připravené výbušniny.

06:47

Fotbalisté pražské Slavie si po 19 letech zahrají v pohárech čtvrtfinále. V domácí odvetě osmifinále Evropské ligy po senzačním obratu porazili nejúspěšnější tým soutěže Sevillu 4:3 po prodloužení a po venkovní remíze 2:2 slaví nečekaný postup.

07:02

Čeští studenti se dnes připojí k celosvětové protestní akci, která má za cíl přimět politiky důsledněji chránit klima a snižovat emise. Protestu se zúčastní mladí lidé z víc než stovky zemí světa v rámci iniciativy Friday for future, při níž studenti od loňského září protestují po vzoru šestnáctileté švédské studentky Grety Thunbergové.

07:17

Izrael dnes nad ránem bombardoval sídla radikálního hnutí Hamas v Pásmu Gazy v reakci na vystřelení dvou raket směrem na Tel Aviv. Odveta za první útok na izraelské přímořské město po pěti letech zasáhla podle Palestinců několik budov, zatím však nejsou žádné zprávy o zraněných, uvedla agentura Reuters. Hamas odpovědnost za útok na Izrael odmítl.

07:31

Po přibližně šestihodinové cestě dnes u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) úspěšně přistála ruská vesmírná loď Sojuz MS-12 s tříčlennou posádkou. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Rus Alexej Ovčinin a Američané Christina Kochová a Nick Hague by měli na stanici strávit 204 dní.

07:38

Při dnešní střelbě ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch zemřelo 40 lidí. Informovala o tom premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová.

07:44

Americká společnost Tesla začne svůj sportovně-užitkový vůz (SUV) Model Y, který má být odpovědí na podobné elektromobily evropských výrobců, prodávat v průběhu roku 2021.

Tesla představila nový Model Y

08:01

Předseda britských Liberálních demokratů Vince Cable v květnu opustí pozici šéfa strany, která prosazuje nové referendum o členství země v Evropské unii. Pětasedmdesátiletý politik to uvedl ve čtvrtek večer v prohlášení, jímž reagoval na schválení možnosti odkladu brexitu Dolní sněmovnou.

08:13

Na 30 milionů korun odhaduje energetická společnost ČEZ škody způsobené vichřicí Eberhard, která se Českem prohnala v neděli a v noci na pondělí. Opravárenské čety musely řešit více než 2400 poruch. V nejhorší okamžik bylo bez proudu přes 350 tisíc odběratelů, uvedla mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

08:27

Americkou firmu Boeing po nedělním pádu jejího letounu 737 MAX 8 provozovaného leteckou společností Ethiopian Airlines stíhá jedna špatná zpráva za druhou. Firma bojuje o reputaci a snaží se přesvědčit veřejnost, odběratele i investory, že její letouny jsou spolehlivé. V ohrožení jsou zakázky za miliardy dolarů.

08:47

Když budete chtít jít k lékaři, zavoláte známému, jestli nemá známého, který je expert na vaše onemocnění, náš systém by vám měl doporučit to nejlepší pro vás. Abyste nemuseli hodiny prokrastinovat v čekárnách nesprávných doktorů. Pacient dnes nemá v systému zdravotnictví žádné slovo, chceme spojit lékaře a pacienta, hodně věcí jde vyřešit online, říká Tomáš Šebek, zakladatel portálu ulékaře.cz.

 

09:05

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v únoru meziročně snížil o jedno procento na 1,11 milionu vozů. Uvedlo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Klesl již pátý měsíc po sobě, přestože nejdůležitější trhy, tedy Německo a Francie, se mírně zotavily.

09:16

Mezi oběťmi dnešního útoku v mešitách v novozélandském městě Christchurch nejsou podle aktuálních informací ministerstva zahraničí žádní čeští občané. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí Černínského paláce Michal Bucháček.

09:25

Stavebnictví v České republice v lednu meziročně kleslo o 13,2 procenta po prosincovém revidovaném růstu o 4,3 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle něj za poklesem byla vysoká srovnávací základna z loňského ledna, který byl mimořádně teplý a kdy stavbaři mohli pracovat bez omezení. 

09:35
09:44

Průmyslová produkce v lednu klesla meziročně o 1,1 procenta. K poklesu přispěl hlavně automobilový průmysl. Negativní vliv na výsledek ale měla i vysoká srovnávací základna z loňského roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

09:54

Bilance dnešní střelby ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch vzrostla na 49 obětí. Oznámil to policejní komisař Mike Bush. Dalších 48 lidí utrpělo podle zdravotnických úřadů zranění. Jeden ze čtyř zatčených byl obviněn z vraždy.

10:04

Stovky pražských studentů se dnes připojily k celosvětové protestní akci, která má za cíl přimět politiky důsledněji chránit klima a snižovat emise. Namísto školy se středoškoláci v Praze vydali na Malostranské náměstí, kde zopakovali své požadavky a poté se vydali na průvod centrem metropole.Stovky studentů protestují proti ignorování změn klimatu.

10:15

Čínská vláda dnes schválila nový zákon o zahraničních investicích. Krok je všeobecně vnímán jako snaha pomoci čínsko-americkým obchodním rozhovorům, záměrem zákona je nastolit rovnější podmínky pro podnikání domácích i zahraničních firem.

10:24

O dalších osm lidí rozšířila Evropská unie svá opatření vůči lidem, kteří porušují územní celistvost Ukrajiny. O právním dokončení kroku, na kterém se před měsícem shodli ministři zahraničí EU kvůli zásahu Ruska proti ukrajinským lodím v Kerčské úžině, dnes v tiskové zprávě informovala Rada EU.

10:34

Sněmovna dnes udělila vládě předběžný souhlas k hlasování v Radě Evropské unie o návrzích opatření, která mají řešit dopady na rozpočet unie v případě, že Británie opustí EU bez dohody. Pro takzvaný brexit bez dohody připravila Evropská komise několik nařízení, která řeší především vzájemné finanční závazky. 

10:43
10:55

Francie zmrazila majetek Masúda Azhara, zakladatele a vůdce pákistánské radikální organizace Džajše Muhammad, která před měsícem spáchala atentát na indické policisty v Kašmíru. Oznámila to dnes podle agentury Reuters francouzská vláda.

11:07

Americkou společnost Facebook opouštějí dva vysocí manažeři. Po 13 letech ve firmě odchází produktový ředitel Chris Cox a s podnikem se loučí i šéf dceřiné společnosti WhatsApp Chris Daniels, který se jejího vedení ujal ani ne před rokem. Podle informovaných zdrojů listu The New York Times je za odchodem těchto lidí jejich nesouhlas s šéfem Facebooku Markem Zuckerbergem.

11:18

Česká policie tento týden zadržela 12 občanů zemí bývalého Sovětského svazu a obvinila je z převaděčství. Stíhaným hrozí až desetileté vězení. ČTK to dnes sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

11:29
11:39

Německá elektrotechnická společnost Pepperl+Fuchs Manufacturing v minulých dnech zahájila v Trutnově v průmyslové zóně Krkonošská stavbu nové továrny za 200 milionů korun. Továrna má být hotová v květnu 2020 a firma do ní přestěhuje výrobu z již nevyhovujících prostor u sídliště Zelená Louka. 

11:49

Obchodníci s krmivy a jejich výrobci asi získají zákonné právo žádat finanční náhradu za odebrané kontrolní vzorky. Lhůta pro uchovávání těchto vzorků kontrolním ústavem se zkrátí z šesti měsíců na dva. Změny má přinést novela o krmivech, kterou dnes Sněmovna v prvním čtení podpořila. Předlohu nyní projedná sněmovní zemědělský výbor.

11:59

Tlumočník a překladatel Hayato Okamura bude na sobotní konferenci pražské organizace KDU-ČSL usilovat o funkci jejího předsedy. Nominovala ho jeho domovská organizace v Praze 8, uvedli dnes v tiskové zprávě předseda místní organizace Tomáš Pavlů a Okamura. Hayato Okamura ve volebním štábu KDU - ČSL.

12:07

Britské i francouzské bezpečnostní složky posílí v reakci na střelbu ve dvou mešitách na Novém Zélandu hlídky v okolí mešit v příslušných zemích, oznámily dnes úřady. Britská premiérka Theresa Mayová na twitteru jménem Spojeného království kondolovala občanům Nového Zélandu a čin označila za nechutný. 

12:15

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) doplní 13 železničních přejezdů o závory a semafory. Do budoucna chystá SŽDC úpravy i dalších přejezdů, zaměřit se chce zejména na místa, kde se v minulosti stala nehoda. Státní organizace o tom dnes informovala v tiskové zprávě. 

12:24

Mayová se snaží vytvořit situaci, kdy budou poslanci pod tlakem a budou muset její verzi podpořit, měsíce jedná s EU jen o margináliích, k posunu nedocházelo, říká Kryštof Kruliš, analytik Asociace pro mezinárodní otázky a expert na Velkou Británii.

 

12:31

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) varuje, že osvěta o sexuálních menšinách, k níž se přihlásila opozice, ohrožuje polskou mládež a tradiční hodnoty. Podle agentury Reuters si tak PiS hledá novou zbraň v boji o přízeň voličů před dvojími volbami, které zemi letos čekají. 

12:39

Češi loni odevzdali k recyklaci 1645 tun použitých baterií, je to o 45 tun méně než v roce 2017. V dnešní tiskové zprávě o tom informovala nezisková společnost Ecobat, která v Česku zajišťuje zpětný sběr. Na recyklaci končí 45 procent všech baterií, které byly dány do oběhu.

12:45

Kancelář veřejné ochránkyně práv stále dostává ročně desítky stížností a žádostí o radu ohledně tzv. šmejdů. Problémem už nejsou hlavně předváděcí akce jako v minulosti. Šmejdi se totiž přesunuli do oblasti zprostředkování energií. 

12:52
12:59

Naprostá většina české společnosti si přála válku s nacistickým Německem. Z jejího pohledu měla vyústit v porážku Německa a obnovu Československa, řekl na dnešní konferenci v pražském Kolovratském paláci historik a ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra.

13:06

Severní Korea zvažuje zastavení rozhovorů o jaderném odzbrojení se Spojenými státy a může i přehodnotit zákaz svých raketových a jaderných testů. Z neúspěchu nedávného summitu v Hanoji viní americkou stranu, jmenovitě ministra zahraničí Mikea Pompea a poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona. 

13:13

ČEZ začal dnes stavět 26 kilometrů dlouhý horkovod mezi jadernou elektrárnou Temelín a Českými Budějovice. Náklady jsou 1,445 miliardy korun. ČTK to dnes řekl Michal Hrubý, generální ředitel firmy Tenza, která teplovod staví.

13:20

Dnešní útok na mešity na Novém Zélandu je zvlášť odporný, protože byl spáchán v době pátečních modliteb. Uvedli to političtí vůdci muslimských zemí v reakci na střelbu ve dvou mešitách ve městě Christchurch, při níž zahynulo takřka 50 lidí. Někteří představitelé přitom vyjádřili přesvědčení, že za atentáty stojí rostoucí islamofobie, napsala agentura Reuters.Protestující Pákistánci odsoudili střelbu na Novém Zélandu.

13:27

Stavební firmy v Česku zahájily v lednu stavbu 792 bytů v bytových domech, meziročně o dvě třetiny více. V Praze počet zahájených staveb stoupl téměř trojnásobně, od roku 2006 byl však třetí nejnižší. Počet zahájených staveb rodinných domů v ČR meziročně klesl o 5,5 procenta.

13:35

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Evropské unii v únoru zrychlilo na 1,6 procenta, zatímco v lednu činilo 1,5 procenta. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. V zemích eurozóny pak inflace zrychlila na 1,5 procenta z lednových 1,4 procenta, potvrdili statistici. Inflace tak zůstává pod cílovou úrovní Evropské centrální banky (ECB).

13:42

Slovenský statistický úřad připravil záložní plány pro případ hackerských útoků na své systémy během zpracování výsledků sobotních prezidentských voleb. Novinářům to dnes řekl ředitel sekce informačních systémů úřadu Jaroslav Ivanco. 

13:50

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) žaluje německý automobilový koncern Volkswagen a jeho bývalého šéfa Martina Winterkorna kvůli emisnímu skandálu. Viní je z "rozsáhlého podvodu" na amerických investorech, informovala dnes agentura Reuters. Podle Volkswagenu má ale žaloba komise "právní i faktické vady". 

jarvis_5b61f9f8498e8cf85ab724bf.jpeg

13:56

Velvyslanci členských zemí EU dnes potvrdili dohodu uzavřenou v pondělí s Evropským parlamentem (EP) o konečné podobě nových pravidel ochrany těch, kdo v rámci nějaké organizace či přímo úřadům oznámí nesrovnalosti jako jsou zpronevěry či jiné trestné činy. Rada EU to oznámila v tiskové zprávě.

14:01

Ve Francii začalo vyšetřování nedělního pádu letadla Boeing 737 MAX 8 etiopské letecké společnosti, při němž zahynulo všech 157 lidí na palubě. Do země ve čtvrtek dorazily takzvané černé skříňky se záznamy o letu, oznámily dnes na twitteru aerolinky Ethiopian Airlines.

14:10

Za šikanující Německo považuje ruské kontroly v Kerčském průlivu mezi Azovským a Černým mořem. Moskvu dnes slovy vládního mluvčího Steffena Seiberta vyzvalo, aby obnovila suverenitu Ukrajiny, dodržovala lidská práva a propustila politické vězně i zadržované ukrajinské námořníky.

14:17

"Nejčernější den v historii Nového Zélandu," popsala páteční teroristický útok na dvě mešity ve městě Christchurch premiérka Jacinda Ardernová. Střelci zabili 49 lidí, mezi nimi i děti. Přečtěte si, jak útok popisují ti, kteří ho přežili. Extremisté zaútočili na dvě mešity na Novém Zélandu.

 

 

14:25

Spojené státy nestanovily harmonogram pro stažení svých vojáků ze Sýrie. V Ženevě to dnes řekl americký zmocněnec pro Sýrii James Franklin Jeffrey. Podle něj boj proti zbývajícím členům takzvaného Islámského státu (IS) končí, avšak tato teroristická organizace má v regionu stále 15 000 až 20 000 přívrženců.

14:33

Přední čínský diplomat dnes v OSN obhajoval existenci internačních táborů pro statisíce muslimů v autonomní provincii Sin-ťiang. Zároveň však přislíbil jejich omezení, neboť podle něj už plní svůj účel. Informovala o tom agentura Reuters.

14:40

Dopis s žádostí o průhlednost politických kampaní na internetu a připomínkou potřeby respektovat unijní pravidla ochrany osobních dat napsala evropským politickým stranám komisařka pro spravedlnost Věra Jourová. Před volbami do Evropského parlamentu, které se v EU uskuteční na konci května, také upozornila evropské politické strany na možnost kybernetických útoků.jarvis_5c6d87f9498e4c328e8b1f4d.jpeg

14:47

Čistý zisk německého výrobce luxusních automobilů BMW v loňském roce klesl o 17 procent na 7,21 miliardy eur (185,1 miliardy korun). Firma dnes také oznámila, že hodlá snížit dividendu a zintenzivnit snahu o posílení efektivity svých aktivit.

14:55

Osmadvacetiletý Australan Brenton Tarrant, který se přihlásil k dnešnímu krvavému útoku na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch, uvedl, že se inspiroval ultrapravicovým norským atentátníkem Andersem Behringem Breivikem. Ve svém 73stránkovém manifestu Tarrant podle listu The Daily Telegraph napsal, že chtěl pomstít oběti útoků muslimských radikálů.

15:03

Spolumajitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák dnes odmítl informace slovenských médií, že zhruba měsíc před loňskou vraždou novináře Jána Kuciaka mu kontroverzní podnikatel Marian Kočner psal o přípravě likvidace nejmenované osoby. 

15:11
15:20

Projekt elektronické neschopenky možná bude pro lékaře částečně povinný už od letošního července. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce, aby lékaři museli od poloviny roku hlásit pracovní neschopnost zaměstnanců výhradně elektronicky okresním správám sociálního zabezpečení.

15:30

Ženy v Česku se teprve v polovině března dostanou na částku, kterou si loni vydělali muži. K tomu, aby dosáhly na průměrný roční mužský výdělek, musí pracovat přes 14 měsíců. V průměru totiž pobírají zhruba o pětinu méně než muži. Takzvaný den platové rovnosti (Equal Pay Day) připadá v ČR na neděli 17. března.

15:37

Vedení ODS se bude v sobotu odpoledne zabývat výzvou poslaneckého klubu Václavu Klausovi mladšímu, aby frakci kvůli ideovým neshodám opustil. Klaus výzvu nevyslyšel. Zasedání výkonné rady nejsilnější opoziční strany se uskuteční hned po dlouhodobě plánované programové konferenci občanských demokratů v Praze.

Klaus: Lidé mají právo říkat hloupé názory, EU útočí na svobodu slova, chystá cenzuru. 

15:45

V bariéře, kterou chce na hranici s Mexikem vybudovat americký prezident Donald Trump, mohou uváznout i Evropané. Podle serveru EUobserver američtí pohraničníci zadrželi lidi ze 40 zemí, z Evropanů bylo nejvíce Rumunů.

15:53

Radnice Prahy 1 se pokouší vyjednat s nočními podniky omezení hluku, který po nocích způsobují opilí turisté na tzv. pub crawls, tedy tazích od hospody k hospodě organizovaných specializovanými agenturami. Prvním úspěchem radnice je dohoda s provozovatelem hudebního klubu Karlovy lázně ohledně ukončení spolupráce s těmito agenturami.

16:00

 

16:07

Čtyři desítky uniformovaných vojáků z řad členů klubu vojenské historie se v sobotu odpoledne zapojí do rekonstrukce boje o Čajánkova kasárna ve Frýdku-Místku. Právě zdejší posádka se 14. března 1939 postavila jako jediná v Československu se zbraní v ruce na odpor německé okupační armádě.

16:14

Praha zřejmě zakáže pro předvolební kampaně do Evropského parlamentu vyvěšovat na lampy a sloupy sololitové reklamní desky. Důvodem je mimo jiné snaha snížit vizuální smog. ČTK to dnes sdělil radní Jan Chabr. Zákaz se má týkat reklamních desek přidělaných dráty ke sloupu po dvojicích, a to vždy z každé jeho strany.

16:18

Poslanec Lubomír Volný vystupuje z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), řekl dnes ČTK. Rozhodl se k tomu kvůli postupu nového vedení organizace hnutí v Moravskoslezském kraji, která podle něj přijala do SPD usvědčeného rasistu a neonacistu.

Poslanec za SPD Lubomír Volný

16:28

Čaj z Číny, ve kterém bylo množství pesticidů 110krát vyšší, než povoluje limit, zabavila Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve spolupráci s celníky před vpuštěním na český trh. Obsahoval ještě další pesticid v nadlimitním množství.

16:38

Místostarosta městské části Brno-Ivanovice Petr Liškutin (dříve ANO) zatím nerezignoval na svou funkci místostarosty a nesložil ani mandát zastupitele, jak ho vyzvalo hnutí ANO. ČTK to dnes řekl předseda ivanovického ANO Jiří Faltýnek.

16:45

 

16:52

Česká republika bude schopna snížit emise skleníkových plynů minimálně o 45 procent do roku 2030 a emise o 80 procent v roce 2050. S předstihem plní své závazky vyplívající z klimaticko-energetického balíčku EU i z Pařížské dohody. Uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

17:00

Společnost Water Solar Technology vyhrála výběrové řízení na provozování radarů na měření rychlosti ve Varnsdrofu na Děčínsku. Původní smlouvu s touto firmou napadlo ministerstvo vnitra. Město proto vypsalo nový tendr, do kterého se přihlásily dvě společnosti. Water Solar Technology vyhrála s nižší cenou.

17:07

 

17:15

Společnosti provozující sociální sítě musí důrazněji odstraňovat příspěvky, které šíří radikální a násilnické myšlenky. Vyzval k tomu britský ministr vnitra Sajid Javid v reakci na to, že video zachycující dnešní masakr v novozélandském městě Christchurch se rychle šířilo po internetu.

17:22

Český biker Kristian Hynek se chce na nadcházejícím prestižním etapovém závodě dvojic Cape Epic pokusit zopakovat nečekaný triumf z roku 2014. Elitní maratonec dobře ví, že to nebude snadné, neboť v tomto závodě jsou vedle jiného hodně důležité zkušenosti.

17:31

 

17:38

Fotbalová Slavia sáhla po čtvrteční vítězné odvetě osmifinále Evropské ligy se Sevillou k bleskové výměně trávníku. Vše se musí stihnout do příštího týdne, protože ve středu stadion v Edenu hostí úvodní čtvrtfinále Ligy mistryň mezi domácími Pražankami a Bayernem Mnichov.

17:45

Americký internetový gigant Google příští týden pravděpodobně dostane již třetí antimonopolní pokutu od Evropské komise, tentokrát v souvislosti s jeho reklamní službou AdSense. Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj obeznámený se situací. Předpokládá se však, že pokuta bude mnohem nižší než v předchozích případech.

17:52

Integrace zemí západního Balkánu do Evropské unie je prioritou české zahraniční politiky. Zdůraznil to dnes na twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček po jednání s albánským protějškem Çakajem Gentem v Tiraně, kam dorazil po čtvrteční návštěvě Severní Makedonie.

jarvis_5c88fd53498ec24570a392de.jpeg

18:00

Zdravotní pojišťovny letos rozdělí klientům formou příspěvků na prevenci přes 1,4 miliardy korun, meziročně navýšily částky o deset až téměř sedmdesát procent. Loni to bylo 1,065 miliardy korun, příspěvek čerpal přibližně každý osmý Čech.

18:11

Stříbrnou barvou polil v noci na dnešek v Prostějově neznámý pachatel osobní automobil opoziční zastupitelky Hany Naiclerové (Změna pro Prostějov), která škodu předběžně vyčíslila na 300.000 korun. Naiclerová míní, že to může souviset s jejím zájmem o hospodaření městských firem.

18:20

 

18:27

Nizozemská policie zadržela v Amsterodamu dva muže v souvislosti s vyšetřováním teroristických útoků v Paříži z 13. listopadu 2015. Informoval o tom dnes web veřejnoprávní stanice NOS. Jeden ze zadržených skončil ve vazbě, druhý byl dnes ze zdravotních důvodů propuštěn na svobodu.

18:39

Americký výrobce automobilů Ford Motor zruší v Německu 5000 pracovních míst. Oznámila to dnes firma, která se snaží obnovit ziskovost svých evropských aktivit. Snížení počtu zaměstnanců v Německu by mělo podle automobilky přinést úsporu ve výši minimálně půl miliardy dolarů, píše agentura DPA.

18:54

 

19:10

Koruna dnes navzdory slabým lednovým výsledkům průmyslu posílila. Vůči euru to bylo o dva haléře na 25,64 Kč/EUR. K dolaru zpevnila o osm haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,62 Kč/USD.

19:21

Hygienici v Moravskoslezském kraji zaznamenali od počátku roku k dnešnímu dni již 51 případů onemocnění spalničkami. Od 7. března přibylo 16 nemocných. Kraj má jednu z nejvyšších nemocností v Česku, po Praze, Plzeňském a Pardubickém kraji. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Krajská hygienická stanice v Ostravě.

19:39

Vláda by měla podle senátorů z bezpečnostního výboru přijmout opatření, která by zamezila manipulativnímu ovlivňování volebních kampaní v Česku. Výzvu dnes předseda výboru Pavel Fischer (nezávislý) zveřejnil na svém webu.

Fischer: Zeman legitimizuje komunisty. Jizvy po jejich působení nese naše krajina dodnes

19:53

Ukrajina by měla vyplatit kompenzace za škody, které Kyjev způsobil za "25 let destruktivní politiky" na Krymském poloostrově. Prohlásil to dnes podle ruských médií předseda ruské Státní dumy (dolní komory parlamentu) Vjačeslav Volodin.

20:04

Ukrajina by měla vyplatit kompenzace za škody, které Kyjev způsobil za "25 let destruktivní politiky" na Krymském poloostrově. Prohlásil to dnes podle ruských médií předseda ruské Státní dumy (dolní komory parlamentu) Vjačeslav Volodin.

20:20

Jednapadesátiletý muž poškodil v pátek v centru Prahy čtyři vozidla. Policisty na něj upozornil svědek, zachytil ho i kamerový systém. Vandala dopadli strážci zákona na Jungmannově náměstí poblíž vstupu do metra. Při prohlídce nalezli poškrábaný zapalovač se stopami tmavého laku. 

 

20:36

Rada Mezinárodní fotbalové federace schválila, že bude s pořadatelem mistrovství světa 2022 Katarem jednat o možnosti rozšířit šampionát z 32 na 48 mužstev přidáním další hostitelské země. FIFA nyní předloží Kataru návrh, o němž se bude jednat na další schůzi rady a na červnovém kongresu v Paříži.

20:50

Ruský oligarcha Oleg Děripaska dnes u federálního soudu ve Washingtonu zažaloval americké ministerstvo financí, snaží se tak domoci zrušení sankcí proti své osobě. Informovala o tom agentura Bloomberg. Pro Děripasku, který má blízko k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, v minulosti pracoval bývalý šéf volební kampaně Donalda Trumpa Paul Manafort.

21:05

Anticenu Bludný balvan, kterou za matení veřejnosti a pavědu uděluje Český klub skeptiků Sisyfos, získali za loňský rok politici. Zlatý balvan připadl premiérovi Andreji Babišovi (ANO), šéfovi SPD Tomiu Okamurovi a jeho spolustraníkovi Radku Kotenovi, poslankyni ANO Věře Adámkové a Pirátce Daniele Bílé.

Andrej Babiš

21:20

Pilot Boeingu 737 MAX, který se v neděli i se 157 lidmi na palubě zřítil v Etiopii, žádal už tři minuty po startu hlasem plným paniky o povolení k návratu. Informoval o tom dnes s odvoláním na dobře informovaný zdroj americký deník The New York Times (NYT).

21:33

Brazilský nejvyšší soud ve čtvrtek těsnou většinou rozhodl, že část případů operace zvané Lava Jato, který vyšetřuje největší korupční kauzu brazilské historie, budou moci řešit volební soudy. Zabývat se budou například případy, kdy peníze z korupce byly použity na volební kampaň.

21:47

Lidé nedokáží zpracovat, co se stalo, policejní zátarasy jsou na vícero místech, policie zadržela tři lidi, ale stále je reálné ohrožení. Nový Zéland je složen z migrantů, Novozélanďané si to uvědomují, říkají, že tohle nejsou oni, toto není Nový Zéland, lidé se od toho distancují, říká František Zuchnický.

 

22:00

V Chile testují plovoucí solární elektrárnu, která má posloužit k produkci čisté elektřiny pro místní důl a současně přispět k úspoře vody. Těžařský průmysl je základním kamenem chilské ekonomiky, nicméně jeho velkým problémem je právě vysoká spotřeba elektřiny a vody, uvedla agentura AP.

22:22

Všechny synagogy na Novém Zélandu zůstanou až do soboty uzavřené, znovu se otevřou v neděli. Je to reakce na dnešní masakr v mešitách v novozélandském městě Christchurch, ke kterému se přihlásil australský nacionalista.

22:30

 

22:45

Policie odložila trestní oznámení, které loni v lednu podalo ministerstvo zdravotnictví kvůli zakázkám za 2,5 milionu korun zadaným dřívějším vedením úřadu, napsal server SeznamZprávy.cz. S odložením případu ministerstvo nesouhlasí, proti policejnímu usnesení podalo stížnost, uvedla mluvčí úřadu Gabriela Štěpanyová.

22:59

Umělecké předměty z pozůstalosti britského zpěváka George Michaela se vydražily za téměř 9,3 milionu liber (téměř 280 milionů korun). Informovala o tom dnes aukční síň Christie's. Výtěžek půjde na dobročinné účely.

23:16

Slovensko a celý Visegrád možná bude mít první prezidentku. Expertky středoevropských think tanků a HN hovoří o tom, jaká je role žen v politice v Česku, Maďarsku a v Polsku.

 

23:30

Legendární newyorský mrakodrap Chrysler Building má nového majitele. Rakouská realitní firma Signa Holding a newyorská RFR Holding oznámily, že koupily budovu od současných majitelů, investiční firmy z Abú Zabí Abu Dhabi Investment Council a realitní firmy Tishman Speyer.

23:46

Italské úřady zahájily vyšetřování podezřelé smrti marocké modelky, která byla účastnicí večírků premiéra Silvia Berlusconiho. Imán Fadílová se podle prokuratury mohla stát obětí vraždy, informoval list Corriere della Sera. Modelka byla i svědkyní v procesu, v němž Berlusconi čelí obžalobě z uplácení.

23:59

Prezident Spojených států Donald Trump dnes vetoval rezoluci Kongresu USA, která by ukončila jím vyhlášený stav nouze na hranici s Mexikem. Odmítnutý návrh rezoluce se nyní vrací do Kongresu, který může veto přehlasovat dvoutřetinovou většinou, což se ale nepředpokládá.

America First: Bez ohledu na stranickou příslušnost Američané upřednostňují politiku bez zahraničních výbojů, vykazují menší chuť k zahraničním závazkům, k tomu, aby Amerika měla imperiální ambice.

07:00

Slováci budou dnes volit nového prezidenta. Pokud žádný ze 13 kandidátů nezíská potřebný počet hlasů, aby se stal hlavou státu již v prvním kole, postoupí dva nejúspěšnější do rozhodujícího druhého kola přímé volby. To by se uskutečnilo 30. března.

07:23

Nejméně jedenáct lidí, kteří utrpěli zranění při páteční střelbě ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, zůstává v kritickém stavu. Je mezi nimi i čtyřletá dívka. Sedm ze 48 zraněných, kteří byli po útoku hospitalizováni, bylo již z nemocnice propuštěno. 

07:41

Ministerstvo obrany do roku 2024 rozhodne, zda armádě pořídí bojové vrtulníky nebo je nahradí drony. Uvádí to Dlouhodobý výhled pro obranu do roku 2035. V pondělí ho projedná vláda, nedávno ho schválila Bezpečnostní rada státu.

07:55

 

08:11

Americký prezident Donald Trump znovu odmítl, že by bělošský nacionalismus představoval pro svět rostoucí hrozbu. Šéf Bílého domu tak odpověděl na dotaz, který mu jeden z novinářů položil v souvislosti s pátečním útokem na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch, při němž zahynulo 49 lidí.

08:26

Nároky na vojenské schopnosti České republiky budou v příštích letech růst. Předpokládá to Dlouhodobý výhled pro obranu do roku 2035. Dokument očekává, že se bude i nadále měnit bezpečnostní prostředí, bude složitější. Hrozbu přímého útoku na české území ale považuje za nízkou.

08:40

Společnost Boeing plánuje dodat novou verzi softwaru pro svá letadla 737 MAX během jednoho týdne až deseti dnů. Napsala to dnes agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj obeznámený s celou záležitostí. Při haváriích dvou letadel tohoto typu loni a před týdnem zemřelo celkem 346 lidí.

08:57

 

09:34

Módní značka Louis Vuitton stáhne ze své letní pánské kolekce všechny modely, které mají být poctou zesnulému popovému zpěvákovi Michaelu Jacksonovi. Firma se k tomuto kroku rozhodla po odvysílání dokumentu Leaving Neverland, ve kterém dva Jacksonovi blízcí přátelé obvinili zpěváka ze zneužívání. 

09:49

Německý novinář Billy Six, který byl s obviněním ze špionáže a vzpoury od listopadu zadržován ve Venezuele, byl propuštěn na svobodu. Informovala o tom dnes agentura AP, podle níž je propuštění podmínečné a žurnalista nesmí mluvit s médii a musí se každých 15 dní hlásit soudu.

09:58

Vydatný déšť zvedl v noci na dnešek hladiny toků na západě Čech. V Plzeňském kraji je na třech místech vyhlášen druhý povodňový stupeň. Zvedá se hlavně hladina řeky Otavy. První povodňový stupeň je i na dvou místech v Karlovarském kraji, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

10:12

 

10:27

Investoři i šéfové světových firem se v současnosti nejvíce obávají recese. Průzkumy ukazují, že až 82 procent investorů se připravuje na hospodářské zpomalení, zatímco dalších 73 procent recesi očekává v příštích dvou letech. Je to důkazem stále rostoucího pesimismu nejen ve Spojených státech. 

10:42

GIBS loni obvinila 188 lidí, o 63 méně než v roce 2017. Nejvíce stíhaných bylo stejně jako v předchozím roce v Praze, nejméně na Pardubicku a na Vysočině. Do budoucna si inspekce klade za cíl snížit počet rozpracovaných případů. Vyplývá to ze zprávy o činnosti GIBS za rok 2018.     

11:00

Udělali jsme maximum pro úspěšnou kampaň, řekl dnes novinářům jeden ze spolufavoritů slovenských prezidentských voleb Maroš Šefčovič. Místopředseda Evropské komise ale neodpověděl na dotaz ČTK, zda věří v postup do předpokládaného rozhodujícího druhého kola přímé volby.

11:18

Obhájce titulu Lewis Hamilton byl po vítězství v kvalifikaci na úvodní závod nové sezony formule 1 Velkou cenu Austrálie v šoku z výkonu jeho mercedesu. Pětinásobný mistr světa i týmový kolega Valtteri Bottas na druhé příčce totiž soupeře v čele s Ferrari porazili doslova rozdílem třídy.

11:35
11:51

Předseda ODS Petr Fiala se na programové konferenci v Praze vymezil vůči vládě Andreje Babiše i vůči straníkům, kteří by zpochybňovali například západní orientaci Česka. Kabinet nazval vládou marketingu a planých řečí a premiéra, ač ho přímo nejmenoval, přirovnal k baronu Prášilovi.

12:06

Rusko nenechá bez odpovědi rozšíření seznamu lidí zasažených protiruskými sankcemi, které zavedla Evropská unie v souvislosti s listopadovým incidentem v Krčské úžině. Podle tiskových agentur to dnes oznámilo ruské ministerstvo zahraničí.

12:10

Favoritkou prezidentských voleb na Slovensku je právnička Zuzana Čaputová. Do trojice nejpopulárnějších kandidátů patří také místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič a soudce nejvyššího soudu Štefan Harabin. Šefčovič a Harabin hlasovali již dopoledne, Čaputová se má k urnám dostavit odpoledne.

12:35

Identifikace pozůstatků 157 lidí z havarovaného boeingu může trvat až půl roku, oznámily Ethiopian Airlines. Pozůstalým k pohřbení nabídla zuhelnatělou prsť z místa tragédie. Černé skříňky z kabiny začal analyzovat tým francouzského úřadu pro bezpečnost civilního letectví (BEA).

12:47

Od připojení Krymu k Ruské federaci uběhlo pět let. "Tehdy jsme nevěděli, co nás čeká. Mysleli jsme, že to jsou takové hrátky místních elit. Že když ukážeme, že s tím nesouhlasíme, tak něco ovlivníme," vzpomíná Myhajlo Batrak.

13:01

 

13:17

Pařížští policisté dnes dopoledne nasadili proti takzvaným žlutým vestám v centru francouzské metropole slzný plyn a vodní děla, napsala agentura AFP. Policie zároveň zadržela dvě desítky účastníků již osmnáctých sobotních protestů proti vládě, informovala pařížská prefektura.

13:34

Český hokejový útočník Lukáš Radil se po čtyřech měsících vrátil z prvního týmu San Jose Sharks na farmu do celku San Jose Barracuda do nižší AHL. Osmadvacetiletý odchovanec Pardubic si nejdříve po debutu v NHL vybojoval místo v sestavě Sharks, ale teď v ní od 24. února chyběl.

13:50
Česká policie v souvislosti s pátečním teroristickým útokem v mešitách na Novém Zélandu prověřuje, zda se někteří lidé především na internetu a sociálních sítích nedopustili schvalování tohoto trestného činu.
14:06

Hokejisté Sparty podruhé za sebou obsadí v konečném hodnocení extraligy až 10. místo a stejně jako loni jim skončila sezona jako prvnímu týmu v soutěži. Trenér Uwe Krupp, který mužstvo převzal před rokem po Františku Výborném, uznal, že sezona skončila zklamáním.

14:26

Úmrtí marocké modelky, která byla pravidelnou účastnicí divokých večírků pořádaných bývalým italským premiérem Silviem Berlusconim, se vyšetřuje jako vražda. Informoval o tom dnes italský tisk s odvoláním na milánského prokurátora Francesca Greca.

14:48

České biatlonistky dojely ve štafetě na mistrovství světa v Östersundu po zkažené položce vleže Evy Puskarčíkové na úvodním úseku až patnácté. Puskarčíková musela na tři trestná kola, Markéta Davidová na třetím úseku na jedno.

15:21

Eva Samková se znovu po dvou letech stala vítězkou Světového poháru ve snowboardcrossu. Její jediná konkurentka v boji o celkový triumf, Američanka Lindsey Jacobellisová, vypadla v závěrečném díle SP už v semifinále. A protože česká snowboardistka pojede ve Veysonnaz o titul, má už křišťálový glóbus jistý.

15:36

 

15:50

Srbská policie ve spolupráci s celní správou a tajnou službou BIA zajistila více než tunu marihuany, kterou se pašeráci snažili převézt do Bulharska. Podle celníků jde o "rekordní úlovek". Během akce bylo také zatčeno pět členů drogového gangu. 

16:10

Teploty budou v příštích dnech značně kolísat. V neděli vyšplhají až k 19 stupňům, hned v pondělí o deset i více stupňů spadnou. Znovu se má oteplit před víkendem, kdy má být kolem 15 stupňů Celsia. Další týdny mají být teplotně průměrné či slabě nadprůměrné, také srážek má spadnout podobné množství, jaké bývá v tomto období roku obvyklé.

16:36

Opatření v důchodovém systému, která ministerstvo práce navrhuje ke srovnání rozdílů v penzích žen a mužů, by nejspíš byla v rozporu s ústavou a pravidly rovného zacházení. Pravděpodobně by se tak po přijetí musela zas rušit. Resort to uvedl ve své analýze.

16:50

Recenze: Rudišův první román v němčině se snaží prohlédnout hysterii z dějin.

17:10
17:27
17:47

Rize se dnes sešlo asi tisíc lidí na každoročním pochodu na oslavu lotyšských veteránů, kteří za druhé světové války bojovali po boku německých nacistů proti sovětské armádě. Akce pravidelně vyvolává různé protesty a i letos ji provázely protiakce. K žádným incidentům ale nedošlo, informovala podle agentury DPA policie.

17:51

Vedení ODS vyloučilo ze strany poslance Václava Klause mladšího. Novinářům to po dnešním zasedání výkonné rady oznámil předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Po úspěchu ODS ve volbách se mohou (ale také nemusí) očekávat vnitrostranické boje. V nich by hrál roli i Václav Klaus mladší.

18:01

Předseda ODS Petr Fiala se na dnešní programové konferenci občanských demokratů v Praze vymezil vůči vládě Andreje Babiše (ANO) i vůči straníkům, kteří by zpochybňovali například západní orientaci Česka. Občanští demokraté představili své záměry k reformě státu a zahájili kampaň do květnových evropských voleb, do nichž půjdou se sloganem "Jsme srdcem Evropy. Chceme být slyšet".

18:09

Česká štafeta biatlonistů se blýskla na mistrovství světa čtvrtým místem. Ve švédském Östersundu sice rozjeli zkušení Michal Šlesingr a Ondřej Moravec závod na čtrnácté pozici, ale výborně běžící i střílející Tomáš Krupčík a finišman Michal Krčmář tým vytáhli o deset míst výše. Na bronzovou ruskou sestavu nakonec Čechům chybělo necelých 17 vteřin.

18:20

Demonstranti z řad protivládního hnutí žlutých vest dnes v centru Paříže zapálili banku a rabovali obchody i restaurace. Policisté proti nim nasadili slzný plyn a vodní děla. Mezi manifestanty v metropoli se vmísilo kolem 1500 radikálů, kteří "přišli jen rozbíjet", řekl francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. Policie do poledne zadržela osm desítek demonstrujících. Žluté vesty manifestují svou nespokojenost zejména s hospodářskou politikou současné vlády od poloviny listopadu už 18. sobotu.

18:37

Policie dnes zadržela deset lidí na nacionalistické demonstraci ve městě Poltava na severovýchodě Ukrajiny. Protestující se pokusili narušit vystoupení prezidenta Petra Porošenka v rámci předvolební kampaně, informovala agentura AP. Policie tvrdí, že demonstranti se agresivně pokoušeli vyprovokovat konflikt s policisty.

18:50
19:10

Družstvo českých skokanů na lyžích ve složení Viktor Polášek, Tomáš Vančura, Čestmír Kožíšek a Roman Koudelka nepostoupilo v závodě Světového poháru na mamutím můstku ve Vikersundu do 2. kola a obsadilo poslední 10. místo. Vede Slovinsko před Německem a Polskem.

19:27

Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) pravděpodobně při hlasování britských poslanců příští týden podpoří dohodu o odchodu Británie z Evropské unie, kterou s Bruselem sjednala premiérka Theresa Mayová. Uvedl to dnes časopis Spectator. Podpora DUP je klíčová pro premiérčiny naděje na prosazení dohody v britském parlamentu, napsala agentura Reuters.

19:47

Španělský tenista Rafael Nadal odstoupil před očekávaným semifinálovým duelem s Rogerem Federerem z turnaje série Masters v Indian Wells. Druhý hráč světového žebříčku se omluvil kvůli bolestem pravého kolena, které si poranil ve čtvrtfinále. Oznámili to pořadatelé.

20:05

Obyvatelé 31 českých a moravských obcí ve 13 krajích si dnes volí nová zastupitelstva. Hlasování podle zjištění ČTK provází většinou slušný zájem voličů, zatím nejsou hlášeny žádné problémy či incidenty. Nové volby se konají převážně ve vesnicích, kde se po loňských říjnových volbách zastupitelstva rozpadla. Volební místnosti se otevřely v sedm hodin ráno, uzavřou se dvě hodiny před půlnocí. Český statistický úřad bude výsledky voleb zveřejňovat v noci na neděli na volebním webu.

20:25

Tisíce lidí dnes v několika německých městech demonstrovaly proti rasismu a krajní pravici. Jenom v Berlíně se do odpoledního pochodu proti rasismu, organizovaného spolkem Aufstehen gegen Rassismus (Povstaňme proti rasismu) zapojilo podle pořadatelů na 2500 osob, informovala agentura DPA.

20:40

Počet obětí autonehod v EU za poslední dvě desetiletí klesl na polovinu, teď se ale tento trend zastavil. Evropský parlament proto podpořil opatření navrhovaná Evropskou komisí, která mají zvýšit bezpečnost na silnicích. Nově vyrobená auta tak nyní budou muset mít řadu dalších bezpečnostních prvků. Podívejte se, jaké to budou.

20:41
20:59

Veterán amerického námořnictva Michael White zadržovaný v Íránu byl odsouzen k deseti letům vězení za urážku íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího a za umístění soukromé fotografie na sociální síť. Uvedl to podle listu The New York Times právník Whiteovy rodiny.

21:13

Slovenských prezidentských voleb a především favoritky na vítězství Zuzany Čaputové se všímá i deník The New York Times.

21:33

ROZHOVOR: Po vzoru švédské environmentální aktivistky Grety Thunbergové v pátek nešly do školy tisícovky českých studentů. Přidali se k celosvětové studentské stávce za klima Fridays For Future. Výsledkem je nyní dvoutýdenní "ultimátum" adresované českým politikům. "Jsme ochotni stávkovat dál. Řešení změn klimatu vnímáme za životně důležité," říká organizátorka stávky v Ostravě Ema Ostřížková.

21:47
22:00

Na většině Slovenska dnes ve 22:00 SEČ skončily jednodenní prezidentské volby, ve kterých se o hlasy zhruba 4,5 milionu oprávněných voličů uchází 13 kandidátů. Kvůli volebnímu incidentu ovšem v jedné z vesnic na východě země hlasování potrvá déle; proto také bude o více než hodinu odložen začátek zveřejňování průběžných výsledků.

22:18

Tisíce lidí dnes demonstrovaly v Bělehradě a Podgorici proti vládám Srbska a Černé Hory a prezidentům obou balkánských zemí. Lidem vadí údajné nedemokratické praktiky či korupce. V srbské metropoli Bělehradě je důvodem demonstrací, které se konají každý týden už od počátku prosince, především nespokojenost s prezidentem Aleksandarem Vučičem. Podle jeho kritiků dělá veřejnoprávní televize RTS propagandu pro hlavu státu a jím kontrolovanou vládu, zatímco opozice dostává v televizi jen malý prostor.

22:32

V Paříži dnes desetitisíce lidí demonstrovaly na podporu opatření proti klimatickým změnám. Do poklidného pochodu, který kontrastoval s násilnými protesty hnutí žlutých vest v jiných částech města, se zapojili aktivisté, rodiny, politici i filmové hvězdy, napsala agentura AP.

22:50
23:10

Počet obětí páteční střelby ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch dosáhl 50. Oznámila to v neděli (dnes večer SEČ) novozélandská policie. Z útoku je viněn jediný podezřelý. Další dvě zadržené podezřelé osoby se na útoku nepodílely.

23:26

Na Slovensku dnes pozdě večer skončilo první kolo přímé volby prezidenta. Téměř všechny volební místnosti v zemi se sice zavřely podle plánu dvě hodiny před půlnocí, v jedné z východoslovenských vesnic však bylo kvůli incidentu s odcizenou volební urnou hlasování ukončeno o více než hodinu později.

23:27

Americká podniková sdružení vítají nový čínský zákon, který zmírňuje restrikce zahraničních investic. Zákon by podle nich mohl přispět k dosažení obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou, píše agentura AP. Nový zákon mimo jiné ruší povinnost zahraničních firem předávat technologické know-how čínským partnerům a zakazuje "nezákonné vládní zásahy" do podnikání zahraničních společností. V platnost vstoupí začátkem příštího roku.

23:47
23:53

SLOVENSKÉ PREZIDENTSKÉ VOLBY: Po sečtení hlasů odevzdaných v sobotních prezidentských volbách na Slovensku ve zhruba 50 procentech okrsků vede Zuzana Čaputová s bezmála 39 procenty, na druhém místě je Maroš Šefčovič s téměř 19 procenty, třetí je Štefan Harabin s 14,5 procenty.

23:59

Obyvatelé novozélandského města Christchurch uctívají památku obětí pátečního útoku na dvě místní mešity.

00:19

SLOVENSKÉ PREZIDENTSKÉ VOLBY: Volební účast dosáhla 46,04 procenta. Informoval o tom deník SME s odvoláním na volební komisi.

00:33

SLOVENSKÉ PREZIDENTSKÉ VOLBY

00:57

SLOVENSKÉ PREZIDENTSKÉ VOLBY

01:12

SLOVENSKÉ PREZIDENTSKÉ VOLBY: První kolo prezidentských voleb jasně vyhrála právnička Zuzana Čaputová. V druhém kole se střetne s eurokomisařem Marošem Šefčovičem.

Čaputová míří k vítězství. Jaká je role žen v politice ve visegrádské čtyřce?

06:47

Lídr venezuelské opozice a prozatímní prezident Juan Guaidó dnes začal obyvatele mobilizovat k pochodu na prezidentský palác v Caracasu. Datum akce neuvedl. Před tisícovkami přívrženců ve městě Valencie v severním státě Carabobo však prohlásil, že začíná nová etapa opozičního hnutí.

07:02

Čtyřnásobné zastoupení bude mít český biatlon v závěrečném dnu mistrovství světa v Östersundu. V závodu s hromadným startem žen se pokusí vylepšit zatím nepříliš vydařený šampionát Markéta Davidová a Veronika Vítková, mezi muži budou startovat po povedené štafetě Tomáš Krupčík a Michal Krčmář.

07:19

V Mexiku byl zastřelen novinář, který často psal o trestných činech a drogových kartelech v severním státě Sonora. Informovaly o tom místní úřady. Je to již třetí novinář, který letos přišel o život v Mexiku. Země je považována za jednu z nejnebezpečnějších pro novináře, upozornila agentura Reuters.

07:36

Právnička Zuzana Čaputová, která zvítězila v sobotním prvním kole prezidentských voleb na Slovensku, dominovala ve všech samosprávných krajích. Ukazují to neoficiální výsledky, které slovenský statistický úřad zveřejnil po sečtení všech odevzdaných hlasů.

07:48

Šestý nejúspěšnější kandidát z prvního kola slovenských prezidentských voleb, šéf vládní strany Most-Híd Béla Bugár podpoří před druhým kolem hlasování právničku Čaputovou. Bývalý předseda parlamentu František Mikloško, který skončil na 5. místě, uvedl, že v druhém kole nebude hlasovat pro Šefčoviče a nedoporučí to ani svým voličům. 

08:03

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová potvrdila, že byla mezi lidmi, kteří obdrželi manifest útočníka na mešity v novozélandském městě Christchurch asi devět minut před začátkem útoku. Nebylo v něm však zmíněno žádné místo činu či odkazy, které by umožnily útokům předejít.

08:18

Průměrný dluh z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření na jednoho klienta dosahoval koncem loňského roku v Česku 1,6 milionu korun. Nejvyšší byl v Praze, kde meziročně stoupl na 2,9 milionu Kč. Následoval Středočeský kraj s 1,9 milionu Kč. Vyplývá to ze statistik Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

08:32

 

08:44

V Ostravě se bude od pondělka do středy natáčet dánský kriminální seriál DNA. Jde o jeden z projektů, které zprostředkovala kancelář Film Office, jež pomáhá filmařům hledat vhodné lokace a zajišťuje jim i další služby. Moravskoslezskému kraji už projekty přinesly zhruba 30 milionů korun.

08:57

Útočník Dominik Simon vstřelil v NHL jediný gól Pittsburghu, který podlehl doma St. Louis 1:5. V dalších jedenácti sobotních zápasech už neskóroval žádný český hráč.

09:13

Nejméně 50 mrtvých si vyžádaly bleskové záplavy, které zasáhly indonéskou provincii Papua. Desítky dalších osob byly vážně zraněny. Oznámil to podle agentury Reuters místní úřad pro katastrofy. Počet obětí se může ještě zvýšit, protože pátrací akce zatím neskončily.

09:32

ANALÝZA: Čaputová má do druhého kola slovenských prezidentských voleb dobrou pozici. Liberální a proevropská část slovenské společnosti je po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně mobilizovaná.

09:46

 

09:59

Český humanitární zdravotnický program Medevac se letos zaměří na krizové oblasti Blízkého východu, Ukrajiny a Afriky. Stát na pomoc vydá 60 milionů korun. Zatímco dříve se program soustředil na pomoc pacientům transportovaným do Česka, v posledních letech za nimi naopak čeští lékaři létají.

10:13

České factoringové společnosti loni financovaly odkup pohledávek za 174,4 miliardy korun, což je meziroční růst o zhruba 12 procent. Vyplývá to z informací zveřejněných Asociací factoringových společností.

10:32

Který zákon získá titul Zákon roku? Prvním uchazečem o vítězství je evropský balíček oběhového hospodářství, zahrnující změny šesti "odpadových" směrnic. Druhým novela zákona o ochranných známkách a třetím změna zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury.

10:43

 

10:56

Bíle odění Stormtroopeři ze Star Wars jsou prakticky k nerozeznání jeden od druhého. Tato identičnost inspirovala mezinárodní tým vědců, kteří v Kolumbii objevili nový rod pavouků - a pojmenovali ho podle úderné pěchoty Galaktického impéria Stormtropis, napsal zpravodajský server Live Science.

11:09

Němečtí výrobci luxusních automobilů BMW a Mercedes-Benz se rozhodli, že sníží ceny svých vozů v Číně. Reagují tak na rozhodnutí čínské vlády snížit od 1. dubna sazby daně z přidané hodnoty (DPH) v různých odvětvích včetně zpracovatelského průmyslu, napsala agentura Reuters.

11:35

Brankář David Honzík byl hrdinou hokejistů Jihlavy v druhém semifinále první ligy. V 33. minutě jej za stavu 2:0 pro Duklu nešťastně zasáhl padající Jaromír Jágr bruslí přes masku a pětadvacetiletý odchovanec Karlových Varů zanechal na ledě kaluž krve.

 

11:51

Vítězným filmem letošního festivalu dokumentů o lidských právech Jeden svět se stal snímek Kamenné srdce o afghánském uprchlíkovi ve Francii. Nejlepším českým dokumentem je Dobrá smrt režiséra Tomáše Krupy o nemocné ženě, která se rozhodla pro asistovanou sebevraždu ve Švýcarsku.

12:02

Podle zdroje obeznámeného se situací budou pravděpodobně zahájena jednání o spojení dvou největších německých bank Deutsche Bank a Commerzbank, píše Reuters.

12:16

Slovenská státní volební komise dnes potvrdila již dříve zveřejněné výsledky sobotního prvního kola přímé volby prezidenta. Do rozhodujícího druhého kola hlasování, které se uskuteční 30. března, tak postoupili právnička Zuzana Čaputová a místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.

12:32

Sobotních protivládních protestů takzvaných žlutých vest se zúčastnilo přes 32 tisíc lidí, informovalo francouzské ministerstvo vnitra. Belgická televize BFM TV s odvoláním na prokuraturu dnes uvedla, že pořádkové síly zadržely 237 osob. Ve vazbě zůstává kolem 200 lidí, mezi nimiž je 15 nezletilých.

12:44

 

12:59

Australana, který ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch v pátek zastřelil nejméně 50 lidí, vyhnal od druhé mešity muž původem z Afghánistánu, vyzbrojený jen platebním terminálem a nenabitou zbraní. Podle CNN uvedl, že na útočníka narazil v momentě, kdy někdo zakřičel, že se na místě střílí.

13:12

Britská opoziční Labouristická strana bude chtít hlasování o důvěře vládě Theresy Mayové, pokud premiérka neuspěje ani v dalším hlasování parlamentu o její dohodě o odchodu Británie z Evropské unie. Televizní stanici Sky News to dnes řekl vůdce labouristů Jeremy Corbyn.

13:28

Přestože je v první fotbalové lize odehráno zatím jen necelých 25 kol, už padl historický rekord v počtu penalt za celou sezonu. Po sobotním utkání Sparty Praha s Olomoucí vzrostl počet pokutových kopů už na 75, což je o dva více než v ročníku 1994/95.

 

13:59

Americká lyžařská hvězda Mikaela Shiffrinová získala čtvrtý křišťálový glóbus v této sezoně. Triumf v obřím slalomu potvrdila výhrou ve finále Světového poháru v andorrském Soldeu. Shiffrinová letos ke třetímu celkovému triumfu přidala šesté vítězství mezi slalomářkami, poprvé ovládla super-G a premiérově vyhrála také obří slalom.

14:19

Italka Dorothea Wiererová vyhrála na biatlonovém mistrovství světa závod s hromadným startem a získala první individuální titul. Českým reprezentantkám se v obtížných podmínkách v Östersundu nedařilo na střelnici: Markéta Davidová skončila s pěti chybami šestnáctá, Veronika Vítková proběhla cílem hned za ní.

14:39

Případné odvolání Petra Rafaje z funkce předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže kvůli podezřením v případu dálničního mýtného by bylo předčasné, řekl v Otázkách Václava Moravce ČT Jan Chvojka (ČSSD). Jeho protějšek z opoziční ODS Zbyněk Stanjura je přesvědčen o tom, že Rafaj by měl úřad opustit.

14:55

 

15:06

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) by chtěl po vzoru Německa iniciovat v České republice založení takzvané uhelné komise. Debatovat by měla o možnosti přechodu z fosilních paliv na obnovitelné zdroje energie a jádro. Ministr to dnes řekl v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce.

15:20

KOMENTÁŘ PETRA HONZEJKA: Vedení občanských demokratů nelze upřít odvahu. Vyloučit politika, který je bezpochyby nejznámější a nejvýraznější tváří strany, je velký risk. Ale s Václavem Klausem mladším to už opravdu nešlo. Je názorově úplně jinde než současná ODS.

15:36

O tom, že z objednání a zaplacení nájemné vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, jejíž přítomnost v domě vraha překvapila, je podezřelý Kočner, spekulovala slovenská média už od podzimu. Politického chráněnce policie obvinila z objednání vraždy novináře minulý týden.

15:55

Apple zveřejnil výsledky rozsáhlé studie vypracované lékařskou fakultou Stanfordovy univerzity, která prokazuje užitečnost hodinek Apple Watch při odhalování potenciálních zdravotních problémů. Studie se zúčastnilo 400 tisíc lidí.

16:10

Cíle Evropské komise, aby Evropská unie k roku 2050 dosáhla nulových čistých emisí skleníkových plynů, nedosáhnou všechny státy. V pořadu Otázky Václava Moravce České televize to dnes řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). 

Vicepremiér v demisi Richard Brabec.

16:27

Hormon přítomný ve svalech by mohl být klíčem v boji proti ochablosti svalů spojené se stářím, která je jednou z hlavních příčin nesoběstačnosti seniorů. Vědci z francouzského Národního výzkumného ústavu INSERM a Toulouské univerzity Paula Sabatiera zjistili, že apelin, což je hormon vylučovaný při cvičení, je schopen obnovit schopnost svalů.

16:40

Mezi finalisty prezidentských voleb na Slovensku Zuzanou Čaputovou a Marošem Šefčovičem není větší hodnotový rozdíl. Řekl to dnes šéf krajně pravicové strany Kotleba – Lidová strana Naše Slovensko Marian Kotleba, který je čtvrtým nejúspěšnějším kandidátem prvního kola voleb.

jarvis_5a396e1d498e08963fc8dab9.jpeg

16:56

Srbský prezident Aleksandar Vučić dnes ostře slovně zaútočil na opoziční předáky, kteří rozněcují protesty proti němu a vládě. Ve chvíli, kdy o nich mluvil jako o fašistech, chuligánech a zlodějích, demonstrovalo několik tisíc lidí před sídlem hlavy státu, kde Vučić pořádal tiskovou konferenci.

17:12

Poradní tým prezidenta Miloše Zemana za účasti ministra spravedlnosti Jana Kněžínka a bývalé ministryně spravedlnosti Marie Benešové dnes na jednání na zámku v Lánech odmítl myšlenku nejvyšší soudcovské rady. Expertní tým podle Jiřího Ovčáčka rovněž kritizoval pomalost soudců a státních zástupců.

 

17:27

Z poslední enklávy samozvaného Islámského státu v Baghúzu na východě Sýrie uprchlo od začátku obléhání spojeneckými silami před více než dvěma měsíci přes 60 tisíc lidí, většinou civilistů. Oznámily to dnes Syrské demokratické síly, tedy arabsko-kurdská koalice, která v Sýrii bojuje proti IS.

17:40

Nejméně 22 členů afghánských bezpečnostních složek zahynulo v severoafghánské provincii Farjáb při útoku radikálního hnutí Tálibán, informovala dnes agentura Reuters. V sousední provincii Badghís se v sobotu pokusilo do Turkmenistánu zběhnout kolem 100 členů afghánských bezpečnostních složek, z nichž Tálibán nejméně 50 zajal.

17:57

Palestinský útočník dnes na okupovaném Západním břehu Jordánu zabil jednoho Izraelce a nejméně dva další zranil. Podle agentur to oznámily izraelská armáda a bezpečnostní služba, podle nichž pachatel unikl a bezpečnostní složky po něm pátrají.

18:12

 

18:25

Francouzský úřad pro bezpečnost civilního letectví (BEA) dnes oznámil, že úspěšně stáhl údaje z letových zapisovačů ze zříceného letounu etiopských aerolinek. Obě takzvané černé skříňky byly tento týden poslány do Francie, protože etiopské úřady nemají potřebné kapacity k jejich analýze.

18:41

Tropická cyklona Idai, která zasáhla jihovýchod Afriky, si vyžádala v Mosambiku, Zimbabwe a Malawi přes 150 mrtvých. Stovky lidí se stále pohřešují a desítky tisíc vesničanů jsou odříznuty od okolního světa kvůli nesjízdným cestám a přerušenému telefonickému spojení. Informovala o tom dnes agentura AP.

18:59

 

19:10

Rakouské ropné a plynárenské společnosti OMV i dalším firmám podílejícím se na plynovodu Nord Stream 2 nadále hrozí sankce ze strany Spojených států. V rozhovoru s listem Der Standard to řekl americký velvyslanec v Rakousku Trevor Traina. "Sankce jsou stále jednou z možností," cituje list velvyslance.

19:30

V Česku dnes bylo nejtepleji na stanici České Budějovice – Rožnov, kde teploměr vystoupal na 21,3 stupně Celsia. V Karviné bylo rovných 21 stupňů, v Poděbradech a Ropici na Frýdecko-Místecku naměřili 20,6 stupně. ČTK to řekla Blanka Gvoždíková z Českého hydrometeorologického ústavu. 

19:42

Nos k ocasu. Ocas k nosu. Pětimetrová kolona housenek cestuje Španělskem.

 

 

19:58

Fotbalisté Liverpoolu vyhráli v 31. kole anglické ligy díky penaltě Jamese Milnera na hřišti Fulhamu 2:1 a posunuli se na první místo tabulky o dva body před Manchester City, který má zápas k dobru.

20:12

Závěrečný den biatlonového mistrovství světa přinesl největší radost italským barvám. Reprezentanti Itálie ve švédském Östersundu ovládli oba závody s hromadným startem, první velké tituly získali Dorothea Wiererová a Dominik Windisch. Češi se v náročných podmínkách na střelnici neprosadili.

20:27

 

20:45

Lety na lyžích ve Vikersundu vyhrál Slovinec Domen Prevc, který o jedinou desetinu bodu porazil Japonce Rjojua Kobajašiho. Lídr Světového poháru Kobajaši si ale posledním skokem zajistil triumf a vítěznou prémii 60 000 eur v seriálu Raw Air, kam patří závody ve čtyřech norských střediscích.

21:00

Fotbalisté Sevilly vyhráli bez brankáře Tomáše Vaclíka v 28. kole španělské ligy na hřišti Espaňolu 1:0. Česká reprezentační jednička se v prvním zápase po vyřazení z Evropské ligy Slavií neobjevila ani na lavičce. 

21:17

Hokejisté Mladé Boleslavi porazili v rozhodujícím, pátém zápase předkola play-off Zlín 4:1 a postoupili do čtvrtfinále, ve kterém se utkají s vítězem základní části Libercem.

BK Mladá Boleslav hokej Lukáš Žejdl

21:30

Při hašení požáru stavební buňky v pražských Čakovicích byl dnes večer nalezen mrtvý člověk. Příčina vzniku požáru a totožnost zemřelého zatím nejsou známy. ČTK to řekli mluvčí hasičů a policie. Okolnosti požáru nyní hasiči a policisté vyšetřují.

21:46

Jemenští povstalci tvrdí, že budují balistické kapacity a jejich síly jsou připraveny udeřit na Rijád a Abú Zabí, pokud koalice vedená Saúdskou Arábií poruší klid zbraní uzavřený v prosinci pod dohledem OSN a bude pokračovat v boji o přístavní město Hudajdá. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

22:01

 

22:19

Železniční spojení mezi Paříží a Londýnem narušil pokračující protest francouzských celníků, kteří požadují zvýšení mezd a zlepšení pracovních podmínek v souvislosti s blížícím se brexitem. Společnost Eurostar, která spojení provozuje, dnes uvedla, že v důsledku protestu se vytvořily dlouhé fronty.

22:30

Ruskému fotbalistovi Pavlu Pogrebňakovi hrozí disciplinární trest za rasistické výroky na adresu naturalizovaného Brazilce tmavé pleti Ariho, který od loňského podzimu hraje za ruský národní tým. Případ chce vyšetřit ligová etická komise.

22:43

V Piletickém potoku na Slezském předměstí v Hradci Králové dnes nejspíš utonul devatenáctiletý muž. Tělo nalezl náhodný svědek, uvedla policie na webu.

22:59

Odcházejícího poslance ČSSD Milana Chovance ve sněmovně nahradí starosta Stříbra na Tachovsku a bývalý dlouholetý poslanec Václav Votava (ČSSD). Potvrdil to České televizi (ČT). Podle volebních výsledků je Votava prvním náhradníkem za Chovance.

Ministr financí Andrej Babiš a předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava na jednání Poslanecké sněmovny.

23:15

Ceny divadelní kritiky za rok 2018 mají své vítěze. Divadlem roku se dnes stalo pražské Divadlo pod Palmovkou. Vytvořilo i nejlepší loňskou inscenaci, a to Shakespearovu hru Něco za něco. Nejlepší poprvé uvedenou českou hrou je Elegance molekuly autora Petra Zelenky v jeho režii v Dejvickém divadle.

23:30

Izraelský nejvyšší soud dnes vyřadil z dubnových parlamentních voleb krajně pravicového kandidáta Michaela Ben Ariho. Naopak dal zelenou kandidatuře levicové koalice arabských stran. Soud tak zvrátil rozhodnutí izraelské volební komise z počátku března, informují tiskové agentury.

23:49

Poslanci Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová, kteří tento týden opustili hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), vstoupili do nově založeného hnutí Jednotní Alternativa pro Patrioty. Hnutí bylo zaregistrováno v pátek, chce se účastnit voleb do Evropského parlamentu. 

 

23:59

Ve věku 81 let zemřel hudebník Dick Dale, přezdívaný "král surf rocku".  Dale byl považován za jednoho ze zakladatelů žánru surf rock, zároveň spolupracoval s firmou Fender a byl jedním z lidí, kteří se podíleli na vývoji populární kytary Fender Stratocaster.

06:35

Ministerstvo financí dnes zahájí prodej další, třetí emise státních dluhopisů pro občany s názvem Dluhopisy Republiky. Dluhopisy bude možné koupit v rámci této emise do 14. června. Při první emisi, která skončila v lednu, lidé objednali a uhradili státní dluhopisy za 2,92 miliardy korun.

06:52

Energetický regulační úřad udělil společnosti Stabil Energy rekordní pokutu čtyři miliony korun za nekalé obchodní praktiky. Jde o dosud nejvyšší pokutu uloženou za protispotřebitelské chování jednomu konkrétnímu dodavateli.

07:07
07:20

Antiviry pro mobily jsou velký byznys i zdroj potíží. Test společnosti AV-Comparatives ukázal, že 90 procent antivirových aplikací nabízených v obchodu Google Play neplní svůj účel. Jen 23 antivirů z 250 testovaných odhalilo všechny nakažené soubory. 

07:34

Narodil se jako žena: Chtěl jsem se zabít, testy před změnou pohlaví jsou ponižující, říká Karel Pavlica, transgender muž, který spolupracuje s organizací Trans*parent.

 

07:46

Ministerstvo financí vykázalo v účetnictví za rok 2017 neexistující pohledávky spojené s evropskými penězi. Další nedostatky se týkaly vykazování peněžních toků z provozní činnosti ministerstva. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu.

07:59
08:10

Česká verze Wikipedie nebude ve čtvrtek jeden den fungovat. Její editoři tím chtějí protestovat proti chystané celoevropské reformě autorského práva. Podle nich omezí možnost citovat uvedené zdroje, a bude tak složitější zajistit kvalitu obsahu encyklopedie.

08:21
08:39
08:47

Velká Británie a Evropská unie mají jasný zájem uzavřít po brexitu oboustranně výhodnou obchodní dohodu, která by upravovala jejich budoucí ekonomické vztahy, prohlásil na Fóru Hospodářských novin britský komisař pro obchod s Evropou Andrew Mitchell.

08:59

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil rozsáhlé změny ve svém kabinetu, které zdůvodnil nutností změnit "fungování a metody" vlády tak, aby byla schopna "čelit hrozbám". Maduro tak reaguje na vyostření politické krize, za kterou podle něj může opozice a USA, které se ho snaží svrhnout. 

09:10
09:20

V neděli večer usíná řada lidí s nepříjemným pocitem, že zítra je už zase pondělí. Práce je nebaví, nenaplňuje a nikam neposouvá. Chtěli by změnu, ale netroufnou si na ni. Přečtěte si 10 rad jak posunout svou kariéru od lidí, kteří si prošli restartem.

09:33

V roce 2030 bude v Česku chybět až 20 tisíc dobíjecích stanic pro elektromobily. Na dnešním kolokviu zástupců automobilek a vlády to uvedl prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar. Jedna stanice by měla podle expertů obsluhovat deset elektromobilů. V současnosti jich zde funguje asi 300.

09:45

Skupina největších očních klinik otevřela v Praze nové pracoviště zaměřené na léčbu cukrovkářů. Sloučením tří samostatných pracovišť plánuje zefektivnit léčbu nemoci, kterou má v tuzemsku přes 800 tisíc lidí. Chceme rutinní práci lékařů zautomatizovat, ať mají čas na pacienty, říká šéf sítě Petr Kocian.

09:52

Státní zástupce obžaloval bývalého kriminalistu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Luďka Vokála. Detektiv údajně v letech 2010 až 2015 poskytoval lidem z podsvětí informace ze spisů. Mělo jít například o údaje z policejních databází o šéfovi ČEZ Danielu Benešovi či lobbistovi Romanu Janouškovi.

10:05
10:16

Ceny průmyslových výrobců v Česku v únoru meziročně vzrostly o 3,6 procenta. Zvýšily se i ceny v ostatních odvětvích, a to u zemědělských výrobců o 8,2 procenta, stavebních prací o čtyři procenta a služeb pro podniky o 2,4 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

10:26

Japonská kosmická agentura JAXA a automobilka Toyota společně vyvíjí lunární vozidlo. Měsíční vůz bude využívat elektrický pohon na palivové články s dojezdem 10 tisíc kilometrů. Vozidlo o velikosti přibližně dvou mikrobusů poskytne obytný prostor pro dva pasažéry, v nouzových případech až pro čtyři.

10:38
10:50

Česká inspekce životního prostředí uložila pokutu 200 tisíc korun Ředitelství silnic a dálnic za nepovolené kácení v jižních Čechách. Pokutu 50 tisíc korun dostala pražská firma KNAP, která kácela. ŘSD i firma porušily zákon o ochraně přírody.

10:59

Letišti Praha se loni meziročně vzrostly tržby asi o sedm procent na 8,45 miliardy korun. Zvýšily se především výnosy z neleteckého obchodu. Pražské letiště loni navýšilo i počet cestujících o téměř deset procent na 16,8 milionu. Jejich růst by měl pokračovat i letos.

11:10
11:22

Majitel energetické skupiny Geen Aleš Mokrý dostal šest let za dotační podvod. Dotace měly sloužit pro postižené. Proti rozsudku se plánuje odvolat. "Rozhodně se cítím nevinný. S ohledem na průběh hlavního líčení mě výsledek překvapil," komentoval pro HN celou věc Mokrý.

11:53

Policie zasahuje v nizozemském městě Utrecht, kde byla ohlášena střelba s několika zraněnými. Podle svědků střelec začal pálit v tramvaji. Úřady na místo vyslaly protiteroristickou jednotku, nad městem krouží policejní vrtulníky.

12:05
12:18

Městský soud v Brně dnes zamítl žalobu kardinála Dominika Duky podanou kvůli kontroverzním divadelním hrám na brněnské Centrum experimentálního divadla (CED) a Národní divadlo Brno. Duka a jeho právník Ronald Němec, který se k žalobě připojil, žádali omluvu za zásah do svých osobnostních práv.

12:30

Americká firma zaměřená na finanční technologie Fidelity National Information Services (FIS) se dohodla na koupi zpracovatele plateb Worldpay za zhruba 35 miliard dolarů (791 miliard korun). Transakce je doposud největší dohodou ve vzkvétajícím platebním průmyslu, uvedla agentura Reuters.

12:42

Bojovým tancem haka uctívají studenti, motorkáři i kolemjdoucí památku obětí teroristického útoku na mešity v novozélandském městě Christchurch.

 

12:55

Tisíce lidí, kteří se nestačili rozvést a s novým partnerem počali dítě, již nebudou muset absolvovat soudní anabázi a čekat, až jim soud potvrdí otcovství dítěte. Děti i registrovaní partneři získají nová práva.

13:06

Společnost OneWeb Satellites, která plánuje vytvořit celosvětovou satelitní internetovou síť, získala další finanční prostředky ve výši 1,25 miliardy dolarů (28,37 miliardy korun). Společnost to dnes oznámila s tím, že spuštění sítě v roce 2021 je díky novým financím "nevyhnutelné".

13:18

 

13:30

Stát v současnosti neuvažuje o podpoře na nákup elektromobilů pro občany. Bude pokračovat ve vypsaných programech pro podnikatele a úřady. Uvedl to premiér Babiš. Stát podle něj dal 1,2 miliardy korun na rozvoj infrastruktury, zejména výstavby dobíjecích stanic.

13:40

Nizozemský protiteroristický štáb ohlásil střelbu na několika místech v Utrechtu, policie ale krátce předtím takové zprávy šířené po internetu popřela. Policie nevyloučila, že za dopolední střelbou ve městě může být vícero pachatelů, a po útočníkovi usilovně pátrá.

13:51
14:03

Předseda neparlamentní Strany nezávislosti České republiky František Matějka nabídl Václavu Klausovi mladšímu spolupráci v květnových volbách do Evropského parlamentu. Zatím neví, zda ji Klaus přijme. Matějka to řekl na dnešní tiskové konferenci.

14:15

EU a NATO pět let po ruské anexi Krymu připomněly, že Západ ji nadále považuje za nelegální. V prohlášeních také obě instituce upozornily na zhoršující se stav lidských práv na Krymu a už po několikáté vyzvaly Moskvu k okamžitému propuštění zadržovaných ukrajinských námořníků i plavidel.

14:26

Vězení za komentář na Facebooku? Může se to stát, internet není anonymní, říká expert na mediální právo Aleš Rozehnal.

 

14:37

Největší světová zkouška z demokracie: V Indii bude volit 900 milionů lidí, potřeba budou sloni, lékaři i helikoptéry. Jak volby dopadnou lze jen těžko předvídat. Průzkumy veřejného mínění v Indii se opakovaně pletou. Voliči navíc budou vybírat z více než osmi tisíc kandidátů.

14:49

V pařížském sídle listu Le Monde se snaží novináři zabránit českému podnikateli Danielu Křetínskému v získání kontrolního podílu ve věhlasných francouzských novinách. Obávají se, aby se list nestal "strojem na peníze".

15:01

Toyota vyvíjí lunární vozidlo s dojezdem 10 000 kilometrů

 

15:12
15:21

Americká společnost Apple dnes uvedla na trh nový iPad Air s úhlopříčkou 10,5 palce (26,67 centimetru) a modernizovanou verzi přístroje iPad Mini o úhlopříčce 7,9 palce. Tento krok je podle agentury Reuters překvapivý, neboť Apple chystá na 25. března speciální prezentaci pro novináře.

15:31

O změně ve vedení školského výboru plánují občanští demokraté jednat příští týden. V sobotu vyloučili ze strany jeho předsedu Václava Kluse mladšího. Po návratu z pracovní cesty do Srbska bude s vedením klubu jednat i vyloučený poslanec.

15:40

Česko zruší mimořádná veterinární opatření vůči dovozu polského hovězího masa 25. března, pokud Polsko do té doby Praze i Evropské komisi zaručí, že skutečně přijímá všechna opatření, která v souvislosti s kauzou slíbilo udělat. V Bruselu to dnes novinářům řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

15:49

Dělnickou stranu sociální spravedlnosti (DSSS) povede do květnových voleb do Evropského parlamentu její předseda Tomáš Vandas. Na dalších čelních místech kandidátní listiny jsou bývalý olympijský vítěz Ota Zaremba a místopředseda strany Jiří Štěpánek. Strana kandiduje s podporou strany Národní fronta.

15:59
16:08

Stát v současnosti neuvažuje o podpoře na nákup elektromobilů pro fyzické osoby. Bude pokračovat ve vypsaných programech pro podnikatele a úřady. Po skončení kolokvia vlády se zástupci automobilového průmyslu to uvedl premiér Andrej Babiš.

16:18

Dopolední střelecký útok v nizozemském Utrechtu si vyžádal tři mrtvé a devět zraněných, z nichž tři jsou ve vážném stavu. Na městském Twitteru to uvedl starosta města Jan van Zanen.

16:27

Dvě třetiny Evropanů si myslí, že Evropská unie v uplynulých pěti letech neudělala dost v oblasti regulace amerických internetových společností jako Google nebo Facebook. Čtyři pětiny obyvatel EU pak souhlasí s tím, aby unie zavedla pravidla, podle kterých by tyto technologické firmy spravedlivě odměňovaly umělce za používání jejich děl na internetových platformách.

16:37
16:46

V Argentině našli kosti největšího známého druhu medvěda, který žil ve starších čtvrtohorách a měřil ve vzpřímené poloze přes čtyři metry. Informoval o tom o víkendu deník El País. Podle argentinských paleontologů mělo jimi nalezené zvíře šest centimetrů dlouhé tesáky a vážilo asi 800 kilogramů.

16:56

Návrh na zamezení dvojímu zdanění s Tchaj-wanem dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Návrh ministerstvo financí předložilo formou zákona, i když standardně má ČR uzavřeny se zeměmi pouze smlouvy.

17:05

Ministerstvo vnitra letos pošle do zahraničí na pomoc uprchlíkům a státům čelícím migračním tlakům 150 milionů korun. Peníze zamíří do ohnisek migrační krize na Blízkém východě a v severní Africe a také do balkánských států, které leží na jedné z migračních tras do Evropy.

17:15

Abychom postihli všechny trestné činy na sociálních sítích, musela by je sledovat polovina policejního sboru a ta druhá je stíhat, říká Aleš Rozehnal

 

17:24

Zrušení desetitisícového poplatku za podání podnětu k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) by podle vlády vedlo k zahlcení úřadu, kabinet proto tuto iniciativu skupiny poslanců pirátů ve sněmovně nepodpoří.

17:34

Český zdravotnický humanitární program Medevac letos bude mít rozpočet 60 milionů korun. Zdravotníci se zaměří na pomoc lidem na Blízkém východě, na severu Afriky a na Ukrajině. Návrh ministerstva vnitra, které za program zodpovídá, dnes schválila vláda, řekl na tiskové konferenci ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

17:43
17:52

Spalničkami už letos onemocnělo 298 lidí. Za týden přibylo dalších 67 případů, nejvíc nemocných je v Praze, Moravskoslezském kraji, na východě Čech a na Plzeňsku. Vyplývá to z informací Státního zdravotního ústavu. Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění, které může mít závažné komplikace.

18:02

Návrh ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) na jmenování 24 nových soudců dnes schválila vláda. Kněžínek to řekl na tiskové konferenci po jednání kabinetu. Dva z kandidátů - státní zástupci Radek Doležel z Nejvyššího státního zastupitelství a Petr Škvain z pražského vrchního státního zastupitelství - by měli zamířit k Nejvyššímu soudu.

18:11

Ztráty firmy Boeing způsobené nedávným pádem dvou letounů 737 MAX 8 nutně nepřinesou zisk jeho rivalu Airbusu. Podle agentury Reuters sice americký gigant s obratem 215 miliard dolarů (4,8 bilionů korun) může ukončit dodávky tohoto stroje, bohužel pro Airbus ale není moc pravděpodobné, že si evropská firma z jeho tržního podílu ukrojí větší díl.