On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
10:26

Předseda Českého svazu bojovníků by se se svým projevem vyjímal lépe na nějaké nahnědlé demonstraci nebo facebookové skupině než na pietě v Terezíně, píše Jan Lipold v komentáři na Aktuálně.cz.

10:43

 

 

10:53

Oslavy devadesátých narozenin britské královny Alžběty II. ukončila velkolepá koňská show. Zúčastnilo se jí na 900 koní a jezdců z Ománu, Chile, Kanady nebo Ázerbájdžánu.

10:58

Obyvatelé Gibraltaru mají jasno. Pokud by se hlasování o brexitu konalo nyní, tak 88 procent podpoří setrvání v Evropské unii. Mají obavu z reakce Španělska.

11:06

 

 

11:10

Australští olympionici dostanou na cestu do Ria extra silné kondomy - aby se co nejvíce zmenšilo riziko nakažení virem zika.

11:21

Návštěvnost kin v USA: Captain America dnes na tržbách překročí hranici 300 milionů dolarů, Kniha džunglí je po pěti týdnech v kinech stále druhá.

11:27

Víkendové sněžení na horách je podle meteorologa jen odchylka v obvyklém počasí, která opět brzy pomine. Na horách mrazy vydrží maximálně do středy. Od poloviny týdne by se do Česka mělo vrátit teplé jarní počasí.

11:34

Acer chystá vlastní zařízení pro virtuální realitu. Tchajwanský výrobce počítačů se spojil se švédskou společností Starbreeze a bude vyrábět headset StarVR. Výhodou StarVR proti Oculu Rift a HTC Vive má být širší zorné pole a výrzaně vyšší rozlišení 5120x1440 bodů, které zajistí přirozenější vnímání virtuálního obrazu.Acer VR

11:39

Firma Koh-i-noor vyrobí a prodá o 600 procent víc pastelek než před pár lety. Zájem o tuto dětskou potřebu zvedla obrovská vlna popularity takzvaných antistresových omalovánek. Údaj uvedl mluvčí firmy Martin Doležal.

11:48

Ve vrcholovém managementu 250 největších českých firem je 1227 mužů a 128 žen, přičemž alespoň jedna žena je ve vedení 36 procent těchto firem. Vyplynulo to s výsledků průzkumu platformy Byznys pro společnost.

11:55

 

 

11:59

Provozovatel "černých vlaků" vyzkouší v Praze a Ostravě novou službu pro lidi, kteří si připlatí za jízdenky - z nádraží je pak autem odveze až domů. Současně Leo Express zavede nový pár večerních spojů mezi Prahou a Ostravou.

12:06

 

 

12:11

Společnost New World Resources (NWR), majitelka černouhelné OKD, hledá kupce pro dceřinou firmu NWR Karbonia. Měla zastřešovat plánovanou těžbu v dolu Debiensko na jihu Polska. Vyplývá z pondělního oznámení na webu firmy.

12:16

Lidovci v Brně opouští městskou radu a vyzvali i ostatní strany, aby učinili stejně. Podle nich to vyřeší patovou situaci, která nastala po rozpadu koalice z lidovců, ANO, Žít Brno a zelených.

 

12:24

Google se chystá blokovat Adobe Flash. Ke konci roku bude nejrozšířenější prohlížeč na světě automaticky blokovat spouštění Adobe Flash Playeru, který je častým zdrojem bezpečnostních rizik. Jen na rok Google umožní automatické spouštění Flashe na 10 největších webech včetně Youtube, Facebooku nebo Amazonu.

12:34

Celý evropský automobilový trh roste, mladoboleslavské automobilce se daří hlavně díky Německu, Británii, střední a jihovýchodní Evropě. Omezuje ji však nedostatek výrobních kapacit. Bude proto pravděpodobně pod tlakem, aby v budoucnu předala výrobu některého modelu do ciziny.

12:47

 

 

12:58

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček zaskočil za prezidenta a udělil na Hradě audienci šéfovi bavorské organizace Alternativy pro Německo. "Moje pravomoci sahají tam, kam je určí pan prezident," citoval Ovčáčka server idnes.cz, který popisoval nezvyklost, aby hradní úředník zaskakoval za hlavu státu. Zeman se setkání nezúčastnil, protože - slovy Ovčáčka - "měl jiný osobní program".

13:16

Největšími zahraničními kupci se na americkém realitním trhu stali Číňané. Za posledních 5 let si v USA pořídili nemovitosti za celkem 110 miliard dolarů. Ve Spojených státech na rozdíl od mnoha jiných zemí neplatí téměř žádná omezení ohledně toho, co si cizinci mohou koupit.

13:29

Britská bankovní skupina HSBC začala propouštět 850 britských pracovníků informačních technologií. Spustila tím první část restrukturalizace, v níž zruší v Británii do konce tohoto roku celkem 8000 pracovních míst.

13:33

Prezident Miloš Zeman jmenuje v úterý novými členy bankovní rady ČNB Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého. Informoval o tom dnes mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. V bankovní radě nahradí guvernéra ČNB Miroslava Singera a člena bankovní rady Kamila Janáčka, kterým ke konci června končí funkční období.

13:41

Donald Trump rád zdůrazňuje, jak je bohatý a jak si může dovolit platit prezidentskou kampaň v USA sám. Nyní ale prohlásil, že začne vybírat peníze i od sponzorů. Jak to tak vypadá, volných milionů na svých kontech zase tolik nemá.

13:48

 

 

13:55

Nedělní zápas na největším fotbalovém stadionu v Anglii musel být přerušen kvůli falešnému poplachu. Na toaletách v Old Trafford byl nalezen podezřelý předmět, který byl později označen jako výcvikové zařízení soukromé firmy. Ta ho po speciálním výcviku psů na stadionu zapomněla.

14:03

Poté, co Warren Buffet přiznal, že uvažuje o nákupu Yahoo, vyšlo najevo, že jeho firma Berkshire Hathaway má devět milionů akcií Apple. A to technologické firmy kdysi odmítal s tím, že investuje jen do firem, co vyrábějí něco, na co si může sáhnout.

14:09

 

 

14:16

Vladimír Hanzel, dlouholetý tajemník prezidenta Václava Havla, se hodně podivuje pondělnímu setkání mluvčího nynějšího prezidenta Jiřího Ovčáčka s předsedou bavorské organizace pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) Petrem Bystroněm. "Za prezidenta Havla by se to nikdy nemohlo stát," říká Hanzel.

14:21

 

 

14:28

Polsko se stalo poprvé v historii vývozcem kapitálu. Loni polské firmy investovaly v zahraničí více než zahraniční investoři v Polsku. Konzervativní vláda to považuje výborný krok správným směrem k vybudování inovativní ekonomiky s vyšší přidanou hodnotou.

14:41

Mexická kokainová královna Sandra Ávila Beltranová se pro list Guardian rozpovídala o životě v kartelu, ženách a korupci.

14:49

Městský soud v Praze se bude zabývat žalobou protestujících proti čínské lidskoprávní politice, kteří nebyli při návštěvě čínského prezidenta vpuštěni na ohlášenou demonstraci na Hradčanské náměstí. Minulý týden ji soudu poslal advokát Jan Kalvoda.

14:56

 

 

15:01

Norský státní investiční fond, který spravuje bohatství země získané zejména těžbou ropy, bude žalovat automobilku Volkswagen kvůli emisnímu skandálu. Volkswagen patří mezi 9 000 firem, v nichž má norský fond majetkový podíl. Cena akcií automobilky se propadla poté, co vyšlo najevo, že firma podváděla při měření emisí dieselových motorů jejích vozů. Fond tak utrpěl finanční ztrátu.

15:12

Statoil ASA získal povolení využít mořského dna u pobřeží Skotska, aby tam mohl postavit první plovoucí větrnou farmu na světě. Výstavba začne na konci tohoto roku a turbíny budou instalovány v roce 2017.

15:21

V Česku v prvním čtvrtletí letošního roku klesla kriminalita téměř o 12 procent na 59.191 trestných činů. Kriminalisté v tomto období vyšetřovali třicet vražd, což je o 23 méně než loni během prvních tří měsíců. Vyplynulo to z aktuálních statistik zveřejněných na policejním webu. Zločinů ubývá už druhým rokem: během celého loňského roku kriminalita klesla o 14 procent.

15:31

Na festivalu v Cannes se jako herečka představila šestnáctiletá modelka a dcera Johnnyho Deppa. Účinkuje ve snímku Tanečnice, který se díky české koprodukci natáčel také v pražském Obecním domě.

15:52

Už měsíc jsou faktickými vládci syrské Palmýry Rusové. Ruští vojáci město zbavili min Islámského státu, nyní tu cvičí syrské pyrotechniky. Reportér Aktuálně.cz Jiří Just Palmýru navštívil už v dubnu, teď se sem vrátil znovu. Město se mění, píše v reportáži.

15:56

Nově vznikající Vysoká škola kreativní komunikace oznámila, že definitivně získala státní souhlas udělovaný ministerstvem školství. Ve čtvrtek 19. května pořádá pro zájemce o studium ve svých prostorách v budově bývalé Literární akademie na pražském Pankráci den otevřených dveří.

16:06

V lucemburském Schengenu se zhroutila střecha muzea věnovaného evropské zóně volného pohybu, která tu před 30 lety vznikla. Špatné znamení?

16:13
16:20
16:26


Faraday Future, tajnůstkářská firma, která představila ultrarychlý elektromobil a do níž přestoupil z Tesly český konstruktér Otto Fabri, má velké plány. V Nevadě co nevidět začne se stavbou továrny za miliardu dolarů.

16:31

Kontrast mezi tiššími pasážemi a hlasitými momenty byl na včerejším koncertě Pražského jara o to úchvatnější díky taktním, často jen vteřinovým pauzám, které zvyšovaly napětí.

16:50

V Česku podle ředitele FTV Prima Marka Singera ještě nenastal čas spustit placenou videotéku. Češi nejsou narozdíl třeba od diváků ve Skandinávii připraveni platit za video obsah na vyžádaní, uvedl v rozhovoru pro HN.

16:59

Adidas získává současnou generaci zákazníků oldschoolovými modely Superstar. Jejich barevný design často navrhují i známé osobnosti.

17:06

ČSÚ: V průběhu první čtvrtletí 2016 byla zahájena v Libereckém kraji výstavba 137 bytů. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o meziroční nárůst o 29,2 procent. V celé České republice se v uvedeném období začalo stavět 5 164 bytů, což je meziročně o 2,1 procenta více.

17:15

Přesně před třiceti lety, 16. května 1986 vstoupil do kin Top Gun, film, který se stal kultovním zobrazením práce vojenských stíhačů. Zároveň z herce Toma Cruise udělal hvězdu globálních rozměrů.

17:19

 

 

17:26

 

 

17:34

 

 

17:36

Technici z českého dealerství Harley Davidson v Praze přestavěli model Iron 883 do podoby legendární Jawy. Uspěli s ní v regionálním kole soutěže upravených strojů Battle of the Kings a nyní míří do finále. To proběhne v polovině června ve Francii.

17:42

Duben 2016 byl nejteplejším měsícem v dějinách a sedmý rekordní měsíc v řadě.

17:44

Akcie Moneta Money Bank dnes na pražské burze poprvé oslabily. Moneta Money Bank, která se do konce dubna jmenovala GE Money Bank, je na pražské burze nováčkem. Obchodování s touto emisí začalo na hlavním trhu letos 6. května. Od té doby byla závěrečná cena akcií Moneta Money Bank pokaždé vyšší než otvírací. Dnes poprvé hodnota emise klesla, a to o 0,6 procenta na 74,30 koruny.

17:49

Album kanadského rapera Drakea nazvané Views jako první z letošních desek v USA překročilo hranici 1 milionu prodaných kusů. Nahrávka vyšla 29. dubna.

17:56

Dle odhadů Mezinárodního měnového fondu zpomalí česká ekonomika svůj růst na 2,2 procenta. Loni přitom rostla tempem 4,3 procenta.

18:06

"Největší bezpečnostní hrozbou pro Maďarsko jsou uprchlíci," tvrdí hlavní bezpečnostní poradce maďarského premiéra Viktora Orbána. Loni zemí prošlo neoficiálně na 400 000 uprchlíků, zaregistrovat se podařilo jen 180 000 z nich.

18:15

Francouzská velvyslankyně na Ukrajině Isabelle Dumontová si zahrála na violoncello s regionální filharmonií v Charkově. Dumontová na nástroj hraje od sedmi let, prý převážně amatérsky, cello si ale bere na každou diplomatickou misi.

18:23

Světové velmoci jsou ochotny podpořit výjimku z embarga a vyzbrojit libyjskou vládu. Závěrečné usnesení dnešní konference ve Vídni podepsalo všech pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a 15 dalších zemí, včetně Německa a Itálie.

0516RAKOUSKO LIBYE SVET DIPLOMACIE 094

18:32

Hypotéky jsou velmi levné, zájem o vlastní bydlení tak navzdory růstu cen nemovitostí stále roste. Kdo chce ušetřit, měl by si při sjednávání nového hypotečního úvěru nebo refinancování stávajícího sjednat úrokovou sazbu na co nejdelší období.

18:40

Rusko dopraví na Mezinárodní vesmírnou stanici v vlízké budoucnosti šest amerických astronautů. Za dopravu šesti astronautů zaplatí Američané 5,7 miliardy rublů (2,1 miliardy korun).

18:51

 

19:02

Internetový obchod Amazon rozšiřuje nabídku o potraviny nebo produkty do domácnosti, bude tak konkurencí pro supermarkety. Společnost v posledních letech pracuje na vývoji nových privátních značek.

19:12

Jeden z nejpopulárnějších amerických komiků Louis CK bude mít standup v pražském Kongresovém centru. Vstupenky se začnou prodávat pozítří.

19:28

 

19:39

Ruská vláda chce od státních společností, aby na dividendách vyplatily polovinu zisku. Gazprom se snaží získat slevu, argumentuje, že musí pomoci státní bance VEB s likviditou.

19:50

V případě krachu by podle ministra průmyslu Jana Mládka mohl OKD provozovat státní podnik Diamo. Není jisté, zda bude mít uhelná těžební firma na květnové výplaty.

20:03

Do Evropy přišlo v roce 2015 žádat o azyl dvakrát tolik lidí než v předchodzím roce. Podle Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky je ale migrační krize globálním problémem, který se uzavíráním hranic nevyřeší.

20:21

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) trvá na tom, aby se Poslanecká sněmovna zabývala jejím návrhem na jednotné vlastnictví Pražského hradu. Šlechtová to uvedla v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

20:35

 

20:52

V reakci na porážku tureckého basketbalového týmu proti hráčům ruského CSKA Moskva napsal turecký poslanec Samil Tayyar na svém twitterovém účtu, že by si přál sestřelit další ruské letadlo. Politik svůj výrok po kritice zlehčuje.

21:08

Policie v Chicagu dnes vyhlásila pátrání po zpěvačce Sinéad O'Connorové, která si v neděli brzy ráno vyjela na kole a od té doby je nezvěstná. Padesátiletá irská interpretka a hudebnice si získala proslulost koncem 80. let.

21:20

 

21:39

Podle OSN muselo více než 37 000 afghánských rodin během prvních čtyř měsíců tohoto roku opustit své domovy.

21:55

"Za Havla by se to nemohlo stát," říká k setkání Ovčáčka s populistou z AfD Havlův tajemník.

22:12

Hlavního antagonistu Benedicta Cumberbatche ve čtvrté řadě seriálu BBC Sherlock ztvární britský herec Toby Jones. Hrál v Kapitánu Amerikovi i Hunger Games a v Harrym Potterovi namluvil skřítka Dobbyho.

22:29

 

22:41

Karlovy Vary a Mariánské Lázně dál věří v "razítko" UNESCO, kandidatura stojí miliony. Z původního bloku šestnácti lázeňských měst zbylo sedm.

22:58

Evropa hledá peníze ve stoletých dluhopisech. Ty jsou podle ekonomů alternativou ke klasickým dluhopisům, které mají v současnosti velmi nízký, až záporný výnos.

06:30

Hodina a půl strávená ve Valdštejnské jízdárně přináší základní uvědomění, že i politika má nakonec jediný smysl v kultuře, která přetrvává, píše Petr Fischer nad výstavou o Karlovi IV.

06:40

Mexický soud vyšel vstříc žádosti již druhého amerického federálního soudu o vydání drogového bosse Joaquína Guzmána. Informovala o tom v pondělí agentura AP, podle níž soudce odsouhlasil možnost vydání na žádost federálního soudu v Texasu. Konečné slovo bude mít mexické ministerstvo zahraničí.

06:49

Projekt elektronizace českého zdravotnictví IZIP znovu ožívá. Firmu koupil investiční fond Nordic Investors, který patří bývalým elitním advokátům Tomáši Otrubovi a Janu Petříkovi. K tomu, aby byla investice úspěšná, se ale musí domluvit se státní pojišťovnou VZP.

06:58

Jak se chytal mexický drogový boss El Chapo.

07:08

Jedno z nejprestižnějších světových literárních ocenění, Mezinárodní Man Bookerovu cenu, v pondělí večer v Londýně získala jihokorejská spisovatelka Han Kang. Uvedla to stanice BBC. Do letošní soutěže se přihlásilo 155 autorů, z nichž odborná porota postupně vybrala šest finalistů - kromě Jižní Koreje také z Angoly, Itálie, Turecka, Rakouska a Číny.

07:15

Zákon o hazardu zdraží připojení a omezí náš byznys, říkají internetové firmy. Náklady na povinnou blokaci ilegálních herních webů, která by měla začít fungovat od začátku příštího roku, vyčíslují až v jednotkách miliard korun. Správce národní domény CZ.NIC s Českým telekomunikačním úřadem nebo firmou Seznam rozjíždí iniciativu "Přichází cenzor". Ta má upozornit na údajné snahy státu o cenzuru internetu.

07:16

 

07:33

Elitní policejní útvar ztrácí pověst: má příliš mnoho skandálů. Vrchní pražská žalobkyně Bradáčová raději kauzy svěřuje "konkurenční" jednotce pro boj s mafií. Teď má další argument: obviněného důstojníka, který údajně vynášel informace k Rittigovi.

07:39

Pracovníci těžařských společností v kanadské Albertě musí kvůli blížícímu se požáru opustit naleziště ropných písků. Z města Fort McMurray bylo evakuováno již dříve 80 tisíc lidí, kteří by se podle premiérky provincie stále neměli vracet. Požár se šíří velkou rychlostí, podle odhadů každé dvě hodiny spálí šest kilometrů.

07:47

Budoucí novomanželé by v Rusku měli být prověřováni na schopnost plodit potomstvo. Doporučili to účastníci konference, kterou v Moskvě zorganizovala dolní sněmovna ruského parlamentu. Zejména mužská populace by měla podle zprávy agentury Interfax absolvovat kontrolu "reprodukčního zdraví". Z návrhu není jasné, co by čekalo vdavekchtivé Rusy, pokud testem neprojdou.

07:54

O nový příspěvek od úřadu práce požádalo za první měsíc od spuštění projektu necelých třicet lidí. Podle krajských zástupců je ale o příspěvek, který je možné od úřadu práce získat od letošního dubna, mnohem větší zájem. Problémem však je, že většina žadatelů o finanční dotaci na ni nedosáhne.

08:00

Server Bloomberg se podíval na brexit ze sportovního úhlu pohledu. Spočítal, kolik fotbalových hráčů z Evropské unie v  klubech hrajících v Premier League, by potřebovalo víza podle stávajících pravidel, kdyby země skutečně rozhodla o odchodu ze společenství.

 

08:06

Australská policie dnes zadržela mladého muže, který podle ní plánoval teroristický útok v Sydney. Informovala o tom agentura AP s tím, že atentát zřejmě hrozil bezprostředně. Osmnáctiletého mladíka čeká obvinění z přípravy útoku a z pokusu o zapojení se do nepřátelských aktivit v Sýrii. Hrozí mu až doživotí.

08:15

Twitter přestane započítávat fotografie a odkazy do počtu znaků v tweetech. Limit činí 140 úderů. Firma se snaží s ohledem na svůj úpadek o novou politiku, kterou by zjednodušila své produkty a zároveň přilákala nové klienty. Twitteru dlouhodobě klesá hodnota akcií a stagnuje počet uživatelů.

08:20

inský červený kříž odvolal šéfa přijímacího střediska v laponské obci Kolari kvůli protestům žadatelů o azyl, kteří si stěžovali na kontroverzní způsob správy zařízení i na ředitelův přístup. Informovala o tom televize YLE. Odvolaný šéf Jari Sillantie ke svému odchodu z funkce pouze řekl, že ho jeho zaměstnavatel nepovažuje za vhodného pro práci v přijímacím centru.

08:29
08:38

 

08:43

Dodávka gynekologických křesel a porodních postelí do čínské nemocnice je první zakázkou české firmy Borcad na novém čínském trhu. Výrobce zdravotnických křesel a sedaček do vlaků z Fryčovic u FrýdkuMístku loni utržil 518 milionů korun a zdvojnásobil své výrobní prostory. Ivan Boruta, který firmu po revoluci založil, zároveň rozjíždí nové konstrukční a vývojové studio, které bude Borcadu dodávat nové nápady.

09:00

Tabákové společnosti Philip Morris ČR v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostly konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH o 9,3 procenta na 2,5 miliardy korun. Celkový odbyt se zvýšil o 7,4 procenta na 2,9 miliardy cigaret. Vyplývá to ze zprávy pro akcionáře, kterou v úterý firma zveřejnila na svých webových stránkách.

09:05
09:22

 

 

09:28

Hangár, v němž na Floridě skladuje firma SpaceX rakety, které se vrátily z vesmíru zpět na Zemi, se plní. Je v něm místo pro pět kusů, tři už tam jsou.

09:37

O nový příspěvek od úřadu práce požádalo za první měsíc od spuštění projektu necelých třicet lidí. Zástupci pěti krajů, v nichž se lze od dubna o podporu ucházet, zdůrazňují, že je zájem mnohem vyšší. Značná část žadatelů ale na příspěvek nedosáhne.

09:45

 

 

09:51

V Rakousku začíná éra Christiana Kerna. V 17 hodin složí přísahu jako nový rakouský kancléř.

09:57

 

 

10:02

Porazila Rusko, teď nám vrátí Krym. Vítězku Eurovize Ukrajinci velebí jako novou národní hrdinku. I proto, že "zbořila zeď", kterou postavila ruská propaganda.

10:08

 

 

10:09

Polští řidiči jezdí rok podle nového zákona o dopravě. Podle listu Gazeta Wyborcza zemřelo o 400 lidí méně.

10:11

Tabákové společnosti Philip Morris ČR v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostly konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH o 9,3 procenta na 2,5 miliardy korun. Celkový odbyt se zvýšil o 7,4 procenta na 2,9 miliardy cigaret. Vyplývá to ze zprávy pro akcionáře, kterou v úterý firma zveřejnila na svých webových stránkách.

10:16

 

 

10:22

Podle informací týdeníku Der Spiegel chce Evropská unie - bez ohledu na německý odklon od jádra - do budoucna posílit spolupráci členských států v oblasti výzkumu, vývoje, financování a stavbě nových a modernějších jaderných reaktorů. Podpořena má být také stavba flexibilních minireaktorů, jeden by měl být v Evropě zprovozněn už do roku 2030.

10:28

Pijeme pořád málo skotské whisky. Její vývoz loni alespoň klesal pomaleji než v roce 2014, píše Wall Street Journal.

10:34

V okolí kanadského města Fort McMurray se znovu šíří plameny. Vláda provincie Alberta chce pomoci obyvatelům nejhůře zasažených oblastí, a tak spustila novou mobilní aplikaci s aktuálními satelitními snímky. Slabším povahám ale může způsobit trauma.

10:40

 

 

10:45

 

 

10:53


PPF Banka loni vytvořila čistý zisk 1,3 miliardy korun. Meziročně si tak polepšila o necelých 600 milionů korun.

11:05

 

 

11:11

Španělsko prý zaplatilo výkupné 10 milionů eur za tři novináře unesené v Sýrii. V zajetí byli 10 měsíců.

11:16

 

 

11:20

Hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí podle předběžného odhadu rostl oproti předchozímu kvartálu o 0,5 procenta.
Meziroční nárůst se zvýšil o 3,1 procenta. Růst táhly všechny složky poptávky, stabilně rostoucí spotřeba domácností i mírně rostoucí investiční aktivita.

 

11:30

Steve Jobs zničil všechny kolem a pak i sám sebe, vyprávěla slavná architektka Eva Jiřičná na přednášce v Pardubicích. Po půl roce s ním raději rozvázala spolupráci.

11:36

Celková spotřeba masa se snižuje, za posledních dvacet pět let o více než dvacet kilo na osobu. Podle odborníků spotřeba masa v nejbližších letech ještě o něco poklesne, v delším horizontu však bude spíše stagnovat. Vyplývá to z průzkumu ČSOB Index očekávání firem, který monitoruje sentiment a očekávání malých a středních firem včetně živnostníků.

11:43

 

 

11:51

Přesídlování uprchlíků do států EU stále nefunguje. Zatímco už státy začaly nabízet více míst, uprchlíci do některých zemí nechtějí. Když mělo být 47 uprchlíků přesídleno do Bulharska, 36 z programu vystoupilo a dalších sedm rovnou uteklo, píší Financial Times.

11:59

 

 

12:12

Nadace Karla Janečka ocenila další dobrý skutek. V projektu Laskavec byl zatím poslední titul udělen Miniazylu Voříškov, který poskytuje dočasný domov opuštěným psům.

12:21

Andrej Babiš se intenzivně snaží šířit dojem, že on by zdravotnictví řídil lépe, respektive že ho tak trochu jako ministr financí stejně řídí, píše Jan Lipold v komentáři na Aktuálně.cz.

12:32

Jednou z osobností osmé řady StarDance, kterou odvysílá Česká televize na podzim, bude jedenašedesátiletý Ladislav Vízek, legenda českého fotbalu. „Je to pravda, kývl jsem a nemůžu to vzít zpět,“ potvrdil Aktuálně.cz střelec 115 ligových branek.

12:44

V řecké Soluni dnes začíná stavba "antiputinovského" plynovodu TAP. Investovat do něj musí EU.

12:52

Největší světová banka podle objemu aktiv, čínská ICBC Standard Bank, bude jako první čínský finanční dům vlastnit trezor v Londýně. Střežené prostory na utajeném místě, do kterých je možné uložit až 2 000 metrů krychlových drahých kovů, koupí od britské banky Barclays. ICBC chce díky trezoru získat větší vliv v oblasti obchodování s fyzickým zlatem a dalšími drahými kovy.

13:08

V některém z on-line supermarketů někdy nakoupilo 19 procent Čechů. Dvě procenta českých zákazníků kupují potraviny přes internet pravidelně. Vyplývá to z průzkumu KPMG, který se zaměřil na nákupní zvyklosti.

13:16

 

 

13:22

 

 

13:29

Alegorický román o vdané ženě, která přestane jíst maso a promění se v strom, včera obdržel Mezinárodní Man Bookerovu cenu. Přečtěte si profil laureátky.

13:32

26 sekund do konce třetí třetiny ještě Švýcaři vykřesali naději, ale hokejový zápas Česko - Švýcarsko na mistrovství světa skončíl 5:4.  Po závěrečné siréně ještě proběhla krátká potyčka mezi oběma týmy. Pro Švýcary šampionát končí, proto je doprovází značná frustrace. Český tým naopak půjde do čtvrtfinále z prvního místa, kde se potká s výběrem USA!

13:35

 

 

13:47

 

 

13:52

Jak se projeví v českých peněženkách pokračující rychlý růst české ekonomiky? Ptejte se hlavní ekonomky Heleny Horské.

13:58

Prezident Miloš Zeman jmenoval 52 profesorů. Tentokrát žádného kandidáta neodmítl. Mezi jmenovanými je i lékařka Eva Králíková, která v roce 2013 kritizovala prezidenta za jeho výrok, že začít kouřit po 27. roce života není zdraví škodlivé.

14:07

Premiér Bohuslav Sobotka chce po ministru financí Andreji Babišovi vysvětlení, proč minulý týden nepřišel na jednání o čerpání evropských dotací. Napsal mu proto třístránkový dopis. Podle předsedy vlády má Babišův resort zpoždění s přípravou klíčového auditu, který je důležitý pro zahájení čerpání financí z Evropské unie.

14:16

V Rumunsku uvedli do provozu novou americkou protiraketovou základnu, v Polsku je ve výstavbě další. Rusko protestuje, cítí se ohroženo. Aktuálně.cz oslovilo přední české analytiky. Položilo jim otázku, zda Rusové mají k obavám důvod. Odpověď je jednoznačná: Nemají.

14:28

Bagdád dnes zasáhl již třetí bombový útok. Výbušnina explodovala na přeplněném tržišti v převážně šíitské čtvrti Sadr City a usmrtila nejméně 19 lidí. S oběťmi předchozích dvou dnešních útoků jde celkem o 63 mrtvých.

14:31

 

 

14:39

 

 

14:48

Tisíce kanadských olejářů prchá ze svých sídel v Albertě. Zemi sužuje obří požár, který ochromil těžbu ropy.

14:57

Ve Francii se opět protestuje proti reformě pracovního trhu. Část země paralyzovaly blokády na silnicích. Naplánované jsou i četné demonstrace. Prezident Francois Hollande nehodlá v reformě ustoupit.

15:06

Podle průzkumu agentury Stem/Mark je 37 procent Čechů nevěrných. Průzkum se opírá o vzorek téměř tisíce lidí v sexuálně aktivním věku (15-59 let). Ukázal mimo jiné to, že poměr mužů a žen, kteří byli kdy nevěrní, je zhruba stejný. Testy na pohlavní choroby po jednorázovém nepartnerském sexu absolvuje jen každý desátý. Kondom používá jen třetina respondentů. Průzkum je součástí kampaně farmaceutické společnosti GlaxoSmithKline na podporu testování na HIV/AIDS.

15:17
15:20

Kritika práce policie zazněla z nečekaného směru. Pustil se do ní biskup Václav Malý, který poslal otevřený dopis ministru vnitra Milanu Chovancovi a policejnímu prezidentovi Tomáši Tuhému. Upozorňuje je v něm na "přílišnou horlivost" policejních složek v poslední době, například při návštěvě čínského prezidenta.

15:34


Nakladatelství Mladá fronta v českém překladu právě vydalo druhý román Harper Leeové. Přečtěte si ukázku.

15:37

Viceprezident Xiaomi a bývalý viceprezident Googlu Hugo Barra na Twitteru oznámil, že čínský výrobce elektroniky představí nový produkt přímo v rámci vývojářské konference Google I/O. Pravděpodobně půjde o multimediální přehrávač se systémem Android TV.

15:45

Prezident Miloš Zeman po jmenování dvou nových členů bankovní rady ČNB oznámil, že 25. června jmenuje novým guvernérem centrální banky Jiřího Rusnoka. Ten jej podpořil v prezidentské kampani, v roce 2013 vedl i půl roku "prezidentskou vládu", která nezískala důvěru sněmovny.

15:59

Poněkud nezvyklý je začátek i místo úterního zasedání rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Jednání zákonodárců začne v sedm večer přímo v brněnském pivovaru Starobrno. Hostitelem bude kromě pivovaru také Český svaz pivovarů a sladoven.

16:31

Připomínka událostí 17. listopadu 1939 a 1989 na Albertově letos pravděpodobně proběhne v režii studentů, respektive Karlovy Univerzity, která si místo s předstihem zamluvila. Albertov býval tradičním místem, kde si vysokoškolští studenti historické události připomínali. Minulý rok se to změnilo, protože kvůli shromáždění Bloku proti islámu za účasti prezidenta Zemana studenti na místo nesměli.

16:32

Státní veterinární správa nařídila stáhnout z trhu zásilku více než 43 000 kusů konzerv sardinek ve vlastní šťávě z Thajska, prodávaných v Česku pod značkou ESSA. Laboratorní testy zjistily ve výrobku zvýšené množství kadmia.

16:49

Obviněný detektiv protikorupčního útvaru Radek Holub podle policie vynášel informace z vyšetřování případů v Nemocnici Na Homolce a pražském dopravním podniku. V případu jsou obviněni tři muži ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku, vedle Holuba ještě bývalý policista Igor Gáborík a celník Pavel Šíma. Obvinění souvisí s neoprávněným předáváním informací z trestních řízení a uzavřených systémů bezpečnostních složek.

16:55

Francouzský filozof Bernard-Henri Lévy natočil film o bojích Kurdů s Islámským státem. Záběry z okupovaného Mosulu vznikly pomocí dronů.

16:59

 

 

17:07

Projekt Omniveda se snaží dětem přiblížit vědu zábavným a hravým způsobem. Ukazuje jim, že k novým poznatkům mohou dojít samy a že učení nemusí být nuda.

17:15

 

 

17:16

Evropská komise obdržela audit k Čapímu hnízdu. Ve svém dnešním stanovisku uvedla, že o dalším postupu rozhodne až poté, co výsledky auditu prozkoumá. Informaci přinesla Česká televize.

17:27

Toni Erdmann je zatím jediný film letos soutěžící o hlavní cenu na festivalu v Cannes, který vyvolával salvy smíchu i spontánní potlesky uprostřed projekce.

17:34

Kdyby platilo populární heslo „jsme to, co jíme“, byli bychom v Evropské unii lidmi druhé jakosti, komentuje Petr Honzejk.

17:42

V noci evropského času skončí další kolo amerických primárek ve státech Oregon a Kentucky. Zatímco u republikánů už o nic nejde, demokraté jsou pořád jako trní a ptají se, kdy se Hillary Clintonové podaří definitivně setřást Bernieho Sanderse.

17:53

 

 

17:59

 

 

18:13

Tři turbodmychadla už vrcholnému naftovému motoru pro BMW řady 7 nestačila, tak konstruktéři přidali čtvrté. Vznikl z toho nejsilnější naftový šestiválec na světě.bmw7

18:19

V pohádce Obr Dobr, kterou na festivalu v Cannes představil režisér Steven Spielberg, se to hemží obludami i sny.

18:27
18:36

Lenovo v červnu představí dva nové telefony, které nahradí stávající řadu Moto X. Oba telefony ponesou označení Moto Z a nabídnou podobnou výbavu, která staví na velkém displeji s úhlopříčkou 5,5". Model Moto Z Style bude tenčí než výkonnější model Moto Z Play.  Lenovo dnes také představilo nové telefony levnější řady Moto G. Zvětšilo u nich displej na 5,5 " a se zlepšením parametrů zvýšilo i cenu. Ta začne v přepočtu na 6 tisících korunách.

18:57

V Afghánistánu válčí s Tálibánem neexistující vojáci. Ale berou výplatou. Do rozpočtu země přispívá i EU.

19:05
19:10
19:27
19:35
19:45
19:56

Pěnový návlek umožňuje psát do mobilního zařízení na jakémkoli povrchu. Vhodný může být také pro slepce. Start-up Tap sází na růst trhu s chytrými nositelnými doplňky, anglicky označovanými jako "wearables".

20:00
20:10
20:20

Architektonickou soutěž na rekonstrukci budovy, ve které bude mít svoje nové sídlo úřad Prahy 7, vyhrál Atelier bod architekti. Praha 7 má ambiciózní plán začít stavět v první polovině roku 2017. Pokud nenastanou komplikace, může to stihnout.

20:30
20:40

Německý satirik Jan Böhmermann nesmí na základě předběžného opatření vydaného soudem v Hamburku veřejně opakovat části básně, které zesměšňují Recepa Tayyipa Erdogana, prezidenta Turecka.

21:05

Po doplnění o nové členy bude mít ve vedení ČNB budoucí guvernér Jiří Rusnok ještě silnější hlas. Intervenční režim, v němž centrální banka uměle oslabuje korunu, vydrží určitě do příštího roku. Je ale však možné i jeho další prodloužení. Zvládnutí "exitu" bude testem kvalit Rusnokova vedení. Názory ekonomů, analytiků bank nebo osobností spjatých s byznysem mapovala anketa HN.

21:14
21:25
21:35
21:45

Bývalý investiční bankéř Jack Tatar radí finančním start-upům, které se pouštějí do byznysu digitálních měn. Na pražské Bitcoin Conference promluví o potenciálu bitcoinu pro investování a provádění mezinárodních transakcí. Mobilní aplikace pro digitální měny podle něj umožní mladým stát se investory bez vstupu na burzu.

21:55
22:00

Čínská bankovní společnost ICBC Standard Bank se dohodla na koupi obrovitého trezoru v Londýně. Její mateřská banka ICBC, největší bankovní společnost na světě podle objemu majetku, se tak stane první čínskou bankou s vlastním sejfem v britské metropoli.

22:10
22:20
22:22

Turecký parlament se v prvním kole hlasování vyslovil pro zrušení imunity poslancům, kteří čelí podezření z trestného činu. Rozhodující druhé hlasování se bude konat v pátek. Opoziční prokurdská Lidová demokratická strana vidí návrh jako útok proti sobě, vládní Strana spravedlnosti a rozvoje totiž její poslance obviňuje z podpory terorismu.

22:35

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto dnes oznámil, že chce změnou ústavy země zajistit právo uzavírat manželství osobám stejného pohlaví v celé zemi. Dosud toto právo mají homosexuálové jen v některých částech Mexika.

22:40
22:45

Americký kongres schválil, že na opatření proti viru Zika vydá 1,1 miliardy dolarů. Ke schválení potřeboval návrh 60 hlasů, nakonec jich získal 68. Podle prohlášení Bílého domu je na boj proti viru Zika potřeba 1,9 miliardy dolarů, které mají být použity zejména k vyvinutí nových nástrojů potřebných k ochraně národa, zejména pak očkovacích vakcín a lepší diagnostiky.

22:50
22:55

Americké akciové trhy v úterý výrazně klesly, největší ztráty zaznamenaly akcie síťových podniků a výrobců spotřebního zboží. Investoři totiž po nových datech o růstu spotřebitelských cen v USA zvýšili sázky na to, že americká centrální banka (Fed) v průběhu roku zvedne úrokové sazby.

23:00

Organizace CZ.NIC, která spravuje český internet se se svým projektem otevřeného routeru Turris Omnia dostala mezi 100 nejúspěšnějších crowdfundingových kampaní. Od zájemců vybrala již více než 1,2 milionu dolarů. Zdánlivě obří úspěch je ale trochu zavádějící, představuje pouze několik tisíc kusů prodaných zařízení. Podobné je to i u jiných úspěšných projektů, například hra Kingdom Come získala na svůj vývoj peníze od 60 tisíc lidí, úspěšné hry ale prodávají stovky tisíc až miliony kopií. Čtvrtá nejúspěšnější kampaň historie, na hodinky Pebble, získala přes dvacet milionů dolarů od 79 tisíc lidí.

06:07

Za rekordních 750 milionů korun se v Ženevě vydražil růžový diamant zařazený do špičkové kategorie "fancy vivid". 

06:23

OSN varuje, že ve válkou sužovaném Jemenu dělí zhruba 7,6 milionu lidí "pouhý krok" od hladomoru. Zástupci organizace kritizují neochotu států přispívat na humanitární pomoc. Z potřebných 43 miliard korun dorazilo zatím na účty pouhých 16 procent.

06:44
06:46

V USA šéfové velkých korporací vydělávají 335krát více než jejich řadoví zaměstnanci. Z historického hlediska je platová propast velmi hluboká, proti roku 2014 se však loni poněkud zmenšila. Vyplývá to z údajů největší americké odborové federace AFL-CIO, která shromáždila údaje z veřejně obchodovaných firem zařazených do indexu S&P 500.

06:48

Politické napětí ve Venezuele v úterý dál vzrostlo, když levicový prezident Nicolás Maduro a pravicová opozice přitvrdily tón své rétoriky. Opozice vyzvala nejen obyvatelstvo, ale také armádu k neposlušnosti, zatímco šéf státu hovořil o podvodu ve snaze prohlásit za neplatný opoziční návrh na uspořádání referenda, které by ho mělo zbavit prezidentského úřadu.

06:49

Předpokládaný republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump uvedl, že jeho čisté jmění činí více než deset miliard dolarů (238,9 miliardy korun).

06:50

V rozhovoru poskytnutém agentuře Reuters Donald Trump řekl, že je ochotný v případě svého zvolení jednat se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem.

06:50

Výsledky souboje v demokratických primárkách v Kentucky jsou příliš těsné na to, aby se dal určit jasný vítěz. Hillary Clintonová se ale vítězkou klání prohlásila. V Oregonu po sečtení zhruba šedesáti procent hlasů vede vermontský senátor Bernie Sanders. Oregonské republikánské primárky vyhrál Donald Trump, který je už ale bez soupeřů.

06:57

Průměrná úroková sazba nových hypoték v Česku dosáhla v dubnu 1,94 procenta a je tak nejnižší v historii. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot u nově sjednaných smluv včetně refinancování.

07:15
07:18
07:23

Dopravní policisté se učí, jak zabavovat přímo na silnici malý technický průkaz. Majiteli auta zakážou pokračovat v jízdě, pokud odhalí alespoň jednu z 12 předem daných závad. Seznam závad je součástí nové vyhlášky, která má dostat ze silnic nebezpečná vozidla, například ta, která špatně brzdí, teče z nich olej, mají prasklé přední sklo, úplně sjeté pneumatiky nebo prorezlou karoserii.

07:26
07:26
07:38

Průzkum portálu Platy.cz sledoval, jak se v závislosti na délce praxe mění růst výdělku, tedy jak a zda jsou firmy ochotné ocenit zkušenosti svých zaměstnanců. Finanční ohodnocení samozřejmě nejrychleji roste na začátku kariéry, protože vzrůstá z nízkých počátečních hodnot. Nejlépe vydělávají lidé s praxí od 6 do 10 let, výraznější nárůst je u kvalifikovaných zaměstnanců. Největší rozdíly jsou v Praze, kde lidé s praxí 6-10 let vydělávají o 50 procent více než ti bez praxe.

07:53

Aby si primátorka Adriana Krnáčová získala loajalitu mezi svými rozhádanými zastupiteli, rozdala jim placené funkce. Buď udělovala místa v čele nově vytvořených výborů, nebo slibovala posty v dozorčích radách městských firem. Od své sokyně Radmily Kleslové se toho naučila mnoho.

07:54
07:54

Palác vrací úder: senzační titulek nejčtenějšího bulvárního deníku The Sun "Královna odporuje Brexit" byl "značně zavádějící", rozhodla Independent Press Standards Organisation, která dohlíží na dodržování etických pravidel v britských médiích. Britská panovnice zůstane i před červnovým referendem o setrvání v EU neutrální.

08:05
08:10

Japonská ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí v celoročním přepočtu o 1,7 procenta, což byl nejvyšší růst za poslední rok. Jeho tempo překonalo očekávání díky vyšším výdajům vlády, které vyrovnaly slabé firemní investice a vývoz.

08:15
08:20

V kanceláři soudce brazilského nejvyššího soudu se našlo odposlouchávací zařízení. Soudce se nedávno podílel na definování pravidel pro proces odvolání brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové.

08:25
08:25

Finanční výsledky za 1. čtvrtletí 2016 dnes společnost New World Resources neoznámí. Odůvodňuje to insolvencí OKD, kterou management firmy podal 3. května. NWR již v dubnu oznámila, že za první tři měsíce vytěžila 1,873 milionu tun uhlí, meziročně zhruba o sto tisíc tun více. Klesly ale ceny, za které uhlí prodávala.

08:26

Ministr financí Andrej Babiš dnes přijal rezignaci generálního ředitele Generálního ředitelství cel Petra Kašpara, který se rozhodl rezignovat na svou funkci ze zdravotních důvodů. 
Na uvolněné místo bude v souladu se služebním zákonem neprodleně vypsáno výběrové řízení. Petr Kašpar bude svou funkci zastávat do 30. června 2016.

08:30
08:32

Zaostáváme a vymýšlíme absurdity, které tu nebyly ani za socialismu, říká ekonom a šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

08:42

Spojené státy rozhodly o uvalení finálního dovozního cla na čínskou zastudena válcovanou plochou ocel ve výši 522 procent. Američané dospěli k závěru, že tyto produkty jsou prodávané na americkém trhu pod náklady a získaly nepoctivé dotace.

08:50

Turecké letectvo ve středu bombardovalo pozice radikálů ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) na severu Iráku a na jihovýchodě Turecko. Zahynulo při tom nejméně deset radikálů.

08:50

Šéfredaktor britského deníku Guardian Alan Rusbridger odcházel loni z funkce, aby si rok a půl odpočinul. Pak se měl stát šéfem společnosti, která Guardian vydává. Ale nestane se jím. Ukazuje se, že finanční situace vydavatelství je mnohem horší, než se tušilo.

09:05

Šest špičkových vědců do čtyřiceti let ve středu převezme cenu Neuron. Každoročně ji uděluje stejnojmenný nadační fond. Od mecenášů si odnesou po čtvrt milionu korun.

09:10

Čínský výrobce domácích spotřebičů Midea má zájem o německého výrobce průmyslových robotů Kuka. Midea učinila nabídku na převzetí akcií německé firmy, která ohodnocuje společnost Kuka na 4,6 miliardy eur.

09:15
09:21
09:27

Babišova MfD se zaměřila na předsedu KDU-ČSL a vicepremiéra Pavla Bělobrádka. Na titulní stránce mu spočítala, že za dva a půl roku už je počtvrté v USA a že to stojí hodně peněz.

09:34
09:39

Opozicí vedený parlament ve Venezuele odmítá stav ohrožení, který v zemi vyhlásil prezident Nicolas Maduro a vyzývá obyvatele k dalším demonstracím. Na čí stranu se postaví armáda?

09:45

V Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rusku a Ukrajině se odehrává plíživý státní převrat, tvrdí Adam Michnik, polský exdisident a oficiální šéfredaktor listu Gazeta Wyborcza. Posledních několik měsíců strávil v USA a k situaci v Polsku se nevyjadřoval.

09:51

Další veřejné piano potěší pacienty, personál i veřejnost v pražské Thomayerově nemocnici. V budoucnu by mohlo sloužit i k terapeutickým účelům.

09:58

Humoristický nápoj s názvem Kefírer už týdny pobuřuje i baví české sociální sítě. Potenciální výrobce včera vydal prohlášení, nápoj se prý skutečně objeví na pultech obchodů.Kefírer se prý skutečně dostane na pulty obchodů

10:04

Lidé s vybitým mobilem si daleko častěji objednávají dražší jízdu Uberem. Na rozdíl od ostatních nejsou ochotní čekat, jestli nebude možné jet za pár minut levněji.

10:09

Policisté ve Francii se už měsíce musí vyrovnat s vyšším nasazením kvůli výjimečnému stavu. Potýkají se také s násilnými útoky během demonstrací proti reformě pracovního trhu. Proto dnes sami vyjdou do ulic.

10:14

Internetová společnost Seznam.cz loni zvýšila tržby o devět procent na 3,41 miliardy korun, což je nový rekord. Zisk před zdaněním stoupl rovněž na rekordní výši 1,25 miliardy korun. Nejvíce se na nárůstu obratu největší české internetové firmy podílely příjmy z reklamy ve vyhledávání, tedy z reklamního systému Sklik. Firma to ve středu oznámila v tiskové zprávě.

10:19
10:25

Záchranáři pátrají ve třech vesnicích na Srí Lance po 200 rodinách, které zřejmě v noci zavalilo bahno. Sesuv souvisí s povodněmi, které ostrov sužují několik posledních dnů. Domovy muselo kvůli nebezpečí opustit na 200 000 lidí.

10:31
10:36

"Zastavte ten státní převrat" stálo na transparentu, který na červeném koberci festivalu v Cannes rozvinuli brazilští filmaři. Zastali se tím sesazené brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové.

10:42

Architektonickou soutěž na rekonstrukci budovy, ve které bude mít své nové sídlo úřad Prahy 7, vyhrál Atelier bod architekti. Praha 7 má ambiciózní plán začít stavět v první polovině roku 2017. Pokud nenastanou komplikace, může to stihnout.

10:47

Samsung chystá obrněnou verzi telefonu Galaxy S7. Novinka s přídomkem Active nabídne vedle vodotěsnosti také zvýšenou odolnost vůči pádům a pohodlnější ovládání v rukavicích díky fyzickým tlačítkům. Výbava má být shodná jako u standardní verze včetně vynikajícího fotoaparátu. Fotografii zatím neoznámeného produktu získal známý „leaker“ Evan Blass (Evleaks).galaxy

10:51

Ostravský krajský soud dnes policii vydal k prostudování část věcí a dokumentů zabavených při domovních prohlídkách v bytě a kanceláři bývalého ministra vnitra Ivana Langera. Dokumenty, mobilní telefony, flash disky a také počítač kriminalisté zabavili loni na začátku olomoucké korupční kauzy řešené pod názvem Vidkun.

10:57

Google se opět potká u soudu s Oraclem, s kterým se soudí již od roku 2010. Oracle viní Google z toho, že nezaplatil za software využitý pro tvorbu Androidu. Operační systém zároveň firma považuje za zločin proti otevřenému softwaru.

11:03

Fotbalový Jablonec brzy projde výraznými změnami. Jeho šéf a zároveň předseda FAČR Miroslav Pelta na středečním setkání s novináři přiznal, že plánuje přivést do klubu nového předsedu představenstva, který se poté stane i majoritním vlastníkem.

11:10
11:12

Český Aeroholding v loňském roce vydělal zhruba dvě miliardy korun. V roce 2014 přitom společnost skončila ve ztrátě 324 milionů korun. Za lepší výsledky mohou zejména vyšší výnosy z letištních poplatků i z parkování.

 

11:16

Islamističtí atentátníci vydělávali na reklamách Microsoftu a IBM na svých stránkách, píše britský deník Financial Times. Internet zkrátka dokáže překvapit.

11:22
11:27
11:33

Francie hodlá v každém ze svých dvanácti regionů zřídit speciální deradikalizační centrum pro mladé lidi. Na nová opatření proti radikalismu země vydá 40 milionů eur.

11:39
11:44

Kabelový operátor UPC přichází se zpětným přehráním nejpozději, ale nabízí nejdelší interval. O2 TV má 50 hodin, T-Mobile TV 48 hodin, UPC 168 hodin.

11:49

Poslední velký trh, který se otevírá v kategorii rozvíjejících se obchodů je Írán. Je obrovskou příležitostí, o kterou usilují i české firmy. Před měsícem se tuzemské skupině Energo-Pro sídlící v Praze, jako jedné z prvních společností po zrušení obchodních sankcí vůči Íránu, podařilo uzavřít kontrakt za téměř 15 milionů eur,

11:54

Spotřebitelské ceny v EU a eurozóně klesly v dubnu o 0,2 procenta. Na deflaci se podílely nízké ceny energií, které klesly o 8,7 procenta. Deflaci zaznamenalo celkem 17 členských států EU, ceny naopak rostly v Belgii. Oznámil to ve středu evropský statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil rychlý odhad z předchozího měsíce.

 

11:56

Americký Microsoft prodá za 350 milionů dolarů (asi 8,4 miliardy korun) firmě FIH Mobile, dceřiné společnosti Foxconnu svou výrobu klasických tlačítkových telefonů. Tchajwanská společnost zároveň získá právo používat pro tyto telefony značku Nokia.

12:05

Mezi Jeremym Clarksonem a českou Škodovkou dosud panovalo takřka idylické přátelství. Teď však příměří skončilo. Clarkson se ve svém tradičním sloupku pro Sunday Times zaměřil na nový Superb, pro který to moc dobře nedopadlo.

12:11

Sklopený zrak, zaryté mlčení. Děti, které prošly jeho výcvikovým táborem, má Islámský stát v moci navždy. Reportáž o jezídských chlapcích ze Sindžáru.

12:16
12:20

Dopravní nehoda komplikuje situaci nejen řidičům, ale i pivařům v části republiky.

12:26

Poláci jsou nejvíce rozděleným národem Evropy. V rozhovoru pro Aktuálně.cz to tvrdí polský konzervativní filozof a esejista, bývalý šéfredaktor deníku Rzeczpospolita Pawel Lisicki. Kaczyński prý ale není žádný bolševik.

12:31
12:35

Sedmiletá dívka z Braniborska namalovala na ulici před domem křídou písmeno "P", aby návštěvě ukázala, kde zaparkovat. Rodičům přišlo následně úřední předvolání. Za dceřin obrázek dostali pokutu.

12:43

S neobvyklým návrhem přišli obyvatelé Nového Zélandu. Žádají speciální označení pro auta, která řídí turisté. Nejsou prý zvyklí na klikatý horský terén a mohou být pro své okolí nebezpeční.

12:51
12:58

Vláda schválila Projekt Ovoce a zelenina do škol. Novela umožní školám nakupovat přímo od zemědělců.

13:05

Krajský soud v Ostravě rozhodl, že policii vydá podstatnou část věcí a dokumentů, které nalezla při domovní prohlídce v kanceláři či bytě exministra vnitra Ivana Langera. Jde například o deset mobilních telefonů, diáře, poznámkové bloky či elektronické nosiče dat.

13:11

Foxconn Global Services Division a česká společnost BlindShell zahájily vývoj telefonu pro nevidomé a zrakově postižené. BlindShell již nyní prodává upravený telefon s Androidem, který nabízí snadnější ovládání nebo rozpoznávání barev či bankovek.

blindshell

13:18

Nejlepší místa k žití jsou v Německu, Švýcarsku a Kanadě, zjistila konzultační společnost Mercer.

13:20
13:26

Od roku 2018 by podle nového zákona měly všechny prodejny nad 400 metrů čtverečních nabízet neprodané potraviny charitě. Podle českých iniciativ, které bojují proti plýtvání jídla, ale ještě není vyhráno.

13:33

Vnuk slavného španělského umělce Joana Miróa prodá v aukci 28 děl. Peníze pošle na pomoc uprchlíkům.

13:37

Veřejný dluh Španělska překonal velikost ekonomiky. Španělská centrální banka ve středu oznámila, že v prvním čtvrtletí dluh země stoupl na 1,09 bilionu eur (29,5 bilionu korun). To představuje 101 procent hrubého domácího produktu země v roce 2015, který činil 1,08 bilionu eur, napsala agentura AP.

13:47
13:56

Recenze: Apokalypsa v komiksu se nekoná. Noví X-meni se utápějí ve zbytečné preciznosti, píše o novém filmu režiséra Bryana Singera Martin Svoboda na Aktuálně.cz.

14:09

Šivani je z Indie, je jí patnáct měsíců. Ve čtyřicetistupňovém vedru si dlouhé hodiny hraje na pouhých dvou metrech čtverečních. Její rodiče pracují na stavbě a dceru nemá kdo hlídat. Aby neutekla, matka ji přivazuje ke kameni.

14:15

Evropská komise podnikne další krok v proceduře proti Varšavě, pokud polské úřady do pondělí 23. května nedospějí k "významnému pokroku" při řešení krize kolem polského ústavního soudu. Vyplývá to z komuniké, které komise vydala po svém středečním zasedání.

14:22
14:24
14:32

Černý autobus s příznačným názvem Mobilní Kavárna POTMĚ, kde obsluhují nevidomí kavárníci, vyrazil v úterý 17. května již na pátou jízdu v řadě. Ta tentokrát nese vizionářský titul "Bez nehod".

14:35
14:52
14:58

Že je McDonald's out? Ale kdeže. Akcie na burze za poslední rok vzrostly o 40 % a jsou rekordně vysoko.

15:04

Virus zika by se už v létě mohl dostat do Evropy, varuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Riziko epidemie je ale nízké.

15:11

Kyberzločinci se pokusili zopakovat úspěch, kterého dosáhli při nedávném útoku na bangladéšskou centrální banku. Tentokrát se útočníci pokusili převést více než milion dolarů z Vietnamu do Slovinska. Stejně jako v bangladéšském případě, kdy hackeři dokázali ukrást 81 milionů dolarů a ještě výrazně větší loupež zmařila jen gramatická chyba v příkazu, jde o útok využívající mezinárodní platební systém SWIFT.

15:18
15:25
15:34

Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries, který čelí od 3. května návrhu na insolvenci, uhradil v návrhu uvedeným pěti věřitelům asi 62,5 milionu korun. Právní zástupce společnosti Michal Žižlavský navrhl Krajskému soudu v Brně, aby návrh na insolvenci odmítl. Insolvenční návrh podala na kunovického výrobce společnost Aero Vodochody Aerospace. Přihlásila pohledávku 38,3 milionu korun.

15:40

Městský soud v Praze osvobodil bývalého manažera Michala Halu, který byl obviněn za držení dětské pornografie. Diskety s dětským pornem nalezli policisté v roce 2012 v domě bratra obžalovaného. Podle Haly kriminalisté manipulovali s důkazy. Ačkoli trestní stíhání bylo v minulosti zastaveno kvůli promlčení, Hala trval na projednání, aby se dokázalo, že obvinění je absurdní a vykonstruované.

15:45

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) podpoří zkrácení doby možného používání herbicidu glyfosátu. Ten se v ČR prodává pod obchodní značkou Roundup. Dnes a ve čtvrtek o tom budou jednat evropští ministři zemědělství. Česká republika dříve podporovala prodloužení jeho použití na dobu 15 let.

15:46
15:50

Proces proti Aleně Vitáskové nabývá obludnosti jako proces proti Leopoldu Hilsnerovi u nás či Alfredu Dreyfusovi ve Francii, tvrdí v tiskové zprávě věnované postupu státní moci proti své šéfce Energetický regulační úřad. Zprávu připravil úřadem najatý advokát Zdeněk Koudelka, právnický expert, který se autorsky podílel na proslulé Klausově amnestii na rozloučenou. Koudelka se do role obránce utlačované Vitáskové vžil natolik, že do rozboru včlenil i slavný výrok Martina Niemöllera popisující postupnou uzurpaci moci nacistickým státem, který končí slovy: ... když přišli pro mě, nebyl už nikdo, kdo by se mě mohl zastat.

15:59

Na největším parníku světa Harmony of the Seas, který byl před několika dny spuštěn na moře, je i plastika českého sochaře Davida Černého. Je obdobou velké pohyblivé hlavy Franze Kafky, která je umístěna v Praze.

16:05

"Není to tedy tak, že by se Evropa teprve rozpadala, ona už se rozpadla. Jak můžete mít stejnou ekonomickou politiku pro Německo i pro Itálii? Nesnažte se hledat řešení, kde žádné není, protože základní koncept byl iracionální," řekl po návštěvě České republiky v souvislosti s uprchlíky a spory o ekonomickou politiku americký prognostik a bezpečnostní analytik George Friedman.

16:10

Herečka Robin Wrightová na včerejším galavečeru Rockefellerovy nadace řekla, že při natáčení seriálu House of Cards požadovala, aby byla zaplacena stejně jako její partner v seriálu Kevin Spacey. Jinak kauzu předá médiím, pohrozila prý producentům. Ti Wrightové plat skutečně dorovnali. jarvis_56dc5b83498ebac2657c9406.jpeg

16:19

Knížecí rodina Lichtenštejnů bude muset vydat státu zhruba šest set hektarů lesů, jejichž znárodnění zapomněl stát zapsat do pozemkových knih. Rozhodl o tom Krajský soud v Praze, když potvrdil verdikt Obvodního soudu pro Prahu-východ z loňského listopadu.

16:29
16:38
16:51

Zájmy vysokoškoláků budou v Praze zastupovat hned dva králové majálesu. Na přelomu dubna a května se totiž uskutečnily rovnou dvě rozsahem naprosto odlišné studentské slavnosti.

16:59


ODS navrhuje zákaz předjíždění kamionů. Nákladní vozidla by se tak mohla předjíždět pouze na dálničních úsecích, kde existují v jednom směru tři pruhy. Oznámil to šéf poslaneckého klubu a exministr dopravy Zbyněk Stanjura.

17:05
17:11

Několik bývalých vývojářů autonomních vozů Google založilo vlastní společnost nazvanou Otto. Ta se bude soustředit na technologii samořídících kamionů. V provozu je už první testovací vůz.

17:20

Rolls-Royce pomalu chystá ukončení výroby modelové řady Phantom. Chystá se nová generace. Ta odcházející se ale předvádí v plné parádě. Automobilka představila speciální kolekci Zenith. Ta má spojitost se známým výrobcem luxusních hodinek.

17:32

Budeš mít sluhy, dům a hodného muže. Takhle prý Islámský stát láká dívky na seznamce. Máme tu úplně nový druh sňatkového podvodníka.

17:36

Donald Trump to má s ženami těžké. Jedna z těch, které urazil, je i známá novinářska Megyn Kelly. Ta s ním teď pořídila pro televizi Fox News velký rozhovor, kde se od něj dokonce dočkala omluvy.

17:42
17:48

V nových Star Wars se podle uniklých materiálů z připravované knihy objeví i Darth Vader. Kromě doprovodných knižních materiálů tomu nahrává fakt, že příběh je zasazen do období mezi třetí a čtvrtou epizodu, ve které se oblíbená záporná postava vyskytuje. Společnost Disney zatím tuto informaci nepotvrdila.

17:55

Pražská primátorka rozdala mnoho nových postů ve výborech zastupitelstva a dozorčích radách městských podniků. Definitivně si tím získala loajalitu roztříštěného klubu pražských zastupitelů za hnutí ANO.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová svaluje vinu za nefunkčnost portálu Praha.eu na minulé vedení.

18:06

Cesta z Londýna do Sydney by mohl zvládnout nový projekt amerických a australských vědců za dvě hodiny. Způsob přepravy, který by byl sedmkrát rychlejší než rychlost zvuku, je o krok blíž k realitě. Vědci se snaží vyvinout motor, který dosáhne rychlosti Mach 7,5.

18:11

Národní památkový ústav vrátil katolické církvi část areálu Sázavského kláštera. Římskokatolická farnost Sázava - Černé Budy dostala v rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi budovu fary a kostela.

Klášter Sázava

18:19
18:31

Premiér Bohuslav Sobotka není spokojen s tempem rozjezdu čerpání evropských fondů. Výrazně zrychlit přípravu čerpání peněz musejí všichni odpovědní členové vlády včetně ministra financí Andreje Babiše (ANO), uvedl v dnešním prohlášení předseda vlády. Reagoval tak na Babišův dopis, v němž vicepremiér odmítl Sobotkovy výtky ohledně čerpání evropských fondů.

18:38

Obyvatelé u řeky Catatumbo ve Venezuele jsou téměř denně svědky bouře. NASA tuto oblast prohlásila za světové hlavní město blesků. V oblasti jsou bouřky v průměru 297 dní v roce.

18:43
18:54

Cermat odmítá, že by maturitní test z matematiky byl obtížnější než testy z jiných předmětů. Testy byly expertními skupinami označeny za platné a v souladu s katalogy požadavků. Test kritizoval například matematik a odborník na tvorbu testů Oldřich Botlík.

19:06

Vývojářská konference Google I/O odstartovala. Sledovat ji lze online na nebo ve virtuální realitě. Google odhalí další detaily o Androidu N a očekává se oznámení nových zařízení, jedno by v rámci Google I/O mělo představit i čínské Xiaomi.

19:12
19:16

Google jako první novinku na konferenci Google I/O představil nový produkt Google Assistant, opravdového pomocníka od Googlu. Jde o kombinaci Google Now a "chatovacích robotů", technologie, kterou letos představil Microsoft i Facebook. Google Assistant staví hlavně na hlasovém ovládání, v ČR tedy nejspíše nebude zatím dostupný.

19:24

Britská organizace National Trust nabízí v oblasti Llaundudno v Severním Walesu pronájem oblasti, která má více než 850 akrů, a to jen za jednu libru ročně. Běžně by se cena pohybovala kolem jednoho milionu liber za rok. Zádrhel je v tom, že nájemník se musí starat o 500 ovcí i turisty.

19:30
19:38

Nová technologie Google Home chce nabídnout kompletní ovládání domácnosti pomocí hlasu a služeb největší internetové společnosti na světě. Google přiznal na právě probíhající konferenci inspiraci úspěšným konceptem Amazon Echo s hlasovou asistentkou Alexa. Základem služby Google Home bude "váza" s integrovaným reproduktorem a mikrofony. Na trh se zařízení Google Home dostane koncem roku, nejprve v anglofonních zemích.

19:44

Světové ceny ropy se dnes opět výrazně zvyšují, k jejich růstu přispívá hlavně zpráva o čerpání ropných produktů ve Spojených státech. Cena termínového kontraktu na severomořskou ropu Brent s dodáním v červenci se během dne vyšplhala až na 49,85 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI s dodáním v červnu vykazovala růst o 0,9 procenta na 48,80 dolaru.

19:53
20:01

Čeští detektivové vymysleli jedinečnou inteligentní databázi, která dokáže automaticky odhalit zemi původu konkrétních drog. Stačí do ní zadat klíčová vstupní data - jaké má droga chemické složení, jak je zabalená nebo v jakém zboží byla ukryta.

20:13

Nová verze Androidu s označením N získá jméno s pomocí hlasování uživatelů, Google si však vyhrazuje právo vybrat finální název. Google nicméně na konferenci Google I/O nepředstavil žádné dosud neznámé funkce ani odpověď na tragickou situaci s bezpečnostními aktualizacemi pro zařízení s Androidem mimo zařízení Google Nexus.

20:23

Ekvádorské pobřeží zasáhlo dnes již podruhé během několika hodin na různých místech několik otřesů o síle až 6,8 stupně.

20:31

Ikea se chystá prodat celkem 27 nákupních parků po celé Evropě. Zbaví se i toho na pražském Zličíně. Do karet jí hrají vyšší ceny komerčních nemovitostí.

jarvis_573c82be498eb02b9c190fdd.jpeg

20:43

Jen od čtvrtka do soboty lze přijít do pražské galerie DSC, spatřit nové objekty výtvarníka Jiřího Georga Dokoupila – a hned se s nimi vyfotit, jak si to přeje i sám autor.

Výtvarník Jiří Georg Dokoupil

20:49

Nová komunikační aplikace Google Allo slibuje efektivnější a zábavnější chatování. Allo umí navrhnout automatické odpovědi na základě analýzy textu i obrázků v chatu. Součástí systému je samozřejmě Google Assistant, který bude automaticky doporučovat restaurace, ubytování nebo zábavu na základě probíhající komunikace. Obě aplikace nabídne Google v létě pro Android i iOS, uvedla firma na probíhající konferenci.

21:01
21:17

Elon Musk slíbil nápravu poté, co se ukázalo, že firmy které pro jeho Teslu pracují jako subdodavatelé, platí některým zahraničím dělníkům jen pět dolarů za hodinu. Vše vyšlo najevo, když se při práci zranil Slovinec, který se podílel na rozšíření továrny Tesla Motors. Firma oznámila, že případ vyšetří a o zraněného muže se postará.

21:28

Mezinárodní měnový fond se dohodl s Ukrajinou na podobě reforem, jejichž zavedení je nutné k uvolnění dalších peněz z dohodnuté úvěrové pomoci. Záchranný program je rozdělen do čtyř let a jeho celkový objem dosahuje zhruba 17,5 miliardy dolarů.

21:35

Přijetí uprchlíků může podle podrobné analýzy výrazně pomoct rozvinutým ekonomikám. Uprchlíci povzbuzují růst coby zaměstnanci, podnikatelé, inovátoři, daňoví poplatníci, spotřebitelé i investoři.

Uprchlíci v aténském přístavu Piraeus čekají ve frontě na snídani.

21:48

Za rekordní sumu 50,6 milionu dolarů byl dnes večer v Ženevě vydražen největší čirý modrý diamant na světě Oppenheimer Blue.

Největší modrý čirý diamant.

22:09

Po Sýrii Libye. Teror džihádistů z Islámského státu dopadl na Syrtu. V ulicích hlídkuje morální policie, líčí svědci. "Rouhači" a bezvěrci jsou veřejně zabíjeni.

22:21

Reportér HN Martin Novák je v předvolebním Innsbrucku. Volby jsou v neděli, krajně pravicová FPÖ sahá po křesle prezidenta.

22:33

Jak by vypadal svět, kdyby na něm žilo jen sto lidí? Podívejte se.

22:44

Sevilla dokázala otočit zápas proti Liverpoolu a po vítězství 3:1 slaví třetí titul v Evropské lize v řadě a hlavně vstupenku do základní skupiny Ligy mistrů pro nadcházející ročník. Naopak Liverpool bude příští sezonu bez evropských pohárů.

22:52
23:01

Akcie v USA po výrazném kolísání uzavřely bez větších změn. Dow Jonesův index klesl jen o 0,02 procenta na 17.526,62 bodu. Širší index S&P 500 naopak o 0,02 procenta vzrostl a uzavřel na 2047,63 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 0,5 procenta na 4739,12 bodu.

23:15

Italsko-americká automobilová skupina Fiat Chrysler Automobiles svolá do servisů více než půl milionu sportovně-užitkových (SUV) vozů Jeep Wrangler. Firma dnes oznámila, že se u těchto aut mohou projevit problémy s airbagem.

23:28
23:40

Medvědi Grizzly postupují čím dál více do severních oblastí kvůli globálnímu oteplování. Dochází tak k jejich častějšímu střetu s polárními medvědy a k následnému páření mezi nimi. Objevuje se tak míšenec těchto druhů, kterému se zatím říká Pizzly. Ten má barvu polárního medvěda, ale má delší drápy a tvar hlavy jako Grizzly. 

23:55

Převaha konzervativních soudců znovu nastane u amerického nejvyššího soudu, pokud bude prezidentem zvolen Donald Trump. Předpokládaný republikánský kandidát dnes zveřejnil seznam 11 jmen, z nichž hodlá vybrat nástupce zemřelého Antonina Scalii.

00:05

Jihovýchodní Asii sužuje nejhorší vodní krize za posledních 60 let. Ta vede k násilným střetům na Filipínách, kde policisté během demonstrací zastřelili tři zemědělce. Zároveň zhoršuje požáry v Indonésii a má za důsledek nedostatek rýže v Thajsku a Vietnamu, což vedlo ke zvýšení ceny rýže celosvětově o 16 procent.

06:03

Kvůli náhlým prudkým dešťům se muselo na Srí Lance přesunout přes 350 tisíc obyvatel. Do některých oblastí napršelo až 300 milimetrů srážek za 48 hodin. Někteří museli být přestěhováni i kvůli obavám ze sesuvy půdy. Silné deště zasáhly i část střední Evropy a jižní část Texasu, kde napadlo 300 mm srážek za méně než 24 hodin.

06:14

Loni kinaři utržili nejvíce v historii. Rekord v počtu návštěvníků těsně nepadl, ale letos už zřejmě neodolá. Za první čtvrtletí roku 2016 přišlo do kina o 13 procent lidí více než za stejné období loňského roku.

Trailer_k_filmu_Lida_Baarova

06:25

Česko patří mezi země s levným benzinem. Levnější je v Polsku. Cena ropy postupně roste, míří nad padesát dolarů za barel. Benzin by měl více zdražit v létě, nafta až s blížící se zimou.

06:36

Portugalsko čtyři dny v kuse využívalo jen energie z obnovitelných zdrojů. Spotřeba byla plně pokryta jen sluneční, větrnou a vodní energií po dobu 107 hodin. V roce 2015 větrná energie sama pokryla 42 procent poptávky po elektřině v Dánsku, 20 ve Španělsku a 13 procent v Německu. V Portugalsku obnovitelné zdroje pokryjí až polovinu poptávky.

06:36

Egyptské dopravní letadlo s 69 lidmi na palubě se ve čtvrtek ráno ztratilo z radarů. Tamní úřady se obávají zřícení do moře. Před ztrátou spojení pilot hlásil kouř v kabině.

 

06:41

Během "krymské krize" na jaře roku 2014 přesunulo Rusko na ukrajinský poloostrov 9000 příslušníků svých ozbrojených sil. V rozhovoru pro německou stanici Deutsche Welle to prohlásil stálý ruský zástupce při Evropské unii Vladimir Čižov. Moskva přítomnost svých vojáků dlouho popírala, přiznal ji až po anexi prezident Vladimir Putin.

06:41

Egyptská letecká společnost Egypt Air ve čtvrtek ráno oznámila, že letoun A320 letící na trase z Paříže do Káhiry zmizel z radarů. Na palubě je 69 lidí. Podle nepotvrzených zpráv pilot před ztrátou spojení hlásil kouř v pilotní kabině. Mluvčí egyptské agentury civilního letectví Iháb Raslan řekl televizi SkyNews Arabia, že stroj se nejspíš zřítil do moře.

06:54

Dva bývalí autoři Motejlek.com - Miroslav Motejlek a Petr Skočdopole - přicházejí s novým serverem MotejlekSkočdopole.com. Informaci přinesl Médiár.

07:21

 

07:24

Dva stroje čínského taktického letectva provedly nebezpečný manévr v blízkosti amerického vojenského letadla, oznámil ve středu v prohlášení Pentagon. Incident, k němuž došlo v úterý, se stal v mezinárodním vzdušném prostoru v oblasti Jihočínského moře. Washington obviňuje Čínu z militarizace pobřežních moří, kde Peking buduje umělé ostrovy. Čínské vedení naopak kritizuje Pentagon, že zvýšil přítomnost svých vzdušných síl v oblasti a pořádá tam časté vojenské manévry.

07:35

Kanadský premiér Justin Trudeau se ve středu z tribuny parlamentu omluvil za vládní rozhodnutí z roku 1914, v jehož důsledku musela od kanadských břehů odplout loď se stovkami uprchlíků z jižní Asie. Většinu z nich tvořili indičtí sikhové, kteří se chtěli ucházet o kanadské přistěhovalecké vízum. Omluvu dnes kanadským sikhům adresoval i vůdce kanadské opozice.

07:51

Vlci z Wall Street letos na bonusech přijdou až o dvacet procent. Banky šetří, protože nízké úroky nenesou a zisky se krátí.

07:52

Německá farmaceutická a chemická společnost Bayer oslovila s nabídkou na převzetí americkou firmu Monsanto, největšího světového producenta semen. Bližší podrobnosti firmy ve svých prohlášeních neuvedly. Tržní kapitalizace firmy Monsanto v současnosti činí 42 miliard USD (jeden bilion Kč).

08:07

 

08:11

Uprchlíci stále přecházejí z Itálie do Rakouska, i když v menším počtu než loni, říkají místní obyvatelé v Brennerském průsmyku. Rakouská hrozba vybudování bariér či dokonce plotu vyvolala odpor Itálie. Vídeň se obává, že v létě uprchlíků z Libye přibude. Plot nebo zeď tu neroste. Zatím.

08:21

Není možné vyloučit jakoukoli příčinu zmizení egyptského letadla, uvedl dnes podle agentury AFP francouzský premiér Manuel Valls. V Paříži se kvůli zmizení letadla s 15 Francouzi na palubě dopoledne mimořádně sejdou ministři, napsala agentura Reuters. Sledujeme online.

08:23

Zdražování pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu dále zpomalovalo. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil v průměru jen o dva haléře na 28,64 koruny za litr a nafta o deset haléřů na 26,79 koruny.

08:28

Ruský student Igor Ševcov má být z Česka vyhoštěn na dva roky proto, že natočil sprejování na zeď ruzyňské věznice a skandoval přitom anarchistická hesla. Podle rozsudku nešlo jen o běžné čmárání na zeď, ale o "projev organizovaného odporu proti aktu státní moci".

08:40

Slovenské město Čadca jako jedno z prvních v Evropě vybavilo své ulice LED osvětlením. Následovala další města na Slovensku, která si za dodavatele stejně jako Čadca vybrala mladou brněnskou firmu Lamberga.

08:44

Podle agentury AP se letoun společnosti EgyptAir, který letěl z Paříže do Káhiry se 66 lidmi na palubě, zřítil. Agentuře to potvrdily egyptské úřady. Sledujeme online.

08:49

Jihokorejská společnost Samsung Electronics a čínský internetový prodejce Alibaba Group Holding budou spolupracovat v oblasti systémů pro mobilní platby. Informují o tom jihokorejská média.

08:53

Nejlepší trefy hokejového mistrovství. Projděte si deset tiketů úspěšných sázkařů.

08:58

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zakázal používání neověřeného léku Viaskor cíleného na pacienty s nádorovými onemocněními. Kromě toho, že se tento lék používá k neověřené a neschválené léčbě, také Viaskor obsahoval nepovolené látky a nižší koncentraci léčiv, než uváděl obal.

09:06

Americký výrobce elektromobilů Tesla Motors vydá nové akcie v hodnotě až 1,7 miliardy dolarů (zhruba 41 miliard Kč). Získané peníze použije k financování výroby nového vozu Model 3, oznámila ve středu firma.

Tesla Model 3

09:09

Při nácviku střeleb z bojových vozidel pěchoty ve vojenském prostoru Libavá se ve středu večer zranili dva vojáci, jeden z nich těžce. Oba skončili ve Fakultní nemocnici Olomouc.

09:13

Zmizelý letoun mířící z Paříže do Káhiry vyslal ve 4.26 středoevropského letního času nouzový signál, který obdržela egyptská armáda. Stalo se tak zhruba dvě hodiny poté, co stroj zmizel z radarů. Mohlo jít o signál z lokátoru, který se zapíná, když dojde k potížím a pomáhá nalézt letadlo, poznamenal list The Guardian. Podle nejmenovaných egyptských představitelů se letoun zřítil. Sledujeme online.

09:21

Čeští studenti matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy právě bojují o medaile na prestižní mezinárodní soutěži v programování ACM-ICPC. Jubilejní čtyřicátý ročník se koná na thajském ostrově Phuket. Jejich úkolem je vyřešit co nejvíce problémů, respektive vymyslet program, který je dokáže vyřešit. Komu se podaří získat nejvíce balonků, tedy vyřešit nejvíce úloh, vyhrává. Český tým má zatím dva a zbývá hodina času do konce. Držte jim palce!

Čeští studenti matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy právě bojují o medaile na prestižní mezinárodní soutěži v programování ACM-ICPC.

09:25

Americká televize CBS začne koncem roku vysílat novou řadu seriálu Star Trek. První teaser trailer láká na "nové posádky, nové padouchy, nové hrdiny, nové světy".

09:27

Hackeři napadli počítač pracovníka bangladéšské centrální banky, díky čemuž uloupili 81 milionů dolarů (téměř 2 miliardy korun), píše agentura Reuters.

09:28

Google si nechal patentovat lepicí vrstu, kterou chce natírat svá auta bez řidiče. V zásadě jde o to, že když auto někoho nabourá, dotyčný nešťastník se na něj přilepí, a neodletí tudíž na beton. Píše o tom The Guardian.

09:32

 

09:35

Jeden z neostřejších textů o Donaldu Trumpovi, který dosud vyšel. Robert Kagan v The Washington Post píše, že do Spojených států dorazil v Trumpově osobě nepozorovaně fašismus.

09:37


Nejvlivnější poslanci Evropského parlamentu podle serveru Politico. Čech Pavel Svoboda (KDU-ČSL) je na 21 místě.

09:41

Korejský polostrov se stále utápí ve schizofrenii na pokraji války. Sever hrozí atomovými zbraněmi a jih chce případně úderu zabránit vlastním preventivním útokrem.

09:45
09:49
09:54

V Brennerském průsmyku, na hranici mezi Rakouskem a Itálií, plot proti uprchlíkům nestojí. Zatím. Dělníci už na dálnici odstranili část svodidel, kde mají stát kontrolní stanoviště. O tom, že by se tu obnovily hranice, ale nechtějí místní ani slyšet. Více v reportáži Martina Nováka z Brenneru.

09:58
10:03

Agentura Reuters citovala egyptského předsedu vlády Sherifa Ismaila, který nevyloučil, že letadlo EgyptAir mohlo zmizet v důsledku teroristického útoku. Podle něj je příliš brzo na takový soud.

10:03

U Eiffelovky vyroste během fotbalového mistrovství největší zóna pro fanoušky ve Francii. Ne všichni to vítají. Někteří experti varují, že je to cíl pro teroristy.

10:06
10:12

Pozdní úhradu faktur od tuzemských nebo zahraničních odběratelů zaznamenalo během posledního roku 93 procent českých firem. V poměru k celkovému počtu dodávek jde o více než dvojnásobek oproti průměru západní Evropy. Ve srovnání s průměrem v regionu střední a východní Evropy je údaj za Česko vyšší o 8 procentních bodů. Vyplývá to z průzkumu pojišťovny pohledávek Atradius, který se zaměřil na více než 4000 společností ve 13 zemích.

10:17
10:19

Během "krymské krize" na jaře roku 2014 přesunulo Rusko na ukrajinský poloostrov 9 tisíc příslušníků svých ozbrojených sil. V rozhovoru pro německou stanici Deutsche Welle to prohlásil stálý ruský zástupce při Evropské unii Vladimir Čižov.

10:26

Krize ve Venezuele se prohlubuje. Země se potýká s rabováním, nárůstem násilí, nedostatkem potravin a léků. Čekají se další protesty proti prezidentovi Nicolási Madurovi.

10:31

Průměrná andělská investice do začínajících projektů loni v USA vzrostla meziročně o 44 procent na 1,2 milionu dolarů. Podíl na firmě, který andělští investoři v průměru za svoje peníze získávají, se naopak ve srovnání s minulým roky snížil a pohybuje se okolo 20 procent. Vyplývá to ze zprávy HALO Willamettské univerzity, která sleduje aktivity andělských investorů ve Spojených státech.

10:36

Server britské televizní stanice BBC v rámci úspor zruší gastronomickou rubriku Good Food. Plánované škrty se budou týkat i cestování nebo regionálního zpravodajství. Kvůli záchraně online receptů vznikla i petice, kterou podepsalo přes 185 tisíc lidí.

10:43
10:55

V Divadle Karla Marxe v Havaně naposledy vystoupila končící skupina Buena Vista Social Club, z původních členů zbylo pět hudebníků. Kapela, která fungovala mezi 40. a 60. lety, po světě znovu koncertovala v různém složení od roku 1997, několikrát vystoupila i v Česku.

11:01

Statistici připomínají, kdo získal nejvíce medailí na hokejových MS.

11:04

Vydávání českých státních dluhopisů v cizí měně v minulých letech provázely hazardní operace, které státu způsobily miliardové škody. Hospodářské noviny na citlivém tématu pracují už měsíc. Většina lidí seznámených s těmito obchody se zdráhá o nich mluvit. Poté co HN v 9.48 zaslaly dotazy ministru financí Andreji Babišovi, jeho úřad již v 10.25 vydal tiskovou zprávu, že podává trestní oznámení.

11:18
11:25
11:31

Tomáš Stejskal recenzuje americké filmy soutěžící v Cannes: Režiséra Nicholse inspiroval případ z 50. let, kdy se bílý zedník rozhodl oženit s černoškou, Jim Jarmusch natočil snímek o řidiči autobusu s hvězdným Adamem Driverem.

11:35

Podle agentury Reuters, která se odvolává na prohlášení egyptského ministerstva zahraničních věcí, si Egypt a Francie vzájemně kondolovaly v souvislosti se "spadlým" letadlem, což je první oficiální náznak toho, že airbus spolenčosti EgyptAir se zřejmě skutečně zřítil.

11:42

Slovenské město Čadca jako jedno z prvních v Evropě vybavilo své ulice LED osvětlením. Následovala další města na Slovensku, která si za dodavatele stejně jako Čadca vybrala mladou brněnskou firmu Lamberga.

11:51

Největší modrý diamant na světě, známý také pod názvem "Oppenheimer Blue" byl prodán v ženevské aukci za 57,5 milionu dolarů (přes 1, 37 miliardy korun). Jedná se o nejdražší prodaný diamant v historii.

11:56

Od poloviny května do konce října tohoto roku budou na lince číslo 147 jezdit cyklobusy. Dopravní podnik hlavního města Prahy investoval do dvou zkušebních nosičů pro jízdní kola.

11:59
12:06

Vyhledávač letenek Skypicker mění své jméno na Kiwi.com. Brněnská firma, která už od svého vzniku v roce 2012 roste mílovými kroky a loni dosáhla obratu 2,2 miliardy korun, koupila tuto doménu letos v březnu asi za 19 milionů.

12:13
12:19

Fotbaloví fanoušci Slavie neuspěli u soudu se stížností na zásah policie při předloňském pochodu slávistů před derby se Spartou. Podle soudu byl pro policejní akci důvod. "Z videozáznamů i z fotografií je zcela zřejmé, že situace na Čechově mostě byla skutečně velmi nebezpečná," uvedla předsedkyně senátu pražského městského soudu Karla Cháberová. Rozsudek je pravomocný.

12:26
12:31

Herečka Robin Wrightová, momentálně velmi populární díky roli manželky Franka Underwooda ze seriálu House of Cards, si vybojovala stejnou odměnu jako Kevin Spacey. Jde o další příklad celebrity, která lobbuje za rovné mzdy mužů a žen.

12:35

Kapela Skyline ani po 20 letech neztratila sílu, na albu Jungle mají energie na rozdávání, píše v recenzi na Aktuálně.cz Honza Mazura.

12:40

Řecký ministr obrany podle twitterového účtu novinářky The Times Anthee Carassavy svolal na 12:30 českého času tiskovou konferenci ke zmizení letadla EgyptAir.

12:41

Centrum služeb pro silniční dopravu ministerstva dopravy již odeslalo zhruba šest stovek dopisů majitelům vozů z koncernu Volkswagen. V první vlně půjde na adresy majitelů, kteří vlastní auto se softwarem umožňujícím manipulace s emisemi oxidů dusíku, 1100 pozvánek do servisu. Podrobnosti najdete v připravovaném článku pro deník Aktuálně.cz

12:48

Třiadvacet procent letošních maturantů, kteří zkoušku dospělosti skládali poprvé, neuspělo v testu z matematiky. Oproti loňsku maturanti v matematice získali průměrně více bodů. To nejspíše zapříčinil větší počet studentů z gymnázií. Z českého jazyka letos propadlo 8,4 procenta maturantů, v testu z němčiny neuspěla zhruba pětina studentů a maturitní test z angličtiny nezvládlo asi 6 procent žáků.

12:57

Společnost Apple otevírá nové kanceláře v indickém Hajdarabádu. Pobočka bude mít na starosti vývoj mapové aplikace Apple Maps a vytvoří až 4 tisíce nových pracovních míst

13:05

"Většinu hudby na YouTube nahrávají lidé, kteří k tomu právně vzato nemají povolení. Čím dál méně mladých hudebníků se chce podílet na tomto kanibalistickém chování, které ničí jejich finanční budoucnost a z něhož prosperuje korporátní gigant." Jazzová skladatelka Maria Schneiderová v otevřeném dopisu ostře kritizuje YouTube.

13:13

Google si nechal patentovat "lepící" vrstvu, která má snížit rozsah zranění chodců při případných střetech samořiditelných vozů s chodci. Materiál by měl být umístěn na přední části vozů a měl by zamezit tomu, aby byl chodec vozem odhozen na další objekty, o které si způsobí vážná zranění.

13:20

Uprchlíci prý nechtějí pracovat, jdou si pro naše dávky, tvrdí Miloš Zeman. Populisté nemají šanci prezidentův výrokový arzenál přebít. Nezbývá jim než se schovat za jeho záda, píše Jan Lipold v komentáři Aktuálně.cz.

13:26

EU chce dotlačit Netflix a Amazon, aby nabízely více evropského obsahu.

13:33
13:41

Proti tomu, aby Velká Británie opouštěla EU, se obsáhle vyjádřil jeden z nejbohatších lidí světa, mediální magnát a bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg. Varuje mimo jiné před tím, že by odchod tvrdě postihl finanční sektor, který je pro Londýn klíčový.

13:51

Úřad práce dokázal nafukovat svůj rozpočet na úkor státní kasy o stovky milionů korun ročně. Peníze určené na podporu nových pracovních míst však úřad nedokázal využít. Ministerstvo práce a sociálních věcí říká, že tato praxe končí.

13:58
14:05
14:11

Marihuana na Zemana nepůsobí. Prezident dnes před studenty střední školy v Hranicích řekl, že marihuanu zkusil jednou před 40 lety: "Pustil jsem si k tomu dlouhohrající desku, ale marihuana na mě nezapůsobila ani negativně, ani pozitivně. Ani jsem nezvracel, ani jsem nebyl v rauši."

14:22

O2 má výpadek internetu na pevných linkách v Praze a středních Čechách...

14:29

Čistý zisk banky Air Bank se za první čtvrtletí meziročně propadl o 73 procent na 35 milionů korun.
Na snížení zisku banky se projevují náklady spojené s výplatou úroků na vkladech klientů a ztráta příjmů z karetních poplatků.

 

14:34
14:59

Řecká státní televize: Trosky letadla společnosti Egyptair byly nalezeny ve Středozemním moři jižně od řeckého ostrova Karpathos.

15:05

Více než polovina internetových přípojek O2 postižených výpadkem v Praze a středních Čechách je v provozu. Postupně nabíhá i zbytek připojení. Oznámila to bez dalších podrobností společnost O2.

15:06

Na Pražském jaru včera debutoval španělský klavírista Javier Perianes. Přiletěl vyčerpaný po čtyřech dnech koncertů v Chicagu, jetlagu se ale úspěšně zbavil a nakonec musel dvakrát přidávat, píše v recenzi Frank Kuznik.

15:11
15:18

Lékárenský e-shop Pilulka.cz spustil expresní doručení léků vlastní dopravou až do domu. Služba je zatím dostupná v Praze a má se dál rozšiřovat po Česku i na Slovensko. Firma se tak zařadila k internetovým obchodům jako Alza.cz, Koloniál.cz nebo Rohlík.cz, které také provozují svůj vozový park.

15:27

Německý Spolkový kriminální úřad (BKA) varuje před teroristickými útoky na fotbalové Euro ve Francii.

15:35

Mírně nadpoloviční většina stavebních společností (54 %) očekává podle průzkumu společnosti CEEC, že novela EIA zpomalí výstavbu. Největší obavy panují z veřejného projednávání a z možnosti aktivistů nebo jiných sdružení neúměrně protahovat celý proces povolování staveb.

15:47

Hodinářství Patek Phillipe otevirá první butik v pražské Pařížské ulici. Značku přivedla Tamara Kotvalová a Carolinum.User comments

15:52

První ročník projektu Prague NOW! odkazuje k současným trendům v uměleckém světě. Výstava potrvá až do 10. června.

15:56

Představa vlády o takzvaných osobách samostatně výdělečně činných je setrvale paranoidní. Jejím základním úhlem pohledu je, že živnostníci neplatí žádné daně, komentuje Julie Hrstková. 

16:05

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek rezignoval na funkci prezidenta Unie českých a slovenských zoologických zahrad. Odůvodnil to názorovými spory uvnitř unie a průběhem poslední valné hromady, která neschválila usnesení o podpoře takzvaných in-situ projektů. Ty mají za cíl chránit ohrožené druhy zvířat přímo v jejich přirozeném prostředí.

16:12
16:19

Moderní technologie a hlavně fotopasti výrazně rozšířily poznatky o chování a výskytu zvířat. Ve svém článku to popisuje Washington Post.

16:26
16:33

Alza.cz končí s Heurekou, kterou kupují stejní miliardáři jako Mall.cz. Porovnání e-shopů už nebude kompletní.

16:41

Hlavy a srdce nelze přenechat lacinému populismu. Při představení vládního prohlášení to ve Vídni řekl nový rakouský kancléř Christian Kern. Uprchlická krize se podle něj musí řešit lidsky. Kern se chce zaměřit také na to, aby se v Rakousku přestala šířit nenávist vůči menšinám.

16:49
17:04

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR potrestala rozhodčího Jiřího Jecha, jenž se podílel na řízení zápasu 29. ligového kola v Příbrami pod vlivem alkoholu, zákazem výkonu funkce na dva roky a pokutou 100 tisíc korun.

17:13
17:20

V prosinci končí smlouva s firmou Kapsch na výběr mýtného. Ministerstvo dopravy si ale stále nemůže být jisté, jestli se po tomto datu podaří 10 miliard ročně vybírat. Nejdříve chtělo prodloužit smlouvu s Kapschem kvůli časové tísni. Nyní to zkouší kvůli technickým důvodům - nikdo jiný než Kapsch mýtné vybírat nemůže - ani ty ale nemusí projít.

17:27
17:39
17:45

Říká se, že kdo si počká, ten se dočká. Jsou ale podniky, ve kterých to neplatí. Kde si na jídlo počkáte nebo se ho vůbec nedočkáte?

17:49

Za pád letadla Egypt Air může bomba.

17:49

Poptávka po zlatých špercích klesla o 19%, protože zlato zdražuje.

17:51
17:58

Fotbalista Petr Čech se připojil k signatářům otevřeného dopisu, který vyzývá Brity, aby hlasovali pro setrvání v Evropské unii. Podle dokumentu, jenž upozorňuje na společné vazby mezi Británií a Českem, by byl pro ostrovany odchod z EU katastrofální.

18:10

Čeští hokejisté prohráli ve čtvrtfinále mistrovství světa v Moskvě se Spojenými státy americkými 1:2 po samostatných nájezdech a počtvrté za sebou zůstanou bez medaile. V rozstřelu rozhodl svou druhou trefou v utkání osmnáctiletý talent Auston Matthews.

18:17

Jednání o zmírnění řeckého dluhu by se měla zaměřit na výrazné prodloužení období odkladu splátek a termínů splatnosti spolu se snížením úrokových sazeb. Řekl to na dnešním briefingu mluvčí Mezinárodního měnového fondu Gerry Rice.

18:40

Egyptské ministerstvo pro civilní letectví zatím stále nemůže nález trosek zříceného letadla Egypt Air potvrdit. S odkazem na státní televizi o tom informuje BBC. Nález údajných trosek letadla vyvrátila i společnost Egypt Air.

18:48

Evropská unie připravuje záchranou brzdu pro bezvízový styk s třetími zeměmi. Takzvaný suspenzivní mechanismus by umožnil jednotlivým členským zemím rychle zastavit bezvízový styk se zeměmi mimo EU v případě, že by se cítily ohrožené nelegální migrací nebo zhoršenou bezpečnostní situací. Novou legislativu, která brzdu zavádí, projednají na své páteční schůzce ministři vnitra EU.

18:57

V živnostenském zákoně by se měly změnit požadavky na výkon některých řemesel. Měla by být požadována kvalifikace u těch, které souvisejí s bezpečností. Na tiskové konferenci po jednání zástupců řemesel s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) to řekl předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček. Návrh novely by podle Sobotky měl být předložen ještě letos.

19:04

Náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD) napsal zaměstnancům dopravního podniku dopis. V něm jim vysvětluje odvolání generálního ředitele Jaroslava Ďuriše a také uvádí, že DPP nebude propouštět ani nepřijdou o své benefity. Ďuriše dnes odvolalo představenstvo společnosti spolu s ekonomickou ředitelkou Magdalenou Češkovou, firmu nyní vede dopravní ředitel Ladislav Urban.

19:12

Egyptské aerolinie potvrdily, že se podařilo najít trosky letounu zříceného letadla v moři. Stroj cestoval z Paříže do Egypta. Na palubě bylo 66 lidí.  Ruská kontrarozvědka i egyptský ministr pro letectví se domnívají, že šlo pravděpodobně o útok.

Egypt, Egyptair

19:21

Žádné čmárání na zeď, ale odpor proti státní moci. Soudkyně vysvětluje, proč vyhostila Ševcova. Některé formulace v rozsudku připomínají padesátá léta komunismu.

19:30

Společnost O2 dnes čelila v souvislosti s MS v hokeji DDoS útokům. Hackeři přetížili její streamovací servery, což způsobilo technické problémy při online vysílání hokejového zápasu Česka proti USA a několikaminutové problémy s přihlášením k mobilní službě O2 TV. Podle mluvčí O2 Kateřiny Mikšovské se jednalo už o několikátý útok od začátku hokejového šampionátu.

19:39

Překvapení čeká v sobotu při muzejní noci návštěvníky stálé expozice moderního umění Moravské galerie v Brně. Místo obrazů Josefa Čapka, Jana Zrzavého či Toyen najdou v Pražákově paláci černobílé kresby, které svým charakteristickým rukopisem vytvořili Jiří Franta a David Böhm.

Snímky překreslených obrazů v Moravské galerii

19:48

Pohled na policisty, kteří zasahují "pravděpodobně takticky, prozíravě a pohodlněji" proti pokojným demonstrantům, a nikoli skupině agresivních výtržníků vyhrožujících jiným lidem šibenicemi, oprátkou a smrtí oběšením, musí být "hluboce demoralizující." Soudkyně Jarmila Löffelmannová v osvobozujícím rozsudku nad aktivistkou Kateřinou Krejčovou obžalovanou z napadení policisty na demonstraci proti loňskému průvodu se šibenicemi zkritizovala práci policie.

19:57

V Londýně se dnes konala vzpomínková akce k uctění památky sira Nicholase Wintona, zachránce 669 československých, převážně židovských dětí. Do britské metropole se při této příležitosti z celého světa sjelo 130 "Wintonových dětí" a jejich rodinných příslušníků, uvedla BBC. Českou vládu zastupoval ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Winton zemřel loni v červenci.

20:09

Maturita z matematiky by měla být povinná. Zaměří se ale více na finanční gramotnost. Podle ministryně školství Kateřiny Valachové bude pro děti matematika přístupnější, když se v ní budou setkávat s něčím, co znají z praktického života.

20:20

Na dnešní aukci fotografií v Londýně se prodala všechna čtyři nabízená díla českých umělců, a to včetně snímku Františka Drtikola z roku 1924, za nějž nový majitel zaplatil 37.500 liber (1,3 milionu korun). Uvedla to aukční síň Sotheby's.

20:28

Stav německého hospodářství má podle Babiše zásadní vliv i na české HDP, zaměstnanost a výběr daní. Ministr na schůzi Česko-německé obchodní a průmyslové komory kritizoval "inflaci" vysokoškolských diplomů v ČR a přetlak absolventů v některých oborech.

20:33

Moneta má podle Spurného nadbytek kapitálu, který by v budoucnosti mohla použít na nákupy firem s digitálními službami. Mezi firmy, které Spurný označil jako atraktivní, patří Akcenta CZ, CCS nebo Klikpojištění. Podle šéfa Monety by se banka měla také pokusit koupit menší finanční dům v Polsku nebo v Rakousku.

Tomáš Spurný, šéf Moneta Money Bank.

20:44

Italská skupina Autogrill jedná s francouzským provozovatelem restaurací Elior Group o prodeji pobočky, která provozuje restaurace na francouzských nádražích. Pobočka má roční tržby kolem 50 milionů eur (1,35 miliardy korun), sdělil dnes Autogrill, který podniká i na českém trhu.

20:55

Z obchodování s falešnými vízy do schengenského prostoru volného pohybu bylo dnes v Kosovu obžalováno dvacet osob. Oznámil to úřad prokurátora evropské policejní a justiční mise v Kosovu (Eulex). Mezi provinilci je podle místních médií také syn dnes již zesnulého prvního prezidenta Kosova Ibrahima Rugovy.

21:04

Bývalý předseda vlády a ODS Mirek Topolánek představil svou knihu, kterou si podle svých slov nadělil k 60. narozeninám. Název knihy jako by korespondoval s jadrným a přímým slovníkem, kterým byl Topolánek proslulý - kniha se jmenuje Hlavně se neposrat.

21:15

Americká společnost Uber Technologies dnes představila své první vozidlo schopné jízdy bez řidiče. Prototyp hodlá testovat v okolí Pittsburghu na severovýchodě USA.

uber

21:24

Čtvrtfinálové vyřazení od Spojených států znamená smutnou jistotu. Vladimír Vůjtek nikdy nezíská vytouženou medaili s českou reprezentací. Po mistrovství světa v Rusku s trénováním končí.

21:33

Nákaza žluté zimnice šířící se ve střední Africe vyvolává vážné obavy, ale není kvůli ní třeba vyhlásit mimořádná opatření v celosvětovém měřítku. Oznámila to dnes Světová zdravotnická organizace.

21:44

Premiér Bohuslav Sobotka a osm ministrů poletí v sobotu do Izraele. Vládní delegace se setká s prezidentem i premiérem Benjaminem Netanjahuem. Ve vládním speciálu cestují i zástupci třiceti českých firem.

21:57

Dopravní podnik hlavního města Prahy se tak snaží podporovat mobilitu obyvatel hlavního města a ekologii dopravy. Rozšiřuje totiž možnost přepravy jízdních kol. Na linku číslo 147 míří speciálně upravené autobusy pro cyklisty - jízdní kola přepraví na zadní části vozu.

cyklobus foto 1

22:08

Kanadské úřady dnes schválily prodej geneticky modifikovaných lososů jako potravin a krmiva a konstatovaly, že jeho požívání je bezpečné. Jako první prodej geneticky upravených lososů schválil loni v listopadu po několikaletém zkoumání Úřad pro kontrolu potravin a léčiv Spojených států.

22:15

Jsou jen dvě oblasti, kde se technologie rychle vyvíjí. Nejvíce se toho děje kolem umělé inteligence a jejího praktického využití, které umí nadchnout i vyděsit. Druhým žhavým tématem je virtuální realita, kterou je nutné vyzkoušet, abyste pochopili. Obě dvě technologie tvoří kostru toho, na co se Google soustředí v nejbližší budoucnosti

22:22

Spekulace ohledně příčin pádu egyptského airbusu na lince z Paříže do Káhiry míří do jednoho trychtýře. Letadlo se stalo terčem útoku. Je to hypotéza, které nasvědčuje už třeba skutečnost, že piloti nevyslali nouzový signál, že v oblasti panovalo klidné počasí a že se pár minut před pádem rutinně hlásili dispečerům. Katastrofa se musela odehrát rychle, jako v případě sestřelení malajsijského boeingu nad Ukrajinou v červenci 2014, kdy posádka také nic nestihla, píše komentátor HN Teodor Marjanovič.

22:31

Televize Netflix působící na internetu se pokusí navázat na loňský úspěch seriálu Narcos, jenž vyprávěl o kolumbijském mafiánovi a překupníkovi drog Pablu Escobarovi. Včera Netflix oznámil, že ve spolupráci s hispánskou televizní sítí Univision natočí seriál o Joaquínu Guzmánovi neboli El Chapovi, bývalém šéfovi drogového kartelu z mexického státu Sinaloa.

22:57

Akciové trhy ve Spojených státech dnes klesly a jejich širší index S&P 500 zakončil obchodování na nejnižší úrovni za dva měsíce. Mezi investory vzrostly obavy, že americká centrální banka by už v červnu mohla přikročit k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Naděje na brzké zvýšení sazeb ale pomohla americkému dolaru, který mírně rostl k euru.

23:13

Prvotní přezkoumání satelitních snímků podle USA nenabídlo žádné náznaky, že by na palubě letadla došlo k explozi. Agentuře Reuters to sdělili zástupci několika amerických úřadů.

23:30

Kino zase žije. Tedy alespoň v Česku. Návštěvnost a tržby v loňském roce překvapivě rostly a byly nejlepší za posledních 15 let. A letošní rok − naznačuje první čtvrtletí − by mohl být ještě lepší, píše v komentáři Petr Fišer.

23:46

Studentské slavnosti majáles mají bohatou tradici a konají se po celé České republice. V Praze se na přelomu dubna a května uskutečnily festivaly rovnou dva. Vzešli z nich tedy dva králové, kteří budou v tomto roce zastupovat zájmy studentů.

00:00
Jak vypadalo zřícené letadlo Egypt Air
06:05

Americké ministerstvo obrany prozatím nemá žádné informace, které by poukazovaly na výbuch na palubě egyptského letadla, které se podle všeho zřítilo ve čtvrtek do Středozemního moře. V noci na dnešek o tom informovala agentura DPA. O příčině zmizení letounu s 66 lidmi na palubě se spekuluje, několik expertů včetně šéfa ruské tajné služby nevylučují teroristický útok. Podle nejmenovaného představitele ministerstva obrany USA citlivý systém satelitů snímajících infračervené spektrum žádný výbuch v místě letu stroje nezaznamenal.

06:14

Sanfranciský policejní šéf Greg Suhr ve čtvrtek rezignoval jen několik hodin poté, co jeden z členů sboru zastřelil černošku. V noci na dnešek o tom informovala agentura Reuters. Případ zastřelené ženy vyvolal v kalifornském městě pobouření, nátlak k odstoupení policejního šéfa učinil i úřad starosty.

06:17

Nigerijské bezpečnostní jednotky osvobodily společně s druhou dívkou ze skupiny unesených školaček z Chiboku dalších 96 rukojmí z rukou radikální skupiny Boko Haram. V noci na dnešek o tom informovala agentura DPA. Armáda uvedla, že při čtvrteční operaci v lese Sambisa vojáci zabili 35 členů této organizace.

06:24

Nová tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen ve svém inauguračním projevu vyzvala ke vstřícnému dialogu s Čínou, zároveň ale prohlásila, že bude střežit suverenitu a území ostrova. Rovněž podle agentury AP nezmínila, že Tchaj-wan je součástí Číny, což Peking zřejmě popudí. Spojené státy již oznámily, že se na spolupráci s Cchaj těší.

06:44

Slovenská zbrojařská skupina MSM Group českého zbrojaře Jaroslava Strnada nabízí slovenské armádě obrněná vozidla Pandur, které mají ve své výzbroji i čeští vojáci a na jejichž výrobu získal Strnad licenci. Společnost je chce dodat pod jiným názvem - Corsac.

06:44

Od včerejšího dne rozdává do schránek v Praze a jejím nejbližším okolí Vydavatelství Vltava-Labe-Press vydání Pražského deníku v nákladu 650 000 kusů. Vydavatelství se rozhodlo touto cestou Pražanům ukázat změny, které udělalo v Pražském deníku koncem dubna. Distribuci ukončí v úterý.

06:57

Pracovníci moskevského Puškinova muzea našli 59 ztracených soch, které před druhou světovou válkou patřily muzeím v Berlíně. Nadace pruského kulturního dědictví ve čtvrtek sdělila, že první italské renezanční sochy byly identifikovány minulý rok a poté začalo s Puškinovým muzeem společné rozsáhlé pátrání po zmizelých dílech.

07:10

Jeden ze 38 marylandských delegátů, které získal předpokládaný republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump čelí obviněním z posílání výbušnin a výroby dětské pornografie. Dnes o tom informovala agentura Reuters. Republikánská strana v Marylandu obviněného vyzvala, aby se svého mandátu pro letní stranický nominační sjezd vzdal.

07:12

Rocková skupina AC/DC do Prahy přijíždí bez druhého kytaristy, bubeníka i dlouholetého zpěváka. Jistě i tak podá vynikající výkon. Ale bude to výkon původní skupiny, nebo jen obyčejného revival bandu?

07:17

 

07:33

V podzemí paláce festivalu v Cannes nebyli hlavní hvězdou George Clooney ani Kristen Stewartová, nýbrž tajemný mexický finančník, jenž zaplatil odkládaný projekt Martina Scorseseho s rozpočtem kolem 100 milionů dolarů.

07:39

Německá automobilka Volkswagen se s mocným odborovým svazem pracovníků kovoprůmyslu IG Metall dohodla na zvýšení mezd pro zhruba 120 000 zaměstnanců firmy v západních spolkových zemích. Podrobnosti dohody sdělí obě strany na dopolední tiskové konferenci, uvedly odbory dnes ráno.

07:51

V Cannes měl premiéru snímek teprve sedmadvacetiletého režiséra Xaviera Dolana, v němž účinkují oscarová herečka Marion Cotillardová, poslední Bond girl Léa Seydouxová, Vincent Cassel známý z Černé labutě nebo Gaspard Ulliel, jenž na sebe upozornil rolí ve filmu Saint Laurent.

08:10

 

08:15

"Na Kiwi.com propojíme létání s ubytováním i taxi službou," říká zakladatel vyhledávače letenek Skypicker. Důvodem přejmenování projektu je mimo jiné to, že brněnská firma chce nově klientům nabízet i pozemní dopravu a ubytování.
Skypicker vznikl v roce 2012. Loni dosáhl obratu 2,2 miliardy korun a v Brně zaměstnává 560 lidí.

08:30

 

08:32

Internetová aukční síň eBay sází na virtuální realitu. Chystá se spustit aplikaci, která zákazníkům umožní vybírat zboží ve virtuálním prostředí pomocí speciálních brýlí, píše CNET.com.

08:45

Patrně nejméně romantickou svatební noc v dějinách má za sebou novomanželský pár z Číny, který ji strávil dobrovolným přepisováním stanov čínské komunistické strany. Přepsání všech 17 000 slov dokumentu bylo součástí kampaně na podporu režimu prezidenta Si Ťin-pchinga, napsal britský deník The Guardian.

08:46

Americký výrobce elektromobilů Tesla Motors získal čtvrtečním prodejem nových akcií 1,46 miliardy dolarů (35 miliard korun), méně, než očekával. Za jednu akcii firma dostala o 11 procent méně než při posledním prodeji akcií loni v srpnu, uvedla agentura Reuters. Tesla použije získané peníze k financování masové výroby nového vozu Model 3.

08:55

 

09:09

 

09:19
09:24
09:30

Dánsko s Polskem uvažují o vybudování plynovodu Baltic Pipe. Měl by propojit jejich plynárenské sítě, ale i zajistit dodávky zemního plynu do Pobaltí, Polska, na Slovensku a na Ukrajinu.

09:37

Miloš Zeman jde svědčit k soudu. V úterý 24. května v 9 hodin vyslechne pražský soud svědeckou výpověď prezidenta a bývalého předsedu ČSSD v případu právníka Václava Halbicha, který se domáhá odměny za podíl na vysouzení Lidového domu, sídla sociální demokracie.

09:45

Izraelský ministr obrany Moshe Yaalon rezignoval na svůj post. Jako důvod uvedl ztrátu důvěry v premiéra Benjamina Netanjahua. Rozhodnutí o rezignaci přišlo poté, co Netanjahu navrhl odvolání Yaalona jako ústupek v rámci snahy o rozšíření vládní koalice. Novým ministrem obrany se má stát bývalý ministr zahraničí Avigdor Lieberman, který je jedním z hlavních politických rivalů stávajícího premiéra.

09:52
09:58

V roce 2016 prozatím vstoupila na burzu ve Spojených státech pouze jedna jediná technologická společnost. To je nejhorší výsledek amerických technologických společností od roku 2003. Jediný primární úpis akcií v technologickém sektoru ve Spojených státech provedla společnost SecureWorks, dceřiná společnost Dellu, zabývající se kybernetickou bezpečností. Ta nabídla akcie veřejnosti až v dubnu. První čtvrtletí 2016 tak zůstalo v Americe bez jediného technologického IPO.

10:02
10:09

Normalizace můj život obohatila, i když to byla doba bez vyhlídek, říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz fotograf Jan Jindra. Nakladatelství BiggBoss teď vydává jeho monografii Osmdesátky.

10:16
10:25

Podle hornorakouského zemského rady Rudiho Anschobera je provoz české jaderné elektrárny Dukovany pro spolkovou zemi akutní hrozbou a v tomto duchu chce na červnové konferenci o životním prostředí apelovat na vládu. Důvodem Anschoberova postoje jsou poruchy, k nimž v Dukovanech dochází.

10:35

Předposlední květnový víkend bude plný zajímavých akcí, které rozhodně stojí za to navštívit. Vyrazte na pražské střechy nebo navštivte brněnská muzea i po otevírací době.

10:42

V Evropě je třikrát víc referend než před třiceti lety. Problémy neřeší ale spíš zhoršují, tvrdí týdeník Economist.

10:43
10:47

Když obchod nabízí maso "z pravé české zabijačky", nemůže se za tím skrývat maso z dovozu. Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu tři sta tisíc korun, kterou řetězci Lidl uložila za klamání zákazníků Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Lidl v roce 2012 prodával zabijačkové pokrmy z Německa a etiketa mluvila o české výrobě.

10:52

Podle nové studie ekonoma Phillipe Legraina uprchlíci, kteří loni přišli do Evropy, uhradí to, co stály jednotlivé státy, do pěti let dvojnásobnou měrou. "Vytvoří nové pracovní příležitosti, zvýší poptávku po službách a po zboží a zaplní mezery v evropském pracovním trhu tam, kde se nedostává zaměstnanců. Jejich mzdy doplní klesající penzijní fondy a veřejné finance," konstatoval Legrain, bývalý ekonomický poradce prezidenta Evropské komise.

11:00

Vládní speciál s devíti členy vlády a třemi desítkami českých podnikatelů zamíří v sobotu odpoledne do Izraele. Premiér Bohuslav Sobotka se na bleskové návštěvě, která potrvá prakticky jen jeden den, setká s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem i prezidentem Reuvenem Rivlinem.

11:05

Egyptská armáda v pátek informovala, že byly severně od egyptské Alexandrie nalezeny trosky letounu společnosti EgyptAir, který ve čtvrtek nad ránem zmizel z radarů.

11:21

S dobrým pocitem ze hry, ale bez medaile opouštěli dnes ráno po dvou týdnech Moskvu zklamaní čeští hokejisté. O tři dny dříve, než si přáli, zabalili zavazadla v hotelu Crowne Plaza. Čtvrteční porážka s USA 1:2 ve čtvrtfinále ukončila sen o úspěchu na mistrovství světa.

11:36

Mars se rozzáří na obloze, uvidíme na něm sníh i bouři. Takhle blízko Zemi nebyl 11 let. Amatérským dalekohledem půjde spatřit "zasněžený" pól, profesionálním na hvězdárně i prachová bouře.

11:40

Našli jsme trosky letadla a zavazadla cestujících, hlásí egyptská armáda. Pokud se na místě najdou i ostatky cestujících, budou pravděpodobně převezeny do Alexandrie nebo Káhiry, tweetuje reportér britského Telegraphu Raf Sanchez. Sledujeme online.

11:45

Český statistický úřad a jeho infografika o mistrovství v hokeji.

11:50

Největší producenti brambor v Evropě jsou Německo, Francie a Polsko. Eurostat zveřejnil čísla za rok 2014:

11:58

Česko podporuje návrh na přísnější "záchrannou brzdu", kterou bude možné zastavit bezvízové cestování do EU pro zemi, jejíž občané by systém zneužívali. Při příchodu na páteční jednání ministrů vnitra unijní osmadvacítky to novinářům v Bruselu řekl český zástupce Milan Chovanec.

12:00

 

12:09

Krajský soud v Brně dnes zrušil rozhodnutí Energetického regulačního úřadu o udělení licencí pro solární elektrárny Saša-Sun a Zdeněk-Sun na Chomutovsku. Licence tak bude úřad znovu řešit.

12:09

Německý Ústavní soud odmítl pozastavit účinnost zákona, podle něhož musí ode dneška krabičky cigaret povinně obsahovat odpudivé obrázky. O předběžné opatření v této věci požádala jedna z výrobkyň cigaret, uvedl dnes Ústavní soud na svém webu. Evropská tabáková směrnice začíná dnes platit i v dalších zemích osmadvacítky.

12:11

Řecké ministerstvo obrany potvrdilo nález těl, částí letadel a zavazadla zhruba osm kilometrů od místa, kde letoun zmizel z radarů. Sledujeme online.

12:19

 

12:32

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta dnes na valné hromadě prohlásil, že po skandálech s opilými sudími chce do funkce šéfa rozhodčích angažovat cizince se zkušenostmi z FIFA. Konkrétní jméno neřekl. Nabízí se bývalý špičkový arbitr Ľuboš Micheľ či další Slovák Jozef Marko, člen komise rozhodčích UEFA.

12:40

E-shopu Expert elektro spojení Mall.cz s Heurékou nevadí. Ceny elektroniky prý neovlivní. "Riziko ovlivnění ceny elektroniky není v této souvislosti reálné. Konkurence mezi e-shopy je v Česku v evropském měřítku jedna z největších, a už dnes jsou ceny v jednotlivých e-shopech naopak jedny z nejnižších v Evropě," uvedl Ladislav Pospíšil, ředitel nákupu a marketingu Expert Elektra.

12:46
12:53

Nesehnutí zahájilo další ročník soutěže Sexistické prasátečko. Nominace je možné odeslat do konce září.

13:00
13:03

Dolnění k pádu letadla #MS804: V moři bylo nalezeno sedadlo, kufr a lidská paže, upřesnil řecký ministr obrany.

13:10
13:17

Valná hromada Fotbalové asociace ČR odsouhlasila úpravu stanov a dala tím souhlas k podpisu smlouvy s Ligovou fotbalovou asociací o osamostatnění profesionálních soutěží. Smlouva na šest let s dvouletou opcí bude podepsána ještě dnes.

13:30

Koncerty, při kterých se spí, nejsou kuriozitou, ale výjimečným zážitkem, píše Respekt. Podívejte se, jak probíhají.

13:36

Soudkyně Jarmila Löffelmannová vysvětlila, proč osvobodila ženu, která při demonstraci napadla policistu. Jan Lipold v komentáři na Aktuálně.cz píše, proč je dobré vidět soudcům do hlavy. Zároveň chválí média: "Našla si užitečnou zálibu: podrobná zdůvodnění soudních rozsudků. Utíkají od povrchnosti."

13:45

Kardinál Dominik Duka kritizuje zpochybňování církevních restitucí a dohody uzavřené s Nečasovou vládou. "Ve skutečnosti nejde o majetek, ty miliony daní za třicet let jsou z hlediska rozpočtu zanedbatelné. Vždyť samotné necelé dvě roční miliardy náhrad jsou také jen dvěma tisícinami našeho státního rozpočtu. Jsou to dva kilometry dálnice, abych to přiblížil. Ve skutečnosti se evidentně někteří lidé nemohou smířit se svobodnou církví," píše v blogu na Aktuálně.cz.

13:52

Podívejte se, jak ČEZ Esco staví kogenerační jednotku 2 x 2 megawatty v areálu sladovny Soufflet.

13:59
14:07

Legislativa regulující v tuzemsku parkování se bude muset brzy změnit. Bez ní nebude možné například vyčlenit místa pro auta carsharingu, říká Petr Horský z České parkovací asociace.

14:15

Policie ukončila vyšetřování případu vyvěšení rudých trenek na Pražském hradě. Státnímu zástupci předala spis s návrhem na podání obžaloby. O tom, zda bude obžalována trojice umělců ze skupiny Ztohoven, kteří trenky vyměnili za vlajku prezidenta, se rozhodne na začátku příštího týdne.

14:20

Valná hromada Fotbalové asociace ČR schválila úpravu stanov a dala tím souhlas k podpisu smlouvy s Ligovou fotbalovou asociací o osamostatnění profesionálních soutěží. Smlouva na šest let s dvouletou opcí má být podepsána ještě v pátek. Od 1. července tak budou první, druhá a juniorská liga řízeny Ligovou fotbalovou asociací pod vedením Dušana Svobody.

14:26

Chytrý telefon se díky novým přídavným čočkám BLIPS mění v přenosné digitální mikroskopy. Jejich cena začíná na 20 eurech (480 korunách).

14:35

Radek John uspěl ve sporu s ČSSD, která bývalého předsedu Věcí veřejných označila za tuneláře. Strana se mu musí nyní omluvit. Podle soudkyně Dagmar Stamidisové neunesla důkazní břemeno.

14:46

Sanfranciský policejní ředitel Greg Suhr rezignoval na svoji funkci poté, co policisté při pronásledování kradeného vozu zastřelili mladou černošskou ženu za volantem. K odstoupení vyzval policejního ředitele starosta Ed Lee. Suhr čelil kritice kvůli tomu, že sanfranciská policie už v minulosti několikrát zastřelila černochy podezřelé z trestného činu.

14:47
14:55

Trenér Pavel Vrba zúžil nominaci českého týmu na fotbalové Euro o tři jména, do Francie se nepodívají Ondřej Zahustel, Matěj Vydra a Jan Kovařík. Zbývá vyřadit ještě dva fotbalisty.

15:04

Universal Music přeskupila své labely na vydávání jazzové a klasické hudby pod společnost Verve Label Group, šéfovat jí z nových kanceláří v New Yorku bude Danny Bennett, syn zpěváka Tonyho Bennetta. Pod něj budou spadat i vydavatelství klasické hudby Deutsche Grammophon, Mercury Classics nebo Decca, pro kterou natáčí Česká filharmonie.

15:16

Po e-shopu Alza.cz zvažují ukončení spolupráce se srovnávačem cen Heureka.cz i internetové obchody Kasa.cz, Euronics.cz a další, které provozuje společnost HP Tronic. Firma to v pátek oznámila. Největší český e-shop Alza.cz ve čtvrtek uvedl, že přestává nabízet své zboží přes Heureku. Podle e-shopu není srovnávač nezávislý.

15:29

Uživatelé LinkedInu by měli přestat brát na lehkou váhu výzvy ke změně hesla. Vývojáři sociální sítě, která celosvětově spojuje desítky tisíc uživatelů - většinou z korporátní sféry - na svém webu přiznali, že únik přihlašovacích údajů z roku 2012 je mnohem větší, než se původně očekávalo.

15:44

"Lidé pořád chtějí, aby se jim umění vysvětlovalo. Ale ono má být nevyzpytatelné, nedořečené," říká výtvarník Jiří Georg Dokoupil. Ještě dnes a zítra lze v pražské DSC Gallery navštívit jeho novou, pouze třídenní výstavu.

15:55
15:59
16:06

Dvaačtyřicetiletá Bea Johnsonová je v USA a v zemích západní Evropy známou propagátorkou takzvaného Zero Waste Lifestyle, tedy životního stylu bez odpadků. Potraviny si nechává navážit do vlastních sáčků nebo dóz, nekupuje nic baleného. Snaží se tím předcházet vzniku odpadků. Johnsonová v příštích dnech přijíždí do Prahy a bude hlavní účinkující na mezinárodní jednodenní konferenci Bezobalu o Zero Waste.

16:18

The Man in the High Castle, jeden z nejsledovanějších seriálů od Amazon.com, uprostřed natáčení druhé řady přišel o tvůrce. Frank Spotnitz skončil ve funkci showrunnera a na dokončení druhé řady bude dohlížet už jen jako výkonný producent, píše web Deadline.com.

16:25

Číslo 157. Dívku vězněnou Boko Haram našli 50 kilometrů od Chiboku. Serah tam chodila do školy teprve dva měsíce, když ji v dubnu 2014 unesli. Zmizela beze stopy.

16:32

Před šesti lety založil Juraj Vaculík se Štefanem Kleinem firmu AeroMobil. Dnes se zdá, že jejich sen o létajícím autu se stává blízkou, velmi reálnou budoucností.

16:40

Co nakoupili čeští distributoři v Cannes? Společnost Aerofilms si "tutovky" pojistila už před začátkem festivalu, Film Europe na místě sháněl práva ještě včera.

16:49

Slovenští výtvarníci uspěli u soudu s komunisty. Přemalování pomníku s bustou slovenského komunistického pohlavára Vasila Biľaka na rudo není trestný čin, ale jen přestupek.

17:02
17:04

Protivládní demonstranti v pátek vtrhli do ostře střežené zelené zóny v Bagdádu, kde se nacházejí vládní úřady a velvyslanectví některých států. Stalo se tak již podruhé za méně než měsíc, uvedla agentura Reuters s odvoláním na svědky. Bezpečnostní složky podle nich proti protestujícím použili slzný plyn i střelbu ostrými náboji. Při střetech utrpělo zranění několik lidí.

17:15
17:18

Američané varují Japonce před záměrem oslabit měnu. Výhrady USA vůči měnové politice Tokia zazněly na schůzce ministrů financí skupiny G7 konané na japonské půdě. Podle Japonců by případné intervence proti jenu měly za cíl snížení výkyvů kurzu, americké ministerstvo financí však tvrdí, že takový zásah není potřeba. Američané současně vyslovují podezření, že cílem takových intervencí by bylo získat konkurenční výhodu.

17:28

BBC píše, že v Indii zaznamenali nový teplotní rekord. V Phalodi v severní Indii naměřili 51 stupňů Celsia. BBC cituje místní obyvatele, kteří tvrdí, že musí dokonce chladit mobilní telefony - ty prý ve vlně veder přestávají fungovat.

17:35

Italský prezident Sergio Mattarella dnes podepsal novelu zákona o registrovaném partnerství homosexuálů, kterou poslanci schválili před necelými dvěma týdny.

17:46

Britská softwarová společnost vyvinula náramek, který je propojený s bankovním účtem uživatele a dává šoky do zápěstí, pokud majitel náramku příliš utrácí. Píše britský Independent.

17:53

Rizikové operace, které v uplynulých letech skrytě prováděli úředníci ministerstva financí při vydávání dluhopisů, se částečně dotýkají i někdejšího ministra a současného předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Audit, který operace popisuje a který současný šéf resortu Andrej Babiš rok držel v tajnosti, upozorňuje na jednu nestandardní transakci z Kalouskova ministerského období.

17:59

Irácká armáda vyhlásila v Bagdádu "až do odvolání" zákaz vycházení, uvedla státní televize. Protivládní demonstranti v pátek v metropoli vtrhli do ostře střežené takzvané zelené zóny, kde se nacházejí vládní úřady a velvyslanectví některých států. Při střetech s bezpečnostními složkami utrpěly podle svědků zranění desítky lidí.

18:06

Světové ceny ropy v pátek přišly o počáteční zisky a ztrácejí zhruba jedno procento. Silnější kurz dolaru motivuje investory k tomu, aby po nedávném vzestupu cen ropy na dosavadní letošní maxima vybírali zisky. Pozornost se mezitím začala vracet k obrovským světovým zásobám této strategické suroviny.

18:12

Teleskop americké vesmírné agentury NASA pořídil snímek Marsu v reálných barvách.

18:21

Americký dolar se dnes k japonskému jenu vyšplhal na nejvyšší úroveň za více než tři týdny. Podpořily jej vyhlídky na možné letní zvýšení úrokových sazeb v USA. Vůči euru se dolar pohyboval bez výraznějších změn poté, co investoři vybírali zisky.

18:34


"Pokud se nějaká organizace přihlásí k atentátu, obvykle tomu předchází aktivita a komentáře jejích stoupenců a členů na sociálních sítích. V případě zříceného egyptského letadla tomu tak není," upozorňuje expertka na džihádistická média a účty na sociálních sítích Mina Al-Lamiová. Co tedy ukazuje na teror a co mluví naopak pro variantu, že příčinou pádu stroje byla technická závada? Shrnujeme na Aktuálně.cz.

18:43

Na Kickstarteru si můžete zakoupit nalepovací čočky na Váš smartphone, které fotoaparát přemění na mikroskop. Čočky jsou schopné stonásobného přiblížení.

18:50

Egyptská armáda v pátek našla trosky letadla společnosti Egyptair, které se ve čtvrtek zřítilo nad Středozemním mořem. Asi 290 kilometrů severně od přístavní Alexandrie objevila i osobní věci cestujících, uvedly egyptské úřady. Řecké ministerstvo obrany později doplnilo, že Egypťanům se podařilo najít zavazadla, sedačky z letounu i první pozůstatky pasažérů. Pátrání se podle šéfa Egyptair odehrává v okruhu více než 60 kilometrů, ale může se podle potřeby rozšířit. S pátráním pomáhá americký letoun P-3 Orion startující z námořní základny na Sicílii.

18:58

Vietnam v pátek propustil na svobodu katolického kněze, který patřil mezi nejdéle zadržované politické vězně. Nguyen Van Ly, který strávil za mřížemi většinu z posledních 20 let, byl propuštěn jen několik dní před návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy. Předpokládá se, že právě dodržování lidských práv bude jedním z hlavních bodů Obamova jednání ve Vietnamu, napsala agentura Reuters.

19:10

Prakticky hned po jeho nástupu do funkce nejmocnějšího manažera v Česku se o něm hovořilo jako o dočasném řešení. O jakémsi zimním králi. Nyní stojí Daniel Beneš v čele energetické Skupiny ČEZ téměř pět let. I když mu příští rok končí funkční období, nikam se prý nechystá. Práce bude mít šéf jedné z největších českých firem v příštích letech nad hlavu.

19:15

Největší světový výrobce piva Anheuser-Busch InBev zřejmě získá podmínečný souhlas Evropské unie s převzetím svého menšího konkurenta SABMiller, majitele Plzeňského Prazdroje, poté, co AB InBev souhlasil s výrazným odprodejem majetku. Uvedly to v pátek tři nejmenované zdroje agentury Reuters. Evropská komise má své rozhodnutí oznámit do 24. května. Brusel i pivovar Ab InBev se k tvrzení zdrojů odmítly vyjádřit.

19:22
19:32

Předpokládaný kandidát amerických republikánů v prezidentských volbách Donald Trump v pořadu televize MSNBC v pátek řekl, že ho pozval na návštěvu britský premiér David Cameron. Premiérův mluvčí to popřel s tím, že žádná pozvánka poslána nebyla. Podle agentury Reuters jde o další známku napjatých vztahů mezi Trumpem a vůdcem spojenců USA Cameronem.

19:40

Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR v pátek jednohlasně vyloučil rozhodčí Marka Pilného a Jiřího Jecha z FAČR. Sudí pykají za to, že se v minulém týdnu podíleli na řízení duelu 29. ligového kola mezi Příbramí a Slavií pod vlivem alkoholu.

19:48

Rusko navrhlo Spojeným státům a jimi vedené koalici společné nálety v Sýrii, které by mohly být zahájeny příští středu 25. května. Jejich terčem mají být ozbrojenci z fronty An-Nusra napojené na teroristickou síť Al-Káida a další rebelové, kteří nedodržují příměří. Oznámil to dnes ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že žádná dohoda o společných náletech neexistuje.

19:56

České zdravotnictví se zatím bez papíru neobejde. Pacient si od lékaře odnáší vytištěné lékařské zprávy i ručně vyplněné recepty. Data o jeho zdravotním stavu jsou uložená především v kartotékách všech ordinací, kam dochází. Elektronizovat alespoň něco z toho se zatím marně snažilo už několik ministrů zdravotnictví. Dalším pokusem posunout se do 21. století je spuštění portálů, na kterých by si pacienti mohli najít potřebnou péči. Už funguje onkologický web, další portál se spustí v září.

20:08

Finále kampaně před nedělním rozhodujícím druhým kolem voleb rakouského prezidenta v pátek oba kandidáti využili k burcování voličů, méně se věnovali kritice svého konkurenta. Vítěz prvního kola a kandidát Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer (vlevo) se na závěrečném mítinku vymezil vůči uprchlíkům, odmítl prohlubování integrace EU a vstup Turecka do unie. Jeho soupeř a kandidát Zelených Alexander Van der Bellen zase označil volby za mimořádně důležité pro další směřování Rakouska.

rakousko, hofer, bellen

20:23

Česká návrhářka a malířka Helena Kroftová Leisztner v pátek v pražském Tančícím domě dostala cenu Marian Adair za celoživotní uměleckou činnost a filantropii. Ocenění převzala v závěru 30. výroční konference mezinárodní neziskové organizace Welcome Clubs International (WCI), která se celosvětově zaměřuje na aktivity žen. Uznávanou českou designérku na ocenění vybrala proto, že se v jejím díle výrazně uplatňuje ženské téma.

20:32

Venezuelský nejvyšší soud potvrdil platnost dekretu, kterým prezident Nicolás Maduro vyhlásil výjimečný stav. Dekret předtím odmítl parlament, v němž má většinu koalice, která stojí proti prezidentovi. Dnes začíná v zemi vojenské cvičení více než půl milionu příslušníků ozbrojených složek, které podle opozice Maduro vyhlásil ve snaze zastrašit nespokojené obyvatele. V zemi sílí občanské nepokoje a některé komentáře hovoří o možné vzpouře.

jarvis_5739ef80498edf97d25b5ff0.jpeg

20:44

V červnu budou mít radost fanoušci systému Android TV. Nvidia poslala pozvánku na představení novinek Nvidia Shield, a to může znamenat jediné: firma začne v ČR konečně prodávat svůj set top box Shield ATV, aktuálně nejlepší zařízení s Android TV s podporou 4K videa a herním "Netflixem" Nvidia GeForce Now.

nvidia shieldATV 1

20:50

Ve Spojených státech je 157 těhotných žen nakažených virem zika, který u lidských plodů předčasně ukončuje růst mozku. Informovalo o tom dnes Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC), podle kterého je dalších 122 případů v zámořských územích USA.

20:57
21:01

Policie dnes předala budovu na pražském Žižkově, v níž provozovalo činnost sociální centrum Klinika, oprávněnému vlastníkovi. Tím je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

21:08

"Pokud se nějaká organizace přihlásí k atentátu, obvykle tomu předchází aktivita a komentáře jejích stoupenců a členů na sociálních sítích. V případě zříceného egyptského letadla tomu tak není," uvádí expertka na džihádistická média a účty na sociálních sítích Mina Al-Lamiová

21:14

Provozovatel aplikace pro taxislužbu Uber zahájil testování vlastního samořídícího vozidla. V americkém Pittsburghu představil hybridní sedan Ford Fusion. Uber uzavřel koalici s automobilkami i konkurenční firmou Lyft a společně se pokusí přes úřady protlačit změnu legislativy, aby mohly vozy běžně do ulic.

Hybridní prototyp na první pohled vypadá jako auto superhrdiny nebo tuningového nadšence.

21:23

Malý zázrak na severu Moravy. Frýdek-Místek je na vzestupu. Z Frýdku-Místku lidé neutíkají. Díky přítomnosti řady nadnárodních firem se tam nezaměstnanost drží pod celorepublikovým průměrem.

21:43

Nákaza žluté zimnice šířící se ve střední Africe vyvolává vážné obavy, ale není kvůli ní třeba vyhlásit mimořádná opatření v celosvětovém měřítku. Oznámila to v pátek Světová zdravotnická organizace (WHO).

21:53

Podle americké policie je hlášena střelba před Bílým domem.

22:09

Zemětřesení o síle 6,2 stupně zasáhlo v sobotu časně ráno (dnes večer středoevropského času) centrální část Austrálie. S odvoláním na americký geologický úřad USGC to napsala agentura Reuters.

22:18
22:29

MarketWatch.com zveřejnil žebříček nejčastějších destinací, kam se Američané stěhují ve svých důchodových letech. Na prvním místě je Florida, kterou následuje Arizona.

22:38

V pátek na pražské Letné vyrostla replika Stalinova sousoší z padesátých let. Natáčel se film Monstrum režiséra Viktora Polesného o sochaři Otakarovi Švecovi, který ještě před slavnostním odhalením sochy spáchal sebevraždu.

22:49

Největší americká automobilka General Motors odškodní zhruba 146 000 zákazníků v USA a v Kanadě, kteří si koupili nebo pronajali nové sportovně užitkové vozy s nadhodnoceným údajem o spotřebě na okenní samolepce. Zákazníci dostanou debetní kartu s částkou od několika set po 1 500 dolarů (zhruba 36 000 korun), nebo prodlouženou záruční dobu, uvedla podle agentury Reuters firma v dnešním sdělení.

23:02

Poblíž Bílého domu ve Washingtonu byla hlášena střelba, informuje o tom BBC. Agent tajné služby údajně střelil ozbrojeného muže u vstupu do areálu sídla amerického prezidenta. Uvnitř Bílého domu byl v době incidentu viceprezident USA Joe Biden.

23:18

Americký Forbes vydal článek o největších fotbalových klubech světa a jejich ročních příjmech. 20 nejhodnotnějších fotbalových klubů má v průměru hodnotu téměř 1,5 miliardy dolarů. Mezi pěti nejhodnotnějšími sportovními kluby světa jsou rovnou tři fotbalové - Real Madrid, Barcelona a anglický Machaster United. Účastníci finále letošního ročníku Ligy mistrů - Real a Atletico Madrid - si za celosezónní působení v soutěži nejlepších klubů Evropy přijdou na minimálně 100 milionů dolarů. Na televizních právech nejvíce utržila FC Barcelona, která touto cestou vydělala 192 milionů dolarů.

23:34

Německá automobilová skupina Volkswagen představí v polovině června novou podnikatelskou strategii. Řekl to šéf skupiny Matthias Müller v proslovu k vedoucím manažerům, jehož výňatky získala agentura Reuters. Největší evropská automobilka připravuje novou strategii pro osobní automobily, která by měla po překonání dopadů skandálu s emisemi posílit její ziskovost. "Chceme vyvést Volkswagen z nejobtížnější situace, jakou kdy zažil," řekl Müller.

23:48

Digitální měna bitcoin získala za dobu své existence 860 milionů dolarů na investicích. Teď platebnímu systému kvůli sporům vývojářů hrozí kolaps. Dominantní postavení v digitálním placení zřejmě získají technologické firmy jako Google, Apple nebo Facebook.

23:58

Björn Ulvaeus už si nemyslí, že money must be nevyhnutelně funny, alespoň tedy ty papírové. Hitmaker švédské skupiny ABBA je jednou z vůdčích osob hnutí, která chce ze skandinávského státu udělat první bezhotovostní zemi.

06:05

Přední agentury na trhu sdružené v Asociaci reklamních agentur se rozhodly pozvat veřejnost na "kafe". Chtějí zejména studentům a zájemcům o práci v reklamě ukázat, jak to u nich funguje, představit zákulisí některých svých kampaní a přiblížit jim nové trendy v reklamě a komunikaci.

06:28

Za posledních deset let se export kubánských doutníků propadl o 58 procent a produkce od roku 2009 do roku 2014 klesla o pětinu. Nyní Kuba doufá, že se po mírném uvolnění napjatých vztahů se Spojenými státy otevřou dveře do nového odbytiště, kam nemohla přes 50 let své vyhlášené doutníky vyvážet. Nutno podotknout, že USA je největším doutníkovým trhem světa.

06:58

Internetový server Entrepreneur.com zveřejnil deset knížek, který by si měl přečíst každý podnikatel.

07:13

Při srážce vysokorychlostního vlaku ICE se zájezdovým autobusem na železničním přejezdu ve švýcarském městečku Interlaken utrpělo v pátek večer nejméně 17 lidí zranění. Zranění byli dopraveni do nemocnic. Příčinu nehody vyšetřuje policie.

07:28

Letové údaje ukazují, že senzory na palubě letadla Egyptair detekovaly kouř těsně předtím, než se let MS804 zřítil do moře. Sky News získala snímek obrazovky s daty z počítače operačního střediska Egyptair.

07:43

Generální ředitel největší italské bankovní skupiny UniCredit Federico Ghizzoni by mohl před úterním zasedáním správní rady odstoupit z funkce. "Je tu devadesátiprocentní pravděpodobnost, že Ghizzoni rezignuje,” řekl agentuře Reuters jeden ze zdrojů. Banka tyto informace odmítla komentovat.

08:05

Coca-Cola v příštích dnech zastaví výrobu ve Venezuele. Důvodem je nedostatek cukru, za kterým stojí hluboká ekonomická krize v této latinskoamerické zemi. Ve Venezuele již od poloviny ledna platí stav ekonomické nouze. Hospodářskou krizi v zemi prohloubil propad cen ropy.

08:21

Rusko splatilo Kuvajtu dluh v objemu 1,72 miliardy dolarů (v přepočtu více než 41 miliard korun) pocházející z éry Sovětského svazu. Rusko po rozpadu Sovětského svazu přijalo zodpovědnost za splacení jeho dluhů. Stále ještě musí splatit zbývající sovětské dluhy vůči Jižní Koreji, Makedonii a Bosně, napsala agentura Reuters.

08:31

Prezidentskou kampaň Donalda Trumpa řídí muž, mezi jehož předchozí klienty patřil například zairský diktátor Mobutu Sese Seko, angolský generál Jonas Savimbi, somálský vůdce Siad Barre nebo filipínský brutální vladař Ferdinand Marcos.

08:40
08:50

Na festivalu v Cannes se v sobotu představí poslední filmy soutěžící o hlavní cenu - prestižní Zlatou palmu. Mnohé z nich bude možné vidět také v českých kinech. Kina uvedou například film Líná zátoka francouzského provokatéra Bruno Dumonta.

09:08

09:24

Polovinu pracovníků těžební společnosti OKD by podle průzkumu vládní agentury CzechInvest mohly zaměstnat okolní podniky, píše Právo. Průzkumu se zúčastnilo 28 procent firem v kraji, včetně dvou třetin největších podniků.

09:35

Bylo by to porušení koaliční smlouvy a koalice by nemohla fungovat, říká v rozhovoru Marian Jurečka k návrhu na zdanění církevních náhrad.

10:03

Magazín proč ne?! pozval do fotoateliéru zástupce úspěšných českých značek, které pracují se sklem. Vybraní umělci s sebou přinesli své oblíbené kousky, jež ukazují, že sklo v Česku stále "umíme".

10:10

Po černých skříňkách zříceného letadla Egyptair pátrají po třech dnech týmy šesti států. Podle odborníků byl před havárií v letadle zachycen kouř.

10:19

Do zahraničních operací české armády se loni zapojilo 805 lidí. Zahraniční mise celkem stály 1,12 miliardy korun. Vyplývá to z informací o loňském působení Česka v zahraničních operacích, které v pondělí vládě předloží ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

10:32
10:45

Generální ředitel největší italské bankovní skupiny UniCredit Federico Ghizzoni by mohl před úterním zasedáním správní rady odstoupit z funkce. Agentuře Reuters to řekly zdroje blízké akcionářům společnosti. Šedesátiletý Ghizzoni, který stojí v čele podniku od roku 2010, čelí rostoucí kritice ze strany akcionářů kvůli nízké ceně akcií a slabé ziskovosti banky ve srovnání s domácím konkurentem Intesa Sanpaolo.

10:57

Ve fotogalerii si prohlédněte nejlepší snímky uplynulého týdne podle našich fotoeditorů.

ČR - Dánsko

11:05

Airbus představil lehkou elektrickou motorku vytisknutou na 3D tiskárně. Model nazvaný Light Rider má dojezd 60 kilometrů a maximální rychlost 60 km/h. Společnost plánuje vyrobit limitovanou sérii 50 kusů, které nabízí za 50 tisíc eur.

11:18

V Praze se 13. června odehraje další setkání ministrů zahraničí visegrádské skupiny s partnerskými zeměmi. Tentokrát by do českého hlavního města měli za šéfy diplomacií zemí V4 přijet jejich protějšky z Belgie, Nizozemska a Lucemburska. Ministři zahraničí se budou na jednání věnovat migraci, situaci v NATO, vztahu EU a sousedících zemí nebo otázce britského referenda o setrvání v EU.

11:24

Vinařům způsobily dubnové mrazy škody na předpokládaných tržbách 1,4 miliardy korun, ovocnářům 400 milionů korun. Na tiskové konferenci ve Valticích to dnes uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání se zástupci pěstitelů. Chce proto co nejrychleji zavést do praxe systémová řešení finanční podpory a aktuální nepříznivou situaci v zemědělství řešit na vládní i evropské úrovni.

11:35

Jaké to je překonat v autě rychlost 300 km/h? Vyzkoušeli jsme to v Audi R8 na německé dálnici.

11:46

Herní tip: Nový Doom je brutální, krvavý a nervydrásající. Zaujme skvělými zbraněmi i démony. Návrat ke kořenům 3D stříleček nutí hráče zapomenout, co se za 20 let naučili.

Snímek ze hry Doom (2016)

12:00

Planeta Mars se v neděli odpoledne ocitne naproti Slunci. Díky tomu bude pozorovatelná po celou noc. Tou dobou bude dělit Mars a Zemi nejmenší vzdálenost. Pozorovatelé se tak mohou těšit, že planeta červené barvy bude mimořádně jasná než kdy jindy.

Mars

12:13

Ve věku 95 let zemřel v pátek bývalý šéfredaktor zahraniční redakce Československé tiskové kanceláře Milan Bretyš. Pod jeho vedením agentura v srpnu 1968 odmítla vydat zvací dopis, který měl být formálním zdůvodněním okupace Československa vojsky pěti států Varšavské smlouvy.

12:25

Lašsko, region přibližně vymezený Frýdkem-Místkem, Kopřivnicí, Ostravou, Novým Jičínem či Frenštátem pod Radhoštěm, se za poslední roky změnilo. "Tato oblast se ocitá na vrcholu v objemu přílivu zahraničních investic na obyvatele," říká například mluvčí CzechInvestu Petra Menclová.

12:30

Mladý Čech Danny Menšík překonal ve francouzských Alpách rekord v moderní verzi provazochodectví, takzvaném slackline. Spolu se svým francouzským kolegou Nathanem Paulinem dokázal přejít jeden kilometr dlouhou slackline zavěšenou mezi dvěma skalními výběžky ve výšce více než 650 metrů. Oba tak pokořili předchozí rekord, který činil 495 metrů.

12:43

Na českých silnicích podle průzkumu jezdí řidiči se špatným zrakem. Sedmnáct procent ze 758 řidičů, kteří se nedávno nechali testovat na tuzemských čerpacích stanicích, mělo špatný zrak. Nikdo z nich přitom neměl brýle nebo jinou optickou pomůcku.

13:01

Společnost Elton hodinářská z Nového Města nad Metují, která vyrábí náramkové hodinky Prim, připravila k letošnímu 700. výročí narození císaře Karla IV. zvláštní sérii mechanických hodinek. Při jejich výrobě novoměstští hodináři použili několik výrobních technik zcela poprvé. Edice bude mít 100 kusů a prvních deset bude s pouzdrem ze zlata.

mechanické hodinky Elton

13:17

Už nejsme partička Slováků poblázněných nápadem vyrobit létající auto, ale respektovaná firma, říká Juraj Vaculík, spoluzakladatel firmy AeroMobil, která má nové vlastní sídlo na okraji Bratislavy a čtyřicet zaměstnanců, včetně několika špičkových zahraničních expertů a manažerů.

212-02-aerom01.jpg

13:24
13:41

Letoun na solární pohon Solar Impulse 2 se vydal na další etapu své cesty kolem světa. V USA dnes brzy ráno místního času (před polednem SELČ) odstartoval z Tulsy v Oklahomě a letí do Daytonu v Ohiu, kde by měl přistát zhruba po 18 hodinách.

Nejlepší snímky týdne

13:59

Na festivalu v Cannes se šušká, že když má umělecký ředitel sekce Quinzaine des réalisateurs, kam byl film Happy End Jana Sasky vybrán, doporučit jediný snímek, hovoří právě o českém animovaném titulu.  

14:09

Bývalí političtí vězni si v sobotu v Jáchymově na Karlovarsku znovu připomněli nelidské podmínky někdejších táborů nucených prací. Tábory prošlo asi 70 tisíc vězňů, mnozí v nich zemřeli, další si odnesli z těžké práce na rubání uranu pro Sovětský svaz doživotní zdravotní následky.

14:13

Google plánuje ještě letos připravid vývojářskou sadu pro svůj modulární telefon nazývaný "Project Ara". K zákazníkům by pak první kusy mohly zamířit někdy v průběhu příštího roku.

14:38
14:53

V průběhu týdne fanoušci slavili návrat značky Nokia na mobilní telefony. Původní finská Nokia, která své jméno telefonům pouze licencuje, důvodů k radosti příliš nemá. O víkendu potvrdila, že plánuje pokračovat v propouštění a zruší dalších tisíc míst.

15:03

Poslanecká sněmovna by měla mít ve svém rozpočtu v příštím roce zhruba o 68 milionů korun víc než letos. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který tento týden schválil sněmovní rozpočtový výbor. Podle jeho předsedy Václava Votavy (ČSSD) souvisí vyšší výdaje hlavně se sněmovními volbami v příštím roce, protože bude třeba vybavit nově zvolené poslance.

15:14

Kazašská policie se dnes snažila zabránit protivládním protestům chystaným po celé zemi, zadržela desítky demonstrantů a bezpečnostními kordony zamezila vstup na hlavní náměstí velkých měst. K protestním akcím ve všech velkých městech vyzvali oponenti prezidenta Nursultana Nazarbajeva, který vládne Kazachstánu od roku 1989. Dnešní akce měly vystupňovat sérii demonstrací, které propukly minulý měsíc v reakci na vládní plány privatizace rozsáhlých ploch zemědělské půdy.

15:37
15:59

Zatím nejhlasitější bučení na festivalu v Cannes vyvolal snímek Nicholase Windinga Refna, v němž žárlivé supermodelky zavraždí a snědí herečku Elle Fanningovou. Režisér tvrdí, že lidé v sobě potlačují násilné sklony a proto potřebují násilí vidět na plátně.

16:10
16:34

V pondělí bude na Pražském jaru uvedena kompozice Broniuse Kutavičiuse. "Za každou mou skladbou je množství náčrtů a různých pokusů. Někdy si zakresluji rytmy v různých barvách," říká skladatel v rozhovoru, který s ním vedl dramaturg Filharmonie Brno.

16:48

Rozšiřování internetu v letadlech a přechod na rychlejší satelitní přenosy umožňují i vysoko ve vzduchu využívat oblíbené internetové servery, běžnější ale stále zůstává distribuce filmů ze serveru umístěného na palubě letadla.

16:59

 

17:14

Pokud si jako turisté chcete v oblíbených evropských destinacích po večerech dopřát drink, pak je nejlevnější volbou Praha a další města na východě kontinentu, nejdráž naopak vyjde alkoholové opojení ve španělském přímořském letovisku Marbella. Vyplývá to z žebříčku, který pro své klienty sestavila britská pošta a v němž zkoumala ceny alkoholických nápojů v celkem 16 městech.

17:28

Slabý rubl přivedl Rusko mezi země s levnou pracovní silou. Průměrná měsíční mzda Rusů činí v přepočtu asi 390 eur, což je méně než v Číně.

17:42

Devátý zápas, deváté vítězství. Na finský tým si v semifinále hokejového šampionátu nepřišli ani Rusové, kteří se Suomi v sobotu prohráli 1:3. Sborná si tak může nechat zajít chuť na první domácí titul od roku 1986. O jejich soupeři ve finále rozhodne večerní duel mezi USA a Kanadou.

17:57

Plavba z Turecka do Řecka už migranty po uzavření dohody mezi EU a Ankarou o vracení uprchlíků tolik neláká. Na řecké ostrovy jich nyní denně v průměru připlouvají jen desítky. Za posledních 24 hodin dorazilo z Turecka jen 110 běženců, den předtím to byli pouze dva lidé.

18:07

Národní zdravotní služba shání 200 tisíc nových dárců krve. V britských městech instalovala billboardy se skutečnými pacienty. Každý kolemjdoucí jim může alespoň z mobilu darovat krev.

18:26

Zástupci G7 se shodli na potřebě bojovat proti terorismu i jeho financování a proti daňovým únikům. Neshodli se však na koordinovaných akcích na podporu stagnujícího růstu.

18:43

Obyvatelé Los Angeles se dnes mohou v ulicích města setkat s obří externí palivovou nádrží od vyřazených raketoplánů, která bude po vystavena spolu s raketoplánem Endeavour.

Externí palivová nádrž

19:01

Na videu Islámského státu vyhrožují bojovníci obyvatelům Indie. Podle svých slov se chystají pomstít mrtvé muslimy, kteří zahynuli při nepokojích v jednom z indických států Gudžarátu. Během potyček přišlo o život více než 1000 lidí.

19:19

Při erupci sopky v západní Indonésii dnes přišli o život tři vesničané a další čtyři utrpěli vážná zranění. Ze sopky Sinabung v provincii Severní Sumatra dnes začal létat sopečný prach až tři kilometry vysoko, což zaplavilo okolí mračny horkého popela.

19:35

Jedna z největších britských sázkových kanceláří William Hill snížila svůj kurz ve prospěch setrvání země v Evropské unii. Učinila tak poté, co řada sázkařů předpokládá, že Londýn evropský blok neopustí. Podle zmíněné kanceláře je nyní 85procentní šance, že britští voliči odchod Spojeného království z EU odmítnou.

19:51

Cenu Marka Ravenhilla dostala dnes inscenace Rituální vražda Gorge Mastromase pražského Divadla DISK v režii Adama Svozila. Ocenění pojmenované po britském dramatikovi se udílí za nejlepší českou divadelní inscenaci nového dramatického textu.

20:10

 

20:31

Cyklón Roanu, který se s prudkými lijáky a větrem přehnal nad východním pobřeží Indie, dnes zasáhl jižní pobřeží Bangladéše. Živel má už na svědomí v Bangladéši nejméně 21 mrtvých, dalších zhruba 100 lidí bylo zraněno. Kolem půl milionu obyvatel bangladéšské úřady evakuovaly.

20:47

"Řekněte jim, ať křičí, jsem napůl hluchej." V Cannes měl premiéru dokumentární film o zpěvákovi Iggym Popovi, který natočil režisér Jim Jarmusch. Za necelý měsíc Iggy vystoupí v Praze na festivalu Metronome.

21:05

 

21:21

Sedmnáctiletý student Jan Blaha získal bronzovou medaili na mezinárodní soutěži v Houstonu za výzkum kvasinky, která je smrtelně nebezpečná pro lidi s oslabenou imunitou. "Biochemie mě baví, je to zkoumání světa, který ovlivňuje všechno kolem a zároveň není viditelný," říká o oboru sám Blaha.

21:42

Kanaďané zdolali v semifinále tým USA a postupují do zítřejšího boje o zlato proti Finům. Američané nečekaně obrátili stav ve druhé třetině z 0:2 na 3:2, ale nakonec favoritům podlehli 3:4.

21:59

Nakládání se vzorky DNA se má nově řídit zákonem, dosud pravidla určovala sama policie. Zákon stanoví podmínky odběru či uchovávání DNA v databázi. Nově bude možné například odebrat vzorek i lidem mladším 15 let. Novela by měla platit od příštího roku.

22:19

Za posledních pět let zahynulo ve věznicích syrského režimu kvůli mučení a špatným podmínkám nejméně 60 000 lidí. Podle agentury AFP to dnes oznámila Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie.

22:41

Předpokládaný republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump v dubnu vložil do své volební kampaně přes 7,5 milionu dolarů (asi 180 milionů korun) vlastních peněz, celkem tak dosud z vlastních zdrojů investoval přes 43 milionů dolarů (jedna miliarda korun).

22:58

Obamova popularita ke konci jeho setrvání v úřadu roste, a to jak mezi demokraty i republikány. Během letošního roku si výrazně polepšil a nyní mu většina dotázaných důvěřuje.

06:30

Bezpilotní letouny americké armády v sobotu zaútočily na vůdce afghánského Talibanu mullu Muhammada Mansúra a zřejmě ho zabily. Úder, který schválil Bílý dům, se odehrál v opuštěné oblasti na hranicích mezi Afghánistánem a Pákistánem. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na nejmenované vládní činitele. Pentagon útoky zaměřené na Mansúra potvrdil.

06:41

Cenu Marka Ravenhilla dostala inscenace Rituální vražda Gorge Mastromase pražského Divadla Disk v režii Adama Svozila. Ocenění pojmenované po britském dramatikovi se udílí za nejlepší českou divadelní inscenaci nového dramatického textu. Pořadatelé ji v sobotu večer předali na festivalu Divadelní Flora Olomouc.

06:55
07:09

Jih Tchaj-wanu zasáhlo dnes ráno místního času zemětřesení o síle 5,0 stupně Richterovy stupnice. Oznámil to americký geologický ústav USGS. Zranění ani škody na majetku nejsou hlášeny.

07:20
07:32

Při střelbě na západě Rakouska v noci na dnešek zemřeli tři lidé, dalších 11 osob je zraněných. Informovala o tom agentura APA. Podle policie začal muž po hádce střílet bezhlavě do davu asi 150 lidí na místě konání venkovního koncertu, pak zbraň obrátil proti sobě.

07:49

Dnes je Mezinárodní den biodiverzity. Oslavuje pestrost a rozmanitost přírody, zároveň má ale upozornit na fakt, že celosvětově druhů zvířat a rostlin ubývá a jejich přirozené prostředí se ničí. Letošní rok se zaměřuje na trvalou udržitelnost.

08:27

Rodiny s autistickými dětmi, dvojčaty, i na první pohled "obyčejné rodiny". Fotografové Sophie Howarthová a Stephen McLaren se rozhodli obrátit objektivy na své nejbližší a společně se 40 fotografy sestavili v knize "Family Photography Now" mozaiku rodinných fotografií z celého světa.

08:40

Delegace českých ministrů, která v sobotu odletěla na mezivládní konzultace do Izraele, se nečekaně zmenšila. Cestu do Jeruzaléma na poslední chvíli zrušil ministr obrany Martin Stropnický kvůli rezignaci svého izraelského protějšku. Jednání o spolupráci v bezpečnosti přitom má být jedním z důležitých témat víkendové cesty kabinetu Bohuslava Sobotky.

08:49

Žáci méně úspěšných škol ve volném čase častěji na počítači stahují filmy a hrají hry. Jejich vrstevníci z úspěšnějších škol více využívají počítač ke komunikaci elektronickou poštou, získávání praktických informací nebo přípravu do školy. Z analýzy výsledků mezinárodních šetření ICILS 2013 a PISA 2012 to zjistila Česká školní inspekce.

09:24

Tálibán potvrdil smrt vůdce Muhammada Mansúra.

09:40

Pojišťovny pro tento rok pojistily proti riziku úpadku téměř 900 cestovních kanceláří, zhruba 40 méně než před rokem. S dalšími ještě jednají, každá z nich pojistit odmítla pojistit desítky kanceláří. Důvodem byly jejich špatné ekonomické výsledky či nedůvěryhodný obchodní plán. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami, které pojištění poskytují.

09:52

Anorexie? Trpíte, ale je vám krásně, je to závislost, říká v rozhovoru pro DVTV spisovatelka Petra Dvořáková, která napsala knihu o svém boji s anorexií i životě v klášteře.

09:59

Ministerstva, centrální úřady, státní podniky i společnosti, v nichž má stát většinu, možná už brzy začnou podnikat kroky k vyrovnanému zastoupení obou pohlaví ve svém vedení. Podíl žen či mužů na vrcholových pozicích by měl činit aspoň 40 procent. Rada vlády pro rovnost žen a mužů kabinetu doporučuje, aby to institucím a státním či polostátním firmám nařídil. Vláda to projedná v pondělí.

10:12

Rakušané dnes volí nového prezidenta. Tím bude buď zastánce imigrantů, nebo naopak kritik islámu a přistěhovalců. Sázkové kanceláře dávají větší šance zástupci krajně pravicové FPÖ Norbertu Hoferovi. Dva odlišné pohledy Rakušanů na budoucnost zachytil v Tyrolsku Martin Novák.

10:30

Až o devět by se mohl zvýšit počet pracovních míst na ministerstvu zahraničí, další místa by měla vzniknout v sekci státního tajemníka.  Vyplývá to z návrhu, který v pondělí vládě přednese ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). "Důvodem této změny je zabezpečení aktuálních úkolů v oblasti zahraniční politiky, personální posílení sekce státního tajemníka a zabezpečení jejího fungování," uvádějí podklady pro vládu, které má ČTK k dispozici.

10:54

Na nejvyšší hoře světa Mount Everestu po květnovém zahájení sezony zahynuli už dva horolezci. Podle horské služby také během pokusu pokořit horu utrpělo nejméně 30 lidí vážné omrzliny. Na vrcholu Mount Everestu minulý týden stanuli první horolezci po dvou letech - tak dlouho platil zákaz výstupů nařízený kvůli sesuvu laviny v roce 2014 a loňskému katastrofálnímu zemětřesení.

11:08
11:19

Ve věku 85 let dnes ráno v Praze zemřel známý výtvarník Adolf Born. ČTK to řekla umělcova dcera Erika Bornová. Born byl například spolutvůrcem legendárního Macha a Šebestové, ilustrátorem více než 250 knih a autorem nezaměnitelných grafických listů.

11:52

O situaci v OKD by v pondělí měli jednat vybraní ministři české vády, zástupci odborů, prezident Svazu průmyslu Jaroslav Hanák i hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD), řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Odbory na jednání podle Středuly opět otevřou téma hornických důchodů.

12:11

Rakušané dnešní prezidentské volby vnímají jako klíčové, což naznačuje i volební účast. V dubnu o prezidentovi hlasovalo přes 63 procent voličů, nyní by to mohlo být ještě více, jak napovídají čísla z prvních hodin po otevření volebních místností, napsal server deníku Kurier. Svůj hlas už dnes odevzdal kancléř Kern i favorizovaný kandidát Hofer, který odvolil v domovském městečku Pinkafeld v Burgenlandsku.

12:39

Pilot letadla společnosti Egypt Air údajně několik minut mluvil s letovým dispečerem v Káhiře před tím, než se letadlo zřítilo, napsal britský deník Independent s odkazem na francouzskou televizi. Vyšetřovatelé informaci zatím nepotvrdili. Zjištění je v protikladu ke dřívějším informacím, že posádka neměla čas reagovat na krizovou situaci a nevyslala žádné nouzové hlášení.

12:52

Ministerstvo zemědělství chce zjistit, jak jej vnímá veřejnost. Vypsalo proto tendr na marketingový průzkum za šest milionů korun. Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek. Rámcová smlouva by měla platit dva roky, firmy se do tendru mohou hlásit do konce června.

13:14

Evropa nebyla připravena na migrační krizi a v jejím úvodu měla řadu naivních názorů na její příčiny, řekl český premiér Bohuslav Sobotka při dnešním setkání s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem v Jeruzalémě. Česko podle Sobotky situaci na Blízkém východě dlouhodobě sleduje a nejen díky vztahu s Izraelem jí rozumí lépe než řada partnerů v Evropské unii. 

13:35

V následujících letech chystají developeři miliardové investice do starých areálů či nevyužívaných nákladových nádraží. Stavět chtějí v Praze, Brně, Plzni, ale i v menších městech. Do karet investorům hraje příznivá ekonomická situace, zájem lidí o nové byty a také přístup komunálních politiků, kteří proměnu takzvaných brownfieldů podporují.

13:46

Petra Kvitová na tenisovém turnaji French Open v prvním kole postoupila. Vedla 6:2 a 3:0, nakonec se ale česká tenistka pořádně nadřela, s Černohorkou Dankou Koviničovou postoupila až po bitvě 6:2, 4:6 a 7:5.

14:01

Každý čtvrtý Čech si letos v létě nedopřeje dovolenou, vyplývá z průzkumu agentury Ipsos pro společnost Profi Credit. Z těch, kteří se přece jen na nějakou dovolenou vydají, zůstane téměř polovina (41 procent) v tuzemsku. Pro Čechy, kteří plánují vyrazit do zahraničí, je tradičně nejoblíbenější destinací Chorvatsko.

14:29

"Toto si na Facebooku nepřečtete," stálo na titulní straně pravicového bulvárního deníku New York Post. List tak reagoval na studii, podle níž Facebook manipuluje se zprávami, které nabízí svým uživatelům, a dostatečně neukazuje ty pravicové. Facebook popírá, že by z výběru zpráv schválně vytlačoval ty o republikánech, píše Silvie Housková.

14:38

V New Yorku byla za 334 tisíc dolarů vydražena kytara, kterou Elvis Presley dostal od svého otce. Vernon Presley černou Gibson Dove pořídil poté, co jeho syn získal černý pásek v karate. Zpěvák pak kytaru v roce 1975 na koncertě v Severní Karolíně věnoval fanouškovi.

14:56

Změna ústavy a zavedení prezidentského systému, o nějž dlouhodobě usiluje současná hlava státu Recep Tayyip Erdogan, to bude prioritou vlády budoucího tureckého premiéra Binali Yildirima. Řekl to dnes v projevu na mimořádném sjezdu vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Dosavadní ministr dopravy Yildirim je jediným kandidátem na post šéfa AKP, a je tedy prakticky jisté, že jej získá a že se posléze stane i předsedou vlády.

15:10

Český přírodovědec Václav Gvoždík chce prokázat, že v Kongu žije doposud neuznávaný živočišný druh - krokodýl konžský. Zvíře bylo v odborných publikacích pojmenováno sice již před téměř sto lety, od té doby ho ale nikdo blíže nezdokumentoval, a proto upadlo v zapomnění.

15:17

Na Kypru se volí nový parlament. Největší šanci vyhrát dnešní parlamentní volby mají konzervativci, kteří podporují prezidenta Nikose Anastasiadise a jeho snahy o znovusjednocení desítky let etnicky rozděleného ostrova.

15:30

Ruská letadla dnes poprvé od únorového vyhlášení částečného příměří, zprostředkovaného Ruskem a USA mezi syrskými povstalci a vládou, bombardovala syrské město Halab. Kvůli porušování příměří nemohou pokračovat mírové rozhovory mezi opozicí a vládou.

15:45

Plánovaná návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy v Hirošimě má zdůraznit přátelské spojení mezi bývalými nepřáteli. Obama to řekl v rozhovoru s japonskou televizní společností NHK. Zopakoval však, že se za zničující útok jadernou bombou nebude omlouvat.

15:55

V zápase o třetí místo na mistrovství světa v hokeji vede Rusko nad USA 2:0 po první třetině.

16:15

Na koncert australské hardrockové skupiny AC/DC v pražských Letňanech už několik hodin před jeho začátkem zamířily tisíce lidí. Akci provází rozsáhlá bezpečnostní a dopravní opatření vycházející z předpokladu, že na koncert by mohlo dorazit až 100 000 hudebních fanoušků.

16:32

Pět těžce zraněných si vyžádal noční hromadný spor mezi jezídskými uprchlíky z Iráku a Čečenci v německém azylovém táboře v Bielefeldu. Informovala o tom dnes agentura AP. Obě znesvářené skupiny při útoku použily i tyče a nože.

16:50

Vlády Česka a Izraele dnes v Jeruzalémě jednají o vzájemném obchodu, bezpečnosti, zdravotnictví, cestovním ruchu a o kulturní spolupráci. Očekává se podpis sedmi memorand. Za českou stranu se mezivládních konzultací účastní premiér Bohuslav Sobotka a sedm ministrů.

17:07

Na několika místech v Česku dnes zažili lidé první letošní tropický den, tedy den s teplotou nad 30 stupňů Celsia. Tak vysoké údaje zaznamenali meteorologové na šesti stanicích, nejtepleji bylo v Řeži u Prahy s 31,5 stupně Celsia.

17:14

Rakouská televize ORF zveřejnila odhad výsledků prezidentských voleb.  50,1 procent občanů podle něj volilo pro krajně pravicového Norberta Hofera a 49,9 procent pro Alexandera Van der Bellena. Titulek deníku Die Presse - Rozštěpená země - je tak zřejmě velmi přesný.

17:32

Budoucí turecký premiér Binali Yildirim znova ukázal, že je prezidentovým blízkým spojencem. Ve svém projevu řekl, že prioritou jeho vlády bude změna ústavy a zavedení prezidentského systému, o nějž hlava státu kvůli posílení svých pravomocí dlouhodobě usiluje.

17:36

Hokejisté Ruska porazili USA 7:2 a získali na domácím mistrovství světa bronz.

MOS66 ICEHOCKEY WORLD 0522 11

17:58
Rakouské volby: U mužů vyhrává Hofer, u žen Van der Bellen.
 

 

18:08

V dnešních parlamentních volbách v Řeky obývané části ostrova Kypr zřejmě těsně zvítězilo pravicové Demokratické shromáždění (DISY), které podporuje nynější hlavu státu. Ukázal to průzkum mezi voliči po odchodu z volebních místností, který provedla místní televize.

18:23

Dnešní druhé a rozhodující kolo prezidentské volby v Rakousku bude mimořádně těsné, jméno nové hlavy státu tak zřejmě bude známo až v pondělí. Vyplývá to z odhadů zveřejněných po uzavření volebních místností.

18:48

Pákistánské ministerstvo zahraničí dnes kritizovalo Spojené státy, že neinformovaly pákistánskou vládu o útoku bezpilotními letadly na pákistánském území. Útok na vůdce Talibanu označilo za porušení svrchovanosti.

19:01

Ve Spojených státech zemřel v 51 letech bývalý bubeník americké heavy metalové skupiny Megadeth Nick Menza. V sobotu zkolaboval na pódiu během losangeleského vystoupení své jazzové skupiny OHM. Předpokládá se, že příčinou smrti byl infarkt.

19:16

Sčítání hlasů v rakouských volbách je u konce. Ministerstvo vnitra oznámilo, že podle předběžných výsledků získal Norbert Hofer 51,9 procent hlasů. Není to však ještě oficiální. Sám Hofer oznámil, že je třeba počkat s konečnými výsledky do zítřka, kdy se spočtou korespondenční hlasy.

19:32

Dosavadní izraelský ministr obrany Moše Jaalon dnes oficiálně odstoupil z úřadu, čímž otevřel cestu pro jmenování někdejšího šéfa diplomacie Avigdora Liebermana jeho nástupcem.

19:50

Hlavní syrské povstalecké skupiny varovaly, že nebudou dále trpět nepřesvědčivou dohodu o zastavení palby, pokud syrská armáda neukončí do 48 hodin útoky na jejich pozice na předměstí Damašku.

20:19

Ústavní soud propustil Skendera Bojku, který byl ve vězení za pokus o vraždu policisty. Bojku postřelil policistu skrz dveře, když se zásahová jednotka snažila probít do domu. Cizinec policii považoval za zloděje. O kauze informuje týdeník Respekt.

20:23

Finále mistrovství světa v hokeji: Finsko - Kanada 0:1 po první třetině.

20:35

Srbská policie našla ve dvou soukromých domech v hlavním městě Bělehradu 43 migrantů. V domech byly také dvě místní ženy, které nyní čelí obvinění z pašování lidí a nedovoleného překročení hranic, uvedla agentura AP.

20:44

Zlatou palmu, hlavní ocenění pro nejlepší film, dnes na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes získalo britsko-francouzské drama I, Daniel Blake (Já, Daniel Blake) anglického režiséra Kena Loacha.

20:50

Irácká armáda v neděli oznámila, že se připravuje na ofenzivu proti obléhanému městu Fallúdža a vyzvala tamní obyvatelstvo, aby tuto baštu radikálů z hnutí Islámský stát (IS) opustilo.

21:10

Mistrovství světa v hokeji v Rusku: Finsko - Kanada 0:1 po druhé třetině.

21:24

Americký prezident Barack Obama přiletěl do Vietnamu. V Hanoji zahájil svou týdenní cestu po Vietnamu a Japonsku. Cílem jeho návštěvy je posílit ekonomické a bezpečností vztahy.

21:55

Firmy z Česka by mohly vydělat miliardy na rozšíření izraelských železnic nebo těžbě zemního plynu. Nové obchodní příležitosti dnes v Jeruzalémě projednávali premiér Bohuslav Sobotka a sedm ministrů české vlády.

22:00

Hokejisté Kanady porazili ve finále mistrovství světa v Moskvě 2:0 Finsko a obhájili titul z loňska z Prahy. Povedlo se jim do jako prvnímu týmu od roku 2009, kdy triumfovali dvakrát za sebou Rusové.

SPORT HOKEJ SVET FINALE 847

22:38

Češi v Izraeli jednali 23 hodin a uzavřeli 6 dohod.

 

22:53

Řecký parlament dnes schválil balík reformních zákonů, které jsou podmínkou pro čerpání dalších miliard eur ze záchranného programu. Součástí odsouhlasených opatření je i korekční mechanismus, který v případě nedodržení plánovaných přebytkových rozpočtů automaticky provede výdajové škrty.

06:04

Několik tisíc lidí v neděli ve dvou největších brazilských městech, v Sao Paulu a v Rio de Janeiru, demonstrovalo proti prozatímnímu prezidentovi Michelu Temerovi. Informovala o tom agentura AP. V Sao Paulu se pochodu zúčastnilo asi dva tisíce lidí, v Riu se sešla tisícovka demonstrantů.

Brazílie Temer demonstrace

06:10

Irácký premiér Hajdar Abádí oznámil zahájení vojenské operace s cílem získat kontrolu nad městem Fallúdža ležícím západně od Bagdádu, které je nyní baštou islamistů.

06:15

Cenu pro nejlepšího umělce si během vyhlašování letošního ročníku hudebních cen amerického magazínu Billboard odnesla britská zpěvačka Adele. Ocenění získala i v kategorii nejlepší zpěvačka a nejlepší album za svůj třetí studiový počin nazvaný 25. Nejlepším zpěvákem byl vyhlášen Justin Bieber.

06:20

 

06:25

Libyjská pobřežní stráž zachránila v neděli ve Středozemním moři na 850 migrantů, kteří pocházeli z různých afrických zemí. Bylo mezi nimi 79 žen, z toho 11 těhotných, a 11 dětí.

06:30

Dvouciferný náskok, který měla Hillary Clintonová před Donaldem Trumpem, se zúžil na pouhé tři procentní body.

 

06:40

V Kolumbii zmizela španělská novinářka, která v zemi pracovala téměř 20 let a psala článek o nelegálním obchodu s drogami. Panují obavy, že Salud Hernándezovou unesli marxističtí rebelové, kteří operují v oblasti, kde se pohybovala, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na vojenské zdroje.

06:59

Třetí deska britského hudebníka Jamese Blakea nechytne na první poslech. Není ale problém se časem naladit na stejnou vlnu jako autor.

07:06

Na úřadech půjde platit kartou. Uhradit bude možné kolky či soudní poplatky, daně ale pořád ne.

07:15

Včera zesnulý Adolf Born už se nedožil toho, že mu dnes v nakladatelství Vyšehrad vychází jím ilustrovaná kniha Jeroma Klapky Oni a já v novém překladu Milana Žáčka.

07:25

Americký prezident potvrdil smrt vůdce Tálibánu.

07:34

 Donald Trump může uspět v jednáních se Severní Koreou, záleží ale na Číně.

07:44

 

07:50

 

08:00

Nástup čtvrté průmyslové revoluce postihne vedle dělníků u pásové výroby třeba i pojišťovací agenty nebo úředníky v bankách. Varuje před tím Annemarie Muntzová, prezidentka Mezinárodní asociace agentur práce Ciett.

08:03

Německá farmaceutická a chemická společnost Bayer nabídla převzít americkou firmu Monsanto, největšího světového producenta semen, za zhruba 62 miliard dolarů (1,49 bilionu korun).

08:09

 

08:19

Státní agentura na podporu cestovního ruchu CzechTourism v řadě případů utrácela nehospodárně a porušila několik zákonů. Pochybení se týkají veřejných zakázek a statisícových výdajů za wellness pobyty nebo rozlučku s generálním ředitelem. Tvrdí to Nejvyšší kontrolní úřad a podal trestní oznámení.

08:34

USA zruší padesát let staré embargo na dovoz zbraní do Vietnamu, řekl dnes na návštěvě v Hanoji prezident Barack Obama. Jedním z důvodů, proč Vietnamci žádali o jeho zrušení, je obava z Číny a potřeba se proti ní pořádně vyzbrojit, píše deník New York Times.

08:38

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair Holdings v uplynulém finančním roce zvýšily čistý zisk o 43 procent na 1,24 miliardy eur (33,5 miliardy korun). Firma, která je podle počtu cestujících největším leteckým přepravcem v Evropě, dnes rovněž oznámila, že v tomto finančním roce plánuje snížit ceny letenek v průměru o sedm procent, aby podpořila svůj podíl na trhu.

08:42

 

08:45

Čeští hokejisté zůstali po mistrovství světa v Rusku, na kterém skončili na pátém místě, v žebříčku mezinárodní federace IIHF šestí. S 3210 body ztrácejí 65 bodů na Švédsko, které kleslo ze třetí na pátou pozici. V čele zůstala mistrovská Kanada s 3495 body, druhé je Finsko se ztrátou 115 bodů.

08:57

 

09:14

Ukrajinská metropole k dnešnímu dni ukončila proces likvidace totalitního dědictví, jemuž padlo za oběť množství pomníků, pamětních desek a výtvarných děl ze sovětské éry. Celkem bylo za dva roky "dekomunizace" v Kyjevě odstraněno několik stovek objektů, přejmenovány byly desítky ulic.

09:16

 

09:24

Schvalování zákonů, hodiny jednání a papírování patří k běžné rutině politiků, občas ale rozvíří biotop Sněmovny nebo Senátu kauza, po které padají funkce a někdy i vstupuje do dění policie, respektive soud. Historie české politiky je takových případů plná a řada z nich má svůj dopad ještě dnes. Víte, co byla kauza olovo, proč padla Nečasova vláda nebo komu půjčil strýc Vik? Vyzkoušejte test na Aktuálně.cz

09:27

Poradce tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pohrozil vypovězením dohod mezi Tureckem a Evropskou unií, bude-li EU v jednáních s Ankarou používat taktiku dvojího metru. Erdoganův poradce Yigit Bulut poskytl rozhovor televizní stanici TRT Haber a věnoval se v něm hlavně budoucí ekonomické politice Turecka.

09:32

Samsung nechal vytvořit v Moskvě obří reklamní plochu ve tvaru modelu telefonu Galaxy S7 Edge.

09:37

Prezidentské volby v Rakousku ukázaly na hluboké rozdělení tamní společnosti. Shodují se na tom komentátoři německých deníků. Upozorňují rovněž, že i kdyby kandidát Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer nakonec prezidentský úřad nezískal, mohou výsledky voleb přesto znamenat posílení populistických stran nejen v Rakousku, ale i v dalších zemích.

09:40

Ve Francii pokračují protesty proti reformě pracovního trhu. Dopravu na silnicích brzdí blokády. Kvůli tomu jsou některé benzínky na suchu. 

09:46

Spekulace kolem iPhonu 7 sílí. Někteří tvrdí, že design nového "jablečného mobilu" bude "nudný", jiní zase očekávají, že Apple připraví speciální narozeninovou nebo profi verzi.

09:47

Z měst na syrském pobřeží jsou dnes hlášeny exploze, které si vyžádaly zatím nejasný počet obětí. Agentura Reuters s odvoláním na syrskou organizaci ochránců lidských práv (SOHR) informovala o explozích v přístavu Tartús a v pobřežním městě Džabla. Obě leží v západní provincii Latákíja, již obývají hlavně členové vládnoucí sekty alávitů. Útoky a boje v západní části této provincie nejsou časté.

09:51

Rakousko sčítá korespondenční hlasy. Analýzy naznačují, že by nakonec mohl vyhrát kandidát Zelených Alexander Van der Bllen. Sledujeme živě na Aktuálně.cz.

09:58

Zůstat nebo odejít z Evropské unie? Britové v referendu rozhodují už za měsíc.

10:00

Derivátová aféra má počátek u učitele VŠE Jiřího Witzanyho, který na problémy s pochybnými obchody ministerstva financí už roky upozorňuje. Witzanyho student Jakub Pivoluska propočítal derivátový kontrakt s Deutsche Bank z roku 2005 a zjistil, že hodnota operace byla hned na počátku tři miliardy korun v neprospěch státu.

10:07

 

10:11

Pojišťovací skupina Axa přestane investovat do tabákového průmyslu a prodá všechna svoje aktiva za celkem 2 miliardy dolarů, která v této oblasti v současnosti vlastní. Podle Axy by se měly pojišťovny podílet na zdraví jejich klientů v oblasti prevence. V tomto kontextu jí investování do akcií a dluhopisů tabákových firem přestalo dávat smysl.

10:22

Řecko chce podle tamní televize v úterý evakuovat uprchlický tábor Idomeni na hranici s Makedonií. V provizorním tábořišti je skoro 9000 lidí, kteří dosud odmítali odejít do lépe vybavených zařízení.

10:26

Mapa Evropy podle toho, v jakém sportu jsou jednotlivé státy nejlepší.

10:42

Skanska i Eurovia budou muset zaplatit zhruba půlmiliardové pokuty za účast ve velkém kartelu stavebních firem nejpozději začátkem srpna.

10:42

 

11:01

Pamatujete si nejúspěšnější véčko v historii? Motorola RAZR našla 30 milionů zákazníků, a nyní se vrátí, pravděpodobně s Androidem. Lenovo chystá představení nových telefonů na 9. června a na návrat RAZRu upozorňuje nostalgickým videem:

11:11

Třebíčská společnost TEDOM, přední český výrobce kogeneračních jednotek, se hodlá výrazněji prosadit ve Spojených státech. Se zdejším lídrem v oblasti malé kogenerace, firmou Tecogen, zakládá společný podnik pro prodej kogeneračních jednotek TEDOM na území USA.

11:17

Vnučka výtvarníka Zdeňka Milera Karolína a správkyně autorova díla Milena Fischerová se musí pokusit vyřešit svůj spor o práva ke kreslenému Krtečkovi prostřednictvím mediátora. Přikázala jim to soudkyně, která posuzuje platnost smlouvy, na jejímž základě vnučka poskytuje licence k výrobě předmětů s oblíbenou postavičkou.

11:22

Komentář: Nadsamec Babiš hodil do debaty o kandidátech na Hrad Jourovou. Jako by navrhl muslima.

 

11:32

Stavební spořitelny v prvním čtvrtletí uzavřely 119 000 nových smluv o stavebním spoření, což byl meziroční pokles o sedm procent. Vyplývá to z dat, které zveřejnilo ministerstvo financí.

11:40

Náklady na letošní zavedení kontrolních hlášení dosáhly podle Hospodářské komory ČR dosáhly výše několik miliard korun. U malých a středních podniků představovaly obvykle do 10 tisíc korun, třetina velkých podniků za tuto agendu ale zaplatila více než 100 tisíc korun. "Zavedení kontrolního hlášení zvýšilo podnikatelům administrativní zátěž a vyvolalo nemalé finanční náklady spojené s implementací do jejich informačních systémů," uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.