On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
09:23

Air Bank plánuje v Česku ještě letos spustit bezkontaktní výběry z bankomatů. V Praze a Brně postavila první tři bankomaty, které jsou čtečkami pro bezkontaktní výběry vybaveny. A chystá se stavět další. Spuštění bezkontaktních výběrů slibuje během několika měsíců.

09:29
09:45

Zahraniční obchod České republiky skončil v únoru přebytkem 22 miliard korun. V meziročním srovnání to je o 4,5 miliardy korun více. Příznivě na výsledek působil například pokles schodku u minerálních paliv, nápojů a tabáku. Předběžné údaje zveřejnil Český statistický úřad.

 

10:04

Nejvyšší představitelé Turecka a Izraele se zítra sejdou, aby urovnali napjaté vztahy mezi oběma zeměmi. Diplomatická a vojenská spolupráce Turecka s Izraelem byla přerušena v roce 2010 poté, co izraelští vojáci zaútočili na loď Mavi Marmara plující pod tureckou vlajkou v humanitárním konvoji mířícím do Gazy. Na palubě plavidla při útoku zemřelo 10 Turků.

10:15
10:28
10:36

Počet lidí, kteří byli v roce 2015 popraveni, se meziročně zvýšil o více než polovinu na nejméně 1634. Z údajů mezinárodní nevládní organizace Amnesty International vyplývá, že jde o nejvyšší číslo od roku 1989. Údaj však nezahrnuje počet poprav v Číně, která je největším vykonavatelem trestu smrti na světě a data o popravách nezveřejňuje. 

10:44
10:56

Zkrachovalá cestovka a oškubaní zákazníci: Obchodní inspekce je platná jak mrtvému lístek do opery, komentuje Martin Fendrych na Aktuálně.cz.

11:06

Na celé návštěvě čínského prezidenta je asi nejzajímavější fungování české policie. Služebné a nedůstojné. Ani v osmdesátých letech vás totiž nikdo oficiálně nepopotahoval za účast na demonstraci nebo nějaký nápis, komentuje ve svém středečním sloupku pro HN Martin Malý.

11:14

Nizozemci ve středečním referendu rozhodnou o budoucnosti asociační dohody s Ukrajinou. Referendum svolali díky novému zákonu sami. Chtěli zákon jen otestovat.

11:22
11:39

Špičky ČSSD včetně premiéra Sobotky jednaly ve středu o tom, kde vzít 340 milionů. Peníze mají jít na zaplacení dluhu advokátovi, který pro stranu vysoudil Lidový dům. Strana si bude muset vzít půjčku.

 

11:42

Odvolací soud dnes potvrdil, že David Rath měl pobírat poslanecké diety a příspěvek na dopravu i v době, kdy seděl ve vazební věznici. Tím pádem "poslanecké náhrady" ztratily smysl. Nic nenahrazují, je to pouze bonus k platu a poslanec si s ním může dělat, co chce. Takže tzv. náhrady by se měly zrušit a v platu přiměřeně rozpustit. Nebo si z nás někteří poslanci budou dělat dobrý den donekonečna a pobírat "náhrady" za nic, píše Jan Lipold na Aktuálně.cz..

12:23

Statistické tvrzení týkající se počtu slov směrnice Evropské unie o prodeji hlávkového zelí nedávno oběhlo celý svět prostřednictvím sociálních sítí. V porovnání s otčenášem, který má 66 slov, měla zmíněná směrnice vystoupat až k počtu 26 911. Není to sice pravda, historie zelných vyhlášek však přesto sahá až do čtyřicátých let minulého století.

12:41

Jeden z hlavních strůjců listopadových atentátů v Paříži Salah Abdeslam ještě před útoky loni v létě pobýval tři týdny na Slovensku, napsal s odvoláním na dva nejmenované zdroje portál Aktuality.sk. Ministerstvo vnitra zatím informace nepotvrdilo, ani nevyvrátilo.

12:48
13:09

Díky rekordnímu zisku Unipetrolu za loňský rok ve výši sedm miliard korun je ve hře poprvé od roku 2007 vyplacení dividend. Tlačí na to hlavně finanční skupina J&T, která je významným akcionářem Unipetrolu. Podle J&T by měl být schopen rozdělit mezi akcionáře i částku přes čtyři miliardy korun. Petrochemická společnost ale zároveň chystá miliardové investice.

13:24

Evropská komise navrhla stálé povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků. Nový systém má být "spravedlivější". Kolik uprchlíků, která země přijme, by se mělo podle návrhu komise odvíjet od velikosti státu, jeho bohatství a „absorpčních kapacit“. Podle současných pravidel má uprchlík požádat o azyl v té zemi Evropské unie, na jejíž půdu vstoupí jako první, což podle komise neúměrně zatěžuje jen některé státy.

13:55
14:08

Výrobce potravin Hamé má v plánu rozšířit své působení v zahraničí. Zaměřit se chce především na rozvoj produkce ze svého závodu v Rusku, odkud by dál exportovat zejména do Asie. Důvodem je i to, že český trh není tak ziskový, jak býval. Plány společnosti představil generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

14:14

Z největšího farmaceutického obchodu v historii sešlo. Americká firma Pfizer se rozhodla odstoupit od dohody se společností Allergan. Za krachem dohody stojí poslední kroky americké vlády. Rozhodla se zasáhnout proti firmám, které prchají z USA, aby si snížily daňové zátěže.

14:38

Společnosti Amazon a Microsoft jednají o investici do mapové služby HERE, která patří německým automobilkám Audi, BMW a Mercedes-Benz. Trojice automobilek koupila HERE loni od finského výrobce telekomunikačních zařízení Nokia za 2,5 miliardy eur (67,6 miliardy korun). Technologické společnosti by automobilkám mohly pomoci ve vývoji samořízených aut.

 

14:51
15:02

Pětadvacet iráckých křesťanů, které chce Německo vrátit zpátky do Česka, může odvrátit své vyhoštění do Iráku. Ačkoliv pomoc úřadů dříve odmítli, stále mohou požádat o azyl. Pokud by uprchlíci o mezinárodní ochranu požádali, budou české úřady řešit unikátní situaci, se kterou se možná dosud nesetkaly. Zákon sice zná pojem "opakovaná žádost o azyl", využívá se ale v případech, kdy cizinec napoprvé azyl nezískal.

15:02

Vyšetřování kauzy miliardáře Petra Sisáka a advokáta Iva Haly se stěhuje ke kriminalistům do Hradce Králové. Dozorující státní zástupce Adam Borgula případ odebral protikorupční policii kvůli řadě pochybení. V kauze jde o údajné stamilionové machinace kolem společnosti Via Chem, přes níž Sisák ovládá ústeckou chemičku Spolchemie.

15:25
15:40

Vládní návrh na další zvýšení daňových slev za druhé a každé další dítě schválili po poslancích i senátoři. Změna se přitom dotkne už příjmů za letošní rok. Ministerstvo financí a vláda si neohlídaly termíny tak, aby parlament stačil novelu schválit ještě do konce roku 2015, lidé ale o vyšší slevu ze začátku roku nepřijdou.

15:44

Dobytí Severního pólu uvede divadlo v angličtině. Snad se Cimrman neobrátí v hrobě, říká Zdeněk Svěrák k záměru Cimrman English Theatre.

15:59
16:06

Francouzský soud uložil zakladateli krajně pravicové strany Národní fronta Jean-Marie Le Penovi pokutu 30.000 eur (811.000 korun) za to, že označil nacistické plynové komory za detail v dějinách druhé světové války.

16:21

Mikroauta pro mladé a důchodce jsou velmi nebezpečná. Tvrdí to organizace Euro NCAP poté, co je podrobila nárazovým testům.

16:33

Slovenský premiér Robert Fico přijede příští čtvrtek do Prahy, uvedl na twitteru šéf české vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Půjde o první zahraniční cestu slovenského ministerského předsedy po znovujmenování do funkce.

16:44
16:48

Bývalého advokáta Zdeňka Altnera čeká brzy další soud. Před Obvodním soudem pro Prahu 10 se bude zpovídat z trestného činu zpronevěry. Vyšetřovatelé tvrdí, že v době, kdy byl konkurzním správcem v případě živnostníka Antonína Škrdlanty, vybral v hotovosti 958 tisíc korun, které si nechal pro sebe.

16:55
17:17

Jiří Šimáně a Jaroslav Tvrdík se dnes shodli na zájmu pokračovat v projektu rozvoje SK Slavia Praha. "CEFC posílí svou majetkovou účast tak, aby dosáhla nejména 67 procent a převzala tak plnou odpovědnost za obchodní vedení společnosti," oznámil Tvrdík na twitteru. 

17:31

Šéfredaktor Reflexu Radek Bajgar ve své funkci po roce končí. Uvedl to server Mediahub.cz s odvoláním na zdroje z vydavatelství CNC. Časopis povede dosavadní zástupce Marek Stoniš.

17:40

Bývalý ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec chce po Vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové 200 tisíc korun a omluvu za její výroky na Martincovu adresu. "Atmosféra, která byla, vedla k lynči mého klienta," řekl Martincův advokát Jiří Vyvadil s tím, že podle všech dostupných údajů byl Martinec vynikající ředitel útvaru a paní Bradáčová mu svými výroky zničila život.

17:56

Hezké počasí a pověst tamních vinařů přilákaly o aprílovém víkendu tisíce lidí do Velkých Bílovic. Uskutečnil se tam totiž v pořadí jedenáctý ročník největší degustace moravských vín Ze sklepa do sklepa.

18:06
18:33

Přestávka ve vracení uprchlíků z Řecka do Turecka kvůli množství žádostí o azyl zřejmě potrvá dva týdny, ne jen do pátku, jak se dosud předpokládalo. Podle agentury AFP to dnes řekl řecký ministr zahraničí Nikos Kotzias.

18:41

Rolexky - žádné jiné hodinky nenosilo nikdy tolik mocných. Oblíbili si je státníci, politici i zástupci královských rodin. Nyní jsou k vidění na výstavě v Praze.

19:00

Americká média se předbíhají ve vysvětleních slábnoucí podpory Donalda Trumpa. Možná za to může jeho prohlášení o interupci nebo o NATO, které by prý mělo zaniknout. Pokud země nebudou dávat na obranu 2 procenta HDP. Nebo tu je vysvětlení jiné: republikáni konečně našli svého Antitrumpa. Je jím senátor Ted Cruz.

jarvis_56b108fde4b04efb844d07bc.jpeg

19:10

Pokud by se Rusko pustilo do války s Ukrajinou, boje by trvaly nanejvýš čtyři dny. Prohlásil to dnes na semináři v budově ruského parlamentu v Moskvě šéf dolní komory Sergej Naryškin. "A všichni si uvědomují, jaký by byl výsledek," citovala ruského politika agentura RIA Novosti.

19:30

Krach těžební firmy OKD by přišel státní kasu na 33 miliard korun, tvrdí studie Deloittu. Přišel by prý dvakrát dráž než restrukturalizace a postupný útlum. Podle miliardáře Petra Pauknera je ale jediným řešením insolvence a očištění firmy. Pak by mohl následovat rozprodej jednotlivých částí OKD.

Horníkům z Dolu Paskov stát přispěje na odstupné 600 milionů korun. (Ilustrační foto)

19:41

Indická ocelářská společnost Tata Steel v pondělí zahájí prodej svých aktivit v Británii. Oznámil to dnes britský ministr obchodu a podnikání Sajid Javid.

19:52

Největší světová firma na firemní softwary SAP udělovala ceny kvality pro své zákazníky ze zemí Evropy, Středního Východu a Afriky.  Ocenění získal SABMiller a RWE Distribuční služby. Software pro obě společnosti vyvinuly české firmy Mibcon a KCT Data.

20:03

Prezident Miloš Zeman poděkoval bývalému premiérovi Petru Nečasovi za podporu obchodu s Čínou. Dnes ho přijal na Pražském hradě.

20:03

Sociální demokracie musí 337 milionů korun advokátu Zdeňku Altnerovi zaplatit do pondělí. Dnes totiž strana dostala rozsudek a na zaplacení má tři pracovní dny.

20:14

Německý automobilový koncern Volkswagen čelí kvůli emisnímu skandálu první žalobě ze strany vlastní distribuční sítě ve Spojených státech. Firmu podle médií zažaloval majitel tří amerických prodejen vozů Volkswagen.

Volkswagen

20:25
20:38

Na březnovém zasedání Fedu se debatovalo o možnosti dalšího zvýšení úrokových sazeb už v dubnu. Vzhledem k rizikům vycházejícím z globální ekonomiky ale mezi účastníky schůzky převládl opatrný přístup a většina se shodla na pozdějším zásahu.

20:41

Na sociálních sítích kolují videa s roztomilými zvířátky. Hlavními hvězdami bývají koťátka a štěňátka. Provozovatelům kočičích kaváren ale nejde o módní trendy. Kde se tyto podniky vzaly a jaké je jejich poslání?

20:52

Písní Les Émigrants zahájil dnes francouzský šansoniér, skladatel a herec Charles Aznavour své vystoupení v pražském Kongresovém centru. V České republice se představil jedenadevadesátiletý umělec poprvé.

20:58

Německý úřad pro motorová vozidla KBA dokončil testování naftových aut a dospěl k závěru, že při testech emisí podváděl jen Volkswagen.

21:25

Předsednictvo sociální demokracie dnes večer schválilo vzetí úvěru ve výši 338 milionů korun. Chce jím zaplatit 337 milionů korun bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi, což musí učinit do pondělí.

Bohuslav Sobotka

21:30

Nizozemci ve středu v referendu odmítli dohodu o přidružení Ukrajiny k Evropské unii poměrem 64 procent ku 36 procentům hlasů. Uvedla to agentura Reuters na základě průzkumů mezi voliči odcházejícími z volebních místností.

 

21:52

Američtí astronomové nalezli na odlehlém místě vesmíru jeden z největších kosmických objektů. Gigantická černá díra má objem 17 miliard Sluncí a je jen o málo menší, než zatím největší zjištěná černá díra s objemem 21 miliard Sluncí.

22:23

Spojené státy vyslaly do Evropy 12 stíhaček F-15C. Informovalo o tom dnes Velitelství ozbrojených sil USA pro Evropu.

22:33

Americké akcie po dvou dnech poklesu výrazně oživily. Dnešní nárůst vedl farmaceutický sektor, který povzbudily naděje na akvizice menších firem po odvolání fúze společností Pfizer a Allergan. Dow Jonesův index získal 0,64 procenta, index S&P 500 posílil o 1,05 procenta a Nasdaq vzrostl o 1,59 procenta.

23:00

Židle, na které J. K. Rowlingová napsala první dva díly Harryho Pottera se prodala za v přepočtu 9,17 milionu korun.

06:32

Série diplomatických jednání na vysoké úrovni se dnes uskuteční v souvislosti s konfliktem v Náhorním Karabachu, enklávě v Ázerbájdžánu osídlené především Armény, kterou po válce z počátku 90. let ovládla arménská armáda. Po čtyřdenních prudkých přestřelkách je na linii příměří od úterý klid, obě znepřátelené strany ale situaci označují za velmi nestabilní.

06:36

Panama ustaví nezávislou komisi na prověření praktik ve svém finančním sektoru. V komisi budou zastoupeni domácí i zahraniční experti, oznámil ve středu v televizním prohlášení panamský prezident Juan Carlos Varela. Země tak reaguje na úniky informací z databáze panamské právní firmy Mossack Fonseca o utajených převodech peněz do daňových rájů. Skandál mimo jiné pošramotil pověst středoamerické země.

06:44

Osm z 24 iráckých křesťanských uprchlíků, kteří našli zázemí v Brně, vyrazilo na cestu zpátky do Iráku. Dnes krátce po půl šesté ráno nastoupili do vlaku směřujícího do Prahy, odkud odpoledne odletí. Skupinka čítá pět dospělých a tři děti. Je složená ze dvou prarodičů a dvou jejich dcer, z nichž jedna se vrací do Iráku s manželem a dvěma dětmi, druhá s malým dítětem. Její manžel zůstává po dohodě rodiny v Brně.

06:51

Nizozemci včera v referendu odmítli dohodu o přidružení Ukrajiny k Evropské unii většinou přibližně 61 procent hlasů. Vyplývá to z předběžných propočtů výsledků referenda, které je podle agentury DPA platné. Účast na hlasování totiž činila podle oficiálních údajů po sečtení zhruba 80 procent hlasů přibližně 32 procent, přičemž referendum je platné při alespoň 30procentní účasti. První odhady přitom spíš naznačovaly, že potřebné hlasovací účasti dosaženo nebylo.

06:51

Litografie slavného malíře Edvarda Muncha Příběh (Historien), ukradená před více než šesti lety z galerie v Oslu, byla objevena a v souvislosti s tím byli zatčeni dva podezřelí. 

07:13

„Tento svět se nikdy nezmění. Je tu od toho, aby se v něm válčilo a zabíjelo, aby se v něm šířily choroby a smrt,“ říká nad novou koncertní nahrávkou legendární jazzový saxofonista Sonny Rollins.

07:27

Oscarový film Spotlight, který dnes vstupuje do kin, novinářskou práci ukazuje nejen realisticky, ale jako důkladnou, napínavou činnost, kterou pohání instinkty a zvědavost všech zúčastněných.

07:48

Ceny pohonných hmot v Česku již několikátý týden po sobě rostou. Nejprodávanější benzin Natural 95 od minulé středy zdražil o 36 haléřů na průměrných 27,59 korun za litr. Nafta se prodává v průměru za 25,93 korun za litr, což je o šest haléřů více než před týdnem.

07:55

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil zrušení kontroverzní zakázky ministerstva dopravy na poradenství při přípravě veřejné soutěže na výběr provozovatele mýtného systému po skončení letošního roku. Zakázku za 52 milionů korun zadal loni v říjnu ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) bez soutěže společnosti Deloitte. Ministerstvo musí navíc zaplatit pokutu 250 000 korun.

08:01

Jihokorejské společnosti Samsung Electronics vzrostl podle předběžných údajů v prvním čtvrtletí provozní zisk o 10,4 procenta na 6,6 bilionu wonů (135,5 miliardy korun), uvedla ve čtvrtek společnost. K růstu podle analytiků zřejmě přispěl vysoký prodej chytrého telefonu Galaxy S7. Analytici dotazovaní agenturou FactSet očekávali naopak pokles zisku na 5,5 bilionu wonů. Tržby se zvýšily o čtyři procenta na 49 bilionů wonů, v souladu s očekávání.

08:17
08:27

Díky příznivému počasí začala opět dvacítka vojenských pyrotechniků pod vedením policejních pyrotechniků pracovat v areálu muničních skladů ve Vrběticích na pyrotechnickém průzkumu lokality až do hloubky 50 centimetrů.

09:01

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila úvěrový rating největší české energetické společnosti ČEZ o jeden stupeň na Baa1 z dosavadní známky A3. Důvodem jsou nízké ceny energií. Výhled ratingu je stabilní, uvedla agentura.

09:19
09:20
09:27

Příprava kontrolního hlášení k DPH trvala firmám nejčastěji jeden až tři dny. Tuto dobu potřebuje 39 procent firem. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte mezi 237 firmami. Pětina firem strávila přípravou více než tři dny, méně než den se kontrolnímu hlášení věnovala necelá třetina firem a méně než jednu hodinu osm procent společností.

09:34

Ukazuje se, že uvedení malého iPhonu SE byl od Applu dobrý tah. Nový telefon je v mnoha obchodech v USA vyprodán a nejbližší termín, kdy se bude dát získat, je konec dubna.

09:46

Kyblíky plné smažených kuřecích křídel míří do regionů. Jeden z největších fastfoodových řetězců KFC namíří svou expanzi do míst, kam by ještě před pár lety kvůli malému počtu zákazníků nešel.

09:55

Oscarový film Spotlight, který dnes vstupuje do kin, novinářskou práci ukazuje nejen realisticky, ale jako důkladnou, napínavou činnost, kterou pohání instinkty a zvědavost všech zúčastněných.

09:58

Agentura Moody's snížila úvěrový rating společnosti ČEZ o jeden stupeň. Důvodem jsou nízké ceny energií, na kterých jsou výsledky ČEZ závislé. Firma nadále zůstává v investičním pásmu, ale blízko dolní hranice.

 

10:12

Pozor, žáby! Komická značka. A taky vědomí: Silnice je popravištěm statisíců zvířat, komentuje Martin Fendrych na Aktuálně.cz.

10:29

ČNB v únoru intervenovala za celkem 17 miliard korun. Oproti lednovému objemu intervencí jde o pokles. V lednu centrální banka na oslabování domácí měny vydala 58 miliard korun.

10:44
11:03

Češi vyrobili vloni rekordní množství piva, sami ho ale pijí méně. Pivovary v Česku v loňském roce uvařily 20,1 milionu hektolitrů piva, celkový výstav tak vzrostl na historicky rekordní hodnotu. Výrobu táhl především export, vyvezlo se rekordních 4,1 milionu hektolitrů, což je meziroční nárůst o 13,3 procent.

 

11:10

Britský výrobce luxusních aut Rolls-Royce otevřel v pražské Pařížské ulici své první autorizované dealerství v Česku. Je v lobby hotelu Intercontinental.

11:15

Předseda ČSSD i vlády Bohuslav Sobotka po večerním jednání prohlásil, že předsednictvo strany jednohlasně podpořilo úsporný program, ve kterém ČSSD ročně ušetří 55 milionů korun. Zároveň potvrdil, že do pondělí zaplatí 337 milionů korun, které si půjčí od Fio banky. Podle Sobotky ale podá ČSSD dovolání proti rozsudku Městského soudu v Praze, který rozhodl o placení vysoké sumy advokátovi Zdeňku Altnerovi.

11:23

Zhruba padesát grafiků českého studia Universal Production Partners pracovalo na komplikované scéně pro trikový film Pád Londýna, v níž vybuchne Westminsterský palác.Snímek s výbuchem Westminsterského paláce z filmu Pád Londýna.

11:30

Hinduisté, protestanti a další církve prodávají v Kanadě své kostely. Developeři je mimo jiné přetváří na luxusní byty.

11:39

Země východní Evropy nepojí jen odpor k přijímání uprchlíků. Polsko, Maďarsko a Slovensko mají podle serveru Spiegel Online společnou ještě jednu věc – dovolují policii a tajným službám v nebývalé míře sledovat internet a odposlouchávat telefony.

11:45

Právník Josef Monsport je držitelem akcií v hodnotě sto milionů dolarů (více než 2,3 miliardy korun) ve dvou firmách registrovaných na ostrově Samoe. Uvádí to České centrum pro investigativní žurnalistiku (ČCIŽ) s odkazem na dokumenty Panama Papers. Monsport se ale k akciím nehlásí. "Může jít o jiného Monsporta," cituje jej ČCIŽ na svém webu.

11:54

Americké páry, které přijedou do Česka za umělým oplodněním s darovaným vajíčkem, ušetří i s náklady na cestu a pobyt 15-30 tisíc dolarů. Už celá třetina ze zhruba 30 tisíc pokusů o dítě ze zkumavky, která se ročně provede v Česku, připadá na cizince.

11:59

Server The Independent s odvoláním na španělská média píše, že fotbalový klub Real Madrid v létě nabídne útočníka Cristina Ronalda za 60 milionů eur anglickému Manchesteru United. Právě z Manchesteru Ronaldo v roce 2009 do Španělska přišel. S cenou 80 milionů liber se tehdy jednalo o historicky nejdražší světový přestup.

12:02

Vláda podpořila návrh nového zákona o státním zastupitelství. Dohled nad nově zřízeným protikorupčním speciálem, který chyběl ČSSD a lidovcům, by podle kompromisního návrhu předloženého ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) mělo vykonávat v omezeném rozsahu Nejvyšší státní zastupitelství.

12:07

Nizozemské referendum o asociační dohodě EU s Ukrajinou sice není pro vládu v Haagu závazné a nepovede ke zrušení smlouvy. Ale vítězné „NE“ je výhrou pro euroskeptiky a také ruského prezidenta Vladimira Putina.

12:12

Venezuelský prezident Nicolás Maduro zkrátil pracovní týden na čtyři dny – každý pátek tak nebudou muset Venezuelci jít do práce. Je to nouzové opatření, které má zemi pomoct vyrovnat se s výpadky energie. Venezuelce pak vyzval, aby šetřili s energií, a také s vodou. Opatření bude platit dva měsíce.

12:15

Evropská komise navrhuje zmodernizovat v Unii DPH. 

12:22

V Káhiře vzniklo během tří týdnů unikátní "calligraffiti". Malba zhruba 50 domů se nachází v neslavné části města, které se přezdívá město odpadků. Jejím autorem je známý pouliční umělec eL Seed.Káhira, garbage city

 

12:26

Akcionáři automobilky Daimler Benz se na valné hromadě poprali o párky. Musela je uklidňovat policie.

12:29

„Náš národ nesmí býti v otázce migrace ovládán sentimentální humanitou… Tato emigrace byla by zdrojem nebezpečí pro klid ve státě. Nechť se západní velmoci postarají o jejich přestěhování k nim!“ Pozoruhodně aktuální text. Publikovaly ho noviny Plzeňský kraj v říjnu 1938. Další zajímavé citace, naznačující, že zdejší reakce na migraci není nikterak nová, najdete na webu Českého rozhlasu.

12:36

Podání kontrolního hlášení představuje pro dvě třetiny společností dodatečné výdaje a pro polovinu podstatnou administrativní zátěž, ukázal březnový průzkum společnosti Deloitte mezi 237 českými firmami. Pětina dotázaných společností strávila vyplňováním výkazu více než tři pracovní dny, jeden až tři pracovní dny se jich kontrolním hlášením zabývalo 39 procent a méně než jeden den zbylých 40 procent firem.

12:45
12:51

Evropská komise zatím ministru financí Andreji Babišovi (ANO) neumožní změnit systém výběru daně z přidané hodnoty, takzvaný reverse charge. Komise dnes místo toho oznámila, že nejdřív vypracuje analýzu, která má ukázat, jestli má takový systém smysl. I to je ale výrazný posun v názoru komise, která původně český požadavek striktně odmítala. Babiš ale chtěl, aby mu komise vyhověla už dnes.

12:54

Nizozemci odmítli v referendu asociační dohodu EU s Ukrajinou. Ta by přitom pomohla nizozemskému byznysu, ukazují data Ukrajinského centra pro evropskou politiku.

12:59

Mezi varianty řešení situace černouhelné společnosti OKD patří odkoupení dluhů a akcií mateřské společnosti NWR státem nebo společná firma. Uvedl to ministr financí Babiš, který dnes spolu s ministrem průmyslu Mládkem informuje vládu o aktuální situaci v OKD a možnostech řešení.

13:07

Francouzský satirický týdeník vyšel s titulkou, na které karikaturisté vyobrazili boháče a mafiána, který drží v rukách také nápis „Je suis Panama“. Heslem „Je suis Charlie“ a později také „Je suis Paris“ minulý rok lidé po celém světě vyjadřovaly solidaritu s oběťmi teroristických útoků.
Další boháči v pozadí pak mají transparenty s nápisy „Stejně nemáme strach“ nebo také „Nezmění náš způsob života“.

13:12

Marián Kotleba je fašista. Je třeba to říci jasně a přímo, řekl slovenský prezident Andrej Kiska při návštěvě regionu Krupina, kde strana banskobystrického hejtmana v březnových volbách dostala výraznou podporu. Kotlebova Lidová strana Naše Slovensko se poprvé dostala do parlamentu a získala osm procent hlasů na celém Slovensku.

13:29

Čínští cenzoři nařídili všem webům smazat údaje spojené s kauzou Panama Papers. Stalo se tak poté, co se objevily nové informace o tom, že příbuzní čínských vládnoucích elit využívali offshorových firem k ukládání majetku. Nařízení se týká nejen zpravodajských článků, ale také komentářů a blogů. 

13:36

Lidé po celém světě tloustnou a netýká se to jen bohatých zemí, ale i rozvojového světa. Zjistila to Světová zdravotnická organizace. Jen v roce 2010 způsobila nadváha více než tři miliony lidských úmrtí.

13:50

Když dva velké příběhy kolidují… Na Twitteru koluje obrázek z Timesů. Jednou se na moři potkaly dvě různé lodě. Obě hledaly bezpečný přístav…

13:50
13:58

Před deseti lety se začaly registrovat domény .eu. Češi jich mají registrovaných 165 tisíc.

14:17

Dánská policie při zátahu proti džihádistům objevila u Kodaně úkryt zbraní, munice a výbušnin. Policejní mluvčí oznámil, že zatčeni jsou čtyři lidé, kteří se do země vrátili ze Sýrie a Iráku, kde bojovali v řadách Islámského státu. Identitu zadržených a další podrobnosti policie odmítá sdělit.

14:29

Je sebevztah Ukrajinců evropský, tak jak ho popisuje Václav Havel? Anebo je to složitější? A nevede ona kulturně-geografická hranice, o níž Havel tak často mluvil, někde mezi západem a východem Ukrajiny? ptá se v komentáři Petr Fischer.

 

14:42

Společnost Hewlett-Packard uvádí na trh spolu s novým, ultratenkým notebookem Spectre 13 také inovativní designové logo. Tvoří jej místo písmen pouze čtyři minimalistická lomítka. Firma chce nové logo používat výhradně pro prémiové výrobky.

14:43
15:04

Armáda Spojených států vytvořila speciální kybernetické jednotky. Jejich úkolem je blokovat komunikaci a finanční toky radikálů z Islámského státu i zajišťovat domácí kybernetickou bezpečnost.

15:19

Komentář za minutu Petra Honzejka: Kolektivní vina podle ministra Chovance

15:33

Mezi varianty řešení situace černouhelné společnosti OKD patří odkoupení dluhů a akcií mateřské společnosti New World Resources (NWR) státem nebo společná firma, řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Babiš dnes bude spolu s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) informovat vládu o aktuální situaci v OKD a možnostech řešení.

15:43

Skupina osobností kolem Michaela Kocába se rozhodla žalovat stát za porušování lidských práv. Učiní tak zejména vzhledem k postupu policie a magistrátu při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

16:03

Do vět spisovatele Kurta Vonneguta jr. si Češi už za bolševika uměli dosazovat aktuální postavy. „Hru na dosazování“ lze hrát i s Vonnegutovou v češtině právě vydanou knihou promočních projevů, píše Tomáš Weiss.

16:26
16:35

Ve vybraných pražských tramvajích bude nově možné platit za lístek bezkontaktně kartou. Podrobnosti o pilotním projektu představí zástupci hlavního města v pondělí.

16:44

Tesla oznámila, že tisícidolarovou zálohu na její model 3, který půjde do výroby za zhruba rok a půl, již složilo více než 325 tisíc zájemců. Model určený pro masový trh přitom Tesla představila teprve před týdnem. Model 3

16:52

Únorové intervence České národní banky byly nejmenší za tři měsíce. To je odrazem nižšího tlaku na posilování koruny a podle agentury Bloomberg tak centrální bankéři mají méně důvodů pro zavedení negativních sazeb. Podle dnes zveřejněných statistik intervenovala národní banka v únoru v rozsahu 623 millionů eur, oproti 2,2 miliardy eur v lednu.

16:59

Jana Nagyová podle obžaloby poskytla právníkovi Ivo Rittiga utajovanou informaci z BIS, kterou mohl lobbista využít k zamaskování svého vlivu na státní orgány. Kauzu bude veřejně projednávat předseda senátu pražského městského soudu Petr Novák na konci května. Nagyová by mohla být odsouzena až na osm let ve vězení.

17:07

Státní zastupitelství obžalovalo Američana Kevina Dahlgrena z vraždy čtyř lidí v Brně-Ivanovicích. O podání obžaloby informoval na webu justice.cz státní zástupce Hynek Olma.

17:16

Propast mezi věčným studentem a neperspektivním seniorem se stále zužuje, až je skoro nepostřehnutelná, píše o nezaměstnaných padesátnících Jan Lipold na Aktuálně.cz.

17:34
17:38

Walt Disney Studios zveřejnili první trailer z nadcházejícího filmu Rogue One: A Star Wars Story. Snímek režiséra Garetha Edwardse do kin přijde letos v prosinci a bude vyprávět o zbrusu nových hrdinech ze světa Hvězdných válek.

17:54

Fakt, že středeční koncert téměř dvaadevadesátiletého Charlese Aznavoura v Kongresovém centru byl průměrný, nepadá na zpěvákovu hlavu.

 

18:02

Syrskému městu Dárajá na předměstí Damašku obklíčenému vládními vojsky prý hrozí hlad, píše server Middle East Eye. 47 tamních žen se obrátilo na OSN.

18:15
18:28

Krajský soud povolil letecké opravně Job Air Technic reorganizaci. Zbaví se tak insolvence a věří, že své zákazníky získá zpět.

18:45

České dráhy prodají zhruba 1500 nádražních budov Správě železniční dopravní cesty. Schválila to dozorčí rada.
Za převod dráhy chtějí 3,31 miliardy korun.

18:53

Do Jihlavy dorazila takzvaná Road Show z ministerstva financí. Účelem bylo přiblížit detaily EET. Jihlavští podnikatelé zcela zaplnili sál v budově finančního úřadu, diskutovat jich přišla celá stovka.

19:14

Státní správce ropovodů Mero a Česká rafinérská se shodly na přepravních tarifech. Je to dodatek ke stávající smlouvě o poskytování služeb úschovy a přepravy ropy z letošního ledna. Roční hodnota kontraktů převyšuje jednu miliardu korun.

19:16

Oběd úplně potmě s ředitelkou pražské Neviditelné výstavy Ritou Küű. Flank steak, sushi a bílé víno se podávaly přímo v expozici.

19:29

Abdul Bašír Jususí pracoval s litevskými vojáky v Afghánistánu, kde se výborně naučil litevsky. Dva měsíce putoval do Řecka, tam natočil video s prosbou o pomoc. Čeká ho normální azylová procedura, ale sympatie veřejnosti už si získal.

19:37
19:54

Soukromí železniční dopravci přišli na způsob, jak zabránit tomu, aby miliardy dotací tekly pouze do Českých drah. Ministerstvo dopravy už chystá půjčovnu vlaků, není ale jisté, zda skutečně vznikne.

20:05
20:17

Hodnocení restaurací bývá pro někoho komplikované a nudné. To se rozhodla změnit dvojice blogerů, která pražské michelinské podniky přirovnává k hollywoodským osobnostem.

20:23

Říkal Babiš poslancům o Čapím hnízdu pravdu? HN žádaly o dokumenty, nedostaly je. Pokud akcie hnízda patřily Babišovým dcerám, měly by o tom být někde doklady.

20:48

Ve čtvrtek večer pro britský deník The Guardian premiér David Cameron připustil, že měl podíl v offshorovém investičním fondu svého otce, který zmiňují Panama Papers – a prodal ho v roce 2010 několik měsíců předtím, než se stal premiérem.

21:02

Syrské město ar-Raj na hranici s Tureckem dobyli povstalci. Předtím to bylo hlavní opevněné místo takzvaného Islámského státu a sloužilo mu jako vstupní bod do Turecka.

21:13
21:19

Vrcholový rakouský bankéř Michael Grahammer odstupuje z funkce generálního ředitele banky Hypo Landesbank Vorarlberg. Částečně se tak rozhodl i kvůli mediálnímu tlaku, banka totiž byla zmíněná v souvislosti s kauzou Panama Papers.

21:27

Zisk Samsungu překonal původní odhady analytiků. Smartphonů modelu Galaxy S7 a Galaxy S7 edge se za první měsíc na trhu prodalo třikrát víc, než jeho předchůdců S6 za stejnou dobu loni.

21:36

Benzina do roku 2018 výrazně změní podobu občerstvení na svých čerpacích stanicích. Koncept Stop Cafe se postupně rozšíří mezi většinu 339 čerpacích stanic Benziny i 68 provozů, které loni koupila od OMV.

21:54
22:05
22:06
22:09

Ingi Jóhannsson se stal novým islandským premiérem. Do funkce ho jmenoval prezident poté, co ve středu pozdě večer jeho předchůdce Sigmundur Davíd Gunnlaugsson v souvislosti s kauzou takzvaných Panamských dokumentů rezignoval.

22:15
22:21

Vlastník plzeňského Prazdroje si u české firmy Mibcon objednal kalkulační systém, který spojil osm jeho dosavadních evropských databází. Díky tomu ušetřil na nákladech, hlavně ale zrychlil a usnadnil centrální plánování o cenách produktů.

22:50

Lesy ČR přijdou o peníze, které jim stát vyplácel jako kompenzaci za lokality, kde nemohou kvůli ochraně přírody těžit. Podle ředitele Lesů ČR se jedná o omezení vlastnických práv, ministerstvo životního prostředí má opačný názor.

23:18

Donalda Trumpa podle průzkumu negativně vnímají chudí i bohatí, konzervativci i liberálové, běloši, Hispánci i černoši.
Hlasy v primárkách mu ale neodevzdávají řadoví občané, jichž se společnost GfK dotazovala, nýbrž aktivisté a členové Republikánské strany.

06:42

Na pražském magistrátu se dnes mají sejít zástupci ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), kteří budou jednat o obnově koalice. Ta se rozpadla loni v říjnu. Strany společně řeší programové prohlášení, jednání se však zadrhla na personálním obsazení budoucí rady. Nyní v hlavním městě vládne neúplná sedmičlenná rada z řad ANO, ČSSD a Trojkoalice, v plné sestavě má 11 členů.

06:45

Údiv v ruských nezávislých médiích vzbudilo počínání soudu v Saratovské oblasti, který přijal k dalšímu posouzení žalobu od řadového občana požadující odvolání Vladimira Putina z nejvyšší funkce coby "nepřítele lidu". Překvapivou informaci saratovského portálu Svobodnyje novosti potvrdila mluvčí soudu televizi Dožď.

06:51

Někdejší kubánský vůdce Fidel Castro, o jehož zdravotním stavu se na ostrově často spekuluje, se po více než dvou letech objevil na veřejnosti. Devětaosmdesátiletý lídr, který koncem března zveřejnil kritický komentář k návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy v jeho zemi, ve čtvrtek zavítal do školy pojmenované po jedné ze svých kolegyň revolucionářek.

07:02

Belgičtí vyšetřovatelé zveřejnili nové video, na kterém je zachycen muž podezřelý z podílu na teroristickém útoku na bruselském letišti Zaventem. Záznam zachycuje „muže v klobouku“ v době po výbuchu obou náloží. Podle BBC z letiště utíkal v davu ostatních lidí, aby pak během dvou hodin ušel pěšky celkem 10 kilometrů. Naposledy byl na kamerách zachycen asi 40 minut poté, co ve voze metra poblíž stanice Maelbeek vybuchla další nálož. Od té doby po něm policie pátrá...

07:05
07:37

Němečtí sociální demokraté (SPD) by podle aktuálního průzkumu veřejnoprávní televizní stanice ARD získali ve spolkových volbách pouhých 21 procent hlasů. Mají tak v anketě nejnižší podporu od roku 1997, kdy televize průzkumy volebních preferencí začala provádět. Polepšila si naopak pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD). Volby se mají konat příští rok na podzim.

07:42

Výroční verzi Windows 10 testují první uživatelé. Vývojáři jásají, my se kvůli ní učíme anglicky. V takzvaném rychlém kruhu Windows Insider se k novinkám dostávají fanoušci dokonce dříve než většina zaměstnanců Microsoftu. Seznam novinek ve Windows 10 v sestavení 14316 obsahuje spoustu položek, ale největší prostor dává Microsoft paradoxně funkci, kterou bude využívat jen menšina. Ve Windows lze už nyní pustit linuxovou příkazovou řádku Bash.

07:45
08:06

Náčelník vojenské kanceláře Pražského hradu Rostislav Pilc se kvůli odebrání prověrky obrátil na soud. Správní žalobu jeho jménem ve čtvrtek podal jeho advokát Daniel Volák. Navrhuje zrušení rozhodnutí o odejmutí bezpečnostní prověrky Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ) i jeho následného potvrzení ředitelem NBÚ Dušanem Navrátilem.

08:16
08:23
08:29

Německá policie nezjistila žádné nové důkazy, které by potvrdily podezření z terorismu u dvou cizinců zadržených ve čtvrtek v Mnichově. Dnes to podle agentury DPA oznámil zemský kriminální úřad. Ve čtvrtek státní zástupce řekl, že existuje podezření z kontaktů obou mužů s příslušníkem teroristického hnutí Islámský stát (IS).

08:36

Řecko dnes na základě dohody Evropské unie s Ankarou vypravilo z ostrova Lesbos do Turecka loď se 45 pákistánskými migranty. Ještě dnes Atény podle BBC plánují navrácení dalších 95 běženců z jiných řeckých ostrovů do Turecka. Přesuny migrantů začaly v pondělí, kdy bylo na turecké území vráceno asi 200 lidí, většinou Pákistánců a Afghánců.

08:45

Výsledky nedávných republikánských primárek ve Wisconsinu výrazně oživily diskuse o osudu závěrečného sjezdu, který v červenci v Clevelandu rozhodne o nominaci republikánského kandidáta do boje o Bílý dům. Hlavní favorit Donald Trump ve Wisconsinu výrazně neuspěl a dál oslabil své šance na zisk 1237 hlasů, které by jeho nominaci víceméně automaticky zajistily. Kýženého počtu nejspíš nedosáhne ani jeho hlavní protikandidát, ultrakonzervativní texaský senátor Ted Cruz.

09:05

Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla na 6,1 procenta z únorových 6,3 procenta. Bez práce bylo 443 109 lidí, což je nejnižší březnová hodnota od roku 2008. Zaměstnavatelé nabízeli 117 335 volných míst, což je naopak nejvyšší březnová hodnota od roku 2008. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Loni v březnu činila míra nezaměstnanosti 7,2 procenta a bez práce bylo 525 315 lidí.

09:12

Během diskuse bankovní rady České národní banky minulý týden převažoval názor, že záporné sazby nejsou vhodným nástrojem k uvolňování měnových podmínek, a tedy k přímému ovlivňování inflace. Uvádí to dnes zveřejněný záznam z jednání bankovní rady ve čtvrtek 31. března. Zároveň ale podle záznamu opakovaně v diskusi zaznělo, že záporné sazby mohou představovat užitečný nástroj v případě, že dojde k tlakům na posílení koruny kvůli rozdílným úrokovým sazbám v ČR a eurozóně.

09:21
09:42
09:56


Antikvótaři všech zemí, spojte se! Nabídněme tedy unii nějaké nekvótové řešení, a ne hraběcí rady, doporučuje Martin Fendrych v komentáři na Aktuálně.cz.

10:03
10:06
10:14
10:20

Ministr financí Andrej Babiš na tiskové konferenci: “Meziročně jsme k 7. dubnu vybrali na daních o 15,2 miliardy korun více. Kontrolní hlášení funguje, jen na DPH výběr oproti loňskému roku vzrostl o 4,3 miliardy.”

10:20

"Hotel Thermal má investiční deficit 700 milionů korun. Nyní navrhujeme navýšení základního jmění hotelu Thermal o 300 milionů korun, aby se mohly uskutečnit ty nejnutnější investice. V rámci koalice existují návrhy, aby byl zároveň přijat zákon, že se hotel nebude privatizovat," řekl ministr financí Andrej Babiš.

10:21

Plán ministra financí Andreje Babiše na snižování rozpočtového schodku:

2017: 60 miliard korun

2018: 50 miliard korun

2019: 30 miliard korun

10:34

Premiér Bohuslav Sobotka bude prosazovat, aby země visegrádské čtyřky společně odmítly migrační návrhy Evropské komise. Pro svůj návrh chce v pátek získat polskou podporu. Příští týden pak bude o tématu jednat se staronovým slovenským premiérem Robertem Ficem.

10:56

Britský premiér David Cameron nakonec přiznal, že i on sám profitoval z "panamského" fondu svého zesnulého otce. Deník The Guardian, který obecně konzervativcům příliš nefandí, přináší důkladný rozbor bohatství rodiny Cameronů.

11:08

Jaromír Jágr zažívá jednu ze svých nejlepších sezon posledních let. Nejenže dává hodně gólů (dnes v noci si připsal další), ale je i v centru pozornosti amerických médií a to i těch, která se jinak hokeji příliš nevěnují, jako jsou New York Times.

11:11

Státní zástupce podal obžalobu na předsedu Bloku proti islámu Martina Konvičku. Viní jej z podněcování k nenávisti vůči islámskému náboženství.

11:19

Autonomní sociální centrum Klinika bylo oceněno Nadací Charty 77. Cenu Františka Kriegla dostalo za svou občanskou statečnost. Podle nadace Praha potřebuje místo, kde lidé budou občany, a ne jen spotřebiteli. Cena Františka Kriegla se uděluje od roku 1987.

11:33

Tři strany rozpadlé pražské koalice - ANO, ČSSD a Trojkoalice - právě jednají, za jakých podmínek svoji koalici obnoví. Jak ČSSD, tak ANO trvají na tom, že v radě nebude šéf Strany zelených Matěj Stropnický. Ten je ochoten ustoupit, pokud město koupí žižkovskou Kliniku a zvýší majetkové daně, z nichž by se mělo financovat sociální bydlení.

11:43

Lesy ČR zřejmě přijdou kvůli novému zákonu zhruba o 70 milionů ročně. Přesto chystají miliardové investice.

11:55
12:02

Japonská automobilka Toyota představila nový koncept vozu Setsuna, který tvoří výhradně dřevo. Oficiální odhalení modelu se uskuteční příští úterý v rámci akce Milan Design Week. Automobil však představuje především designový kousek, jeho maximální rychlost činí pouhých 45 kilometrů za hodinu.

12:05

Český Energetický a průmyslový holding (EPH) zřejmě získá ztrátové německé doly a elektrárny, které prodává švédský Vattenfall. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na tři informované zdroje.  EPH zatím odmítá informace agentury Reuters potvrdit. "Spekulace nebudeme komentovat," řekl HN mluvčí holdingu Daniel Častvaj.

12:10

Státní zemědělská a potravinářská inspekce spolu s policií zavřela nelegální výrobnu tofu, které se prodávalo v pražské tržnici Sapa. V provozovně panovaly nepřijatelné hygienické podmínky, v nichž nebylo možné vyrábět bezpečné potraviny.

12:21

Kdo poslal policii na FAMU kvůli tibetské vlajce? Ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý budou mít velké problémy, píše o kauze Jaroslav Spurný na webu týdeníku Respekt.

12:33

Papež František vyzval k většímu pochopení pro nedokonalé katolíky, například pro ty, kteří po rozvodu uzavřou nový sňatek. Učinil tak v novém dokumentu o rodině nazvaném Amoris Laetitia (Radost lásky), který dnes na tiskové konferenci představil kardinál Lorenzo Baldisseri.

12:56

Ruský senátor Eduard Isakov navrhl vytvořit rating regionů podle míry jejich patriotismu. "Ekonomický růst, překonání korupce a budoucí zachování samotného státu je nepředstavitelné bez státní politiky výchovy k vlastenectví a vysokým morálním kvalitám," cituje senátora agentura TASS.

13:14

Česky vydaná kniha o Tině Modotti mapuje její vztah s fotografem Edwardem Westonem i poznámky o malíři Diegovi Riverovi, kterého právě Modotti seznámila s Fridou Kahlo.

13:22
13:34

Polský koncern PKN Orlen, majoritní vlastník českého Unipetrolu, oznámil, že uzavřel dohodu s českou firmou Mero, dopravující ropu. Jde o ukončení dlouhodobého sporu. Podle serveru Energetyka24.pl je dohoda pružnější pro Unipetrol, po kterém dříve Mero požadovalo vysoké částky za dopravu ropy.

13:51

Apple si registroval patent na počítačovou klávesnici bez kláves. Celou klávesnici v případném budoucím MacBooku by nahradila dotyková plocha.

14:04

Slavný designér aut Henrik Fisker se tentokrát pustil do luxusních jachet. Nakreslil jednu mimořádně vydařenou pro špičkového výrobce lodí pro zámožné, italskou společnost Benetti. Její cena by mohla být 50 milionů dolarů. A je vskutku překrásná.

14:15
14:29

Václavák je náhrobkem komunismu. Z Prahy se stane evropské město až po revitalizaci, říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz architekt Petr Kučera, který se již deset let věnuje popularizaci historické architektury v české metropoli a pracuje na projektu revitalizace Václavského náměstí.

14:43

Zákopy a palebné pozice v Náhorním Karabachu, kam se válka vrátila po dvaadvaceti letech. Fotograf agentury Reuters pořídil záběry na frontové linii.

14:52

Letošní rok může být pro řadu českých firem, které vyváží do Ruska, klíčový. Řada firem se rozhoduje, že ho pod tlakem opustí. Český export do Ruska mezi roky 2014 a 2015 poklesl o 31 procent. Poptávka v zemi slábne kvůli sankcím a nízkým cenám ropy.

14:59

Viktor Růžička vybudoval brněnskou společnost BioVendor – Laboratorní medicína, která dodává laboratorní potřeby od stovky výrobců do celého světa, ale také se věnuje vlastnímu výzkumu, vývoji a výrobě. Více si (nejen) o společnosti s ročním obratem přes miliardu korun přečtěte v pondělní příloze HN Podnikání. BioVendor - její zakladatel a majitel Viktor Růžička

15:12

Panama patří mezi nejoblíbenější a nejstarší daňové ráje. Finanční služby společně s příjmy z panamského průplavu tvoří 80 procent HDP. Ekonomika země také letos poroste nejrychleji ze všech států amerického kontinentu.

15:24

Podle izraelského rozhlasu jsou členové palestinské organizace Hamás velmi zdatní tuneláři. Na kopání tunelů v Pásmu Gazy je jejich zaměstnáno víc než tisíc.

15:38

Argentina se v příštím týdnu po 15 letech hodlá vrátit na finanční trhy. Investorům nabídne dluhopisy v celkovém objemu 12,5 miliardy dolarů. Peníze získané prodejem bondů chce Buenos Aires využít na splacení svých závazků.

15:39

Některé tramvajové linky v Praze povedou od prvního září jinudy. Vedení města chystá změnit trasy nejméně deseti linek - zatím má dvě varianty plánu. Změny u autobusů budou menší a dotknou se jen několika lokalit.

15:45

Jak jinak se může jmenovat školka v budově ministerstva financí než Korunka. Dětskou skupinu, jejíž provoz dnes zahajoval ministr Andrej Babiš, bude kromě příspěvků rodičů financovat ministerstvo a později evropské fondy. Má jít o benefit pro zaměstnance, ovšem jen těžko se může dostat na všechny zájemce. Na zhruba 1500 zaměstnanců ministerstva financí totiž připadá 24 míst ve skupince. babis skolka

16:03
16:09

Kvůli suchu hrozí letos kůrovcová kalamita. Jsme na ni připraveni, říká šéf Lesů ČR Szórád. V příštích letech lze očekávat, že těžba dřeva mírně poklesne.

16:18

Česká exportní banka vzdala prodej pohledávky za zkrachovalými ocelárnami Slovakia Steel Mills. Místo toho představenstvo exportní banky dalo pokyn, aby konkurzní správce začal s rozprodejem majetku oceláren. Pohledávka, kterou ČEB vlastní, má hodnotu 4,6 miliardy korun.

 

16:37
17:01

Belgická policie dopadla v Bruselu belgického občana Mohameda Abriniho, který byl hledán jako podezřelý v rámci vyšetřování atentátů v Paříži v listopadu 2015, a je možná i tajemným "mužem v klobouku" z březnových atentátů na bruselském letišti. Sdělila to dnes belgická veřejnoprávní zpravodajská stanice VRT.

17:33

Na letecké základně Lackland v americkém San Antoniu se střílelo. Útok si vyžádal nejméně dvě oběti.

17:51

V Kosovu byl zadržen bývalý generál srbské armády Milovan Bojović, který je údajně zodpovědný za zločiny spáchané srbskými silami na albánském obyvatelstvu koncem 90. let.

17:55

Rusko se připravuje k předání čtyř odsouzených Ukrajinců, včetně režiséra Olega Sencova, k výkonu trestu na Ukrajině. Pilotka Nadija Savčenková mezi nimi není, konečné rozhodnutí ale ještě nepadlo.

18:10
18:17
18:20
18:22

Ruská Federální bezpečností služba zadržela ve Volgogradské oblasti pět lidí podezřelých z napojení na organizaci Islámský stát. Jsou podezřelí z verbování místních k účasti v bojích v Sýrii na straně IS a jeden z nich se údajně také připravoval spáchat teroristický útok. Při domovních prohlídkách byly u zadržených objeveny zbraně, munice a výbušniny.

18:35
18:36

V Sýrii byl propuštěn ze zajetí americký fotograf Kevin Patrick Dawes, který byl unesen po svém příjezdu do Sýrie v roce 2012.

18:45
19:03

Maďarský premiér Viktor Orbán nařídil provedení rozsáhlé kontroly maďarských občanů nebo firem zapletených do kauzy Panama Papers.

19:15
19:25

V loňském fiskálním roce klesl zisk luxusní značky Prada o 26,5 procenta. Celoroční tržby ale zůstaly podle firmy prakticky beze změn.

19:35

Do největšího světového řetězce se spojují hotelové firmy Marriott a Starwood, shodli se na tom jejich akcionáři.

19:38
19:45

Realitní skupina CPI Radovana Vítka nevzdává boj o česká nádraží. Podle šéfa CPI nejednají České dráhy "s péčí řádného hospodáře", když hodlají prodat zhruba 1500 nádražních budov za 3,3 miliardy státní SŽDC. CPI nabídla čtyři miliardy a zároveň drží část dluhu Českých drah. Pokud dráhy nádraží prodají za nižší cenu, hrozí z pozice věřitele žalobou.

19:50
19:55
20:00

Radikálové z organizace Islámský stát začali propouštět zaměstnance cementárny, které zajali tento týden severně od Damašku. Podle místních úřadů IS přistoupil na to, že propustí 170 dělníků.

20:05
20:10

Akcionáři společnosti New World Resources (NWR) na valné hromadě schválili znovuzvolení všech členů představenstva, a to navzdory změně vlastníka.

20:20

Zbraně určené na černý trh v EU, včetně automatických pušek typu kalašnikov, byly zadrženy na hranici Bosny a Chorvatska, která je vnější hranicí EU.

20:25
20:29

V Kyjevě zavřeli čtyři stanice podzemní dráhy. Přinejmenším v jednom případě, ve stanici Chreščatyk, byla důvodem hrozba odpálení bomby.

20:50
21:05
21:10

Na 22:43 českého času je naplánován start rakety Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX. Raketa vyvinutá firmou Elona Muska, který zároveň řídí také výrobce elektromobilů Tesla Motors, vynese do vesmíru nákladní loď Dragon. Na její palubě bude náklad pro Mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Počasí na Floridě, odkud Falcon 9 odstartuje, je podle SpaceX příznivé.

21:20

Barack Obama stupňuje svou kritiku Donalda Trumpa. Poté, co o něm řekl, že vůbec nic neví o dění ve světě, teď na jeho adresu - a tu Teda Cruze - prohlásil, že se určitě nestane prezidentem.

21:56

Francouzský výrobce automobilů Renault a dodavatelé součástí investují v přepočtu 24,6 miliardy korun na vybudování průmyslového zázemí v Maroku.

22:22

Vláda Spojených států se bude nadále snažit přimět firmu Apple, aby jí pomohla dostat se k obsahu telefonu iPhone zajištěného během vyšetřování drogového deliktu. Vyplývá to podle agentury AFP z dnešního sdělení amerického ministerstva spravedlnosti.

22:28
08:01

Raketa společnosti SpaceX úspěšně přistála na lodi.

08:29

Salvadorské úřady provedly razii v místní kanceláři panamské právní firmy Mossack Fonseca. Společnost se nejspíš pokoušela z ostrova nenápadně zmizet.

08:42

Severní Korea oznámila, že úspěšně otestovala nový typ motoru pro mezikontinentální balistické rakety. Jihokorejští experti nicméně prohlašují, že Sever stále ještě nemá spolehlivou mezikontinentální balistickou raketu.

09:04

Pět let poté, co Američan skotského původu Alexander Bell přihlásil patent na telefon, se tento moderní přístroj poprvé objevil i v Čechách. O zřízení první telefonní linky v Čechách se zasloužil průmyslník Richard Hartmann, který nechal natáhnout telefonní spojení mezi správní budovou dolu v Ledvicích a více než dva kilometry vzdáleným nádražím v Duchcově. Poprvé si mohl zavolat před 135 lety, 10. dubna 1881.

09:24

Nová barmská demokratická vláda propustila na svobodu již 113 politických vězňů. Amnestii vyhlásila ve čtvrtek nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij.

09:55

Facebook se stále těší obrovskému zájmu, ale chování jeho uživatelů se mění. Stále méně se lidé na síti chlubí svými osobními zážitky a spíše se přiklání ke sdílení odkazů a videí. A to šéfy Facebooku znepokojuje.

Facebook, Mark Zuckerberg 

10:10

Palubní personál Air France vyhrál spor o obsazování letů do Teheránu. Mnoha letuškám se nelíbilo, že jim zaměstnavatel oznámil, že si před vystoupením v Teheránu budou muset zahalit hlavu hidžábem. Aerolinky ustoupily a umožní letuškám, aby službu do Íránu odmítly a nechaly se přeřadit na let do jiné země.

10:26

"Vlastně si myslím, že nám Donald Trump a Ted Cruz prokázali laskavost," uvedl Obama s odkazem na výroky kandidátů na prezidentský úřad na adresu muslimů či Mexičanů. Způsobem vedení svých kampaní oba uchazeči o křeslo v Bílém domě podle něj zklamali i vedení Republikánské strany.

Prezident Barack Obama v případě přijetí zákona v senátu zvažuje použití veta.

10:43

Ministerstvo vnitra chce v letošním roce zadat 14 veřejných zakázek v celkové hodnotě 14,8 miliardy korun bez DPH. Vyplývá to ze seznamu, který na pondělním jednání probere vláda. Polovina zakázek se týká České pošty.

11:19

Škoda má své místo ve vozovém parku dánské královské rodiny, superbem jezdila i korunní princezna Marie, která je podle mnohých nejstylovější šlechtičnou Evropy. K nejprodávanějším vozům v zemi patří ale hlavně Citigo a Fabia, říká šéf místního zastoupení Henrik Blom.

11:43

Širší vedení ČSSD dnes schválilo návrh předsednictva, který má straně zvýšit příjmy a snížit výdaje. Vezme si úvěr, protože musí zaplatit 337 milionů korun bývalému advokátovi Zdeňkovi Altnerovi.

11:51
11:56

Ministr zahraničí USA John Kerry dnes přijel na neohlášenou návštěvu Afghánistánu. Kerry se tam hodlá sejít s prezidentem Ašrafem Gháním a podle prohlášení, jež vydalo ministerstvo, chce vyjádřit podporu vládě národní jednoty.

John Kerry

12:15

Česká hokejová ofenziva na na stránkách New York Times pokračuje. Po pátečním velkém profilu Jaromíra Jágra píší dnes Timesy o nejnenápadnější české hokejové hvězdě: Patriku Eliášovi bude příští týden 40 a po 21 letech může dnes hrát svůj poslední zápas za New Jersey Devils.

12:33

Nedělní výročí katastrofy leteckého speciálu u Smolensku, v níž zahynul prezident Lech Kaczyński a 95 dalších Poláků, bude první v režii strany, která udržuje při životě tzv. smolenský mýtus, tedy zatím ničím nepodloženou teorii, že za havárií prezidentského speciálu s bratrem šéfa partaje Jaroslawa Kaczyńského může ruská sabotáž.

12:54

The Times: Přes sociální síť Facebook se prodávají zbraně, které se dostávají i k teroristům. Facebook ale tvrdí, že se takové stránky snaží vyhledávat a zavírá je. Mezi nabídkou figurovaly granátomety i přenosné protiletadlové zbraně vyrobené v Evropě, Rusku a v USA. Server Small Arms Survey napsal, že se zbraněmi obchodují hlavně milice působící v Libyi.

13:17

Cukrovka, nemoc, kterou často způsobuje nezdravý životní styl, začíná být problémem i v Africe. V roce 1980 jí trpělo čtyři miliony lidí, dnes je to 25 milionů. Podle serveru Quartz je to důsledkem ekonomického růstu ale také podfinancovaného zdravotnictví.

13:32

Originální stolek se zrcadlem od italského designéra Carla Bugattiho se dnes na aukci v Brně prodal za milion korun. Koupil jej zájemce ze zahraničí.

13:44

"Islamistické i komunistické režimy usilují o totéž: ovládnout člověka, jeho svobodnou vůli a rozum. Když jsem poprvé četla Kunderu, chápala jsem, protože jsem to sama prožila. A troufnu si říct, že všichni exulanti z Íránu, které znám, čtou Milana Kunderu."

14:12

V somálské metropoli Mogadišu dnes výbuch nastražené nálože usmrtil tři civilisty, dalších pět lidí bylo zraněno. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. V Somálsku působí radikální skupina Šabáb, která usiluje o svržení prozápadní vlády a zavedení islámského práva.

14:54

V bruselské čtvrti Etterbeek se koná rozsáhlá policejní razie, která se soustředí na zatím neupřesněnou budovu. Podle listu Le Libre jde o skladiště, agentura Reuters hovoří o obytném domě s obchodem v přízemí. Na místě je asi 50 policistů, obyvatelé okolních domů byli evakuováni. Důvod razie zatím není jasný.

15:08
15:24

Zaměstnanci do 35 let jsou na českých úřadech na šéfovských postech stále poměrně častým jevem. Z čísel vyplývá, že na nejvyšších místech sedí více než 200 šéfů mladších 35 let.

15:31

ČSSD navrhne koaličním partnerům, aby se tarifní platy pracovníků ve školství a zdravotnictví v příštím roce zvýšily o deset procent a platy ostatních zaměstnanců veřejného sektoru o pět procent. Předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka to dnes uvedl na tiskové konferenci po zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD.

15:39

Belgická policie při dnešní razii v bruselské čtvrti Etterbeek podle agentury Reuters nikoho nezadržela.

16:25

Před sídlem ČSSD demonstruje 250 příznivců Národní demokracie proti imigrační politice vlády a Evropské unie. Ze stejných důvodů dnes symbolicky zablokovaly čtyři stovky lidí hraniční přechody na Sokolovsku, Jindřichohradecku a Teplicku.

16:47

Vznikne nová největší burza Latinské Ameriky. Brazilská BM&FBovespa kupuje domácího konkurenta Cetip Mercados Organizados a bude tak mít dosah od Mexika až po Chile.

17:07

Belgická prokuratura obvinila Mohameda Abriniho a další tři zatčené z členství v teroristické organizaci a z účasti na březnových teroristických akcích v Bruselu. Úřady si ale stále nejsou jisté, zda Abrini byl oním hledaným "mužem v klobouku" z březnových atentátů na bruselském letišti. Další obviněné identifikovala prokuratura jako Osamu K., Bilala E.M. a Hervého B.M.

17:28

Francouzský start-up Linkurious vytvořil pro novináře speciální program, který jim umožnil graficky znázornit vztahy mezi jednotlivými protagonisty Panama Papers. Start-up vznikl sice teprve před třemi lety, mezi klienty má ale už i americkou NASA.

17:56

ČSSD zvažuje zavedení přídavků na děti i pro rodiny se středními příjmy, výrazné zvýšení financování sportu či levnější léky pro seniory a děti. Po dnešním zasedání širšího vedení sociální demokracie to řekl její předseda, premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj jde o nové body, o kterých ČSSD ještě bude diskutovat. Nový program si chce strana schválit na sjezdu plánovaném na jaro příštího roku.

18:20

Stovky lidí dnes na londýnské Downing Street volaly po rezignaci britského premiéra Davida Camerona. Odstoupení Camerona požadují kvůli jeho zapojení do kauzy Panama Papers. Premiér původně tvrdil, že žádný majetek ve firmách v daňových rájích nevlastní, ve čtvrtek ale přiznal, že spolu s manželkou měl akcie v offshoreové společnosti svého zesnulého otce. 

 

18:49

Alžírsko nevydalo víza novinářům, kteří chtěli doprovázet francouzského premiéra Manuela Vallse. Novináři z Le Monde a Canal+ nedostali víza kvůli způsobu, jakým informovali o alžírské účasti v kauze Panama Papers. Ze solidarity s kolegy z těchto dvou médií oznámili v pátek novináři dalších velkých francouzských sdělovacích prostředků, že nebudou o cestě informovat.

18:59

Americká banka Wells Fargo se v pátek dohodla s ministerstvem spravedlnosti na urovnání žaloby, která ji obviňovala z oklamání federální agentury pro pojištění hypoték. Banka se k pochybení přiznala a v rámci urovnání zaplatí 1,2 miliardy dolarů (28,5 miliardy korun). To je nejvíc, co americké finanční ústavy v případech tohoto typu zaplatily, uvedla agentura Reuters.

19:20

Abrini přiznal, že je "muž v klobouku" z bruselského letiště. Oznámila to belgická prokuratura. Abrini, který je vidět na videu z letištní haly spolu s dvěma teroristy, kteří se později odpálili, bude tak klíčový podezřelý při odhalování strůjců atentátů v Bruselu a Paříži.

20:10

V  Praze se vyhlašují hudební ceny Anděl.

20:35

Centrem afghánské metropole Kábulu dnes večer otřáslo několik explozí, zatím neznámého původu. Stalo se tak krátce po odjezdu amerického ministra zahraničí Johna Kerryho z neohlášené návštěvy afghánského hlavního města. Podle agentury Reuters byla slyšet i střelba. Informace o případných obětech nejsou k dispozici.

20:58

Syrští povstalci se zmocnili města Tasíl v jižní provincii Dará, které bylo dosud v rukou bojovníků oddaných takzvanému Islámskému státu. Informují o tom dnes zahraniční média. Do historického města Palmýra, které nedávno dobyla zpět syrská armáda, se mezitím začínají vracet rodiny.

21:10

Skupinou roku 2015 se na 25. ročníku Cen Akademie populární hudby Anděl stala kapela Kryštof, zpěvákem David Koller a zpěvačkou Klára Vytisková vystupující pod jménem Klara. Objevem roku se stala Barbora Poláková. Její píseň Nafrněná je i skladbou roku.

21:21
21:40

Itálie a Albánie spolupracují na zamezení možného vzniku nové migrační trasy přes řecko-albánskou hranici. K preventivním opatřením přistoupily z důvodu uzavření hlavní migrační trasy z Řecka přes Makedonii, Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko. Itálie už vyslala albánským bezpečnostním silám na hranicích na pomoc své policisty.

22:13

Boeing získal od Spojených států povolení, aby jednal o prodeji svých letounů přímo s íránskými aeroliniemi. Delegace Boeingu se už chystá na návštěvu Íránu, aby tam jednala o možnosti spolupráce.

22:35

Atentáty a dalšími útoky v Evropě se ideologové Islámského státu snaží vyvolat tlak proti evropským muslimům, zradikalizovat je a případně vyvolat válku s nimi přímo v Evropě, říká pro HN arabista Jan Čuřík. A antimuslimské bojůvky jsou v tom Islámskému státu spojencem. 

23:12

Na předávání hudebních cen Anděl někteří umělci kritizovali prezidenta Miloše Zemana. Zpěvačka Lenka Dusilová během svého živého vystoupení přečetla z papírku vzkaz, ve kterém vyzvala veřejnost, aby se nebála dávat najevo nespokojenost se Zemanem, s kritikou se k ní pak přidali i David Koller a Klára Vytisková. Angažovaní umělci, reagoval na ně prezidentův mluvčí Ovčáček.

07:06

Demokratický kandidát na amerického prezidenta Bernie Sanders vyhrál sobotní volební shromáždění ve Wyomingu se ziskem 55,7 procenta hlasů a pokračuje tak ve vítězné šňůře - vyhrál již sedm nominačních klání v řadě. Jeho soupeřka Hillary Clintonová dostala 44,3 procenta hlasů. Kandidáti nyní svoji pozornost zaměřují na stát New York.

07:38

Britský premiér David Cameron se pokusil ukončit otázky a spekulace týkající se jeho možného zapletení do kauzy Panama Papers. V neděli zveřejnil svá daňová přiznání za několik posledních let. Za tímto krokem podle samotného Camerona stojí snaha o "naprostou otevřenost a transparentnost".

08:11

Republikánský nominační souboj ve státě Colorado vyhrál Ted Cruz. Získal všech 34 delegátů.

 

08:25

Při požáru v hinduistickém chrámu v jihoindickém státě Kérala zemřelo nejméně 102 lidí. Více než 10 tisíc lidí u chrámu sledovalo ohňostroj. Jiskry, které z něho odlétly, zažehly pyrotechniku uskladněnou poblíž chrámu. Podle úřadů je oheň již uhašen.

 

09:29

Jak by mohly vypadat americké noviny, pokud by prezidentské volby vyhrál Donald Trump? Americký list The Boston Globe ve svém nedělním vydání otiskl fiktivní titulní stránku s datem 9. dubna 2017. Ve svém komentáři tvrdí, že Trumpův rival Ted Cruz je "stejný extrém" a vyzývá republikány, aby na červencovém sjezdu navrhli "přijatelnou a čestnou" náhradu.

 

09:47

S advokátem Zdeňkem Altnerem, který před několika dny vyhrál spor nad ČSSD, se firmy mohou soudit o miliony korun. Odmítl totiž věřitelům vyplatit peníze, jak mu nařídil Krajský soud v Praze. Více než dvě desítky společností dnes nemají jinou možnost než se s Altnerem o své peníze soudit, protože dlužník v loňském roce zemřel, a konkurz byl tak ukončen.

10:23

Šéf německého Spolkového úřadu pro ochranu ústavy Hans-Georg Maassen uvedl pro list Die Welt am Sonntag, že zpočátku špatně odhali radikální organizaci Islámský stát (IS). Zpočátku prý například považovali za nepravděpodobné, že by IS do Německa své členy posílal ukryté mezi uprchlíky.

10:35

Otec pařížského teroristy Salaha Abdeslama uvedl v rozhovoru pro rádio Europe 1, že doufá, že jeho syn bude spolupracovat s úřady. "Kdo něco spáchal, musí zaplatit," uvedl. Abdeslamův otec se k případu vyjádřil veřejně poprvé.

10:42

Islamisté zadržení v souvislosti s březnovými atentáty v Bruselu se chystali spáchat nový teroristický útok ve Francii. Uvedla to v neděli belgická prokuratura. 

11:15

Kamiony bez řidičů už nejsou pouze hudbou budoucnosti. Do Nizozemí ve čtvrtek úspěšně dorazily první automaticky řízené konvoje v rámci projektu European Truck Challenge 2016. Jednotlivé vozy mezi sebou komunikují přes wi-fi. Řidič v prvním voze udává směr a rychlost, ostatní se mu automaticky přizpůsobují.

11:22

 

11:45

 

12:21

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) neshledal v incidentu s tibetskou vlajkou na pražské FAMU porušení zákona. Policie, která při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga navštívila v souvislosti s vyvěšením vlajky budovu školy, byla podle něj jen neobratná a zbytečně horlivá.

12:38

Pražský městský soud se začne příští týden zabývat kauzou Michala Babky, který údajně připravoval ze Švýcarska vraždu svého známého v Praze. K činu prý zjednal dalšího muže a úkoloval ho přes facebook.

12:51
13:10

Němečtí politici vyzvali britského premiéra Davida Camerona, aby zvýšil úsilí v boji proti zneužívání offshoreových společností se sídlem v britských zámořských územích k daňovým únikům. Vlastní návrhy na lepší potírání praní špinavých peněz a daňových úniků chce v nadcházejícím týdnu předložit i spolkový ministr financí Wolfgang. Německý ministr financí Schäuble začíná být optimistický.

 

 

 

13:24

Poslanci budou na nadcházející schůzi rozhodovat o zákonu, který omezuje prodejní dobu v obchodech. Projednají i novou regulaci a zdanění hazardu. Začátkem května by měli schvalovat návrh, který zakazuje kouření v restauracích a barech.

13:40
13:41

Sever Pákistánu, Afghánistánu a Indie dnes zasáhlo silné zemětřesení, které mělo podle předběžných informací sílu 6,6 stupně. Otřesy byly zaznamenány i v indické metropoli Dillí, kde byl přerušen provoz metra.

14:09

Přelom března a dubna tradičně znamená spoustu změn v cenících nových aut na českém trhu. Sedm značek zlevnilo, u třech se ceny hýbaly oběma směry a pět zdražilo.

14:16
14:25

Reklamní video s přípravou těstovin carbonara v jednom hrnci popudilo pravověrné Italy natolik, že někteří z nich žádají na sociálních sítích intervenci na vládní úrovni. Nic prý na něm není správně, ani suroviny, ani postup. Zrodila se tak kauza nazývaná "carbonaragate".

14:37
14:57

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) nepředpokládá, že by antifosilní zákon začal platit už příští rok, za pravděpodobnější považuje termín 1. ledna 2018. Řekl to dnes v diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

15:08

Navzdory vlně zatýkání zůstává v Bruselu nadále v platnosti třetí, tedy druhý nejvyšší stupeň bezpečnostních opatření. "Možná jsou na našem území i jiné (teroristické) buňky, které jsou stále aktivní," varoval dnes v televizi RTL belgický ministr vnitra Jan Jambon.

15:12

Francouzská daňová policie v úterý prohledala ústředí banky Société Générale. Banka to uvedla v dnešním sdělení a označila to za "normální vývoj v kontextu vyšetřování" spojeného s Panama Papers. Policie se podle francouzského tisku snažila v Société Générale najít údaje o majitelích offshoreových firem, které banka založila přes panamskou firmu Mossack Fonseca, jejíž dokumenty unikly před týdnem do médií.

15:37
15:55
16:00

"Exportérům samozřejmě nepomáhají protiruské sankce. Právě oni jsou jimi nejvíce zasaženi, nikoli Rusko samotné. Ruské firmy navíc kvůli propadu rublu výrazně zchudly," říká v rozhovoru Markéta Stržínková, ředitelky české pobočky pojišťovny pohledávek Atradius.

16:29

Skupina Ad Hoc Group (AHG), která je novým vlastníkem společnosti NWR, majitele černouhelné OKD, se chce začátkem týdne sejít s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Pokud se situace kolem OKD nevyřeší co nejrychleji, podle AHG hrozí neřízená insolvence firmy.

16:50

Syrská armáda spolu s letectvem ruské armády připravují rozhodující ofenzivu k osvobození severosyrského Halabu. Oznámil to syrský premiér Vaíl Halkí, který se sešel s ruskými poslanci. Syrská opozice ale hovoří o porušení příměří.

17:22

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán věří Andreji Babišovi v kauze Čapího hnízdo. "Mám všechny důvody být přesvědčen, že to vysvětlení je pravdivé. Nezbylo tam nic, žádné šedé místo, a já v případu neshledávám žádný problém," říká v rozhovoru pro časopis Respekt.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

17:49

Lyžařská sezona v Česku končí. Naposledy se bude lyžovat v pondělí v Harrachově v Krkonoších a v pondělí a v úterý na Ovčárně v Jeseníkách, kde budou závody. Poslední lyžařský víkend mají za sebou skiareály ve Špindlerově Mlýně, v Peci pod Sněžkou a na Klínovci. Většina ostatních středisek sezonu ukončila o Velikonocích na konci března a nyní se chystají na letní sezonu.

18:20
18:40

Existuje drzost. Existuje velká drzost. Existuje i neuvěřitelná drzost. No a pak tu máme vystoupení Jiřího Ovčáčka, píše v komentáři Petr Honzejk.

Jiří Ovčáček

19:06

V centrální části Prahy dochází parcely pro novou výstavbu. Přibývá proto žádostí o demolice starých budov, na jejichž místě chtějí developeři stavět.

19:33

Americký ministr zahraničí John Kerry dnes zahájil historickou návštěvu japonského města Hirošima, na něž americká armáda svrhla na konci druhé světové války jadernou bombu. Kerry je nejvýše postaveným americkým vládním činitelem, jaký kdy do Hirošimy zavítal.

20:03

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová opouští spolkovou vládu a přejde do vedení spolkové země Dolní Rakousy. V rakouské vládě ji nahradí dolnorakouský místohejtman Wolfgang Sobotka. 

20:40

Mezinárodní věřitelé se s Řeckem brzy dohodnou. Ne však o dluhu, řekl dnes německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Řecko nyní podle ministra zmírnění dluhu od eurozóny nepotřebuje, protože jeho splatnost je až 35 let a splátky úroků mu byly na deset let prominuty.

21:10

Evropská komise předloží tento měsíc návrh na bezvízové cestování Ukrajinců do Evropské unie, a to i přes odmítavý postoj Nizozemců v referendu vůči asociační dohodě s touto zemí. Agentuře Reuters to dnes řekl vysoce postavený zdroj z EU. Brusel to chce udělat proto, že to už Kyjevu slíbil, uvedl zdroj.

21:47

Jaké by bylo přihlásit se do mobilního bankovnictví tím, že vezmeme do ruky telefon? Britská stavební spořitelna Nationwide vyvinula prototyp mobilní aplikace, která bude poznávat uživatele díky tomu, jak zacházejí se svým chytrým telefonem nebo tabletem. Aplikace je zatím v začátcích, Nationwide nicméně doufá, že v budoucnu najde využití jako dodatečné zabezpečení třeba vedle PINu nebo hesel.

22:13

Několik tisíc lidí dnes na hlavním náměstí maltské metropole Valletta protestovalo proti premiérovi Josephu Muscatovi a jeho vládě. Demonstraci zorganizovala maltská opoziční Nacionalistická strana, lidé požadují odstoupení premiéra za to, že jeho spolupracovníci údajně mají offshoreové účty v Panamě.

Malta, Panama Papers, protesty, premiér Joseph Muscat

22:33

V Brně se rozpadla koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených. Lidovci se dohodli na spolupráci s opoziční ČSSD a budou hledat koaliční partnery. Jednat plánují se všemi demokratickými stranami kromě KSČM. Jako první se obrátí na  hnutí ANO, které vyhrálo volby a má také primátora Petra Vokřála.

06:47

Bagry rozkopou čtvrtinu dálnice Praha–Brno. Nyní se opravují čtyři úseky v délce 23 kilometrů, v létě a na podzim se k nim přidají další čtyři. Celkem tak v jednu chvíli budou stroje pracovat téměř na 60 kilometrech – tedy zhruba čtvrtině vzdálenosti mezi Prahou a Brnem.

jarvis_570a7fd7498ec89e4b16acbb.jpeg

06:57
07:06

"Pokladníkům Realu Madrid či Manchesteru City už ani částka kolem 1,3 miliardy korun, která se dá nyní zkasírovat za úspěšnou sezonu v Lize mistrů, nestačí. Chtějí mnohem víc, a tak po čase opět pootevírají skříňku, v níž se skrývá démon superligy," píše v komentáři Luděk Mádl.

07:10
07:25

Největší neúspěšný pokus o spojení dvou firem v Česku má soudní dohru. Agrofert Andreje Babiše se před zhruba pěti lety pokusil ovládnout dvojku pekařského trhu, United Bakeries. Spor je veden o zálohu za neuskutečněný obchod a ve hře je minimálně 100 milionů korun.

jarvis_5707dd46498ec89e4aed78d9.jpeg

07:42

Novým prezidentem ICT Unie, která sdružuje významné firmy v oboru informačních technologií, je exposlanec ODS Zdeněk Zajíček. Zajíček, který pracoval na třech ministerstvech, má unii zajistit co nejlepší komunikaci se státními úředníky a politiky.

07:50
07:54

Ekonomický list The Wall Street Journal informoval, že majitel deníku Daily Mail začal jednat s několika investory o možné nabídce na internetovou společnost Yahoo.

08:01

Favoritkou prvního kola prezidentských voleb v Peru je pravicová kandidátka Keiko Fujimoriová. Fujimoriová je dcerou exprezidenta Alberta Fujimoriho, který je nyní vězněn za porušování lidských práv či zabíjení v 90. letech.

08:33

Majitel Banky GE Money prodá jednu z pěti největších českých bank s jednou z největších distribučních sítí přes burzu. V úvodní informaci GE Money uvádí, že na burzu půjde většina akcií, které drží. Nebudou přitom nabízeny žádné nově vydané akcie.

jarvis_56d9cd2a498ebac26578f2b5.jpeg

08:54
09:25

Agrární komory zemí Visegradské čtyřky poslaly Evropské komisi výzvu, aby řešila situaci v zemědělství po ruském embargu. To čelí pádu cen zejména u vepřového masa a mléka. Podle zástupců zemědělských lobby už farmářům došel dech.

09:35
09:39
09:44

Růst spotřebitelských cen v Česku opět zpomaluje. Meziročně se zvýšily o 0,3 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně než v únoru a v letošním roce se jedná o zatím nejpomalejší růst. Ukazují to pondělní data Českého statistického úřadu.

09:53

Italská centrální banka provádí inspekci v italských kancelářích čínské bankovní společnosti Bank of China, která již čelí obvinění, že pomáhala realizovat nedovolené přesuny peněz z Itálie do Číny. Agentuře Reuters to v pondělí řekl zdroj obeznámený se situací.

10:04

Podporuješ uprchlíky? Kritizuješ Zemana? Smrt tobě, zrádce! Toho, kam se veze česká společnost, se v komentáři na Aktuálně.cz obává Martin Fendrych.