On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
08:22

Lidé si dnes mohou v Praze vyzkoušet, zda by prošli přijímacím řízením do armády.

08:30

Dnes si připomínáme výročí 120 let od narození průmyslníka Jana Antonína Bati. Podívejte se na infografiku.

08:38

Magnesii Literu mohou získat Tabery či Švehla z týdeníku Respekt. O prestižní knižní cenu se uchází téměř čtyři stovky titulů. V každé z osmi kategorií byly nominovány tři tituly, jen původní domácí próza má nominací šest.

08:45

Trh s telefony připomíná ten s auty: Ojetiny nabírají na popularitě a nové stroje déle vydrží. Aktuální studie chování spotřebitelů ukázala, že 44 procent respondentů si nekoupilo nový iPhone, protože jejich starý model stále bez problémů funguje.

08:50

Nejvyšší soud odmítl dovolání Marka Dalíka v kauze nákupu obrněných vozů Pandur, uvedla Česká televize.

08:57

Britská Royal Bank of Scotland přistoupila na to, že americkému státu New York zaplatí pokutu 500 milionů dolarů (10,2 miliardy Kč). Urovná tak obvinění, že svými praktikami při prodeji rizikových cenných papírů krytých hypotékami klamala investory, a přispěla tím k finanční krizi.

08:57

Český premiér Andrej Babiš podal ke slovenskému nejvyššímu soudu dovolání proti pravomocnému rozhodnutí bratislavského krajského soudu o jeho evidenci u StB. 

jarvis_5a83473f498e2f5c2ad75c93.jpeg

09:05

V Česku se v loňském roce vytěžilo 39,3 milionu tun hnědého uhlí, meziročně o 2,1 procenta více. Proti roku 2016 stouplo také množství vyrobeného koksu, a to o 12,6 procenta na 2,5 milionu tun. Objem vytěženého černého uhlí naopak klesl. Vyplývá to z aktuálních dat ministerstva průmyslu a obchodu.

09:13

Růst australské ekonomiky v loňském čtvrtém čtvrtletí zpomalil na 0,4 procenta z 0,7 procenta v předchozím kvartálu. Země se však nadále vyhýbá hospodářské recesi, kterou nezažila už přes 26 let. Meziroční tempo růstu zpomalilo na 2,4 z předchozích 2,9 procenta.

09:24

Ústavní soud odmítl stížnost společnosti T-Mobile Czech Republic, která zpochybňovala platnost smlouvy o prodeji loterijní firmy Sazka. Složitý spor tak definitivně končí. Konkurz na Sazku byl vyhlášen koncem května 2011.

09:37

Předseda klubu STAN Jan Farský prý nestíhá dva mandáty volených funkcí najednou, protože není "superman", jeho kolega Petr Gazdík však zvládá dokonce tři. Obdobných poslanců je ve sněmovně více než třicet. Více funkcí klidně, ale všechny za jedny peníze, navrhují piráti.

09:43

Škoda Auto podle odborářů již netrvá na možném zavedení atypických směnných systémů, které by znamenaly zavedení pracovní soboty jako běžného dne, v závodě v Mladé Boleslavi. V kolektivním vyjednávání se tak již bude jednat jen o mzdách.

jarvis_5a945d16498e813321b42825.jpeg

09:54

Slovenská ekonomika v posledním čtvrtletí minulého roku zrychlila tempo růstu proti předchozímu kvartálu na 0,9 procenta, ve třetím čtvrtletí její růst činil 0,8 procenta. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad, který tak potvrdil svůj odhad z února.

10:00

Euro dnes oslavuje "dvojkové" výročí. 

10:07

Zmizení šéfa CEFC souvisí s jeho vazbami na čínské tajné služby, tvrdí ruský server. Firma to popírá, Jie Ťien-ming ale u zpravodajců pracoval. 

10:15

Na oddlužení by měl mít nárok každý, míní ministr Pelikán a chystá se do boje za nová pravidla pro insolvence. Chce, aby se výše životního minima v budoucnu odvíjela od životních nákladů dlužníka.

10:24

Ruskem podporované syrské armádě už se z rukou povstalců podařilo dobýt téměř polovinu východní Ghúty. S cílem operaci urychlit vyslala vláda prezidenta Bašára Asada do enklávy stovky dalších mužů. S odkazem na dnešní sdělení exilové Syrské organizace pro lidská práva.

10:35

Španělsko loni zaznamenalo rekordní počet žádostí o azyl, o nějž požádalo pětkrát více migrantů než v roce 2014. Nejvíce žádostí o mezinárodní ochranu ve Španělsku podali Venezuelané, kteří prchají před autoritářským režimem, na druhém místě pak byli Syřané. (ABC)

10:43

Soul kvůli schůzce jihokorejského prezidenta Mun Če-ina a severokorejského vůdce Kim Čong-una nezruší sankce, které uplatňuje vůči KLDR v souvislosti se severokorejskými raketovými a jadernými zbrojními programy. Zároveň varoval před předčasným optimismem ohledně vstřícných gest Pchjongjangu. (Reuters)

10:50

Replika slavné Venuše Mélské se dočkala umělých rukou. Na sochu v metru u pařížského Louvru je přidělala nezisková organizace Handicap International. 

10:57

Nenápadný, tichý, skvěle připravený a velmi nadějný. Takový byl zavražděný novinář Ján Kuciak. Jeho profil přináší nové vydání týdeníku Respekt.  

11:06

Bývalá pornohvězda známá jako Stormy Daniels chce veřejně promluvit o svém vztahu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který podle ní trval od roku 2006 do 2007. U soudu napadla dohodu mlčení. 

11:13

Hello Bank! by Cetelem, která působí na českém bankovním trhu čtyři měsíce, chce mít do tří let 400 000 aktivních klientů pravidelně využívajících její služby. Nyní jich má 120 000. Firma po dvacetiletém působení na českém trhu pod názvem Cetelem změnila obchodní model a název.

11:20

Americká společnost Coca-Cola se chystá uvést na trh svůj první alkoholický nápoj, poprvé za 125 let své existence. V současnosti experimentuje s přípravou limonády s nízkým obsahem alkoholu určené pro japonský trh, píše britský list The Daily Telegraph.

11:28

Americká GE Aviation v Letňanech představila svůj nový turbovrtulový motor. Do jeho vývoje a přípravy na výrobu investuje 400 milionů dolarů (přes osm miliard korun). Většina z této investice skončí v Česku, které bude centrem celého projektu.

11:40

Turecko vyzvalo USA, aby zastavilo kurdské milice u Afrínu. Milice YPG působí v rámci arabsko-kurdské koalice SDF, jež se loni s podporou mezinárodní koalice v čele s USA významně podílela na boji proti teroristickému hnutí Islámský stát.

11:47

Spojené státy oficiálně uvedly, že byl bratr Kim Čong-una zavražděn nervovým plynem VX. Kim Čong-nam zemřel 13. února 2017. (AFP) 

 

11:58

V Anglii či Francii oddlužení trvá maximálně tři roky a může skončit i tím, že dlužník nezaplatí nic. V Česku máme jeden z nejpřísnějších insolvenčních zákonů. I v případě přijetí navrhované novely ministra Pelikána to tak zůstane, píše Daniel Hůle.

12:05

Vladimír Remek v Brně zahájil výstavu o kosmonautice. 

12:17

Na Srí Lance pokračují střety mezi buddhisty a muslimy. Potyčky vypukly v oblasti turistického města Kandy. Vyvolala je smrt buddhisty z většinového sinhálského etnika, který zemřel po napadení skupinou muslimů. Sinhálci pak v odvetě začali vypalovat domy a obchody příslušníků muslimské menšiny.

12:28

Ve věku 89 let zemřel v úterý herec Vlastimil Bedrna. Oznámila to jeho dcera Vlastimila Bedrnová. Bedrna spoluzakládal pražské divadlo Rokoko, kde zažil jeho nejslavnější éru. Byl rovněž zkušeným a vyhledávaným dabingovým hercem.

12:42

Návrh o vyčlenění nejmenších podnikatelů z EET půjde do druhého čtení. Podalo jej hnutí STAN. Místopředseda Vít Rakušan ho označil za rychlé funkční řešení pro provozovatele hospod na vesnicích a majitele malých obchodů. Pro návrh hlasovalo 158 ze 161 přítomných poslanců.

12:50

Osmého března 2013 přednesl Miloš Zeman inaugurační projev a ujal se prezidentského úřadu. Recenze té řeči, když si ji člověk po pěti letech připomíná, by se psala lehce: skoro všechno bylo ve skutečnosti jinak, na každém druhém řádku nějaký rozpor. Nesplnil skoro nic, kromě útoků na novináře, píše Jan Lipold. 

13:03

Panenky Barbie připomenou malířku Kahlo či pilotku Earhartovou. Mattel sérii inspirovanou 17 ženskými historickými i současnými postavami představila u příležitosti Mezinárodního dne žen, který připadá na čtvrtek. 

13:11

V pražském Obecním domě dnes vystoupí německá houslistka se slovenskými předky Julia Fischerová. Coby rezidenční umělkyně Pražského jara dříve účinkovala i jako klavíristka. Tentokrát si veze klavírní doprovod a odvážný program. 

13:19

Austrálie a Východní Timor podepsaly historickou dohodu o námořní hranici. Ukončuje letitý spor mezi oběma zeměmi o práva na bohatá naleziště ropy a plynu. Východní Timor, který patří k nejchudším zemím světa, nyní získá většinu z budoucích výnosů. (BBC)

13:35

Policisté pátrají po šestnáctileté dívce z Berounska, která se nevrátila z povolené vycházky do výchovného ústavu v Počátkách na Pelhřimovsku. V minulosti už byla opakovaně pohřešována, řekla dnes ČTK mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková. 

13:43

V Arabském moři zachvátil požár jedno z plavidel dánské společnosti Maersk Line, která je největším námořním přepravcem na světě. Firma dnes oznámila, že čtyři členové posádky se pohřešují, dalších 23 lidí se podařilo bezpečně evakuovat. 

13:51

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn dnes ve svém projevu v Radě OSN pro lidská práva kritizoval Českou republiku kvůli údajné diskriminaci Romů a segregaci romských dětí ve školách. Vyzval rovněž k odškodnění násilných sterilizací převážně romských žen.

14:05

Zítra je Mezinárodní den žen. Rozdíl v platech mužů a žen je v Česku 16,3 procenta, zatímco průměr zemí OECD je mírně nižší rozdíl 14,1 procenta. 

14:16

Turecká prokuratura obvinila tři opoziční poslance ze šíření teroristické propagandy. Tohoto činu se měli poslanci prokurdské strany Lidové demokratické strany (HDP) dopustit tím, že kritizovali vojenskou operaci turecké armády na severu Sýrie. Informovala o tom dnes agentura Anadolu.

14:25

Moskva se bojí, že Česko vydá Nikulina do USA. Nasadila Zemana a matku, píše v komentáři Martin Fendrych. Američané si slibují, že jim pomůže osvětlit vliv ruských hackerů na prezidentské volby. Česká policie Nikulina zadržela v říjnu 2016.

14:39

Růst průměrné mzdy podle odhadů analytiků překonal ve 4. čtvrtletí loni sedm procent. Reálný růst, po zahrnutí inflace, pak činil až pět procent. Průměrná mzda tak podle ekonomů rostla ve čtvrtém čtvrtletí rychleji než ve třetím čtvrtletí.

14:49

Stav posledního žijícího samce nosorožce severního bílého se mírně zlepšil. Minulý týden přitom ošetřovatelé pětačtyřicetiletého Súdána oznámili, že je na konci sil a trpí vážnou infekcí nohy. Vzácný nosorožec žil 34 let v české zoo Dvůr Králové nad Labem.

14:56

Výrobce skelných vláken a výrobků ze skelného vlákna Adfords ze skupiny Saint-Gobain investuje letos více než 380 milionů Kč do rozšíření kapacity a zavádění nových technologií. V souvislosti s tím bude také přijímat nové pracovníky do svého hodonického závodu. Aktuálně jich má téměř 600.

15:06

Důvěra ve vládu v únoru vzrostla na 38 procent, vychází z průzkumu CVVM. Senátu věří 34 procent Čechů, důvěra ve Sněmovnu činí 32 procent. Hodnocení prezidenta Miloše Zemana se od loňského prosince téměř nezměnilo, důvěřuje mu 56 procent občanů.

15:08

Skončí Okamura jako místopředseda sněmovny? Odvolají ho poslanci kvůli výrokům o holocaustu? Sledujte přímý přenos z jednání směnovny.

 

15:18

Deficit zahraničního obchodu Spojených států se v lednu ocitl nejvýše od října 2008. Prohloubil se na 56,6 miliardy dolarů (1,2 bilionu Kč) z prosincových 53,9 miliardy USD, uvedlo dnes americké ministerstvo obchodu.

15:36

Soudní dvůr Evropské unie dnes potvrdil nárok Evropského parlamentu na vrácení 320 000 eur (nyní přes 8,1 milionu Kč) od bývalého šéfa francouzské krajní pravice Jeana-Marieho Le Pena. Politik, který je téměř nepřetržitě europoslancem od roku 1984, pobíral neoprávněně příplatky na asistenta.

15:41

Poslanecká směnovna odhlasovala, že na program nezařadí hlasování o odvolání Tomia Okamury jako místopředsedy Sněmovny.

Místopředseda sněmovny a lídr strany SPD Tomio Okamura.

15:48

Kárný senát Nejvyššího správního soudu dnes snížil Heleně Králové z Obvodního soudu pro Prahu 1 plat o 15 procent na jeden rok. Návrhu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána na odvolání Králové z funkce senát nevyhověl. Králová údajně vícekrát nerespektovala pokyny odvolacího soudu.

15:55

Ruský prezident Vladimir Putin má stále slabost pro šéfa Bílého domu Donalda Trumpa, i když vztahy mezi oběma zeměmi procházejí obtížným obdobím. V rozhovoru v ruské státní televizi dnes Putin řekl, že ho Trump ani v nejmenším nezklamal. Výhrady má ale ruský vůdce k americkému politickému systému.

16:05

Mezitím v Praze sněmovna rozhodla, že o setrvání Tomia Okamury na postu místopředsedy sněmovny hlasovat nebude.

16:11

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) z Libye odvezl do třetích zemí přes 1330 uprchlíků. Letos chce úřad z Libye evakuovat až 8000 běženců. V Libyi je zaregistrováno asi 48 tisíc uprchlíků, 1020 běženců bylo převezeno do Nigeru a 312 do Itálie. UNHCR buduje v Tripolisu tranzitní středisko s kapacitou pro 1000 lidí. 

16:18

Ekonomika eurozóny v loňském čtvrtém čtvrtletí vzrostla o 0,6 procenta, a za celý rok si tak udržela nejrychlejší tempo za posledních více než deset let. V celé Evropské unii růst hrubého domácího produktu činil také 0,6 procenta, obě oblasti tak zpomalily tempo ze shodných 0,7 procenta v předchozích třech měsících.

16:24

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura zůstává ve funkci místopředsedy sněmovny. Poslanci neschválili program mimořádné schůze, k samotnému hlasování o jeho odvolání tak ani nedošlo. Pro schválení programu hlasovalo 78 poslanců, proti bylo 41 ze 177 přítomných. Zbytek se zdržel hlasování.

16:30
16:36

Sněmovna o odvolání Tomia Okamury hlasovat nebude. Podívejte se na první reakce poslanců.

 

16:42

Hejtmani, kteří podpořili Drahoše, nebyli pozváni na inauguraci Miloše Zemana. Pozváni nebyli například pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) nebo jeho liberecký kolega Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). "Podle mých informací ji nedostal žádný z hejtmanů, kteří podporovali protikandidáta Miloše Zemana," řekl dnes Půta

16:48

Němečtí extremisté, kteří útočili na politiky i uprchlíky, dostali až 10 let vězení. Pravicově extremistická skupina Freital spáchala i několik bombových útoků proti svým politickým odpůrcům. Sedm mužů a jedna žena při jejich přípravě používali zábavní pyrotechniku nakoupenou v Česku.

16:54
17:00

Česká inspekce životního prostředí dala pokutu 120 tisíc korun firmě PMU CZ za to, že neprovedla zkoušky těsnosti chladicích zařízení v prodejnách masa a uzenin Procházka. Porušení této povinnosti inspekce zjistila v prodejnách ve Žďáru nad Sázavou, Třebíči, Humpolci a v Ledči nad Sázavou.  PMU CZ patří do koncernu Agrofert.

17:06
17:13

Bělobrádek: Babiš z nás dělá hlupáky, od začátku chce vládu s SPD a komunisty, jenom hraje o čas.

 

17:20

Skandál kolem sexuálního obtěžování propukl i v Rusku, přestože z oficiálních míst v Moskvě často zaznívá kritika dekadentních poměrů na Západě a opovržení nad "nastupujícím matriarchátem". Provinilcem má být vlivný poslanec Leonid Sluckij, šéf zahraničního výboru dolní parlamentní komory. Z hrubého chování ho zatím obvinily tři ruské novinářky.

17:27
17:34

Firma Vodňanská drůbež z holdingu Agrofert chce ve Vodňanech postavit novou porážku a zpracování jatečných kuřat s kapacitou 12 tisíc kusů za hodinu. Kapacita by stoupla o 3000 kusů. Stavba by měla začít letos v září a skončit v listopadu 2019. Areál společnosti se rozšíří z 9,03 na 10,04 hektaru.

17:41

Evropský výrobce letadel Airbus potvrdil, že sníží výrobu svých modelů A380 a vojenského A400M. Rozhodnutí může mít dopad až na 3700 pracovních míst ve Francii, Německu, Británii a Španělsku. Airbus však doufá, že bude schopen nabídnout většině zaměstnanců jiné příležitosti v rámci výroby dalších modelů letadel, u kterých se naopak výroba zvyšuje.jarvis_5a85d4cc498e553064d4228b.jpeg

17:48

Z průzkumu Ipsos vyplývá, že 64 procent lidí od 16 do 22 let pociťuje velký tlak stát se úspěšnými a vydělat peníze. Pro 89 procent mladých lidí je podstatné nalézt rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Důležité jsou pro ně zkrácené úvazky, flexibilní pracovní doba a čas na další aktivity.

17:55
18:02

Zeman navštíví jako první zemi ve svém druhém funkčním období na začátku dubna Slovensko. Následovat by měly cesty k českým sousedům, tedy do Polska, Německa a Rakouska, a k členovi visegrádské skupiny Maďarsku. Ještě letos by také Zeman rád navštívil Izrael.

18:09

"Ještě není vyhráno, čekají nás tvrdá jednání. Nadále může být evropská směrnice pro české firmy likvidační," říká šéf asociace dopravců Vladimír Starosta. Silniční balíček, tak jak byl navržen Evropskou komisí, v podstatě posvěcuje rozdávání pokut v Německu či Francii, tvrdí.

18:16

Kapské Město dnes oznámilo další odsunutí obávaného dne, kdy by kvůli extrémnímu nedostatku muselo vypnout vodu domácnostem a podnikům. Pokud navíc období dešťů dorazí podle předpokladů, nemuselo by se letos mimořádné opatření vůbec uskutečnit.

18:23

Okamura: Nemůžeme dělat dobré věci pro občany, pravice paralyzovala sněmovnu, jsem zklamán.

 

18:30

Konec Grévinu je příležitostí pro Madame Tussauds. Legendární muzeum voskových figurín připravuje podle informací HN vlastní muzeum v Praze. Dosud má Madame Tussauds jen několik svých exponátů na výstavě ve Wax Museu českého podnikatele Zdeňka Kočíka, které je po konci Grévinu jedinou atrakcí tohoto druhu v Česku.

18:38

Ropný gigant Exxon Mobil očekává do roku 2025 více než dvojnásobný nárůst zisku na 31 miliard dolarů. Dopomoci mu k němu mají podle jeho dnešního vyjádření současné ceny této suroviny a jejich případný další nárůst. Firma je v současnosti největším producentem ropy, jehož akcie se obchodují na burze.

18:50

Slovenská tajná služba SIS dlouhodobě upozorňovala členy vlády na působení mafiánské skupiny na východě země, řekl slovenský prezident Andrej Kiska. "Lidé mají nárok slyšet vysvětlení, proč členové vlády léta ignorovali varování naší vlastní tajné služby," řekl na tiskové konferenci Kiska.

19:01

Britská policie vyšetřuje nedělní incident s bývalým ruským tajným agentem Sergejem Skripalem jako pokus o vraždu pomocí nervového plynu. Ve vážném stavu je kromě Skripala a jeho dcery hospitalizován také policista, který zasahoval na místě nálezu obětí.

19:25
19:40

Prvního března začala platit nařízení Ústavního soudu, který zrušil některé povinnosti v elektronické evidenci tržeb. Po týdnu je zřejmé, že obchodníkům nevadilo ani odesílání účtenek při platbě kartou, ani to, že někteří coby DIČ uváděli na účtenkách své rodné číslo.

19:48

Jediný z Babišova hnutí, kdo pro projednání bodu odvolání místopředsedy sněmovny Tomia Okamury zvedl ruku, byl poslanec a lékař Rostislav Vyzula. "Výroky, které jsou v médiích jasně zdokumentovány, svědčí pro xenofobii, rasismus, popírání holocaustu. To jsou vlastnosti, které by místopředseda sněmovny neměl mít," říká Vyzula v rozhovoru.

19:57
20:07

V centru iráckého Mosulu jsou osm měsíců po dobytí města iráckou armádou v ulicích stále těla zabitých členů Islámského státu. Armáda se spojenci radikály v Mosulu porazila loni v červenci, ale město nemá prostředky na odklizení mrtvých.

20:07

Předseda klubu STAN Jan Farský prý nestíhá dva mandáty volených funkcí najednou, protože není "superman", jeho kolega Petr Gazdík však zvládá dokonce tři. Obdobných poslanců je ve sněmovně více než třicet. Poslanečtí supermani mohou přijít o druhé platy. Více funkcí klidně, ale všechny za jedny peníze, navrhují piráti.

20:17

Prezident USA hodlá v nejbližších dnech ohlásit cla na dovoz oceli a hliníku. Partneři hrozí Americe odvetou. Nejde přitom jen o unii, ale také o Čínu, Brazílii a další země. Obchodní válka kvůli americkému clu se dotkne i Česka a Slovenska. Češi do USA vozí výrobky s vyšší přidanou hodnotou, Slováci auta.

20:27

Zlepšení pracovních a mzdových podmínek zaměstnanců České pošty požaduje petice, kterou podepsalo zhruba 14 000 lidí.  Kvůli nízkým mzdám je mnoho neobsazených pracovních míst a zaměstnanci pošty tak pracují v extrémních podmínkách, varují autoři petice.

20:37

Reprezentační útočník Jan Kovář rozhodl v Kontinentální hokejové lize třetí osmifinálový duel mezi domácím Magnitogorskem a Jekatěrinburgem. Ve 49. minutě překonal svého bratra Jakuba v brance hostů a prvním gólem v play off zlomil nerozhodný stav 1:1.

20:47

Ukrajina začala po vyhraném procesu u stockholmského arbitrážního soudu konfiskovat majetek ruského plynárenského giganta Gazprom na svém území. Její úřady také hrozí, že si své nároky vymohou mezinárodní cestou. Soud Gazpromu nařídil, aby ukrajinské energetické firmě Naftogaz zaplatil za dodávky plynu na Ukrajinu přes 2,5 miliardy dolarů.

20:57

Film Planeta Česko režiséra Mariána Poláka zobrazuje českou přírodu. Snímek s komentářem namluveným hercem Kryštofem Hádkem je napínavou podívanou pro dospělé i děti, která díky nejmodernějším technologiím ukazuje fascinující příběhy více než 40 druhů zvířat.

21:17

Švédská nádnárodní bezpečnostní agentura Securitas zkouší v českých pekárnách United Bakeries novinku. Hlídá je pomocí kamer na dálku, vyhání případné zloděje přes reproduktor a kontroluje, zda zaměstnanci nekradou. Více se dozvíte ve čtvrtečním vydání Hospodářských novin.

 

21:32

Neznámý útočník dnes večer nožem těžce zranil tři lidi ve vídeňské čtvrti Leopoldstadt. Policie po pachateli pátrá, jeho motiv je nejasný, uvedla agentura APA. Útok se odehrál v ulici Praterstrasse kolem 19:45 SEČ, sdělil policejní mluvčí. Strážci zákona mají hrubý popis pachatele.

21:48

Zástupci společnosti GE Aviation a univerzity ČVUT představili nový letecký motor. O jeho vývoj a výrobu se starají odborníci v České republice. Jejich využití se najde především v rámci pohodnu menších letadel typu Cessna. Pohánět však budou moci například i bezpilotní letadla. 

 

22:04

Spor mezi Kosovem a Srbskem je údajně příčinou toho, že mnoho radiobudíků či hodin v mikrovlnných troubách v několika zemích Evropy jde už několik týdnů až o šest minut pozadu. Na vině je nedostatečné zásobení sítě elektřinou zapříčiněné rozmíškami mezi oběma zeměmi.

22:37

Japonský výrobce kopírek a tiskáren Ricoh Co. Ltd. plánuje do příštího roku zrušit zhruba 4000 pracovních míst v rámci modernizace svých problémových hlavních aktivit vyrábějících kancelářské vybavení. Počet propuštěných představuje zhruba čtyři procenta celkové pracovní síly společnosti. 

22:54
23:10

Společnosti působící ve Francii budou mít tři roky na to, aby smazaly rozdíly ve mzdách mezi ženami a muži. Podle francouzské vlády budou jinak čelit možným pokutám. Plán dnes představil před zástupci odborů a zaměstnavatelů francouzský premiér Édouard Philippe.

23:27

Z plánovaných cel na dovoz hliníku a oceli do Spojených států budou možná vyjmuty Kanada a Mexiko, případně další země. Výjimky se budou udělovat "případ od případu" a "stát od státu" uvedla dnes podle agentury AP mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová.

23:43

Palestinci plánují šestitýdenní poklidný protest v Pásmu Gazy, kterým chtějí prosadit právo na návrat palestinských uprchlíků. U hranice mezi pásmem a Izraelem má vzniknout stanové městečko a organizátoři doufají, že se připojí tisíce lidí. Akce má začít 30. března.

23:59

Podívejte se na obrázky z oficiálního focení tenistek z okruhu WTA před turnajem v Indian Wells. Češky na něm zářily.  

06:00

Fotbalisté Juventusu Turín dvěma góly otočili odvetu osmifinále Ligy mistrů a po výhře 2:1 na hřišti Tottenhamu postoupili do čtvrtfinále. Domácí sice vedli od 39. minuty po zásahu Son Hung-mina, Juventus ale po změně stran skóroval dvakrát.

06:15

Floridští zákonodárci ve středu schválili zpřísnění pravidel prodeje střelných zbraní motivované únorovým krveprolitím na střední škole v Parklandu. Obě komory místního zákonodárného sboru souhlasily se zvýšením věku pro nákup pušek a možností vyzbrojení některých učitelů.

06:27

Šéf sněmovny mě pozval na tu část inaugurace, ale nepůjdu, nebudu riskovat, že pro mě na Hradě nebude židle. Svoboda může ve svobodných volbách prohrát, nejsem alarmista, ale rizika jsou reálná. Vypadám jako Antibabiš, v Senátu chci hlavně zamezit experimentování s Ústavou, říká Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity.

 

06:38

V parlamentu amerického státu Jižní Karolína se rozhořela debata o metodách usmrcení zločinců, vyvolaná nedostatkem účinné látky pro smrtící injekce. Firmy buď z etických důvodů odmítají věznicím dodávat požadovaná sedativa. Jižní Karolína proto uvažuje o elektrickém křesle.

06:50

Americký prezident Donald Trump probírá se svými současnými či bývalými spolupracovníky jejich výslechy u zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera rozplétajícího kauzu údajného ruského ovlivňování amerických voleb.

07:00

Peter Madsen byl technický inovátor a svým způsobem génius. Policejní vyšetřování ale naznačuje, že se mu líbilo fyzické týrání žen. Pokud soud rozhodne, že je vinen z vraždy novinářky Kim Wallové, stráví za mřížemi nejméně 15 let.

07:08

Markéta Vondroušová si v prvním kole velkého turnaje v Indian Wells poradila s Madison Brengleovou 6:2, 6:2, Kristýna Plíšková porazila Číňanku Tuan Jing-jing 6:4, 7:6. Na Plíškovou čeká v druhém kole světová jednička Simona Halepová, Vondroušová se utká s Johannou Kontaovou.

Kristýna Plíšková vyzve v Indian Wells světovou jedničku, nezaváhala ani Vondroušová

07:17

Očekávaná schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho mexickým protějškem Enriquem Peňou Nietem se v nejbliší době patrně neuskuteční. Vyplývá to ze středečního prohlášení mexické strany po návštěvě americké delegace vedené Trumpovým poradcem a zetěm Jaredem Kushnerem v Mexiku.

07:25

Letos si Zlín připomíná 120. výročí od narození podnikatele Jana Antonína Bati, mladšího bratra Tomáše Bati. Při té příležitosti jde 5. dubna do českých kin snímek Batalives: Baťovské životy, který vypráví o pěti baťovských městech, jež svého času vznikala po celém světě.

 

07:36

Katalánský předseda vlády Carles Puigdemont už čtyři měsíce pobývá v Belgii. Jeho snaha vrátit se zpět do premiérského křesla ztroskotala. Novým předsedou vlády by se měl stát Jordi Sánchez. Ten je ale ve vazbě, Katalánsko je tak ve slepé uličce a vyhlíží novou vládu.

07:42

Tvůrci triků pro film Blade Runner 2049 dostali Oscara, na efektech se podílelo i české studio UPP. Jeho spolumajitel a ředitel trikové sekce Viktor Müller v rozhovoru pro HN popisuje, jak probíhala výroba filmu.

jarvis_5aa03d79498ee2827cef1441.jpeg

07:49

Ministerstvo dopravy ve čtvrtek otevře obálky s nabídkami uchazečů o provoz mýtného systému do roku 2030. Do výběrového řízení se podle dosavadních informací hlásí čtyři firmy. Je mezi nimi i stávající správce mýta. Tomu se však nelíbí podmínky soutěže.

07:56

Válečný veterán, matka dvojčat i obojživelníci. To jsou čeští paralympici. Podívejte se na jejich přehled.

Válečný veterán, matka dvojčat i obojživelníci. To jsou čeští paralympici

08:03

Kubánské úřady nevpustily do země bývalého kolumbijského prezidenta Andrése Pastranu a někdejšího lídra Bolívie Jorgeho Quirogu, kteří měli obdržet ocenění od kubánských opozičních skupin. Kubánský režim vytrvale potlačuje opozici a k podobnému kroku nesáhl poprvé.

08:10

Ceny pohonných hmot v České republice uplynulý týden stagnovaly. Benzin Natural 95 stál ve středu v průměru 30,66 koruny za litr, tedy stejně jako před týdnem. Cena nafty zůstala na průměrných 29,75 Kč/l.

08:16

Japonská ekonomika rostla ve čtvrtém čtvrtletí mnohem rychleji, než se původně čekalo, díky údajům o kapitálových výdajích a zásobách. Hrubý domácí produkt se zvýšil v celoročním přepočtu o 1,6 procenta, oznámila dnes vláda. Předběžný údajů počítal s růstem jen o 0,5 procenta.

08:22
08:28

Vítězové italských voleb obhajují Rusko a kritizují sankce, které vůči němu EU zavedla. K prodloužení platnosti těchto sankcí je přitom nutný souhlas všech zemí unie. Na druhou stranu, sankce kritizovaly i jiné země EU, nakonec se ale na jejich obnovení vždy dohodly.

08:29

Investiční skupina Penta plánuje zahájit výstavbu projektu Nuselský pivovar v Praze v druhé polovině příštího roku. Architektonický návrh rekonstrukce památkově chráněného objektu zpracuje ateliér CMC architects. Nové bytové domy na čtyřhektarovém území nakreslí studio Chybík + Krištof.

08:32

České ekonomice se nebývale daří a hned tak to neskončí. Po roce 2020 však může začít čelit vážnějším problémům. Podle ekonoma ČSOB Jana Bureše by pomohlo, kdyby stát více rozvíjel střední a menší podniky, jež se dokážou rychle zorientovat na trhu a kvalitním zbožím dokážou zaujmout i v zahraničí.

08:34

Ve sněmovně se formuje iniciativa, která chce zlepšit povědomí lidí o EU. Zapojí se do ní poslanci ze všech stran vyjma SPD a KSČM. "Chybí tu hlasy, které o unii mluví pravdivě a nedemagogicky," vysvětluje záměr Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která za platformou stojí.

08:40

Vývoz z Číny v únoru nečekaně prudce vzrostl, což naznačuje, že ekonomický růst země zůstává silný navzdory zhoršujícím se obchodním vztahům se Spojenými státy. Zpráva čínského celního úřadu ukázala, že vývoz ze země v únoru stoupl o 44,5 procenta na 171,6 miliardy dolarů. Růst byl nejvyšší za tři roky.

08:46
08:52

Ceny pohonných hmot ve středních Čechách stagnují. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stojí stejně jako před týdnem 30,97 koruny. Nafta zdražila o dva haléře na 30,07 koruny za litr.

08:58

Exkluzivní návštěva v bezpečnostní centrále Microsoftu v Redmondu: Microsoft má dvě oddělení věnovaná počítačové bezpečnosti, soustředí se na ni 35 tisíc zaměstnanců. Základem bezpečnosti v Microsoftu je vzdělávání a zapojení všech, včetně CEO Satyi Nadelly.

09:04

Mexické turistické letovisko Los Cabos se loni stalo městem s největším počtem vražd na světě na počet obyvatel a jen těsně za ním skončila venezuelská metropole Caracas. Mezi padesátkou měst světa s největším počtem vražd na sto tisíc obyvatel je podle tohoto tragického žebříčku 42 měst z Latinské Ameriky.

09:10

Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 3,7 procenta z lednových 3,9 procenta. Bez práce bylo zhruba 280 900 lidí, což je za únor nejméně od roku 1997.  Počet volných pracovních míst se meziměsíčně i meziročně zvýšil.

09:16
09:22

Rakouská policie zadržela 23letého člověka podezřelého, že ve Vídni ve středu večer a později v noci pobodal čtyři osoby včetně tříčlenné rodiny. Podezřelý byl dopaden krátce po pobodání dvacetiletého muže, který byl převezen do nemocnice se zraněními ohrožujícími život. Policie stále vyšetřuje, zda zadržený má na svědomí i pobodání rodiny.

09:28

Před sněmovním bezpečnostním výborem promluvil Michal Murín, ředitel GIBS, která vyšetřuje trestné činy policistů. Premiér v demisi Andrej Babiš po něm chce, aby ve své funkci skončil. Po několika málo minutách však členové výboru v čele s Radkem Kotenem z SPD jednomyslně odhlasovali, že slyšení Murína před výborem bude neveřejné.

09:34
09:40

Ve Španělsku se konají demonstrace a stávky za rovné platy žen a mužů a proti násilí na ženách. V některých městech, včetně Barcelony a Madridu, je omezena veřejná doprava. Od časného rána se demonstruje v Barceloně, už o půlnoci se několik stovek žen sešlo v centru Madridu.

Demonstrace, ženy, španělsko, madrid, Ženy ve Španělsku demonstrují za rovné platy a proti násilí

09:50
09:55

Novým ředitelem autobusové společnosti Arriva střední Čechy se stal František Soumar. Vystřídal Zdeňka Abrahama, který přešel do královéhradecké MHD. Soumar chce usilovat o úspěšnou integraci linek Arrivy do systému stále se rozšiřující Pražské integrované dopravy.

Novým ředitelem autobusové společnosti Arriva střední Čechy se stal František Soumar

10:00

Vláda dnes podpořila návrh, aby se generálporučík Aleš Opata stal od května novým náčelníkem generálního štábu. Ve funkci má na návrh ministryně obrany Karly Šlechtové (za ANO) nahradit Josefa Bečváře. Šlechtová chce ještě dnes s Opatou seznámit poslance branného výboru, jeho stanovisko je jen doporučující.

Novým náčelníkem Generálního štábu bude Aleš Opata, oznámila ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO). Na snímku z 28. října 2017 při jmenování nových generálů první zleva (v uniformě).

10:05
10:10

Petici proti zvolení komunistického poslance Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti GIBS podepsalo skoro 40 tisíc lidí. Zhruba polovina sesbíraných podpisů pochází z demonstrace na Václavském náměstí, kde se sešlo podle analýzy dat operátora T-Mobile kolem 25 tisíc lidí.

10:15

Miloš Zeman se před pěti lety stal první přímo volenou hlavou státu v Česku. Připomeňte si pět let Miloše Zemana v roli prezidenta den po dni. 

10:20

Dvě střely vypálené údajně z amerického bezpilotního letounu zabily v Afghánistánu 21 povstalců, včetně syna šéfa pákistánské odnože islamistického hnutí Tálibán mully Fazlulláha. Útok se odehrál ve středu a jeho terčem byla základna Tálibánu, kde se opakovaně mulla Fazlulláh v minulosti zdržoval.

10:25

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian vyzval Rusko a Írán, aby vyvinuly tlak na svého syrského spojence, prezidenta Bašára Asada a přiměly ho respektovat rezoluci OSN, která stanovila, že má po dobu 30 dnů platit klid zbraní. Le Drian zopakoval, že Francie podnikne příslušné kroky, pokud se potvrdí, že syrská armáda v uplynulých dnech použila chemické zbraně.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian, Emmanuel Macron

10:30
10:35

Odboráři označili nabídku vyjednávacího týmu Škody Auto na zvýšení tarifních mezd o 4,3 procenta za výsměch a ostudu.  Konec jednání o atypických směných systémech, tedy pracovní sobotě, je podle odborů rozumné slovo. Firma předložila naprosto ubohou nabídku, napsal dnes týdeník Škodovácký odborář.

10:40

V Jižní Karolíně chtějí popravovat zločince na elektrickém křesle, věznicím chybí smrticí injekce. V parlamentu amerického státu se rozhořela debata o metodách usmrcení zločinců, kterou vyvolal nedostatek účinné látky pro smrticí injekce. Farmaceutické firmy je buď z etických důvodů, nebo kvůli obavám z negativní reklamy odmítají věznicím dodávat.

10:45
10:50

Každá hlava státu v posledních dvaceti osmi letech výrazně měnila i podobu Hradu. Podívejte se na infografiku: Proměny Pražského hradu. Tak Havel, Klaus a Zeman přetvářeli sídlo prezidenta.

10:55
11:00

Spoluzakladatel Uberu Travis Kalanick, který loni odstoupil z funkce generálního ředitele podniku, založil investiční fond s názvem 10100. Fond se zaměří na oblast nemovitostí, e-obchodu a inovací v Číně a Indii. Kalanick se ve svém comebacku bude snažit uspět ve dvou z nejrychleji rostoucích velkých ekonomik světa, kde se to Uberu pod jeho vedením nepodařilo.

Uber, Travor Kalanick

11:06

Skupina Mall Group spustí v Česku na konci roku vlastní internetovou televizi. Povedou ji bývalý šéfproducent Stream.cz Lukáš Záhoř a producent Milan Kuchynka, kteří stojí mj. za seriálem Kancelář Blaník či sitcomem Autobazar Monte Karlo. Spolu s nimi do stanice přechází řada dalších tvůrců ze Stream.cz.

11:12

Miloš Zeman dnes složí slavnostní slib a vstoupí tím do své druhé prezidentské pětiletky. HN přinášejí detailní přehled, jak bude celá ceremonie vypadat. 

jarvis_5a9c1829498e81332334c682.jpeg

11:18

Dánský proces století: Peter Madsen byl technický inovátor a svým způsobem génius. Policejní vyšetřování ale naznačuje, že se mu líbilo fyzické týrání žen. Pokud soud rozhodne, že zavraždil novinářku Kim Wallovou, stráví za mřížemi nejméně 15 let.

11:24

Olympiáda byla jasným vrcholem sezony, i po jejím skončení ale český biatlon čelí veledůležité výzvě. Ve finském Kontiolahti začíná poslední třetina Světového poháru v biatlonu. Češi mají co dělat, pokud nechtějí přijít o tvrdě vybojovaná místa ve startovních listinách.

11:30

Volkswagen zvýší odměnu pro své zaměstnance v Německu za loňský rok o více než 40 procent díky rekordnímu zisku a tržbám. Podle oznámení odborů bude celková odměna za loňský rok pro zaměstnance zvýšena na 4100 eur  z 2905 eur o rok dříve, uvedla agentura Reuters. Odměna se týká zhruba 120 tisíc zaměstnanců v Německu.

11:36

Shoptet, který pronajímá šablony pro e-shopy, chce mít do dvou let polovinu českého trhu. Šéf firmy Miroslav Uďan říká, že loňskému růstu tržeb pomohl čas i to, že společnost odmítla plnit individuální přání zákazníků. Loni vzrostly tržby firmy meziročně o 77 procent na 85 milionů korun. Zisk by se měl pohybovat kolem sedmi až osmi milionů.

11:42

Uživatelé virtuální asistentky Alexa od společnosti Amazon si na sociálních sítích stěžují, že zařízení se zničehonic a bezdůvodně směje. Amazon ve středu přiznal, že Alexa své majitele děsí výbuchy robotického smíchu bez předchozího varování. "Víme o tom a pracujeme na nápravě," citoval společnost server The Verge.

11:48

Před bezpečnostním výborem od čtvrtečního rána vypovídal šéf GIBS Michal Murín. Slyšení Murína za zavřenými dveřmi trvalo něco málo přes dvě hodiny. Podle členů výboru, kteří si nepřáli být jmenováni, však Murín mluvil pouze zhruba pět minut.

11:54

Bílý dům de facto potvrdil, že mezi Trumpem a bývalou pornohvězdou Stormy Daniels existovala dohoda o mlčenlivosti. Podle řady médií v USA to vyplývá ze středečního prohlášení Trumpovy mluvčí Sarah Sandersové. Podle její verze dostala před prezidentskými volbami v roce 2016 zaplaceno za to, že si to nechá pro sebe.

12:00

Podle nového výzkumu agentury Ipsos se polovina Čechů setkala s platovými rozdíly mezi muži a ženami na stejných pracovních pozicích. Téměř polovina dotázaných také nepovažuje zastoupení žen ve vedení firem za dostatečné. Jen necelá čtvrtina Čechů si ale myslí, že by situaci zlepšily kvóty.

12:06

Dva týdny po skončení olympijských her v Pchjongčchangu se elitní rychlobruslaři včetně Martiny Sáblíkové představí na mistrovství světa ve víceboji. V Amsterdamu je čeká hodně netradiční šampionát, bude se totiž závodit na otevřené dráze na Olympijském stadionu. Na závody pod umělým osvětlením může zavítat více než 20 tisíc diváků.

12:12

Budějovický Budvar dnes uvedl do provozu modernizovanou linku na stáčení piva do plechovek. Jde o investici za 40 milionů Kč. Kapacita stáčírny plechovek Budvaru stoupla o 55 procent ze 16 tisíc na 25 tisíc plechovek za hodinu. Budvar prodal loni v plechovkách téměř 300 tisíc hektolitrů piva.

Budějovický Budvar dosáhl nejlepšího výsledku za posledních 15 let.

12:18

V jihozápadní Číně se upálil další Tibeťan na protest proti politice, kterou Peking uplatňuje v Tibetu. Muž, kterému bylo mezi 40 a 50 lety, se zapálil  v provincii S'-čchuan v oblasti, která je obývána početnou tibetskou menšinou. Podle ITC se od roku 2009 jedná o 153. Tibeťana, který tímto způsobem vyjádřil protest.

12:24

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák příští týden v pondělí rezignuje, tvrdí slovenská tisková agentura SITA. Ve funkci ho podle ní nahradí současná státní tajemnice na vnitru Denisa Saková.

12:30

České pivovary skupiny Heineken loni meziročně vyrobily o zhruba 100 tisíc hektolitrů piva a dalších nápojů více, výroba vzrostla na 2,4 milionu hektolitrů. Do skupiny patří na českém trhu tři pivovary - Krušovice, Velké Březno a Starobrno. Společnost je v objemu výroby na českém trhu třetí za Plzeňským Prazdrojem a Pivovary Staropramen.

12:36

Podle šéfa ČSOB Johna Hollowse se bance vyplácí zaměření na nabídku bankovních a pojišťovacích služeb pod jednou střechou. Tržní podíl ČSOB Pojišťovny dosáhla loni 7,5 procenta, Hollows by jej rád do dvou tří let zvýšil alespoň na deset procent. Šéf ČSOB je spokojený se zpřísněním pravidel pro úvěry na bydlení, tak jak je loni nastavila ČNB.

12:42
12:48

Legendární americká motorkářská značka Harley-Davidson loni prodala v Česku rekordních více než 500 motorek. Je to nejvyšší číslo od uvedení značky na český a československý trh v roce 1924. "Důvodů je více, je to kombinace kultury, vnímání určitého amerického produktu. Ekonomika roste, spotřebitelská důvěra roste, více lidí se chce bavit," uvedl výkonný ředitel Heřmanský.

Motosalon Praha 2017

12:54

Splátková firma Home Credit překonala těžkosti v Rusku a může se soustředit na Čínu a Indii. Skupina s 30 miliony zákazníků - od Česka až po Filipíny - loni vykázala po meziročním růstu o pětinu vyšší čistý zisk 256 milionů eur, v přepočtu 6,5 miliardy korun. Home Credit je podle zdrojů z firmy o krok blíž k budoucímu prodeji akcií přes některou z burz.

13:00

Kde je nejvíce žen v politice?

13:06

Donald Trump oficiálně podepíše plánované zavedení dovozních cel na hliník a ocel. Částečně ustoupil kritice, cla tak nebudou platit plošně pro všechny země, prozatím se nebudou týkat Kanady a Mexika. Od těch ale Trump na oplátku potřebuje, aby přistoupily na podmínky USA v jednáních o změnách dohody o Severoamerické zóně volného obchodu

13:12

Vnitropolitickou situaci vnímají lidé podle únorového průzkumu jako horší než před rokem. Prezident a premiér si ale na rozdíl od vlády a politických stran polepšili. Nejlépe lidé tradičně hodnotili práci obecních a městských úřadů, naopak špatně byla hodnocena mimo jiné péče o duchovní hodnoty.

13:18
13:20

Společnost Uber se dnes dohodla s vládou, že bude podnikat v České republice, tedy že okamžitě zažádá o živnostenský list. Dále budou muset mít řidiči firmy licenci jako taxikáři a budou také dobrovolně evidovat tržby. Po setkání se zástupci firmy to řekl premiér Andrej Babiš.

13:28

Nový pražský outlet svádí boj o značky. V blízkosti letiště by se po dlouhých letech mělo otevřít centrum Prague The Style Outlets, které by rádo získalo některé ze značek, které už mají obchody ve Fashion Areně ve Štěrboholích. Těm ale smlouvy neumožňují otevřít další prodejnu v určitém dosahu. 

13:34

Po dvanácti letech vláda změnila zákon o zrušení Fondu národního majetku. Chce se tak snáze dostat k miliardám na jeho účtech, aby z nich mohla zaplatit jednorázové zvýšení důchodů. Fond národního majetku skončil v lednu roku 2006 a na jeho účtech je nyní 22 miliard korun.

13:40

Boje v syrské východní Ghútě si od 18. února vyžádaly životy 905 civilistů včetně 188 dětí. Syrská vládní vojska podporovaná Ruskem před více než dvěma týdny zintenzivnila bombardování východní Ghúty a posléze zahájila i pozemní operaci. Nejnovější nálety na městečko Zamalka si podle SOHR dnes vyžádaly životy sedmi civilistů.

13:46

Na Pražském hradě ve čtvrtek slavnostně proběhne inaugurace prezidenta. Doprovodí ji výstřely ze speciálních salvových děl. Ty budou zahájeny poté, co Miloš Zeman složí slib ve Vladislavském sále. Inaugurace začne ve 14 hodin, ale už o několik hodin dříve se před Hradem shromáždili demonstranti.

 

13:54
13:58

Živě: Miloš Zeman složí svůj druhý prezidentský slib. Sledujte inauguraci na Pražském hradě.

 

14:00
14:06

Slovinský výrobce domácích spotřebičů Gorenje obdržel čtyři nezávazné nabídky na vytvoření strategického partnerství od firem v Asii, které jsou všechny aktivní v oblasti výroby domácích spotřebičů. Firma koncem loňského roku oznámila, že hledá strategického partnera, který by jí pomohl posílit značku a snížit náklady.

14:11

Miloš Zeman složil svůj druhý prezidentský slib. Začalo jeho dalších pět let na Hradě.

Miloš Zeman složil svůj druhý prezidentský slib. Začalo jeho dalších pět let na Hradě

14:12

Šéfkou Europolu se 1. května stane Belgičanka Catherine De Bolleová. Oznámila to dnes Rada Evropské unie. Bolleová bude první ženou v čele této unijní policejní agentury. Dosavadní ředitelka belgické federální policie ve funkci vystřídá Brita Roba Wainwrighta. Europolu bude velet následující čtyři roky.

Šéfkou Europolu se 1. května stane Belgičanka Catherine De Bolleová

14:18

Prodejci pánské módy Blažek loni vzrostl obrat o 12 procent na rekordních 500,4 milionu korun. Konsolidovaný zisk holdingu stoupl ze 24,5 milionu na 39,5 milionu korun.

14:24

Předseda KSČM Vojtěch Filip naznačil, že chování hnutí ANO by mohlo ohrozit situaci kolem podpory vlády. "Ztráta důvěry našeho dosavadního partnera může znamenat i ztrátu důvěry jednobarevné vlády," napsal Filip ve svém komentáři v Halo novinách.

14:33

Ze sálu odešlo v průběhu inauguračního projevu několik lidí. Především zástupci TOP 09, ale i Miroslava Němcová.

14:38
14:41

Předseda TOP 09 reaguje na inaugurační projev Miloše Zemana a na to, že se zástupci jeho strany rozhodli opustit Vladislavský sál.

14:42

Sál opustili i někteří poslanci KDU-ČSL, mezi nimi i Marian Jurečka.

14:45

Šéfredaktor týdeníku Respekt reaguje na kritiku Miloše Zemana, který řekl, že některá média, mimo jiné Hospodářské noviny, Respekt a Aktuálně.cz, by lidé neměli brát vážně. Poté kritizoval i veřejnoprávní Českou televizi.

14:49

Projev Miloše Zemana kritizuje i Jiří Dolejš z KSČM.

14:58

Italská policie dnes v Římě zatkla 39 osob při protidrogovém zátahu. Během předchozího vyšetřování odhalila organizaci mafiánského typu, která měla monopol na prodej drog ve východní části italské metropole.

15:04
15:14

Doslova moře plastového odpadu zachytil na kameru britský potápěč u indonéského ostrova Bali. Mořské proudy naplavily do populární potápěčské oblasti asi 20 kilometrů od břehu obrovské množství odpadků.

15:20
15:26

Miloš Zeman ve čtvrtek odpoledne splnil svůj inaugurační slib a stal se prezidentem České republiky. Během svého projevu kritizoval některá média, zejména pak Českou televizi a média společnosti Economia. Českou televizi obvinil z příchylnosti ke straně TOP 09, na což reagovalo několik politiků odchodem ze sálu. Přečtěte si o projevu prezidenta a reakcích na něj.

15:34

Nizozemská firma začala přijímat objednávky na létající vůz za v přepočtu téměř 13 milionů korun. Vozidlo musí ale před zahájením získat bezpečnostní certifikát, což by se mělo stát příští rok. Podle výrobce PAL-V jezdí vozidlo až rychlostí 160 kilometrů za hodinu a létá 180km/hod. Celkem ve vzduchu urazí zhruba 560 kilometrů.

15:40

Tržby z prodeje stíracích losů v ČR v posledních letech rostou meziročně o desítky procent, když například od roku 2012 do konce roku 2016 vzrostly z 0,44 miliardy na 2,59 miliardy korun. Největší zájem o losy je v předvánočním období. Maximální výhra je u Sazky 15 milionů korun, u Tipsportu 13 milionů korun. 

15:46

TEST: Galaxy S9 a S9+ jsou nejlepší telefony s Androidem. Srovnatelný je jen iPhone. Nejnovější telefony od Samsungu si drží vlastní tvář a zlepšují desítky drobností. Hlavním hrdinou je fotoaparát, ještě zajímavější je cena.

 

15:52

Ukrást vaše data, manipulovat s DNA, vybudovat supervojáky. To není daleká budoucnost, ale hrozby dneška, varuje neurovědkyně ze Silicon Valley Divya Chanderová. Zároveň ale ukazuje, jak mohou technologie člověka uzdravovat a posouvat. Za pár let budeme lidem číst myšlenky a sny. Díky tomu budou moci ochrnutí znovu chodit, říká neuroložka. 

15:58

Poslankyně Miroslava Němcová (ANO) se zvedla v plném Vladislavském sále jako první a odešla během inauguračního projevu prezidenta republiky Miloše Zemana. "Zeman složil křivou přísahu, salvy za jeho znovuzvolení jsou umíráček za demokracii," říká Němcová v rozhovoru.

16:05

Turecká armáda a její spojenci dnes obsadili severosyrské město Džindírs v oblasti Afrín. SOHR oznámila, že dobytím Džindírsu Turecko získalo kontrolu nad pěti ze sedmi městských lokalit oblasti. Turecká armáda tam od 20. ledna bojuje proti syrským kurdským milicím YPG s cílem vytlačit milice od turecké hranice.

16:13

Jaromír Jágr a Dominik Hašek jsou jedni z nejlepších hokejistů historie. Rozhodlo o tom přes 500 současných hráčů NHL. V anketě, která probíhala od přípravných zápasů až do února, odpovídali i na spoustu dalších otázek. Výsledky si můžete prohlédnout v přehledné grafice.

16:20

Dálnice D1 se bude opravovat na pěti místech najednou. Modernizace pěti úseků na dálnici začne už ve druhé půlce března, hotovo by podle ministerstva dopravy mělo být v roce 2021, za roční zpoždění mohou prý stížnosti ekologického spolku Děti Země.

16:28
16:38

Vnitropolitickou situaci vnímají lidé podle únorového průzkumu agentury STEM jako horší než před rokem. Prezident a premiér si ale na rozdíl od vlády a politických stran polepšili. Nejlépe lidé tradičně hodnotili práci obecních a městských úřadů, naopak špatně byla hodnocena mimo jiné péče o duchovní hodnoty.

16:48

Inauguraci prezidenta doprovázely protesty na třetím nádvoří Pražského hradu.

Protesty občanů v okolí Pražského hradu doprovázaly8. března průběh prezidentské inaugurace.

16:57

Zemanův projev na inauguraci okomantovali Martin Komárek a Pavel Fischer.

 

17:07

Polský prezident Andrzej Duda dnes požádal o odpuštění Židy, kteří byli v roce 1968 ze země vypuzeni během antisemitské kampaně. Učinil tak během oslav spojených s 50. výročím studentských protestů na Varšavské univerzitě.

jarvis_5a1db676498e34d8c8de4f04.jpeg

17:16
17:26

Srbsko nezávislost Kosova neuzná, ale je otevřeno debatě o všech možných řešeních, jak vztahy s Kosovem normalizovat. Během návštěvy Rumunska to dnes prohlásil srbský prezident Aleksandar Vučić.

17:35
17:45

Izraelský parlament schválil zákon, který umožní policii zadržet těla mrtvých palestinských útočníků na neurčitou dobu a bez povinnosti vrátit je příbuzným. Pro palestinské rodiny je to špatná zpráva, protože muslimové se snaží své mrtvé pohřbít co nejdříve

17:54
18:08

Do výběrového řízení na provoz mýtného systému po roce 2019 se hlásí Kapsch, slovenský výběrčí SkyToll, maďarský National Toll Payment Services a německá firma T-Systems.

18:18

Odchod několika opozičních poslanců z dnešní inaugurace prezidenta Miloše Zemana, kteří tím dali najevo nesouhlas s jeho útoky na některá média, upoutal pozornost zahraničních agentur. Informovaly o něm německá DPA či rakouská APA.

18:28
18:38

Pražská burza obrátila směr a vzrostla. Index PX se dnes zvýšil o 0,47 procenta na 1118,17 bodu. O víc než dvě procenta posílily akcie Erste Bank, přes tři procenta přidaly cenné papíry sázkové společnosti Fortuna.

18:49

Senátor a známý režisér večerníčků Václav Chaloupek byl jedním z prvních politiků, kteří se během projevu prezidenta Miloše Zemana zvedli a odešli z Vladislavského sálu Pražského hradu. "Kdyby tohle slintal na Barrandově u Soukupa, tak je mi to jedno. Ale vzhledem k tomu, že toto je oficiální projev prezidenta, tak to ne, to poslouchat nebudu," vysvětlil.

Václav Chaloupek

19:00

Ceny ropy na světových trzích klesají. Dolů je tlačí silnější kurz dolaru, pokračující růst těžby ve Spojených státech a také obavy, že plány amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalit cla na dovoz oceli a hliníku rozpoutají globální obchodní válku.

19:10

Nová česká velvyslankyně v Rakousku Ivana Červenková se přijela zeptat do Brna na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), jak vypadá příprava dostavby dálnice D52 od Pohořelic k hranicím. Chce tak lépe čelit opakovaným dotazům Rakušanů, kdy se propojí Brno s Vídní. Rakušané totiž v lednu otevřeli další nový úsek dálnice a jsou necelých deset kilometrů od hranic, zatímco na Moravě se nestaví od roku 1996.

jarvis_5a831802498e553064c1beda.jpeg

19:10

Asociace koncesionářů v taxislužbě (AKT) je zdrženlivá k dnešní dohodě premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) a firmy Uber. Navíc podle ní chybí dohoda vlády také s firmou Taxify, která nabízí stejné služby. Protesty v ulicích metropole však zatím AKT nechystá.

19:20

Jak má společnost přežít věk narušení, tedy inovací, které jsou natolik rychlé a významné, že mohou narušit trhy a ohrozit i velké firmy. To zajímalo ředitele největších českých společností, kteří se zúčastnili workshopu s jedním z největších IT odborníků, který vedl v Microsoftu vývoj Internet Exploreru nebo Outlooku a vlastní 19 patentů, Ramezem Naamem.

Řečník Ramez Naam (vlevo) a Petr Šídlo, organizátor workshopu (vpravo).

19:30

Slovenský prezident Andrej Kiska ve čtvrtek vybídl k podpisu deklarace s premiérem Robertem Ficem a předsedou parlamentu Andrejem Dankem s cílem vyřešit politickou krizi v zemi, která nastala po vraždě novináře Jána Kuciaka.

jarvis_5a9c4a20498e81332336e9c5.jpeg

19:40

Evropská komise požaduje po Británii 2,7 miliardy eur (zhruba 69 miliard Kč) kvůli clům na obuv a textil z Číny, která nebyla zaplacena v důsledku podvodů. Výzva k uhrazení peněz je prvním krokem v právním řízení, které by mohlo skončit u Soudního dvora Evropské unie.

19:51
20:02

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák příští týden v pondělí podá demisi. Informovala o tom slovenská tisková agentura SITA. Nahradit by jej podle ní měla současná státní tajemnice na vnitru Denisa Saková.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

20:13

Vláda v demisi dnes podpořila návrh, aby se generálporučík Aleš Opata stal od května novým náčelníkem generálního štábu. Ve funkci má na návrh ministryně obrany Karly Šlechtové (za ANO) nahradit Josefa Bečváře.

Novým náčelníkem Generálního štábu bude Aleš Opata, oznámila ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO). Na snímku z 28. října 2017 při jmenování nových generálů první zleva (v uniformě).

20:24

Tresty od dvou až po sedm a půl let vězení dostalo dnes u tureckého soudu 25 novinářů, z nichž většina působila u médií napojených na duchovního Fethullaha Gülena považovaného Ankarou za strůjce zmařeného pokusu o puč z léta 2016.

20:35
20:46

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes u příležitosti Mezinárodního dne žen vyzval k většímu úsilí, které by rychleji zajistilo rovnost žen a mužů v odměňování za stejnou práci.

jarvis_5a53bff8498ec21104566fb4.jpeg

20:57

Itálie má v úmyslu navrhnout, aby Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) opět financovala malé a střední podniky v Rusku. Zastavit jim v roce 2014 financování kvůli postupu Moskvy v ukrajinské krizi byla chyba, řekl agentuře Reuters italský velvyslanec v Rusku Pasquale Terracciano.

21:08

Společnost Mattel pro Mezinárodní den žen připravila speciální edici světoznámých panenek. Nová Barbie je inspirována britskou boxerkou Nicolou Adamsovou.

 

21:20

Odchod zákonodárců ze sálu během projevu prezidenta se v historii děl pouze velmi výjimečně. Bývalý hradní protokolista Jindřich Forejt si podobný protest z literatury pamatuje jen z roku 1920.

Jindřich Forejt odstoupil z funkce ředitele hradního protokolu.

21:37
21:54

Americký prezident Donald Trump podepsal uvalení cel na dovoz oceli a hliníku, které podle agentury AP vstoupí v platnost za 15 dní. Výjimku přiznává Kanadě a Mexiku, Austrálie a další státy prý mohou následovat. Cla na dovoz oceli budou stanovena ve výši 25 procent, na dovoz hliníku deseti procent.

22:10

Skupina 11 zemí dnes podepsala asijsko-pacifickou dohodu o volném obchodu. Komplexní a progresivní dohoda pro transpacifické partnerství vychází z obchodní dohody Transpacifické partnerství, ke které v roce 2015 dospěly Spojené státy, Japonsko a dalších deset významných zemí kolem Tichého oceánu.

22:28

Nezávislý senátor Václav Láska byl jedním z asi dvou desítek hostů, kteří se během inauguračního projevu prezidenta Miloše Zemana zvedli a na protest proti jeho slovům odešli z Vladislavského sálu. "To, co předvedl, nebyl inaugurační projev, to byla zášť, nenávist," vysvětluje svůj odchod. 

22:44

Británie odpoví přiměřeným způsobem, pokud se prokáže, že za útokem na bývalého ruského agenta ve službách britských tajných služeb Sergeje Skripala stojí konkrétní stát. V televizní stanici ITV to dnes večer řekla britská premiérka Theresa Mayová.

22:59

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zahájila řízení o přestupku s televizí Barrandov za politicko-publicistický pořad Aréna Jaromíra Soukupa, který televize odvysílala 5. prosince. "Moderátor dostatečným způsobem neplnil roli kvalifikovaného oponenta," píše rada v tiskové zprávě.

23:18
23:35

Americké akcie posílil mírnější přístup amerického prezidenta k zavedení cel na hliník a ocel. Oproti původním plánům by se podle dnešního sdělení Donalda Trumpa neměla vztahovat na Mexiko a Kanadu a každá země bude mít možnost vyjednat si zvláštní podmínky. Na devizovém trhu oslabovalo euro.

23:53
06:10

Bezpečnostní poradce jihokorejského prezidenta Čchong Ui-jong ve Washingtonu potvrdil, že severokorejský vůdce Kim Čong-un vyjádřil zájem setkat se "co nejdříve" s prezidentem USA Donaldem Trumpem. V krátkém prohlášení Čchong citoval Trumpova slova, že se s Kim Čong-unem setká do letošního května.

jarvis_59fb5a42498e089685007e9b.jpeg

06:25

Poslanci amerického Kongresu připravují návrh zákona, který by úřadům umožnil zabránit osobám se sklony k násilí dostat se ke střelným zbraním. Opatření má být reakcí na únorový masakr na floridské střední škole, kde devatenáctiletý mladík postřílel sedmnáct lidí.

06:39

V Bratislavě a v dalších několika desítkách měst na Slovensku a v zahraničí se dnes odpoledne uskuteční demonstrace proti současné vládě premiéra Roberta Fica a za nezávislé vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové za účasti mezinárodních vyšetřovatelů.

Kiska destabilizuje Slovensko, jednal se Sorosem, zaútočil Fico

06:53

Nenávistný, zpupný, mstivý, trapný a naprosto nevhodný slavnostní chvíle - tak charakterizují inaugurační projev prezidenta Miloše Zemana dnešní komentáře českých deníků. Znovuzvolený prezident si v něm podle nich naprosto nemístně a malicherně vyřizoval účty, namísto státnické vize jen opakoval otřepané plány.

jarvis_5aa19d04498e225395fb8ade.jpeg

07:07

Bitva dvou nejproduktivnějších Čechů. Hokejový útočník Jakub Voráček skóroval v NHL ve druhém utkání za sebou a stal se třetí hvězdou zápasu, ale s Philadelphií prohrál na ledě Bostonu 2:3. V dresu vítězů asistoval David Pastrňák u dvou branek včetně rozdílové.

Pastrňák se blýskl třemi asistencemi, Frk dal gól i díky Krejčímu.

07:22

Falešné zprávy se na komunikační síti twitter šíří mnohem rychleji než zprávy pravdivé. K takovému závěru dospěli výzkumníci Massachusettského technologického institutu. Přeposílání zpráv je přitom hlavně dílem reálných uživatelů, nikoli anonymních automatických programů, takzvaných botů.

07:37

Východoasijské státy dnes ostře kriticky komentovaly čtvrteční rozhodnutí prezidenta USA Donalda Trumpa zatížit clem dovoz hliníku a oceli. Sdružení čínských ocelářů vyzvalo pekingskou vládu, aby v reakci podnikla "rozhodné kroky" proti americkému zboží včetně ušlechtilé oceli, uhlí a elektroniky.

07:51
08:06

Hollywoodská herečka Susan Sarandonová řekla, že jí kolega Paul Newman při společném natáčení jednoho filmu dal část ze svého honoráře, když zjistil, že ten její je nižší než jeho. V rozhovoru se stanicí BBC Sarandonová o Newmanovi řekla, že to byl klenot.

Susan Sarandon

08:14

Evropské ocelářské sdružení Eurofer považuje rozhodnutí Donalda Trumpa uvalit cla na dovoz oceli a hliníku za kontraproduktivní. Eurofer, k jehož členům patří firmy jako ArcelorMittal, ThyssenKrupp a Tata Steel Europe, v ranní tiskové zprávě varovalo, že krok poškodí ekonomiky Spojených států i Evropské unie.

08:22

Když krátce před sametovou revolucí skončil jako brankář hokejové Sparty, objevil Jiří Hamal díru na trhu v zastupování hráčů. Jeden čas měl pod palcem většinu národního mužstva, dnes jeho agentura spolupracuje s Leonem Draisaitlem, Davidem Krejčím či Martinem Nečasem. V rozhovoru pro promluvil o kvalitě extraligy i reprezentačních omluvenkách.

08:29
08:36

Penam rozjel v Herinku u Prahy moderní linku na toustový chléb. Pekárna Agrofertu na ni z fondů EU získala 100 milionů, čtvrtinu celé investice. Není to přitom jediná veřejná podpora, kterou Pekárna Zelená louka získala.

08:42

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Číně zrychlilo v říjnu na 2,9 procenta z lednových 1,5 procenta. To byl nejvyšší růst od listopadu 2013. Přispěly k tomu hlavně vyšší ceny potravin v souvislosti s oslavami lunárního nového roku.

08:48
08:54

Miloš Zeman složil slavnostní slib a započal druhé prezidentské období. Během inauguračního proslovu odešla část zákonodárců poté, co napadal média. Politici Zemanův projev neocenili, za nešťastný ho označil i Babiš. Prezidenta chválil pouze Zimola a Okamura.

09:00

Kanada a Mexiko, pro které bude platit výjimka na americká dovozní cla pro hliník a ocel, chtějí, aby USA od celních poplatků ustoupily. Kanada udělení výjimky přivítala, zároveň ale oznámila, že bude na Washington tlačit, aby se tarifů vzdal. Obchodní vztahy s Mexikem a Kanadou budou předmětem jednání o nové podobě NAFTA.

09:06
09:12

Průměrná mzda v České republice meziročně vzrostla o osm procent na 31 646 korun. Po zahrnutí inflace se výdělek zvýšil o 5,3 procenta.

09:18

Zahraniční obchod Česka skončil v lednu v přebytku 11,9 miliardy korun, meziročně byl o 9,4 miliardy korun nižší. Bilanci negativně ovlivnil obchod s auty, základními kovy či zemědělskými produkty. Příznivý vliv měl hlavně menší deficit obchodu s ropou a zemním plynem.

09:22

Spotřebitelské ceny v únoru meziročně vzrostly o 1,8 procenta, což je o 0,4 procentního bodu méně než v lednu a nejméně od listopadu 2016. Meziroční inflace tak zpomalila čtvrtý měsíc za sebou. Na vývoji se podepsalo mimo jiné zlevnění potravin a telefonních služeb, méně zdražoval alkohol. V meziměsíčním srovnání se úroveň spotřebitelských cen nezměnila.

09:28

Když Michal Hašek před čtyřmi lety opouštěl vysokou politiku kvůli kauze, které se začalo říkat lánský puč, nebylo pravděpodobné, že by dokázal obnovit svůj vliv na dění v ČSSD. To se nástupem nového vedení strany mění. Hašek obnovil svůj tým z roku 2013 a hodlá pokračovat tam, kde skončil před vynuceným odchodem z vedení strany.

09:34
09:42

Rostou náznaky, že ve funkci skončí slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Další osud slovenské vládní koalice má v rukou slovensko-maďarská strana Most-Híd. Její členové jsou rozpolceni a vůdce Béla Bugár strávil kritický týden politické krize na dovolené.

09:46

Evropská unie s novými americkými cly na dovoz hliníku a oceli nesouhlasí a chce se s Washingtonem dohodnout na výjimce. Spolupracovat s Bruselem na jednáních o výjimce zamýšlí také Británie, která na konci března nadcházejícího roku unii opustí.

09:52

ODS chce na mimořádné schůzi sněmovny vyzvat vládu v demisi, aby neprováděla nevynucené personální změny a nepředkládala služební zákon. Menšinový kabinet hnutí ANO k tomu nemá legitimitu, protože nezískal důvěru, řekli představitelé ODS. Podle STAN se vláda ANO snaží opanovat prostor místo aby se věnovala správě státu.

10:00
10:06

Přemysl Rabas, ředitel Zoo Dvůr Králové, které patří poslední samec bílého nosorožce Sudán i další dvě samice, věří, že se tento druh podaří zachránit. Případná smrt Sudána na tom nic nezmění, neboť již není schopen páření a jeho sperma vědci mají. Bílého nosorožce znovu rozmnožíme. Genetického materiálu máme dost, říká ředitel dvorské zoo.

10:12

Průmyslová výroba v Německu se v lednu nečekaně snížila ve srovnání s předchozím měsícem o 0,1 procenta. Pokles však zpomalil z prosincových revidovaných 0,5 procenta. Zpráva, kterou dnes zveřejnil spolkový statistický úřad, naznačuje, že německé továrny na počátku nového roku vyrábějí pomalejším tempem.

10:18

Vláda Andreje Babiše sice stále nemá většinovou podporu poslanců, ve sněmovně se však už pomalu rozbíhá tvorba nových zákonů. U některých návrhů už vláda sama předem počítá, že mohou narazit u Ústavního soudu. První na řadě může být zdanění církevních restitucí.

10:24

Při dnešním sebevražedném atentátu v Kábulu přišlo o život nejméně sedm lidí a stejně osob bylo zraněno. Mezi oběťmi je jeden policista a šest civilistů. Útočníka se podařilo zastavit u kontrolního stanoviště. V úmyslu měl podle všeho dostat se ke shromáždění lidí, kteří si připomněli smrt vůdce šíitské menšiny Hazárů Abdul Alího Mazárího.

10:30
10:36

Bitva dvou nejproduktivnějších Čechů: Hokejový útočník Jakub Voráček skóroval v NHL ve druhém utkání za sebou a stal třetí hvězdou zápasu, ale s Philadelphií prohrál na ledě Bostonu 2:3. V dresu vítězů asistoval David Pastrňák, po Voráčkovi druhý nejproduktivnější Čech v soutěži, u dvou branek.

10:42

Čínský správce majetku Huarong Asset Management Co. Ltd., kterého kontroluje stát, koupil podíl 36,2 procenta v dceřiné společnosti firmy CEFC China Energy. Vyplývá to z prohlášení dceřiné společnosti CEFC. Podle prohlášení dceřiná společnost správce majetku Huarong koupila podíl v CEFC Hainan ve dvou tranších, v prosinci a únoru.

10:48

Jozef Kabaň byl prakticky od začátku kariéry designéra spojen s koncernem Volkswagen. Navrhl například Bugatti Veyron, nejvíce si jej ale lidé pamatují jako šéfdesignéra Škody, kde stojí za Kodiaqem, Superbem nebo Octavii s rozdělenými předními světly. Loni oficiálně nastoupil k BMW.

10:54

Humanitární konvoj dnes přijel do syrské východní Ghúty a má namířeno do města Dúmá. Skládá se ze 13 nákladních vozů převážejících potraviny. Jde o humanitární pomoc, kterou se nepodařilo do Ghúty kvůli pokračujícím bojům doručit. První konvoj s pomocí sice na místo dorazil v pondělí, ale kvůli palbě se musel předčasně stáhnout dřív, než stačil všechen materiál vyložit.

11:00

Největší ruská ocelárenská společnost Severstal nová americká cla na dovoz ocele a hliníku za problém nepovažuje, neboť svou produkci pro Spojené státy je schopná snadno udat na jiných trzích. Severstal ale i tak označil cla za omezení, které škodí světovému obchodu.

11:06

Policie dnes navrhla obžalovat 25 farmaceutů a lékařů, kteří se podle ní podíleli na systému nelegální podpory prodeje některých léků. Kriminalisté tvrdí, že manažeři a reprezentanti dvou farmaceutických společností nabízeli a poskytovali devíti lékařům úplatky za to, že budou přednostně předepisovat léky distribuované těmito firmami.

11:12

Čeští exportéři jsou na hranici svých výrobních možností, uvedli analytici. V růstu exportérům brání nedostatek pracovní síly, nedostatek materiálu a do budoucna i posilující koruna. Velkým rizikem pro český export je očekávané nasycení poptávky po nových autech v Evropě, upozornili ekonomové.

11:18

Nemůžete něco zatratit jen proto, že se tam najde lež, myslí si nově zvolený člen Rady ČTK Petr Žantovský. Ten by se nebránil tomu, aby agentura zařazovala do svého servisu například zprávy z webu Sputnik, jednoho z nástrojů ruské propagandy. 

 

11:24

Finančník a filantrop George Soros se v době ekonomických, politických a technologických změn stal terčem lidí, kteří se obávají budoucnosti. Někteří politici toho využívají. Naposledy útočil na Sorose slovenský premiér Robert Fico. Sveďte všechno na Sorose. Jak se z filantropa a přeživšího nacistického řádění stal hromosvod hněvu.

11:30

O oživení mezinárodního cestovního ruchu se nyní starají hlavně Číňané. Loni jich do zahraničí vyjelo přes 130 milionů, meziročně o sedm procent více. Čínští turisté od roku 2014 v zahraničí utrácejí více než Američané, předloni utratili rekordních 261 miliard dolarů.

11:37
11:45

Donald Trump s Kim Čong-unem si loni vyměňovali ostré slovní výpady, které vyvolávaly obavy z možné války. Nyní se chtějí setkat. Schůzka by mohla prolomit napětí a vést k denuklearizaci Korejského poloostrova. Trump uvedl, že veškeré sankce však budou trvat, dokud KLDR nepromění svá prohlášení o zdržení se jaderných a raketových testů v činy.

11:52

Zájem o vstupenky na pražský koncert Rolling Stones zablokoval on-line předprodej, který byl na stránkách www.rollingstones.cz zahájen dnes v 10:00. Krátce po spuštění předprodeje byli zájemci o vstupenky přesměrování na stránky jediného oficiálního prodejce ticketpro, kde byli vyzváni, aby počkali 20 minut až dvě hodiny ve frontě.

jarvis_59beb34a498e2987dea71023.jpeg

11:59
12:06

Německým vicekancléřem a ministrem financí se stane dosavadní primátor Hamburku Olaf Scholz, šéfem diplomacie zase nynější ministr spravedlnosti Heiko Maas. Jména členů nové vlády velké koalice CDU/CSU a SPD oznámilo vedení sociální demokracie. Do kabinetu vedeného znovu kancléřkou Angelou Merkelovou posílá tři muže a tři ženy.

12:13

Ministerstvo pro místní rozvoj poskytne z evropských dotací další dvě miliardy korun na podporu sociálního bydlení. O podporu lze žádat do 18. září. V rámci Integrovaného regionálního operačního programu už dříve ministerstvo podpořilo 119 projektů za 750 milionů korun.

12:20
12:27

Podle expertů by se letos na trhu s primárními úpisy akcií měl opakovat loňský úspěšný rok, ve kterém přes 1700 firem prodalo akcie bezmála za 200 miliard dolarů. Firmy po celém světě si chodí na burzu pro peníze díky příznivému ekonomickému vývoji a přebytku peněz investorů. 

12:34

Nebývale kriticky se o prezidentovi Miloši Zemanovi a jeho čtvrtečním inauguračním projevu vyjádřil institut jeho předchůdce Václava Klause. "Posvátnost chvíle poskvrnil skrytým vyrovnáváním si svých osobních účtů. Bylo nemístné, aby část svého dnešního prezidentského poselství svému národu věnoval zbytečným útokům na média," píše institut.

12:41

Třetí a čtvrtá fáze EET by se měly spustit od poloviny roku 2019, potvrdila ministryně financí Alena Schillerová. Dříve se přitom spekulovalo o březnu příštího roku. Schillerová chce udělit výjimku z EET fyzickým osobám, které neplatí DPH a ročně jim projde rukama méně než 200 tisíc korun v hotovosti.

12:48
12:55

Turecké úřady vydaly dnes dalších více než 230 zatykačů kvůli údajnému napojení těchto osob na hnutí duchovního Fethullaha Gülena. Jeho příznivce turecká vláda dlouhodobě viní z pokusu o převrat a hnutí označuje za teroristickou organizaci. Mezi obviněnými je i 92 bývalých učitelů.

13:02

Turisté v Krkonoších se na jaře projdou po nových lávkách, které navrhli studenti architektury. Společná iniciativa pražského ČVUT a Krkonošského národního parku začala loni, kdy architektka Hana Seho oslovila správu KRNAP. Projektem se fakulta snažila nabídnout studentům možnost uskutečnit svůj nápad v praxi.

13:09

Televize Prima spustí v neděli 2. dubna svůj osmý televizní kanál nazvaný Prima Krimi. Bezplatný program bude zaměřený na zahraniční seriály s kriminální tématikou. Část obsahu převezme ze stanice Prima Love.

13:16

Výrobce motorů GE Avia­tion, který v Česku bude vyrábět a vyvíjet nový model turbovrtulového motoru, má od letošního února nového šéfa. Jedním z hlavních úkolů, které italský manažer Michele D'Ercole má, je dotáhnout v příštích dvou letech do úspěšného konce certifikaci motoru, s nímž hodlá GE změnit poměry na trhu.

13:20

Policisté na Pražském okruhu zadrželi tři převaděče běženců. V dodávce vezli do Německa 22 uprchlíků z Iráku, Sýrie a Turecka. Detektivové mají informace, že přes Česko v minulosti nelegálně převezli zhruba 100 dalších lidí. Muži jsou ve vazbě. Hrozí jim až osm let vězení.

13:25

O návrhu části opozice, aby vláda bez důvěry nečinila nevynucené personální změny, sněmovna hlasovat nebude. Dolní komora dnes neschválila návrh programu mimořádné schůze k personální politice kabinetu Andreje Babiše v demisi, program navrhla šestice poslaneckých klubů.

13:30

Nejvyšší činitelé Slovenska se neshodli na společné deklaraci. Slovenský prezident Andrej Kiska, šéf parlamentu Andrej Danko a premiér Robert Fico se při dnešní společné schůzce neshodli na deklaraci s cílem vyřešit politickou krizi na Slovensku po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

13:37
13:44

Český telekomunikační úřad loni vydělal téměř 1,5 miliardy korun. Je to o 2,1 miliardy méně, než předloni. Výsledky z let 2016 a 2017 ovlivnily výnosy z aukcí kmitočtů pro mobilní a internetové sítě. 

13:50

Energetická skupina ČEZ prověří možnost vstupu bulharského státu do prodeje svých bulharských aktiv společnosti Inercom. Požadavek podle ní přišel od bulharské firmy. Pomoci mají analýzy zpracované oběma stranami.

13:57

Vystoupení Andreje Babiše v Poslanecké sněmovně: Agent jsem nebyl, soud jsem vyhrál, připravíme megainvestiční plán.

 

14:04
14:11

Ester Ledecká si dojela pro olympijské zlato v superobřím slalomu, kterým šokovala celý svět, s prasklinou na pravé lyžařské botě. Krátce před startem závodu na hrách v Pchjongčchangu se jí uvolnila spona spravující dřívější prasklinku na starších lyžácích, v kterých jezdí nejrychleji.

14:19

Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár není spokojený se současným stavem vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, policie ale podle něj pracuje na této kauze intenzivně a poctivě. Podle něj existuje stále více verzí vyšetřování. Mezinárodní tým k této kauze by podle Čižnára mohl vzniknout příští týden.

14:25
14:32

Komisař OSN pro lidská práva vyzval Valné shromáždění OSN k postoupení údajných zvěrstev páchaných na muslimské menšině Rohingů v Barmě k Mezinárodnímu trestnímu soudu. Vyzval také barmskou vládu, aby umožnila pozorovatelům v Arakanském státě na severu Barmy vyšetřit údajné "akty genocidy" vůči muslimské menšině.

14:39
14:46

Policie zveřejnila záběry z kamery z útoku v metru na Parsons Green. Ty ukazují výbuch a následnou paniku, kterou způsobil. K útoku došlo ráno 15. září roku 2017, kdy byl vagon velmi přeplněný. Za útokem stál 18letý Ahmed Hassan, který v metru odpálil podomácku vyrobenou výbušninu.

 

14:53
15:00

Ministr vnitra Marco Minniti se zasloužil o razantní pokles migrace do Itálie, přesto v nedělních volbách propadl. V přímém souboji o místo poslance ho porazil kandidát, který se přitom už předtím přiznal k finančním podvodům. Je to symbol toho, jak dalece se Italové odvrátili od standardních politiků ve prospěch populistů.

15:07
15:14

Čistý zisk sázkového holdingu Tipsport loni meziročně vzrostl o 30 procent na rekordních 1,1 miliardy korun. Tržby vzrostly rovněž o 30 procent na 55,5 miliardy korun. Letos očekává maximálně mírný nárůst tržeb. Podíl sázení na internetu Tipsportu loni meziročně vzrostl z 92 na 94 procent.

15:21

Senátor Jan Veleba nebude na podzim obhajovat místo v horní komoře Parlamentu. Na konci března také odstoupí z čela Strany práv občanů (SPO). Věnovat by se chtěl například publikační činnosti v oblasti zemědělství. "Svůj mandát obhajovat nebudu. Mám pevný názor, že člověk musí vědět, kdy má skončit," uvedl Veleba.

Senátor Veleba odešel Martinu Veselovskému ze studia. Nedokázal vysvětlit, kdo platí kampaň Zemanovi

15:28

Dozorčí rada petrochemické společnosti Unipetrol dnes odvolala předsedu představenstva firmy Andrzeje Modrzejewského. Ve funkci ho nahradí Krzysztof Zdziarski. Kromě Modrzejewského končí v představenstvu firmy také Robert Małłek.

15:35

Není důvod, aby lidé bez domova žili takhle, když má město volné byty, říká americká expertka na bezdomovectví Katharine Gale. V Brně pomáhala zavést projekt pro rodiny bez domova. Americké noclehárny a azylové domy podle ní vypadají podobně, ale v Česku jsou na rozdíl od USA k dispozici městské byty a příspěvky na bydlení.

 

15:42
15:49

Finsko a Norsko prozkoumají podmínky výstavby arktické železniční trasy ze severního Finska na pobřeží Barentsova moře. Bylo by to první železniční spojení členského státu EU s přístavem u Severního ledového oceánu. Navrhovaná trasa má spojit finské město Rovaniemi s norským přístavem Kirkenes, který leží jen 15 kilometrů od hranice s Ruskem.

15:56

Jeden z nejbohatších Čechů Daniel Křetínský se ve čtvrtek v Londýně radil s britskou premiérkou Theresou Mayovou, jak se vypořádat s dopady brexitu na byznys. Křetínský vlastní v Británii několik elektráren. Na dotaz, co na setkání britské premiérce poradil, Křetínský Hospodářským novinám neodpověděl.

16:03
16:10

Prezident Miloš Zeman příští týden se svými příznivci oslaví čtvrteční opětovné uvedení do funkce hlavy státu. Na Pražském hradě pro ně uspořádá koncert. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček sdělil, že pozváno bylo asi 1000 hostů. Podrobnosti chce Ovčáček sdělit na úterní tiskové konferenci.

16:17

Návrh na zavedení dílen do škol vyvolal ostrou diskusi, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR na něm ale trvá. Podnikatelé teď řeší s ministerstvem školství, jaké školy se zapojí do cvičného testování. Místo hoblíků drony. Dílny sice ve školách jsou, ale podnikatelé je chtějí modernější.

16:24

Pražská policie začala prošetřovat poslance SPD Miloslava Roznera kvůli možnému popírání holokaustu. Dopustit se ho měl, když označil koncentrační tábor pro Romy v Letech u Písku za "neexistující pseudokoncentrák".

Sjezd SPD, Miroslav Rozner

16:36

Čínská společnost CEFC Group (Europe) Company k 1. březnu posílila kapitál o 13,5 miliardy korun na 14,65 miliardy korun. Stalo se tak formou příplatku k základnímu kapitálu.

16:42

Létající talíře zavalí Prahu. Patříme ke světové špičce, říká český šampion ve freestyle frisbee Pavel Baranyk. Ten teď ukáže své umění i v Praze. O víkendu se koná Frisbeer Cup, turnaj ve freestyle frisbee, což je disciplína, v níž závodníci předvádějí neuvěřitelné triky a kousky s létajícím talířem.

16:49

Rakouský ministr vnitra Herbert Kickl z pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a jeho úřad čelí ostré kritice opozice kvůli zásahu v úřadu civilní zpravodajské služby. Podle rakouského tisku byly při razii zabaveny i citlivé dokumenty související s bojem proti krajní pravici.

16:56
17:03

Ceny ropy dnes po dvoudenním propadu zpevňují, podpořil je optimismus kolem připravované schůzky Donalda Trumpa s Kim čong-unem. Severomořská ropa Brent krátce před 16:00 SEČ přidávala 1,7 procenta na téměř 64,70 dolarů za barel, americká lehká ropa WTI pak měla k dobru 1,6 procenta na 61,10 dolaru.

17:10

 

17:17

Datové úložiště e-receptů bylo dnes dopoledne mimo provoz. Podle ministerstva zdravotnictví trval výpadek hodinu, podle lékárníků byl delší. Elektronické recepty na léky musí lékaři vystavovat od ledna letošního roku, zatím ale nedostávají pokuty ani za klasické papírové.

17:26

 

17:39

Ochranářská opatření USA by postihla vývoz českých firem za zhruba 200 milionů dolarů (asi 4,2 miliardy korun) ročně. USA chtějí podle prezidenta Donalda Trumpa uvalit 25procentní clo na dovoz oceli a desetiprocentní na import hliníku.

17:45

Biatlonistky běží ve finském Kontiolahti sprint, ve hře jsou čtyři české závodnice. On-line přenos ze závodu sledujte zde.

17:55

Tisíce lidí zaplnily dnes odpoledne náměstí v centru Bratislavy na demonstraci proti vládě premiéra Roberta Fica a za nezávislé vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Ve slovenské metropoli jde o největší demonstraci od protikomunistických mítinků v roce 1989. Přímý přenos z demonstrace v Bratislavě můžete sledovat zde.

 

18:05
18:15

Trenér Manchesteru City Pep Guardiola dostal pokutu 20 tisíc liber (573 tisíc korun) za nošení žluté stužky, kterou demonstruje podporu katalánským politikům. Fotbalová asociace (FA) zároveň španělského kouče varovala před dalším porušením pravidla o zákazu politických gest.

18:25

Ve věku 75 let zemřel britský vědec John Sulston, který svého času pomáhal s identifikací struktury DNA. Vědec byl také nositelem Nobelovy ceny za lékařství a fyziologii z roku 2002 za přínos k procesu genetické regulace při vývoji orgánů a odumírání buněk.

18:42

Je to proces, jaký Dánsko nepamatuje. Nejen proto, že obžalovaný Peter Madsen je známá osobnost dříve obdivovaná pro svoji technickou dovednost a vizionářství. Dokáže soud, že vynálezce zavraždil novinářku na své ponorce?

18:52
18:55

Meteoroložka Dagmar Honsová přináší samé dobré zprávy. Čeká nás totiž první jarní víkend. Zajímá vás, kolik můžeme očekávat stupňů? Podívejte se na předpověď počasí.

 

19:08

Generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese povzbudil záměr Donalda Trumpa a Kim Čong-una, aby se oba osobně setkali. "Oceňuje vůdcovství a vizi všech zúčastněných a znovu opakuje, že podporuje veškeré úsilí směřující k mírové denuklearizaci Korejského poloostrova v souladu s příslušnými rezolucemi Rady bezpečnosti," sdělil mluvčí.

19:25

V noci na pátek zemřel 18letý francouzský fotbalista Thomas Rodriguez, obránce druholigového celku FC Tours. Zpráva o jeho úmrtí přišla pouhých pět dní po smrti kapitána italské Fiorentiny Davida Astoriho.

19:38

Salah Abdeslam, který je jediným podezřelým, jenž přežil teroristické útoky v listopadu 2015 v Paříži, v pátek poprvé prolomil mlčení. Učinil tak ale jen proto, aby očistil přítele svého bratra obviněného z toho, že při organizaci útoků pomáhal.

19:50

Studenti vysokých a středních škol chystají na čtvrtek půlhodinovou stávku na obranu ústavních hodnot ČR. V poledne chtějí vyjít před školy, aby vyjádřili nesouhlas s přístupem nejvyšších politických činitelů k ústavě. Akce by měla mimo jiné přispět ke vzniku studentského fóra, které bude aktivní i v budoucnu.

20:02

Jedna blbá fotka – tak se jmenuje preventivní kampaň zaměřená na takzvané vagonáře. Jsou to mladí lidé, kteří lezou na vagony pro dobrodružství a pak je zasáhne elektrický výboj. Tenhle adrenalin většinou končí smrtí nebo zmrzačením.

20:14

Podle Denníku N se na demonstraci proti vládě premiéra Roberta Fica a za nezávislé vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky v Bratislavě sešlo až 50 tisíc lidí.

 

20:28

Martině Sáblíkové vstup do mistrovství světa v rychlobruslařském víceboji v Amsterodamu nevyšel, ve sprintu na 500 metrů byla devatenáctá. Nikola Zdráhalová zajela v hustém dešti na otevřené dráze na Olympijském stadionu čtvrtý čas

20:41

Zdá se, že Hollywood má nový koníček - obhajobu zvěrstev. Od včerejška kina promítají thriller Přání smrti, v němž Bruce Willis přesvědčuje publikum, že zabíjet lidi pomocí poloautomatických zbraní je skvělý nápad, píše v recenzi Tomáš Stejskal.

Bruce Willis, film Přání smrti

20:55

Hokejisté Liberce porazili Spartu i ve třetím utkání předkola, když vyhráli v Praze 4:1 a postoupili do čtvrtfinále play off extraligy v nejkratší možné době po vítězství v sérii 3:0 na zápasy. V boji o semifinále narazí Bílí Tygři na druhý tým základní části Hradec Králové.

21:10

Bývalý americký prezident Barack Obama podle deníku The New York Times vyjednává se společností Netflix o tom, že by pro ni spolu se svou ženou Michelle připravoval vlastní televizní pořad. Streamovací společnost i mluvčí exprezidenta to odmítli komentovat. Podle listu ale zájem o jednání s Obamovými vyjádřili také společnosti Apple a Amazon.

21:26

Maďarský premiér Viktor Orbán spatřuje v současném dění na Slovensku "rukopis Sorose a jeho organizací" a nepochybuje, že "Sorosova síť nevynechá jedinou příležitost, aby svrhla vládu, která je proti imigraci". Na osobu amerického multimiliardáře se v poslední době vymlouvá i slovenský premiér Fico.

jarvis_5a678016498e740b02191094.jpeg

21:44

Hokejisté Liberce porazili Spartu i ve třetím utkání předkola, když vyhráli v Praze 4:1 a postoupili do čtvrtfinále play off extraligy v nejkratší možné době po vítězství v sérii 3:0 na zápasy. V boji o semifinále narazí Bílí Tygři na druhý tým základní části Hradec Králové.

sparta hokej

21:58

Saúdská Arábie plánuje, že koupí od britské zbrojovky BAE Systems 48 bojových letounů Eurofighter Typhoon. Nákup by měl být dalším krokem k modernizaci saúdskoarabského letectva. Saúdové v současnosti vlastní již 72 těchto letounů.

BAE Systems vyrábějí spolu s Airbusem i bojový letoun Eurofighter Typhoon.

22:15

Americký prezident Donald Trump se nesejde se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, pokud KLDR neučiní nějaký konkrétní krok. Oznámil to dnes Bílý dům. Jeho mluvčí upozornila, že Trump za svou ochotu se sejít musí "něco získat".

Donald Trump.

22:32

V češtině vyšel první román, jejž Vladimir Nabokov napsal v angličtině. Skutečný život Sebastiana Knighta začíná jako vcelku tradiční životopis, avšak z životopisu spisovatele se mění spíš v prozaizovanou úvahu o možnostech životopisu spisovatele.

22:45

Ruská raketa Sojuz dnes vynesla na oběžnou dráhu další čtyři družice systému O3b, který má zajistit lepší internetové připojení pro rozvojové země. Stejně jako v předchozí fázi projektu odstartovala raketa z evropské kosmické základny Kourou ve Francouzské Guyaně.

23:00

Republikánům se nelíbí Trumpova cla na ocel a hliník.  Kongres by mohl prezidenta zbavit pravomocí v obchodu nebo cla anulovat.  Nesouhlas s cly vyslovili dokonce všichni republikánští senátoři a proti jsou i demokratičtí kongremani.

23:30

Divadelní i filmový tvůrce Miroslav Krobot natočil snímek o bezradnosti dnešních třicetiletých a tím řadu z nich také pěkně naštval. Nediví se jim. A také jim nic nezávidí. Ani tu přemíru možností. Více v rozhovoru pro magazín Ego!

jarvis_5aa12ed1498ee282874179e9.jpeg

23:59

V reakci na nedávnou střelbu na škole v Parklandu na Floridě dnes její guvernér podepsal zákon o bezpečnosti na školách. Zákon například z 18 na 21 let zvyšuje věkovou hranici, od které bude možné si pořídit pušku. Podle agentury AP ale zdaleka nenaplňuje požadavky přeživších masakru.

07:05

Americká Národní asociace držitelů zbraní (NRA) podala žalobu s cílem zablokovat nový zákon státu Florida o bezpečnosti na školách, jenž mimo jiné zvyšuje z 18 na 21 let věkovou hranici, od které je možné si pořídit pušku.

07:20

Od neobjasněné smrti ministra zahraničí Jana Masaryka uplynulo 70 let. Nově publikovaná svědectví ukazují na Masarykovo rozpoložení v posledních dnech jeho života. Život Jana Masaryka skončil za dosud neobjasněných okolností pod okny služebního bytu v Černínském paláci.

07:30

Zabiják Kamila Fily: Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar působí v dokumentu Terezy Nvotové jako vyrovnaný starý muž. V tu chvíli jako by snímku, který je spíše souhrnný než investigativní, chyběla kontroverze. Zdání ale klame.

 

07:45

Jihokorejci si nedělají o budoucím setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem velké iluze. Vnucuje se myšlenka, že pokud celý summit, avizovaný na květen, krachne, budou Jihokorejci možná nejméně zklamaní. Dokud totiž jaderný arzenál KLDR nezmizí, není co slavit.

jarvis_59fb5a42498e089685007e9b.jpeg

08:00

PENÍZE podle Leoše Rouska: Nadvláda Tesly na trhu s auty na elektřinu se možná chýlí ke konci. Automobilky Jaguar, Porsche a Audi na ženevském autosalonu představily luxusní elektromobily, které půjdou Tesle po krku. Trump odstartoval obchodní válku. Zavedení dovozních cel na ocel a hliník se zatím nebude týkat Kanady a Mexika.

08:18

Dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká si může ve švýcarském středisku Scuol s předstihem zajistit velký křišťálový glóbus za hodnocení Světového poháru v paralelních disciplínách na snowboardu. Češka má v celkovém hodnocení seriálu 6540 bodů a dva závody přec koncem sezony náskok 1610 bodů před Němkou Ramonou Hofmeisterovou.

Ester Ledecká

08:31

Ve většině případů vychovávám spíš chovatele než kočky. Kočka bere rodinu jako svoji smečku, měla by dobře vědět, kde je její místo, má ale pocit, že všemu vládne, říká specialistka na trénink koček Klára Vodičková. Cílený trénink zvířata prý baví, kočky jsou podle ní velmi inteligentní, vrní, i když jsou nespokojené.

 

08:45

Neznaly barvy nebo si nikdy neprohlížely knížku. Pro děti z kladenských vyloučených lokalit otevřel podnikatelský pár Čížkových školku, která chce přetnout začarovaný kruh jejich doživotního "vyloučení".

09:00

V Praze vyhlásí vítěze 25. ročníku filmových cen Český lev. Nejvíce nominací získal rodinný film Bába z ledu režiséra Bohdana Slámy. Laureáti převezmou ocenění v Rudolfinu. Galavečerem 25. ročníku Českých lvů bude v přímém přenosu České televize provázet Adela Vinczeová.

09:13

V pátek se začínají prodávat vstupenky na červencový koncert Rolling Stones v Praze. "Václav Havel byl jediný politik, který se mi líbil," říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny bubeník Charlie Watts. Ale rozmluvit tohoto obdivovatele starého jazzu, arabských koní a formálních anglických obleků dá jinak zabrat.

09:21

Menšinová vláda ANO nejspíš odmítne nový pokus TOP 09, která chce zrušit přestupek o urážce úředníka. Od loňska za to hrozí sankce až 10 000 korun. Kabinet Andreje Babiše by podle předkládací zprávy měl návrh zamítnout pro nepodloženost. Z obdobných důvodů předloni odmítla obdobnou snahu TOP 09 také tehdejší koaliční vláda.

09:30

Mitsubishi Eclipse Cross se snaží vzkřísit japonskou značku nápadným stylem a dobrou jízdou, píše týdeník Ekonom.

09:45

Čínští křesťané podali první žaloby na ministerstvo vnitra kvůli tomu, že jim nebyl udělen azyl. Žaloby budou řešit krajské soudy po celé republice podle regionu, kde nyní neúspěšní žadatelé bydlí. Nezisková organizace zastupuje zhruba 30 žadatelů o azyl. Z žádostí, které zatím právníci prozkoumali, byly jen dvě úspěšné.

10:00

Basketbalisté Washingtonu zastavili v NBA vítězné tažení New Orleans a v hale soupeře slavili výhru 116:97. K první porážce Pelicans po deseti zápasech přispěl Tomáš Satoranský osmi body, devíti asistencemi a pěti doskoky.

Satoranský pomohl Washingtonu porazit Cleveland, odehrál 34 minut

10:15

Při rekonstrukci dálnice D48 u Příbora na Novojičínsku se dnes krátce po 05:30 částečně zřítil opravovaný silniční most. Při nehodě byl zraněn řidič bagru, který po mostě právě projížděl. Informaci sdělil mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín.

10:33

Studio Amanita Design patří mezi nejúspěšnější české herní firmy. Mezi jejich neznámější hry se řadí například Machinarium nebo Botanicula. Společnost přišla s novinkou s názvem Chuchel, která vychází tuto středu. Vypráví příběh postavičky, která vypadá jako klubko prachu.

 

10:45

Rozhovor s místopředsedou ANO a primátorem Brna Petrem Vokřálem.

11:00

Italští detektivové spekulují o spojení mezi Italy vlastnícími luxusní nemovitosti v centru Prahy a mafiánskou organizací ’Ndrangheta. Pojítkem mezi byty a mafií by podle detektivů měl být podnikatel s realitami Claudio Leo Personnettaz. Italská mafie mohla stát za vraždou novináře na Slovensku.

11:15

Podle expertů by se letos na trhu s primárními úpisy akcií (IPO) měl opakovat loňský úspěšný rok, ve kterém přes 1700 firem prodalo akcie bezmála za 200 miliard dolarů. Firmy po celém světě si chodí na burzu pro peníze díky příznivému ekonomickému vývoji a přebytku peněz investorů.

 

11:30

Sdružení českých taxikářů (SČT) požaduje, aby alternativní přepravci Uber a Taxify přerušili v Česku provoz svých aplikací, než zde budou jejich řidiči splňovat požadavky zákona. Uber na schůzce s premiérem Babišem podle něj slíbil, že v Česku okamžitě zažádá o živnostenský list a řidiči firmy budu mít licenci jako taxikáři.

11:45

Na ženevském autosalonu představily automobilky Jaguar, Volkswagen a Porsche vozy, které mají konkurovat elektromobilům od americké Tesly.

 

12:00

Za neplatiče alimentů by měl poskytovat výživné na děti stát, navrhla podobně jako v minulém volebním období skupina poslanců KSČM. Rozpočtové náklady by činily v prvním roce podle odhadů předkladatelů asi miliardu korun, následně by se snižovaly.

12:30

Katalánský parlament opět odložil hlasování o novém premiérovi této autonomní španělské oblasti, které mělo podle původních plánů proběhnout 12. března. Reagoval tak na verdikt španělského nejvyššího soudu, který zamítl žádost katalánského separatistického lídra Jordiho Sáncheze o propuštění z vazby.

12:47

Filosofická fakulta Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) bude organizovat od příštího akademického roku pro studenty i akademiky výuku arabštiny na univerzitě v súdánském Chartúmu. Zájem o arabštinu je v Plzni stále větší, protože řada studentů se zajímá o islám.

13:00

Podle neoficiálních údajů KLDR disponuje zhruba tisícovkou raket. Nejnovější střela, kterou KLDR disponuje, může teoreticky zasáhnout Evropu, včetně Česka. Severokorejský vůdce Kim Čong-un se začátkem března přiklonil k tomu, že by země mohla se svým jaderným programem skončit, USA v to příliš nevěří.

13:15

Před 35 lety se zastavila Amerika. Skončil přelomový seriál M.A.S.H.

13:30

S tréninkem paměti by lidé měli začít už kolem 30 let. Její pokles není podle předsedkyně České společnosti pro trénink paměti a mozkový jogging Dany Steinové nevyhnutelnou součástí stárnutí, což dokazují i vědecké studie. Může ale signalizovat přicházející demenci, uvedla v tiskové zprávě k Národnímu týdnu trénování paměti, který začíná v pondělí.

13:41

Americká lyžařka Mikaela Shiffrinová vyhrála slalom Světového poháru v Ofterschwangu a popáté v kariéře získala malý glóbus za hodnocení disciplíny. Dvojnásobná olympijská vítězka potvrdila svou dominanci mezi slalomářkami den poté, co v Německu díky třetímu místu v obřím slalomu obhájila celkové vítězství v seriálu.

Mikaela Shiffrinová.

13:45

Na sjezdu francouzské krajně pravicové strany Národní fronta (FN), který se o tomto víkendu koná v Lille, dnes vystoupí bývalý poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon. Hlavním bodem na programu sjezdu je schvalování nového názvu této protiimigrační strany.

jarvis_599c56a7498e42eeb6c2147b.jpeg

14:00

Spotify naučilo lidi platit za poslouchání hudby přes internet. Podle odhadů hodnota firmy přesahuje 20 miliard dolarů, píše týdeník Ekonom.

14:15

Od AQ po Xavian: Audio Video Show do Prahy přivezla luxusní i dostupné hračky pro audiofily.

14:28

S posledním tištěným vydáním zásadního britského časopisu NME se loučí Alexis Petridis. Zánik printové verze jednoho z nejdůležitějších hudebních periodik signalizuje neschopnost najít silné téma a rozšířit žánrový záměr dominantně rockového magazínu, ale i skutečnost, že populární hudba přestává být sjednotitelem a hybatelem teenagerské kultury.

14:45

Finanční správa zveřejnila pět nejčastějších chyb v daňových přiznáních u zaměstnanců či podnikatelů. Na podání zbývá necelý měsíc.

15:00

Snowboardistka Ester Ledecká získala potřetí v řadě velký křišťálový glóbus za celkový triumf ve Světovém poháru v paralelních disciplínách. Olympijská vítězka svoji nadvládu potvrdila dnešním triumfem ve švýcarském Scuolu v paralelním obřím slalomu, který vyhrála pošesté v sezoně.

YHH187 OLYMPICS 2018 SNO PGS W 0224 11

15:15

Pozdvižení kolem překvapivého jmenování Martina Selmayra do funkce generálního tajemníka Evropské komise neutichá ani tři týdny poté, co personální změnu oznámi předseda komise Jean-Claude Juncker. Věcí se bude v pondělí večer ve Štrasburku na plenárním jednání zabývat europarlament.

15:30

Taxikáři žádají, aby Uber a Taxify pozastavili své mobilní aplikace. Po primátorce hlavnímo města chtějí zvýšení kontrol řidičů alternativních taxislužeb. Podle Krnáčové to však již není možné. Někteří taxikáři tak zvažují další protesty.

CR MHD SPRAVA PRAHA TAXI UBER WEBFOTO 735 protest taxikářů proti uberu

 

15:45

Na více než 730 českých radnicích a stovce škol zavlály v těchto dnech tibetské vlajky. Připomínají oběti povstání, které v Tibetu v roce 1959 potlačili čínští vojáci. Vlajky na podporu lidských práv v Tibetu visí také na budovách pěti krajů. Pražský magistrát se k akci nepřipojil.

Tibetská vlajka na různých institucích. Na snímku na budově Poslanecké sněmovny na Malostranském náměstí. Kanceláře TOP 09

16:00

Slovenská policie podle organizace soudních lékařů selhala, když k ohledání těl zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně nepřizvala soudního lékaře. Lékař přivolaný policií neměl potřebnou odbornou způsobnost, což podle slovenských médií může ztížit určení času smrti a další okolnosti.

jarvis_5aa11780498ee282864316f7.jpeg

16:15

V příštích čtyřech týdnech se bude postupně oteplovat, denní teploty se budou dostávat nad deset stupňů Celsia. Mrazy už se nevrátí ani v noci. Srážek meteorologové Českého hydrometerologického ústavu očekávají nejvíce v příštím týdnu, nejsušší bude podle nich týden přespříští.

16:30

Fotbalisté Manchesteru United díky dvěma gólům Marcuse Rashforda z prvního poločasu porazili ve šlágru 30. kola anglické ligy Liverpool 2:1. V tabulce se tak od svého soupeře odpoutali a na druhém místě před ním mají už pětibodový náskok.

16:45

Český generál Petr Pavel, který od června 2015 vede vojenský výbor Severoatlantické aliance, převzal ve čtvrtek nejvyšší americké vojenské vyznamenání pro cizince. Uděleno mu bylo za to, že skvěle vedl vojáky NATO v nejnáročnějším období nedávné historie.

Náčelník Generálního štábu ČR Petr Pavel

17:00

Česka zadržená v lednu s devíti kilogramy heroinu na mezinárodním letišti v Láhauru zůstává dál ve vazbě. V případě jsou další tři obvinění. Ti předstoupí před soud 20. března. Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty, výjimkou není ani trest smrti.

17:15

Bývalý ruský tajný agent Skripal, který se stal v Británii terčem pokusu o vraždu nervovým plynem, byl dlouhá léta velmi cenným zdrojem britské tajné služby MI6. Ta díky němu získala například téměř celý telefonní seznam zaměstnanců ruské vojenské rozvědky (GRU). Informaci přinesl britský deník The Times.

17:30

Těžaři si brousí zuby na asteroidy. Hodnota některých by po jejich celkovém vytěžení mohla být několikanásobně vyšší než je celkový světový HDP. Do budoucna by těžba asteroidů mohla být řešením otázky, čím nahradit ztenčující se zásoby surovin na Zemi.

Bohatství z vesmíru: Podle odhadů může jediný asteroid obsahovat platinu v hodnotě 50 miliard dolarů.

17:45

Eva Samková vyhrála potřetí v sezoně závod Světového poháru ve snowboardcrossu a jubilejní desátý v seriálu v kariéře. Bronzová medailistka z olympijských her v Pchjongčchangu dnes nenašla přemožitelku na závodě v Moskvě.

18:00

Vítězný debut nového trenéra Pavla Hapala a nástupce odvolaného italského kouče Stramaccioniho překazil tři minuty před koncem Tomáš Wágner, který svým osmým gólem v ligové sezoně prodloužil karvinskou sérii bez porážky na pět kol.

18:15

Libyjská pobřežní stráž a loď organizace Lékaři bez hranic dnes vyzvedly stovky migrantů, které se pašeráci lidí snažili dostat v člunech do Itálie. Na moři bylo velké množství člunů, protože se pašeráci snažili využít dobrého počasí. Několika dalším plavidlům se pobřežní stráž podařilo zabránit ve vyplutí.

 

18:30

Fotbalisté Bayernu Mnichov porazili v 26. kole německé ligy Hamburk jasně 6:0 a v čele tabulky mají znovu dvacetibodový náskok před Schalke. Hattrickem se na výhře podílel polský kanonýr Robert Lewandowski a oslavil jubilejní 100. bundesligový gól v dresu mnichovského velkoklubu.

18:45

Egyptský soud v Káhiře dnes odsoudil deset osob k trestu smrti. Uznal je vinnými z vytvoření teroristické skupiny a plánování útoků na policejní a bezpečnostní síly. Dalších pět osob bylo odsouzeno k doživotí. Odsouzení měli podporovat islamistickou skupinu Muslimské bratrstvo, která je v Egyptě od roku 2013 zakázána.

19:00

Hokejisté Olomouce zvítězili ve čtvrtém duelu předkola ve Zlíně nad domácími Berany 3:2, celou sérii vyhráli 3:1 a postoupili do čtvrtfinále extraligového play off. V boji o semifinále se utkají s vítězem základní části Plzní.

Zlín hokej Kašík

 

19:15

Eva Samková vyhrála na Světovém poháru ve snowboardcrossu v Moskvě i opakované finále, které se jelo znovu po protestu kvůli špatnému otevření startovací brány. Tentokrát zvítězila před Francouzkou Nelly Moenneovou-Loccozovou a Italkou Michelou Moioliovou.

Eva Samková

19:30

Skupina Penta Investments získala od minoritního akcionáře Franklin Templeton Investments všechny jeho akcie sázkové společnosti Fortuna a zvýšila tím svůj podíl na 95,8 procenta. Může tedy vytěsnit ostatní akcionáře.

19:45

Před čínskou ambasádou v pražských Dejvicích se dnes sešly zhruba dvě stovky lidí na podporu lidských práv v Tibetu. Součástí happeningu byla možnost podepsat petici za propuštění Číňany vězněného Tibeťana Tašiho Wangčuka. Akci pořádala organizace Amnesty International společně se sdružením Lungta.

20:00

Americký prezident Donald Trump hovořil s japonským premiérem Šinzó Abem i se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem o chystaném setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem. Šéf Bílého domu to dnes oznámil na twitteru a naznačil, že oba státníci plánovanou historickou schůzku uvítali.

 

20:15

Z východní Ghúty, o kterou bojují syrské vládní síly s povstalci, se stává další mrtvá oblast v Sýrii. Kdysi zemědělský region se proměnil v "peklo na zemi", jak ho nazval generální tajemník OSN António Guterres. Podívejte se na fotky z oblasti.

sýrie, Damašek, armáda

20:30
Na předávání Českých lvů zaznívají výroky na podporu České televize.
 

20:45

Kauzou otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery se dnes zabýval vládní výbor pro krizové situace COBRA. Vyšetřovatelé shromáždili přes 240 doličných předmětů a identifikovali 200 svědků, informovala po schůzce britská ministryně vnitra Amber Ruddová.

Británie Anglie Rusko agent plyn armáda

21:00

Režisér Jan Svěrák dnes označil kritiku České televize v Zemanově inauguračním projevu za největší útok na její nezávislost od roku 2000. V Rudolfinu před udílením Českých lvů přečetl u pultíku na jevišti text nazvaný Pět vět na obranu České televize a politiky vyzval k její obraně. Mezi hosty rozdal podpisové archy.

Jan Svěrák režisér

21:15

Sobotní ligové utkání mezi Slováckem a Bohemians rozhodla jediná branka. Zápas nabídl jen málo gólových šancí. Po zápase se aktéři z obou týmů shodli na tom, že to bylo především špatným terénem.

21:30

Hvězdný útočník Cristiano Ronaldo dvěma góly rozhodl o vítězství Realu Madrid v 28. kole španělské fotbalové ligy 2:1 na hřišti Eibaru. Svěřenci trenéra Zinédina Zidana se tak udrželi na třetím místě.

 

21:45

Herní tip: Chuchel je radost, čirá radost z komické snahy chuchvalce chlupů sníst třešeň.

Ukázka hry s komentářem Otakara Schöna:

 

22:00

Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila na mistrovství světa ve víceboji šesté místo, Nikola Zdráhalová skončila osmá. Z premiérového zlata se na otevřené dráze na Olympijském stadionu v Amsterodamu radovala Japonka Miho Takagiová.

22:20

Nejlepším filmem loňského roku je rodinný snímek Bába z ledu. Jeho tvůrci dnes večer převzali šest Českých lvů, včetně režie a hereckých kategorií. Film režiséra Bohdana Slámy byl s 15 nominacemi favoritem 25. ročníku filmových cen, které uděluje Česká filmová a televizní akademie.

Zleva cenu za nejlepší ženský výkon v hlavní roli převzala Zuzana Kronerová, za režii Bohdan Sláma a za nejlepší mužský výkon v hlavní roli Pavel Nový, všichni za film Bába z ledu.

22:40

Tomáš Berdych postoupil na prestižním turnaji v Indian Wells bez problémů do třetího kola. S německým tenistou Maximilianem Martererem si dvanáctý nasazený český hráč poradil ve dvou setech 6:1 a 6:4.

Tomáš Berdych.

23:00

David Krejčí přispěl v NHL dvěma góly k vítězství hokejistů Bostonu nad Chicagem 7:4, další český útočník David Pastrňák pomohl k úspěchu jednou brankou. Bruins vyhráli pošesté za sebou.

 

07:20

Dnes půjde do aukce nejvzácnější československá známka. Původně rakousko-uherská známka na žilkovaném papíře měla hodnotu čtyři koruny. V dnešní aukci v Obecním domě se může prodat odhadem až za sedm milionů korun.

P201803060763601

 

07:40
08:00

Disneyovský megahit Black Panther už na celosvětových tržbách získal více než jednu miliardu dolarů (20,7 miliardy Kč), 26 dnů po uvedení do kin.

VFP357 AWARDS OSCARS VANITYFAIR 0305 11

08:15
08:30

Americký prezident Donald Trump v sobotu řekl, že odmítl žádost mexického prezidenta Enriqueho Peñy Nieta, aby Trump prohlásil, že Mexiko nemusí zaplatit za výstavbu hraniční zdi s USA.

08:45

 

09:00

Před izraelským vojenským soudem dnes bude pokračovat proces se sedmnáctiletou Palestinkou Ahid Tamímíovou, souzenou za útok na izraelské vojáky na okupovaném Západním břehu Jordánu. Za její čin jí hrozí až několikaleté vězení.

09:15

V nejbližších letech by se mohly společnosti předhánět v těžbě nerostných surovin na asteroidech. V budoucnu by se mohlo jednat o velmi lukrativní byznys, který může mít potenciální hodnotu několikanásobně přesahující světový HDP.

Asteroid. Ilustrační foto

09:30
09:45

Syrská vládní vojska dnes po pokračovala v ofenzívě v oblasti východní Ghúty ovládané povstaleckými skupinami. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) si 20 dnů trvající nápor vyžádal 1031 mrtvých mezi civilisty, z toho 219 dětí.

10:00

Plenární zasedání čínského parlamentu dnes schválilo změnu ústavy, z níž bude vyškrtnuta klauzule omezující výkon funkce prezidenta na deset let. Podle očekávání hladce prošel návrh Čínské komunistické strany, který posílí pozici současné hlavy státu Si Ťin-pchinga.

Z funkce měl Si Ťin-pching odejít v roce 2023. To se ale nestane. Změnu ještě musí schválit čínský parlament. To je ale jen formalita.

10:15
10:30

Zemřel kardinál Karl Lehmann, jeden z nejoblíbenějších představitelů katolické církve v Německu. Bylo mu 81 let. Působil 33 let jako biskup v Mohuči a 21 let byl předsedou německé biskupské konference.

10:45

Zajímá vás, jak biologické hodiny matky mohou ovlivnit dítě? Podívejte se na video, které připravila Akademie věd.

 

11:00

Britská policie vyšetřuje pokus o vraždu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery, kteří jsou v kritickém stavu po kontaktu s nervově-paralytickou látkou. Případ řeší přes dvě stovky policistů z protiteroristické jednotky a jednotky chemických specialistů. Těm se podle serveru BBC podařilo najít stopy jedu v restauraci, kde Skripal a jeho dcera Julija jedli předtím, než na ulici zkolabovali.

11:15

Vladimir Putin prohlásil, že se nestará o údajné ruské zásahy do prezidentských voleb v USA, protože akce nebyly spojeny s jeho vládou. V rozhovoru s americkou televizní stanicí NBC, který byl odvysílán v sobotu, Putin také zaspekuloval, že někteří z 13 ruských státních příslušníků, obviněných Spojenými státy z vměšování, nemusejí ani být etničtí Rusové.

jarvis_5a996e1b498e813322f1b84f.jpeg

11:30

Milion podpisů za odstoupení premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) chce do počátku června sesbírat na facebooku iniciativa Milion chvilek. Iniciátorům akce, která od spuštění 25. února získala téměř 160 tisíc podpisů, se nelíbí Babišova minulost spojovaná s komunistickou Státní bezpečností ani jeho nynější vystupování.

11:45

Společnost Blatenská ryba v Blatné na Strakonicku, kde veterináři v roce 2017 zlikvidovali kvůli ptačí chřipce téměř 60 000 násadových vajec a utratili přes 27 tisíc kachen, bude mít za loňský rok kvůli následkům chřipky nižší tržby. Čeká jejich propad o 13 milionů korun, zisk nižší o dva miliony korun.

pračí chřipka

12:00

Nejvzácnější československá známka ze sbírky filatelisty Ludvíka Pytlíčka ze Semil se dnes v aukční síni Burda Auction v Obecním domě prodala za 7,8 milionu korun. Její odhadní cena byla pět až sedm milionů Kč.

známka; dražba

12:15
12:30

Předsedkyní francouzské krajně pravicové Národní fronty (FN) bude nadále její dosavadní šéfka Marine Le Penová. Rozhodl o tom dnes jednomyslně sjezd strany, kde se Le Penová o funkci ucházela jako jediná kandidátka.

jarvis_5a9d893c498e118aaf51aa58.jpeg

12:45

Pardubice rozšiřují separaci odpadu na další komoditu. Obyvatelé sídliště Dubina mají nově k dispozici pět oranžových popelnic na použitý rostlinný olej. Dosud ho mohli odevzdávat jen do sběrných dvorů.

13:00
13:15

Novou úpravu Goethovy dramatické básně Faust, nejobtížnější, nehratelné a komplikované, uvede v premiéře 15. března Národní divadlo. Na jevišti Stavovského divadla se představí v režii Jana Friče v titulní roli Martin Pechlát. Mefistofelem bude Saša Rašilov a Markétou Veronika Lazorčáková.

13:30

V sídle Československé obce legionářské (ČsOL) v Praze by se letos mělo otevřít legionářské muzeum. Připomínat bude československé legie z období první světové války. Umístěno v něm bude i třeba badatelské centrum.

13:45
14:00

Německá energetická společnost RWE prodá 76,8 procenta akcií Innogy konkurenční firmě E.ON. Ta své podnikání zaměří na regulované energetické sítě, zatímco RWE na takzvanou zelenou energii, tedy obnovitelné zdroje.

Innogy

14:15
14:30

Rozloha ovocných sadů na Vysočině se v minulých pěti letech snížila o 55 procent na loňských 88 hektarů. Méně jich měl v Česku jen Karlovarský kraj. Farmáři na Vysočině, kteří pěstují ovoce na prodej, mají v sadech nejvíc jabloně, následují slivoně. Úbytek se v posledních letech netýkal jen třešní a ořešáku vlašského.

14:45

Do firmy Vítkovice Heavy Machinery (VHM) ze strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka vstoupí společnost SPV VTK zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada. Vítkovice podaly soudu návrh na insolvenci a zároveň požádaly o schválení takzvané předbalené reorganizace.

Vítkovice

15:00

Výzvu na podporu České televize, která vznikla mezi filmaři během příprav slavnostního předávání Českých lvů, podepsalo 370 hostů slavnostního večera. Uvedl to režisér Jan Svěrák, který text výzvy v sobotu přečetl na pódiu Rudolfina před začátkem přímého přenosu.

15:15

Důchodci nad 65 let a studenti by měli od června dostávat ve vlacích a autobusech slevu na jízdném 75 procent. Novinka by měla začít platit od změny jízdních řádů, tedy od 10. června. Státní pokladnu to má stát 5,8 miliardy korun. V dnešních Otázkách Václava Moravce České televize to řekl premiér v demisi Andrej Babiš.

P201803110258801

15:30
15:45

V berlínské čtvrti Reinickendorf hořela v noci na dnešek mešita. Policie požár vyšetřuje jako žhářský čin, který může mít politickou motivaci. Při požáru malé modlitebny nebyl nikdo zraněn, náboženská obec hovoří o žhářském útoku. Podle policie viděli svědci na místě činu tři podezřelé mladíky.

V Berlíně shořela mešita, Německo, Berlín

16:00

Výzvu na podporu České televize, která vznikla mezi filmaři během příprav slavnostního předávání Českých lvů, podepsalo 370 hostů slavnostního večera. "Je to všechno narychlo, webové stránky se chystají, aby se během týdne mohly k výzvě připojit i osobnosti z jiných oborů včetně politiky," uvedl režisér Jan Svěrák.

16:20

Členové Britské obchodní komory v ČR se obávají odchodu Velké Británie z Evropské unie bez uzavřených dohod obou stran. Požadují také, aby během přechodného období platily stejné podmínky mezi Británií a EU jako nyní.

16:40

Nizozemské fotografce Carle Kogelmanové se povedla úžasná věc. V největší novinářské fotosoutěži světa bude bojovat o vítězství v kategorii Dlouhodobé projekty. Nefotila přitom války, utrpení a zmar, ale dospívání dívek Aleny a Hannah v rakousko-českém pohraničí.

17:00

Ministerstvo obrany investovalo 130 milionů do vysílaček a komunikačních stanic pro Hradní stráž. Zlepší tím zabezpečení, které už bylo nedostatečné. Jedná se o jednu z největších zakázek, které letos obrana podepsala.

17:15
17:30

Od osvobození iráckého města Mosulu zpod nadvlády teroristických milicí Islámského státu již uplynulo osm měsíců a stále pohřešuje 11 tisíc lidí. Jde především mladé lidi, které zajali islamisté. Navzdory pátrání v podzemních sklepeních, tunelech a dalších úkrytech islamistů se je vládním a bezpečnostním silám dosud nepodařilo najít.

17:45

Na jihozápadě Íránu dnes havarovalo malé soukromé letadlo na lince z města Šardžá ve Spojených arabských emirátech do Istanbulu. Při nehodě zemřelo 11 lidí, sdělil médiím mluvčí íránského úřadu pro civilní letectví. Letadlo registrované v Turecku havarovalo v hornaté oblasti a po nárazu se vznítilo.

18:00

Motor od GE Aviation nazývaný Catalyst čekají další dva roky testů. Nový ředitel firmy Michele D'Ercole si pochvaluje, že prvních třicet minut testů motoru, který se bude vyrábět a vyvíjet v Česku, dopadlo výborně. "Chceme s novým motorem získat 40 procent světového trhu," věří si šéf letňanského GE Aviation.

18:15

Bývalý německý prezident Joachim Gauck obdržel prestižní Mezinárodní cenu Hayekovy nadace. V minulosti se laureáty ceny stali mimo jiné i bývalý český prezident Václav Klaus či slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda. Ocenění získal Gauck za to, že se podle poroty zasloužil o svobodu a základní lidská práva a dlouhodobě podporuje tržní hospodářství.

gauck, joachim, končí, prezident, německo

18:30
18:45

Etiopští vojáci omylem zabili devět civilistů a 12 dalších zranili, protože je považovali za povstalce. Incident, který zavinily chybné informace výzvědných služeb, se stal u města Moyale na hranici Keňou.

19:00

Jednoduchý nápad se skvělým provedením. To je hra Chuchel, která si dělá legraci sama ze sebe i z legendárních videoher, jako je Pac-man nebo Tetris. Novinka od mágů z Amanita Designu je napůl hra a animovaná groteska.

 

19:20

S předním evropským kritikem jaderné energetiky Myclem Schneiderem o tom, proč o nových reaktorech už nemá smysl uvažovat. Češi mají podle něj ve světě techniky výbornou pověst, místo jádra by se však měli soustředit na nové technologie a vize. Rozhovor vznikl v den jeho 59. narozenin v Praze, kam přijel na pozvání Komory obnovitelných zdrojů energie.

19:40

Fotbalisté Ostravy jsou bez trenéra. Radima Kučeru odvolalo vedení klubu po dnešní porážce 0:2 v Jablonci, po které Baník na posledním místě ligové tabulky ztrácí sedm bodů na záchranu, ale má zápas k dobru. Baník nyní jedná o jeho nástupci.

20:00

Orbán se opět pustil do Sorose, útočí prý i na Česko i Slovensko. Americký miliardář George Soros chce podle něj Evropu proměnit v kontinent migrantů a útočí na všechny, kteří mu v tom chtějí zabránit, včetně Maďarska, Česka a Slovenska.

20:20

Méně vzdělané lidi volby nelákají. Elektronické hlasování účast nezvýší, zjistily studie. Lídři výzkumných agentur na konferenci v Akademii věd bilancovali trendy soudobých výzkumů a poslední parlamentní a prezidentské volby.

20:40
21:00

Třída 5. C na ZŠ Pražská ve Znojmě se pomalu stává pojmem. Nedávno se stala laureátem Zlatého oříšku pro nejtalentovanější děti Česka. Jejich paní učitelka Marcela Přibylová do třídy nastěhovala tři cimbály, dvě basy, violoncello, bubny a více než desatero houslí. Pomocí hudby učí i matematiku a češtinu.

21:20

V road movie Tátova volha režiséra Jiřího Vejdělka se dvě ženy vydávají za rodinným tajemstvím. Vyjma zlatých klasů podél cest však mnoho nenajdou. Bolek Polívka ve své epizodní roli nečekaně zastává funkci přezrálého jablka.

21:40

Lidé se v dnešní době stydí o svých dluzích mluvit a pro pomoc si přicházejí, až když je pozdě. Většina dlužníků podlehne tlaku exekutorů, kteří je nutí vzít si půjčky na uhrazení starých dluhů. Podle ředitelky Vzdělávacího centra a Dluhové poradny Lucie Kopecké je na vině špatně nastavený systém vzdělávání. Češi neumí finanční gramotnost správně učit.

22:00
22:20

Dědeček Vladimira Putina pracoval jako kuchař pro Lenina i Stalina. V dokumentu, který se objevil na internetu, to řekl sám Putin. Hovoří mimo jiné o tom, že mu Angela Merkelová posílá německé pivo dárkem. Putin také popsal události z roku 2014, kdy údajně dostal zprávu o tom, že do Soči míří letadlo s bombou na palbě.

22:40
23:00

Na ženevském autosalonu představili novou řadu populárního užitkového vozu Citroën Berlingo.

 

23:40
06:00

V New Yorku se v neděli večer zřítil vrtulník do řeky East River, nejméně dva lidé zemřeli. Zatím jednoho člověka se podařilo zachránit. Na palubě bylo celkem šest lidí.

06:13

Zástupci konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) dnes odpoledne v Berlíně podepíšou koaliční smlouvu. Ve středu by pak ve Spolkovém sněmu, kde disponují pohodlnou většinou, měli znovu kancléřkou zvolit šéfku CDU Angelu Merkelovou.

06:28

Před rezidencí íránského velvyslance ve Vídni zastřelila v noci na dnešek tamní hlídka mladého muže, který se pokusil napadnout hlídkujícího vojáka nožem. Voják skončil s pořezanou rukou v nemocnici. Policie v reakci na incident posílila hlídky u diplomatických zastoupení ve Vídni.

06:42

Chyby na obraně už mohly být vyřešené, píše vyhozená manažerka Zuzana Lieblová. Před třemi lety dostala na starost nápravu nedostatků na ministerstvu obrany. Ale neprosadila se. Dnes čelí ze strany resortu kritice.

06:57

Čeští hokejisté podlehli na paralympiádě v Koreji týmu USA 0:10 a přišli tak o boj o medaile.

07:11

Širší vedení menší slovenské koaliční strany Most-Híd, která po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové vybídla k odchodu ministra vnitra za nejsilnější vládní stranu Směr-SD Roberta Kaliňáka, se dnes odpoledne sejde na jednání ke stávající politické krizi.

07:34

Zemanův mediální magnát vede válku s Českou televizí. Ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup se do ČT naváží už druhý týden. Podle lidí z mediálního prostředí jde o ideologický boj spojený se snahou pomoci prezidentovi Miloši Zemanovi.

jarvis_5aa2c054498ee282987cf9fb.jpeg

07:42

Hokejový útočník David Krejčí asistoval v nedělním utkání NHL u jediného gólu Bostonu, který podlehl v Chicagu 1:3 a přišel o sérii šesti výher. New York Islanders, který předchozích osm zápasů prohrál, zvítězil díky padesáti zásahům Christophera Gibsona na ledě Calgary 5:2.

07:55

Andrej Babiš bude tento týden řešit spory s KSČM a sociálními demokraty, s nimiž vyjednává o vládní spolupráci. Místopředseda ČSSD Jiří Zimola prohlásil, že je připravený opustit vyjednávání, pokud bude ANO odmítat jejich požadavky.

08:05

Děti vlivných lidí z nejbližšího okolí ruského prezidenta, včetně minimálně jedné z jeho dcer, kontrolují obrovské sumy peněz. Vladimir Putin přitom oficiálně tvrdí, že nemá větší majetek.