On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
10:11
10:30

Pro pražskou burzu by vstup GE na burzy byl událostí desetiletí, ale její šéf po špatných zkušenostech zůstává opatrný. „Dnešní oznámení ještě neznamená, že k dokončení celého procesu vstupu GE Money Bank na pražskou burzu opravdu dojde. Kdykoliv může přijít kupec, který do firmy vstoupí a celý proces zvrátí,“ řekl mluvčí Burzy cenných papírů Praha Jiří Kovařík. Jako příklad uvedl telekomunikačního operátora Slovak Telekom, jehož akcie už byly loni na pražské burze upsané, ale přesto se s nimi nezačalo obchodovat.

10:39
10:46

Rusko do Íránu dodalo první část protileteckého raketového systému S-300.

10:54

Zemřel nejvyšší Čech. V noci na neděli zemřel osmatřicetiletý Tomáš Pustina, který se svými 224 centimetry byl nejvyšším obyvatelem České republiky. Jeho úmrtí potvrdila serveru blesk.cz rodina.

11:08
11:20

Žít Brno nepůjde v Brně do žádné koalice bez hnutí ANO. Řekl to v pondělí primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno). V Brně se v neděli rozpadla koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ. Lidovci se dohodli na spolupráci a hledání nových partnerů s opoziční ČSSD.

11:29
11:38
11:45

Vláda dnes nebyla schopna se shodnout na stanovisku k návrhu poslanců KSČM na zdanění náhrad ve věci církevních restitucí. Spor mezi ANO a zbytkem koalice se tak přesune do Poslanecké sněmovny.

11:54

Společnost Yanfeng Automotive Interiors, světový producent interiérů pro dopravní prostředky, začne v Plané nad Lužnicí budovat nový výrobní závod, který vytvoří v regionu asi 300 nových pracovních míst. Stavební práce na továrně začnou v nejbližších dnech a zahájení provozu společnost plánuje na začátek roku 2018.

12:06

Neříkám to rád, ale obávám se, že nás čeká další dluhová krize v eurozóně, tvrdí dánský ekonom Lars Christensen. Rozpočtovým potížím čelí opět Španělsko a dobře na tom není ani Itálie, Portugalsko a samozřejmě Řecko. Christensen to dává za vinu novým bankovním regulacím v Evropské unii (Liquidity Coverage Ratio) a stále příliš utaženým měnovým podmínkám v eurozóně. Potvrzením obav je i fakt, že se obnovil silný příliv peněz do dánské koruny, která slouží jako "bezpečný přístav".

12:14

Nový francouzský bestseller, který kritici přirovnávají k románu S elegancí ježka, napsal dyslektický spisovatel poté, co se v pětatřiceti letech přistěhoval zpět k rodičům. A učinil tak poté, co v životě „ve všem ostatním selhal“.

12:22

Na pražském realitním trhu změnila vlastníka další budova za stovky milionů korun. UniCredit Bank prodala svou centrálu na náměstí Republiky v centru Prahy pojišťovně Generali. Hospodářským novinám to bez bližších podrobností potvrdila UniCredit Bank.

12:31
12:44
12:53

Dvě třetiny lidí označují napětí mezi Čechy a cizinci jako velmi nebo poměrně silné. Je to výrazně vyšší podíl než v předchozích letech, kdy podobně vnímala vztahy s cizinci zhruba polovina veřejnosti. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Situace podle ní souvisí s uprchlickou krizí.

13:02
13:07

Tata Steel potvrdil prodej britské ocelárny ve Scunthorpe soukromé rodinné investorské skupině Greybull Capital. Dohoda by měla zachránit 4400 pracovních míst v britských ocelárnách, které chtěl indický koncern původně zavřít.

13:24

Soud odročil jednání o 600 hektarech pozemků, o které se pře rodina lichtenštejnského knížete Hanse Adama. Pozemky i přes znárodnění zůstaly napsány na lichtenštejnského knížete, objevili to v tuzemském katastru nemovitostí jeho potomci. Když si je nechali převést jako dědictví, zareagoval stát a napadl je žalobou.

 

13:40

Britská architektka a malířka iráckého původu Zaha Hadid na světě zanechala velkolepý odkaz v podobě vystavěných i teprve načrtnutých projektů. Některé z nich čeká v budoucnu realizace. Stavět by se mělo například v Belgii, Londýně, Mexiku nebo Saúdské Arábii.

13:55
14:07

Hospodářky se už před lety divily, proč tahle dáma získává ty nejlepší pozemky v Praze - dohromady možná za miliardy. A proč je pak přeprodává neprůhledným firmám z Kypru. No a tohle je výsledek...

14:26

Tuzemské banky se chystají ve velkém rozjet možnost nákupů na dluh. Začnou nabízet k platebním kartám novou funkci, která lidem umožní se rozhodnout, jestli za nákup zaplatí rovnou, nebo si ho rozloží do několika pravidelných měsíčních splátek.

14:43

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto zaznamenala v prvním čtvrtletí i v samotném březnu nejlepší prodeje za 121 let historie firmy. V prvním čtvrtletí roku 2016 dodala zákazníkům 276 600 vozů, což je meziročně o 4,3 procenta více.

14:55
15:15

Historii pražské burzy lemují příběhy firem, které mířily na veřejný trh, ale majitel na poslední chvíli změnil plány.
Často je důvodem potřeba nechat si otevřená zadní vrátka, případně snaha tlačit přímého kupce ke zdi. Roli může hrát i snaha zajistit si publicitu. Případ GE Money Bank může být jiný.

15:23
15:34

Poprvé od loňského nástupu do čela GE Money Bank svolil Tomáš Spurný k rozhovoru. Šéf banky, u níž má účet přes milion Čechů, vysvětluje, co bude znamenat vstup na burzu, jaký bude další osud banky a jaké jsou jeho osobní plány v bankovnictví.

15:51
16:08
16:20

Dopravní podnik spustil projekt placení bezkontaktní kartou ve dvou tramvajích na lince 22. Během příštích týdnů by měly být přístroje i ve všech tramvajích na lince 18. Do budoucna by mělo být možné si přímo na platební kartu nahrát data Lítačky.

 

16:33

Rodinná firma Doldy z Machova na Broumovsku se zabývá výrobou ruksaků mnoha velikostí i zaměření a jejich doplňků. První batohy prodali manželé Doležalovi v roce 1988 a jako jedni z mála je stále ještě šijí v Česku. Další příběhy malých a středních firem najdete v pondělní příloze Hospodářských novin Podnikání.

16:48
17:02

Pět nevládních organizací vyzvalo prezidenta Zemana, aby jednal zodpovědně. Prezident je podle nich původcem nenávisti, která otravuje společnost. Pod otevřený dopis, který vychází z dopisu disidenta Václava Havla normalizačnímu prezidentovi Husákovi, se podepsali zástupci Pražského Akademického Klubu 48, Společnosti Edvarda Beneše, Společnosti Antonína Švehly, Mene Tekel a Centra pro dokumentaci totalitních režimů.

17:12
17:16

Český a rakouský prezident se v pondělí sešli v Lánech. Miloš Zeman se s Heinzem Fischerem neshodl v otázce migrace. Fischer požaduje spravedlivé rozdělení kvót, zatímco Zeman je odmítá.

17:27

Kavárenský řetězec Starbucks se v USA rozhodl bojovat s hladem i se svou ekologickou stopou. Na charitu věnuje všechno jídlo, které neprodá. Podnítili ho k tomu vlastní zaměstnanci.

17:29

Miliardář a obchodník Petr Paukner s dalšími podnikateli nabídl státu, že bude provozovat OKD. Černouhelné firmě ale chtějí pomoci jen pod podmínkou, že projde insolvencí.

17:36
17:45
17:55

Deficit veřejných financí by měl z letos plánovaných 0,6 procenta příští rok klesnout na 0,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Na této hodnotě by měl setrvat i v letech 2018 a 2019. Vyplývá to z aktualizované verze Konvergenčního programu, kterou poslalo k připomínkám ministerstvo financí. Loni klesl deficit veřejných financí na nejnižší hodnotu vůbec - 0,4 procenta HDP. EU požaduje deficit pod třemi procenty HDP.

18:04

Pražská burza zahájila týden poklesem. Hlavní index oslabil o 0,64 procenta na 893,56 bodu. Dolů ho táhly především finanční emise a energetická společnost ČEZ. Největší ztrátu si připsaly cenné papíry těžební NWR, a to 6,25 procenta na 15 haléřů.

18:23

Stát uspěl v soudních sporech se šesti protistranami, které stát zažalovaly za zavedení finančního odvodu.
Firmy požadovaly odškodnění v celkové výši 266,5 milionu korun.

18:33

Elektronická evidence tržeb (EET), která by měla být v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace, by měla ještě letos přinést do státní kasy půl miliardy korun. Příští rok by to pak mělo být už 15,7 miliardy korun. Vyplývá to z aktualizované verze Konvergenčního programu.

18:41
18:54

V dopise děkanovi FAMU se policejní prezident Tomáš Tuhý omluvil za chování policistů na půdě fakulty. Do budovy, která se připojila k iniciativě vyvěšení tibetské vlajky, přišli dva muži, kteří se o ni zajímali.

19:05
19:18

V nové řadě seriálu House of Cards se objevila nemocniční postel firmy Linet. Zbyňka Frolíka, zakladatele společnosti, to nijak nepřekvapilo, ve filmech jsou jeho postele často.

19:29

Dubaj soupeří se Saúdskou Arábií o novou nejvyšší budovu světa. Současným držitelem rekordu je mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji. Oba středovýchodní soupeři by však brzy mohli ostrouhat. Skutečně nejvyšší věž plánují vystavět Japonci.

19:43

Mapa evropského rozšíření komára tygrovaného, který je potenciálním přenašečem viru zika.

19:57

Podnikatelé z Generace Y hledí víc na charitu než na zisky. Ze studie banky HSBC o mladých byznysmenech plyne, že podnikatelé do 35 let zaměstnají v průměru až 123 lidí a jejich firmy dosahují průměrného obratu 6,5 milionu dolarů, tedy víc než 150 milionů korun.

20:10

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová připustila, že fond udělal v souvislosti s řešením řecké dluhové krize chybu. MMF i zástupci Evropské unie podle Lagardeové podcenili možný negativní dopad některých požadovaných úsporných opatření na řeckou ekonomiku.

20:23
20:36

Vláda schválila více práv pro uprchlíky, zlepšení podmínek pro jejich děti ale neprošlo. Děti nesmějí být umisťovány do běžných detenčních ústavů společně s dospělými a musí být naopak sloučeny v nejkratším možném čase se svými příbuznými.

20:50

Češi budou uklízet Česko. V rámci třetího ročníku Ukliďme svět budou v sobotu sbírat odpadky na více než 1600 místech v zemi. Uklízet bude i Petr Čech nebo americký velvyslanec Shapiro.

21:03

Výrobce elektrických aut Tesla Motors Inc. oznámil v pondělí svolávání svých vozů Model X ke kontrole. Kontrola se týká zhruba 2700 vozů. Automobilka se rozhodla svolat vozy poté, co neprošly kontrolou v EU.

21:19

Prodej brněnského nákupního centra Olympia se může stát největším realitním obchodem letošního roku. Zahraniční vlastníci ECE a Rockspring chtějí za nákupní středisko v přepočtu přes 9 miliard korun.

21:30

Nejdříve těžko viditelná propojení mezi teroristickými útoky v Evropě nabývají jasnějších obrysů. Vyšetřovatelé po atentátech v Paříži a Bruselu odhalují rozsáhlou teroristickou síť v srdci Evropy.

21:46

Lidé odevzdali do pátku 1,85 milionu daňových přiznání z příjmu fyzických osob za loňský rok. To je zhruba stejné množství jako ve stejném období loni.

21:57
22:09

Airbus u svého obřího modelu A380 nabízí také verzi, do níž se vejde 840 lidí. Ta ihned po svém uvedení dostala přezdívku "létající sardinková plechovka". Teď firma, která má obtíže udat svá dvoupatrová monstra vybavená i menším počtem sedaček, ztratila kontrakt na dodání dvou strojů s maximální kapacitou pro Air Austral.

22:23

Paroháč jako symbol luxusu, to jsou originální brože, čelenky, náramky i náhrdelníky z ateliéru na pražském Žižkově. Jelení šperky letos slaví deset let své existence.

22:36

Srovnání mužské a ženské nahoty ve filmu.

22:42

Tisíce zaměstnanců státních ropných, plynárenských a petrochemických společností v Kuvajtu vstoupí od neděle do stávky na protest proti vládnímu plánu na snížení některých výhod a mezd.

22:53

Barva prodejny, dětský koutek či kávovar dokážou měnit nákupní chování zákazníků. Místo plánovaného nákupu si lidé z obchodů odnáší i to, pro co původně vůbec nešli, říká designér obchodů.

23:04
06:43

Dva členové legendární britské rockové skupiny Led Zeppelin se budou muset u soudu bránit obvinění, že jejich proslulá píseň Stairway to Heaven je plagiát. Žalobu na porušení autorského práva podal zástupce kapely Spirit, jejichž skladba se jedné z nejznámějších písní Led Zeppelin velmi podobá.

Tisková konference Led Zeppelin

06:58

Koalice se dohaduje o vrácení slevy na děti a manželku i pro podnikatele, kteří využívají výdajové paušály. KDU-ČSL hrozí, že pokud koaliční partneři slevy neodhlasují, obrátí se na Ústavní soud. Ministr financí Andrej Babiš návrat slev připouští - ovšem jen v případě, že se strop pro výdajové paušály sníží ze dvou milionů na milion.

07:09

Velká Británie je připravená částečně znárodnit část oceláren Tata Steel, aby zachránila pracovní místa. Indická společnost Tata Steel oznámila, že plánuje odprodej svých aktiv v Británii. Ohrozila by tím 40 tisíc pracovních míst.

07:20

Jihokorejská národní opera uvede na přelomu dubna a května v národní premiéře českou operu Rusalka, výhradně s místními umělci. Ti nyní pilně trénují češtinu, napsal server Korea Joongang Daily.

07:28

Uplynulo 55 let od startu prvního člověka do vesmíru. "Když jsem v kosmické lodi obletěl Zemi, viděl jsem, jak je naše planeta krásná. Lidé, chraňme a rozmnožujme tuto krásu, ale neničme ji!" řekl tehdy Jurij Gagarin.

07:41

"Jak jsme již uvedli, vaši školu skutečně navštívili dva neuniformovaní příslušníci Policie ČR. Považujeme tento postup za projev naší vstřícnosti, protože taky mohlo přijít deset frajerů v kuklách," píše policejní prezident děkanovi FAMU. Tedy alespoň v dopise Jindřicha Šídla.

07:55

Cílem soudu s Adolfem Eichmannem před 55 lety bylo prokázat zrůdnost a zvrácenost nacistické ideologie. Proces však odstartoval nekončící debatu o roli a odpovědnosti jedince ve vraždícím systému. Hannah Arendtová tvrdila, že "banalizace zla" může postihnout každého z nás, jakmile nadřadíme dokonalé fungování státní mašinerie osobnímu morálnímu vztahu.

08:11

Lesy, zejména ty na severní Moravě, napadl kůrovec. Může za to především sucho. Přispět k jeho šíření ale mohla i pozdní těžba napadených stromů. Napovídají tomu pokuty v celkové výši 12 milionů korun, které Lesy ČR v loňském roce udělily právě za pomalé kácení kůrovcového dřeva.

Přemnožený kůrovec

08:20

O2 dosud provozovalo více než polovinu svých prodejen jako franšízy. Ty teď přejdou pod operátora i s pracovníky, kterým byla nabídnuta zaměstnanecká smlouva. Firma letos navíc převádí z externího pracovního poměru IT specialisty a pracovníky call center.

08:29

V regionech kolem Prahy je téměř o polovinu více obyvatel než před deseti lety a jejich počet bude dál stoupat. Roste tak počet dětí, na které ale namají místní obce kapacity. Chybí učitelé, miliardy a tělocvik se učí v lavicích.

08:32

Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského oznámil, že plánuje vstup na burzu své infrastrukturní části EPIF. Část EPH se bude obchodovat na pražské i londýnské burze.

08:42

Podobu světa měnila migrace už v několika posledních stoletích. Hlavním důvodem přesunů byla potřeba pracovních sil. Podle odhadu historika Robina Blackburna byznys s lidmi tvořil v roce 1770 třetinu evropského obchodu.

08:45

Společnost Alcoa, největší výrobce hliníku v USA, v prvním čtvrtletí vytvořila čistý zisk 16 milionů dolarů (379 milionů Kč). To je výrazný pokles proti zisku 195 milionů dolarů (4,6 miliardy Kč) před rokem.

08:55

Virus zika je nebezpečnější, než američtí odborníci počítali. Komáři se mohou přesunout do většího počtu států USA, řekla Anne Schuchatová z amerického Střediska pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC).

09:01
09:14
09:29

Před deseti lety, 13. dubna 2006, nečekaně zemřel jeden z nejuznávanějších českých dokumentaristů Pavel Koutecký. Film se mu stal doslova osudem; při natáčení jednoho z nich se dva měsíce před 50. narozeninami zřítil z rozestavěného mrakodrapu na Pankráci a zahynul.

09:41

V nové řadě seriálu House of Cards se objevila nemocniční postel firmy Linet. Zbyňka Frolíka, zakladatele společnosti, to nijak nepřekvapilo, ve filmech jsou jeho postele často. Obchodníci ale záběry s Kevinem Spaceym berou na jednání s klienty.jarvis_570bcd9d498ec89e4b2fc8f4.jpeg

 

09:44
09:51
09:54

Obraz italského malíře Modiglianiho zabavila v Ženevě švýcarská policie na základě informací o skutečném majiteli uniklých v Panama Papers. Obraz Sedícího muže s holí z roku 1918 zkonfiskovali původnímu židovskému majiteli během druhé světové války nacisté. Obraz má hodnotu kolem 25 milionů dolarů.

10:07

Výbor dolní sněmovny brazilského parlamentu doporučil sesadit prezidentku Dilmu Rousseffovou. Vyjádření není nijak závazné, poslanci budou o sesazení prezidentky hlasovat bez ohledu na doporučení výboru. Více než dvě třetiny Brazilců si přejí odchod Rousseffové.

 

10:28

Největším zabijákem ve vesmíru může být radiace. Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) je její hodnota osmdesátkrát větší než na Zemi a dvojnásobně překračuje hranici, při které je větší pravděpodobnost onemocnění rakovinou. V meziplanetárním prostoru je radiace ještě třikrát větší než na ISS.

10:35
10:42

Pro ČEZ Zákaznické služby vzniká v Kolíně nové call centrum, které nabízí 60 pracovních pozic. Dalších zhruba 60 pracovních míst chtějí ČEZ Zákaznické služby ve svých call centrech obsadit ještě letos.

10:43
10:57
11:01

Před 110 lety se narodil irský dramatik, prozaik a básník Samuel Beckett, proslul hlavně jako zakladatel absurdního dramatu. Mezi jeho nejznámější díla patří hra Čekání na Godota.

11:05
11:11
11:20
11:33
11:50

Rozhodnutí soudu o zaplacení částky 337 milionů korun advokátovi Zdeňku Altnerovi je už pravomocné. ČSSD by tak měla svému bývalému právníkovi zaplatit do čtvrtka.

12:07

Maďarská vláda pod tlakem opozice, která si prosadila na toto téma referendum, ustoupila a zruší zákaz nedělního prodeje pro obchodní centra a velké obchody. Pro konzervativní vládu premiéra Viktora Orbána je to velký ústupek vůči tlaku veřejnosti.

12:34

Po GE Money Bank chce minoritní podíl ve své infrastrukturní dceřiné firmě prodat i Energetický a průmyslový holding miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče. Podle analytika J&T a minoritního akcionáře ČEZ Michala Šnobra by se mohlo jednat o velmi zajímavý nákup. Úpis akcií ale může být i formou tlaku, jak popostrčit investora v jednáních.

 

12:55

Volkswagen zpozdí v Evropě svolávání 160 000 vozů Passat a Škoda Superb k softwarovým úpravám, které měly vyřešit problémy s obcházením emisních testů. Podle informací HN by současné řešení sice výrazně snížilo emise oxidů dusíku, ale mírně zvýšilo množství vypouštěného oxidu uhličitého, a tím pádem i spotřebu paliva.

13:16

V Česku by měla už brzy fungovat chytrá dálnice. Taková, která bude sama komunikovat s projíždějícími auty. Ředitelství silnic a dálnic už finišuje vybírání firmy, která vytvoří první část. Ta má vzniknout na zhruba padesátikilometrovém úseku mezi Mirošovicemi na dálnici D1 a Rudnou na dálnici D5.

13:33

Praha má 44 druhů odpadkových košů. Vypíše soutěž na jednotný vzhled a také další mobiliář.

13:50

Tuhého omluva za průšvih s tibetskými vlajkami nestačí. Je to na rezignaci, komentuje Petr Honzejk.

13:58

České firmy Newton Media a Socialbakers budou v následujících čtyřech letech vypracovávat pro Evropskou komisi analýzy tradičních i sociálních médií. Konsorcium uspělo v tendru, mediální analýzy bude poskytovat spolu s globálními společnostmi Prime Research a Ebiquity.

14:13

Uplynulo už více než pět let od doby, kdy lékaři hrozili, že opustí nemocnice. Žádali vyšší platy a zlepšení pracovních podmínek. Nakonec se s vládou dohodli. Dnes je ale zřejmé, že velká část z nich stejně odešla.

 

14:22

Pro stát je lepší neřízená insolvence OKD než poskytnutí 17 miliard korun skupině Ad Hoc Group (AHG), která je novým vlastníkem společnosti NWR, majitelky černouhelných dolů. Před úterním jednáním zástupců české vlády s AHG to novinářům řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

14:31

Billboardy by měly podle platného zákona zmizet od dálnic a silnic I. třídy v září příštího roku. Zákonodárci o tom rozhodli v roce 2012, kdy v podstatě omezili platnost povolení pro tyto reklamy nejvýše na pět let. Poslanec Stanislav Berkovec nyní navrhuje prodloužit lhůtu na deset let.

14:37

Italské město Janov tento víkend provoní bazalka a olivový olej. Proběhne zde totiž světové mistrovství ve výrobě pesta, tradiční zelené omáčky rovněž oblíbené v Česku. Příprava spočívá v rozdrcení a tření bazalkových listů a dalších šesti ingrediencí v mramorovém hmoždíři za pomoci dřevěné palice.

14:53
15:02

Pardubická společnost ERA, výrobce pasivních radarů, dosáhla v minulém fiskálním roce nejlepších výsledků v celé své dvacetileté historii. Její obrat vzrostl dvojnásobně na 903 milionů korun, hrubý zisk stoupl ze 100 na 301 milionů korun.

15:20
15:27
15:36
15:50

Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil výhled světové ekonomiky na letošní i příští rok. Letos čeká jen mírné zrychlení globálního růstu na 3,2 procenta z loňského tempa 3,1 procenta, zatímco ještě v lednové prognóze odhadoval růst na 3,4 procenta.

15:58

Nová kniha novinářky Alice Horáčkové chvílemi připomíná práci pro dokumentační neziskovku Post Bellum. Horáčková má ale jiný motiv, neusvědčuje totalitní režimy z nemorálnosti, nýbrž s ženskou empatií
vykresluje portréty lidí.

16:04

Vlámský list Het Nieuwsblad dnes zveřejnil první fotku zadrženého teroristy Salaha Abdeslama z přísně střeženého vězení v belgických Bruggách. Zdroj z vězení současně uvedl, že terorista je přísně hlídán, jeho celu osmkrát za hodinu kontroluje vězeňský strážce.

16:18
16:21

Prezident Miloš Zeman dnes na Hradě poděkoval policistům za zásahy při nedávné návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga i při loňské oslavě 17. listopadu. Na Twitteru to uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Některé zákroky policie během obou akcí se staly terčem kritiky.

16:28

Podle jedné z nejpřesnějších analýz veřejného mínění ve Velké Británii se začalo více Britů přiklánět k odchodu z Evropské unie. Mohou za to Panama Papers a ztráta důvěry v britského premiéra Davida Camerona, který se do nich zapletl?

16:38
16:44

Vlastník ztrátové těžební společnosti New World Resources (NWR) podle dohody se zástupci státu poskytne během několika dní vládě informace, které si vyžádala. Kabinet pak rozhodne o svém postupu ohledně černouhelné OKD, která je v majetku NWR. Po úterním jednání se zástupci skupiny Ad Hoc Group (AHG), která NWR vlastní, to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

16:51

Dvojici kriminalistů v civilu na FAMU kvůli vyvěšeným tibetským vlajkám poslal velitel z policejního útvaru chránícího českého prezidenta. Potvrdily to dva na sobě nezávislé zdroje. Incident při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze vzbudil velké pobouření nejen na akademické půdě.

16:59
17:14

Děravá a protékající střecha vedla k nálezu obrazu Judita a Holofernes od slavného umělce Caravaggia. Obraz je zřejmě pravý, napsal server RFI s tím, že jeho hodnota by mohla dosáhnout až na 120 milionů eur. Obraz je výborném stavu, na půdě byl zapomenut asi 150 let.

17:22

"Často se z natáčení House of Cards vracím do hotelu a přemýšlím, jestli jsme nezašli moc daleko. Pak si zapnu zprávy a dojde mi, že možná naopak nejsme dost tvrdí," říká Kevin Spacey.

17:44

S jarním počasím se odemykají první venkovní posezení. Poprosili jsme čtenáře, aby nám poslali tipy na své oblíbené zahrádky.

17:54
18:13
18:35

Rušení franšíz O2 je dalším důsledkem zostřujícího se boje o pracovní sílu na českém trhu. Kdo vyškolené zaměstnance má, dělá vše proto, aby si je udržel.

18:45

Bruselské letiště Zaventem dnes přerušilo provoz a letiště v nedalekém Charleroi přijímalo pouze přílety kvůli nečekané protestní akci dispečerů. Zasaženo bylo také letiště Bierset v Lutychu. Zrušeny byly rovněž dnešní tři lety do Bruselu z Prahy.

18:50

Íránci nejsou Arabové, ale Peršané. Mnohé z nich by člověk snadno zaměnil za Italy nebo Řeky, čemuž odpovídá i jejich temperament. Jak vzpomíná na svou návštěvu Íránu cestovatel a digitální nomád Matouš Vinš.

19:05

Ruský miliardář a mecenáš vědeckého výzkumu Jurij Milner a britský fyzik Stephen Hawking v New Yorku ohlásili revoluční projekt mezihvězdných cest sond, které budou schopny dosáhnout nejbližších hvězd během dvacetiletého letu.

19:20
19:27

Primární úpis akcií neznamená pro firmu jen náklady. Pražská burza například vyčíslila, kolik na prosincovém IPO získala firma Kofola tím, že o ní lidé více četli v novinách, na webu či slyšeli v televizi. Větší mediální publicita může mít smysl právě pro firmy, které svými výrobky cílí na spotřebitele.

19:35
19:46

Dopravní firma Uber ve své první zprávě o transparentnosti byznysu uvedla, že americkým tajným službám a regulátorům dala v druhém pololetí 2015 údaje o více než dvanácti milionech svých řidičů a zákazníků. Většina požadavků se týkala podvodů nebo ztráty kreditních karet.

20:00
20:15
20:25

Stávka leteckých dispečerů. Belgický způsob, jak ukázat, že teroristické útoky nezmění jejich styl života. 

20:40
20:55
21:00

Rozpočtový deficit USA se v březnu více než zdvojnásobil na 108 miliard dolarů z loňských srovnatelných 53 miliard dolarů.

21:10
21:20
21:20

Litva zavedla sankce proti několika desítkám ruských a ukrajinských občanů, kteří se podíleli na uvěznění a rovněž odsouzení Nadiji Savčenkové.

21:20

Americká automobilka Ford pokračuje ve svém rebrandingu z průmyslového giganta na moderní technologické a informační centrum po vzoru Sillicon Valley. Důkazem jsou i smělé plány nového řídicího komplexu.

 

21:21
21:29

Proti dohodě Ukrajina-EU se v referendu z minulého týdne vyslovilo 61 procent Nizozemců. Potvrdily to dnes oznámené konečné výsledky právně nezávazného hlasování.

21:45
22:18

Více než 50 aut naboural odpoledne na Vinohradech řidič terénního vozu. Později se ukázalo, že za volantem byl šestačtyřicetiletý policista, který řídil pod vlivem alkoholu a podobného činu se nedopustil poprvé. Podle neoficiálních informací je zadrženým řidičem bývalý policejní pedagog a důstojník Karel Kadlec, souzený za loňskou nehodu pod vlivem alkoholu.

22:41
22:44

Šéf Sněmovny reprezentantů Kongresu Paul Ryan definitivně odmítl spekulace o tom, že by se mohl jako soupeř Donalda Trumpa zapojit do boje o nominaci kandidáta republikánů pro prezidentské volby.

22:51
06:42

Udržování mumifikovaného těla bolševického vůdce Vladimira Uljanova - Lenina přijde letos Kreml na víc než 13 milionů rublů (téměř pět milionů korun). Oznámila to ruská prezidentská ochranka FSO, která mauzoleum zakladatele sovětského státu na moskevském Rudém náměstí spravuje.

Vladimír Iljič Lenin

06:50

Ministerstvo chce více regulovat práci z domova. Firmy by ale místo nadbytečných úprav uvítaly speciální ustanovení ohledně pracovních úrazů, které přitom návrh neobsahuje. Firmy totiž nemohou byty kontrolovat stejně jako svá pracoviště a neví, co zaměstnanec právě dělá nebo zda není pod vlivem alkoholu.

07:01

Odměnu 25 tisíc dolarů nabídla americká FBI za informaci vedoucí k dopadení pachatele krádeže sedmi obrazů Campbellových polévkových konzerv. Část jednoho z nejslavnějších děl krále pop artu Andyho Warhola byla ukradena minulý týden z muzea umění ve Springfieldu v americkém státě Missouri.

Exif JPEG

07:11

Nabídkové ceny bytů se na konci minulého roku dostaly na úroveň před krizí a letos rostou ještě rychleji. Vyšší ceny bytů přitom nemají vliv na poptávku. Ta je rekordně vysoká. Realitní portály hlásí úbytek nemovitostí ve své nabídce. Provozovatelé zaznamenávají největší pokles v Praze.

07:29

Za průtahy mohl jen Altner, píše se v rozsudku. Na odměnu od ČSSD má ale právo, práce prý byla náročná. Podle rozsudku soudu, který HN získaly, se ČSSD snažila Altnera popsat jako někoho, kdo neodvedl žádnou velkou práci a chtěl nemravně vysoké peníze. Soudkyně ale prohlásila, že nešlo o nemravnou odměnu, jeho práce nebyla snadná a bylo na ČSSD, jaké podmínky ve smlouvě s Altnerem stanoví.

07:36

V Sýrii se dnes uskuteční parlamentní volby, již druhé během války, která v zemi trvá přes pět let a vyžádala si přes 250 tisíc obětí. Hlasování se bude konat jen v oblastech kontrolovaných vládou, a opozice ho proto označila za nelegitimní.

Bratranci syrského prezidenta Bašára Asada

07:47

Na východ Ukrajiny se začínají vracet lidé, kteří během posledních dvou let utíkali před válečnou vřavou. Doma je kromě opuštěných polí a domů čeká i nebezpečí v podobě nášlapných min. Podle odhadů OSN je na východě země zaminovaná oblast o rozměru zhruba 30 tisíc hektarů.

07:58

První pokus Česka o vlastní verzi pomoci uprchlíkům z válečných zón skončil fiaskem. Sobotkova vláda zastavila spolupráci s Nadačním fondem Generace 21 a přesídlování iráckých křesťanů do země dva a půl měsíce od příjezdu první skupiny končí. Co si Češi odnášejí z krachu akce na přesídlení iráckých křesťanů, ptá se Respekt

08:10

Březnové republikánské primárky v americkém státě Missouri vyhrál těsně Donald Trump. Konečné oficiální výsledky po téměř měsíci ukázaly, že kontroverzní podnikatel porazil texaského senátora Teda Cruze o pouhých 0,2 procentního bodu, informoval server Politico. Stejně těsně vyhrála v Missouri stranické primární volby i demokratka Hillary Clintonová.

jarvis_57027055498e801e1bef1217.jpeg

08:17

Společnost Tesco překonala odhady analytiků. Roční očištěný provozní zisk vzrostl společnosti o 1,1 procenta na 1,4 miliardy dolarů.

08:26

Ruský miliardář a mecenáš vědeckého výzkumu Jurij Milner a britský fyzik Stephen Hawking v New Yorku ohlásili revoluční projekt mezihvězdných cest sond, které budou schopny dosáhnout nejbližších hvězd během dvacetiletého letu. Předpokladem je, že zařízení poletí jednou pětinou rychlosti světla, což teoreticky umožňuje takzvané solární plachtění. Milner do výzkumu přislíbil vložit 2,4 miliardy korun.

jarvis_55b7c54ae4b01b950c4cf8c4.jpeg

08:35

Dostat se univerzitu je snazší než dřív, ale o řadu oborů se stále vede tvrdý boj. Příprava k přijímacím zkouškám, které na většině škol začnou za pár týdnů, může přijít i na desítky tisíc korun. Stále více potřebných materiálů lze však získat i zdarma.

08:44

Právník Zdeněk Altner dostal ČSSD do finančně neřešitelné situace. Socialisté musí přesvědčit veřejnost, že neupadli do příliš velké závislosti na věřitelích. Strana by proto měla předložit straníkům i veřejnosti dlouhodobý důvěryhodný plán udržitelného financování, ručení a splátkových kalendářů, píše v komentáři David Klimeš

09:10
09:19
09:26

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová přišla o dalšího koaličního partnera. Z koalice vystoupila Progresivní strana. Pozice prezidentky tak výrazně oslabuje, roste hrozba jejího odvolání z funkce.

09:35
09:40

Grémium sociální demokracie se na středečním ranním jednání dohodlo, že zatím žádné peníze advokátu Zdeňkovi Altnerovi platit nebude. Lhůta na zaplacení přitom ČSSD vyprší čtvrteční půlnocí, do té doby musí peníze zaplatit.

09:46

České aerolinie od 20. června 2016 obnoví pravidelný provoz mezi Prahou a Bejrútem. Linka bude zatím provozována jako sezónní, ČSA na ní nabídnou dvě týdenní frekvence.

09:51

Facebook představil své plány na příštích 10 let. Soustředí se na rozšířenou realitu nebo doručování zboží drony.

09:58
10:05
10:13

České dráhy plánují po více než desetiletém provozu rychlovlaků pendolino omlazovací kůru jejich interiéru. Jedny z nejoblíbenějších a nejvytíženějších vlaků Českých drah budou vybaveny novými koberci, čalouněním sedaček, dětským kinem a dalšími vylepšeními. Na dodavatele modernizace vlaků připravují výběrové řízení.

10:21
10:29

Hospodářský růst Česka podle ratingové agentury Moody's v letech 2016 a 2017 zpomalí z loňských 4,5 procenta na úroveň okolo 2,5 procenta. Stále se však bude držet svého potenciálu.

10:36

Novináři, kteří by se chtěli zpravodajsky účastnit veřejných shromáždění, by se museli v předstihu akreditovat u svolavatele. V opačném případě by si měli sami zajistit ochrannou službu. Do vládní novely zákona shromažďovacího zákona to při dnešním sněmovním čtení navrhli připojit poslanci opozičního Úsvitu.

10:43
10:55

„Na setkání s bankéři v ECB, v Basileji, nebo v Bance pro mezinárodní platby, jsme obvykle při obědě neformálně probírali naši profesi. Nyní však mluvíme i o migraci. A když není tématem migrace, tak je to například Brexit. To jen dokazuje, jak v Evropě narůstají politická rizika pro ekonomiku,“ řekl na výroční konferenci mezinárodní ratingové agentury Moody's guvernér České národní banky Miroslav Singer.

11:06

V Polsku je to dnes jako v Německu v roce 1934, píše polský novinář Britským listům.

 

11:14

Sněmovna dnes schválila nový zákon o hazardních hrách. V účinnost má vstoupit od příštího roku a nahradí dosavadní zákon z roku 1990. Povoluje například podnikání zahraničních sázkových on-line společností a obsahuje možnost blokovat webové stránky s nepovoleným hazardem. Odpůrci tohoto nástroje hovoří o cenzuře internetu.

11:31
11:41
11:59
12:21

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí během povstání proti svému režimu v roce 2011 tajně usiloval o podporu Izraele, přestože se proti němu po celý život vymezoval. Uvedl to dnes s odkazem na diplomatické zdroje izraelský armádní rozhlas. Kaddáfí podle něj prostřednictvím třetí země žádal izraelské politiky, aby USA a Francii odradili od vojenské podpory rebelů.

12:30
12:33

Náměstek ministra financí Tomáš Vyhnánek neporušil zákon, když nechal řadovou referentku zjišťovat v Bruselu na Evropském úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) detaily k vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, která se týká jeho šéfa Andreje Babiše, řekl vládní prošetřovatel.

12:46
12:51

Od policejního důstojníka Karla Kadlece, který v úterý v opilosti naboural přes padesát aut na pražských Vinohradech, dává ruce pryč policie i Policejní akademie, na které dělal instruktora. Už rok nevykonává službu. Skončil po jiné své nehodě, kdy loni v lednu nadýchal 1,5 promile.

12:59
13:08

Český Siemens dodá pět moderních lokomotiv Vectron společnosti ČD Cargo. Ty mohou jezdit nejen ve všech sousedních zemích, ale i v Maďarsku či Rumunsku. Český nákladní železniční dopravce se tak snadněji dostane na vzdálenější trhy bez nutnosti měnit po cestě lokomotivy.

13:14

Jen čtvrtina podnikavých Čechů umí využívat internet ve svůj prospěch, tvrdí průzkum společnosti Google.
Firma proto začne Čechy školit on-line i v přednáškových aulách. V Praze Google zahájil projekt Pomáháme Česku růst, během něhož hodlá proškolit desítky tisíc firem i jednotlivců.

 

13:19

Švédský umělec na hřbitově v Sydney nechává pracovat švadleny v přepravním kontejneru. Postupně zakrývají místní náhrobky, aby zametli stopy po společenském postavení těch, kdo tu jsou pochováni.

13:25

Czechia? Jen naše pomýlené jazykové inženýrství, píše v blogu na Aktuálně.cz bývalý diplomat Václav Hubinger.

13:35

V případě žaloby Agrofertu na pekárenskou United Bakeries, po níž chce firma Andreje Babiše vrátit 100 milionů korun, dnes nepadne rozsudek. HN a Aktuálně.cz to řekla soudkyně Kateřina Doležalová. Agrofert chtěl pekárenskou dvojku před pěti lety převzít a spojit ji se svým Penamem a zaplatil i zálohu 100 milionů korun. Z fúze sešlo, Agrofert však zálohu nedostal zpět. Dnešní jednání běží bez přítomnosti veřejnosti, právníci obou firem se totiž bojí vyzrazení obchodního tajemství.

13:37

Zkrachoval největší soukromý těžař uhlí firma Peabody Energy.

13:38

Evropský parlament přijal rezoluci kritizující polskou konzervativní vládu za to, že paralyzovala činnost Ústavního soudu. Dokument vyzývá Varšavu, aby dodržovala právní stát.

13:47

Evropský fond pro strategické investice (EFSI) zatím podpořil 220 projektů za 11 miliard eur.

13:54

Údaje o vývoji hospodaření ČNB hlásí, že v prvních deseti dnech měsíce dubna došlo k nárůstu pohledávek tuzemské centrální banky vůči zahraničí o 11,1 miliardy korun, což v přepočtu činí zhruba 410 milionů euro.

13:58
14:12
14:31

Fyzik Stephen Hawking a ruský podnikatel Juri Milner oznámili projekt Breakthrough Starshot, jehož cílem je zahájit mezihvězdné vesmírné lety. Třetím členem správní rady projektu je Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku. První cesta lidmi vytvořeného vesmírného plavidla má mířit k nejbližší hvězdě mimo sluneční soustavu, jíž je Alpha Centauri vzdálená 4,37 světelného roku.

14:41
15:01

Proč má ČSSD platit 337 milionů? Projděte si rozsudek a smlouvu se Zdeňkem Altnerem.

15:08

Už téměř dva týdny mladí Francouzi protestují na slavném pařížském náměstí Place de la République. Nejprve demonstrovali proti nepopulárnímu zákoníku práce, postupně jejich hnutí nabralo širší rozměř. Média už spekulují, že v Paříži vzniká podobně jako ve Španělsku v roce 2011 nové Hnutí rozhořčených.

15:11

Čeští muzikanti jako Klára Vytisková nebo David Koller mají u nás obecně trochu jinou pozici než Springsteen v Americe. Spadají do klišé o pravdoláskařích a pražské kavárně. Nikdo je asi moc nevnímá jako mluvčí lidu, pro většinu národa jsou to spíš Pražáci, kteří nevědí, o čem je skutečný život. Komentář Heleny Zikmundové na Aktuálně.cz.

15:23

V novém českém filmu Jak básníci čekají na zázrak se občas objeví závan staré atmosféry. Scény, které by mohly zlidovět, ale chybí, píše v recenzi HN Tomáš Stejskal.

15:31

Ruská vláda nechce povolit dovozcům drahých vozů výjimku z instalace nového záchranného zařízení. Dovozci argumentují, že když budou muset zničit dva vozy z těch několika desítek, které ročně prodají, zlikviduje to jejich zisk.

15:54

Nejslabším článkem eurozóny je v tuto chvíli Itálie. Z celkových 900 miliard eur úvěrů v selhání v portfoliích evropských bank na ni připadá více než třetina. Pro srovnání: světová hospodářská krize stála evropské banky okolo jednoho bilionu eur.

16:03

Nejvhodnějším řešením situace kolem těžební společnosti OKD by bylo podle prezidenta Miloše Zemana přijetí zákona o znárodnění této firmy. V první řade je podle něj zapotřebí pomoci horníkům a v druhé uchovat v rozumném rozsahu těžbu v perspektivních dolech. Sdělil to hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

16:16

Šestnáct iráckých uprchlíků se z brněnského hostelu do městských bytů v Brně zatím nestěhuje. Nadační fond Generace 21 jejich přesun pozastavil. Důvodem je, že křesťanští uprchlíci váhají, jestli v Česku zůstanou.

16:25

Dnes upynulo 110 let od narození irského dramatika Samulea Becketta.

16:38

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková informovala předsedu vlády Bohuslava Sobotku o záměru zcela změnit způsob výpočtu nových tarifů. „Je nesmysl, aby se velikost jističe na stanovení tarifu nějak zásadně podílela, jistič je především bezpečnostní prvek,“ říká Vitásková.

16:54

Kvarteto jazzového saxofonisty Waynea Shortera, které dnes vystoupí v Brně, nepiluje žádný „výsledný produkt“. Na pódium nenosí setlist. Ani nehraje jednotlivé skladby.

17:10

Ruské firmy zápasí s poklesy prodejů na tamním trhu. Solidně jim ale tržby vyrovnává růst v cizině včetně Česka. Před deseti lety tak koupil ruský Vostok českou Cervu, která se zabývá výrobou pracovního oblečení.

17:15
17:18

Slavný cestovatelský průvodce Lonely Planet sestavil velmi neobvyklý výběr - dal dohromady přehled toalet na co nejexotičtějších lokacích. Takže nechybí WC budka na ostrůvku u Belize, v aljašském mrazu či s výhledem na poušť.

17:27

Gibraltar se obává dopadu brexitu na svou suverenitu a výhodné ekonomické postavení vedle Španělska. Bohatstvím Španělsko převyšuje, ale je závislý na propustnosti hranic a pracovní síle.
Je součástí Evropské unie a má tudíž právo v květnovém referendu hlasovat. Pro setrvání v unii se snaží získat i ostatní součásti království.

17:44

Ricky Gervais ze seriálu The Office pro Netflix natočil komediální film o novinářích, kteří si příliš vymýšlí. Podívejte se na trailer.

18:02

Podle předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové je nesmysl, aby se nové tarify elektřiny počítaly podle velikosti jističe.
Spolu s Bohuslavem Sobotkou a Janem Mládkem se shodli na tom , že nová tarifní struktura nesmí poškodit koncové zákazníky.

 

18:09
18:17
18:28
18:40
18:45

Sněmovna přes odpor hnutí ANO podpořila v prvním kole návrh poslanců ČSSD, kteří chtějí v zákoně obnovit právo zaměstnanců na zastoupení v dozorčích radách obchodních společností. Sociálním demokratům pomohly i hlasy TOP 09 a ODS. Předlohu tak projednají před dalším schvalováním sněmovní výbory.

18:46
18:50
18:55

„Politici cítí konkurenci. Umělec disponuje minimálně stejnou, ne-li větší mírou pozornosti a na politika útočí takříkajíc na jeho vlastní půdě,“ vrací se Petr Fischer k vystoupení Lenky Dusilové a Davida Kollera na hudebních cenách Anděl.

19:05

Ruská vojenská letadla měla několikrát přelétnout nad americkým torpédoborcem v Baltském moři. Moskva dosud na zprávu nereagovala. Kromě letadel měl kolem lodi kroužit i vrtulník.

19:16

Za Zemanovy vlády byl náměstkem ministra zahraničí. Na současného prezidenta vzpomíná Pavel Telička jako na bystrého premiéra. Jeho dnešní proměnu nechápe a volá po silném soupeři v příštích volbách. Co si Telička myslí o Andreji Babišovi? Čtěte ve čtvrteční Panoramě.

19:28

Ceny v jihoamerické Venezuele by letos měly stoupnout o 481 procent, příští rok pak dokonce o 1642 procent, vyplývá z nejnovější předpovědi MMF. Ten zároveň čeká, že míra nezaměstnanosti v zemi dosáhne letos 17 procent. Podle ekonomů už tak v zemi, kde schází i základní zboží, zdaleka již nejde o recesi, ale o depresi.

19:38

Bohuslav Sobotka souhlasí s růstem platů zdravotnického personálu o deset procent od roku 2017. Opatření by se nemělo týkat jen státních, ale i krajských nemocnic.

19:43
19:53

Světové sdružení oceli (WSA) odhaduje, že poptávka po oceli letos klesne o 0,8 procenta. Může za to především slábnoucí poptávka v Číně, Brazílii nebo Rusku.

19:58
20:12
20:20
20:37
20:51

České ministerstvo zahraničí neprodloužilo akreditaci dvěma ruským novinářům. Podle Moskvy tyto kroky nezůstanou bez odpovědi.

21:02

Ministr zahraničí Zaorálek bude žádat, aby Česko a Czechia byly zaneseny v databázích OSN. Návrh má své hlasité příznivce, kteří tvrdí, že jednoslovný název zemi chyběl. Řada významných exportérů ale zatím váhá, zda svoje zboží názvem Made in Czechia označovat.

21:06
21:23

Generální tajemník německé vládní Křesťanskosociální unie (CSU) chce navrhnout nový zákon o islámu, který by mimo jiné zapověděl financování mešit ze zahraničí a přikázal, aby se v mešitách po celé zemi používala němčina.

21:30
21:36

Farmáři po celém světě loni snížili plochy, na nichž pěstují geneticky modifikované (GM) plodiny. Bylo to poprvé od roku 1996, kdy za začaly GM plodiny pěstovat, kdy výměra plochy oseté těmito plodinami klesla.

21:51

Bývalý polský prezident Lech Walesa popřel, že by se složka o agentu Bolkovi týkala jeho. Vyšetřovatelé z Institutu národní paměti budou zkoumat, jestli se Walesovy skutečné podpisy shodují s těmi ve spisech.

22:01

Čeští hokejisté prohráli ve třetím přípravném zápase před mistrovstvím světa ve Švýcarsku 2:3. Utkání ve Vispu, které bylo součástí seriálu Euro Hockey Challenge, rozhodli domácí reprezentanti v nerovnoměrném počtu hráčů na ledě.

22:17

Spojené státy dnes kritizovaly makedonské rozhodnutí omilostnit politiky podezřelé ze zapojení do skandálu s odposlechy, který v této balkánské zemi způsobil politickou krizi.

22:25
22:40

Americké ministerstvo zahraničí ve své zprávě uvádí, že dodržování lidských práv se ve světě za poslední rok zhoršilo. Česku je vytýkána diskriminace Romů a zesílení protimuslimských nálad.

22:45
22:51
23:00

Z pravidelné zprávy americké centrální banky (Fed) vyplývá, že ekonomika USA pokračuje i nadále v růstu. Díky nízké nezaměstnanosti navíc dochází ke zvyšování mezd.

06:35

Společnost Orco, která spadá pod realitní impérium CPI, se po jedenácti letech stahuje z chorvatského trhu. Firma se ve Vítkově éře postupně zbavuje problémových a neziskových aktiv. Patří mezi ně i zbylý podíl v chorvatském rezortu Sunčani Hvar, do jehož přestavby Orco investovalo asi 65 milionů eur. Kupcem je finanční skupina J&T.

06:48

Sladký život na sociálních dávkách? Je to mýtus. Česko vydá letos na sociální dávky asi půl bilionu korun. Ušetřit může jen těžko: většinu tvoří důchody a nemocenská, škrtat se dá v rámci 60 miliard.

06:58

Lidé v bankrotu už si nezahrají. Ani ti, kterým stát vyplácí dávky v nouzi. Také skončí zhruba šest tisíc heren. A to zdaleka nejsou všechny novinky...

07:09

Už jsou to tři roky, co bylo v Česku legalizováno konopí pro léčebné účely, a od začátku tohoto měsíce se konopí konečně distribuuje i do lékáren. Čeští teenageři však dobře vědí, že když si chtějí "smotnout brko", stačí si pro marihuanu dojít do nejbližšího baru. A že bude stoprocentně levnější než ta státem povolená.

Pěstování konopí

07:20

Argentina se po 15 letech vrací na trh. Americký soud potvrdil, že země smí vydat nové dluhopisy a vyplatit věřitelům, u kterých má dluh od roku 2001, kdy země zbankrotovala. Argentina se tak připravuje na jeden z největších prodejů dluhopisů, k jakému se kdy rozvojová země odhodlala. Část financí půjde právě na výplatu věřitelů.

07:31

Mezinárodní měnový fond předpovídá, že inflace ve Venezuele letos vzroste na 481 procent. V příštím roce by měla dosáhnout 1642 procent.

První socialistické město Ciudad Caribia, Venezuela

07:42

"Ajťáci pod jednou střechou." Po společnosti Avast Software se do nové pražské kancelářské dominanty Office Center přestěhuje další technologická společnost. CSC Computer Sciences obsadí ve zmíněné budově na Pankráci více než 10 tisíc metrů čtverečních. To představuje jednu z největších nájemních smluv podepsaných v Praze za poslední období.

07:51

Virus zika zcela jistě způsobuje zakrnění mozků lidských plodů, oznámilo americké Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci. Dosud se hovořilo o možné souvislosti, nejnovější výzkum však vyloučil veškeré pochybnosti. Lékaři zatím diagnostikovali 200 tisíc případů onemocnění, zejména v Jižní Americe a Karibiku.

jarvis_56c20f46498ebce312c891fe.jpeg

08:01

Z pouště sálá žár. Třicetistupňové vedro je tu obvyklé jarní počasí. Ruský armádní vrtulník s lehkostí dosedá na vojenské letiště. Okolo přistávací plochy hlídají syrští vojáci s kalašnikovy v rukou. Ještě před pár týdny odtud startovaly stroje s rudou hvězdou. Palmýru, historický skvost, nyní navštívil i reportér Aktuálně.cz Jiří Just.

08:13

Slovenský premiér Robert Fico ze zdravotních důvodů zrušil dnešní oficiální návštěvu Česka. Informovala o tom Ficova mluvčí Beatrice Szabóová, podle které se návštěva uskuteční v náhradním termínu.jarvis_56e96f47498ea754419125c6.jpeg

08:25

Odboráři Škody Auto navrhli konkrétního zprostředkovatele v jednání o mzdách a učinili tak další krok ke stávce, když podle předsedy odborů Jaroslava Povšíka oficiálně odmítli poslední nabídku vedení automobilky.

08:39

Vodáci o víkendu odemknou další řeky, vody je ale málo. Podle Vojtěcha Jančara z Českého kanoistického svazu jsou sjízdné zejména dolní toky. Víkendové průtoky by podle něj mohl alespoň trochu zlepšit slibovaný déšť na konci týdne.

08:52

Růst cen pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku ustává. Cena benzinu Natural 95 za uplynulý týden vzrostla o osm haléřů na průměrných 27,67 koruny za litr, nafta proti minulé středě zlevnila o sedm haléřů na 25,86 koruny za litr.

08:59

V Tasmánii je za 13 milionů australských dolarů (238 milionů korun) na prodej vesnice s několika desítkami domů, jezerem plným ryb a 35hlavým stádem dobytka. Jakmile se nabídka objevila na trhu, vyvolala zájem od Číny po Singapur, napsala agentura AFP.

1024px Tasdevil large

 

09:21
09:28

Pozůstalí více než 70 obětí letecké tragédie z března loňského roku, kdy kopilot Germanwings Andreas Lubitz úmyslně navedl letadlo, aby se roztříštilo o francouzské hory, žalují leteckou školu v Arizoně. Ta Lubitze přijala a nechala dokončit kurz létání i přesto, že byl jen dva roky před nástupem do kurzu hospitalizován s vážnými depresemi a sebevražednými sklony.

09:33

Miloš Zeman to sice nedotáhl k přijetí v Bílém domě, ale zato se dostal do zprávy amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv jako přední evropský islamofob. Pašák.

09:48

Cartoon strip, funnies, comic pictures, veselé dobrodružné příhody v obrázcích a verších. Jak se rodil pojem „komiks“ ve světě a v Československu? Přečtěte si ukázku z Kapitol z teorie komiksu, které právě vydalo nakladatelství Akropolis.

09:56

Vloni z Česka zmizelo téměř 300 malých a středních obchodů s potravinami, ukázal průzkum společnosti Nielsen.
Nejvíce ubývají úplně nejmenší obchody s plochou do 50 metrů čtverečních. Každý třetí z nich je vlastněn obchodníky vietnamského původu.

10:05
10:12
10:34

Jak zjistil deník RBK, několik stovek účastníků debaty s prezidentem Vladimirem Putinem bylo trénováno v penzionu Poljany nedaleko Moskvy. Organizátoři s nimi cvičili dotazy a chování během přímého přenosu.

10:41

Na Ukrajině vzniká nová vláda. Zrušení víz do Evropy, toužebně očekávané Ukrajinci mnoho let, by bylo skvělým startem, komentuje Martin Novák na Aktuálně.cz.

10:50

Pražská koalice se zase odkládá. ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) dnes odložily jednání o možné koalici na příští týden. Důvodem odkladu je nejednotný postoj zastupitelů ANO k požadavku Trojkoalice zvýšit daň z nemovitosti.

11:02

Zhruba na 44 dolarů se dostal barel severomořské ropy Brent, když ve druhé polovině ledna se potácel pod třiceti dolary. A ropní producenti mají nyní velkou šanci, že cena půjde dále zvolna nahoru. Předpokladem ovšem je, že se na svém nedělním summitu v katarské metropoli Dauhá dohodnou a nebudou produkci dále zvyšovat.

11:10

Právě byly zveřejněny nominace na knižní Mezinárodní Man Bookerovu cenu. Český čtenář může znát hned několik finalistů.

11:18
11:29
11:36

Společnost Orco, která spadá pod realitní impérium CPI miliardáře Radovana Vítka, se po 11 letech stahuje z chorvatského trhu. Za 8,1 milionu eur (220 milionů korun) prodala téměř 16procentní podíl v chorvatském turistickém letovisku Sunčani Hvar, kupcem je Prime Tourist Resorts, dceřiná společnost česko-slovenské investiční skupiny J&T.

11:43

Sociální demokraté se ve čtvrtek dopoledne dohodli na tom, že ze svého účtu odešlou část ze 337 milionů korun, které musí podle rozhodnutí Městského soudu v Praze zaplatit svému bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi. Peníze ale nepůjdou na jeho účet, nýbrž Altnerovým věřitelům. Špičky strany podaly dovolání Nejvyššímu soudu a věří, že nakonec část peněz vysoudí zpět.

11:55

Společnost PepsiCo začala sladit cukrem. Doposud na dochucení kolového nápoje Pepsi používala sladidlo fruktózo-glukózový sirup. Firma si od toho slibuje nárůst prodeje.

12:07

Na nutný přechod pozemního televizního vysílání na nový digitální standard DVB-T2, který bude mít za výsledek výměnu 2,5 milionu televizí nebo nákup nových set top boxů, chce získat Česko více času, prohlásil na právě probíhající konferenci Televizní digitalizace 2.0 Jan Mládek, který vede ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

12:25

Největší světová potravinářská společnost Nestlé vykázala tržby za první čtvrtletí, které vzrostly o 3,9 procenta. Překonaly tak odhady analytiků na úrovni kolem 3,6 procenta. Akcie největší evropské společnosti a 12. největší společnosti na světě dnes rostou již o více než procento.

12:43
12:57

Evropský parlament schválil směrnici o Jmenných seznamech cestujících (PNR), která umožní efektivnější boj s terorismem. Letecké společnosti budou předávat evropským národním úřadům data o všech cestujících na letech do a z Evropy. Europoslanci směrnici v roce 2013 odmítli. Obávali se jejího dopadu na základní práva a ochranu údajů.

13:12

Ruský prezident Vladimir Putin tradičně debatuje s občany v přímém přenosu. Řeč je především o dopadech západních sankcí na stav ruské ekonomiky. Problémy zahraničněpolitických aktivit Ruska ustoupily do pozadí. Debata potrvá čtyři hodiny. Zadáno bylo přes dva miliony dotazů.

 

13:24

Nová deska superskupiny The Last Shadow Puppets připomíná tvorbu Beatles v době mezi Revolverem a Bílým albem, všímá si v recenzi Josef Vlček.

13:35

Americká zpráva o stavu lidských práv směrem k Česku připomíná, že kromě sporů o psychické a fyzické zdraví prezidenta a jeho odpůrců jsou tu i podstatné problémy, s nimiž je třeba něco dělat, komentuje Petr Fischer.

13:44

Jednapadesát majitelů aut, kterým dokázal policejní důstojník Karel Kadlec v opilosti způsobit svoji jízdou škodu nejméně za dva miliony, se o náhradu obávat nemusí. Případ z pražských Vinohrad by měl více mrzet ty řidiče, kteří si řádně platí pojistky. Škoda půjde totiž s největší pravděpodobností na jejich vrub.

13:56
14:09

Čtrnáct státních nemocnic podle ministra zdravotnictví Němečka loni hospodařilo efektivně, skončily s kladným výsledkem 544 milionů korun. "Nemocnice dnes obracejí každou korunu, ale je třeba lépe zaplatit personál," říká Němeček, který má podporu premiéra Sobotky.

14:18
14:25

Mluvčí skupiny PPF Radek Stavěl končí ve své funkci. Od prvního měsíce příštího roku ho v pozici vedoucího komunikace skupiny nahradí Zuzana Migdalová, která dosud pracovala v týmu komunikace PPF jako Senior Communications Officer. Stavěl bude se skupinou PPF nadále spolupracovat, mimo jiné bude pečovat o značku a komunikaci O2 areny.

14:29

Náčelník kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc, který přišel loni na podzim o bezpečnostní prověrku, dnes rezignoval na svou funkci. Ještě v úterý předal prezidentově manželce Ivaně Zemanové vojenskou medaili za podporu žen v armádě.

14:47
15:02

Ministr průmyslu Jan Mládek si stojí za tím, že nejdříve mají získat práci čeští občané, teprve poté cizinci.
Reaguje tak na požadavek exportérů, kteří chtějí, aby jim stát pomohl s řešením nedostatku zaměstnanců. Prý jim chybí až 70 tisíc lidí.

15:13

Novým šéfem vojenské kanceláře Pražského hradu dnes prezident jmenoval brigádního generála Jana Kašeho. Ve funkci nahradil Rostislava Pilce, který rezignoval. Na svém twitterovém účtu to oznámil mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Kaše dosud vedl armádní Agenturu komunikačních a informačních systémů.

15:23
15:35

Frustrace manažerů v posledních letech roste, a jsou tak stále ohroženějším druhem, říká Radvan Bahbouh, psycholog a kouč, který se setkal s většinou šéfů z top 500 firem v Česku. Tématu odchodu vedoucích pracovníků z velkých firem a jejich "druhé manažerské míze" se do hloubky věnuje speciální páteční vydání Hospodářských novin.

15:42

Slovenský premiér Robert Fico zatím zůstává hospitalizován, podezření na infarkt vyšetření nepotvrdila ani nevyvrátila. Podle listu Denník N ale vyšetření ukázala, že zdravotní potíže způsobila ucpaná céva.

15:50

Policejní prezident Tomáš Tuhý i jeho první náměstek Martin Vondrášek odmítli, že by během nedávné návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga jejich podřízení jednali v ulicích Prahy na politickou objednávku. Vondrášek uvedl, že velitelé, kteří nařídili jeden z nejspornějších zákroků na FAMU právě kvůli tibetským vlajkám, chybovali.

15:57

Ministr kultury Daniel Herman odvolal ředitele Moravského zemského muzea Martina Reissnera. Na místo generálního ředitele bude vypsáno výběrové řízení.

16:01
16:13
16:35
16:42
16:55

Za hnutí ANO bude v Praze 6 v podzimních volbách kandidovat do Senátu tanečník Vlastimil Harapes, ČTK to řekla mluvčí strany Lucie Kubovičová.

17:12
17:17

Donald Trump nedávno prohlásil, že NATO je přežité a stojí moc peněz. Teď na jeho slova zareagoval český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který dal rozhovor americké agentuře Bloomberg. Postavil se v něm za důležitost vojenského paktu a připomněl, že nebýt NATO a EU, celý region střední a východní Evropy by se propadl do ruského vlivu.

17:19
17:30

V každoroční debatě Vladimira Putina s veřejností se hovořilo o sociálních problémech a zahajovala se trestní stíhání. Dotkl se i aféry Panama Papers. Ruský prezident sice potvrdil pravost dokumentů, pak se ale pustil do spekulací o jejich původu. Výsledkem bylo i několik trestních stíhání. Vladimir Putin se jen skromně usmíval. Ukázal, že má situaci pod kontrolou.

 

17:38

Zpravodajský server The Guardian představil netradiční fotogalerii psů z ještě netradičnějších pohledů. Slovinská fotografka Katja Jemec a její série fotografií s názvem "I Looked Up and There You Were" zobrazuje psy zachráněné před nepříznivým osudem.

17:40
17:48

Muslimské země z Organizace islámské spolupráce (OIC) vytvořily společný orgán pro boj s terorismem. Turecký prezident Erdogan, který zřízení oznámil, rovněž iniciuje prošetření původu migrační krize. Erdogan dále upozornil, že nejvíce obětí současného terorismu je z řad muslimů.

 

17:54

Řecké úřady dnes zadržely 27 cizinců, včetně jedné španělské dobrovolnice, při potyčce uprchlíků s policií u města Ioannina na severovýchodě země. Běženci z uprchlického centra Katsika zablokovali hlavní silnici u města a požadovali zlepšení ubytovacích podmínek v táboře, uvedla řecká média.

18:00

Podívejte se na plovoucí domky, které lemují řeky po celém světě. Hausbóty mohou být dřevěné budky i designové skvosty.

18:17

Zisk amerického leteckého přepravce Delta Air Lines vzrostl v 1. čtvrtletí o 27 procent. Výnosy společnosti ale o jedno procento klesly, což je důsledek snížení ukazatele výnosů na zákazníka. Pokud se tento ukazatel nezlepší, přepravce pravděpodobně omezí počet letů.

18:21

Eurozóna by časem měla mít vlastního ministra financí, který by zodpovídal za rozpočet zemí platících eurem. Prohlásil to dnes podle agentury Reuters eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici.

Pierre Moscovici, bývalý ministr financí Francie

18:30

Majitel RegioJetu Radim Jančura odmítá dál platit Českým drahám za použití plošin pro nástup vozíčkářů. Usiluje o to, aby byly převedeny na stát a ostatní dopravci je tak mohli volně využívat.

18:43

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier považuje středeční zprávu USA za věcnou. Uvedl, že zmíněné problémy jsou mu známy a snaží se je řešit. Dokument zmiňuje situaci Romů a má výhrady také k výrokům politických představitelů.

18:53
19:00

V kauze silvestrovských útoků v Kolíně nad Rýněm vynesl soud první nepodmíněný trest. Mladý Alžířan si odsedí jeden rok za krádež peněženky před vlakovým nádražím.

19:08

Bývalí ministři Pithartovy vlády Miroslav Grégr a Jan Vrba si na oslavách 25 let od privatizace Škodovky ani nesedli vedle sebe. Při rozhodování mezi Volkswagenem a francouzským Renaultem vyhrála ve všech kritériích německá automobilka.

19:12

Strategicky významné město Hít je nyní pod plnou kontrolou irácké armády. Jeho osvobozování začalo na přelomu března a dubna. Nyní se povedlo radikály z Islámského státu zcela vytlačit.

Iráčtí vojáci, držící v rukou vlajku Islámského státu, oslavují vytlačení jeho bojovníků z města Hít.

19:20
19:28

Student z Ohia po úrazu ochrnul na celé tělo. Díky pokusnému výzkumu univerzitních vědců mohl znovu hýbat rukou. Čip voperovaný do mozku přenáší signály do počítače. Odtud putují do speciálního rukávu, který ovládá svaly.

19:40

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek oznámil, že vrcholní ústavní činitelé se shodli na používání překladů jednoslovného názvu Česko. V angličtině je toto označení Czechia.

19:51
20:03

"Co nám při poslechu Putinových odpovědí na mnohahodinové tiskovce vzbuzuje husí kůži, uvolňuje v podstatné části Rusů pocit spokojenosti. A už proto má smysl se věnovat těmto estrádám," zamýšlí se komentátor HN Teodor Marjanovič.

Komentátor HN Teodor Marjanovič.

20:17

Kanadská liberální vláda dnes představila návrh nového zákona, který by v zemi povolil asistovanou sebevraždu pro nevyléčitelně nemocné pacienty. Nová pravidla se mají vztahovat pouze na místní obyvatele a sebevraždu s asistencí lékaře neumožní nezletilým nebo duševně nemocným, uvedla agentura Reuters.

20:27

Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) provedla razii v kancelářích ruského miliardáře Michaila Prochorova. Prochorov vlastní kontrolní podíl v holdingové společnosti RBC Media. Přední list této skupiny v uplynulých týdnech zveřejňoval zjištění o osobách okolo Vladimira Putina v kauze Panama Papers.

20:31
20:38
20:45
21:27
21:38

O tom, jestli poblíž škol či nemocnic budou stát herny, budou od ledna 2017 rozhodovat samy obce. Změnu prosadil Svaz měst a obcí a pozměňovací návrh podal poslanec Vladislav Vilímec (ODS). Podle ministra financí Andreje Babiše je zrušení zákazu nehoráznost.

21:46

Řada manažerů se po privatizaci dostala do čela českých poboček nadnárodních korporací. Ty dnes ale mění způsob řízení a čeští manažeři mají tak méně pravomocí. Zároveň ale často musí šetřit a propouštět. Čím si procházejí manažeři, kteří z velkých firem odcházejí, a jak se jim daří, sleduje seriál Hospodářských novin.

baner 640x100 pukus2 2

21:54

Ad Hoc Group prý neprodá OKD dokud ji společně s vládou nestabilizuje.

jarvis_56b0d7a0e4b04efb83f6fa5b.jpeg

22:10

Série sporů mezi technologickými giganty a americkou vládou pokračuje. Kvůli zákonu, který jí umožňuje prověřovat elektronickou poštu a dokumenty bez vědomí spotřebitelů ji žaluje Microsoft.

22:26

Ruská policie ve čtvrtek prohledala sídlo švédského nábytkářského gigantu Ikea v Rusku. Agentuře AFP to sdělil právník švédské firmy Semjon Ševčenko. Policie prý zabavila velké množství dokumentů, především ty, které se týkají majetku společnosti v Rusku.

22:36

Americké akcie po výrazném růstu v předchozích dvou dnech zakončily dnešní obchodování bez výraznějších změn. Investoři zpracovávali nejnovější kolo hospodářských výsledků velkých amerických bank. Euro na devizovém trhu klesalo k dolaru.

06:53

V porovnání s loňským rokem zpomalil růst čínského HDP v prvním čtvrtletí na 6,7 procenta. Čínská ekonomika se delší dobu potýká se zpomalením, tyto výsledky jsou ale nejpomalejší od roku 2009.

07:12

Brazilský nejvyšší soud dnes zamítl žádost vlády o zastavení procesu sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové. V neděli tak o jejím odvolání budou hlasovat poslanci. Proti žádosti ministra.

07:18

"Přišla nabídka," popisuje diplomaticky jeden z českých manažerů konec ve funkci s šestimístným platem. Mohl jít do Polska, nebo pryč z firmy. Před podobné dilema postavila první generaci českých šéfů krize. Jak se s ní srovnávají čtěte ve speciálu Druhá míza českých šéfů v pátečních Hospodářských novinách.

baner 640x100 pukus2 2

07:44

Masarykova univerzita chce založit soukromou vysokou školu zaměřenou na propojení studia s praxí. Podílet se na ní budou i zaměstnavatelé sdružení v Regionální hospodářské komoře Brno.

jarvis_570fc9b2498ec89e4b7e6ff7.jpeg

07:53

Firmám chybí zaměstnanci - Asociace exportérů tvrdí, že 70 tisíc jen v dělnických profesích. Tlačí proto na vládu, aby do Česka mohli cizinci. Ministerstvo průmyslu už rozjelo projekt zaměřený na Ukrajinu.

České firmy mají v době růstu ekonomiky problém najít nové zaměstnance do dělnických profesí.

08:00

Evropský parlament schválil směrnici o jmenných seznamech cestujících, která umožní efektivnější boj s terorismem. Letecké společnosti budou předávat evropským národním úřadům data o všech cestujících na letech do a z Evropy.jarvis_570fd001498e0c72040a006c.jpeg

08:08

Hillary Clintonová a Benrie Sanders se střetli v televizní debatě. Emotivně se přeli o minimální mzdě, kontrole střelných zbraní nebo blízkovýchodní politice. Sanders si dopřál kousavý a často sarkastický tón, když se pokoušel zpochybnit důvěryhodnost Clintonové.

USA, volby, prezident, Sanders, Clinton

08:15
08:38
09:18

V Evropě se letos za první čtvrtletí prodalo 3,9 milionu osobních aut. o osm procent více než za stejné období roku 2015. Zajímavé je srovnání prodejů aut v prvním čtvrtletí v evropských zemích se zhruba deseti miliony obyvatel.
1. Belgie 150 tisíc, 2. Švédsko 83 tisíc, 3. Česko 60 tisíc, 4. Portugalsko 58 tisíc, 5. Maďarsko 20 tisíc, 6. Řecko 15 tisíc.

09:34

Hillary Clintonová a Benrie Sanders se střetli v televizní debatě. Emotivně se přeli o minimální mzdě, kontrole střelných zbraní nebo blízkovýchodní politice. Sanders si dopřál kousavý a často sarkastický tón, když se pokoušel zpochybnit důvěryhodnost Clintonové. V úterý oba demokratické kandidáty čekají důležité primárky v New Yorku.

 

09:39

Škoda Auto v Evropě v prvním čtvrtletí se 165 prodanými vozy udržela svůj podíl na trhu. To ale nedokázaly japonské značky Toyota a Nissan a propadly se až za českou automobilku. Ta je tak opět v první desítce nejprodávanějších aut kontinentu.

09:47

Dnes oficiálně začínají kampaně pro setrvání i pro odchod Velké Británie z Evropské unie. Jejich boj vyvrcholí referendem 23. června. Setrvání Británie v unii při návštěvě Británie příští týden podpoří hned velká váha – americký prezident Barack Obama. „Nemáme ve světě bližšího partnera, a když nás tedy požádá o náš názor, řekneme ho,“ uvedl Obamův poradce pro národní bezpečnost Ben Rhodes. Obama dá ale také velmi jasně najevo, že to budou pouze sami britští občané, kteří rozhodnou.

09:55

Na policejní služebně v Ústí nad Labem skončilo šestnáct uprchlíků, kteří se z Brna rozhodli odjet do Německa. Uprchlíci, které do Česka přivezl Nadační fond Generace 21, si ve středu vyzvedli pasy na ministerstvu vnitra a požádali o ukončení statusu azylanta.

10:04
10:13
10:18
10:24

Mami, bude válka? Přišlo jaro, ale my cítíme nedostatek radosti. Bojíme se budoucnosti, komentuje Martin Fendrych na Aktuálně.cz.

10:31
10:37
10:44

Policista a bývalý vysokoškolský učitel na Policejní akademii Karel Kadlec se poprvé vyjádřil ke své opilecké jízdě po pražských Vinohradech. Dokázal při ní poničit padesát jedna aut, následně odmítl dechovou zkoušku. Dvoumilionovou škodu, kterou způsobil, chce uhradit a policii se omlouvá.

10:51
10:59
11:07

Sociální demokraté už mají účet, na který by měli podle rozsudku Městského soudu v Praze poslat svému bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi 337 milionů korun. Účet je ve švýcarské bance. Podle mediálního zástupce právníků ČSSD se tím potvrzují obavy, že peníze skončí v zahraničí.

11:14

Byly jsme drzé a neposedné. Do slovinského Bledu se sjelo 70 dam z politiky a firem mluvit o tom, jak se prosadit. Mezi nimi šéfka Ericssonu pro Chorvatsko Gordana Kovačevičová (druhá zleva) i členka Evropského parlamentu Tanja Fanjonová (vpravo). User comments

11:22

Dvě procenta pražských učitelů byla v posledních třech letech fyzicky napadena žákem. Při počtu asi 14 tisíc pedagogů v Praze by tedy šlo o zkušenost zhruba 280 učitelů. Ukázalo to šetření Pražského centra primární prevence mezi dvěma tisíci učiteli.

11:35
11:44
11:49
11:51

Sněmovna ve čtvrtek odsouhlasila zákaz prodeje ve větších obchodech během některých svátků. Přijetí senátního návrhu o omezení prodejní doby dolní komoře doporučil hospodářský výbor. Poslanci ale návrh zmírnili, zákaz by se měl týkat jen tří dnů v roce - 25. prosince, 26. prosince a 1. ledna.

11:58

Tenhle hlas jste znali i vy, pokud jste někdy vstoupili do londýnského metra: "Mind the gap!" Jeho majitel Phil Sayer ve čtvrtek zemřel.

12:16

Preciosa představuje na milánském Design Weeku unikátní pohyblivá křišťálová svítidla. Kinetika je řízena na principu mechaniky hodinového strojku.

12:27
12:44
12:58

V italském Miláně dnes končí celosvětový veletrh designového nábytku, bydlení, interiérů a dekorací Salone del Mobile. Podívejte se na kolekci fotografií, která po čtyřech dnech milánské expozice prezentuje patnáct momentálně nejžádanějších designových kousků.

13:16

Situace v Řecku znovu začala znepokojovat investory na mezinárodních finančních trzích. Úrokové výnosy řeckých dluhopisů v tomto týdnu rostly nejrychleji za poslední dva měsíce a v případě dluhopisů s dvouletou splatností dosáhly úrovně 12,22 procenta. Důvodem je nejistota ohledně vyplácení peněz z dalšího balíčku záchranné pomoci, na kterém se Řecko s mezinárodními věřiteli dohodlo loni v létě. Není ani jasné, nakolik se na pomoci Řecku bude podílet MMF. Řecko bude muset v červenci splatit věřitelům 3,5 miliardy eur.

13:22
13:31

Apple se dohodl se Samsungem na dodávkách OLED displejů za 2,6 miliardy dolarů. Korejský výrobce dodá první součástky v roce 2017.

13:41
14:10

Už dva týdny protestují v centru Paříže převážně mladí lidé, kteří nejprve demonstrovali proti nepopulární reformě pracovního trhu. Pro manifestace se vžil název Nuit debout, tedy „noc na nohou“ nebo také například „noc vzhůru“. Původně poklidné protesty se ale zvrhly ve čtvrtek v noci v násilí, kdy lidé ničili výlohy a bankomaty. Musela proti nim zasáhnout policie.

14:18

Stát klidně do otevírací doby mluvit může, nebyli bychom první a nebyl by to důkaz, že je společnost svobodná víc nebo míň. Ale tohle je omyl, komentuje Jan Lipold na Aktuálně.cz.

14:29

V půlce týdne Alena Vitásková označila předchozí záměr Energetického regulačního úřadu, jehož je předsedkyní, na změnu tarifů podle velikosti jističů za nesmysl. Nyní vysvětluje, proč se tak zásadní změna postoje během několika měsíců nedá podle ní považovat za obrat.

14:48
15:02

Svět podle Vladimira Putina. Tento článek vyšel ve speciálu Hospodářských novin o Rusku a spolu se svým autorem Ondřejem Soukupem byl nominován na Novinářskou cenu. Hlasovat pro něj můžete ZDE.Speciál o Rusku

15:22

Na Slovensku začala jedenáctá bezpečnostní konference Globsec. Slovenský prezident varoval před růstem domácího radikalismu pod vlivem zahraniční propagandy. Německá ministryně obrany slíbila vyšší investice do obrany evropských členů NATO.

 

15:55

Mlékárny mohou začít dodávat trvanlivé mléko do syrských škol. Pokud se zapojí do humanitárního programu, který má pomoci nezletilým v Sýrii, tak jim za to Evropská komise zaplatí.

16:07

České sklady si loni koupily o 12 procent více motorových vozíků než v roce 2014. Pokud trh letos poroste alespoň o čtyři procenta, prodeje překonají rekordní rok 2007. Pozitivní čísla potvrzují i údaje jednotlivých firem v anketě časopisu Logistika.

16:19

Zákony jsou v Česku na straně spotřebitelů. Ti toho ale příliš nevyužívají a jen málokdy s nepoctivými firmami bojují, říká eurokomisařka Věra Jourová. Češi ale nejsou v Evropě jediní pasivní zákazníci. Podle Jourové platí, že čím více na východ, tím si toho nechají zákazníci více líbit.

16:33
16:51

Slovenský reportér strávil dva týdny v Čínské lidové republice a pokusil se pochopit jejich „komunismus“. Navštívil zde sedm velkých měst a procestoval pět tisíc kilometrů.

16:59
17:21
17:49

Úřad ruského prezidenta byl dnes nucen se omluvit za čtvrteční mylné tvrzení Vladimira Putina, že vlastníkem německého listu Süddeutsche Zeitung je americká finanční korporace Goldman Sachs. Šéf Kremlu chtěl tímto výrokem dokázat, že za takzvanými panamskými dokumenty stojí americká finanční oligarchie. Německý list byl jedním z prvních, které zveřejnily výňatky z dokumentů o finančních aktivitách různých osobností. S americkou korporací ale nemá nic společného.

18:00

Apple v loňském roce odvedl 13 miliard amerických dolarů na daních.

18:22

Washingtonská starostka navrhla celoměstské referendum, v němž by se obyvatelé amerického hlavního města vyslovili k návrhu vyhlásit metropoli 51. státem USA. Oznámil to dnes list The Washington Post. Primátorka Muriel Bowserová chce referendum uspořádat letos v listopadu.

18:42

Ultramaratonec a nejznámější propagátor kondičního běhu v Česku Miloš Škorpil má svou vlastní běžeckou školu a kromě toho je též držitelem řady více či méně šílených rekordů.

18:57

Americký dolar na závěr týdne oslabuje. Přispěl k tomu pokles cen ropy před víkendovým jednáním předních producentů v Kataru a slabší statistika z USA. Oba faktory snížily zájem investorů o rizikové investice a obrátily jejich zájem k bezpečnějším měnám, jako je japonský jen.

19:22

Americká automobilka General Motors svolává přes milion novějších velkých pick-upů Chevrolet Silverado a GMC Sierra 1500. Důvodem je problém s bezpečnostními pásy.

19:41

ODS příští týden oslaví své 25. narozeniny. Do dalších let přejeme Petru Fialovi i celé ODS hodně sil, protože ať už byla v historii jakákoliv, člověk aspoň věděl, na čem s ní je. Procházka po jejích kulatých výročích ovšem varuje: když ODS slaví, obvykle se už zase blíží nějaký karambol.

20:02

Severní Korea podle Soulu podnikla dnes ráno zjevně neúspěšnou raketovou zkoušku. Stalo se tak v den 104. výročí narození zakladatele severokorejského komunistického státu Kim Ir-sena. Nejmenovaní jihokorejští a američtí představitelé uvedli, že neúspěšný test se pravděpodobně týkal nového, ještě neprověřeného typu rakety středního doletu Musudan.

20:25

James Cameron oznámil, že má připravená čtyři pokračování filmu Avatar. Druhý díl bude v kinech v roce 2018.

20:35

Rakouská policie ve Vídni a v Korutanech nalezla tři podomácku vyrobená výbušná zařízení, z toho nejméně ve dvou případech šlo o takzvané trubkové bomby. Dnes to podle agentury APA oznámila policie s tím, že za výrobou bomb stojí dva mladíci, kteří nechystali žádné teroristické útoky, ale s trhavinami experimentovali.

20:53
21:12

Čtyři turecké vojáky zabila a dva zranila na jihovýchodě Turecka podomácku vyrobená bomba, která dnes vybuchla v blízkosti jejich vozidla v provincii Mardin. Informovala o tom agentura Reuters.

21:25

Nové otřesy o síle 7,4 stupně dnes zasáhly oblast u japonského města Kumamoto na ostrově Kjúšú. Informovala o tom americká geologická služba USGS. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti, jen několik zřícených budov a rozbitých silnic. Japonská meteorologická agentura vydala varování před tsunami, které ale později zrušila.

21:38

Růst světové ekonomiky zůstává mírný a nerovnoměrný. Uvedli to dnes ministři financí a guvernéři centrálních bank ze skupiny největších světových ekonomik G20. Poukázali rovněž na hospodářská rizika spojená s geopolitickými konflikty, terorismem, migrační krizí či možným vystoupením Británie z Evropské unie.

Útoky na turecké ozbrojené složky jsou na jihovýchodě Turecka časté. Vláda tam již přes půl roku vede ofenzivu proti organizaci Strana kurdských pracujících (PKK), kterou považuje za teroristickou Ankara, Spojené státy i Evropská unie.

22:01
22:23

Přetahovaná o to, kolik peněz nakonec stát vloží do ztrátové společnosti OKD, pokračuje. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka nynější většinoví majitelé černouhelných dolů sdružení ve skupině věřitelů Ad Hoc Group (AHG) žádají záruky na budoucí výdaje ve výši 15 až 19 miliard korun a ještě navrch vyplacení 200 milionů eur (5,4 miliardy korun).

22:39

Akcie ve Spojených státech během dnešního obchodování mírně oslabily. Energetické společnosti se dostaly pod tlak kvůli nižším cenám ropy, k poklesu akciového trhu výrazně přispěl rovněž technologický gigant Apple.

22:40

Průmyslová výroba ve Spojených státech v březnu klesla stejně jako v předešlém měsíci o 0,6 procenta a za celé první čtvrtletí ztratila v celoročním přepočtu 2,2 procenta. Páteční údaje americké centrální banky (Fed) potvrzují odhady, podle nichž se růst největší ekonomiky světa na počátku tohoto roku dál prudce zpomalil.

23:00

Americký technologický gigant Apple bude ve druhém čtvrtletí vzhledem ke slabé poptávce pokračovat ve snížené výrobě svých telefonů iPhone. Informoval o tom dnes japonský podnikatelský list Nikkei s odvoláním na dodavatele součástek pro tyto telefony.

Slabý prodej nových vlajkových modelů iPhone 6S a 6S Plus, které vstoupily na trh na podzim, přiměl Apple v letošním prvním čtvrtletí ke snížení produkce zhruba o 30 procent oproti stejnému období loňského roku.

08:57

Pokud policie nechápe, že incident na FAMU nebyl jediný problém, má dostávat méně peněz, píše v komentáři David Klimeš.

09:25

Tip na výlet do Mnichova. Tamní soukromá galerie až do září vystavuje Banksyho graffiti.

Banksy: Festival Colour AP, 2006

 

09:42

Nejdřív volné pátky, teď posun hodinek o půl hodiny. Venezuelský boj s energetickou krizí nabírá čím dál bizarnější podobu. Situace je tak vážná, že v zájmu energetických úspor je dokonce možné zrušit i Chávezem zavedenou vymoženost.

11:19

Případná nová základna NATO, na kterou tlačí především polská vláda, nemá podle českého generála Petra Pavla velký smysl. „Trvalá základna by byl jen další vhodný cíl,“ řekl na setkání s novináři Pavel, který vede vojenský výbor aliance. Moderní válečné metody podle něj nejsou o statických cílech, jako je případná trvalá základna aliance v Polsku, ale o mobilitě předsunutých jednotek a schopnosti je podle potřeby rychle posílit.

11:56

V pákistánském městě Péšávár řádí všudypřítomní obří potkani, píše Washington Post. Plíží se nocí, prokousávají se zdmi a dveřmi, zaplavují nemocnice a školy a údajně zabili osm dětí. Podle místních obyvatel jsou větší než kočka a velmi zákeřní. Jejich výskyt vyvolal i mnoho konspiračních teorií. Podle jedné z nich hlodavce do města vypustili američtí vojáci. Nabízí se přitom daleko prozaičtější vysvětlení. Obyvatelé odhazující odpadky a kusy mrtvých zvířat přímo do ulic vytvořili ve svém městě nevědomky potkaní ráj.

12:03

Starostové a nezávislí mají staronového předsedu. Hnutí bude další dva roky vést Petr Gazdík. Neměl protikandidáta, ze 144 hlasujících pro něj nezvedlo ruku jen 11 delegátů.  Gazdík v čele hnutí vystřídá libereckého hejtmana Martina Půtu, který funkci opustil kvůli obvinění z korupce v souvislosti s rekonstrukcí libereckého kostela.

12:11

Uchazeč o demokratickou nominaci pro americké prezidentské volby Bernie Sanders nechal voliče, aby nakoukli do jeho peněženky.  Zveřejnil dokumenty vystavené daňovým úřadem, z nichž lze vyčíst, že spolu s manželkou měl roční příjmy jen mírně přesahující 200 tisíc dolarů (necelých pět milionů korun). Velkou většinu vykázaných příjmů zajišťuje Sandersův senátorský plat, který činí 174 tisíc dolarů ročně. 

jarvis_56bb8852e4b04efb96a92c89.jpeg

13:21

Cena ropy byla už v pátek pod tlakem a nyní dostala další úder. Saúdskoarabský princ Mohamed bin Salman, mluvící za největšího exportéra ropy, prohlásil, že jeho země může zvýšit produkci o milion barelů denně. Tím by nejsilnější člen OPEC navýšil produkci v porovnání s březnem o desetinu. "Nenavrhuji, že bychom měli těžit více, ale můžeme těžit více," cituje agentura Bloomberg princova slova, kterými zvyšuje nátlak na další producentské státy, aby se připojily k závazku zmrazit těžbu

13:47

 

14:06

V Plzni odstartoval filmový festival Finále. Hlavním hostem festivalu je Mike Reiss, americký scenárista známý zejména jako tvůrce seriálu Simpsonovi či filmu Doba ledová.

14:24

Twitter je tu už celé jedno desetiletí a někteří politici se s ním stále ne a ne sžít. Třeba takový ministr zahraničí Zaorálek:

Sterilnější tweet těžko napsat, popíchl ho expert na sociální sítě Josef Šlerka.

14:58

Barbora Strýcová v semifinále Fed Cupu doslova přejela Švýcarku Bacsinszkou. O druhý bod nyní na kurtu usiluje Karolína Plíšková.

 

15:28

Je možné film Zrození národa (Birth of a Nation) už nyní brát jako horkého kandidáta na Oscara? Posuďte sami.

15:33

NASA experimentuje s nafukovací ložnicí pro astronauty. Využita by mohla být například při osidlování Měsíce. Experimentální modul BEAM dnes úspěšně připevnila k vesmírné stanici ISS.

16:09

Co je pro zemi zvyklou na vysoké příjmy z ropy horší než pokles "černého zlata"? Snad jen to, když ropu nedokáže v potřebném množství těžit. Právě to se stalo Libyi, a země je tak na pokraji finančního a ekonomického kolapsu, píší Washington Post.

16:21

Papež František navštívil uprchlický tábor na řeckém ostrově Lesbos. Do Říma s sebou vzal tři syrské rodiny uprchlíků.

 

 

16:38

Nadcházející schůzka NATO s Ruskem neznamená normalizaci vztahů, uvedl náměstek generálního tajemníka Alexander Vershbow. Fórum, na němž se setkávají Rusko a jeho protivníci z dob studené války, nebylo nikdy oficiálně zrušeno, ale naposledy se sešlo v červnu roku 2014. Důvodem dvouleté pauzy je vyhrocená situace na Ukrajině.

 

17:21

V několika zemích světa se dnes konaly demonstrace proti kontroverzním případům odebírání dětí norskou sociální službou Barnevernet. Do Prahy žádný protest svolán nebyl i přesto, že Českem nedávno rezonovala kauza Michalákových.

 

18:20

Plíšková ve třech setech senzačně podlehla 129. hráčce světa a Švýcarky srovnaly s Češkami krok.

 

18:26

Majitelé NWR navrhují státu podíl v OKD ve výši čtyř miliard korun. Za to nabízejí akcie a miliardovou finanční injekci. Vláda zatím žádnou spoluúčast nepřislíbila.

18:47

Stav Savčenkové je kritický, tvrdí její advokát. Transport do vězení, kde si má odpykat 22letý trest, prý nemusí přežít. Ukrajinská letkyně již jedenáct dní hladoví.

19:00

Páteční zemětřesení, které zasáhlo japonský ostrov Kjúšú, si vyžádalo již 32 potvrzených obětí. Úřady se však obávají, že číslo bude výrazně vyšší. 

 

19:42

Tisíce lidí se dnes sešly v centru Londýna, aby zde protestovaly proti vládním škrtům. Demonstranti nesli transparenty, na kterých vyjadřovali svůj odpor k úsporným opatřením vlády, ale také vyzývali k odchodu premiéra Davida Camerona.

 

20:10

Francouzský prezident François Hollande dnes v Bejrútu slíbil Libanonu vojenskou pomoc a také 100 milionů eur s cílem podpořit tuto blízkovýchodní zemi, která čelí krizi spojené s množstvím Syřanů prchajících před válkou.

 

20:40

Demonstrace stoupenců i odpůrců brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové i dnes doprovázely vzrušenou debatu poslanců, které v neděli čeká hlasování o ústavní žalobě proti hlavě státu. Prezidentka je podezřelá z manipulace s rozpočtovou statistikou v roce 2014, která měla umožnit její znovuzvolení.

 

21:41

Nejméně 15 libyjských policistů zemřelo při dvoudenních střetech s islamisty v městě Benghází. Nejvíce úmrtí mají na svědomí dva sebevražední atentátníci patřící k teroristické organizaci IS.

 

22:05

"Musíme se mít na pozoru, víc než kdy jindy," prohlásil Castro v projevu při zahájení sjezdu před obrovským portrétem svého bratra Fidela. Obamovo přání ukončit sankce USA vůči Kubě nazval změnou metod, kterými se Američané již od roku 1959, kdy bratři Castrové svrhli proamerickou vládu, snaží přinést na Kubu politické změny.

22:11

Spojené státy propustily dalších devět jemenských vězňů z Guantánama na Kubě. Kvůli nestabilitě v jejich vlasti však všichni zamíří k příbuzným do Saúdské Arábie. Barack Obama chce kontroverzní věznici zavřít předtím, než opustí Bílý dům.

 

07:28

Ekvádor vyhlásil stav nouze po nejničivějším zemětřesení za uplynulých 40 let. Počet mrtvých se vyšplhal na 41. Číslo však podle tamních úřadů nemusí být konečné.

 

07:35

"Řešení leží v postižených regionech. Neleží v Evropě. Evropa se nemůže stát novým domovem pro miliony lidí v nouzi z celého světa," napsal k současné uprchlické krizi Helmut Kohl, bývalý německý kancléř. Zároveň vyzval k větší spolupráci v rámci EU.

 

07:55

Uruguay se vzpamatovává z řádění ničivého tornáda. Vláda vyhlásila smutek a do postižené lokality se chystá prezident země Tabaré Vázquez. Obří tornádo připravilo o život čtyři lidi a desítky dalších zranilo.

Uruguay po zásahu ničivým tornádem.

08:16

Do dnešní půlnoci nepojede metro na lince A mezi náměstím Míru a depem Hostivař. Dopravní podnik v tomto úseku provádí už od soboty plánované opravy. Cestující mohou využít náhradní tramvajovou linku XA mezi Bruselskou ulicí v centru a Nádražím Strašnice. Posílené jsou také tramvajové linky 5 a 11.

08:26

Podvodní robot objevil při průzkumu dna skotského jezera Loch Ness temný objekt s protáhlým tělem a dlouhým krkem. K zármutku badatelů nešlo o legendární lochnesskou příšeru, ale pouze o rekvizitu z filmu ze 70. let.

 

09:14

Několik tisíc Makedonců již pátým dnem protestuje proti udělení milosti politikům zapleteným do skandálu s odposlechy, za kterými podle opozice stál přímo tehdejší premiér Gruevski. Demonstranti požadují odstoupení prezidenta, odložení parlamentních voleb a jmenování nové vlády.

 

09:41

Republikán Ted Cruz zabodoval ve Wyomingu. Na sobotním sjezdu strany získal všech 14 delegátů a celkově může počítat nejméně s 23 z celkových 29. Favorit Trump ve Wyomingu neuspěl a jistý má pouze jeden hlas.

 

09:53

Nico Rosberg jako první proťal cílovou pásku a vítězí ve Velké ceně Číny. Druhý dojel Sebastian Vettel a třetí Daniil Kvjat.

 

10:31

Sociální demokraté rozluštili poslední dvě části tajenky. Straníci v primárkách zvolili lídrem kandidátky Karlovarského kraje současného hejtmana Martina Havla. Moravskoslezský kraj povede do podzimních voleb Miroslav Novák.

10:59

Každá druhá ojetá Octavie na českém trhu má přetočený tachometr, tvrdí studie společnosti Cebia. Celkově se prý omlazení týká téměř čtvrtiny ojetin.

11:26

Nigerijští vojáci při dalších střetech zabili téměř čtyři desítky bojovníků radikální skupiny Boko Haram a zároveň osvobodili 455 jejích zajatců.

 

12:00

Mládí vpřed! Čtyřiaosmdesátiletý Raúl Castro nechce mít ve vedení Kuby komunisty nad sedmdesát. Starejte se o vnoučata, doporučil starším kolegům.

Raúl Castro.

12:45

"Nechci vylučovat dopředu žádnou reakci," odpověděl Bohuslav Sobotka na dotaz, zda by Česko zvažovalo žalobu v případě přijetí trvalých kvót na migranty.

13:34

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes prohlásil, že Golanské výšiny zůstanou navždy v rukou Izraele a že nadešel čas, aby to svět konečně uznal. Židovský stát tuto část Sýrie obsadil po sedmidenní válce v roce 1967.

 

13:39

Karolína Plíšková odčinila včerejší nepovedený výkon a po setech 6:4 a 6:2 získala na českou stranu důležitý druhý bod.

 

13:59
14:15

Čeští vojáci zůstanou přítomni na zahraničních misích ve stejných počtech jako dosud. Nejvíce jich Česko vyšle do Afghánistánu a do Mali. Státní kasu operace přijdou na 2,3 miliardy korun.

14:19

Pokud se Británie rozhodne proti vůli skotských voličů v červnovém referendu opustit EU, musí mít Skotsko právo uspořádat další plebiscit o své budoucnosti ve svazku s Londýnem, uvedla skotská první ministryně Nicola Sturgeonová.

 

14:56

Postup policistů na pražské FAMU během návštěvy čínského prezidenta nebyl porušením zákona. Policie normálně dělala svoji práci, stejně by postupovala při návštěvě prezidenta jiné země, uvedl v OVM předseda Senátu Milan Štěch.

16:05

Turisté loni na svých cestách do Las Vegas, centra hazardu v USA, více utráceli. Podle studie místního úřadu pro cestovní ruch se výdaje turistů loni zvýšily ve všech hlavních kategoriích, včetně ubytování, potravin a nápojů, dopravy, poznávacích výletů a představení. Celkem Las Vegas navštívilo rekordních 42,3 milionu turistů a průměrná délka pobytu činila 4,4 dne. 

16:30

V Brazílii se schyluje k hlasování o osudu prezidentky Dilmy Rousseffové. Policie před budovou parlamentu vztyčila dva metry vysoké a víc než kilometr dlouhé zábrany, které mají při očekávané mohutné demonstraci oddělit její stoupence a odpůrce. Poslanci mají dnes hlasovat o ústavní žalobě proti hlavě státu za její údajné machinace ve výkazech o státním rozpočtu.

16:45

Nejvíce robotů na světě je v Japonsku, v Evropě vede Německo. Do roku 2020 roboti připraví o práci milion lidí. Další dva miliony míst by ale zároveň měly vzniknout. 

17:00

Zvýšená aktivita v místě, které severokorejský režim využívá k jaderným zkouškám, naznačuje, že přípravy pátého nukleárního testu KLDR jsou v závěrečné fázi. Informovala o tom agentura Jonhap s odvoláním na několik jihokorejských vládních zdrojů.

17:15

V Kuvajtu mají v pondělí začít mírové rozhovory. Cílem je ukončení bojů v Jemenu. Již od minulé neděle v zemi platí příměří, v některých oblastech ale i nadále pokračují boje. Ani jedna ze stran, tedy šíitští povstalci a vládní jednotky a jejich spojenci, zatím klid zbraní nevypověděla.

17:30

Japonsko i Ekvádor se nachází v takzvaném ohnivém kruhu, tedy v místě, které je charakteristické častým výskytem vulkanické činnosti a zemětřesení.

17:45

Ivan Flek řídí druhé největší pekárny v zemi, vede skupinu United Bakeries. Té se sice ekonomicky daří, minulý týden ho ale nadzvedli ze židle poslanci – to když v pátek dopoledne schválili, že hypermarkety budou muset na vybrané svátky zůstat zavřené.

18:00
18:25

Policie připustila v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta jedinou chybu – incident s tibetskou vlajkou na FAMU. Svědci, poškození a jejich právníci však tvrdí, že generál Tuhý nemluví pravdu a manipuluje s fakty. Během čínské návštěvy byla podle nich na řadě míst v hlavním městě porušena ústavní práva. Někteří se chystají podat na policii a stát správní a ústavní žalobu, píše týdeník Respekt.

18:27

Češky v rozhodující čtyřhře Švýcarky smetly a jsou ve finále Fed Cupu. Už potřetí v řadě!

18:45

Syrská opozice na ženevských mírových rozhovorech pohrozila odchodem, pokud zástupci vlády budou dál odmítat jednání o osudu prezidenta Bašára Asada. Vedoucí opoziční delegace na jednáních ve Švýcarsku Asad Zubí zároveň vyzval opoziční bojovníky, aby odpovídali na útoky vládních sil, které prý zneužívají příměří.

19:30

Kdybych nebyl stíhán, byl jsem už generálem. Takto odůvodnil svoji žalobu na stát, po kterém chce 6,3 milionu korun, plukovník Ladislav Košner. Ten několik let čelil trestnímu stíhání kvůli rozkrádání na ministerstvu obrany.

19:55

Nejméně tisícovka demonstrantů zaplnila příletovou halu hongkongského mezinárodního letiště. Lidé se zde shromáždili, aby protestovali proti tomu, co považují za zneužití postavení nejvyššího představitele Hongkongu v souvislosti s incidentem jeho dcery, píše agentura Reuters.

19:59

Pilot British Airways ohlásil srážku svého stoje s dronem, k níž došlo během přibližování k letišti Heathrow. Incident, při němž bezpilotní stroj ohrozil Airbus A320 vezoucí z Ženevy do Londýna 132 cestujících, podle britského Guardianu vyšetřuje policie. Provoz dronů v okolí letišť má přitom jasná pravidla (zde v češtině), která by podobným srážkám měla zabránit. 

20:54

Představitelům členských a nečlenských států organizece OPEC se prý nepodařilo dosáhnout dohody o zmrazení těžby na lednové úrovni. Jednání zkomplikovala Saúdská Arábie, která oznámila, že trvá na tom, aby se zmrazením těžby souhlasili všichni členové OPEC, tedy i Írán, který zmrazení odmítá a jednání se neúčastní.

21:10

Ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi oběťmi zemětřesení v Ekvádoru byli Češi. Podle aktuálních údajů tam zahynulo 238 lidí. Mluvčí ministerstva Irena Valentová uvedla, že je ale příliš brzo na to hovořit o definitivní bilanci, záchranné práce i identifikace obětí pokračují.

22:04

Saxofonista, flétnista a skladatel Jan Konopásek dostal v Brně Cenu Gustava Broma. Obdržel ji za celoživotní přínos a významné dílo v oblasti jazzové hudby. Konopásek cenu převzal v rámci festivalového koncertu, jehož hvězdou byl polský trumpetista Tomasz Stańko.

22:25

Kolumbijští protivládní povstalci podle AFP požádali papeže Františka o podporu závěrečné fáze mírového jednání, které od roku 2012 hostí kubánská metropole Havana.

22:35

Kapela Rolling Stones získala pádný důvod kritizovat novou polskou konzervativní vládu. Manželka bubeníka Charlieho Wattse Shirley přišla krátce za sebou o dva vzácné arabské koně chované v polském státním chovu v Janówě Podlaském nedlouho poté, co se vedení chovu ujal nový, vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS) dosazený ekonom, který nemá o koních ponětí.

22:48

Brazilští zákonodárci začali hlasovat o odvolání prezidentky Dilmy Rousseffové. 

06:43

Dolní komora brazilského parlamentu podpořila sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové. Debata se nyní přesune do Senátu, který o osudu Rousseffové rozhodne s konečnou platností.

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová

07:25

Ruská a islamistická hrozba přispívají k ohrožení Evropy, shodli se experti na konferenci Globsec. Rychle se zorganizujte, radí Evropanům američtí experti. Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová zase varovala před manipulací ze strany populistů a nacionalistů, vyzvala v Bratislavě

07:43

Poté, co se v neděli velké těžařské země nedohodly na zmrazení těžby, zamířily ceny ropy prudce dolů. Severomořská ropa Brent se obchodovala za zhruba 41,31 dolarů.

07:53

Japonský úřad pro kontrolu jaderných elektráren dnes uvedl, že po ničivých otřesech z minulého týdne jsou všechny reaktory v zemi bezpečné. Podle prohlášení úřadu, které citovala agentura Reuters, není nutné uzavřít provoz v současnosti v jediné fungující japonské jaderné elektrárně.

07:57
08:05
08:22

Pro Microsoft jsou dnes prioritou technologie známé jako cloud a velká data. Americká společnost by s těmito službami v Česku ráda dobyla místa, kam nejnovější trendy přicházejí s největším zpožděním - úřady. Microsoft tvrdí, že mu jde především o široce přístupná data.Microsoft - Ilustrační

09:11
09:22

Jak se podle policie uplácelo na České poště kvůli půlmiliardové zakázce: Chcete peníze? Exotickou dovolenou? ... A za firmu obviněnou z úplatků pak na Hradě lobboval i Antonín Panenka, autor slavného dloubáku.

09:31

Praha je podle studie společnosti JLL s názvem High Street Retail in 2016 nejzajímavějším maloobchodním trhem v oblasti střední a východní Evropy. Podle obdobné studie JLL Destination Europe 2015 se v celoevropském srovnání Praha umístila jako 14. nejvyhledávanější trh jak pro expanzi luxusních značek, tak pro rozšiřování sítě mezinárodních řetězců. Maloobchodníci reagují jak na silnou kupní sílu obyvatel Prahy a ČR, tak na turistický ruch.

09:38
09:44

Řecká policie dnes ráno vykázala uprchlíky z železniční trati u obce Idomeni na řecko-makedonské hranici. Nesetkala se s žádným odporem a místem tak po měsíci opět projíždějí vlaky. Uprchlíci zablokováním železnice protestovali proti tomu, že kvůli uzavřeným hranicím nemohou pokračovat ve své cestě dál do Evropy. Protest způsobil finanční ztráty přepravním firmám, které musely své železniční zásilky přesměrovat přes Bulharsko.

09:58
10:06

Podle britského ministra financí George Osbornea by odchod země z Evropské unie stál každou rodinu až 4 300 liber ročně.