On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
08:16

Ženám v Saúdské Arábii se letos poprvé otevře letecká škola. Přihlášky už vyplnilo několik set žen, které doufají, že se z nich stanou pilotky. Podle agentury Reuters bude letecké výcvikové centrum otevřeno v souvislosti s ukončením zákazu, který ženám bránil usednout za volant.

08:25

Pondělní jednání Donalda Trumpa a Vladimira Putina v Helsinkách si vysloužilo obdobnou mediální intenzitu, s jakou svět sledoval americko-sovětské summity v časech před pádem železné opony. Což potvrzuje, jak zásadně se za poslední roky zhoršily vztahy mezi Washingtonem a Moskvou, píše Daniel Anýž.

08:36
08:44

Australský střelecký rekordman Tim Cahill ukončil v 38 letech kariéru ve fotbalové reprezentaci. Autor 50 branek v národním týmu, za který nastoupil ve 107 zápasech, rozhodnutí oznámil po účasti na čtvrtém mistrovství světa. Na turnaji v Rusku si zkušený útočník zahrál jen jednou.

08:55
09:01

Donald Trump zašel na summitu v Helsinkách dál, než kdokoli z jeho předchůdců: přijal vysvětlení nepřátelského zahraničního vůdce ke zjištění svých vlastních zpravodajských agentur, napsal americký list The New York Times. Časopis Time v komentáři zase uvedl, že americký vůdce vypadal vedle Putina ponížený a slabý.

09:08
09:16

Čína je díky své velikosti vnímána jako tahoun globální ekonomiky. To by se mohlo změnit, soudí novinář deníku Wall Street Journal Dinny McMahon ve své letošní knize Velká čínská dluhová zeď, anglicky China's Great Wall of Debt.

09:23

Na tom, aby nás sinice trápily, pracujeme od druhé světové války, teď už se jich nezbavíme, tvrdí v DVTV hydrobiolog z Povodí Vltavy Jindřich Duras:

 

09:30

Do čela pražské kandidátky hnutí ANO míří člověk bez zkušeností v politice, zato vysoce postavený manažer z finanční branže. O funkci primátora se zřejmě utká Petr Stuchlík, zakladatel poradenské společnosti Fincentrum. Jako nového volebního lídra v metropoli ho má v příštích dnech potvrdit vedení ANO.

09:36

Prodej nových osobních automobilů v EU se v letošním prvním pololetí meziročně zvýšil téměř o tři procenta na 8,449 milionu vozů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů. V samotném červnu prodej vzrostl o více než pět procent na téměř 1,6 milionu vozů.

09:44
09:52

Tento týden nebude pro světový letecký byznys žádné důležitější místo než anglické Farnborough. Již první den se na největší letecké airshow v Evropě, která se v konání pravidelně střídá s Paříží, oznámily kontrakty za více než 25 miliard dolarů.

09:59
10:09

Počet nových předplatitelů a tržby internetové televize Netflix zaostaly ve druhém čtvrtletí za očekáváním. Společnost oznámila, že jí přibylo 5,2 milionu předplatitelů, což je stejné číslo jako v období od dubna do června loni a méně, než očekávali analytici i sama firma. Její akcie proto na burze klesly o 14 procent.

10:12
10:19

Cena akcií amerického výrobce elektromobilů Tesla v pondělí klesla o více než 3,5 procenta poté, co jeho generální ředitel Elon Musk urazil britského speleologa, který se podílel na záchraně dvanácti mladých fotbalistů a jejich trenéra z thajské jeskyně.

10:26
10:33

Developeři by v Praze už brzy mohli dostat více možností, kde stavět byty. Městští urbanisté navrhují, aby magistrát zmírnil desítky let staré normy, které po nich při výstavbě vyžaduje. Konkrétně chtějí z pražských stavebních předpisů vymazat paragraf, který určuje, jak má být každý byt osvětlen slunečními paprsky.

10:41
10:47

Primátorčin náměstek pro dopravu Petr Dolínek stáhl z dnešního programu pražské rady plán na vytvoření společného podniku dopravního podniku a Penty na výkup pozemků a rozvoj okolí stanic linky metra D. Plán kritizovali zástupci Trojkoalice, podle kterých je pro město riskantní a navíc zbytečný.

10:55

Jednatel spolku Děti sportu Jakub Štěpánek se před sedmi lety pustil do organizování příměstských dětských táborů. V hlavním městě se mu ale nedaří prosadit tak rychle jako ve východních Čechách. Klienti nejdřív čekají na reference a nabídka je velká, říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

11:02
11:09

Stavební spořitelny poskytly v pololetí úvěry za 36,6 miliardy korun, meziročně o pětinu více. Zároveň uzavřely 234 000 nových smluv. Jejich počet tak meziročně stoupl zhruba o 23 procent.

11:15

Areál bývalých bubenečských papíren v sousedství Císařského mlýna v Praze 6 se promění v novou čtvrť. Developer Linkcity Czech Republic se do konce roku pustí do revitalizace zanedbaného území, jejíž součástí bude vedle výstavby nových bytových domů i rekonstrukce stávajících památkově chráněných budov.

11:23
11:30

Maloobchodní řetězec Walmart a softwarová společnost Microsoft prohloubí technologickou spolupráci na poli cloudových služeb a umělé inteligence. Strategickým partnerstvím chtějí konkurovat svému největšímu rivalovi, internetovému prodejci a cloudovému expertovi v jednom, firmě Amazon.

11:36

Soud poslal bývalého vedoucího IT odboru ministerstva práce Milana Hojera na tři roky do vězení za vydírání softwarové firmy OKsystem a za zneužití pravomoci.

11:45
11:52

Evropská unie dnes podepsala s Japonskem svou dosud největší dohodu o volném obchodu. Oznámili to podle agentury DPA japonský premiér Šinzó Abe a předseda Evropské rady Donald Tusk. Dohoda, která odstraní téměř všechna cla ve vzájemném obchodu, pokrývá zhruba třetinu globálního hrubého domácího produktu a 600 milionů lidí.

12:01
12:07

Máme skvěle rozjetou ekonomiku, kterou čeká další růst. Máme ale také jednu z nejrychleji stárnoucích populací v rámci zemí Evropské unie, takže by bylo záhodno pokročit v řešení penzijní problematiky. Letošní zpráva OECD nepřináší naprosté překvapení, píše Julie Hrstková.

12:16
12:23

V těchto dnech se začínají mláďata čápů učit létat a opouštějí hnízda svých rodičů. Ornitologové proto vyzývají dobrovolníky, aby sledovali hnízda ve svém okolí, a pomohli tak zmapovat, jak je hnízdění čápů letos úspěšné. Zájemci se mohou přidat registrací na webu.

12:29

Rakušané, kteří právě předsedají Radě EU, hodlají podle Lögera do konce roku mezi členskými státy dojednat dohodu o novém zdanění velkých technologických firem. Nová daň z obratu, kterou už v březnu navrhla Evropská komise, by měla EU každoročně vynést až pět miliard eur (129 miliard korun).

12:36
12:43

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku v úterý odsoudil Rusko za to, že řádně nevyšetřilo případ vraždy ruské novinářky a známé kritičky Kremlu Anny Politkovské. Ruské úřady podle soudu neučinily dost, aby našly osobu či osoby, které si smrt Politkovské objednaly.

12:52
12:59

Česko odmítlo pomoci Itálii s řešením problému se 450 migranty z rybářské lodi. Rozhodnutí Babišovy vlády nepřevzít ani jednoho ocenila i jinak nesmiřitelná opozice, TOP 09 a KDU. Máme tady málem celonárodní politický konsenzus, přesto je to chyba. Komentář Petra Honzejka.

13:05

TOP 09 navrhne zákon, který by zrušil elektronickou evidenci tržeb (EET). Na tiskové konferenci to dnes řekl předseda poslaneckého klub strany Miroslav Kalousek. O podpoře návrhu chce jednat s dalšími kluby. Podle něj je EET experiment, který se nepovedl a pokřivil podnikatelské prostředí v Česku.

13:12
13:19

Prodloužení oprávnění vysokých škol k zajišťování některých nynějších studijních programů zhruba o pět let Senát nejspíš schválí. Jeho školský výbor dnes podpořil poslaneckou novelu, která to umožní. Důvodem prodloužení je podle předkladatelů neočekávaně výrazné zpomalení akreditace nových studijních programů.

13:28
13:37

Zatímco pozornost kolem armádních zakázek se už měsíce upírá k nákupu mobilních izraelských radarů, v tichosti se vedle něj chystá pořízení další techniky pro sledování dění na obloze. Vojáci chtějí dva komplety pasivních sledovacích systémů Věra NG, které vyrábí pardubická společnost Era.

13:43

Německý automobilový koncern Volkswagen v letošním prvním pololetí poprvé dodal zákazníkům více než 5,5 milionu vozů. Jeho odbyt tak meziročně vzrostl o sedm procent. Oznámila to dnes podle agentury DPA firma, jejíž součástí je mimo jiné mladoboleslavská Škoda Auto.

13:50
13:57

Střídání generací. Začíná rekordní přestupové fotbalové léto, začal ho Ronaldo. Projděte si, kam míří současné fotbalové hvězdy a čísla z fotbalového mistrovství světa v infografice.

14:05

V rekonstruovaném domě v Mikulandské ulici v centru Prahy se zřítila část budovy. Spadlý strop o rozměrech zhruba pět krát deset metrů zavalil několik lidí, tři z nich už se hasičům podařilo vyprostit a s těžkými zraněními předat lékařům.

14:11
14:19

Během proslovu před hlasováním o důvěře vládě prohlásil premiér Andrej Babiš v přímém přenosu, že Česko má příliš mnoho úředníků a že tento stav “řeší”. Babišova slova ale neodpovídají skutečnosti. Počet úředníků jen na ministerstvech neustále roste.

14:28

Hasiči likvidují požár nedaleko Pravčické brány v Českém Švýcarsku. Hoří hrabanka ve velmi nepřístupném terénu, kam se nedá dojet požární technikou. Oheň je ale už pod kontrolou, řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf.

14:35
14:42

Fakulta humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně zahájila kvůli podezření z plagiátorství kontrolu bakalářské práce ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála, uvedl rektor univerzity Petr Sáha. Pokud se podezření potvrdí, bude Krčála vyšetřovat disciplinární komise, ta ho může ze studia vyloučit.

14:48
14:56

Kriminalisté v Praze vyšetřovali za první pololetí letošního roku sedm vražd, stejně jako loni ve stejném období. Objasnili všechny. V první polovině roku také ubylo loupeží, policisté jich letos vyšetřovali 85, o 32 méně než loni. Méně bylo i kapesních krádeží, naopak stoupl počet případů, kdy byla vykradena auta.

15:03

V loňském roce využily české malé a střední firmy téměř 30 miliard korun zvýhodněných zdrojů od Evropské investiční banky nebo jejího dceřiného Evropského investičního fondu. Oproti předchozímu roku se jedná o strmý nárůst téměř na dvojnásobek.

15:10
15:17

Ústřední vojenská nemocnice v Praze koupí přístroj pro cílené ozařování nádorů mozku. Může stát až 160 milionů korun a vyžádá si dostavbu jednoho z pavilonů. Novinářům to dnes řekl ředitel nemocnice Miroslav Zavoral.

15:25

Fantasy film Asura s rekordním rozpočtem i podporou komunistické strany se měl stát čínským Pánem prstenů. Nyní náhle zmizel z kin a producenti obvinili "vodní armádu" internetových trollů, že snímek údajně za peníze pomluvila.

15:31
15:36

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál podal demisi. Důvodem jsou pochybnosti kolem jeho bakalářské práce. "Na jejím vypracování jsem strávil mnoho času. Připouštím, že v jejím obsahu mohlo dojít k pochybení," uznal Krčál na tiskové konferenci.

15:44

Vědec z Akademie věd objevil tisíckrát citlivější metodu pro diagnostiku nemocí. Ústav kvůli tomu zakládá start-up, který má objev dostat na trh.

15:51
15:58

Po zásahu kvůli neoprávněnému nakládání se zvířaty obvinila dnes policie tři lidi. Hrozí jim až pět let vězení, uvedla Jitka Bojanovová z Okresního státního zastupitelství Česká Lípa, které případ dozoruje.

16:05
16:12

Česko a Německo chystají prezidentskou smlouvu o vysokorychlostní trati z Prahy do Drážďan. Podepsána a schválena oběma stranami by podle českého ministra dopravy Dana Ťoka mohla být do konce příštího roku. Ťok, podle něhož by se s výstavbou koridoru mohlo začít o něco dříve než v dosud plánovaném roce 2030

16:19

Přisáté klíště nakazí člověka encefalitidou za dvě hodiny, boreliózou za 24 hodin. Nutná je proto podle odborníků častá kontrola míst jako jsou podpaží, třísla a podkolenní jamky, kde se klíšťata vyskytují nejčastěji. Loni bylo v Česku zaznamenáno 687 případů klíšťové encefalitidy.

16:26

Aero Vodochody na letošní letecké přehlídce ve Farnborough ohlásilo celkem 22 objednávek a šest opcí na nástupce legendárního cvičného letounu Albatros. Ještě v roce 2007 přitom majitel výrobce Penta uvažovala o tom, že firmu prodá, nakonec se ale rozhodl letadla opět vyrábět.

16:33

Brněnská společnost CleverFarm, která pomáhá českým zemědělcům za použití moderních technologií efektivněji hospodařit, se pustila do podobného projektu v části Srbska ve Vojvodině. Vybuduje zde síť, která umožní využívat internet věcí a tedy využívat nové technologie. Díky různým čidlům či modulům lze například monitorovat stav zemědělských ploch nebo skladů.

16:40

Vinohradníci budou moci dostávat v následujících pěti letech až zhruba 133 milionů korun ročně na restrukturalizaci a přeměnu vinic a na investice. Návrh vládního nařízení, které to umožní, projedná ve středu kabinet premiéra Babiše. Jde o pokračování programu, který funguje od roku 2014. Celkem by tak mohlo jít až o 668 milionů.

16:47

Ministerstvo financí chce ještě v letošním roce najít strategického partnera, který by po rekonstrukci provozoval karlovarský hotel Thermal. Zároveň chce v koncesním řízení vybrat provozovatele nyní uzavřeného bazénu nad hotelem. Novinářům to dnes řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Poslední státní hotel

16:54

Americká společnost Booking Holdings, která je majitelem turistických portálů Booking.com, Agoda, Priceline či KAYAK, investovala 500 milionů dolarů do čínské alternativní taxislužby Didi Chuxing. Uvádí se to v dnešním sdělení obou firem. Didi bude nabízet své služby zákazníkům aplikace Booking.com z celého světa.

17:01
17:08

Za promenádu tří slonů v centru Přerova uložil přerovský magistrát zástupcům cirkusu nepravomocně pokutu 6000 korun. Jejich akci vyhodnotil jako přestupek na ochranu zvířat proti týrání. Vycházka slonů, které na volno doprovázeli ošetřovatelé, vyvolala rozruch ve městě na začátku května. Při cestě na náměstí a zpět zablokovali kruhový objezd a způsobili podle strážníků chaos v dopravě.

17:15

Rezignace ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD) byla jediným možným řešením situace kolem podezření z plagiátorství v Krčálově bakalářské práci. České televizi to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Výběr nástupce nechává na sociální demokracii. V případě Jany Maláčové (ČSSD), kterou mu navrhuje šéf ČSSD Jan Hamáček, označil za pozitivní její studium v zahraničí.

17:22
17:29

Romové se v Brně učí, jak rozjet vlastní podnikání. Romské středisko Drom pro ně ve spolupráci s projektem Podnikni to! připravilo kurz. Začal v červnu, poslední setkání je na programu ve středu. Podle odborníků je podpora drobných podnikatelských aktivit jednou z cest, jak řešit problém uplatnění Romů na trhu práce.

17:36

Česká měna dnes dále posílila k euru, polepšila si o čtyři haléře na 25,84 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna oslabila na 22,12 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

17:43

Vědci objevili deset nových měsíců Jupiteru. Mezinárodní astronomická unie navíc potvrdila dřívější objev dalších dvou. Celkem jich kolem planety podle nejnovějších zjištění obíhá 79. Jeden z nich navíc opačným směrem než zbytek. Vědci se domnívají, že právě tento jen kilometr široký objekt, který pojmenovali Valetudo, naráží do ostatních měsíců a rozbíjí je stejně jako sebe.

17:50

Britská bankovní skupina Lloyds Banking Group, která je největší hypoteční bankou na britských ostrovech, se po vystoupení Británie z EU chystá v kontinentální Evropě provozovat tři dceřiné společnosti. Dosud se předpokládalo, že banka bude své kontinentální podnikání řídit z nové dceřiné firmy v Berlíně. Nyní její vedení chystá pro klienty v EU další dvě centra.

17:57

V Turecku skončí tento týden výjimečný stav, který byl zaveden po pokusu části armády o puč v červenci 2016. Turecká vládní strana ale v pondělí předložila parlamentu návrh zákona, který označuje za protiteroristický a který posílí pravomoce úřadů mimo jiné pokud jde o možnost delší vazby podezřelých osob bez vznesení obvinění. Zákon má také rozšířit okruh důvodů pro zákaz demonstrací.

18:04
18:12

Dozorčí rada městské firmy Výstaviště Praha dnes odvolala předsedu představenstva Pavla Klašku (ANO). Server iROZHLAS o tom informovala primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která v dozorčí radě působí od června. Vedení podle ní dělalo chyby. V poslední době udělalo vedení Výstaviště několik pochybení, která si prostě městská firma nemůže dovolit. Mluvím například o nezveřejňování smluv v registru," uvedla Krnáčová.

18:20

Pominu-li úvodní stránky a přílohy, tak čtyřicet ze šedesáti stran bylo zkopírováno, popisuje Jan Mach z Vysoké školy ekonomické v Praze, který se specializuje právě na odhalování plagiátorských diplomových prací. Kvůli opisování dnes ministr práce Petr Krčál rezignoval. Hříšníci se najdou všude, ale když je někdo politikem, měl by morální odpovědnost nést, míní Mach. 

 

18:28

Dolar dnes na devizových trzích zpevňuje, reaguje tak hlavně na optimistický projev šéfa americké centrální banky (Fed) Jeroma Powella. Ten příznivě zhodnotil americkou ekonomiku a její vyhlídky a naopak relativizoval dopady současných jednání o obchodních vztazích na měnovou politiku.

18:36

Obama při dnešním projevu v Jihoafrické republice označil současnou dobu za podivnou a nejistou. Zmínil se přitom o takzvané politice strachu a nesnášenlivosti, která je podle něj na vzestupu. Obama hovořil při příležitosti 100. výročí narození zesnulého jihoafrického bojovníka proti apartheidu a nositele Nobelovy ceny za mír Nelsona Mandely.

Americký prezident Barack Obama

18:44

Investice do energetického sektoru loni třetím rokem za sebou klesly. Celkem činily 1,8 bilionu dolarů, což ve srovnání s předchozím rokem a po úpravě o inflaci představuje pokles o dvě procenta. Propad výdajů na elektrárny ale částečně vykompenzoval mírný růst objemu investic do elektrických sítí.

18:52

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) dosud zcela nevysvětlil, proč se novým členem dozorčí rady Českých drah stal Jan Štrof (ANO), nynější ředitel kanceláře šéfa Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Nevyvrátil podezření, že jde o novou politickou trafiku, poté co se staré trafikanty rozhodl vymýtit.

19:00

Jedinečná vůně vanilky je čím dál tím vzácnější. Zhruba tři měsíce před tím, než dorazí nová úroda vanilky z Madagaskaru, pociťují v Německu problémy s dodávkami tohoto žádaného koření. Tam, kde se nevyrábí oblíbená vanilková zmrzlina z náhražek, cena roste.

19:09

Obyvatelé posledních dvou rebely obléhaných lokalit v Sýrii - vesnic Fúa a Kafrája - budou evakuováni. Stane se tak výměnou za propuštění několika set vězňů, které drží režim syrského prezidenta Bašára Asada.  Dohodu o evakuaci civilistů výměnou za propuštění vězňů podle SOHR zprostředkovalo Rusko, které je spojencem syrské vlády, a Turecko, které stojí na straně rebelů.

19:18

Ceny ropy dnes pokračovaly v poklesu. Zmírnily se totiž obavy z narušení dodávek a trhy se také zaměřují na růst těžby a případné škody, které by globálnímu růstu mohl přinést obchodní spor mezi USA a Čínou. Severomořská ropa Brent odpoledne ztráty smazala.

19:27

Hayato Okamura zůstane lidoveckým kandidátem na senátora na Praze 7. Celostátní výbor strany tak nepodpořil záměr předsedy pražské KDU-ČSL Jana Wolfa, který chtěl raději podpořit kandidáta TOP 09 a STAN lékaře Pavla Dungla. Zdůvodňoval to snahou netříštit síly demokratických stran.

19:36

Pražská burza dnes za podprůměrné obchodní aktivity oslabila, index PX klesl o 0,63 procenta na 1081,39 bodu. Dolů ho táhly finanční emise a nedařilo se ani technologické firmě Avast a mediální CME, které ztratily kolem dvou procent.

19:44

Areál bývalých bubenečských papíren v sousedství Císařského mlýna v Praze 6 se promění v novou čtvrť. Developer Linkcity Czech Republic se do konce roku pustí do revitalizace zanedbaného území, jejíž součástí bude vedle výstavby nových bytových domů i rekonstrukce stávajících památkově chráněných budov.

19:52

Rakousko nepřevezme žádného ze 450 migrantů, kteří byli minulý týden zachráněni z rybářské lodi ve Středozemním moři. Italskému premiérovi Giuseppemu Contemu to dnes řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz. Conte se o víkendu obrátil na EU s žádostí o řešení situace a o převzetí migrantů. Francie, Německo, Malta, Portugalsko a Španělsko oznámily, že přijmou po 50 uprchlících. Irsko se ujme dvaceti.

20:00
20:10

Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová prohlásila, že vystoupení Trumpa v Helsinkách s Putinem bylo "neamerické, příšerné, směšné a hloupé". Dodala, že Trump je darem, který Putinovi opakovaně dělá radost. Američtí politici neskrývají rozčarování z toho, že se Trump podle nich nedokázal šéfovi Kremlu postavit pokud jde o údajné ruské vměšování do voleb.

Madeleine Albrightová je na snímku z pražského Aspen Institutu v červenci 2012.

 

20:20

Během plavby na Havaj utrpělo zranění 23 lidí poté, co jejich loď zasáhl úlomek lávy vyvržený z aktivní sopky Kilauea. Takzvaný vulkanoklast vyletěl v blízkosti lodě z vody, kam žhavá láva ze sopky vtéká. Úlomek dopadl na střechu plavidla, kterou prorazil až k místům na sezení. Čtyři zranění lidé skončili v nemocnici, jedna žena při incidentu utrpěla zlomeninu nohy.

 

20:30
20:40

Nesmělá železná lady, sfinga bez záhady, robot. Mayová ustává útoky, nerozhodil ji ani "hrubý" Trump. Britská premiérka Theresa Mayová je pevně odhodlaná dovést svou zemi k odchodu z Evropské unie tak, jak to chce ona. Její kritici jí však kvůli tomu, že působí chladně a bez jakékoliv vize, přezdívají "maybot".

20:44

Americký prezident Donald Trump dnes na schůzce s představiteli Kongresu zopakoval, že má plnou důvěru v americké zpravodajské služby. Zároveň podle agentury Reuters řekl, že přijímá jejich závěr, že Rusko se vměšovalo do předloňských prezidentských voleb ve Spojených státech. Jejich výsledek to však podle Trumpa neovlivnilo.

20:50

Nikaragujská armáda, policie a polovojenské jednotky podporující levicového prezidenta Daniela Ortegu zahájily dnes útok na město Masaya, které je baštou protivládních protestů. Ty si za tři měsíce vyžádaly v zemi už přes 300 obětí. K zastavení násilí v Nikaragui a zahájení politického dialogu vyzval v pondělí i generální tajemník OSN Antonio Guterres a více než desítka zemí regionu.

21:00
21:14

Česká diplomacie podpořila požadavky Radovana Krejčíře na zlepšení jeho podmínek ve vězení v Jihoafrické republice. Jihoafrické úřady zatím oficiálně nereagovaly, uvedla dnes Česká televize. Krejčíř je v JAR vězněn od roku 2013, v roce 2016 zde byl odsouzen k 35 letům vězení za pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami.

21:26

Moskevský soud dnes poslal do vazby generála Alexandra Drymanova, který donedávna stál v čele moskevských vyšetřovatelů. Agenti tajné služby FSB ho zadrželi kvůli podezření z korupce. Penzionovaný generál je podezřelý, že přijal úplatek ve výši milionu dolarů, aby dostal na svobodu zadrženého spolupracovníka jednoho z kmotrů ruské mafie Šakra mladšího.

21:40
21:45

Nehoda dvou osobních aut uzavřela dálnici D11 na 37. kilometru ve směru na Hradec Králové. Podle prvních informací si střet vyžádal tři zraněné, na místě přistál vrtulník.

21:54

Američtí vědci našli dalších 12 měsíců Jupitera. Známo jich tak už je 79, uvedla dnes agentura AFP. Jeden z nově nalezených objektů má průměr menší než jeden kilometr, a je tak patrně nejmenším měsícem této největší planety Sluneční soustavy.

22:10

Britští poslanci dnes v klíčovém hlasování těsně neschválili dodatek o celní unii k zákonu o obchodních aspektech brexitu. Dodatek předpokládal, že v případě, že se britské vládě nepodaří do ledna 2019 vyjednat volný pohyb zboží s EU, musejí ministři zahájit diskusi o celní unii s blokem. S dodatkem přišli proevropští rebelové z vládní Konzervativní strany a podpořili ho i opoziční labouristé.

22:26
22:41

Írán podal u Mezinárodního soudního dvora žalobu na Spojené státy kvůli znovuzavádění protiíránských sankcí v souvislosti s odstoupením USA od mezinárodní jaderné dohody s Íránem. Podle Teheránu tak Washington činí v rozporu s bilaterální dohodou z roku 1955. Ministerstvo zahraničí USA označilo íránský krok za nepodložený a zdůraznilo, že se hodlá bránit.

22:55

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair hodlá kvůli stávce irských pilotů v pátek zrušit asi jedno procento spojů mezi Irskem a Británií. Piloti, kteří mezi jiným požadují transparentnější systém odměňování, zorganizovali na červenec tři stávky, první byla minulý týden, dvě další budou 20. a 24. července. Na konec července vyhlásil stávku také palubní personál Ryanairu ve čtyřech dalších státech.

23:11

Dnes jsou to přesně čtyři roky od sestřelní letu MH17 nad Ukrajinou. 

23:27

Předseda české Poslanecké sněmovny Radek Vondráček dnes ve Washingtonu jednal s šéfem Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem mimo jiné o hrozbě nových celních bariér. "Otevřeně a přátelsky jsme dnes probrali situaci ve světě a jak dál postupovat, aby se Evropa a USA nedostaly do celní a tarifní války," citovala Vondráčka jeho mluvčí.

23:44

Premiér Andrej Babiš (ANO) se stal předsedou Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí na základě statutu této rady platného od roku 2014. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí vlády Petra Doležalová. Reagovala na upozornění médií, že Babiš je nově hlavním koordinátorem boje s korupcí a střety zájmů, když je zároveň trestně stíhaný pro podvod kvůli padesátimilionové evropské dotaci.

23:59

talský premiér Giuseppe Conte dnes odpověděl v otevřeném dopise svému českému protějšku Andreji Babišovi na jeho víkendové odmítnutí italské žádosti o pomoc se skupinou 450 migrantů. Informovala o tom agentura ANSA. Podle italských médií Conte mimo jiné pozval Babiše do Říma, aby si o italském návrhu na evropský přístup k řešení ilegální migrace promluvili.

06:00

Americké ministerstvo spravedlnosti v úterý rozšířilo obvinění proti zadržené Rusce Mariji Butinové, kterou úřady podezírají, že se nelegálními prostředky snaží ovlivňovat americkou politiku. Devětadvacetiletá Butinová byla zadržena v neděli ve Washingtonu, kde žila jako studentka.

06:14

Americký ministr obrany Jim Mattis je přístupný jednání se svým ruským protějškem, které by bylo první schůzkou ministrů obrany obou zemí od roku 2015. Agentuře Reuters to v úterý řekly informované zdroje.

06:27

Víc než polovina Američanů nesouhlasí se způsobem, jakým prezident USA Donald Trump jedná s Ruskem. Ukázal to průzkum agentury Ipsos, o němž dnes informovala agentura Reuters.

06:41

 

06:50

Brno jako vůbec první velké město v Česku přišlo s plánem, jak ve větším rozsahu nastartovat výstavbu bytů. V rozvojových lokalitách postaví silnice, zavede plyn či elektřinu dříve, než na místě začnou stavět developeři. Těm také v některých případech po vzoru západních metropolí poskytne své pozemky.

06:58

Americké ministerstvo zahraničí vyplatilo přes 77 tisíc dolarů (1,2 milionu korun) golfovému areálu ve Skotsku, který patří prezidentovi Donaldu Trumpovi. Platba byla vykázána jako výdaj v rámci nedávné cesty hlavy státu do Evropy. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na informace listu The Scotsman.

07:07

Společnost Twitter v posledním čtvrtletí loňského roku zrušila 58 milionů uživatelských účtů. Zjistila to agentura AP. Vysoký počet podle ní potvrzuje snahu správců důležité sociální sítě likvidovat podezřelý nebo škodlivý obsah. Zásahy vyvolalo údajné ruské vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016.

07:17

Od konce března příštího roku budou mít japonští vývozci zboží na trhu Evropské unie skoro stejné postavení jako jejich konkurenti z členských zemí. Umožní jim to dohoda o volném obchodu podepsaná včera v Tokiu, jež v první etapě zruší zhruba polovinu cel ve vzájemném obchodu.

jarvis_5b4e0d35498ec49be3785f5a.jpeg

07:25

Přihodí se vám úraz a potřebujete berle nebo ortézu. Jste diabetik a používáte glukometr nebo se staráte o seniora s inkontinenčními plenami. Zatímco teď za tyto pomůcky neplatíte nic nebo vás stojí jen přijatelnou částku, od příštího roku se může stát, že za ně zaplatíte víc.

07:32

Čína nyní směřuje své přímé zahraniční investice (FDI) mnohem více do Evropy než do Severní Ameriky: v Evropě investuje asi devětkrát více. Uvádí to zpráva nadnárodní právnické společnosti Baker Mackenzie

07:39

Ministerstvo průmyslu prohlašuje, že českým podnikatelům ubývá starostí s úřadováním. Zprávu o snižování administrativní zátěže předloží dnes vládě. Optimismus ale nesdílejí podnikatelé. Čísla ukazují, že pro většinu z nich je povinná byrokracie problémem číslo jedna.

Podnikatelé by uvítali méně nutného úřadování. Ilustrační foto.

07:47

Tržby i čistý zisk internetové televize Netflix v druhém čtvrtletí meziročně výrazně vzrostly, investory však zklamal vývoj počtu uživatelů. Kurz akcií se tak vzápětí po pondělním zveřejnění hospodářských výsledků propadl více než o deset procent.

07:54

Společnost Huawei, která vedle mobilních telefonů vyrábí servery či modemy a k tomu staví telekomunikační infrastrukturu, chce v Česku vstoupit do byznysu s kybernetickým zabezpečením státních institucí. Technologický koncern už si proto požádal o bezpečnostní prověrku u NBÚ.

08:02

Ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD), který kvůli podezření z plagiátorství v úterý oznámil rezignaci, na dnešním pravidelném zasedání vlády nahradí náměstek Tomáš Martinec. ČTK to potvrdil vedoucí tiskového odboru úřadu vlády Vladimír Řepka

08:09

Více než tři čtvrtiny budov vládních institucí v Česku nehospodaří efektivně s energií. Ztráta představuje zhruba půl miliardy korun ročně. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Deloitte, která je součástí studie zpracované sítí organizací a firem UN Global Compact Česká republika

08:17
08:26

Jihočeští celníci vybrali za první pololetí letošního roku na clech, daních a jiných poplatcích více než dvě miliardy korun. Je to přibližně o 400 milionů korun méně než ve stejném období loni. Nejvíce vybrali na dani z minerálních olejů, a to 1,5 miliardy korun, což je zhruba o 200 milionů korun méně než loni.

08:34

Při schvalování vlády bylo zase hodně příležitostí zanadávat si na média. Někteří se omezili na "mediální kampáň", jiní si přisadili ještě víc, a tak ve veřejném prostoru zaznívaly pozoruhodná vyjádření nejrůznějších kalibrů, většinou od osvědčených představitelů tohoto žánru. Sloupek Martina Malého.

08:44

Kvůli krádeži zbraní z muničního skladu ve Vrběticicích podala zlínská policie návrh na obžalobu osmi lidí. Hrozí jim až osm let vězení.

08:52

Společnost Huawei, která vedle mobilních telefonů vyrábí servery či modemy a k tomu staví telekomunikační infrastrukturu, chce v Česku vstoupit do byznysu s kybernetickým zabezpečením státních institucí. Technologický koncern už si proto požádal o bezpečnostní prověrku u Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ).

09:01

Radnice v Bydhošti na severozápadě Polska musela zastavit investici do rekonstrukce parku v centru města, protože se ukázalo, že pod zemí se nalézají ostatky možná až 80 tisíc lidí. Na místě v dobách, kdy Bydhošť byla součástí Pruska, pochovávali mrtvé místní evangelíci německé národnosti.

09:01

Radnice v Bydhošti na severozápadě Polska musela zastavit investici do rekonstrukce parku v centru města, protože se ukázalo, že pod zemí se nalézají ostatky možná až 80 tisíc lidí. Na místě v dobách, kdy Bydhošť byla součástí Pruska, pochovávali mrtvé místní evangelíci německé národnosti.

09:09
09:19

Módní značka dcery amerického prezidenta Ivanky Trumpové dostala další ránu. Jeden z největších kanadských obchodních řetězců Hudson's Bay přestal minulý týden nabízet její zboží. Důvodem bojkotu zboží je pro ně ve většině případů nesouhlas s politickými kroky Donalda Trumpa.

09:29
09:37

Tržby i čistý zisk internetové televize Netflix v druhém čtvrtletí meziročně výrazně vzrostly, investory však zklamal vývoj počtu uživatelů. Kurz akcií se tak vzápětí po pondělním zveřejnění hospodářských výsledků propadl více než o deset procent. V úterý po otevření trhů pak akcie ztrácely dalších osm procent.

09:45

Severokorejský vůdce Kim Čong-un při své inspekční návštěvě na severu země ostře kritizoval zpoždění staveb a špínu v některých provozech. Jak upozornil server BBC, domácí list Rodong sinmun překvapivě věnoval Kimově kritice devět stran.

09:53
10:00

Firma Silon, jediný český výrobce polyesterových stříží a technických polotovarů pro klíčová průmyslová odvětví, chce investovat do nového závodu v USA 20 milionů dolarů (asi 441,6 milionu Kč).

10:11

Smířlivě a optimisticky hovořili po summitu v Helsinkách před novináři prezident USA a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin. Jejich slova na tiskové konferenci ale naznačila, že v jednom bodě se zásadně neshodují a Trumpovi to vadí. Tím bodem je Írán.

10:20
10:28

Při nočních náletech na poslední město jihozápadní Sýrie, které ovládají povstalci, přišlo o život nejméně 12 civilistů. Oznámila to dnes exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Zda nálety podnikly syrské stroje nebo letadla spojeneckého Ruska, SOHR nebyla schopna určit.

10:36

Přihodí se vám úraz a potřebujete berle nebo ortézu. Jste diabetik a používáte glukometr nebo se staráte o seniora s inkontinenčními plenami. Zatímco teď za tyto pomůcky neplatíte nic nebo vás stojí jen přijatelnou částku, od příštího roku se může stát, že za ně zaplatíte víc.

10:45
10:53

Americký miliardář a majitel vesmírné společnosti SpaceX Elon Musk se omluvil britskému jeskynnímu záchranáři za urážku z pedofilie. V omluvě uvedl, že se tak vyjádřil ze vzteku za to, že jeskyňáři podílející se na záchraně 12 mladých fotbalistů a jejich trenéra, odmítli Muskovu miniponorku jako nevhodnou pro záchranu.

11:00
11:10

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair hodlá kvůli stávce irských pilotů v pátek zrušit asi jedno procento spojů. Uvedla to dnes agentura Reuters. Piloti, kteří mezi jiným požadují transparentnější systém odměňování, zorganizovali na červenec tři stávky, první byla minulý týden, dvě další budou 20. a 24. července.

11:13

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v červnu zrychlilo na dvě procenta z květnových 1,9 procenta. Potvrdily to dnes konečné údaje statistického úřadu Eurostat. V celé Evropské unii inflace zůstala na dvou procentech.

11:26

Čína nyní směřuje své přímé zahraniční investice (FDI) mnohem více do Evropy než do Severní Ameriky: v Evropě investuje asi devětkrát více.

11:33

Evropská unie (EU) zavede od čtvrtka cla na dovoz veškerých elektrokol z Číny. Podle Evropské komise (EK) budou v rozmezí 27,5 procenta až 83,6 procenta.

11:44

Průměrná úroková sazba hypoték v červnu klesla na 2,49 procenta z květnových 2,51 procenta. Jde o první letošní pokles, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba předloni v prosinci, a to na 1,77 procenta. Letos v lednu byla na 2,28 procenta.

11:53
12:01

Demise ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála i návrh na jmenování Jany Maláčové (oba ČSSD), která ho má vystřídat, už z vlády podle předsedy sociální demokracie, vicepremiéra Jana Hamáčka odešly na Hrad. Novinářům po pravidelném zasedání kabinetu řekl, že premiérovi Andreji Babišovi (ANO) oba dokumenty předal ráno.

12:10

Bývalý trenér fotbalistů Arsenalu Arséne Wenger označil za největší chybu kariéry, že na lavičce londýnského týmu vydržel dlouhých 22 let. Francouzský kouč lituje, kolik toho své práci obětoval.

V časech, kdy Tomáš Rosický oblékal barvy Arsenalu, dostával ještě před vstupem na hrací plochu poslední pokyny od trenéra Arsena Wengera. Jak by to ale asi vypadalo, kdyby se dnes role obrátily...

12:18
12:36
12:42

Od středy 18. července bude ostravský areál Dolních Vítkovic v rámci festivalu Colours of Ostrava hostit jména jako Pharrell Williams, Jessie J, Kygo, Joss Stoneová nebo Grace Jonesová. Připravili jsme pro vás tipy na místa, kde si lze od festivalové horečky odpočinout.

12:50

Banka Creditas spustila v pilotním provozu mobilní aplikaci pro přístup k účtům v různých peněžních ústavech. Ostré uvedení bezplatné aplikace Richee plánuje na podzim.

12:59
13:05

Do půlky října předloží ministr školství Robet Plaga (za ANO) vládě zprávu ke stížnostem ombudsmanky Anna Šabatové k průběhu státních maturit. Plaga dnes na tiskové konferenci řekl, že dokument ombudsmanky se váže na maturity v roce 2016 a většinu změn, která Šabatová navrhovala, už zavedli jeho předchůdci.

13:12

Hlavní město změní územní plán tak, aby zahrnoval plánovanou tramvajovou trať mezi pražskými Kobylisy a středočeskými Zdiby. Uvedl to náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Trať podle něj významně pomůže dopravě mezi Středočeským krajem a hlavním městem.

13:21

Italský premiér Giuseppe Conte v úterý odpověděl v otevřeném dopise svému českému protějšku Andreji Babišovi na jeho víkendové odmítnutí italské žádosti o pomoc se skupinou 450 migrantů. Informovala o tom agentura ANSA. Podle italských médií Conte mimo jiné pozval Babiše do Říma, aby si o italském návrhu na evropský přístup k řešení ilegální migrace promluvili.

13:30
13:30
13:35

Maďarsko zahájí proceduru odchodu z jednání OSN o globálním paktu o migraci. Oznámil to dnes ministr zahraničí Péter Szijjártó. Dohoda je podle šéfa maďarské diplomacie zcela proti bezpečnostním zájmům země.

13:39

Ministerstvo průmyslu prohlašuje, že českým podnikatelům ubývá starostí s úřadováním. Zprávu o snižování administrativní zátěže předloží dnes vládě. Optimismus ale nesdílejí podnikatelé. Čísla ukazují, že pro většinu z nich je povinná byrokracie problémem číslo jedna.

13:49
13:57

Brno chce zrekonstruovat chátrající Arnoldovu vilu, která je v sousedství vil Tugendhat a Löw-Beer. Odhadované náklady se pohybují okolo 100 milionů korun.

14:06

Letecké společnosti z celého světa se sešly na letišti Farnborough ve Velké Británii. V pondělí tu začala jedna z největších přehlídek letecké techniky. Akce se tradičně nese v duchu soutěže mezi největšími společnostmi Boeing a Airbus.

 

14:16

Národní galerie v Praze vypsala soutěž na expozici československého pavilonu na příštím bienále výtvarného umění v Benátkách. Přehlídka se uskuteční od května do listopadu příštího roku a její hlavní téma je inspirováno starověkou čínskou kletbou "Nechť žiješ v zajímavých časech", která odkazuje k dobám nepokojů a nejistoty.

14:25
14:34

Následky se mohou projevit až za mnoho let, je to ale stejná demence jako u Alzheimerovy choroby, tvrdí neurochirurg Vladimír Beneš. Spolu s několika dalšími lékaři podepsal petici, která na problém upozorňuje a požaduje zákaz hry hlavou u dětí mladších třinácti let.

 

14:44

Americký prezident Donald Trump nemyslí vážně požadavek, aby členské země NATO vydávaly na obranu čtyři procenta HDP, domnívá se český prezident Miloš Zeman. Trumpovo vyjádření na nedávném summitu NATO přirovnal k postupu bývalého slovenského premiéra Vladimíra Mečiara.

14:54
15:04

V kauze nelegálního nakládání se zvířaty nalezli celníci a policisté tělo čerstvě usmrceného tygra a také kůže velkých kočkovitých šelem. V objektu využívaném jedním z trojice obviněných mužů navíc objevili 20 zmražených těl jiných chráněných živočichů, například bobra, ledňáčka nebo poštolky.

15:12

Skupina The Plastic People of the Universe oslaví 50 let existence koncertem 21. srpna v Atriu na pražském Žižkově. Nejznámější představitelé československé undergroundové scény nabídnou téměř dvouhodinové vystoupení, během kterého zazní jejich známé písně, nově zaranžované starší skladby i několik novinek.

15:19

Prezident Miloš Zeman považuje v současné chvíli otázku obsazení ministerstva zahraničí za uzavřenou. Kabinet je s výjimkou pozice ministra práce, na kterou kvůli plagiátorství v úterý rezignoval Petr Krčál, kompletní.

15:28

Na horách na severu a severovýchodě Moravy a Slezska má ode dneška do pátku trvale a vydatně pršet, přičemž nejvíce srážek spadne v Beskydech a Jeseníkách. Extrémní srážky čekají meteorologové na Frýdecko-Místecku, kde se v souvislosti s tím mohou výrazně rozvodnit hladiny v povodí Olše.

15:41
15:50

Matriční úřady budou od příštího roku financovány paušálně podle druhu prvozápisu. Za prvozápis narození by měl úřad dostat 897 korun, za uzavření manželství 3588 korun a za zápis úmrtí 1794 korun. Menšinová vláda ANO a ČSSD dnes schválila změnu v proplácení úkonů matrik, odstoupila od návrhu předchozího vedení resortu počet matrik snížit.

15:58

Čerstvě zastřelený tygr, preparovaná tygří kůže pohozená mezi dřevěnými prkny, kosti a varna na vyrábění tygřího bujónu nebo vypnutý mrazák plný tlejícího masa z chráněných šelem. Celníci a policisté společně s Českou inspekcí životního prostředí popsali, jak vypadal zásah, po kterém obvinili tři lidi z neoprávněného nakládání s chráněnými zvířaty.

16:08
16:16

Důvěra veřejnosti v Ústavní soud, veřejného ochránce práv a Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) za posledních šest měsíců klesla. V případě Ústavního soudu to bylo o čtyři procentní body na 58 procent, u NKÚ o tři procentní body na 53 procent a u ombudsmana o šest procentních bodů na 48 procent.

16:23

Podívejte se na brífink Generálního ředitelství cel. Celníci popisují nelegální zabíjení tygrů pro potřeby čínské medicíny.

 

16:30

Dvanáct mladých thajských fotbalistů a jejich trenér, kteří byli zachráněni z jeskynního komplexu na severu Thajska, se poprvé objevili na veřejnosti. Na živě přenášené tiskové konferenci odpovídali na předem schválené otázky novinářů. Chlapci se během tiskové konference usmívali a v jejím úvodu všichni zvolili thajský pozdrav wai.

16:37
16:44

Zhruba 1050 majitelů automobilů Tesla Model S se bude muset vzdát subvence 4000 eur, kterou Německo poskytuje na ekologické vozy. Cenová hranice pro ekologický bonus činí 60 tisíc eur, zmíněné elektromobily jsou ale dražší. Model S byl vyřazen ze seznamu dotací, protože firma dodává na německý trh nákladnější elektromobily s vyšší výbavou, základní model tam neprodávala. 

16:52

Pondělní útěk lva a dvou tygrů z klecí v Bioparku Štít na Hradecku má podle majitele bioparku Antonína Hnízdila zřejmě na svědomí nějaká třetí osoba mimo biopark. Technickou závadu na kleci nebo to, že by si zvíře klec otevřelo samo, jako příčinu vyloučil.

16:59
17:06

Většina vysokých škol v ČR nyní využívá ke kontrole závěrečných prací studentů antiplagiátorský program Theses.cz. Přesné nastavení kontroly v něm si určuje každá škola sama. Systém funguje od roku 2008, provozuje ho Masarykova univerzita v Brně a zatím nezaznamenal problémy se spolehlivostí. Většinu prací kontrolují školy v období krátce před státnicemi a obhajobami.

17:13

Na tuzemském bankovním trhu se rozmáhá takzvaný multibanking, možnost ovládat účty z jedné mobilní aplikace u různých bank. Po Monetě jej od září spustí pro veřejnost i banka Creditas. Novinkou je, že aplikaci budou moci využívat i lidé, kteří nejsou jejími klienty.

17:20

Evropská unie zavede od čtvrtka cla na dovoz veškerých elektrokol z Číny. Podle Evropské komise budou v rozmezí 21,8 procenta až 83,6 procenta, uvádí se ve věstníku EU. Evropští výrobci si v minulosti stěžovali, že čínští vývozci elektrických kol dosahují nižších cen díky vládním subvencím Pekingu. EK věc prošetřuje.

17:27

Tuzemské energetické strojírenství nezažívá nejlepší období. V Česku už se nové elektrárny prakticky nestaví a útlum nastává i ve světě. Firmy se tak snaží uchytit, kde to jen jde. A projekt, který by jim mohl přinést miliardový byznys, se konečně rýsuje. Může to být rusko-turecký jaderný projekt Akkuyu.

17:34
17:41

Česká měna dnes vůči euru stagnovala. Kolem 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 25,84 Kč/EUR, tedy ve stejném kurzu jako při úterním závěru. Obchodní aktivita patřila k velmi podprůměrným. Vůči dolaru česká měna oslabila o osm haléřů na 22,20 Kč/USD.

17:48

Média v řadě evropských a asijských zemí jsou ohrožena rostoucím násilím, zhoršením bezpečnosti novinářů i finančními tlaky omezujícími etiku a nezávislost. Vyplývá to ze studie agentury IREX, kterou financovala Americká agentura pro mezinárodní rozvoj a která se týká postavení médií v 21 zemích v jihovýchodní Evropě a v prostoru někdejšího Sovětského svazu.

17:55
18:02

Kvůli stávce personálu Ryanair ve dnech 25. a 26. 7. zruší 600 letů do a z Belgie, Portugalska a Španělska. Opatření postihne 50 tisíc cestujících.

18:10

Pražská burza dnes korigovala úterní ztráty, index PX stoupl o 0,55 procenta na 1087,36 bodu. Nahoru ho táhly hlavně pojišťovna VIG, Komerční banka a ČEZ. Naopak se ztrátou zakončily dnešní seanci technologická firma Avast, likérka Stock a tabáková společnost Philip Morris.

18:18

Oděvní gigant Adidas bude bojovat proti zamořování planety plastem. Přidá se tak k firmám, jako je McDonald's, H&M nebo Ikea. Druhý největší prodejce sportovního zboží na světě se v prohlášení zavázal, že od roku 2024 bude používat pouze recyklovatelné plasty.

18:26

Americká vláda začala vyšetřovat, zda dovoz uranu ohrožuje národní bezpečnost Spojených států. Oznámil to dnes ministr obchodu Wilbur Ross. Vyšetřování by mohlo vést k zavedení nových cel či kvót omezujících tento dovoz, informovala agentura Reuters. Za vyšetřováním stojí stížnost amerických těžařů uranu Ur-Energy a Energy Fuels.

18:34

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř chce ve vězení v Jihoafrické republice větší celu. Navíc tvrdí, že ho místní úřady chtějí zabít. V březnu se proto obrátil na českou ambasádu s žádostí o pomoc. A ministerstvo zahraničních věcí se jej zastalo a stěžovalo si tamní vězeňské správě.

18:42

PNS a Mediaservis stále hledá zhruba 500 pracovníků pro roznášku předplacených novin, adresných zásilek i letáků. Spustily další část náborové kampaně, kde cílí nejen na pěší doručovatele, ale i na motorizované. Firmy měly začátkem roku problémy s doručováním části zásilek poté, co službu převzaly po České poště.

18:50

Nikaragujská armáda a polovojenské jednotky podporující levicového prezidenta Daniela Ortegu ovládly v úterý město Masaya, které bylo dosud baštou protivládních protestů v Nikaragui. Boje o město si vyžádaly nejméně čtyři oběti a desítky zraněných. Protesty, které trvají už tři měsíce a při nichž zemřelo přes 300 lidí, ale v Nikaragui podle serveru BBC Mundo pokračují.

18:58

Dům v Mikulandské ulici v centru Prahy, v němž se v úterý dopoledne zřítila dvě patra a zranila tři dělníky, ve středu ohledávali kriminalisté a soudní znalec v oboru stavebnictví. Budovu policisté převzali v úterý pozdě večer poté, co hasiči ukončili záchranné práce.

 

19:06

Konzumace alkoholu na Slovensku loni dosáhla svého minima od roku 2003. Vyplývá to z informací, které zveřejnil slovenský statistický úřad.  V minulém roce připadlo na jednoho obyvatele pětimilionového Slovenska 8,2 litru zkonzumovaného čistého alkoholu, o rok dříve to bylo 8,4 litru. Ještě na začátku 90. let spotřeba přesahovala hranici deset litrů.

19:15

Automobilka Ford Motor svolává v Severní Americe zhruba 550 tisíc osobních a sportovně-užitkových vozů (SUV) k opravě problému s řadicí pákou. Může se totiž stát, že se kvůli tomu zaparkované vozidlo rozjede. Ford upozornil, že v souvislosti s uvedeným problémem zatím nemá zprávy o žádných nehodách ani zraněních.

19:24

Nový Babišův favorit Petr Stuchlík, bývalý primátor Bohuslav Svoboda nebo komunistka Marta Semelová. Nabídka pro voliče bude na podzim pestrá. Proč nepovede kandidátku hnutí ANO vítěz primárek Patrik Nacher? A proč se kandidát Pirátů Zdeněk Hřib musí ukazovat jen v béžovém saku?

 

19:33

Vlakové soupravy na lince metra A nezastavují ve stanici Bořislavka. Kvůli porouchaným eskalátorům metro stanicí pouze projíždí. Oprava pravděpodobně potrvá tři hodiny, dodala. Stanice Bořislavka je součástí nové části metra na trase A, kde byl provoz zahájen v dubnu 2015.

19:42

Na českém trhu se v průběhu posledních pár let zformovala silná developerská skupina. Za holdingem Kaprain stojí Karel Pražák, někdejší vrcholový manažer ve skupině PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Vedle realit investuje také do financí a průmyslu. Mezi nemovitostními projekty holdingu převažují takové, jež jsou nějakým způsobem komplikované, ne-li přímo kontroverzní.

19:51
20:00

Senát po rozsáhlé debatě schválil poslanecký návrh, který má usnadnit a urychlit přípravu výstavby dopravní, energetické i komunikační infrastruktury. Schválená novela kromě jiného obsahuje seznam dopravních staveb, u nichž se má usnadnit vyvlastňování pozemků pomocí takzvaného mezitímního rozhodnutí. Zavádí také fikci souhlasu, která má úřady přimět k tomu, aby konaly rychleji.

20:10

Snímek Mamma Mia! Here We Go Again je podstatně horší než film, který mu předcházel, tvrdí filmový kritik Kamil Fila. Podle něho je muzikál plný nesmyslů a bizarností i v samotných písních.

 

20:15

Prvním fotbalovým klubem na světě, který otevřel vlastní obchod na e-shopu Amazon, je SSC Neapol. Krok spojil s představením nového dresu na sezonu 2018-2019.

20:20

Senát dnes schválil vládní novelu, jež upravuje vznik společenství vlastníků bytů v původně čistě družstevních domech. Norma má odstranit nedostatky, které způsobila dřívější poslanecká změna zákona. Novelu, aby byla účinná, musí ještě podepsat prezident.

20:30
20:40

Senát dnes poměrně hladce schválil zákon o poskytnutí státní záruky České národní bance za půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu. Centrální banka má měnovému fondu půjčit 1,5 miliardy eur, tedy asi 40 miliard korun. Půjčku, která má posílit zdroje MMF, bude ČNB financovat ze svých devizových rezerv. Návrh nyní dostane k podpisu prezident.

20:50

Vláda pověřila vedením Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí Babiše. Mluvčí kabinetu se zároveň ohradila proti tvrzení médií, že se trestně stíhaný premiér sám navrhl na post hlavního koordinátora boje s korupcí. Materiály, které má on-line deník Aktuálně.cz k dispozici, však ukazují, že to byl právě Babiš, kdo se rozhodl skončit letitou tradici, během které radu vedl někdo z ministrů.

21:00

Hodiny zírání na ubíhající dálnici, benzinkový fast food a minimum spánku, většinou pod širákem. Tak vypadalo pět dní, během nichž dvojice studentů s pomocí ochotných řidičů dojela z Prahy až k makedonskému Ohridu a zpátky. Emilovi Pattovi a Kláře Kučerové se díky asketickému stylu cestování podařilo suverénně zvítězit v pátém ročníku mistrovství České republiky v autostopu.

21:12

Větší ochranu klientům pojišťoven při prodeji pojištění má přinést nový zákon o distribuci pojištění a zajištění, který dnes projednal Senát. Senátoři k němu nepřijali žádné usnesení. Předloha tak zamíří k podpisu prezidentovi. Senátoři návrh zákona ani neschválili, ani nezamítli. Nepřijali k němu ani žádný pozměňovací návrh.

21:24
21:36

Rumunský ústavní soud dnes rozhodl, že rumunsko-americký homosexuální pár má stejná práva na trvalý pobyt v zemi jako jiné manželské páry sezdané v Evropské unii. Rumunsko neuznává manželství osob stejného pohlaví a předseda ústavního soudu Valer Dorneanu prohlásil, že verdikt se netýká sňatků osob stejného pohlaví, ale pouze svobody pohybu.

21:48
22:04

 

22:22

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics hodlá začátkem příštího roku uvést na trh chytrý telefon se sklopným displejem. Prototyp přístroje, interně nazývaného Vítěz, má sedmipalcový displej a rozměry zhruba menšího tabletu. Displej lze přitom složit na polovinu jako peněženku.

22:36

Bílý dům odmítl závěry médií, že si prezident Donald Trump myslí, že se Rusko již nevměšuje do vnitroamerických záležitostí. Na dotaz, zda se Rusko pokouší dál ovlivňovat dění v USA, dnes Trump odpověděl záporně, ale v tom smyslu, že nebude novinářům odpovídat.

Prezident Donald Trump.

22:51

Finanční ústav Danske Bank se vzdá zisků z transakcí v Estonsku, které jsou předmětem vyšetřování. Danske Bank je největší bankou v Dánsku a její estonská součást je obviněna z praní špinavých peněz. Akcie banky letos už ztratily asi čtvrtinu tržní hodnoty a letošní rok by mohl být jedním z nejhorších v její poválečné historii.

23:04

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podal trestní oznámení na šéfa hlavní opoziční strany Kemala Kiliçdaroglua. Viní ho z urážky své osoby kvůli karikatuře na Twitteru. Prezident je na ní vyobrazen mimo jiné jako slon, had či opice. "Nemůžete zastavit kritiku a humor tím, že budete zavírat lidi do vězení," vzkázal Kiliçdaroglu.

 

23:22

U tuniského pobřeží se už několik dní zdržuje loď Sarost 5 tuniské těžební společnosti Miskar, která minulý týden zachránila na moři 40 migrantů. Vylodění uprchlíků už na svém území odmítlo Tunisko, Itálie a Malta.

23:27

"Zažili jsme jeden útok na demokracii 9. dubna 1940, kdy nás napadlo Německo. A tohle je 9. duben pro naši generaci," říká režisér Erik Poppe o svém filmu Utøya, 22. července, který připomíná sedm let starý masakr na norském ostrově.

23:38

Bývalý ukrajinský ministr obrany Mychajlo Ježel, který ve vlasti čelí obvinění ze zpronevěry částky odpovídající v přepočtu asi 45 milionům korun, získal v sousedním Bělorusku postavení uprchlíka. Ježel dnes novinářům v Minsku potvrdil, že žije i s rodinou v běloruském hlavním městě.

23:57

Luňáci v řadách za šera už zase letí k poslední barvě pouště. Román Anglický pacient získal Bookerovu cenu pro nejlepší knihu půlstoletí. Čím to, že nepřestává fascinovat? ptá se Daniel Konrád.

06:09

Za ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016 Ruskem nese osobní zodpovědnost ruský prezident Vladimir Putin. V rozhovoru s televizí CBS News to ve středu řekl Donald Trump. Uvedl dále, že souhlasí s prohlášením šéfa amerických tajných služeb Dana Coatse, podle nějž Rusko nadále představuje pro dění a volby v USA hrozbu.

jarvis_5b4ce8a6498e8cf85c07ce44.jpeg

06:24

V noci na dnešek začala evakuace tisíců obyvatel posledních dvou rebely obléhaných lokalit v Sýrii - vesnic Fúa a Kafrája na severozápadě země. Převážně šíiští obyvatelé vesnic podporují syrského prezidenta Bašára Asada. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva.

06:39

Na mistrovství Evropy v plážovém volejbalu v Nizozemskou dnes začnou vyřazovací boje, do kterých zasáhnou všechny tři české ženské páry. Turnajové dvojky Barbora Hermannová s Markétou Nausch Slukovou se o postup do osmifinále utkají s devátou nasazenou dvojicí Světlana Cholominová, Naděžda Makroguzovová.

06:54

I když lidé nárok na odškodnění mají, k soudu se jim nechce, bojí se nákladů, popisuje právník Jakub Keresteši. Z těch, co nárok mají, se podle něj ozve zhruba každý desátý. Náhrada za ztrátu radosti z dovolené se u nás zatím neuchytila, rezervovaně se k ní staví i soudy, popisuje Keresteši tuzemskou zkušenost.

 

07:09

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dnes zveřejní výsledky analýzy, která se věnuje trestné činnosti volených funkcionářů územních samospráv. Podrobný dokument vznikl na základě požadavku ústavněprávního výboru Sněmovny a mapuje veškerá trestní řízení, jež se v posledních pěti letech týkala komunálních a krajských politiků.

07:24

Britská policie identifikovala osoby odpovědné za útok na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru jedem novičok. Oznámila to dnes britská média, která se odvolávají na informace vyšetřovatelů. Podle britské agentury Press Association (PA) jsou si jisti, že pachateli jsou Rusové.

07:39

Doba zpoždění v evropské letecké přepravě se v prvním pololetí více než zdvojnásobila, a to zejména kvůli nedostatku kapacit a personálu, nepříznivému počasí a stávkám. Vyplývá to podle Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) z údajů evropské agentury pro řízení letového provozu Eurocontrol.

07:55

Izraelský parlament dnes přijal kontroverzní zákon, který zemi definuje jako výlučně židovský stát. Arabština už podle nové normy není oficiálním jazykem, zakládání židovských osad zákon označuje za národní zájem a hlavním městem stanoví Jeruzalém. Arabská menšina tvoří 20 procent z devíti milionů obyvatel Izraele.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

08:10

Jihokorejský soud dnes rozhodl, že vláda i provozovatel trajektu Sewol, který se potopil v roce 2014, musí odškodnit rodiny více než 300 obětí neštěstí. Za každého zesnulého pasažéra musí vláda a provozovatel trajektu zaplatit 200 milionů wonů (3,9 milionu korun).

08:18

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu po předchozím zdražování mírně zlevnily. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla od minulé středy v průměru o čtyři haléře na 33,39 koruny za litr a cena nafty o tři haléře na 32,55 koruny. V prvních dvou červencových týdnech ceny pohonných hmot rostly.

08:26

Tuzemská pobočka Googlu v Česku z předloňska v zemi přiznala příjmy ve výši necelých 270 milionů a zaplatila daně za osm milionů korun. Konkurenční Seznam.cz přitom utržil 3,7 miliardy korun a státu odvedl přes 240 milionů. Obě firmy jsou přitom z hlediska tržního podílu srovnatelné.

jarvis_5b4f8eec498e8cf87bea8e9d.jpeg

08:34

Policie odložila případ nákupu přístroje Cyberknife pro Fakultní nemocnici Ostrava. Loni na jaře v souvislosti s případem obvinila dva lidi, u nákupu z roku 2009, kdy nemocnici vedl pozdější ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), bylo podezření na předražení o 65 milionů korun.

08:41

Automobilka Škoda Auto podepsala kontrakt o koupi minoritního podílu v izraelském start-upu Anagog. Je to vůbec poprvé, kdy největší česká firma podle tržeb koupila podíl v zahraniční technologické společnosti. Cena transakce nebyla zveřejněna.

08:49

Před dvěma týdny obsadilo deset poslanců kabinu tlumočníků v Evropském parlamentu, vypnulo mikrofony a půl hodiny zdržovalo schůzi. Upozornit chtěli na špatné podmínky, ve kterých tlumočníci pracují. Přitom právě jim vděčí poslanci za to, že se mohou mezi sebou při zasedání dorozumět.

jarvis_5b4f8ba7498ecbdf28130f59.jpeg

08:57

Už příští měsíc by stát mohl začít používat silný nástroj na zrychlení stavby dálnic a dalších důležitých dopravních staveb. Jde o radikální změnu, která se týká vyvlastňování nemovitostí a budování dálnic by mohla uspíšit až o pět let.

09:06

Počet cestujících na pražském Letišti Václava Havla stoupl za první půlrok meziročně o desetinu. Od ledna do června tak přes Prahu prošlo 7,43 milionu lidí. K růstu přispělo navyšování kapacit současných spojů, kterých je nyní přes 150

09:15

 

09:23

Vlak dnes ráno srazil a zabil mezi Kostěnicemi a Pardubicemi člověka. ČTK to řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Provoz na koridoru je kvůli nehodě omezen. "Ke střetu spěšného vlaku s osobou došlo v 7:25 v prostoru veřejnosti nepřístupném, kde nebyl žádný přechod," uvedl Drápal.

09:35

Izraelský parlament přijal kontroverzní zákon, který zemi definuje jako výlučně židovský stát. Arabština už podle nové normy není oficiálním jazykem, zakládání židovských osad zákon označuje za národní zájem a hlavním městem stanoví Jeruzalém.

09:42

Export z Japonska do Spojených států se v červnu poprvé za téměř rok a půl snížil. Vyplývá to z dnešních údajů japonského ministerstva financí. Pokles přichází v době obav z protekcionistické obchodní politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa, upozornila agentura Reuters

09:50
09:57

Švédský výrobce nákladních automobilů Volvo díky vysoké poptávce ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil provozní zisk o téměř 47 procent na 12,3 miliardy švédských korun (30,8 miliardy Kč). Výrazně tak překonal odhady.

10:06

Ceny zemědělských výrobců letos v červnu meziročně klesly o 4,2 procenta. Naopak ceny průmyslových výrobců proti loňsku stouply o 2,9 procenta, ceny ve stavebnictví o 2,8 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 1,8 procenta.

10:13

Podle toho, co Viktor Mácha fotí, byste jen těžko uhodli, že má za sebou studium teologie a religionistiky. Od roku 2006 totiž na vlastní náklady cestuje po světě a dokumentuje závody těžkého průmyslu, jakými jsou železárny, ocelárny, válcovny, kovárny, slévárny nebo koksovny. Nyní své snímky vystavuje v pražské Nikon Gallery.

762ef4a9372dbd8859c21c66d6fd w1024 h768 g11fc3eba899e11e89f80ac1f6b220ee8

10:21

Zhruba stovka zájemců z celého světa zamíří ke konci týdne do Olomouce studovat na zdejší univerzitě český jazyk. Studenty všech generací zasvětí lektoři nejen do tajů jazyka, ale i do české literatury či historie. Největší zastoupení mají letos zájemci z Německa a Tchaj-wanu.

10:29

Vydatné srážky způsobily na severu Slovenska lokální záplavy, kvůli kterým byli evakuováni obyvatelé a návštěvníci obce Stará Lesná pod Vysokými Tatrami. Příval vody v Tatrách poškodil několik turistických tras, které úřady uzavřely. Oznámili to ve čtvrtek hasiči a horská záchranná služba (HZS).

10:36

Černohorská vláda ani diplomacie zatím nereagovaly na prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, který v rozhovoru s televizí Fox News naznačil, že agresivita Černé Hory jako člena NATO by mohla rozpoutat třetí světovou válku.

10:45
10:52

Evropská unie by mohla zavést cla na uhlí, léky a chemické výrobky ze Spojených států. K opatření by přistoupila, pokud americký prezident Donald Trump zavede omezení na dovoz evropských aut do USA. Dnes o tom informoval německý list WirtschaftsWoche.

10:59

Australský premiér Malcolm Turnbull dnes vyzval papeže Františka, aby odvolal arcibiskupa odsouzeného za to, že kryl sexuální zneužívání dětí jiným klerikem. Sedmašedesátiletý duchovní z Adelaide, kterého soud na začátku července poslal na rok za mříže, odstoupit odmítl a proti rozsudku se odvolá,

11:06

Prodej nových osobních aut na Slovensku se v prvním letošním pololetí zvýšil, tradičně největší zájem byl o vozy z české automobilky Škoda Auto. Vyplývá to z údajů slovenského svazu automobilového průmyslu. Do konce června bylo na pětimilionovém Slovensku zaregistrováno 51 891 nových osobních aut

11:14

Za prvních šest měsíců letošního roku vybral stát na elektronickém mýtném 5,4 miliardy korun, což je o 4,85 procenta meziročně víc. Kontinuální růst výběru mýta je dán především posilováním české i evropské ekonomiky.

11:22
11:29

Evropská unie potřebuje změnu a pravomoci se musejí vrátit do národních metropolí. V rozhovoru, který otiskl list Financial Times, to prohlásil český premiér Andrej Babiš. Odmítl, že by v České republice, Maďarsku nebo Polsku byla ohrožena demokracie, a potvrdil odpor své vlády proti přerozdělování migrantů.

11:35

Křesťanskosociální unie (CSU) v podzimních volbách do bavorského parlamentu podle všech aktuálních průzkumů ztratí většinu. Navíc jí hrozí, že dosáhne jednoho ze svých nejhorších výsledků v této největší německé spolkové zemi

11:43

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) vyzvala Srbsko, aby přestalo vyvážet zbraně do Kamerunu. Organizace uvedla, že v této africké zemi dochází "k systematickému porušování lidských práv" s použitím právě srbských zbraní

11:51
11:58

Škoda Auto koupila menšinový podíl v izraelském technologickém startupu Anagog. Izraelská společnost založená v roce 2010 vyvíjí technologie v oblasti umělé inteligence (AI). Tyto technologie již fungují ve více než stovce různých aplikací pro chytré telefony.

12:05

Německý ústavní soud zamítl žádost ekologické organizace o zastavení výstavby plynovodu Nord Stream 2, který má do Německa přivádět z Ruska plyn po dně Baltského moře. Informovala o tom dnes agentura DPA, podle které tak může stavba kontroverzního potrubí v německých výsostných vodách pokračovat.

12:13

Češi za oběd v červnu v průměru platili 115 korun. Proti loňskému červnu je to zvýšení o 6,80 koruny, proti předloňsku o 12,20 koruny. Vyplývá to z útrat se stravenkovou kartou Ticket Restaurant, kterou platí více než 110 000 lidí.

12:21

Nový Babišův favorit Petr Stuchlík, bývalý primátor Bohuslav Svoboda nebo komunistka Marta Semelová. Nabídka pro voliče bude na podzim pestrá. Proč nepovede kandidátku hnutí ANO vítěz primárek Patrik Nacher? A proč se kandidát Pirátů Zdeněk Hřib musí ukazovat jen v béžovém saku?

 

12:28

Tenista Tomáš Berdych vynechá po Wimbledonu i další grandslam US Open. Kvůli potížím se zády zrušil plánované starty na letních turnajích na amerických betonech.

12:35

Blízké vztahy Izraele a Maďarska se dají vysvětlit tím, že v čele obou zemí stojí vlastenci. V Jeruzalému to dnes řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Setkáním s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem zahájil oficiální program své návštěvy, která potrvá do pátku.

12:41

Je česká sázka na jádro správná? Cena reaktoru se má vyšplhat až na 300 miliard, stát chce přitom dva. To může položit i ČEZ. Stále více se ozývají hlasy, které tvrdí, že výstavba jaderných bloků je velmi rizikový projekt, který se nikdy nezaplatí. A že by proto Česká republika měla zvažovat i jiné alternativy.

12:41

Bulharský antimonopolní úřad nedovolí místní firmě Inercom převzít bulharské aktivity české energetické společnosti ČEZ. S odkazem na sdělení úřadu to dnes uvedla agentura Reuters.

12:52

Děti o reklamě na sociálních sítích nemluví doma ani ve škole, nesledují Youtube nebo Instagram s rodiči, ani my jsme často nemohli rozeznat, co je reklama a co autentický příspěvek. Čeští influenceři se brání označovat reklamu, chtějí spíš, aby vše působilo autenticky, říká Denisa Hejlová z FSV UK.

 

12:59

Čtyřnásobný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton prodloužil smlouvu s týmem Mercedes do roku 2020. Podle BBC si třiatřicetiletý britský jezdec může ročně vydělat s bonusy až 40 milionů liber (1,16 miliardy korun). Zaručených má minimálně 30 milionů liber.

13:07

Japonská prokuratura zažalovala místní ocelárnu Kobe Steel kvůli skandálu s falšováním údajů o kvalitě produktů. Tvrdí, že ocelárna porušila zákony o hospodářské soutěži. Oznámila to dnes firma.

13:15

Společnost Facebook má "zcela jasné" důkazy o tom, že Rusko se pokoušelo vměšovat do amerických prezidentských voleb. V rozhovoru pro americký technologický server Recode to ve středu prohlásil šéf společnosti Mark Zuckerberg.

13:23
13:31

Senát chce, aby tisícikorunový příplatek k měsíčnímu důchodu dostávali senioři, kteří čerpají důchod 25 a více let. Navrhli dnes takto nahradit část vládní důchodové novely, která předpokládá, že o 1000 korun měsíčně navíc by dostávali penzisté starší 85 let.

13:38

Elektronický čip v občanském průkazu, díky kterému se mohou lidé přihlásit do různých systémů státní správy a vyřizovat některé záležitosti bez nutnosti návštěvy úřadu, si zatím aktivovala více než třetina majitelů nového dokladu.

13:45

polečnost Amper Market bude pro příští rok novým dodavatelem elektřiny pro trakční vedení na české železnici. Firma uspěla v aukci s nabídkou 100,9 Kč/MWh, což je o zhruba 22 procent méně, než byla maximální cena, kterou Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nastavila.

13:52

Americký prezident Donald Trump si přeje, aby prezidentský letoun Air Force One vypadal více vlastenecky. Po desítkách let se proto změní jeho barva - modrou a bílou doplní na trupu stroje červená. Boeing tak bude zvnějšku více připomínat americkou vlajku.

Air force one

14:00

Bulharský regulátor zablokoval plánovaný prodej bulharské mediální společnosti Nova Broadcasting Group české investiční skupině PPF. S odvoláním na sdělení regulátora o tom dnes informovala agentura Reuters.

14:08

Bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník navzdory svým výrokům o menšinách neopustil sněmovnu. Už půl roku pracuje ve sněmovní kanceláři hnutí Tomia Okamury,  přestože se od něj strana distancovala.

14:16

Stát letos rekordně podpoří výstavbu nových cyklostezek. V Česku by mělo vzniknout 49 nových projektů, které by měly rozšířit nebo zkvalitnit trasy určené pro cyklisty o více než 50,1 kilometru. Celkové náklady na stavby by se měly vyšplhat na 562,3 milionu korun

14:24
14:33

Kdyby migranti jiné barvy pleti přišli do Prahy nebo Varšavy, pravděpodobně by je tam zbili. Na nedávném uzavřeném setkání, jehož záznam ve čtvrtek unikl do médií, to řekl nizozemský ministr zahraničí Stef Blok.

14:41

Helsinský summit s americkým prezidentem Donaldem Trumpem byl "vcelku úspěšný", i když se ve Spojených státech určité síly snaží snižovat jeho výsledky. Na diplomatické konferenci v Moskvě to dnes řekl ruský prezident Vladimir Putin

14:48

Kartou platí v e-shopech již 22 procent Čechů, oproti loňskému roku je to o čtyři procentní body více. Vysokou oblibu si stále drží vyzvednutí a zaplacení objednaného zboží na pobočce obchodu, preferuje ho stále 30 procent zákazníků internetových obchodů.

14:57

Obří nákladní letadlo Beluga XL dnes poprvé vzlétlo. Kolos, který tvarem i lakováním připomíná velrybu, tím ve francouzském Toulouse začal desetiměsíční sérii testovacích letů.

 

15:06

Červený kříž varoval kvůli zprávám o násilném chování, jehož se údajně dopouští pohraniční stráž v Chorvatsku vůči migrantům, kteří se pokoušejí dostat se do země ze sousední Bosny. Informovala o tom agentura AP.

15:15

Organizace Právo ve veřejném zájmu, která chtěla získat majetkové přiznání prezidentova kancléře Vratislava Mynáře za rok 2013, se obrátila na Nejvyšší správní soud. Kasační stížnost směřuje proti rozhodnutí Městského soudu v Praze

15:24

Soudce španělského nejvyššího soudu zrušil eurozatykače na uprchlé katalánské politiky, včetně bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, které dříve sám vydal. Ponechal ale v platnosti zatykače národní. Dotyčným tedy stále hrozí zatčení ve Španělsku.

15:33

Já bych řekl, podle plodů je poznáte, nechte si třeba dva až tři měsíce a potom si řekneme, jestli činnost premiéra Babiše v čele té rady snižuje její důvěryhodost, říká nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

 

15:40

Za divokou spekulaci označil dnes náměstek britského ministra vnitra pro otázky bezpečnosti Ben Wallace zprávu agentury PA, podle které se podařilo identifikovat pachatele útoku na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji.

15:47

V Česku žilo letos v červnu 457 lidí, kterým je sto a více let. Od července do prosince může oslavit sté narozeniny dalších 110 Čechů, uvedla dnes v tiskové zprávě Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Počet stoletých a starších je ale podle jejích údajů aktuálně nejnižší od konce roku 2011.

15:55

Téměř dvě pětiny tuzemských firem (39 procent) považují investiční pobídky státu za nežádoucí a zbytečné pokřivení trhu. U firem nad 250 zaměstnanců je to 46 procent podniků. Dalších 29 procent má tuto podporu za mimořádný nástroj, který by měl stát využívat jen ve výjimečných případech.

16:06

Prezident Spojených států Donald Trump dnes na twitteru napsal, že se již těší na další schůzku s ruským kolegou Vladimirem Putinem, aby mohli začít uskutečňovat to, o čem na pondělním summitu v Helsinkách debatovali.

 

16:15

 

16:21

Na vysokých školách roste podíl žen mezi studenty technických oborů. Od roku 2007 se zvedl asi o osm procentních bodů a loni se přiblížil k jedné třetině. Nárůst podílu studentek je v technických vědách největší ze všech oborů. Důvodem je ale spíš pokles počtu mužů

16:27

Neúspěch akce na záchranu 12 thajských fotbalistů uvězněných v zatopené jeskyni si nikdo nepřipouštěl, řekl novinářům hasič David Kareš, který byl na místo vyslán. Společně s kolegou Petrem Vodičkou měli za úkol posoudit, zda by se pro vyproštění dětí a jejich trenéra dala využít velkokapacitní čerpadla.

16:35

Americká společnost Comcast už nechce aktiva společnosti 21st Century Fox podnikatele Ruperta Murdocha, vzdává tak boj se zábavním gigantem Walt Disney, který měl o majetek tohoto podniku rovněž zájem. Comcast dnes oznámil, že se místo toho soustředí na převzetí britské placené televize Sky.

Americké úřady svým postojem překazily cestu Comcastu k monopolu - Ilustrační foto.

 

16:43

Národní památkový ústav podle rektora UMPRUM Jindřicha Smetany nemá pravdu, když odmítá odpovědnost za projekty, ke kterým dává stanoviska. Rektor to v rozhovoru s ČTK uvedl v souvislosti s budovou v pražské Mikulandské ulici, při jejíž rekonstrukci se v úterý zhroutily stropy, které zranily tři dělníky.

16:54

Mezi Němčičkami a Bratčicemi na Brněnsku by měla v budoucnu vzniknout menší průmyslová zóna. Brněnská firma Twigen chce už letos začít zavážet bývalou pískovnu odpadem a po zavezení jámy má být areál připravený pro průmyslovou výstavbu, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA.

17:05

 

17:15

Na koupališti ve volné přírodě Dolce u Trutnova kvůli špatné kvalitě vody v pátek končí sezona. Rozbory hygieniků ve vodě zjistily zvýšené biologické oživení vody s velkým výskytem vodního květu. Při koupání by lidem mohly hrozit vážné zdravotní problémy.

17:26

Bezpečnější mimoúrovňový železniční přejezd ve Studénce na Novojičínsku, kde se v roce 2015 srazil vlak s kamionem a tři lidé zemřeli, bude stát odhadem 700 milionů korun. Ministerstvo dopravy ještě o prázdninách posoudí záměr projektu nahrazení železničního přejezdu mimoúrovňovým křížením.

17:38

 

17:50

Za údajné stamilionové daňové podvody při obchodování s pohonnými hmotami potrestal pražský městský soud Eduarda Víta deseti lety vězení. Jeho zeti, Antonínu Michalovi, uložil osm let. Podle obžaloby byli spolu s dalšími šesti obžalovanými součástí skupiny, která při dovozu pohonných hmot ze zahraničí neodváděla DPH.

18:00

Čínský provozovatel alternativní taxislužby Didi Chuxing se ve spolupráci s japonskou investiční skupinou SoftBank chystá od letošního podzimu nabízet své služby na japonském trhu a zakotvit tam před letními olympijskými hrami, které se budou konat v Tokiu v roce 2020, uvedl list Financial Times.

18:24

Pokud Británie opustí příští rok Evropskou unii bez dohody o volném obchodu, způsobí to zemím EU dlouhodobé škody, které budou odpovídat zhruba 1,5 procenta HDP. Uvedl to ve své zprávě Mezinárodní měnový fond. Podle propočtu agentury Reuters to odpovídá zhruba částce 250 miliard USD (5,6 bilionu Kč).

18:36

Ministerstvo školství neuvažuje o změně zákonů, která by se týkala plagiátorství závěrečných prací studentů vysokých škol. Současný systém kontroly na vysokých školách považuje úřad za dostatečný. Za kvalitu závěrečných prací zodpovídá na každé škole daná zkušební komise a případně i další akademici.

18:48

 

19:00

Česká koruna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru klesla o čtyři haléře na 25,88 Kč/EUR. K dolaru si pohoršila o deset haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,30 Kč/USD.

19:07

Belgie uzavřela svůj vzdušný prostor. Kvůli poruše v systému řízení letového provozu nemohou v celé zemi startovat ani přistávat žádná letedla, informovaly dnes pozdě odpoledne tiskové agentury s odvoláním na belgickou národní centrálu pro kontrolu leteckého provozu Belgocontrol.

19:20

 

19:35

Asi 70 lidí projelo dnes odpoledne centrem Prahy na "přeškrtnutých" kolech. Pomalou jízdou protestovali proti omezení cyklistiky v hlavním městě, jehož symbolem jsou bílé čáry napříč ulicemi doplněné piktogramem přeškrtnutého bicyklu a časem 10:00 až 17:00, kdy zákaz platí. 

19:47

Několik poslanců slovenského parlamentu plánuje na začátku srpna navštívit poloostrov Krym, který v roce 2014 proti vůli Ukrajiny anektovalo Rusko. S odvoláním na vyjádření nezařazeného poslance Petera Marčeka, který cestu organizuje, o tom dnes informovala slovenská média. 

20:01

 

20:13

Start reformy financování regionálního školství se posune o rok. Mateřské školy také nebudou mít ani do budoucna povinnost přijímat i dvouleté děti. V poslanecké novele školského zákona to dnes schválil po dlouhé debatě Senát. Předloha nyní poputuje k podpisu prezidentu Miloši Zemanovi.

20:33

Ceny ropy dnes odpoledne překonaly předchozí pokles způsobený růstem kurzu dolaru a rekordně vysokou těžbou ve Spojených státech. K růstu jim pomohlo prohlášení Saúdské Arábie, že v srpnu sníží vývoz ropy o 100.000 barelů denně.

20:48

 

21:00

 

21:11

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál rezignoval na funkci předsedy krajské organizace sociálních demokratů na Vysočině. Rozhodl se tak navzdory podpoře, kterou mu vyslovili představitelé všech okresů.

21:28

Archeologové v jihoegyptské provincii Asuán objevili 4000 let starou keramickou dílnu. S odkazem na dnešní sdělení egyptského ministerstva pro památky o tom informovala agentura AP. Nález je nejstarší dosud objevenou keramickou dílnu z dob Staré říše, zlaté éry budování pyramid.

21:44

Jedna z nejslavnějších operních pěvkyní současnosti Sondra Radvanovsky vyrůstala v domácnosti, kde se hovořilo česky. "To byly pořád samé koláčky, české sklo, dokonce dršťkové polévky," vzpomíná v rozhovoru  pro Aktuálně.cz předtím, než tuto sobotu zahají festival v Českém Krumlově.

21:58
22:19

 

22:38
23:00

Během prvního dne festivalu Colours of Ostrava zazpíval Pharrell Williams, Jáchym Topol hovořil o Václavu Havlovi, probíraly se příčiny migrační krize a český zvukař si zahrál s americkou kapelou. Prohlédněte si fotogalerii.

23:21
V Nikaragui pokračuje brutální potlačování demonstrací. Za tři měsíce si už vyžádalo na 300 mrtvých.

 

23:39
23:59

Americký prezident Donald Trump požádal svého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona, aby pozval ruského prezidenta Vladimira Putina na podzim do Washingtonu. O návštěvě se již jedná.

06:00

Ruský prezident Vladimir Putin při pondělní schůzce v Helsinkách Donaldu Trumpovi navrhl uspořádat referendum v separatisty ovládaných oblastech Donbasu, které by pomohlo vyřešit konflikt na východě Ukrajiny. Uvedla to dnes agentura Bloomberg s odvoláním na dva zdroje obeznámené s Putinovým vystoupením před ruskými velvyslanci za zavřenými dveřmi.

06:15

Novou sezonu první fotbalové ligy dnes odstartuje předehrávka úvodního kola mezi pražskou Duklou a obhájcem titulu Plzní. Viktoria uzavřela minulý ročník právě na Julisce, kde domácí tým už jako jistý mistr deklasovala 5:1.

06:30

Výrobce elektrického skútru Čezeta Motors získal investici 15 milionů korun. V crowdfundingové kampani částku vybral od 66 investorů výměnou za celkově 15procentní podíl ve firmě. Nabídnout chce dalších pět procent za pět milionů korun.

06:45

Vila spisovatele Karla Čapka na pražských Vinohradech se dnes nakrátko otevře veřejnosti při příležitosti oslav 100. výročí vzniku Československa. V některých místnostech je vestavěný nábytek, jinak je budova téměř prázdná, protože Praha 10 chystá její celkovou obnovu.

07:00

Nejméně osm lidí přišlo o život při nehodě turistické lodi na jezeře v americkém státu Missouri. Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na místní úřady. Někteří cestující se dosud pohřešují.

07:15

Každá bytost chce žít na svobodě, ne za plotem, Čechům by prospěla nová krev a zvyky, ale bojíme se rozdílnosti, Češi mají na čele napsáno Radši ne!, zvlášť patrné to je, když člověk vyjede na vesnici, říká novinářka a cestovatelka Pavla Jazairiová.

 

07:30

Ministr obrany Lubomír Metnar se pustil do revize armádních akvizic. "Bojovalo s tím ale mnoho mých předchůdců," připouští v prvním velkém rozhovoru v čele resortu.

Lubomír Metnar.

07:39

Petrochemickému holdingu Unipetrol v letošním prvním pololetí klesl čistý zisk meziročně o polovinu na 3,2 miliardy korun. Vliv mělo pojistné plnění, které vylepšilo výsledky loni. Tržby podniku se snížily o 4,5 procenta na 58,3 miliardy korun.

07:59

Dosavadní šéf budapešťské pobočky CzechTradu, české agentury na podporu obchodu, Tibor Bial se má podle čtyř diplomatických zdrojů HN na podzim stát novým velvyslancem České republiky v Maďarsku. Krom toho, že dlouhá léta zastupuje český byznys v Budapešti, byl i krátkou dobu členem pochybného řádu s temnou rolí v maďarské novodobé historii.

08:10

Krym vysychá, lesy se mění ve vyprahlou půdu. Premiér žádá Moskvu o pomoc. Satelitní fotografie, které zveřejnil ukrajinský úřad pro dohled nad Krymem, ukazují na většině anektovaného poloostrova vyschlou půdu. Jen jih území zatím není příliš zasažen.

08:18

Kandidátka na ministryni práce Jana Maláčová (ČSSD) se podle exnáměstka ministerstva Olega Blaška podílela na chybách při rozdělování dotací, píše Právo. Podle bývalé ministryně Jaroslavy Němcové (ANO) odhalil pochybení audit, úřad pak podal trestní oznámení. Maláčová se nevyjádřila.

Kandidátka na ministryni práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

08:26

Areál Pražského hradu ohlídá firma Indus bývalého ředitele vězeňské služby Luďka Kuly. Firma podepsala koncem června smlouvu se Správou Pražského hradu. Za čtyřleté hlídání prezidentského sídla a jeho okolí dostane 16 milionů korun.

08:34

Dovoz oceli z celého světa a čínských elektrokol do Evropy se importérům prodraží. Evropská unie ve čtvrtek zavedla nová ochranářská opatření. Reaguje tím nejen na cla uvalená Spojenými státy v červnu na dovoz hliníku a oceli, ale především na hrozbu levného importu z Asie.

08:41

Turecký soud nepovolil vydání australského nejhledanějšího islámského radikála Neila Prakashe, jemuž ve vlasti hrozí obžaloba z terorismu. V Turecku byl zatčen v roce 2016, když překročil hranici se Sýrií. Přiznal se ke spoluvině na plánování teroristických útoků v Austrálii.

08:49

 

08:57

Hrubý domácí produkt (HDP) Severní Koreje se loni snížil o 3,5 procenta, což je nejhlubší propad za 20 let. Ekonomiku izolované země tvrdě zasáhly mezinárodní sankce a sucho. Vyplývá to z dnešní zprávy jihokorejské centrální banky.

09:06

Nigerijský útočník Peter Olayinka by nakonec přece jen měl přestoupit do Slavie. Příchod dvaadvacetiletého fotbalisty z belgického Gentu na sociální síti twitter naznačil předseda představenstva celku z Edenu Jaroslav Tvrdík.

09:14

Ruský parlament ve čtvrtek v prvním čtení schválil zvýšení hranice pro odchod do důchodu o pět let pro muže a o osm let pro ženy. Návrh je v Rusku mimořádně nepopulární, odmítá ho 90 procent Rusů. Jejich odpor se odráží i na popularitě ruského prezidenta Vladimira Putina.

jarvis_5b50c8d4498e8cf88aaece91.jpeg

09:22

Německý basketbalista Dirk Nowitzki stráví i 21. sezonu v NBA v Dallasu, se kterým se podle médií dohodl na nové roční smlouvě. Nowitzki v zámoří nastupoval pouze za Dallas a v nadcházející sezoně odehraje alespoň jedno utkání, vylepší rekord NBA v počtu ročníků v řadě strávených v jednom klubu.

09:30

Soud v Jižní Koreji dnes vyměřil další, osmiletý trest vězení bývalé prezidentce Pak Kun-hje, která byla na jaře odsouzena k 24 letům vězení za korupci. Nový verdikt je trestem za zneužití fondů tajných služeb a za nedovolené ovlivňování voleb

09:38

Kvůli povinnému zveřejňování finančních údajů firem v obchodním rejstříku čelilo již téměř 15 procent firem agresi ze strany konkurence či problémům v podnikání. Finanční informace o firmách ve sbírce listin obchodních soudů sleduje 84 procent podniků.

09:47
09:55

Roman Kramařík je vystudovaný právník. Létání se aktivně věnuje od 14 let, v letadle závodí a občas také létání učí. Zhruba před třemi roky se rozhodl, že při příležitosti 100. výročí vzniku republiky uskuteční první český sólový oblet kolem zeměkoule. Na misi Okřídlený lev vyráží 25. července.

10:05
10:15

Antivirová firma Avast se dohodla na koupi slovenské mobilní vývojářské firmy INLOOPX s hlavním sídlem v Žilině. Díky této transakci získá Avast vývojáře a další odborníky, kteří posílí tým zaměřující se na bezpečnost a ochranu chytrých domácností, internetu věcí (IoT) a mobilních zařízení.

10:24

Andrej Babiš nevěří lidem, které si do politiky před čtyřmi lety přivedl. Opět sází na politické nováčky. Uspěje napodruhé se stejnou strategií? Poslední kroky ANO v Praze glosuje Petr Honzejk.

10:32

V Riu de Janeiro byl ve čtvrtek zatčen plastický chirurg Denis Furtado, který byl čtyři dny na útěku po úmrtí jedné ze svých pacientek. Oznámila to dnes brazilská policie, která prý dostala anonymní tip

10:39
10:47

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton ve čtvrtek prostřednictvím svého ruského protějšku odeslal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi oficiální pozvání k návštěvě Spojených států. Napsala to dnes agentura Reuters, která se odvolává na informaci od amerických vládních činitelů.

10:55

Čistý zisk největší polské rafinérské firmy PKN Orlen, která mimo jiné vlastní český Unipetrol, překonal v prvním pololetí odhady. Činil 2,8 miliardy zlotých (16,8 miliardy korun), oznámila dnes firma. Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali zisk jen 2,2 miliardy zlotých

11:04

Dvě lodě italské pobřežní stráže přivezly do sicilského přístavu Trapani 66 tuniských migrantů. Zachráněni byli předtím ze člunu u ostrova Pantelleria, informovala dnes agentura APA.

11:12

Obnovená bavorská pohraniční policie kontroluje i české řidiče. Ještě před nedávnem obdobné akce nebyly tak okázalé jako nyní.

 

11:20

Donald Trump dostal loni v lednu dva týdny před svou inaugurací přísně tajnou špionážní zprávu, podle níž ruský prezident Vladimir Putin osobně nařídil rozsáhlé kybernetické útoky s cílem ovlivnit prezidentské volby v roce 2016. Napsal to ve čtvrtek list The New York Times.

11:28

Pokud Spojené státy uvalí vyšší cla na dovoz automobilů, snížilo by to hrubý domácí produkt (HDP) Německa o šest miliard eur (zhruba 156 miliard Kč). V německé televizi ZDF to dnes řekl šéf Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK) Eric Schweitzer.

11:37

Míra nezaměstnanosti na Slovensku v červnu po předchozím nepřetržitém dvouletém poklesu mírně stoupla, a to na 5,43 procenta z historického minima 5,37 procenta v květnu. Informovalo o tom dnes slovenské ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které v zemi řídí úřady práce.

11:44
11:50

Ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov neví o tom, že by prezident USA Donald Trump pozval ruského prezidenta Vladimira Putina k podzimní návštěvě Spojených států. Antonov to dnes řekl na mezinárodní konferenci v Moskvě. Rusko je ale podle něj připraveno o novém summitu diskutovat.

11:57

Do svých domovů se za první polovinu letošního roku vrátilo zhruba 763 000 syrských uprchlíků. Oznámil to dnes Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), podle nějž asi 13 000 lidí přišlo ze sousedních zemí, 750 000 byli domácí běženci.

12:06

Na festivalu Colours of Ostrava vystoupila kapela Hurray for the Riff Raff s pozoruhodnou hispánskou zpěvačkou. Jejich východiska? Amerika není bílá, je nejvyšší čas zastat se každého, kdo je černý, hnědý, gay, bez peněz nebo domova, v jakémkoli smyslu utlačovaný a ohrožovaný.

b46f31b834afbb82f05d564f4b98 w1254 h836 ge3baf3648bf711e88b6b0cc47ab5f122

12:15

Francouzská policie dnes vzala do vazby poradce prezidenta Emmanuela Macrona, kterého kamera zachytila, jak v civilním oblečení, ale s policejní helmou na hlavě bije účastníka prvomájové demonstrace. Podle agentury AFP se již Macron rozhodl, že Alexandra Benallu ze svých služeb propustí.

12:24

Ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek rezignoval. Důvodem je druhá větev korupční kauzy bývalého hejtmana za ČSSD Davida Ratha, v níž je ředitel záchranky mezi obžalovanými, uvedla dnes Helena Frintová z krajského úřadu.

12:32

Libye odmítá na svém území zřizovat centra pro migranty, jak navrhuje Evropská unie. V rozhovoru s německým deníkem Bild to řekl libyjský premiér Fáiz Sarrádž, podle něhož se Libye nenechá obměkčit ani penězi.

12:39

 

12:46

Muž, který loni v červenci pobodal na pláži v Egyptě několik lidí, nebude za svůj čin souzený. Podle českého ministerstva zahraničí ho egyptské úřady považují za nesvéprávného. Při útoku zemřela také jedna Češka.

12:53

Ruská tajná policie dnes ráno podnikla razii v kancelářích hlavního kosmického výzkumného ústavu a v pracovně ředitele kosmického analytického střediska kvůli podezření ze špionáže a velezrady. Oznámil to list Kommersant.

13:01

Problematických předváděcích akcí dál ubývá. Česká obchodní inspekce (ČOI) zaznamenala v prvním čtvrtletí letošního roku porušení zákona u 12,5 procenta kontrolovaných akcí, což je o 23 procent méně než za stejné období loňského roku. 

13:09

Francouzská policie vzala v pátek do vazby bezpečnostního poradce prezidenta Emmanuela Macrona Alexandra Benallu. Toho kamera zachytila, jak v civilním oblečení, ale s policejní helmou na hlavě bije účastníka prvomájové demonstrace.

 

13:17

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) rozumí tomu, že debata o zákonu, který Izrael definuje jako stát židovského národa, je kontroverzní. Vměšovat se do ní ale nechce. Řekla to dnes na tradiční letní tiskové konferenci v Berlíně, kde také zdůraznila nutnost ochrany menšin.

13:24

Plánované schodky státního rozpočtu na následující tři roky ukazují, že vláda rezignovala na snahu absolutně redukovat dluh a spoléhá se pouze na silný ekonomický růst. V reakci na dnes zveřejněné údaje Eurostatu to řekl člen Národní rozpočtové rady Jan Pavel.

13:30

Je důležité, aby se Evropa nadále snažila hledat shodu se Spojenými státy, je přesvědčena Angela Merkelová. I přes spory jde stále o klíčového partnera, řekla německá kancléřka na dnešní tiskové konferenci v Berlíně. Zároveň ale zopakovala své vyjádření, že Evropa už se nemůže na sílu USA tolik spoléhat.

13:37

 

13:45

Při bezprecedentním kybernetickém útoku byly v Singapuru ukradeny osobní zdravotní záznamy zhruba 1,5 milionu lidí, včetně tamního premiéra Lee Hsien Loonga. Úmyslný, cílený a dobře naplánovaný útok byl namířen na pacienty, kteří navštívili kliniky mezi květnem 2015 a letošním 4. červencem

13:53

Zločiny neonacistické skupiny Národněsocialistické podzemí (NSU), která v letech 2000 až 2007 zavraždila devět mužů tureckého a řeckého původu a jednu německou policistku, jsou podle německé kancléřky Angely Merkelové (CDU) velmi temnou skvrnou v dějinách Německa.

14:00

Sportovní arbitráž CAS zrušila trest pro fotbalisty AC Milán, kterým UEFA zakázala start v příští sezony Evropské ligy kvůli porušení pravidla finančního fair play. Milánský celek mělo v soutěži nahradit Bergamo.

14:08

 

14:15

Mezinárodní záchranný tým u břehů Korejského poloostrova nalezl trosky slavné válečné lodi potopené před 113 lety. Ruský křižník by měl na své palubě skrývat až 200 tun zlatých cihel a mincí v hodnotě 130 miliard dolarů.

14:23

Do loňského dubna držela Česká národní banka domácí měnu uměle oslabenou nad 27 korunami za euro. Podle analýzy Bloomberg Economics publikované tento měsíc by kurz koruny vůči euru měl vycházet zhruba na 29 korun, tedy o 11,4 procenta slabší, než je současných 25,9 koruny za euro.

14:31

Společnost Vítkovice, a. s., která zastřešuje služby pro své dceřiné společnosti z bývalé skupiny Vítkovice Machinery Group, loni hospodařila se ztrátou 4,5 mld. Kč. Oproti předloňskému roku vzrostla o 3,3 mld. Kč.

14:38

Nabídka Fordu Fiesta poslední generace se rozrůstá o další modely. Kromě sporťáku ST přichází také verze Active, která kompaktní pětidveřový hatchback posunuje mezi crossovery. Její benefity spočívají v atraktivním designu a větší světlé výšce. Podívejte se na test vozů na Aktuálně.cz.

14:46
14:52

Česko by mohlo poskytnout Bosně 25 milionů korun pro boj proti nelegální migraci. Návrh ministerstva vnitra projedná v úterý vláda. O poskytnutí pomoci jednal na konci června s bosenskými představiteli český velvyslanec v Sarajevu Jakub Skalník.

15:00

Americký průmyslový konglomerát General Electric (GE) ve druhém čtvrtletí hospodařil se ziskem 736 milionu dolarů (16,3 miliardy Kč), což je meziroční pokles o 28 procent. Důvodem je oslabení v energetické divizi, které ale do určité míry kompenzovaly zisky v letecké a zdravotnické části.

15:07

Komise sledující dopingové případy atletů (AIU) se rozhodla zprůhlednit pravidla boje proti užívání zakázaných látek. Zveřejnila proto informace týkající se 120 vyšetřovaných případů a mimo jiné potvrdila pozitivní test na krevní doping EPO olympijské vítězky Ruth Jebetové.

15:15

Státní dluh v pololetí vzrostl proti konci roku 2017 o zhruba 89 miliard korun na 1,714 bilionu Kč. Za růstem dluhu je prodej státních pokladničních poukázek s cílem peníze investovat s větším výnosem a získat dodatečné příjmy státního rozpočtu. Uvedlo to dnes ministerstvo financí.

15:24
15:33

Rusko podalo "rozhodný protest" proti údajně protiruským vyjádřením řeckých politiků v souvislosti s vyhoštěním dvou ruských diplomatů z Řecka. Oznámila to dnes agentura TASS. Diplomatickou nótu v Moskvě převzal řecký velvyslanec.

15:40

Britská premiérka Theresa Mayová EU vyzvala, aby ukázala vstřícnost v otázce hraničního režimu mezi Severním Irskem a Irskem po odchodu Británie z evropského bloku. Podle ní je načase, aby Brusel zavrhl "neproveditelné" plány a reagoval na její návrhy kompromisním řešením.

15:48

Útočník v autobuse v severoněmeckém přístavním městě Lübecku dnes zranil nožem 14 lidí, z toho dva vážně. Policie ho následně dopadla. Informoval o tom portál Lübecker Nachrichten s tím, že násilník pochází zřejmě z Íránu. Z místa činu se pokoušel utéct a v autobuse zanechal batoh, ze kterého vycházel kouř.

15:57

Státní vyznamenání v rukou politiků jsou tristní, cena za literaturu proto musí zůstat nezávislá, lepší je se trochu ušpinit, ale zůstat v porotě, říká Radovan Auer, člen poroty Státní ceny za literaturu a šéf knižního veletrhu Svět knihy.

 

16:05

Po helsinském summitu zavládla v Bílém domě hluboká deprese a řada lidí z prezidentského týmu zvažuje urychlený odchod. Napsal to dnes americký zpravodajský server Politico s odvoláním na zdroje z kanceláře hlavy státu

16:13

Dosavadní šéf budapešťské pobočky CzechTradu Tibor Bial se má podle čtyř diplomatických zdrojů HN na podzim stát novým velvyslancem České republiky v Maďarsku.  Krom toho, že dlouhá léta zastupuje český byznys v Budapešti, byl i krátkou dobu členem řádu s temnou rolí v maďarské novodobé historii.

jarvis_5b50c777498ecbdf281f0474.jpeg

16:21

Rusko zaslalo Spojeným státům podrobný návrh na organizaci návratu syrských uprchlíků, který přihlíží k ujednání prezidentského summitu v Helsinkách. Napsala to dnes agentura TASS s odvoláním na prohlášení zástupce ruského ministerstva obrany.

16:30

Série stávek zaměstnanců francouzských státních drah SNCF stála společnost 790 milionů eur (20,4 miliardy korun). Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na interní dokument firmy. Personál stávkoval proti vládní reformě železnic od dubna do června celkem 37 dní.

16:39

Naměkko z emocí, které jí posílalo publikum, byla na festivalu Colours of Ostrava zpěvačka Ruthie Fosterová. Možná si z toho koncertu každý nebude pamatovat, o čem zpívala, ale určitě nezapomene, jak mu při tom bylo dobře.

68e74fbb3698ab9e02082b13b3d5 w1254 h836 gee3de7c48c1a11e88a270cc47ab5f122

16:50

Nejlevnější vstupenky na olympijské soutěže v Tokiu 2020 bude možné pořídit za symbolických 2020 jenů (400 korun). Nejdražší budou naopak lístky na slavnostní zahájení her, které budou stát až 300.000 jenů (60 tisíc korun). Prodávat se začnou na jaře příštího roku.

16:55

Devátým rokem za sebou přivítá Špičák závod Evropského poháru ve sjezdu na horských kolech iXS European Downhill Cup (EDC). Zastávka na Šumavě je čtvrtá z pěti v sérii, v níž si zatím vedou velmi dobře i čeští závodníci Stanislav Sehnal a Ondřej Štěpánek, kteří jsou mezi nejlepší sedmičkou.

17:03

Pavol Pavlík v minulosti působil v restauracích specializujících se na francouzskou kuchyni. Vedl například vyhlášený podnik Le terroir na Starém Městě v Praze. Vinohradskou restauraci ale nakonec musel opustit, přestože získala gastronomické ocenění Bib Gourmand.

 

17:11

V Plzeňském kraji loni spotřebovali 3108 gigawatthodin elektřiny, meziročně o dvě procenta více. Podíl regionu na celkové spotřebě ČR činil 5,3 procenta. Průmysl se na spotřebě podílel 37,3 procenta, domácnosti 27,5 procenta a třetí byla kategorie obchod, služby, školství a zdravotnictví s 25,6 procenta.

17:20

Nadšenci z Leteckého muzea v Kunovicích na Uherskohradišťsku připravují na pátek 3. srpna slavnostní rozsvícení bývalého vládního letounu Tu-154. Takzvaný Naganský expres, na jehož palubě slavili čeští hokejisté v roce 1998 olympijské zlato, si budou moci zájemci prohlédnout i zevnitř.

17:27

Ruský prezident Vladimir Putin se dnes při návštěvě Kaliningradu poprvé veřejně vyjádřil k návrhu penzijní reformy, který počítá s pozdějším odchodem do důchodu. Novinářům řekl, že se mu zvýšení důchodového věku nelíbí, stejně jako většině ruských občanů i vládě. Konečné rozhodnutí o reformě podle něj ještě nepadlo.

Vladimir Putin

17:35

Spojení s Mezinárodní kosmickou stanicí (ISS) dnes navázaly děti, které jsou na první mezinárodní letní kosmické škole v Liberci. Bylo to první spojení v České republice s ruskou částí mezinárodní kosmické stanice, řekl dnes novinářům Milan Halousek z České kosmické kanceláře.

17:43

Prezident Spojených států Donald Trump dnes vyostřil svou předchozí kritiku americké centrální banky (Fed). Na twitteru napsal, že politika zvyšování úrokových sazeb, kterou Fed zahájil už loni, bere Spojeným státům "velkou konkurenční výhodu". 

17:55

Teploty o víkendu budou dosahovat třiceti stupňů Celsia, lokálně se objeví bouřky a přeháňky, tvrdí meteoroložka Dagmar Honsová.

 

18:04

Soukromý dopravce Leo Express plánuje v příštím roce přidat do svého jízdního řádu další linky do Polska. Rozsah expanze bude záviset na výsledcích první "polské" linky z Prahy do Krakova. ČTK to řekl mluvčí společnosti Emil Sedlařík. Novou pravidelnou linku do Krakova dopravce dnes otevřel první jízdou.

18:16

Na mezinárodním aerosalonu ve Farnborough u Londýna měl dnes premiéru výcvikový akrobatický letoun Dart-550, jehož výrobcem je rakouská společnost Diamond. Dodavatelem motorů pro tento letoun je společnost GE Aviation Czech.

18:23

Tři Palestinci dnes v Pásmu Gazy přišli o život v boji mezi izraelskými vojáky a příslušníky radikálního hnutí Hamás, které v Gaze vládne. S odkazem na sdělení izraelské armády a ministerstva zdravotnictví v Gaze o tom informoval izraelský list Haarec.

18:30
18:42

Nedaleko ukrajinského města Žytomyr se dnes dopoledne srazil mikrobus s kamionem, který měl plachtu s logem a reklamou jindřichohradecké likérky Fruko-Schulz. Podle ukrajinských médií zahynulo deset lidí, včetně jednoho nebo dvou dětí, a deset dalších osob bylo zraněno. Děti jsou i mezi zraněnými.

18:50

Bulharský parlament dnes odhlasoval rezoluci, podle níž vláda nesmí s Evropskou unií uzavírat bilaterální dohody o zpětném přijímání migrantů, kteří se do Evropy dostali přes tento stát u Černého moře. Informovala o tom agentura Reuters.

18:57

 

19:06

Syrští rebelové dnes na základě dohody o evakuaci začali opouštět hranici s Golanskými výšinami, které okupuje Izrael. Namířeno mají do povstalci ovládaného regionu na severu země, uvedla agentura Reuters. Vojska syrského prezidenta Bašára Asada tak opět zaujmou kontrolu nad oblastí hraničící s Izraelem.

19:18

Akcie na pražské burze v týdnu mírně posílily, když index PX stoupl o 0,02 procenta na 1085 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Nejvíce se dařilo akciím společnosti TMR, největší propad zaznamenaly akcie technologické společnosti Avast. Předchozí týden akcie posílily o 0,7 procenta.

19:30

 

19:42

Česká měna od čtvrtečního podvečera posílila k dolaru o 20 haléřů a dnes kolem 17:00 se obchodovala za 22,10 Kč/USD. Vůči euru koruna stagnovala na úrovni 25,88 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

19:58

Osmadvacetiletý Brit Khalid Ali, který plánoval teroristický útok u britského parlamentu a v minulosti několik let vyráběl v Afghánistánu bomby pro islamisty z Tálibánu, dostal dnes u soudu tři doživotní tresty. Ve vězení musí strávit minimálně 40 let, píše britský tisk.

20:10

 

20:29

K srpnovému setkání členů rodin, které rozdělila korejská válka z let 1950-1953, by nemuselo dojít, pokud Jižní Korea okamžitě nevydá některé severokorejské uprchlíky. Pchjongjang to dnes oznámil na oficiálním severokorejském webu Uriminzokkiri.

20:45

 

21:00

Brit, který se přiotrávil nervově paralytickou látkou novičok, byl dnes propuštěn z nemocnice. Informovala o tom britská média s odvoláním na vedení nemocnice v Salisbury, kde se pětačtyřicetiletý Charlie Rowley léčil.

21:12

Na veřejných plážích a v parcích amerického státu New Jersey si za půl roku už kuřáci nezapálí. Zákon, který kouření na těchto místech zakazuje, podepsal dnes guvernér státu Phil Murphy. Informovala o tom agentura AP. Místní obce mohou zákon odmítnout, pokud na veřejných místech zřídí kuřácké zóny.

21:29

Beatrice Chepkoechová z Keni vytvořila na Diamantové lize v Monaku světový rekord v běhu na 3000 metrů překážek. Časem 8:44,32 zlepšila dva roky starý rekord Ruth Jebetové z Bahrajnu o více než osm sekund. Dosud ještě žádnou významnou medaili nezískala.

21:46

 

21:59

Naměkko z emocí, které jí posílalo publikum, byla na festivalu Colours of Ostrava zpěvačka Ruthie Fosterová. Možná si z toho koncertu každý nebude pamatovat, o čem zpívala, ale určitě nezapomene, jak mu při tom bylo dobře. Přečtěte si recenzi.

22:17

 

22:35

Fotbalisté Plzně na úvod nové prvoligové sezony zdolali po obratu Duklu 3:1. Úřadující mistři na Julisce prohráli první poločas gólem Davida Douděry ze sedmé minuty. Skóre zápasu pak uzavřel v 88. minutě Michael Krmenčík z penalty.

22:51

 

23:07

Po lokálních záplavách ve Vysokých Tatrách na Slovensku, které si tento týden vynutily evakuaci více než dvou stovek lidí a poškodily silnice a mosty, se situace v nejvyšším pohoří země i a v podhůří zklidnila. Dál ale zůstávají uzavřené některé turistické trasy

23:21

 

23:44

Vládní návrh zákona o zpracování osobních údajů omezí i zákon o svobodném přístupu k informacím, uvedl server iRozhlas.cz. Pokud Parlament předlohu schválí, nebude už možné zveřejňovat zprávy o probíhajícím trestním řízení, tedy například o tom, že soud poslal někoho do vazby.

07:07

Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank zaplatí ve Spojených státech téměř 75 milionů dolarů (asi 1,7 miliardy korun), aby urovnala obvinění ohledně nepřípustných obchodních praktik u cenných papírů ADR, které reprezentují akcie zahraničních firem. Informovala o tom americká Komise pro cenné papíry a burzy.

07:22

Americké akcie dnes nepatrně oslabily kvůli obavám z eskalace obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou. Donald Trump prohlásil, že je připraven zatížit cly veškerý čínský dovoz do Spojených států. Výraznějšímu poklesu akciového trhu zabránily příznivé hospodářské výsledky softwarového gigantu Microsoft.

07:37

Šestadvacet civilistů včera přišlo o život při náletech syrského letectva a jeho spojence Ruska na oblast kontrolovanou teroristickou skupinou Islámský stát (IS) v jihosyrské provincii Dará. Skoro polovinu z obětí tvoří děti. S odkazem na sdělení exilové Syrské organizace pro lidská práva o tom informovala agentura AFP.

07:52

Radikální palestinské hnutí Hamás se dohodlo s Izraelem na obnovení klidu v Pásmu Gazy. Uvedl to mluvčí hnutí, které Pásmo Gazy ovládá. Izraelští představitelé se zatím k jeho prohlášení nevyjádřili. V pátek si násilí na hranici mezi Pásmem Gazy a Izraelem vyžádalo životy čtyř Palestinců a jednoho Izraelce.

08:07

Myslíme si, že jsou foglarovky pořád živé, že jsou to příběhy, které dnešní děti osloví, věří šéfredaktor Albatrosu Petr Eliáš. Nakladatelství chystá vydání všech stěžejních příběhů Jaroslava Foglara, jako první letos vyjdou Hoši od bobří řeky a Chata v jezerní kotlině.

 

08:21

Katolické a evangelické církvi v Německu se ani nadále nedaří zastavit prudký propad počtu členů. Jen v loňském roce klesl dohromady o 660000. Evangelická církev pokles počtu svých členů zdůvodňuje především demografickými změnami. Na 350 000 evangelíků totiž loni zemřelo a mladých lidí tolik do církve nevstupuje.

08:36

Film o Breivikově vraždení je vtahující. Utøya, 22. července končí jako otevřená rána. Je to zvláštní počin, který nikdo jiný zřejmě podobně nenatočil, tvrdí filmový kritik Kamil Fila. Jestli má film nějakou hodnotu navíc, tak je to uvědomění si toho, co se skrývá za televizními záběry.

08:51
09:07

Praha umístí do tramvají 900 samoobslužných zařízení pro nákup jízdenek, kde budou moci cestující platit bezkontaktní platební kartou. Autobusů se plán zatím netýká. Kartou lze nyní platit v tramvajích linek 18 a 22. V některých městech v zemi už platba kartou v MHD funguje.

09:22

Páteční večerní obloha nabídne pozorovatelům úplné zatmění Měsíce. Trvat bude téměř dvě hodiny a půjde o nejdelší zatmění v tomto století. Delší nastane za 105 let. V Česku se úplné zatmění odehraje v pátek 27. července mezi 21:30 až 23:13. Na pozorování významného vesmírného úkazu už láká pozorovatele řada hvězdáren.

09:40

Prezident Miloš Zeman bude dnes na lánském zámku jednat se svým poradním týmem ke státnímu rozpočtu. Sejde se přitom s premiérem Andrejem Babišem a ministryní financí Alenou Schillerovou (oba ANO). Poté bude jednat s premiérem o obsazení postu ministra práce a sociálních věcí.

Zemanovi i Babišovi poklesla důvěra lidu.

09:58

Mezi 17 oběťmi čtvrtečního lodního neštěstí na jezeře v americkém státě Missouri je devět členů téže rodiny. Oznámil to missourský guvernér Michael Parson, který hovořil s pozůstalou ženou. Podle ní kapitán obojživelného plavidla, na němž bylo 31 lidí, pasažérům řekl, že si nemusejí oblékat záchranné vesty, i když bylo větrno.

10:14
10:37

Británii loni navštívilo rekordních 39,2 milionu turistů ze zahraničí. Přispěl k tomu pokles britské libry od předloňského hlasování o odchodu Británie z Evropské unie. Rekordní byl také počet Britů, kteří vyrazili na dovolenou do zahraničí. Vyplývá to z údajů britského statistického úřadu.

10:52

Filozofická fakulta Západočeské univerzity se dohodla na spolupráci se dvěma velkými japonskými univerzitami. Obě podpoří nově založené Centrum japonských studií v Plzni. Jeho hlavním smyslem je výměna studentů a učitelů, publikační, grantová a přednášková činnost a popularizace japonské kultury.

11:07

Až do podzimu bude dopravu v Praze komplikovat řada uzavírek, včetně omezení na frekventovaných trasách jako Nuselský most, Vinohradská ulice či ulice K Barrandovu. Na začátku minulého týdne zkolabovala v Praze doprava poté, co začalo najednou několik uzavírek.

11:22

Bez pravidelného příjmu ze zaměstnanců vystačí nejdéle pracovníci ze stavebnictví a učitelé, a to zhruba sedm měsíců. Na více než půl roku mají úspory zaměstnanci z finančního sektoru a z informačních technologií. Čtvrtina dotázaných ze všech oborů má úspory přibližně na měsíc.

jarvis_59591b34498e6104b93f4318.jpeg

11:48

Plzeňský Prazdroj investuje 580 milionů korun do stavby linky na plnění plechovek v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. V areálu pivovaru Radegast vzniknou i nové sklady. Vše by mělo být dokončeno v roce 2020, kdy bude značka Radegast slavit 50 let na trhu.

12:06

Jižní polovině Čech a Moravy hrozí od dnešního odpoledne do nedělního večera bouřky s přívalovým deštěm. Zejména na Šumavě a v Novohradských horách mohou srážky způsobit rychlé zvednutí hladiny menších toků, varoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

12:31

Tři policisté, kteří jsou za zveřejněním videa usvědčujícího poradce francouzského prezidenta Emmanuela Macrona z násilí, byli dnes vzati do vazby. Podle pařížského soudu porušili profesionální tajemství. Macronův poradce Alexandre Benalla je ve vazbě od pátku a policie dnes prohledala jeho bydliště.

12:47

Češi na kempování v přírodě nezanevřeli ani po otevření hranic do celého světa. Ročně tráví dovolenou pod stanem více jak milión lidí. V Česku je přes tisíc registrovaných tábořišť a kempů, někde jsou to jen louky s přístupem k pitné vodě, jinde resorty s restauracemi a koupelnami. Prohlédněte si fotogalerii.

13:05

Zájem politických uskupení, která se v podzimních komunálních volbách budou ucházet o hlasy pražských voličů, o předvolební reklamu na stožárech veřejného osvětlení převyšuje kapacitu jednotlivých ulic. Hlavní město pronajímá stranám veřejné plochy za korunu na den. Volby se uskuteční 5. a 6. října.

13:22

Útočník Nikola Kalinič podle chorvatských médií odmítl převzít stříbrnou medaili z mistrovství světa. Důvodem je skutečnost, že třicetiletý fotbalista byl kvůli konfliktu s trenérem Zlatkem Daličem poslán z šampionátu v Rusku domů už po úvodním utkání ve skupině.

13:39

Aplikace na rozpoznávání hub jsou skvělou pomůckou, stoprocentně bych se na ně ale nespoléhal. Některé jedovaté druhy nemusí poznat, říká amatérský mykolog. Na některé jedovaté či nebezpečné druhy je potřeba dávat velký pozor zvláště z toho důvodu, že připomínají jinou, sice podobnou, ale jedlou houbu.

jarvis_5b4e2e58498e8cf86b54634c.jpeg

13:56

U hranice s Irákem na severozápadě Íránu útočníci v noci zastřelili deset členů íránských revolučních gard. Podle íránské agentury Tasním jde o největší jednorázovou ztrátu v íránských jednotkách za několik let. Armáda v této oblasti občas zasahuje proti místním kurdským separatistům a také extremistům z Islámského státu.

14:13
14:29

Cla zavedená americkým prezidentem Donaldem Trumpem již brzdí ekonomický růst Německa a mohla by stát Němce v letošním roce až 20 miliard eur (517,3 miliardy korun). Německému časopisu Der Spiegel to řekl Gustav Horn, šéf německého ekonomického institutu IMK, který má blízko k odborům.

14:45

Poslanecký návrh na zpřísnění trestů za týrání zvířat a zavedení postihů za takzvané množírny zvířat se zřejmě dočká od vlády neutrálního stanoviska a vláda k němu bude zřejmě mít i připomínky. Novelu trestního zákoníku a trestního řádu předložilo ve Sněmovně 80 poslanců ze sedmi poslaneckých klubů.

15:00

Německá prokuratura dnes obvinila 34letého muže, který napadl nožem cestující v autobuse v severoněmeckém Lübecku a deset jich zranil, z pokusu o vraždu a dalších trestných činů, včetně vážné újmy na zdraví a žhářství. Muž je nyní ve vazbě. K motivu svého pátečního činu se zatím nevyjádřil.

15:15

Česko je v pravidlech pro chovy velkých kočkovitých šelem pozadu i za Slovenskem. Šéf Státní veterinární správy Zbyněk Semerád navrhuje hned několik zpřísnění. Pro úplný zákaz chovu, pokud nebude licencovaný, ale není. Zakázat by se mělo spíše venčení těchto šelem na veřejnosti, řekl v rozhovoru pro HN.

15:24

Německá prokuratura dnes obvinila 34letého muže, který napadl nožem cestující v autobuse v severoněmeckém Lübecku a deset jich zranil, z pokusu o vraždu a dalších trestných činů, včetně vážné újmy na zdraví a žhářství.

 

15:32

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí dnes pohrozil zablokováním vývozu ropy z Perského zálivu, pokud bude íránský ropný export zastaven. Usilují o to USA, jež vypověděly svou účast v mezinárodní dohodě o íránském jaderném programu a chtějí obnovit protiíránské sankce.

15:41

Pražskou kandidátku ANO povede do podzimních komunálních voleb spolumajitel firmy Fincentrum Petr Stuchlík. Poslanec Patrik Nacher, který vzešel jako vítěz z vnitrostranického referenda, bude na kandidátce druhý v pořadí. O složení pražské kandidátky ANO rozhodlo vedení hnutí korespondenčně.

15:51

Španělská Lidová strana si dnes na závěr dvoudenního sjezdu zvolila nového předsedu. Stal se jím sedmatřicetiletý Pablo Casado, který ve funkci vystřídal expremiéra Mariana Rajoye. Informovala o tom agentura AFP.

Španělská Lidová strana Předseda španělské lidové strany Pablo Casado.

16:02

Současná vlna veder v Japonsku má na svědomí už 30 lidských životů. Tisíce lidí se kvůli zdravotním problémům obrátily na nemocnice. Tento týden ve středním Japonsku teploty dosáhly 40,7 stupně Celsia, což je pětiletý celostátní rekord, uvedl server BBC News.

16:12

Bývalý poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon řekl serveru The Daily Beast, že v Evropě plánuje zřídit nadaci, která má pomoci prosazovat pravicové myšlenky na kontinentu. Nadace The Movement má být podle něj protipólem fondu amerického finančníka a filantropa George Sorose.

16:24

Nekonečně zajímavé na festivalu Colours of Ostrava bylo poslouchat, jak běloška Joss Stoneová pracuje s hlasem vytvarovaným imitací černých soulových zpěvaček. Posluchač radostí stříhal ušima.

cf2afc9e39b481e9f22bb11e908d w1254 h836 g60ce54ba8ceb11e88d580cc47ab5f122 1

16:35

Generální ředitel automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Sergio Marchionne (66) se chystá ze zdravotních důvodů odstoupit. Podle těchto zdrojů se dnes na mimořádném zasedání sejde správní rada FCA a automobilky Ferrari, jejímž ředitelem je rovněž Marchionne.

16:47

Za "neslýchané a možná nezákonné" označil dnes americký prezident Donald Trump jednání svého bývalého právníka Michaela Cohena, který si před volbami v roce 2016 tajně nahrál rozhovor s Trumpem o možnosti vyplatit někdejší modelku z Playboye Karen McDougalovou.

17:00

Nikola Ogrodníková obsadila v soutěži oštěpařek na Diamantové lize v Londýně druhé místo výkonem 65,36 metru. Jediná česká zástupkyně v dnešním programu prohrála jen s Číňankou Lu Chuej-chuej.

17:10
17:22

Prezident Zeman se shodl s premiérem Andrejem Babišem a ministryní financí Alenou Schillerovou (oba ANO), že návrh odborů na růst platů ve veřejné správě o deset procent není adekvátní. Schillerová to dnes řekla po setkání s prezidentem Zemanem a jeho expertním týmem na zámku v Lánech.

17:34

Rada bezpečnosti OSN by měla posoudit a možná i realizovat zmírnění sankcí proti Severní Koreji. Agentuře TASS to dnes během návštěvy Japonska řekl vlivný ruský senátor, šéf zahraničního výboru Rady federace Konstantin Kosačov. Rada bezpečnosti sankce přijala koncem loňského roku.

17:45

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v telefonátu se svým americkým protějškem Mikem Pompeem intervenoval za okamžité propuštění Rusky Mariji Butinové, která je v USA ve vazbě pro podezření z nezákonného lobbingu pro Rusko. Oznámila to dnes agentura TASS.

17:58

Jedenáct z dvaceti pláten Slovanské epopeje Alfonse Muchy je nově vystaveno v pražském Obecním domě. Plátna jsou napnuta na železných rámech, díky tomu lze vidět také rub obrazů se zápisy, přípravnými kresbami, dokonce účty s daty.

e0f3e0bb389f9657cb9f683dae18 base thumb

18:12

Plážové volejbalistky Barbora Hermannová a Markéta Nausch Sluková budou hrát na mistrovství Evropy o bronz. V semifinále dnes druhý nejvýše nasazený český pár podlehl po velkém boji v Haagu domácí dvojici Sanne Keizerová, Madelein Meppelinková po setech 22:20, 17:21 a 12:15.

18:25

Při nehodě dvou osobních aut v Třeboni dnes zemřeli tři lidé a zřejmě šest lidí se zranilo. Silnice z Třeboně do Lomnice nad Lužnicí je zcela uzavřena. Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému, uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

18:37

Dvacet mrtvých si vyžádala tropická bouře Son Tinh, která zasáhla sever Vietnamu. Čtrnáct osob bylo zraněno a dalších šestnáct lidí se stále pohřešuje. S odkazem na dnešní sdělení vietnamské záchranné služby o tom informovala agentura Reuters.

18:48

Ashley Grahamová se před dvěma lety stala první modelkou prádla nadměrných velikostí, která se objevila na obálce časopisu Sports Illustrated Swimsuit Issue. Třicetiletá Američanka patří mezi přední světové plus size modelky. Umění ukázat své křivky by mohla vyučovat, sledujte ve videu, jaké triky používá nejčastěji.

 

19:00

Fotbalový míč s emblémem mistrovství světa, který minulé pondělí na summitu v Helsinkách věnoval ruský vůdce Vladimir Putin prezidentovi USA Donaldu Trumpovi, skončil v rukou americké prezidentské ochranky. Informoval o tom dnes americký tisk

19:16

Obří rudé trenýrky odkazující na politický happening skupiny Ztohoven na Pražském hradě v roce 2015 vyvěsila na své budově londýnská galerie Red Gallery. "Žádný politik tyto trenky nespálí," doprovodila galerie exponát komentářem.

19:27

Žádný jiný hradní kancléř ve staleté historii republiky nebyl zapleten do tolika kauz jako současný Vratislav Mynář. Byznysmen s bydlištěm v Osvětimanech na Zlínsku se stal se symbolem arogance moci i nové ideově vyprázdněné politiky. Přečtěte si článek Jiřího Pšeničky.

Bezpečnostní úřad zamítne žádost Vratislava Mynáře o bezpečnostní prověrku na stupeň "úplně banální pitomost, o které se smí dozvědět každá uklízečka kromě Vratislava Mynáře".

19:40

Kopcovitou čtrnáctou etapu Tour de France vyhrál po úniku španělský cyklista Omar Fraile. Lídr závodu Brit Geraint Thomas a další favorité z čela průběžného pořadí přijeli do cíle se ztrátou více než 18 minut.

19:54

Eritrea dnes podle agentury Reuters oznámila, že v rámci obnovení diplomatických vztahů po 20 letech vysílá do Etiopie velvyslance. Do funkce byl jmenován současný ministr školství a někdejší velvyslanec v USA Semere Russom. Etiopie sdělila, že vysílá velvyslance do Eritreje ve čtvrtek.

20:10

Petr Čech by v AS Řím mohl nahradit Brazilce Alissona, který se nedávným přestupem do Liverpoolu za téměř dvě miliardy korun stal nejdražším fotbalovýPetr Čech by v AS Řím mohl nahradit Brazilce Alissona, který se nedávným přestupem do Liverpoolu za téměř dvě miliardy korun stal nejdražším fotbalovým brankářem.

Petr Čech se připravuje na utkání českého týmu s tureckým ve francouzském Lens.

20:24

Fotbalisté Příbrami se vrátili do první ligy domácí remízou 1:1 s Teplicemi. Nováčka poslal brzy do vedení Roman Květ, který se trefil z přímého kopu z 38 metrů, když tvrdou střelou nachytal brankáře Jakuba Diviše. Krátce po změně stran ale vyrovnal Patrik Žitný

20:39

Plážové volejbalistky Barbora Hermannová a Markéta Nausch Sluková získaly na mistrovství Evropy bronzové medaile. V utkání o třetí místo dnes v Haagu zvítězily nad Španělkami Lilianou a Elsou 21:18, 21:16. České reprezentantky přidaly bronz ke stříbrným medailím z předloňského kontinentálního šampionátu.

20:52
21:09

Evropská unie se rozhodla snížit dotace zemědělcům. To se jim, včetně těch českých, pochopitelně nelíbí. Bez dotací z EU si zemědělské podnikání téměř nikdo nedokáže představit, říká agrární analytik Petr Havel v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

21:25

V jeskyni u Holštejna v Moravském krasu se dnes vážně zranila mladá žena, spadla z několikametrové výšky. S pomocí nosítek ji vynesli hasiči. Utrpěla mnohačetná poranění, řekla mluvčí záchranné služby Michaela Bothová. Vrtulník mladou ženu transportoval do Fakultní nemocnice v Brně.

21:43

Fotbalisté pražské Sparty na úvod nové ligové sezony vydřeli výhru 2:0 nad nováčkem z Opavy. Slezané drželi na Letné 72 minut senzační remízu, ale pak se z dálky trefil gabonský záložník Guélor Kanga a pojistku přidal Ghaňan Benjamin Tetteh. Sparta nad Opavou vyhrála v nejvyšší soutěži poosmé za sebou.

Utkání 1. kola první fotbalové ligy: Sparta Praha - SFCOpava

22:00

Ukrajina jedná se Spojenými státy a evropskými spojenci o zavedení sankcí proti ruským přístavům v Černém moři. V kyjevské televizi 112 Ukrajina to dnes řekl ministr infrastruktury Volodymyr Omeljan

22:16

Páteční večerní obloha nabídne pozorovatelům úplné zatmění Měsíce. Trvat bude téměř dvě hodiny a půjde o nejdelší zatmění v tomto století. Delší nastane za 105 let. V Česku se úplné zatmění odehraje v pátek 27. července mezi 21:30 až 23:13.

22:31

V severovýchodním Řecku blízko hranice s Tureckem přišli dva migranti o život poté, co je srazil vlak. Vlak nejprve srazil dva migranty, jednoho zabil a druhého zranil. Poté pokračoval v cestě a srazil třetího běžence, který zraněním rovněž podlehl.

22:46

Tři policisté, kteří jsou za zveřejněním videa usvědčujícího poradce francouzského prezidenta Emmanuela Macrona z násilí, byli dnes vzati do vazby. Podle pařížského soudu porušili profesionální tajemství. Macronův poradce Alexandre Benalla je ve vazbě od pátku a policie dnes prohledala jeho bydliště.

182595583752991b50164c3a3487 base optimal

23:02

Freestyle motokrosař Libor Podmol skončil druhý na X-Games v Minneapolisu ve skoku do výšky. Na prestižní americké akci extrémních sportů ho čeká ještě soutěž o nejlepší trik.

23:22

Rada bezpečnosti OSN by měla posoudit a možná i realizovat zmírnění sankcí proti Severní Koreji. Agentuře TASS to dnes během návštěvy Japonska řekl vlivný ruský senátor, šéf zahraničního výboru Rady federace Konstantin Kosačov.

23:40

Povedený soutěžní vstup do nového angažmá na Spartě má za sebou útočník Benjamin Tetteh. Jednadvacetiletý ghanský fotbalista v 57. minutě úvodního ligového kola proti Opavě vystřídal na hrotu zraněného Matěje Pulkraba a podepsal se pod oba góly Letenských při výhře 2:0. 

23:55
07:05

Spojené státy zahajují kampaň, která má za cíl znedůvěryhodnit íránské vedení. Jejím záměrem je vyvolat nepokoje, přinutit Teherán ukončit jaderný program a přestat podporovat radikály. Agentuře Reuters to sdělily zdroje z amerických úředních kruhů.

07:15

Britskému princi Georgeovi je pět let. Narozeniny oslaví následník trůnu s rodinou v Karibiku na soukromém ostrově Mustique, napsal list Daily Mail. Jeho rodiče, britský princ William a manželka Kate, vévoda a vévodkyně z Cambridge, při té příležitosti uveřejnili novou fotku prvorozeného syna.

Princ George slaví páté narozeniny.

07:30

Čeští vědci z Ústavu biologie obratlovců objevili nového krokodýla. Tento dosud neznámý druh se podařilo nalézt díky genetickému výzkumu ve střední Africe. Jak k tomuto unikátnímu objevu došlo a co pro Akademii věd ČR znamená, zjistíte ve videu.

07:45

Konkurence nám přímo v prodejnách přetahovala zaměstnance. To ale skončilo, s novým majitelem rozšíříme nabídku, říká šéf řetězce Kika Jakub Střeštík. Přečtěte si rozhovor.

08:00

Pondělní razie proti pachatelům podezřelým ze zabíjení tygrů ukazuje na řadu nedostatků v českých zákonech. Některé soukromé zooparky, jež nabízejí mazlení s mláďaty šelem, využívají nejednotný výklad zákona a čelí podezření z neoprávněného vybírání vstupného za vystavování zvířat. Více čtěte zde.

08:15

Letecké snímky ukazují, že východočeské město Josefov bylo vystavěno jako impozantní a důmyslná pevnost obehnaná mnohoúhelníkem hradeb z červených cihel. Zážitkem je poznat Josefov i zezdola. Procházíte podzemní chodbou a na cestu si svítíte svíčkami v plechových kaháncích.

jarvis_5b508b17498ecbdf281bfdef.jpeg

08:30

Smrtí jedné ženy skončil sobotní incident v Los Angeles, při němž ozbrojený útočník držel v supermarketu asi 50 lidí jako rukojmí. Osmadvacetiletý muž se po třech hodinách policii vzdal. Dvě hodiny předtím, než obsadil obchod, postřelil svou babičku a zranil další ženu.

08:45

Maskot olympijských her v roce 2020 v Tokiu dostal jméno Miraitowa, maskot paralympiády se jmenuje Someity. Futuristické postavičky v modrobílé a růžovobílé barevné kombinaci s velkýma očima vybrali již před několika měsíci v anketě žáci japonských základních škol.

Maskoti olympijských her v Tokiu v roce 2020 se jmenují Miraitowa a Someity

09:00

Kritika České televize za údajnou neobjektivnost je paradoxní. Veřejnoprávní médium zve do svých pořadů i lidi, kteří jí vyčítají, že právě jejich názory potlačuje. Médium zároveň štve lidi, kterým vadí "vyvažování" a považují zvaní těchto lidí za princip "pět minut pro Žida, pět minut pro Hitlera".

09:15

Policie v americkém městě Houston hledá muže, který zastřelil kardiologa někdejšího prezidenta George Bushe staršího. Incident, jehož motiv zatím není jasný, se stal poblíž houstonské kliniky.

09:30
09:45

Teroristé ze skupiny Boko Haram zabili v Čadu 18 lidí. Oznámila to čadská policie. Incident se stal ve čtvrtek večer ve vesnici nedaleko Nigeru u Čadského jezera. Podle zdroje agentury AFP tam členové Boko Haram zavraždili 18 lidí, dvě osoby zranili a deset žen unesli.

10:00

Jihoafrický kapitán Nick Sloane, který se proslavil tím, že uvolnil uvázlou loď Concordia, dostal nevšední nápad. Chtěl by zásobovat vysychající Kapské Město ledovci z Antarktidy. "Vypadá to jako šílený nápad, ale když si to rozeberete, není to tak bláznivé," tvrdí Sloane. Píše o tom agentura AFP.

10:15

Spojené státy se v sobotu na setkání ministrů financí a centrálních bankéřů skupiny 20 největších ekonomik světa (G20) snažily naklonit si Evropu a Japonsko nabídkou dohody o volném obchodu. Chtějí tak zřejmě získat větší sílu v eskalující válce cel s Čínou, uvedla agentura Reuters.

10:30

Společnost Shell Czech Republic, která provozuje v Česku síť čerpacích stanic, zvýšila loni meziročně čistý zisk o 12,7 procenta na 360,6 milionu korun. Tržby stouply meziročně o 13,8 procenta na 18,8 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

Shell rozšíří díky BG zásoby plynu.

10:45

Vláda projedná ve středu návrh ministerstva zdravotnictví na zrušení 11 specializačních oborů pro zdravotníky, zejména všeobecné a dětské sestry. Zavede také sedm nových. Nařízení reaguje na změnu zákona o vzdělávání nelékařských pracovníků ve zdravotnictví ze září loňského roku.

11:00

Přednímu českému zpracovateli masa, Kosteleckým uzeninám z koncernu Agrofert loni vzrostly tržby za řeznické a uzenářské zboží o devět procent na 5,29 miliardy korun. Čistý zisk meziročně vzrostl o 3,5 procenta na 80 milionů korun. Společnost to uvedla ve výroční zprávě.

11:15

Izraelská armáda v noci na neděli evakuovala ze Sýrie tamní záchranáře a převezla je do Jordánska. Podle izraelských sdělovacích prostředků jde o 800 členů takzvaných Bílých přileb a jejich rodiny. Agentura AP napsala, že jde o první podobnou intervenci Izraele v syrské válce.

11:30

Mezi nejnovější ruské zbraně patří rakety Burevestnik a Kinzhal, raketové systémy Avangard a Sarmat, podvodní dron Poseidon a laserová zbraň Peresvet. Podívejte se na záběry ruské vojenské techniky.

11:45

Ozbrojení muži v sobotu večer palbou na minibus zabili na východě Jihoafrické republiky 11 lidí. Informoval o tom policejní generál Jay Naicker, podle nějž ve voze jeli členové svazu taxikářů. Těžce zraněni byli čtyři další lidé.

12:00

Průměrná nabídková cena nových bytů v Praze na konci dubna meziročně vzrostla o deset procent na 99 400 korun za metr čtvereční. Tempo růstu postupně klesá, v polovině loňského roku byty meziročně zdražily o 22,5 procenta. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti Deloitte.

12:05

Kvůli poruše eskalátoru je od rána uzavřený vstup do stanice metra Českomoravská na lince B. Výstup ze stanice je bez omezení, vlaky ve stanici zastavují. Dopravní podnik na svém webu uvádí, že obnovení plného provozu zabere jeden až dva dny.

12:15

Pokud se udrží klid na hranici palestinského Pásma Gazy a Izraele, Izrael v úterý znovu zprovozní hraniční přechod určený k přepravě zboží do Gazy. Sdělil to izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman. Izrael a pásmo mají za sebou páteční násilí, které nepřežilo pět lidí.

Izrael během úterního odpoledne obnovil nálety na Pásmo Gazy

12:30

Čokoládové tyčinky Toblerone se vrátí ke svému původnímu tvaru. Majitel švýcarské čokoládové značky, americká firma Mondelez International, v roce 2016 upravil tvar tyčinek tak, že zvětšil mezery mezi charakteristickými trojúhelníkovými kousky. Vysloužil si však za to velkou kritiku.

12:45
13:00

Libyjská pobřežní hlídka zadržela poblíž libyjského pobřeží loď se 40 uprchlíky. Mluvčí pobřežní stráže Ajúb Kasím v neděli řekl, že běženci, kteří pocházeli z Afriky a ze Sýrie, byli na cestě do Evropy.

13:15

Experiment australské firmy, která na dva měsíce zavedla pouze čtyřdenní pracovní týden, se osvědčil. Zaměstnanci pracovali efektivněji a mnohem méně propadali stresu. Přečtěte si více.

13:30

Softwarová společnost Microsoft zveřejnila výsledky hospodaření, které ukázaly, že firmě se daří a za loňský rok její příjmy poprvé překonaly hranici 100 miliard dolarů. Stále více analytiků upozorňuje, že Microsoft by se brzy mohl stát společností, jejíž tržní hodnota překoná jeden bilion dolarů.

Microsoft bude šetřit možné zneužívání jeho produktů Ruskem během amerických prezidentských voleb.

13:45

Do bývalého depa plzeňských dopravních podniků se již podruhé sjely veterány, youngtimery i současná auta. Akce s názvem Skvosty s vůní benzinu letos přilákala více automobilů než loni. K vidění tu byla unikátní vozidla, která se nepředstavila ani na Legendách v pražských Holešovicích. Podívejte se do galerie.

Škoda 1000 MB

14:00

Děti si mobil na tábor berou kvůli rodičům. Volají jim při sebemenších problémech, naříkají vedoucí. Mobily na táborech používá podle průzkumu prakticky polovina dětí a čím jsou starší, tím více. Více čtěte zde.

14:15

S požárem lesa bojují od rána hasiči na Mělnicku. Plameny se hasičům dosud nepodařilo dostat pod kontrolu. Kvůli vysokému počtu nasazených jednotek byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Hasičům pomáhá vrtulník se zavěšeným vakem na vodu.

14:30

Finanční úřady vybraly v prvním pololetí na dani z přidané hodnoty (DPH) zhruba 194,5 miliardy korun, což je meziroční růst o osm procent. Na dani z příjmu právnických osob stát vybral 93,2 miliardy korun, to je o něco méně než loni. Vyplývá to z dat zveřejněných Finanční správou.

14:45

Začátkem léta padly na několika místech severní polokoule teplotní rekordy. Ať už jde o Británii, Alžírsko nebo třeba kanadský Montreal. V přehledné grafice najdete mapu rekordů nebo přehled změn za poslední tři roky.

15:00

Francouz Michaël Blanc, odsouzený v Indonésii za pašování drog, se po 19 letech vrátil do Evropy - v neděli přiletěl na ženevské letiště. Agentuře AFP to potvrdil bývalý starosta Blancova rodného města na východě Francie Martial Saddier.

15:15

Obecně platí, že lokální historky často odhalují širší souvislosti. To je také případ nynějšího dění v Praze, které naplno rozkrývá podstatu hnutí ANO. Zmatky kolem kandidáta na primátora, celkově chaotické působení formace v posledním volebním období a Babišovy řeči kolem toho. Přečtěte si komentář.

Komentátor HN Petr Honzejk

15:30

Při zemětřesení, které v neděli postihlo západní Írán, se zranilo 25 lidí. Informovala o tom státní íránská televize, podle níž měly otřesy sílu 5,9 stupně. "Máme zatím informaci o 25 zraněných, naštěstí o žádném úmrtí," řekl guvernér provincie Kermánšáh Húšang Bázvand.

15:45
16:00

Do Afghánistánu se dnes po ročním exilu vrátil uzbecký generál a první viceprezident Rašíd Dóstum. Na kábulském letišti ho čekal červený koberec a nadšení stoupenci. Právě, když generálův konvoj odjížděl, se v blízkosti letiště ozval silný výbuch. Podle agentury AFP je Dóstum v pořádku.

16:15

Globální hospodářský růst je méně synchronizovaný a čelí rostoucím hrozbám, mezi které patří obchodní napětí. Vyplývá to z návrhu závěrečného prohlášení skupiny největších ekonomik světa G20, který se podařilo získat agentuře Bloomberg.

16:30

FBI zveřejnil několik stovek dosud utajovaných stránek, které se týkají vyšetřování údajných ruských zásahů do prezidentské kampaně v USA. Silně začerněný text obsahuje mimo jiné informace o sledování a odposlechu bývalého poradce Trumpova volebního štábu.

16:45
17:00

Na Kokořínsku hoří les. Hasičům se kolem poledne podařilo požár lokalizovat, na místě ale nadále zůstávají dvě desítky jednotek, které prolévají požářiště vodou. Kvůli vysokému počtu nasazených jednotek platí zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu.

17:15

Houbaři už od konce května křižují s košíky české a moravské lesy. V lesích se objevily především hřiby dubové a smrkové, kozák habrový či křemenáč osikový, ale i řada hub, které jsou nejedlé. Ověřte si v kvízu, zda poznáte, které houby můžete bez obav sbírat a které naopak v žádném případě ne.

17:30

Obhájce titulu Lewis Hamilton po startu ze 14. místa nečekaně vyhrál Velkou cenu Německa formule 1. K vítězství mu pomohla především nehoda jasného lídra Sebastiana Vettela z Ferrari, který po nehodě na mokré trati nedojel. Pilot Mercedesu ho tak sesadil z prvního místa průběžného pořadí mistrovství světa.

17:30

Obhájce titulu Lewis Hamilton po startu ze 14. místa nečekaně vyhrál Velkou cenu Německa formule 1. K vítězství mu pomohla především nehoda jasného lídra Sebastiana Vettela z Ferrari, který po nehodě na mokré trati nedojel. Pilot Mercedesu ho tak sesadil z prvního místa průběžného pořadí mistrovství světa.

17:45

Fotbalisté Bohemians 1905 vstoupili do nové ligové sezony vítězstvím 2:1 nad Slováckem. Pražané rozhodli zápas prvního kola už v úvodním dějství, kdy se trefili Josef Jindřišek a z penalty Dominik Mašek. V 77. minutě snížil z pokutového kopu Vlastimil Daníček.

18:00

Areál Pražského hradu bude hlídat firma Indus bývalého ředitele vězeňské služby Luďka Kuly. Firma podepsala koncem června smlouvu se Správou Pražského hradu. Za čtyřleté hlídání prezidentského sídla a jeho okolí dostane 16 milionů korun. Třiapadesátiletý Kula hodlá kandidovat do Senátu za SPD Tomia Okamury.

18:15

V posledních letech si Andrej Babiš připisoval jeden volební úspěch za druhým. Hnutí ANO postupně zvítězilo v evropských i krajských volbách, mezitím obsadilo křesla starostů a primátorů v řadě velkých měst a loni zvítězilo i ve volbách do Poslanecké sněmovny. Na podzim ale premiérovi hrozí, že ANO poprvé nedokáže obhájit prvenství v hlavním městě.

Andrej Babiš

18:30

Hasiči zasahují u dalšího lesního požáru na Kokořínsku. U obce Jestřebice hoří les na ploše přibližně 100 krát 150 metrů. V oblasti bude opět zasahovat vrtulník. Nový požár je vzdálený jen několik kilometrů od požáru lesa u Nosálova, který už mají hasiči pod kontrolou.

18:45

Ruska Marija Butinová vězněná ve Spojených státech pro podezření z nezákonného lobbingu měla v USA širší kontakty, než se dosud předpokládalo. Devětadvacetiletá Butinová, která může být podle vyšetřovatelů ve spojení s ruskou rozvědkou, kontaktovala v minulosti vysoce postavené představitele americké centrální banky a ministerstva financí.

19:00

Vítězem 15. etapy cyklistické Tour de France se stal po úniku Magnus Cort Nielsen a na slavném závodě získal pro Dánsko první triumf od roku 2009. Žlutý trikot udržel Brit Geraint Thomas, jenž spolu s ostatními favority dojel do cíle v Carcassonne s třináctiminutovou ztrátou.

19:15

Jedete na dovolenou? V Bavorsku vám prohledají auto od podlahy po strop, připravte se na zdržení:

 

19:30

Lidé po celém Česku si užívají léto. Slunečné počasí má pokračovat celý příští týden. Mnozí vyrazili na koupaliště, plovárny nebo třeba na výlet šlapadlem na Vltavě. Podívejte se na naši velkou letní fotogalerii.

19:45

Právní výbor Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu si pozve ke slyšení bývalého šéfa CIA Johna Brennana, aby vysvětlil své nedávné výroky o velezradě prezidenta Donalda Trumpa. Brennan po kritizované Trumpově tiskové konferenci s ruským vůdcem Vladimirem Putinem v Helsinkách řekl, že Trumpovo vystoupení je možné označit za velezradu.

20:00

Blockchain je drahý a pomalý. Banky ho používají jako marketing, tvrdí experti přes kryptoměny. Technologie blockchainu se dnes neomezuje pouze na kryptoměny. Začaly s ní experimentovat i další instituce. Banky jako HSBC, ING, Erste či Commerzbank argumentují, že jim tato technologie umožní zrychlit platby či jiné procesy.

20:15

Voráček: Prezident a premiér se lidem smějou do ksichtu, přijde mi to absolutně absurdní:

20:30

Kolem 25 tisíc lidí dnes demonstrovalo v Mnichově proti restriktivní migrační politice bavorské Křesťanskosociální unie (CSU). Organizátoři protestu v prohlášení poukázali na "neodpovědnou a rozvratnou" politiku stranického vedení, které podle nich šíří strach a vede německou společnost doprava.

20:45

Loterijní společnost Sazka nevyplatila 11 lidem výhry z losování Sportky, které se konalo v pátek 13. července. Výherci měli získat shodně 20.725 korun. Podle společnosti šlo o technickou chybu. Firma se výhercům omluvila a slíbila vyplatit peníze dodatečně. O případu dnes informovala Česká televize.

21:00

Soukromý dopravce RegioJet vyhrál poptávkové řízení na provoz regionálních vlaků na šesti tratích v Ústeckém kraji. Za 1,005 milionu kilometrů ročně nabídl 149 milionů korun. Informoval o tom server zdopravy.cz. Dalšími zájemci na provoz elektrifikovaných tratí byli České dráhy, Arriva a Leo Express.

21:15

Pretty Woman je lehkonohý film o prostituci. Dnes už by takový nenatočili:

 

21:30

Vrah osmileté dívky děsil obyvatele indiany vzkazy a výhružkami. Po 30 letech byl dopaden díky nové metodě identifikace pomocí DNA. Tu vyvinula společností Parabon Nanolabs z Virginie. Systém je natolik sofistikovaný, že hledaný člověk ani nemusí být v oficiální databázi. Stačí, aby v ní byl některý z jeho příbuzných.

21:45

Fotbalisté Slavie vstoupili do nového ročníku první ligy výhrou 3:0 na hřišti Olomouce. Souboj druhého se čtvrtým celkem minulé sezony rozhodli už v první půli Stanislav Tecl a hezkou střelou z dálky Miroslav Stoch. Čtvrthodiny před koncem výhru potvrdil Vladimír Coufal, který tak gólem oslavil první soutěžní start za Slavii.

22:00

Každý druhý Čechy sportuje alespoň jednou týdně. Kolik jednotlivé sporty stojí? Jaký pohyb mají Češi nejraději? A jak je to s vybavením - půjčují si ho, nebo kupují? Podívejte se na výsledky výzkumu, který pro Českou spořitelnu zpracovala společnost Kantar CZ.

22:15

Izrael dnes bombardoval vojenský objekt ve městě Misjáf v provincii Hamá na západě Sýrie. Nálety způsobily pouze hmotné škody a nikdo nebyl zraněn. S odkazem na syrskou státní televizi a nejmenovaného analytika o tom informovala agentura Reuters.

22:30

Francouzské úřady dnes obvinily bezpečnostního referenta prezidenta Emmanuela Macrona z několika trestných činů, kterých se údajně dopustil během letošní prvomájové demonstrace. Alexandr Benallu byl zachycen na videu, jak v civilním oblečení a policejní helmou na hlavě bije demonstranta.

jarvis_5ade10ec498e8c84d1c5f994.jpeg

22:45

Švédsko, které se potýká se extrémními suchy a rekordně vysokými teplotami, nadále sužují požáry. Dnes odpoledne od úplného severu země až po jižní město Malmö se hasiči snažili dostat pod kontrolu 53 ohnisek. Do boje s plameny se zapojilo několik evropských zemí.

23:00

Deset údajných příslušníků mezinárodní teroristické sítě Al-Káida dnes v Jemenu přišlo o život při zásahu bezpilotního letounu a při pozemních bojích. Spojené státy jsou jedinou zemí, která má v Jemenu vojenské drony a často útočí na příslušníky místní odnože Al-Káidy, která je považována za velmi nebezpečnou.

23:59

Izraelská armáda v noci na neděli místního času evakuovala ze Sýrie skupinu syrských záchranářů, které převezla do Jordánska. Agentura Reuters s odkazem na nejmenovaný zdroj z jordánské vlády napsala, že jde o 422 příslušníků takzvaných Bílých přileb a jejich rodiny.

06:03

Francouzská technologická společnost Atos se dohodla na převzetí amerického konkurenta Syntel za zhruba 3,6 miliardy dolarů (téměř 80 miliard Kč). Akvizice je součástí plánu společnosti Atos rozšířit nabídku produktů a geografickou působnost.

06:15

Írán dnes zasáhlo další zemětřesení, při kterém bylo na jihovýchodě země zraněno nejméně 25 lidí. Informovala o tom podle agentury Reuters íránská média. Během nedělních otřesů v západní části Íránu utrpělo zranění téměř 290 lidí.

06:30

Bezkontaktní platební náramky, kterými se návštěvníci festivalů prokazují při vstupu a následně platí za občerstvení, se letos postaraly o pozdvižení. Poprvé se použily v tak masovém měřítku a přinášejí výrazný přehled o tržbách i možnost jejich růstu. Ovšem části návštěvníků přechod na plně bezhotovostní systém nevyhovuje.

jarvis_5b548997498e8cf8b7e97b59.jpeg

06:45

Ani jeden z adeptů na titul v prvním kole fotbalové Fortuna:Ligy nezaváhal. Nejtěžšího soka odepsala Slavia, která vyhrála v Olomouci 3:0. Plzeň ukázala sílu šampiona, Sparta letní chmury nezahnala.

06:56

V alternativních chovech slepic je víc parazitů, větší úhyn a menší snáška než v těch klecových, na podestýlce mají slepice větší stres. Chovatelé nedělají nic, co by bylo nezákonné, říká Gabriela Dlouhá, předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

 

07:13

Dostihy o nejhodnotnější firmu světa obchodovanou na burze nabírají na intenzitě. Tento týden oznámí výsledky hospodaření za předchozí čtvrtletí americká společnost Amazon a pozitivní reakce investorů na zveřejněná čísla by mohla tržní hodnotu firmy přiblížit jednomu bilionu dolarů.

07:27
07:38

Střelec v kanadském městě Toronto zabil jednu ženu a dalším 13 osobám způsobil zranění. Oznámil to šéf torontské policie. Pachatel je podle vyšetřovatelů mrtvý.

07:50

Zemím Evropské unie se dlouhodobě nedaří vyhošťovat migranty, jimž odmítly udělit azyl. Podle statistik Evropské komise zvládnou poslat pryč jen necelou třetinu lidí, kteří nemají nárok na to, aby v Evropě zůstali. Hlavně proto, že státy, odkud migranti pocházejí, je nechtějí přijímat zpět.

08:06
08:13

Premiér Andrej Babiš vytvořil pro ministry ve své vládě etický kodex, podle něhož by se měli chovat. To, že podobný dokument vznikne, přislíbil na jednání Rady vlády pro koordinaci s korupcí, ve které jsou i zástupci neziskového sektoru. Cílem kodexu je podle premiéra zdůraznit zvýšenou politickou odpovědnost členů vlády.

08:25

Největší španělská opoziční strana, lidovci, se vrací zpět ke kořenům. Do svého čela si na dvoudenním sjezdu vybrala sedmatřicetiletého Pabla Casada, který chystá návrat k prosazování konzervativních hodnot. Slibuje tvrdší postoj k separatistům, odmítá eutanazii a cílí na rodinu.

08:37

Ohniví jezdci míří do finále. Toto jsou nejlepší snímky, zachycující krásu i bolest Tour. Prohlédněte si nejhezčí fotografie z úvodních patnácti etap cyklistické Tour de France, neslavnějšího cyklistického závodu, kde o dramata není nouze v pelotonu ani v jeho okolí.

jarvis_5b4f5d45498ecbdf28107fd1.jpeg

08:49

Premiér Andrej Babiš (ANO) se dnes sejde s kandidátkou na ministryni práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD). Maláčová, která dosud na ministerstvu vedla odbor rodinné politiky, míří do ministerské funkce poté, co její předchůdce Petr Krčál (ČSSD) musel rezignovat.

jarvis_5b522873498ecbdf282b35b8.jpeg

09:01

Nová ministryně práce Maláčová naváže na plány a vize Michaely Marksové. Mohla by ale narazit u konzervativnější části ČSSD. Marksová podotkla, že výběr Maláčové do čela ministerstva vítá i proto, že ČSSD dosud neměla v Babišově vládě žádnou ženu.

09:09

Írán by už nikdy neměl vyhrožovat Spojeným státům, jinak pocítí důsledky tohoto chování. Íránskému prezidentovi Hasanu Rúhánímu to dnes na svém Twitteru vzkázal jeho americký protějšek Donald Trump. Reagoval tak na ostrou kritiku americké kampaně proti íránskému vedení.

09:17

Na rozvoj inteligentních dopravních systémů bylo zatím v Česku ze státního programu vynaloženo více než 1,43 miliardy korun. Zásadním bodem programu je projekt C-Roads vytvářející dálnici komunikující s projíždějícími vozidly. Systémy by měly do budoucna zlepšit plynulost i bezpečnost dopravy.

09:25

Z pětice nejvyšších budov v Česku stojí tři z nich na pražské pankrácké pláni. Jedna z dominant, 104 metrů vysoká kancelářská budova City Empiria (dřívější Motokov), se momentálně prodává. Vlastník nemovitosti, pojišťovací skupina Generali, bude v nejbližších dnech vybírat z nabídek několika zájemců.

09:33
09:41

Na berlínském nádraží městské dráhy v noci na dnešek neznámý pachatel polil dva bezdomovce patrně hořlavou kapalinou a zapálil je. Muži ve věku 47 a 62 let utrpěli těžké popáleniny a byli převezeni do nemocnice. Útok se podle policie odehrál na stanici Schöneweide na jihovýchodě německé metropole.

09:49
09:57

Britský pilot Lewis Hamilton si před nedělní Velkou cenu Německa formule 1 přál zázrak a jeho modlitby byly vyslyšeny. Ze 14. místa na startu si totiž dojel pro nečekané vítězství a dokonce se vrátil na první místo mistrovství světa, protože Sebastian Vettel z Ferrari na mokré trati havaroval.

10:05

Čerpání evropských dotací na úspory energie je pomalé a proces schvalování žádostí o dotace dlouhý. Úspory energie tak byly ke konci loňského roku minimální. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu, který prověřil postup ministerstva průmyslu a obchodu a Agentury pro podnikání a inovace při rozdělování dotací.

10:14
10:22

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair Holdings hospodařila v prvním fiskální čtvrtletí s výrazně nižším ziskem. Promítly se do něho nižší příjmy z letenek a vyšší náklady na paliva i zaměstnance. Její zisk po zdanění klesl meziročně o 20 procent na 319 milionu eur (8,25 miliardy Kč).

10:30

Rekordních 41,1 stupně Celsia naměřili dnes meteorologové v japonském městě Kumagaja, zhruba 65 kilometrů severně od Tokia. Teplota tím překonala celostátní rekord z roku 2013, kdy se rtuť teploměru vyšplhala na 41 stupňů Celsia, uvedla dnes agentura Reuters.

10:37

Rakouské obchodní řetězce s nábytkem XXX Lutz a Möbelix zvýšily ve finančním roce 2016/2017 v České republice tržby o 41 procent na 2,23 miliardy korun. Zisk skupiny stoupl o 18 procent na 46 milionů korun. Společnost ve výroční zprávě uvedla, že posílila svou pozici na českém trhu díky otevírání nových poboček.

10:45

Dostihy o nejhodnotnější firmu světa obchodovanou na burze nabírají na intenzitě. Tento týden oznámí výsledky hospodaření za předchozí čtvrtletí americká společnost Amazon a pozitivní reakce investorů na zveřejněná čísla by mohla tržní hodnotu firmy přiblížit jednomu bilionu dolarů.

jarvis_5b549f3d498e8cf8b8ef68e4.jpeg

10:53

Francouzská firma navrhla kombinaci letadla a vlaku. Speciální vagón by měl mít odnímatelná křídla, cestující by po přistání odvezl na nádraží blízko domova. Nový vlajkový projekt francouzské firmy Akka Technologies nazvaný Link & Fly by měl také urychlit pohyb na letišti a zjednodušit nástup do letadla.

Kombinace letadla a vlaku s názvem Link & Fly.

11:01

Vlny letních veder, které sužují Japonsko, si každoročně vyžádají několik set obětí. Pořadatelé olympijských her v Tokiu plánovaných na rok 2020 oznámili opatření, jak omezit rizika pro sportovce i pro diváky. Například zvláštní oděvy absorbující sluneční paprsky či mobilní rozprašovače podél trasy maratonu.

11:10

Ostravské Colours dozněly. Návštěvníci čtyřdenního festivalu, který se tradičně konal v Dolních Vítkovicích, si kromě Grace Jonesové mohli poslechnout například Američana Pharrella Williamse s kapelou N.E.R.D nebo britské hvězdy Jessie J a George Ezru. Podle ředitelky Zlaty Holušové letos akce proběhla hladce.

Vystoupení Grace Jonesové, kultovní zpěvačky a herečky jamajského původu, patřilo k vrcholům 17. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava.

11:18

Izraelská armáda oznámila, že kvůli raketám vystřeleným během bojů v sousední Sýrii dnes aktivovala systém protiraketové obrany. Střely nakonec dopadly v Sýrii a podle dosavadních informací nezpůsobily žádná zranění ani škody. S odkazem na sdělení izraelské armády o tom informovala agentura Reuters.

11:26
11:34

V posledních letech si Andrej Babiš připisoval jeden volební úspěch za druhým. Hnutí ANO zvítězilo v evropských i krajských volbách, mezitím obsadilo křesla starostů a primátorů v řadě velkých měst a loni zvítězilo i ve volbách do Poslanecké sněmovny. Na podzim ale hrozí, že ANO poprvé nedokáže obhájit prvenství v hlavním městě.

Andrej Babiš

11:42

Zlínské společnosti TAJMAC-ZPS, která vyrábí obráběcí centra a vícevřetenové automaty, loni mírně vzrostly tržby na 1,464 miliardy korun. Je to 5,6 milionu korun více než v předchozím roce. Firmě za loňský hospodářský rok, který ukončuje v září, klesl zisk na 98,8 milionu korun, v roce 2016 činil 108 milionů korun.

11:50
11:57

V bratislavské čtvrti Vrakuňa se dnes ráno ozvala exploze v budově, kde mimo jiné sídlí i zdravotní středisko. Výbuch si nevyžádal mrtvé ani zraněné, nutná nebyla ani evakuace domu. Expert cizí zavinění podle serveru hnonline.sk nevyloučil, ale ani nepotvrdil. Příčinu exploze policie zjišťuje, pravděpodobně ji zavinil plyn.

12:05

Návrh je jednoznačně protiústavní, to by mělo být jasné každému studentovi právnické fakulty, tvrdí bývalý soudce Ústavního soudu Stanislav Balík. Zdanit finanční náhrady vyplácené církvím v rámci restitucí chce KSČM. Návrh už prošel ve sněmovně prvním čtením.

 

12:13

Celková hodnota bankovek a mincí v oběhu překonala ke konci minulého týdne poprvé 600 miliard korun. Informovala o tom dnes Česká národní banka. Celkový počet bankovek a mincí v oběhu překonal 2,3 miliardy kusů. Nejvíce je v oběhu dlouhodobě tisícikorun a korunových mincí.

12:21
12:29

Do konce roku 2019 vyjde z francouzských věznic na 450 zradikalizovaných islamistů, jako je Beghal, uvedla nedávno francouzská ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetová. Na rozdíl od Beghala se většinou jedná o Francouze. Dohlédne na ně speciální protiteroristická jednotka.

12:37

Majitel souboru budov Transgas na Vinohradské třídě v Praze podal na příslušném úřadě žádost o jejich demolici. Je vyvěšena na úřední desce Prahy 2, podle odboru výstavby městské části je kvůli dovoleným lhůta pro podání případných námitek 20 dní. Demolice objektů ze 70. let by tak mohla začít v polovině srpna.

jarvis_5a57591f498ebde45aa4700e.jpeg

12:46

Letadlo Boeing 737 z Petrohradu muselo v neděli nouzově přistát na moskevském letišti Šeremeťjevo, když se ve výšce 4000 metrů pilotům v kokpitu rozsvítila kontrolka signalizující otevřený zavazadlový prostor. Poté vyšlo najevo, že dveře zavazadlového prostoru uvolnil malý pes, který nebyl v kleci řádně připoután.

12:55

Internetový platební portál PayU, který je součástí skupiny Naspers, se dohodl na převzetí izraelského poskytovatele platebních technologií Zooz. Hodnotu transakce firma ve svém dnešním sdělení neuvedla. Podle zdrojů agentury Reuters jde ale o částku 80 až 100 milionů dolarů (1,8 až 2,2 miliardy Kč).

13:05

Fotbalisté Slavie se ve třetím předkole Ligy mistrů utkají s Dynamem Kyjev. První zápas se bude hrát 7. nebo 8. srpna v Praze, odveta na Ukrajině 14. srpna. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském Nyonu. S ukrajinským vicemistrem se v letní přípravě utkala Plzeň, která na rakouském soustředění prohrála 0:2.

13:14
13:23

Premiér Andrej Babiš a jeho hnutí ANO čelí systematickému tlaku na to, aby plnil předvolební sliby. Anebo ukázal, že je plnit nechce. Opozice sněmovně předkládá takové návrhy zákonů, které by měly naplňovat programové prohlášení vlády. Vládní hnutí ANO je ale odmítá.

Podíl komunistů na vládě si nevyčítám, to má na triku Babiš, říká Bartoš

13:32

Nejméně sedm mrtvých si dnes vyžádal útok sebevražedného atentátník v mešitě na severovýchodě Nigérie. Dalších sedm lidí utrpělo zranění. Útočník předstíral, že do mešity ve městě Konduga ve státě Borno přišel na ranní modlitby a následně se odpálil. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura AP.

13:41

Na rekonstrukci veřejného osvětlení v obcích tak, aby nevznikal tzv. světelný smog, půjde 120 milionů korun. Dohodla se na tom ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a životního prostředí (MŽP). Šetrnějších lamp má do konce roku 2021 vzniknout více než 60 000, oznámila dnes ministerstva.

13:50

Armáda udělala důležitý krok pro to, aby měla větší šanci uspět ve válce v kybernetické sféře. Tu NATO před dvěma lety uznalo za regulérní bojiště. Ministerstvo obrany nechá do konce roku vycvičit desítky svých pracovníků v ochraně proti hackerům od expertů česko-izraelské společnosti CyberGym Europe.

13:59

Na hlavní provinční úřad v Irbílu, který leží v částečně autonomním kurdském regionu v severním Iráku, dnes zaútočilo několik neznámých ozbrojenců. Dva z nich kurdské bezpečnostní síly zastřelily, další se ale do budovy probojovali a vzali si rukojmí.

14:08

Ve středních Čechách je ode dneška zakázáno rozdělávat oheň v lesích a na místech se zvýšeným nebezpečím vzniku požárů. Omezení platí do odvolání aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu, uvedla dnes Helena Frintová z krajského úřadu. Stejné opatření přijala i Praha.

14:17

Prominentní jihokorejský poslanec zapletený do korupčního skandálu spáchal sebevraždu. Jedenašedesátiletý Ro He-čchan byl třikrát zvolen za Stranu spravedlnosti, která má nyní v 300členném Národním shromáždění pět křesel. Ro čelil podezření, že dostal 50 milionů wonů (972 000 Kč) od blogera.

14:26
14:35

Na dovolené si odpočine zhruba třetina zaměstnanců, neodpočine si 27 procent lidí a dalších 37 procent si není jistých, zda jim bude naplánovaná dovolená k zotavení stačit. Vyplynulo to z průzkumu výzkumné agentury Ipsos pro společnost Up Česká republika.

14:45

Fotbalisté Olomouce se ve 3. předkole Evropské ligy utkají s vítězem duelu 2. předkola mezi kazašským Kajratem Almaty a Alkmaarem, přičemž favoritem je nizozemský celek, do jehož kádru patří Ondřej Mihálik a Richard Sedláček. Sparta v případě postupu přes Suboticu vyzve ve 3. předkole Bröndby Kodaň.

14:54

Koaliční Strana zelených v Brně navrhuje postavit namísto diskutované podzemní železnice tříkilometrový tunel pro tramvaje pod centrem města, který by mohl pomoci přetížené MHD. Je to levnější a kratší a také je to v územním plánu, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Martin Ander (SZ).

15:03
15:13

Bývalý tajemník hnutí Svoboda a přímá demokracie Jaroslav Staník půjde k soudu kvůli nenávistným výrokům na půdě Sněmovny. Zprávu o tom, že muž čelí obžalobě, dnes přinesla Česká televize. Staníkovi, který údajně urážel homosexuály, Romy a Židy, hrozí až tříleté vězení.

15:24

Pokud Británie opustí Evropskou unii bez dohody o brexitu, hrozí do dvou týdnů občanské nepokoje. Myslí si to ředitel britské divize amerického internetového gigantu Amazon Doug Gurr. Že je odchod Británie z EU bez dohody nyní velmi pravděpodobný, řekl dnes novinářům nový britský ministr zahraničí Jeremy Hunt.

15:33

Letos se čekají významné fúze a akvizice, velkou roli budou hrát české firmy. Majitele může změnit televize Nova, Kiwi nebo ArcelorMittal. Tuzemští podnikatelé se stále častěji poohlížejí po firmách, jež by mohli koupit, v zahraničí. Díky jejich akvizicím chtějí rychleji růst.

15:43

Prestižní jihoafrická univerzita Witswaterstrand (Wits) v Johannesburgu zavedla genderově neutrální oslovování v oficiální univerzitní komunikaci. Podle zpravodajského portálu BBC News tak chce vytvořit příjemnější prostředí pro trasgenderové studenty.

15:46

Turecký nejvyšší soud potvrdil trest pro dva české občany, kteří byli soudem nižší instance odsouzeni za spolupráci s bojovníky milic syrských Kurdů YPG k 75 měsícům vězení. Češi už v Turecku nemají další možnost odvolání, ale mohou se pokusit podat stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva, doplnila.

15:54

Pokud má někdo zájem koupit most nebo kanalizaci, brzy bude mít příležitost. Státní organizace a instituce převedou přes šest tisíc nemovitostí na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Jejich seznam vznikl na základě inventury majetku nařízené vládou.

16:02

Na benzinové pumpě Benziny v Argentinské ulici v pražských Holešovicích lze nově vybrat peníze z bankomatu Komerční banky přímo z auta. Řidič zastaví na čerpací stanici a z okénka vozu může vybírat nebo vkládat hotovost a dělat i další platební operace. Jde v současnosti o jediný takto umístěný bankomat v ČR.

16:12

Jedničkou víkendové návštěvnosti kin v Česku se stal druhý díl muzikálu Mamma Mia! postaveného na písních skupiny ABBA. Film s podtitulem Here We Go Again se na špici žebříčku vyhoupl hned v prvním týdnu po uvedení do tuzemských kin. V Česku na film o víkendu přišlo do kin přes 64 000 lidí a celkem od uvedení více než 76 000.

16:21

Chovatelé nedělají nic, co by bylo nezákonné, říká Gabriela Dlouhá, předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie. Podle ní obchodní řetězce prodávají to, co chtějí zákazníci, doteď prý nebyl o dražší vejce z alternativních chovů zájem. Sama kupuje vejce z klecových chovů, dodává, že po stránce nezávadnosti jsou na tom vejce z obohacených klecí nejlíp. V alternativních chovech slepic je víc parazitů, větší úhyn a menší snáška než v těch klecových, na podestýlce mají slepice větší stres.

 

16:32

Británii opouští zahraniční studenti, častěji míří do Austrálie. V Česku jich je víc než ve Švédsku nebo Finsku. Velká Británie ztratí druhou pozici v počtu zahraničních studentů, nahradí ji Austrálie. Může za to podle závěrů nové studie University College London (UCL) i plánovaný odchod země z Evropské unie. Nejoblíbenější destinací zahraničních studentů jsou Spojené státy. Česku patří v žebříčku, který mapuje počet cizinců na vysokých školách, 25. místo.

16:42

U Omlenice poblíž Kaplice na Českokrumlovsku srazil vlak muže středního věku, který na místě zemřel. Železniční trať mezi Českými Budějovicemi a Lincem v Rakousku je kvůli tomu v místě tragické události uzavřena.

16:53

Hasiči v Libereckém kraji od soboty zlikvidovali 14 požárů v lesích a na loukách. Od dnešního dopoledne platí i pro Liberecký kraj výstraha Českého hydrometeorologického ústavu, která upozorňuje na zvýšené riziko výskytu požárů právě z důvodu extrémně suchého počasí. Hasiči lidem doporučují, aby nerozdělávali v přírodě oheň ani nevypalovali trávu na zahradách. Pozor by si měli dávat i na odhazování nedopalků cigaret a omezit používání přenosných vařičů v přírodě.

 

16:56

Italské přístavy zůstanou zatím otevřené pro lodě unijní mise Sophia, které mají na palubě běžence. V Berlíně to řekl šéf diplomacie Milanesi. 

17:01

 

17:08

Čech o místo jedničky v Arsenalu nepřijde, tvrdí Seaman. Příchod německého brankáře Bernda Lena do Arsenalu vůbec neznamená, že by Petr Čech měl přijít o místo jedničky mezi tyčemi. Alespoň tak to vidí Čechův slavný předchůdce v brance Arsenalu David Seaman. Legendární gólman oceňuje Čechovy zkušenosti, naopak předpokládá, že jeho současný náhradník Kolumbijec David Ospina si bude hledat nový klub. "Čech za sebou nemá vůbec špatnou sezonu a stále má své kvality. Jistě, už není tak rychlý, jako býval, ale zkušenost ho dovede včas na správné místo," citovala Seamana agentura Reuters.

 

17:19

Šlechtovou jsme nesledovali, říká policie.  "Sledují mě, mohu říct jen to, že to nejsou fanoušci. Musela zasáhnout má ochranka," řekla v květnu na setkání s novináři tehdejší ministryně obrany Karla Šlechtová. Vozidlo ministerstva vnitra mělo podle informací z vyšetřování tehdy "najíždět" trasu pro amerického velvyslance Stephena Kinga. Bývalá ministryně obrany to však odmítá.

17:28

 

17:35

Pobořený dům v pražské Mikulandské ulic se bourat nebude. Podle aktuálních výsledků měření to není potřeba. Zachována by měla být i čelní stěna, za níž se před týdnem zřítila dvě patra a suť zranila tři dělníky. V ulici, která byla kvůli neštěstí otevřena v minulých dnech pouze pro pěší, by se v úterý ráno měla obnovit i automobilová doprava. Statik krátce po zřícení stropů označil budovu za nestabilní. Případ zatím policisté vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

17:43

Američtí vědci předpokládají, že do roku 2033 vzroste hladina oceánů až o 30 centimetrů. V ohrožení jsou tak podzemní internetové kabely, které křižují pobřeží Spojených států. Podle studie zveřejněné minulý týden by do 15 let mohlo být pod vodou zhruba 6500 kilometrů kabelů.

17:52

Z jeruzalémské zdi nářků vypadl velký kámen. Památka je částečně uzavřena. Jeruzalémský starosta nechal uzavřít část Zdi nářků, z níž se v pondělí ráno uvolnil stokilový kámen a spadl na místo, kam se chodí lidé modlit. Dopadl poblíž jedné ženy, ale nikoho nezranil. Zeď nářků, jako pozůstatek někdejšího židovského chrámu, je nejvýznamnější památkou judaismu.

18:00

 

18:09

Státní agentury CzechTrade a CzechTourism zaspaly a nemají zajištěné místo pro vystavování firem na obřím veletrhu v Šanghaji. Nepožádaly o něj včas a dostaly se do pořadníku. Aby se situace vyřešila, poslala nová ministryně průmyslu Štěpánka Filipová (ANO) dopis svému čínskému protějšku Zhong Shanovi. Na veletrh míří i Miloš Zeman.

 

18:21

Britský vědec s implantovanými čipy známý jako Kapitán Kyborg navštíví Česko. Kevin Warwick, který technologické experimenty provádí na vlastním těle, přijede v září do Prahy na festival Future Port Prague. Profesor kybernetiky z Univerzity v Readingu získal přezdívku Kapitán Kyborg poté, co v roce 1998 jako první člověk na světě vyzkoušel, jaké je mít kyberneticky propojený organismus. 

jarvis_5b3507b0498e8cf85e0d38d6.jpeg

18:33

Bývalý ředitel ŘSD Hala žádá odškodnění 44 milionů za stíhání kvůli údajnému držení pornografie. Nálepky "pedofil" se nikdy nezbavím, řekl u soudu Michal Hala. Bývalý výkonný ředitel Ředitelství silnic a dálnic častku, kterou požaduje za stíhání za údajné držení dětské pornografie, snížil z původních necelých 100 milionů. Hala žádá náhradu za nemajetkovou újmu, medializaci případu, ušlý zisk a právní zastoupení. 

18:41

V okolí Atén zuří dva lesní požáry. Kvůli pondělním požárům byly evakuavány stovky lidí. Západně od řecké metropole ohnivý živel již zničil desítky domů a aut. Podle meteorologů se očekává, že kvůli silnému větru a vysokým teplotám se požáry dál rozšíří. Do boje proti ohni bylo nasazeno přes 200 hasičů s více než šesti desítkami protipožárních vozidel. Ze vzduchu je podporuje několik cisternových letadel a vrtulníků, informoval na svých internetových stránkách řecký hasičský sbor. Podle něj bylo za posledních 12 hodin nahlášeno 14 požárů v lesních porostech a zemědělských oblastech.

18:50

 

19:02

Britové preferují internetové televize před satelitními. Češi jsou v on-line sledování na chvostu Evropy. Ve Velké Británii poprvé překonal počet předplatitelů internetových televizí, jako je Netflix a Amazon, počet těch satelitních a kabelových. Vyplývá to z prohlášení britského mediálního regulátora Ofcom. Rostoucí trend v popularitě internetových televizí je zjevný po celé EU, výjimkou není ani Česko.

19:11

V Mexiku bylo v první polovině letošního roku zabito téměř 16 tisíc lidí. Počet zabitých lidí v této latinskoamerické zemi vzrostl o 16 procent ve srovnání s bilancí stejného období loňska. 

19:22

Migranti stále připlouvají, stany jsou všude, nikoho to nezajímá, říká Češka v uprchlickém táboře, ve kterém je prý o pět tisíc lidí víc, než je kapacita. Spousta z nich vidí naději v tom, že skončí válka a vrátí se domů. O Česku se tu nikdo nebaví, znají akorát Pavla Nedvěda, a to je tak všechno. Je nepochopitelné, že se nedokážeme postarat o 25 lidí, o ty já se tu postarám úplně v klidu, říká aktivistka Eva Zahradníčková, která v uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos založila školu. V provizorních podmínkách ve stanu učí 70 dětí hlavně psát latinkou, základy matematiky a angličtiny. Projekt prý chce na konci léta předat místním.

 

19:35

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v pondělí dopoledne sešel s kandidátkou na ministryni práce Janou Maláčovou (ČSSD). Debatovali spolu o penzích, jejich reformě, čerpání peněz z EU či zaměstnávání. Babiš míní, že nominace Maláčové do čela resortu práce a sociálních věcí je dobrá volba, úkol bez potíží zvládne. Maláčová setkání s premiérem nekomentovala. Na jednání do vládního Hrzánského paláce vešla bočním vchodem a stejně budovu opustila, aby se vyhnula novinářům. ČSSD oznámila, že Maláčová své plány přiblíží až po úterní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Ten ji chce jmenovat do funkce 30. července.

19:47

Británie nebude bránit USA v popravě britských teroristů z IS. Britská vláda nebude bránit Spojeným státům v odsouzení dvou britských členů teroristické organizace Islámský stát k trestu smrti, pokud budou do USA vydáni. Podle agentury Reuters to v pondělí v parlamentu prohlásil náměstek britského ministra vnitra Ben Wallace. V lednu oba radikály zadržely arabsko-kurdské milice SDF podporované Spojenými státy a od té doby Británie a USA jednají o tom, kde budou muži postaveni před spravedlnost.

19:59

 

20:11

Cena akcií první konopné firmy na americké burze prudce roste. Tilray prodává výrobky i v Česku. Čtvrteční vstup kanadského výrobce léčebného konopí Tilray na americkou burzu Nasdaq se vydařil. Firma získala vstupem na burzu 153 milionů dolarů, které hodlá použít pro expanzi na další trhy. Kanadské Tilray se před několika lety jako první severoamerické firmě podařilo prosadit v Evropě. Léčebné konopí dodává i na český trh.

20:24

Privatizace černouhelné společnosti OKD vypadá ze současného pohledu hrůzostrašně, řekl někdejší náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina po pondělním slyšení před sněmovní vyšetřovací komisí, která se prodejem těžařské firmy zabývá. Výslechy svědků na neveřejných jednáních, kam se Pecina dostavil jako první, budou pokračovat celý tento týden. 

20:38

 

20:49

Česko nabízí Švédsku pomoc s hašením požárů.  Do záchranných operací by se mohl zapojit českých vrtulník s vakem na vodu. Ministerstvo zahraničí ho nabízí k zapůjčení i s posádkou. Nyní česká diplomacie čeká na odpověď švédské strany. Na likvidaci rozsáhlých požárů, které kvůli extrémnímu suchu v posledních dnech sužují skandinávské lesy, nemají švédové kapacity. Pomoc proto vyslalo už několik evropských zemí.

20:58

Pět německých automobilek se prý "spiklo proti ochraně zdraví". Německé automobilky Volkswagen, BMW, Daimler, Audi a Porsche se podle magazínu Der Spiegel v minulosti domluvily na tom, že své benzinové vozy nevybaví filtry proti jemnému polétavému prachu. Jejich instalací by přitom výrazně přispěly k ochraně ovzduší i zdraví lidí. Tímto i dalšími podobnými případy se už zabývají evropské i německé úřady.

21:11

 

21:23

Britská vláda v úterý zveřejní další podrobnosti plánu brexitu. "Pokračujeme s přípravou zákonů potřebných pro zavedení dohody o brexitu do právního systému Spojeného království a zítra (v úterý) zveřejníme vládní dokument s dalšími podrobnosti v této záležitosti," uvedl podle agentury Reuters v pondělí v britském parlamentu náměstek britského ministra pro brexit Martin Callanan.

21:39

Češi zadržení v Turecku půjdou za podporu terorismu na více než šest let do vězení, potvrdil Nejvyšší soud. Už se nemohou odvolat. Turecký Nejvyšší soud potvrdil trest pro dva české občany, kteří byli soudem nižší instance odsouzeni k 75 měsícům vězení. V pondělí to řekla mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová. Češi už v Turecku nemají další možnost odvolání, ale mohou se pokusit podat stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva, doplnila.

21:53
22:10

Turecká policie v Istanbulu zadržela 43 lidí, které podezírá z napojení na organizaci Islámský stát (IS). Informovala o tom protiteroristická složka turecké policie, podle níž zatýkání při raziích v 15 různých domech se uskutečnilo už v pátek. Agentura Reuters uvedla, že zadrženy byly osoby pohybující se na internetových sociálních sítích, které byly v kontaktu s lidmi v "konfliktních zónách", tedy zemích, kde bují islamisticky motivované násilí, nebo kde zuří válka s účastí muslimských extremistů. Turecko pátrá po osobách podezřelých z napojení na Islámský stát po dvou sebevražedných atentátech z října 2015 v Ankaře, při nichž zahynulo přes 100 lidí.

22:26
22:41

Europoslanci chtějí otce nahnat k dětem. Podle kritiků je to zbytečné. Podle nového návrhu sociálního výboru Evropského parlamentu by výše dávek při otcovské dovolené měla činit 80 procent hrubé mzdy.

22:58

KOMENTÁŘ Davida Kocourka: Automobilový průmysl v Česku je poháněn třemi největšími výrobci osobních aut. Ti představují 98 procent celkové produkce vozidel v zemi. Jejich úspěšnost tedy určuje výkon českého průmyslu a hospodářství jako celku. Od začátku roku ale z tohoto sektoru nepřicházejí dobré zprávy. Výroba aut v meziročním srovnání spíš stagnuje, což je sice dáno vysokou srovnávací základnou loňských dobrých výsledků, ale do jisté míry i modelovou strukturou vyráběných aut v Česku.

23:16
23:33
23:46

 

23:59
06:03

Americká společnost Alphabet, která je majitelem Googlu, ve druhém čtvrtletí zopakovala růst zisku z prvního kvartálu, zejména díky tržbám za online inzerci. Oznámila to agentura Reuters. Firma dosáhla zisku v přepočtu na akcii 10,58 dolaru, zatímco trh očekával 9,52 dolaru.

06:15

Hvězda amerických pornografických filmů a údajná někdejší milenka Donalda Trumpa Stormy Daniels se rozvádí. Devětatřicetiletou blondýnu, která se kvůli vztahu s nynějším prezidentem dostala do soudního sporu s Bílým domem i na stránky světových médií, chce opustit její manžel, rockový bubeník a kolega z branže Glendon Crain.

06:30

Kanadská policie zveřejnila totožnost muže, který v neděli zastřelil v Torontu dva lidi a třináct dalších zranil. Pachatelem je 29letý Faisal Hussain, který v největším kanadském městě dlouhodobě žil. Motiv jeho činu zatím stále není jasný. Policejní šéf dříve nevyloučil, že mohlo jít o terorismus.

06:45

Více než dvě desítky obětí si vyžádaly lesní požáry, které v pondělí vypukly v okolí Atén. Novinářům to dnes řekl mluvčí řecké vlády Dimitris Tzanakopulos. Dalších více než sto lidí oheň podle něj zranil, mezi nimi i šestnáct dětí.

07:00

KLDR začala bourat budovy v areálu, který využívala k vývoji motorů pro balistické rakety či vypouštění družic. Vyplývá to ze satelitních záběrů střelnice Sohe. Pokud se informace potvrdí, byl by to podle agentury Reuters první krok k naplnění slibů severokorejského vůdce Kim Čong-una.