On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
13:47

U Ronova nad Doubravou se dnes po poledni srazil osobní vlak s manipulačním vlakem. Podle záchranářů bylo při nehodě zraněno šest lidí. Provoz na trati je přerušený. Na místě zasahují hasiči z Pardubického a Středočeského kraje. Podle Drážní inspekce zatím není příčina nehody jasná.

14:14

Vatikán zpřístupní archivy z doby úřadování papeže Pia XII., který bývá někdy kritizován za to, že nedokázal dost důrazně vystoupit proti nacistickému vyhlazování Židů. Papež František dnes oznámil, že archivy zpřístupní 2. března 2020. Informovala agentura Reuters s tím, že zprávu už přivítal americký židovský výbor, podle něhož otevření pomůže objektivně zhodnotit činnost církve za holokaustu.

14:29

Egyptské úřady dnes propustily fotoreportéra Mahmúda abú Zajda. V Egyptě známý novinář strávil více než pět let ve vězení kvůli snímkům krvavého potlačení demonstrací v roce 2013, při němž bezpečnostní složky zabily stovky lidí. Dnes o tom informovala agentura Reuters.

14:44

Protipřistěhovalecká kampaň maďarské vlády, která napadá Evropskou komisi, se míjí s pravdou a exekutiva Evropské unie na to odpoví, aby dosáhla nápravy situace. Uvedl to dnes mluvčí EK Margaritis Schinas. Obdobně se komise ohrazovala už minulý týden.

14:59

Náchodská radnice a krajská nemocnice v Náchodě se dohodly na společném postupu v několika oblastech. Zástupci obou institucí dnes podepsali memorandum o spolupráci, řekla ČTK mluvčí radnice Nina Adlof. Oblastní nemocnice v Náchodě prochází přestavbou za 1,344 miliardy korun bez DPH, která byla zahájena loni v dubnu. Hotovo by mělo být v polovině roku 2020.

15:15
15:24

V návrhu stavebního zákona je třeba posílit roli samosprávy, dořešit otázku tzv. dotčených orgánů a vlastnických práv. Novinářům to dnes řekla radní Hana Marvanová (za STAN). Návrh je podle ní nedodělaný. Nový stavební zákon chystá ministerstvo pro místní rozvoj, podle úřadu má zkrátit povolovací řízení.

15:33

V obchodních jednáních mezi Čínou a Spojenými státy zřejmě nastal posun, uvedl s odvoláním na své zdroje list The Wall Street Journal. Peking se zavázal ke strukturálním ekonomickým změnám a ke snížení cel na produkty amerického zemědělství, chemického a automobilového průmyslu a dalších.

15:41

Prodej nových osobních automobilů v Německu se v únoru meziročně zvýšil o tři procenta na 268 800 vozů. Vzpamatoval se tak z lednového poklesu, který činil 1,4 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů německého sdružení automobilového průmyslu VDA. Německé značky se na celkovém prodeji podílely 70 procenty.

15:50

Sociální demokraté zvolení do Zastupitelstva Ústeckého kraje dnes vypověděli koaliční smlouvu. Koalici doposud tvořili spolu s komunisty a SPO-SPD. Důvodem je podle ČSSD dlouhodobé nenaplňování některých programových priorit obsažených v koaliční smlouvě.

15:59
16:08

Dopady brexitu na český pracovní trh nelze nyní přesněji odhadnout, protože není jasné, jaké bariéry vzniknou na hranicích a jak bude těžké získat pracovní vízum. Vyplývá to z ankety ČTK mezi personálními agenturami. Plánovaným termínem brexitu je letošní 29. březen.

16:18

Úřady práce v Česku loni dokázaly zprostředkovat práci uchazečům v průměru za 274 dnů. Oproti předchozím rokům, kdy uchazeči pobývali před nástupem do práce v evidencích úřadů práce v průměru 306 dnů, se doba téměř o měsíc zkrátila. Za poslední tři roky úřady zprostředkovaly práci více než 1,1 milionu uchazečů.

16:28
16:37
16:47

Ve věku 49 let zemřel zpěvák populární britské skupiny The Prodigy Keith Flint. Podle zpravodajského serveru BBC ho dnes ráno našli mrtvého v jeho domě ve městě Dunmow v hrabství Essex. Spoluzakladatel kapely The Prodigy Liam Howlett na instagramu napsal, že Flint spáchal sebevraždu. Vyšetřovatelé tuto informaci zatím nepotvrdili.

16:56

V Česku čtvrtým rokem po sobě rostl prodej audioknih a mluveného slova, vyplývá z informací Asociace vydavatelů audioknih (AVA). Loni za ně lidé utratili 148,4 milionu korun, což bylo meziročně o 16,2 procenta víc. Asociace také uvedla, že loni na rozdíl od předchozích let vyšlo více audioknih od českých a slovenských autorů než od zahraničních.

17:05

Piráti vyzvali Evropskou komisi, aby bezodkladně rozhodla v případu údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) kvůli unijním dotacím. Chtějí, aby komise rozhodla ještě před květnovými volbami do Evropského parlamentu. Oznámili to dnes ČTK.

17:14

Ve volbách do Evropského parlamentu by nyní nejvíc Čechů volilo hnutí ANO, které má podporu 26 procent možných voličů. Druhá ODS má podporu 16 procent a Piráti 11,5 procenta. K urnám dorazí asi 28 procent českých voličů. Vyplývá to z únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z průzkumu ale podle centra zatím nelze předvídat výsledky voleb.

17:23

Grilování psa: Veganský protest šokoval Sydney

 

17:31

Twitterový příspěvek britské ministerské předsedkyně Theresy Mayové k prvnímu výročí otravy ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala skončil ostudou. Kancelář premiérky totiž zveřejnila chybný doprovodný snímek místa, kde se incident loni odehrál - namísto Salisbury ukazoval nedaleké lázeňské město Bath, uvedla dnes agentura Reuters.

17:40

V dolní části pražského Václavského náměstí dnes odpoledne unikal z výkopu plyn. Na místě zasahovali plynaři, policisté a hasiči, kteří měřili koncentraci plynu. Únik se podařilo zastavit zhruba po půl hodině, evakuace okolních budov nebyla nutná. Případem se budou zabývat kriminalisté, uvedli mluvčí hasičů a policie.

17:49

Poslanci v čele s opoziční KDU-ČSL nezískali podporu vlády pro novelu, která má ve školském zákoně zdůraznit mezi obecnými cíli vzdělávání výchovu k evropským kulturním hodnotám. Proti předloze se postavila téměř všechna ministerstva, která se návrhem zabývala. O záporném stanovisku kabinetu dnes novináře informoval po jednání vlády ministr spravedlnosti Jan Kněžínek.

17:59
18:07

Velký zájem o historii vyvolalo u Tomáše Achilla z Jalubí a Jiřího Vlka z Uherského Hradiště-Míkovic zjištění, že patří mezi žijící potomky obyvatel z období Velké Moravy. Prokázal to antropologicko-genetický výzkum, při kterém odborníci odebírali dobrovolníkům včetně obou mužů sliny pro porovnání DNA s kosterními pozůstatky z naleziště v Uherském Hradišti-Sadech.

18:16

Napůl skartovaný obraz Dívka s balónkem streetartového umělce Banksyho si do Muzea Friedera Burdy v německém Baden-Badenu přišlo prohlédnout na 60 000 lidí. To je výrazně více, než se očekávalo, sdělilo dnes muzeum, v němž byl obraz k vidění od 5. února do 3. března.

18:25

Ze 4515 kg kuřecího masa z Polska, ve kterém může být salmonela, veterináři zachytili zhruba tunu. Dalších 850 kilogramů v Ústeckém kraji se došetřuje, maso bylo mražené, je tedy možné, že se ještě nezkonzumovalo, řekl dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Maso bylo ze stejné šarže jako kuřecí, u kterého veterináři zjistili salmonelu.

18:34
18:44

Příští týden se uskuteční schůzky ministrů s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), měli by řešit úspory jednotlivých resortů. Novinářům to při příchodu na jednání vlády dnes řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). 

18:53

Britský generální prokurátor Geoffrey Cox dnes zpochybnil informaci listu The Daily Telegraph, podle kterého vzdal snahu vyjednat s Evropskou unií časové omezení takzvané irské pojistky nebo možnost jednostranného ukončení tohoto opatření. Většina článku britského listu je podle něj nepřesná a vydává za fakta něco, co vzniklo nepochopením.

19:03

Vláda dnes na návrh ministerstva práce a sociálních věcí stáhla novelu o zrušení projektu elektronických neschopenek z jednání Poslanecké sněmovny. ČTK o tom informoval tiskový odbor úřadu vlády. Dolní komoře předlohu poslala loni první vláda Andreje Babiše (ANO) s tím, že chce připravit úplně nový model a spustit ho od roku 2021.

19:12

Bělorusko dnes odvolalo početní omezení amerického diplomatického personálu v Minsku, které zavedlo v roce 2008 po vyhlášení amerických sankcí proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Z 35 diplomatů tehdy smělo v Minsku zůstat jen pět, zemi opustil i americký velvyslanec. Omezení se nyní ruší.

19:21

Učitelka z učňáku: Většina dětí neví, proč tam jsou, rodinám na vzdělání nezáleží

 

19:30

Vatikán zpřístupní archivy z doby úřadování papeže Pia XII., který bývá někdy kritizován za to, že nedokázal dost důrazně vystoupit proti nacistickému vyhlazování Židů. Papež František dnes oznámil, že archivy otevře 2. března 2020, informovala agentura Reuters.

19:39

Vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó se dnes odpoledne bezpečně vrátil do vlasti. Přistál na hlavním letišti Maiquetía u Caracasu, kde na něj v příletové hale čekali velvyslanci či konzulové několika států, informovala venezuelská média.

19:49

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli navštíví Varšavu, kde se zúčastní oslav 20. výročí vstupu České republiky, Polska a Maďarska do Severoatlantické aliance. Oslav v Polsku se v delegaci předsedy vlády zúčastní také ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). 

19:59

Evropská lidová strana (ELS) dnes zahájila proceduru, na jejímž konci by mohla být maďarská strana Fidesz premiéra Viktora Orbána vyloučena z jejích řad. Informovala o tom agentura AFP. Podle agentury DPA se o vyloučení Fideszu bude hlasovat poté, co o to požádalo nejméně devět členů ELS z osmi členských zemí Evropské unie, a byla tak splněna podmínka potřebná pro vyvolání hlasování.

20:10
20:19

Americký dolar dnes posiluje vůči koši předních měn. Za jeho růstem podle agentury Reuters stojí naděje na dosažení obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou, který by ukončila celní válku mezi dvěma největšími ekonomikami světa.

20:29

Letošní titul evropského Auta roku získal elektrický SUV Jaguar I-Pace. Druhý skončil Alpine A110. Vozy ze sedmi finalistů vybrala odborná porota složená z 60 motoristických novinářů z 23 evropských zemí. Zástupci poroty to dnes uvedli na tiskové konferenci v Ženevě, kde v úterý začíná mezinárodní autosalon.

20:38

Vláda chce podpořit rozvoj českého kapitálového trhu zavedením účtu dlouhodobých investic, který srovnává daňová pravidla pro produkty zajištění na stáří. Mezi další opatření k rozvoji trhu mají patřit vzdělávání finančních ředitelů firem ohledně možností financování přes kapitálový trh.

20:48
20:59

Kvůli silnému větru je v Česku bez proudu přes 6700 odběratelů. Nejvíce výpadků, kolem 5500, eviduje společnost ČEZ Distribuce. Podle její mluvčí Soni Holingerové je situace nejhorší ve středních a východních Čechách. Dalších více než 1200 odběratelů bez proudu má hlášeno společnost E.ON, a to především na jihu Moravy.

21:08

Odpůrci prezidentského dekretu o vyhlášení stavu nouze kvůli stavbě zdi na jižní hranici USA už mají v Senátu převahu. Na shromáždění v Lousvillu ve státě Kentucky to dnes připustil republikánský šéf horní sněmovny Kongresu USA Mitch McConnell. Je přesvědčen, že prezident Donald Trump bude nakonec kongresovou rezoluci blokující stav nouze vetovat.

21:18

Ruská elita patrně pere špinavé peníze převáděním miliard dolarů na Západ spletitými převody, často přes baltské státy. Mezinárodní skupina investigativních novinářů ve své zprávě, o níž dnes informoval například švýcarský deník Tages-Anzeiger, v této souvislosti poukázal na litevskou banku Ukio, která musela zastavit činnost, či ruskou investiční banku Troika Dialog.

21:29
21:39

Saúdská Arábie využívá protiteroristických zákonů k umlčení ochránců lidských práv, a to i žen, a porušuje mezinárodní právo zaručující svobodu slova. Na svém dnešním ženevském jednání to podle zprávy agentury Reuters konstatovali odborníci Rady OSN pro lidská práva.

21:49

Bývalého místopředsedu ODS a ministra vnitra Ivana Langera dnes regionální sněm ODS zvolil do vedení krajské organizace strany v Olomouckém kraji. ČTK to řekl předseda regionální rady ODS v Olomouckém kraji Michal Zácha. Langer se ve vysoké politice přestal angažovat po neúspěchu ve sněmovních volbách v roce 2010

22:00

Policie v Tanzanii zatkla 65 místních léčitelů kvůli rituálům, při nichž bylo zavražděno nejméně deset dětí. Případy se staly v lednu a mnoha dětem byly uříznuty části těl.

22:10

Tři výbory Sněmovny reprezentantů požádaly Bílý dům a ministerstvo zahraničí o podrobnosti o privátní komunikaci prezidenta Donalda Trumpa s kremelským šéfem Vladimirem Putinem. Oznámila to dnes agentura Reuters. Žádost odeslaly zahraniční výbor, výbor pro kontrolu tajných služeb a výbor pro dohled a reformu.

22:21
22:32

Izraelská robotická sonda Berešit, kterou vynesla do vesmíru 22. února raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, po určitých problémech pokračuje v cestě na Měsíc. Kromě zkoumání magnetického pole souputníku Země a fotografování jeho povrchu je jejím úkolem dopravit na Měsíc obsáhlý digitalizovaný archiv dějin lidstva, informovaly servery Space.com a Livescience.

22:44

Italská pojišťovací skupina Generali vytvoří spolu s dvěma zkušenými profesionály nový společný podnik pro investice do realit. Firma se bude jmenovat Axis Retail Partners a zaměří se na investování do nákupních center v kontinentální Evropě. Nový podnik je v souladu se strategií skupiny, která počítá s vyšším napojením na realitní trh.

22:55

Hygienici na Trutnovsku hlásí zvýšený výskyt onemocnění spalničkami. Nakažení lidé mají vazbu na trutnovskou pobočku firmy Siemens, která tam má závod. Na svém webu to uvádí krajská hygienická stanice v Hradci Králové. Podle serveru Deník.cz byla v továrně omezena výroba tak, aby se zaměstnanci, kteří mohou být infekcí ohroženi, nenakazili.

23:07

Luke Perry jako Dylan z Beverly Hills 902 10. Role mu zajistila doživotní slávu

 

23:19

Americké akcie dnes navzdory počátečnímu růstu oslabily. Překvapivě slabé údaje o stavebních výdajích ve Spojených státech totiž přiměly investory k vybírání zisků a kompenzovaly optimismus ohledně obchodních rozhovorů mezi Washingtonem a Pekingem.

23:30

Českomoravská konfederace odborových svazů kritizuje chystaný stavební zákon a požaduje jeho zásadní přepracování. Největší odborová centrála v zemi to uvedla v prohlášení. K předloze ministerstva pro místní rozvoj mají vážné výhrady také česká pobočka Mezinárodní rady pro památky a sídla, Svaz měst a obcí ČR, Český svaz ochránců přírody a další organizace.

06:35

Vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó se včera bezpečně vrátil do vlasti. Přistál na hlavním letišti Maiquetía u Caracasu, kde na něj v příletové hale čekali velvyslanci či konzulové více než desítky států. Nebylo jasné, zda autoritářský prezident Nicolás Maduro nechá svého hlavního politického soka zatknout, či zda ho vůbec pustí do země.

06:51

Premiér Andrej Babiš dnes po poledni odletí na návštěvu Spojených států. Ve čtvrtek večer ho čeká jednání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, se kterým chce mluvit zejména o kybernetické bezpečnosti, mezinárodní situaci a o zachování obchodu bez bariér mezi Spojenými státy a Evropskou unií.

07:07

Čína letos zvýší svůj obranný rozpočet o 7,5 procenta proti hodnotě z loňského roku. Podle agentury Reuters to plyne z finančních plánů zveřejněných dnes na úvod každoročního zasedání parlamentu. Loni rozpočet na armádu vzrostl o 8,1 procenta.

07:23

 

07:40

Vláda kanadského premiéra Justina Trudeaua se potýká se stále hlubší krizí. Kvůli jeho údajné snaze ovlivňovat vyšetřování korupce obří firmy SNC-Lavalin opustila v pondělí kabinet další ministryně a premiérova blízká spolupracovnice. Svůj odchod zdůvodnila ztrátou důvěry v přístup vlády.

07:56

Soudní dvůr Evropské unie se na dnešním veřejném líčení začne zabývat žalobou, kterou kvůli unijní směrnici o zbraních podalo Česko. Úpravu zakazující některé poloautomatické zbraně či zásobníky schválily členské země i europarlament předloni, podle českých politiků však změna zbytečně omezuje držitele legálních zbraní.

08:12

V Británii výrazně roste počet útoků nožem, jejichž oběťmi jsou mladí lidé. O víkendu byli v Londýně a u Manchesteru ubodáni dva sedmnáctiletí Britové, dnes zase skupina útočníků ohrožovala noži studenty na koleji v hrabství Lancashire. Tragický trend dnes řešili poslanci britského parlamentu, kteří vládu vyzvali k rychlým krokům. Ministr vnitra Sajid Javid však prohlásil, že problém nemá jednoznačné řešení.

08:26

 

08:40

Ministerstvo vnitra musí zaplatit jako odškodné 150 tisíc korun Fehimu Hanušovi, kterého v roce 1995 policisté při zásahu několikrát postřelili. Rozhodl o tom Krajský soud v Praze. O rozsudku informoval server Aktuálně.cz. Hanuša původně žádal desítky milionů korun za škodu na zdraví i za ztrátu podnikání.

08:56

Kalifornský soud odročil o týden projednání kauzy údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina, vydaného loni z Česka do Spojených států.  Rus je obžalován z rozsáhlé krádeže počítačových dat. Soud se měl dnes seznámit s výsledky psychiatrické expertízy, kterou obhajoba zpochybňuje.

09:04

V Brně se u hlavního nádraží srazily dva vlaky. Deset lidí se zranilo, dalších 250 lidí bylo evakuováno. Informovali o tom jihomoravští hasiči na svém Twitteru. Provoz na nádraží bude omezen po celé dopoledne, uvedly na svém webu České dráhy.

09:11

Energetici v noci opravili většinu poruch na dodávkách elektrického proudu, které v pondělí v Česku způsobil silný vítr. Bez elektřiny tak zůstává už jen několik stovek odběratelů. Společnost ČEZ dnes ráno evidovala ještě pět poruch na vedení vysokého napětí a kolem 300 míst bez proudu ve středních Čechách a na Šumpersku.

09:27

 

09:42

Regionální vláda v Mexiku se omluvila rodinám pěti mladých lidí, které v roce 2016 unesli policisté. Pětici poté předali místnímu gangu, který je zavraždil. Guvernér státu Veracruz Cuitláhuac García přiznal zodpovědnost místních úřadů a vyjádřil naději, že kauza pomůže k objasnění dalších podobných případů.

09:57

Německá automobilka Audi plánuje do roku 2025 nabídnout 12 plně elektrických modelů. Do konce příštího roku jich bude mít pod označením e-tron v nabídce pět. Automobilka to oznámila na autosalonu v Ženevě, který dnes otevřel své brány novinářům a odborné veřejnosti.

10:15

Americký prezident Donald Trump se zřejmě snaží otevřít novou frontovou linii ve své obchodní válce. Přišel totiž s plánem vyřadit Indii z programu prioritního obchodního zacházení, který nyní umožňuje bezcelní vstup do USA pro zboží z Indie za 126,8 miliardy korun. Jde o nejsilnější represivní krok proti Indii za dobu, co je Trump v úřadu.

10:31

 

10:47

Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries (AI) připravuje prodej tří letounů L 410 do Číny. Létat s nimi bude společnost Yingan General Aviation. Nová letadla využije pro regionální leteckou dopravu. Kontrakt už je podepsaný, k uskutečnění prodeje však ještě společnosti AI chybí ověření potřebné certifikace.

10:59

Je čas skončit se stíhačkami MiG-29, vybízí dnes polský tisk domácí politiky. V pondělí se totiž u Varšavy zřítila další stíhačka někdejší sovětské konstrukce. Pilot se stačil katapultovat a jeho život není ohrožen, další lety těchto stíhaček jsou dočasně zakázány.

11:16

Justice by měla vést poskytovatele úvěrů k důslednému zkoumání toho, zda budoucí dlužník nebude mít zjevný problém splatit svůj úvěr. Ústavní soud dnes vyhověl stížnosti muže v exekuci a nařídil Krajskému soudu v Ústí nad Labem, aby se znovu zabýval sporem, kde figuruje také poskytovatel nebankovních půjček Profi Credit Czech.

11:32

 

11:46

Kriminalisté vyšetřují násilný trestný čin, který se stal v pondělí v bytě v Praze Chodově. Obětí je dítě, jež zemřelo. Policie zadržela podezřelého sedmadvacetiletého muže. Okolnosti případu objasňují kriminalisté prvního oddělení. S ohledem na věk oběti a její rodinu nebude policie událost komentovat.

12:02

České zastoupení automobilky Hyundai po dnešní dohodě opustí generální ředitel Vladimír Vošický. U dovozce působil od roku 2010, když k němu přešel od značky Ford. Jméno nástupce firma neoznámila. Pod Vošického vedením se výrazně zvýšily prodeje značky, ale proslul také například kontroverzní srovnávací reklamní kampaní se Škodou.

12:17

Po necelém roce opouští funkci tiskového mluvčího ČSSD Petr Vurbs. Nahradí jej bývalá redaktorka zpravodajského serveru Seznam Zprávy Barbora Kalátová. Vurbs do konce března zůstává v pozici zástupce vedoucího tiskového oddělení sociální demokracie.

12:33

 

12:46

Ve Zděchově na Vsetínsku dnes ráno napadl lev chovatele. Starosta obce Tomáš Kocourek řekl, že zvíře muže usmrtilo. Policie úmrtí chovatele zatím nepotvrdila, hovoří o incidentu. Na místo události vyjížděla zásahová jednotka.

13:02

Česká pošta zvýší od dubna tarifní mzdy svých zaměstnanců o deset procent. Za první tři měsíce pak zaměstnanci dostanou mimořádné odměny. Podnik zároveň během roku zredukuje počet zaměstnanců v manažerských a administrativních pozicích o 15 procent, což by mělo přinést úspory až 120 milionů korun ročně.

13:16

Německé státní zastupitelství obvinilo 31letého ruského občana, který se znal s útočníkem z berlínského adventního trhu z roku 2016 Anisem Amrim, z přípravy jiného atentátu v Německu.

13:33

 

13:47

Částka 3,5 milionu korun, kterou policie zajistila při razii v červnu 2013 na úřadu vlády, zůstane státu. O peníze se prostřednictvím svých rodičů soudil tehdejší vedoucí úřadu Lubomír Poul, který tvrdil, že šlo o soukromé úspory. Soud loni žalobu zamítl a Poulovi nyní stáhli odvolání, které proti tomuto rozhodnutí podali. Rozsudek je tak pravomocný.

14:06

Bývalá americká první dáma, senátorka a ministryně zahraničí Hillary Clintonová se v roce 2020 nebude ucházet o prezidentské křeslo. Prohlásila to v rozhovoru s newyorskou televizní stanicí News12. Oznámení není nijak překvapivé, neboť analytici předpokládali, že do dalšího volebního klání nevstoupí.

14:20

Vlajku na podporu Tibetu letos vyvěsí nejméně 748 obcí, měst, městských částí nebo krajů a několik desítek škol. Úřady, školy či instituce tibetskou vlajku vyvěšují 10. března jako symbolické připomenutí protičínského povstání v roce 1959, při kterém zemřelo nejméně 80 tisíc Tibeťanů.

14:35

ČSSD se dohodla s ANO a Piráty na úpravách podmínek jejich loňského návrhu o obecném referendu. Oznámil to dnes předseda poslanců sociální demokracie Jan Chvojka s tím, že předmětem všelidového hlasování by neměly být otázky ústavního pořádku nebo vypovězení mezinárodní smlouvy. V referendu by se tak nemohlo hlasovat o případném vystoupení Česka z EU.

14:50
15:05

Špičky Evropské unie a vlády Belgie či Finska dnes vyjádřily podporu vizi Evropy, jak ji předestřel francouzský prezident Emmanuel Macron v textu otištěném v denících ve všech 28 členských zemích Evropské unie. Mluvčí německé vlády zdůraznil, že je důležité, aby proevropské síly představily své myšlenky před květnovými volbami do Evropského parlamentu.

15:20

Největší pojišťovací ústav na Slovensku, společnost Allianz-Slovenská poisťovňa (Allianz-SP), odhalil najímání kaskadérů na fingování nehod a další pokusy o protiprávní získání pojistného plnění. Loni pojišťovna zjistila více pojistných podvodů, za které v případě prokázání viny hrozí vězení.

15:35

 

15:51

Důvěra lidí v prezidenta Miloše Zemana v únoru opět mírně mírně poklesla. Věřilo mu 50 procent lidí, což je o tři procentní body méně než v lednu a o pět méně než v prosinci. Vláda si udržela důvěru 44 procent lidí, což je stejný výsledek jako v předchozím měsíci. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

16:03

Za celý loňský rok podle odhadů analytiků oslovených ČTK stoupla průměrná mzda reálně, tedy po zahrnutí růstu cen, o zhruba šest procent. Překonala by tak poprvé v celoročním vyjádření 31 000 korun a přiblížila se hranici 32 000 korun. Za celý rok 2017 činila průměrná mzda 29 504 korun.

16:18

 

16:32

Policie a celníci zasahují na několika místech v Česku, podle České televize (ČT) kvůli podezření z daňových úniků kolem Škody Plzeň. Zásahy ČTK potvrdila mluvčí celníků Martina Kaňková, nespecifikovala však, čeho se týkají. ČT také uvedla, že policisté s celníky obsadili i kanceláře v Praze na Těšnově, zadrženo údajně bylo několik lidí.

16:46

Víc než pětina dospělých v Česku pečuje o své blízké, kteří potřebují nějaké opatrování. Péči příbuzným tak poskytují téměř dva miliony lidí. Zhruba 400 000 z nich tomu věnuje v průměru 37 hodin týdně, většinou jsou to ženy. Ukázal to průzkum, který provedl Fond dalšího vzdělávání (FDV) s agenturou PPM Factum. Odpovídalo 1 253 lidí nad 18 let.

16:59

Bugatti, jedna z nejluxusnějších automobilových značek světa, letos slaví 110 let od založení automobilky a továrny ve francouzském Molsheimu. Při té příležitosti vyrobili v Alsasku jeden kus speciálního modelu s označením La Voiture Noire. Jeho budoucí majitel za něj zaplatil 11 milionů eur bez daně, to je více než čtvrt miliardy korun. Jedná se tedy o nejdražší nové auto na světě.

Nejdražší nové auto na světě, Bugatti La Voiture Noire.

17:14

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) by chtěl pro strojvedoucí zavést bodový systém podobně jako pro řidiče. Má na něm pracovat Drážní inspekce. Řekl to na dnešní tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně. Pokud jej inspekce bude schopna připravit, Ťok by chtěl, aby systém byl ve formě pozměňovacího návrhu připojen k zákonu o drahách, který je v prvním čtení ve Sněmovně.

17:27

Rakouský finanční ústav Raiffeisen Bank International (RBI) čelí nařčení, že je zapleten do praní špinavých peněz. Server Addendum.org napsal, že obvinění rakouské prokuratuře doručil investiční fond Hermitage Fund. Banka v reakci uvedla, že o žádné stížnosti tohoto druhu neví, její akcie ale na zprávu zareagovaly propadem o více než 12 procent. Uvedla to v úterý agentura Reuters.

17:42

Tomio a Hayato spolu dvacet let nemluví, ale smrt otce je spojila, do Japonska za ním v době jeho nemoci jezdil nejvíc právě Tomio, říká dokumentarista Filip Remunda, který natočil film Bratři Okamurovi. Dodává, že i Okamurovi se dokázali spojit, měli bychom si prý uvědomit, že nenávist společnost nezachrání.

 

17:55

Vláda neprosadila ve Sněmovně zrychlené schválení novely, která má umožnit nahrazení premiéra Andreje Babiše (ANO) v čele vládní Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy. Babiš z vedení rady už v půlce prosince odstoupil. Reagoval tak na kritiku zejména Evropského parlamentu ohledně svého možného střetu zájmů v souvislosti s dotacemi pro holding Agrofert, který dříve vlastnil.

18:09

Britský ministr pro brexit Stephen Barclay požádal Evropskou unii o stanovisko k návrhu britských poslanců, jenž počítá s garantováním práv občanů EU v Británii a naopak bez ohledu na to, zda se zemi podaří 29. března opustit blok s dohodou o podmínkách odchodu. Její součástí je právě záruka stejných práv pro občany EU v Británii a pro Brity v zemích EU po brexitu. Ratifikace dokumentu ale vázne kvůli odporu britského parlamentu.

18:22

Strojvedoucí si někdy hrají s mobily, za nehody může lidský faktor, řiká drážní inspektor Jan Kučera. Jízdy vlakem se nemusíme bát, úroveň bezpečnosti na naší železnici je stále stejně vysoká, v poslední době je ale souběh několika mimořádných událostí, dodává. 

 

18:36

V rodinné jednotce vězení na západě Francie se dnes i se svou partnerkou zabarikádoval radikalizovaný vězeň, který předtím pobodal a vážně zranil dva dozorce. Vyšetřovatelé incident označili za teroristický čin. Muž, který se podle francouzského tisku hlásí k takzvanému Islámskému státu, se odmítá policistům vzdát.

18:51

Čínská společnost Huawei, která nyní čelí obvinění Spojených států, že její produkty by mohl Peking využívat ke špionáži, dnes otevřela v Bruselu středisko kybernetické bezpečnosti. Huawei si chce získat evropské vládní představitele a bojovat proti tvrzením USA, že její zařízení představuje riziko pro národní bezpečnost, píše agentura AP.

19:05

Městský soud v Brně odročil na květen hlavní líčení s bývalým fotbalistou Tomášem Řepkou, který je na lavici obžalovaných kvůli neplacení alimentů na syna s modelkou Vlaďkou Erbovou. Soud dal Řepkovi možnost uhradit do té doby výživné. Pokud tak učiní, trestu se nejspíš vyhne. Nemusí však platit původně vyměřenou výši kolem 175 000 korun, ale jen částku kolem 20 000 korun.

Městský soud v Brně se zabýval návrhem na potrestání fotbalisty Tomáše Řepky kvůli zanedbání povinné výživy.

19:20

Řada starostů a starostek velkých polských měst dostala v uplynulých dnech dopisy, v nichž jim pisatel vyhrožoval smrtí. Přiložil k nim i náboje. Mezi adresáty byl také první polský nekomunistický prezident Lech Walesa. Portál onet.pl dnes napsal, že policie autora podle všeho dopadla.

19:35

Kvůli rekonstrukci tramvajové trati na pražské Vinohradské ulici v úseku mezi ulicemi Škrétova a Sudoměřská bude od 9. března omezen provoz MHD i průjezd automobilů. Tramvaje pojedou po náhradních trasách a řidiči projedou pouze ve směru z centra. ČTK to dnes sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Výluka by měla trvat do 12. července. 

19:49

 

20:04

Skupina britských poslanců, kteří v únoru opustili Labouristickou a Konzervativní stranu a vytvořili v parlamentu takzvanou Nezávislou skupinu (IG), uvažuje o tom, že by založila plnohodnotnou politickou stranu. Informoval o tom dnes Chuka Umunna, mluvčí a nejznámější člen skupiny jedenácti zákonodárců.

20:19

Vrchní velitel sil NATO v Evropě Curtis Scaparrotti dnes doporučil Pentagonu neprodávat Turecku moderní stíhací letouny F-35, pokud bude Ankara trvat na nákupu ruského protiraketového systému S-400. Americký generál to dnes řekl během slyšení v branném výboru Senátu USA. V Turecku jsou teď podle Scaparrottiho američtí experti, kteří místním politikům vysvětlují možné následky nákupu ruských zbraní.

20:33

Pritzkerovu cenu, která bývá označována za Nobelovu cenu za architekturu, letos získal japonský architekt Arata Isozaki. Ocenění mu vynesly novátorské návrhy budov mísící vlivy Východu a Západu. Oznámila to dnes chicagská Hyattova nadace, která ocenění každoročně od roku 1979 uděluje. 

Japonský architekt Arata Isozaki letos získal Pritzkerovu cenu, která bývá označována za Nobelovu cenu za architekturu.

20:48

Ceny ropy dnes stagnují. Faktory na trhu jsou víceméně vyrovnané. Na jedné straně omezování produkce členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenců a na straně druhé obnovení těžby z největšího libyjského naleziště a v návaznosti na zpomalení čínské ekonomiky také vyhlídky na slabší poptávku.

21:01

 

21:15

Podezřelé balíčky nalezené dnes v rozmezí několika hodin na londýnských letištích Heathrow a London City a na nádraží Waterloo rovněž v britské metropoli obsahovaly malé podomácku vyrobené bomby. Byly schopné způsobit menší požár. Oznámila to policie, podle níž nikdo nebyl zraněn.

21:29

Český premiér Andrej Babiš před cestou do Spojených států pochválil prezidenta Donalda Trumpa za jeho jednání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem o jaderném odzbrojení. V rozhovoru pro americkou agenturu AP poznamenal, že jednání s diktátorem je lepší řešení než válečný konflikt. Babiš bude s Trumpem hovořit v Bílém domě ve čtvrtek jako první český premiér po osmi letech.

21:45

 

21:59

Kapitánka australské ragbyové reprezentace Liz Patuová kousla v zápase soupeřku do ruky a v této sezoně australské ligy už si nezahraje. Devětadvacetiletá hráčka týmu Queensland Reds dostala distanc na šest týdnů.

22:15

Italská investiční skupina InvestIndustrial koupila většinový podíl v legendárním britském výrobci sportovních vozů Morgan Motor Company. Skupina to dnes oznámila s tím, že dohoda bude dokončena v dubnu. Finanční data o obchodu nezveřejnila. Rodina Morganů, která automobilku vlastnila 110 let, zůstane menšinovým akcionářem.

22:29

Škodovka přišla s konceptem nového elektrokola pro městskou dopravu. Pojmenovala ho Klement. Má motor o výkonu 4 kW, integrovaný v náboji kola, dosáhne maximální rychlosti 45 km/h. Vysokou bezpečnost zajišťuje hydraulická brzda vpředu s ABS a zabudované LED osvětlení.

 

22:43

Čínská společnost Huawei, která nyní čelí obvinění Spojených států, že její produkty by mohl Peking využívat ke špionáži, v úterý otevřela v Bruselu středisko kybernetické bezpečnosti. Huawei si chce získat evropské vládní představitele a bojovat proti tvrzením USA, že její zařízení představuje riziko pro národní bezpečnost, píše agentura AP.

22:58

 

23:12

Světový fond na ochranu přírody (WWF) čelí obvinění, že po dlouhá léta spolupracoval se strážci přírody, kteří lidi podezřelé z pytláctví mučili a někdy i zabíjeli. Informoval o tom internetový portál Buzzfeed. Podle agentury DPA zástupce jedné z největších ekologických organizací na světě tato zjištění šokovala a nařídili nezávislé vyšetřování případu.

23:27

Pro rekordmana v počtu vítězství ve Světovém poháru skokanů na lyžích Gregora Schlierenzauera skončila sezona předčasně. Devětadvacetiletý Rakušan, jenž poslední roky marně hledá dřívější formu, se po mistrovství světa nevešel do nominace ani pro norskou sérii Raw Air a považuje zimu za ukončenou. Otázku své sportovní budoucnosti nechává otevřenou. 

23:45

 

23:59

Vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó na dnešním setkání se zástupci odborů požádal státní zaměstnance o podporu. Podle agentury AP řekl, že mezi lidmi, s nimiž dnes jednal, byli také představitelé policie. Guaidóa uznalo za prozatímního prezidenta téměř 60 států. Za zvoleným prezidentem Nicolásem Madurem stojí Rusko, Čína, Turecko, Kuba a Nikaragua.

06:30

Náčelník Generálního štábu alžírské armády Gaíd Saláh varoval, že vojsko nedovolí návrat krveprolití z období občanské války v 90. letech. Do ulic několika měst v Alžírsku včera opět vyšly tisíce demonstrantů, kteří protestovali proti opětovné kandidatuře churavějící hlavy státu Abdalazíze Butefliky v prezidentských volbách 18. dubna. Informovala o tom agentura Reuters.

Protesty alžírských studentů proti opětovné kandidatuře prezidenta Abdelazíze Boutefliky.

06:50

Americké akcie v úterý mírně oslabily, na trhu přetrvává nejistota ohledně obchodních vztahů mezi Spojenými státy a Čínou. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, v úterý ztratil 0,05 procenta a obchodování uzavřel na 25 806,63 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,11 procenta na 2789,65 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,02 procenta na 7 576,36 bodu.

07:10

Vůdce KLDR se v úterý vrátil z druhého summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Po příjezdu na vlakové nádraží korejské metropole ho vítali občané země a vládní představitelé. Kim během summitu trval na zrušení sankcí, které USA na Severní Koreu uvalily. Setkání však skončilo bez dohody.

 

07:30

Bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg v úterý oznámil, že nebude kandidovat na prezidenta Spojených států. O jednom z nejbohatších mužů planety se spekulovalo jako o možném dalším demokratickém vyzyvateli prezidenta Donalda Trumpa. Volby, ve kterých se rozhodne o budoucím šéfovi Bílého domu, se budou konat již příští rok na podzim.

07:44

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies není trestně zodpovědný za nehodu svého samořízeného automobilu, při které loni v březnu přišla o život chodkyně. Uvedla to americká prokuratura.

08:04

Fotbalisté Realu Madrid překvapivě vypadli už v osmifinále Ligy mistrů. Vítězové posledních tří ročníků v domácí odvetě utrpěli s Ajaxem debakl 1:4 a neudrželi slibný náskok 2:1 z úvodního utkání. Amsterodamský tým si zahraje čtvrtfinále poprvé po 16 letech.

08:12

Policie začala prověřovat, zda hospodaření Farmy Čapí hnízdo nedoprovázely daňové úniky. Serveru Neovlivní.cz to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Podle serveru jde o nezákonný odpočet DPH, stamilionové částky vynaložené na reklamu a podezření na další daňové delikty.

Farma Čapí hnízdo.

08:13

Po dvou soškách za vítězství na hudebních Cenách Anděl 2018 včera získali skupina Lucie, zpěvačka Bára Poláková a nováčci The Atavists. Do síně slávy vstoupil zpěvák, skladatel, moderátor a bývalý politik Michal Prokop. Vyhlašování se uskutečnilo v pražském Foru Karlín.

08:26

Venezuelský prezident Nicolás Maduro vyzval své stoupence, aby se v sobotu zúčastnili "antiimperialistických" demonstrací. Na sobotu již přitom svolal protivládní demonstrace vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó. Informuje o tom agentura Reuters.

08:39

Dnes je Popeleční středa. Křesťanům začíná čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi. Lidé by měli v jídelníčku vynechat maso, nebo se vzdát dočasně věcí, na které jsou zvyklí a které jim ulehčují život. Namísto jízdy autem mohou jít pěšky, odepřít si mohou třeba i počítač či sociální sítě. Smyslem půstu, který zná nejen křesťanství, ale i judaismus a islám, je duchovní očista.

08:51

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies není trestně zodpovědný za nehodu svého samořízeného automobilu, při které loni v březnu přišla o život chodkyně. Uvedla to americká prokuratura.

jarvis_5b868acd498ea2ce2ab33377.jpeg

09:00

Americká motocyklová společnost Harley-Davidson koupila výrobce dětských elektrokol StaCyc. Firma, která se na domácím trhu potýká s poklesem poptávky po tradičních motocyklech, se tak snaží rozšířit své aktivity.

09:11

Bývalý šéf japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn zaplatil kauci ve výši jedné miliardy jenů (zhruba 200 milionů Kč). Oznámil to dnes tokijský soud. Otevřela se tak cesta ke Ghosnově propuštění z vazby v Tokiu, ve které strávil více než sto dnů, napsala agentura Reuters.

09:24

Nejméně 16 zaměstnanců afghánské stavební firmy zahynulo při dnešním sebevražedném útoku a následné střelbě ve městě Dželálábád na východě země. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

09:36

Podnikatel Roman Janoušek podal další žádost o prominutí zbytku trestu. Soudu poslal zdravotní posudky, podle kterých je jeho onemocnění v konečné fázi bez možnosti zlepšení. Janoušek si má odpykat 4,5 roku za úmyslné sražení ženy autem.

Roman Janoušek

09:47

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) nabízí potřetí k prodeji bývalý finanční úřad v Havlíčkově Brodě. Minimálně požadovanou cenu za devítipodlažní budovu na Smetanově náměstí od poslední lednové dražby snížil o sedm milionů na 16 milionů korun. Nová dražba bude 2. dubna.

10:12

Japonská automobilka Toyota vyprodala v Evropě celou letošní edici svého sportovního modelu Supra. Vůz se na trh vrátil po 17 letech a rezervovat si jej bylo možné od loňského října. Již vyprodané auto firma ukázala na autosalonu v Ženevě.

10:25

Krkonošská horská služba varuje před ledovkou a náledím. Místy je sníh vyfoukaný na zledovatělý povrch. V Krkonoších dál platí druhý mírný stupeň lavinového nebezpečí z pěti. ČTK to zjistila z ranního hlášení Horské služby Krkonoše. Podle meteorologů v Krkonoších místy fouká silný vítr.

10:39

Itálie se chystá do konce března podepsat předběžnou smlouvu o zapojení do čínské iniciativy takzvané Nové hedvábné stezky. Stala by se tak první zemí ze skupiny G7, která se projektu zúčastní, napsal server britského listu Financial Times (FT). Záměry Říma už kritizovaly Spojené státy.

10:50

Nejvíce rizikových firem podniká v Jihomoravském kraji a v Praze. Tyto společnosti mají nepříznivý skóring, v jehož rámci se dá předpokládat horší platební schopnost, či dokonce krach v následujících 12 měsících. Analýzu dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode, která na základě vlastního modelu hodnotila přes 327 000 společností.

11:00

Elitní populace světových magnátů má sice řadu domů po celém světě, jejich hlavní sídla se ale soustřeďují do pouhých deseti měst. Uvádí to společnost Knight Frank, která se zaměřuje na poradenství v realitách. Lidé s majetkem alespoň 30 milionů dolarů (680 milionů Kč) si oblíbili především Londýn, Tokio a Singapur.

08 Singapore

11:13

Komunisté jdou do květnových evropských voleb s cílem vrátit víc suverenity členským státům unie, zavést legislativní pravomoc Evropského parlamentu a zvětšit odpovědnost Evropské komise. Novinářům to při dnešním zahájení kampaně řekla jednička kandidátky europoslankyně Kateřina Konečná.

11:26

Krajský soud v Českých Budějovicích zahájil v úterý insolvenční řízení proti společnosti Legios Loco. Soud zároveň vyzval věřitele, aby přihlásili své pohledávky. Podle údajů v insolvenčním rejstříku dluží společnost různým věřitelům až miliardu korun. Stovky milionů dluží Legios Loco firmě Heavy Machinery Services (HMS), která je v úpadku od roku 2014.

11:38

Ve španělské Córdobě byla utracena slonice Flavia, označovaná za nejsmutnějšího slona na světě. V zoo andaluského města žila 43 let o samotě, informoval o smutném příběhu se smutným koncem britský list The Independent (odkaz je v angličtině).

11:39

Sýkora koňadra se stala vítězkou prvního sčítání ptáků, které se v Česku uskutečnilo první lednový víkend. Na svém krmítku ji zaznamenalo přes 85 procent z více než 14 tisíc lidí, kteří se do akce zapojili. Druhým nejpočetnějším druhem byl vrabec polní a třetí místo obsadil vrabec domácí.

11:51

V Litvě se v pondělí při výcviku zranila česká vojačka. Po ošetření už opět plní standardní úkoly, uvedl dnes server Deník N s odvoláním na mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška. Příčiny incidentu armáda vyšetřuje. Vojačka, narozená v roce 1990, podle místních médií utrpěla lehká zranění nohy a rukou při hodu ručním granátem, který vybuchl ve vzduchu.

12:01

Zhruba 150 nedoručených zásilek objevili policisté v bytě třiadvacetiletého mladíka, který pracoval u doručovací společnosti. Muž uvedl, že jejich doručování nestíhal, a zásilky si proto nosil domů. Chtěl je prý doručit později, což se však již nestalo. Muži nyní hrozí v krajním případě až pět let vězení.

Počet balíků, které před Vánoci zamíří do českých domácností, má být letos opět rekordní. Snímek je z depa společnosti PPL.

12:13

Soudní tlumočníci a překladatelé se zřejmě budou řídit samostatným zákonem, který upraví jejich činnost. Vládní předlohu dnes schválila s úpravami sněmovna. Zákon, který nyní zamíří k posouzení senátorům, stanoví jasné a přísnější podmínky pro vznik tlumočnického a překladatelského oprávnění a umožní vyšší odměny za odvedenou práci. Účinný by měl být od roku 2021.

12:26

Na strojvůdce jsou kladeny velké nároky, kvůli jejich nedostatku jsou přetěžováni, což vede k jejich únavě. Často jsou navíc vystavováni krizovým situacím, řekl dnes ČTK prezident Federace strojvůdců ČR Jaroslav Vondrovic. Odmítl tvrzení, že se strojvedoucí nedostatečně věnují řízení. Podle něj jsou problémem zejména časté přesčasy a také nedodržování odpočinku.

12:38

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová dnes kritizovala Saúdskou Arábii za pronásledování aktivistů a Čínu vyzvala k umožnění ověření soustavných zpráv o mizení a svévolném zadržování lidí, zejména v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na západě Číny.

Podle OSN světová ekonomika zrychlí růst.

12:47

Dosavadní výkonný ředitel finančně-poradenské společnosti ChytrýHonza.cz Jiří Paták (38) se posouvá z exekutivy do dozorčí rady. Zároveň se stal předsedou představenstva společnosti kari time, která je nyní jediným akcionářem společnosti ChytrýHonza.cz

12:59

Maskovaní muži dnes na západoněmeckém letišti Kolín nad Rýnem / Bonn přepadli transport peněz. Padly i výstřely a nejméně jeden z nich zasáhl člena ostrahy, který je v ohrožení života, informovala agentura DPA. Provoz letiště nebyl omezen.

13:11

Tuzemská přepravní společnost Liftago rozšíří své podnikání o kurýrní služby. Dohodla se na spolupráci s logistickou firmou Zásilkovna a bude převážet zásilky z internetových obchodů. Rozvoz zásilek přepravce nabídne i jiným firmám. Firmy to dnes oznámily v tiskové zprávě.

13:24

Stávky a nedostatek zaměstnanců v řízení letového provozu v loňském roce stály ekonomiku Evropské unie 17,6 miliardy eur (přes 450 miliard Kč). Oznámilo to dnes odvětvové sdružení Airlines for Europe (A4E). Z hlediska zpožďování letů byl zároveň loňský rok nejhorší za téměř deset let.

Letušky společnosti Lufthansa stávkují, teď jim to ale zakázal německý soud.

13:34

Kalifornské závodiště Santa Anita Park, které v minulosti hostilo nejslavnější americké dostihy, zastavilo po úmrtí dalšího koně provoz. Na nově položené dráze zahynulo podle agentury Reuters od prosincového zahájení zimní sezony už 21 koní.

13:48

Vodáci by mohli plout po některých úsecích řek s alkoholem v krvi bez hrozby pokuty. Pouze pro vůdce malých plavidel bez vlastního pohonu, která nepodléhají evidenci, má platit zákonem stanovený limit 0,5 promile alkoholu v krvi. Vztahovat se to bude na méně významné vodní toky, na významných tocích bude i nadále platit nulová tolerance.

13:59

Slovenská policie dnes při raziích na východě země zadržela dvě osoby, které podezírá z falšování vstupenek na květnové hokejové mistrovství světa v Bratislavě a Košicích. Policie o tom informovala na sociální síti.

14:15

Francie hodlá příjmy velkých internetových firem, jako je Google, Amazon či Facebook, zatížit tříprocentní daní. Vláda v Paříži dnes představila plán, podle něhož by se daň měla týkat asi třiceti největších internetových firem, které celosvětově dosahují příjmů alespoň 750 milionů eur (19,2 miliardy Kč) a ve Francii alespoň 25 milionů eur za rok. Uvedla to agentura AP.

14:26

V případě odchodu Británie z EU bez dohody by mohl klesnout vývoz tuzemských automobilek do Británie až o deset procent. Pro finální výrobce i dodavatele dílů to bude znamenat přechodné finanční i odbytové zatížení, uvedl prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar.

14:38

Počet migrantů, kteří utíkají do Evropské unie přes Středomoří z Afriky a Blízkého východu, se za poslední tři roky snížil, a představuje tak jen asi desetinu rekordního milionového počtu z roku 2015. Uvedla to Evropská komise (EK) ve své zprávě o pokroku v unijním migračním programu. EK ale upozornila, že jsou v této oblasti potřeba další kroky.

ITALIE EU MIGRACE

14:50

Sněmovna možná nevydá poslance Miloslava Roznera (SPD) k trestnímu stíhání kvůli jeho výrokům o bývalém romském táboře v Letech u Písku. Mandátový a imunitní výbor dnes vydání nedoporučil. Novinářům to po hlasování řekla místopředsedkyně výboru Taťána Malá (ANO). Policisté chtějí Roznera stíhat pro podezření z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia.

15:06

Za loňskou surovou vraždu devatenáctiletého muže v Bitozevsi na Lounsku půjdou Tomáš Pavlis a Adam Kužel na 23 a 22 let do vězení. Výjimečné tresty jim dnes potvrdil pražský vrchní soud. Mladíci muže ubili baseballovou pálkou, poté ho ještě posekali a pořezali mačetou. 

15:19

 

15:33

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek v Bílém domě přijme českého premiéra Andreje Babiše, oba dva přitom spojují politické skandály, touha po finančním zisku a také protiimigrační názory, kdy se vezou na vlně nacionalistické nostalgie. Dnes to napsal britský list The Guardian.

15:43

V únoru bylo vyhlášeno 945 osobních bankrotů, což bylo o 91 méně než v lednu. Podáno bylo rovněž 1071 návrhů na osobní bankrot, o 99 více než v předchozím měsíci. Vyplývá to ze statistik společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, které má ČTK k dispozici.

15:53

Nejvyšší soud se musí znovu zabývat kauzou knižního vydání projevů nacistického diktátora Adolfa Hitlera. Původně ji vrátil státnímu zastupitelství k došetření. Všichni tři obvinění muži a nakladatelství Guidemedia ale uspěli s ústavními stížnostmi. 

16:02
16:10

České dráhy provedly od minulého týdne 300 namátkových kontrol strojvůdců, nezjistily žádná systémová pochybení. Podle podniku jsou příčinou nehod z posledních týdnů lidská selhání, jejich chyby se různí. Podnik kvůli incidentům také rozšíří praktickou výuku svých strojvůdců.

16:18

Schodek zahraničního obchodu Spojených států se loni vyšplhal na 621 miliard dolarů (14,1 bilionu Kč) a je nejvyšší za deset let. Oznámilo to dnes ministerstvo obchodu. Na rekordu je pozorně sledovaný deficit s Čínou a nově také s Mexikem a s Evropskou unií.

16:27

Cookovy ostrovy se chtějí zbavit svého názvu, který připomíná britského mořeplavce Jamese Cooka, jenž k tomuto souostroví v Tichém oceánu dorazil v roce 1773 a jemuž je přisuzována zásluha za jeho objevení. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na předsedu výboru, který byl pověřen výběrem nového názvu ostrovů. 

16:35

Odpovědní lidé riskují, systém bezpečnosti dostává jednu ránu za druhou, nehody jen náhodou neskončily vážněji. V roce 2005 český stát vykonával na železnici necelých pět tisíc preventivních akcí ročně, zjistil více než tisíc nedostatků, systém byl zrušen. 

 

16:44

Nová pravidla pro soudní znalce, která dnes schválila sněmovna, jsou podle předsedy Komory soudních znalců ČR Vladimíra Váchy od základu špatná, nedomyšlená a nebudou fungovat. Současný zákon o znalcích je podle něj funkční a stačilo by ho drobně upravit a doplnit.

16:52

Pokud bude v Česku vyhlášeno výběrové řízení na výstavbu nového jaderného zdroje, podá ruská společnost Rosatom svou nabídku. Po jednání 11. česko-ruské mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědecko-technickou spolupráci to řekl ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov. 

16:59

Incident, kdy české úřady nepustily do země z bezpečnostních důvodů člena delegace ruského ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova, pozitivní atmosféru nezlepšil, tuto otázku budou muset řešit na bilaterální úrovni ministerstva zahraničí obou zemí. Manturov to dnes řekl na tiskové konferenci v Praze.

17:07
17:17

Chudí Italové mohou ode dneška žádat o zaručený minimální příjem. Stát jim tak bude dorovnávat stávající mzdy či důchody na úroveň 780 eur (20 000 korun). Italský premiér Giuseppe Conte předpokládá, že opatření výrazně přispěje k oživení skomírající ekonomiky.

17:26

Ruské velvyslanectví v Bratislavě protestovalo proti výroku státního tajemníka (náměstka) slovenského ministerstva obrany Róberta Ondrejcsáka v tisku, že Rusko kromě jiného ve svých strategických dokumentech označuje Západ, NATO a EU za nepřátele.

17:34

Společnost Photon Energy Solutions HU Kft., která je dceřinou společností mezinárodní solární skupiny s českými kořeny Photon Energy, připojila u maďarské obce Almásfüzitö v blízkosti slovenských hranic k síti osm fotovoltaických elektráren. ČTK to dnes řekl mluvčí Photon Energy Martin Kyslý. 

17:44
17:51

Rusko dnes uvedlo do provozu novou elektrárnu v Kaliningradské oblasti, která leží mezi Litvou a Polskem. Snahou Moskvy je docílit soběstačnosti enklávy, než se pobaltské státy odpojí od ruské rozvodné sítě. Litva, Lotyšsko a Estonsko to plánují na rok 2025, uvedla agentura Reuters.

17:59

Královéhradecký kraj se dnes dohodl i s posledním dopravcem, semilskou firmou BusLine, na podmínkách autobusové dopravy od 1. dubna. Dopravcům kraj letos místo původně předpokládaných 378 milionů korun zaplatí za objednanou linkovou dopravu navíc přibližně 27 milionů korun.

18:05

Bodový systém by mohl připravit problémové strojvůdce o licenci. Dosud může Drážní úřad odebrat licenci pouze v případech, kdy strojvůdce ztratí zdravotní způsobilost nebo je odsouzen za trestný čin, který spáchal při výkonu služby.

18:13

Celníci na severu Francie se od pondělí snaží protestními zesílenými kontrolami domoci zvýšení prostředků na svou činnost kvůli nadcházejícímu brexitu. U ústí tunelu pod Lamanšským průlivem a v přístavu v Calais provádějí kontroly podle norem, které vejdou v platnost po odchodu Británie z EU. Celníci na severu Francie se snaží protestními zesílenými kontrolami domoci zvýšení prostředků na svou činnost kvůli nadcházejícímu brexitu.

18:20

Inzerát srílanských úřadů na místo popravčího přilákal více než 100 zájemců. S odvoláním na mluvčího srílanské vězeňské správy o tom dnes informovala agentura Reuters. Země tak pokračuje v plnění svého plánu na obnovení trestu smrti za drogové delikty.

18:28

Ministerstvo zemědělství by podle Sněmovny smělo kvůli boji s kůrovcem přijímat opatření obecné povahy, kterými by zasáhlo do zákonného rámce hospodaření v lesích. Zásahy by se týkaly těžby dřeva a zalesňování. Změnu má přinést novela lesního zákona, kterou předložili poslanci ze všech frakcí vyjma Pirátů a kterou dnes dolní komora schválila.

18:35

Hebrejská univerzita v Jeruzalémě dnes zveřejnila několik dosud nepublikovaných rukopisů Alberta Einsteina, které představila týden před 140. výročím narození tohoto fyzika a nositele Nobelovy ceny. Mezi 110 dokumenty jsou dopisy přátelům i vědecké poznámky.Hebrejská univerzita v Jeruzalémě dnes zveřejnila několik dosud nepublikovaných rukopisů Alberta Einsteina.

18:43

Přímé zahraniční investice Číny v zemích Evropské unie se loni snížily o 40 procent na 17,3 miliardy eur (442,3 miliardy korun), což byla nejnižší hodnota za čtyři roky. Přísnější pravidla EU zřejmě sníží zájem o fúze a akvizice čínských firem v regionu i letos. 

18:51

Ministerstvo práce plánuje v brzké době změny u zhruba třetiny z 11 sociálních dávek, které posuzuje při své revizi. Podobu a pravidla vyplácení chce upravit u dvou dávek, a to u příspěvku a doplatku na bydlení. U dalších dvou podpor - rodičovské a příspěvku na živobytí - navrhuje zvýšení.

18:59

Pravnuk Ferdinanda Porsche Anton Piëch představil vlastní značku sportovních elektromobilů s mimořádně krátkým dobíjecím cyklem. Na 80 procent se baterie dobijí za méně než pět minut. Vůz měl světovou premiéru na autosalonu v Ženevě. Nový E'Mobile Twike 5.

19:08

Nejohroženější orangutani na světě mohou být odsouzeni k zániku poté, co indonéský soud schválil projekt kontroverzní přehrady v pralese Batang Toru na severu ostrova Sumatra. Tato oblast je domovem orangutanů tapanulijských, kteří byli jako samostatný druh identifikováni teprve v roce 2017.

19:15

Sporný poslanecký návrh na zákaz jízdy kamionů v levém pruhu dálnic projedná podle dnešního rozhodnutí Sněmovny hospodářský výbor. Předloha ANO, KSČM a ČSSD už v úterý odolala snaze kritiků o zamítnutí v prvním čtení i o její vrácení autorům k dopracování.

19:23

Někdejší generální ředitel státního distributora paliv Čepro Tomáš Kadlec u soudu popřel, že by se dopustil daňového úniku. Trvá na tom, že peníze, jež přišly na jeho švýcarský účet a které nepřiznal finančnímu úřadu, byly jen půjčkou, kterou vrátil.Někdejší generální ředitel státního distributora paliv Čepro Tomáš Kadlec u soudu popřel, že by se dopustil daňového úniku.

 

 

19:30

Američtí demokraté se rozhodli předložit v Kongresu návrh na obnovení takzvané síťové neutrality, principu volného fungování internetu bez vnějších zásahů. Zásadu v roce 2015 prosadil kabinet tehdejšího prezidenta Baracka Obamy, vláda Donalda Trumpa ale tato pravidla koncem roku 2017 zrušila.

19:39

Sněmovna dnes již v úvodním kole zamítla návrh poslanců Pirátů, aby se lhůta pro podávání elektronického daňového přiznání prodloužila o jeden měsíc proti listinnému podání. Změna měla hlavně motivovat poplatníky k tomu, aby více využívali elektronická podání.

19:48

Americká obchodní komora se staví negativně k možnému zavedení nových cel mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Po dnešním jednání s představiteli komory to českým novinářům ve Washingtonu řekl český premiér Andrej Babiš.

Český premiér Andrej Babiš po jednání s představiteli Americké obchodní komory ve Washingtonu.

19:57

Ekologické organizace Duha a Greenpeace nesouhlasí se záměrem, aby se výtěžek státu z emisních povolenek, které platí firmy ve strukturálně postižených krajích, použil přednostně na jejich obnovu. Měly by sloužit stejně pro všechny regiony, míní. 

20:04

Ve východní Sýrii pokračuje evakuace z Baghúzu, kam se stáhli poslední bojovníci Islámského státu (IS) s rodinami. Za uplynulé dva dny podle zdrojů z arabsko-kurdské koalice (SDF), která proti IS bojuje, odešlo přes 6500 lidí.

20:20

Novinka od Samsungu Galaxy S10+ proti Huaweii Mate 20 Pro. Redaktor Hospodářských novin Otakar Schön ve videorecenzi porovnává dva špičkové telefony.

 

 

 

20:29

Britský soud dnes poslal za mříže sympatizanta teroristické organizace Islámský stát (IS), který loni plánoval bombový útok na rušné ulici v centru Londýna. Sedmadvacetiletý Lewis Ludlow dostal doživotní trest s možností podmínečného propuštění nejdříve po 15 letech, informovala britská média.

20:38

Produkce potravin v Severní Koreji loni klesla na nejnižší úroveň za více než deset let a bezmála polovina veškerého obyvatelstva této země potřebuje humanitární pomoc. Vyplývá to z dnešní zprávy koordinátora OSN pro Severní Koreu. 

20:45

Maďarská vláda nehodlá podlehnout tlaku z Bruselu a svého protiimigračního postoje se nevzdá. Podle tiskových agentur to dal dnes najevo na twitteru Zoltán Kovács, mluvčí kabinetu premiéra Viktora Orbána.

20:53

Prezident Miloš Zeman přijal dnes na Pražském hradě delegaci vedenou ruským ministrem průmyslu Denisem Manturovem. Zeman ocenil vývoj ekonomické spolupráce s Ruskem. Manturov ocenil turismus a potvrdil zájem na dalších investicích Ruska v ČR a českých v Rusku. ČTK to řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. 

20:59

Strojvůdcům, kteří by místo odpočinku dále jezdili například u jiného dopravce, by nově měly hrozit pokuty až do 100 000 korun. Dopravci, kteří budou nutit strojvůdce pracovat déle, než povolují zákonné limity, by pak mohli dostat sankci až milion korun.

21:07

Strážníci možná dostanou pravomoc pokutovat nedovolenou jízdu ve vyhrazených jízdních pruzích na místě. Sněmovna v dnešním úvodním kole navzdory kritice ODS podpořila novelu poslance ČSSD Petra Dolínka, která to předpokládá. Projedná ji hospodářský výbor. 

21:16

Česká republika a zejména sametová revoluce z roku 1989 jsou pro Tibeťany inspirací v jejich boji za svobodu. Ukazují, že i malý národ, který čelí velké zemi, může zvítězit. Na setkání s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (piráti) to dnes prohlásil předseda tibetské exilové vlády Lozang Sanggjä. Tibetský premiér ocenil Česko za podporu tibetského lidu.

 

21:25

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton dnes varoval zahraniční banky a další finanční instituce, že budou vystaveny americkým sankcím, pokud se uchýlí k "nezákonným" transakcím ve prospěch venezuelského vůdce Nicoláse Madura a jeho spojenců. O Boltonově prohlášení informovala agentura Reuters.

21:35

Venezuelská vláda dnes označila německého velvyslance v Caracasu Daniela Krienera za nežádoucí osobu a požaduje, aby do 48 hodin odcestoval. Německo dalo najevo, že "konzultuje další postup s partnery" ve Venezuele. Informovaly o tom tiskové agentury.

21:44

Experti Světové antidopingové agentury (WADA) dokončili nahrávání stažených dat z moskevské laboratoře a začnou s jejich analýzou. Ověřovat budou, zda jsou získané informace kompletní, hodnověrné a neupravené. Výkonný výbor WADA už v lednu avizoval, že pokud se ukáže, že s daty někdo manipuloval, komise dohlížející na ruskou dopingovou kauzu (CRC) doporučí vyloučení Ruska z olympijských her v Tokiu v příštím roce.

21:54
22:03

Sněmovna dnes v úvodním kole podpořila rozsáhlou změnu zákona o obchodních korporacích. Podle vlády má odstranit nedostatky zákona, které vyvstaly v praxi. Vláda také uvádí, že novelizace zákona bude mít příznivé dopady na podnikatelské prostředí, například na snížení regulatorní zátěže nebo přehlednější právní úpravu.

22:12

Počty přistěhovaleckých rodin překračujících hranice na jihozápadě Spojených států lámou rekordy a pohraničníci problém nestačí řešit. Podle agentury AP, která se odvolává na americké úředníky, jen minulý měsíc přešlo mexicko-americkou hranici přes 76 000 migrantů, což je dvojnásobek oproti loňskému únoru.

22:23

Volkswagen nemůže koupit podíl v ruském výrobci aut GAZ, protože na skupinu se vztahují sankce uvalené Spojenými státy. Jednání o koupi podílu tak byla pozastavena. Řekl to tiskové agentuře RIA Novosti šéf ruských operací Volkswagenu Marcus Osegowitsch. 

22:33

Česko neustoupí od kontrol polského hovězího masa nejméně do jednání obou stran se zástupcem Evropské komise, které se uskuteční 18. března v Bruselu. ČTK to řekl ministr zemědělství Miroslav Toman po dnešním jednání s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.jarvis_5c7018bc498e4c328ea48795.jpeg 

22:43

Irácká a regionální kurdská vláda obvinily několik set dětí z terorismu a spolupráce se skupinou Islámský stát (IS). Ochránci lidských práv z Human Rights Watch (HRW) dnes oznámili, že mnohé z těchto dětí byly k doznání přinuceny mučením. Mluvčí iráckého ministerstva vnitra obvinění popřel.

22:50

Ruská Státní duma, dolní komora parlamentu, dnes ve druhém čtení schválila novelu zákona, která stanoví přísnější postihy za šíření falešných zpráv. Podle kritiků může být opatření zneužito jako prostředek cenzury. Zákon musí ještě potvrdit horní komora parlamentu a podepsat prezident, informovala agentura DPA.

22:59

Americký prezident Donald Trump a členové jeho rodiny dostali v prvním roce Trumpova úřadování v Bílém domě od zahraničních politiků dary v hodnotě přes 140 000 dolarů (3,2 milionu korun). Oznámilo to dnes ve výroční zprávě za rok 2017 ministerstvo zahraničí USA. Nejštědřejší byli státníci z Číny a ze Saúdské Arábie.

23:06

Bývalý důvěrník a právní poradce Donalda Trumpa Michael Cohen dnes odevzdal Kongresu dokumenty týkající se plánů stavby Trumpova mrakodrapu v Moskvě. Podle účastníků uzavřeného slyšení ve výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu tajných služeb Cohenovo dnešní slyšení trvalo bezmála celý den.Bývalý důvěrník a právní poradce Donalda Trumpa Michael Cohen odevzdal Kongresu dokumenty týkající se plánů stavby Trumpova mrakodrapu v Moskvě.

23:17

Zpomalující globální ekonomický růst a částečně uzavření vládních úřadů, které trvalo 35 dní, měly v prvních týdnech letošního roku negativní dopad na americkou ekonomiku. Ta nicméně pokračuje v růstu. Uvedla to ve své dnešní pravidelné situační zprávě o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha americká centrální banka (Fed).

23:28

Ve Venezuele byl dnes zadržen americký novinář Cody Weddle, který pracuje pro několik amerických médií, včetně televizní stanice ABC nebo deníku Miami Herald. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na organizace v Caracasu hájící média.

23:39

Donald Trump by se zklamal v severokorejském vůdci Kim Čong-unovi, kdyby se potvrdily zprávy o tom, že Severní Korea obnovila část raketové základny, kterou loni v létě začala likvidovat. Šéf Bílého domu to dnes ve Washingtonu řekl novinářům. Informace o obnově vojenského zařízení vyplývají ze satelitních snímků, na které se odvolávají jihokorejští a američtí experti.Severní Korea možná obnovila část raketové základny, kterou loni v létě začala likvidovat.

23:50

Vedení americké Demokratické strany dnes vyhlásilo embargo na spolupráci s konzervativní televizní stanicí Fox News během politických debat uchazečů o stranickou nominaci do prezidentských voleb v příštím roce. Ve Washingtonu to oznámil Tom Perez, šéf Demokratického národního výboru (DNC), nejvyššího orgánu opozičních demokratů.

23:59

Prezident Donald Trump zrušil část směrnice předchozí vlády Baracka Obamy, podle níž měly americké tajné služby povinnost ohlásit civilní oběti svých zahraničních operací prováděných mimo oblasti bojů. O prezidentově exekutivním příkazu dnes informovala agentura AP s odvoláním na sdělení Národní bezpečnostní rady (NSC).

00:00

Filmový festival v Karlových Varech bude nově sponzorován Plzeňským Prazdrojem, peníze pošle také internetový prodejce Mall.

06:33

Čínská telekomunikační společnost Huawei zažalovala vládu Spojených států, která loni zakázala federálním agenturám používat její výrobky. Spojené státy loni přijaly zákon, kterým označily Huawei za bezpečnostní riziko, a omezily tak přístup firmy na americký trh, informovala agentura AP.

jarvis_5c801397498ec24570624525.jpeg

06:43

V jižním Tichém oceánu má chilské souostroví Juana Fernándeze, proslavené ostrovem Robinsona Crusoea, světově unikátní ekosystém. Aby si zdejší obyvatelé zajistili přežití, chrání životní prostředí už téměř 100 let. Nyní ale chtějí úsilí znásobit, píše agentura AFP.

06:59

Předseda čínské komunistické strany v Tibetu tvrdí, že lidé ze zahraničí špatně snášejí vysokou nadmořskou výšku, v níž se nachází. Zdůvodnil tak podle agentury Reuters omezení, která čínská vláda uplatňuje pro vstup cizinců do oblasti. Podle lidskoprávních organizací je důvodem restrikcí snaha úřadů zakrýt perzekuci místních.

07:15

Americká policie už podruhé během několika týdnů zadržela zpěváka R. Kellyho. Tentokrát ve vazbě skončil kvůli neplacení výživného, informovala agentura Reuters. Už od února umělec čelí obvinění ze sexuálního zneužívání mladých dívek.

R. Kelly

07:32

Americký novinář, který byl ve středu zadržen ve Venezuele, je po zhruba dvanácti hodinách opět na svobodě, informovala agentura AP. Cody Weddle, který pracoval jako dopisovatel pro několik amerických médií, nyní čeká na letadlo do Spojených států. Z jihoamerické země byl podle agentury DPA vypovězen.

07:46

Patnáctiletý Palestinec podlehl v Pásmu Gazy zraněním, které utrpěl při střelbě izraelských vojáků během středečních nepokojů na hranici Pásma s Izraelem. Uvedlo to palestinské ministerstvo zdravotnictví, informovala agentura AFP. Izrael podnikl také nálet na pozici islamistické organizace Hamás v Pásmu Gazy.

08:00

 

08:17

Praha 1 podpořila záměr vyhlášky hlavního města, která by regulovala provozní dobu podniků. Musely by zavírat nejpozději ve 02:00 a ve dnech předcházejících pracovnímu volnu ve 03:00. Po dlouhé diskusi postoj radnice schválili ve středu zastupitelé Prahy 1.

08:28

Podle zjištění České televize policie zasahuje v sídle společnosti Kapsch. Prohledává i byt generálního ředitele. Akci dozoruje olomoucké vrchní státní zastupitelství.

08:44

Společnost Pražská teplárenská se dnes v deníku Mladá fronta Dnes omluvila ekonomce Marii Čauševićové za diskriminaci při výběrovém řízení na místo finančního ředitele. Spor trval od roku 2006. Žena požadovala dodatečné dosazení do funkce, omluvu v médiích a finanční satisfakci jeden milion korun.

09:03

 

09:11

Nejméně tři mrtvé včetně dvou dětí si dnes vyžádalo potopení plavidla s migranty u řeckého ostrova Samos. S odvoláním na řeckou pobřežní stráž o tom informovala agentura AFP.

09:30

Útočník Jakub Vrána přispěl ve středečním utkání NHL jednou přihrávkou k výhře hokejistů Washingtonu 5:3 ve Philadelphii. V sestavě poražených chyběl podruhé za sebou Jakub Voráček, kterého trápí zranění v dolní části těla. 

09:47

Berlíňané si v pátek poprvé od pádu komunistického režimu oficiálně připomenou Mezinárodní den žen. Svátkem se přitom tento den v německé metropoli, která je zároveň jednou ze 16 spolkových zemí, stal tak trochu náhodou. A rozhodně ne bez kontroverzí.

09:58

 

10:15

Na radnici městské části Brno-střed zasahuje policie, úřad bude celý den pro veřejnost uzavřený. Důvody zásahu nejsou známy, řekla ČTK mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

10:29

Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ navrhlo premiérovi Andreji Babišovi (ANO), aby zahájil jednání o odškodnění pro nájemníky bytů, které dříve patřily černouhelné společnosti OKD. Odškodnění by předběžně mělo být ve výši 50.000 až 100.000 korun na nájemníka. 

Andrej Babiš

10:48

Společnost ČD - Informační Systémy vyhrála výběrové řízení na dodávku rezervačního systému pro odbavení cestujících rakouského státního dopravce Österreichische Bundesbahnen (ÖBB). Jde o první IT projekt podobného rozsahu pro zahraničního zákazníka, uvedla společnost ČD-IS v tiskové zprávě.

10:58

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) dnes zasahují i u místopředsedy hnutí ANO a předsedy poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka. Podle jeho advokáta Josefa Bartončíka ale není z ničeho podezřelý, policie od něj chtěla dokumenty. Informoval o tom server iROZHLAS.cz.

11:12

 

11:25

Výsledky pitev, které přiblíží okolnosti úmrtí chovatele, jehož usmrtil v úterý ve Zděchově na Vsetínsku lev, budou známy za několik týdnů. Vyšetřování události pokračuje, policie také prověřuje, jestli nebyl spáchán nějaký trestní čin, řekla dnes ČTK krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

11:38

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) zvažuje, že by některé zápasy mistrovství světa v roce 2022, jehož pořadatelem je Katar, mohly hostit Omán a Kuvajt. Expanze do dalších zemí by byla nejspíš nutná v případě, kdyby byl počet účastníků turnaje zvýšen z plánovaných 32 na 48 týmů.

11:45

 

11:54

Užitkovému vozu na Šumpersku upadla ve středu při jízdě dvě kola, která poškodila tři osobní vozy a způsobila škodu téměř za čtvrt milionu korun. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, příčinou bylo neutažení matic při výměně kol, informovala dnes ČTK šumperská policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

12:02

Thajský ústavní soud dnes nařídil rozpuštění jedné z největších opozičních stran Thai Raksa Čart. Stalo se tak necelé tři týdny před dlouho očekávanými parlamentními volbami plánovanými na 24. března, které mají ukončit období vlády vojenské junty. Informovala o tom agentura AP.

12:13

ODS předloží novelu zákona o zajišťování obrany státu, která má garantovat, že Česko bude každoročně vydávat na obranu země dvě procenta HDP, jak slíbilo spojencům. Novináře o tom spolu s předsedou ODS Petrem Fialou dnes informovala expertka ODS pro obranu poslankyně Jana Černochová.

12:20

V případě odchodu Velké Británie z Evropské unie bez dohody budou mít Britové v Česku až do konce příštího roku v některých oblastech stejná práva, jako by byli dál občany Evropské unie. Vládní předlohu dnes podepsal prezident Miloš Zeman, informoval ČTK Hrad.

Prezident Miloš Zeman

12:29

Hlavní maďarský provládní list Magyar Nemzet dnes vyzval stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána, aby odešla z Evropské lidové strany. Evropští lidovci prý opustili svoje základní hodnoty, a "nelze je tak odlišit od liberálů nebo socialistů". Šéf Orbánova kabinetu ale řekl, že Fidesz členem ELS zůstat chce.

Viktor Orbán europarlament

12:40

Sněmovna schválila smlouvu s Ghanou o zamezení dvojímu zdanění, která má také zamezit únikům na daních z příjmů. Mezi ČR a Ghanou se v současné době žádná taková smlouva neuplatňuje. Senát dal souhlas k ratifikaci smlouvy již loni v květnu. Smlouvu uzavřely obě země v dubnu 2017.

12:48

Jaroslav Topinka, který pomáhal při přepadení rodiny v chatové oblasti ve Střížovicích na Ústecku, si odpyká 10 let vězení. Pražský vrchní soud mu dnes potvrdil trest za pokus o loupež a za porušování domovní svobody. ČTK to sdělila mluvčí soudu Simona Heranová, verdikt je pravomocný.

12:56

Dvoudenní návštěva ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) ve Francii byla zrušena kvůli termínové kolizi na francouzské straně, řekl ČTK mluvčí ministerstva Michal Bucháček. Nemá to podle něj žádný politický nebo diplomatický důvod.

Petříček se stal ministrem zahraničí loni v říjnu poté, co ČSSD ustoupila Zemanovi a vzdala se nominace europoslance Miroslava Pocheho.

13:03

Počet nově zahájených exekucí v roce 2018 meziročně klesl o 106.445 na 505.120, snižuje se tak několikátý rok v řadě. Počet ukončených exekucí naopak dlouhodobě roste, loni jich bylo 540.000. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovali zástupci Exekutorské komory ČR.

13:12

Česko bude moci stvrdit rámcovou dohodu mezi EU, jejími členskými státy a Austrálií. Smlouva se týká spolupráce mimo jiné v zahraniční a bezpečnostní politice, justici, lidských právech a bezpečnosti, dále v ekonomice a obchodu, v udržitelném rozvoji, energetice a dopravě.

13:31

Opoziční poslanci kritizují předsedu dolní komory Radka Vondráčka kvůli večírku v Poslanecké sněmovně, o kterém informoval server Seznam Zprávy. Vondráček v roce 2017 na předsednickém pultu hrál na kytaru a zpíval. Podle Miroslavy Němcové (ODS) je jedinou možnou reakcí Vondráčkova rezignace. 

 

13:38

Indický soud uložil společnosti Volkswagen pokutu ve výši pěti miliard indických rupií (1,6 miliardy Kč) kvůli podvádění při emisních testech. S odvoláním na zpravodajství tamní televize to napsala agentura Reuters. VW hodlá věc řešit u nejvyššího soudu.

13:46

Zvýšený výskyt onemocnění spalničkami na Trutnovsku stále omezuje výrobu v trutnovském závodu firmy Siemens. Většina lidí, u kterých se spalničky objevily, je z prostřední továrny. Firma považuje spekulace, že by nákaza pocházela od zahraničních pracovníků, kterých je z 850 jen 13, všichni ze zemí EU, za nepodložené.

13:52

 

14:01

Nejlepší částí Prahy pro byznys je Praha 1, která se tak z loňského druhého místa vyhoupla do úplného čela. Vyplývá to z výsledků srovnávacího výzkumu Město pro byznys 2018. V dobrých podmínkách pro podnikatele a vstřícném přístupu veřejné správy ji v rámci hlavního města následují městské části Praha 7 a Praha 2.

14:16

Lidé hodnotí práci prezidenta hůře než v loňském roce. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Jedničku nebo dvojku udělilo Miloši Zemanovi letos 36 procent dotázaných, přičemž loni v únoru to bylo 47 procent. Hodnocení premiéra zůstalo téměř stejné, podíl jedniček je mírně vyšší. 

Prezident Miloš Zeman vystoupil 1. března 2019 v kulturním domě Střelnice v Hradci Králové na volebním sjezdu ČSSD.

14:24

Za účelně vynaložené náklady za předčasné splacení úvěru na bydlení, tedy například hypotéky, lze podle České národní banky považovat nutné náklady spojené s předčasným ukončením smlouvy, jejichž výše je zároveň odůvodněná. Jde zejména o administrativní náklady.

14:30

Soud v německém Limburgu vyměřil několikaleté tresty čtveřici mužů, kteří sehráli vůdčí úlohu při šíření dětské pornografie prostřednictvím internetové platformy Elysium. Uložené tresty jsou v délce od tří let a deseti měsíců do devíti let a devíti měsíců.

14:38

 

14:45

Moskva považuje za neopodstatněné rozhodnutí českých úřadů nevpustit do země jednoho z členů delegace ruského ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova, který tento týden navštívil ČR. Uvedla to dnes mluvčí ruského ministra zahraničí Marija Zacharovová, podle níž rozhodnutí nezůstane bez odezvy.

14:52

Půldruhého metru sněhu leží stále v nejvyšších polohách Jeseníků. Také na svazích lyžařských středisek je sněhu dostatek a jsou v provozu. Vyšší návštěvnost si provozovatelé slibují od příštího týdne, kdy začínají jarní prázdniny na Olomoucku. Většina z nich by chtěla udržet provoz až do konce března.

15:00

Půl miliardy korun zaplatí soukromý dopravce RegioJet za sedm vlakových souprav, které koupí od polské společnosti PESA Bydgoszcz SA a které od konce roku 2021 nasadí na tři železniční trati v Ústeckém kraji. Smlouvu na pořízení vlaků podepsal dnes v Praze s polskou stranou majitel a předseda představenstva RegioJetu Radim Jančura.

Nasadil levné jízdné. RegioJet argumentuje tím, že aby získal cestující, musel se nízkým cenám Českých drah přizpůsobit.

 

15:07

Severní Korea odvysílala dokumentární film o summitu vůdce Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem z minulého týdne. Snímek zvýrazňuje dobrý vztah obou státníků, neúspěch jednání naopak zamlčel, uvedla dnes agentura Reuters.

Donald Trump a Kim Čong-un na společné tiskové konferenci.

15:15

Člen výkonného výboru FIFA Lee Harmon nesmí tři měsíce působit ve fotbalových funkcích. Světová fotbalová federace šéfa svazu Cookových ostrovů navíc za přeprodávání lístků na loňské mistrovství světa potrestala pokutou 20 tisíc švýcarských franků (asi 450 tisíc korun).

15:25

Stovky věřících se ve čtvrtek poprvé pomodlily v největší turecké mešitě, jež byla postavena na vrchu Çamlica v Istanbulu. Muslimská modlitebna pojme až 63 tisíc lidí.

15:34

Společnost Golden Gate CZ prodala v roce 2018 investiční zlato a stříbro za 1,6 miliardy korun. Představuje to meziroční nárůst tržeb o čtyři procenta. 

15:43

Výprava českých mentálně postižených sportovců ve čtvrtek odletěla na speciální olympiádu do Abú Zabí. Soutěžní program tam začne 14. března, týdenní olympiády se má zúčastnit přibližně 7500 sportovců ze 190 zemí.

15:52
16:01

Izraelská volební komise ve středu nepovolila kandidaturu v dubnových parlamentních volbách levicové koalici arabských stran a jednomu z kandidátů radikálně levicové aliance Hadaš. Týž den přitom komise schválila kandidaturu krajně pravicové strany Židovská síla.

16:10

Brexit bude pro Británii propad, dlouhodobě ale může mít oproti regulované EU výhodu, říká exšéf ČEZ a současný student Cambridge Martin Roman.

16:19

Předčasné splacení hypotéky bude levnější, rozhodla ČNB a určila, co si banky mohou na poplatcích účtovat. ČNB tak podle čtvrtečního vyjádření reaguje na nejasnou formulaci v zákoně o spotřebitelském úvěru.

16:29

Na českých železnicích chybí podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) zhruba 300 strojvůdců, polovina z nich pak státnímu podniku České dráhy.

16:38
16:47

Radikalizovaný vězeň, který v úterý pobodal ve vězení na západě Francie dva dozorce a vážně je zranil, si dopisoval s pachatelem loňského atentátu ve Štrasburku.

16:56
17:05

Očekávání spjatá s členstvím Česka a Slovenska v Evropské unii se podle premiérů z doby vstupu naplnila. Bývalý český předseda vlády Vladimír Špidla vzpomíná na vstup do EU jako na chvíli největšího politického úspěchu.

17:14
17:23

Vytisková zahájí spolu s britskou kolegyní Andreyou Trianaovou 30. března mezinárodní festival Mladí ladí jazz. V pražském Divadle Archa vystoupí Vytisková se svou kapelou jako předskokanka.

17:32
17:41

Inscenaci Isole, která překračuje hranice mezi koncertem, divadlem a novým cirkusem, uvede Cirk La Putyka poprvé v Praze.

17:48

Čeští biatlonisté zahájili světový šampionát v Östersundu šestým místem ve smíšené štafetě. Čtveřice Veronika Vítková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec a Michal Krčmář potřebovala jen tři náhradní náboje, což bylo nejméně z celého startovního pole.

17:50

Předseda dolní komory a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček by se měl omluvit za to, že v roce 2017 na předsednickém pultu v Poslanecké sněmovně při večírku hrál na kytaru a zpíval, řekl českým novinářům v USA premiér Andrej Babiš (ANO).

17:59
18:08

Špindl pod náporem lidí a aut. Světový pohár ve sjezdovém lyžování se sem vrací po osmi letech, vyjde na 40 milionů korun.

18:17

Kvůli mobilním datům se demonstrovat nebude. U nás tak pivní vesty za levnější pivo. Francouzské zdražení benzinu odstartovalo protesty žlutých vest. Ceny mobilních dat v České republice nestartují vůbec nic.

18:26
18:35

Hlavní favoritka nadcházejících voleb slovenského prezidenta, právnička Zuzana Čaputová, se postavila na stranu neformálního občanského hnutí, které po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky prosazuje principy spravedlnosti a férovosti.

18:44

Japonská společnost Mitsubishi ve čtvrtek ve Slaném začala stavět novou halu. Chce získat nové zákazníky v oblasti elektromobility. Cílí na evropský trh, řekl viceprezident společnosti Mitsubishi Electric Company Isao Iguči.

18:52
19:01

Případ youtubera Taryho: Zábava nemusí vzdělávat, ale ani být pitomá nebo zlá. "Babičko, proč máš tak drahé oblečení? - To abych tě mohla lépe sníst." Dal nám Tary nahlédnout do duše českého youtubera?

19:10

Íránský duchovní vůdce ve čtvrtek jmenoval nového šéfa justice. Stal se jím konzervativní duchovní Ebráhím Raísí, o němž se podle agentury AP uvažovalo jako o možném nástupci duchovního vůdce.

19:19

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) se omluvil lidem, jichž se dotklo, že při rozlučkové akci před minulými volbami hrál na kytaru a zpíval na předsednickém pultu v tehdy opravovaném jednacím sálu.

19:28
19:37

Společná evropská měna euro dnes na devizovém trhu oslabuje a vůči dolaru se propadla až na nejnižší hodnotu od června 2017. Reaguje tak na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) posunout termín zvýšení úroků nejdříve na příští rok a na spuštění nového kola levných úvěrů pro banky.

19:46
19:55

Venezuelský opoziční předák a desítkami zemí uznávaný prozatímní prezident Venezuely Juan Guaidó vyzval Evropu k zesílení finančních sankcí vůči režimu venezuelského vůdce Nicoláse Madura.

20:04

Ceny ropy se dnes zvyšují, jejich růst ale není nijak výrazný. Na jedné straně působí obavy o dodávky kvůli omezení těžby v rámci OPECU a jejích spojenců a také kvůli americkým sankcím vůči Venezuele a Íránu. Protichůdně ale působí zprávy o rekordní těžbě ropy v USA a obavy o další vývoj globální poptávky.

20:13
20:22

Prezident USA Donald Trump ve čtvrtek v Bílém domě zahájil jednání s českým premiérem Andrejem Babišem. Státníci za přítomnosti novinářů usedli do křesel v Oválné pracovně, kde se od počátku minulého století odehrávají všechna důležitá jednání amerických prezidentů.

20:31

Belgická porota ve čtvrtek uznala Mehdiho Nemmouche vinným z teroristického útoku na bruselské židovské muzeum, při němž v roce 2014 zemřeli čtyři lidé.

20:40

Sýrie ve čtvrtek důrazně odmítla tvrzení Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), podle nějž byly při loňském útoku na syrskou Dúmu použity chemické látky.

20:49
20:58

Opětovné přihlášení se premiéra Andreje Babiše k západní orientaci Česka lze v době bujícího zemanismu vnímat s velkou úlevou, ba s vděčností.

21:07
21:16

Fotbalisté Slavie nečekaně remizovali v úvodním osmifinále Evropské ligy v Seville 2:2 a vytvořili si příznivou pozici do domácí odvety za týden.

21:25

Ekologii a proměně hospodářství bylo věnováno další setkání s občany, kterého se ve čtvrtek v rámci "velké národní debaty" zúčastnil francouzský prezident Emmanuel Macron. Vyjádřil přitom názor, že lidstvo může při "ekologické transformaci" postupovat rychleji.

21:34

Česko doposud nemělo plán, kam s evropskými penězi. Kdyby byl, už dávno jezdíme rychlodráhou do Drážďan a neplatí se Mynářova sjezdovka, říká Jourová.

21:43

Čeští operátoři patří k nejziskovějším v Evropě. Za loňský rok vede O2, i Vodafone a T-Mobile ale hospodaří líp než mateřské firmy.

21:52

Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek vyšplhal do sedla koně a projel se ve společnosti pohledných příslušnic jízdního praporu moskevské policie, kterým pogratuloval k nadcházejícímu Mezinárodnímu dni žen.

22:01

Zahraniční bojovníci organizace Islámský stát (IS), kteří budou usvědčeni ze zabití Iráčanů, budou odsouzeni k trestům smrti. V rozhovoru s listem The National, který vychází ve Spojených arabských emirátech, to řekl irácký prezident Barham Sálih.

22:10

Český prezident Miloš Zeman pokládá nevpuštění člena ruské delegace do Česka za hloupou provokaci. Může to narušit hospodářskou spolupráci.

22:25

Premiér pozval Trumpovu dceru Ivanku na návštěvu Prahy a zopakoval i pozvání Miloše Zemana adresované Trumpovi.

22:40

Iniciativu ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) uspořádat v Praze konferenci o celosvětovém odzbrojování považuje prezident Miloš Zeman za amatérismus a výstřel od boku.

23:00

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek čtvrtou seanci za sebou oslabily. Byla to zejména reakce na zprávu Evropské centrální banky (ECB), že odkládá zvyšování úrokových sazeb a že nabídne nové půjčky komerčním bankám.

23:20
23:40

Spojené státy a Česká republika podporují svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny, stejně jako pokračování sankcí proti Rusku. Ve společném prohlášení to uvedli americký prezident Donald Trump a český premiér Andrej Babiš, kteří se dnes sešli v Bílém domě.

23:59

Filmový festival v Karlových Varech bude nově sponzorován Plzeňským Prazdrojem, peníze pošle také internetový prodejce Mall.

06:34

Český premiér Andrej Babiš za největší aktuální problém ve vztazích mezi Evropou a Spojenými státy považuje obchod. Vyplynulo to z rozhovoru, který ve čtvrtek poskytl České televizi po jednání s prezidentem USA Donaldem Trumpem v Bílém domě. "Je to největší téma, které na nás nepřímo dopadá," konstatoval předseda české vlády. Doporučil prý Trumpovi, aby s rozhodnutím počkal.

06:47

Úřady a školy v Česku začnou dnes s vyvěšováním tibetských vlajek. Zavlají na stovkách radnic a desítkách škol. Připomínají oběti povstání, které v Tibetu v roce 1959 potlačili čínští vojáci. Vlajky na podporu lidských práv v Tibetu vyvěsí také vedení pěti krajů, po čtyřech letech se do akce zapojí pražský magistrát. Vyplývá to ze zjištění ČTK a webu spolku Lungta, který v Česku vydává Tibetské listy.

07:01

Bývalý šéf volebního týmu amerického prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort byl odsouzen ke 47 měsícům vězení za daňové a bankovní podvody.

jarvis_59c3e292498e27ac1be2c066.jpeg

07:16

Kriminalisté obvinili v noci na dnešek devět lidí v souvislosti se čtvrteční razii na radnici městské části Brno-střed. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. O návrhu na vazbu má státní zástupce rozhodnout dnes. Obvinění padla z trestných činů účast na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů.

07:32

Čínské úřady stíhají 11 lidí za to, že z Mexika propašovali rybí měchýře v hodnotě 119 miliónů dolarů (asi 2,7 miliardy korun) druhu smuha MacDonaldova (Totoaba macdonaldi). Podle obžaloby propašovali 20 tisíc plovacích měchýřů z Kalifornského zálivu v Mexiku a prodávali je v Číně, informoval zpravodajský server BBC News.

07:44

ROZHOVOR: Mezinárodní den žen letos opět připomíná snahu o rovnoprávnost obou pohlaví ve všech oblastech života. Rozdíl mezi platy žen a mužů v Česku je přitom podle dostupných statistik druhý nejvyšší v Evropské unii. Co je příčinou mzdových rozdílů, vysvětluje v rozhovoru Andrea Lihhartová Palánová ze společnosti PwC.

08:02

Dříve byl Jiří Stabla spojený s Konopnými lékárnami a značkou Carun Pharmacy, dnes buduje projekt Cannabis Institute Czechia a svou novou značku Hempin. Do toho je stále aktivní DJ se zkušenostmi z Ibizy a plány směrem k proniknutí na další silnou scénu taneční hudby v Miami. V USA chce také nabízet své know-how ohledně konopných potravin a kosmetiky. V dalším díle Endorfinů jsme se sešli u bazénu na pražském Výstavišti.

 

08:12

Youtuber, který přešlápl: Po zběsilé jízdě po dálnici a urážce malého kluka se Tarymu snížil počet sledovatelů o sto tisíc.

jarvis_5c815ee5498e11e9dc1d52ab.jpeg

08:26

Polostátní energetický kolos ČEZ je za své nákupy v zahraničí dlouhodobě kritizován. Tentokrát to zkouší na domácí půdě. Podle informací HN loni na podzim poslal nabídku největší české plynárenské společnosti innogy s tím, že by rád koupil její tuzemská aktiva. Hodnota takové transakce by mohla činit vyšší desítky miliard korun.

08:38

Vývoz z Číny v únoru klesl nejvíce za tři roky a dovoz se snížil třetí měsíc za sebou. Přebytek zahraničního obchodu činil pouhých 4,12 miliardy dolaru (94,3 miliardy korun). Analytici čekali, že se sníží na 26,38 miliardy dolaru z lednových 39,16 miliardy dolaru. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnil čínský celní úřad. Zpráva naznačuje, že čínská ekonomika dále zpomaluje navzdory množství opatření na podporu růstu.

08:50

První závod světového šampionátu v biatlonu přinesl českým barvám naději do dalších klání. Slušné šesté místo smíšené štafety naznačilo, že by se přece jen mohlo podařit vyladit formu na vrchol sezony.

09:07

KOMENTÁŘ MARTINA FENDRYCHA: Babiš návštěvu zvládl, ostudu neudělal, navázal s Trumpem "osobní vztah", prý si sedli. Teď jde o to, aby zůstal stejně západní i doma v Česku.

09:18
09:29

Nezaměstnanost v únoru po dvouměsíčním růstu klesla na 3,2 procenta z lednových 3,3 procenta. Bez práce bylo 241 417 lidí, což je nejnižší únorová hodnota od roku 1997.

09:38

Centrální banka se rozhodla vnést jasno do poplatků, které může požadovat banka, když bude klient s hypotékou chtít doplatit úvěr předčasně mimo období takzvané fixace. Tedy v průběhu doby, v níž má pevně stanovenou úrokovou sazbu. Podle ve čtvrtek zveřejněného výkladu ČNB si banky smí účtovat pouze náklady, které přímo souvisejí s předčasným splacením a jejichž výše je odůvodněná.

09:49

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes připustil, že spor kvůli protibruselské kampani jeho vlády by mohl skončit vystoupením jeho strany Fidesz z Evropské lidové strany (ELS). Pokud se tak stane, rozhovory o nové politické platformě zahájí v Polsku, naznačil maďarský ministerský předseda v rozhovoru s maďarským rozhlasem.

10:01

 

10:12

Nedoceňujeme, že se svět někam posunul, tohle se dělalo dříve, máme veliké štěstí, že Američané takovou návštěvu v Bílém domě nesledují, bylo vidět, že pro Andreje Babiše bylo setkání s Donaldem Trumpem ohromným zážitkem, míní publicista Tomáš Klvaňa. Česko podle něj není pro USA strategickým spojencem a hodnotu má jen v rámci NATO. Nejdůležitějšími tématy byly vztahy k čínským firmám a nákup helikoptér, dodává.

 

10:22

Léta bylo téměř nemyslitelné, aby Italové dováželi olivový olej ze zahraničí. Letos se bez něj ale zřejmě neobejdou. Italská produkce olivového oleje v sezoně 2018/2019 meziročně klesla o rekordních 57 procent. Pěstitelé olivovníků kvůli tomu přišli až o jednu miliardu eur, v přepočtu téměř o 26 miliard korun. Itálii zřejmě domácí olivový olej, neodmyslitelná součást středomořské kuchyně, dojde někdy v dubnu.

10:30

Venezuelu postihl ve čtvrtek odpoledne výpadek elektřiny, který se podle místních médií týkal celé země. V Caracasu přestalo jezdit metro, zavřely se obchody, nefungovaly telefonní linky ani internet. Výpadek elektřiny postihl i mezinárodní letiště nedaleko metropole. Prezident Nicolás Maduro obvinil z přerušení dodávek elektřiny USA. 

10:39
10:46

Británie poskytne diplomatickou ochranu Britce s íránským pasem, humanitární pracovnici Nazanin Zaghariové-Ratcliffeové, která je vězněná v Íránu. Oznámil to ve čtvrtek britský ministr zahraničí Jeremy Hunt. Londýn tak chce podle něj zdůraznit své přesvědčení, že Írán se vůči ní chová nespravedlivě.

10:54

Šéfové největších německých bank Deutsche Bank a Commerzbank obnovili jednání o fúzi. Napsal to dnes německý časopis Focus s odvoláním na informované zdroje. Banky se ke zprávě odmítly vyjádřit.

11:04

Průměrná mzda v Česku v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostla o 6,9 procenta na 33 840 korun. Reálně po zohlednění růstu spotřebitelských cen se měsíční výdělek zvýšil o 4,7 procenta. Za celý rok 2018 stoupla průměrná mzda meziročně o 8,1 procenta na 31 885 korun. 

11:12

Kosmická loď Crew Dragon americké společnosti SpaceX dnes ráno zahájila zpáteční cestu od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Stroj bez posádky se podle plánu kolem 08:30 SEČ automaticky od ISS odpojil a kolem 14:45 by měl na padácích přistát ve vodách Atlantického oceánu poblíž Floridy.

11:20

V České republice bylo loni zadrženo 2111 padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, meziročně o 26 procent méně. Zároveň jde o čtvrtý meziroční pokles v řadě. Počet padělků českých bankovek a mincí meziročně klesl o 307 na 1011. Padělků v cizích měnách bylo 1100, meziročně o 432 méně.

11:28

Zájem současné mladé generace se přesouvá z YouTube na novou síť, TikTok. Youtubeři stárnou a mění se i typ obsahu, který vytváří - ať už jde o technologie nebo lifesytle. Co se mění dost − a co nikdo z nás neovlivní − je algoritmus fungování celého YouTube, píše v komentáři pro HN youtuber Johnny Machette. 

11:37

Jihokorejský prezident Mun Če-in odvolal tamního ministra pro sjednocení s KLDR Čo Mjong-kjona, který v posledních letech hrál významnou roli při jednáních s Pchjongjangem. Oznámil to úřad hlavy státu. Podle agentury Reuters ministerstvo nově povede dlouholetý důvěrník prezidenta a zastánce sbližování obou Korejí Kim Jon-čchul.

11:45

Moniku Babišovou zaskočili američtí novináři. Překřikovali se jeden přes druhého

 

11:53

Bývalý šéf volebního týmu amerického prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort byl v noci na dnešek odsouzen ke 47 měsícům vězení za daňové a bankovní podvody. Prokuratura navrhovala 19 až 24 let vězení, ale jen málokdo podle agentury AP očekával, že by soud v americkém státu Virginie uložil tak dlouhý trest.

12:01

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová navrhne důchodové komisi pět možností navýšení penzí žen. Jsou mezi nimi například zvýšení penzí o pevnou částku za každé dítě, poukázat část daní od dětí ve prospěch rodičů či diferenciované valorizace důchodů. 

12:10

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) se dnes sejde s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Jednat budou o možném přijetí syrských dětí. Šojdrová, která v únoru oznámila, že přivezla seznam 14 dětí, kterým by Český republika mohla pomoci, to uvedla na svém twitteru.

12:18

Za nedostatky během výprodejů a slevových akcí uložila loni Česká obchodní inspekce (ČOI) obchodníkům pokuty za rekordních 41,7 milionu korun. Nedostatky inspektoři zjistili téměř při každé druhé kontrole. Nejčastěji byl porušován zákon o ochraně spotřebitele.

12:26
12:34

Ministerstvo práce začalo připravovat návrh na navýšení platů ve veřejném sektoru. Zvednout by se měly od ledna 2020. Na sjezdu úřednických odborů to dnes řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Jaký růst bude navrhovat, nechtěla zatím upřesnit. Plánované procento nechtěla přiblížit ani ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

12:42

O post ukrajinského prezidenta se v nadcházejících volbách bude ucházet 39 kandidátů. V noci na dnešek to podle ukrajinských médií oznámila volební komise, která tak ukončila jejich registraci. Novou hlavu státu si budou Ukrajinci volit 31. března. V čele sondáží je komik Volodymyr Zelenskyj, který by mohl získat zhruba 25 procent hlasů.

12:50

Americká Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek schválila rezoluci odsuzující "nenávistné projevy nesnášenlivosti". Stalo se tak v souvislosti s kontroverzními výroky demokratické kongresmanky Ilhan Omarové o vztazích s Izraelem, informovala britská zpravodajská stanice BBC. Rezoluce se měla původně vyslovit konkrétně proti antisemitismu, nakonec ale zákonodárci přijali obecnější formulaci.

12:59

Omilostněný vrah Jiří Kajínek dnes jako svědek vypovídal v kauze plánované vraždy v Brně. Podle obžaloby osmatřicetiletá žena slíbila svému milenci Josefu Koprivovi 50 milionů korun za smrt manžela. Kajínek připustil, že Koprivu znal, o údajně plánovaném trestném činu ale nevěděl. Kopriva se prý o ničem podobném nezmiňoval.

13:07

Silikonová romance odhaluje soukromí na pomezí reality a fantazie

 

13:15

Firmy, které podnikají v Pardubickém kraji v automobilové průmyslu, neočekávají kvůli vystoupení Velké Británie z Evropské unie razantní změny v podnikání. Závažnější mohou výpadky v dodávkách náhradních dílů, proto hledají alternativní zdroje nebo si dělají zásoby, řekli zástupci firem.

13:23

Unikátní bílý model vozu Lamborghini Huracán, který od italské automobilky předloni dostal papež František, získal v internetové charitativní loterii Čech. Informoval o tom server omaze.com, jehož prostřednictvím se loterie uskutečnila. Nejnižší možný vklad byl deset dolarů (230 Kč). Papež darovaný sportovní vůz posvětil a na kapotu přidal svůj podpis.

13:32

Náklady na výstavbu druhé etapy projektu Rohan City v Praze 8 od developerské společnosti Sekyra Group budou zhruba tři miliardy korun. Začátek je plánován na rok 2022, dokončení asi o šest let později. Při představení projektu to dnes řekl výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle. Vítězem architektonické soutěže je ateliér Schindler Seko architekti.

13:40

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pod vedením Petra Rafaje, který v jeho čele stojí od roku 2009, nepracuje tak, jak by měl, myslí si bývalý ministr spravedlnosti a nyní odborník na soutěžní právo Robert Pelikán (ANO). Činnost úřadu pod Rafajovým vedením kritizoval už v minulosti. 

13:48

Ve státní správě je po odpočítání míst ve školství a bezpečnostních sborech celkem 6784 neobsazených postů. Neobsazenost tak dosahuje v průměru asi 12 procent a na vedoucího připadá zhruba pět zaměstnanců, oznámila dnes ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), která před nedávnem navrhla seškrtat kvůli úsporám v rozpočtu desetinu pozic. 

Změna postoje: Ministryně financí Schillerová ještě minulý týden tvrdila, že vazba mezi odměnami úředníků a doměřenou daní neexistuje. Včera obrátila a vše chce prošetřit.

 

13:56

Velkoobchod bude zřejmě smět fungovat i o těch svátcích, kdy musí mít ostatní větší obchody podle zákona zavřeno. Návrh ANO a ODS na vynětí velkoobchodu ze zákona o prodejní době dnes schválila sněmovna. Musí ho ještě schválit Senát a podepsat prezident. Sněmovna odmítla zrušit celý zákon, jak navrhovala TOP 09.

14:04

Brněnská ODS chce v rámci radnice Brna-středu svolat koaliční jednání. Uskutečnit by se mělo zkraje týdne. Dnes to řekl předseda oblastního sdružení a zastupitel městské části Robert Kerndl. Na radnici funguje koalice složená z ODS, ANO a KDU-ČSL. Od čtvrtka v úřadu zasahuje policie.

14:12
14:20

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se kloní k nepřijímání zákona, který by garantoval výdaje na českou obranu ve výši dvou procent HDP. Dosažení cíle podle něj přední ústavní činitelé dostatečně garantovali. Chce si ale počkat na výsledek politické diskuse. Metnar to dnes řekl na pracovní snídani ke 20 letům od vstupu do NATO.

14:28

Kvůli policejnímu prověřování veřejných zakázek, kterými se zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), by měl skončit jeho šéf Petr Rafaj, vyzvala protikorupční organizace Transparency International ČR (TI). Vedení úřadu by mělo vyvodit personální i systémové důsledky, uvedla TI v tiskové zprávě.

14:36

Schůzka českého premiéra Andreje Babiše (ANO) s americkým prezidentem Donaldem Trumpem byla úspěšná, řekl na dnešní tiskové konferenci ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Státníci podle něj probrali všechna očekávaná témata, nebylo mezi nimi žádné překvapení. Setkání potvrzuje dobré vztahy mezi ČR a USA, shodli se Hamáček a místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

14:44

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek připustil v dnešním tiskovém prohlášení, že jednal se zástupci společnosti Kapsch a scházel i se zástupci antimonopolního úřadu. Uvedl, že jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česká republika nemusela řešit co dál s mýtem.

14:53
15:01

Zastupitelé v Kadani budou při svých zasedáních nově hlasovat prostřednictvím kartiček s QR kódy, které se budou načítat do mobilní a následně počítačové aplikace. Město tak ušetří za pořízení hlasovacího zařízení a zároveň upustí od původního způsobu hlasování, kdy se pouze sčítaly zdvižené ruce zastupitelů

15:07

Po pěti dnech u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se dnes vrátila zpět na Zemi vesmírná loď Crew Dragon americké společnosti SpaceX. Na padácích se snesla do vod u pobřeží Floridy přesně v předem ohlášeném čase. Skončila tak první zkušební mise na oběžnou dráhu v rámci snahy amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) obnovit lety do vesmíru s lidskou posádkou za využití amerických vesmírných lodí.

Vše už je připraveno ke startu. Kromě lidské posádky. Ta se prvního testovacího letu Crew Dragon kapsle ještě nezúčastní.

15:10

Plánované státní škrty by mohly zpomalit, nebo i zastavit avizovaný růst platů ve školství. Ačkoli totiž vláda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) chce zvýšit platy pedagogických pracovníků v roce 2020 o 15 procent, výhled rozpočtu na příští rok s tím nepočítá. V tiskové zprávě to dnes uvedl Bohumil Kartous z obecně prospěšné společnosti EDUin.

15:18

O přínosu posílení občanské odpovědnosti v jednotlivých národních státech i nutnosti automaticky neodsuzovat voliče populistických politiků hovořil na přednášce ve Vídni uznávaný americký politolog a profesor na Stanfordově univerzitě Francis Fukuyama. 

15:27
15:35

Na demonstraci proti další kandidatuře dlouhodobého alžírského prezidenta Abdalazíze Butefliky v prezidentských volbách se dnes v centru Alžíru sešly tisíce lidí. Informovala o tom agentura AFP. Místní úřady podle agentury Reuters kvůli očekávaným protestům zastavily provoz městských vlaků a metra.

15:43
15:51

Plošná epidemie chřipky podle hlavní hygieničky ČR Evy Gottvaldové odezněla, zůstala pouze lokální ohniska. Za týden klesl počet nemocných s akutními infekcemi dýchacích cest včetně chřipky o 13,5 procenta. Na 100 tisíc obyvatel je nyní 1138 nových případů, informovalo ministerstvo zdravotnictví. Chřipková epidemie byla letos vyhlášena na začátku února, v posledních letech začínala obvykle už na počátku roku.

16:00
16:09

Čtyři dny před klíčovým hlasováním o brexitové dohodě v britském parlamentu dnes premiérka Theresa Mayová vyzvala poslance, aby dokument, který dojednala s Bruselem, podpořili. Jinak podle ní hrozí nejistota a to, že země nakonec Evropskou unii neopustí nikdy. Sedmadvacítku pak vyzvala k většímu úsilí při jednáních o případných změnách dokumentu tak, aby dohoda mohla projít. Členové Dolní sněmovny ji již jednou odmítli.

16:18

Ministr obrany Lubomír Metnar počítá s možnými úsporami v civilní části ministerstva. Odmítá škrty v armádě nebo investicích. Metnar to řekl na pracovní snídani ke 20 letům od vstupu do NATO, kterou pořádal Institut pro politiku a společnost. Úspory a škrty v počtech zaměstnanců chce po jednotlivých ministerstvech v souvislosti s přípravou státního rozpočtu na rok 2020 ministryně financi Alena Schillerová.

16:27
16:35

Výsledkem čtvrtečních policejních zásahů v Praze, Brně a Prostějově je zatím devět obviněných z korupce v souvislosti s veřejnými zakázkami městské části Brno-střed. První místopředseda ANO a předseda jeho poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek připustil, že jednal ohledně mýtného tendru se zástupci ÚOHS i společnosti Kapsch.

16:43
16:51

Severokorejská státní média dnes poprvé přiznala, že summit mezi vůdcem KLDR Kim Čong-unem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem skončil minulý týden v Hanoji bez výsledku. Odpovědnost za to podle nich nesou Spojené státy. Trumpův poradce pro národní bezpečnost nicméně tvrdí, že americký prezident byl ochoten dál jednat, uvedla agentura Reuters.

Donald Trump a Kim Čong-un na společné tiskové konferenci.

17:00

Pětice odborných sdružení češtinářů, učitelů cizích jazyků a matematikářů dnes v otevřeném dopise vyzvala ministra školství Roberta Plagu k diskusi o plánovaných změnách ve státní maturitě. Podle jejich zástupců je Plaga při přípravě úprav obešel. Novela, kterou ministerstvo školství minulý týden poslalo do vnějšího připomínkového řízení, počítá s omezením zkoušek z jazyků na didaktické testy. Podle odborných sdružení jde o radikální návrh.

 

17:09
17:18

Evropská komise (EK) chce vyměřit automobilkám Daimler, BMW a Volkswagen každé pokutu jednu miliardu eur (přes 25 miliard korun) za jejich tajnou dohodu o snížení účinnosti systému filtrace výfukových plynů. Napsal to dnes německý týdeník Der Spiegel. BMW odmítla věc komentovat, zatímco Daimler uvedl, že s úřady spolupracuje a že požádal o status spolupracujícího svědka. Volkswagen sdělil, že s úřady spolupracuje, EK se vyjádřit odmítla.

17:27
17:36

Za hlavní nebezpečí pro Severoatlantickou alianci označil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) terorismus, kybernetické hrozby a Rusko. Zároveň poukázal na to, že dynamika hrozeb se v současné době velmi rychle mění.  Metnar by na první místo nebezpečí zařadil terorismus, a to především hrozbu globálního rozšíření lokálních teroristických buněk. "Na druhé místo řadím kybernetické hrozby, na třetí místo hrozby ze strany Ruska," dodal.

17:45
17:54

Americká kosmická agentura hodlá koncem března zorganizovat první čistě ženský výstup do otevřeného vesmíru. Oznámil to dnes americký internetový magazín InterestingEngineering.com. Do kosmu se vydají astronautka Národní agentury pro letectví a vesmír (NASA) Anne McClainová a její partnerka Christina Kochová. Mimo Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) se mají pohybovat sedm hodin.

18:02

Nemůžeme chtít po studentech učilišť, aby byli motivovaní, když od páté třídy o nich mluvíme jako o těch - co nejdou dál, říká Tomáš Feřtek z EDUinu. S ředitelem učiliště a gymnázia Jiřím Cočevem diskutoval v rámci vzdělávací konference Nakopněte svoji školu v Litomyšli. Cočev dodává, že na jeho učilišti se rozhodli, že budou učit jinou, atraktivní formou.

 

18:11
18:20

Český telekomunikační úřad by mohl začít regulovat velkoobchodní mobilní trh kvůli nedostatečné konkurenci. Vychází přitom z testů hlasových, SMS a datových služeb nabízených v tuzemských mobilních sítích GSM, 3G a LTE. Úřad to dnes uvedl na svých internetových stránkách. Na základě výsledků analýzy tuzemského trhu by mohl regulátor v budoucnu rozhodnout o cenové nebo necenové regulaci, její konkrétní podobu ale neuvedl. 

 

18:29
18:40

Výkonný ředitel asociace mobilních operátorů Jiří Grund reagoval ve vysílání Českého rozhlasu Plus na analýzu zisků a marží operátorů v Česku, kterou zveřejnily Hospodářské noviny. Odmítl tvrzení, že by jejich zisky byly nadstandardní. Podle něj mobilní operátoři v Česku inkasují přiměřenou částku, a naopak ti zahraniční vydělávají málo. Podle analýzy Hospodářských novin jsou čeští operátoři O2, Vodafone a T-Mobile nejziskovější v Evropě.

18:50

Lidé jsou s programem nynější vlády pod vedením Andreje Babiše (ANO) převážně spokojeni, stejně jako před rokem v případě tehdejšího menšinového kabinetu ANO. V hodnocení premiéra a personálního složení kabinetu ale nadále převládá mezi lidmi nespokojenost, která se zvýšila. Meziročně se naopak zlepšilo vnímání činnosti vlády. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

 

18:59
19:10

Biatlonistka Markéta Davidová skončila sedmá ve sprintu na 7,5 km na mistrovství světa ve švédském Östersundu. První titul světové šampionky vybojovala Slovenka Anastasia Kuzminová. Trojnásobná olympijská vítězka vyhrála i s jednou chybou na střelnici téměř o deset vteřin před přesně mířící Norkou Ingrid Tandrevoldovou. Čistě střílela také bronzová Laura Dahlmeierová z Německa.

19:18
19:29

Detektivové chtějí vazbu pro pět lidí z korupční kauzy kolem veřejných zakázek městské části Brno-střed. Ostatní čtyři obvinění byli propuštěni a dále budou stíháni na svobodě. Státní zástupce se s podnětem policie ztotožňuje a návrh na vzetí do vazby doručí soudu asi dnes večer, řekl ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality olomouckého Vrchního státního zastupitelství Petr Šereda.

19:40
19:49

Bývalý šéf makedonské tajné služby Sašo Mijalkov byl dnes odsouzen ke třem rokům vězení za korupci, zneužití pravomocí úřední osoby a účast na volebním podvodu. Spolu s ním si tresty v případu zvaném Titanik 2 vyslechli i tři bývalí členové státní volební komise (DIK) a bývalý předseda Demokratické strany Albánců (DPA) Menduh Thaçi. Proti tomuto prvoinstančnímu rozsudku se mohou odvolat, informují místní média.

Makedonci v květnu protestovali proti premiérovi Gruevskému, přezdívanému malý diktátor. Demonstrant drží ceduli s nápisem "Odstup!".

20:00
20:11

Americká společnost Tesla hodlá přejít na online prodej, aby ušetřila. Pronajímatelé jí to ale nechtějí usnadnit a nepočítají s předčasným ukončením nájemních smluv. Napsal to server listu The Wall Street Journal (WSJ). Tesla má kvůli nájemním smlouvám v příštích letech zaplatit 1,6 miliardy dolarů (36,5 miliardy korun), z toho asi 1,1 miliardy USD do roku 2023.

Tesla Model X (vlevo) a Tesla Model S

20:22
20:31

Chelsea Manningová, která ještě jako vojín Bradley Manning poskytla serveru WikiLeaks americké tajné armádní a diplomatické dokumenty, se dnes znovu ocitla ve vězení. V roce 2013 byl Manning odsouzen k 35 rokům vězení za vyzrazení důvěrných informací. Ve vězení nastoupil cestu ke změně pohlaví a po čtyřech letech byl jako Chelsea Manningová propuštěn.

20:42

Buď si necháme líbit, že musíme měnit rychlovarnou konvici každé dva roky, nebo to změníme. Chtějte po výrobcích, aby vyráběli kvalitně. Sledujte recenze. A nekupujte šmejdy, říká Jan Charvát z projektu Opravme Česko.

 

20:53
21:04

Polonahé aktivistky hnutí Femen dnes v Hamburku protestovaly proti sexuálnímu vykořisťování žen. S rozbrušovacími pilami se pustily do odstraňování bariéry v jedné z ulic ve čtvrti St. Pauli, v níž se ve výlohách kolemjdoucím mužům nabízejí prostitutky. Akce se uskutečnila u příležitosti Mezinárodního dne žen.

21:15
21:27

Několikatýdenní syn Shamimy Begumové, která před čtyřmi lety odešla z Británie a v Sýrii se přidala k takzvanému Islámskému státu (IS), zemřel. Informovala o tom dnes stanice BBC a zprávu potvrdily Syrské demokratické síly (SDF), které kontrolují tábor, v němž devatenáctiletá Begumová žije. Předtím to uvedl i právník rodiny Begumové, jejíž snaha o návrat do vlasti vyvolala v Británii celonárodní debatu.

21:40

Většina oblastí Venezuely se stále potýká s nevídaně velkým výpadkem elektřiny, který tuto strádající zemi zasáhl ve čtvrtek. Bez proudu jsou již druhý den domácnosti, obchody, nemocnice i caracaské metro. Prezident Nicolás Maduro obvinil z výpadku elektřiny USA, americký ministr zahraničí Mike Pence v reakci uvedl, že do tmy uvrhla Venezuelu neschopnost Madurovy vlády.

21:54
22:08

Norský státní investiční fond, který je největší na světě a který disponuje majetkem zhruba za bilion dolarů, po letech zásadně změní strategii. Prodá podíly ve společnostech, které se zabývají jen průzkumem a těžbou ropy a plynu, podíly v integrovaných energetických společnostech si ale ponechá. Počítá s tím plán, který dnes představila norská vláda a jehož smyslem je omezit závislost na ropě a plynu.

22:21

Srbský prezident Aleksandar Vučić dnes rázně odmítl jako ultimátum platformu, kterou pro dialog se Srbskem čerstvě schválil kosovský parlament. Podle srbských médií při setkání s náměstkem amerického ministra zahraničí Davidem Halem řekl, že tím Priština v podstatě zlikvidovala jednání o normalizaci vztahů vedené pod záštitou Evropské unie.

Aleksandar Vučić

22:35
22:47

Pořádková policie dnes v Istanbulu slzným plynem rozháněla pochod pořádaný u příležitosti Mezinárodního dne žen. Přišlo na něj podle agentury AP několik tisíc lidí, avšak podle policie akce nebyla povolená. Policisté postavili zátaras u vstupu do pěší zóny v ulici Istiklal a na účastníky pochodu vypálili několik salv slzného plynu. Úřady v minulých letech protesty omezují z bezpečnostních důvodů, píše AP.

22:59
23:17

Venezuela musí zaplatit společnostem americké ropné korporace ConocoPhillips více než osm miliard dolarů (přes 182 miliard korun) jako odškodné za vyvlastňování. Podle agentury Reuters to dnes oznámila Světová banka (SB), která tak uzavřela dlouholetý spor mezi energetickým gigantem a někdejší ropnou velmocí tonoucí v těžké hospodářské krizi. Venezuela se podle Reuters může proti verdiktu odvolat.

23:30
23:44

Americká Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty dnes schválila balík zákonů, které mají omezit roli velkých peněz ve veřejném životě, zajistit spravedlivé volby a posílit etické standardy v politice. Podle republikánů, kteří mají většinu v Senátu, je ale návrh mrtvý od samého začátku a Kongresem nemá šanci projít. Demokraté chtějí lidem zpřístupnit volby zjednodušením procesu voličské registrace.

23:59
07:00

Nejméně 50 migrantů bylo údajně zraněno při potlačení protestu uvnitř zadržovacího střediska pro migranty v libyjském hlavním městě Tripolisu. S odvoláním na vyjádření Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) o tom dnes informovala agentura Reuters. Protest byl "podnícen frustrací a obavami" migrantů, kteří jsou zde měsíce zadržováni "v extrémně zoufalých podmínkách", uvádí se ve zprávě UNHCR.

07:24
07:39

V Praze dnes začíná osmý ročník East Doc Platform, největší akce pro dokumentární tvůrce ve střední a východní Evropě. Potrvá týden a kromě programu pro odborníky je pro širokou veřejnost připravena řada přednášek a lekcí oceňovaných tvůrců. Mezi 55 prezentovanými projekty je 21 českých nebo s českou účastí.

07:54

Premiér Andrej Babiš pozval do Česka členy skupiny přátel ČR v americkém Kongresu. Řekl to novinářům na závěr své návštěvy Spojených států s tím, že návštěva by se mohla uskutečnit po květnových evropských volbách. Babiš se s členy skupiny setkal v pátek v rámci svého programu v Kongresu. Skupinu přátel ČR tvoří podle Babiše 12 kongresmanů z řad republikánů i demokratů.

08:10
08:25

Velká porota soudu v americkém Chicagu vznesla 16 bodů obžaloby proti americkému černošskému herci Jussiemu Smollettovi. Viní ho z toho, že proti sobě zinscenoval rasistický útok příznivců republikánského prezidenta Donalda Trumpa. S odvoláním na výrok soudu o tom v pátek informovala místní média.

08:39

Ve Francii se dnes čekají další protivládní protesty hnutí takzvaných žlutých vest. V pořadí již sedmnáctá protestní sobota má být s blížícím se koncem celonárodní debaty o směřování země "rozhodujícím dějstvím", uvedli organizátoři na sociálních sítích. Jedna z pořadatelek protestů Priscillia Ludoskyová na facebooku vyzvala k třídenní blokádě pařížských kruhových objezdů.

08:54
09:10

Pravidelné zdřímnutí po obědě pomáhá snižovat krevní tlak podobně jako některé léky a změna životního stylu, zjistili podle britského deníku The Times řečtí vědci. Odborníci vzali v potaz obecně známý fakt, že krevní tlak v noci klesá, a zkoumali, zda tento efekt může mít i krátký odpolední "šlofík". Jejich výzkumu se zúčastnilo 212 lidí v průměrném věku 62 let. Všichni se úspěšně léčili s vysokým tlakem a polovina z nich byla zvyklá si po obědě pospat.

09:25

Čím dál více neonacistů v Německu cíleně trénuje pro pouliční boj se svými protivníky. Pravicově extremistická scéna se také jako celek častěji orientuje na zprostředkovávání zážitků, které pomáhají ve financování komunity, propojování stávajících i náboru nových členů. Podle agentury DPA tato zjištění vyplývají ze zprávy Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), který v Německu plní funkci kontrarozvědky.

09:39
09:51

Severní Korea zřejmě připravuje test mezikontinentální balistické střely nebo start kosmické rakety ze základny Sanumtong, kde se raketová technika dřív vyráběla. Oznámila to v noci na dnešek americká rozhlasová stanice NPR. O aktivitě na základně svědčí analýzy satelitních snímků pořízených koncem února a v pátek. V okolí základny jsou patrné zaparkované automobily a připravené železniční vagony, nedaleko stojí dva jeřáby.

10:05
10:21

Smlouvy uzavřené mezi Českem a Británií zůstanou po jejím odchodu z Evropské unie v platnosti. Nahradit by měly například evropský zatýkací rozkaz, který v případě brexitu bez dohody nebude pro Británii platit. Na dotaz ČTK to dnes sdělili mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka a Michal Bucháček z ministerstva zahraničí.

10:35

Zelená kniha je životopisné komediální drama, které vyhrálo Oscara za hlavní film, herce ve vedlejší roli a adaptovaný scénář. Jde o hladivý, příjemný film, který nikomu neublíží, tvrdí filmový kritik Kamil Fila.

 

10:51

Získat peníze na výrobu repliky plastiky slavného sochaře Otto Gutfreunda má pomoci aukce uměleckých děl, která se uskuteční 18. března. Plastika, která zdobila budovu pražského Škodova paláce, se ztratila a na výrobu její repliky je potřeba čtyři miliony korun. Rozměrné logo se škodováckým okřídleným šípem se bude vyrábět ze slitiny hliníku, aby bylo odolnější než původní plastika ze dřeva a měděného plechu.

11:03
11:20

Americké úřady v pátek obvinily bývalého venezuelského viceprezidenta a současného ministra průmyslu Tarecka El Aissamiho z pašování drog a porušování amerických sankcí. Jedná se o dosud nejvýše postaveného venezuelského činitele soudně stíhaného Spojenými státy. Hrozí mu až 150 let za mřížemi. Informovala o tom agentura AP.

jarvis_5a09d716498e089686539178.jpeg

11:34

Navzdory výraznému poklesu počtu žáků na středních školách se jejich podíly v různých oborech v posledních deseti letech příliš nezměnily. Mírně se zvýšil hlavně zájem o gymnázia, na která nastoupilo v aktuálním školním roce o 2,6 procentního bodu víc prváků než v září 2008. Naopak největší pokles podílu nových středoškoláků zaznamenaly učební obory s maturitou, a to o 1,8 procentního bodu. (NÚV)

11:49
12:01

Česká republika se k Britům žijícím na jejím území zachová i v případě brexitu bez dohody velmi vstřícně. Shodli se na tom občané Spojeného království, které oslovila ČTK. Britové žijící v Praze a dalších českých městech se změn prozatím neobávají. Minimálně do konce příštího roku budou mít s největší pravděpodobností v mnoha oblastech stejná práva, jako byli dál občany Evropské unie.

12:19

Naši hrdinové dnes zůstávají v manželství ne kvůli vnějším okolnostem, ale protože spolu chtějí dál být, dříve bylo třeba mnohem těžší se odstěhovat, jejich příběhy jsou dynamičtější. K párům cítím velkou odpovědnost, natáčeli jsme více než 6 let, říká dokumentaristka a politička Hana Třeštíková o novém cyklu Manželské etudy: Nová generace.

 

12:35
12:50

Dokončení unikátního dokumentu Tady Havel, slyšíte mě? režiséra Petra Jančárka na crowdfundingovém portálu podpořilo ještě před koncem kampaně přes tisíc lidí. Tvůrci požádali veřejnost o podporu ve výši 400 tisíc korun, během deseti dní se však sešla více než milionová částka. Premiéra dokumentu bude v listopadu 2019, v období 30. výročí sametové revoluce a pádu komunismu v Evropě.

13:04

Řidič osobního auta se v noci na dnešek snažil na Karvinsku ujet policistům. Po dvacetiminutovém pronásledování se jim podařilo muže zadržet. Policisté u něj našli plynovou pistoli a nůž. Při testu na zjištění přítomnosti omamných nebo psychotropních látek zjistili, že řidič je pod vlivem drog.

13:19

Indie dnes požádala sousední Pákistán, aby konkrétněji bránil páchání teroristických akcí ze svého území. Mezi oběma jadernými mocnostmi vzniklo nové napětí po únorovém sebevražedném atentátu, při němž kašmírští separatisté v indické části Kašmíru zabili přes 40 členů indické polovojenské policie. Oba státy si pak odvolaly velvyslance. 

13:36
13:50

Celé Česko zasáhne o víkendu a v pondělí silný vítr. Na horách může v noci na pondělí dosáhnout až síly orkánu. Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V pondělí již bude zřejmě vítr slábnout. Dnes bude vát jihozápadní až západní vítr, který dosáhne v nárazech rychlosti až 90 kilometrů za hodinu a na horách až 110 kilometrů za hodinu.

14:06
14:21

Ve východním Kongu byl dnes zastřelen policista při útoku na kliniku, v níž se léčí pacienti nakažení ebolou. Útok se stal krátce před příjezdem generálního ředitele Světové zdravotnické organizace (WHO). Ve východním Kongu, které je epidemií eboly zvlášť zasaženo, se v poslední době množí útoky na zdravotnická centra.

14:36
14:50

Britský obchodní řetězec Asda se rozhodl vyřadit do konce dubna z nabídky kuchyňské nože v reakci na výrazný nárůst případů pobodání, jejichž oběťmi jsou hlavně mladí lidé. Minulý víkend byli v Londýně a Manchesteru zabiti nožem dva sedmnáctiletí Britové, počátkem tohoto týdne skupina útočníků ohrožovala noži studenty na koleji v hrabství Lancashire.

15:05

Pracovník velvyslanectví Spojených států v Moskvě se dnes na mezinárodním letišti Šeremeťjevo pokusil pronést v zavazadle minu bez nálože. Oznámila to agentura TASS s odkazem na prohlášení ruského ministerstva zahraničí. Předmět byl odhalen při kontrolní rentgenové prohlídce zavazadla při vstupu do letištního terminálu.

15:21

Předsedkyně švýcarské sekce nevládní organizace Advokáti bez hranic (ASF) požádala švýcarský soud, aby určil opatrovníky alžírskému prezidentovi Abdalazízovi Buteflikovi. Ten od roku 2013 trpí následky mrtvice, nyní je hospitalizován v Ženevě, ale přesto kandiduje v dubnových prezidentských volbách. Je mu 82 let a Alžířané od února pořádají protesty proti tomu, aby se Buteflika ucházel o pátý mandát.

15:34
15:47

Snowboardistka Ester Ledecká skončila druhá v paralelním obřím slalomu ve Scuolu a má na dosah čtvrtý celkový triumf v pořadí paralelních disciplín. Olympijská vítězka ze snowboardu i lyží prohrála ve Švýcarsku až ve finále s ruskou závodnicí Milenou Bykovovou.

16:05

Nejméně 15 lidí zabili střelci při útoku v pánském nočním klubu ve středomexickém městě Salamanca. Podle dnešní zprávy listu Milenio bylo při útoku pět lidí zraněno.

16:22

V příštích týdnech se v Česku oproti předchozím rekordně teplým dnům zřejmě značně ochladí. Zatímco tento týden rtuť stoupla místy nad 20 stupňů, ten příští se stěží dostane nad deset stupňů Celsia. V noci pak teploty spadnou zřejmě pod bod mrazu. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav, a z krátkodobé předpovědi počasí.

16:37

Již od ledna probíhají po celé České republice mimořádné kontroly únikových her. Hasiče k tomu přimělo lednové neštěstí v polském Koszalinu, kde se během únikové hry při udusila pětice dívek. V Plzni narazili hned na tři provozovny, kde by se podobné neštěstí kvůli neexistujícím nouzovým východům mohlo stát také. Hráči tam totiž byli odkázáni na člověka, který jim zvenku dveře otevřel. Provozovatel dostal pokutu a dveře přestal uzamykat.

16:50
17:04

Rakouský lyžař Marcel Hirscher vyhraje poosmé v řadě celkové hodnocení Světového poháru. V obřím slalomu v Kranjské Goře sice skončil až šestý těsně za svým jediným konkurentem v průběžném pořadí Alexisem Pinturaultem, Francouz ale pro finále v Andoře odřekl start ve sjezdu a suveréna sezony tak už nemůže předstihnout.

17:20

Družstvo českých skokanů na lyžích ve složení Viktor Polášek, Lukáš Hlava, Čestmír Kožíšek a Roman Koudelka skončilo na Světovém poháru v Oslu na sedmém místě. Závod, zkrácený kvůli poryvům větru na jedno kolo, vyhráli domácí Norové před Japonskem a Rakouskem.

17:37

Nejméně 87 osob bylo podle BBC zraněno při nehodě trajektu v Japonském moři; loď plující z přístavu Niigata na ostrov Sado se zřejmě srazila s velrybou. Pět lidí utrpělo vážná zranění.

17:50

Tempo růstu spotřebitelských cen v Číně se v únoru zpomalilo na 1,5 procenta z 1,7 procenta v lednu a bylo tak nejhorší od ledna 2018. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnil čínský statistický úřad. Přitom cílem vlády je udržet v letošním roce inflaci kolem tří procent.

18:03

Demonstranti proti režimu venezuelského autoritářského prezidenta Nicoláse Madura se dnes v centru Caracasu střetli s vládními silami, které kvůli očekávaným protestům obsadily řadu křižovatek. V metropoli, která se stejně jako řada míst v zemi od čtvrtka potýká s výpadkem elektrické energie, se mezitím podařilo dodávky elektřiny obnovit, metro ale nadále zůstává mimo provoz.

Protesty ve Venezuele

18:24

Lidé přechází na ekologičtější životní styl, který zahrnuje nejen třídění odpadů či střídmější a uvědomělejší nakupování, ale také omezování konzumace masa nebo dokonce mléka a mléčných výrobků. Sledujte ve videu nejkontroverznější formy protestů veganů a vegetariánů.

 

18:42

Přinejmenším jednoho člověka už Městský soud v Brně poslal do vazby v souvislosti se zakázkami Brna-středu. Jde o muže s iniciálami P. K. Výsledek neveřejného vazebního zasedání sdělil novinářům jeho advokát Pavel Hála.

18:53

Ve věku 88 let zemřela herečka Aťka Janoušková, která dala hlas řadě postav z pohádek a večerníčků.

Aťka Janoušková

18:59
19:14

Městský soud v Brně dnes poslal do vazby radního městské části Brno-střed Jiřího Švachulu (ANO), vedoucího investičního odboru Petra Liškutina a tři podnikatele.

19:27

Skotové jsou jiní než Angličané a v názorech na brexit se to potvrzuje. Lidé ve Velké Británii stále neví, co pro ně bude rozchod s Evropskou unií znamenat. O nejistotě a budoucnosti hovořili dva Češi, kteří žijí v Glasgowě. Ivan Felcman pracuje jako oční optik, je v zemi šest let. Britské občanství zatím nemá. Jan Čulík vyučuje bohemistiku na místní univerzitě, má české i britské občanství. Podle Čulíka se premiérka Theresa Mayová i lídr levicové opozice Jeremy Corbyn přes vzájemnou ostrou kritiku shodují v tom, že nechtějí opakovat referendum o odchodu z Evropské unii.

19:42

V pořadí již 17. protestní sobota ve Francii byla mimořádně různorodá. V Paříži v sobotu jako obvykle demonstrovali proti vládě účastníci hnutí takzvaných žlutých vest, ale do ulic vyšly také učitelky z mateřských škol, oblečené v růžových vestách. Další ženy pochodovaly za rovnost pohlaví a letiště Roissy zažilo happening v režii žlutých vest. Oficiální údaje o počtech demonstrantů v celé zemi zatím nejsou k dispozici. Akce se podle dostupných zpráv obešly bez násilností.

Žluté vesty v Paříži

20:02
20:20

Fotbalista pražské Sparty Adam Hložek se v 16 letech, sedmi měsících a 15 dnech stal nejmladším střelcem první ligy. Mladý záložník díky gólu Plzni o pouhé tři dny překonal dosavadní rekord Tomáše Pilíka z roku 2005. Zápas vyhrála pražská Sparta, která Plzeň rozstřílela 4:0.

20:38

Grafika Josefa Čapka s názvem Ženské torzo III se na dnešní aukci v Praze prodala za 360 tisíc korun. Její vyvolávací cena přitom byla 10 tisíc korun. Dosažený výsledek je podle Márie Gálové, ředitelky pražské pobočky Dorothea, která aukci pořádala, novým autorským rekordem v oblasti grafiky. Na více než dvojnásobek vyvolávací ceny se také dostal obraz Venuše od designéra a malíře Ladislava Sutnara, která se prodala za 730 tisíc korun.

20:55

Socha madony se smějícím se dítětem, která patří do sbírek londýnského Muzea královny Viktorie a prince Alberta (V&A) a o jejímž autorovi se vedou spory už přes sto let, je dílem Leonarda da Vinciho. Tvrdí to neapolský profesor umění a historie Francesco Caglioti a jeho tým. Má-li pravdu, je to jediná známá socha tohoto renesančního umělce. Muzeum o tom ale přesvědčeno není.

Socha madony se smějícím se dítětem

21:20

Venezuelané protestují proti režimu prezidenta Nicolase Madura.

21:42

ROZHOVOR: Klasické třídy jsou příliš zastaralé a neposkytují prostor pro různorodou práci. S touto myšlenkou Finové školní třídy "otevřeli" - přizpůsobili je tak, aby v nich mohlo být víc dětí a zároveň se všechny nemusely učit to samé ve stejnou chvíli. "Učitelé spolupracují, jeden z nich může například probírat látku v biologii s větší skupinou dětí a ten druhý se může věnovat menší skupině dětí, která třeba potřebuje dohnat něco v matematice," vysvětluje koncept "otevřených tříd" finská učitelka a ředitelka strategie digitálního vzdělávání v Microsoftu Kati Tiainenová.

22:05
22:27

Šlágr Sparty s Plzní poznamenaly události na tribunách. Fanoušci Plzně házeli pyrotechniku mezi domácí příznivce a zranili několik lidí. Nakonec přibližně deset minut před koncem zápasu policie přerušila zápas a vyklidila sektor příznivců Viktorie.

22:50

Shodnými výhrami 3:1 zvládli své souboje lídři anglické a španělské ligy. Manchester City díky hattricku Raheema Sterlina zdolal Watford, FC Barcelona i za pomoci nafilmované penalty otočila duel s Vallecanem. Mnichovský Bayern nasázel Wolfsburgu dokonce šest gólů a také on už se vyšvihl do čela německé nejvyšší soutěže.

22:56

Rychlobruslařka Martina Sáblíková ve finále Světového poháru v Salt Lake City opět zlepšila světový rekord v závodu na 3000 metrů a podvanácté v kariéře ovládla seriál dlouhých tratí. Trojnásobná olympijská vítězka překonala výkonem 3:52,027 o více než sekundu svůj čas z minulého týdne z Calgary, kde se stala mistryní světa ve víceboji.

23:10

Dvanáct lidí zemřelo při havárii letadla v rovinaté krajině v kolumbijském departementu Meta. S odvoláním na policejní zdroj o tom informovala agentura Reuters. Letoun DC-3 havaroval u města San Carlos de Guaroa dopoledne místního času.

23:28

Federální soud ve Spojených státech předběžným rozhodnutím zřejmě o tisíce zvýšil počet případů, kdy administrativa prezidenta Donalda Trumpa musí zajistit sloučení rozdělených rodin migrantů. Dnes o tom informovala agentura Reuters. Stejný soud již loni nařídil vládě, aby rodičům zpět vydala přes 2800 dětí, které jim byly na americko-mexické hranici v rámci politiky nulové tolerance vůči nelegální migraci odebrány.

23:55

Netflix se dokázal dostat do "nejvyšší ligy" Hollywoodu. Jeho šéfa čeká teď těžší úkol - firmu s obřími náklady dostat do stálého zisku.

07:08

Rychlobruslařka Martina Sáblíková ve finále Světového poháru v Salt Lake City opět zlepšila světový rekord v závodu na 3000 metrů a podvanácté v kariéře ovládla seriál dlouhých tratí. Trojnásobná olympijská vítězka překonala výkonem 3:52,027 o více než sekundu svůj čas z minulého týdne z Calgary, kde se stala mistryní světa ve víceboji.

07:27

V Tunisku rezignoval ministr zdravotnictví poté, co v nemocnici v tamním metropoli zemřelo tento týden 11 novorozenců během 24 hodin. O demisi Abdala Raúfa Šarífa informovala tuniská státní agentura TAP. Tuniské zdravotnictví se už několik let potýká s finančními problémy a místní státní správa je kritizována za rozbujelou korupci

07:40

Papež František se v sobotu poprvé setkal s hlavou Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů (mormonská církev) Russellem Nelsonem. Informovala o tom agentura AP. Nelson má dnes zasvětit první chrám mormonské církve v Římě. Vatikán o půlhodinové schůzce podrobnosti nepřinesl, pouze ji zveřejnil v seznamu papežových setkání, uvedla AP.

Tradiční novoroční mše se konala u příležitosti církevního svátku Slavnost Matky boží Panny Marie. Římskokatolická církev zároveň slaví 52. Světový den míru.

08:00

Třicet dva lidí utrpělo zranění při silných turbulencích, do nichž se dostal letoun společnosti Turkish Airlines při letu z Istanbulu do New Yorku nedaleko cílové destinace. Deset ze zraněných bylo převezeno do nemocnice.  Boeing-777 tureckých aerolinií, na jehož palubě bylo na 340 lidí, se do turbulencí dostal asi 45 minut před přistáním na Kennedyho letišti v New Yorku.

08:18

Český premiér Andrej Babiš se dnes ve Varšavě zúčastní oslav 20. výročí vstupu Česka, Polska a Maďarska do NATO a 15 let slovenského členství v této alianci. Slavnosti spojené s vojenskou přehlídkou navštíví rovněž další premiéři zemí visegrádské čtyřky. Na dopolední ceremoniál, během kterého by měli promluvit lídři V4, naváže krátce před polednem ukázka cvičení aliančních jednotek v Polsku.

08:36

Šílenosti si nepočítám, nějaké se vyskytly, člověk ale musí velmi pečlivě vážit, jestli už nejsou za hranou šance na úspěch, nemůžeme transplantovat játra jako pokus, říká přednosta transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk. Jako první v Česku provedl rozdělení jater dvěma pacientům a byl také první, kdo u nás transplantoval dělohu.

 

08:51

Nikaragujský prezident Daniel Ortega slíbil propustit další vězně označované opozicí za politické a oznámil, že Organizace amerických států (OAS) zvažuje vstup do vládních jednání s opozicí. Ta začala koncem února a jejich cílem je ukončit téměř roční protivládní protesty, které stály život na 500 lidí. Informovala dnes španělská agentura Europa Press.

09:04

Brexit bez dohody bude patrně znamenat větší komplikace a zdržení na hranicích s Velkou Británií než brexit s dohodou. Jak však bude přejezd hranice fungovat, ukáže až realita, řekl ČTK Aleš Ondrůj, mluvčí společnosti Student Agency, která provozuje autobusové linky z Česka do Londýna pod značkou RegioJet. Všichni zaměstnanci budou muset pro jistotu cestovat na těchto linkách s pasem, a ne s občanským průkazem.

09:45

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) hodlá v rozpočtu na příští rok žádat o půl miliardy dolarů (11,5 miliardy korun) víc na programy spojené s průzkumem Měsíce, napsal v sobotu list The Wall Street Journal. Urychlit by se hlavně měla spolupráce NASA se soukromými firmami, které vyvíjejí aparáty určené k cestám na Měsíc.

Z Floridy odstartovala raketa s vesmírným teleskopem TESS

10:00
10:13

Sněmovna bude příští týden opět hlasovat o zdanění státních náhrad, které dostávají církve za majetek nevydaný v restitucích. Poslanci by také mohli rozhodnout o vydání poslance Miloslava Roznera (SPD) k trestnímu stíhání a budou volit zástupce ombudsmanky Anny Šabatové. Schůze dolní komory pokračuje od úterního odpoledne. Senát zamítl předlohu KSČM o zdanění takzvaných církevních restitucí jako protiústavní.

10:27
10:40

Prémiová divize Toyoty Lexus chce v příštím roce v Evropě prodat 100 tisíc aut, loni to přitom bylo rekordních 76 188 vozů. Lexus rostl v regionu pátým rokem v řadě a za tu dobu se prodeje značky zvýšily o 76 procent. V České republice vloni značka Lexus zaznamenala růst o 30,5 procenta na 408 prodaných vozů. Podíl prodaných hybridních vozů tvořil 95 procent celkového odbytu automobilky.

Odkaz na obrázek

10:55
11:08

Evropa musí vůči Rusku uplatnit "důvěryhodné odstrašení", aby se Moskva neodhodlala ke stejnému útoku jako proti Ukrajině. V rozhovoru, který zveřejnil německý časopis Der Spiegel, to prohlásil lotyšský prezident Raimonds Véjonis. Kreml se podle něj v květnových volbách do Evropského parlamentu pokusí posílit proruské síly, aby Evropu rozdělil.

Lotyšsko

11:24
11:40

Americký prezident Donald Trump zvažuje plán, podle něhož by spojenci USA museli platit pětinásobek nynějších prostředků vydávaných na financování pobytu amerických jednotek na svém území. Napsal to v sobotu list The Washington Post s odvoláním na informace z Bílého domu. Podle prezidentova plánu by spojenci museli zaplatit kompletní účet za pobyt příslušníků ozbrojených sil USA a navíc ještě 50 procent této částky.

11:56

Lidé přechází na ekologičtější životní styl, který zahrnuje nejen třídění odpadů či střídmější a uvědomělejší nakupování, ale také omezování konzumace masa nebo dokonce mléka a mléčných výrobků. Sledujte ve videu nejkontroverznější formy protestů veganů a vegetariánů.

 

12:10

Pro české turisty by se po vystoupení Velké Británie z Evropské unie, podle aktuálního vývoje, nemělo nic zásadně změnit. Británie není a nebyla součástí schengenského prostoru, cestující tudíž musí na letišti již nyní procházet celní a pasovou kontrolou. Se stejným režimem je nutné počítat také do budoucna, uvedlo na dotaz Letiště Václava Havla.

12:29
12:40

Energetická skupina ČEZ měla dnes k 10:00 kvůli silnému větru bez elektřiny zhruba 2000 odběrních míst. Navíc evidovala zhruba desítku poruch na vedení vysokého napětí, sdělila mluvčí firmy Soňa Holingerová. Firma se podle ní připravuje na další silný vítr, který podle meteorologů zasáhne v odpoledních a večerních hodinách Česko.

12:55
13:11

O situaci v městské části Brno-střed po uvalení vazby na radního Jiřího Švachulu dnes bude jednat hnutí ANO na úrovni města i kraje. V pondělí zasedne rada městské části, v úterý kontrolní výbor a ve středu zastupitelstvo. Vysvětlení budou v pondělí chtít i koaliční partneři ANO, tedy ODS a KDU-ČSL.

13:27
13:40

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) počátkem týdne požádá policejního prezidenta Jana Švejdara o prověření, zda od policie unikly do médií odposlechy v kauze kolem prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a firmy Kapsch, která v Česku provozuje mýtný systém. Do budoucna chce zajistit, aby k podobným únikům nedocházelo, podle něj to komplikuje vyšetřování.

13:53

Členství v NATO chápe ČR jako aktivní závazek spoluodpovědnosti za ostatní země. Aliance by měla být schopna čelit novým výzvám jako je kybernetická bezpečnost či dezinformační kampaně. Prohlásil to dnes ve Varšavě český premiér Andrej Babiš na úvod oslav 20. výročí vstupu Česka, Polska a Maďarska do NATO a 15 let slovenského členství v této alianci. 

14:08

Všichni Severokorejci starší 17 let dnes zamířili k urnám, aby "zvolili" složení budoucího parlamentu. Naposledy tak učinili v roce 2014 při volbách, které měly účast 99,97 procenta. Ti, kteří nevolili, právě pracovali v cizině nebo byli na moři. Vítězem může být z podstaty volebních pravidel jedině Korejská strana práce, která zemi vládne.

14:22
14:38

V Česku hrozí dnes odpoledne a v noci na pondělí velmi silný vítr a na jihu Čech i zvedání hladin řek. Vítr může na horách dosáhnout až síly orkánu. Vyplývá to z výstrahy ČHMÚ. Výstraha před větrem s vysokým stupněm nebezpečí platí pro celou republiku od dnešních 14:00 do pondělních 09:00. Vítr místy dosáhne v nárazech rychlosti až 110 kilometrů za hodinu a na horách i 125 kilometrů za hodinu.

14:52

Sněmovní volby by nyní vyhrálo s velkým náskokem před ostatními stranami hnutí ANO. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar CZ z přelomu února a března, jehož výsledky dnes zveřejnila Česká televize (ČT). ANO by dostalo 31 procent hlasů. Druhé Piráty a třetí ODS by podpořil zhruba o polovinu menší podíl voličů.

 

 

15:05

Premiéři a ministři obrany zemí V4 se ve Varšavě účastní oslav 20. výročí vstupu Česka, Polska a Maďarska do NATO a 15 let slovenského členství v této alianci. Premiéři po ceremonii zavítali mezi příslušníky první varšavské tankové brigády. 

Všichni předsedové vlád V4 se shodli na tom, že význam NATO ani po 20 letech neklesá.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Tábori kis trakta

Příspěvek sdílený Orbán Viktor (@orbanviktor),

15:19

ČSSD chce s hnutím ANO ve vládě jednat o zvýšení daně pro banky na 25 procent z nynějších 19. Je připravena diskutovat i o zavedení digitální daně pro firmy jako Google či Facebook. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Tomáš Petříček. Otázka státních příjmů podle něj je klíčová při debatě o budoucím státním rozpočtu.

15:32
15:45

Nejméně patnáct lidí dnes zadržela ruská policie při pochodu za svobodu internetu v centru hlavního města Moskvy. Shromáždění, svolané se souhlasem moskevské radnice, bylo protestem proti připravovanému zákonu, který umožní blokovat bez soudního rozhodnutí webové stránky s nevhodným obsahem, mimo jiné i s "neuctivou" kritikou státních úřadů.

16:01

V Indii začnou 11. dubna volby do federálního parlamentu. Právo volit bude mít 900 milionů lidí ve čtyřech dubnových a třech květnových termínech. Posledním volebním dnem bude 19. květen. Oznámil to dnes předseda volební komise.

16:13

Biatlonistka Markéta Davidová dojela po šesti trestných kolech ve stíhacím závodu na mistrovství světa ve švédském Östersundu třináctá a oproti sprintu si pohoršila o šest míst. Premiérový titul získala Němka Denise Herrmannová, která startuje na prvním šampionátu.

Denise Herrmannová

16:25

V posledních dvou letech nezměnilo mobilního operátora 83 procent Čechů. K výměně častěji přistupují lidé ve věku do 40 let a také ti, kteří platí za služby více. V posledním roce byla v kontaktu s operátorem polovina lidí. Se stížností nebo reklamací přišlo 17 procent z nich. 

16:40

Muže, který v pátek pozdě večer zranil tři lidi střelbou z brokovnice před restaurací v Praze, obvinila policie z pokusu o těžké ublížení na zdraví. Hrozí mu až deset let vězení. Opilý osmačtyřicetiletý muž začal v noci na sobotu podle mluvčího policie Jana Daňka po předchozí hádce střílet z legálně držené zbraně.

 

16:59

V jemenském přístavu Hudajdá byly dnes obnoveny boje mezi šíitskou opozicí a vládním vojsky. Obě strany dosud zachovávaly příměří dojednané v prosinci na rozhovorech ve Švédsku. Přístav je klíčový pro přepravu humanitární pomoci do Jemenu.

17:17

Derby v 36. kole druhé anglické fotbalové ligy mezi Birminghamem a Aston Villou narušilo v úvodu utkání napadení záložníka hostů Jacka Grealishe domácím fanouškem. Grealish pak ve druhém poločase rozhodl jediným gólem o výhře "Villans" 1:0.

 

17:33

Až deset let vězení hrozí muži za zranění ženy pyrotechnikou při sobotním utkání fotbalové ligy mezi pražskou Spartou a Plzní (4:0). Policie ho obvinila z pokusu o těžké ublížení na zdraví. Policie to dnes oznámila na twitteru.

 

17:46

Při nehodě na silnici mezi Novým a Starým Bydžovem na Královéhradecku zemřela dnes řidička osobního auta. S vozem narazila do mostku, řekla ČTK mluvčí krajské policie Lenka Burýšková. Na místo byli přivoláni i hasiči.

17:59

Vláda asi odmítne osvobození restaurací, kadeřnictví a dalších provozovnen, v nichž zákazníci mohou sledovat rozhlasové nebo televizní vysílání, od autorských poplatků. Osvobození navrhli poslanci ANO a SPD ve dvou samostatných novelách.

18:14

Itálie se chce zapojit do čínské iniciativy takzvané nové Hedvábné stezky, aby podpořila svůj vývoz, ne aby posílila politické vazby s asijským gigantem. Prohlásil to dnes vicepremiér Luigi Di Maio. 

jarvis_5c7818a0498e4c328eecba37.jpeg

18:29

Provoz tramvají linek 6, 11 a 96 mezi zastávkami I. P. Pavlova a Otakarova v Nuslích bude obnoven od pondělního rána. Přerušen byl od pátečního odpoledne kvůli havárii vodovodu. Vyplývá to z informací na webu pražského Dopravního podniku.

18:45

Kirill Serebrennikov zůstává v domácím vězení v Rusku, přes paměťovou kartu ale posílá pokyny, podle nichž bude dnes v Hamburku uvedena opera Nabucco v jeho režii.

18:59

Na několikadenní návštěvu přijela dnes do Prahy česká rodačka, diplomatka a politička Madeleine Albrightová. V příštích dnech bude představovat svou nejnovější knihu s názvem Fašismus: Varování a zúčastní se oslav 20. výročí vstupu Česka do NATO. 

 Madeleine Albrightová

19:13

Na jihu Čech vyhlásila firma E.ON kvůli poruchám na vedení způsobeným silným větrem kalamitní stav. Bez elektřiny je asi 11.500 domácností, nejvíc na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku. ČTK to před 19:00 sdělila mluvčí firmy Martina Slavíková. 

19:29

Nově osazené kameny zmizelých v Polné na Jihlavsku připomínají další čtyři židovské obyvatele zavražděné nacisty. Mosazná destička vložená do chodníku na Sezimově náměstí je věnovaná šestnáctileté Věře Baschové, tři kameny na Karlově náměstí Marii Dürheimové a jejím dcerám Alžbětě a Dagmar.

19:46

Předsedkyně nejsilnější německé strany Křesťanskodemokratické unie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová nesouhlasí s budováním evropského superstátu, naopak vítá snahy reformovat schengenský systém Evropy bez vnitřních hranic či azylovou a imigrační politiku Evropské unie.

jarvis_5c1a48d7498e6a73a345ee6b.jpeg

20:00

Před čínským velvyslanectvím v Praze se dnes sešly zhruba dvě stovky lidí, aby si v rámci akce Hlas pro Tibet připomněli uplynutí 60 let od tibetského povstání proti čínské okupaci. Shromáždění je součástí kampaně Vlajka pro Tibet pořádané Spolkem Lungta, ke které se připojily organizace Amnesty International a Češi Tibet podporují.

20:16

V Karlovarském kraji odpoledne opět zasílil vítr. Na několika místech pokácel na silnice stromy, v Ostrově na Karlovarsku dokonce odnesl část střechy finančního úřadu, řekli dnes ČTK mluvčí hasičů a policie.

20:31

Na základě recenzí serverů Google, Facebook, Foursquare a dalších jsme vybrali tři pražská holičství, která mají nejlepší hodnocení. Podívejte se ve videu, která to jsou.

 

20:46

Hoffenheim porazil v 25. kole německé fotbalové ligy díky dvěma gólům Andreje Kramariče 2:1 Norimberk. Český obránce Hoffenheimu Pavel Kadeřábek odehrál stý zápas v soutěži.

21:00

Koalice Syrské demokratické síly podporovaná Spojenými státy dnes obnovila ofenzivu v Baghúzu ve východní Sýrii, v poslední oblasti ovládané takzvaným Islámským státem. V sobotu, kdy se nebojovalo, odtud odešly tisíce civilistů. O zahájení operací informoval na twitteru mluvčí koalice Mustafa Bálí.

21:13

Soud poslal do vazby muže, který v noci na sobotu ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady postřelil dva pacienty, z toho jednoho smrtelně. Na twitteru to dnes oznámila policie. Útočník byl také pacientem nemocnice a střílel z legálně držené zbraně. Obviněn je z vraždy.

 

21:30

Americký výrobce grafických čipů Nvidia je těsně před uzavřením dohody o převzetí izraelské firmy Mellanox Technologies. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací to uvedla agentura Reuters. Hodnota obchodu má přesáhnout sedm miliard dolarů (téměř 160 miliard Kč).

21:48

Policejním potápěčům se ani dnes nepodařilo najít rybáře, s nímž se v sobotu večer na přehradě Hracholusky převrátila loďka. ČTK to dnes řekla policejní mluvčí Dagmar Brožová. Dvaačtyřicetiletý muž jel zavážet na vodu krmení pro ryby, když se s lodí převrátil a potopil asi 30 metrů od břehu.

21:55

 

22:22

Fotbalisté Slavie vyhráli ve 24. ligovém kole nad Ostravou 4:0 a zvýšili náskok v čele tabulky na šest bodů před druhou Plzní. Slavia tak Baníku vrátila podzimní porážku 1:2. Ostrava utrpěla třetí prohru za sebou a z pátého místa ztrácí dva body na čtvrtý Jablonec.

22:28

Energetická společnost ČEZ vyhlásila kvůli poruchám způsobeným silným větrem kalamitní stav pro Karlovarský a část Plzeňského a Středočeského kraje. Bez proudu je přes 90.000 odběrných míst. ČTK to dnes večer oznámila mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

22:30

Basketbalisté Nymburka zvítězili v dohrávce nadstavbové části nad Pardubicemi 83:77 a protáhli svou ligovou neporazitelnost už na 36 zápasů. Východočeši, kteří jako poslední našli na Nymburk před necelým rokem recept, naopak prohráli potřetí v řadě a v tabulce skupiny A1 jim patří páté místo.

22:39

Energetická firma E.ON vyhlásila v souvislosti se silným větrem kolem 22:00 kalamitní stav i na Vysočině. Bez dodávek elektrického proudu je tam kvůli poruchám asi 15.000 domácností. Nejpostiženější jsou oblasti kolem Velkého Meziříčí a Velké Bíteše.

22:48

Zatímco česká ekonomika roste už šestým rokem za sebou, velká část strojírenství si v posledních letech prošla závažnou krizí. Mnoho firem zkrachovalo a jiné stále bojují s problémy. Výrobci průmyslových převodovek Wikov se nicméně podařilo oklepat z nejhoršího. 

 

22:58

Smyčcový koncert dnes v sále planetária zakončil brněnskou část filmového festivalu Future Gate. Pod umělou oblohou se stylovými projekcemi vystoupili hudebníci z Pražského filmového orchestru. Koncert byl předem vyprodaný, zazněly třeba melodie z filmových cyklů Star Trek a Star Wars.

23:14

Hasiči v Česku dnes mezi 14:00 a 20:00 vyjížděli v souvislosti se silným větrem k 504 událostem. Zasahovali hlavně na západě a jihu Čech, později odpoledne také na Vysočině a v Ústeckém kraji. ČTK to sdělila mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová.

23:30

 

23:45

Daniel Mekbib a Olga Kolářová získali domácí tituly ve squashi. Mekbib ve finále v Praze porazil Jakuba Solnického 3:1 na sety a obhájil loňské premiérové vítězství. Kolářová přehrála Evu Feřtekovou hladce 3:0 a při dvanácté finálové účasti oslavila šestý titul.

23:59

Izrael je vlastí pouze židovských obyvatel. Dnes to na instagramu napsal izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na izraelskou herečku Rotem Selaová, která se zastala izraelských Arabů, kteří v devítimilionové zemi tvoří 20 procent populace.

Spor mezi Polskem a Izraelem vyvolaly komentáře izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o podílu Poláků na vyvražďování Židů za druhé světové války.

06:36

Venezuelská vláda popřela, že by kvůli rozsáhlému výpadku elektřiny v zemi někdo zemřel. Opozice přitom tvrdí, že v různých nemocnicích po celé zemi zemřely přes dvě desítky lidí. Vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó, který se z pozice šéfa parlamentu v lednu prohlásil prozatímním prezidentem, uvedl, že na řešení situace spolupracuje s odborníky ze zahraničí. Zároveň znovu vyzval armádu, aby se přidala na stranu opozice.

06:50
07:06

Energetická společnost ČEZ vyhlásila dnes v noci kvůli poruchám způsobeným větrem kalamitní stav na celém distribučním území. Kolem půlnoci bylo bez proudu přes 320 tisíc odběratelů. Kalamitní stav pro Karlovarský a část Plzeňského a Středočeského kraje vyhlásil ČEZ už v neděli večer. O půlnoci firma vyhlásila kalamitu i v dalších sedmi krajích, kde působí.

07:23

Malajsijská prokuratura dnes stáhla obžalobu z vraždy, kterou podala na Siti Aisyahovou v souvislosti se smrtí bratra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Indonésanka byla následně propuštěna na svobodu, informovala agentura AP. Kim Čong-nam předloni zemřel krátce poté, co mu Aisyahová spolu s Vietnamkou Doan Thi Huong v prostorách letištního terminálu v Kuala Lumpuru vstříkly do obličeje nervový plyn VX.

07:38
07:53

Více než třetina všech zbraní, které byly v posledních pěti letech vyvezeny do zahraničí, se vyrobila ve Spojených státech amerických. Vyplývá to ze zprávy Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI), o které dnes informovala agentura DPA. Více než polovina zbraní vyvezených mezi lety 2014 a 2018 z továren v USA putovala na Blízký východ. Největším dovozcem zbraní se stala v uplynulých letech Saúdská Arábie.

08:04
08:20

V dětském domově vás na reálný život nepřipraví, vytváří tam iluzi, že s nataženou rukou dostanete jídlo, oblečení a přídavky, líčí Radek Laci. Vystudoval vysokou školu a je úspěšný kouč fitness - navzdory tomu, že až do svých 24 let žil v dětském domově a málem skončil ve zvláštní škole.

 

08:32

Kvůli obavám z masivního odchodu policistů ze služebního poměru vláda zřejmě nepodpoří poslaneckou novelu, která by vedla ke snížení výsluh. Svoje stanovisko formuluje kabinet na dnešní schůzi, ministr vnitra Jan Hamáček avizoval, že bude zásadně proti. Skupina poslanců v čele se Zdeňkem Ondráčkem navrhuje, aby se do příjmů příslušníků bezpečnostních sborů, z něhož se výsluhy vypočítávají, nezahrnovaly odměny a příplatek za službu v zahraničí.

08:45
08:56

V účetní závěrce ministerstva zdravotnictví za rok 2017 byly nesprávnosti za 3,2 miliardy korun. Většina údajů v závěrce je ale spolehlivá. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Chyby se týkaly například některých závazků, předfinancování projektů dotovaných EU nebo nastavení výpočtu u některých položek účetnictví. 

09:08
09:18

Americký prezident Donald Trump je připraven k uspořádání třetího summitu se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, vrcholnou schůzku ale nelze očekávat v nejbližší době. V rozhovoru s televizí ABC to v neděli prohlásil bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton. Spojené státy podle Boltona nemají žádné iluze o možnostech a schopnostech KLDR, Trump ale zůstává přesvědčen o svém osobním vztahu s Kimem.

09:27
09:36

Ústavní soud odmítl stížnost tureckého podnikatele Mehmeta Ölmeze, jenž si odpyká 12 let ve vězení za pokus o vraždu v Krnově na Bruntálsku. Nožem napadl egyptského obchodníka. Motivem byla žárlivost. Podle ústavních soudců justice neporušila Ölmezova práva, zjistila ČTK z anonymizovaného usnesení na webu soudu.

09:45
09:53

Na Sněžce dosáhl vítr v noci na dnešek síly orkánu. V nárazech měl i 206,6 kilometru v hodině, na nedaleké hřebenové Luční boudě v nadmořské výšce 1415 metrů přes 110 kilometrů v hodině. ČTK to řekl Martin Stráník z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Hradci Králové. Ráno se kvůli silnému větru nerozjel horní úsek lanovky na Sněžku, přes den by měl vítr slábnout. Hranice orkánu je 117,7 kilometru v hodině.

 

10:05
10:05
10:16

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš očekává, že obviněný radní městské části Brno-střed za ANO Jiří Švachula dnes skončí v dozorčí radě ČD Cargo. V kauze policejního prověřování činnosti Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nepovažuje za vhodné, že první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek suploval roli ministra dopravy Dana Ťoka. Babiš to uvedl v rozhovorech pro dnešní Mladou frontu DNES a Lidové noviny.

10:25

Blížící se brexit, a především jeho "neřízená" podoba nebo situace po konci přechodného období v prosinci 2020 v případě odchodu s dohodou, znepokojuje i Brity žijící ve Francii a Španělsku. Nejvíce se obávají o právo na trvalý pobyt či práci, značná část doufá, že jim Británie nepřestane vyplácet důchody. Ačkoli vlády obou zemí ujišťují o své přinejmenším přechodné vstřícnosti, nevyhnou se Britové značným komplikacím.

10:33

V úterý Velkou Británii čeká klíčové hlasování v parlamentu o brexitové dohodě premiérky Theresy Mayové, jíž dojednávala s Bruselem. Přečtěte si reportáž z Birminghamu, druhého největšího města království, které rozdělilo referendum o vystoupení z Evropské unie. Hlasování z roku 2016 skončilo takřka úplně vyrovnaně.

jarvis_5bb513ab498e7343a3e1c10c.jpeg

10:56

Americký prezident Donald Trump ve svém návrhu rozpočtu na rok 2020 požaduje 8,6 miliardy dolarů (196 miliard korun) na hraniční zeď s Mexikem. Návrh rozpočtu má Bílý dům zaslat Kongresu podle listu The New York Times dnes. Předznamenává to další boj o financování hraniční zdi, kterou Trump slíbil voličům v předvolební kampani a na jejíž financování zatím nezískal podporu Kongresu, napsal The Wall Street Journal.

11:04
11:12

Víc než stovka českých vědců a akademiků podpořila páteční stávku studentů, která má přimět politiky k důslednější ochraně klimatu a snižování emisí. Středoškoláci z několika českých měst se 15. března přidají ke globální akci Friday for future, při níž studenti v řadě zemí od loňského září protestují po vzoru patnáctileté švédské studentky Grety Thunbergové.

jarvis_5c48a144498e10d53016ac53.jpeg

11:20
11:29

Lidé a firmy zatím odevzdali 588.338 daňových přiznání za loňský rok. Z toho fyzické osoby podali 517 280 přiznání a firmy 71 058. V případě fyzických osob jde zhruba o čtvrtinu z celkového očekávaného počtu a u firem zhruba o 16 procent. Přiznání je třeba letos odevzdat do 1. dubna, v případě využití služeb daňového poradce do 1. července.

11:40

Trojnásobná mistryně světa v dráhové cyklistice Kelly Catlinová spáchala v 23 letech sebevraždu. O úmrtí mladé talentované závodnice, která sbírala tituly s americkými kolegyněmi ve stíhacím závodu družstev, informoval svaz USA. Rodačka z Minnesoty vyhrála s Američankami týmovou stíhačku na MS v letech 2016 až 2018 a získala také stříbrnou medaili na olympijských hrách v Riu de Janeiro před třemi lety.

11:49

Investiční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka může koupit majoritní podíl ve společnostech Cleverlance Enterprise Solutions a AEC ze skupiny Cleverlance. Transakci, kterou vznikne dodavatel ICT služeb s konsolidovaným obratem přesahujícím pět miliard korun, povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Uvedl to v tiskové zprávě.

11:53

Zákon o chemickým látkách, z nichž by se daly podomácku vyrobit výbušniny, v loňském roce porušilo 42 z 256 obchodníků, které kontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI). Celkově zjistili inspektoři pochybení u 30 procent kontrol, vedle porušení zákona o prekurzorech výbušnin to byly nedostatky týkající se zákona o ochraně spotřebitele a dalších právních předpisů, sdělil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

12:00
12:09

Devíti obviněným v korupční kauze v Brně-středu hrozí 10,5 roku až 16 let vězení. Přitěžuje jim účast v organizované zločinecké skupině, která sazbu zvedá, informoval dozorující státní zástupce Radek Mezlík. Policie viní devět lidí ze zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů, pět z nich skončilo ve vazbě. 

12:20
12:29

Sex je mezi vozíčkáři stále ještě tabu, je nesmírně potřeba, aby se téhle problematice věnovali co nejdříve a poznávali své tělo, ideálně už na spinální jednotce, vysvětluje spinální specialistka a fyzioterapeutka Zdeňka Faltýnková. Napsala scénář k filmu, který lidem s poraněním míchy radí s intimním životem. Sexuální život vozíčkářů je jiný, ale může být možná kvalitnější než pro zdravý pár, upozorňuje.

 

12:38

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil městu Varnsdorf pokutu 327 tisíc korun za protiloterijní vyhlášku. Rozhodnutí už potvrdil i předseda úřadu Petr Rafaj, který se případem zabýval poté, co město podalo proti rozhodnutí úřadu rozklad. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

12:47
12:58

Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 90 tisíc korun, kterou ministerstvu zemědělství vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v roce 2017. Úřad ministerstvo pokutoval za chyby při hledání firmy, která měla v roce 2017 zajišťovat prezentaci resortu na veletrzích a výstavách v zahraničí. Hodnota zakázky byla 20 milionů korun. 

13:10

Vichřice Eberhard poničila z neděle na dnešek v lesích státního podniku Lesy České republiky podle prvních předběžných odhadů asi milion metrů krychlových dřeva. Finančně podnik škody zatím nevyčíslil. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

13:17
13:23

Únorová meziroční inflace byla o 0,3 procentního bodu vyšší, než odhadovala v aktuální prognóze Česká národní banka. Důvodem byl podle něj vývoj jádrové inflace a výraznější meziroční růst cen potravin a regulovaných cen, než předpovídala ČNB. Meziroční růst spotřebitelských cen v únoru zrychlil na 2,7 procenta.

13:30

Brněnský politik a syn místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka Jiří získal podle serveru iDNES.cz levně dům od podnikatele Ivana Trunečky, kterého zadržela minulý týden policie v souvislosti s razií na radnici městské části Brno-střed. Firmy podnikatele pak podle serveru dostaly stamilionové zakázky od tepláren, kde Jiří Faltýnek působil nejprve v představenstvu a poté v dozorčí radě. Faltýnek mladší odmítá, že by ovlivňoval jakoukoli zakázku.

13:38
13:46

Představenstvo Českých drah dnes odvolalo radního městské části Brno-střed za ANO Jiřího Švachulu z dozorčí rady ČD Cargo. Švachula je ve vazbě kvůli podezření z ovlivňování veřejných zakázek. Švachula byl dosud řadovým členem dozorčí rady nákladního dopravce, k jeho odvolání vyzval premiér Andrej Babiš.

13:54

Pražské radnice dostanou od magistrátu na 81,3 milionu korun, které metropole vybrala v loňském druhém pololetí jako odvod z loterií a her. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní. Celkem získala Praha za zmíněné období asi 162 milionů. V Praze platí od 1. ledna 2016 vyhláška zakazující provoz heren, které ministerstvo financí ve správním řízení postupně ruší.

14:02
14:11
14:20

Spojené státy se díky masivnímu rozvoji těžby ropy z břidličných formací stanou v příštích pěti letech motorem růstu nabídky ropy na světovém trhu. Do roku 2024 předstihnou Rusko a ohrozí pozici Saúdské Arábie jako největšího světového vývozce ropy. Uvedla to dnes Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve zprávě, která analyzuje trh s ropou a výhled na příštích pět let.

14:29
14:38

Soud v Tokiu dnes zamítl žádost Carlose Ghosna zúčastnit se úterního zasedání správní rady japonské automobilky Nissan Motor. Informují o tom zahraniční média. Ghosn byl vloni v listopadu zadržen kvůli obviněním z finančních deliktů. Krátce poté byl odvolán z čela správní rady Nissanu, zůstal však jejím řadovým členem.

Někdejší předseda správní rady automobilky Nissan Carlos Ghosn.

14:49

Společnost ČD-Telematika vybaví 78 lokomotiv nákladního dopravce ČD Cargo vlakovým zabezpečovacím zařízením ETCS od firmy Alstom. Zakázka za desítky milionů eur by měla být dokončena do roku 2022. Dnes o tom informovala ČD-Telematika. ETCS je zabezpečovací systém, který umožňuje například převzít kontrolu nad vlakem výpravčím. Jeho zavádění na české železnici má zpoždění, dosud není nikde v provozu.

14:57

Široce medializovaná zpráva, že vláda venezuelského autoritářského prezidenta Nicoláse Madura nechala zapálit koncem února kamion s humanitární pomocí ze zahraničí, se podle nedělní zprávy listu The New York Times zřejmě nezakládá na pravdě. Požár pravděpodobně omylem způsobil jeden z protirežimních demonstrantů, uvedl americký deník.

15:06
15:15

Izrael je zemí, kde pro všechny občany platí stejná práva. Řekl to dnes izraelský prezident Reuven Rivlin v rámci debaty o izraelských Arabech v Izraeli. Premiér Benjamin Netanajhu v neděli na instagramu napsal, že Izrael je zemí pouze Židů. Loni byl v Izraeli přijat zákon, který Izrael charakterizuje jako stát židovského národa. Rivlin tehdy před přijetím zákona varoval.

15:24
15:33

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nevidí důvod k tomu, aby se podezřeními kolem místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka souvisejícími s výběrem mýtného na dálnicích zabývala sněmovna. Takovou iniciativu ohlásila o víkendu opoziční ODS, v úterý chce na program schůze navrhnout mimořádný bod.

15:42

Nejvyšší kontrolní úřad prověří, jak ministerstva zemědělství a životního prostředí rozdělovala peníze na protipovodňová opatření. Zkontroluje také peníze vynakládané na členství ČR v mezinárodních organizacích. Obě kontroly začnou v březnu. První akce má skončit v prosinci, druhá v lednu příštího roku

15:51

Americký výrobce džínového oblečení Levi Strauss & Co. se po více než 30 letech vrací na akciovou burzu. V primární veřejné nabídce firma hodlá získat zhruba 587 milionů dolarů (13,4 miliardy Kč), informovala dnes agentura Reuters.

16:00
16:08

Změny ve výsluhách policistů podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) nehrozí. Vláda dnes zaujala odmítavé stanovisko k novele o služebním poměru, kterou připravil poslanec KSČM Zdeněk Ondráček, napsal Hamáček na twitteru. Kritici návrhu tvrdí, že snížení výsluh by vedlo k masivnímu odchodu příslušníků bezpečnostních sborů ze služebního poměru.

16:17

Ukrajinské ministerstvo kultury zařadilo italského zpěváka Albana Carrisiho, který se proslavil mimo jiné písní Felicità, na seznam osob, jež považuje za ohrožení národní bezpečnosti. Umělec vystupující pod jménem Al Bano se nikdy neskrýval svým obdivem k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

16:26

Spalničkami se za prvních 69 dní letošního roku nakazilo v Česku víc lidí než za celý loňský rok. Lékaři evidovali k 10. březnu 231 případů, loni za celý rok 203. Vyplývá to z informací Státního zdravotního ústavu. Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění, které může mít závažné komplikace. Odborníci spojují nárůst počtu případů s odmítáním očkování.

16:35
16:43

Prezident Miloš Zeman by podpořil posílení mise Severoatlantické aliance v Afghánistánu. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK u příležitosti 20. výročí vstupu Česka do NATO. Kritizoval také mírové rozhovory s afghánským hnutím Tálibán.

16:52

Údajné ovlivňování mýtného tendru navrhne první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek sám jako mimořádný bod jednání sněmovny. Chce vysvětlit svoji roli v kauze, uvedla dnes Česká televize (ČT). Počítá s tím, že vystoupí a bude připraven odpovědět na dotazy poslanců a vysvětlit svoji roli v případu.