On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
07:57

Společný podnik ČD, Penty a Sudopu počítá se zastřešením kolejí mezi ulicemi Španělská, Legerova a Vinohradská u jižního konce nádraží. Na této ploše by poté vyrostly několikapatrové domy.

08:05

Prvním novinářským dnem začíná v úterý v Paříži mezinárodní autosalon. Nejvýznamnější automobilová přehlídka druhé části roku ukáže pět desítek novinek, mezi kterými nechybí koncept Škoda Vision RS nebo nová generace řady 3 od BMW.

08:12

Populárního brazilského spisovatele Paula Coelha zklamaly sociální sítě. V rozhovoru s německým nedělníkem Welt am Sonntag je označil za "ďábelského démona". Přesto literát nemá odvahu zrušit svůj facebookový účet, který sleduje 29 milionů lidí.

Spisovatel Paulo Coelho při návštěvě Prahy.

08:20
08:28

Bývalý britský ministr zahraničí Boris Johnson řekl podle bulvárního listu The Sun svým stranickým kolegům, že by odsunul brexit nejméně o půl roku, pokud by místo Theresy Mayové usedl do premiérského křesla. Johnson bude dnes hovořit na stranické konferenci v Birminghamu.

FOTOGALERIE: BORIS JOHNSON

08:36
08:41

Také třetí pokus o prodej kladenské hutě Poldi zkrachoval. Vydražitel ve stanoveném termínu nezaplatil, srpnová dražba firem Poldi a Poldi Trade je tudíž zmařena. Vítězem poslední dražby, která se konala na konci srpna, byla společnost Elaria Group. Neznámá firma byla založena letos v dubnu. Sídlo má v administrativní budově v Praze 4. Jde však jen o virtuální kancelář.

08:52
09:00

Nová Maria Šarapovová, Victoria Azarenková nebo snad Serena Williamsová? Taková přirovnání jsou Aryně Sabalenkové vyloženě proti srsti. Nechce se s nikým porovnávat, nechce plnit očekávání spojená se jmény velkých tenisových legend. Přesto je hráčkou, která může převrátit ženský tenis naruby.

09:08

Turečtí prokurátoři nařídili zadržení 417 podezřelých v rámci vyšetřování praní špinavých peněz. Finanční policie zkoumá převody na zahraniční účty v celkové výši kolem 2,5 miliardy lir (přes devět miliard korun).

09:16

Bilance pátečního zemětřesení a tsunami na indonéském ostrově Sulawesi vzrostla z 844 na 1234 mrtvých. Do řady míst postižených otřesy půdy se záchranáři stále ještě nedostali, takže existují obavy, že počet obětí dále poroste.

Zemětřesení, tsunami, Indonésie

09:24

Česká ekonomika zpomalila ve 2. čtvrtletí meziroční růst na 2,4 procenta z 4,1 procenta v 1. čtvrtletí. Zpřesněný odhad v úterý zveřejnil Český statistický úřad. Tempo růstu HDP zůstalo v případě druhého čtvrtletí stejné jako v odhadu z konce srpna.

09:32
09:40

Funkce politického tajemníka na ministerstvu zahraničí, kterou zastává europoslanec Miroslav Poche (ČSSD), po jmenování řádného ministra zanikne. Novinářům to dnes po schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) řekl náměstek ministra Tomáš Petříček (ČSSD), kterého sociální demokracie na ministra nominovala.

09:48

Americká automobilka Ford Motor hodlá v květnu 2019 ukončit montáž osobních vozů Focus v Argentině. Snaží se tak zabránit ztrátám z provozu v Jižní Americe. V Argentině bude nadále montovat pickup Ranger. Focus tak bude vyrábět už jen v Číně a v Evropě.

09:56
10:04

Česká republika poskytne Indonésii, kterou zasáhlo zemětřesení a vlna tsunami, humanitární pomoc ve výši zhruba deseti milionů korun. Novinářům to po schůzce s Babišem řekl náměstek minstra zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Babiš podle něj s uvolněním částky souhlasil. Do budoucna se bude chtít Česko zapojit i do rekonstrukce postižených oblastí.

10:12
10:20

Veřejnost se v těchto dnech začíná dozvídat, kolik platí státem zřizované nemocnice za některé léky. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch jim začátkem září nařídil zveřejňovat v registru smluv dosud tajné informace. Kdokoliv tak může vůbec poprvé porovnat, zda nemocnice nekupují nákladné léky přes prostředníky dráž, než když je nakoupí přímo od výrobce.

10:28

Společnosti Remiva z Chropyně na Kroměřížsku, která se zabývá především recyklací plastů a plastových materiálů, vzrostly loni tržby za prodej výrobků, služeb a zboží na 171,5 milionu korun. Meziročně je to o téměř 42,6 milionu korun více. Zisk firmy přesáhl 1,5 milionu korun, v roce 2016 činil téměř 4,4 milionu korun.

10:36
10:44

Škoda Kodiaq RS bude nejdražším vozem mladoboleslavské automobilky. Jeho cena bude začínat na 1,189 900 korunách. Dosud nejdražší Škoda Superb Sportline 4x4 ve vrcholné motorizaci 2.0 TDI stojí o 84 tisíc korun méně. Vyplývá to z informací automobilky na autosalonu v Paříži. Škoda v úterý zahájila předprodej vozu.

Škoda Kodiaq RS

10:52

Členem nejvyššího orgánu ČNB, bankovní rady, se údajně stane poradce premiéra Babiše Aleš Michl. Na základě informací z anonymních zdrojů to v úterý uvedl deník Lidové noviny. Michl podle deníku asi nahradí viceguvernéra ČNB Mojmíra Hampla, který spolu s viceguvernérem Vladimírem Tomšíkem z funkce odejde koncem listopadu.

11:00
11:08

Ministři financí zemí EU se dnes shodli na pravidlech, která státům EU umožní při boji s daňovými úniky používat obecný systém přenesené daňové povinnosti známý jako reverse charge. Základem mechanismu reverse charge je přesun platby DPH z dodavatele na odběratele, což má bránit takzvaným karuselovým podvodům.

11:16

Se zpožděnými platbami se setkalo 90 procent tuzemských firem, průměr v regionu střední a východní Evropy je 81 procent. Splatnost faktur ale české podniky nastavují na 44 dní, což je po Slovensku nejkratší doba v regionu. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Atradius, která se zaměřuje na pojištění pohledávek.

11:24
11:32

Mrtvých po nehodách na železnici za tři čtvrtletí letošního roku ubylo meziročně zhruba 15 procent na 150. Loni bylo úmrtí za stejné období 178. Naprostou většinu úmrtí na železnici tvoří chodci, kteří zahynuli po střetu s vlakem na trati. Od ledna do konce září jich letos bylo 125. Druhou velkou skupinou jsou oběti srážek na přejezdech, při nichž letos zemřelo 23 lidí.

11:32

Těžba ropy v Rusku v září stoupla na 11,36 milionu barelů denně z 11,21 milionu v srpnu a dosáhla tak nejvyšší úrovně v postsovětské éře. Vyplývá to z údajů ministerstva energetiky, z nichž čerpala agentura Reuters. K tomuto růstu přispěla zejména vyšší produkce společnosti Rosněfť a projekty se zahraniční účastí.

11:40

Společnost Driveto.cz nabídne operativní leasing aut bez stanovení konkrétní doby splácení. Zákazník tak bude moci auto kdykoliv vrátit nebo si jej naopak ponechat libovolně dlouho, aniž by to dopředu oznámil. Firma to uvedla v tiskové zprávě. Podobnou službu v tuzemsku podle dostupných informací nikdo další nenabízí.

11:48

Přes dvacet let rozprodával pražský magistrát a jednotlivé radnice tisíce svých obecních bytů. Nyní se je snaží za vyšších nákladů znovu stavět. Z ekonomického pohledu to nedává smysl, hlavní město se ale v posledních letech dostalo do bytové krize a obnova fondu městem vlastněných bytů se zdá jako jedno z řešení. Navrhuje ho hned několik lídrů pro komunální volby

11:56
12:04

Největší tuzemský distributor tisku První novinová společnost dnes podepsal smlouvy o koupi alternativního poštovního operátora Mediaservis. Byl tak ukončen několik měsíců trvající akviziční proces. Jednatelem společnosti Mediaservis byl jmenován předseda představenstva PNS Petr Novák. PNS to uvedla v tiskové zprávě. 

12:12
12:20

Společnost S&T CZ koupila dodavatele systémů pro státní správu, samosprávu a soukromý sektor PilsCom. Firma je například výrobcem a poskytovatelem systémů elektronické spisové služby AthenA a GalateA. Dále bude fungovat pod názvem S&T PilsCom. Cenu transakce společnosti neuvedly.

12:28

Vedení hlavního města vybralo vítěze architektonické soutěže na nový most přes Vltavu, který má v budoucnu propojit Prahu 5 a Prahu 4. Stal se jím návrh vypracovaný ateliéry Tubes a Atelier 6. Stavba by podle odhadů měla vyjít zhruba na miliardu korun. Zatím není jasné, kdy by se s ní mohlo začít.

12:36
12:44

Kandidaturu Petra Štěpánka do takzvané velké vysílací rady na jednání poslaneckého klubu vládního hnutí ANO odmítla podpořit velká část poslanců, proti se postavil i Babiš. Ke stažení kontroverzní nominace vyzvali hnutí ANO lidovci, s nominací nesouhlasí ani další opoziční strany, proti se vyslovili také zástupci vládní ČSSD.

12:52

Nobelovu cenu za fyziku získali za průlomové objevy v laserové fyzice Arthur Ashkin, Gérard Mourou a Donna Stricklandová. Oznámila to v úterý Královská švédská akademie věd

13:00

Ministři financí zemí EU dnes otevřeli cestu k tomu, aby státy unie mohly přeřadit elektronické publikace do snížené, supersnížené či nulové sazby daně z přidané hodnoty. Rakouský ministr financí Hartwig Löger připomněl, že rozhodnutí je součástí širší unijní snahy modernizovat systém unijní DPH pro digitální hospodářství.

13:08

Automobilka Kia Motors, která vyrábí část vozů v Žilině na Slovensku, chce do roku 2025 uvést 16 modelů na elektrický pohon. V roce 2020 se pak chystá představit elektromobil na palivové články. Na tiskové konferenci na pařížském autosalonu to uvedl nový ředitel značky v Evropě Emilio Herrera.

13:16

Jihokorejské úřady propustily ruské plavidlo, které od soboty zadržovaly v jihokorejském přístavu Busan. Informovala o tom dnes ruská agentura TASS s odvoláním na ruské velvyslanectví v Soulu. Korea loď zadržela podle ruských agentur v souvislosti s americkými sankcemi uvalenými na některé ruské společnosti a lodě.

13:24
13:32

V tunelu metra na lince C mezi I. P. Pavlova a Muzeem ode dneška funguje mobilní signál. Do konce října až poloviny listopadu by měl být zaveden od Muzea až po Roztyly. Projekt financují mobilní operátoři. Celou síť metra by měli signálem pokrýt nejpozději do roku 2022 a náklady budou zhruba půl miliardy korun.

13:42

Audiovizuální internetové platformy jako YouTube, Facebook či Netflix budou muset mít ve své nabídce nejméně 30 procent evropské tvorby. Novelu směrnice dnes na plenárním zasedání ve Štrasburku schválili poslanci Evropského parlamentu. Provozovatelé serverů pro sdílení videí rovněž budou muset od roku 2020 povinně odstraňovat obsah, který podněcuje k násilí a nenávisti.

13:50

Libye dnes opět otevřela jediné fungující mezinárodní letiště v zemi, které se nachází v Tripolisu. S odkazem na místní úřady o tom informovala agentura Reuters. Znovuotevřené letiště bylo dříve již poněkolikáté uzavřeno v důsledku raketové palby.

13:58

U marockých břehů se utopilo 34 běženců, včetně dvou dětí, kteří se plavili spolu s dalšími migranty na lodi směřující do Španělska. Přeživší byli zachráněni v pondělí odpoledne marockým námořnictvem a někteří z nich jsou nyní v nemocnici v Maroku.

14:06
14:14

Unikátní letiště s dráhou na písčité pláži se nachází na ostrově Barra, který je součástí souostroví Vnějších Hebrid ve Skotsku. Piloti ho mohou používat pouze při odlivu nebo při nízkém přílivu. Funguje již 82 let a létá tam pravidelná linka z Glasgow nebo z ostrova Benbecula.

 

14:22

Evropský parlament dnes odmítl odblokovat 70 milionů eur z unijních fondů, které jsou určeny Ankaře; peníze budou uvolněny až v případě zlepšení dodržování principů právního státu a demokracie v Turecku, dosáhne-li země dostatečného pokroku v oblasti právního státu, demokracie, lidských práv a svobody tisku.

14:30
14:38

Na Univerzitě Karlově se hlásí čím dál víc uchazečů do cizojazyčných programů. Ačkoli počet přijatých ke studiu v cizím jazyce se zásadně nemění, zájem o tyto programy vzrostl za posledních pět let víc než dvojnásobně. Mezi posluchači, kteří úspěšně složí přijímací zkoušky a mohou začít studovat, se zvýšil zejména počet Němců, Britů či Norů.

14:46

V roce 1938 během září a října došlo k masivnímu vyhnání Čechů z pohraničí, Slovenska či Podkarpatské Rusi. Historici se shodují na tom, že by si i po osmdesáti letech tuto historickou událost měla připomínat celá Evropa. Na rok 1938 ve videu vzpomíná Karel Hošek, pamětník podstoupení Sudet hitlerovskému Německu.

 

14:54
15:02

Počet případů podezření na nákazu cholerou se v jemenské provincii Hudajdá téměř ztrojnásobil, a to od června, kdy zde zahájila ofenzivu provládní koalice v čele se Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty. Nejvíce ohroženou skupinou jsou přitom i nadále děti.

15:10

Imigrace je dnes jedním z hlavních témat na výroční konferenci britské Konzervativní strany poté, co vláda představila několik svých záměrů. Podle premiérky Mayové skončí odchodem Británie z EU upřednostňování přistěhovalců z členských zemí bloku. Vláda chce radikálně snížit roční přírůstek imigrantů omezením přijímání méně kvalifikovaných osob.

15:15

V Baltském moři dnes vypukl požár ve strojovně trajektu, na jehož palubě bylo 335 lidí a který směřoval z Německa do Litvy. Dánská společnost, která plavidlo provozuje, později uvedla, že trajekt má technické problémy, ale nehoří. Dodala, že bude odtažen do litevského přístavu Klajpeda. Neuvedla, že by byl někdo zraněn.

15:26

Skupina SynBiol, která mimo jiné vlastní společnost Imoba, majitele Farmy Čapí hnízdo, se loni dostala z předloňské ztráty 181,7 milionu korun do čistého zisku 40,4 milionu korun. Konsolidované tržby meziročně stouply o 15,1 procenta na 3,9 miliardy korun.

15:33
15:42

Snaha přejít na elektromobily ohrožuje automobilky a pracovní místa. Vozy nejdou na odbyt a přináší ztráty.

15:51

Hokejový útočník Jaromír Jágr už další mety v historických statistikách NHL v nadcházející sezoně nepřekoná. Po sedmi letech od návratu do nejlepší ligy světa po tříletém působení v ruském Omsku se bude hrát v zámoří bez českého fenoména. Šestačtyřicetiletý Jágr se už na konci ledna přesunul při problémech se zraněným kolenem z Calgary do prvoligového Kladna.

16:00

Policista zasáhl proti komunistovi s praporem Che Guevary. Věc šetří vnitřní kontrola. Komunistický svaz mládeže označuje počínání policisty za "antikomunistickou provokaci". Odborník na extremismus Miroslav Mareš se domnívá, že soudy by prapor s Che Guevarou za trestný čin pravděpodobně nepovažovaly.

16:09
16:18

Bývalý slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák opět odmítl, že by se on osobně nebo slovenské státní orgány loni vědomě podíleli na možném únosu vietnamského podnikatele z Německa přes Slovensko do vlasti. Kaliňák to napsal na sociální síti v reakci na informace, že slovenský prokurátor dal v případu pokyn k zahájení trestního stíhání.

16:27

Placený obsah vydavatelství Economia na internetu HN+ má předplaceno přes 6000 uživatelů, dalších 12 tisíc článků si čtenáři koupili jednorázově. Economia chce do čtyř let navýšit tržby z elektronického předplatného na zhruba 40 milionů korun.

16:36

Francouzská vláda obvinila Írán, že připravoval letos v červnu v Paříži pumový útok na shromáždění íránské opoziční exilové organizace Lidoví modžáhedové. Podle agentury Reuters dospělo k tomuto závěru pátrání francouzské kontrarozvědky. Útok však odvrátila francouzská policie. Údajně byl do něj zapleten íránský diplomat a dva občané Belgie.

16:45
16:54

Dozorčí rada Volkswagenu konečně kousla do kyselého jablka. Na svém mimořádném úterním zasedání odvolala předsedu představenstva dceřiné firmy Audi a člena koncernového představenstva Ruperta Stadlera. Ten stál v čele ingolstadtské automobilky od ledna 2007.

17:03

Americká společnost Tesla ve třetím čtvrtletí vyrobila rekordních 80 142 elektromobilů, proti druhému kvartálu se tak její produkce zvýšila o 50 procent. Výroba nového elektromobilu Model 3 pak dosáhla 53 239 vozů. Tesla tak splnila svůj srpnový slib, že ve třetím čtvrtletí vyrobí 50 tisíc až 55 tisíc vozů Model 3.

17:12

Potravinářské společnosti Hamé a Vitana, které vlastní norská společnost Orkla, se spojí do firmy Orkla Foods Česko a Slovensko. Ředitelem se stane šéf Vitany Pawel Szczesniak.

17:15

Sledujte přímý přenos debaty kandidátů na primátora Prahy z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

 

17:24

Vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky podle bývalého slovenského premiéra Roberta Fica vyloučilo verzi, že za činem stála italská mafie s propojením na úřad slovenské vlády, o kterém Kuciak psal. Toto vymyšlené falešné obvinění bylo úmyslně zneužito ve snaze změnit mocenské poměry na Slovensku a sesadit vládu mimo standardní demokratická pravidla, řekl dnes Fico novinářům.

17:33

Fotbalisté Plzně do 19 let zvítězili v Youth League na hřišti AS Řím 4:3 gólem Tomáše Kepla v poslední minutě. Viktoria v tu dobu hrála v deseti bez vyloučeného Václava Svobody. Západočeši navázali na úvodní remízu 1:1 s CSKA Moskva a po dvou kolech jsou ve skupině G na druhém místem za Realem Madrid.

17:42

Bývalý britský konzervativní ministr zahraničí Boris Johnson dnes vyzval své spolustraníky, aby odmítli brexitový plán premiérky Theresy Mayové. Takzvané návrhy z Chequers, které mimo jiné předpokládají volný obchod s EU pro průmyslové zboží a zemědělské produkty, ale nikoli služby, by byly podle Johnsona zradou voličů. To by mohlo vést k posílení krajní levice i krajní pravice v britské politice, prohlásil Johnson na stranickém sjezdu v Birminghamu.

17:56

Nízkonákladové aerolinky Ryanair pracují na tom, aby se jim podařilo uzavřít smlouvy s evropskými odborovými svazy do Vánoc a aby vstoupily v platnost příští rok. Na dnešní tiskové konferenci to řekl marketingový ředitel Kenny Jacobs.

18:06

 

18:16

Klokánky a další podobné domovy pro děti v tísni by mohly ještě letos dostat dodatečné dotace na provoz. Zařízení pro okamžitou pomoc (ZDVOP) si dlouhodobě stěžují na nedostatek peněz kvůli nynějšímu způsobu financování. Model úhrady péče by se mohl podle plánu změnit od roku 2020. ČTK to dnes po jednání zástupců ZDVOP a ministerstva práce řekl šéf Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk.

18:26

 

18:36

Fotbalisté Sparty ve třetím kole domácího poháru MOL Cupu porazili 4:1 Polnou a postoupili do osmifinále. Za favorizované hosty se prosadili Matěj Pulkrab, Uroš Radakovič, Josef Šural a teprve šestnáctiletý Adam Hložek. O jedinou branku třetího týmu divize D se postaral David Čížek.

18:46

V Íránu popravili čtyřiadvacetiletou Kurdku, která byla odsouzena za vraždu manžela v době, kdy jí bylo 17 let. Kurdské organizaci na ochranu lidských práv to dnes potvrdil bratr popravené Zajnab Sekánvandové. Sdělil, že rozsudek byl vykonán a tělo bylo předáno rodině. Zajnab zasnoubili, když jí bylo 15 let. Za manželovu smrt je podle její výpovědi odpovědný manželův bratr.

18:56

Sněmovna odmítá zavádění nových zdrojů financování dlouhodobého rozpočtu EU na roky 2021 až 2027. Současně s tím doporučuje, aby se dodatečné možnosti financování unijního rozpočtu hledaly prostřednictvím úspor v provozu a optimalizaci rozpočtů institucí EU.

19:06

FC Barcelona jako první sportovní klub na světě překročil v ročních příjmech hranici miliardy dolarů. V sezoně 2017/18 činily jeho zisky 914 milionů eur, tedy v přepočtu 1,05 miliardy dolarů (23,6 miliardy korun).

19:16

Trajekt s více než 300 lidmi na palubě, jehož postihla havárie v Baltském moři, je schopen pokračovat v plavbě. Oznámilo to dnes litevské ministerstvo obrany. Rusko odvolalo záchrannou operaci, podle agentury TASS je loď schopna dopravit se samostatně do litevské Klajpedy.

19:26

Veterináři během dneška zkontrolovali 94 zásilek vepřového masa na africký mor prasat, výsledky by měli mít do jednoho dne. Jedno vyšetření stojí 1100 korun, kontroly tak vyšly stát na zhruba 100 000 korun. Plošné odběry byly zahájeny dnes. Původně ministerstvo zemědělství plánovalo, že kontroly budou provádět příjemci dovozového masa, nakonec ale kvůli tlaku Evropské komise přešlo na kontroly státu.

19:50

Kvůli výměně eskalátorů a dalším opravám bude od úterý 9. října uzavřený vstup do metra z oblasti Karlova náměstí v centru Prahy. Cestující budou muset pro vstup i výstup do a ze stejnojmenné stanice používat vestibul z Palackého náměstí. Opravy budou trvat přibližně do srpna příštího roku, uvedl dnes pražský dopravní podnik na svém webu.

 

20:02

 

20:17

První dáma Spojených států Melania Trumpová v úterý v Ghaně zahájila pětidenní cestu po Africe. Jde o první velkou zahraniční cestu, kterou Trumpová absolvuje bez doprovodu manžela, a podle agentury AP také o její vůbec první návštěvu Afriky. Kromě Ghany Trumpová navštíví také Malawi, Keňu a Egypt. Zaměřit se chce na téma dětí, zdraví a vzdělání.

20:29

Irská komise pro ochranu dat zvažuje, zda zahájí oficiální vyšetřování americké společnosti Facebook kvůli bezpečnostní chybě, která umožnila hackerům přístup ke zhruba 50 milionům účtů na její stejnojmenné sociální síti. Pokud by se ukázalo, že firma porušila nová pravidla Evropské unie pro ochranu soukromí, mohla by dostat pokutu až 1,63 miliardy dolarů (zhruba 36 miliard korun).

20:40

Odvolací soud v polské Poznani dnes potvrdil rozsudek, jímž soud první instance nařídil řádu Společnost Krista zaplatit odškodné milion zlotých (šest milionů Kč) a měsíčně vyplácet doživotní důchod 800 zlotých oběti, kterou jako třináctiletou dívku unesl a znásilňoval duchovní tohoto řádu katolické církve.

20:52

Česká firma PBS představila nový motor pro bezpilotní letouny, který je vhodný pro bezpilotní prostředky řady světových výrobců. Motor může sloužit i v obranném průmyslu.

21:05

Novým iráckým prezidentem bude kurdský politik Barham Sálih. Ve dvoukolovém hlasování o tom rozhodl irácký parlament. Hlasování poznamenaly spory mezi dvěma hlavními kurdskými stranami Demokratickou stranou Kurdistánu (KDP) a Vlasteneckým svazem Kurdistánu (PUK). Podle zvyklostí má funkci iráckého prezidenta zastávat Kurd, vládu vede šíitský politik a parlamentu předsedá sunnita.

21:20

Hokejisté Pardubic zdolali v předehrávce 15. kola Tipsport extraligy Liberec 4:1 a ukončili jeho čtyřzápasovou vítěznou sérii. Sami vyhráli potřetí za sebou. Bílé Tygry tak na třetím místě tabulky předstihly Vítkovice, které v dohrávce 6. kola také uspěly doma a vyhrály nad Zlínem 3:0.

21:40

Obrazy starého mistra Pietera Bruegela jsou tak staré a křehké, že cestují zřídka. Ve Vídni dnes za účasti belgického krále a rakouského prezidenta začala výstava, kde se jich sešlo nejvíc v moderních dějinách.

Pieter Bruegel starší: Babylonská věž, 1563

22:00

Fotbalisté Juventusu bez potrestaného Cristiana Ronalda porazili 3:0 Young Boys Bern a vyhráli i druhý zápas ve skupině Ligy mistrů. Hattrickem se na vítězství podílel argentinský útočník Paulo Dybala, který navíc ještě trefil tyč.

22:20

Turecký tribunál dnes odsoudil k doživotnímu trestu vězení bez možnosti odvolání prominentního novináře Ahmeta Altana a jeho pět kolegů, informovala turecká státní agentura Anadolu. Soud potvrdil rozsudek soudu nižší instance z února. Odsouzení podle soudu pomáhali strůjcům nezdařeného vojenského puče v červenci 2016.

22:37

Donald Trump se v 90. letech minulého století dostal k realitnímu dědictví po svém otci z velké části daňovým úskokem. Napsal to dnes na základě vlastního obsáhlého vyšetřování list The New York Times. Právníci prezidenta obvinění popřeli jako stoprocentně smyšlené.

22:40

Prezident Miloš Zeman přijme ve čtvrtek odpoledne na Pražském hradě kandidáta sociální demokracie na ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Na twitteru to uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Předpokládá se, že prezident Petříčka jmenuje ministrem koncem příštího týdne, řekl novinářům po dnešním večerním jednání s hlavou státu v Lánech premiér Andrej Babiš.

23:00

Rusko už realizovalo dodávku protivzdušných raket S-300 do Sýrie, kde mají zvýšit bezpečnost ruských vojáků. Na schůzi ruské bezpečnostní rady to podle agentury TASS oznámil ministr obrany Sergej Šojgu. Moskva odeslala na syrské bojiště moderní protirakety v reakci na nedávné sestřelení ruského letadla Il-20 nad Středozemním mořem.

23:20

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v sobotu odcestuje do Pchjongjangu k jednání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Podle dnešního oznámení ministerstva zahraničí do pondělí navštíví ještě Japonsko, Jižní Koreu a Čínu.

23:40

Vrak patrně nejslavnější potopené lodi světa Titanic na mořském dně rychle chátrá. Podíl na tom mají především hlubokomořské bakterie, které z trosek lodi doslova požírají železo. Podle expertů bude trvat jen něco přes dvacet let, než vrak definitivně zkonzumují.

23:59

Motory se vypínají za letu, cestující znenadání vyděsí silné vibrace. Nový letoun Airbus A320neo se měl stát trhákem společnosti, nečekaně se ale potýká s velkými problémy. Letadlo, o němž se tvrdilo, že jej už dokonaleji postavit nelze, je pro aerolinky velkým zklamáním.

06:38

Americký prezident Donald Trump se dosud zřejmě nejvýrazněji vložil do sporu kolem obvinění svého nominanta do nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha ze sexuálních útoků. Podle Trumpa kauza ukázala, že dnes mladí muži v USA prožívají "obtížnou dobu plnou strachu" ze sexuálního obvinění.

06:48

Přísnější pravidla pro poskytování hypoték, platná od začátku října, se týkají nejenom nových smluv, ale platí i pro refinancování stávajících úvěrů na bydlení. Rozhodnutí může přinést problémy lidem, kteří chtějí s hypotékou přejít ke konkurenci, případně si chtějí úvěr navýšit.

06:59

Strany a hnutí dnes mají poslední šanci odvolat v souladu se zákonem své kandidáty, které přihlásily do nadcházejících obecních i senátních voleb. Končí i lhůta pro zápis do voličských seznamů, což se týká především těch, kdo v posledních dnech změnili trvalé bydliště.

07:10

Jako gólovou smršť na Olympijském stadionu nebo "góliádu" označuje italský tisk úterní porážku Viktorie Plzeň 0:5 na hřišti AS Řím ve 2. kole základní skupiny fotbalové Ligy mistrů. Italský tým zápasu dominoval, shodují se italská média a jednohlasně chválí Edina Džeka, který vstřelil tři branky. Římané podle italských sportovních webů se soupeři "zametli a převálcovali je".

07:21

Větším firmám a podnikatelům se už za několik měsíců výrazně změní podmínky vykazování a placení daně z přidané hodnoty. Česko si vydupalo velké změny v DPH, přetlačilo i Francii. Týkat se budou všech transakcí nad 460 tisíc korun.

07:31

Vláda podle očekávání ve Sněmovně nepodpoří poslanecký návrh na pětileté prodloužení lhůty pro takzvané mimořádné vydržení majetku, jak je zakotvil nový občanský zákoník.

07:42

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně prezentuje současné trendy, mezi které patří mimo jiné robotizace či automatizace provozu nebo 3D tisk. Robot Kuka vyfrézoval Masaryka.

07:53

Obrazy starého mistra Pietera Bruegela jsou tak staré a křehké, že cestují zřídka. Ve Vídni včera za účasti belgického krále a rakouského prezidenta začala výstava, kde se jich sešlo nejvíc v moderních dějinách. Podívejte se, jak vypadá.

Pieter Bruegel starší: Babylonská věž, 1563

08:03
08:13

Američanka Serena Williamsová a Švýcar Roger Federer budou na úvod nové tenisové sezony startovat na Hopmanově poháru v Perthu. Federer, který avizoval svou účast v tradičním klání smíšených dvojic už dříve, bude obhajovat vítězství s Belindou Bencicovou. Williamsová vytvoří pár s Francesem Tiafoem.

08:23

Přejmenovány mají být asi dvě desítky zastávek tramvají. Změnit by se mohly názvy i v případě stanic metra, kdy například Malostranská by se stala Klárovem či Malou Stranou, stanice Národní třída Perštýnem nebo Pražského povstání Náměstím hrdinů. Pražská MHD chystá změny. 

08:33
08:44

Japonská sonda Hajabusa 2 vyslala na asteroid Ryugu německo-francouzské pozorovací zařízení, které má na povrchu sbírat a vysílat data mimo jiné o teplotě a nerostném složení. Vysazení sondy na povrch vesmírného tělesa je dalším krokem v projektu, jehož cílem je hledat stopy po původu sluneční soustavy.

08:53

Tenistka Karolína Plíšková si potřetí za sebou zahraje na turnaji v Pekingu osmifinále. Turnajová sedmička si dnes ve druhém kole poradila za hodinu a 25 minut s Běloruskou Aliaksandrou Sasnovičovou 6:3 a 6:4.

09:02
09:12

Americká společnost Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT) představila svou první kapsli určenou pro přepravu cestujících novou technologií vysokorychlostní přepravy. Cestující budou moci kapslemi cestovat rychlostí více než 1200 kilometrů za hodinu. Přeprava tak bude rychlejší než současné metody, jako je vlak Maglev využívající magnetické levitace.

09:21

Australská vláda po 18 letech podlehla tlaku žen a zruší kontroverzní daň na dámské hygienické potřeby. Tampony a vložky nyní podléhají daní ze zboží a služeb ve výši deseti procent, protože nejsou zařazeny do kategorie nezbytných potřeb, což je podle žen nespravedlivé, protože například kondomy a opalovací krémy jsou od daně osvobozeny. 

09:31
09:40

Placeným obecním a krajským zastupitelům, kteří jsou zároveň členy vlády nebo Parlamentu, by se mohly snížit mzdy vyplácené z obecních či krajských rozpočtů. Vláda dnes podpořila příslušný návrh zákona, který vypracovali poslanci vládního hnutí ANO a připojil se k němu i zástupce opozičních Pirátů Jakub Michálek. 

09:51
10:00

Nebezpečí ukrytá ve zvířecích jedech jsou velmi dobře zdokumentována. Ovšem tyto smrtící toxiny mohou také zachraňovat lidské životy. Vědci zjistili, že toxiny ve zvířecích jedech mohou pomoci i při léčení jiných zdravotních problémů a vytvořili už několik léků založených na zvířecích jedech.

10:09
10:19

Indonéský vulkán Soputan dnes vychrlil oblak popela do výšky 6000 metrů a úřady vydaly varování pro leteckou dopravu. Sopečný popílek totiž představuje nebezpečí pro letecké motory. K erupci sopky došlo na ostrově Sulawesi, který minulý týden v pátek postihlo ničivé zemětřesení, jež si podle nové bilance vyžádalo více než 1400 obětí.

10:29

Sbírku umění 19. století a klasické moderny Národní galerie v Praze (NGP) nově povede historik umění Otto M. Urban, dosavadní kurátor galerie. Galerie v srpnu a září hledala také nového šéfa Sbírky moderního a současného umění. Výběrové řízení na tuto funkci zatím nebylo uzavřeno.

10:38

Ministerstva mají do konce roku vládě nahlásit, jak se postaví ke strategii sjednotit informační systémy. Dnes schválená koncepce digitalizace Česka je požaduje propojit tak, aby stát občanům poskytl komfortní služby.

10:47
10:56

Zástupci volební koalice TOP 09 a STAN slibují v případě úspěchu ve volbách v Praze co nejrychleji vypsat mezinárodní architektonickou soutěž na budovu koncertní haly u stanice metra Vltavská. Na dnešním závěrečném předvolebním mítinku to uvedl předseda TOP 09 a kandidát koalice Spojené síly pro Prahu na primátora Jiří Pospíšil.

11:05

Během letní sezony přišlo v rakouských Alpách při neštěstích a úrazech o život 116 lidí, což je nejméně za posledních deset let. Rakušané tvoří 44 procent mrtvých a zraněných, Němci 39 procent a Češi jedno procento.

11:14

Nový trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý zařadil do své první nominace i záložníka Davida Pavelku a obránce Lukáše Hejdu a Ondřeje Čelůstku, kteří se vracejí po delší době.

11:23

Tisíce státních zaměstnanců demonstrovaly v úterý v řadě měst Venezuely proti špatným pracovním podmínkám a dlouhodobému zpožďování výplaty mezd. Mezi demonstranty byli i zaměstnanci státních nemocnic, kteří vyčítají vládě také nedostatek léků a zdravotního materiálu.

11:31
11:40

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) dnes podle agentury AP vydal dočasné nařízení, aby byly zrušeny americké protiíránské sankce týkající se humanitárního zboží. Spojené státy letos zavedly proti Íránu nové sankce poté, co vypověděly mezinárodní jadernou dohodu s Teheránem z roku 2015. Íránci se v dohodě zavázali omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení s ním spojených sankcí.

11:49

"Úspěšná kampaň se dnes prakticky nedá dělat jinak než skrze obraz nepřítele. Musíte si vybrat někoho, koho označíte za hrozbu, problém, potíž. Vůči němu se pak radikálně vymezíte, přičemž voličům tvrdíte, že jen vy představujete spásu proti onomu zlotřilci, proti oné hrozbě." Přečtěte si celý komentář Petra Honzejka.

11:58
12:07

Influenceři za peníze otiskli i můj zadek. Firmy se moc soustředí na digitální obsah, TV a rádio mají často lepší výsledky, říká profesor marketingu.

 

jarvis_5bb3a8c8498e12c81c39f9ba.jpeg

12:16

Po výbuchu plynu v jedné ze škol v Dagestánu na jihu Ruska skončilo v nemocnici s těžkými popáleninami pět žáků. Podle lékařů je jejich stav kritický. Výbuch nastal v kabinetu vyučujícího. Podle úřadů byl příčinou exploze únik plynu z potrubí. Exploze nastala po zapnutí elektrospotřebiče.

12:25
12:34

"Před pěti měsíci jste začali za články na iHNedu platit. Ne za všechny, ale zhruba za polovinu z nich. Neudělali jsme to jen tak ze dne na den z čirého plezíru, abychom vás naštvali." Přečtěte si sloupek Martina Malého.

12:43

Nobelovu cena za chemii dostali Frances H. Arnoldová, George P. Smith a Sir Gregory P. Winter

12:52

Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni pořídila virtuální pitevní stůl za 2,3 milionu korun má displej velikosti lidského těla a díky pokročilým technologiím zobrazuje prostorové obrazy člověka a všech částí těla až do poměru 1:1. Kromě toho nabízí také řadu klinických případů, animaci pitevních postupů, testování znalostí studentů a možnost srovnání normálních a patologicky změněných orgánů.

13:01
13:10

Podnikatel, předseda ODA a kandidát na primátora Pavel Sehnal dnes předal na magistrát petici za přejmenování Výstaviště v Praze 7 na Park Miloše Formana. Pod petici se podepsalo 18 372 lidí. Bude se jí muset zabývat zastupitelstvo, které vzejde z víkendových voleb. 

13:19

V Himálaji se pátý den pohřešuje český horolezec. Podle serveru horydoly.cz se jedná o třiačtyřicetiletého Romana Hlávka, který zmizel při sestupu z osmitisícovky Manáslu. Probíhající záchranné operace jsou komplikovány velmi nepříznivým počasím. Situaci se nadále věnuje české velvyslanectví v Indii.

13:24

Evropský parlament se dnes vyslovil pro přísnější snížení emisí oxidu uhličitého u nových aut, než navrhovala Evropská komise. Europoslanci zvedli ruku pro návrh, podle kterého od roku 2030 nově vyrobená auta budou muset vypouštět o 40 procent oxidu uhličitého méně, než stanoví norma pro rok 2021.

13:28
13:46

Česká filharmonie vystoupí v říjnu v Královské hudební akademii v Londýně. Hlavní koncert bude 24. října živě přenášet rozhlasová stanice BBC Radio 3. Sdělilo to dnes české velvyslanectví v Londýně.

13:55

Třetina Čechů kouří, v průměru přes 53 cigaret týdně, 28 elektronických cigaret nebo 58 zahřívaných cigaret IQOS. Na 77 procent lidí pije alespoň jednou týdně alkohol, a to průměrně téměř sedm piv týdně, 4,4 skleničky vína či pět malých sklenek tvrdého alkoholu. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro společnost CreativeDock.

14:02
14:13

Evropský parlament se dnes vyslovil pro přísnější snížení emisí oxidu uhličitého u nových aut, než navrhovala Evropská komise. Europoslanci zvedli ruku pro návrh, podle kterého od roku 2030 nově vyrobená auta budou muset vypouštět o 40 procent oxidu uhličitého méně, než stanoví norma pro rok 2021.

14:19
14:27

Mladí Slováci, kteří žijí, studují nebo pracují v České republice, si vybrali Česko kvůli lepším pracovním příležitostem, platovým podmínkám a vyššímu životnímu standardu než ve vlasti. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Proudly.

14:36

Dětem traumatizovaným domácím násilím se dostává pomoci někdy až po šesti letech od zaznamenání problému. Většina zasažených dětí se do konfliktních vztahů narodí. Vyplývá to z analýzy dat klientů, kteří navštěvují Centrum LOCIKA.

14:45
14:54

Špionážní drama Bez vědomí začíná dnes natáčet režisér Ivan Zachariáš pro společnost HBO Europe. Autor, který pro HBO Europe natočil společně s Alicí Nellis úspěšnou minisérii Pustina, bude šestidílnou minisérii točit 85 dní v České republice a Londýně.

15:03
15:12

Policisté z Národní protidrogové centrály (NPC) zadrželi šest lidí, kteří podle ní stojí za chodem velké části velkoobjemových laboratoří na výrobu metamfetaminu nejen v České republice, ale i v Německu.

15:27

Za tři čtvrtletí letošního roku bylo v Česku prodáno 207 784 nových osobních aut, což je meziročně o 1,1 procenta více. Po přechodu na novou emisní normu, která platí od září, se však registrace nových aut výrazně snížily, konkrétně o 28,1 procenta méně proti září 2017.

15:43

Většina politických subjektů kandidujících v říjnových senátních volbách nezveřejnila podporovatele své kampaně, týkalo se to 45 z celkových 72. Strany, hnutí, jejich koalice i nezávislí kandidáti tak měli učinit do 1. října. Nejhůře na tom byli nezávislí kandidáti. Nezveřejnění je přestupkem, úřad to může řešit ve správním řízení.

15:59

 

16:14

Městskou hromadnou dopravu ve dvacetitisícovém Náchodě ode dneška zajišťují dva elektrobusy místo dosavadních autobusů na naftu. Elektrobusy celkem za 18 milionů korun pořídila náchodská dopravní firma CDS, která pro město Náchod MHD provozuje. Na koupi elektrobusů firma získala dotaci 15 milionů korun z evropského programu IROP.

16:32

Ruský prezident Vladimir Putin předložil návrh zákona, který by zmírnil tresty za porušení kontroverzního předpisu o šíření nenávisti a urážce lidské důstojnosti. Reagoval tak na vlnu kritiky, která se zvedla v souvislosti s vysokými tresty za sdílení extremistického obsahu na sociálních sítích.

16:44

Příslib investiční pobídky od státu získalo v letošním prvním pololetí 51 investorských projektů. Celková výše pobídek dosáhla 7,2 miliardy korun, téměř o miliardu meziročně víc. Většina pobídek šla na výrobní projekty, čtyři na centra strategických služeb.

16:58

 

17:13

Ministry obrany zemí NATO čeká na jejich nynější schůzce v Bruselu diskuse o ruském porušování pravidel dohody o likvidaci raket středního a krátkého doletu z roku 1987. Rusko prý musí dohodu plnit zcela transparentním a ověřitelným způsobem, porušování podmínek budou brát spojenci velmi vážně.

17:28

Po úterní návštěvě saúdskoarabského konzulátu v Turecku je pohřešován kritik politiky Rijádu, novinář Džamál Chášakdží. Americký list The Washington Post, do nějž žurnalista přispíval, oznámil, že se Chášakdží na konzulát vydal kvůli administrativní záležitosti.

17:45

Ministerstvo kultury prohlásilo za kulturní památku pražský obchodní dům Kotva a polikliniku Pod Marjánkou v Břevnově. V obou případech účastník řízení podal rozklad a nyní běží druhoinstanční řízení. Kotvou se úřad zabýval již podruhé, na první podnět před více než deseti lety jej za památku prohlásit odmítl.

Obchodní dům Kotva

18:01

 

18:16

Bývalý ruský agent a zběh Sergej Skripal byl pacholek a zrádce vlasti. V projevu na energetické konferenci v Moskvě to řekl ruský prezident Vladimir Putin. Mediální skandál kolem jeho osoby propukl uměle, otrávit Skripala prý neměl nikdo zapotřebí, prohlásil v prvním veřejném komentáři ke Skripalově kauze.

18:32

Britská premiérka Theresa Mayová neměla vzhledem k dnešnímu projevu na sjezdu Konzervativní strany vůbec lehkou úlohu, k řečnickému pultíku přesto dotančila se širokým úsměvem na tváři. Při nástupu na pódium si nechala zahrát píseň Dancing Queen kapely ABBA a předvedla svůj robotický tanec, který se stal hitem internetu během její návštěvy v Africe.

 

18:46

Mezinárodní soudní dvůr nařídil Spojeným státům, aby zrušily část protiíránských sankcí, a to těch, které ovlivňují humanitární dovoz a rovněž služby spojené s bezpečností íránského civilního letectví. USA letos zavedly proti Íránu nové sankce poté, co vypověděly mezinárodní jadernou dohodu s Teheránem z roku 2015.

19:00

 

19:14

Restaurovaná zámecká kaple v Návarově na Jablonecku a zámek v Třebešicích na Benešovsku dostaly cenu Národního památkového ústavu za významný počin v památkové péči. Cena Patrimonium pro futuro se udílí ve čtyřech kategoriích, památkáři vyzdvihli také objev hradby středověkého opevnění pod domem v Praze a vytvoření prohlídkové trasy Pod střechami chebských domů.

19:28

Učitelé často dostatečně nepodporují zájem dětí o technické vědy. Nevěnují mu dost času, nebo to dělají nezajímavým způsobem. Ke změně by je měly motivovat vyšší platy a příklady úspěšných škol. Shodli se na tom účastníci semináře Jak zvýšit zájem u dětí a mládeže o technické vědy a učební obory.

19:43

Španělský nejvyšší soud potvrdil verdikt čtyři a půl roku vězení pro bývalého ministra hospodářství a pozdějšího šéfa Mezinárodního měnového fondu Rodriga Rata. Trest dostal za zneužívání kreditních karet pro soukromé účely v době, kdy šéfoval bance Bankia. Pravděpodobnost úspěšného odvolání je prý velmi malá.

19:55

 

20:12

Komunistická strana Vietnamu nominovala po smrti prezidenta Tran Dai Quanga za jeho nástupce jediného kandidáta: svého generálního tajemníka. Pokud se šéf vietnamských komunistů Nguyen Phu Trong skutečně stane novou hlavou státu a zároveň si zachová dosavadní funkci, bude prvním od dob zakladatele komunistického státu Ho Či Mina, kdo tyto dva posty spojí.

20:28

Řadu Romů a Romek v Česku pobouřily nedávné výroky prezidenta Miloše Zemana, který mluvil o nezaměstnaných Romech. Na protest začali na facebooku zveřejňovat snímky, které je zachycují v práci. Za pár hodin svou fotografii na sociální síť daly stovky lidí.

20:44

Prezident Makedonie Ďorge Ivanov dnes přilétá na návštěvu České republiky. Ve čtvrtek a v pátek se setká s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem (ANO) a zástupci Parlamentu. S prezidentem by mohl mluvit například o důsledcích makedonského referenda o změně názvu země.

20:57

 

21:16

Až 60 lidí, nejspíš migrantů, se pohřešuje poté, co se u pobřeží západoafrické Guiney-Bissau během bouře potopila dřevěná rybářská loď. Místní námořnictvo nemohlo lidem na plavidle vyrazit na pomoc, protože se potýká s nedostatkem finančních prostředků.

21:31

Valná hromada České spořitelny dnes rozhodla o nuceném přechodu, tzv. vytěsnění minoritních akcionářů. Všechny akcie banky získá majoritní vlastník, rakouská finanční skupina Erste Group. Zaplatí drobným akcionářům za každou akcii spořitelny 1328 korun.

21:44

Novým prezidentem Mezinárodní šachové federace (FIDE) je bývalý ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič. Šéf organizačního výboru letošního mistrovství světa ve fotbale byl zvolen nástupcem dlouholetého šéfa FIDE Kirsana Iljumžinova dnes během šachové olympiády v Batumi.

21:58

 

22:17

Donald Trump dnes rozhořčeně zkritizoval list The New York Times za jeho úterní článek o údajných daňových machinacích z 90. let, díky nimž se nynější americký prezident dostal k mnohamilionovému majetku. "Dopustili se něčeho, co jsem do té doby neviděl!" dal šéf Bílého domu průchod svému pobouření.

22:31

Hvězdný fotbalista Cristiano Ronaldo popřel nařčení ze znásilnění, jehož se údajně dopustil v roce 2009. Třiatřicetiletého Portugalce obvinila minulý týden ze sexuálního násilí, k němuž mělo dojít v Las Vegas, Američanka Kathryn Mayorgaová.

22:45

Šest lidí zadržela dnes na jihovýchodě Anglie britská policie v souvislosti s vyšetřováním případu obchodování s lidmi a moderního otrokářství, kvůli kterému už v květnu ve vazbě skončili čtyři Češi. Jaké občanství mají dnes zadržené osoby, policie hrabství Kent v prohlášení nesdělila. Oběti zotročování pocházely z Česka.

23:01

 

23:16

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podle očekávání podepsal zákon o důchodové reformě, který lidem prodlužuje odchod do penze o pět let. Zákon, který v Rusku vyvolal značné napětí a způsobil propad Putinovy popularity, schválila koncem září dolní a dnes i horní komora ruského parlamentu.

23:31

Chilská katolická církev se omluvila za dokument, který zveřejnilo na internetu minulý týden arcibiskupství v Santiagu de Chile. Popisovalo v něm zásady dobrého chování a vyjmenovávalo praktiky, jichž se mají církevní představitelé vyvarovat, aby se nedopouštěli zneužívání nezletilých.

23:46

Egyptské bezpečnostní složky zabily při zátahu nedaleko města Aríš na Sinajském poloostrově 15 podezřelých ozbrojenců. Všichni byli podezřelí z plánování útoků na kontrolní stanoviště egyptské armády a policie.

23:59

 

06:33

Při konfrontaci s mužem, který v rodinném domě střílel na policisty a držel při tom děti jako rukojmí, bylo ve středu ve městě Florence v americkém státě Jižní Karolína zraněno sedm policistů, z toho jeden smrtelně. Podezřelý je nyní ve vazbě, oznámily místní úřady, podrobnosti ale neuvedly.

06:44

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt dnes v prohlášení obvinil ruskou vojenskou rozvědku GRU, že v celém světě páchá kybernetické útoky na politické a sportovní instituce, podniky a média. V komuniké se odvolal na zjištění britského Národního střediska kybernetické bezpečnosti.

07:00

Jeden ze čtveřice obviněných z vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka vypověděl, že vraždu reportéra si objednal podnikatel Marian Kočner. Napsal to dnes Denník N. Kočner, který nebyl v kauze dosud obviněn, je ve vazbě kvůli jinému případu. Kuciak v minulosti psal i o podezřelých transakcích Kočnera.

Ján Kuciak

07:18

V Mexiku byl zavražděn další novinář. Podle úřadů v této latinskoamerické zemi je to letos již desátý novinář zlikvidovaný zločinci. Terčem útoku se podle dnešní informace lokálních médií stal Sergio Martínez González, píšící pro deník Enfoque ve městě Cacahoatán v jihomexickém státu Chiapas.

07:32

Švýcarská firma chce přispět k boji proti globálnímu oteplování svým novým krmivem pro krávy. Podle ní skot zbytečně moc říhá a trpí plynatostí, a přispívá tak k tvorbě skleníkových plynů. Její nové krmivo má snížit emise metanu od hospodářských zvířat.

07:43
08:04

Při pořizování selfie zahynulo v celém světě v uplynulých šesti letech přes 250 lidí, z toho nejvíce v Indii, Rusku, Spojených státech a Pákistánu. Vyplývá to podle amerického deníku The Washington Post (WP) z výzkumu vědců z Celoindického institutu lékařských věd v Dillí.

08:12

Manželka bývalého malajsijského premiéra Najiba Razaka byla dnes obviněna z praní špinavých peněz a dalších trestných činů. Stalo se tak v rámci vyšetřování skandálu kolem vytunelování státního investičního fondu 1MDB, napsala agentura AFP. Kauza vedla letos k pádu vlády Razaka.

08:26

08:37

Úřady v americkém Houstonu zabránily otevření nevěstince, ve kterém měly místo prostitutek nabízet služby klientům sexuální robotky. Informovala o tom agentura AP. Podnik chtěla otevřít kanadská společnost, která podobné zařízení provozuje v kanadském Torontu

08:52

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil o šest haléřů na 33,61 Kč/l, nafta o 16 haléřů na 32,87 Kč/l. Pohonné hmoty jsou tak nejdražší od prosince 2014. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

08:59

 

09:11

Největší japonská automobilka Toyota vytvoří s technologickým gigantem SoftBank Group společný podnik pro vývoj nových dopravních služeb. Nová firma se bude jmenovat MONET a bude pracovat na vývoji služeb jako jsou například automobilové služby na vyžádání či dodávky potravin.

09:19

Dodávka a kamion se dnes střetly kolem šesté hodiny ráno na obchvatu Hodonína. Řidič menšího automobilu na místě zemřel, řidič kamionu je těžce zraněný. Policisté silnici v obou směrech uzavřeli, řekl ČTK jejich hodonínský mluvčí Petr Zámečník.

09:31

 

09:35

Současnou návštěvu německé kancléřky Angely Merkelové a části vlády v Izraeli mohou poznamenat politické neshody, avšak vzájemné ekonomické vztahy jsou více než dobré. V materiálu pro německý list Die Welt to uvedl jeho blízkovýchodní korespondent Gil Jaron.

09:44

 

09:50

Mytická postava českých, německých a polských pověstí známá jako Krakonoš, Rübezahl či Liczyrzepa se stala předobrazem Gandalfa z knížek slavného britského spisovatele J. R. R. Tolkiena. Napsal to v článku pro německý Goethův institut polský historik Lukasz Kozak.

09:55

Třicetiletá pacientka, kterou v pondělí večer v pražských Hlubočepích uštkla mamba zelená, je stále v umělém spánku, její stav zůstává vážný. ČTK to dnes řekl mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filip Brož. Hada, jehož majitelkou je zřejmě uštknutá žena, se zatím nepodařilo odchytit.

10:02

 

10:09

Za více než milion dolarů (asi 22,4 milionu korun) by se mohl v prosinci vydražit dopis, který v roce 1954 napsal Albert Einstein židovskému filosofovi Erikovi Gutkindovi. Proslulý teoretický fyzik v něm nazývá Boha "produktem lidské slabosti" a náboženství "ztělesněním zcela dětinských pověr".

10:18

Velkým problémem, který bude muset řešit nový brazilský prezident, bude kromě korupce a vysoké kriminality venezuelská migrační krize. Brazílie se totiž v posledních týdnech stala hlavním cílem těchto uprchlíků, a proto i toto téma může ovlivnit výsledek voleb hlavy státu. Domnívá se iberoamerikanista Josef Opatrný.

10:25

 

10:33

Řidiči zájezdových autobusů přijíždějící do Českého Krumlova budou od května 2019 za vyložení a naložení turistů platit dohromady 1500 korun. Na placeném terminálu ve Chvalšinské ulici bude povinná zastávka. ČTK to dnes řekl jednatel Českokrumlovského rozvojového fondu Miroslav Reitinger.

10:40

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) zesílil hrozbu, že vyřadí box z programu olympijských her v Tokiu 2020. Důvodem je situace před listopadovými volbami amatérské asociace AIBA, kde bude jediným kandidátem na funkci prezidenta kontroverzní uzbecký podnikatel Gafur Rachimov.

10:47

 

10:55

Město Velešín zmodernizovalo za 43,5 milionu korun autobusové nádraží. Zkušební provoz začne 15. října. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámila projektová manažerka firmy G-Project Barbora Benešová. Na původní autobusové nádraží ze 70. let 20. století si občané často stěžovali.

11:02

Zahraniční filmaři loni v ČR utratili pět miliard korun. Umožňují to takzvané filmové pobídky, díky nimž se štábům může vrátit část nákladů. V ČR by ale mohlo zůstávat ročně ještě o jednu až dvě miliardy korun více, pokud by stát pobídky zvýšil z dnešních 20 na 25 procent.

11:11

 

11:18

Nábytkářské firmy v Česku v prvním pololetí vyrobily zboží za 22,4 miliardy korun, meziročně o 4,2 procenta více. Vývoz vzrostl o 2,2 procenta, dovoz o 2,6 procenta. Na tiskové konferenci při zahájení veletrhu For Interior to dnes řekl tajemník Asociace českých nábytkářů (AČN) Tomáš Lukeš.

11:25

Několik tisíc lidí ve středu pochodovalo nikaragujskou metropolí Managuou, aby podpořilo prezidenta Daniela Ortegu. Informovala o tom dnes agentura AFP. Vláda levicového prezidenta čelí už od poloviny dubna masovým protestům; lidé žádají jeho odstoupení a vypsání předčasných voleb.

11:35

Nejbohatším Čechem zůstává majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner s odhadovaným majetkem v hodnotě 310 miliard korun. Druhý je stále premiér a předseda ANO Andrej Babiš, jeho jmění se ve srovnání s loňským rokem snížilo o 13 miliard na 75 miliard korun.

Petr Kellner

11:42

Nadace Open Society Foundation amerického finančníka maďarského původu George Sorose dnes zahájila po nedobrovolném přesídlení z Budapešti činnost v Berlíně. Do německé metropole se přestěhovalo 80 pracovníků nadace i se svými rodinami, řekl agentuře DPA ředitel berlínské kanceláře OSF Goran Buldioski.

11:49

Na českých silnicích jezdí stále kolem 450 "kachen", tedy modelů 2CV od francouzského Citroënu. Nejstarší registrovaný vůz je z roku 1955. Vyplývá to z údajů registru vozidel. Od představení vozu uplyne v neděli 70 let, před 28 lety jeho výroba skončila.

11:53

Evropská komise (EK) schválila plán Slovenska poskytnout britské automobilce Jaguar Land Rover (JLR) investiční pomoc 125 milionů eur (3,2 miliardy Kč) na výstavbu závodu u Nitry. Komise dnes uvedla, že pomoc je v souladu s pravidly EU o státní pomoci a že přispěje k rozvoji regionu.

Automobilka Jaguar Land Rover v Británii podle serveru BBC zaměstnává na 40 tisíc lidí.

11:58

Úplně srovnat se s tím nedá nikdy, míní moderátor a biker Jakub Ouvín, který navíc působí i jako event manažer projektu Cesta za snem. Snažíme se propojovat světy zdravých a handicapovaných lidí skrze sport, člověk potřebuje ukázat, že to jde, vysvětluje.

 

12:05

Správa železniční dopravní cesty vypsala soutěže na zhotovitele šesti velkých staveb za celkem osm miliard korun. Finančně nejnáročnější bude další modernizace přerovského železničního uzlu, která by měla vyjít na 3,6 miliardy korun. 

12:12

Počet registrací nových aut v Británii se v září ve srovnání se stejným měsícem loni propadl o 20,5 procenta, když minulý měsíc naopak o více než pětinu vzrostl. Prodej ovlivnilo zavedení nového, přísnějšího emisního standardu.

12:19

 

12:26

Během letošního léta vycestovalo do zahraničí o čtvrtinu více Čechů než loni. Hitem letní sezony bylo Turecko, které se dostalo na žebříčku nejpopulárnějších destinací CK na druhé místo. Last minute zájezdů bylo v létě dostatek, protože cestovní kanceláře navýšily výrazně kapacity.

12:34

Aktuálně plánované vrtné práce související s možnou těžbou lithia u Cínovce jsou nezbytné pro zahájení finální studie proveditelnosti, která by na konci příštího roku měla teprve ukázat za jakých podmínek, a zda vůbec je ložisko Cínovec ekonomicky využitelné. 

12:41

 

12:50

Odvolací Krajský soud v Hradci Králové dnes zpřísnil bývalému litoměřickému soudci Josefu Knotkovi trest za korupci z trestu podmíněného na nepodmíněný, na tři roky a tři měsíce vězení. K tomu dostal Knotek peněžitý trest 150 tisíc korun.

12:57

Mladí brněnští konstruktéři navrhli ojedinělý mechanismus skládání křídel dopravních letounů. Návrh přinesl týmu z Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického vítězství v mezinárodní soutěži New Flying Competition. V Hamburku ji na konci září spolupořádaly společnosti Airbus a Lufthansa.

 

13:04

Celkový počet dlužníků za telekomunikační služby sice klesá, přibývá ale mladých lidí, kteří mají výrazně vyšší dluh, než mají starší neplatící zákazníci. Vyplývá to ze statistiky společnosti M.B.A. Finance, které spravuje pohledávky mobilních operátorů.

13:11

Nizozemsko dnes obvinilo Ruskou federaci z pokusu o hackerský útok na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Ministryně obrany Ank Bijleveldová uvedla, že její země po rozkrytí operace na svém území vyhostila čtyři ruské agenty.

13:18

 

13:25

Evropský parlament dnes na závěr čtyřdenního plenárního zasedání ve Štrasburku odsoudil represe vůči novinářům a nezávislým médiím v Bělorusku. Europoslanci také vyzvali Minsk, aby žurnalistům umožnil svobodně pracovat.

13:32

Skupina Skyleader dokončila v září akvizici německé firmy Xtreme Air vyrábějící akrobatické letouny. Skupina, která sídlí v Jihlavě, byla doposud zaměřena na výrobu lehkých sportovních letadel značky Skyleader. Zaměstnává 67 lidí. Loni do jihlavské společnosti vstoupili čínští investoř.

13:40

 

13:47

Američtí astronomové patrně objevili první měsíc obíhající kolem planety mimo naši sluneční soustavu. Je vzdálený asi 8000 světelných let a nachází se poblíž hvězdy s označením Kepler-1625b, informovali astronomové Alex Teachey a David Kipping z newyorské Kolumbijské univerzity v odborném časopise Science Advances.

13:54

Společnost Rieter CZ loni utržila za své výrobky a služby 1,7 miliardy korun proti předloňským 1,3 miliardy korun. Podnik, který vyrábí textilní stroje, meziročně zvýšil i čistý zisk o 40 milionů na 86 milionů korun, uvedl podnik ve výroční zprávě.

14:00

Právní výbor amerického Senátu už obdržel zprávu Federálního úřadu pro vyšetřování o údajných sexuálních deliktech kandidáta na soudce nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha. Informovala o tom dnes agentura AP. Zprávu předtím dostal Bílý dům a jeho mluvčí ráno potvrdil, že bude dále zaslána Senátu.

Ohrožený soudce. Obvinění Bretta Kavanaugha ze sexuálního násilí komplikuje situaci jemu i Donaldu Trumpovi.

14:07

Evropský parlament dnes vyslovil konečný souhlas s novými pravidly, podle nichž budou v rámci Evropské unie automaticky uznávána rozhodnutí jednotlivých členských zemí o zmrazení a konfiskaci majetku pocházejícího z organizované trestné činnosti. 

14:14

Nizozemsko informovalo ministry obrany Severoatlantické aliance o ruském pokusu o kybernetický útok na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Uvedl to dnes generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

14:20

Češi, Židé a němečtí antifašisté byli v pohraničí v roce 1938 vystaveni hysterii a teroru. Dodnes přesně nevíme, kolik lidí bylo vyhnáno, tvrdí historik Jindřich Marek.

 

14:27

Prodej nových osobních a lehkých užitkových aut v Rusku se v září zvýšil o 6,2 procenta na 157.371 vozů. Od počátku roku pak stoupl o 14,9 procenta. Oznámilo to dnes podnikatelské sdružení AEB, které současně zvýšilo výhled růstu prodeje na celý letošní rok.

14:34

Výstava na Staroměstské radnici mapuje přelomové momenty v historii Československa. Celkem 300 fotografií od 51 autorů vypráví příběh státu od první světové války po současnost. Výstava Osudové chvíle Československa bude otevřena v pátek 5. října a potrvá do 11. listopadu.

14:41

Riziko je nízké, naprostá většina nakažených nemá žádné příznaky, ohrožení jsou hlavně senioři a chroničtí pacienti, vysvětluje infektolog Milan Trojánek. Virus byl potvrzen u dvou lidí, dvaasedmdesátiletá žena zemřela, oba nejspíše nakazil komár.

 

14:48

Prezident Miloš Zeman mluvil dnes s makedonským prezidentem Ďorgem Ivanovem o možnosti příchodu pracovníků z Makedonie do České republiky. Česko má na rozdíl od balkánské země, kterou trápí vysoká nezaměstnanost, potíže s nedostatkem pracovní síly. Po setkání na Pražském hradě to dnes řekl Zeman.

14:55

Norský soud dnes navzdory protestům Moskvy o dva týdny prodloužil vazbu ruského občana podezřelého ze špionáže, který byl zadržen 21. září poté, co se zúčastnil semináře v norském parlamentu. S odvoláním na právní zástupkyni jedenapadesátiletého muže o tom informovala agentura Reuters.

15:02

 

15:09

Ministr zemědělství Miroslav Toman by chtěl uzákonit, aby se potraviny v ČR nedaly prodávat za podnákladové ceny. Nechce však rušit slevové akce, řekl na Žofínském fóru. Bude však záležet ještě na diskusi s obchodními řetězci, konkrétní výsledky by se podle něj mohly objevit na začátku příštího roku.

Ministr zemědělství Miroslav Toman vystoupil 26. července 2018 v Praze na tiskové konferenci k opatřením

15:16

Státní cena za literaturu letos nebude udělena. Její laureát, kterým se měl stát spisovatel Jiří Hájíček, oznámil ministru kultury, že ji nepřevezme. Zdůvodnil to tím, že členové poroty, kteří před letošním udělení ocenění odstoupili kvůli nesouhlasu s vládou ANO a ČSSD s podporou komunistů, cenu zpolitizovali.

15:23

Společnosti Apple a Amazon popřely dnešní zprávu agentury Bloomberg, podle které jejich systémy obsahovaly zákeřné počítačové čipy. Ty tam měla umístit čínská tajná služba. Bloomberg Businessweek s odvoláním na 17 nejmenovaných zdrojů ze zpravodajských služeb a firem uvedl, že čínští špióni umístili počítačové čipy do zařízení zhruba 30 společností, ale také mnoha amerických vládních agentur. To Pekingu mělo umožnit tajný přístup k vnitřním sítím.

15:30

Ministerstvo spravedlnosti spustilo novou verzi portálu Justice a zároveň představilo nové logo, pod kterým je web prezentován. Minimalistický trojúhelník postavený na špičce ale hned po svém uveřejnění sklidil kritiku ze strany veřejnosti i odborníků. Jednoduchá loga to mají vždycky těžké, hájí nový znak jeho autor.

Justice.cz

15:30

Ministerstvo spravedlnosti spustilo novou verzi portálu Justice a zároveň představilo nové logo, pod kterým je web prezentován. Minimalistický trojúhelník postavený na špičce ale hned po svém uveřejnění sklidil kritiku ze strany veřejnosti i odborníků. Jednoduchá loga to mají vždycky těžké, hájí nový znak jeho autor.

Justice.cz

15:37

V kazašské stepi dnes přistála vesmírná loď Sojuz MS-O8. V přistávacím modulu se na Zemi z dlouhodobé expedice na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vrátili američtí astronauti Andrew Feustel a Richard Arnold a ruský kosmonaut Oleg Artěmjev.

15:44
15:51

Objevují se informace, že žena se nechala mambou uštknout záměrně, prý to byl pokus o sebevraždu. Podle mého názoru by nemělo být možné chovat extrémně nebezpečné hady v bytových domech. Ptám se, jak je možné, že si někdo se sebevražednými úmysly může domů poměrně snadno na černém trhu pořídit mambu zelenou, říká Miroslav Bobek, ředitel ZOO Praha.

 

15:58

Ředitelství silnic a dálnic má kladné stanovisko ke stavbě dalších úseků karlovarské dálnice D6 na Rakovnicku, je tak blíže zahájení stavby. Konkrétně jde o úseky u obcí Krupá, Hořesedly a Hořovičky. Souhlasné stanovisko dnes vydalo ministerstvo životního prostředí. Práce by dle předpokladů mohly začít v roce 2020.

16:05

Správa železniční dopravní cesty posuzuje tři varianty nového železničního spojení z Prahy do Berouna. Všechny počítají s tunelem na části trati. Stát by měl 50 miliard, kývnout musí Německo.

16:12

Ostravský fotbalista Milan Baroš dostal za vyloučení v ligovém utkání se Slavií a následné vulgární reakce k rozhodčím zákaz startu v pěti zápasech. O verdiktu disciplinární komise Ligové fotbalové asociace informoval web Baníku.

16:19

Nejlepší česká fotbalistka Lucie Voňková vstoupila do manželského svazku se spoluhráčkou z Bayernu Mnichov Claudií van den Heiligenbergovou. O víkendové svatbě německý klub na twitteru s tím, že bývalá nizozemská reprezentantka bude užívat příjmení Voňková.

16:26

 

16:34

Turecké ministerstvo zahraničí si předvolalo saúdskoarabského velvyslance kvůli pohřešovanému saúdskoarabskému novináři a kritikovi politiky Rijádu. O jeho osudu se nic neví od úterka, kdy byl vyřizovat administrativní záležitost na konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu. Ankara považuje Džamála Chášakdžího za pohřešovaného, Saúdská Arábie tvrdí, že z konzulátu odešel.

16:41

Firma Silon, jediný český výrobce polyesterových stříží a technických polotovarů pro klíčová průmyslová odvětví, má od 1. října nového generálního ředitele. Je jím Šuchrat Saidov (38) původem z Uzbekistánu, který ve firmě pracuje od roku 2010. Nahradil Ronalda Voigta, který na pozici rezignoval.

16:48

Čekalo se, že na domácím autosalonu se nejvíce blýsknou Francouzi a ukážou třeba Renault Clio či Peugeot 208, nakonec ale nejvíce všechny překvapilo BMW. To totiž na viditelně skomírající pařížský autosalon přivezlo novou generaci jednoho ze svých nejdůležitějších modelů. Řeč je o sedanu řady 3, který v nové generaci vyrostl, shodil pár kil a už stačil rozdělit automobilovou obec na dva tábory – jedněm se design líbí, druzí mu nemohou přijít na jméno.

Nové BMW řady 3

16:55
17:02

Částečně podobný osud jako Nobelovu cenu za literaturu, která letošní ročník vynechává kvůli neshodám v porotě, stihl letos českou Státní cenu za literaturu. Její laureát, jímž se měl stát spisovatel Jiří Hájíček, oznámil ministru kultury, že ocenění nepřevezme. Zdůvodnil to tím, že cenu zpolitizovali členové poroty, kteří nedávno odstoupili kvůli nesouhlasu s vládou ANO a ČSSD podporovanou komunisty.

17:09

Nová unijní pravidla pro firmy jako Google a Facebook pomohou novinářům a zpravodajským webům k penězům, říká Václav Mach z Unie vydavatelů.

17:19

Saúdská Arábie v příštích letech investuje 20 miliard dolarů (448 miliard korun), aby udržela a případně rozšířila své rezervní kapacity pro těžbu ropy. V Moskvě to dnes řekl saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih. Vůdčí člen Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) je jedinou producentskou zemí, která takovými kapacitami v současnosti disponuje a v případě potřeby by mohla další ropu na trh dodat.

17:29

Úřad pro ochranu osobních údajů uložil společnosti Internet Mall pokutu 1,5 milionu korun za to, že nezabezpečila osobní údaje více než 735 tisíc svých zákazníků. Úřad to uvedl na svém webu, na sankci upozornil server Lupa.cz. Odcizené údaje zákazníků internetového obchodu Mall.cz hackeři loni v létě zveřejnili na webu, firma pak část hesel vymazala, aby zabránila jejich zneužití

17:39

Ruský prezident Vladimir Putin dnes zahájil dvoudenní návštěvu Indie, jejímž vrcholem má být finalizace smlouvy o dodávce ruských systémů protivzdušné obrany S-400. Kontrakt o prodeji této výzbroje v hodnotě pěti miliard dolarů (téměř 112 miliard korun) má být podepsána v pátek za přítomnosti Putina a jeho hostitele premiéra Naréndry Módího.

17:49

 

18:04

Ministerstvo práce může po exnáměstku Šiškovi vymáhat stamiliony, ale nic nedělá. Nevíme, o kolik přesně se máme soudit, tvrdí.

18:14

Stavba metra D, vybudování odstavných parkovišť s napojením na městskou hromadnou dopravu nebo více míst ve školách a školkách. To jsou body, na kterých se shodne většina ze sedmi hlavních stran ucházejících se o místo v pražském zastupitelstvu Prahy. Podívejte se, v čem dalším se shodnou.

Shody v programech

18:24

Maďarská vláda žádá soudní dvůr Evropské unie o zrušení letos přijaté novely směrnice o vysílání pracovníků do zahraničí, která podle ní omezuje princip volného pohybu služeb. Informoval o tom dnes úřad maďarského premiéra. Na soud se nezávisle na Budapešti ve stejné věci podle informací ČTK ve středu obrátilo také Polsko.

18:32

 

18:42

K libyjským břehům vyplula loď, kterou si pronajalo několik nevládních organizací v rámci italské iniciativy Mediterranea. Plavidlo Mare Jonio pluje pod italskou vlajkou a jeho hlavním úkolem bude pátrací a záchranné práce na moři monitorovat, podávat o nich svědectví a případně alarmovat příslušné úřady, napsal list La Repubblica s odvoláním na provozovatele lodi. Mise Mediterranea je první ryze italskou misí v mezinárodních vodách Středomoří.

18:52

Živě: Zenit - Slavia, Pražané vyrukují na Petrohrad s Matouškem na hrotu. Sledujte on-line přenos z utkání skupiny C Evropské ligy.

19:02

Několik desítek lidí dnes odpoledne demonstrovalo před budovou německého velvyslanectví v Praze proti kácení Hambašského lesa v Německu, kterému hrozí zánik kvůli těžbě uhlí. Prales se nachází poblíž hnědouhelného dolu Hambach. Akci s názvem Nahlas pro Hambach svolalo hnutí Limity jsme my. Demonstrace trvala zhruba hodinu, s aktivisty krátce pohovořil mluvčí ambasády.

19:12

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí nikdy neuzná vládu současného prezidenta Abdal Fattáha Sísího. Mursí to řekl svým příbuzným, kteří ho přišli navštívit do věznice, kde si odpykává četné tresty. Armáda ho v době, kdy byl Sísí vrchním velitelem armády a ministrem obrany, svrhla v roce 2013 a následujícího roku Sísí zvítězil v prezidentských volbách.

19:22

Při stavebních pracích u nádraží na severu Rakouska se našel zřejmě popel obětí nacistického koncentračního tábora v Mauthausenu. Oznámily to dnes rakouské ministerstvo vnitra a Rakouské spolkové dráhy (ÖBB), na jejichž pozemku k nálezu došlo. Kromě popela stavební dělníci narazili také na kostry, které archeologové datovali do doby pozdní Římské říše nebo raného středověku. V Mauthausenu zahynulo i několik tisíc Čechů a Slováků.

19:32

Galaxy Watch od Samsungu jsou aktuálně nejlepší chytré hodinky na trhu. Zvládnou vyřídit telefonní hovor a na jedno nabití vydrží i týden. 

 

19:42

Ze zavraždění slovenského novináře Jána Kuciaka jsou obviněni čtyři lidé. Podle Denníku N je objednavatel vraždy ale někdo úplně jiný, podnikatel Marián Kočner. Jeho jméno je spojeno s celou řadou kauz. Kdo je tento slovenský podnikatel?

Marián Kočner na fotografii z 90. let.

19:52

Ruský prezident Vladimir Putin neplánuje přijet na svatbu bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera, která se uskuteční v pátek v Berlíně. Podle agentury TASS to dnes sdělil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

20:02

Stříbrný olympijský medailista z biatlonového sprintu Michal Krčmář se stal nejlepším sportovcem ministerstva vnitra za letošní rok. Tradiční anketu Olympu vyhrál poprvé. Druhá skončila stejně jako loni stříbrná rychlobruslařka z Pchjongčchangu Martina Sáblíková.

20:12

Navzdory protestům místních zemědělců dnes úřady na jihu Francie vypustily do hor samici medvěda hnědého dovezenou ze Slovinska. Ve snaze zachránit populaci medvědů v Pyrenejích se úřady chystají brzy vypustit do volné přírody ještě jednu samici.

20:22

Za kontroverzní kampaní ODS s názvem "pořádek proti anarchii" nestojí vedení strany, ale její přední členové v hlavním městě. Právě v Praze vznikla kampaň, která vyvolala mnoho reakcí například kvůli použití fotky spícího muže v tramvaji nebo videa se znavenou ležící dívkou. "Měli jsme slovo pořádek a hledali jsme druhé slovo proti němu. Vím, že padala slova jako experiment, chaos a jiná," uvedl předseda pražské ODS Tomáš Portlík.

20:32

Slovenská policie zveřejnila na svém facebooku video ze zásahu proti podezřelým z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

20:37

Oficiální počet mrtvých po zemětřesení a následné vlně cunami, které minulý týden zasáhly indonéský ostrov Sulawesi, vystoupil na 1558. S odvoláním na indonéský úřad pro řešení katastrof o tom dnes informovala agentura Reuters. Předchozí dnešní údaj uváděl 1424 mrtvých. Mluvčí úřadu Sutopo Purwo Nugroho upozornil, že z trosek a bahna ještě nebyla vyproštěna všechna těla a počet mrtvých bude dál stoupat.

20:51

Fotbalisté pražské Slavie prohráli v druhém utkání základní skupiny Evropské ligy v Petrohradu 0:1. Český vicemistr vítěze Poháru UEFA a Superpoháru z roku 2008 prakticky celý zápas přehrával, v 80. minutě však z první střely domácích na branku rozhodl střídající Alexandr Kokorin. Červenobílým nebylo nic platné, že soupeře přestříleli 23:7. Miroslav Stoch trefil v první půli břevno.

20:52

"Nulová sazba mýta není ohýbání práva". Šéfovi ÚOHS nevadí, že chce Babiš s Ťokem zastavit zpoplatňování silnic I. třídy.

21:00

Živě: Jablonec - Kyjev. Slavia proti Kyjevu neuspěla. Pomstí ji Jablonec? Sledujte on-line reportáž z utkání druhého kola základní skupiny Evropské ligy.

21:12

Zemřel nositel Nobelovy ceny za fyziku Leon Lederman. Dožil se 96 let. Nobelovu cenu získal v roce 1988 za objev, že existuje více než jeden druh neutrin. Je také otcem pojmenování "Božská částice" pro Higgsův boson, jenž byl objeven v roce 2012. Jde o částici, která propůjčuje jiným částicím hmotnost.

21:33

V Damašku začala výstava asi 500 cenných archeologických objektů nalezených po celé zemi, kterou od roku 2011 zmítá válka. Nechybějí předměty nalezené v historické Palmýře, kterou stejně jako další archeologické památky v Sýrii a Iráku značně poničili radikálové z organizace Islámský stát, dále zlaté objekty, busty, bronzové sochy a amfory.

21:48

Česká studentka Veronika Janečková zvítězila v mezinárodní soutěži Model Young Package za návrh sady kompostovatelných kávových kapslí. Porota ocenila její "vizionářský ekologický přístup". Přišla s inovativním nápadem, jak vyrobit kávové kapsle bez hliníku a plastu.

Vítězný návrh Model Young Package

21:52

Novým členem bankovní rady České národní banky jmenuje prezident Miloš Zeman ekonoma Aleše Michla, který je poradcem premiéra Andreje Babiše (ANO). Spolu s dalším novým členem ho do funkce jmenuje 21. listopadu. Zeman to dnes řekl v televizi Barrandov. Jméno druhého kandidáta do bankovní rady neuvedl.

22:02
22:17

Neurovědci z University of Washington spolu s kolegy z Carnegie Mellon University vyvinuli systém pojmenovaný BrainNet, pomocí kterého úspěšně propojili mozky tří lidí. Ti měli za úkol hrát hru podobnou legendárnímu Tetrisu, přičemž spolu mohli komunikovat pouze skrze "mozkové vlny".

22:32

Druhá republika, v niž se Československo proměnilo po přijetí mnichovské dohody, hledala všechny způsoby, jak se odlišit od té první. Kupříkladu antisemitismus měl však podle historika Jana B. Uhlíře spíše ekonomickou než rasovou motivaci.

22:48

Třicetileté ženě, kterou v Praze uštkla mamba zelená, hrozí v případě zotavení statisícové pokuty i trestní stíhání. Už jen proto, že chovala zvíře bez potřebného povolení. Odborníci však mírní obavy lidí, kteří mají strach, že se bude podobný scénář opakovat i v jejich domě. Jde podle nich o vůbec první případ, kdy do veřejného prostoru utekl jedovatý had.

Mamba zelená

22:58

Fotbalisté Jablonce získali první bod v základní skupině Evropské ligy, v domácím utkání 2. kola remizovali s Dynamem Kyjev 2:2. A to i přes velmi nepovedený začátek, poté co v úvodních patnácti minutách inkasovali z kopaček Viktora Cygankova a Denyse Garmaše. Poté byli ale Severočeši aktivnější, David Hovorka po rohu snížil a deset minut před koncem vyrovnal Michal Trávník.

 

23:02

Americké ministerstvo spravedlnosti dnes obvinilo z kybernetických útoků sedm údajných pracovníků ruské vojenské rozvědky. Oznámil to ve Washingtonu zástupce ministerstva John Demers. Mezi obviněnými jsou čtyři osoby vyhoštěné v dubnu z Nizozemska pro pokus o hackerský útok na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

23:17

Šest příslušníků jedné rodiny ze Slovenska poslal dnes do vězení britský soud poté, co je usvědčil z obchodování s lidmi, z něhož si podle něj udělali "lukrativní rodinný byznys". Podle britské agentury PA pocházely oběti gangu rovněž ze Slovenska a byly nuceny pracovat za méně než čtyři libry denně (117 korun). Během razie proti rodinnému gangu v roce 2013 policisté osvobodili 37 lidí ve věku od jednoho do 57 let.

23:31

 

23:44

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes uvedl, že o tom, zda bude Turecko dál usilovat o členství v EU, by mohlo rozhodnout referendum. Erdogana dráždí zdlouhavé vyjednávání, o kterém tvrdí, že ho brzdí předsudky vůči muslimům, napsala agentura Reuters. Přístupové rozhovory unie s Ankarou oficiálně začaly v roce 2005. Dojde-li k referendu, je podle Reuters možné, že skončí.

23:59

Donna Stricklandová získala Nobelovu cenu za fyziku společně s Gérardem Mourouem a Arthurem Ashkinem. Zatímco oba vědci měli na Wikipedii profil od roku 2005, Strickladová jej má až od tohoto týdne. Správce anglické mutace otevřené encyklopedie její heslo v březnu odmítl s tím, že není důležité.

Donna Stricklandová

06:35

První vojenské plavidlo státu NATO absolvovalo takzvanou severní mořskou cestu podél arktického pobřeží Ruska. Oznámila to agentura Interfax. Po trase, kterou mnozí odborníci považují díky tání ledu za možnou budoucí alternativu Suezskému průplavu, se vydala francouzská loď týlového zabezpečení Rhona.

06:51

Americký Senát ve čtvrtek uznal hladomor na Ukrajině z let 1932-33 za genocidu ukrajinského národa. V rezoluci senátoři odsoudili systematické porušování lidských práv na Ukrajině v sovětské éře, včetně práva na sebeurčení a na svobodu slova. Rezoluci přijala horní komora Kongresu jednohlasně.

07:14
07:26

Voliči v Česku začnou dnes odpoledne rozhodovat o novém složení svých radnic. Na třetině území země svými hlasy ovlivní také složení Senátu. Při volbě členů horní komory budou mít o něco větší výběr než při předchozích volbách v roce 2012. Komunálních kandidátů v porovnání s minulými volbami v roce 2014 naopak ubylo.

07:44
08:00

Demontáž objektů na pokusné raketové střelnici Sohe na západě Severní Koreje ustala počátkem srpna a od té doby nijak nepokročila. Oznámila to dnes na svém webu americká výzkumná skupina 38 North, která na základě analýzy satelitních snímků informuje o vývoji v KLDR.

08:16

Přehlídka současného výtvarného umění, divadla a tance 4+4 dny v pohybu začne dnes v Desfourském paláci v Praze na Florenci. V něm, v nedalekém Divadle Archa, v divadle Ponec a centru DOX potrvá do 13. října. Vedle několika výstav, které pojí téma Princip neurčitosti, divadelní program nabídne devět zahraničních a čtyři české premiéry.

08:34

Radikální islamisté jsou největší přeshraniční hrozbou Spojených států a jejich globálních zájmů. Prohlásil to ve čtvrtek bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton při prezentaci americké protiteroristické strategie. Za "centrálního bankéře" mezinárodního terorismu označil Írán.

08:47

Provozní zisk výrobce elektroniky Samsung Electronics ve třetím čtvrtletí stoupl podle předběžných údajů o 20,4 procenta na rekordních 17,5 bilionu wonů (346,8 miliardy korun). K růstu přispívá hlavně rozvoj datových center, který zvyšuje poptávku po čipech. Uvedla to firma ve svém prohlášení.

09:05
09:13

Japonská automobilka Toyota Motor svolává po celém světě ke kontrole asi dva a půl milionu benzinových hybridních vozů Prius a Auris. Důvodem je problém u hybridního systému, který může způsobit, že se vozidlo zastaví, uvedla dnes automobilka. Oba tyto modely se prodávají i v České republice.

09:21

"Ti nejlepší z fotbalu odcházejí, nechtějí se v korupčním prostředí pohybovat", říká Markéta Haindlová, šéfka Česká asociace fotbalových hráčů. Řadě klubů podle ní současný systém vyhovuje. Je pro ně výhodnější, když hráč nebude mít právní povědomí a bude snadno manipulovatelná figurka, se kterou mohou dělat, co chtějí, tvrdí.

09:29

Vyhlášený tokijský rybí trh Cukidži, který patří k nejnavštěvovanějším turistickým atrakcím hlavního města Japonska, se v sobotu naposledy otevře pro návštěvníky. Poté bude následovat kontroverzní přesun do nové lokality dál od centra, kde kdysi stávala plynárna.

09:36

Odsouzený podnikatel Vladislav Jarošek zatím zůstane ve vězení, odvolací soud v Olomouci zamítl jeho stížnost proti rozhodnutí, kterým ho Krajský soud v Brně předčasně poslal zpět do výkonu trestu. Řekla mluvčí krajského soudu Eva Angyalossy. Podnikatel si má ve vězení odpykat šestiletý trest za krácení daní při obchodech s lihem.

09:44
09:52

Mambu zelenou se zatím najít nepodařilo, policie spolu se specialisty na odchyt hadů ji od úterního večera hledá v pražských Hlubočepích v domě v ulici V Bokách I. Na hada nalíčili nástrahy. Aby se had chytil, potřebuje klid, proto budou pasti kontrolovány až o víkendu, řekl v pátek policejní mluvčí Jan Rybanský.

10:00

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO) jednala v ruském Jekatěrinburgu o obnovení letecké linky do Karlových Varů. Linka by mohla opět přivést do lázeňského města tisíce návštěvníků ze Sverdlovské oblasti. Snahy o obnovení linky vítá i primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA).

10:08

Sponzory Cristiana Ronalda, společnosti Nike a Electronic Arts, velmi znepokojilo obvinění ze znásilnění, kterému hvězda Juventusu čelí. Pětinásobný nejlepší fotbalista světa sice nařčení odmítl, ale obě firmy celý případ důkladně sledují.

10:16
10:24

Americká první dáma Melania Trumpová se v pátek v národním parku v Keni zúčastnila krmení slůňat, aby poukázala na nutnost ochrany zvířat. Informovala o tom agentura AP. Keňa je třetí zastávkou Trumpové na cestě po Africe. V úterý návštěvu zahájila v Ghaně a ve čtvrtek pokračovala do Malawi, cestu zakončí v Egyptě.

Americká první dáma Melania se v Keni zúčastnila krmení slůňat, aby poukázala na nutnost ochrany zvířat.

10:30

Ukrajinský režisér Oleh Sencov, odsouzený v Rusku na 20 let za terorismus, přestal držet hladovku. Oznámila to ruská vězeňská správa. Sencov hladověl ve vězení na severu Sibiře od poloviny května a na jeho zhoršující se zdravotní stav upozorňovala řada umělců a politických představitelů po celém světě. Sencovovi blízcí se k informaci o ukončení hladovky zatím nevyjádřili.

10:32

Jestli máte chuť na čerstvě usmaženou rybu, musíte si zajet do Polska. Jen pár minut od Náchoda leží lázeňské město Chudoba. Lázně ale nejsou tou jedinou atrakcí. V okolí najdete několik zajímavých restaurací, které na sebe upozorňují cedulí Lowisko pstrtaga.

 

10:40

Brazilský prezidentský kandidát Jair Bolsonaro se na závěr kampaně před nedělními volbami snažil vylepšit svou image tím, že v televizním rozhovoru označil své dřívější výroky kritické vůči ženám či homosexuálům za "fake news", tedy falešné zprávy. Rozhovor vysílala ve čtvrtek televize TV Record.

10:56

Po pětadvaceti letech vlád levicových či středolevých prezidentů má v Brazílii nyní šanci stát se novou hlavou státu krajně pravicový kandidát. Jair Bolsonaro, přezdívaný pro své radikální postoje brazilský Trump, je favoritem nedělního prvního kola prezidentských voleb. Koncem měsíce se nejspíš utká s levicovým politikem Fernandem Haddadem.

11:04

Největší český e-shop Alza.cz pokročil ve své expanzi na maďarský trh. Zatímco v uplynulých letech měl v zemi pouze výdejny zboží, nyní otevřel svůj první místní showroom. Akci doprovodil marketingovou kampaní, jejíž výsledek překvapil nejspíše i samu firmu.

11:17

Šéf americké společnosti Tesla Elon Musk se na svém twitterovém účtu vysmívá americké Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Zprávu na svůj účet umístil jen několik hodin poté, co federální soudkyně nařídila SEC a Muskovi, aby jí zdůvodnili urovnání jejich sporu ohledně Muskova srpnového tweetu, za který ho zažalovala část investorů. Informovala o tom agentura Reuters.

11:19

Nobelovu cenu míru pro rok 2018 získali konžský lékař Denis Mukwege a aktivistka irácké komunity jezídů Nadja Muradová. Oznámil to v pátek norský Nobelův výbor. Dvojice prestižní ocenění dostala za boj proti sexuálnímu násilí, upřesnil výbor.

Laureát Nobelovy ceny za mír Denis Mukwege.

11:25

Pivovar Budějovický Budvar v pátek otevřel nový logistický areál, investice byla 750 milionů korun. Je to jedna z nejdůležitějších součástí rozvojového plánu v hodnotě dvou miliard Kč, po jehož dokončení v roce 2020 stoupne výrobní kapacita Budvaru na výstav dva miliony hektolitrů. Uvedli to zástupci pivovaru.

11:33

Hasiče zaměstnal v pátek ráno požár plechové haly v Gahurově ulici poblíž centra Zlína. Na místo mezi tenisovými kurty a prodejnou Lidl vyjížděli krátce po sedmé ráno. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu, nikdo nebyl zraněn, řekla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Po desáté ráno ohlásili hasiči likvidaci požáru. Způsobená škoda byla vyčíslena na půl milionu korun.

11:41

Rusko a Indie v pátek podepsaly smlouvu o dodávce ruských systémů protivzdušné obrany S-400, jejichž hodnota činí zhruba pět miliard dolarů (téměř 112 miliard korun). Oznámil to podle agentury TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Dokument byl podepsán v indické metropoli Dillí na dvoudenní návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina.

11:49

Občané by podle prezidenta Miloše Zemana měli volit v pátek začínajících volbách do Senátu a obecních zastupitelstev, aby se do funkcí nedostali horší lidé než ti, které sami preferují. Zeman to řekl při páteční návštěvě výstavy Doteky státnosti. Sám bude dnes odpoledne hlasovat pro osobnosti napříč stranami.

11:57

 

12:05

Praha a jí vlastněná Pražská vodohospodářská společnost (PVS) v příštím roce investují do oprav a rozšiřování vodohospodářské infrastruktury zhruba 2 miliardy korun. Vyplývá to z investičního plánu PVS, který příští týden projednají pražští radní. Společnost zahájí více než stovku oprav a dalších investic a v desítkách již započatých bude pokračovat.

12:13

Zeman trvá na svých výrocích o nezaměstnaných Romech. V reakci na stovky fotografií z pracovního prostředí, které začali Romové zveřejňovat na facebooku, uvedl, že jde o iniciativu desetiny romské populace.

12:21

Osmiletá dívka v létě objevila v jezeře na jihu Švédska 1 500 let starý meč z předvikingského období. Nález vzbudil mezi archeology a historiky velký zájem, informoval zpravodajský server BBC.

12:30
12:38

Dánsko hodlá poblíž kodaňského přístavu vybudovat ostrov, kde má vzniknout rezidenční čtvrť pro 35 tisíc lidí. Oznámil to v pátek dánský premiér Lars Lökke Rasmussen. Projekt, který počítá i s vybudováním dopravního obchvatu a trasy metra, ještě musí schválit parlament. Hotov má být do roku 2070.

12:46
12:54

Město Třeboň podepsalo ve čtvrtek smlouvu na rekonstrukci Bertiných lázní za téměř 200 milionů Kč. Jde o vestavbu kuchyně s navazující jídelnou a opravu 44 pokojů. Práce začnou v září 2019 a skončit by měly v květnu 2020, v tomto termínu budou lázně zavřené. V pátek to řekla mluvčí radnice Jitka Bednářová.

13:10

Dvouhra - čtvrtfinále v Pekingu. Bristský tenista Kyl Edmund.

Britský tenista Kyle Edmund v Pekingu.

13:29

V základní škole v Chotěšově na Plzeňsku vystříkal žák třídu zatím neurčenou látkou. Deseti z 13 žáků se udělalo špatně a záchranáři je odvezli na vyšetření do plzeňské fakultní nemocnice. Na místě je speciální laboratoř hasičů. Žádné z dětí není ohroženo na životě, řekl mluvčí krajských záchranářů Martin Brejcha.

13:37

Akcie čínských firem Lenovo a ZTE v pátek prudce oslabily. Investoři se obávají dopadů na další prodej výrobků těchto firem v zahraničí po zprávě agentury Bloomberg, podle které systémy mnoha amerických firem obsahovaly škodlivé čipy. Ty tam podle zprávy vložili čínští špioni. Akcie Lenova na burze v Hongkongu oslabily asi o 15 procent a ZTE o 11 procent.

13:47
ceny míru. https://t.co/ot1iTqrmFI

— Jan Hejl (@janhejl) October 5, 2018
13:55

"Devadesát procent Romů ve vyloučených oblastech nepracuje," tvrdí Zeman.

14:00

Začaly komunální a senátní volby. Jsou sedmé v historii samostatné České republiky. Lidé v nich rozhodnou o složení svých radnic na příští čtyři roky. Na třetině území státu se souběžně rozhoduje i o budoucí většině v Senátu při pravidelné obměně 27 členů horní komory.

14:03

Ruský stíhací letoun MiG-29 dnes havaroval při cvičném letu u města Jegorjevsk, zhruba 100 kilometrů východně od Moskvy. Piloti se z letadla katapultovali. Agentura TASS s odvoláním na dva zdroje uvedla, že příčinou nehody byl podle předběžných informací požár v letadle nebo v motoru stroje.

14:11

Meziroční růst cen domů a bytů v Česku se ve druhém čtvrtletí zmírnil ze 7,7 procenta na konci března na 7,5 procenta. V rámci zemí Evropské unie byl sedmý nejvyšší. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V celé EU se ceny zvýšily o 4,3 procenta.

14:19

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se začal zabývat převzetím společnosti Alpine Bau firmou Porr. ČTK to zjistila z internetových stránek úřadu. "K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází zejména v oblasti dopravních, pozemních a vodohospodářských staveb, inženýrského stavitelství a v oblasti výroby a prodeje asfaltových obalovaných směsí," stojí v oznámení.

14:35

Online streamovací služby jako Spotify Tidal, Napster, Deezer nebo Apple Music jsou největším zdrojem příjmů hudebního průmyslu. Loni za sebou poprvé nechaly prodej CD nosičů a digitální stahování nahrávek. Podle Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) se celkové příjmy hudebního průmyslu díky streamování v roce 2017 zvýšily o 8,1 procenta na 17,3 miliardy dolarů (přes 360 miliard korun).

14:43

Pivovary Staropramen, druhý největší tuzemský výrobce piva, zdraží od listopadu točené pivo, tedy sudové a tankové pivo, v průměru o 3,2 procenta. Sdělil to mluvčí pivovaru Pavel Barvík. Ceny se tak zvýší u většiny tankových ležáků a prémiových piv o 0,6 koruny až 1,4 koruny na půllitr, nejprodávanější ležáky pak zdraží zhruba o korunu.

14:51
14:59

Letecká společnost Air Arabia začne od dubna příštího roku létat mezi Prahou a marockou Casablankou. Létat bude dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek. V dnešní tiskové zprávě to oznámilo Letiště Praha. Podle odhadů by spojení mohlo využít téměř 14 tísíc cestujících v jednom směru ročně.

15:07
15:17

Kateřina Siniaková nestačila na světovou dvojku Caroline Wozniackou a s elitním turnajem v Pekingu se rozloučila ve čtvrtfinále. Česká tenistka podlehla dánské favoritce a bývalé jedničce žebříčku dvakrát 2:6.

15:25

Prezident Miloš Zeman trvá na svých výrocích o nezaměstnaných Romech. V reakci na stovky fotografií z pracovního prostředí, které začali Romové zveřejňovat na facebooku, dnes uvedl, že jde o iniciativu desetiny romské populace.

15:33

Sponzory Cristiana Ronalda, společnosti Nike a Electronic Arts, velmi znepokojilo obvinění ze znásilnění, kterému hvězda Juventusu čelí. Pětinásobný nejlepší fotbalista světa sice nařčení odmítl, ale obě firmy celý případ důkladně sledují.

15:41

 

15:50

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v září klesla na 3,7 procenta a je nejníže za posledních 49 let. Firmy dál vytvářejí pracovní místa, jejich tvorba ale výrazně zpomalila, což analytici přičítají dopadu hurikánu Florence hlavně na pohostinství a maloobchod.

16:04

 

16:21

Podle Zemana lidé k dnešním volbám chodí, protože starostům věří ze všech politiků nejvíc s výjimkou prezidenta. Kritický byl naopak k Senátu, do kterého se letos volí ve třetině z 81 obvodů. Novinářům při odchodu z volební místnosti řekl, že si práce senátorů nevšiml.

16:37

Předseda KSČM Vojtěch Filip, který volil dnes odpoledne v Českých Budějovicích obecní zastupitele i senátora, si přeje vysokou volební účast. Novinářům řekl, že lidé by neměli nechat rozhodovat o své budoucnosti někoho jiného. Dodal, že odhady hovoří o tom, že by k volbám mohlo přijít odevzdat svůj hlas 55 procent.

16:50

Největší italská banka UniCredit chce mít ve vedoucích pozicích více žen, do roku 2022 by jich podle jejího dnešního sdělení měly obsadit 20 procent. Banka, která působí i v České republice, se také cíleně zasadí o snížení platových rozdílů mezi pohlavími.

17:05

 

17:20

Na tvářích mnoha žen pozoruji radost z toho, že se jejich příběhy dostávají do veřejného povědomí, řekl konžský lékař Denis Mukwege, který byl spolu s jezídkou Nadjou Muradovou oceněn Nobelovou za cenou za mír. Norský Nobelův výbor tak vyjádřil uznání jejich boji proti sexuálnímu násilí jako zbrani ve válkách. Mukwege se o ocenění dozvěděl v okamžiku, kdy operoval.

17:35

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček věří kandidátům ČSSD v komunálních i senátních volbách, pro sociální demokraty ale budou stěžejní až krajské volby. Řekl to dnes novinářům poté, co odevzdal svůj hlas v komunálních a senátních volbách v domě kultury v Mladé Boleslavi.

17:49

Pořadatelé olympijských her v Tokiu 2020 ujistili, že se snížilo znečištění vody, v které budou za dva roky bojovat o medaile triatlonisté a dálkoví plavci. Zredukovat množství zdraví nebezpečných bakterií v Odaiba Marine Parku se organizátorům podařilo pomocí speciálních filtrů.

18:10

 

18:25

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes podpořil úsilí Makedonie o začlenění do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Po schůzce Babiše s makedonským prezidentem Ďorgem Ivanovem o tom v tiskové zprávě informoval úřad vlády. Snahu Makedonie o zapojení do západních struktur podpořili ve čtvrtek i prezident Miloš Zeman.

18:40

Zhruba desetina voličů si dnes přišla vybrat místní zastupitele v prvních dvou hodinách po otevření volebních místností. Účast je podobná jako při minulých komunálních volbách před čtyřmi lety. O volbu senátorů je menší zájem než o obsazování radnic. 

18:55

Udělování pokut za používání mobilního telefonu při řízení dopravního prostředku je jako významný krok ke snížení nehodovosti již zavedeno v řadě zemí. Litevské úřady se však nyní rozhodly zajít ještě dál - postih bude v zemi čekat i chodce manipulující s mobilem při vstupu do vozovky.

19:10

 

19:24

Zhruba stovka lidí demonstrovala u vchodu do cirkusu Berousek na pražské Letenské pláni. Nelíbí se jim zacházení se zvířaty v podobných zařízeních. Akci svolala organizace Hlasy zvířat. Protest trval asi hodinu.

19:40

Ekologičtí aktivisté slaví dílčí úspěch v boji o Hambašský les na západě Německa. Nejvyšší správní soud spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko vydal předběžné opatření, jímž pozastavil plány energetického koncernu RWE na vymýcení lesa, pod kterým leží zásoby hnědého uhlí. Zhruba sto hektarů lesního porostu zůstane pod ochranou do konečného rozhodnutí.

19:55

Druhým novým členem bankovní rady České národní banky bude ekonom Tomáš Holub, který v centrální bance vede měnovou sekci. Už ve čtvrtek prezident oznámil, že na jedno ze dvou uvolněných míst v bankovní radě jmenuje ekonoma Aleše Michla, který je poradcem premiéra Andreje Babiše (ANO). Jako termín jmenování Zeman uvedl 21. listopad.

20:10

 

20:25

Sponzory Cristiana Ronalda, společnosti Nike a Electronic Arts, velmi znepokojilo obvinění ze znásilnění, kterému hvězda Juventusu čelí. Pětinásobný nejlepší fotbalista světa sice nařčení odmítl, ale obě firmy celý případ bedlivě sledují.

20:40

Smrtelně jedovatá mamba zelená, která v úterý unikla v domě v pražských Hlubočepích, byla odchycena. Ze stromu nedaleko od domu ji sundal pracovník pražské zoologické zahrady.

20:55

Při záplavách, které v jihoitalském regionu Kalábrie vyvolal ve čtvrtek prudký déšť, se utopila 30letá žena a její sedmiletý syn. Další, teprve dvouletý syn, který jel v autě s nimi, se pohřešuje a pátrají po něm záchranáři. Guvernér regionu žádá vládu, aby zde vyhlásila mimořádný stav.

21:10

 

21:25

Při dnešních palestinských protestech na hranici mezi Pásmem Gazy a Izraelem izraelští vojáci zabili dva demonstranty. Podle izraelské armády k hraničnímu plotu přišlo na 20 tisíc lidí a mnozí házeli na vojáky granáty a zápalné lahve.

21:40

V areálu Explosie v Pardubicích dnes explodovala neznámá výbušnina, zničila málo používaný mostek. Výbuch nikoho nezranil. Nehoda mírně omezila provoz firmy.

21:55

Státní zástupce podal obžalobu na muže, který předloni v prosinci v Prostějově napadl tenistku Petru Kvitovou a vážně jí pořezal levou ruku. Hrozí mu až 12 let vězení.

22:10
22:25

Fakulta životního prostředí České zemědělské univerzity (ČZU) se společností Dekonta připravují projekt cílící na zodpovědné hospodaření s vodou. Principem bude zvýšení retence a akumulace vody i vytvoření sofistikovaného závlahového, odvodňovacího a čisticího systému.

22:40

Ukrajinský režisér Oleh Sencov, odsouzený v Rusku k 20 letům vězení za terorismus, se rozhodl ukončit hladovku. Její informaci nejprve potvrdila ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denysovová a následně i Sencovův právník Dmytro Dinze, který sdělil, že jeho mandant se sám rozhodl hladovku ukončit od 6. října, protože mu proti jeho vůli hrozila nucená výživa.

22:55

Pokutu 60 tisíc liber (1,7 milionu korun) dostal trenér fotbalistů Newcastlu United Rafael Benítez za to, že před utkáním anglické ligy prohlásil, že věří rozhodčímu. Španělský kouč tím porušil pravidla anglické asociace, podle nichž se trenéři nesmí před zápasy k rozhodčím vyjadřovat.

23:10
23:25

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) je znepokojen záměrem jeruzalémského starosty zrušit operace úřadu ve východním Jeruzalémě. UNRWA pomáhá milionům potomků Palestinců, kteří opustili své domovy po vzniku Izraele, ve východním Jeruzalémě provozuje několik škol a klinik. V tamním uprchlickém táboře je stále asi 24 tisíc lidí.

23:40

Druhým novým členem bankovní rady České národní banky bude ekonom Tomáš Holub, který v centrální bance vede měnovou sekci. Už ve čtvrtek prezident oznámil, že na jedno ze dvou uvolněných míst v bankovní radě jmenuje ekonoma Aleše Michla, který je poradcem premiéra Andreje Babiše (ANO). Jako termín jmenování Zeman uvedl 21. listopad.

23:55

Opatření americké společnosti Google na posílení hospodářské soutěže v oblasti internetového prodeje přinášejí ovoce. Uvedla to dnes evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Podle agentury Reuters tak naznačila, že firma by se mohla vyhnout dalším pokutám.

07:00

Na východě Sicílie dnes brzy ráno udeřilo zemětřesení o síle 4,8 stupně Richterovy škály. Informoval o tom italský Národní geofyzikální a vulkanologický institut (INGV). Otřesy nicméně nezpůsobily žádné velké škody.

07:14

Neznámí pachatelé ukradli na Galapágách 127 mláďat obřích želv. K odcizení zvířat došlo v chovné stanici na ostrově Isabela. Obří želvy patří k největším turistickým atrakcím Galapážského souostroví. Pachatelům hrozí až deset let vězení.

07:27

Slovenský premiér Peter Pellegrini uvedl, že Slovensko by mohlo přijmout několik desítek syrských sirotků. Prohlásil, že jeho země je dostatečně bohatá na to, aby se dokázala postarat o "deset, dvacet nebo třicet dětí", které jsou v současné době umístěny v uprchlickém táboře v Řecku.

07:43

 

07:58

Veřejnosti se dnes od 09:00 do 17:00 otevřou běžně nepřístupné reprezentační prostory Pražského hradu. Návštěvníci si prohlédnou místa, kde prezidenti vykonávají své ústavní pravomoci. U příležitosti stého výročí založení Československa a blížícího se 28. října, během kterého prezident uděluje státní vyznamenání, chtějí zástupci Pražského hradu lidem představit téma řádových dnů.

08:14

Italští archeologové objevili v neprobádané části Pompejí nový poklad: v místnosti domácího oltáře, takzvaném laláriu, narazili na bohatě malovaný výjev ze zahrady. Místnost se zachovala v nečekaně dobrém stavu a jedná se o dosud největší domácí oltář nalezený v Pompejích. Odborníci místu přezdívají "kouzelná zahrada".

08:27

V Lotyšsku se dnes konají parlamentní volby, ve kterých se o křeslo ve stočlenném Sejmu (Saeima) uchází přes 1400 kandidátů z 16 politických stran. Nejvíce hlasů podle průzkumů zřejmě získá proruská strana zastupující početnou ruskou menšinu v zemi. Zda bude schopná vytvořit vládní koalici, ale není jasné.

08:43

 

09:00

Po noční přestávce se v Česku znovu otevřely volební místnosti. Voliči mají ještě pět hodin na to, aby si vybrali své místní zastupitele. Na třetině území republiky mohou zároveň ovlivnit volbu 27 senátorů, a tím i rozložení sil v horní komoře.

09:16

Soud v americkém Chicagu rozhodl v pátek o vině místního policisty, který před čtyřmi lety zavraždil černošského mladíka. Bělošský policista Jason Van Dyke, jehož čin vyvolal veřejné protesty a vedl k odvolání policejního šéfa, se podle soudu dopustil vraždy druhého stupně, za níž se obvykle udělují tresty do 20 let vězení.

09:28

Ve věku 85 let dnes zemřela španělská operní pěvkyně Montserrat Caballéová, kterou vedle desítek operních rolí proslavil i popový duet Barcelona s Freddiem Mercurym. Diva, která na operních pódiích zářila více než půl století, několikrát vystoupila i v Česku, naposledy v roce 2010.

09:44

 

09:59

Ocenění Žena regionu získala nedávno ředitelka Domova svaté Máří Magdaleny v Jiřetíně pod Jedlovou na Děčínsku Marcela Dvořáčková. Domov pomáhá matkám s mentálním postižením a jejich dětem s tím, aby se mohly vrátit do normálního života. Všechny mají vlastní malý byt, kde si samy vaří a starají se o děti.

10:13

Policistům se pravděpodobně vrátí právo řešit méně závažné přestupky pouze domluvou bez nutnosti je zaznamenávat. Vláda by měla na středeční schůzi podle podkladů podpořit poslaneckou novelu, která domluvu ze zákona opět umožní. Předkladatelé si od změny slibují zejména snížení administrativy.

10:28

Americká první dáma Melania Trumpová se během své páteční návštěvy Keni stala terčem kritiky kvůli klobouku, kterým se chránila před sluncem během návštěvy sloního sirotčince. Její bílá tropická helma mnohým uživatelům sociálních sítí připomněla výbavu někdejších kolonizátorů afrického kontinentu.

10:45

 

11:01

Z celkových 28 zoologických zahrad v Česku zažádalo letos 24 ZOO o dotaci ministerstvo životního prostředí. To poskytuje dotace zahradám, které mají od resortu udělenou licenci, z programu Příspěvek zoologickým zahradám. V posledních třech letech v něm bylo pokaždé vyčleněno 20 milionů korun.

11:17

Přibližně třetina Čechů nikdy nečetla knihy, které měla ve škole na seznamu povinné literatury. Další třetinu povinná četba odradila natolik, že začali mít odmítavý vztah ke knihám obecně. Podle průzkumu se ale 90 procent Čechů shoduje, že by povinná četba ve školách měla zůstat.

11:34

Do babyboxu v benešovské nemocnici někdo odložil čerstvě porozené dítě. Chlapec vážící 4,25 kilogramu dostal jméno Antonín. V celém Česku bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2005 zanecháno již 176 dětí.

11:50

 

12:05

Komunální volby v obci Kukle na Svitavsku narušil incident, kdy někdo na obecní vývěsce zveřejnil nepravdivý údaj o výši mimořádné odměny pro místostarostu. Starosta se kvůli tomu obrátil na policii, která věc prověřuje jako přestupek proti občanskému soužití. 

12:20

Dosavadní předseda opoziční Sociálnědemokratické strany Rakouska (SPÖ) a bývalý kancléř Christian Kern nebude lídrem kandidátky své strany v květnových volbách do Evropského parlamentu. V polovině září přitom Kern oznámil, že kandidátku socialistů povede.

12:35

 

12:50

Volební účast v Česku se dnes před polednem pohybovala v průměru kolem 30 až 40 procent. Mezi jednotlivými městy a obcemi se ale liší, někde odvolilo téměř 80 procent lidí, naopak jinde přišlo odevzdat svůj hlas jen 15 procent voličů.

13:05

Francouzská mediální skupina Lagardére Group odsouhlasila prodej sedmi časopisů včetně Elle společnosti Czech Media Invest (CMI), kterou spoluvlastní a řídí miliardář Daniel Křetínský. Prodejní cena by měla překročit 50 milionů eur (1,3 miliardy korun).

13:20

 

13:35

Mamba zelená, která v úterý unikla z domu v pražských Hlubočepích, zřejmě nebyla z odchovu, ale z odchytu v přírodě. Myslí si to herpetolog Tomáš Bublík, u kterého smrtelně jedovatý had po jeho pátečním chycení zůstal. Podle něj mamba není v úplně dobrém stavu, ale je možné, že přežije. "Je to na dobré cestě," řekl.

13:50

Tisíce ekologických aktivistů se dnes sešly u Hambašského lesa nedaleko západoněmeckého Kolína nad Rýnem na demonstraci za zachování tohoto lesa a za konec využívání uhlí k výrobě elektřiny. Díky pěknému počasí prý panuje uvolněná atmosféra.

14:03

Hlasování v letošních komunálních volbách ve 14:00 skončilo, stejně tak jako první kolo rozhodování o obměně třetiny senátorů. Až v následujících hodinách se na volebním webu ukáže, koho lidé vybrali. Úplné výsledky hlasování v obecních volbách budou známy zřejmě opět až v neděli ráno. Kompletní výsledky senátních voleb by mohly být k dispozici už během noci.

14:16

Dosavadní předseda opoziční Sociálnědemokratické strany Rakouska (SPÖ) a bývalý kancléř Christian Kern odchází z politiky. V centrále SPÖ také dnes řekl, že nebude kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu příští rok na jaře. Kern měl přitom stát v čele kandidátky SPÖ.

14:33

 

14:47

V Milovicích na Nymbursku byl dnes během airsoftové hry postřelený jeden z účastníků. Jiný hráč zaměnil airsoftovu zbraň se skutečnou zbraní a vystřelil. Postřeleného převezl do nemocnice s těžkým zraněním vrtulník. Účastníky akce měli být policisté.

15:03

Slunečné a teplé počasí babího léta zůstane v České republice i příští týden, poté se vzhledem k postupujícímu podzimu sice ochladí, přesto zůstanou teploty do začátku listopadu nadprůměrné nebo průměrné. Pršet ale moc nebude, sušší bude zejména příští týden. 

15:10
15:18

Dohoda mezi EU a Londýnem o podmínkách jejího odchodu z unie by mohla být hotova možná už tento měsíc, nebo v listopadu. Řekl to předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker v rozhovoru, který dnes otiskly některé rakouské deníky. 

15:25

 

15:30

Nejméně 50 lidí zemřelo a další stovka osob utrpěla vážná zranění při požáru, který dnes vypukl po srážce cisterny s autem na západě Konga. Nehoda se stala u obce Mbuta, která leží asi 130 kilometrů od metropole Kinshasy.

15:38
15:45
15:52

V Jihomoravském kraji dnes nejrychleji sečetli volební výsledky v Malé Roudce na Blanensku. Voliči tam příliš na výběr neměli, byla tam jediná kandidátka, kterou sestavilo hnutí Starostové a nezávislí. Její kandidáti zasednou v sedmičlenném zastupitelstvu.

16:00
16:07
16:12

Předseda ČSSD Jan Hamáček dnes neočekává "oranžové cunami" jako v senátních volbách před šesti lety, kdy ČSSD vyhrála se ziskem 13 senátních křesel. Předpokládá, že strana bude nejsilnější na Moravě. "ČSSD to v Praze vždy měla těžší," řekl po příchodu novinářům v Lidovém domě, kde sociální demokraté čekají na výsledek senátních a obecních voleb.

16:20
16:26

V senátních volbách po sečtení desetiny okrsků vedli kandidáti ODS v šesti obvodech. Zástupci ANO, ČSSD, KDU-ČSL a STAN byli na prvních příčkách shodně ve třech obvodech. Z Prahy a Ostravy a Karvinska výsledky k dispozici zatím nebyly. Účast zatím dosahovala 47 procent.

16:32
16:37

Po sečtení desetiny okrsků vedla v obecních volbách ze stran kandidujících samostatně KDU-ČSL před STAN a KSČM. Za nimi následovaly ČSSD a ODS. Lidé ale jako obyčejně odevzdávali nejvíce hlasů nejrůznějším místním sdružením nezávislých kandidátů.

16:45
16:51

Dnešní volby poslanců lotyšského parlamentu, Sejmu, se zatím konají s průměrným zájmem voličů a bez větších problémů.O křesla ve stočlenném zákonodárném sboru se uchází přes 1400 kandidátů z 16 politických stran. Nejvíce hlasů podle průzkumů zřejmě opět získá sociálnědemokratické Centrum shody (SC), které tradičně volí etničtí Rusové.

16:59
17:06
17:06
17:12

Předseda Starostovů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík očekává, že hnutí posílí v Senátu a získá i více obecních zastupitelů než před čtyřmi roky. V Praze, kde STAN sestavilo s TOP 09, KDU-ČSL a LES kandidátku Spojené síly pro Prahu, očekává zisk nejméně 15 procent hlasů, řekl v České televizi.

17:20
17:27
17:35
17:43

Papež František nařídil důkladně vyšetřit ve vatikánských archivech, zda církev přehlížela zprávy o činech nyní už bývalého kardinála Theodora McCarricka. Ten je obviněn ze sexuálního zneužívání nezletilých a někteří tvrdí, že zprávy o těchto činech se do Vatikánu donesly už v roce 2000, tedy ještě předtím, než se McCarrick stal kardinálem.

17:50
17:52
17:58

Izrael dnes oznámil zavedení dalších restrikcí vůči palestinskému Pásmu Gazy. Ministr obrany Avigdor Lieberman toto opatření podle agentury AP zdůvodnil jako reakci na to, že hnutí Hamás, vládnoucí v pásmu, stupňuje protesty podél námořních i pozemních hranic této palestinské oblasti s Izraelem.

18:02

Na Teplicku senátorské místo pravděpodobně bude obhajovat Jaroslav Kubera (ODS). Po sečtení hlasů v polovině volebních okrsků zde výrazně vede před ředitelem teplického gymnázia Zdeňkem Bergmanem (Senátor 21). Na možnou obhajobu ODS to zatím vypadá také na Jablonecku, naproti tomu ČSSD senátora na Náchodsku zřejmě ztratí.

18:10
18:17
18:26

Předseda ODS Petr Fiala doufá, že se ODS stane mocenskou alternativou k hnutí ANO. Věří, že jeho strana v letošních senátních a komunálních voleb posílí. Řekl to novinářům po svém příchodu do štábu ODS. Průběžné výsledky, podle kterých by do finále v senátních volbách postupovali kandidáti strany v 11 obvodech, zatím nechtěl komentovat.

18:35
18:37
18:42

Hnutí Praha Sobě je velkou nadějí pro Prahu, řekl novinářům neúspěšný prezidentský kandidát Michal Horáček, který dnes přišel uskupení podpořit do jeho volebního štábu. Ocenil odbornost členů, dynamiku, nové nápady a zkušenosti z vedení Prahy 7.

18:50
18:59
19:10
19:19

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Domažlice podle propočtů ČTK postoupili senátor Jan Látka (ČSSD) a Vladislav Vilímec (ODS). Látka má nyní 22,84 procenta hlasů, druhý Vilímec má 21,33 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden.

19:20

Předseda KSČM Vojtěch Filip při příchodu do stranického volebního štábu vyzdvihl, že v řadě obcí byli komunisté jediná strana, která postavila kandidátku. K volebním výsledkům se podle něj vedení strany vyjádří na tiskové konferenci, kterou plánuje zhruba na 20:30.

19:28
19:35

Lidovecký senátor Jiří Čunek má velkou šanci obhájit své křeslo. Po sečtení poloviny okrsků na Vsetínsku vede v prvním kole senátních voleb s víc než 50 procenty hlasů, druhý je s velkým odstupem starosta Velkých Karlovic Miroslav Koňařík (nezávislý). O obhajobu se podle dosavadních výsledků bude pokoušet také Jiří Šesták (za STAN) na Českobudějovicku.

19:48
19:57

Melania Trumpová dnes v Egyptě, kde zakončila pětidenní cestu do Afriky, hájila svého manžela amerického prezidenta Donalda Trumpa a popřela, že by měl negativní vztah k africkým zemím. Během své první velké zahraniční cesty bez manžela v roli americké první dámy navštívila také Malawi, Ghanu a Keňu.

20:02

Po sečtení hlasů v polovině okrsků vede v obecních volbách v Karlových Varech hnutí ANO. Druzí jsou Karlovaráci, třetí je KOA, pak Piráti a ODS. Zisky hlasů se zřejmě už příliš měnit nebudou.

20:08
20:20
20:35

Piráti se podle předsedy strany Ivana Bartoše díky letošním komunálním volbám stávají celorepublikovou stranou. Kdekoliv kandidovali, tam postoupili, řekl Bartoš České televizi. V boji o Senát má podle něj strana stále želízka v ohni, ale možná doplácí na to, že se buduje odspodu a její tváře se teprve stávají známými.

20:47
20:47
21:00

Čižinský: Změna je možná. Musíme zabránit koalici ODS s ANO. Dění okolo voleb sledujeme v on-line reportáži.

 

 

21:13

Diplomaté zemí jako Spojené státy, Francie nebo Jižní Korea, jejichž firmy se ucházejí o stavbu nových bloků českých jaderných elektráren, přestávají být diplomatičtí. Neoficiálně si začínají stěžovat, že Rusko vede v Česku brutální informační válku, aby zdejší vládu dotlačilo k tomu, že zruší výběrové řízení na rozšíření Dukovan a Temelína a přidělí zakázku přímo na základě mezivládní dohody firmě Rosatom.

21:18
21:28

Více než dvě tisícovky lidí se zúčastnily fotografické soutěže CzechTourism s názvem Česko je super! Tak to vyfoť! Porota složená z profesionálních fotografů, potápěče i šéfredaktorů foto magazínů vybrala třicítku nejlepších fotek v několika kategoriích. Vyhlášení oceněných snímků se konalo v sobotu v Karlových Varech u příležitosti festivalu Tourfilm.

21:30
21:45

ODS řekla jasně, že se nechce spojovat s menšími středovými stranami, říká Jiří Pospíšil, předseda TOP09, ke spolupráci se svou někdejší domovskou stranou.

 

21:59

Turecká prokuratura začala vyšetřovat zmizení saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášakdžího, který je pohřešovaný od úterní návštěvy konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu. Informovala o tom dnes istanbulská prokuratura.

22:12
22:25

Předseda ČSSD Jan Hamáček bere výsledek voleb jako signál, že se sociální demokracie už odrazila ode dna, na které dopadla v loňských sněmovních volbách. Úspěchy se dostavily tam, kde je strana konsolidovaná, řekl dnes novinářům vicepremiér Hamáček. Vyzdvihl výsledky v Karviné, Frýdku-Místku či Náchodě, naopak pro velká města chce hledat nová témata, za vhodné považuje dostupné bydlení.

22:38
22:52

Senát Spojených států dnes těsně potvrdil kontroverzního soudce Bretta Kavanaugha jako devátého člena amerického nejvyššího soudu. Takovýto výsledek se očekával poté, co kandidátovi prezidenta Donalda Trumpa už v pátek přislíbila podporu většina senátorů, byť těsná.

23:12

V Chebu s velkou převahou vyhrála Volba pro město (VPM) v čele s bývalým starostou Antonínem Jalovcem. VPM získalo 45,21 procenta hlasů a 17 mandátů v 30 členném zastupitelstvu. Druhé skončilo hnutí ANO, které mělo dosud starostu. Získalo ale jen 13,35 procenta hlasů a pěti mandátů, vyplývá z údajů serveru volby.cz.

23:12
23:30
23:46

Několik desítek tisíc příznivců nezávislosti Skotska dnes demonstrovalo v centru Edinburghu za nové referendum o odtržení tohoto regionu od Británie. Podle organizátorů demonstrace dorazilo 100 tisíc účastníků, policie ale zatím počet lidí neuvedla. Britský deník The Guardian nicméně už označil demonstraci za největší manifestaci za nezávislost Skotska v jeho historii.

23:59
06:59

Volby do pražského zastupitelstva vyhrála ODS se ziskem 17,9 procenta hlasů, následovaná Piráty, kteří dostali 17,1 procenta. Na třetím místě skončila Praha Sobě se 16,6 procenta hlasů a za ní se umístily Spojené síly pro Prahu tvořené hlavně koalicí TOP 09, STAN a lidovců, uskupení má 16,3 procenta hlasů. Hnutí ANO skončilo páté se ziskem 15,37 procenta.

07:13

Brett Kavanaugh složil přísahu, a stal se tak 114. soudcem v historii Nejvyššího soudu Spojených států. Kavanaugha, kterého několik žen obvinilo ze sexuálních útoků v době studií, v sobotu potvrdil ve funkci soudce nejvyššího soudu americký senát. Na schodech soudní budovy proti němu protestovaly asi dvě stovky lidí.

07:20

Senátorem za Prahu 4 bude nově bývalý prezidentský kandidát a šéf Akademie věd Jiří Drahoš. Mandát získal už v prvním volebním kole. Porazil mimo jiné dosavadní senátorku, vědkyni Evu Sykovou (dříve za ČSSD, nyní za ANO). V prvním kole byl zvolen také hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

07:25

Komunální volby v Brně vyhrálo hnutí ANO s 23,03 procenta voličů a v pětapadesátičlenném zastupitelstvu získalo 18 mandátů. Na druhém místě skončila ODS s podporou Svobodných s výsledkem 18,55 procenta, což znamená zisk 14 mandátů. Třetí KDU-ČSL získala 10,25 procenta a osm zastupitelů.

07:30

Hnutí Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) budou jednat o koalici na pražském magistrátu s Piráty. Dnes se s nimi sejdou nejprve každý samostatně, potom bude zřejmě následovat třístranná schůzka. Po setkání ve volebním štábu hnutí Praha Sobě to novinářům řekli jeho lídr Jan Čižinský a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

07:35

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Ostrava-město postoupili dosavadní senátor Leopold Sulovský (Ostravak) a majitel cukrárny Ivo Gondek (ANO). Vítěz Sulovský získal 24,82 procenta hlasů, druhý Gondek dostal 19,19 procenta voličů.

07:40

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Praha 2 podle propočtů ČTK postoupili bývalý prezidentský kandidát Marek Hilšer a Libor Michálek (Piráti), který senátorský mandát obhajuje. Hilšer má nyní 44,48 procenta hlasů, druhý Michálek 15,55 procenta.

07:45

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Brno-město postoupili rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek (STAN) a bývalý ředitel Českého rozhlasu Brno Jaromír Ostrý (ANO). Vítěz Bek získal 38,17 procenta hlasů, druhý Ostrý dostal 18,70 procenta voličů.

07:50

Nejméně jedenáct obětí si vyžádalo silné zemětřesení, které v sobotu večer (v noci na dnešek SELČ) zasáhlo Haiti. Agentuře AFP to dnes řekl mluvčí haitské vlády. Podle americké geologické služby USGS měly otřesy sílu 5,9 stupně. Na severu země se zřítilo několik domů i část kostela ve městě Plaisance

08:06

Hokejový útočník Michael Frolík zpečetil gólem do prázdné branky výhru Calgary 7:4 nad Vancouverem. Další český hráč ve zbývajících jedenácti utkáních sobotního programu nebodoval. Pětatřicetiletý Tomáš Plekanec zůstal i ve druhém utkání nové sezony mezi náhradníky Montrealu.

08:26

Tři Izraelci byli dnes postřeleni při útoku na okupovaném Západním břehu Jordánu. Dva z nich utrpěli vážná zranění, informují agentury s odvoláním na izraelskou armádu. Motiv útoku zatím není jasný a po útočníkovi pátrají izraelští policisté a vojáci.

08:38

Jakub Kornfeil skončil desátý ve Velké ceně silničních motocyklů v Thajsku. Pořadí v cíli ovlivnil pád v poslední zatáčce, po němž si pro vítězství dojel Ital Fabio Di Giannantonio. V čele šampionátu zůstal dnes čtvrtý Španěl Jorge Martín, Kornfeil si pohoršil o příčku a je osmý.

08:50

Andrea Sestini Hlaváčková a Barbora Strýcová vyhrály čtyřhru na elitním turnaji v Pekingu a slaví druhý společný a zatím nejcennější titul. Dvaatřicetileté plzeňské rodačky ve finále porazily kanadsko-čínský pár Gabriela Dabrowská, Sü I-fan 4:6, 6:4 a 10:8.

09:02

Velkou cenu Japonska formule 1 vyhrál lídr mistrovství světa Lewis Hamilton z Mercedesu a už za dva týdny v USA může slavit pátý titul v kariéře. Jeho soupeř v boji o celkové prvenství Sebastian Vettel totiž v Suzuce obsadil až šesté místo a čtyři závody před koncem na druhé příčce průběžného pořadí ztrácí 67 bodů.

Lewis Hamilton

09:14

Sobotní parlamentní volby v Lotyšsku vyhrálo podle očekávání sociálnědemokratické Centrum shody (SC), které tradičně volí etničtí Rusové žijící v této baltské zemi. Druzí skončili populisté ze strany Komu patří stát (KPV) a třetí Nová konzervativní strana (JKP).

09:26

"Samuraj" potřebuje alespoň 50 sirotků, aby s nimi mohl strašit od Aše až po Břeclav. Sirotci = strach = hlasy pro samuraje. Ale kde je sehnat? Proto zasedá krizový štáb jeho poradců. Sledujte třetí díl ze série TOP SEKRET, z pera divadla Vosto5. Satirický vhled do zákulisí naší společnosti odhalující všemožné lobbistické kejkle kolem zásadní otázky, zda jsou Češi smějící se bestie nebo bestiální lachtani…

 

09:38

V metropoli je rozhodnuto. Do zastupitelstva se dostane jen pět stran, zbylé včetně ČSSD, KSČM a SPD nepřekonaly pětiprocentní hranici. Odstupy mezi pěticí úspěšných stran jsou velmi těsné. Je tak zřejmé, že koalice vznikne složením jakýchkoliv tří z pěti úspěšných stran.

09:50

Andrej Babiš čtyři roky jen vyhrával a šel politicky vzhůru. Teď už to neplatí. Porážka ANO v Praze, kde Babišova formace skončila až na 5. místě je jednou z nejvýznamnějších zpráv komunálních voleb.

Projděte si nejpodstatnější momenty volebního víkendu podle Petra Honzejka.

Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí ANO.

10:02

Turecká policie se domnívá, že saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášakdžího, který se pohřešuje od úterní návštěvy konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu, na zastupitelském úřadu zabili.

10:14

Veterináři našli v uplynulém týdnu při kontrole vozidla na dálnici D11 v Pardubickém kraji půl tuny potravin přepravovaných za nevhodných teplotních podmínek. Šlo například o 40 kilogramů vepřového gyrosu z Polska, 170 kilogramů majonézy, stejné množství jogurtu, dále pak 60 kilogramů sýrů v láku z Německa. Potraviny veterináři znehodnotili, provozovateli nyní hrozí až 50milionová pokuta. Většinou je však pokuta řádově nižší.

10:26

Nízká volební účast provázela v sobotu v Rumunsku referendum o ústavním zákazu sňatků osob stejného pohlaví. Svůj hlas odevzdalo podle údajů volební komise 5,72 procenta voličů. Aby bylo referendum, které končí dnes ve 20:00 SELČ, platné, musí se ho zúčastnit aspoň 30 procent lidí.

10:38

Společnosti Teknia Uherský Brod, která vyrábí plastové díly pro automobilový průmysl, loni meziročně klesl zisk o 25,5 milionu korun na necelých 32 milionů korun. Tržby firmy za prodej výrobků, služeb a zboží dosáhly téměř 708,4 milionu korun, v roce 2016 činily zhruba 664,6 milionu korun.

10:50

Na Vysočině přišlo v komunálních volbách volit 220 739 lidí, o 4769 víc než v roce 2014. Volební účast byla 53,82 procenta a byla nejvyšší ze všech krajů, stejně jako před čtyřmi lety, kdy volilo 52,11 procenta voličů. Povolební dění sledujeme on-line.

11:02

V pražské zoo uhynul hroch Slávek, jedna z největších celebrit v zahradě. Podle ředitele zoo Miroslava Bobka se u něj objevily příznaky akutních zažívacích obtíží. Na konci října by mu bylo 34 let, v chovech se hroši dožívají až 50 let. "Pitva ukázala těžký zánět žaludku a střev. Další se dozvíme po provedení laboratorních vyšetření," uvedl Bobek.

11:14

Vítězka US Open Naomi Ósakaová se kvůli problémům se zády rozhodla vynechat turnaj WTA v Hongkongu. Příští týden japonská tenistka raději využije k léčbě a doplnění sil, aby byla fit do Turnaje mistryň. Pořadatelům v Hongkongu se omluvila po prohraném semifinále v Pekingu.

11:26
11:38

 

11:50

Piráti navrhují zavést dvě sazby daně z nabytí nemovitých věcí. Vedle dosavadní čtyřprocentní chtějí zavést sníženou dvouprocentní sazbu na nemovitosti s cenou do čtyř milionů korun. U nemovitostí nad tuto cenu by nabyvatel zaplatil dvě procenta ze čtyř milionů a čtyři procenta z částky nad tuto cenu. Návrh změny zákona Piráti předložili ve sněmovně. Uvedli, že tak chtějí udělat vlastní bydlení více dostupné velké části populace.

12:02

Přes 5000 lidí se v Indonésii pohřešuje po zemětřesení a tsunami z konce září. Katastrofu, která zasáhla ostrov Sulawesi, nepřežilo podle současných údajů 1763 lidí. Dnes o tom informovala agentura AP odkazem na indonéský úřad pro krizové situace.

12:14

ODS se podle svého pražského předsedy Tomáše Portlíka pokusí vyjednat vládu v hlavním městě, i když se zatím zdá, že by strana už druhé období mohla skončit v opozici. Koalici chce totiž sestavit Jan Čižinský s piráty a Spojenými silami pro Prahu. "Čekají nás dlouhá a složitá jednání," říká v rozhovoru pro HN.

Tomáš Portlík, místostarosta Prahy 9 ve volebním štábu ODS.

12:26

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo se dnes během asijského turné sešel se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Podle šéfa americké diplomacie pokročili v jednáních o jaderném odzbrojení KLDR navazujících na červnovou dohodu podepsanou na singapurském summitu Kimem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Z KLDR zamířil Pompeo do Jižní Koreje

12:38

Recenze: Poněkud řídké publikum pražské O2 areny v sobotu oslnila countryová zpěvačka Shania Twainová. Během jejího sobotního vystoupení, které by zaujalo i designéry, scénografy či divadelníky, se Vysočany na dvě hodiny proměnily v Las Vegas. Ne že by Twainová hrála špatnou nebo nezajímavou hudbu, ale velkoryse pojatá vizuální podívaná místy vyrážela dech.

12:50

Jenom silný muž ochrání svůj dům a my jako stát teď silný muž nejsme, tvrdí zvolený senátor za KDU-ČSL Jiří Čunek. Okamurova protiimigrantská politika mu prý blízká není. To, že jsme zlenivěli, je vidět na tom, že vymíráme, věnujeme se věcem nepodstatným. O tom, že by vzhledem k úspěchu ve volbách usiloval o návrat do vedení strany, teď nepřemýšlí.

 

13:02

Dánská tenistka Caroline Wozniacká po osmi letech znovu vyhrála prestižní turnaj v Pekingu a počet titulů zaokrouhlila na třicet. Druhá hráčka světového žebříčku potvrdila ve finále roli favoritky proti Anastasiji Sevastovové z Lotyšska a za necelou hodinu a půl zvítězila dvakrát 6:3.

 

13:14

Jaroslav Faltýnek byl doma v Prostějově znovu zvolen, ačkoliv na zastupitelstvo téměř nechodí. ANO v Prostějově sice zvítězilo, ale oproti jiným městům nikterak výrazně. Spíše než druhý muž hnutí mu přinesla procenta navíc značka Babiš.

13:26

Výsledek voleb v počtu zastupitelů: Pokud poměříme počet získaných zastupitelů, a jejich zisk je v komunálních volbách hlavním cílem, vítězem není ODS ani ANO, ale s obrovským náskokem nezávislí kandidáti. Po celém Česku se jim podařilo získat téměř 35 tisíc mandátů obecního zastupitele. O skoro dva tisíce víc než před čtyřmi lety. Z velkých politických stran byli letos opět nejúspěšnější lidovci.

13:38

Firmě AŽD Praha loni klesl čistý zisk meziročně o 39,1 procenta na 391,3 milionu korun. Tržby se jí snížily o 30,8 procenta na 6,89 miliardy korun. Společnost to uvedla ve výroční zprávě ve Sbírce listin. AŽD Praha je dodavatelem a výrobcem zabezpečovací, telekomunikační, informační a automatizační techniky především pro dopravní stavby. Výsledky vykazuje od října předešlého roku do konce září daného roku.

13:50

 

14:02

Kolem Země prolétne nejznámější asteroid. Nápadně připomínal lebku a k Zemi se poprvé přiblížil před třemi lety příznačně na Halloween. Teď se vrátil a kolem naší planety se prožene týden po Dušičkách.

Asteroid ve tvaru lebky TB145

14:14

 

14:26

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes oznámil, že se brzy setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, aby s ním probral koordinaci akcí v Sýrii. Mezi Ruskem a Izraelem panuje napětí kvůli vzdušným operacím izraelského letectva v Sýrii. Netanjahu o schůzce s Putinem mluvil na dnešním zasedání vlády, žádné konkrétní datum však nezmínil.

14:38
14:50

Prezident Miloš Zeman udělí 28. října státní vyznamenání zpěváku Michalu Davidovi. Dnes to řekl v rozhovoru na serveru Blesk.cz. Média už o ocenění popového zpěváka, který proslul hudbou k muzikálům i spartakiádní písní Poupata, spekulovala v minulosti. David Zemana podpořil v prezidentské kampani.

15:02

 

15:14

Všeobecné volby v Bosně a Hercegovině (BaH) se dnes zatím odvíjejí bez vážnějších incidentů, byť na několika místech byly zaznamenány menší pokusy o volební podvody. Zájem voličů se podle ústřední volební komise zdá být na úrovni předchozích voleb, kdy účast dosáhla 54 procent. Pozorovatelé příliš neočekávají, že výsledek hlasování přinese pozitivní impuls k realizaci reforem a tím naději na konečné vykročení k evropské integraci.

15:26

V Jeruzalémě dnes začal soud se Sarou Netanjahuovou, manželkou současného izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, která je podezřelá z podvodu a zpronevěry, informují agentury. Za zneužití státních peněz při objednávání jídla pro premiérovu rezidenci jí hrozí až pět let vězení.

15:38

Americká společnost Hyperloop Transportation Technologies představila svou první kapsli určenou pro přepravu cestujících novou technologií vysokorychlostní přepravy. Kapsle je dlouhá 32 metrů a váží pět tun a je téměř celá vyrobená z kompozitního materiálu. Firma ji představila ve Španělsku.

 

15:50

Dánka Caroline Wozniacká proti Lotyšce Anastasiji Sevastové ve finále v Národním tenisovém centru v Pekingu v soutěži China Open.

Dánka Caroline Wozniacká proti Lotyšce Anastasiji Sevastové ve finále v Národním tenisovém centru v Pekingu v soutěži China Open.

16:05
16:20

Jakub Kornfeil skončil desátý ve Velké ceně silničních motocyklů v Thajsku. Pořadí v cíli ovlivnil pád v poslední zatáčce, po němž si pro vítězství dojel Ital Fabio Di Giannantonio.

Jakub Kornfeil skončil desátý ve Velké ceně silničních motocyklů v Thajsku.

 

16:34

V Bulharsku byla zavražděna investigativní novinářka regionální televize TVN Viktorija Marinová.

16:46

"Itálie uzavře svá letiště pro letadla s migranty z Německa, která nebudou mít potřebná povolení," varoval v neděli italský ministr vnitra Matteo Salvini. Berlín a Řím pracují na dohodě, podle níž by Německo posílalo zpět do Itálie migranty, kteří tam již požádali o azyl.

17:00
17:25
Vítězná koalice na Praze 3 zahájila vyjednávání s TOP 09 a STAN

Koalice ODS, lidovců a Svobodných, která vyhrála volby v Praze 3, zahájila vyjednávání o koalici s TOP 09 a STAN. V neděli o tom informoval její lídr a dosavadní starosta Alexander Bellu (ODS). Strany si podle něj jsou programové blízko. „Chtěl bych zachovat půdorys současné koalice. Proto jsem zahájil jednání s koalicí TOP 09 a STAN, se kterou máme pohodovou většinu. Věřím, že naši i voliči této koalice ocení, když Prahu 3 povedou tradiční, konzervativní strany, které neslibují hory doly a jsou připraveny dělat kvalitní komunální politiku," uvedl Bellu.

17:31

Obraz Jakuba Schikanedera Tiché moře se v neděli v Praze vydražil za 7,8 milionu korun včetně aukční přirážky. Společnost European Arts, která jej nabízela, dneškem přinesla na český aukční trh nový způsob dražby. Při něm se v katalogu neuvádějí vyvolávací ceny, jen odhadní pásmo ceny. Pro Schikanederovu malbu činil 6,5 až devět milionů korun.

Obraz Jakuba Schikanedera Tiché moře se dnes v Praze vydražil za 7,8 milionu korun včetně aukční přirážky.

17:45

Francouzská skupina Lagardére souhlasí s prodejem časopisu Elle Křetínskému. Informovala o tom televize BFM-TV, podle níž by mohla být dohoda podepsána v nejbližších týdnech. Prodejní cena by měla překročit 50 milionů eur (1,3 miliardy korun).

17:58

Chicagský maraton vyhrál slavný britský vytrvalec Mo Farah v novém evropském rekordu 2:05:11. Dosavadní maximum Nora Sondreho Nordstada Moena z loňského závodu ve Fukuoce překonal o 37 sekund. Pro čtyřnásobného olympijského vítěze to bylo první maratonské vítězství v kariéře, v níž dosud sbíral úspěchy především na dráze.

Galen Rupp a Mo Farah.

18:12

"Ministr Pompeo měl dnes v Pchjongjangu dobrou schůzku s předsedou Kimem. V dohodách ze singapurského summitu byl učiněn pokrok! Těším se na opětné shledání s Kimem, v blízké budoucnosti," zareagoval Trump tweetem na zprávy o jednání Pompea s Kimem v severokorejské metropoli.

18:27

Pokud by vzájemná nevraživost a zloba mohly zabíjet, tak Spojené státy zažívají nukleární konflikt. Prezident Donald Trump má rád bombastický slovník, ale v sobotu večer na setkání s voliči v Kansasu nepřeháněl. „Stojíme u obrovského vítězství,“ oslavoval Trump vyústění několikatýdenního dramatu.

18:41

Bitcoin poroste o desítky procent. Začne se o něm přemýšlet jako o zlatě, věští kryptomiliardář Novogratz. Po obrovském boomu kryptoměn v loňském roce začala jejich obliba postupně upadat. Zatímco v prosinci roku 2017 stál jeden bitcoin více než 19 tisíc dolarů, poslední měsíc se drží kolem šesti tisíc.

Michael Novogratz

18:55

Hokejisté Zlína deklasovali v 8. kole extraligy Spartu na jejím ledě 5:1 a ukončili sérii tří zápasů bez bodového zisku. Gólem a dvěma nahrávkami se na třetí výhře Beranů v sezoně podílel útočník Štěpán Fryšara. Pražané nenavázali na předchozí dva úspěchy a odevzdali Zlínu všechny body potřetí z posledních čtyř vzájemných duelů v metropoli.

8. kolo hokejové extraligy HC Sparta Praha - PSGBerani Zlín 7. října 2018 v Praze.

19:07

Snáze se dostáváme na trhy, kde vaření piva nemá tradici, říkají Homolovi vyrábějící příslušenství do minipivovarů. Zdenku Homolovou to k technickým profesím táhlo vždycky. Po strojní průmyslovce začala pracovat na resonanční pile.

19:21

Hokejisté Pardubic v zápase 8. extraligového kola, který nabídl dva obraty ve skóre, porazili Chomutov 5:3. Pirátům k prvnímu bodovému zisku v sezoně nepomohl ani útočník Radek Duda, přestože si připsal asistenci a přispěl tak k vedení svého nového týmu 3:1.

Utkání 8. kola hokejové extraligy: HC Dynamo Pardubice - Piráti Chomutov, 7. října 2018 v Pardubicích. Jan Mandát (uprostřed) z Pardubic střílí gól.

19:35

Křetínský: Vychováváme naprosté politické ignoranty. Musíme podpořit kvalitní média, která jsou pilířem demokracie. Miliardář Daniel Křetínský tvrdě zkritizoval digitální giganty, jako jsou Google nebo Facebook. "Nikdy v historii neměla žádná firma ani zdaleka takovou moc, jakou mají tyto společnosti," prohlásil.

19:59

Šéf Interpolu Meng Chung-wej, který se pohřešuje od konce minulého měsíce, je vyšetřován v Číně kvůli podezření, že porušil blíže neurčený zákon. Napsala to v neděli agentura AP s odvoláním na sdělení, které na svém webu zveřejnila disciplinární komise vládnoucí Čínské komunistické strany

20:14
20:35

Asi tisícovka lidí se v neděli spolu se svými psy účastnila pochodu centrem Londýna na protest proti chystanému vystoupení Británie z Evropské unie. Informovala o tom agentura Reuters. Akce měla také podpořit kampaň People's Vote (Volba lidu), která se snaží prosadit referendum o konečné brexitové dohodě.

20:48

Mezi Bondem a Gottwaldem: Ani nový snímek Toman se moc nepouští do osobnější filmařské výpovědi o komunismu. Telefonoval si po nocích s Klementem Gottwaldem, ale jeho jméno znají převážně historici Komunistické strany Československa a zdejších tajných služeb.

20:58

Kvůli nehodě dvou osobních automobilů je u Unčovic na Olomoucku uzavřena dálnice D35 ve směru z Mohelnice na Olomouc. Doprava je odkloněna na Exitu 253 Unčovice. "Při nehodě nebyl nikdo zraněn," uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková.

21:10
21:25

Z 27 statutárních měst v ČR mají den po obecních volbách už jasno o novém vedení obě středočeská - Kladno a Mladá Boleslav. Na Kladně se v neděli na spolupráci dohodli zástupci ODS, SPD, ANO a hnutí Kladeňáci. Mladou Boleslav povede koalice ODS, STAN, ANO a ČSSD. V ostatních jednání teprve začala a někde je chtějí zahájit až v dalších dnech.

21:40

Devadesátiminutové sólové představení, jehož základem jsou básně nositele Nobelovy ceny Josifa Brodského, v neděli v Praze uvedl tanečník, choreograf a herec Michail Baryšnikov. Inscenace ve Stavovském divadle zakončila druhý ročník festivalu Pražské křižovatky.

21:54

Vyjednávací týmy pražské ODS a ANO se v neděli poprvé sešly na společném jednání. ODS a ANO se shodly na některých programových bodech jako je například dostavba silničního okruhu Prahy. Řekli to zástupci obou stran. ODS komunální volby v Praze vyhrála, ANO, které dosud mělo primátorku, skončilo páté.

22:10

Třinecký hokejista Rostislav Martynek si po více než roce vychutnal radost ze vstřelené extraligového branky. Pětatřicetiletý útočník, který převážně nastupuje v prvoligovém Frýdku-Místku, přispěl gólem k výhře v derby nad Vítkovicemi 4:2.

Utkání 8. kola hokejové extraligy: HC Oceláři Třinec - HC Vítkovice Ridera, 16. září 2018 v Třinci. Rostislav Martynek z Třince se raduje z prvního gólu.

22:25

Dvoudenní referendum v Rumunsku o doplnění ústavy o zákaz manželství osob stejného pohlaví ztroskotalo na malém zájmu voličů. Hlasovat jich přišlo pouze 20,4 procenta, informovala v neděli večer po uzavření hlasovacích středisek ústřední volební komise. K platnosti referenda byla nutná účast nejméně 30 procent rumunských voličů.

22:40
22:55

Bývalý kapitán Chelsea a anglické reprezentace John Terry ukončil fotbalovou kariéru. Sedmatřicetiletý stoper byl bez angažmá od jara, kdy se mu s druholigovou Aston Villou nepodařilo postoupit do Premier League.

23:10

V sobotu uspěl hokejový útočník Jakub Petružálek ve volbách do zastupitelstva na kandidátce strany SNK Evropští demokraté obce Litvínov a dnes slavil s litvínovskou Vervou v duelu 8. kola extraligy výhru v boji o prvenství v extralize proti Hradci Králové.

8. kolo hokejové extraligy: HC Verva Litvínov - Mountfield Hradec Králové. 7. října 2018 v Litvínově. Jakub Petružálek z Litvínova.

23:25

Vítězná série Martina Šonky v sérii Red Bull Air Race skončila po třech závodech v Indianapolis. Český pilot vypadl v předposledním dílu seriálu hned v prvním vyřazovacím kole a přišel o průběžné vedení v šampionátu.

23:40

Pět dní v divočině. Na tenhle závod ve Švédsku jezdí lidé z celého světa. V posledních letech se v Česku těší velké popularitě malé batohy Kånken od švédské značky Fjällräven. Jedním z nejvýraznějších nástrojů zviditelnění se jsou pro tuto firmu populární treky a závody v přírodě.

23:55
06:32

Nejistota spojená s odchodem Británie z Evropské unie začíná mít na britské podniky výrazný dopad, jejich vývoz zpomaluje, náborové potíže se hromadí a investiční plány musí omezovat. Vyplývá to ze dvou průzkumů - Britské obchodní komory BCC a společnosti Deloitte.

06:44

První kolo nedělních prezidentských voleb v Brazílii vyhrál krajně pravicový politik Jair Bolsonaro se 47 procenty hlasů. Vyplývá to z výsledků po sečtení 93 procent hlasů. Za tři týdny se ve druhém kole o úřad utká s levicovým kandidátem Fernandem Haddadem, který získal 28 procent.

06:58

Dnešní doba nabízí jiné pracovní podmínky než před dvaceti lety. Jednou ze současných výhod je možnost práce z domova, která bývala nemyslitelná. Ta může mít však svá úskalí, přečtěte si, co k tomu říká Julie Hrstková.

07:13
07:27

Parlamentní shromáždění Rady Evropy dnes udělí Cenu Václava Havla za lidská práva, kterou oceňuje výjimečné osobnosti od roku 2013. Letošními finalisty jsou kubánská disidentka Rosa María Payáová, bahrajnský opoziční lídr Nabíl Radžáb a ruský bojovník za lidská práva v Čečensku Ojub Titijev. Oba muži jsou nyní kvůli svému boji za dodržování lidských práv ve vězení.

07:40

Na Islandu je zas vidět polární záře.

07:53

Policistovi, který zastavil piráta silnic, hrozí vězení. Alibismus GIBS, říká právník. Podívejte se na rozhovor v DVTV.

08:06

Při prohlídce areálu továrny jihlavského Motorpalu působí jeho šéf Radim Valas jako doma. Očividně zná proces výroby vstřikovacích systémů a čerpadel do nejmenšího detailu. Jihlavský Motorpal je z nejhoršího venku, miliardová indická zakázka může zajistit příjmy na deset let.

Krizový manažer

08:20

V Česku vzniká rival pro velké banky: PPF plánuje propojit Air Bank a část Home Creditu s Monetou. Transakce má mít hodnotu téměř 20 miliard korun.  Česká a slovenská část Home Creditu se má propojit s Moneta Money Bank, pátou největší tuzemskou bankou. Do skupiny by měla přejít také Air Bank, menší finanční dům patřící Home Creditu.

08:45
08:56

Neodehrálo se žádné zemětřesení,“ řekl po víkendových obecních a senátních volbách prezident Miloš Zeman. Má pravdu v tom, že výsledky hlasování patrně nerozklíží vládní koalici ANO a ČSSD. Voliči však vyslali několik signálů, které premiér Andrej Babiš může chápat jako upozornění, že jeho podpora neroste vždy a všude, jak byl dosud zvyklý.

09:07

Soukromá americká vesmírná společnost SpaceX v noci na dnešek úspěšně provedla další řízené přistání prvního stupně rakety Falcon 9. Poprvé se operace uskutečnila na kalifornské letecké základně Vandenberg, odkud Falcon vynesl na oběžnou dráhu argentinský satelit se speciálním radarem pro pozorování povrchu Země při živelních pohromách.

09:16
09:26

První medaili pro českou výpravu na olympijských hrách mládeže v Buenos Aires získal hned v úvodní soutěžní den vzpěrač František Polák, který skončil třetí ve váze do 56 kg. Na cestě za bronzovou medailí překonal tři české juniorské rekordy.

09:35
09:44
09:53

Zásadní změnu potřebuje podle francouzských politiků eurozóna, jinak nemůže dál existovat. Společenství států platících eurem nedokáže za současných podmínek správně reagovat na světové hospodářské otřesy, varuje francouzský ministr financí Bruno Le Maire.

10:02

Nezaměstnanost v Česku v září klesla na tři procenta. Bez práce bylo 224 331 lidí, což je nejnižší zářijová hodnota od roku 1996. Počet volných pracovních míst vzrostl na více než 316 000. Oznámil to dnes Úřad práce ČR.

10:11
10:20

Tenistka Karolína Plíšková se ve světovém žebříčku posunula o jednu pozici na šesté místo. V pořadí pro Turnaj mistryň drží poslední osmou postupovou pozici s těsným náskokem před Nizozemkou Kiki Bertensovou.

Karolína Plíšková

10:29

Noc divadel se letos uskuteční 17. listopadu a jejím tématem bude česko-slovenská divadelní spolupráce. Na programu bude přes 500 akcí, jako jsou workshopy, prohlídky divadelních zákulisí, netradiční představení či diskuse s herci, scénografy a režiséry. 

 

10:38
10:47

Britský módní řetězec French Connection potvrdil dohady, že může být na prodej. "Zvažujeme všechny strategické možnosti včetně možného prodeje firmy," uvedl ve svém dnešním sdělení. Společnosti se nedaří čelit konkurenci rivalů jako jsou ASOS, Forever 21 a Zara.

10:56

Umělec zkonstruoval stroj, který dokáže tisknout skleněné výrobky z písku.

11:05

Ve Frýdku-Místku vznikla koalice. Smlouvu podepsaly ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL. V třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu mají 23 mandátů. Primátor bude opět z ČSSD.

11:13

Americké ministerstvo financí na základě letos vyhlášených sankcí zabavilo dva objekty ruského miliardáře Olega Děripasky v New Yorku a ve Washingtonu. Oligarcha blízký Kremlu, který léta vyplácel bývalého šéfa volební kampaně Donalda Trumpa Paula Manaforta, vlastní mimo jiné dům na newyorském Manhattanu v hodnotě víc než 42 milionů dolarů, což je zhruba miliarda korun.

jarvis_5a57b547498ec2110473c733.jpeg

11:22

Ruská bobistka Naděžda Sergejevová nedostane dodatečný trest za svůj dopingový nález na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Jednatřicetiletá pilotka uspěla s odvoláním proti distanci u Sportovní arbitráže pro sport (CAS) v Lausanne. Sergejevová se bránila tím, že zakázanou látku vzala neúmyslně.

11:30

Ke kampani #dostbyloplastu ministerstva životního prostředí se dnes přidalo dalších pět firem a jedna instituce. Cílem je zredukovat množství jednorázového plastového odpadu a nádobí a nabídnout alternativy. Dobrovolně se k tomu zavázaly firmy Lidl, Fruitisimo, Costa Coffee, IKEA, Starbucks a Česká zemědělská univerzita.

 

11:39
11:47

Demokratický systém musí zrychlit své rozhodovací procesy a musí se také zasadit o větší soudržnost společnosti, pokud si má udržet důvěru lidí řekl dnes náměstek ministra zahraničí a kandidát na ministra Tomáš Petříček (ČSSD). Zároveň uvedl, že demokracie je stále tím nejlepším modelem pro řízení společnosti, který lidstvo vytvořilo.

 

11:55

Islamistické hnutí Tálibán vyzvalo Afghánce k bojkotu parlamentních voleb, které jsou v zemi plánovány na 20. října. Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid zároveň vyjádřil požadavek úplného stažení zahraničních sil z afghánského území, které je podle něj jediným způsobem ukončení 17leté války v zemi.

12:04

Nové dílo, které uvidí lidé na Václavském náměstí v Praze, dnes novinářům představil výtvarník Jiří David. Interpretuje známý symbol Národního muzea, kostru velryby, kterou pomocí moderních technologií přenáší do veřejného prostoru. 

12:13
12:21

Bezpečnostní informační služba (BIS) přispěla k vypnutí sítě hackerských serverů libanonského šíitského hnutí Hizballáh v České republice, zemích Evropské unie a Spojených státech, které sloužily ke kybernetické špionáži. Hlavní roli v útocích z Blízkého východu hrály podle BIS falešné profily na facebooku.

12:29

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané William Nordhaus a Paul Romer za integraci klimatických změn a technologických inovací do makroekonomických analýz.

12:38
12:47

Archeologové už odkryli pod podlahou křížové chodby premonstrátského kláštera v Nové Říši na Jihlavsku stovku hrobů, zřejmě pohřebiště u farního kostela z 13. až 15. století. Při vykopávkách narazili na pilíř původní stavby a kruhovou zeď, pravděpodobně apsidu zaniklého kostela.

13:05

Turecký prezident zakazuje svým ministrům využívat služeb amerických ekonomických poradců typu firmy McKinsey. Nepřeje si, aby se Turecko zmítané krizí dostalo do područí mezinárodních institucí. "Není to nutné, pomůžeme si sami," řekl Recep Tayyip Erdogan.

13:14
13:22

Česko má ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie nadále jeden z nejnižších podílů obyvatel s vysokoškolským vzděláním. V EU vystudovalo vysokou školu průměrně 31,4 procent obyvatelstva, v Česku je to jen 23,9 procent. Nejvíce vysokoškoláků je v Praze, nejméně na severozápadě Čech.

 

13:30

Prezident Miloš Zeman jmenuje Tomáše Petříčka ministrem zahraničí 16. října dopoledne na Pražském hradě. Jmenování se původně očekávalo již tento týden. Zeman dříve podmínil Petříčkovo jmenování odchodem současného politického tajemníka ministerstva zahraničí Miroslava Pocheho (ČSSD) z úřadu.

13:39

Letošní Cenu Václava Havla za lidská práva získal bojovník za lidská práva v Čečensku Ojub Titijev. Šéf čečenské odbočky organizace Memorial si cenu nemohl převzít osobně, neboť jej letos v lednu zatkla policie údajně za držení marihuany.

13:48
13:56

Trestní soud ve Skopji dnes poslal na šest let do vězení někdejší makedonskou ministryni vnitra Gordanu Jankuloskou za korupci a zneužití pravomoci veřejného činitele. Rozsudek se týká případu nákupu luxusního mercedesu, v němž byl bývalý premiér Nikola Gruevski minulý týden v odděleném procesu pravomocně odsouzen k dvouletému odnětí svobody.

14:06
14:15

Šestinásobný olympijský vítěz v plavání Ryan Lochte se rozhodl nastoupit protialkoholní léčbu. Čtyřiatřicetiletý Američan doufá, že se zbaví dlouholetých problémů s pitím a po odpykání trestu za porušení antidopingových pravidel si vybojuje účast na páté olympiádě.

14:24

Strávit poslední dny doma, důstojně a s rodinou je možné. Právě dnes startuje kampaň mobilních hospiců s názvem DOMA.

14:33

Společnost PragoData vymění do prosince na středních školách počítačovou techniku pro zpracování přijímacích zkoušek a maturit. Obnova počítačové techniky je součástí smlouvy na zabezpečení technické infrastruktury, kterou v květnu podepsalo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) s firmou PragoData za 195 milionů korun.

14:42

Organizace Transparency International (TI) se ohradila proti výrokům premiéra Andreje Babiše (ANO), podle nějž o něm TI šíří nepravdy. Organizace dnes uvedla, že v případě Babišových obchodních zájmů jedná nezávisle a objektivně. Podle TI ČR Babiš zůstává hlavním skutečným majitelem holdingu Agrofert, který pobírá peníze z Evropské unie prostřednictvím zemědělských dotací.

14:52
15:01

Desítky tisíc Syřanů žijících na území, které loni s pomocí spojenců dobyla syrská armáda, ztratily přístup k humanitární pomoci. Agentura AFP dnes napsala, že organizace a agentury, které původně pomoc dopravovaly, se už nyní do těchto oblastí nedostanou.

15:11
15:20

Česká inspekce životního prostředí  uložila provozovateli zařízení k úpravě odpadních olejů ČEPRAMO v Lípě na Zlínsku pokutu 400 tisíc korun. Společnost nedoložila, jak nakládala s nebezpečnými odpadními oleji, sdělila v tiskové zprávě zástupkyně tiskové mluvčí inspekce Jana Jandová.

15:32

Aktivisté v pondělí předali ministerstvu zemědělství petici proti chovu volně žijících zvířat v cirkusech. Podepsalo se pod ni 14 tisíc lidí. Chtějí, aby stát zákaz doplnil do připravované novely zákona na ochranu zvířat proti týrání. Informovala Alena Buksová ze Svobody zvířat.

15:49

"Buď demokratické země transformují Čínu ke svému obrazu, nebo Čína naopak transformuje je," řekl v pondělí v Praze na mezinárodní konferenci Forum 2000  předseda tibetské exilové vlády Lozang Sanggjä. Čína se podle něj o proměnu demokratických zemí snaží v Evropě prostřednictvím svých ekonomických aktivit.

15:58
16:08

V ochranném pásmu dálnic zůstává i po 13 měsících platnosti zákazu přes 600 reklamních zařízení. Společnost Czech Outdoor odstranila všechny své nelegální billboardy z okolí dálnic, šlo o 663 poutačů. Uvedl to mluvčí Svazu provozovatelů venkovní reklamy (SPVR) Lukáš Váňa, ministerstvo dopravy informaci potvrdilo.

16:17
16:28

Pražský hrad bude příští týden hostit čínské investiční fórum. Zúčastní se ho vedení státní společnosti CITIC nebo českých podnikatelských skupin jako PPF, J&T Finance Group nebo Penta. Konat se bude 16. a 17. října, řekl v pondělí kancléř Vratislav Mynář. S účastí na úterním galavečeru počítá i prezident Miloš Zeman.

16:36

Dálnici D5 na Berounsku v pondělí odpoledne uzavřela nehoda nákladního a osobního auta. Žena v osobním voze utrpěla zranění, na místo letí vrtulník. Směr na Plzeň je neprůjezdný, řekl mluvčí středočeské policie Pavel Truxa.

16:37

Dokumenty, filmy i seriály České televize (ČT) získaly v uplynulém týdnu 16 ocenění na pěti tuzemských a zahraničních festivalech. Ceny získaly například snímky: Přání k mání, Barenboim: Smetana - Má vlast, Magické hlubiny či Krajinou domova II. Informovala o tom v pondělí mluvčí ČT Karolína Blinková.

16:46
16:57

Senátní zdravotnický výbor v pondělí podpořil zavedení mírné tolerance alkoholu u cyklistů. Senátorský návrh schválil beze změn. Rozhodl tak přes nesouhlas zástupců ministerstev dopravy i zdravotnictví. Horní komora má návrh schvalovat za týden. Pokud jej senátoři podpoří, předlohu dostane k projednání Sněmovna.

16:57

Senátní zdravotnický výbor v pondělí podpořil zavedení mírné tolerance alkoholu u cyklistů. Senátorský návrh schválil beze změn. Rozhodl tak přes nesouhlas zástupců ministerstev dopravy i zdravotnictví. Horní komora má návrh schvalovat za týden. Pokud jej senátoři podpoří, předlohu dostane k projednání Sněmovna.

17:06
17:15

Kladenský zastupitel Petr Hašek z TOP 09 ukončí členství ve straně. Vedení strany je proti jeho účasti v nové kladenské koalici zahrnující vedle ODS a ANO i SPD. "Jsem si vědom, že uzavření spolupráce s SPD, byť na komunální úrovni a navíc v této velmi specifické situaci, je jednání, které vedení TOP 09 může považovat a také považuje za vybočení ze směru, který tato strana jde," uvedl Hašek.

17:17

Z funkce přednosty porodnicko-gynekologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava byl odvolán přednosta Ondřej Šimetka. Informaci potvrdila předsedkyně Základní organizace Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR FNO Zuzana Sargová.

17:26

Kniha Jaroslava Rudiše, předloha pro natáčený stejnojmenný snímek Národní třída, se v původní knižní podobě pro film příliš nehodila. Producent Pavel Strnad novelu dlouho považoval za nezfilmovatelnou. Rudiš společně s režisérem Štěpánem Altrichterem museli v podstatě napsat scénář znovu.

17:45

Prodej vozů německého automobilového koncernu Daimler klesl v září meziročně o 8,6 procenta. Výrobce aut Mercedes-Benz se již čtyři měsíce v řadě potýká se slábnoucím odbytem, v září v celém světě prodal  214 669 aut. Firma o tom v pondělí informovala na svém webu.

17:53

Zástupci vyjednávacích týmů Pirátů a ANO se dnes na informační schůzce shodli na tom, že na program jednání budoucího pražského zastupitelstva by měly být zařazovány také materiály navržené opozicí. O možné budoucí koalici v metropoli strany nejednaly. Řekli lídři Zdeněk Hřib (Piráti) a Petr Stuchlík (ANO).

18:04

Při nehodě limuzíny zemřelo v USA 20 lidí. Jde o nejhorší nehodu v USA za deset let. Limuzína s 18 lidmi narazila do zaparkovaného auta. Policie uvedla, že řidič limuzíny nezastavil na křižovatce a narazil do SUV zaparkovaného před kavárnou. Všech 18 lidí v limuzíně zemřelo. O život přišli i dva lidé, kteří stáli poblíž zaparkovaného vozu.

18:15

Více než polovina nových zastupitelů hlavního města získala ve volbách křeslo i v zastupitelstvu některé z městských částí. Do obou zastupitelstev se jich dostalo 36. Šest z nich je zastupiteli i v Praze 7. Čtyři jsou zastupiteli v Praze 5. V zastupitelstvech Prahy 11 a Prahy 13 budou mít tři zastupitele hlavního města.

18:17

Sůl za 4 a 116 korun se vůbec neliší, ukázal test. "Očistný vliv na tělo" je nesmysl. Analýza časopisu dTest ukázala, že v obsahu chloridu sodného a množství dalších minerálů či nečistot se kamenná, himálajská a mořská sůl vůbec neliší. Cena však ano.

18:26

Strávit poslední dny doma, důstojně a s rodinou je možné. Právě dnes startuje kampaň mobilních hospiců s názvem DOMA. Jejím účelem je seznámit veřejnost s tím, že existují služby, které při umírání nabízejí doprovod. Odborný i lidský.

18:37

První rozsudek v kauze odebírání dětí rodičům ve Frankově Španělsku: Pětaosmdesátiletý gynekolog je vinen, čin je ale promlčený. Španělský soud v pondělí osvobodil lékaře, který v období frankismu unesl matce dceru a posléze ji dal bezdětnému páru. Eduardo Vela je vinný, ale zločin už je promlčený, napsala agentura Reuters.

18:45

Z 65 zastupitelů hlavního města obhajovalo ve volbách mandát 40 politiků. U voličů uspělo 20 z nich. Z radních, kteří jsou ve vedení Prahy v posledních letech, se do zastupitelstva dostali tři, Jana Plamínková (STAN), Radek Lacko (ANO) a Jan Wolf (KDU-ČSL). Vyplývá to z výsledků voleb.

18:56

Bezdomovectví stojí veřejné rozpočty víc než sociální bydlení. Výzkum v USA ukázal, že u lidí bez domova jsou celkové náklady na krizové přístřeší, výjezdy záchranné služby, zdravotní péči či vězení vyšší, než když osoby v tísni žijí v sociálním bytě. Výsledky v pondělí představil americký expert na problematiku bydlení Dennis Culhane.

19:05

Nizozemsko nebude na svém území tolerovat porušování mezinárodního práva ze strany Ruska. Uvedla to nizozemská velvyslankyně v Moskvě Renée Jonesová-Bosová, kterou si předvolalo ruské ministerstvo zahraničí. Moskva si na schůzce stěžovala na kampaň doprovázející vyhoštění čtyř údajných ruských špionů z Nizozemska.

19:16
19:26

Od konce října nebudou zahraniční pracovníci v Kataru potřebovat povolení od svých zaměstnanců, aby mohli ze země vycestovat. Podle agentury AFP o tom v pondělí po jednání s katarskou vládou informovala Mezinárodní odborová organizace.

19:37

Předsedou zastupitelského klubu TOP 09 a STAN v Praze se stal předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Na pondělním ustavujícím zasedání o tom rozhodl zastupitelský klub TOP 09 a STAN. Klub rovněž rozhodl, že bude vyjednávat o koalici s Piráty a Prahou Sobě.

19:46
19:46
19:55

Egyptské bezpečnostní složky na severu Sinajského poloostrova usmrtily 52 podezřelých ozbrojenců. Podle agentury Reuters o tom v pondělí informovala egyptská armáda. Káhira letos v únoru zahájila rozsáhlou protiteroristickou operaci nejen na Sinaji, ale také v části delty Nilu a v poušti u hranic s Libyí.

20:05

Jazzová dílna Zuzany Válkové: Jitčin teror? Neexistuje. Žijete v Opičích horách. Z rodného kraje jste vyhnali německý prvek a zničili kulturu, která tu byla vždycky. Nic o ní nevíte. Německy neumíte, vaši rodiče tu řeč taky neznají. O co se zajímají − zajímají se vůbec o něco?"

20:15

Při náletech na jemenské přístavní město Hudajdá přišli v pondělí o život čtyři civilisté pracující na včelí farmě. Bombardování je připisováno koalici v čele se Saúdskou Arábií. Ta stojí ve válce v Jemenu na straně mezinárodně uznané vlády. Informovala agentura AP.

20:24
20:35

Jihlavský Motorpal je z nejhoršího venku, miliardová indická zakázka může zajistit příjmy na deset let. Při prohlídce areálu továrny jihlavského Motorpalu působí jeho šéf Radim Valas jako doma. Očividně zná proces výroby vstřikovacích systémů a čerpadel do nejmenšího detailu.

20:47

Juncker nemohl začít projev kvůli hudbě, tak začal tančit. Mayovou prý neparodoval. Média si Juckerovo vystoupení okamžitě spojila s nedávnou senzací, kterou způsobilo video britské premiérky, jak tančí s africkými studenty.

20:55

Syrští povstalci ukončili stahování těžkých zbraní z bojových linií v provincii Idlib. Oznámila to v pondělí turecká agentura Anadolu. Později to potvrdila exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která dění v Sýrii dlouhodobě monitoruje z Británie. Největší radikální skupina operující v oblasti se nicméně dosud nevyjádřila, napsala agentura AFP.

21:06
21:15

Stabilní turecká vláda a stabilní Turecko jsou nezbytné kvůli tomu, aby se zabránilo ohrožení Maďarska migrací. Po jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem to v pondělí prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán.

21:26

Občanská demokratická strana, která se považuje za spoluvítěze voleb v Plzni vedle hnutí ANO, bude v koaličních jednáních s ostatními stranami usilovat o post primátora. Usnesla se na tom v pondělí večer oblastní rada strany. ODS se chce setkat se všemi zvolenými stranami kromě KSČM.

21:35

Makedonská vláda v pondělí požádala parlament, aby se začal zabývat změnou ústavy, která bude odrážet dohodu se sousedním Řeckem o změně názvu makedonského státu. Informovala o tom agentura AP. Na základě dohody by se bývalá jugoslávská republika měla nově nazývat Republika Severní Makedonie, zkráceně Severní Makedonie.

21:46

Mexickým zálivem na sever k pobřeží Floridy míří hurikán Michael, který v nadcházejících dnech podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) bude sílit. Na floridskou pevninu by měl vstoupit ve středu; nyní vichr a déšť, který živel doprovází, bičují západní cíp Kuby.

21:57
22:08

V Brně velmi pravděpodobně uzavře koalici vítězné ANO s ODS, KDU-ČSL a ČSSD. Nepředpokládají, že by přizvaly další strany. Po druhém kole jednání to v pondělí večer novinářům oznámili lídři všech čtyř stran. Budou tak mít 45 mandátů z 55 v zastupitelstvu.

22:20

Bývalý šéf Interpolu Meng přijímal podle Číny úplatky. Vyšetřování může souviset i jeho ambicemi v politice. V prohlášení to v pondělí oznámilo čínské ministerstvo státní bezpečnosti. Meng byl od konce září pohřešován a na svou vedoucí funkci v Interpolu rezignoval. 

22:35

Španělská veřejnoprávní televize RTVE se stala terčem kritiky, protože natočila rozhovor s uvězněným katalánským politikem Oriolem Junquerasem. Ten čelí spolu s dalšími separatistickými politiky obvinění ze vzpoury, za což mu hrozí až 25 let vězení. Televizi RTVE kritizovala platforma Za svobodnou RTVE či lídr španělské opozice Pablo Casado.

22:50
23:01

Americké akcie na začátku obchodování kopírovaly vývoj na globálních trzích a oslabovaly. Mohly za to rostoucí obavy z dopadů obchodní války mezi USA a Čínou a páteční růst výnosů amerických dluhopisů na mnohaletá maxima. Index Dow Jones však ke konci obchodování trend zvrátil a mírně posílil a širší S&P 500 uzavřel téměř beze změny.

23:17

Zastupitelé hnutí Praha 7 sobě se v pondělí rozhodli, že na radnici sedmé městské části sestaví koaliční vládu. O dalším postupu budou ještě jednat. Sdělil to poslanec a starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Hnutí získalo při víkendových volbách většinu 55,47 procenta hlasů a v devětadvacetičlenném zastupitelstvu má 18 mandátů.

23:35

Google s ostudou zavírá svou sociální síť Google+, léta z ní mohla unikat uživatelská data. Po sedmi letech to Google oficiálně vzdává. Služba Google+, která měla nabídnout alternativu k příliš silnému Facebooku, končí. Důvodem je odhalení bezpečnostního problému, který Google nejprve utajil.

23:56
06:38

Tempo růstu globální ekonomiky zůstane letos i příští rok na loňských 3,7 procenta. Ve svém pravidelném podzimním výhledu World Economic Outlook to dnes uvedl Mezinárodní měnový fond.

06:52

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenuje Barbaru Pořízkovou místopředsedkyní Nejvyššího správního soudu. Soud má od začátku října nového předsedu, nástupcem Josefa Baxy se stal Michal Mazanec. Uvolnila se tak pozice místopředsedy, kterou Mazanec zastával v uplynulých 15 letech.

07:06

Moneta oznámila, že má v úmyslu koupit českou a slovenskou část společnosti Home Credit a Air Bank. Následně − aspoň podle zveřejněného plánu − se celá nová bankovní skupina přejmenuje na Air Bank. Prý proto, že je podstatně známější, i když výrazně menší.

07:20

Letošní ročník festivalu Struny podzimu dnes v Národním památníku na Vítkově zahájí vystoupení vokálního souboru Ars Nova Copenhagen. Pod vedením Paula Hilliera představí originálně namíchaný renesanční a soudobý repertoár. Koncert vyvrcholí minimalistickou skladbou In C Terryho Rileyho za účasti autora.

07:34
07:49

Důvěra v prezidenta Vladimira Putina klesla mezi Rusy na 39 procent, vyplývá z nově zveřejněného průzkumu ruského nezávislého sociologického střediska Levada. Podle analytiků stojí za poklesem důvěry zejména nesouhlas s vládním plánem zvýšit věk odchodu do důchodu.

08:01
08:27

Hokejisté Anaheimu zdolali v zámořské NHL Detroit 3:2 po samostatných nájezdech a uspěli i potřetí v sezoně, naopak Red Wings prohráli i třetí duel. Obránci Detroitu Filip Hronek a Libor Šulák znovu nebodovali. 

08:40

Kavárna kousek od dálnice D2, kam jezdí lidé z celé republiky kvůli fotce i kávě.

08:51

Před dvěma lety se stal Tomáš Spurný prvním Čechem, jenž uvedl na pražskou burzu soukromou domácí banku. Obchod provedl pro americkou skupinu GE, která se rozhodla rozprodat svou finanční divizi, včetně české GE Money Bank. Teď chystá přejmenování "své" banky. Tentokrát z Monety na Air Bank. S Kellnerem a Šmejcem jednal rok.

09:03

Protivzdušné rakety S-300, jež Rusko dodalo nedávno Sýrii, byl dar. S odvoláním na vojenské zdroje o tom informovala agentura TASS. Ministr obrany Sergej Šojgu o dodání raket hovořil 2. října bez uvedení způsobu úhrady.

09:15
09:25

Nový generální ředitel podniku Lesy ČR Josef Vojáček, který se ujal funkce více než před měsícem, mění vedení podniku. Vojáček dnes vypsal výběrové řízení na čtyři odborné ředitele, a to na ředitele lesního a vodního hospodářství a dále ředitele ekonomického, správního a obchodního. 

09:34

Politici v Evropské unii i ve Spojených státech v poslední době předkládají návrhy na boj proti dezinformacím, jejich snahy ale narážejí na nepříjemnou skutečnost: obchodníci s manipulativním obsahem jsou díky novým metodám stále o krok napřed. Neznamená to ale, že globální reakce na rozmach dezinformačních kampaní byla jen ztrátou času.

09:44
09:54

Meziroční růst spotřebitelských cen v září zpomalil na 2,3 procenta ze srpnových 2,5 procenta. Oproti loňskému září zdražilo hlavně bydlení, dále pak potraviny a nápoje. Ke zmírnění inflace přispělo především nižší tempo růstu cen dovolených.

10:03

Venezuelská opozice viní vládu z pondělního úmrtí mladého opozičního politika, který zemřel v sídle místní tajné služby po svém zatčení. Vládní činitelé tvrdí, že spáchal sebevraždu, rozcházejí se však v líčení jejích okolností.

10:13
10:33

Výsledky víkendových komunálních voleb byly dnes vyhlášeny ve sbírce zákonů, stejně jako výsledky souběžných senátních voleb v Praze 4 a na Vsetínsku. Od středy je tak bude možné zpochybnit u správních soudů. Lidé na to budou mít deset dní, lhůta uplyne v pátek 19.

10:44
10:55

Přebytek zahraničního obchodu ČR v srpnu meziročně klesl o 2,6 miliardy korun na 2,3 miliardy Kč. Bilanci negativně ovlivnil obchod s ostatními dopravními prostředky a prohloubení schodku v obchodu s ropou a zemním plynem.

11:04

Státní zástupce požaduje pro cizince obžalovaného z vyhrožování teroristickými činy v Pákistánu trest pět let vězení ve věznici s ostrahou a vyhoštění z České republiky na osm let. Nikolaj Simeonov Ivanov v lednu odeslal textovou zprávu a e-mail dvěma pákistánským médiím. Vyhrožoval teroristickými činy v Pákistánu, pokud tam nepropustí na svobodu Češku, která byla zadržena na letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu.

11:14

Turecká policie zadržela 90 osob podezřelých z napojení na Stranu kurdských pracujících, kterou Ankara, EU a Spojené státy považují za teroristickou organizaci.

11:23

Do konečné podoby oživení okolí pražského Masarykova nádraží bude moci promluvit veřejnost. V týdnu od 22. října se mohou lidé účastnit veřejné konzultace o návrhu, a ovlivnit tak budoucí podobu veřejných prostranství a občanské vybavenosti. 

Masarykovo nádraží, pohled z Havlíčkovy ulice

11:33
11:42

Rakouská vláda odmítá vypsat referendum o zákazu kouření v restauracích, kavárnách a hospodách. Postavila se tak proti přání iniciativy Don't smoke, která pod petici za lidové hlasování shromáždila 881 569 podpisů.

11:51

Poslední dny zbývající do znovuotevření Národního muzea na Václavském náměstí připomíná nový objekt výtvarníka Jiřího Davida. Kostra velryby po soumraku pluje "v informačním 3D planktonu".

12:00

Olomoucký vrchní soud potvrdil trojici mladíků za úmyslné zapálení dřevěného kostela v Třinci-Gutech tresty ve výši tři a půl, osm a devět let. Proti původnímu rozsudku se odvolali všichni tři obžalovaní i žalobce. Mladíci žádali nižší tresty, žalobce u jednoho z nich i zákaz řízení.

12:09
12:19

V pražské hromadné dopravě v následujících letech přibudou spoje, vzniknou nové tramvajové tratě a přibudou nové typy vozů. Změní se také intervaly spojů a některé zastávky budou přejmenovány. Vyplývá to z koncepce rozvoje MHD v letech 2019 až 2029, kterou dnes schválili dosluhující pražští radní.

12:28
12:37

Česká republika by mohla poskytnout 50 milionů korun na podporu zemí zasažených migrační krizí. Peníze by měly putovat do Iráku, Mali, Nigeru a Čadu.

12:46
12:55

Česká televize uvede v říjnu a listopadu desítky pořadů, kterými oslaví 100. výročí české státnosti. Do vysílání nasadí premiéry historických snímků i dokumentů, divadelní hry, koncerty, pořady pro děti či zpravodajské speciály. Nové cykly se zaměří jak na významné osobnosti české historie, tak na zapomenuté hrdiny.

13:04

Austrálie chce omezit počet přistěhovalců, kteří přicházejí do velkých měst, jako je Melbourne, Sydney a Brisbane. Australské úřady proto zvažují opatření, na jehož základě by imigranti museli nejprve několik let žít ve venkovských oblastech či menších městech. 

13:13

Tenistka Petra Kvitová aspiruje na cenu pro hráčku roku na okruhu WTA. V nominaci deblových párů jsou i Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Výsledky jednotlivých kategorií tradiční ankety budou vyhlášeny na slavnostním galavečeru 19. října v Singapuru během Turnaje mistryň.

13:23
13:32
13:43

Bulharská policie dnes zadržela muže, který je podezřelý z vraždy investigativní novinářky Viktorije Marinovové. Podle nepotvrzené informace se jedná o rumunského občana, který vlastní i moldavský pas, sdělil na svém webu bulharský rozhlas.

13:54

Jaroslav Rudiš upravil svou prózu Národní třída, nyní podle ní vzniká film režiséra Štěpána Altrichtera. "Hrdina Vandam byl na Národní třídě v roce 1989 a jak říká, dal jednou ranou dějiny světa do pohybu," říká Rudiš

14:04

Ze svého zaměstnání v Praze 9 v pondělí ráno zmizel čtyřiatřicetiletý vězeň. Má vazby na Valašské Meziříčí a okolí, není ale vyloučeno, že se bude pohybovat v Praze v prostředí bezdomovců a narkomanů. Kriminalisté po něm pátrají.

14:14
14:23

Čínský vlastník ostravské chemičky BorsodChem MCHZ konsorcium Wanhua Industrial Group hodlá do modernizace své firmy v krajském městě investovat 800 milionů korun. Celkově by v budoucnu investice do podniku mohly přesáhnout 100 milionů eur, tedy zhruba 2,5 miliardy korun.

14:32
14:42

Společnost Mafra, patřící do koncernu Agrofert, převezme v ČR a na Slovensku vydavatelství Bauer Media. Dohodla se na tom s německou společností Bauer Media Group. Firmy to dnes uvedly ve společné tiskové zprávě. Cenu obchodu nezveřejnily, převzetí musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

14:52
15:01

Osmý ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Life Sciences Film Festival se bude soustředit na témata sucha, záplav, mikrobů či robotů. Uskuteční se od 15. do 19. října v Kruhové hale České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze a 27. října v Národní technické knihovně jako sekce festivalu Food Film.

15:08

Uskupení My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL a Iniciativa občanů) odmítlo nabídku stran dosavadní koalice v Praze 1 ODS a TOP 09 na vytvoření koalice. Bude jednat s uskupením Praha 1 Sobě, Piráty a Zelenými, kteří se už domluvili na koaliční spolupráci a pro většinu potřebují čtvrtého partnera.

15:12

 

15:18

Berlín čekají zákazy jízdy starších dieselových aut. Nebudou ale plošné, týkat se mají vybraných ulic, rozhodl dnes podle televize ntv zdejší správní soud. Německá metropole se tak zařadí na rostoucí seznam měst, kde řidiči musí počítat s dopravními omezeními, které mají vést ke snížení emisí oxidu dusičitého.

15:23

Dálnice D1 ve směru na Prahu je kvůli nehodě dvou nákladních aut neprůjezdná. Nehoda se stala na 130. kilometru mezi Měřínem a Velkým Beranovem. Dva lidé se zranili, na místě přistává vrtulník záchranářů, řekla ČTK mluvčí policie Dana Čírtková.

15:30

Bývalá místopředsedkyně hnutí ANO a někdejší starostka Prahy 10 Radmila Kleslová se stane asistentkou poslance ANO Patrika Nachera. Server lidovky.cz napsal, že kontroverzní politička, označovaná v minulosti za pravou ruku předsedy ANO Andreje Babiše, bude Nacherovi pomáhat s legislativním procesem.

Radmila Kleslová, donedávna místopředsedkyně hnutí ANO.

15:35

Finalisty letošního ročníku Sacharovovy ceny za svobodu myšlení jsou ukrajinský režisér Oleh Sencov, marocký disident Násir Zifzáfí a skupina nevládních organizací, které ve Středozemním moři pomáhají zachraňovat migranty. Oznámil to dnes Evropský parlament.

15:42

Mezi projekty oceněnými Evropskou komisí v rámci politiky soudržnosti je i program sociálního bydlení v Ostravě. Oznámila to dnes EK, podle níž obdržely ceny RegioStars 2018 projekty z pěti různých zemí v pěti kategoriích.

15:45

Aktivisté dnes předali ministerstvu zemědělství výzvu proti chovu volně žijících zvířat v cirkusech. Petici proti takovému chovu podepsalo 14.000 lidí. Chtějí, aby stát zákaz doplnil do připravované novely zákona na ochranu zvířat proti týrání. ČTK o tom informovala Alena Buksová ze Svobody zvířat.

15:48

 

15:55

Aplikaci sdíleného ubytování Airbnb ve svém městě jednoznačně odmítají tři procenta lidí, 22 procent má na ni neutrální názor. Naopak podporu sdílenému ubytování vyjadřuje deset procent lidí. Dvě třetiny působení aplikací sdíleného ubytování neřeší a nepovažují za problém.

16:02

Turecká vláda dohodla se soukromým sektorem snížení cen zboží nejméně o deset procent. Turecké banky pak nabídnou desetiprocentní slevu na vysoce úročené půjčky. Oznámil to dnes turecký ministr financí Berat Albayrak. Ankara doufá, že se jí těmito opatřeními podaří zkrotit skokový nárůst cen.

16:17

Ryby vylovené na podzim z rybníků na Pardubicku meziročně zdraží o několik korun. Za kapra výběr lidé zaplatí 99 korun za kilogram, kapr první třídy stojí o deset korun méně. ČTK to řekl majitel společnosti Rybniční hospodářství Adolf Vondrka.

16:24

Za aktuálním oslabením akcií Moneta Money Bank jsou rizika plynoucí z plánovaného sloučení banky s Air Bank a společností Home Credit. Shodli se na tom analytici oslovení dnes ČTK. Další vývoj kurzu akcií ovšem vidí spíše pozitivně. Připomínají také, že spojení nemusí drobní akcionáři Monety schválit.

16:27

Americká velvyslankyně v OSN Nikki Haleyová rezignovala.

 

16:37

Osm lidí včetně kandidáta do nadcházejících parlamentních voleb dnes zabil sebevražedný útočník během předvolebního shromáždění v jihoafghánské provincii Hílmand. Dalších 11 lidí bylo zraněno. Informovala o tom agentura Reuters. Jde zatím o poslední ze série smrtících útoků zaměřených proti volbám.

16:44

Státním tajemníkem na ministerstvu financí se zřejmě stane Petr Bejček (34). Vyplývá to z materiálu ministerstva, který má ČTK k dispozici. Jmenování ve středu projedná vláda. MF navrhuje vládě, aby Bejčka schválilo do funkce od 15. října na pět let. Bejček na ministerstvu nahradí Jana Sixtu.

16:48

Prezident Miloš Zeman zrušil k 15. říjnu pověření místopředsedy vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) řízením ministerstva zahraničí. ČTK to dnes sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Novým šéfem diplomacie jmenuje na Pražském hradě Tomáše Petříčka (ČSSD) 16. října.

 

16:58

Bílý dům chystá oběd pro jednoho z nejslavnějších fanoušků prezidenta Donalda Trumpa, rappera, skladatele a producenta Kanye Westa. Oznámila to prezidentská mluvčí Sarah Sandersová. S Trumpem chce hudebník hovořit o stavu amerických věznic, o politice zaměstnanosti a o boji s kriminalitou v Chicagu.

Donald Trump a raper Kanye West

17:05

Cesty do Polska, Rakouska, na summit v Bruselu a do Velké Británie plánuje na příští dva týdny premiér Andrej Babiš. Vyplývá to z plánů jednotlivých cest, kterými se bude zabývat kabinet. Hlavním bodem programu v Polsku bude návštěva varšavského sídla Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž.

17:12

Náklady veřejného zdravotního pojištění na léčbu pacientů s revmatoidní artritidou rostou víc než počty pacientů. Více peněz stojí hlavně moderní a drahé biologické léky. Světový den revmatoidní artritidy připadá na čtvrtek 12. října.

17:19

 

17:26

Německá firma Covestro, která je bývalou divizí plastů společnosti Bayer, investuje 1,5 miliardy eur (38,7 miliardy Kč) do nového závodu na chemikálie v americkém státě Texas. Závod by měl zahájit výrobu v roce 2024. Jde o největší investici, jakou kdy tato firma uskutečnila, informovala agentura Reuters.

17:33

Cena mýtného systému, která vzešla ze soutěže, by se kvůli umožnění nulové sazby mýta na silnicích první třídy měla snížit alespoň o třetinu. Uvedlo to sdružení dopravců Česmad Bohemia v reakci na dnešní podpis memoranda mezi ministerstvem dopravy a zástupci krajů a obcí.

17:40

Nadnárodní potravinářské koncerny Coca-Cola, PepsiCo a Nestlé jsou největšími producenty plastového odpadu na světě. Vyplývá to ze zprávy organizace Greenpeace, která ve spolupráci s hnutím Break Free From Plastic zorganizovala 239 úklidových akcií ve 42 zemích světa.

Coca-Cola, ilustrační foto

17:47

Mezi českou veřejností roste podpora Tibetu. Na setkání s novináři to dnes řekl předseda tibetské exilové vlády Lozang Sanggjä. Uvítal také vznik Parlamentní skupiny přátel Tibetu, která dnes zahajuje svou činnost. Podle něj to vyšle signál Číně, že v Česku je stále živý odkaz bývalého prezidenta Václava Havla a ochrany lidských práv.

17:51

 

18:00

Jihočeské divadlo si objedná studii, jak by mohla vypadat nová divadelní budova v Českých Budějovicích. Studii za 800.000 Kč zaplatí sponzoři divadla prostřednictvím Nadačního fondu divadla. Nová budova by mohla být na Mariánském náměstí, náklady na stavbu kolem miliardy korun.

18:07

Karlovarská krajská nemocnice (KKN) skončila loňské hospodaření se ztrátou 105 milionů korun. V roce 2016 byla ve ztrátě 40 milionů korun. Letošní výsledky ale budou zřejmě ještě horší než předešlý rok, řekla dnes novinářům předsedkyně představenstva KKN Jitka Samáková.

18:14

 

18:21

Občanští demokraté zvažují, že se obrátí na soud s podnětem na přepočítání hlasů v Turnově. Rozhodnou se do konce týdne. Sčítání podle místního lídra Lukáše Bělohradského provázely problémy. "Řešíme s právníky, zda to k soudu podat. Rozhodneme se do pátku," uvedl dnes pro ČTK.

18:28

Česká republika se nebrání nástupu elektromobilů, zdůraznil dnes v Lucemburku ministr životního prostředí Richard Brabec. Státy EU dnes vyjednávají o svém postoji k návrhu Evropské komise, který předpokládá k roku 2030 u nových aut snížení emisí oxidu uhličitého o 30 procent proti stavu v roce 2021.

18:35

 

18:42

Polský ministr vnitra Joachim Brudziński navrhne premiérovi, aby Varšava odstoupila od globálního paktu OSN o migraci ještě před jeho oficiálním přijetím letos v prosinci. Dokument podle ministra podporuje nepovolenou migraci, informovala dnes agentura Reuters.

18:49

Americký prezident Donald Trump dnes oznámil, že se opět sejde se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Podrobnosti ale neuvedl. Činitelé jeho administrativy ale podle Trumpa už summit připravují. Prezident to řekl novinářům v Oválné pracovně Bílého domu.

jarvis_5b4374eb498ec49be320be42.jpeg

18:55

Do Pásma Gazy bylo dnes dopraveno palivo, které má zajistit chod jediné elektrárny v enklávě, zlepšit tak humanitární situaci a zmírnit násilí mezi Palestinci a izraelskými bezpečnostními složkami. Za palivo zaplatil Katar, jde ale o iniciativu podporovanou některými členskými státy OSN.

19:02

Moravskoslezský kraj po kontrole mostů rozhodl, že nechá zbourat můstek v Bašce na Frýdecko-Místecku. Důvodem je jeho špatný technický stav. Práce by mohly začít příští rok na jaře, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

19:11

 

19:21

Ředitel Českého rozhlasu (ČRo) René Zavoral by chtěl, aby se měsíční koncesionářský poplatek zvýšil o pětikorunu z nynějších 45 korun. Ředitel České televize (ČT) Petr Dvořák se zase vyslovil pro indexaci koncesionářských poplatků. Za televizi nyní lidé platí 135 korun za měsíc.

19:35

Americký prezident Donald Trump dnes zopakoval svou hrozbu, že zavede další cla na dovoz čínského zboží v hodnotě 267 miliard USD (šest bilionů Kč) ročně, pokud Čína přistoupí k odplatě za nedávná cla a další opatření zavedená Spojenými státy.

Donald Trump Čína

19:42

Šéf telekomunikační společnosti ČD-Telematika Miroslav Řezníček příští týden ve funkci předsedy představenstva skončí. Změnilo se také obsazení dozorčí rady podniku, kde ve funkci předsedy nahradí poslance Milana Ferance (ANO) šéf Českých drah Miroslav Kupec.

19:53

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) vyzvala Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další přední producenty, aby zvýšili těžbu této suroviny. Výkonný ředitel IEA Fatih Birol zároveň v rozhovoru s agenturou Bloomberg upozornil, že vysoké ceny poškozují světovou ekonomiku.

20:03

Přistání na portugalském Letišti Cristiana Ronalda patří k nejnebezpečnějším na světě. Do nedalekých skal naráží vítr, který nad přistávací dráhou vytváří agresivní turbulence. Sledujte další díl seriálu Aktuálně.cz s názvem Extrémní letiště.

 

20:14

Šéf telekomunikační společnosti ČD-Telematika Miroslav Řezníček příští týden ve funkci předsedy představenstva skončí. Změnilo se také obsazení dozorčí rady podniku, kde ve funkci předsedy nahradí poslance Milana Ferance (ANO) šéf Českých drah Miroslav Kupec.

20:28

Jihoafrický ministr financí Nhlanhla Nene dnes rezignoval. Přiznal totiž pochybení během vlády bývalého prezidenta Jacoba Zumy, kterou provázely skandály. Novým ministrem financí se stane Tito Mboweni, bývalý šéf centrální banky.

20:42

 

21:00

Katalánský parlament neschválil rezoluci, v níž separatistické strany navrhovaly nárokovat si na Madridu sebeurčení tohoto regionu. Separatistické strany už totiž nemají v tomto parlamentu absolutní většinu, o kterou přišly v důsledku dřívějšího rozhodnutí soudce španělského nejvyššího soudu a po dnešním hlasování vedení katalánského parlamentu.

21:13

 

21:29

Roztržka Itálie s Bruselem kvůli výši rozpočtového schodku Říma prudce zvyšuje výnosy italských státních dluhopisů na nová maxima. Dvě ratingové agentury zvažují, zda Itálii sníží rating pouhý jeden stupeň od neinvestiční, spekulativní kategorie nazývané junk. 

21:44

Hokejisté Plzně už s jistotou prvenství ve skupině H a účasti v listopadovém osmifinále porazili v Lize mistrů doma Banskou Bystrici 6:4 a naplno bodovali i v pátém utkání. Čtyřmi body za dva góly a stejný počet asistencí k tomu přispěl útočník David Stach.

21:59

 

22:11

Část francouzské dálnice A10 z Paříže do Bordeaux je jako první na světě postavena pouze z recyklovaného asfaltu. Úsek je dlouhý jeden kilometr a asfalt pro něj dodalo mobilní výrobní zařízení, které lze demontovat a přesunout na jiné místo.

22:22

Eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis přislíbil České republice čtyři miliony eur (zhruba 103 milionů Kč) na plnění plánu vymýcení afrického moru prasat. Dnes to po jednání ministra zemědělství Miroslava Tomana s eurokomisařem uvedli zástupci ministerstva zemědělství.

22:30

Pokud si s někým podám ruku, tak to dodržím, je vidět, že ne všichni to máme v hlavě takhle nastavené, říká primátor Brna Petr Vokřál. Ještě dopoledne dojednával detaily koaliční spolupráce s ODS, KDU-ČSL a ČSSD, odpoledne se ale z televize dozvěděl, že ODS půjde místo s ANO do koalice s Piráty.

 

22:41

Ministerstvo financí navrhuje zamítnout žalobu vnučky Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslové kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana. Kaslová zažalovala stát prostřednictvím Kanceláře prezidenta republiky (KPR) a požadovala omluvu. Stát ve sporu zastupuje právě ministerstvo financí.

23:00

Produkce a vývoz cukru ze zemí Evropské unie v letošní a příští pěstitelské sezoně zřejmě dál klesnou. Může za to špatné počasí a také nízké ceny. Pokles produkce v EU by ale současně mohl zmírnit nadměrné globální dodávky na trh.

23:19

Americká internetová společnost Google se odvolala proti rekordní pokutě 4,34 miliardy eur (112 miliard Kč), kterou jí za zneužívání dominantního tržního postavení mobilního operačního systému Android před třemi měsíci vyměřila Evropská komise (EK).

Android

23:30

Nový irácký premiér Ádil Abdal Mahdí založil webové, jejichž prostřednictvím se mohou Iráčané ucházet o ministerské funkce v novém kabinetu. Na zvažování přihlášek ale nemají moc času; životopis musejí poslat ještě tento týden, jelikož do konce měsíce má Mahdí sestavit novou vládu.

23:45

Do Rokenrolové síně slávy mohou příští rok vstoupit rockové kapely jako Def Leppard, Radiohead a Rage Against the Machine nebo také zpěvačka Stevie Nicksová. Podle časopisu Rolling Stone jde o hlavní jména na seznamu 15 nominovaných hudebních skupin a interpretů.

23:59

 

06:30

Čelní představitelé tureckých bezpečnostních složek dospěli k závěru, že saúdskoarabský opoziční novinář Džamál Chášakdží byl minulý týden zavražděn na rozkaz saúdskoarabské královské rodiny. S odvoláním na nejmenované turecké činitele to v úterý večer napsal deník The New York Times. Chášakdží zmizel poté, co 2. října navštívil saúdskoarabský konzulát v Istanbulu.

06:42

Osobní automobily vyráběné v Evropské unii od roku 2030 by měly vypouštět o 35 procent méně CO2 než v roce 2021, dodávky pak o 30 procent méně. Po 13 hodinách jednání se na tom v Lucemburku pozdě večer dohodli ministři životního prostředí členských zemí, oznámilo na twitteru rakouské předsednictvo Rady EU.

 

07:01

Už na třetí stupeň z pěti zesílil hurikán Michael, který v noci na čtvrtek zasáhne jih Spojených států. Bouři podle posledního hlášení amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) provází vítr o rychlosti 195 kilometrů v hodině, v nárazech je síla větru až 240 kilometrů za hodinu. Očekává se, že Michael ještě zesílí, než dorazí k severnímu pobřeží Mexického zálivu.

07:17

Deset dní mají ode dneška lidé v Česku na to, aby se obrátili na správní soudy v případě, pokud by měli pochybnosti o regulérnosti víkendových komunálních voleb. U Nejvyššího správního soudu pak mohou napadnout senátní volby v Praze 4 a na Vsetínsku, kde byli už v prvním kole zvoleni Jiří Drahoš (za STAN) a Jiří Čunek (KDU-ČSL).

07:32

Karolína Plíšková prošla na tenisovém turnaji v čínském Tchien-ťinu hladce do čtvrtfinále. Nasazená jednička porazila v 2. kole Slovinku Polonu Hercogovou 6:1, 6:2. Světová šestka zvládla utkání se 77. hráčkou žebříčku za 51 minut.

07:47

Vrcholná schůzka lídrů Spojených států a Severní Koreje se uskuteční až po volbách do Kongresu, které čekají Američany 6. listopadu. Novinářům to v úterý večer řekl americký prezident Donald Trump. "Teď zkrátka nemůžu odjet," řekl šéf Bílého domu před odletem na předvolební mítink ve státě Iowa.

08:08

Třicetiletá Monika trpí už od svých devatenácti let roztroušenou sklerózou. Nemocí, která napadá nervovou soustavu a bez léčby vede rychleji k trvalé invaliditě. VZP odmítla uhradit lék, který je pro pacientku s roztroušenou sklerózou jedinou šancí. Mladá žena je tak nyní bez léčby a její stav se rychle zhoršuje.

08:20

Absolventi vysokých škol si začínají uvědomovat, že firmy bojují více o ně než mladí lidé o zaměstnání. Podle průzkumu švédské společnosti Universum mezi více než 10 tisíci českými vysokoškoláky v posledních letech výrazně roste jejich očekávání ohledně nástupního platu. Loni byli ochotni nastoupit do nové práce za 26,5 tisíce korun měsíčně, letos už by většina nešla pod 30 tisíc.

08:44

Plavkyně Barbora Seemanová získala na olympijských hrách mládeže pro českou výpravu první zlatou medaili. Vítězství v závodu na 100 metrů volný způsob navíc ozdobila novým českým rekordem 54,19 sekundy.

 

08:50

Podezřelý z vraždy bulharské novinářky byl podle agentury AFP zadržen v Německu.

09:01

Dva Rusové, které Británie viní z otravy bývalého dvojitého agenta Skripala a jeho dcery Julije, byli v říjnu 2014 pod falešnou identitou v Česku. Českému rozhlasu to řekl zdroj ze zpravodajských služeb. Podle něj měl v téže době přijet do ČR i sám Skripal, aby se tu setkal s českými důstojníky, jimž pomáhal i s odhalováním údajných ruských špionů.

09:10

Dopravu na Pražském okruhu ve směru na Ruzyň komplikuje nehoda na 15. kilometru. Kamion narazil do stavební buňky a střetl se s osobním autem. Místo nehody je průjezdné jedním jízdním pruhem, řekl ČTK policejní mluvčí Jan Daněk. Před zúžením se tvoří kolony.

09:19

Téměř stovka novomanželských párů v Olomouckém kraji našla ve schránce zvláštní výzvu. Berní úřad po nich žádal podrobné informace o svatební hostině. Údaje chce proto, že prošetřuje restauraci, která měla na svatbu dodat občerstvení, ačkoliv měla zavřeno a ve slavnostní den neúčtovala žádné tržby.

09:27

Výrobci dělají, co trh žádá, a trh žádá hodně světla, na jeho negativní účinky nikdo nekouká, tvrdí světelný technik Hynek Medřický. Dlouhodobě se zabývá vlivem tzv. modrého světla na člověka. Škodlivé začíná být ve chvíli, kdy se chystáme jít spát a kdy by měla stoupat hladina hormonu melatoninu, který je důležitý pro správný průběh regeneračních procesů v těle, vysvětluje.

 

09:36

Před druhou světovou válkou žilo v Charkově na východě Ukrajiny 137 tisíc Židů. Malé muzeum ukazuje jejich pohnuté osudy. Třeba pětileté Niny, jejíž matku zabili nacisté, protože ji udal soused.

09:45
09:54

Největší české nemocnice zaplatí v příštím roce kvůli chybě ministerstva zdravotnictví za elektřinu zbytečně o desítky milionů korun víc, než bylo nutné. Úřad ministra Adama Vojtěcha (za ANO) ji mohl pořídit dříve, a tudíž levněji. Centrální nákupy jsou "vlajkovou lodí" premiéra Andreje Babiše. Chtěl jimi nemocnicím naopak ušetřit.

10:03

Komentář Luďka Vainerta: Ještě v druhé polovině 80. let mladý inženýr z nepreferovaného oboru mohl po několikaletém a vesměs náročném studiu čekat nástupní plat kolem 1800 korun měsíčně. Technici s diplomem z 80. let dnes často vedou či vlastní důležité české podniky, a možná tak mají sklon posuzovat představy a požadavky nastupující generace optikou formovanou vlastní drsnou zkušeností. Pak jim "dnešní mladí" nutně musí připadat "zpovykaní". Právem?

10:12

Obliba nakupování přes internet neustále roste a s ní i potřeba skladování zboží ve velkých městech. Platí to hlavně pro Prahu a širší okolí, které jsou v tuzemsku tahounem e-commerce. Distribučních center je ale v metropoli nedostatek. V širším centru řady velkých krajských měst sice leží lány pozemků, které dříve sloužily průmyslu, města však na těchto brownfieldech se sklady nepočítají.

10:21
10:30

Vliv armády na politiku Kremlu roste. Dokazuje to rostoucí počet špionážních skandálů, píše agentura Reuters.

10:39

Komentář Petra Honzejka: Po volbách se dějí věci, které jsme v české politice ještě neviděli. Zejména v těch stranách, kterým to tak úplně nevyšlo. Projděte si nejzábavnější momentky.

10:48

Marián Kočner jako symbol chapadla: Slovák s kontakty na politiky proplouval od 90. let různými aférami. Narazil až po vraždě novináře Jána Kuciaka. 

10:57

Nového majitele ostravských hutí světová ocelářská jednička ArcelorMittal na úterní schůzce s odbory v Lucemburku neoznámila. Ostrava patří mezi šest podniků v celé Evropě, které musí skupina ocelářského magnáta Lakšmího Mittala prodat. Jinak by Evropská komise nesouhlasila s jeho akvizicí největší evropské huti Ilva v Itálii.

11:06
11:15

Desítky policistů ve středu přišly k soudu podpořit svého kolegu Šimona Vaice, který je souzen za těžké zranění motorkáře. Podle obžaloby loni v červenci zahradil ujíždějícímu motorkáři cestu služebním autem. Muž, který měl v té době zákaz řízení, již nestihl zabrzdit a při srážce utrpěl vážná zranění.

 

11:24

 

11:33

Starosta Hamru na Jezeře na Českolipsku Milan Dvořák je podle liberecké přílohy MF Dnes podezřelý z kupčení s hlasy voličů. Podle deníku v den voleb osobně předal některým seniorům 1500 až 2000 korun jako příspěvek na topnou sezonu, který obvykle dostávali od obce až na konci kalendářního roku.

11:42

Dálnice stavíme už pomaleji a v horší kvalitě než v Polsku, říká Špicar. Investice za desítky miliard brzdí byrokracie.

11:51

Podnikatel Václav Fischer se po letech vrací k podnikání v letecké dopravě. Založil společnost air Fischer, která má začít létat na jaře příštího roku. Do roku 2020 plánuje provozovat na linkových a charterových letech čtyři až pět letadel. Létat chce především z Berlína, kde nahradí spoje po společnosti Air Berlin, která loni zanikla.

12:00
12:09

V období krize chtěli vytvořit pracovní místa, proto se dvojice sociálních pracovníků Pavlína Šafusová a Miroslav Řebíček rozhodla zřídit sociální podnik. Dnes jejich dílna a přilehlý obchod zaměstnává patnáct lidí. Na náměstí v Krásné Lípě, která je vstupní branou do Českého Švýcarska, funguje čokoládovna a kavárna, kde najdou obživu lidé na pracovním trhu různě znevýhodnění.

12:18

Rekonstrukce vraždy Kuciaka: střelec dlouho čekal v úkrytu, pokyny dostal v telefonu. Slovenská média publikovala některé pasáže z usnesení o vzetí do vazby podezřelých z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

12:27

Vyplácení dávek nebude od ledna podle ministerstva práce ohroženo, i když mu na konci roku vyprší smlouva se společností OKSystem na zajištění informačních systémů. Resort bude mít na prodloužení kontraktu čas až do konce listopadu. Dohodli se na tom zástupci ministerstva s firmou.

12:36

Britská kapela The Cure je první potvrzenou hvězdou mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava 2019, který se uskuteční od 17. do 20. července v industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic.

12:45

Za návrat kmotrů označil dnes premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš povolební vyjednávání občanských demokratů ve velkých městech. Podobný scénář jako v Brně, kde se v úterý dohodli přes počáteční shodu s ANO občanští demokraté s Piráty, ČSSD a KDU-ČSL, se podle Babiše chystá i v Plzni.

12:54

V příštím roce bude mít premiéru formulový seriál pro ženy. V identických vozech Tatuus T-318 F3 s turbomotorem o obsahu 1,8 litru absolvují na šesti evropských okruzích půlhodinové závody. V budoucnu by se měla W Series rozšířit také do Ameriky, Asie a Austrálie.

13:03

Úřady ve Spojených státech i Evropské unii vyšetřují americkou internetovou společnost Google kvůli bezpečnostní chybě, která mohla vést k úniku soukromých údajů nejméně půl milionu uživatelů sociální sítě Google+.

13:12

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) dnes vyzvalo TOP 09 a KDU-ČSL k vytvoření společné kandidátky pro evropské volby v příštím roce. O stanovisku celostátního výboru STAN informovalo hnutí v tiskové zprávě. Jedině společná kandidátka vedená nadstranickým lídrem by podle předsedy STAN Petra Gazdíka mohla dosáhnout ve volbách do Evropského parlamentu velkého úspěchu.

13:21

Podle vlády mají Češi strávit v penzi čtvrtinu života. Na nové kalkulačce věku odchodu do důchodu si spočítejte, kdy budete podle současných pravidel moci skončit s prací a užívat si penze.

13:30

Do ostré přestřelky se dostali dva kandidáti do senátních voleb v Praze 2 Marek Hilšer a Libor Michálek, který obhajuje mandát. První kolo zde drtivě vyhrál bývalý prezidentský kandidát Hilšer s více než 44 procenty hlasů a v druhém se utká právě s Michálkem, jenž získal 15,6 procenta. Michálek podpořil Hilšera v prezidentské volbě a ten by mu to měl nyní podle něj vrátit a ze souboje o Senát odstoupit.

13:39

Panenka Barbie se vydá do boje proti sexistickým předsudkům. Její výrobce firma Mattel finančně podpoří výzkum způsobů, jakými jsou ženy znázorňovány, a sexistických stereotypů. Záměrem několikaletého programu s názvem "Dream Gap" (Příkop snů) je zaměřit pozornost veřejnosti na nejrůznější "faktory, které malým dívkám brání rozvinout plně svůj potenciál", uvedl ve svém prohlášení známý výrobce hraček.

13:48

Sloupek Martina Malého: Při každých volbách se to opakuje. Coby volič liberálně-pravicový, ačkoli dnes jsou pojmy pravice a levice už jen staré nálepky, prožívám pokaždé hned několik deziluzí. Hned první je ta, že vlastně nemám koho volit. Na pravici je několik miniaturních stran, které by člověk snad i volil, ale bojí se, že se ani nedostanou. Naproti tomu na tom druhém konci to všechno luxují velké strany, ať to byla dřív ČSSD nebo nově ANO. Na pravici to vypadá, že největší problém je domluvit se na kompromisu.

13:56

Lídr Pirátů v Brně Tomáš Koláčný přiznal, že Piráti dostali od hnutí ANO nabídku jednat o koalici. Piráti ale budou pokračovat v jednání s ODS, KDU-ČSL a ČSSD.

14:02

Vládní strany ANO a ČSSD se ani dnes nedohodly na tom, o kolik by měla od ledna vzrůst minimální mzda v Česku. Sociální demokraté navrhují navýšení o 1200 korun. ANO trvá na přidání o tisícikorunu. Novinářům to po skončení dnešní koaliční rady řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

14:10

Slovenská vláda dnes schválila návrh státního rozpočtu na příští rok a tříletý rozpočtový výhled, který předpokládá v roce 2019 nepatrný schodek veřejných financí a dosažení vyrovnaného hospodaření státu o rok později. Vláda v době pokračujícího ekonomického růstu počítá s růstem platů ve státním a veřejném sektoru.

14:17

Britský nejvyšší soud dnes rozhodl ve prospěch severoirské pekárny vedené křesťanskou rodinou, která kvůli svému náboženskému přesvědčení odmítla upéct dort s polevou se sloganem na podporu sňatků homosexuálů. Soud nižší instance podnik v roce 2015 uznal vinným z diskriminace a nařídil mu vyplatit odškodnění ve výši 500 liber (téměř 15.000 korun).

14:23

Sněmovna zřejmě schválí zmírnění podmínek pro oddlužení lidí v dluhové pasti. Původní vládní znění insolvenční novely ale dolní komora výrazně upraví. Vyplývá to z dnešního hlasování členů ústavně-právního výboru. Schválení předlohy jako celku pak výbor doporučil hlasy koaličních i opozičních poslanců kromě Dominika Feriho (TOP 09), který se hlasování zdržel.

14:32

Výrok premiéra Andreje Babiše (ANO) o návratu kmotrů ODS bere kandidátka občanských demokratů na brněnskou primátorku Markéta Vaňková jen jako mediální útok. Dokud ODS jednala v Brně s ANO, o kmotrech nikdo nemluvil, řekla novinářům Vaňková.

14:40

Městský soud v Brně dnes zprostil obžaloby brněnského zastupitele Tomáše Kratochvíla (zvolen za ANO), který čelil obvinění z krácení daně u své nábytkářské firmy Toka. Kratochvíl u soudu vyloučil, že by daň krátil úmyslně, a tvrdil, že byl podveden. Městský a následně krajský soud Kratochvílovi naposledy uložily podmíněný trest, krajský soud mu navíc dal pokutu 200.000 korun. Nejvyšší soud ale odsuzující rozsudky zrušil a věc vrátil k městskému soudu.

14:47
14:54

Pozdvižení v kruzích ruské justice vyvolal článek předsedy ústavního soudu Valerije Zorkina, v němž se přimlouvá za zvýšení konkurenčního prostředí v ruské politice a navrhuje odvrátit pomocí ústavních změn "stagnaci a zahnívání" politického systému v zemi.

15:01
15:08

Čeští turisté na středomořském ostrově Mallorca, který v noci na dnešek zasáhly bleskové povodně, jsou v pořádku. Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří není známo, že by záplavy kohokoli zasáhly tragicky. Na Baleárském ostrově Mallorca, který leží ve Středozemním moři jižně od španělského pobřeží, nyní tráví dovolenou a prodloužené léto několik set Čechů.

15:17
15:25

Řada médií prochází kvůli tlaku velkých skupin devastací, tvrdí Pavel Fischer, soupeř Evy Tylové pro 2. kolo senátních voleb. Senát by měl zabránit jakýmkoliv nedemokratickým změnám, míní Tylová, která kandiduje za Piráty a stranu LES.

 

15:33

Sněmovna asi umožní vládě odvolávat státní tajemníky na ministerstvech. Sporný pozměňovací návrh k vládní novele služebního zákona dnes doporučil plénu schválit ústavně-právní výbor. Podle opozice to povede k politizaci státní správy.

15:41
15:50

Stavební firmy v Česku mají stále nedostatek lidí, hlavně kvalifikovaných. Jejich personální kapacity jsou plně vytížené, některé z nich musí odmítat zakázky a přesouvat je na jaro. Často jim pomáhají brigádníci nebo bývalí zaměstnanci v důchodu. 

15:58
16:08

Americký mediální magnát Michael Bloomberg se znovu stal členem Demokratické strany. Zprávu o své staronové stranické příslušnosti dnes oznámil novinářům. Bývalý starosta New Yorku byl ve své politické kariéře střídavě demokratem, republikánem i nezávislým.

16:17
16:25

Čtveřice bývalých manažerů finančně poradenské společnosti Partners, Vladislava Cisarzová, Karel Maroušek, Michal Oppl a Vít Mikolášek, vstoupila do konkurenční firmy Sirius Finance. Zároveň v ní získali majoritní vlastnický podíl a společně s původními zakladateli drží 100 procent akcií.

16:33
16:40

Francouzské nakladatelství Gallimard vydá ve čtvrtek ve své prestižní edici věnované klasikům místní i světové literatury díla pražského německého spisovatele židovského původu Franze Kafky. V upraveném překladu si tak budou moci frankofonní čtenáři přečíst Kafkovy romány Proces a Zámek nebo povídku Proměna.

16:48
16:56

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se začal zabývat nákupem vydavatelství Bauer Media v Česku a na Slovensku společností Mafra, která patří do koncernu Agrofert. Z internetových stránek úřadu vyplývá, že se bude obchodem zabývat ve zjednodušeném řízení. Obchod obě společnosti oznámily v úterý.

17:06
17:14

České vysoké školy pracují na výzkumných projektech za stovky milionů korun. Patří mezi ně například projekty v oblasti aditivních technologií (3D tisku), které mají využití v automobilovém či leteckém průmyslu. Výsledky výzkumu a vývoje na vysokých školách se dnes zabývala konference Strojírenství Ostrava 2018 na Vysoké škole báňské-Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TUO).

17:23
17:31

Pražské kino Světozor otevře svůj třetí kinosál. Díky němu bude moci tradiční pražský biograf sídlící ve Vodičkově ulici uvádět přes čtyři stovky filmových projekcí měsíčně, rozšíří svou dramaturgii a také zprovozní samoobslužný bar, uvedl dnes v tiskové zprávě Jakub Fürst za společnost Aerofilms. Nový sál pro padesátku diváků bude fungovat od čtvrtka.

17:40
17:48

Demilitarizované pásmo v syrské provincii Idlib bylo vytvořeno a těžké zbraně z něj byly odsunuty. Dnes o tom informovalo turecké ministerstvo obrany. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová krátce předtím oznámila, že z demilitarizovaného pásma v Idlibu se stáhlo více než 1000 ozbrojenců. Termín pro odsun "radikálních povstalců" z pásma v Idlibu je 15. říjen.

17:57
18:08

Ministerstvo zdravotnictví vypsalo dotace pro dalších 16 center duševního zdraví. Od letošního roku těchto multidisciplinárních týmů, které mají přenášet péči o duševně nemocné do komunity a ambulantní sféry, funguje pět. Každé nové centrum může získat až 14,9 milionu korun. Do roku 2021 může být center asi 30.

18:17
18:30

Ceny ropy dnes zamířily dolů, trh reaguje hlavně na zprávu Mezinárodního měnového fondu (MMF) o zhoršení výhledu globální ekonomiky. Severomořská ropa Brent kolem 17:00 SELČ ztrácela 1,5 procenta na 83,72 dolarů za barel, americká lehká ropa WTI odepisovala 1,8 procenta na 73,65 dolaru za barel.

18:39
18:48

Američan Richard Pinedo, který byl obžalován v kauze ruského ovlivňování voleb ve Spojených státech, dnes dostal za prodej kradených identifikačních údajů rok vězení s tím, že polovinu trestu si může odpykat doma. Informovala o tom agentura Reuters.

19:06
06:38

V Praze dnes večer začíná šestý ročník festivalu světla Signal, který do neděle nabídne přes 20 světelných instalací a jehož hlavní trasy zavedou návštěvníky do historického centra, na Vinohrady a nově do Karlína.

06:47

Hurikán Michael začal slábnout nad jihozápadem amerického státu Georgia. Nadále ho ale provází silný vítr a déšť. Na Floridě si živel vyžádal jednu oběť. Podle agentury AP je Michael nejsilnějším hurikánem, který udeřil na pobřeží USA za posledních téměř 50 let.

06:58
07:03

V případu otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Salisbury na jihu Anglie figuruje ještě další Rus, tvrdí ruský server Fontanka.ru. Podle něj vystupuje jako Sergej Fedotov, který navštívil v lednu a únoru 2014 Českou republiku společně s dalším podezřelým Rusem, Alexandrem Petrovem. Navíc používal cestovní pas s číslem blízkým pasů Petrova a Ruslana Boširova, které britské úřady podezírají z otravy Skripalových.

07:15

Skupina Světové banky dnes představila nový systém, který státy hodnotí na základě jejich schopnosti rozvíjet lidský kapitál. Cílem kroku je přimět vlády, aby efektivněji investovaly do vzdělání a zdravotnictví.

07:24
07:38

Hnutí ANO, vítěz komunálních voleb v Ostravě chce mít v jedenáctičlenné městské radě většinu - šest míst. Nově chce získat resort investic. Do případné koaliční smlouvy je ale ochotno zanést mechanismus, který mu u klíčových hlasování znemožní přehlasovat koaliční partnery. Vyjednávání v Ostravě stále směřuje ke koalici ANO, hnutí Ostravak, ODS a lidovců.

07:49

Jako o "soutěži udavačů" píše ruský tisk o rozhodnutí autonomního Dagestánu obdarovat nejaktivnější dobrovolné bojovníky s extremismem na internetu "chytrými mobily". Dobrovolníci mají především na "schvalování terorismu, podněcování národnostní a náboženské nenávisti a další zakázané aktivity" upozorňovat na horké lince, kterou zřídily republikové úřady před několika měsíci.

07:57

Ve Vysokých Tatrách na Slovensku dnes dopoledne začne dvoudenní schůzka prezidentů čtyř středoevropských zemí, které společně tvoří takzvanou visegrádskou čtyřku (V4). Tradiční summit prezidentů Česka, Slovenska, Maďarska a Polska tentokráte hostí hlava slovenského státu Andrej Kiska.