On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
10:17

Penta, Manpower a HavelHolasek budou mít nové sousedy.

10:32

Finanční správa evidovala k 25. únoru 245 tisíc odevzdaných kontrolních hlášení k dani z přidané hodnoty. Celkem mělo do tohoto data odevzdat kontrolní hlášení 290 tisíc plátců. Čtyři procenta z odevzdaných hlášení byla chybná.

10:38
10:44
10:49

Marvyn King, muž, který během krize řídil Bank of England, se připojil k zástupu těch, kdo eurozóně zvenčí radí aby se rozpustila. Rozdělení evropské měnové unie je zřejmě jediná cesta, jak mohou jihoevropské státy znovu získat konkurenceschopnost, tvrdí v nové knize King.

10:55

Zisk obchodů Lidl v Česku vzrostl ve finančním roce 2014/2015 o 50 procent na 2,6 miliardy korun. To je nejvyšší zisk dosažený obchodním řetězcem v Česku za poslední roky. Do roku 2018 plánuje firma přestavět desítky svých obchodů.

 

11:10

Španělští podnikatelé mají jasno – cokoliv je lepší než vláda, do které by zasedla radikálně levicová strana Podemos. Proto dávají přednost koalici, kterou by vedli Socialisté (PSOE) v čele v Pedrem Sánchezem. Sánchez se pokusí získat důvěru pro svou vládu už tento týden.

11:19

SMS neumí videa a fotky a moc lidí už je neposílá. Operátoři na nich ale vydělávali spousty peněz, které jim dnes chybí. Teď je chtějí nahradit placeným formátem RCS, který videa, fotky a soubory zvládá.

11:21
11:24
11:30

Poslední aktualizace antiviru ESET varuje před neexistujícím nebezpečím na webu. Problém se týká mimo jiné webu Hospodářských novin na IHNED.cz i samotného Esetu. Firma o problému ví a pracuje na nápravě, uživatelům se omlouvá.

 

11:44

Tvrzení, že Německo vyplácí „královskou“ minimální mzdu, už neplatí. 17 zemí ji s počátkem roku 2016 – nebo krátce předtím – zvedlo, Němci ne. Zatímco Němci dávají 8,50 eur na hodinu, jinde se platí přes 9 eur. Minimální mzda v Lucembursku je dokonce 11,12 eura za hodinu.

11:55
12:08

Donald Trump v předvolební kampani slíbil, že jako prezident USA by nařídil zabíjení rodinných příslušníků teroristů Islámského státu. Bývalý šéf CIA Michael Hayden nyní prohlásil, že příslušníci amerických ozbrojených sil by odmítli takový rozkaz uposlechnout. "Pokud by takový rozkaz vydal už jako hlava státu, americké ozbrojené síly by odmítly konat," uvedl Hayden.

12:23

Jágr je bůh. Halík je taky bůh, jen trochu jiný. Dostane čestný doktorát na Oxfordu.

12:34
12:40
12:49

Nové lajky na Facebooku prospějou cílení reklamy. Větší škála vyjádřených emocí usnadní Facebooku cílit na konkrétní uživatele, upozorňuje Business Insider.

12:51

Dnes ráno v devět hodin začala likvidace jižní části tábora v Calais. Likvidaci vede soukromá firma, na všechno dohlíží asi sto členů bezpečnostních složek, popisuje deník Le Figaro. Není jasné, kolik lidí v jižní části „džungle“, žije. Nevládní organizace jejich počet odhadují na více než tři tisíce, francouzské úřady hovoří o 800 až tisícovce.

13:11
13:19

Bývalý brazilský prezident Lula da Silva zvažuje, že by se v budoucnu mohl opět ucházet o prezidentský post. Silva uvedl, že v roce 2018 bude kandidovat pokud to „bude nutné“. Silva byl prezidentem Brazílie v letech 2003 až 2011.

13:42

Čtyři měsíce před startem cyklistické Tour de France se rozhořel boj o víno. Reklama na chilské víno, která bude probíhat v rámci slavného závodu, popudila francouzské vinaře. Ti dokonce hrozí, že naruší jednu z etap.

13:45

V liberecké zoo se tygřici Báře narodila čtyři mláďata. Přežila pouze dvě, ale podle ošetřovatelů je to přirozený přírodní výběr. Ošetřovatelé tygří rodinku pozorují zatím jen kamerami. Jejich pohlaví zjistí až za pár týdnů.

13:55

"Islám už nevytváří myšlenky, umění, vědu ani vize, jen se opakuje. Ta repetice je začátkem jeho konce," míní syrský básník a favorit na Nobelovu cenu Adonis, kterého právě vyznamenali Němci.

14:07

Ted Cruz doufá, že během volebního superúterý se mu podaří odrazit vzpínajícího se Marca Rubia a že se dotáhne na kralujícího Donalda Trumpa. Texasský senátor přitom spoléhá na služby hodně tvrdého chlapíka - šéf jeho kampaně Jeff Roe v minulosti neváhal sáhnout i po hodně nevybíravých praktikách, třeba stalkerech s kamerami.

14:11
14:27

Oscara za nejlepší animovaný film sice loutkový snímek Anomalise nezískal, radovali se tvůrci rodinné podívané V hlavě. Nicméně za pozornost přesto stojí, už třeba kvůli tomu, že sexuální scéna, kterou v ní tvůrci přichystali, se točila čtyři měsíce.

14:33

Vláda dnes schválila materiál Ministerstva zemědělství o zmírnění následků sucha a nedostatku vody v příštích desetiletích. V následujících dnech Marian Jurečka řekne, kolik peněz uvolní.

14:50

Zakladatel a spolumajitel poradenské společnosti Partners Petr Borkovec pumpuje peníze do gastronomie. Jeho další sázkou je krabičková dieta.

15:12

Napětí v uprchlickém táboře v Calais, jehož jižní část úřady vyklízejí, sílí. Bezpečnostní složky použily také slzný plyn a vodní děla. Na místě je nejméně sto členů policie.

15:13
15:33

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková zůstane ve funkci i po 1. březnu. Vyplývá to z rozhodnutí vlády, která vzala na vědomí stanovisko Legislativní rady vlády ohledně právního postavení předsedy a místopředsedy ERÚ. 

15:43
15:51

Natáčení videa na mobilní telefon bylo standardní uživatelskou funkcí, která přerostla v umění. Krátké i celovečerní snímky soutěží na iPhone Film Festivalu. Ten se letos uskuteční již pošesté.

15:55

Automobilka Škoda opět neuspěla v soutěži o evropské auto roku. Její nejvyšší model Superb byl ve finále zastíněn německým bestsellerem Opel Astra a pěticí dalších konkurentů. Za Superbem zůstala pouze luxusní limuzína BMW řady 7.

16:08

Miliardář ze Slovácka Zdeněk Zemek poskytl HN první rozhovor od přísného nepravomocného rozsudku, který poslal dva Zemkovy syny na 7,5 let za mříže pro podvod při spuštění dvou slunečních elektráren v Chomutově. Zemek považuje kauzu za hon na čarodějnice.

16:12
16:22

Obrovský nadbytek ropy na trhu v USA přiměl tamní obchodníky k experimentu. K jejímu skladování začali využívat železniční cisterny. Na kolejích jich spousta stojí prázdných.

16:31

Skláňame sa pred hrdinstvom, s ktorým ste sa postavili proti domácemu útlaku a ruskej militaristickej mašinérii“. Česko-slovenský dopis občanům Ukrajiny podepsali bývalý velvyslanec Petr Kolář, duchovní Tomáš Halík či literární historik Martin C. Putna.

16:39

Prokurátoři polského Institutu národní paměti prohledávají dům bývalého komunistického vládce Polska, generála Wojciecha Jaruzelského. Podle serveru gazeta.pl hledají soukromý archív generála, který zemřel v roce 2014 v naději, že najdou materiály podobné těm, které měla vdova po komunistickém ministru vnitra generálu Kiszczakovi.

16:48

Hrozí katastrofa, může se protrhnout Mosúlská přehrada v Iráku a následná vlna pak může zaplavit irácká města, varuje americké velvyslanectví v Iráku. Pokud by byl Mosúl, původně dvoumilionové město, zničen, v Bagdádu by bylo několik metrů vody.

16:49

Ministr financí Andrej Babiš ztrácí důvěru v koaliční spolupráci. Nelíbí se mu opožděná premiérova kritika kvízomatů či schvalování vládního materiálu k mýtu. Premiér Bohuslav Sobotka v pondělí uvedl, že nedostal podporu ministerstva financí k novele loterijního zákona.

 

17:07

Po vystoupení Británie z Evropské unie by následovalo desetileté i delší období značné nejistoty. Do doby, než by se sjednaly nové dohody, varuje oficiální vládní dokument, který byl v pondělí zveřejněn v Londýně.

17:11

Co se děje s tělem při nadměrné konzumaci jídla z fast foodu? Nová studie prokázala, že nezdravé jídlo snižuje počet prospěšných bakterií v těle, konkrétně v trávicím traktu. Nízká hladina těchto mikrobů je patří mezi příznaky obezity, podle nového výzkumu by ji však také mohla způsobovat.

17:39

"Kdo viděl Velkého Gatsbyho, uvědomil si, proč se dnes na filmy s Leonardem DiCapriem chodí jako za starých časů. Když se po půlhodině konečně objeví na plátně DiCapriův mnohoznačný "úsměv Mony Lisy", divák okamžitě ví, že se chce dívat dál," píše Tomáš Stejskal v profilu dnešního vítěze Oscarů.

17:48
17:54

Státní zemědělská a potravinářská inspekce za první dva měsíce roku uzavřela 24 restaurací a dalších stravovacích provozů. Pokračuje tak trend z loňska, kdy inspektoři za celý rok zakročili proti 144 provozovnám.

18:13

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková dnes s okamžitou platností ukončila činnost expertního týmu, který připravoval změny tarifního systému plateb za elektřinu. K ukončení přistoupila poté, co se jeho členové shodli na nutnosti tarify upravit a jako základ pro další výpočty schválili nový matematicko-technický model.

18:31

Američané si během sledování Oscarů rádi dopřejí ananas. Zájem o pizzu Hawaii stoupl o 36 procent, o smaženou rýži s ananasem ještě o 2 procenta víc. Vyplývá to z datové analýzy objednávek společnosti GrubHub, která se věnuje rozvážce jídla. Podle její mluvčí může být důvodem slunečné počasí a záběry na palmy lemující siluetu Los Angeles, které v lidech probouzí chuť dát si něco svěžího a exotického.

19:01

Slovenská společnost Tatry Mountain Resorts zvýšila ve svém uplynulém finančním roce zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) o téměř třetinu na 24,41 milionu eur (659 milionů korun).

19:21

Spojené státy poskytnou iráckým silám při chystaném útoku na Mosul větší logistickou podporu, než jakou Iráčané měli k dispozici při loňském dobývání města Ramádí. "Iniciativa je nyní na naší straně, a ne na straně IS," řekl na tiskové konferenci americký ministr obrany Ash Carter. Ten dále uvedl, že Spojené státy budou v mosulském tažení více aktivní.

19:26

Ceny ropy se dnes výrazně zvyšují zhruba o dvě procenta a podle analytiků k jejich růstu přispívá více faktorů. Jednak Čína učinila další kroky na podporu ekonomického růstu, jednak Saúdská Arábie slíbila spolupráci s dalšími producenty ropy na omezení nestability na trhu. Cena ropy Brent se pohybovala kolem 36 dolarů za barel. Americká ropa WTI stála 33,55 dolaru za barel.

19:31

O novém americkém prezidentovi se rozhodne mezi republikánem Donaldem Trumpem a demokratkou Hillary Clintonovou. Vyplývá to z aktuálního celoamerického průzkumu veřejného mínění, který provedla televize CNN a organizace ORC.

20:15

Bezpečnostní poradci prezidentů devíti středoevropských a východevropských států se setkají ve středu ve Varšavě, aby ladili stanoviska před červencovým summitem Severoatlantické aliance. Od summitu polští představitelé očekávají posílení východního křídla NATO, ohrožovaného podle Varšavy Ruskem a jeho politikou, jak se už projevila vůči Ukrajině.

20:36

Bugatti Veyron bylo nejrychlejší a jedno z nejluxusnějších sériově vyráběných aut. Už není - překoná ho nástupce Chiron, který měl premiéru v Ženevě. Monstrum za více než 60 milionů korun zvládne stovku pod 2,5 vteřiny a pohání ho 1500 koňských sil v šestnáctiválcovém motoru.

20:39

Evropská komise pracuje na plánu nouzové pomoci Řecku, které čím dál více zaplavují běženci, neboť Makedonie a další země na takzvané balkánské trase výrazně omezily průchodnost svých hranic. Řecká agentura AMPE odhaduje, že by pomoc mohla dosáhnout asi půl miliardy eur (13,5 bilionu korun).

21:24


Samořízený vůz Googlu zřejmě poprvé způsobil nehodu. Automobil, který testovala společnost Google, se před několika dny v Kalifornii při nízké rychlosti střetl s autobusem veřejné dopravy. Podle tiskových agentur šlo zřejmě o první případ, kdy jeden z takzvaných autonomních vozů této firmy způsobil nehodu.

21:34

Kanada a Evropská unie vyřešily zbývající neshody ohledně dohody o volném obchodu. Dohoda by mohla vstoupit v platnost v příštím roce.

21:59

Sněžení, které dnes odpoledne dorazilo do Česka, komplikuje v několika úsecích provoz na silnicích i na železnici. Tři vlaky narazily do spadlých stromů, nikdo ale nebyl zraněn. Kvůli kalamitě je zcela zastaven provoz na smíchovském nádraží v Praze. Zpoždění nabírají také letadla mířící na pražské Letiště Václava Havla, opožděné jsou i odlety.

22:19

V prážské MHD lze v úterý ráno očekávat komplikace.

06:49

Na internetové připojení při práci z domova bude muset přispívat zaměstnavatel. Pro nejvyšší manažery ve firmách už nebude platit pevná pracovní doba. Ministryně práce chystá rozsáhlou změnu zákoníku práce. Platit má od příštího jara.

06:54

"V loňském roce si Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film odvezla polská Ida, letos maďarský Saulův syn. Teď jsou tedy na řadě Češi, chtělo by se říct," píše Petr Fischer v kritickém zamyšlení nad stavem českého filmu.

07:00

Kanada a Evropská unie vyřešily zbývající neshody ohledně dohody o volném obchodu. Dohoda by mohla vstoupit v platnost v příštím roce.

07:10

Startuje ženevský autosalon. Potrvá až do příští neděle. Škoda v Ženevě odstartuje vlnu novinek s karoserií SUV.
Korejské značky Hyundai a Kia se pak v Evropě naplno pustí do hybridního pohonu.

Korejský útok hybridů: Sesterské značky Hyundai a Kia představí v Ženevě několik hybridních novinek. Mezi nimi byl Hyundai Ioniq, korejský konkurent Toyoty Prius.

07:18

Firmám chybí absolventi ekonomických oborů. Nadaný vysokoškolák chce dnes vymyslet něco nového a založit vlastní start-up. Do roku 2020 navíc studentů ekonomie ubude o třetinu.

07:29

V německém parlamentu nejspíš letos stočí svůj první med. Včelí úl, který loni na zkoušku instalovali v atriu jedné z budov poslanci ze Strany zelených, se totiž natolik osvědčil, že letos by se včelstvo mělo rozšířit až na 50 tisíc včel.

07:35

Praha dnes začne vydávat novou kartu MHD Lítačka ve Škodově paláci na 11 přepážkách. První zájemci si pro ni mohou přijít od 8:00 do 18:00.

07:40

Sněžení, které v pondělí odpoledne dorazilo do Česka, komplikuje v několika úsecích provoz na silnicích i na železnici. Tři vlaky narazily do spadlých stromů, zpoždění nabírají také letadla mířící na pražské Letiště Václava Havla.

07:50

Rok 2018: Česku vládne Zeman, Babiš, Agrofert a Penta. Co se bude dít, až budeme slavit sté výročí od založení samostatného Československa? Čtěte v textu Jakuba Jandy.

08:00

Rozhodnutí společníků přiznávající zaměstnancům určité odměny nemá žádný význam. O jejich vyplacení totiž vždy rozhoduje a plně za ně odpovídá statutární orgán společnosti.

08:15

Řecku hrozí, že do konce března nebude mít na splátky dluhů. Aby země získala další část půjčky ze záchranného balíčku, musí tamní vláda mimo jiné schválit i nezbytnou penzijní reformu. Řekové mají ale šanci, že se jim "díky" migrančí krizi povede s evropskými věřiteli vyjednat výhodnější podmínky, pokud jde o dluhy.

08:25

Cimrman zadarmo? Je to kulturní památka, z jednoho díla bychom mohli mít až sto tisíc. Cimrmanovo dílo se jinak prodat prakticky nedá, moje nabídka tak přináší nové peníze a je pro autory výhodnější, než kdyby bylo dál dostupné nelegálně, říká Filip Smoljak v rozhovoru pro DVTV.

08:35

Těžařský obr Glencore snížil zisk o 69 procent. Na vině jsou nízké ceny ropy a komodit. Čistý zisk se tak snížil z 4,29 miliardy dolarů v roce 2014 na 1,34 miliardy dolarů loni. Společnost založená ve Švýcarsku přesto překonala odhady analytiků, kteří předpovídali ještě větší pokles.

08:45

Bugatti přichází s nový vozem, který ze sebe dostane až 420 kilometrů za hodinu. Nový model tak překoná Veyron, který drží rekord nejrychlejšího auta na světě v současnosti. Nové Bugatti Chiron stojí 65 milionů korun a má výkon 1500 koní.

08:55

Od lednového minima již vzrostla cena ropy o 30 procent. Dnes se ropa Brent obchoduje za 36,9 dolaru za barel.

09:05

Řecko bude v nynější uprchlické krizi "pravděpodobně obětované", tvrdí slovenský premiér Robert Fico v rozhovoru pro slovenské Hospodárske noviny. Stane se tak proto, že podle Fica řecký premiér Alexis Tsipras nesplnil úkoly, které dostal od EU loni v létě, pokud jde o manažment přílivu utečenců.

09:11

Míra nezaměstnanosti je podle Českého statistického úřadu stále na velmi nízké úrovni 4,6 %. Díky tomu je Česká republika společně s Německem zemí s nejnižší mírou nezaměstnanosti v Evropské unii. Před námi je pouze Island, který však není členským státem. V prosinci hlásil 3,6% míru nezaměstnanosti 15-74letých, tedy asi sedm tisíc lidí.

09:15

Čínští turisté jsou nároční a mají specifické návyky. Čeští hoteliéři si s nimi neví příliš rady, dostanou ale návod, jak je pohostit.

09:25
09:34

Tři dny před parlamentními volbami, ve středu od 17 hodin chystají protestující slovenští učitelé smuteční pochod za školství. Slovenské školství je v hluboké krizi a část učitelů nedávno vstoupila do stávky.

09:40

Největší exportní úspěch Severní Koreje? Obří sochy do Afriky, píše BBC. Afričtí státníci tak trochu v asijském stylu a s „Kimovými“ oblečky.

09:50

Popularita německé kancléřky Angely Merkelové podle posledního průzkumu vzrostla o osm bodů na 54%. Němci s ní ale většinou nesouhlasí v jednom bodě: řešení uprchlické krize. Za dva týdny se konají troje zemské volby, které budou svého druhu referendem o uprchlické politice kancléřky.

09:53

Pražští úředníci začali vydávat Lítačku - kartu, která má nahradit problematickou Opencard. Ve Škodově paláci, kde se Lítačka vydává, čekalo ráno prvních 50 lidí a vydání jedné karty trvalo přibližně šest minut.

09:59

Míra nezaměstnanosti v Německu zůstala v únoru na hodnotě 6,2 procenta. Podmínky ve zpracovatelském průmyslu se zhoršily. Index PMI v průmyslu v únoru klesl na 50,5, předběžně 50,2. V Česku index taktéž zpomalil. Klesl na 55,5 bodu.

10:07

Jako budova s 33 patry bude vysoký most Valy na slovenské dálnici D3 na Kysuci. Bude to nejvyšší stavba tohoto druhu ve střední Evropě, kde ve výšce 84 metrů budou i větrolamy.

10:19
10:21
10:21

Příjmy Česka z cestovního ruchu vzrostly v roce 2014 na 238 miliard korun, meziročně o 1,5 procenta více. Útraty zahraničních návštěvníků v tuzemsku činily 144 miliard korun. Průměrný výdaj zahraničního návštěvníka byl 4880 korun.

10:22
10:30

Francouzské úřady se už druhým dnem pokoušejí postoupit v demolici části uprchlického tábora "Džungle" u Calais. Migranti na demoliční čety házeli kamení a zapalovali některé ze svých příbytků, aby tak zpomalili jejich postup. Policie odpověděla slzným plynem.

10:48

Je nezbytné, abychom všichni pomohli uprchlíkům, říká někdejší frontman kapely Led Zeppelin Robert Plant. Ten s beduíny Tinariwen a dalšími uprchlickými kapelami v pátek vydá album na podporu migrantů.

 

10:56

Zemřel americký herec George Kennedy, známý z komedií Bláznivá střela nebo seriálu Dallas. Bylo mu 91 let.

11:17
11:19
11:35

Řecku hrozí, že do konce března nebude mít na splátky dluhů, varuje Mezinárodní měnový fond. Aby země získala další část půjčky ze záchranného balíčku, musí tamní vláda mimo jiné schválit i nezbytnou penzijní reformu. V případě spolupráce s EU při řešení migrační krize MMF nevylučuje odpuštění části dluhu.

11:51

Sociální demokraté před krajskými volbami zaútočili na svého hlavního politického konkurenta Andreje Babiše. Do kampaně jdou s heslem "Stát není firma". Zveřejnili ho pouhý den poté, co se kvůli Babišovu střetu zájmů nepohodli na vládě a Babiš zpochybnil budoucnost koalice.

11:58
12:03

Alena Vitásková oznámila, že nebudou od roku 2017 platit nové tarify za platbu elektřiny. Úřad podle ní tarifní strukturu přepracuje a je možné, že nebude tolik postavená na velikosti jističe.

12:06

Může se stát, že Česko vystoupí z Evropské Unie? Miloš Zeman už podpořil referendum a Petr Honzejk v textu z žánru politické fantasy fabuluje, co všechno by se mohlo v nejbližší době přihodit.

12:20

Společnost Agrofert, kterou vlastní místopředseda vlády, ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, spustila 1. března rozsáhlou marketingovou kampaň s názvem Spočítáno. Je reakcí na údajné neustálé politické útoky na firmu.

12:43

Chystáte se sledovat americkou volební supernoc? Sepsali jsme pro vás několik bodů, které by vám měly pomoct v orientaci, až se začnou valit výsledky z pětadvaceti hlasování. Nynější výhled na tzv. superúterý: Trump vs. všichni ostatní 12:0, Clintonová vs. Sanders 6:5.

12:58
13:09

Vydatné sněžení, které včera zasáhlo velkou část Čech, se přesunulo na severovýchod země. V Beskydech napadne až 30 cm sněhu, v celém Česku hrozí náledí.

13:19

Vatikánský deník L’Osservatore Romano poněkud překvapivě ocenil vítězný oskarový film Spotlight. "Není to to antikatolický snímek," napsal oficiální hlas římskokatolické církve. A dodejme: taky to není Šifra Mistra Leonarda.

13:25

Dánská společnost Lego loni zaznamenala čistý zisk ve výši 33 miliard korun. To je o 31 procent více než v předchozím období. Celkové tržby loni stouply o čtvrtinu na téměř 36 milionu dánských korun.

13:35
13:45

Škoda nebude v budoucnosti omezovat počet svých modelů, právě naopak. Podle šéfdesignéra Jozefa Kabaně se připravují následovníci současných generací vozů Rapid i Citigo. Právě o něm se dlouho mluvilo jako o kandidátovi na stažení z nabídky. Nové Citigo má dostat zásadně jiný vzhled, tak aby zapadlo do rodiny Škoda.

13:50

Inkluze: Úspěch má víc podob než být supermanem. Úspěch je soužití, přijímání druhých, komentuje Martin Fendrych z Aktuálně.cz.

14:17

Přebytek státního rozpočtu ke konci února klesl na 27,7 miliardy z lednových 45,9 miliardy korun. Loni v únoru byl přebytek rozpočtu 22,6 miliardy korun. Informovalo o tom v úterý ministerstvo financí.

14:23

Liberecký hejtman Martin Půta chce v podzimních volbách znovu kandidovat, přestože je obviněný z přijetí úplatku. Před několika dny na sebe také upozornil tím, že prezidentu Zemanovi při návštěvě kraje věnoval nefunkční sovětský samopal. V rozhovoru pro Aktuálně.cz v souvislosti s kontroverzním darem hovoří o nepochopení těch, kteří v něm viděli narážku na Zemanův nedávný výrok o odstraňování premiéra kalašnikovem.

14:30
14:43

Do Kanady dorazil let s polední skupinou z 25 000 syrských uprchlíků z Libanonu, Turecka a Jordánska, které se liberální kanadská vláda zavázala přijmout. Přesídlení vybraných utečenců trvalo tři měsíce a angažoval se v něm sám premiér Justin Trudeau, který osobně přivítal první skupinu uprchlíků.

14:50
15:03

Spojené státy se od anexe Krymu snaží o nezávislost na ruských raketových motorech. Americké letectvo podepsalo smlouvy ve výši 160 milionů dolarů se dvěma soukromými firmami na vývoj nových motorů.

15:07
15:16

Soudní dvůr Evropské unie zasadil velkou ránu německé migrační politice. Podle jeho dnešního rozsudku Německo nesmí určovat, kde mají jednotliví uprchlíci žít. Právě rozmístění uprchlíků po německých regionech byla ale jedna z hlavních strategií vlády, jak zvládnout příliv více než milionu lidí v roce 2015. Soud explicitně odmítl obhajobu Německa, že distribuce uprchlíků pomáhá rovnoměrněji nést sociální zátěž. Soud uvedl, že Německo může uprchlíkům omezit místo pro žití pouze "z důvodů lepší šance na integraci".

15:28

Podle ministra financí Andreje Babiše návrh, který by zavedl pravidlo, že ministři nesmějí být tzv. ovládajícími osobami ve firmách, nic neřeší. V případě, že tento návrh projde, nastává podle něj otázka, zda má současná koalice další smysl.

15:38

Nejdelší fronta ropných tanekrů za sedm let se vytvořila před největším evropským terminálem v Rotterdamu. Padesátka lodí (dvojnásobek normálního stavu) čeká na vykládku, zatímco evropští zákazníci si plní levnou ropou své zásobníky. Ty v samotném přístavu už jsou v podstatě plné.

15:44

Energetici stále evidují pět desítek poruch na vysokém napětí. Bez proudu jsou tudíž pořád tisíce domácností, kalamitní stav se zatím odvolávat nebude.

15:50
16:05

Uprchlíci by si neměli vybírat, do které země zamíří, řekla německá kancléřka Angela Merkelová po dnešním setkání s chorvatským premiérem Tihomirem Oreškovičem. Podle ní je v Řecku připravena infrastruktura na přijetí uprchlíků a ti by neměli mít právo říci: chci do té a té země EU.

16:16
16:34

Víc jak tři čtvrtiny společností s ručením omezeným založených v roce 2015 měly základní kapitál pod 200 tisíc korun. Novinka, kterou zavedl od ledna 2014 zákon o obchodních korporacích, tak získává na oblibě. 

16:39

V průzkumu společnosti Storyous, který zjišťuje dopad EET na podniky, odpovídalo přes 700 respondentů.
Čtyřicet procent restaurací říká, že zdraží, přes šedesát procent tvrdí, že nemá dost informací.

16:44
16:50
17:08

Pro nadcházející jaro jsou jako stvořené pastelové barvy, píše Guardian. Hodí se nejen do šatníku, skvěle také rozzáří každou tvář. Inspiraci v podobě palet s pastelovými odstíny nabízí například kosmetická firma Givenchy.

17:16
17:27

Rocková skupina Rolling Stones vystoupí 25. března v kubánské metropoli Havaně.

S odvoláním na oznámení kapely o tom dnes informovala agentura AP.

Koncert bude největší akcí svého druhu na Kubě od nástupu komunistického režimu.

17:32

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu dnes začal první přelíčení svého druhu. Islamistický vůdce je zde obžalován z toho, že v Mali nařídil zničit historické památky – mešitu z 15. století a devět mauzoleí.

17:32

Během superúterý se Hillary Clintonové dostalo vzpruhy, o které se ale nejspíš nikdy nedozví. Pro to, aby se stala demokratickou kandidátkou na prezidentku USA, se vyjádřil český premiér Bohuslav Sobotka či ministryně práce Michaela Marksová. Naopak europoslanec Jan Keller by radši Bernieho Sanderse. Jejich názory sbíral think-tank ČSSD Idealisté.cz.

18:09

Některé věci ještě v roce 2016 překvapí. Třeba když vedení londýnského ligového klubu West Ham United pro jistotu varovalo své fanoušky, aby se během středečního zápasu s Tottenhamem Hotspur vyvarovali antisemitských projevů. Příznivci Spurs svůj klub často označují za "Yid Army" - a loni i londýnská policie oznámila, že to pouze od nich nepovažuje za projev nenávisti.

18:16

Nový výzkum, který provedl tým z University of Chicago, odhalil spojitost mezi obezitou a nedostatkem spánku.

18:38

Film Saulův syn, který včera získal Oscara, je nutné vidět. Zůstávají po něm myšlenky a pocity, které přesahují dobu i čas, píše Tomáš Stejskal.

18:40

Maďarská centrální banka dostala nový zákon, který jí umožní před veřejností skrýt způsob, jakým utrácí peníze. A také zdvojnásobuje plat guvernéra banky Györgyho Matolcsyho, blízkého spojence premiéra Viktora Orbána.

18:43

Rakouská Raiffeisen Bank International oznámila, že k prodeji její banky ZUNO nakonec nedojde. Ruský investor, bankovní skupina Alfa, odstoupil od dohody.

19:19

Orchestr FOK díky kontaktům svého finského šéfdirigenta „ulovil“ koncertního mistra Berlínských filharmoniků. Ve středu a ve čtvrtek s ním vystoupí v Praze.

19:36

Poslanci navrhují nižší daně z hazardu než ministr financí. Boj se strhne i o půlmiliardu, kterou od hazardních firem ročně dostává Český olympijský výbor.

20:10

Finanční trhy očekávají, že Evropská centrální banka 10. března sníží svoje úrokové sazby ještě více do záporu. Takový krok by vedl k tlaku na posílení koruny. Na ten by musela reagovat Česká národní banka. Analytici i bankéři si myslí, že by ČNB poprvé přistoupila k zavedení záporných sazeb.

20:22

Reuters: Palestinci žijící v pásmu Gazy po dvaceti letech vyrazili do kina. Přestože scény s polibky by se tu promítat neměly a zatím jsou uváděny jen filmy s politickým podtextem.

21:05

Evropská unie chce v rámci boje proti terorismu zakázat držení některých samonabíjecích pistolí a pušek. Stát by musel od stávajících majitelů vykoupit až 50 tisíc kusů zbraní za stovky milionů korun. S přísnějšími pravidly nesouhlasí české zbrojařské firmy. Bojí se miliardových ztrát.

21:54

Ministerstvo práce a sociálních věcí přichází s novelou zákoníku práce, která by měla platit od dubna příštího roku. Návrh upravuje postavení nejvyšších manažerů ve firmách, práci z domova, výpočet dovolené či dohody o práci mimo pracovní poměr. Šéf týmu, který měl novelu na starosti, právník Petr Hůrka v rozhovoru s HN vysvětluje, co vše chce ministerstvo změnit.

22:12

Vítězem prestižní soutěže EY Podnikatel roku se stal Zdeněk Pelc, jehož firma GZ Media je světovou jedničkou ve výrobě gramofonových desek. Vítěz 16. ročníku soutěže byl vyhlášen na pražském Žofíně.

22:20

Existuje drzost. Existuje velká drzost. Existuje i neuvěřitelná drzost. No pak tu máme vystoupení Jiřího Ovčáčka. Komentátor HN Petr Honzejk v textu pro Český rozhlas dospěl k závěru, že mluvčí prezidenta vyvinul zvláštní techniku, kdy drzost přesahuje všechny rozměry, takže proti ní už vlastně ani nelze efektivně protestovat.

22:50

Čeští experti vyvíjejí ve spolupráci s firmami speciální roboty. V blízké budoucnosti nahradí roboti sekačky na trávu, ale i hlídací psy. Nyní vědci pracují na systémech pro chytré domácnosti.

06:54

Demokratka Hillary Clintonová a republikán Donald Trump potvrdili podle odhadů během takzvaného volebního superúterý role favoritů mezi uchazeči o křeslo v Bílém domě. Clintonová získala nominaci v sedmi státech a na Americké Samoe, Trump v šesti státech unie.

07:05

Přední americké nakladatelství Simon & Schuster bude pod novou značkou Salaam Reads vydávat tituly vyprávějící o muslimech. Cílem nakladatelství je nabídnout muslimským dětem "příležitost, aby se reflektovaly v pozitivnějším světle, než jak je zobrazuje většina knih", uvedlo nakladatelství.

07:14

Republikánský slon a superúterý pohledem karikaturisty. 

07:28

Bankovní a pojišťovací skupinu KBC, ke které patří i ČSOB, víc ohrožuje riziko dalších poklesů úrokových sazeb než nové technologie. "Protože chceme nabízet provázanou škálu služeb a produktů, jsme na digitální dobu lépe připraveni," říká ředitel KBC Johan Thijs.

07:36

Rusové dnes považují za nejpřínosnější historické období éru Josifa Stalina (vládl od 20. let do roku 1953) a Leonida Brežněva (v čele SSSR byl v 60. až 80. letech). Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnila ruská nezávislá sociologická služba Levada.

 

07:46

K soudu se dostává spor vnučky novináře Ferdinanda Peroutky s prezidentskou kanceláří kvůli výrokům Miloše Zemana.
Spor navazuje na Zemanův projev na loňském fóru k holokaustu, kde prezident hovořil o selhání intelektuálů v období nástupu nacismu.

08:00

Přiblížil se čas rozdávání peněz lidem? Navzdory politice ECB se eurozóna v únoru dostala zpět do deflace.

08:03

Po ročním pobytu na Mezinárodní kosmické stanici se na Zemi vrátili americký astronaut Scott Kelly a ruský kosmonaut Michail Kornijenko. Po návratu ještě projdou simulací pobytu na Marsu.

08:20

Scott Kelly před návratem na Zemi.

08:34

Jaroslav Pollert ml. získal cenu Mezinárodního olympijského výboru za inovaci. Speciální modelace kanálu na sjezd divoké vody pro olympiádu v Riu ušetřila díky Pollertovi a jeho vědeckému týmu podstatné náklady i čas celé stavby.

08:38

Bývalý šéf Al-Káidy Usáma bin Ládin odkázal v přepočtu ve své závěti na džihád přibližně 700 milionů korun.

08:46

Hlasování při americkém superúterý se zúčastnilo na 6,3 milionu lidí. A pokud by se nepřepočítávalo po státech, ale podle absolutního počtu hlasů, zvítězil by Donald Trump s 36 %, druhý by skončil Ted Cruz (26,7 %) a třetí Marco Rubio (22,4 %).

08:51

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service dnes zhoršila výhled úvěrového ratingu Číny ze stabilního na negativní. Agentura svoje rozhodnutí vysvětlila nejistotou, pokud jde o schopnost čínských úřadů zavádět hospodářské reformy. K rozhodnutí přispěla také rostoucí zadluženost čínské vlády.

 

09:05

Na konci července nejezděte do Krakova, pokud nejste mladý katolík. Na Světové dni mládeže, které se budou konat 26. až 31. července a setkání s papežem Františkem čekají 2,5 milionu hostí, což bude největší masová akce v historii Polska. Místním obyvatelům radí: raději odjeďte z města.

09:12
09:19

Samsung zřejmě brzy ztratí exkluzivitu na dvakrát zahnuté displeje, které byly použity u Galaxy S6 Edge, Galaxy S6 Edge+ a u Galaxy S7 Edge. A nejedná se o to, že by se snad na trhu objevil jiný výrobce, ale o to, že jihokorejci vlastní displeje poskytnou i dalším výrobcům.

09:26
09:27

Indická armáda nechala rekruty psát zkoušky ve spodním prádle. Už měla dost neustálých podvodů. 

09:35
09:43

Ministerstvo financí odvolalo Hanuše Weisla, zodpovědného mj. za přípravu EET, z postu ředitele Státní pokladny Centra sdílených služeb. Na jeho místo bude v nejbližších dnech vypsáno oficiální výběrové řízení. Důvod jeho odvolání zatím není známý, úřad ho neuvedl.

09:50

Španělsko dnes čeká klíčové hlasování, které rozhodne o tom, zda země bude mít více než dva měsíce po volbách novou vládu. Lídr socialistů Pedro Sánchez ale s největší pravděpodobné nezíská dostatečnou podporu. Španělsko se tak zřejmě nevyhne předčasným volbám.

10:02
10:09

Ted Cruz na Aljašce uhájil první místo. Během amerického volebního superúterý si tak připsal třetí vítězství. Cruze a Trumpa nakonec na Aljašce dělilo pouhých 587 hlasů.

10:16

V moderní Polednici exceluje Geislerová, jako horor film selhává. Filmu se nedá upřít snaha o osobitý žánrový snímek s psychologickým přesahem, jako dramatický celek selhává, píše v recenzi Martin Svoboda.

10:28

Vyklízení částí uprchlického tábora ve francouzském Calais bude pokračovat i dnes. Noc proběhla relativně v klidu, hasiči museli uhasit několik požárů drobnějších požárů. Francouzské úřady k táboru vyslaly více policistů, aby se předešlo útokům na kamiony směřující do Velké Británie.

10:51

Ruský aktivista Vladimir Špitaljev, který v srpnu na Rudém náměstí v Moskvě demonstroval s transparentem s omluvou za okupaci Československa v roce 1968 a byl následně zatčen ruskou policií, získal politický azyl v Česku.

11:02
11:18

Ze Slovenska se už několik let tajně vyvážejí zbraně, se kterými se bojuje v Sýrii, píše Denník N. Slovenská vláda podle něj povolila vývoz desetitisíců útočných pušek a milionů nábojů do Saúdské Arábie. Saúdové ale takové zbraně nepotřebují a pravděpodobně jimi zásobují povstalce v Sýrii.

11:24

Firmě Agrofert vicepremiéra Andreje Babiše hrozí, že bude muset vrátit 50ti milionovou dotaci, kterou dostala na megalomanský projekt Čapí hnízdo. Okolnostmi za kterých byla dotace přidělena začal oficiálně vyšetřovat Evropský úřad pro boj proti podvodům. Agrofert je podezřelý, že dotace získal neoprávněně.

11:32
11:42

Kancelář prezidenta republiky se musí omluvit Terezii Kaslové za výroky prezidenta Miloše Zemana o jejím dědečkovi, novináři Ferdinandu Peroutkovi. Žalobě Kaslové vyhověl Obvodní soud pro Prahu 1, rozsudek není pravomocný.

11:45
12:03

Sněmovna právě schválila zvýšení daňových slev pro rodiny s více dětmi. Daňové zvýhodnění na druhé dítě asi vzroste o sto korun měsíčně, na další děti o tři sta. Slevy budou zpětně od ledna.

12:21
12:30

Vědci identifikovali gen, který způsobuje šediny. Dostal označení IRF4. Tým odborníků z University College London zkoumal více než 6 000 vzorků vlasů od dobrovolníků různých národností. Nový objev by mohl sloužit především k prevenci.

12:43
12:55

Jan Šibík pro Aktuálně.cz: Na uprchlickou krizi jsem změnil názor. Pomáhat potřebným musíme, ale v sázce je i budoucí existence Evropské unie.

13:06

Chorvatský premiér Tihomir Orešković se obává, dopadu, který by měl vznik nové uprchlické trasy přes Albánii, Černou Horu a chorvatské pobřeží. „To by se negativně odrazilo na cestovním ruchu,“ uvedl premiér na návštěvě Německa.

13:19
13:30

Vyšetřovatelé v Německu budou prověřovat, zda Facebook nemá dominantní postavení na trhu sociálních sítí.

13:45

Bývalý šéf České spořitelny Pavel Kysilka by se mohl stát předsedou dozorčích rad České exportní banky (ČEB) a Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB), která funguje jako rozvojová banka České republiky. Záměr jmenovat Kysilku na tyto posty potvrdil Lidovým novinám (LN) ministr financí Andrej Babiš (ANO).

13:52

Evropská komise navrhuje fond pro humanitární pomoc v rámci Evropské unie. Ten by měl rozdělit až 700 milionů eur v příštích třech letech. „Letos navrhujeme rozdělit 300 milionů... Peníze mají sloužit k zajištění nejdůležitějších potřeb: jídla, pitné vody, přístřeší či oblečení,“ uvedl eurokomisař pro humanitární pomoc Christos Stylianides.

13:59

Babiš má pravdu: ČSSD i lidovci věděli, že vlastní Agrofert, když s ním vlezli do vlády. A jeho voliči to věděli taky, připomíná Martin Fendrych z Aktuálně.cz.

14:08
14:20
14:29

Slovenská národní strana, která je podle průzkumů před sobotními parlamentními volbami třetí nejpopulárnější stranou, vyhodila ze své kandidátky muže, který byl součástí radikálních fotbalových fanoušků a na fotografii zveřejněné na internetu hajloval.

14:43

Papua Nová Guinea je podle ligvistického katalogu Ethnologue nejvíce vícejazyčnou zemí na světě. Hovoří se v ní 839 mateřskými jazyky. Na druhém místě žebříčku je Indonésie (707), třetí skončila Nigérie (526). Česká republika skončila s 18 jazyky 105.

14:55

Apple prozradil, že pomáhal s hledáním zmizelého malajsijského letadla MH370. Podle právníka společnosti se operátoři Applu do hodiny po zmizení letadla spojili s telekomunikačními firmami a FBI a snažili se let vystopovat.

15:06

Zapomeňte na New York, Hong Kong, Franfurt či Singapur, finančním centrem světa je britská metropole. V Londýně od roku 2013 vzniklo více než 200 tisíc pracovních míst s opravdu velkou přidanou hodnotou a na nejvyšších byznysových postech tam momentálně pracují lidé 95 národností, zjistil průzkum společnosti Deloitte.

15:22

Nový chorvatský premiér Tihomir Orešković má ambiciózní plány – Chorvatsko by podle něj mohlo přijmout euro do čtyř let. „Mluvil jsem guvernérem Chorvatské národní banky Vujčičem a myslím, že za dva roky můžeme odstartovat proces zavedení eura. Ten by mohl být dokončen během čtyř let,“ řekl premiér.

15:38

Přihlášku do výběrového řízení na viceguvernéra v CEB, Rozvojové bance Rady Evropy, podal i guvernér České národní banky Miroslav Singer. Informaci HlídacíPes.org potvrdil přímo guvernér Singer. Tomu v polovině tohoto roku končí v ČNB mandát.

16:04

Stát si nechce půjčovat do zásoby ani za rekordně nízké úroky. Bojí se záporných sazeb.

16:05
16:15

Nový telefon Huawei P9 se dvojicí fotoaparátů na zádech se podle všeho představí už za týden 9. března v Berlíně. Čínský výrobce by měl představit hned několik variant své vlajkové lodi. Úniky informací hovoří o vnitřní výbavě podobné stávajícímu telefonu Mate 8.

16:23
16:32

Zakarpatský gubernátor Hennadij Moskal v rámci dekomunizace přejmenoval řadu ulic. Ulice Kolchozní ve vsi Mežhirja se stala ulicí T.G.Masaryka, ulice Lenina ve vsi Kalina byla přejmenována na ulici Johna Lennona.

16:39

Pátrání po ibisech skalních, kteří v úterý uletěli z pražské zoo, pokračuje. Tři se už podařilo odchytit, další tři vzácní ptáci se sami vrátili do zoo, kde se zatím volně pohybují. Podle mluvčí Jany Myslivečkové se daří ptáky najít hlavně díky pomoci veřejnosti.

16:56
17:08

Čeští běžci se po britském vzoru motivují k běhání prostřednictvím sociálních sítí. Nejlepší je, když běháte ve skupině a když na vás v cíli čeká zasloužená odměna. Organizované běhy se v Praze konají zdarma.

17:18
17:29

Dvě třetiny dětí denně používají chytrý telefon k brouzdání po internetu, ale část z nich není informována o nástrahách virtuálního světa. Pouze procento dětí se o bezpečnosti na internetu dozví ve škole.

17:44

Zájem o vyhledávání fráze "Jak se odstěhovat do Kanady" po vítězství Donalda Trumpa ve volebním superúterý vzrostl o 350 %.

17:51

Ministerstvo školství nakonec nezavede přísné limity na množství soli, cukru a tuku u potravin nabízených dětem. Nově by si tedy děti ve škole mohly kupit i dříve zavrhovanou vánočku, tvarohový dezert Termix či třicetiprocentní eidam. Jogurtů, ochucených mlék či smetanových krémů zařazených do programu Mléko do škol se změny zatím nedotknou. 

18:03

"Budou to zejména ti, co si spíš než jednotlivé písně pustí celou gramofonovou desku," charakterizuje David Gaydečka potenciální návštěvníky svého nového festivalu. Ten do Prahy v červnu přiveze zpěváka Iggyho Popa nebo kapelu Foals.

18:19

Švýcarská ekonomika odvrátila hrozbu recese. Na konci roku 2015 se vrátila k růstu navzdory výraznému posílení franku, který následoval po opuštění fixního kurzu před rokem.

18:31

Hledá se Nemo je dodnes jedním z nejúspěšnějších a nejlepších filmů pro rodiče s dětmi. V roce 2003 po celém světě v kinech utržil téměř miliardu dolarů a do značné míry definoval novou kategorii animáků. Letos v červnu se do kin dostane pokračování o zapomětlivé rybce Dory, k vidění už je i první trailer.

18:41

Cestovat po světě lze v podstatě bez peněz, stačí překonat náročné začátky. Jak si vybrat výhodnou letenku? Co si na cesty zabalit? To prozrazuje autor knihy Travel Bible Matouš Vinš.

18:50

Lídr španělských socialistů (PSOE) Pedro Sánchez ve středu oficiálně požádá parlament o důvěru pro svoji koaliční vládu. Zřejmě ji ale nedostane. V pátek se bude konat další hlasování. Pokud ani tehdy Sánchez důvěru nezíská, tak se Španělsko zřejmě nevyhne předčasným volbám

19:00

Turci se také bojí turistické sezóny, proto z Bodrumu prakticky žádní uprchlíci už nejezdí, říká Minas Chadzimichail, místopředseda hotelové asociace ostrova Kos. Třetí nejnavštěvovanější řecká turistická destinace se bojí, že budovaný hotspot pro uprchlíky odradí turisty.

19:10

Cyklistické aktivistické spolky se spojily do České cyklofederace. V prostorách brněnského Bajkazylu se za podpory komunitní cyklodílny sešli zástupci organizací z Prahy, Brna, Liberce, Hradce Králové, Plzně, Znojma, Vyškova a další, aby společně založili cyklofederaci.

19:23

Volební model a systém na zpracování výsledků Demokracie 2.1 použijí v New Yorku při blížícím se takzvaném participativním rozpočtování. Autor modelu a dnes firmy, která se o jeho co nejširší uplatnění stará, Karel Janeček vidí jeho nejbližší budoucnost právě na komunální úrovni. Také v Česku mají s D21 už zkušenost první obce či firmy.

19:38

Lukáše Hejlíka vnímají lidé jako herce a autora projektu Listování, on se však v posledních letech věnuje také blogování. Na mušku si vzal české kavárny a restaurace. Kolik je ochoten utratit za dobré jídlo?

19:46

Volební superúterý ukázalo, jak silnou pozici má nyní Donald Trump v "předkole" amerického prezidentského klání. Řadoví republikáni by jej rádi zastavili, ale už neví jak. Trump se za svoje urážky a konfrontace nestydí.

20:05

Zákon, který nařizuje zveřejňovat smlouvy nad 50 tisíc, poslanci po dlouhých peripetiích schválili na konci loňského roku. Samotný registr smluv má začít fungovat v červenci, už nyní ale poslanci hlasují o tom, aby státní pivovar dostal výjimku. Zájem o vyškrtnutí ze zákona má i Česká televize nebo zdravotnická zařízení.

20:08

Situaci kolem centra Klinika jsme dnes také sledovali. Proč aktivisté nechtějí budovu opustit, si přečtěte zde.

20:20

Pokud v restauraci poprosíte sommeliéra o pomoc při výběru vína, myslíte, že se bude snažit doporučit vám to nejdražší? Magazín Time přinesl soupis stereotypů, kterými se lidé často řídí při objednávání z vinného lístku.

20:30
20:47

Lídr španělských socialistů nedostal od parlamentu důvěru. Znovu o ní požádá v pátek. Nepředpokládá se, že by ji získal, protože klíčové strany pravděpodobně setrvají na svých pozicích. Španělsko tedy směřuje k předčasným volbám.

20:59

Senát schválil novelu o vysokých školách. Upravuje pravidla pro akreditaci studijních oborů, schválil Senát nakonec beze změn. Odpůrci zákona chtěli omezit praxi "létajících profesorů" a upravit ustanovení o vztahu děkanů a rektora. Nyní jde novela k podpisu prezidentovi Zemanovi.

21:12

Ekonomika USA dál expanduje, růst je ale nerovnoměrný. Situace se výrazně liší v jednotlivých oblastech a sektorech. Americký spotřebitelský průmysl ovšem stagnuje. Podkopává ho silný kurz dolaru.

21:27

Automobilka Volkswagen odmítla, že by přístupem ke skandálu obcházení emisí porušila pravidla o informování na finančních trzích. Investoři podali na Volkswagen žalobu za propad hodnoty akcií firmy. Požadují odškodnění v řádu stamilionů eur.

21:50

Siemens se dohodl s íránským podnikem na výrobě plynových turbín. Dodávka by měla obsahovat celkem 20 turbín a generátorů během dalších deseti let. Siemens rovněž s íránským podnikem podepsal rámcovou dohodu o rozšíření a modernizaci celkového íránského energetického systému.

22:20

Bylo by hezké, kdybych mohla žalovat přímo prezidenta a žádat omluvu po něm, ale to v Česku nejde, říká vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová v rozhovoru pro DVTV.

00:25

Virtuální realita má rychlý start. Šéf společnosti Oculus Rift oznámil, že firma nové objednávky hledí Oculus Rift dodá až v červenci, nestíhá vyrábět. Úspěch hlásí i konkurenční HTC Vive, během deseti minut firma přijala 15 tisíc objednávek. 

07:00

Severní Korea dnes cvičně vypálila několik projektilů krátkého doletu do Japonského moře, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Stalo se tak krátce poté, co ve středu Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila novou rezoluci proti Severní Koreji za její lednový jaderný test.

07:12

Novozélanďané dnes začali hlasovat o tom, zda má mít země dál stávající nebo novou státní vlajku. Referendum uspořádal premiér John Key především jako příležitost odstranit ze současné vlajky symbol někdejší britské koloniální nadvlády v zemi. Výhradně korespondenční hlasování skončí 24. března.

07:50

Že by zafungoval nový mediální zákon? Polský film Ida, jejž dříve kritizovala nynější premiérka i šéf strany Právo a spravedlnost, nyní televize TVP odvysílala s kritickým komentářem od Polské ligy proti hanobení.

07:59

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět o něco zlevnily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla do středy o 19 haléřů na 26,44 koruny za litr a cena nafty o deset haléřů na 24,78 koruny.

08:12

Nizozemské maloobchodní společnosti Ahold vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí očištěný provozní zisk o 39 procent na 421 milionů eur (11,4 miliardy korun).

08:24

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže  Petr Rafaj zrušil dvoumilionovou pokutu pro Správu železničních dopravních cest. Správa měla pokutu zaplatit za údajné chyby v zakázce na optimalizaci tratě v úseku od slovenské státní hranice přes Mosty u Jablunkova do Bystřice nad Olší.

08:48

Do kin vstupuje film Polednice. Jeho režisér si pozval specialistu z Hollywoodu, který českým hercům pomáhal "dostat se do rolí“. Vznikl snímek, který nepotřebuje hledat překombinované dějové zvraty. Přesto takřka do konce udrží napětí.

08:53

Krajina v Česku se změní, a budou to zemědělci, kteří ji během následujících let přetvoří. Pomoci jim k tomu má více než 18,5 miliardy korun od ministerstva zemědělství, jež plánuje peníze v následujících šesti letech vložit do boje proti suchu. Stavět se mají závlahové systémy, přehrady nebo rybníky.

09:12
09:21
09:37

Krajský soud v Hradci Králové udělil za výrobu a distribuci dětské pornografie tresty od dvou do sedmi let vězení. Čtyři lidé podle spisu zneužili stovku dětí.

09:45

Velká Británie finančně pomůže Francii, aby jí pomohla vyrovnat se s dopady migrační krize v Calais. Už dříve přislíbila 60 milionů eur, tuto částku ale nyní o 20 milionů eur navýší. Peníze poputují například na lepší zajištění bezpečnosti eurotunelu.

09:54
10:02

Žluté vlaky a autobusy musí ze Slovenska zmizet, musíme podporovat domácí dopravce, řekl v předvolební debatě slovenských HN Andrej Danko, předseda Slovenské národní strany v narážce na podnikání Čecha Radima Jančury.

10:05
10:13

Uhlobaron a nejmladší australský miliardář Nathan Tinkler zkrachoval. Příběh čtyřicetiletého Tinklera je příběhem člověka, který se stal z chudáka boháčem díky prudkému růstu cen uhlí. Propad cen této komodity a Tinklerův extravagantní životní styl ho však vrátily zpět tam, kde začínal - na nulu.

10:19
10:33

V červenci Polsko kvůli summitu NATO ve Varšavě a katolickým Dnům světové mládeže a návštěvě papeže v Krakově zavede na měsíc hraniční kontroly. Uvedl to polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak.

10:40

Úřad pražské vrchní státní zástupkyně přišel na podvod s revizemi potrubních svarů elektráren při vyšetřování úplně jiné kauzy: podezřelé a údajně předražené zakázky za 1,5 miliardy na stavbu skladu pro jaderné palivo v Temelíně.

10:48
10:58

Britský premiér David Cameron a francouzský prezident Francois Hollande podepíší dnes v Amiens dohodu o spolupráci ve vývoji zcela nového bezpilotního letounu - dronu. Jde o projekt v hodnotě 2,1 miliardy dolarů.

11:05

Francouzské úřady vytvořily návod, co mají lidé dělat v případě podobného teroristického útoku, při němž bylo 13. listopadu v Paříži zabito 130 lidí.

11:10
11:18

Na Youtube je první test odolnosti Galaxy S7 Edge. Video, ze kterého fanouškům mobilních telefonů nebude moc dobře, ukazuje, co se stane s Galaxy S7 Edge a iPhonem 6S při pádech z různých výšek. Nakonec vyhrál iPhone.

11:25
11:40
11:48
11:51

Protimafiánský útvar Roberta Šlachty, který vyšetřuje hackerský útok na elektronickou schránku premiéra, se na konci února zbavil jednoho z nejlepších specialistů na boj s počítačovou kriminalitou Karla Kuchaříka. Dlouholetý šéf policejního IT týmu však uniformu nesvlékl.

11:58

Kdy přijde vlna uprchlíků z Afriky? Až 15 milionů Etiopanů nebude zřejmě mít v polovině letošního roku dost jídla, píše časopis The Economist.

12:06

Skupina poslanců předloží ve sněmovně návrh, který chce zrušit kožešinové farmy. Pokud úspěšně projde sněmovnou i Senátem, má začít platit od příštího roku. Pro podnikatele, kteří chovají zvířata výhradně pro zisk z kožešin by to znamenalo, že do konce roku 2018 budou muset svůj byznys ukončit.

12:11

Skupina Wikov Industry koupila tři firmy zabývající se dodávkami převodovek pro nákladní automobilky. Nyní do nich hodlá investovat. Nabere desítky nových zaměstnanců a postaví výrobní halu v Jemnici.

 

12:19
12:27

Pro ČT jsem chtěla získat Kancelář Blaník, ale televize by ten pořad vysílala vypípaný, říká v rozhovoru pro DVTV kreativní producentka Kamila Zlatušková, která z České televize odchází. Zřejmě přijme pozici proděkanky pražské FAMU.

12:34

Drogový boss Joaquín Guzmán řečený Prcek, kterého v lednu po útěku zadržela police, požádal, aby ho Mexiko nejrychleji vydalo do Spojených států. Očekává, že v tamní vězení bude mít lepší podmínky. V mexické věznici ho například kvůli kontrole budí každé čtyři hodiny.

12:41

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vyzval aktivisty ze sociálního centra Klinika, aby do druhé hodiny odpoledne opustili budovu na pražském Žižkově. Ti ale odejít nechtějí. Ve čtvrtek by mělo proběhnout další jednání mezi oběma stranami.

12:49
12:57

Alena Vitásková vyráží do krajů, kde chce občanům na veřejných diskusích vysvětlovat potřebné změny v platbách za elektřinu. Šéfka energetického úřadu diskusi s občany nazvala "malým referendem". K novým tarifům se podle ní vyjádřilo již přes 15 tisíc lidí.

 

13:04

Dokumentarista Jan Látal ve svém snímku (Ne)mocný prezident vyzývá prezidenta Miloše Zemana, aby nastoupil protialkoholní léčbu. Na prezidentovu závislost na alkoholu se podle svých slov dívá "pozitivním a neodsuzujícím stylem". Snímek uvádí v rámci dokumentárního festivalu East Doc Platform.

13:10

Herec Jiří Langmajer letos oslaví 50. narozeniny, a při této příležitosti přichystal společně s režisérem Tomášem Vondrovicem představení s názvem Přípitek aneb Cihla. Hra s písničkami Emila Viklického vznikla přímo pro Divadlo Viola, kde měla premiéru 29. 2.

13:13

Evropa říká ústy svých politiků a médií, že je šokovaná z amerického úspěchu Donalda Trumpa. Jenže upřímně, měla by si zamést před svým prahem, populistů Trumpova ražení má starý kontinent vrchovatě. Stačí pár jmen - klan Le Penů, Wilders, Orbán, dříve v jistém směru magnát Berlusconi…

13:20

Skupina osmi migrantů z Íránu si na protest proti vyklizení jižní části tábora v Calais sešila rty. Symbolicky tak protestují proti rozhodnutí francouzských úřadů. V rukou drží nápisy „Jsme lidé“, „Kde je naše demokracie?“ nebo „Kde je naše svoboda?“.

13:27

Výsledky volebního superúterý v USA přiblížily variantu podzimního souboje mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou. Zdaleka ne všichni Američané jsou z toho nadšení: Google zaznamenal historicky největší nárůst výskytu hledání termínu "Vystěhovat se do Kanady". 

13:37

Se zrychlujícím se životním tempem čím dál méně lidí dosáhne na doporučovanou hranici osmi hodin spánku denně. Spánkovými poruchami trpí podle odborníků každý třetí člověk. S krátkým nebo nepravidelným spánkem ale roste riziko nádorových onemocnění, infarktu, obezity, cukrovky či depresí.

13:42

Rusko v Česku. Putin v Česku. Vliv Kremlu je zde čím dál patrnější, hmatatelnější, upozorňuje v komentáři Martin Fendrych.

13:56
13:59

Řecko odmítá požadavky MMF na další snižování důchodů. Důchody v zemi klesly podle řeckého ministra financí Euklidise Tsakalotose od roku 2010 už jedenáctkrát. Další snížení penzí si podle něj nemohou Atény dovolit.

14:08

Zájem Němců o letní dovolené v Turecku, Tunisku a Egyptě klesl podle Německé asociace cestovního ruchu (DRV) meziročně o 40 procent. Důvodem jsou obavy turistů o vlastní bezpečnost.

14:14

Národní ředitelkou SOS dětských vesniček se 1. března stala Jindra Šalátová, která doposud zastávala pozici programové ředitelky a zástupkyně národního ředitele. Funkci převzala od Petra Lužného.

14:20

Panoramatický pohled na noční Hradčany, Staroměstské náměstí, ale i Český Krumlov či Mikulov mohou spatřit od 1. března cestující na rušné trase 7 soulského metra. Počátkem března začala společná kampaň CzechTourismu a největšího lokálního jihokorejského tour operátora Hana Tour.

České metro v Soulu

14:32

Komentář za minutu Petra Fischera: Sedmnáctý listopad by měl být Dnem krachu komunistického režimu

14:46

Pražští zastupitelé TOP 09 shánějí podpisy, aby se pokusili zrušit usnesení o uzavření sesterské smlouvy města s Pekingem ještě před návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na konci března. Potřebují ještě sedm zastupitelů, aby svolali mimořádné jednání zastupitelstva. Smlouva obsahuje uznání jednotné Číny, tedy že Tchaj-wan je součástí Číny.

14:52
15:03

RWE zlevní zákazníkům od května plyn až o deset procent, informovala Česká televize.

15:14

Novým rektorem Jihočeské univerzity se stane dosavadní děkan její teologické fakulty Tomáš Machula. Od dubna vystřídá Libora Grubhoffera, jenž na funkci nekandidoval. Rektora zvolil akademický senát. Šlo o čtvrtou volbu, ve třech předchozích žádný z tehdejších kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů.

15:27

Prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka zítra ve 14 hodin podepíší dohodu o majetkovém vyrovnání mezi Pražským hradem a katolickou církví, oznámila prezidentská kancelář.

15:37
15:42

Opozice požaduje, aby premiér Bohuslav Sobotka začal řešit pochybnosti kolem evropské dotace na farmu Čapí hnízdo spadající pod koncern Agrofert vicepremiéra Andreje Babiše. Sobotka ovšem opozici vzkázal, že si počká na výsledky vyšetřování.

15:54

Makedonie přijímá omezený počet uprchlíků, jen kolem pěti set osob denně. Před makedonsko-řeckou hranicí se tak hromadí tisíce migrantů. Dokazují to i letecké záběry z dronu.

15:59

Brazilská ekonomika loni klesla o 3,8 procenta. To je vůbec nejhorší číslo za posledních nejméně 25 let. Hospodářské potíže zvýší tlak na nepopulární prezidentku Dilmu Rousseffovou.

16:11
16:18

Zlobí vás přehrávání hudby na iPhonu? Nevíte, kde přenastavit čas na Macu? Na řešení problému by mělo stačit 140 znaků. Apple spustil na Twitteru oficiální kanál pro pomoc majitelům svých produktů. Dosud se přitom využívání sociálních sítí nad rámec propagace jednotlivých výrobků spíš vyhýbal.

16:27

Ruská armáda musela koupit zastaralé družice Meridian, protože nový typ Sfera-V bude připravený až v roce 2021. Jejich vývoj komplikuje navíc zbrojní embargo na Rusko, které tak musí používat domácí součástky. Kvůli tomu jsou ale družice příliš těžké a současné raketové nosiče je nedokážou do vesmíru vynést.

16:41

Firma OKD oznámila, že ukončí těžbu v Dole Paskov ještě letos. O práci přijde 500 vlastních zaměstnanců a 800 agenturních. Kromě Dolu Paskov se chystá postupně zavřít i doly Lazy a Darkov.

 

16:57

Česko se stalo tranzitní zemí pro lidi, kteří se chtějí připojit k Islámskému státu. Policie zaznamenala několik případů, kdy využili pražské Letiště Václava Havla. V některých případech byly tyto osoby zadrženy. Vyplývá to ze zprávy o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku za rok 2015.

17:12

Zpravodajský server BBC se začal pravidelně věnovat přírodním i architektonickým objektům, které se staly obětí občanské války v Sýrii. Vzniká tak série fotoportrétů s názvem Museum of Lost Objects, dnes zaměřená na minaret v Aleppu.

17:12

Při automobilové nehodě zemřel jeden z průkopníků těžby břidlicového plynu Aubrey McLendon. Zakladatel Chesapeake Energy zemřel jen den poté, co jej úřady obvinily z manipulací při získávání práv k těžbě. Muž mnoha skandálů a pompézního životního stylu byl vystudovaným historikem, nikoli geologem či inženýrem.

17:29

V Pákistánu stále dochází k vraždám ze cti. Muž zabil matku, rodina mu prominula, teď ho hledají pro vraždu dvou sester.

17:31

Čínská skupina CEFC pozastavila projekt muzea skla Ziba na pražských Příkopech. Organizační tým rezignoval a muzeum muselo vypovědět smlouvy s dodavateli i umělci.

17:39

Švýcarští vědci zjistili, že kardiomyopatii, odborníky nazývanou také nemocí zlomeného srdce, nezpůsobuje pouze záplava negativních emocí. Změny tvaru levé srdeční komory mohou být způsobeny i extra silnými pocity štěstí, které mají ve výsledku stejný efekt jako stres.

17:53

Magazín LIFE vybral z archivu snímky spisovatelky Harper Leeové, která nedávno zemřela.

18:18

Vědci z Queen Mary University of London se snaží pomocí matematického modelu odhalit identitu známého streetartového umělce Banksyho. Vydání jejich studie se snažili zabránit právníci, kteří umělce zastupují.

18:37

Národní galerie letos vypíše mezinárodní architektonickou soutěž na rekonstrukci Veletržního paláce. Do 20. března podá materiál památkářům, od nichž nejprve potřebuje souhlas. Kdyby ho nedostala, přestal by pro ni Veletržní palác být perspektivní, řekl na včerejší debatě Aspen Institute ředitel galerie Jiří Fajt.

19:05

Vozy s logem Škoda se úspěšně prodávají ve stovce zemí. Nový šéf automobilky Bernhard Maier chce ale dobýt řadu dalších trhů. "Do roku 2025 by jich mohlo být zhruba o dvacet více," nastínil. V prvním rozhovoru pro český deník Bernhard Maier odhalil i další plány.

19:35

Ruská plynárenská společnost Gazprom si půjčila dvě miliardy eur (54,1 miliardy korun) od banky Bank of China. Pro státní podnik to je vůbec první půjčka od čínských bank a dosud největší přímý úvěr od jediného věřitele, vyplývá podle agentury Reuters z dnešního oznámení Gazpromu.

19:47

Generální ředitel společnosti LinkedIn se rozhodl rozdat zaměstnancům svůj roční bonus ve výši 14 milionů dolarů. Má jít o kompenzaci za prudký propad akcií, ke kterému došlo v únoru. Akcie kvůli špatným hospodářským výsledkům minulý měsíc klesly o 40 procent.

20:10
20:26

Evropská komise vypracovala plán na rušení hraničních kontrol, které uvnitř Evropské unie znovu zavedly mnohé státy v reakci na uprchlickou krizi, píše agentura DPA. Harmonogram má v pátek představit komisař pro migraci a vnitřní záležitosti Dimitris Avramopulos.

20:38

V Česku se objevil třetí případ viru zika. Uvedl to dnes server Tn.cz. Nakaženou je 38letá česká turistka, která se nedávno vrátila z Dominikánské republiky.

21:03

Spitfire letos slaví 80 let. Jeho prototyp se poprvé vznesl do vzduchu 5. března 1936. V roce 1940 ochránily spitfiry Británii před německými nálety, o čtyři roky později dobře sloužily během invaze ve Francii a ještě po válce je používali třeba v Izraeli.

21:34

Republikánský prezidentský favorit Donald Trump, který si financuje kampaň z vlastních zdrojů, chce po případném získání stranické nominace využít i peníze sponzorů. S odvoláním na nejmenované členy Trumpova štábu o tom dnes informovala televize CNN.

21:45

Venezuelská opozice disponující parlamentní většinou hodlá zesílit tlak na odvolání socialistického prezidenta Nicoláse Madura. Zástupci názorově rozstříštěné opozice se dnes shodli na třech cestách, které by k tomuto cíli měly vést. Budou se pokoušet o změnu ústavy, vypsání referenda a vyvolání pouliční protivládní kampaně.

22:23

Americké akcie dnes zažily druhý den mírných přírůstků a širší index Wall Street vystoupil na nejvyšší úroveň za dva měsíce. Investoři čekají na páteční důležitou zprávu z trhu práce. Dow Jonesův index v závěru posílil o 0,26 procenta, širší index Standard & Poor's 500 získal 0,35 procenta a Nasdaq připsal 0,09 procenta.

06:33

Tvůrci seriálu House of Cards, jehož čtvrtou řadu dnes zveřejní Netflix, své protagonisty zbavili sympatických vlastností. Jen občas se zpod masky chladných strojů vyderou na povrch poslední záchvěvy lidskosti

06:41

Ve znamení tvrdých slovních útoků vůči lídrovi dosavadního klání Donaldu Trumpovi se nesla další debata republikánských uchazečů o prezidentskou nominaci. Politici podporovaní stranickým establishmentem Marco Rubio a Ted Cruz zaměřili svou kritiku mimo jiné na podnikatelské aktivity newyorského miliardáře či na jeho dávnou podporu nynější demokratické konkurentky Hillary Clintonové.

07:25

Muž, který loni v červenci přinesl na demonstraci proti migraci v Praze makety šibenic, nespáchal přestupek. Podle dnešního vydání deníku Právo o tom už na podzim rozhodl úřad městské části Praha 1.

07:27

Rozdělování peněz pro vysoké školy by se mohlo změnit. Rozhodující by nebyl počet studentů, ale potřeby trhu práce. Studenti nejvíc nedostatkových oborů by dostávali motivační stipendium.

07:46

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v pátek nařídil připravit jaderné zbraně na možnost okamžitého použití. Světové agentury krok označují za reakci na středeční rezoluci OSN zpřísňující mezinárodní sankce kvůli nedávným jaderným testům. 

Severní Korea KLDR jaderné zbraně atomová bomba

07:51

Při dnešním pumovém a raketovém útoku přišli na jihu Turecka o život dva policisté a 35 lidí utrpělo zranění. Policie útok připsala tureckým Kurdům.

08:09

Dvojice uprchlíků z Iráků se v Česku patrně stala obětí podvodníka. Překladateli zaplatili tisíce eur za příslib, že budou propuštěni z detenčního zařízení. Místo toho jeden z nich za mřížemi strávil půl roku, druhého dokonce vyhostili zpět do Iráku. Případem se zabývá policie pro podezření z podvodu.

08:11

Jaromír Jágr vyrovnal v historickém bodování NHL třetího Gordieho Howea. Ve čtvrtečním utkání NHL si připsal asistenci při prohře Floridy 2:3 na ledě Colorada a má 1850 bodů. Jágr si připsal 48. bod v sezoně (21 gólů, 27 asistencí) a celkově v 1611 zápasech NHL zaznamenal 743 branek a 1107 přihrávek. Na druhého nejproduktivnějšího hráče v dějinách Marka Messiera ztrácí Jágr 37 bodů.

08:23

Expremiér a bývalý předseda ODS Petr Nečas se vrátil k oboru výzkumu a vývoje, ve kterém pracoval před svou politickou kariérou. Spolupracuje s nadačním fondem Start it up a je ředitelem strategických projektů ve společnosti Delta Capital. Případný návrat do politiky odmítá.

09:02

Jen do konce víkendu bude pravděpodobně gotická Madona z Veveří součástí expozice středověkého umění v Anežském klášteře v Praze. V pondělí by měla Národní galerie na základě rozhodnutí soudu deskovou malbu ze 14. století předat farnosti ve Veverské Bítýšce.Madona z Veveří

09:08

Vznikl nejdražší kus umění z veřejných peněz. V New Yorku vedle bývalých dvojčast vybudovali nádraží architekta Salatravy za 4 miliardy dolarů (100 miliard korun).

09:21

Ministra financí Andreje Babiše čeká v pátek důležité hlasování, které může omezit byznys jeho holdingu Agrofert. Poslanec Martin Plíšek z TOP 09 navrhuje, aby se firmy, v nichž vlastní člen vlády alespoň deset procent, nemohly hlásit do veřejných soutěží. Babiše ale podrží hlasy sociálních demokratů.

09:26
09:31
09:35

Na Cínovci je 6 procent světových zásob lithia. Těžit je chce australská firma Europe Metals, zájem o lithium má i RSJ Karla Janečka.

09:42
09:48

Andrej Babiš v dnešním vydání své MF DNES oznámil, že dá 50 milionů korun Nadaci Agrofert, aby tím prý dokázal, že na penězích nelpí. Právě padesáti miliony podpořila před lety EU projekt Babišova Čapího hnízda, dnes vyšetřovaný kvůli možnému zneužití dotace.

09:53

Řecko dostalo od EU ultimátum. Do 12. května musí zajistit řádnou registraci všech uprchlíků. Pokud se tak nestane, čekají Řecko i celou Evropu přísnější hraniční kontroly.

10:10
10:22

Noví Krotitelé duchů v kompletně ženském obsazení budí v USA rozpaky. Tři z krotetelek jsou vědkyně, jen jediná černošská hrdinka pracuje v metru.

10:23

Historická videohra Kingdom Come: Deliverence se dočkala betaverze. Kingdom Come nabízí realistický pohled na středověk a sází na netradiční šermířské souboje. Vývoj hry podpořily desetitisíce fanoušků.Kingdom Come Deliverance

10:31

Kanaďané sponzorují uprchlíky. Podle magazínu The Economist se soukromé osoby starají o financování potřeb téměř poloviny z 26 tisíc Syřanů, kteří do Kanady od listopadového nástupu nové vlády přijeli. Nejde však o žádnou novinku. Soukromý sponzoring uprchlíků začal v Kanadě už v roce 1978 při úplně jiné migrační vlně...

10:40
10:50
10:52
11:05

Odpor sociálních demokratů k návrhu na omezení podnikání Andreje Babiše nijak nesouvisí s tím, že sociální demokraté by měli z Babiše obavu, tvrdí předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

11:15
11:22

Starbucks udělá z kojení v kavárně přednost. Proškoluje baristy, kteří pomůžou matkám s krmením i přebalováním. České pobočky se do kampaně nezapojily.

11:36

Na Pražském hradě se bude zítra konat velká party. Prezident Zeman hodlá se svými 900 příznivci oslavit ve Španělském sále třetí rok v úřadu. Pozvaní jsou podporovatelé z kampaně, členové "jeho" Strany práv občanů, ministři Rusnokovy vlády... Informaci přinesl idnes.cz, náklady na oslavu Hrad odmítá sdělit.

11:53
12:03

Šéf Škody konkrétní není, ale naznačuje, že by automobilka mohla vstoupit na dvacet nových trhů. Na čtenářích tak je přemýšlet, kde by to mohlo být. USA, Korea, Írán? Afrika či Latinská Amerika?

12:10

Češi jsou na tom podle OECD bídně s recyklací.

12:23
12:35

Pilot Airbusu A320 zabránil v polovině února nad Paříží střetu s dronem. Před přistáním na letišti Roissy si ve výšce 1600 metrů všiml přibližujícího se přístroje, vypnul autopilota a provedl úhybný manévr. Oba stroje nakonec dělilo od srážky jen pět metrů.

12:37
12:47

Přejmenování české GE Money Bank souvisí s chystaným letošním prodejem banky. O možném názvu banka nechala hlasovat i klienty. Hospodářské noviny zjistily, která varianta názvu je nejpravděpodobnější.

 

12:58

Brazilská policie dnes prohledala dům bývalého prezidenta Luly da Silvy. Vyšetřují, zda se nezapojil do korupční kauzy kolem brazilské polostátní ropné společnosti Petrobras. Bývalého prezidenta policie zatím zadržela.

13:11
13:21
13:38

Ministr financí Andrej Babiš v pátek ustál důležité hlasování. Opoziční TOP 09 v pátek neprosadila ve Sněmovně úpravu, podle které by se do soutěží nemohly hlásit firmy, v nichž má člen vlády nejméně desetiprocentní podíl. Dolní komora návrh odmítla v dílčím hlasování o novém zákonu o zadávání veřejných zakázek.

13:56

Podle cestujících poskytují nejlepší servis letiště v Londýně, v Rusku nebo v Ekvádoru.

14:07

Celé Slovensko je zkorumpované. Voliči už vzdali hledání upřímných politiků, píše o tamních volbách The Economist.

14:15

Jedním z nejmocnějších mužů v Polsku se ode dneška kvůlu změně zákona o prokuratuře stává ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro. Má absolutní vládu nad prokuraturou, nad Institutem národní paměti a vyšetřování zločinů v minulosti a může snadno omezit nezávislost soudů.

14:19

Slováci jdou k urnám. Volit budou nejen mezi Ficem (Smer) a opozicí, ale taky mezi evropanstvím a příklonem k Rusku. Pokud chtějí ožít, nemohou volit Fica, komentuje Martin Fendrych z Aktuálně.cz.

14:33
14:48

Katolická církev dostane budovy Jiřského kláštera a Nového probošství na Pražském hradě. Podpisem smlouvy to stvrdili prezident Miloš Zeman a pražský biskup Dominik Duka. Jednání o majetkovém vyrovnání s katolickou církví se na Hradě vedla několik let. Církev původně usilovala o více nemovitostí.

15:05

Kanada prodala všechny své zásoby zlata.

15:12

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil prodej potravinářské společnosti Hamé norské firmě Orkla.

15:28
15:28

Ve stejné chvíli, kdy předseda Evropské rady Donald Tusk jednal o uprchlících v Istanbulu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, turecké úřady nařídily, aby stát převzal deník Zaman. Jsou to noviny s největším nákladem v Turecku, dosud kritické vůči současné vládě a prezidentovi.

15:48
15:52

Španělské úřady v přístavech Valencia a Algeciras zadržely 20 tisíc vojenských uniforem a další výstroje, které mířily do rukou Islámského státu a fronty Al-Nusrá.

16:08

Během několika dnů skončí na ministerstvu zdravotnictví náměstek Josef Vymazal, kterého nominovalo hnutí ANO. Primář Nemocnice Na Homolce byl v posledních dnech pod tlakem kvůli novému tendru na leteckou záchrannou službu. Průběh přípravy soutěže opakovaně zkritizoval také šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

16:43

Zemědělci dostanou 19 miliard korun na boj proti suchu. V české krajině se objeví nové rybníky.

16:54

Měli jste někdy chuť někoho podvést nebo si alespoň na jeho úkor přilepšit? Laboratoř CEBEX při svých experimentech přivádí lidi do morálních dilemat. A výsledky jsou velmi zajímavé.

17:02
17:14

Mobilní aplikace na posílání zpráv Line plánuje vstoupit na burzy v New Yorku a Tokiu. Hodnota IPO bude až tři miliardy dolarů.

17:28

Pravidelná konzumace kávy by potenciálně mohla mít pozitivní vliv na roztroušenou sklerózu. Vypít bychom měli více než 900 mililitrů nápoje denně. Studií se zabývali vědci z Kalifornie a Švédska, zázračnou látkou je údajně samotný kofein.

17:41

Až devadesát procent soukromých ordinací nevyhovuje potřebám pacientů, vyplývá to z výsledků veřejné soutěže Ordinace roku. Řada zařízení nepoužívá počítač ani internet.

17:54

Jednička na českém mobilním trhu T-Mobile zahájí od konce dubna nové účtování roamingových hovorů v rámci Evropské unie. Základní cena bude stejná jako v tuzemsku, za minuty, SMS a data bude příplatek.

18:05

Extremistická strana banskobystrického župana Mariana Kotleby může výsledkem v sobotních volbách nepříjemně překvapit, tvrdí experti. Má velkou šanci přinejmenším překročit tři procenta a získat státní financování. Nacionalisticky orientované voliče ale ve větší míře přitahuje obrozená SNS.

 

18:17

O obnovu nejvýše položeného poutního místa v Česku - Vřesové studánky v Jeseníkách - se už dva roky snaží Spolek pro obnovu poutního místa Vřesová studánka. Záměr obnovit kapličku a chatu podpořilo podpisem téměř 6400 lidí. Proti nim se nyní postavilo Hnutí Duha Olomouc s kampaní Zachraňme vřesovou studánku.

18:24
18:53

Řecké ministerstvo zahraničí dnes ostře kritizovalo předvolební výroky slovenského premiéra Roberta Fica k migrační krizi. Slovensko v reakci oznámilo, že si předvolalo řeckého velvyslance, kterému tlumočilo "rozhodnuté odmítnutí" prohlášení řecké diplomacie a Atény nařklo z vměšování do vnitřních záležitostí země.

19:13
19:23

Turecko je připraveno z Řecka přijímat zpátky uprchlíky, kteří nejsou ze Sýrie. Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu, který je na návštěvě Atén, zmínil například Maročany, Pákistánce nebo Afghánce, informovala agentura AFP.

19:33

Švýcarsko omezí přistěhovalectví z Evropské unie nejdříve od roku 2019. Vyplývá to z vládního návrhu, o němž dnes informovala agentura DPA. Omezení imigrace z EU odsouhlasili Švýcaři v referendu před dvěma lety, do příštího roku musí hlas lidu převést do právně závazné podoby.

20:00

Prestižní vinařskou soutěž Vinalies Internationales v Paříži vyhrál v kategorii růžových vín Cabernet Moravia z vinařství Leoše Horáka z Vrbice na Hodonínsku. Zlaté medaile v ní získala ještě další dvě růžová vína z Břeclavska a Hodonínska.

20:09

Až devadesát procent soukromých ordinací nevyhovuje potřebám pacientů, vyplývá to z výsledků veřejné soutěže Ordinace roku. Řada zařízení nepoužívá počítač ani internet.

20:38

Plán uspořádat v Sýrii v dubnu parlamentní volby, jak to nedávno ohlásil syrský prezident Bašár Asad, je "provokativní a nerealistický". Na tiskové konferenci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to dnes v Paříži řekl francouzský prezident François Hollande. Kreml je naopak toho názoru, že dubnové volby nijak neohrozí mírový proces.

20:43

V centru Londýna překročil počet cyklistů počet řidičů automobilů. Počet bicyklů se od roku 2000 ztrojnásobil. Aut naopak ubylo o polovinu.

21:01

Virus zika napadá a poškozuje kmenové buňky, z nichž se pak vytváří mozek při vývoji lidského plodu v těle matky. Vyplývá to ze studie amerických vědců, která byla dnes zveřejněna ve vědeckém časopise Cell Stem Cell. Podle autorů studie to sice ještě není přímý důkaz, že virus zika způsobuje mikrocefalii.

21:27

Na internetu koluje pasáž z klasické české sci-fi komedie z roku 1980, ve které si herečka pořídí vlastní fotku pomocí rozkládací tyčky. Tento koncept focení je typický pro dnešní populární selfie stick.

21:35

Babišův střet zájmů ČSSD neomezila. Hrozí nám moskevský model, oligarchizace politiky, říká lidovecký místopředseda Jan Bartošek v rozhovoru pro DVTV.

22:12

Útok v San Bernardinu pomohl výrobci pistolí S&W. Ve třetím fiskálním čtvrtletí zvýšil hrubý zisk o 98 procent. Tržby mu od ledna pak narostly o 61 procent.

22:30

Francouzská justice začala vyšetřovat obvinění několika vysokých představitelů katolické církve ve francouzském městě Lyon, že zatajovali pedofilní násilí jednoho kněze.

22:49

Počet lidí, kteří se díky proviznímu trhu živí, roste. A to jak těch, kteří ho berou jako přivýdělek, tak těch, co se jím uživí na hlavní pracovní poměr. Za reklamu na partnerských webech platí e-shopy stokorunové provize, vydělají ale desítky milionů za uskutečněné nákupy.

08:36

Vydělá nový film Batman vs. Superman společnosti Time Warner další velké peníze?

08:43

Facebook bude ve Velké Británii platit o miliony více. Tržby z reklamy firma doposud účtovala přes Irsko, kde platí nižší daně. Nově už bude fakturovat ve Spojeném království, píše CNN.

09:15

Čína chce v další pětiletce zachovat hospodářský růst 6,5 až 7 procent. V části sektoru služeb, jako je účetnictví a auditorství, Peking zruší omezení pro zahraniční firmy. Vláda rovněž umožní zahraniční investice do bankovnictví, pojišťovnictví a dalších služeb. Konečnou verzi pětiletého plánu schválí parlament během dvoutýdenní výroční schůze, která začala dnes.

09:27

Na trať mezi Prahou a Trenčínem ráno poprvé vyjel expres společnosti Arriva. Motorová souprava bude na Slovensko jezdit každou sobotu a zpět se vracet vždy následující den. Kromě koncových stanic bude vlak zastavovat například v Uherském Hradišti, Olomouci nebo Pardubicích. Žádný jiný železniční dopravce z Česka přímý spoj mezi Prahou a Trenčínem nenabízí.

09:34

Sněmovní volby by podle vicepremiéra a majitele Agrofertu Andreje Babiše (ANO) mohly být kvůli sporům ve vládě už v červnu 2017 místo podzimu, píše sobotní Právo.

09:51

Americký astronaut Scott Kelly strávil rok na mezinárodní vesmírné statici. Přesvědčil se, že je možné tak dlouhou dobu ve vesmíru vydržet. Daleká cesta na Mars proto podle něj dostává reálnější obrysy.

10:10

Americký řetězec Chick-fil-A odměňuje v Georgii hosty, kteří se během jídla nepodívají na mobilní telefon. Na každém stolu je krabice, do které si návštěvník uloží telefon. Zůstane-li po celou dobu jídla zavřená, dostane návštěvník zmrzlinu zdarma.

10:48

Premiér Bohuslav Sobotka poprvé v historii navštíví místo podpisu mnichovské dohody, nynější budovu tamní umělecké školy, píše server HlídacíPes.org. Na budově je nově pamětní deska připomínající dopady dohody na Československo.

11:26

Vláda chce rozšířit kontakty s portugalsky mluvícími zeměmi. Chce podat žádosti o pozorovatelský status ve Společenství portugalsky hovořících zemí (CPLP). Kabinet by o žádosti měl rozhodovat na středeční schůzi. Podle ministerstva zahraničí by tím Česko získalo nástroj pro rozvíjení vztahů se zeměmi, v nichž nemá diplomatické zastoupení.

12:27

Někdejší český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg rozumí rozhořčení Rakouska nad přístupem zemí visegrádské skupiny k uprchlické krizi. Zároveň je ale počínání Česka, Polska, Slovenska a Maďarska pochopitelné, říká v rozhovoru pro rakouský magazín Profil. Podle Schwarzenberga byla chyba stanovit povinné kvóty.

13:05

Evropská unie by měla začít vyčleňovat další finanční pomoc pro Turecko za to, že na svém území udrží miliony syrských běženců. V rozhovoru s německým magazínem Der Spiegel to prohlásil eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger.

13:42

Írán počítá na letošní rok s více než pětiprocentním růstem ekonomiky. Přispěje k tomu zrušení mezinárodních sankcí, jimž země čelila kvůli svému jadernému programu. Země také předpokládá, že do konce března zvýší vývoz ropy a kondenzátů zemního plynu na dva miliony barelů denně.

14:08

Syrští povstalci s leteckou podporou aliančních sil dobyli v noci na sobotu syrsko-irácký hraniční přechod Tanf, který je důležitým strategickým bodem. Tvrdí to Syrská organizace pro lidská práva. Bojovníci z teroristické organizace Islámský stát ho měli v držení od loňského května.

14:41

Írán a Turecko se vyslovily pro společnou snahu o stabilitu v regionu. Země se shodly také na tom, že díky odstranění mezinárodních sankcí vůči Íránu mohou do dvou let zvýšit vzájemnou obchodní výměnu na 30 miliard dolarů (zhruba 750 miliard korun).

15:20

Syrský prezident Bašár Asad by měl odejít na začátku politického přechodu v zemi, ne na jeho konci. Během návštěvy Francie to řekl saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr. Vyjádřil se tak krátce předtím, než budou 9. března v Ženevě znovuzahájeny mírové rozhovory, jejichž cílem je ukončit konflikt v Sýrii.

15:52

Egyptské ministerstvo cestovního ruchu nechalo sloužit zádušní mši za italského studenta Giulia Regeniho, který byl za nevyjasněných okolností brutálně zavražděn během studijního pobytu v Egyptě. Týden po zmizení byl nalezen mezi Káhirou a Alexandrií, měl na sobě známky mučení. Informovala agentura AP.

16:12

Bývalý slovenský prezident Michal Kováč byl (85) dnes převezen do nemocnice. Záchranka k němu byla přivolána odpoledne, údajně měl poruchu vědomí. Kováč už delší dobu trpí syndromem Parkinsonovy choroby.

16:30

Plzni se v problémových lokalitách osvědčil projekt domovník - preventista. Dva tito muži, kteří měli smlouvu s radnicí, dohlíželi loni poprvé na městské domy v Plachého ulici u areálu plzeňské Škody, které jsou v rizikové lokalitě Plac. Letos opět Plzeň žádá ministerstvo vnitra o dotaci z oblasti prevence kriminality, tentokrát na pět domovníků. Uvedl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

16:45

Evropská unie o další rok prodloužila sankce vůči někdejšímu ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi a patnácti jeho spolupracovníkům, které podezřívá z rozkrádání státního majetku. Na seznamu jsou vedle Janukovyče například bývalí premiéři Mykola Azarov a Serhij Arbuzov.

16:51
17:18

Asi sto lidí dnes na Kavčích horách demonstrovalo proti zpravodajství České televize. Protest svolala Dělnická strana sociální spravedlnosti, účastnili se jí i příznivci hnutí pořádajících protesty proti uprchlíkům.

17:24
17:38

Po dvou letech jednání jsou Kuba a EU blízko dohody o normalizaci vztahů. Jednání by mohla být dokončena při návštěvě evropské komisařky pro zahraniční politiku Federiky Mogheriniové v Havaně, která se má uskutečnit 10. a 11. března. Uvedli to zástupci EU, kteří se účastní jednání.

17:46

Ve věku 84 let zemřel súdánský opoziční lídr Hassan al-Turabi, který pomohl k moci prezidentu Bashirovi, informovala BBC

17:55
18:00

"Pacient je ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života. Zůstává v nemocnici," řekla mluvčí univerzitní nemocnice v Bratislavě, kde je hospitalizován bývalý slovenský prezident Michal Kováč. Bližší informace o jeho zdravotním stavu však na přání rodiny odmítla poskytnout.

18:25
18:36

Guvernér řecké provincie Centrální Makedonie vyzval Tsiprasovu vládu, aby vyhlásila výjimečný stav v oblasti kolem řecko-makedonského přechodu Idomeni-Gevgelija, kde uvázly tisíce migrantů. "Jde o obrovskou humanitární krizi," uvedl guvernér Tzitzikostas během návštěvy Idomeni. "Takto už to dál nemůže pokračovat."

18:45

Kypr by již tento měsíc mohl opustit záchranný program. Jedinou zemí, která nadále potřebuje finanční pomoc od dalších členů eurozóny, tak zůstane Řecko, uvedl na svých internetových stránkách list The Wall Street Journal

19:16
19:30

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service varovala Rusko před dalším snížením úvěrového ratingu hlouběji do spekulativního pásma. Moody's nyní hodnotí úvěrovou spolehlivost Ruska známkou Ba1, což je jeden stupeň pod investičním pásmem. Nově ale uvedla, že hrozí další snížení.

19:44

I když Směr nebude sedět ve vládě, jeho lidé v různých státních úřadech budou sedět léta. Prohlédněte si infografiku deníku SME.

19:59

Turecké úřady zadržely nejméně dva pašeráky lidí, kteří dovezli na pobřeží Egejského moře asi 120 syrských uprchlíků. Policisté skupinu tvořenou převážně z žen a dětí zastavili na pláži poblíž vesnice Bademli, která se nachází naproti řeckému ostrovu Lesbos.

20:21

Slavnostní vyhlášení Českých lvů začalo rozpačitě. Lucie Výborná, která vyhlášení cen moderuje, se představila jako uvaděčka a místo velkolepého entrée uspala diváky hned ze začátku seznamem sponzorů, jejich jména přečetla z kartičky. 

20:25

První překvapení Českého lva.  Cenu za zvuk získává Christoph de la Chevallerie za nazvučení filmu Schmitke.

20:29

Hlavní tématem sociálních sítích nejsou filmy, herci a režiséři, ale rozpačitý výkon moderátorky Lucie Výborné.

20:37

Islamisté z hnutí Taliban oznámili, že se nebudou účastnit mírových rozhovorů s afghánskou vládou. Požadují, aby jejich pozice přestaly být ostřelovány zahraničními jednotkami a aby se všechny tyto spojenecké síly ze země stáhly. Ve svém prohlášení odeslaném agentuře AP to uvedl mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid.

20:41

Ruská komunistická strana dnes na Rudém náměstí v Moskvě uctila 63. výročí úmrtí Stalina. Představitelé druhé největší politické frakce v ruském parlamentu se shromáždili u kremelské zdi, přinesli rudé karafiáty a v projevech si stěžovali na "démonizaci" Stalina. Informovala o tom rozhlasová stanice Echo Moskvy.

20:46
20:57
21:20
21:33

Filipínské úřady v reakci na zpřísnění sankcí proti KLDR zabavily severokorejskou nákladní loď. Sankce byly zpřísněny před pár dny v reakci na její lednový jaderný test a vypuštění rakety dlouhého doletu. Loď se nyní nachází v zálivu západně od Manily, kde se provádí vykládka zboží, a podle filipínské vlády bude nejspíš její posádka deportována.

21:40

Českého lva za nejlepší scénář si odnáší Petr Zelenka za Ztraceni v Mnichově, snímek vyhrál i nejlepší střih. Cenu za nejlepší kameru získal Petr Koblovský za nasnímaní dramatu Kobry a užovky. 

21:45
21:55
21:56

Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii převzal kameraman Stanislav Milota. Signatář Charty 77 působil po roce 1989 i jako vedoucí kanceláře sekretariátu prezidenta Václava Havla.

22:03
22:10

Americké ministerstvo obchodu chce zavést obchodní restrikce proti čínskému výrobci telekomunikačních zařízení ZTE. Učiní tak kvůli podezření z porušení kontroly vývozu v souvislosti s Íránem. Čínská společnost by neměla mít přístup k produktům, které byly vyrobeny v USA. Informovala agentura Reuters.

22:20

Českého lva za herecký výkon ve filmu Kobry a užovky získává Matěj Hádek. Nejlepší ženský herecký výkon loni předvedla Alena Mihulová v dramatu Domácí péče.

22:22
22:35
22:43

Přehled hlavních vítězů 23. Českého lva:
Film – Kobry a užovky
Režie – Jan Prušinovský (Kobry a užovky)
Herec – Matěj Hádek (Kobry a užovky)
Herečka – Alena Mihulová (Domácí péče)
Herec ve vedlejší roli – Kryštof Hádek (Kobry a užovky)
Herečka ve vedlejší roli – Lucie Žáčková (Kobry a užovky)
Scénář – Petr Zelenka (Ztraceni v Mnichově)
Kamera – Petr Koblovský (Kobry a užovky)
Dokument - Opři žebřík o nebe
Střih - Vladimír Barák (Ztraceni v Mnichově)

22:58
23:15
23:25
09:47
09:51
09:55
K volbám na Slovensku se vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka
10:17
11:00
11:23
11:25
11:55
12:16

Slovenská volební noc a překvapivé výsledky voleb očima a mobilem reportéra Martina Ehla.

12:38

Sebevražedný atentát v iráckém městě Hilla si vyžádal nejméně 60 mrtvých či zraněných. Informovala o tom v neděli agentura Reuters. Podle policejních zdrojů, na které se odvolává agentura AFP, je mrtvých 29. Cílem útoku bylo policejní kontrolní stanoviště.

Více v článku zde.

13:01
13:09
13:47

"Předávání Českých lvů bylo zcela nerozlišitelné od předávání cen
nejlepším sportovcům, od atletů po fotbalisty. Diváci tak v přímém
přenosu mohli poznat, co je to televizní nivelizace, tedy televizní
zprůměrování," píše v glose Petr Fischer.

13:49

Klíč k vytvoření levicové i pravicové vlády na Slovensku drží šéfové Slovenské národní strany Andrej Danko a maďarské Most-Híd Béla Bugár. "Kdyby dokázali spolupracovat, jedna z těchto vlád může vzniknout," řekl v tv debatě Richard Sulík.

14:31

Ve věku 86 let v sobotu zemřel světoznámý rakouský dirigent Nikolaus Harnoncourt, který vystupoval i v pražském Rudolfinu.

0306RAKOUSKO HUDBA UMRTI HARNONCOURT 590

15:15

Slavný Velký bazar v Istanbulu potřebuje rekonstrukci, nebezpečně se sesouvá a propadá. Nejnavštěvovanější krytý trh na světě starý přes 550 let se dočká dlouhé omlazovací kúry. To znepokojuje jeho oddané milovníky, které k němu váží nostalgické vzpomínky.

15:40

Přímo v Praze se podařilo chytit další dva ibisy z pražské zoo. Z 18 ibisů, kteří v úterý uletěli z voliéry poškozené sněhem, tak má zoo zpátky již 13. Část ptáků se přitom rozletěla až dvě desítky kilometrů od svého domova.

Ibis, pták, zoo

15:50

Několik stovek lidí demonstrovalo před ruskou ambasádou v Kyjevě. Dožadovali se propuštění ukrajinské letkyně Nadiji Savčenkové, která je v Rusku obžalovaná z vraždy a nezákonného překročení ruských hranic. Před ruským velvyslanectví spálili ruskou vlajku, někteří přinesli figurínu Putina s nápisem vrah.

16:00

Iránský soud odstroutil k trestu smrti nejbohatšího Iránce Babaka Zandžáního kvůli zpronevěrám a korupci. Zandžání pomáhal vládě obcházet západní embargo na prodej ropy a podle rozsudku si přitom část zisků nechával pro sebe, informuje The Guardian

16:10

K výsledkům slovenských voleb už se vyjádřil i předseda LS – Naše Slovensko Marian Kotleba. "Já si myslím, že to je začátek nové éry pro Slovensko a doufám, že výsledek toho celého bude, že se nám podaří zachránit Slovensko. Vláda stále více upřednostňuje zahraničí před zájmy domácích obyvatel," řekl novinářům.

16:30

Novým generálním ředitelem německého finančního ústavu Commerzbank se stane Martin Zielke, který nyní řídí divizi soukromého bankovnictví. Ve funkci nahradí od 1. května Martina Blessinga, který loni v listopadu oznámil záměr odejít. 

16:40

Prezident Miloš Zeman při sobotní oslavě své inaugurace řekl svým příznivcům, že se na Hradě možná ještě několikrát setkají. Ve vysílání rádia Impuls to připomněl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Podle něj to byl jasný vzkaz o tom, že Zeman o možnosti znovuzvolení velmi intenzivně přemýšlí.

17:05

Na pražské aukci se za 14 milionu korun bez aukčních poplatků prodal obraz Josefa Čapka V červnu (Kraj). Jedná se o dosud nejdráže prodaný Čapkův obraz v Česku. Velkoformátový olej pochází z roku 1938 a zobrazuje slunečnou krajinu s oblíbeným autorovým tématem dětského světa.

17:13

Dohoda o novém premiérovi Španělska se zatím nerýsuje. Po páteční debatě v parlamentu o podpoře šéfovi socialistů, která byla plná vzájemného obviňování, se shoda mezi některými klíčovými hráči navíc zdá nemožná. Nový, či staronový kandidát musí získat důvěru poslanců do 2. května, jinak budou nové volby.

17:50

NATO dokončilo opatření, která povedou k rozšíření pomoci s migrační krizí v Egejském moři, uvedl to na svém Twitteru generální tajemník Jens Stoltenberg. 

17:54

Ve věku 94 let zemřela bývalá první dáma Spojených států Nancy Reaganová. Uvedl to internetový portál TMZ.com, který se odvolává na její rodinu. Příčina smrti nebyla oznámena, Reaganová byla již delší dobu vážně nemocná.

18:21

Středočeská ODS má kompletní kandidátku do podzimních krajských voleb, vede ji starosta Líbeznic Martin Kupka. Dvojkou je starostka Byšic Jana Poláková, trojkou krajský zastupitel a regionální předseda Jan Skopeček. 

18:30

Při útoku na tržiště v severosyrském Halabu zahynulo nejméně 14 civilistů. Informovala o tom syrská státní média. Dalších nejméně 40 osob utrpělo zranění. Podle syrské agentury SANA útočili "teroristé", jak režim v Damašku nazývá veškeré povstalce bojující proti Bašáru Asadovi.

19:20

Neznámí ozbrojenci zastřelili dva příslušníky egyptských bezpečnostních složek, kteří předtím utrpěli zranění při bombovém útoku na Sinajském poloostrově, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní bezpečnostní představitele. 

19:31

Státní komise potvrdila výsledky slovenských voleb. Vyhráli vládní sociální demokraté premiéra Roberta Fica, Do parlamentu se dostalo až osm stran, včetně krajně pravicové strany Kotleba - Lidová strana Naše Slovensko. 

19:49

V Egyptě v sobotu zadrželi šest osob podezřelých z vraždy generálního prokurátora Hišáma Barakáta, který loni v červnu zahynul při pumovém útoku. Podle egyptských úřadů za útokem stojí islamistické Muslimské bratrstvo a palestinské radikální hnutí Hamas.

21:03

Ve věku 74 let zemřel internetový průkopník Ray Tomlinson, který v roce 1971 odeslal historicky první e-mail a rozhodl o používání symbolu "@" Tomlinson byl v roce 2012 za své objevy v oblasti IT uveden do internetové síně slávy.

22:02
22:12

V Severní Karolině zasáhl požár jadernou elektrárnu. Nebezpečí prý nehrozí.  

22:30

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že za posledních 24 hodin bylo příměří v Sýrii patnáctkrát porušeno. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení na webové stránce ministerstva.

22:45

"Nancy Reaganová kdysi napsala, že nic nemůže připravit na život v Bílém domě," připomněli Obamovi ve společném prohlášení. "Měla samozřejmě pravdu. Ale my jsme měli náskok, protože jsem měli štěstí, že jsme mohli těžit z jejího hrdého příkladu a jejich laskavých a šlechetných rad."

07:03

Britská energetická společnost npower plánuje zrušit kolem 2500 pracovních míst. Divize německé společnosti RWE si od propouštění slibuje zlepšení finančních výsledků. Skupina RWE už na podzim oznámila, že npower ztratila 200 tisíc zákazníků a vykázala téměř dvou miliardovou ztrátu.

07:15

Vláda mění zákon o bankrotech: chce je bez "insolvenční mafie". Zpřísní se dohled nad insolvenčními správci i nad jejich byznysem. Počítač bude vytipovávat podezřelé úpadky. A předávat tipy policistům.

07:20

Vyhlašování filmových cen Český lev se stává čím dál nudnějším. Slavnostnímu večeru rozhodně nepomohl výběr prostor ani moderátora. Pozitivem je naopak ocenění skutečné filmovosti, která českému filmu velmi často chybí, hodnotí udílení českých filmových cen Petr Fischer.

07:39

Švédsko bylo první evropskou zemí, kde byly zavedeny bankovky. Nyní bude možná první zemí, kde je nahradí platební karty a aplikace. Ne všichni Švédové s tímto trendem souhlasí.

07:49

Češi mají ve svých domácnostech více prostoru než v minulých letech. Kupují větší byty, staví rodinné domy i bourají stěny ve starých panelákových bytech. Za velkými evropskými městy ale průměrné plochy bytů v Česku nadále zaostávají. V průměru na jednoho člověka připadá 33 metrů čtverečních prostoru, tedy téměř čtyři metry véc než před 10 lety.

07:53
08:00

"Čeští lvi se už třetím rokem obešli bez přemíry rozpačité komiky, která vládla předchozí éře a která místo ironických šlehů pracovala s trapností," vrací se Tomáš Stejskal k sobotnímu udílení.

08:08
08:19

Jihočeský podnikatel Jan Hora se soudí o milion korun. Podobně jako další firmy přišel i on o peníze na stavbě jedné z velkých nákupních zón takzvaného Vendo parku. Poškozených firem je víc, vždy jde o společnosti na konci neprůhledného řetězce.

08:27

Britský "počítač do škol" Raspberry Pi se stal standardem pro kutily i zájemce o programování. Miniaturní počítač za přibližně tisíc korun zvládne kancelářské aplikace i multimédia. Díky velkým možnostem rozšíření je Raspberry centrem řady projektů „chytré domácnosti“.

08:34

Představte si, že by se ve vaší firmě kradlo. Co uděláte? Andrej Babiš hraje to, co mu voliči, jeho vlastní strana a koaliční partneři dovolí. A dovolí mu, jak vidno, hodně, říká v komentáři Petr Honzejk.

08:43
09:03