On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
09:39
09:45

Více než milion lidí vyšel do ulic ve městech napříč celou Brazílií, aby protestoval proti prezidentce Dilmě Rousseffové a její politice. Země sužovaná recesí čelí podle deníku The Guardian největší korupční aféře ve své historii. Kvůli skandálu kolem státní ropné společnosti Petrobras byl u výslechu i exprezident Luiz Inácio Lula da Silva.

09:52
09:59

Skupina ČEZ chce letos přijmout 52 lidí pro provoz distribuční soustavy.

10:08
10:27

Ministerstvo financí platí zbytečně přes 200 milionů korun ročně, zjistil NKÚ. Kvůli dodatku k sedm let staré smlouvě.

10:39

Pokud chcete ochutnat nejlepší sýr na světě, nejezděte pro něj do Holandska nebo Švýcarska, ale do Spojených států. Hlavní titul ze Světového mistrovství sýrů získal Grand Cru Surchoix z Wisconsinu, kterému se kvůli největší produkci sýrů přezdívá mlékárna Ameriky.

 

10:45

Prodaný náklad největšího tureckého deníku Zaman poté, co ho vláda de facto znárodnila, klesl ze dne na den o 99 procent. Obsah nyní schvaluje vládní cenzura a čtenáři o něj nemají zájem.

10:54
11:06

Evropská komise schválila peníze na pražský okruh a další silniční stavby. Eurofondy přispějí 281 miliony eur.

11:06

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k případu Čapí hnízdo se bude konat 23. března, oznámila Česká televize.

11:07
11:21

„Migrace ohrožuje podstatu evropské civilizace, Západ je na kolenou a prosí,“ říká bývalý ministr zahraničí a bývalý místopředseda ODS Alexandr Vondra v rozhovoru pro DVTV.

11:29
11:30

Italský klavírista Ludovico Einaudi znovu vystoupí v Praze. Hudebník dnes známý též jako autor filmové hudby zahraje 8. listopadu v Kongresovém centru. V pondělí o tom informovala agentura Charm Music.

11:37

„V druhé vlně by mohly čínské investice v Česku dosáhnout až 45 miliard korun,“ oznámil bez bližších detailů mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na tiskové konferenci k programu nadcházející státní návštěvy čínského prezidenta v Praze

11:49

Praha jedná s Univerzitou Karlovou o lukrativním komplexu domů v Hybernské ulici v centru hlavního města. Univerzita tam chce výhledově přesunout část Filozofické fakulty, která má dlouhodobě problémy s prostory a nedostatečnou kapacitou pro své studenty.

11:55
12:18
12:22

V úterý brzy ráno se do Česka vrátí zima. Na horách by mohlo napadnout až 20 centimetrů sněhu. Výstraha platí pro úterý mezi 02:00 a 08:00 v Moravskoslezském kraji a na Jesenicku a Šumpersku.

12:28
12:56

Český olympijský výbor bude na sociálních sítích hlídat, jestli se firmy nedovoleně nepřiživují na olympiádě.

13:13

„Už získání dotace vypadá podezřele, ale pokud by se prokázalo zneužití ministerstva ve prospěch firem spojených s Agrofertem, byl by to zásadní a těžko omluvitelný problém,“ říká Josef Bouška v novém Think-tanku HN na téma, zda by Babiš měl rezignovat.

13:25
13:55

Ministerstvo spravedlnosti přiznalo písemnou omluvu a 180 tisíc korun exministru obrany Martinu Bartákovi za trestní stíhání v kauze nákupu aut Tatra pro českou armádu. Stejnou částku dostane i zbrojař Michal Smrž, druhý obžalovaný v kauze údajné korupce.

14:12

Dnes se v Paříží setkají zástupci francouzské vlády s odbory. Jednat budou o nové reformě, která by měla uvolnit sešněrovaný pracovní trh. Proti reformě už Francouzi protestovali minulý týden.

14:22

Místostarosta Holešova Jaroslav Chmelař bude kandidovat za ČSSD v senátních volbách. Chmelař dostal v obvodu, který zahrnuje Kroměřížsko a část Vyškovska, 80 hlasů, což představuje přes 60procentní podporu.

14:31

Módní ikona Iris Apfelová navrhla kolekci módních bezpečnostních náramků pro seniory, které dokážou přivolat pomoc v případě nouze. Některé jsou již dostupné online a jejich cena začíná na 295 dolarech.

14:49
14:58
15:11
15:16

Ministryně školství Kateřina Valachová chce pro příští rok zvýšit rozpočet ministerstva školství o 18 miliard korun. O částce už jednala s ministrem financí Andrejem Babišem, zahrnuto v ní je i navýšení platů učitelů o deset procent, které vyjde na 13 miliard.

15:22

Richard Rybníček, primátor Trenčína, bývalý bubeník skupiny Bez ladu a skladu, novinář a ředitel Slovenské televize, zakládá novou stranu a chce vyhrát předpokládané slovenské předčasné volby. "Něco mi říká, že bych mohl lidem něco nabídnout," řekl časopisu .týždeň.

15:28
15:33

Zajímavá cesta Richarda Questa kolem světa jen pomocí letů low-costových aerolinek. Zastavil se i v Praze, jak je vidět v on-line reportáži CNN.

15:51
16:09

Nová statistika České lékařské komory ukazuje, že každý devátý lékař v tuzemské nemocnici je cizinec. Její vedení zároveň varuje, že bez pomoci zahraničních lékařů by zdravotnictví zkolabovalo. Ještě před dvaceti roky pracovalo v Česku zhruba 518 cizinců, dnes jich je pětkrát tolik.

16:31

Právní zástupkyně norské sociální služby Barnevernet Agnete Krogvigová v prvním rozhovoru pro česká média vyvrací některé mýty, které o fungování úřadu kolují. Vyprávěla o své návštěvě v Česku, kde se byla podívat, jak postupují české sociální úřady. Při setkání vysvětlovala, že Norové si hodně zakládají na tom, aby dítě vyrůstalo v harmonickém prostředí, a berou v potaz stížnosti bývalých odebraných dětí, že jim Barnevernet pomohl pozdě.

16:32

Do Chorvatska dnes na návštěvu zavítal princ Charles s chotí. Fotogalerii z jejich návštěvy v Záhřebu přinesl server Poslovni.hr.

16:41
16:49

Akcionáři nizozemského maloobchodního řetězce Ahold na dnešní mimořádné valné hromadě schválili spojení s belgickým konkurentem Delhaize. Ahold za něj zaplatil 9,8 miliardy eur, uvádí agentura Reuters.

16:58
16:59

Německo hodlá do vysokorychlostního internetu na venkově do roku 2025 investovat 10 miliard eur. Oznámilo to spolkové ministerstvo hospodářství, sděluje agentura Reuters.

17:11

Japonští vědci našli bakterie, které požírají plastové lahve na vodu. Objev by mohl pomoci při likvidaci PET lahví na skládkách.

17:44

Podzimní koncertní sezóna se začíná plnit. 8. listopadu v pražském Foru Karlín vystoupí britští rockeři Placebo, ve stejný den bude v Kongresovém centru hrát italský klavírista Ludovico Einaudi.

17:48

Klasickou módu lze dnes dobře kombinovat s pouličním stylem oblékání, gentleman už snese batoh i kšiltovku. Česká designérka vyrábí batohy, které muži nosí místo aktovek či messenger tašek.

17:55
18:09

Globální dohoda o zmrazení těžby ropy by mohla být podepsána v dubnu bez zahrnutí Íránu. Po setkání se svým íránským protějškem to dnes prohlásil ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Teherán má podle něj právo zvýšit po letech mezinárodních sankcí svou produkci této strategické suroviny.

18:21

Vývoj cen ropy za barel.

18:30

Novým prezidentem ICT Unie, která sdružuje telekomunikační a IT firmy, byl zvolen Zdeněk Zajíček (48), jenž dříve působil jako náměstek na ministerstvech vnitra, spravedlnosti a financí. Ve funkci nahradil Svatoslava Nováka, který se rozhodl po šesti letech znovu nekandidovat.

18:42
18:51

Makedonské úřady prý obvinily Řecko z toho, že organizuje ilegální přecházení uprchlíků do Makedonie.

19:02

Ruský prezident Vladimir Putin dnes nařídil zahájit v úterý 15. března stahování hlavních ruských sil ze Sýrie, protože podle něj svůj základní úkol splnily. Podle agentury TASS to šéf státu řekl při setkání s ministry zahraničí Sergejem Lavrovem a obrany Sergejem Šojguem.

19:16

Německý soud dnes poslal na čtyři a půl roku do vězení bulharského pašeráka, který loni převezl v chladírenském voze z Maďarska do východní německé země Saska 81 běženců. Během srpnové jízdy ani jednou nezastavil. Lidé v nákladovém prostoru cestovali značně stísněně a neměli dostatečný přívod čerstvého vzduchu.

19:34
19:49

Německo mezi běženci z arabského světa nestrpí žádné projevy antisemitismu či xenofobie a pokud to bude nutné, uplatní proti tomu veškeré prostředky právního státu. Na mezinárodní konferenci v Berlíně na téma antisemitismus to dnes prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová.

20:16

Plné prosazení mírových dohod z Minsku je předpokladem pro jakoukoliv zásadní změnu ve vzájemných vztazích mezi EU a Ruskou federací. Po dnešním jednání ministrů zahraničí osmadvacítky to řekla šéfka evropské diplomacie Federica Mogherinová. Ministři dnes poprvé po roce diskutovali o součanosti a budoucnosti vztahů bloku a Moskvy.

20:33

Ve věku 92 let zemřel americký matematik a ekonom Lloyd Shapley, který působil zejména na poli teorie her. V roce 2012 získal společně se svým krajanem Alvinem Rothem Nobelovu cenu za ekonomii.

20:48
21:02

Katolická církev na Slovensku odsoudila persekuci Židů za válečného slovenského státu, jehož 77. výročí se dnes slaví. Katolíci a židé shodně upozornili, že výročí vzniku slovenského státu připomíná i období, během kterého se země dopustila deportací desítek tisíc Židů.

21:23

USA čeká další důležité úterý. Pokud Trump prohraje v Ohiu a na Floridě, nezíská nadpoloviční většinu delegátů.

USA čeká další důležité úterý. Pokud Trump prohraje v Ohiu a na Floridě, nezíská nadpoloviční většinu delegátů.

21:46

Dvojice ředitelů z Babišova úřadu zřejmě doplatí na závažné odhalení: ministrův náměstek je obešel a zadal jejich referentce tajný úkol - zjistit v Bruselu detaily vyšetřování Čapího hnízda. Ministerstvo se jich může zbavit díky služebnímu zákonu tak, že je nenechá vyhrát výběrové řízení, kde musí povinně obhájit svou funkci. Hlavní slovo ve výběrových komisích budou mít lidé, které odhalením naštvali.

21:59

Slovenští sociální demokraté (Směr-SD) premiéra Roberta Fica se dnes dohodli se zástupci dalších tří stran na návrhu programových priorit formující se koalice po nedávných parlamentních volbách. Po více než osm hodin trvajícím jednání to řekl Fico. Dodal, že zmiňovaný návrh, který šéf Směru blíže nekomentoval, by zástupci stran měli schválit v úterý.

22:18

Světové ekonomické fórum vydalo mapu světa, ve které je vidět, jak jsou na tom jednotlivé země s připojením k internetu

22:32

Ruský plynárenský podnik Gazprom zrušil kontrakt s turkmenskou státní společností Turkmengaz o nákupu zemního plynu z Turkmenistánu. S odvoláním na firemní dokumenty to dnes uvedla tisková agentura Interfax. Ruský podnik se prý k tomuto kroku odhodlal kvůli "vážnému porušení", citovala z ruských médií agentura Reuters.

22:51
23:03

Výzkumné aparáty společné evropsko-ruské mise ExoMars se dnes úspěšně oddělily od nosných částí poté, co je raketa Proton-M po startu z kosmodromu Bajkonur vynesla na oběžnou dráhu. Výzkum je poprvé zaměřen nejen na průzkum Marsu, ale přímo na hledání případných stop života na jeho povrchu.

06:42

Herci z populárního seriálu HBO Hra o trůny apelují na diváky, aby byli solidární s uprchlíky a pomohli na ně vybrat 1 milion dolarů.

07:04

"Chci, aby se něco stalo. Cokoliv. Ať je to naštvání nebo to, že lidé kvůli muzikantům zapomenou vystoupit," říká umělkyně Kateřina Šedá, která veze čtyřicet buskerů do finských Helsinek. Tam bývalo v dopravních prostředcích zakázáno hrát.

07:17

Režisér J. J. Abrams: Až příští měsíc Star Wars: Síla se probouzí vyjdou digitálně, nepouštějte si je na mobilech.

"Je noční můrou každého filmového vypravěče, že lidé budou jeho dílo sledovat na něčem tak malém," řekl.

07:34

Polsko znovu usiluje o vojenskou spolupráci v rámci visegrádské skupiny. Největší zájem na tom má holding Czechoslovak Group podnikatele Jaromíra Strnada. V rámci spolupráce V4 by se mohly vyrábět transportéry a munice.

08:00

Ještě nikdy nepřistávalo v Praze tolik velkých letadel, jako bude během nadcházející letní sezony. Poprvé se na ruzyňském letišti začne pravidelně objevovat obří Airbus A380, bude denně létat do Dubaje. Boeing 747 bude zase během letních prázdnin létat čtyři dny v týdnu do Soulu.

08:25

Energetická společnost ČEZ v loňském roce vydělala 27,7 miliardy korun. Navýšení zisku dosáhl ČEZ i přes klesající ceny energií nebo problémy v elektrárně Dukovany.

09:13
09:22
09:23

Český průmysl začal rok 2016 dobře. V lednu jeho produkce rostla po očištění o 3,5 procenta ve srovnání se stejným měsícem roku 2016. O 2,4 procenta vzrostla také hodnota nových zakázek. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

09:36

Největší český zbrojař a majitel Tatra Kopřivnice věří, že bude těžit ze zbrojní spolupráce s Polskem.

09:39

Podíl Rusů, kteří si myslí, že v jejich zemi existuje politická opozice, loni klesl z 66 procent na 54 procent. Že je v Rusku politická opozice potřeba, si myslí jen 52 procent Rusů. Údaje publikované serverem The Moscow Times vyplývají z průzkumu společnosti Levada Center.

09:47

Velká Británie bojuje za zákaz propagace nezdravého jídla na internetových stránkách pro děti. V televizi se nesmí podobné reklamy objevit od roku 2007, nyní se společnost Advertising Standards Authority snaží zákaz prosadit i pro online vysílání.

09:55
10:06

Francouzská vláda ustoupila odborům a zjemnila připravovanou reformu, která měla uvolnit sešněrovaný pracovní trh. Odstranilo se například plánované zastropování odstupného.

10:17
10:28

Být nezaměstnaným neznamená být automaticky neplatičem dluhů. Z analýzy společnosti M.B.A. Finance vyplývá, že lidé v ekonomicky slabších krajích s vyšší nezaměstnaností jsou při zadlužování zodpovědnější. Podíl neplatičů na celkovém počtu obyvatel je tam nejmenší v Česku. Naopak nejvíce neplatičů je v Praze a Středočeském kraji. Lidé tam často přeceňují svoje možnosti.

10:40
10:46

Bývalý brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva se zřejmě stane ministrem v tamní vládě. Díky tomu získá částečnou imunitu. Brazilská policie bývalého prezidenta vyšetřuje kvůli podezření z podvodu a korupce.

10:48

Milan Mraček s pomocí čtyřmilionové dotace zrekonstruoval dům v Ústí nad Labem, kde poskytuje levné bydlení sociálně slabým. Soud ho nyní pravomocně odsoudil k tříleté podmínce a vrácení dotace - předložil totiž falešné potvrzení, že dům není v zátopovém území. Uvedený doklad mu přitom zřejmě vystavilo samo město Ústí nad Labem.

 

10:55
10:57

Andrej Babiš, 12. dubna 2013

11:04

Matka Tereza bude 4. září svatořečena, oznámil papež František.

11:14

Zahajovat teď debatu o předčasných parlamentních volbách považuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) za velký nesmysl. Premiér se tak vyjádřil v online rozhovoru na Blesk.cz. S nápadem nedávno přišel ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

11:21
11:29
11:32
11:39

Nástražné výbušné zařízení způsobilo v úterý ráno výbuch vozu, který projížděl berlínskou čtvrtí Charlottenburg. S odvoláním na německou policii o tom informovala agentura DPA. Při výbuchu zahynul řidič vozu.

11:54
11:58

Meteorologové varují před náledím na jihozápadě a severovýchodě země. Během noci a ve středu ráno se bude tvořit především v Plzeňském, Jihočeském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. V ostatních regionech se náledí objeví jen ojediněle, informoval Český hydrometeorologický ústav.

12:07

Autonomní vozidla neměla dostatečný respekt ke školním autobusům. Google ale už našel cestu, jak autobus rozpoznat a neohrožovat vystupující děti.

12:27
12:39
12:51

Prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík v DVTV řekl, že investice šesté největší soukromé firmy v Číně CEFC do pražské fotbalové Slavie je projektem takzvané společenské odpovědnosti. Všechny ostatní investice CEFC, které do této kategorie nespadají, podle Tvrdíka procházejí posouzením rentability a smysluplnosti...

13:05

„Zápisky z cest jsem zatím nepsal, dokonce ani z exotických zemí. Tentokráte musím udělat výjimku. I když Česko exotickou zemí být pomalu začíná.“ Z Neplánovaných zápisků z cesty po hlavním městě Martina Fendrycha.

13:17
13:33

Investiční skupina DRFG buduje novou síť lékáren. První čtyři vzniknou v Praze, Brně, Jílovém u Prahy a Olomouci.

13:35

Zatímco se slovenský premiér Robert Fico snaží sestavit svoji třetí vládu, v povolebních průzkumech roste podpora extremistů Mariana Kotleby a padá u dvou pravicových stran, které se Fico snaží zatáhnout do koalice.

13:47

Český a polský prezident si v úterý na Pražském hradě vyměnili nejvyšší státní vyznamenání svých zemí. Miloš Zeman předal Adrzeji Dudovi Řád Bílého lva a převzal od něj Řád Bílé orlice. Duda patří k nejmladším držitelům tohoto vyznamenání. Zeman a Duda se vzájemně ocenili za rozvoj česko-polských vztahů.

13:54
14:04

V kauze Key Investments v úterý vypovídal vazebně stíhaný právník Ivo Hala. Hlavní postavou Key Investments byl podle něj Vladimír Kroužecký. Svědecké výpovědi budou u pražského městského soudu pokračovat až do konce týdne.

14:16
14:24
14:34

V Sýrii zemřel Umar Šíšání, jeden z velitelů Islámského státu, který byl označován za ministra obrany této organizace. O Šíšáního smrti se spekulovalo již dříve. Z březnových náletů amerického letectva však ještě vyvázl, i když se zraněním.

14:45
14:53

Expert na politický marketing Jiří Chvojka odešel z pozice tiskového mluvčího Energetického regulačního úřadu. Posílí volební štáb ČSSD, který se připravuje na podzimní krajské volby. Chvojka plánuje ve spolupráci s volebním manažerem sociálních demokratů Miroslavem Pochem neútočnou kampaň.

15:20
15:31

Bývalý senátor Vladimír Dryml skončil v pozici ředitele soukromé Česko-německé horské nemocnice Vrchlabí na Trutnovsku. Dryml řekl, že byl jednatelem nemocnice propuštěn z organizačních důvodů.

15:36

Jeden policista byl lehce zraněn by protiteroristické akci na předměstí Forest v Bruselu. Dva útočníci, kteří stříleli na policii jsou podle belgických médií na útěku. Akce má souvislost s listopadovými útoky v Paříži.

15:44

USA poprvé od zavedení embarga v roce 1960 povolily Kubě, aby mohla používat dolar a začne také fungovat poštovní spojení. Na Kubu příští týden zamíří na historickou návštěvu prezident Barack Obama.

15:54

Ministr zemědělství Marian Jurečka jednal v Bruselu s dalšími představiteli evropského zemědělství o situaci na trhu s vepřovým masem a mlékem. Ministři zemědělství EU se shodli, že jako jedno z opatření by evropští farmáři mohli dodávat mléko uprchlíkům v zemích zasažených migrační krizí.

15:56

Policie na předměstí Bruselu uzavřela celou čtvrť. Útočníci podle belgických médií utekli po střechách domů. Zřejmě při střelbě použili kalašnikov. Fotky a videa přinesl belgický server dhnet.be.

16:03

Podle aktuálních informací byli při přestřelce mezi dvěma útočníky zraněni tři policisté, z toho jeden těžce, uvádí server Le Soir.be. Jeden či dva útočníci jsou stále na útěku, uprchli po střechách domů na předměstí Forest v Bruselu. „Na policii stříleli během razie, která proběhla v rámci vyšetřování útoků v Paříži,“ uvedl Eric Van der Sypt, mluvčí belgické prokuratury. Policie se pokouší podezřelé dopadnout. Není prozatím jasné, zda opravdu použili kalašnikov, doplňují belgická média.

16:13

Guvernér České národní banky Miroslav Singer pro agenturu Reuters uvedl, že je "poměrně skeptický vůči použití záporných úrokových sazeb".

16:37
16:45
16:59
17:11
17:16
17:25
17:33
17:49

„Chci, aby se něco stalo. Cokoliv. Ať je to naštvání nebo to, že lidé kvůli muzikantům zapomenou vystoupit,“ říká umělkyně Kateřina Šedá, která veze čtyřicet buskerů do finských Helsinek. Tam bývalo v dopravních prostředcích zakázáno hrát.

17:49

Policejní akce ve čtvrti Forest nadále pokračuje. Zhruba před hodinou došlo k další přestřelce, zraněn byl další, tedy už čtvrtý policista, uvádí La Dernière Heure. V jednom z bytu se zřejmě zabarikádoval jeden či více útočníků, tvrdí server Le Soir.

17:55

Ministr financí Andrej Babiš dává ruce pryč od svého náměstka Tomáše Vyhnánka, který si měl nechat zjišťovat v Bruselu informace o Čapím hnízdě. Podle Babiše jednal z vlastní iniciativy. Zároveň nevidí nic zvláštního na tom, že obešel dva své podřízené ředitele.

18:15

Hlavní ocenění veletrhu Ampér získala společnost Workswell za termovizní systém pro drony. Produkt je ryze český a své uplatnění najde v nejrůznějších odvětvích, například v zemědělství či u rozvodů vysokého napětí.

18:17

Pražský týden módy začíná už zítra. Návštěvníky láká na nové exkluzivní místo, které umožní nejen co možná nejzajímavější prezentaci návrhářů, ale zaujme i tím, že by se tam návštěvníci jinak nedostali.

18:29

Policejní akce v Bruselu nadále probíhá. První z útočníků se zabarikádoval v bytě, u kterého došlo k první sérii přestřelek. Během nich byli zraněni tři policisté. Útočník má nejméně jeden kalašnikov. Druhý z mužů se zabarikádoval v jiné místnosti poblíž. Policie na místo vyslala speciálně vycvičeného psa s kamerou, toho ale střelbou útočník zahnal. Na místě je už i druhá helikoptéra.

18:56

Turecká vláda oficiálně oznámila, že za nedělním teroristickým útokem stojí zakázaná Strana kurdských pracujících (PKK). Ministerstvo vnitra oznámilo, že se podařilo identifikovat sebevražednou atentátnici.

19:03

Belgická média informují, že jeden z útočníků ozbrojený kalašnikovem "byl zneškodněn". Není jasné, zda přežil či zda je zraněný. Celkem byli zraněni čtyři policisté.

19:18

Global Teacher Prize neboli titul nejlepšího světového pedagoga získala Hanan al-Hroubová, která se dlouhodobě věnuje výuce dětí v palestinském uprchlickém táboře.

19:24

Jeden z útočníků z bruselského předměstí byl zabit, potvrdila to podle belgických médií tamní prokuratura. Policejní akce ale ještě neskončila.

19:39

Režisér J. J. Abrams: Až příští měsíc Star Wars: Síla se probouzí vyjdou digitálně, nepouštějte si je na mobilech. „Je noční můrou každého filmého vypravěče, že lidé budou jeho dílo sledovat na něčem tak malém,“ řekl.

19:51

Patentů a ochranných známek v Česku přibývá. Naopak ubylo nových užitných vzorů. Ochranu svých autorských práv podceňují zejména mladí začínající designéři.

20:07
20:18

Lidé si pod pojmem dobrovolnictví často představí humanitární pomoc nebo charitativní prodej. Možností je ale mnohem víc. Dobrovolnictví by mělo být přirozeným projevem občanské zralosti.

20:30

Automobilka Fiat Chrysler Automobiles svolává ke kontrole téměř 30 tisíc sedanů z divize Maserati. Špatné podlahové rohože se mohou přichytit k plynovému pedálu a způsobit tak nechtěné zrychlení vozu.

20:42

Jeden mrtvý útočník, čtyři zranění policisté. Taková je bilance zásahu proti ozbrojencům v Bruselu v rámci vyšetřování atentátů v Paříži. Policejní akce skončila kolem osmé hodiny večer.

20:51

ODS už dál nechce vyjednávat o koalici na pražském magistrátu s hnutím ANO, ČSSD a Trojkoalicí. Podle ODS dosavadní jednání pouze odhalují, v jak hlubokých problémech vedení města je.

21:08
21:20
21:33

Společnost Walt Disney prohlásila, že herec Harrison Ford a režisér Steven Spielberg společně natočí pátý film s dobrodruhem Indiana Jonesem.

 

21:40

"Ve středu se sejde bezpečnostní rada státu," uvedl belgický premiér Charles Michel. Ta přitom po zásahu v Molenbeku v listopadu loňského roku zvýšila stupeň bezprostředního ohrožení teroristického útoku v Bruselu na nejvyšší, čtvrtý stupeň. Michel na večerní tiskové konferenci ale nepotvrdil, jestli jsou někteří podezřelí stále na útěku, uvedl jen, že operace policie pokračuje.

21:48
22:02

Titulní strana Financial Times z 16. března.

22:17

Podle agentury Frontex připlulo za poslední týden na řecké ostrovy 5800 uprchlíků. Od začátku letošního roku jich do Řecka dorazilo více než 143 tisíc.

22:25
22:48
06:40

Klíčové primárky republikánů na Floridě vyhrál miliardář Donald Trump. Definitivně tak vyřadil ze hry floridského senátora Marka Rubia. Demokratické primárky v úterý ovládla Hillary Clintonová.

06:50
07:07

"Konečně se americká kandidátská scéna zpřehlednila. Světla reflektorů už na sebe budou přitahovat jen velkohubý newyorský miliardář Donald Trump a všem dobře známá Hillary Clintonová, bývalá první dáma USA taktéž z New Yorku," píše komentátor HN Teodor Marjanovič po úterních primárkách ve Spojených státech.

07:39
07:43

Nezadané ženy, které touží po dítěti, budou zřejmě už brzy moci otěhotnět bez partnera. K umělému oplodnění ho dosud potřebují, lékaři mohou ze zákona pomáhat s početím jen párům. To se nelíbí ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové (ČSSD).

07:50
08:13
08:19

London Stock Exchange a Deutsche Boerse souhlasí se sloučením. Díky fúzi budou konkurenceschopnější na světovém trhu s obchodováním s cennými papíry.

09:00
09:19

Belgická policie už zřejmě identifikovala útočníky z úterní razie, uvádí tamní média. Jedná se o bratry Khalida a Ibrahima El Bakraouiovi (27 a 30. let), kteří jsou stále na útěku před policií. Podle informací serveru La Dernière Heure jednoho z nich policie podezírala z terorismu. Druhý z nich se měl prý vyhýbat trestu. Právě proto policie provedla razii.

09:24

Vratislav Mynář, hradní kancléř a nejbližší spolupracovník Miloše Zemana, by měl ve své funkci skončit po blížící se návštěvě čínského prezidenta v Praze. Uvádí to dnešní Lidové noviny. Mynář má skončit kvůli chybějící bezpečnostní prověrce, vystřídat by ho měl Jan Novák. Mynář by se měl nově stát ředitelem Správy Pražského hradu.

09:30
09:32

S čínským fotbalem se zaplétá i ten český. Zdroje připravené proudit do tamního fotbalu připraveny zřejmě jsou, jak popisuje reportáž CNN.

09:40

Belgický premiér Charles Michel uvedl, že policejní akce bude „ještě pokračovat“.

09:47
09:55

Česká energetická jednička překvapivě nepodala závaznou nabídku na koupi východoněmeckých hnědouhelných dolů a elektráren. Křetínský a Tykač nabídku Vattenfallu poslali. ČEZ je prý "i nadále připraven jednat o jiných podmínkách a variantách prodeje". Co to znamená však firma nevysvětlila.

 

10:03
10:26

Policie dva útočníky z bruselské čtvrti Forest zadržela, uvedla belgická televize VTM Nieuws. Jednoho z nich prý chytla už v úterý večer, druhého pak ve středu ráno. Belgická prokuratura tuto informaci zatím ani nevyvrátila ani nepotvrdila. Premiér Michel pak vyzval Belgičany, aby zachovali klid. Dnes se také sejde bezpečnostní rada státu.

10:33

Jak bude fungovat společné vzdělávání dětí s různými handicapy v běžných třídách, v posledních měsících řeší učitelé, média i politici. Aktuálně.cz mělo možnost podívat se na inkluzivní vzdělávání přímo v norském Oslu. Zažitá představa, že se při inkluzi všechny děti bez ohledu na své handicapy učí v jedné třídě, v Norsku tak úplně neplatí.

10:40
11:07

Str. 32 - 35 časopisu The Isis studentů oxfordské univerzity rozvíjí polemiku o "špinavých" penězích českého podnikatele Luďka Sekyry (PDF).

11:18

Největší firemní transakcí loňského roku v ČR byl prodej gumárenské společnosti ČGS Holding. Švédská společnost Trelleborg AB zaplatila za výrobce pneumatik Mitas a majitele značek Rubena a Savatech téměř 1,3 miliardy dolarů. Nejaktivnějším investorem byl loni EPH miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče.

11:25
11:31

Pražská policie se zatím nebude zabývat kauzou Klinika. Aktivisté, kteří obývají budovu v Jeseniově ulici i po tom, co jim před téměř dvěma týdny vypršel smlouva o výpůjčce, se po prošetření situace nedopouštějí trestného činu ani přestupku.

11:40

Politolog Emil Aslan v komentáři na Aktuálně.cz rozebírá okolnosti záhadné smrti vlivného architekta ruské propagandy Michaila Lesina ve Spojených státech. "Je možné, že nové informace o Lesinově smrti jsou signálem pro Putina: Washington má důkaz o jeho účasti na další politicky motivované vraždě," píše.

11:55
12:03

Exministr vnitra Ivan Langer (ODS) se snaží povznést nad to, že byl zjevnou inspirací tvůrcům kriminálního seriálu ČT Modré stíny, kde je postava "ministra vnitra Gelnara" spojována s podvody a vraždami. "Kdo má to štěstí prožít dva životy v jednom: virtuální a reálny? Oč virtuálnější je ten virtuální, o to reálnější je ten reálný," řekl Langer na dotaz serveru echo24.cz.

12:16

Rozhovor s Danielem Benešem vychází v pátečních HN.

12:21

Belgická prokuratura zveřejnila jméno muže, který včera kalašnikovem ohrožoval policisty a byl zabit. Je to Mohammed Belcaïd z Alžíru, v Belgii pobýval nelegálně. Vedle jeho těla se našla vlajka Islámského státu a kniha o salafismu, informuje Le Soir. Policie na místě našla také 11 zásobníků do kalašnikova. Po přestřelce utekli dva neznámí útočníci.  I proto policie pokračuje v pátrání.

12:24

Náměstek ministra financí Tomáš Vyhnánek odmítá, že by v lednu nechal v Bruselu u Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) vyzvídat detaily ke kauze Čapí hnízdo, která politicky ohrožuje jeho šéfa Andreje Babiše.

12:26

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v ČT popřel informace Lidových novin, že by měl Vratislav Mynář, který neobstál v prověrce Národního bezpečnostního úřadu, odejít z funkce kancléře, jak uvedly dnešní Lidové noviny. "Jsou to jen spekulace," řekl.

12:34

Solární revoluce se v Česku zatím nekoná, lidé se zdráhají změnit své domácnosti na malé elektrárny. Přesto, že jim stát může na pořízení fotovoltaických systémů přispívat. Zájem o peníze z programu Nová zelená úsporám zatím projevilo jen velmi málo lidí.

12:46
12:54

Česká kosmetická společnost Dermacol má před sebou expanzi na východní trhy. V Palestině otevře první obchod a zamíří i do Číny.

13:14

Tim Burton vydal první trailer ze svého nového filmu, který do českých kin vstoupí 29. září. Knižní předlohu spisovatele Ransoma Riggse v českém překladu Bronislavy Grygové vydalo nakladatelství Jota.

13:21
13:28

Policisté ve středu zadrželi chomutovského soudce Ivana Nováka. Důvodem jeho zatčení jsou případy, které Novák řešil a které souvisí s podmínečným propuštěním vězňů. To, že byl Ivan Novák zadržen, potvrdila Aktuálně.cz mluvčí ústeckého krajského soudu Marcela Trejbalová.

13:42
14:06

Senátoři po několikahodinové debatě schválili zákon o zavedení elektronické evidence tržeb.

14:14

Kdo by čekal, že hlasování při dvacáté schůzi Senátu již bylo po schválení Poslaneckou sněmovnou jen formalita, mýlil by se. Opozice se nevzdávala, nejprve marně navrhovala o zákonu vůbec nehlasovat, následná debata trvala několik hodin.

14:22

Škoda auto poprvé oficiálně potvrdila, že Škodu Octavia bude pohánět malý litrový turbomotor.

14:29
14:41

Odsouzený podnikatel Roman Janoušek nemusí být ve vězení, protože po jeho operaci v pražské Ústřední vojenské nemocnici nastaly nečekané komplikace a je nutné další léčení. Podle znaleckého posudku by se neměl do vězení vrátit, než se jeho zranění vyléčí, což může trvat i rok.

14:52
15:09
15:29

Teodor Marjanovič: Trump v cílové rovince značí, že konzervativní instinkty Američanů jsou minulostí

15:34
15:38

Investiční skupina CEFC v Česku již investovala dvacet miliard korun a dalších dvacet miliard má připravených na nové projekty. Některé z projektů mají být představeny na konci měsíce při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Podle informací Radiožurnálu jedná CEFC o možnosti vstupu do investiční skupiny Penta.

15:47

Politický přestup roku. Poslanec Karel Tureček, zvolený za TOP 09, uvažuje o vstupu do klubu ANO. Vládní koalice by tak posílila svou většinu ve Sněmovně na 112 poslanců. O svých úvahách dnes Tureček informoval novináře.

15:52

Být to na Andreji Babišovi, šel by dnes na Pražský hrad za prezidentem Karlem Schwarzenbergem a ne za Milošem Zemanem. Co se změnilo za více jak dva roky, že Andrej Babiš v názoru na Miloše Zemana otočil? Redakce Aktuálně.cz nabízí sérii jejich výroků za období od volby prezidenta v roce 2013 doteď, které vnáší do jejich vztahu více světla.

16:06

Pražská ODS odchodem z koaličního jednání s ANO podlehla mediálnímu tlaku. Myslí si to primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která reagovala na úterní rozhodnutí ODS. Pro ANO se podle ní nic nemění. V koaličních rozhovorech pokračuje.

16:07

Andrej Babiš právě oznámil, že na mimořádné schůzi sněmovny příští středu oznámí jméno majitele Farmy Čapí hnízdo z doby, kdy žádala o dotace. Zatím toto jméno odmítal vyslovit.

16:16

Stále větší počet lidí využívá takzvané online vzdělávací programy a kurzy. Jejich hlavní výhodou je možnost absolvování lekcí z domova, přímo prostřednictvím počítače. Tipy pro online studenty mohou pomoci lépe zorganizovat čas i prostor pro studium.

16:27

Garanci stovek milionů korun schválila vláda pro továrnu Nexen na Žatecku. Investice Nexenu přes 22 miliard korun je jednou z největších v historii Česka. Korejský výrobce pneumatik postaví továrnu v průmyslové zóně Triangle.

16:37
16:38

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na nadcházející mimořádné schůzi Sněmovny zveřejní majitele farmy Čapí hnízdo z doby, kdy společnost žádala o evropské dotace. Řekl to ve středu novinářům před schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě. S hlavou státu se bude bavit právě i o kauze kolem Čapího hnízda.

16:58

Tři čtvrtiny dětí z dětských domovů skončí na ulici nebo na dávkách. Zabránit tomu pomáhají zážitkové kurzy, na kterých se učí dovednosti nezbytné pro úspěšný vstup do samostatného života.

17:11
17:26

Po Hanu Solovi se Harrison Ford vrátí ke své druhé nejslavnější roli. Indiana Jones 5 přijde do kin jedenáct let po rozporuplně přijatém posledním dílu Království křišťálové lebky.

17:27
17:44
17:49

Od sazenice vinné révy až po víno ve sklenici. V Brně vyšla unikátní anglická učebnice Wine Words mapující svět výroby a produkce vína. Je první svého druhu na světě.

18:02

Nápojářské skupině Kofola v loňském roce stouply tržby meziročně o 14,6 procenta na 7,19 miliardy korun. Provozní zisk jí vzrostl o 33,1 procenta na 589 milionů, ukazatel EBITDA o 20,5 procenta na 1,1 miliardy korun.

18:10

Čtyři strany vznikající vládní koalice na Slovensku se dohodly na rozdělení postů v nové vládě a ve vedení parlamentu. Většinu křesel v kabinetu obsadí sociální demokraté premiéra Roberta Fica, kteří v uplynulých čtyř letech vládli bez koaličního partnera. Vyplývá to z informací, které ve středu novinářům řekl Fico.

18:27

Strojírenská firma ZKL propustí 85 procent své pracovní síly v továrně v Hanušovicích. Za masivní propouštění může ztráta Volkswagenu, který byl pro severomoravský závod klíčovým zákazníkem.

18:43
18:59

Cestovatelka Alexandra Kropp dodává inspiraci a kuráž ostatním dobrodruhům, především ženám. Po zemětřesení v Nepálu začala své zážitky publikovat na blogu. Cítila jakousi morální zodpovědnost.

19:14
19:33
19:48
20:04

E.ON je další velkou energetickou firmou, která nabízí solární elektrárny pro rodinný dům na klíč. Jako první tuto možnost nabídl zákazníkům loni v říjnu ČEZ. RWE čeká v Česku nový solární boom, který se tentokrát odehraje na střechách domů.

20:25

Evropští lídři budou na summitu v Bruselu jednat o dohodě s Tureckem, která má zastavit proud tisíců uprchlíků a migrantu do Evropy. Dohodu bude ale podle diplomatů velmi těžké uvést do praxe, především kvůli neschopnosti Řecka.

20:53

Rozpočtový výbor doporučil poslancům schválit možnost pro loterijní a sázkové firmy poslat čtvrtinu hazardní daně na sport. Ministr financí Andrej Babiš je proti, peníze má prý rozdělovat ministerstvo školství.

21:09

Farma Čapí hnízdo se měla díky dotaci stát navštěvovaným turistickým magnetem středních Čech. Dnes je spíše luxusním místem pro semináře bohatých firem. Nejvíc tu žije malá zoo. Projekt je doposud největší potíží Andreje Babiše v politice.

21:20
21:30

Spojením londýnské a německé burzy vznikne firma o hodnotě 740 miliard korun. Z celosvětového měřítka ale budou stále výrazně dominovat americké akciové trhy. Pražské burzy se fúze dotkne jen nepřímo.

21:38
21:47
21:56
22:06

Americká centrální banka nezměnila základní úrokovou sazbu a ponechala ji v rozpětí 0,25 až 0,50 procenta. Fed však naznačil, že v příštích měsících ke zvýšení úroků dojde.

22:14

Podle premiéra Bohuslava Sobotky by měli představitelé EU prosazovat propuštění ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové. Sobotka to uvedl během svého vystoupení v Senátu, který jeho slova podpořil.

22:21

Pět členů hnutí ANO v Karlových Varech opouští stranu. Důvodem odchodu zastupitelů krajského města je nesouhlas s postoji zdejšího vedení.

22:26

Rakouská země Korutany poskytla miliardové záruky držitelům dluhopisů banky Heta. Na jejich splnění ale nemá peníze, takže jí hrozí platební neschopnost.

22:43
22:50
06:31

Petra Kvitová nestačila na prestižním turnaji v Indian Wells na světovou trojku Agnieszku Radwaňskou a skončila ve čtvrtfinále. I tak česká tenistka odehrála nejlepší turnaj v sezoně. Radwaňská zvítězila 6:2, 7:6 a v novém žebříčku WTA si polepší na druhou příčku na úkor Němky Angelique Kerberové.

06:45

Ministři zahraničí Spojených států a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov se shodli na nutnosti posílit spolupráci Washingtonu a Moskvy při řešení syrské krize. Po dnešním telefonátu obou ministrů to podle agentury TASS oznámilo ruské ministerstvo zahraničí.

06:55

Ženy v Česku teprve dnes dosáhly loňského výdělku mužů. Pobírají totiž v průměru o 22 procent nižší mzdu. Aby měly stejnou částku jako muži, musejí pracovat právě do 17. března. Na dnešek připadá takzvaný Equal Pay Day neboli den platové rovnosti. Česko patří v EU k zemím s největším rozdílem v odměnách žen a mužů.

06:57

Vykládku 800 tun soli z české lodi, která od pondělí blokuje labskou vodní cestu v Drážďanech, zkomplikovala vysoká vlhkost. Sůl kvůli ní hrudkovatí a ucpala rozvody sacího bagru, který byl k vyložení přivolán. Zhruba o půlnoci technici vysávání zastavili a krizový štáb nyní zvažuje jiný způsob vyložení soli, napsal v noci na dnešek na svém webu deník Sächsische Zeitung.

07:13
07:15

Film Totem vlka od režiséra Medvěda či Jména růže, který dnes vstupuje do českých kin, je součástí prezentace "moderní Číny" vůči západnímu světu, píše v recenzi Alena Prokopová.

07:30

Dnes, na svátek sv. Patrika, se v barech a restauracích celého světa vypije nejvíc irské whiskey v roce.
Boom zájmu o značky jako Tullamore Dew, Jameson či Bushmills zažívá i Česko.
Naopak prodeje skotské whisky celkově klesají, rostou ovšem prodeje těch nejcennějších - jednosladových.

07:51

Přebytek zahraničního obchodu Japonska byl v únoru nejvyšší za více než čtyři roky díky poklesu cen ropy a vývoji kurzu jenu. Vývoz i dovoz však klesly, což naznačuje, že poptávka zůstává nadále slabá jak na domácím trhu, tak v zahraničí. Přebytek zahraničního obchodu země činil 242,8 miliardy jenů (52,1 miliardy korun), což byl nejvyšší údaj od září 2011.

07:53

Rusko dokončí stahování svých vojsk ze Sýrie během dvou až tří dnů, uvedl to velitel ruských vzdušných ozbrojených sil Viktor Bondarev, informuje agentura Reuters.

08:06

Albatros Media, největší český vydavatel dětských knih, kupuje část byznysu svého tuzemského konkurenta, dánské vydavatelské skupiny Egmont. Transakcí chce získat přístup k mezinárodním licencím, například k právům na vydávání knih s animovanými postavami z dílny amerického studia Walt Disney nebo s tematikou Star Wars.

08:10

Ceny pohonných hmot v Česku v týdnu podruhé v řadě rostly, tentokrát navíc výrazněji. Nejprodávanější benzin Natural 95 od minulé středy zdražil o 23 haléřů na průměrných 26,76 korun za litr. Nafta je dokonce o 53 haléřů dražší než před týdnem, řidiči ji tankují průměrně za 25,47 korun za litr.

08:15
08:25

Ve věku 72 let ve Spojených státech po zástavě srdce zemřel Frank Sinatra mladší, stejnojmenný syn legendárního amerického jazzového zpěváka Sinatry.

08:30

Japonskou společnost Toshiba vyšetřují úřady v USA kvůli účetnictví její jaderné divize Westinghouse. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Toshiba loni přiznala, že v minulosti nadhodnocovala své zisky. Účetní skandál Toshiby je v Japonsku největší od odhalení účetních manipulací ve firmě Olympus v roce 2011.

08:35

Jeden z největších českých výrobců textilií Pegas Nonwovens loni utržil 229,2 milionu eur, což je meziročně o 0,6 procenta méně. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2015 ovšem dosáhly tržby 59,6 milionu eur, což představuje meziroční nárůst o 1,4 procenta.

08:46

K odpovědnosti za nedělní atentát v Ankaře se dnes přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK). O život přišlo 37 lidí, vláda útok připisovala zakázané Straně kurdských pracujících (PKK).

08:52

O dotaci na luxusní projekt Farma Čapí hnízdo se rozhodovalo v létě 2008. Tehdy byl středočeským hejtmanem Petr Bendl z ODS. Výtky, že v jeho éře putovaly eurodotace na velké projekty místo na podporu malých a středních podnikatelů, Bendl odmítá. Hájí se tím, že kraj už dříve podpořil stovky menších žadatelů a že záměrem bylo, aby se podporoval i mimopražský turismus.

09:22
09:29

Hackeři z Anonymous se hádají, zda útočit na Donalda Trumpa či ne.

 

09:41

Velká Británie se v roce 2018 zařadí mezi země se speciální daní na sladké nápoje. Chce tak bojovat proti obezitě obyvatel. Daň se podle serveru The Independent bude týkat nápojů, které obsahují více než pět gramů cukru na 100 mililitrů. Nejsladší nápoje jako Coca Cola budou zdaněny v přepočtu osmi korunami na litr. Pro méně sladké nápoje bude platit sazba o tři koruny nižší. Zkušenosti z Mexika ukazují, že se spotřeba sladkých nápojů snížila o 6 procent.

10:00
10:13
10:14

„Scénář jaderné války mezi Ruskem a Západem je dnes v říši fantazie, jinak jsme se ale do období studené války vrátili, i když ne v takové intenzitě,“ říká v rozhovoru pro DVTV spisovatel a bývalý diplomat Michael Žantovský. Rusko podle něj představuje pro Západ bezpečnostní riziko, za nepřítele ho ale nepovažuje.

10:28

Server britské BBC přináší článek o tom, odkud berou kandidáti na amerického prezidenta peníze na kampaň. Například demokrat Bernie Sanders, který už vybral přes 96 milionů dolarů, získal 70 procent všech peněz z darů menších než 200 dolarů. Jeho stranická rivalka Hillary Clintonová se spoléhá hlavně na velké firmy.

10:33
10:42

Nové české a slovenské filmy, které lze ode dneška s předstihem vidět na Febiofestu, mnohdy vznikají v evropských koprodukcích a svými tématy i kvalitou patří do Evropy, píše Tomáš Stejskal.

10:47
11:01

S pomocí ukrytého programu sledoval Lukáš Kuzmiak cestu svého ukradeného notebooku a popsal ji na svém blogu. Ti, kdo se při tom poznali, ho teď žalují o téměř milionové odškodné. Způsobilo jim to prý újmu na zdraví.

11:11

Nové vedení Exekutorského úřadu Přerov nechalo kvůli podezřelým finančním transakcím zablokovat všechny bankovní účty přerovského soudního exekutora Tomáše Vrány, který na konci března končí ve funkci. Vrána podle jeho nástupce Lukáše Jíchy tento týden zpronevěřil několik milionů korun.

11:18

Co poškozuje image vlády víc? Andreji Babišovi se nelíbí, že koaliční KDU-ČSL chce vyslovit souhlas s programem mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k Čapímu hnízdu. Může to podle něj poškodit vládu v očích lidí, řekl ČTK.

11:29

Irský písničkář Damien Rice naposledy hrál pro třicet tisíc lidí na festivalu Colours of Ostrava. V srpnu vystoupí v intimnějším prostředí pražského Divadla Archa.

11:37

Jaroslav Tvrdík nedává interview často, ale když na to přece jednou za čas dojde, člověk pochopí, proč se jim tak vyhýbá. V obsáhlém rozhovoru s DVTV zaznělo tolik do nebe volajících nesmyslů, že je třeba aspoň některé uvést na pravou míru, píše sinolog Martin Hála.

11:54

Časopis Barlife si pohrál se svátkem sv. Patrika, když v animaci obarvil Vltavu nazeleno. Už desítky let se v rámci oslav tohoto dne speciální látkou skutečně barví například řeka Chicago v Chicagu.barlife

12:04
12:09
12:15

Vědci z brněnského Honeywellu vyvinuli nový typ turbodmychadel. Ta pomáhají týmu Ferrari ve formuli 1 a brzy by se měla stát novým trendem v automobilovém průmyslu.

12:16

Putinův blitzkrieg. Cílem není boj s Islámským státem, ale světový řád z dob studené války. A Obamova předpověď, ze Rusko uvízne v Sýrii jako kdysi Sovětský svaz v Afghánistánu, se nesplnila, píše v blogu na Aktuálně.cz Džamila Stehlíková.

12:24
12:29

Na novém předvolebním spotu Donalda Trumpa štěká Hillary Clintonová a Vladimir Putin coby judista dostává soupeře na lopatky. Clintonová nemůže být pro Putina rovnocenným soupeřem, chce říci Trump.

12:32

Rakouská přepravní a logistická společnost Gebrüder Weiss zvýšila v roce 2015 svůj obrat meziročně o tři procenta, když dosáhl 1,28 miliardy eur. Firma loni expandovala na asijském trhu, kde se zaměřuje hlavně na automobilový průmysl. V Evropě pak dále rozšířila své služby pro on-line obchody.

12:35

Eurozóna se poprvé od září vrátila zpátky do deflace. Spotřebitelské ceny se meziročně snížily o 0,2 procenta po 0,3procentním nárůstu v lednu. Deflace je nepříznivou zprávou pro Evropskou centrální banku, která se snaží dosáhnout inflace u hladiny dvou procent.

 

12:37
12:50
12:57

Americký Seaworld končí se zvířaty, které ho proslavily po celém světě: kosatkami. Vedení zábavního parku oznámilo, že už nebude pořizovat žádná nová zvířata. Reaguje tak na kritiku ochránců zvířat, kteří ho dlouhé roky viní z týrání.

13:09

Policejní tým Tempus vyřešil vraždu z roku 1996. Obviněn byl jeden muž. Podle Českého rozhlasu jde o bodyguarda bosů podsvětí, mimo jiné Františka Mrázka.

13:16

Z Turecka musí po několika letech odjet německý korespondent magazínu Spiegel a zpravodajského serveru Spiegel Online Hasnain Kazim. Turecké úřady mu odmítly prodloužit akreditaci. Kazim se dlouhodobě kriticky vyjadřoval na adresu prezidenta Erdogana.

13:20

Tenisky ze sci-fi filmu Návrat do budoucnosti 2 jsou tu. Nike představil sportovní obuv se samozavazovacími tkaničkami.

13:29

Rumunský poslanec Florin Popescu byl zatčen poté, co uplatil voliče pomocí 60 tun smažených kuřat. Za mřížemi stráví dva roky, uvádí The Telegraph.

13:34

O inkluzi se v médiích hovoří téměř denně, a často padají protichůdné názory na to, co že se od 1. září na českých školách změní. Server Demagog.cz se podíval na výroky několik politiků a kdo vyhrál pomyslný titul největšího lháře, co se inkluze týče? Prezident Miloš Zeman.

13:43
13:48

Premiér Bohuslav Sobotka před odjezdem na summit Evropské unie, kde se bude jednat o dohodě s Tureckem, uvedl, že Česká republika bude dohodu podporovat, ovšem za jasně stanovených podmínek. Dohoda s Ankarou, která má být uzavřena v pátek, by neměla představovat žádné navýšení počtu uprchlíků, které má Česko přijmout.

14:03

Brazílie se bouří proti prezidentce Dilmě Rousseffové. Ta jmenovala bývalého prezidenta Lulu da Silvu, které policie podezírá z korupce, šéfem vládního štábu. Lula tak získal imunitu. Soudce ale zveřejnil nahrávky rozhovorů mezí Rousseffovou a Lulou, ty podle tamních médií potvrzují, že mu zřejmě dala funkci proto, aby se vyhnul stíhání.

14:09

„Hra s Babišem je hrou s ohněm. Zeman do něj přikládá a požár se začíná šířit,“ komentuje Martin Fendrych na Aktuálně.cz.

14:21

Evropská unie už na boj s migrační krizi schválila jen loni a letos 10,8 miliard eur, tedy asi 292 miliardy korun. Tyto peníze obsahují také příspěvky pro Afriku a Turecko. Tedy do zemí, které mají Evropě pomoct proud migrantů a uprchlíků zastavit. Podle auditorů z Evropského účetního dvora byly ale dosud peníze na migraci v sousedních zemích EU utráceny velmi neefektivně.

14:21
14:40

Migranti nepředstavují riziko pro zavlečení nebezpečných nemocí z ciziny, závažnějším ohrožením jsou cestovatelé. Podle lékařů Nemocnice Na Bulovce migrační vlna není z hlediska zavlečení chorob ohrožující, neboť počet běženců v ČR je velmi malý a navíc v záchytných centrech procházejí zdravotními prohlídkami.

14:57

Česko je podle údajů Evropské komise sedmá nejaktivnější země EU v přesídlování běženců z uprchlických táborů ve třetích zemí. K tomuto místu Česku přitom stačilo přijmout 52 Syřanů vloni na podzim. Členské země unie se loni v červenci dohodly na dobrovolném přesídlení dohromady 22 tisíc uprchlíků z uprchlických táborů.

15:01
15:13

Celá pražská Lucerna patří Dagmar Havlové, švagrové bývalého prezidenta. Nejvyšší soud zamítl dovolání konkurzního správce společnosti C.H.R. ve sporu o polovinu pražského paláce Lucerna. Tím potvrdil, že celá budova patří Havlové. Spor trval řadu let.

15:27

Donald Trump dosáhl jako první politik na desetibodovou škálu největších rizik v žebříčku skupiny Economist Intelligence Unit. Menší potíže by podle stupnice světové ekonomice způsobila válka o ostrovy v Jihočínském moři nebo odchod Británie z Evropské unie než nástup Trumpa do Bílého domu.

15:36

Český vynález - slepecká hůl, která pomocí mobilu naviguje nevidomé, se už testuje v Sokolově.

15:52

Prezident Zeman zve děti z Klokánků na Čapí hnízdo. „Snad nás nezvou proto, aby kauza utichla,“ řekl šéf Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk v rozhovoru pro DVTV.

15:55
16:08

Česko, které skončilo na 27. místě žebříčku nejšťastnějších zemí, si od roku 2013 polepšilo o 12 příček. Na prvních místech jsou kromě Dánska i další severské země, na opačném konci je například Sýrie.

16:19
16:20

Praha obnoví starou koalici. Na čtvrtečním jednání se na tom dohodli zástupci za ANO, ČSSD a Trojkoalici, jejichž vláda se v hlavním městě rozpadla na podzim loňského roku. Informaci Aktuálně.cz potvrdili zástupci všech tří stran.

16:52
16:59

Tohle trochu překvapí. Hodnocení voleb na světě mezi léty 2012 a 2015 podle toho, jak odpovídají mezinárodním standardům v projektu Harvardovy univerzity a univerzity v Sydney. Relativně špatné umístnění Velké Británie v regionu a relativně dobré Íránu ve své oblasti.

17:14
17:18
17:27

Primáře z mostecké nemocnice Petra Machka už otravovalo zdlouhavě posílát lékařské zprávy po pacientech nebo poštou. Vymyslel proto způsob, jak zašifrovaná data posílat e-mailem. A nakonec se jeho projekt eZpráva rozšířil do ordinací v celé zemi.

17:34

Stačila jediná žádost advokáta Josefa Douchy o podmínečné propuštění jeho vězněného klienta u chomutovského soudu a právník byl obviněn z korupce. Policie tvrdí, že si svobodu pro vězně chtěl zaplatit u soudce Ivana Nováka, který je od středy rovněž stíhán. Detektivové tvrdí, že úplatek od Douchy přijal.

17:40
17:46

Řešení globální energetické situace? Umístit solární panely do vesmíru a elektřinu posílat na zem mikrovlnami. Nikdy by se tak nedostaly do stínu a navíc by přijímaly o 26 procent více sluneční energie, uvádí nová studie pro vědecký časopis New Space.

17:57
18:11

Před pár desítkami minut byly rozdány ceny na Lipském knižním veletrhu. Uspěl spisovatel Guntram Vesper s románem o německé rodině, jež emigrovala z Východu na Západ, i historik Heinrich August Winkler s čtyřsvazkovými Dějinami Západu.

18:20
18:21

Ještě jako studenti si Jan Kovář a Jan Sova založili firmu Workswell, která původně navrhovala řídicí systémy. Po roce se k nim přidal třetí společník, Adam Švestka. Před třemi lety začali prodávat svou termokameru určenou pro bezpilotní letouny, která si získala zákazníky po celém světě.

18:27

Když začal šéf pražského týdne módy Lukáš Loskot budovat svůj sen, nikdo jiný v něj nevěřil. Zájem o přehlídky je enormní, říká pro magazín Proč ne?!.

18:33

Lidé v zemích s vyšším HDP na hlavu mají obvykle více volného času. Až na jednu výjimku v podobě Spojených států amerických...

18:45

Poslanci se ve výborech zabývají tím, jak omezit či neomezit moc a střety zájmů členů vlády a případně i dalších politiků. Výsledek jejich jednání může mít vliv na to, co nakonec schválí celá sněmovna.

19:07
19:15
19:21
19:37

"Když by koupě našich bulharských aktiv dávala někomu smysl, tak si to dovedu představit," říká šéf ČEZ Daniel Beneš. Velký rozhovor s ním vyjde v pátečních Hospodářských novinách.

20:02

Bývalý šéf Dacie má zachránit ruský Avtovaz. Většinový vlastník, skupina Renault-Nissan, si vybrala zkušeného managera Nicholase Maurese. Odstupujícímu švédskému manageru Bo Anderssonovi vyčítají přílišné využívání zahraničních součástek.

20:09
20:27

Apple údajně rozdělil svou online službu iCloud mezi servery Amazonu a Googlu. Google by od Applu měl za online služby získat 400 až 600 milionů dolarů, asi polovinu rozpočtu na iCloud.

20:31

S jídlem je to jako s byznysem. Musí být funkční a praktický, říká šéf českého GLS Pavel Včela. Poobědvali jsme s ním v restauraci Meze.

21:05

Šéfové států a vlád zemí evropské osmadvacítky v Bruselu krátce po 20:00 SEČ ukončili první blok diskuse věnovaný ekonomice. Na twitteru to uvedl Preben Aamann, mluvčí šéfa Evropské rady Donalda Tuska. U večeře teď premiéry a prezidenty čeká hlavní téma nynější vrcholné schůzky, a to doladění detailů nové dohody s Tureckem, která by měla napomoci zastavení migrační vlny mířící do Evropy.

21:15

Za postup do čtvrtfinále Sparta zinkasuje jeden milion eur. Letenský klub už v letošní sezoně na odměnách za evropské poháry získala 170 milionů korun.

21:26
21:35
21:35
21:57

Americké hlavní indexy se poprvé v letošním roce dostaly nad úroveň konce minulého roku. K optimismu na trzích pomohl postoj americké centrální banky, která naznačila pomalejší zvyšování úrokových sazeb.

22:10
22:15

Titulní strana Financial Times z pátku 18. března.

22:29
22:43
23:01
06:29

Nová libyjská vláda národní jednoty, podporovaná mezinárodním společenstvím, "během několika dnů" přesídlí z Tunisu do libyjské metropole Tripolisu. Řekl to dne premiér této vlády Fáiz Sarrádž v rozhovoru s televizní stanicí Libya HD. Do Tripolisu se přestěhuje také prezidentská rada, která nový kabinet jmenovala.

06:49

Kázeňské tresty, nikoli trestní stíhání dostala desítka příslušníků americké armády za chyby, které vedly začátkem loňského října k bombardování nemocnice Lékařů bez hranic (MSF) v severoafghánském městě Kunduz. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na zdroje z ministerstva obrany. O život tehdy přišlo 42 lidí.

06:51

Lídři zemí Evropské unie se krátce po půlnoci shodli na společném postoji k návrhu dohody s Tureckem o migraci. Na twitteru to uvedl lucemburský premiér Xavier Bettel. O návrhu by měl šéf summitů EU Donald Tusk jednat s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem dnes ráno ještě před tím, než se turecký zástupce formálně sejde se všemi svými evropskými partnery.

06:55

Úterní demokratické primárky o prezidentskou nominaci v americkém státě Missouri vyhrála Hillary Clintonová, její rival Bernie Sanders porážku uznal.

06:59

Na český popud se nynější summit Evropské unie několik desítek minut zaobíral případem v Rusku vězněné ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové. Po konci prvního jednacího dne to novinářům řekl český premiér Bohuslav Sobotka. V závěrech summitu se ale téma nakonec neobjeví. Očekává se však, že ke kauze se ještě dnes veřejně vrátí předseda Evropské rady Donald Tusk.

Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková by mohla být vydána na Ukrajinu, naznačil ruský ministr spravedlnosti.

07:02
07:09

Severní Korea dnes odpálila dvě rakety. Podle agentury Reuters to oznámilo vedení jihokorejské armády. Krátce po balistické raketě, která dopadla po 800 kilometrech letu do moře, odstartovala druhá střela, ta však zmizela z jihokorejských radarů ve výšce asi 17 kilometrů.

07:14
07:20

Letošní únor s průměrnou globální teplotou 13,31 stupně Celsia byl vůbec tím nejteplejším únorem od roku 1880, kdy se s měřením začalo. V každoměsíční klimatické zprávě to na svém webu uvedl americký Národní úřad pro ovzduší a oceány (NOAA) s tím, že rekord globálně nejteplejšího měsíce byl překonán již podesáté za sebou.

07:37
07:42
07:46

Jaromír Jágr přispěl ve čtvrtečním utkání NHL svým 24. gólem v sezoně k výhře Floridy 4:1 na ledě Toronta, když skóroval do prázdné branky při soupeřově power play. Trefil se také Tomáš Hertl, byl však jediným střelcem San Jose při prohře 1:3 v Arizoně.

07:57

Paulo Coelho se výborně trefuje do takzvaného českého "něcismu" − přesvědčení, že v něco věřím, ale nevím přesně v co, píše v profilu bestsellerového autora spisovatelka Markéta Pilátová.

08:03

Mobilní služby budou státu dál poskytovat všichni operátoři. Ceny se přitom mezi ministerstvy značně liší. Jediná smlouva, která by nahradila desítky současných kontraktů vládních úřadů, by se podle ministerstva financí tolik nevyplatila.

08:11

Kanadská společnost TransCanada Corp., která stojí za kontroverzním ropovodem Keystone XL, koupí amerického provozovatele plynovodů Columbia Pipeline Group za 10,2 miliardy dolarů (244,2 miliardy korun). Dohoda je zatím největší akvizicí kanadské společnosti a TransCanada díky ní výrazně posílí svoji pozici v USA.

08:12

Jsou to dva roky od ruské anexe ukrajinského Krymu. Od té doby probíhá válka na východní Ukrajině, z ruského pohledu je agresorem "Západ".

08:27

Do aténského přístavu Pireus dnes dorazilo z řeckých ostrovů Lesbos a Chios 640 dalších uprchlíků. Informovala o tom agentura DPA, podle níž ve čtvrtek tutéž trasu použilo 450 běženců. V Pireu je nyní ve stanech nebo ubytovnách na 4500 lidí různých národností a podle zpráv z místa mezi nimi panují šarvátky.

08:42
08:56
08:59
09:25

Dominik Koďousek, student 3. ročníku oboru Truhlář SOU nábytkářského v Liberci-Kateřinkách, obsadil o minulém víkendu skvělé čtvrté místo na mistrovství Evropy parketářů – profesionálů do 25 let v italském Bolzanu.parkety

09:33
09:36
09:41

John Mucha, vnuk Alfonse Muchy, poslal hlavnímu městu předžalobní výzvu, ať mu vydá Slovanskou epopej, kterou slavný malíř Praze daroval v roce 1913. Praha stále nesplnila podmínku daru, tedy že epopeji postaví vlastní galerii. Muchovi navíc vadí, že v příštím roce má dílo vycestovat na turné po Asii.

10:04

Skupinka Číňanů si jménem Česko-čínské obchodní komory zamluvila takřka půlku Prahy pro sešlosti na podporu čínského prezidenta. Komora o tom ale neví a odmítá, že by něco pořádala. K organizaci akcí se nezná ani konkurenční sdružení Jaroslava Tvrdíka.

10:21

Evropští lídři se ve čtvrtek v Bruselu shodli na návrhu dohody s Tureckem. Ten dnes představí tureckému premiérovi Ahmetu Davutogluovi, se kterým začnou vyjednávat. Návrh neobsahuje všechny podmínky, které si Turecko kladlo. Jednání budou proto ještě složitá. Summit sledujeme on-line.

 

10:31

Fotbalová Sparta překvapivě vysokou výhrou 3:0 proti římskému Laziu přidala do klubové kasy téměř třicet milionů korun.

10:45
10:56

Lanovka na pražský Petřín se znovu rozjede 8. dubna. Mimo provoz byla sedm měsíců, během nichž se vyměňoval most u stanice Nebozízek.

11:07
11:11
11:37

ČEZ je jednou z mála velkých energetik, které ještě vydělávají. I jemu ale zisk klesá, protože padá cena elektřiny. "Když se podíváte na vývoj cen elektřiny, je až s podivem, že jsme vůbec v zisku," říká šéf firmy Daniel Beneš v rozhovoru týdne pro HN. Důvodem tohoto pádu jsou hlavně nízké ceny komodit, zejména ropy, a rozmach dotovaných zdrojů energie.

11:49
12:15

Podle filmu Návrat do budoucnosti měly být hotové už v roce 2015 – samozavazovací tenisky by si ale postava Martyho McFlye mohla poprvé obout až letos, společnost Nike jejich uvedení na trh oznámila ve čtvrtek v New Yorku.20160315 FY16 INNO SNOWCAP SILVER HERO 0029 54342

12:27

Jednání v Bruselu opět začala. V návrhu dohody se dělaly podle zdroje blízkého jednáním určité změny, nechtěl komentovat v čem konkrétně.

12:31

Svatopluk Němeček chce, aby v příštích třech letech přiteklo do zdravotnictví o deset miliard korun ročně víc.
Vyzve vládu, aby zvýšila platy lékařům, sestrám a ostatním pracovníkům ve zdravotnictví. Požaduje také navýšení plateb za státní pojištěnce.

 

12:44

Bývalá moderátorka zpravodajství České televize Alexandra Mynářová (dříve Nosková) posílí tým Našich zpráv na TV Barrandov. Poprvé usedne za moderátorský pultík ve středu 23. března, jejím partnerem bude moderátor Petr Převrátil.

12:53

Kosmická sonda New Horizon zmapovala povrch planetky Pluto. Ten se tvaroval miliardy let a pro vědce i veřejnost byl doteď záhadou. Sonda odhalila pohoří, údolí i pláně. Povrchové složení Pluta je natolik rozmanité, že jej někteří považují v rámci sluneční soustavy za jedinečné.

13:03
13:11

Jihokorejská prokuratura provedla v pátek razii v centru kontroly vozidel německé automobilky Volkswagen. Razie souvisí s emisním skandálem u naftových vozů Volkswagenu.

13:20

Před čtyřmi lety přišlo na výstavu Davida LaChapella do Rudolfina přes 30 tisíc lidí. Nyní jeho snímky představí pražská galerie Dvorak Sec Contemporary.

13:36
13:42

Na otázku, jestli se letos podaří odborům prosadit pětiprocentní růst mezd, se dlouho usmívá. Nakonec přizná, že realistické je očekávat mzdy vyšší o 3,5 až 4 procenta. Ekonomický expert odborů Jaroslav Ungerman tvrdí, že je realista a že není možné očekávat skokový růst platů.

14:04
14:14

Teroristy z Hamásu zasáhla finanční krize, píše list Šark Al-Ausat. Hnutí se totiž ve sporu mezi Saúdskou Arábií a Íránem postavilo na stranu Saúdů a tak mu Íránci přestali posílat peníze. Údajně ale neomezí výdaje na některé priority - jestli jsou mezi prioritami i sebevražedné atentáty není zatím jasné.

14:22
14:25

Belgická prokuratura oznámila, že v bytě v bruselské čtvrti Forest, kde tento týden provedla razii, se našly otisky prstů Salaha Abdeslama. Ten je považován za hlavního organizátora listopadových teroristických útoků z Paříže. Policie během razie zabila jednoho muže, další dva jsou stále na útěku. Belgická média dodávají, že Abdeslam by mohl být jedním z nich.

14:38
14:47
14:53

Cukr jako takový používáme nejčastěji při dochucování kávy nebo čaje. Cukr obsažený v potravinách a nápojích má však i sou další, sacharidovou formu, která poskytuje tělu energii, někdy až příliš. V Británii dokonce kancléř George Osborne zavedl cukernou daň, která má za úkol snížit míru obezity v zemi.

15:08
15:22
15:44

Jedenadevadesátiletá legenda šansonu Charles Aznavour letos konečně vystoupí v Česku. A před koncerty stále cítí trému. „Nejsem přece mrtvý,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro magazín ego!.

16:09

Už dvakrát americká hudebnice Laurie Andersonová uspořádala koncert pro psy. Nyní v talkshow Stephena Colberta pro psí publikum zahrála krátkou skladbu. Ve videu píseň začíná v čase 3:15.

16:15

Rusko odstartovalo testy řízených hypersonických raket Zirkon. Mají se jimi vyzbrojit vojenské ponorky. Rakety by měly být pětkrát až šestkrát rychlejší než rychlost zvuku a schopné zasáhnout cíl až na vzdálenost 400 kilometrů.

 

16:21
16:39

Turecký fotograf pořídil unikátní snímky pomocí dronu, vytvořil tak pokřivený pohled na Istanbul. Inspiroval se přitom knihou z konce devatenáctého století.

16:47

Svůj nový film, který ode dneška promítá Febiofest, italský režisér Marco Bellocchio dělí na dvě poloviny - temné 17. století vyobrazující postupy katolické církve a ironický obraz současnosti.

16:54
17:13
17:33

Na náměstí před Frauenkirche, nejznámějším kostelem v Drážďanech, nově stojí šestašedesát soch vlků. Umělec Rainer Opolka je vytvořil jako symbol "nenávisti, žhářství, neonacistů, násilných příznivců Pegidy a těch členů strany AfD, kteří chtějí střílet uprchlíky", jak uvedl. Sochy vlků na místě zůstanou do 23. března.vlci

17:43

Belgická policie zadržela živého islámského extremistu Salaha Abdeslama, hledaného kvůli loňským listopadovým atentátům v Paříži, uvedl belgický list La Derniere Heure. Terorista je podle dostupných informací raněn.

17:44

Smíchovská náplavka se o víkendu změní v polévkový ráj, proběhne druhý ročník festivalu Polívkování. Organizátoři slibují především vyšší komfort při konzumaci jídla.

17:55

Funkcionalistický palác v srdci Prahy pomalu chátrá, a přesto je v něm živo a své nájemníky si získává zřejmě nezničitelným geniem loci. Někteří z nich nám o tom pověděli. Vítejte v Bubenské 1.

18:03

Místo zadržení Salaha Abdeslama v Bruselu.

18:29
18:45

Policejní akci V Bruselu z dálky, tedy z úřadu belgického premiéra Charlese Michela, sleduje také francouzský prezident Francois Hollande.

18:46

"Nad hlavami nám začala kroužit helikoptéra. Policiste zůstávají na místech, nevypadá to, že by akce končila," hlásí z místa operace bruselská zpravodajka Hospodářských novin a Aktuálně.cz Silvie Housková.

19:05

Společně s Abdeslamem police zadržela také dalšího podezřelého – je to Soufyane Kayal, který spolupracoval s teroristou Mohamedem Belkaidem, kterého tento týden bezpečnostní složky zabili při razii. Kayal je také zraněný. Situaci sledujeme v on-line reporáži.

19:15
19:33
19:44

Manažeři rakouských firem debatovali o nových rizicích podnikání ve střední Evropě na konferenci Grow East! ve Vídni. Rakouské firmy nehledají rychlý zisk, ale dlouhodobé partnerství, řekl prezident Rakouské obchodní komory.

19:58
20:02

Zatčení Salaha Abdeslama

20:10
20:29
20:40
20:47
21:06
21:34
22:01

Významný filmový režisér Jan Němec zemřel v pátek ve věku 79 let. Němec byl představitelem takzvané české nové vlny v 60.letech, za své počiny byl oceněn Českým lvem, Křišťálovým globem i Medailí za zásluhy II. stupně od Václava Havla.

22:08
22:38

Předsednictvo sociálních demokratů v pátek doporučilo poslancům, aby podpořili program mimořádné schůze ke kauze Čapí hnízdo. O schůzi požádala koncem minulého týdne pravicová opozice spolu s Úsvitem s Blokem proti islámu.

22:45
22:50
07:03

Letecké neštěstí v Rusku. Boeing 737 letící z Dubaje se zřítil při přistání v Rostově na Donu. Na palubě bylo 55 cestujících a sedm členů posádky. Všichni zemřeli.

07:46

Jak zastavit Donalda Trumpa? Někdejší republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney ve svém domovském Utahu podpoří Teda Cruze.

 

08:28

Rada bezpečnosti OSN striktně odsoudila nejnovější testy severokorejských balistických raket. Pod výzvu k zastavení akcí porušujících rezoluce OSN se podepsala i Čína, nejbližší spojenec Kim Čong-una.

 

09:07

Spojené státy označují páteční dohodu EU s Tureckem za důležitý krok kupředu. Washington zároveň slibuje podporu zemím, které jsou přílivem uprchlíků zasaženy.

 

10:20

Centrem tureckého Istanbulu otřásla v krátké době další exploze. Výbuch v pěší zóně v ulici Istiklal poblíž Taksimského náměstí si podle televizní stanice CNN Türk vyžádal nejméně dva mrtvé a sedm zraněných. Výbuch má údajně na svědomí sebevražedný atentátník.

 

 

10:57

Nejhledanější terorista posledních měsíců Salah Abdeslam byl po ošetření nohy propuštěn z nemocnice. Samozřejmě v doprovodu policie. O dalším osudu islámského radikála rozhodne belgická justice, čeká se ale, že bude velice rychle vydán do Francie.

 

11:55

Riziko použití jaderných zbraní v Evropě je vyšší, než bylo v 80. letech, tvrdí bývalý ruský ministr zahraničí Igor Ivanov. Máme sice méně hlavic, ale riziko, že budou použity, roste, říká muž, který řídil ruskou diplomacii na konci Jelcinovy éry a v prvních čtyřech letech vlády Vladimira Putina. Jako viníka Ivanov samozřejmě označuje americké plány na vybudování protiraketového štítu. 

12:15

„Vyskytoval se tu rokenrol, noční kluby, mladým lidem v džínách, kteří se v tomto okruhu pohybovali, byl socialistický realismus ukradený,“ popisuje Paulo Coelho, proč se mu v 80. letech zalíbila Praha.

Spisovatel Paulo Coelho při návštěvě Prahy.

13:09

Přes půl milionu malých dodávek nesmí na části dálnic do levého pruhu. Ministerstvo dopravy totiž změnilo význam běžné dopravní značky „Omezení jízdy v dopravním pruhu“, takže se už netýká jen kamionů. A pozor, pokud kvůli odpočtu DPH máte kombík registrovaný jako malou dodávku, porušujete jízdou v rychlém pruhu předpisy i vy!

13:28

Gabriela Soukalová je absolutní vítězkou Světového poháru v biatlonu. A trofeje dnes vybojovala hned dvě!

 


14:06

Politické špičky dohodu s Tureckem hájí, podle Amnesty International je to "historická rána lidským právům."

 

14:07

Hraní ve velmi vysokém rozlišení a konzole, to zatím nejde moc dobře dohromady. Množí se ale indicie, že se Sony chystá situaci změnit novým kusem hardwaru, který už získal neoficiální název PlayStation 4.5.

14:13

Jan Němec nebyl zlobivým dítětem, nýbrž spíš poutníkem české filmové nové vlny, píše v nekrologu Petr Fischer.

Ve věku 79 let zemřel podle informací iDnes.cz po těžké nemoci filmový režisér Jan Němec.

14:26

Velký portrét Gabriely Soukalové v HN vyšel pod titulkem Biatlonová bohyně. Dnešek ukázal, že byl oprávněný.

 

 

 

14:47

Šéf Telecom Italia Marco Patuano pravděpodobně ještě během dneška odstoupí. Vaz mu zlomily neshody s největším akcionářem, kterým je v Paříži sídlící Vivendi.

 

 

14:53

Abdeslam sice čeká v poutech na rozhodnutí o převozu do Francie, Interpol přesto nabádá k ostražitosti na hranicích. Obává se případného pokusu o teroristovo osvobození.

 

15:28

Pokud uprchlíci neprokážou, že jsou v Turecku v ohrožení života, budou od neděle vraceni z řeckých ostrovů zpátky do Turecka. Podle nové dohody, která vstupuje v platnost o víkendu, se o návraty bude starat až 1500 policistů z celé Evropy, azyloví experti a tlumočníci. Více v článku od Sylvie Houskové.

15:53

 

16:05

Ceny ropy porostou, tvrdí experti Deutsche Bank. Došli k závěru, že v porovnání s uhlím či zemním plynem zásoby ropy nejsou nadměrné.

16:47

Rozpočet armády stoupne o 4,5 miliardy korun. Po sobotním jednání expertního týmu Miloše Zemana to uvedl ministr obrany Martin Stropnický. Peníze půjdou především na rozvoj a modernizaci armády.

17:13

Téměř 1500 uprchlíků dorazilo v posledních 24 hodinách do Řecka z Turecka krátce předtím, než v neděli začne platit režim vracení migrantů do Turecka na základě páteční dohody Ankary s Evropskou unií. O počtu běženců informovala řecká pobřežní stráž.

17:30
17:47
18:04

Tři izraelští občané a jeden Íránec dnes zemřeli při útoku v centru Istanbulu

18:24
18:49

Papež František se přidal k sociální síti Instagram. Mluvčí Vatikánu Dario Vigano pro vatikánské rádio uvedl, že papež věří, že fotky mohou odhalit mnoho věcí. Lidé také podle něj budou moci sdílet papežova "gesta odpuštění". Účet nese jméno @Franciscus, podle papežova latinského jména.

19:17

Společnost Uber se údajně obrací na automobilové společnosti s objednávkou na automatická auta. Od vozů, které nebudou řídit lidé, si firma slibuje značné snížení nákladů.

19:35

Podle žalobce měl Salah Abdeslam původně v úmyslu spáchat sebevražedný atentát, v průběhu si to ale rozmyslel.

19:50

Raper Adam Svatoš, známý jako Kato, pro DVTV: "Snažím se vyvarovat témat poplatných době. Na dokončované desce, která vyjde v květnu, chci reflektovat téma smrti."

20:08

Americký řetězec Starbucks začne nabízet slevu v případě zakoupení nápoje do vlastního hrnku. Chce tak přispět ke snížení odpadu, který se denně vyprodukuje z papírových kelímků.

20:25

Čínský konglomerát Wanda group se stal předním partnerem hlavní řídící organizace světového fotbalu FIFA.

20:47

Třináct egyptských policistů zemřelo při útoku na kontrolní stanoviště neklidného Sinajského poloostrova. K atentátu se přihlásil Islámský stát.

21:06

Odpůrci Donalda Trumpa, který za republikány usiluje o kandidaturu na prezidenta, dnes blokovali svými auty hlavní silnici vedoucí na předměstí Phoenixu, kde se Trump chystá vystoupit na dalším ze svých mítinků. Protestující zastavili podle agentury AP svoje auta uprostřed silnice a vytáhli transparenty s nápisy "Zbavte se Trumpa" a "Musíme zastavit Trumpa".

21:25

Policie převezla zatčeného teroristu do vězení v Bruggách. Abdeslam chce bojovat proti vydání do Francie.

21:44

"V řešení migrační krize je klíčové hlavně Řecko, které teď bude muset zvládnout navracení uprchlíků do Turecka. To bude velmi složité, migranti se totiž můžou odvolávat k soudům," řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v rozhovoru pro DVTV.

22:01

Ruské letouny zabily při náletech v syrském městě Rakka, které je hlavním útočištěm Islámského státu, 39 civilistů. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) je mezi mrtvými nejméně pět dětí a sedm žen. 

22:22
22:41

Po zatčení Salaha Abdeslama jsou stále na útěku další dva podezřelí. Mohamed Abrini je podezřelý z podílení se na plánování pařížských útoků, druhý muž je znám pouze pod falešným jménem Soufiane Kayal.

22:53

Hlavní cenu a titul Grand designérka roku 2015 si z dnešního předávání výročních cen za nejlepší design odnesla módní návrhářka Liběna Rochová. Za své modely inspirované tvorbou umělce Milana Grygara dostala i cenu v kategorii Módní designér roku. Stala se druhou návrhářkou v historii cen, jež dostala hlavní cenu. Objevem roku se stala dvojice Markéta Držmíšková a Petr Hák, titul získali za kolekci porcelánu a úložný systém Sequence. Oceněn byl in memoriam také architekt a designér Bořek Šípek, který vstoupil do Síně slávy.

06:49

Turecká politička Irem Aktaşová z vládní strany AKP prezidenta Erdogana na Twitteru zalitovala, že při sobotním atentátu nezahynulo víc Izraelců. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se obrátil na Ankaru, a věci vzaly rychlý spád. Tweet ze sítě zmizel a turecká média píší, že Irem Aktaşová bude z AKP vyloučena. 

07:18

Desítky tisíc Tibeťanů žijících v exilu po celém světě dnes volí svého politického vůdce. Jde o druhé volby od chvíle, kdy se tibetský duchovní vůdce dalajlama rozhodl vzdát politických funkcí. O znovuzvolení usiluje dosavadní tibetský premiér v exilu Lozang Sanggjä, jeho soupeřem je předseda tibetského parlamentu v exilu Päma Cchering.

 

07:47

Místo tradičního rozvozu pizzy robot. Pizzeria Domina hodlá svým zákazníkům v hlavním městě Nového Zélandu doručovat objednávky pomocí bateriemi poháněného robota, který na jedno nabití doručí pizzu do okruhu 20 kilometrů.

 

08:01

První české zlato! Pavel Maslák obhájil v Portlandu titul mistra světa. maslak

08:16

Barack Obama se chystá na historickou návštěvu Kuby. Noha amerického prezidenta nevstoupila na kubánskou půdu dlouhých 88 let. Setkání Obamy s Raúlem Castrem je symbolem zlepšujících se vztahů mezi oběma státy.

 

08:35

Americké hotely se vrací na Kubu. Řetězec Starwood podepsal historickou dohodu i přes platné hospodářské embargo. Počet zahraničních návštěvníků Kuby v roce 2015 vzrostl o 17 procent na rekordních 3,5 milionu. Mohou za to i zlepšující se vztahy s USA.

 

08:43

Papež překonal Davida Beckhama. Svatého otce začalo během prvních dvanácti hodin na Instagramu sledovat více než milion lidí. Tím pokořil dosud platný rekord anglické fotbalové legendy.

 

09:13

Turecká politička si po sebevražedném útoku v centru Istanbulu přála smrt více Izraelců. V reakci na tweet byla vyloučena z vládnoucí strany AKP.

10:00

Mark Zuckerberg začal svou cestu za usmířením Facebooku s Pekingem lehkým výklusem po náměstí Nebeského klidu. Číňany však pohoršilo, že smogem zamořeným náměstím běží bez ochranné masky.

 

10:12

První závod sezony F1 opanoval Mercedes, Alonso vyvázl z vážného karambolu.

 

10:28

Rusové představují vodku z kukuřice. Rostoucí zájem o bezlepkovou dietu mezi Američany dbajícími o své zdraví přiměl ruského výrobce vodky Stoličnaja rozšířit svoji nabídku o další nápoj. V dubnu se má na trhu objevit bezlepková Stoli Gluten Free, vyrobená z 88 procent z kukuřice a z 12 procent z pohanky.

 

10:34

Evropa se zatajeným dechem čeká, jak se dohoda s Tureckem osvědčí v praxi

 

10:40

Pavel Bělobrádek zahajuje v Miami pětidenní floridskou tour. Jednat bude o univerzitní spolupráci, rozvoji obchodních vztahů i o turistickém ruchu.

"Velký potenciál vidíme v některých specifických projektech, například je tu už vynikající spolupráce na vývoji jaderných reaktorů čtvrté generace. Ale chceme spolupracovat i s technickými univerzitami a samozřejmě i s průmyslem na robotice, kosmickém a leteckém výzkumu," řekl Bělobrádek.

10:46

Dálnice D1 je opět průjezdná. Uzavírka mezi Psáři a Souticemi kvůli bourání mostů skončila. Řidiči již nemusí úsek objíždět přes Vlašim nebo Tábor.

11:20
11:30

Při tragické nehodě autobusu zemřelo ve Španělsku 14 studentů a dalších 43 cestujících utrpělo zranění. Řidič podle katalánské televizní stanice TV3 z neznámého důvodu ztratil kontrolu nad řízením, vjel na dálnici do protisměru a tam se srazil s protijedoucím vozem. Češi mezi studenty z výměnného programu nebyli.

 

11:45

Ačkoliv od sobotní půlnoci platí dohoda s Tureckem o vracení uprchlíků, na řeckém ostrově Lesbos přistálo již nejméně 12 člunů.

 

12:52

Česká televize památku v pátek zesnulého Jana Němce připomněla jeho nejslavnějším filmem. Kolegu Fischera tím opatrní televizní dramaturgové zrovna nenadchli.

 

13:01

Papež František zahájil mší pod širým nebem předvelikonoční svatý týden. V kázání na Svatopetrském náměstí apeloval na to, aby lidé převzali odpovědnost za osudy uprchlíků, a varoval před lhostejností.

 

13:56

Dálnicí D1 opět  projedete, i když místy jen v jednom pruhu. Noční fotogenickou demolici dvou mostů stihli stavbaři včas.

Demolice mostů na dálnici D1.

14:16

Turecko už zná totožnost sobotního atentátníka. Útok má na svědomí Islámský stát.

 

14:30

Více než polovinu z těch amerických start-upů, které mají nyní hodnotu nad miliardu dolarů, rozjížděli přistěhovalci. Imigrantem je například Elon Musk, zakladatel SpaceX a dalších veleúspěšných projektů, narozený v Jižní Africe.
Čtyřiačtyřicet v USA založených "jednorožců", které mají mezi zakladateli alespoň jednoho Neameričana, má nyní souhrnnou hodnotu 168 miliard dolarů, tedy něco přes čtyři biliony korun. To je velmi blízko hodnotě všeho zboží a služeb, které se v Česku vyrobí za jeden rok.

14:58

Hrad oznamuje: Prezident republiky Miloš Zeman se v pondělí dne 21. března 2016 ve 21.30 hodin v pražském Obecním domě zúčastní slavnostního večera – vyhlášení ankety “Fotbalista roku 2015”.  

Poté co jeho "čínští přátelé" koupili Slavii, v sobě prezident znovuobjevil zájem o fotbal.  Loni například vyznamenal Pavla Nedvěda medailí Za zásluhy.

15:35

Růst důchodového věku, který se každoročně zvyšuje u mužů o dva a u žen o čtyři měsíce, by se mohl zastavit na 65 letech. V tomto věku by šli do penze všichni ti, kteří se narodili po roce 1971. Se zastropováním počítá návrh obrysů zákona, který připravilo ministerstvo práce. V pondělí by záměr měla projednat vláda. Ministerstvo financí s navrhovaným stropem penzijního věku nesouhlasí.

15:59
16:18

Čtvrtá skupina křesťanských uprchlíků, kteří odcházejí z Iráku před teroristickou organizací Islámský stát, dorazila do České republiky. Letadlo s 21 lidmi přistálo na pražském letišti krátce před půl třetí odpoledne. Původně mělo do Česka přiletět 23 lidí, dva se na poslední chvíli rozhodli zůstat v Iráku. Do Česka má přesídlit celkem 37 křesťanských rodin o 153 lidech.

16:37

Světové ekonomické fórum zveřejnilo žebříček zemí s největším podílem obyvatel ve věku nad šedesát let. Vede Japonsko následované Itálií a Německem. V první desítce je devět evropských zemí. Světové ekonomické fórum dává tato data do souvislosti s migrační vlnou. Z lidí, kteří loni požádali v Evropě o azyl, jich je přes 80 procent ve věku do 34 let.

 

16:52

Načešte si přímo ze stromu jablka, švestky ořechy. Češi vytvořili web, kde se dá v krajině najít divoké ovoce a bylinky. Teď spouští aplikaci do mobilu.

17:01

Infografika serveru The Independent dokazuje, že Česká republika patří v rámci EU k zemím s nejnižším daňovým zatížením. Vedou skandinávské státy.

17:26

Dlouholetý šéf největší britské farmaceutické společnosti GlaxoSmithCline sir Andrew Witty oznámil že ve firmě končí. O jeho pozici se spekulovalo poslední tři roky především kvůli poklesu prodeje a zisků a kvůli korupčnímu skandálu v Číně, který firmu zasáhl.

18:02

Zájem o ekologie v praxi důkladně testuje aféra dieselgate. Zatímco české zákazníky emise vozů prakticky nezajímají a škodovky, volkswageny i další koncernové vozy s naftovými  motory kupují jako by se nic nedělo, Němci se od "šidících" aut odvracejí. V bazarech je rozdíl jasně viditelný

18:08

Když herec Daniel Brühl dokončil svůj nový film Kolonie, vydal se na několik týdnů lézt po chilských horách. „Potřeboval jsem spatřit jinou tvář Chile,“ řekl dnes v Praze.

 

18:24

Neděle přinesla i multimiliardovou akvizici. Americký koncern Sherwin-Williams vyrábějící například barvy a další potřeby pro automobilový průmysl koupil svého konkurenta Valspar. Zprávu přinesla agentura Bloomberg, podle které Sherwin-Williams za firmu zaměstnávající zhruba 10 tisíc lidí, která je v oboru šestá největší na světě, zaplatil 11,3 miliardy dolarů (270 miliard korun). Oproti průměrné ceně za poslední měsíc dostanou akcionáři Valsparu 41% prémii.

18:37

Kvůli neupřesněné hrozbě odložily úřady v Istanbulu jinak ostře sledovaný fotbalový zápas místních týmů Galatasaray a Fenerbahçe krátce před jeho zahájením. Fanoušci byli ze stadionu evakuováni. Úřad istanbulského guvernéra uvedl, že obdržel vážné zpravodajské informace o "možné bezpečnostní hrozbě". Prestižní zápas se měl hrát den po sebevražedném útoku v centru Istanbulu, při kterém zemřeli čtyři lidé a další byli zraněni.

18:51

Castrův režim před důležitou návštěvou "uklízí" jako by se psala osmdesátá léta. Jen několik hodin před příletem amerického prezidenta Baracka Obamy kubánské úřady zadržely desítky členek opoziční skupiny Dámy v bílém. Otázka je, zda se jich Obama zastane. 

18:55

Bývalý náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht uveřejnil svůj pohled na kauzu Čapí hnízdo a odpověď Andreje Babiše na sebe nenechala dlouho čekat. S mužem, kterého sám přivedl na ministerstvo, si Babiš vyřizoval účty hned několika tweety.

 

 

19:23
19:52

Britský designér přišel s bioplastem, který změkne v horké vodě a může se spojit s jinými plasty. "Bioplasty motivují lidi věci opravit, ne nahradit," říká Peter Marigold. Od prosince, kdy FORMcard šel na trh se prodalo již 60 000 kusů.

19:54

Křetínský - Tvrdík 0:1! První gól v derby dvou podnikatelských impérií vstřelil Milan Škoda, opora, kterou hosté v týmu udrželi díky čínským penězům. Průběh souboje můžete sledovat v online reportáži.

20:42

Další byznysový aspekt souboje, který probíhá na Letné. O2 TV Air na internetu padá a nefunguje během největší akce, na kterou největší český operátor lákal předplatitele. Gól do vlastní sítě.

 

21:24

Americký prezident Barack Obama již přistál na Kubě. Historická návštěva potrvá do úterý.

21:32

Letenští nakonec otočili utkání ve svůj prospěch. Sparta přes úvodní ztrátu zvítězila nad Slavií 3:1.

22:07
22:45

Na volebním mítinku Donalda Trumpu došlo na pěsti. Demonstrant, který byl z mítinku vyveden, později dostal pěstí od Trumpova příznivce.

Demonstrant na mítinku Donalda Trumpa

06:51

Americký prezident Barack Obama zahajuje na Kubě oficiální část návštěvy. Položí věnec u památníku hrdiny boje za nezávislost Martího, poté ho čeká jednání s kubánským prezidentem Raúlem Castrem. Má v úmyslu sejít se i s představiteli kubánské opozice.

06:53

Nejméně 12 lidí zahynulo při nedělní nehodě vrtulníku indonéské armády, který se ve špatném počasí zřítil v centrální části země. Vrtulník Bell 412 se zřítil ve vesnici Kasiguncu na ostrově Sulawesi.

07:00
07:05
07:16
07:35

Parlamentní volby v Kazachstánu vyhrála dosavadní vládnoucí strana prezidenta Nursultana Nazarbajeva, která získala 82,15 procent hlasů. Sedmiprocentní volební práh překročily ještě další dvě strany: komunisté a podnikatelská strana Světlá cesta. V dolní komoře parlamentu zasednou poslanci stejné trojice stran jako dosud.

07:42
07:50
07:51
08:03

Největším problémem spojeným s výběrem daně z nemovitých věcí, daně z nabytí nemovitých věcí, daně dědické a daně darovací je vysoký objem nedoplatků. Vyplývá to ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu, který zkontroloval Generální finanční ředitelství a finanční úřady.

08:12
08:20

Výdaje na internetovou reklamu ve světě příští rok poprvé překročí celkovou hodnotu trhu televizní reklamy. Internetová reklama poroste letos více než třikrát rychleji než celý reklamní trh, předpověděla globální agentura pro média ZenithOptimedia.

08:30
08:31
08:45
08:45

Manželka amerického prezidenta Michelle Obamová přijela na Kubu nabídnout svůj program rozvoje dětí "Lets Girls Learn". Oficiální komunistická Federace kubánských žen (FMC) ale podle opozičního deníku Diario de Cuba nabídku odmítla s tím, že kubánským dětem nic nechybí.

08:50
08:55

Světová mužská tenisová jednička Novak Djoković naznačila, že muži by měli být za tenisová utkání odměňováni lépe než ženy. Podle Djokoviće je to proto, že na mužské zápasy chodí v průměru více diváků než na utkání žen.

08:57
09:19
09:26

Ruský soud uznal ukrajinskou vojenskou pilotku Nadiju Savčenkovou vinnou z vraždy dvou ruských novinářů, kteří byli zabiti v létě 2014 minometnou palbou na východě Ukrajiny. Obžaloba žádá pro čtyřiatřicetiletou Ukrajinku 23 let vězení.

09:40
09:50

Počet obyvatel v České republice stoupl na 10 553 843 lidí. Za nárůst počtu obyvatel může hlavně zahraniční migrace. I když do Česka loni cizinců přišlo méně než o rok dříve. Nejvíce do Česka míří Ukrajinci a Slováci. Obyvatelstvo loni nadále stárlo. Průměrný věk se zvýšil o 0,2 na 41,9 let.

09:58
10:15

Průtrž mračen v Havaně zkomplikovala americkému prezidentovi Baracku Obamovi hned po příletu již tak diplomaticky a logisticky obtížnou návštěvu Kuby. Neodradila ale Kubánce, kteří přišli Obamu při jeho historické cestě na ostrov přivítat, napsal deník Politico.

10:20

Stroj amerického prezidenta Air Force One poprvé přistává na Kubě.

10:29
10:45

Realitní divize skupiny Petra Kellnera vstupuje na rumunský trh s nemovitostmi − v centru Bukurešti kupuje kancelářské a nákupní centrum Metropolis. Podle informací rumunského zpravodajského serveru Ziarul Financiar se cena transakce pohybuje kolem 50 milionů eur (v přepočtu 1,3 miliardy korun).

11:07

Proud uprchlíků mířících z Turecka do Řecka se ani po začátku fungování dohody Eevropské unie a Ankary o vracení migrantů nezastavil: od nedělního rána připlulo na ostrovy v Egejském moři 1662 lidí. V Řecku je tak už přes 50 000 běženců, uvedl dnes krizový štáb.

11:19

Policie předala Krajskému zastupitelství v Brně návrh na podání obžaloby na Američana Kevina Dahlgrena. Ten je nyní ve vazbě v Brně-Bohunicích a za čtyřnásobnou vraždu mu hrozí až doživotní vězení. Podle kriminalistů nepochybně vraždil.

 

11:30

Od 4. dubna začne síť žlutých autobusů společnosti Student Agency využívat marketingovou značku RegioJet. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

11:35
11:49

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil prodej 68 čerpacích stanic značek OMV a Avanti Unipetrolu. Odkupem stanic OMV upevní Benzina ze skupiny Unipetrol pozici největší sítě benzinek v Česku. Nově bude mít Benzina přes 400 stanic, dvojka trhu MOL má 315 pump.

12:01

"Jak se máš, Kubo?" napsal španělsky v kubánském dialektu na svém twitterovém účtu Obama po dosednutí stroje. "Právě jsme tady přistáli, těším se na setkání a na to, až si vyslechnu přímo kubánský lid," pokračoval prezident v angličtině.