On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
15:11

Slevy ve veřejné dopravě pro studenty a důchodce ministerstvo dopravy zatím měnit nechce. Novinářům to dnes před jednáním vlády řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Náklady na slevy se podle něho zatím blíží k šesti miliardám korun za rok, což by naplnilo odhady ministerstva dopravy před spuštěním slev.

15:20

Na prvních třech místech kandidátky Starostů a nezávislých a TOP 09 do květnových voleb do Evropského parlamentu budou europoslanci Jiří Pospíšil (TOP 09), Stanislav Polčák (STAN) a Luděk Niedermayer (TOP 09). Volební spolupráci stvrdili zástupci obou stran dnes v Praze.

15:28

Americká společnost Facebook zrušila několik stránek s vazbami na Rusko. Jednou z nich je populární projekt ruské televizní stanice RT, specializovaný na šíření virálních videí. Firma tak zřejmě učinila v reakci na zjištění, že projekt šíří dezinformace a že ho skrytě financuje ruský stát. Vedení ruské televize dnes krok technologické firmy označilo za bezdůvodný.

15:37
15:45

Česko podporuje snahu zmocněnce OSN pro Sýrii Geira Pedersena o obnovení rozhovorů o mírovém řešení situace v zemi. Na twitteru to dnes oznámilo ministerstvo zahraničí. Podle české diplomacie jsou politická jednání jedinou cestou k zajištění trvalého míru v blízkovýchodní zemi.

15:54

Sportovní arbitráž CAS dnes začala projednávat stížnost atletek s přirozeně zvýšenou hladinou mužských hormonů proti novému pravidlu IAAF, podle něhož by bez hormonální léčby nesměly závodit na tratích od 400 metrů po míli. Slyšení, k němuž se dnes dostavila i dvojnásobná olympijská vítězka v běhu na 800 metrů Caster Semenyaová, je v Lausane naplánováno do pátku.

16:02

Země Evropské unie uvalí sankce na konkrétní osoby zodpovědné za ozbrojenou námořní operaci, které se loni v listopadu v Kerčské úžině dopustilo Rusko a která vyústila v zadržení několika ukrajinských plavidel i s námořníky. Novinářům to dnes po jednání se svými kolegy v Bruselu řekl český ministr zahraničí Tomáš Petříček.

16:11
16:19

Americký prezident Donald Trump propuštěním šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho a snahou veřejně podkopat vyšetřování své kampaně kvůli možným vazbám na Rusko mohl spáchat trestný čin. V rozhovoru s televizí CBS News to v neděli večer místního času (v noci na dnešek SEČ) řekl bývalý náměstek ředitele FBI Andrew McCabe.

16:28

Lidé s autismem by už brzy mohli začít od lékařů, psychologů či psychiatrů dostávat nové zdravotní průkazky. Ty by jim měly usnadnit komunikaci u lékaře, na úřadech, v dopravě či v krizových situacích. Okolí by se z kartičky s modrým pruhem dozvědělo, jak má postupovat a s člověkem s poruchou autistického spektra jednat.

16:37

Ještě tento týden odcestuje do Venezuely speciální technická mise vedená společně EU a Uruguayí, aby přímo v Caracasu hledala způsob jak dospět ke klidnému a demokratickému řešení hluboké krize v zemi a co nejrychlejšímu uspořádání nových prezidentských voleb.

16:45

Malíř a designér Vlad Vovkanič požaduje, aby společnost Škoda Auto stáhla z trhu vozy Kodiaq a Karoq a modely kol Vega a Triglav. V žalobě, kterou dnes začal projednávat středočeský krajský soud, tvrdí, že je firma vyrobila na základě jeho návrhů. Škoda jeho tvrzení odmítá.

16:53
17:01

Německá ekonomika se v první polovině letošního roku bude nadále potýkat s obtížemi, vývoj ekonomických ukazatelů ale stále naznačuje, že zpomalení by mohlo být jen dočasné a že ve druhé polovině roku je možné čekat oživení. Ve své měsíční zprávě o vývoji ekonomiky to dnes uvedla Deutsche Bundesbank, tedy německá centrální banka.

17:10

Vláda dnes změnila statut Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů. Předsedou výboru bude premiér Andrej Babiš (ANO) a místopředsedkyní ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO). Dalšími místopředsedy budou vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

17:18

Euro dnes vůči americkému dolaru mírně posiluje, optimismus ohledně pokroku v obchodních rozhovorech mezi Spojenými státy a Čínou totiž podpořil zájem o rizikovější investice. Kolem 16:15 SEČ si jednotná evropská měna připisovala zhruba 0,2 procenta na 1,1315 USD.

17:26

Film scenáristy a režiséra Radua Judeho "Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři" vstoupí do kin 28. února. Připomíná roli Rumunska ve druhé světové válce, kdy až do roku 1944 stálo na straně nacistického Německa, a je držitelem hlavní ceny Křišťálového glóbu za nejlepší film z festivalu v Karlových Varech. 

17:34

Jaden Smith, syn hollywoodské hvězdy Willa Smithe, si vydupal pokračování filmového hitu Karate Kid.

 

17:43

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 250 000 korun pro Finanční analytický úřad ministerstva financí. Podle dřívějšího rozhodnutí ÚOHS chyboval finanční úřad při zadávání veřejné zakázky na dodávku softwaru za 10,5 milionu korun v roce 2017.

17:51

Benešovští kriminalisté obvinili dva muže z prodeje pervitinu a marihuany. Jeden podle policie prodával drogy nejméně od poloviny loňského roku, druhý od listopadu. Hrozí jim až pět let vězení nebo peněžitý trest, informovala dnes ČTK mluvčí benešovské policie Eva Stulíková.

18:00
18:08

Hokejový útočník Jaromír Jágr se tři dny po 47. narozeninách poprvé v sezoně objeví v první lize v dresu Kladna. V dnešním utkání 57. kola na ledě Havířova se představí v první formaci Rytířů po boku Tomáše Plekance a Antonína Melky. 

18:17

Velitel arabsko-kurdské koalice SDF v Sýrii vyzval mezinárodní společenství, aby v zemi ponechalo 1000 až 1500 vojáků, kteří by jim pomohli bojovat proti organizaci Islámský stát. Vyjádřil naději, že zejména Spojené státy ustoupí od svého plánu na úplné stažení ze Sýrie.

18:25

V Drážďanech dnes začal soud s bývalou předsedkyní protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryovou. Poslankyně Spolkového sněmu čelí obžalobě z křivopřísežnictví. Křivé přísahy se údajně dopustila v listopadu 2015, kdy podle vyšetřovatelů nepravdivě vypovídala před výborem saského zemského sněmu, za což jí hrozí až několikaletý trest odnětí svobody.

18:34

Češi platí za jeden gigabyte stažených dat prostřednictvím mobilní sítě LTE nejvíce v Evropě. V průměru je vyjde na 6,5 dolaru. Nejméně jeden GB stojí ve Finsku, Švýcarsku a Rakousku, a to kolem deseti centů. Vyplývá to z analýzy společnosti Point Topic za třetí čtvrtletí loňského roku podle parity kupní síly na jednotlivých trzích.

18:43
18:51

Kvůli zrušení letecké linky z Brna do Mnichova přišli obchodníci i cestovatelé především o spojení se světem. Podle vedoucího provozního úseku Letiště Brno Radka Langa většina z cestujících používala Mnichov jako přestupní uzel. Loni linku využilo 22 800 cestujících při dvou letech ve všední dny a jednom letu v neděli.

19:00

Provozovatel izraelské akciové burzy Tel Aviv Stock Exchange plánuje v letošním roce uskutečnit primární veřejnou nabídku akcií. Na burze chce nabídnout zhruba třetinový podíl, řekl dnes novinářům generální ředitel burzy Itaj ben Zeev.

19:08

Hlavní albánská opoziční strana dala najevo, že jejích 33 poslanců hodlá složit mandáty. Oznámil to dnes předseda Demokratické strany Lulzim Basha. Má jít o projev protestu proti socialistické vládě, kterou opozice obviňuje z korupce a neschopnosti.

19:16

Ceny ropy se dnes pátou seanci v řadě zvyšují a směřují k nejvyššímu růstu za první čtvrtletí za osm let. Pomáhá jim k tomu zejména dohoda o snížení těžby mezi Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejími spojenci. Výraznější nárůst ale brzdí obavy o další vývoj čínské ekonomiky.

19:24
19:33

Venezuelská státní telekomunikační společnost CANTV dnes zablokovala webovou stránku, jejímž prostřednictvím registrovala opozice dobrovolníky pro distribuci humanitární pomoci. Venezuelský režim se snaží zabránit tomu, aby opozice dostala do země potraviny a léky, které zejména Spojené státy dopravují na hranici sousední Kolumbie.

19:42

Evropská komise (EK) dnes pohrozila rychlými odvetnými opatřeními v případě, že se americký prezident Donald Trump rozhodne zavést nová cla na dovoz aut z Evropské unie. Uvedl to dnes mluvčí EK Margaritis Schinas.

19:50

Česká republika má zájem zřídit v Praze jedno z budoucích takzvaných evropských center excelence pro umělou inteligenci. Své kolegy z ostatních zemí EU o tom dnes na jednání ministrů odpovědných za otázky konkurenceschopnosti informoval náměstek českého ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.

19:50

Česká republika má zájem zřídit v Praze jedno z budoucích takzvaných evropských center excelence pro umělou inteligenci. Své kolegy z ostatních zemí EU o tom dnes na jednání ministrů odpovědných za otázky konkurenceschopnosti informoval náměstek českého ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.

19:59
20:09

Peníze vyplácené na zálohovaném výživném, kterým Německo pomáhá rodičům samoživitelům, jimž druhý rodič neplatí alimenty, se příliš nedaří vymáhat. Loni na rodičích-neplatičích vymohly německé úřady zpět jen 13 procent celkové částky vyplacené na zálohovaném výživném, uvedla dnes s odvoláním na data ministerstva pro rodinu agentura DPA.

20:18

Požadavek amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby evropské země vzaly zpět bojovníky takzvaného Islámského státu (IS) z řad svých občanů, kteří byli zadrženi v Sýrii, a postavily je před soud, je obtížně uskutečnitelný. Na Trumpovu víkendovou výzvu tak v debatě televize ARD reagoval německý ministr zahraničí Heiko Maas.

20:27

Tatarská komunita na okupovaném Krymu se bouří proti nové ruské učebnici dějepisu, která krymskotatarskou menšinu obviňuje z kolaborace s nacisty za druhé světové války. O reakci na učebnici krymských dějin určené středoškolákům informovala dnes ruská média. Krymská správa distribuci kontroverzní učebnice pozastavila.

20:37
20:47

Hokejový útočník Jaromír Jágr se při své premiéře v této prvoligové sezoně sice bodově neprosadil, ale radoval se s Kladnem z výhry 2:0 v Havířově. Čerstvě sedmačtyřicetiletý hráč nastoupil k plnohodnotnému soutěžnímu zápasu po roce a jednom dnu.

20:56

O křeslo v Senátu, které uvolnila ze zdravotních důvodů Zuzana Baudyšová (za ANO), bude v doplňovacích volbách v Praze 9 usilovat pravděpodobně deset kandidátů. Svého kandidáta postavily všechny velké politické strany.

21:05

Asi 500 přívrženců ukrajinské krajní pravice dnes v Kyjevě demonstrovalo před ministerstvem vnitra a domáhalo se "opravdové depolitizace" ukrajinské policie. Účastníci ze zapálených pochodní vytvořili nápis požadující odstoupení ministra vnitra Arsena Avakova, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda.

21:14

Ve snaze prolomit patovou situaci kolem plánovaného odchodu Británie z Evropské unie se dnes v Bruselu sešli britský ministr pro brexit Stephen Barclay a hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier. Detaily z jednání zatím na veřejnost neunikly. Barclay pouze řekl, že setkání bylo pozitivní a že se s Barnierem dohodli, že se tento týden opět sejdou.

21:24

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari dnes tvrdě varoval před pokusy jakkoli narušit prezidentské a parlamentní volby, které se v zemi budou konat v sobotu. Lidé, kteří si s volbami budou zahrávat, podle něj riskují život, uvedla agentura Reuters.

21:34
21:44

Generální prokuratura státu Kalifornie se rozhodla soudně napadnout vyhlášení stavu nouze, jehož prostřednictvím chce prezident Donald Trump získat peníze na stavbu zdi na hranici s Mexikem. Prokurátor Xavier Bercerra zpravodajské televizi CNN řekl, že žaloba bude podána ještě dnes.

21:55

Dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká trofej Laureus pro nejlepší sportovkyni minulého roku nezískala. Ocenění označované za sportovního Oscara obdržela americká gymnastka Simone Bilesová, mezi muži triumfoval počtvrté v kariéře srbský tenista Novak Djokovič.

22:05

Náčelník ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Hrycak dnes obvinil ruskou tajnou službu FSB a proruské separatisty z Donbasu na východě Ukrajiny, že organizují vypalování pravoslavných kostelů na Ukrajině. Chtějí tak podle něj destabilizovat situaci před prezidentskými volbami a využívat rozporů mezi dvěma pravoslavnými církvemi v zemi.

22:16
22:28

Bývalý prezident Barack Obama nehodlá podpořit žádného uchazeče o nominaci Demokratické strany do boje o Bílý dům. Napsal to dnes list The New York Times s odkazem na tvrzení bývalého hlavního Obamova stratéga Davida Axelroda. Exprezident, který má ve straně stále obrovský vliv, prý nepodpoří ani svého bývalého viceprezidenta Joea Bidena, pokud se pro kandidaturu rozhodne.

22:39

Anglický druholigový fotbalový klub Leeds United dostal pokutu 200 000 liber (téměř šest milionů korun) za sledování soupeřů na předzápasových trénincích. Navíc mu vedení soutěže udělilo varování.

22:50

Obří velryba úspěšně přepravila první náklad. Sledujte, jak cestovala křídla Airbusu

 

23:02

Fotbalisté Manchesteru United postoupili do čtvrtfinále Anglického poháru po vítězství 2:0 na hřišti obhájce prvenství Chelsea. Hosté se oklepali z první porážky pod vedením trenéra Oleho Gunnara Solskjaera, kterou utrpěli minulý týden v osmifinále Ligy mistrů s Paris St. Germain (0:2).

23:13

Newyorská radnice vydala závazné pokyny, jimiž chce v největším americkém městě zabránit účesové diskriminaci. Podle dnešní informace listu The New York Times směrnice chrání právo obyvatel města na "účesy vyjadřující jejich rasovou, etnickou nebo kulturní identitu". Podle newyorského deníku jde o první podobné opatření v USA.

23:23
06:42

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v televizi ohlásil nadcházející dodávku stovek tun léků, zaslaných z Ruska. "Ve středu legálně dorazí 300 tun humanitární pomoci z Ruska," prohlásil Maduro s tím, že půjde o "velmi drahé" léky, za které venezuelská vláda "důstojně zaplatí".

07:05

Izrael doufá, že se stane čtvrtou zemí na světě, jejíž automatická sonda úspěšně přistála na Měsíci. Sonda Berešit odstartuje z Floridy v pátek ráno na palubě soukromé rakety Falcon 9 americké společnosti SpaceX. Jestliže bude mise úspěšná, čtyřnohé vozítko bude zároveň nejmenším a nejlevnějším zařízením, které na Měsíci přistálo, napsal dnes list The Times of Israel.

07:16

Justici v Česku řídí muži, na okresních soudech je 65 % žen, na Nejvyšším soudu je to už jen 22 %, mladé úspěšné ženy se v určité fázi své kariéry zastaví, chceme ukázat, že právo někdy zvýhodňuje patriarchální pojetí světa, říká ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková, která byla oceněna jako TOP Žena Česku 2018 v kategorii veřejná sféra.

 

07:26

Největší český letecký podnik Aero Vodochody se dostal do vážných potíží. Firmě, kterou kdysi proslavil legendární cvičný letoun L-39 Al­batros, chybí objednávky na nová letadla a kromě toho přestala vyrábět část dílů pro jiné výrobce. Se splácením závazků ve výši stovek milionů korun pomohla investiční skupina Penta, jež Aero vlastní.

07:37

Koalice 16 amerických států v čele s Kalifornií zažalovala rozhodnutí vlády prezidenta Donalda Trumpa vyhlásit stavu nouze ve snaze opatřit peníze na stavbu zdi na hranici Spojených států s Mexikem. Oznámily to dnes tiskové agentury.

07:47

Obří nákladní letadlo BelugaXL v rámci letových testů poprvé přeneslo skutečný náklad, křídla letadla A350 XWB. Letoun, který tvarem i lakováním připomíná velrybu, na oblohu poprvé vzlétl loni v létě a společnosti Airbus má sloužit k přepravě částí letadel. Podívejte se, jak cesta z Brém do Toulouse probíhala.

 

07:56

Hospodářské sankce, které 62 zemí světa z různých důvodů zavedlo proti Rusku, stály ruské vývozce jen loni kolem 6,3 miliardy dolarů (143 miliard korun). Uvádí to úřední zpráva ruského ministerstva pro hospodářský rozvoj, která byla zveřejněna v Moskvě. Největší počet sankčních opatření zavedla proti Rusku EU.

08:07

Největší evropské bance HSBC vzrostl loni čistý zisk o 30 procent na 12,6 miliardy dolarů (286,9 miliardy korun). Výsledky však zaostaly za očekáváním analytiků kvůli vyšším nákladům a propadu cen akcií koncem loňského roku. Banka rovněž v dnešním prohlášení varovala před slabším výkonem v Číně a v Británii.

08:16

Mezi platební systémy, které fungují v Česku, se dnes zařadila služba Apple Pay. Lidem umožňuje platit pomocí chytrého telefonu či hodinek od amerického výrobce Apple. Vyplývá to z tiskových zpráv firem, které platbu prostřednictvím nové služby umožňují.

08:28
08:37

USA nejsou s to firmu zničit. Pokud by se Huawei podílel na špionáži, podnik bych zavřel, řekl šéf čínské telekomunikační firmy Žen Čeng-fej. A dodal, že zatčení své dcery, finanční ředitelky Huawei Meng Wan-čou pokládá za politicky motivované.

08:49

Zelená karta o pojištění auta možná zbělá. Na bílém papíru je v součastnosti neplatná a hrozí za ni pokuta. Úředníci však odmítají uznat i nevhodný odstín zelené. 

08:59

Společnost BHP, která je největší těžařskou skupinou na světě, zaznamenala v prvním pololetí fiskálního roku 2018/19 meziroční propad zisku o osm procent na 4,03 miliardy USD (téměř 92 miliard korun). Příčinou propadu je snížení příjmů z produkce mědi kvůli zhoršení kvality rudy v dolu Escondida v Chile.

09:10

Do Sýrie a Iráku se vydalo za snem budovat utopickou islámskou společnost a vraždit její nepřátele odhadem 1900 Francouzů, 960 Němců a 850 Britů. Teď čekají, zda je Evropa přijme zpět.

 

09:19

Majitel tuzemské internetové jedničky Seznam.cz Ivo Lukačovič opouští pozici předsedy představenstva společnosti a nadále nebude ani jeho členem. Lukačovič ale zůstává majitelem a bude se věnovat svým globálním projektům, zejména Windy.com. Firma to uvedla na svém blogu.

09:39

Prodej kubánských doutníků se v loňském roce zvýšil o sedm procent na rekordních 537 milionů USD (12,2 miliardy korun). K růstu přispěla hlavně vysoká poptávka z Číny. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil tabákový koncern Habanos.

09:50

Evropská unie se dohodla na snížení emisí oxidu uhličitého (CO2) u nových nákladních vozů a autobusů. Do roku 2030 se mají emise snížit ve srovnání s letošním rokem o 30 procent.

10:01

Pokud březnový sjezd ČSSD nezvolí ministra zahraničí Tomáše Petříčka místopředsedou strany, zváží setrvání ve vládní funkci. Neúspěch na sjezdu by vnímal jako signál, že jeho politika nemá ve straně dostatečnou podporu. Petříček to dnes řekl novinářům.

10:12

Vesmírného smetí, čili odpadu z lidské kosmonautiky, je už na oběžné dráze kolem Země tolik, že se Mezinárodní vesmírná stanice ISS rozhodla zahájit velký úklid. Satelit RemoveDebris, který se s odpadem má vypořádat, je mimo jiné vybaven harpunou, kterou vědci nyní poprvé otestovali.

 

10:19

Japonská automobilka Honda Motor plánuje v rámci globální restrukturalizace své výroby zavřít do roku 2021 svůj závod v britském městě Swindon. O práci přijde až 3500 zaměstnanců. Podle agentury Reuters se závod na celkové produkci automobilů v Británii loni podílel více než deseti procenty.

10:28

Kraj podpoří konkurenceschopnost středočeských firem a živnostníků deseti miliony korun. O podporu zaměřenou na inovace a kreativitu mohou žádat prostřednictvím Středočeského inovačního centra. Poskytnutí dotačních peněz z rozpočtu kraje schválili v pondělí středočeští zastupitelé.

10:39
10:51

Izrael doufá, že se stane čtvrtou zemí na světě, jejíž automatická sonda úspěšně přistane na Měsíci. Sonda Berešit odstartuje z Floridy v pátek ráno na palubě soukromé rakety Falcon 9 americké společnosti SpaceX.

11:02
11:10

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) bude tento týden při své cestě do USA usilovat o pozvání pro premiéra Andreje Babiše (ANO) i pro prezidenta Miloše Zemana do Bílého domu. Otevřenější dveře k americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi ale podle něj má Babiš.

11:19
11:30

Velké čtení Ondřeje Soukupa: Sbíječka a lahev. Příběh legendárního úderníka Stachanova, který kvůli své náklonnosti k alkoholu si získal přezdívku Stakanov. 

11:42

Srbsko nadále splácí dluhy po své odpadlické provincii Kosovo. Ta v roce 2008 vyhlásila samostatnost, Bělehrad ji ale stále považuje za nedílnou součást svého území. Splátkový kalendář na zbývajících 200 milionů eur (asi pět miliard korun) má Srbsko rozvržený až do roku 2041. Věřitelem je i Česká republika.

11:54

Růst české ekonomiky letos dosáhne tří procent, pokud nebude ohrožen mezinárodní obchod kvůli brexitu nebo obchodním válkám. Vyplývá to z nejnovější prognózy, kterou dnes novinářům představila Hospodářská komora. Loni podle ní růst HDP zpomalil na 3,1 procenta.

12:04

Počet účastníků doplňkového penzijního spoření loni vzrostl o 27 procent na 967 tisíc. Objem takto spořených peněz stoupl o 43 procent na 42,7 miliardy korun. Penzijní spoření v roce 2013 nahradilo penzijní připojištění.

12:10
12:19

Mzdy britských zaměstnanců se za tři měsíce do konce prosince zvyšovaly nejrychleji za posledních deset let a na vysoké úrovni zůstala také tvorba nových pracovních míst. Situace na trhu práce je tak před odchodem Británie z Evropské unie příznivá.

12:28

Milovníci značky Apple mohou ode dneška v obchodech bezkontaktně zaplatit přiložením svého telefonu. V Česku začala oficiálně fungovat služba Apple Pay, která umožňuje placení v obchodech pomocí chytrých telefonů, hodinek a tabletů této značky.

 

12:37

Andrej Babiš dnes v Jeruzalémě jednal se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem mimo jino o spolupráci v obraně, bezpečnosti či zdravotnictví. Český premiér to řekl po schůzce novinářům.

12:49
12:54
13:03

V době, kdy velké čínské firmy, jako je například Huawei, čelí obviněním z toho, že jsou napojené na tamní vládu, získala agentura Reuters informace o tom, že nejhodnotnější čínská společnost Alibaba údajně stojí za čínskou propagandistickou aplikací. Agentuře to řekli dva pracovníci firmy.

13:12

Zemřel Karl Lagerfeld. Slavnému návrháři a řediteli Chanelu bylo 85 let. Jeden z nejvlivnějších a nejuznávanějších módních návrhářů zemřel podle pařížského deníku Paris Match po pondělní hospitalizaci.

13:23

 

13:33

Polsko dnes oficiálně začalo stavět vodní kanál, který propojí Baltské moře s Viselským zálivem. Po jeho dokončení již polské lodě nebudou muset proplouvat přes ruské vody. Proti projektu vystupuje Moskva i ekologové.

13:45

V Číně se prodá více než polovina vozů na elektřinu nebo hybridní pohon, které sjedou z výrobních linek po celém světě. Za prudkým rozvojem čínského trhu s elektromobily stojí masivní státní podpora výrobců vozidel na alternativní pohon. 

13:53

Obvodní soud dnes uložil bývalému ministrovi pro místní rozvoj Rostislavu Vondruškovi roční podmíněný trest s odkladem 2,5 roku za to, že podle obžaloby použil dárkové poukazy zaplacené státní agenturou CzechTourism pro své soukromé účely nebo je rozdal známým. 

14:03
14:13

Britská premiérka Theresa Mayová bude ve středu opět jednat o podmínkách brexitu s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Časový limit platnosti takzvané irské pojistky nebo jednostranné právo na její vypovězení nejsou podle komise přijatelná řešení současného patu.

14:24

Zákaz billboardů v ochranném pásmu dálnic a silnic první třídy dál platí beze změn. Ústavní soud (ÚS) dnes zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení dvou pasáží novely zákona o pozemních komunikacích.

14:36

Plagiátorství byl způsob jeho práce. Díla Martina Kováře jsou opis starších děl, jsou to spíš překlady, říká členka etické komise FF UK sinoložka Olga Lomová.

 

14:47

Lanškrounská společnost Wendell Electronics má nového majitele. Stoprocentní podíl v ní koupila dánská firma BB Electronics. Hodnotu transakce zúčastněné strany nezveřejnily. Firma Wendell vznikla před 17 lety a těží z tradice elektrotechnické výroby.

14:56

Nejdražším snímkem na českých aukcích loňského roku se stal Drtikolův akt Composition z roku 1929, který vystoupal z vyvolávací ceny necelého půl milionu na téměř 1,6 milionu korun. V žebříčku top ten se umístila i fotografie Běly Kolářové.

15:04
15:15

Americké maloobchodní společnosti Walmart Inc. vzrostl ve fiskálním čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 69,3 procenta na 3,69 miliardy dolarů (84,1 miliardy korun). Zisk i příjmy překonaly odhady analytiků a vysoký růst zaznamenal internetový prodej. 

15:24

V dalších dvou pražských restauracích zákazníkům nabízeli jídla, která měla být podle jídelního lístku z argentinského hovězího, avšak původ masa byl v jiných jihoamerických zemích. Jedná se o restauraci ve Stodůlkách Pizzeria Palatino a o restauraci El Barrio de Angel na Andělu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Radoslav Pospíchal.

15:33

Předsedové vlád Česka, Maďarska a Slovenska dnes jednali v Jeruzalémě na bilaterálních schůzkách s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Původně se měl v Jeruzalémě konat summit visegrádské čtyřky (V4) s Izraelem, Varšava ale v pondělí účast zrušila kvůli výrokům Netanjahua a šéfa izraelské diplomacie Jisraela Kace ohledně Polska a holokaustu.

15:42

Ruská kosmická agentura Roskosmos plánuje pro platící zákazníky pořádat vesmírné lety po trase, kterou v dubnu 1961 v lodi Vostok 1 absolvoval první člověk v kosmu Jurij Gagarin. Podle agentury TASS to v úterý oznámil šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

15:51

Vědci poprvé otestovali harpunu na sběr vesmírného odpadu kolem Země.

 

16:00

Pobočka dánského finančního ústavu Danske Bank zapojená do praní špinavých peněz musí ukončit své obchodní aktivity v Estonsku. Dnes to oznámil estonský regulátor finančního sektoru. Největší dánská banka musí do osmi měsíců přenést své úvěrové smlouvy na jiné banky nebo oprávněné právnické osoby působící v Estonsku. Danske Bank je zapletena do skandálu týkajícího se praní špinavých peněz pocházejících z Ruska a zemí bývalého Sovětského svazu.

16:21

Generální finanční ředitelství dnes zrušilo zadávací řízení veřejné zakázky na zpracování portálu Moje daně. Z tendru na konci ledna vyloučila firmu Huawei, poté co Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varoval před používáním hardwaru i softwaru čínských společností Huawei a ZTE. Nyní se generální finanční ředitelství vzhledem k nejistotě dalšího procesního a právního vývoje situace rozhodlo v zadávacím řízení nepokračovat.

16:30

Velkou část provozu takzvaného videotollingu, tedy systému elektronických dálničních známek, si chce stát zajišťovat sám. Soukromé firmy chce využít pouze k dodávce kamer a technického vybavení. Ministerstvo dopravy se tak chce vyhnout řešení, které funguje u mýta, kde celý provoz zajišťuje externí dodavatel.

16:39
16:48

Na desítky konkrétních případů souvisejících se zneužíváním zemědělských a dalších evropských dotací na Slovensku dnes skupina poslanců Evropského parlamentu upozornila Evropskou komisi a Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF. Z větší části méně známými kauzami, často spojenými s tlakem na malé zemědělce, se tak unijní úřady začínají zabývat rok poté, co byl na Slovensku spolu se svou přítelkyní zavražděn novinář Ján Kuciak, který se tématu věnoval.

16:57

Bývalý slovenský premiér a šéf nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Fico dnes oznámil, že se v březnu nebude ucházet o funkci ústavního soudce. Minulý týden před první neúspěšnou volbou kandidátů na ústavní soudce se Fico kandidatury vzdal.

17:06

Poslanec za polskou vládní stranu Právo a spravedlnost (PiS) Antoni Macierewicz v roce 2016 ještě ve funkci ministra obrany podle všeho vyzradil vojenské tajemství, informují dnes polská média. Za to hrozí v Polsku několikaleté vězení. Když Macierewicz v Sejmu, tedy v dolní komoře parlamentu, v květnu 2016 hodnotil činnost předchozí vlády, řekl, že polská armáda má nedostatek řízených raketových střel.

17:15

Německo loni díky silnému exportu již třetím rokem za sebou zaznamenalo největší přebytek běžného účtu platební bilance na světě. Vyplývá to z dnešních údajů německého hospodářského institutu Ifo. Silný export z Německa je trnem v oku amerického prezidenta Donalda Trumpa a zvyšuje pravděpodobnost, že Spojené státy uvalí dodatečná cla na německé automobily.

17:24

Summit Visegrádské čtyřky s Izraelem v Jeruzalémě měl demonstrovat mimořádné vztahy střední Evropy s židovským státem. A podporu Izraelcům. Nepovedlo se. Vše zastínil skandál, říká v Komentáři za minutu reportér Aktuálně.cz Martin Novák.

 

17:33

Poslední rozloučení s kameramanem Stanislavem Milotou se uskuteční v pondělí 25. února od 12:00 ve velké obřadní síni krematoria v pražských Strašnicích. ČTK to dnes sdělil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Milota zemřel v pondělí ve věku 85 let. Manžel herečky Vlasty Chramostové podlehl zápalu plic.

17:42

Také dnes panovalo v Česku většinou teplé počasí. Nejvýš se teplota vyšplhala v Osoblaze na Bruntálsku a Vidnavě na Jesenicku, kde naměřili 14,6 stupně Celsia. Teplotní rekordy pro 19. únor ale dnes padly jen na třech z přibližně 150 stanic, které měří teplotu alespoň 30 let. ČTK to řekl meteorolog Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

17:51

Pět let po krvavých násilnostech na kyjevském náměstí Nezávislosti, které si vyžádaly více než stovku mrtvých, stále ještě nejsou známi a usvědčeni všichni viníci. V Kyjevě to dnes prohlásil náčelník vyšetřovací správy ukrajinské generální prokuratury Serhij Horbaťuk. Soudy projednávají téměř 300 trestních kauz, odsouzeno ale bylo zatím jen devět lidí. Za neuspokojivý stav může podle Horbaťuka politické vedení státu a špatně fungující justice.

18:00

Německá vláda je nakloněna možnosti dovolit čínské společnosti Huawei účast na budování mobilních sítí páté generace (5G), a to navzdory výstrahám Spojených států ohledně bezpečnostních rizik spojených s tímto podnikem. Informoval o tom dnes server listu The Wall Street Journal (WSJ), který se odvolává na nejmenované německé představitele.

18:09

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes podepsal ústavní dodatek, který zavazuje zemi k členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Slavnostní akt vykonal na mimořádné schůzi parlamentu věnované pátému výročí pádu proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče. V projevu označil členství země v obou organizacích za své "strategické poslání".

18:18

Blíže neurčený počet lidí zavalila dnes lavina na sjezdovce jihošvýcarského lyžařského střediska Crans-Montana. Podle neoficiální informace místního činitele může jít až o 12 osob, po nichž se rozběhlo intenzivní pátrání.

18:27

Útok na černohorskou investigativní novinářku Oliveru Lakičovou spáchaný loni v květnu v Podgorici má na svědomí kriminální organizace. V metropoli Černé Hory to dnes oznámili vedoucí představitelé policie. Média nezaznamenala, že by se vyjádřili k motivu útoku či k případnému objednavateli.

18:36

Koruna dnes posilovala k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila o tři haléře na 25,70 Kč/EUR. K dolaru pak posílila o sedm haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,69 Kč/USD.

18:40

Ve francouzském městě Marseille došlo k útoku. Neznámý útočník zde pobodal dva lidi, třetího člověka lehce zranila střela vypálená během policejního zásahu, informovala agentura AFP. Podle francouzské televize BFMTV policie útočníka zastřelila. Motiv útočníka není znám, případ vyšetřuje protiteroristické oddělení místní prokuratury.

18:45

Pražský dopravní podnik (DPP) si pořídil přístroj na testování svých zaměstnanců na přítomnost drog. Přístroj Dräger DrugTest 5000 budou používat pracovní útvary napříč podnikem. DPP dosud používal jednorázové testery. ČTK to dnes za DPP sdělila Hana Pohanová. DPP loni řešil případ, kdy byl pod vlivem drog řidič autobusu MHD.

18:54

Dva dny po zisku zlaté medaile na mistrovství světa získal rakouský lyžař Marcel Hirscher předčasně už šestý malý křišťálový glóbus za hodnocení slalomu ve Světovém poháru. Rozhodl o tom v městském závodu ve Stockholmu díky postupu do čtvrtfinále. Ve zbývajících dvou slalomech SP už nemůže být předstižen.

19:03

ROZHOVOR: Stížnost k Ústavnímu soudu jsme podali z obavy, zda nejsou porušována základní lidská práva, v tomto případě vlastnické právo a právo podnikat, vysvětlil v rozhovoru pro Aktuálně.cz senátor Václav Chaloupek (Občané patrioti), proč se kvůli zákazu billboardů obrátil před dvěma lety na Ústavní soud. V tomto případě ale podle něj v úterý soud řádně odůvodnil, proč je zákaz pořádku, a výsledek sporu ho tak přes nezdar uspokojil.

19:12

Od prosince budou dopravu na regionálních železničních tratích v Pardubickém kraji zajišťovat dva dopravci. Krajští zastupitelé dnes schválili desetileté smlouvy s Českými drahami a společností Leo Express Tenders. Předcházelo tomu dlouhé vyjednávání o podmínkách kontraktů. Zveřejnit je chce kraj až příští týden.

19:21
19:30

Japonské tenistce Naomi Ósakaové turnajová premiéra v roli světové jedničky nevyšla. Dvojnásobná grandslamová šampionka, jež se na kurty vrátila poprvé od lednového triumfu na Australian Open, podlehla ve druhém kole turnaje v Dubaji Kristině Mladenovicové z Francie 3:6, 3:6.

19:39

Slovenská policie obvinila z daňového deliktu jednoho ze dvou jednatelů firmy KTAG, kterou vlastní prezident Andrej Kiska se svým bratrem. Napsal to dnes list Denník N. Policie pouze uvedla, že obviněna byla jedna osoba. Kauza souvisí s pochybením KTAG při financování Kiskovy propagace před prezidentskými volbami v roce 2014.

19:48

Rusko se dnes důrazně ohradilo proti podezření, že prezentace sporné ruské rakety s plochou dráhou letu SSC-8 (v Rusku označované kódem 9M729) na lednové konferenci v Moskvě byl podvod. Tvrzení o záměně za jinou raketu v minulých dnech zveřejnil americký server The Daily Beast s odvoláním na informaci zpravodajských služeb USA.

19:57

Odešel obrovský talent, byl to geniální vizionář. Za svou image se schovával. Byl to poslední představitel toho, jak se móda dělala ve 20. století, pracoval se skicami, maloval, pracoval starým způsobem. Neumím si představit, jak bude vypadat módní přehlídla Fendi ve čtvrtek, mysím, že půjdeme na malý pohřeb. Vědělo se, že nemocný je, očekávalo se, že to, co nastalo dnes, se stane, říká Andrea Běhounková, šéfredaktorka Vogue Czechoslovakia.

 

20:06

Mikaela Shiffrinová má po triumfu v paralelním slalomu ve Stockholmu jistý malý křišťálový glóbus, královnou slalomu ve Světovém poháru je americká lyžařka již pošesté. Úřadující mistryně světa navíc čtrnáctým vítězstvím v sezoně vyrovnala rekord a celkově v kariéře vybojovala v seriálu zlato už po sedmapadesáté.

20:15

Ceny ropy se dnes nepohybují jednoznačným směrem. Zatímco nižší dodávky na trh by ji měly prodražovat, protichůdně působí pokračující nejistota ohledně výsledku obchodních jednání mezi Spojenými státy a Čínou, stejně jako zpomalující růst globální ekonomiky.

20:25

Nová kampaň maďarské vlády, která spojuje předsedu Evropské komise (EK) Jeana-Clauda Junckera a filantropa George Sorose s podporou migrace a oslabováním ochrany hranic, si dnes vysloužila kritickou reakci EK. Její mluvčí označil tvrzení obsažená na plakátech, které maďarská vláda hodlá veřejně vylepit, za "falešné zprávy", uvedla agentura AFP.

20:35

Podle komise rozhodčích fotbalista Sparty Dominik Plechatý v pondělní dohrávce 21. prvoligového kola na Dukle (2:3) úmyslně zahrál rukou před pokutovým územím. Videorozhodčí (VAR) však nemohl zvrátit původní verdikt sudího Pavla Královce, který místo přímého kopu nařídil pro domácí roh.

20:45

Francie a Německo dnes představily plán aktivní evropské průmyslové politiky. Měla by starému kontinentu umožnit snáze čelit rostoucí asijské a americké konkurenci, především v oblasti umělé inteligence a baterií do elektromobilů. Pilotní projekt, jímž má být evropská továrna na autobaterie, dnes v Berlíně představili ministři hospodářství obou zemí.

20:55

Francouzská policie zabavila dvojici Čechů čtyři krajty, s jejichž pomocí si vydělávali peníze na pobřežní promenádě v Nice. Muži podle policie nabízeli turistům, že je vyfotí s masivními hady na krku, za což chtěli zaplatit. K nakládání s těmito chráněnými plazy neměli povolení, proto jim hrozí pokuta, uvedla dnes agentura AFP.

21:05

Rusko šest týdnů před prezidentskými volbami na Ukrajině vystupňovalo protiukrajinskou propagandu a obvinilo Kyjev z nejtěžších zločinů. Ministerstvo zahraničí dnes v Moskvě vydalo prohlášení, podle něhož se Ukrajina nezastaví před "nejodpornějšími provokacemi", utápí se v chaosu a korupci a v další válce, kterou každou chvíli vyvolá na Donbasu, se nebude štítit žádných obětí.

21:15

Olomoucká radnice se rozhodla podat námitku k územnímu řízení o plánované stavbě výškové budovy Šantovka Tower v sousedství historického centra města. Podání námitky v pondělí schválila městská rada. "Námitka se týká výšky stavby," řekl dnes ČTK mluvčí radnice Michal Folta. Podnětem města se bude zabývat stavební úřad.

21:25
21:35

Plynovod Nord Stream 2 stabilizuje ceny energie v České republice. V případě, že by plynovod nevznikl, tuzemská energie by výrazně zdražila. Na dnešní diskusi Institutu pro politiku a společnost o budoucnosti energetické politiky Česka to řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla.

21:45

Matka bývalého ruského špiona Sergeje Skripala žijícího v Británii požádala ruskou policii, aby jejího syna a vnučku Juliji vyhlásila za nezvěstné. Oznámila to dnes agentura TASS s odvoláním na sdělení rodiny. Devadesátiletá Jelena Skripalová má poslední zprávy o synovi a vnučce z loňského června, kdy s nimi telefonicky hovořila Julijina sestřenice Viktorija. Od té doby o nich prý nejsou žádné zprávy.

21:55

Americký prezident Donald Trump dnes vydal pokyn k vytvoření nové složky ozbrojených sil USA zaměřené na vesmír. Podepsal politickou direktivu, která tvoří právní základ pro zřízení samostatných vesmírných sil, jež budou po námořnictvu, námořní pěchotě, pozemních sílách, letectvu a pohraniční stráži šestou složkou armády.

22:05

Šedesátiletý Wilmer Guaidó odešel před 16 lety do Španělska, když v jeho rodné Venezuele vládl Hugo Chávez. "Odešel jsem kvůli tehdejší vládě a nejistotě," uvedl pro britský list The Telegraph. Nyní se už několik let živí jako taxikář na ostrově Tenerife. Guiadó byl naposledy na návštěvě ve Venezuele před čtyřmi lety. Doufá, že se tam brzy zase podívá. Aby ne. Vždyť jeho synem je Juan Guaidó, prozatímní prezident Venezuely.

22:15

Když loni v červenci obhajoval Tomio Okamura post lídra hnutí Svoboda a přímá demokracie, povedlo se mu získat drtivou většinu 150 ze 152 hlasů. Při příští volbě, která by se měla konat zhruba za dva a půl roku, by to už ale nemusel mít tak lehké. Záměr kandidovat na funkci předsedy SPD v úterý odtajnil kontroverzní poslanec Lubomír Volný. Vyzvat ho k tomu měl sám Okamura. A věří, že uspěje.

Poslanec za SPD Lubomír Volný

22:29

Sjezdaři si nahradí závod Světového poháru, který se na začátku února kvůli nepřízni počasí nemohl odjet v Garmisch-Partenkirchenu. Pořadatelství zrušeného sjezdu se ujal Kvitfjell, kde se bude závodit na začátku března. Oznámili to zástupci Mezinárodní lyžařské federace.

22:40

Srbský prezident Aleksandar Vučić dnes nevyloučil možnost konání předčasných parlamentních voleb v zemi. Závisí to podle něj na tom, jestliže se nezmění situace kolem Kosova, tedy když Priština nezruší stoprocentní zvýšení cla na srbské zboží. Podle opozice ale Vučiče nutí k přemýšlení o volbách trvající sobotní protivládní protesty.

23:01

Fotbalisté Juventusu Turín se budou muset v nejbližší době obejít bez Samiho Khediry. Německý mistr světa z roku 2014 má zatím neupřesněné problémy se srdcem. Oznámil to trenér Massimilliano Allegri, který záložníka nezařadil do týmu pro středeční zápas osmifinále Ligy mistrů s Atléticem Madrid.

23:20

Francouzská zpěvačka vystupující pod jménem Zaz nechce, aby její společenská angažovanost skončila vhozením lístku do volební urny. Proto se prý každý den snaží něco udělat pro zlepšení okolí.

23:40

Bývalý náčelník generálního štábu izraelské armády Benny Ganc dnes v projevu ostře napadal premiéra Benjamina Netanjahua za způsob, jakým vede Izrael. Pozval šéfa strany Ješ Atid a bývalého ministra financí Jaira Lapida k jednání o sestavení koalice, s níž půjdou do voleb. Společně mají podle izraelského tisku šanci na dobrý volební výsledek a vytvoření vlády.

23:59

Devatenáctiletá Britka, která před čtyřmi lety se svými dvěma kamarádkami utekla z domova a přidala se k takzvanému Islámskému státu (IS), přijde o britské občanství. Shamima Begumová, která žije v uprchlickém táboře v Sýrii, přitom minulý týden řekla, že se chce vrátit do Británie. Mezitím porodila syna.

06:33

Průměrná úroková sazba hypoték v lednu dále stoupla na 3,00 procenta z prosincových 2,91 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to na 1,77 procenta. Loni v lednu byla na 2,28 procenta. Rostoucí sazby přilákaly do bank nejméně klientů za posledních pět let.

06:44

Brit uvízl na pražském letišti - s jeho pasem omylem odcestoval jeho kamarád, který cestou do Newcastlu s přestupem v Amsterodamu prošel přes čtyři kontroly. Nikdo si nevšiml, že má cizí pas, a on sám to zaznamenal až doma. Informoval o tom včera list The Independent.

06:58

 

07:10

Zástupci ministerstva financí, Norska, Islandu a Lichtenštejnska dnes v Praze zahájí třetí období Fondů Evropského hospodářského prostoru (EHP) v Česku. Čeští žadatelé v něm budou moci na své projekty obdržet 184,5 milionu eur (zhruba pět miliard korun). Od roku 2004 podpořily Fondy EHP a Norska v ČR přes 1000 projektů za více než šest miliard korun

07:22

Britská premiérka Theresa Mayová se dnes vydá do Bruselu, aby se večer znovu sešla s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a jednala s ním o podmínkách odchodu Británie z Evropské unie.

07:35

Bývalý prorektor Univerzity Karlovy Martin Kovář, který podle etické komise Filozofické fakulty UK publikoval opsané texty, zřejmě bude moci zůstat docentem a pravděpodobně i profesorem. Možnost odejmutí obou titulů, které ve svém stanovisku k případu zmínili zástupci etické komise, nemá dostatečnou oporu v zákonu.

07:44

Začínala jsem skleničkou, rychle jsem přešla na láhev a dvě, po roce bych se označila za člověka závislého na alkoholu. Že mám problém jsem si dlouho nechtěla přiznat, jen jsem přežívala na svém stavu alkoholového opojení, říká abstinující alkoholička Michaela Dufková, autorka blogu Zápisník alkoholičky.

 

07:52

Tchaj-wan nikdy neuzavře žádnou dohodu, která by zničila jeho suverenitu a demokracii. Řekla to dnes prezidentka Cchaj Jing-wen v reakci na prohlášení opoziční Národní strany (Kuomintang), která chce podepsat v případě vítězství v parlamentních volbách příští rok mírovou dohodu s Čínou. Informovala o tom agentura Reuters.

08:03

Kubánská vláda odmítla tvrzení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že její vojáci působí ve Venezuele a chrání tamního autoritářského vládce Nicoláse Madura. Ministr zahraničí Bruno Rodríguez Trumpova slova označil za "podlá", informovala dnes agentura DPA.

08:16
08:29

Izraelští vědci studii informovali o svém záměru využít mořské živočichy sumky ke studiu množství plastů v oceánech. Tvorové velcí jako dlaň žijí přisedlým způsobem života a daří se jim stejně v čisté vodě jako ve vodách znečištěných průmyslovým odpadem. Rozborem obsahu jejich těl bude možné zjistit množství znečištění v jednotlivých částech moří.

08:40

 

08:53

Rodiče zastřeleného slovenského novináře Jána Kuciaka mají pochybnosti, zda se vyšetřovatelům podaří zcela vyšetřit vraždu jejich syna včetně odhalení objednavatele činu. Českým novinářům to řekl reportérův otec Jozef Kuciak. Policie loni obvinila z vraždy čtyři osoby, mezi nimi i střelce a druhotnou objednavatelku Alenu Zsuzsovou.

09:01

Berní úředníci dostávali slíbené prémie za doměřenou daň, jejich nestrannost to neovlivnilo, zní závěr šetření finanční správy. Ta prověřila tři roky trvající praxi, kdy kontroloři dostávali desetitisícové prémie za to, že firmě neuznali daňové zvýhodnění na vývoj a výzkum. Kauzou se ve středu bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor.

09:13

 

09:25

Bývalý brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) dostane Velké zlaté čestné vyznamenání za zásluhy o Rakouskou republiku. Jeho bývalá asistentka Zuzana Nečasová uvedla, že Vokřál dostane uznání za zásluhy o vztahy mezi Českou republikou a Rakouskem a za historické smíření s vyhnanci z Brna po konci druhé světové války v roce 1945.

09:37

V Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) se po výběrových řízeních vyměnilo pět ze 13 krajských ředitelů. Podle ČRo, který o rozhovoru s Dragounem ve středu informuje na webu iROZHLAS.cz, byla důvodem změn celková reorganizace úřadu i nespokojenost s prací některých příslušníků inspekce.

09:50

 

10:02

Firmy v Česku musí zveřejňovat informace o svých skutečných majitelích. Tuto povinnost mají od ledna. Přestože o ní věděly rok předem, vlastnickou strukturu odkryla v rejstříku firem jen čtvrtina z nich. I proto ministerstvo spravedlnosti připravuje nový zákon, který pravidla zpřísní.

10:06

Hnutí SPD zrušilo krajskou organizaci v Moravskoslezském kraji. "Nejúspěšnější kraj v historii SPD byl rozpuštěn," sdělil Deníku N poslanec Lubomír Volný (SPD), který v úterý oznámil, že chce kandidovat na funkci předsedy strany.

10:14

Stavby na vodních cestách převezme od ministerstva dopravy ministerstvo zemědělství. V dnešním vydání to píše deník Mladá fronta Dnes. O stavby se budou místo Ředitelství vodních cest (ŘVC) starat správy jednotlivých povodí řek. Povodí se už nyní starají třeba o plavební komory. ŘVC ale ještě dokončí rozestavěné projekty.

10:27

Nově udělované gastronomické ceny World Restaurant Awards propagují především různorodost mezinárodní gastroscény. Vítězem hlavního ocenění se stala malá restaurace Wolfgat na jihoafrické pláži v městečku Paternoster. Sledujte ve videu, čím zaujala porotu složenou z desítek šéfkuchařů, restauratérů či food kritiků z celého světa.

 

10:39

Čínské úřady zakázaly cizincům vstup do Tibetu a začnou je tam znovu pouštět až začátkem dubna. Napsala to dnes agentura AP, které zákaz potvrdily čínské cestovní kanceláře pořádající cesty do Tibetu. V březnu čeká horský region na jihozápadě Číny 60. výročí neúspěšného povstání proti čínské nadvládě, také uplyne 11 let od dalších rozsáhlejších nepokojů.

10:46

Zahraniční filmové štáby strávily loni v českých lokacích a v ateliérech přes 1000 natáčecích dnů a jejich útrata se vyšplhala k pěti miliardám korun. Výroba seriálů měla na celkovém objemu zahraniční produkce podíl kolem 65 procent, jejich produkce v Česku v roce 2018 během 500 natáčecích dnů utratily téměř 3,2 miliardy korun.

10:50

Cena palladia při středečním asijském obchodování poprvé překonala hranici 1500 dolarů (34 tisíc korun) za troyskou unci (31,10 gramu). Mohou za to obavy o dodávky na trh.

10:59

 

11:10

Zájem o zápasy bojovníků v kleci roste po celém světě a výjimkou není ani Česko. Do pražské O2 areny se v sobotu chystají zápasníci nejprestižnější světové organizace smíšených bojových umění UFC. 

11:21

Americká automobilka Ford Motor po více než padesáti letech uzavře závod v Brazílii a ukončí prodej těžkých nákladních vozů v Jižní Americe. Uzavírka továrny v Sao Bernardo do Campo, kde firma zaměstnává na 2800 osob, je posledním krokem v širší globální restrukturalizaci společnosti. Vyplývá to z jejího prohlášení. 

11:33

Opoziční Piráti s podporou nevládních organizací, které pomáhají ženám, chtějí otevřít diskusi o regulaci prostituce. Nejprve navrhnou Sněmovně zrušit úmluvu z roku 1950, podle které prostituce neexistuje. Předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek uvedl, že chtějí otevřít diskusi, na jejímž základě by s vládním návrhem zákona přišlo ministerstvo vnitra.

jarvis_5c40adb1498ef7ffb02e7937.jpeg

11:46

Americký stát Oregon chce snížit minimální věk voličů na 16 let. Pokud příslušný návrh místní zákonodárci přijmou, bude Oregon prvním státem USA, který umožní volit lidem mladším 18 let. Oregonští zákonodárci navrhují, aby o snížení voličského věku rozhodli místní obyvatelé v referendu. To by se mohlo konat zároveň s prezidentskými volbami v roce 2020.

11:58

Senát s největší pravděpodobností zamítne zdanění peněžitých náhrad, které církve dostávají od státu za majetek nevydaný v restitucích. Plénu to dnes doporučil garanční ústavně-právní výbor hlasy všech přítomných členů z koalice i opozice. Stejný postoj zaujal už dřív hospodářský výbor. Horní komora projedná předlohu poslanců KSČM příští středu.

 

12:09

Dění ve Venezuele se soustředí k její hranici s Kolumbií, kde vrcholí přípravy na páteční "hudební bitvu" vlády prezidenta Madura s venezuelskou opozicí. Oba tábory pořádají koncert den předtím, než vyrazí k hranicím pochod v čele s opozičním lídrem Guaidóem za vstup humanitární pomoci do Venezuely. Tu do země nechce pustit Maduro.

12:17

Záchranáři v jihošvýcarském lyžařském středisku Crans-Montana po celonočním pátrání odvolali další prohledávání laviny, žádné další zasypané zde již nenašli. Sněhová masa v úterý zavalila na sjezdovce čtyři lidi, tři vyvázli s lehkým zraněním. Čtvrtý lyžař, který byl v kritickém stavu, v noci těžkým zraněním v nemocnici podlehl.

12:25

Ruský prezident Vladimir Putin v dnešním poselství o stavu země slíbil Rusům změny k lepšímu v jejich životě, a to v nejbližší době, již letos. Na rozvoj země podle jeho slov stát vynaloží obří částky, "které jsme si nepůjčili, ale vydělali prací milionů lidí".

Vladimir Putin

12:32

Švédská banka Swedbank, která je největším bankovním ústavem působícím v Pobaltí, se ocitla v podezření, že byla využita k praní špinavých peněz a že je zapletena do skandálu Danske Bank. Podle televize SVT hodnota podezřelých transakcí dosahuje 40 miliard švédských korun (97 miliard korun). Akcie banky v reakci dnes oslabily o téměř sedm procent.

12:49

Největší pravděpodobnou obětí případných amerických cel na dovoz aut bude zřejmě Německo. Komplexní geografické rozdělení průmyslu v Evropě však znamená, že poškodí i další země, a na některé to může mít ještě horší relativní dopad než na Německo.

12:56

Průměrná měsíční mzda v automobilovém průmyslu loni vzrostla o 8,7 procenta na 40 865 korun, a byla tak 31 procent nad průměrem v zemi. Počet zaměstnanců stoupl o 3,8 procenta na 133 tisíc lidí. Uvedlo to dnes Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) s odkazem na údaje svých členských firem.

13:05

Prestižní soutěž World Press Photo, ve které usilují o vítězství nejlepší fotožurnalisté světa, oznámila nominace na ceny pro rok 2019. V Kategorii Sport - série bude o titul bojovat i český fotograf Michael Hanke s reportáží o Zdeňkovi Šafránkovi, kapitánovi české sledge hokejové reprezentace.

13:13

Sněmovní rozpočtový výbor dnes přerušil projednávání vládní novely zákona o evidenci tržeb (EET), která kromě jiného rozšiřuje evidenci na další odvětví a má snížit daň z přidané hodnoty na některé položky. Výbor se k ní vrátí na začátku dubna a poslanci budou mít nyní čas, aby ve výboru předkládali své pozměňovací návrhy.

13:21

Ministerstvo vnitra podle ombudsmanky Anny Šabatové brání jejímu úřadu v práci, a to tím, že neumožňuje plný přístup k podkladům svých rozhodnutí o žádostech o udělení státního občanství. Ministerstvo se podle ombudsmanky odvolává na to, že jde o utajované informace. Veřejná ochránkyně práv o svých výhradách vyrozuměla vládu.

13:29

Nejdůležitějším a nejnebezpečnějším následkem ruské okupace poloostrova Krym je skutečnost, že byl přeměněn na vojenskou základnu, na které mohou být jaderné zbraně. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis.

13:40

 

13:49

Vybudování nové krajské nemocnice ve Zlíně považuje nyní za svou největší výzvu senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Projekt za asi osm miliard korun je podle něj v republice ojedinělý. Obhajoval ho na setkáních s lékaři i besedách s veřejností, musí o něm ještě přesvědčit krajské zastupitele.

14:02

Zhruba jeden a půl měsíce před prezidentskými volbami na Ukrajině má v průzkumech největší podporu komik Volodymyr Zelenskyj. V těsném závěsu za ním se umístila současná hlava státu Petro Porošenko. Trojici kandidátů pak uzavírá bývalá premiérka Julija Tymošenková. Podle volebních modelů pro případné druhé kolo poráží Zelenskyj všechny zbylé kandidáty.

14:10

Ruský prezident Vladimir Putin dnes varoval Spojené státy před rozmístěním nových jaderných střel v Evropě po odstoupení od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu. Ruské zbraně by podle Putina byly schopny zasáhnout nejen místa dislokace amerických zbraní v Evropě, ale i "centrum rozhodování" v samotných USA.

14:19

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se příští týden zúčastní prvních dnů jednání Rady OSN pro lidská práva (UNHRC), jejímž členem se od letoška na tříleté období stalo i Česko. Česká diplomacie chce v radě věnovat pozornost zemím, které systematicky porušují lidská práva.

Petříček se stal ministrem zahraničí loni v říjnu poté, co ČSSD ustoupila Zemanovi a vzdala se nominace europoslance Miroslava Pocheho.

14:27

Německo je v Evropě nejlepší zemí pro začínající podnikatele. Do čela žebříčku se dostalo díky své silné ekonomice, snadnému přístupu k rizikovému kapitálu, nízkým nákladům na podnikání a vzdělanému obyvatelstvu. Uvedla to britská organizace pro průzkum trhu NimbleFins. Česká republika obsadila šestou příčku.

14:38

 

14:50

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) poprvé před poslanci připustila, že kontroloři finančních úřadů dostávali prémie, pokud doměřili firmě daň tím, že ji neuznali odpočty na vývoj a výzkum. Doposud tuto praxi striktně odmítala.

15:02

Většina školáků má neuspokojivou úroveň dovedností, které souvisí se čtením a porozuměním textu. Potíže jim dělá například domýšlení informací, které nejsou v textu přímo napsané, ale mohou se z něj odvodit, či hodnocení pravdivosti sdělení. Vyplývá to z aktuální tematické zprávy České školní inspekce.

15:15

Evropská komise dnes oznámila, že začne jiným způsobem určovat výši pokut, které mohou členské země bloku dostat za neplnění povinností, třeba za nepřevedení unijních pravidel do vlastních zákonů. Dosavadní výpočet, který využíval mimo jiné počet hlasů dané země v Radě EU bude nahrazen novým, který zohlední přidělený počet mandátů v Evropském parlamentu.

15:27

 

 

15:37

Stát zavádí od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před uvedením na trh. Důvodem je zjištění veterinářů, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa, které bylo skladováno ve středních Čechách u společnosti Frost Logistics, obsahovalo bakterie salmonely. 

15:45

Největší švýcarská banka UBS napomáhala klientům ve Francii vyhýbat se daním, rozhodl dnes francouzský soud. Banka má zaplatit na odškodném více než 4,5 miliardy eur (115,6 miliardy korun). To je zhruba tolik, kolik činil loňský zisk banky a podle francouzských médií je to nejvyšší pokuta uložená bance ve Francii.

15:55

Belgická policie dnes zadržela čtyři poslance Evropského parlamentu, kteří na letecké základně v Kleine Brogel na severovýchodě země protestovali proti americkému jadernému arzenálu v Evropě. Informoval o tom deník The Guardian. Kleine Brogel je považována za jediné místo v Belgii, kde mají USA uskladněné jaderné zbraně, podle agentury APA jsou zde od roku 1984.

16:02

Obec Mikolajice na Opavsku jako první využívá mikroelektrárnu Wave, která je podle tvůrců prvním zařízením svého druhu na světě. Jde o složitější automatický kotel na biomasu, jenž kromě tepla produkuje i elektřinu. Vedoucí realizačního týmu první mikroelektrárny Wave Jakub Maščuch.

 

16:12

Kosmetiku nakupuje 45 procent Čechů pouze ve slevě nebo čeká na speciální nabídku. V průměru lidé vloni utratili za kosmetiku 682 korun měsíčně, což je ve srovnání s rokem 2016 o 85 korun více. Vyplývá to ze studie GfK Kosmetika 2018.

16:23

Pobřežní a pohraniční stráž Evropské unie (Frontex) zaznamenala v loňském roce nejnižší počet nelegálních přechodů přes vnější hranici unie za posledních pět let. Z předloňských téměř 205 000 klesl o 27 procent na 150 114. Šéf Frontexu Fabrice Leggeri při dnešním zveřejnění zprávy řekl, že EU se teď neocitá v migrační krizi, její vnější hranice jsou ale stále pod tlakem.

16:33
16:42

Hackeři ze skupiny Strontium loni zaútočili na evropské pobočky nevládních organizací a názorových středisek German Marshall Fund (GMF), Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP) a Aspen Institute. Na svém blogu to dnes uvedla americká technologická společnost Microsoft.

16:52

Tuzemská pobočka společnosti FlixBus zahájila spolupráci se slovenským autobusovým dopravcem Turancar. Dopravce dnes začal nabízet 40 nových mezinárodních spojů týdně, zejména z Prahy na Slovensko. FlixBus o tom dnes informoval v tiskové zprávě. 

16:59

Městský soud v Praze musí znovu otevřít spor kvůli majetkovému přiznání prezidentova kancléře Vratislava Mynáře za rok 2013. Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasační stížnosti organizace Právo ve veřejném zájmu, avšak z jiných důvodů, než jaké spolek ve stížnosti uváděl. 

17:08
17:13

Americký prezident Donald Trump pozval českého premiéra Andreje Babiše (ANO) do Bílého domu. Návštěva českého premiéra ve Spojených státech by se měla uskutečnit 7. března. Na twitteru o tom dnes informoval americký velvyslanec v Česku Stephen King, oficiální potvrzení návštěvy Bílým domem se podle něj očekává brzy.

17:18

Hovězí maso se salmonelou dovezené z Polska patří společnosti Animalco ze skupiny Agrofert spadající do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). ČTK to řekl Robert Svědík, předseda představenstva společnosti Frost Logistics, kde se maso skladovalo.

17:27

Rumunská vláda schválila nouzovým dekretem nová pravidla, která podle kritiků dál podřizují tamní soudnictví politické moci. Krok ostře odsoudil prezident Klaus Iohannis. Se znepokojením hledí na situaci v Rumunsku také Evropská komise (EK), která dnes požádala Bukurešť o vysvětlení, uvedla agentura Reuters.

17:37

Palestinská samospráva oznámila, že přestane přijímat peníze, které pro ni vybírá Izrael v podobě celních poplatků a daně z přidané hodnoty. Samosprávě Izrael měsíčně převáděl 222 milionů dolarů (pět miliard korun).

17:46
17:46
17:56

Americký prezident Donald Trump pravděpodobně vykoná koncem května státní návštěvu Japonska, oznámila dnes japonská televize NHK. Podle amerických médií se zřejmě jako první zahraniční státník setká s novým japonským císařem. 

18:05

Německá policie zadržela v úterý pětici gruzínských občanů, kteří do Německa přijeli zřejmě přes Česko a neměli v pořádku doklady povolující jejich legální pobyt v zemích Evropské unie. Všech pět mužů nyní podle všeho čeká deportace do vlasti, informoval dnes server blogspan.net s odvoláním na informace spolkové policie.

18:14

Bezmála dvě třetiny Rusů si myslí, že v jejich zemi není v současné době možné podnikat bez porušování pravidel. Vyplývá to z výsledků průzkumu ruské státní agentury VCIOM, které citoval server The Moscow Times. Průzkum byl proveden den poté, co ruské úřady zatkly amerického podnikatele Michaela Calveyho, působícího v Rusku.

18:26
18:36

Zástupci vlád zemí Evropské unie dnes schválili kompromisní verzi dohody o ochraně autorských práv na internetu, které bylo minulý týden dosaženo spolu s Evropským parlamentem. Na Twitteru to oznámilo rumunské předsednictví EU. 

18:46

Cyklistická Tour de France odstartuje v roce 2021 poprvé v historii v Dánsku. Oznámila to francouzská a dánská média s odkazem na pořadatele slavného závodu. Zahájení obstará časovka jednotlivců v Kodani, na území Dánska by měl peloton zůstat i v dalších dvou etapách.

18:57

Turecká prokuratura požaduje doživotní tresty vězení pro podnikatele Osmana Kavalu, v Turecku velmi známého, a dalších 15 lidí. Všechny viní ze snahy svrhnout vládu podporou masových protestů z roku 2013, informovala dnes státní agentura Anadolu.

19:10

Nikdy jsme si nemysleli, že mohou být za vraždu Kuciaka zodpovědní lidé, kteří mohou žít v sousední vesnici, říká novinářka a bývalá kolegyně Jána Kuciaka Monika Tódová. Dokud jsou podezřelí ve vazbě, strach o svoji bezpečnost nemám. Novináři jdou dál tvrdě po těch, kteří mají s vraždou něco společného, dodává.

 

19:19

Británie je schopna zvládat bezpečnostní rizika spojená s používáním zařízení čínské společnosti Huawei v domácích komunikačních sítích. Uvedl to dnes šéf britského Národního střediska kybernetické bezpečnosti (NCSC) Ciaran Martin. Británie podle něj zatím nezaznamenala žádné důkazy nekalých aktivit tohoto podniku. 

19:29

Češi v loňském roce odevzdali k recyklaci 719 tun zářivek a výbojek, což je pokles zhruba o jedno procento od roku 2017. Zabránili tak uniku 24 kilogramům rtuti, která by mohla znečistit množství vody odpovídající dvěma Slapským přehradám. 

19:38

Na východě Ukrajiny operuje na území ovládaném separatisty 2100 aktivních příslušníků ruské armády a 35 000 ozbrojených proruských vzbouřenců. Na schůzi Valného shromáždění OSN věnované situaci na Ukrajině to dnes řekl ukrajinský prezident Petro Porošenko.

19:48
19:59

Robert Fico byl ještě jako předseda slovenské vlády v roce 2012 v telefonickém spojení s kontroverzním italským podnikatelem Antoniem Vadalou, spojovaným s organizací ´Ndrangheta. S odvoláním na italskou prokuraturu to dnes uvedla italská a slovenská média. Vadala, o jehož podnikatelské aktivity se zajímal zavražděný novinář Ján Kuciak, byl v Itálii odposloucháván kvůli podezření na obchod s drogami.

20:22

Velvyslanci při EU se dnes v Bruselu dohodli na vyjednávacím postoji ohledně nových pravidel pro unijní pohraniční agenturu Frontex. Na základě tohoto mandátu zahájí rumunské předsednictví EU jednání s Evropským parlamentem. Nová pravidla by měla vést k účinnější ochraně vnějších hranic nynější osmadvacítky, uvedla v tiskovém prohlášení rumunská ministryně vnitra Carmen Daniela Danová.

20:35

Britská premiérka Theresa Mayová se dnes v podvečer sešla v Bruselu k jednáním o odchodu své země z EU s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Ten ještě předtím ovšem zopakoval své stanovisko, že průlom v rozhovorech o brexitu si od dnešní návštěvy šéfky vlády neslibuje.Britská premiérka Theresa Mayová se sešla k jednáním o odchodu své země z EU s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

20:48

Pacienti v psychiatrických nemocnicích jsou podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) často fyzicky omezováni. Uvazování je v zásadě normou, řekl dnes na společném jednání sociálních a zdravotních výborů Sněmovny a Senátu na téma reformy psychiatrické péče. Cílem reformy je mimo jiné přesunout z velkých psychiatrických nemocnic do ambulantní a terénní péče pacienty, u nichž to umožňuje jejich stav.

20:59

Italský výrobce cukrovinek Ferrero zvýšil ve finančním roce 2017/2018 tržby o 2,1 procenta na 10,7 miliardy eur (téměř 275 miliard korun). Těžil z převzetí některých značek od firmy Nestlé a dobře se podle dnešního sdělení firmy prodávala i její pomazánka Nutella, pralinky Ferrero Rocher a tyčinka Kinder Bueno.

21:12
21:24

V Jižním Súdánu se navzdory mírové smlouvě, kterou prezident Salva Kiir a vůdce povstalců Riek Machar podepsali loni v září, stále vedou boje. Ty podle dnes zveřejněné zprávy vyšetřovatelů OSN doprovází organizované mučení a znásilňování. 

21:38

Ministerstvo spravedlnosti USA možná už příští týden oznámí, že téměř dvouleté vyšetřování ruských zásahů do amerických prezidentských voleb skončilo. S odvoláním na osoby obeznámené se záměry ministra spravedlnosti Williama Barra to dnes oznámila televize CNN.

21:49

Nejvíce ocenění ve 24. ročníku reklamní soutěže Zlatá pecka si odvezla slovenská agentura Istropolitana Advertising. Porota jí udělila za prezentaci Moje dieťa a vánoční vizuál pro Citroën dvě pecky v kategoriích tiskové inzerce a jiného PR a dále i cenu za nejlepší internetový formát a cenu akademickou. 

22:05

Marocká policie dnes s použitím vodních děl a obušků tvrdě zasáhla proti demonstraci nespokojených učitelů směřující ke královskému paláci v Rabatu. Podobně násilně rozháněly zásahové oddíly protesty i v okolí marocké metropole, informovala agentura AP.Marocká policie tvrdě zasáhla proti demonstraci nespokojených učitelů směřující ke královskému paláci v Rabatu.

22:19

Ruský prezident dnes vyzval k ochraně domácího ruského internetu pro případ, že bude odpojen od celosvětové sítě. Vladimir Putin na setkání s novináři v Moskvě varoval, že hrozba odpojení Ruska od globálního internetu skutečně existuje, byť jen teoreticky.

22:34

Němečtí vyšetřovatelé zabavili v rámci boje proti legalizaci výnosů z trestné činnosti různý majetek v celkové hodnotě kolem 50 milionů eur (1,3 miliardy korun). Podle agentury DPA o tom dnes informovalo mnichovské státní zastupitelství, které uvedlo, že v rámci této akce zasahovali úředníci i v Lotyšsku.

22:49

Spojené státy zavedou cla na dovoz evropských automobilů v případě, že se jim nepodaří dosáhnout obchodní dohody s Evropskou unií. Po jednání s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem to dnes prohlásil americký prezident Donald Trump. Novinářům v Bílém domě řekl, že cla na dovoz aut jsou "něčím, co administrativa zvažuje". Prezident USA Donald Trump při jednání s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem

 

23:05

Žena z amerického státu Alabama, která se v Sýrii připojila k takzvanému Islámskému státu (IS), není občankou Spojených států a nemůže se do USA vrátit. Řekl to dnes americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Hoda Muthanaová tento týden v rozhovoru s britským listem The Guardian řekla, že rozhodnutí připojit se k IS lituje a že se chce vrátit domů. 

23:19

Itálie vyšetřuje, zda severokorejská tajná služba neodvlekla z Říma násilím do KLDR dceru severokorejského diplomata Čoa Song-kia, který loni se ženou opustil římskou ambasádu a oba patrně přeběhli. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na italské ministerstvo zahraničí.

23:31

Ocenění Asociace českých kameramanů za vynikající kameramanské dílo dostali Marek Dvořák za televizní film Dukla 61 a Tomáš Sysel za snímek Toman. Ocenění dnes převzali na slavnostním večeru v pražském kině Lucerna. Předání cen Asociace českých kameramanů.

23:45

Nejméně tři oběti si vyžádal obrovský požár, který dnes vypukl v budově v bangladéšském hlavním městě Dháce. Na místo požáru se sjely všechny dostupné hasičské jednotky, uvedla agentura Reuters s odvoláním na oficiální činitele hasičské služby.

23:59

Německý výrobce luxusních automobilů Audi zruší deset procent manažerských pozic, aby snížil náklady. O plánu šéfa automobilky Brama Schota dnes informoval na svém webu deník Handelsblatt. Audi je součástí koncernu Volkswagen, stejně jako Škoda Auto.

06:34

Při lednových protivládních protestech ve Venezuele zemřelo přes 40 lidí. Venezuelské bezpečnostní síly několik mladíků spojených s protesty zavraždily a svévolně zadržely devět stovek lidí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zprávu Amnesty International.

06:43

 

06:50

Předseda KSČM Vojtěch Filip bude vpodvečer jednat s premiérem Babišem (ANO) o nedostatcích v politice menšinové vlády, jak je vidí komunisté, kteří vznik kabinetu hnutí ANO a ČSSD podpořili. Probrat chce postoj vlády k technologiím Huawei, nespokojenost komunistů s kroky ministerstva zahraničí pod vedením Tomáše Petříčka (ČSSD) či opravami dálnice D1.

06:59

Při mohutném požáru v bangladéšské metropoli Dháce zemřelo nejméně 70 lidí, po dalších možných obětech se stále pátrá. Na pět desítek osob je v nemocnici, některé ve vážném stavu. Oheň zachvátil obytný dům v centrální části města, odkud se rozšířil do několika okolních budov. Příčina požáru zatím není jasná, podle zdrojů AFP mohlo jít o výbuch plynu.

07:11

Žijeme v době prudkých změn přírody, ubývání hmyzu je varující, říká k jeho vymírání biolog David Storch. Hmyz je jedním ze základních komponent ekosystému, je potrava pro savce a ptáky a klesá i počet opylovačů. Spousta ekosystémů by se bez něj zhroutila. Neobávám se, že vyhyne úplně, je ale třeba zachránit maximum, dodává.

 

07:23

V Česku v loňském roce stoupla spotřeba i výroba elektřiny. Vyplývá to z aktuálních dat Energetického regulačního úřadu. Tuzemská spotřeba elektřiny podle nich vzrostla meziročně o 0,2 procenta na 73,9 terawatthodiny (TWh). Jde o nejvyšší hodnotu od roku 1981, od kdy jsou údaje k dispozici.

07:35

Venezuelský opoziční lídr Juan Guaidó dnes v doprovodu dalších politiků vyrazí na hranici s Kolumbií, aby se pokusil zajisit průjezd desítek tun humanitární pomoci, kterou nechce do země vpustit venezuelská vláda. Informovala o tom agentura AFP.

07:46

Britské hudební ceny Brit Awards ovládla ve středu večer kapela The 1975 a DJ Calvin Harris, kteří získali po dvou oceněních. Naproti tomu ve smíšených kategoriích příliš neuspěly ženy, které vévodily nominacím. Z dvojice Dua Lipa a Anne-Marie, které měly po čtyřech nominacích, proměnila v cenu jedinou z nich Lipa.

jarvis_594fd0d4498e5f1ea02e2559.jpeg

07:59

Slovensko si dnes připomene první výročí vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Po celé zemi jsou naplánovány různé společenské akce i shromáždění. 

08:10

Benzin u čerpacích stanic v Česku dál zlevňuje a stojí nejméně od listopadu 2017. V uplynulém týdnu průměrná cena Naturalu 95 klesla o sedm haléřů na 30,37 koruny za litr. Nafta se ve středu prodávala průměrně za 30,96 korun za litr, a byla tak o dva haléře dražší než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

08:13

Úřad prezidenta Spojených států potvrdil nadcházející návštěvu předsedy české vlády Andreje Babiše ve Washingtonu. "Prezident Donald Trump a první dáma Melania Trumpová uvítají premiéra Andreje Babiše a paní Moniku Babišovou z České republiky při jejich první oficiální návštěvě Bílého domu 7. března," uvedl Bílý dům v prohlášení.

 

08:37

 

08:49

Mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi v produktivním věku převažují ženy. Jsou také lépe jazykově vybavené. Přesto stále vydělávají o poznání méně než muži. Zásadním faktorem, který k rozdílným výdělkům vede, je mateřství. Na to, že se vzdělanost české společnosti zvyšuje, upozornil Český statistický úřad, který srovnal hodnoty z let 2010 a 2017.

09:01

Odbory automobilky Škoda Auto odmítly návrh firmy na růst mezd v rámci letošního kolektivního vyjednávání jako zcela nedostatečný. Konkrétní nabídku vedení firmy neuvedly, podle odborů představoval návrh firmy navýšení v některých tarifních třídách pod úrovní očekávané inflace. Odbory vyhrožují, že se závody Škoda zastaví.

09:13

 

09:25

Venezuela, která čelí americkým sankcím, je teď nucena dovážet paliva z Ruska a z Evropy. Účet za dovoz ale prudce narůstá a s Caracasem je ochotna obchodovat jen hrstka firem, které se domnívají, že zvýšené riziko se jim vyplatí. S odkazem na zdroje z odvětví to dnes uvedla agentura Reuters.

09:32

Policie evakuuje lidi z budovy Vrchního soudu v Olomouci, anonym nahlásil, že je tam bomba. Soud měl dnes rozhodnout v kauze metanol. Obžalovaní jsou zatím v budově, jednání dnes ale zřejmě podle mluvčího soudu nebude. Předpokládá, že zaměstnanci se budou moci do budovy vrátit kolem poledne, až ji policie prohledá.

09:37

Boleslav Kowalczyk skončí 28. února ve funkcích předsedy představenstva a výkonného ředitele těžební společnosti OKD. Po vzájemné dohodě s jediným akcionářem OKD, státní společností Prisko, na obě funkce rezignoval. Představenstvo bude dočasně řídit nynější místopředseda Jan Solich.

09:50

 

10:02

Společnost Google dnes spustila v Česku aplikaci YouTube Kids s video obsahem pro děti a rodiny. Nabízí větší kontrolu nad tím, jaký obsah si děti na největším video portálu pouští. Google to oznámil při spuštění služby.

10:13

V lednu v Česku přibylo 1583 firem a 2494 podnikatelů. Celkem vzniklo 2831 obchodních společností a 6364 nových oprávnění podnikatelů, jejichž byl nejvyšší od ledna 2018. Zároveň zaniklo 1248 firem a 3870 podnikatelských oprávnění. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

10:25

Investiční skupina PPF miliardáře Petra Kellnera po obdržení všech potřebných souhlasů získala od telekomunikační skupiny Telenor stoprocentní podíl v srbské Telenor Bance. Transakce byla součástí akvizice telekomunikačních aktiv operátora Telenor ve střední a východní Evropě. PPF to dnes uvedla v tiskové zprávě.

10:37

Zlínská rodačka Ivana Trumpová slaví sedmdesáté narozeniny. Mezi americkou smetánku se dívka z Československa vyšvihla díky sňatku s Donaldem Trumpem. Připomeňte si ji v legendární reklamě na Pizzu Hut z roku 1995.

 

10:49

S blížící se porážkou teroristického Islámského státu (IS) v Sýrii USA požádaly ostatní země, aby přijaly zpět muže, ženy a děti, kteří byli zajati na bojišti proti IS. Mnoho zemí ale váhá. Podle statistik se k IS za dobu jeho existence připojilo 40 tisíc bojovníků ze 110 zemí. Mezi těmi západními má primát Francie, odkud k IS odešlo skoro 2000 lidí.

11:01

Spojené státy a Čína začaly vytyčovat své závazky u nejsložitějších bodů svého obchodního sporu. Učinily tak zatím nejvýznamnější pokrok v jednání o ukončení obchodní války, která trvá už sedm měsíců.

11:13

 

11:13

Pro stát bude lepší uzavřít s energetickou společností ČEZ smlouvu kvůli stavbě nového jaderného bloku než vládní garance. Na dnešní konferenci k budoucnosti jaderné energetiky v Česku to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

11:26

Mobilní operátor T-Mobile loni v Česku zvýšil provozní zisk EBITDA o 5,6 procenta na 11,44 miliardy korun. Tržby vzrostly o 0,7 procenta na 27,23 miliardy korun. Společnost to dnes oznámila v tiskové zprávě.

11:39

Nemocných spalničkami v Moravskoslezském kraji stále přibývá. Nemocnost je třetí nejvyšší v zemi, hůře jsou na tom jen Praha a Plzeňský kraj. Od začátku roku už onemocnělo 21 lidí, to je třiapůlkrát více než za celý loňský rok, kdy hygienici evidovali šest případů. Mezi nemocnými už jsou i dva zdravotníci.

11:52

 

12:03

Majitelka a generální ředitelka internetového obchodu Wildberries Taťjana Bakalčuková se stala druhou Ruskou, které časopis Forbes přiřkl titul dolarové miliardářky. Hodnotu jejího podnikání totiž odhadl na 1,2 miliardy dolarů (asi 27 miliard korun).

12:16

Policisté vyšetřující prosincový výpadek provozu na londýnském Gatwicku, způsobený nepovoleným výskytem dronu, nyní podezírají bývalé či současné zaměstnance letiště. S odvoláním na nespecifikované zdroje v britské vládě to dnes napsal deník The Times. Vyšetřovatelé údajně soudí, že stroj nejspíše ovládala osoba se znalostí letištního areálu.

12:30

Je jim mezi šedesátkou a sedmdesátkou, jsou aktivní, chtějí jít s dobou a rozhodli se, že se zapíšou do kurzu "Youtuberem v 60!", který pořádá centrum pro seniory Elpida. Podle lektora Dušana Bitaly je jen otázkou času, kdy si zadavatelé reklamy uvědomí, jaký obrovský potenciál tzv. oldtubering ukrývá.

 

12:42

Severokorejský vůdce Kim Čong-un údajně před nadcházejícím summitem s americkým prezidentem Trumpem provedl na domácí scéně rozsáhlé politické čistky. Ostřílení diplomaté, kteří pracovali pro režim od dob Kimova otce a dědečka, byli nahrazeni novými, mladými poradci, jež si Kim vybral na základě ideologie a věrnosti.

12:54

Proruští separatisté v Donbasu na východu Ukrajiny opět porušili příměří a v palbě jejich minometů přišel o život ukrajinský voják. Oznámil to dnes na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na armádní komuniké.

13:05

Kůrovcová kalamita bude letos pokračovat, těžba napadeného dřeva se oproti loňsku nejspíš zvýší více než dvojnásobně. Při dnešní diskusi Institutu pro politiku a společnost to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Upozornil, že ke kalamitě přispívá dlouhotrvající sucho, které podle něj letos nezmírní ani nadbytek sněhu na horách.

13:17

 

13:29

Před snížením deficitu státního rozpočtu na příští rok na 30 miliard korun, jak minulý týden požádala KSČM, chce dát premiér Andrej Babiš (ANO) přednost investicím. Podle něj pomohou udržet ekonomický růst. Novinářům to řekl před dnešní schůzkou s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem. Toto téma premiér považuje pro dnešní jednání za klíčové.

13:40

Na třetině území České republiky jsou podzemní vody před začátkem jara ve stavu silného nebo mimořádného sucha, část obcí musí být zásobována vodou z cisteren. Při dnešní diskusi Institutu pro politiku a společnost to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Letošní nadbytek sněhu podle něj problémy se suchem neřeší.

13:54

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude v neděli a v pondělí zastupovat Česko na summitu Evropské unie s Ligou arabských států v egyptském Šarm aš-Šajchu. Dnes o tom informoval úřad vlády. Vrcholná schůzka se bude zabývat bojem s klimatickými změnami, regionálními konflikty v Sýrii a v Jemenu, bojem proti terorismu nebo sporu mezi Izraelem a Palestinci.

14:03

Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski tvrdě zareagoval na české rozhodnutí o zahájení kontrol veškerého dováženého hovězího masa z Polska. Pro polskou rozhlasovou stanici TOK FM uvedl, že se jeho země nenechá vydírat a zvažuje reciproční kontroly českého piva.

 

14:15

Veškeré implantáty v kardiologii, které umožňují kontrolu zdravotního stavu pacienta na dálku, jsou bezpečné a odolné vůči externímu hackerskému zásahu. Potenciální místa zranitelnosti jsou dnes ošetřena, řekl na tiskové konferenci předseda České kardiologické společnosti a přednosta 1. interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Miloš Táborský.

14:26

 

14:38

Začala platit mimořádná veterinární opatření, ministerstvo zemědělství je vyvěsilo na svou úřední desku. Příjemci polského baleného i nebaleného hovězího masa ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely. Žádnou zásilku nesmějí uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky. Za porušení jim bude hrozit dvoumilionová pokuta. 

14:50

Stát se pokouší počtvrté nalézt nájemce barokního zámku na Veleslavíně na Praze 6. Proti první nabídce, kdy byla cena pronájmu stanovena na 750 tisíc korun měsíčně, nyní cena klesla téměř na třetinu, konkrétně na 260 tisíc korun. Úřad chtěl původně zámek vydražit za 382 milionů korun, ministr kultury ale odvolal potřebný souhlas s dražbou.

15:01

Od počátku února způsobili řidiči v pražských tunelech deset dopravních nehod, z toho sedm jen od minulého pondělí. Prakticky každý den tedy museli v tunelech mezi Smíchovem a Trojou zasahovat záchranáři. Proto musela být část tunelů na základě těchto nehod uzavřena a provoz v ostatních regulován.

 

15:13

Papež František dnes ve Vatikánu zahájil bezpříkladný summit představitelů katolické církve o ochraně mladistvých a nezletilých v církvi. Zdůraznil, že římskokatolická církev cítí odpovědnost a že katolíci očekávají konkrétní opatření. Schůzka se koná za velkého zájmu na pozadí skandálů se sexuálním zneužíváním mladistvých kněžími.

15:22

Série antisemitských incidentů ve Francii nekončí poté, co obyvatelé 14. pařížského obvodu našli dnes ráno na desítce budov antisemitské nápisy a hákové kříže. V úterý se něčeho podobného stali svědky obyvatelé východofrancouzské obce Quatzenheim, kde někdo pomaloval desítky hrobů na židovském hřbitově.

15:31

Černošický městský úřad postoupil kauzu podezření ze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) odvolacímu orgánu, kterým je středočeský krajský úřad. Spisový materiál mu předložil ve středu společně se svým stanoviskem a odvoláním, které Babiš podal proti rozhodnutí černošických úředníků.

15:40

To, že se někde pochybilo, neznamená, že je polské maso obecně špatné, umísťuje se na předních příčkách steakových soutěží, ale kauzy mu na pověsti nepřidají. Je paradox, že naše maso je kvalitní, ale proti jiným zemím jako Polsko vyrábíme dráž, je to dané dotační politikou a příspěvky, které dostávají farmáři. Je zvláštní, když sem dovezeme maso, které se nakupuje levněji, než my ho vyrobíme, říká Vlasta Lacina, šéf prolečnosti Amaso.

 

15:49

Obrat české logistické společnosti Zásilkovna se loni zvýšil o 70 procent na 790 milionů korun. Počet přepravených zásilek vzrostl na 11 milionů, meziročně o 59 procent víc. Letos očekává Zásilkovna a firmy ve skupině Packeta obrat 1,3 miliardy korun a 18,5 milionu přepravených zásilek. Firma, která také plánuje spustit poštovní služby, to dnes uvedla v tiskové zprávě.

15:58
16:07

To, co dříve potravinářské firmy pokládaly za odpad, dnes stále častěji chtějí dále využít. Ze zbytků při výrobě vína tak vzniká za pomoci technologických postupů zpracovaných vědci z Mendelovy univerzity v Brně například hroznová mouka, ze které se pak pečou sušenky. Odborníci hledají i možnosti zpracování pivovarského mláta.

16:16

Maďarsko přijalo asi tři stovky uprchlíků z Venezuely, která zažívá hlubokou politickou a ekonomickou krizi. Program vlády v Budapešti, do kterého se zapojila jedna dobročinná organizace, se týká lidí s maďarskými kořeny. Informoval o tom dnes internetový portál index.hu.

16:25

Celosvětový počet Wi-Fi hotspotů se do roku 2022 zvýší proti letošku na dvojnásobných 549 milionů. Přes Wi-Fi "proteče" 59 procent dat z mobilních zařízení, zatímco předloni to bylo 54 procent. Vyplývá to ze studie společnosti Cisco.

16:34
16:45

Pojišťovna UNIQA, která patří do osmičky největších pojišťoven na českém trhu, vybrala loni na pojistném přes sedm miliard korun. Meziročně je to o 7,4 procenta více. Pojišťovny v ČR vybraly loni na pojistném 129 miliard Kč, což je meziroční růst o 4,8 procenta.

16:54

Do voleb do Evropského parlamentu zbývají tři měsíce. Kandidovat by v nich mohlo v Česku nejméně 16 stran a hnutí, jejich volební účty už zaevidoval dohledový úřad. Ze sněmovních uskupení v jeho seznamu chybí pouze vládní hnutí ANO, které zatím informace o účtu k eurovolbám nemělo ani na svém webu. Účty bylo třeba nahlásit úřadu do začátku února.

17:03
17:12

Při pumovém útoku dnes na východě Sýrie přišlo o život neméně 20 lidí. Oznámila to exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Mezi mrtvými je 14 zaměstnanců ropného pole.

17:21

České kontroly veškerého dováženého hovězího masa z Polska, polské výhrůžky o recipročních kontrolách kvality českého piva.Situace mezi oběma zeměmi je napnutá. Podle agrárního analytika Petra Havla se zatím jedná spíše o psychologický nátlak. Samotnou nepřiměřenou pozornost, která se kauze na obou stranách hranice věnuje, však podle něj za jistý druh obchodní války už považovat lze.

17:30
17:39

Zdražení hovězího masa v obchodech by nemělo hrozit, možná se sníží nabídka, uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza v souvislosti s kauzou salmonel v polském hovězím mase a se zavedením mimořádných veterinárních opatření pro dovoz polského hovězího do ČR.

17:50

Bílý dům potvrdil, že americký prezident Donald Trump přijme 7. března českého premiéra Andreje Babiše při jeho první oficiální návštěvě Spojených států. Babiš tak bude po bezmála osmi letech prvním představitelem České republiky, který se do Bílého domu podívá v rámci státní návštěvy. Podívejte se, jak vypadaly návštěvy českých politiků v Bílém domě, které často doprovázely kuriozity.

 

18:01

Nedávno zřízený rumunský úřad pro vyšetřování pracovníků justice uvedl, že zahájil vyšetřování prvního místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse, který se zabývá problematikou práva, a komisařky pro spravedlnost Věry Jourové. Případ je zřejmě odvetou rumunské vlády za dlouhodobou kritiku, kterou Evropská unie míří na stav rumunského soudnictví.

18:12

Mladá kanadská lékařka z Ontaria si nedávno na sociální síti Reddit postěžovala, že ji pacienti sexuálně obtěžují. "Nepřidávejte si mě na sociálních sítích, nepište mi zprávy, že se chcete seznámit... Jsem vaše doktorka," napsala. Její příspěvek zaznamenal velký ohlas. Britská televize BBC na příkladu dalších dvou mladých lékařek ukázala, že podobné chování ze strany pacientů je časté.

18:21

Japonský zpracovatelský průmysl v únoru poprvé od roku 2016 zaznamenal pokles. Továrny omezují výrobu v reakci na snížení domácí poptávky a vývozních objednávek, vyplynulo z dnes zveřejněného soukromého obchodního průzkumu. Index nákupních manažerů (PMI) se tento měsíc snížil na 48,5 bodu z lednových 50,3 bodu, uvedla agentura Reuters.

18:33
18:43

Při požáru azylového domu pro matky či otce s dětmi v Dalově u Šternberka na Olomoucku dnes odpoledne zemřel jeden člověk a další byl zraněn. Informoval o tom policejní mluvčí František Kořínek. Hasiči z hořícího domu evakuovali 20 lidí. Požár zasáhl podkroví a střechu. Evakuovaní klienti azylového domu budou provizorně ubytováni ve Šternberku.

18:54

Ekonomické vztahy, NATO nebo Evropská unie. Témata, která chce Andrej Babiš otevřít při schůzce s Donaldem Trumpem v Bílém době. Potkají se 7. března. Co rozhodlo o pozvání českého premiéra?

 

19:04

Celospolečenské ztráty z dopravních nehod na silnicích v roce 2017 poprvé překročily 70 miliard korun. Proti roku 2016 vzrostly o více než tři miliardy na 72,7 miliardy korun. Zemřelo 577 lidí, 2286 se jich zranilo těžce a 24 719 lehce. Do částky jsou započítány i náklady na zdravotní péči účastníka dopravní nehody, na práci dopravních policistů, hasičů, soudců i zaměstnanců státní správy, náklady pojišťoven a odškodnění pro oběti.

19:16

Celosvětový prodej chytrých telefonů v loňském roce stoupl o 1,2 procenta na 1,56 miliardy přístrojů. Čínské společnosti Huawei se loni podařilo výrazně zvýšit svůj podíl na trhu na úkor konkurentů Samsung a Apple. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost Gartner.

19:26

Současnou ekonomickou situaci ČR hodnotí kladně 52 procent Čechů. Je to nejvyšší podíl od roku 1999, kdy Centrum pro výzkum veřejného mínění začalo tuto statistiku zjišťovat. Zhoršilo se ale očekávání ekonomického vývoje v tomto roce. Svou životní úroveň pak považuje za dobrou 53 procent lidí, což je zhr

19:37
19:49

Pokud Trump uvalí cla na dovoz aut a autodílů ze zemí EU, může v Česku přijít o práci až 25 tisíc lidí, což je víc než půl procenta všech zaměstnanců. Celkově česká ekonomika může utrpět ztráty až ve výši půl procenta hrubého domácího produktu. Tedy zhruba 26 miliard korun.

20:01
20:12

Nejméně 18 lidí přišlo ve středu na jihovýchodě Konga o život, když nákladní cisternový vůz přepravující kyselinu narazil do autobusu stojícího na zastávce. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na několik zdrojů.

20:20
20:32

Palestinský ministr financí oznámil, že samospráva sníží platy svým zaměstnancům. Reaguje tak na snížení příjmů do svého rozpočtu o cla a poplatky, které pro Palestince vybírá Izrael. Předseda samosprávy se těchto peněz vzdal, když Izrael tento týden ohlásil, že z vybraných peněz odečte sumu, již samospráva vyplácí rodinám usvědčených pachatelů protiizraelských útoků. Samospráva se tak dobrovolně vzdala možná až třetiny svých rozpočtových příjmů.

20:46

Společnost Moneta Money Bank se rozhodla snížit nabídku na převzetí konkurenta Air Bank a českého a slovenského Home Creditu ze skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera. Podle revidovaných podmínek potenciální akvizice by kupní cena měla činit maximálně 18,5 miliardy korun namísto původně navrhovaných 19,75 miliardy korun,

21:21

Německá společnost Lufthansa Technik investuje v Maďarsku 43 miliard forintů (zhruba 3,5 miliardy korun) do výstavby závodu na opravu a údržbu leteckých motorů. Závod zaměstná zhruba 400 lidí. Oznámilo to dnes maďarské ministerstvo zahraničí.

21:40
21:59

Turecko dnes kritizovalo zahraniční výbor Evropského parlamentu, který ve středu Evropskou komisi a unijní státy vyzval, aby pozastavily přístupová jednání s Ankarou. Výbor přitom v případě Turecka poukazoval na nerespektování lidských práv, občanských svobod, ovlivňování soudnictví a územní spory s Kyprem a dalšími sousedními zeměmi.

22:18
22:40

Epidemie spalniček trvající kolem půl roku si na Madagaskaru už vyžádala životy více než 900 lidí. Napsala to dnes agentura AP s odvoláním na informace Světové zdravotnické organizace a Dětského fondu OSN. Podle údajů WHO od září, kdy se infekční virové onemocnění na ostrově ležícím při jihovýchodním pobřeží Afriky začalo šířit, se nakazilo více než 68 tisíc lidí.

23:01
23:23

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev dnes přinutil vládu k demisi. Kabinet tak učinil poté, co šéf státu prohlásil, že vláda musí odstoupit, neboť nedokázala zvýšit reálné příjmy, vytvořit nová pracovní místa ani zvýšit životní úroveň. Demise následně předložené premiérem Bakytžanem Sagintajevem a jeho týmem následně Nazarbajev podepsal, oznámila místní média.

23:44
06:38

Výbor amerického Senátu pro kontrolu zpravodajských služeb hodlá vyslechnout amerického podnikatele sídlícího v Moskvě, který má dlouhodobé styky s prezidentem Donaldem Trumpem a mohl by vnést světlo do jeho podnikatelských aktivit v Rusku.

06:53

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček se dnes ve Washingtonu sejde se svým americkým protějškem Mikem Pompeem. Bude to první oficiální schůzka ministrů zahraničí Česka a Spojených států od roku 2012. Politici budou mimo jiné jednat o agendě setkání českého premiéra Andreje Babiše s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě, které se uskuteční za dva týdny.

07:06

Čínský výrobce telekomunikačních zařízení Huawei hodlá v létě ve Vídni otevřít svou první vlajkovou prodejnu chytrých telefonů v Evropě. Huawei má podle svých údajů na rakouském trhu se smarthpony podíl kolem 28 procent.

07:21

Turistika v Řecku loni vykázala nový rekord co do tržeb i počtu návštěvníků. Zemi navštívilo 30,12 milionu lidí, což jí vyneslo přes 16 miliard eur (410 miliard Kč). Údaje ve čtvrtek zveřejnila řecká centrální banka. Počet turistů se ve srovnání s dosud rekordním rokem 2017 zvýšil ještě o 10,8 procenta. O deset procent vyšší než loni byly i příjmy z turistiky, uvádí banka.

07:36
07:51

Správci pozůstalosti po popové hvězdě Michaelu Jacksonovi žalují televizní společnost HBO kvůli dokumentárnímu snímku, v němž dva muži zesnulého zpěváka obviňují ze zneužití. Film byl s velkým úspěchem v předpremiéře promítnut v lednu na americkém festivalu Sundance, HBO ho má ve dvou dílech vysílat 3. a 4. března.

08:06

Tři předsedové klíčových kongresových výborů vyzvali dopisem prezidenta Donalda Trumpa, aby do sedmi dnů po summitu se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem podal prostřednictvím ministra zahraničí Mikea Pompea Sněmovně reprezentantů informaci o výsledcích.

08:20

Společnost Pinterest provozující stejnojmennou sociální síť hodlá vstoupit na burzu, Komisi pro cenné papíry a burzy podala žádost o primární veřejnou nabídku akcií. Od tohoto kroku si slibuje tržní ohodnocení nejméně 12 miliard dolarů (přes 271 miliard Kč).

08:36

Turecko nařídilo zatknout 295 příslušníků armády kvůli podezření z napojení na muslimského duchovního Fetullaha Gülena žijícího ve Spojených státech. Podle Ankary stál Gülen za pokusem o státní převrat z léta 2016.

08:51
09:07

Škodu za 1,5 milionu korun způsobil požár, který ve čtvrtek večer vznikl po vylití horkého hliníku ve slévárně podniku v Olomouci-Řepčíně. Nikdo nebyl zraněn.

09:22

Z floridského Mysu Canaveral ve čtvrtek místního času (dnes brzy ráno středoevropského času) úspěšně odstartovala raketa Falcon 9 společnosti SpaceX se třemi kosmickými aparáty, z nichž největší pozornost vyvolává izraelská robotická sonda Berešit, které po zhruba dvouměsíčním letu přistane na Měsíci. Pokud se výprava zdaří, stane se Izrael po Rusku, USA a Číně čtvrtou zemí, jejíž sonda úspěšně na Měsíci dosedla.

09:37

Japonská vláda založila spolu s několika společnostmi fond pro investice do technologických firem v severském a pobaltském regionu. Ve fondu je 100 milionů eur (téměř 2,6 miliardy Kč).

09:52

Americká technologická společnost Apple se dohodla s čínským internetovým platebním gigantem Ant Financial Services a několika tamními bankami, že budou na prodej jeho chytrých telefonů nabízet bezúročné půjčky. Čína je pro Apple jedním z nejdůležitějších trhů, prodej přístrojů iPhone je tam ale slabší vzhledem ke zpomalování hospodářského růstu a spolu s tím i spotřebitelských výdajů.

10:07
10:24

Černobílé drama z Mexika 70. let minulého století Roma, komediální drama Favoritka, které se odehrává v kulisách britského královského dvora počátku 18. století, či romantický režijní debut herce Bradleyho Coopera Zrodila se hvězda jsou alespoň co do počtu nominací favority letošního udílení cen americké filmové akademie Oscar. Prestižní ocenění se budou předávat tuto neděli na galavečeru v hollywoodském Dolby Theatre.

10:39

Zastupitelé ve městě Bytča na severozápadě Slovenska zabránili tomu, aby příznivci prezidenta válečného profašistického Slovenského státu Jozefa Tisa koupili část jeho rodného domu. Panují obavy, že na místo by se mohli sjíždět sympatizanti katolického kněze a politika, který byl spoluodpovědný za deportace a smrt desítek tisíc slovenských Židů.

10:54

Skupina středoškoláků vyzvala své vrstevníky ke stávce za klima, kterou plánují na 15. března. Studenti z několika českých měst ten den nepůjdou do školy. Výzvu zveřejnili na webové stránce iniciativy Friday for future. V rámci globální akce protestují studenti po celém světě každý pátek od loňského září, kdy patnáctiletá švédská studentka Greta Thunbergová tímto způsobem protestovala proti neřešení změn klimatu.

11:10

Americkou potravinářskou společnost Kraft Heinz vyšetřuje kvůli účetním postupům americká Komise pro cenné papíry a burzy. Firma to oznámila ve čtvrtek spolu s výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí. Ty zaostaly za očekáváním a ukázaly, že firma je ve ztrátě. Kraft Heinz rovněž oznámil, že o více než třetinu sníží dividendu.

11:25
11:41

Česká obchodní inspekce loni zajistila 41 379 padělků v hodnotě originálů 92,4 milionu korun. Meziročně se tak hodnota zabavených falzifikátů zvýšila o zhruba osm milionů korun. Výrobky porušující některá práva duševního vlastnictví zjistila při 29 procentech kontrol.

11:56

Pražský dopravní podnik (DPP) letos vypíše zakázku na provoz sms jízdenek. Provozovatel bude znám letos, do konce roku by měl zároveň nový systém začít fungovat. Z pohledu cestujících by se na systému sms jízdenek nemělo nic změnit. S dosavadním provozovatelem, firmou Globdata (dříve Erika), smlouva podniku skončila, ten ji ale prodloužil do doby, než bude nalezen nový provozovatel.

12:11

Objem přenesených dat v mobilních sítích v Česku loni vzrostla u operátorů až na dvojnásobek. Firmy během roku přišly s většími datovými objemy a rostl i počet uživatelů, zejména u pevného připojení přes LTE. Vyplývá to z informací operátorů. Podle několika studií patří mobilní data v Česku k nejdražším v Evropě.

12:26

Kardinálové, kteří se ve Vatikánu účastní historického summitu k sexuálnímu zneužívání dětí duchovními, dnes vyzvali k zavedení nové kultury odpovědnosti v římskokatolické církvi. Nový přístup má vést k trestání biskupů a církevních hodnostářů, kteří nechrání své ovečky před sexuálními predátory z řad kněží.

12:41
12:57

Komunistický převrat v únoru 1948 byl podle historika Jana Kalouse z Ústavu pro studium totalitních režimů protiústavní. Důvodem bylo mimo jiné to, že tehdejší vláda předáka komunistů Klementa Gottwalda neměla být doplněna, ale měla padnout, neboť demisi podala většina jejích členů. Kalous připomenul, že demisi podalo 14 nekomunistických z 26 členů Gottwaldova kabinetu.

13:11

Senátor Jaroslav Zeman pozastavil svoje členství v ODS. ČTK informaci deníku Právo potvrdil předseda senátního klubu občanských demokratů a místopředseda ODS Miloš Vystrčil. Rozhodnutí Zemana podle Vystrčila nezmění jeho pozici v osmnáctičlenném klubu ODS.

13:26

Německá energetická společnost innogy podepsala dohodu s firmou RWE o prodeji svého podílu 50,04 procenta v českém distributorovi plynu innogy Grid Holding. Innogy to dnes oznámila v německém Essenu. Cenu firmy nezveřejnily. Druhým akcionářem innogy Grid Holding je australská investiční společnost Macquarie, která ve skupině vlastní zbývající podíl 49,96 procenta.

13:41

Po Česku zavádí mimořádná veterinární opatření pro dovoz polského hovězího masa i Slovensko. Vzorky každé zásilky budou až do odvolání před uvedením na trh analyzovat veterináři, sdělilo dnes ČTK slovenské ministerstvo zemědělství. Polsko patří k předním dodavatelům masa na Slovensko. V Česku začala podobná veterinární opatření platit ve čtvrtek.

13:56

Dvaadvacetiletý Švéd byl dnes odsouzen ke čtyřem a půl roku vězení za krádež historických královských klenotů, které loni v červenci zmizely z katedrály ve městě Strängnäs na jihu Švédska.

14:10
14:26

Největší včela světa, která byla po desetiletí považovaná za vyhynulou, byla znovuobjevena na jednom z málo probádaných ostrovů Indonésie. Po několikadenním pátrání našli vědci v souostroví Severní Moluky jednu samici včelího druhu Megachile pluto, vyfotografovali ji a nafilmovali.

14:41

Plzeň na léto chystá čtvrtý ročník přehlídky bezpilotního létání DronFest. Návštěvníky čeká veletrh dronů, přednášky i exhibiční závody dronů v jediné městské aréně v ČR určené pro takzvané FPV závody, kdy závodníci soutěží s brýlemi, v nichž vidí projekci z kamery umístěné na dronu. Festival patří podle pořadatelů mezi největší akce svého druhu na světě.

14:58

Evropská komise dnes obvinila španělskou telekomunikační společnost Telefónica z porušení slibu usnadnit svým rivalům vstup na německý trh. Telefónica se k tomu komisi zavázala před pěti lety oplátkou za schválení akvizice firmy E-Plus.

15:06
15:14

Celníci a veterináři zabavili a nechali v Českém Krumlově znehodnotit 33 kilogramů hovězího masa, které bylo určené pro jednu krumlovskou restauraci. Řidič vezl maso v osobním autě, neměl ho ani v chladicím boxu. Při následné kontrole veterináři v restauraci našli dalších 120 kilogramů masa bez prokázaného původu. Všechno maso šlo na likvidaci.

15:22

Nedělní a pondělní summit Evropské unie a zemí Ligy arabských států (LAS) v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch dnes vysoce postavený unijní diplomat před novináři označil za historický už jen proto, že se schůzka vůbec uskuteční. Připustil však, že dál trvají spory okolo připravovaného textu společné závěrečné deklarace, kdy mají některé unijní země problémy s odkazy na migrační pakt OSN, který odmítly.

15:30

Únorové volby do Sněmovny by podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyhrálo ANO se zhruba třicetiprocentním ziskem hlasů, podobně jako v lednu. ODS se opětovně přiblížila k Pirátům, obě uskupení by měla kolem 15 procent hlasů. ČSSD naopak od ledna mírně oslabila a jen těsně předstihla KSČM s deseti procenty. Kolem pětiprocentní hranice pro vstup do Sněmovny se pohybovaly KDU-ČSL, SPD a STAN.

15:38
15:46

Francie a Německo se dohodly na podrobném návrhu rozpočtu eurozóny, který by měl podpořit hospodářský růst, posílit konkurenceschopnost a snížit hospodářské rozdíly mezi jednotlivými členskými státy, uvedla agentura Reuters. Dohoda mezi oběma zeměmi by mohla připravit půdu pro dohodu v rámci skupiny ministrů financí eurozóny, kteří by o sestavení nového nástroje měli jednat příští měsíc.

15:55

Mise změnila můj pohled na medicínu. Děti, které bychom v Evropě snadno zachránili, tam umírají, je to beznaděj, ale museli jsme hrát podle pravidel, která jsou v zemi nastavená. Přinést tam západní medicínu nejde hned, říká Karel Urbášek z Kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie Fakultní nemocnice v Brně, který se účastnil humanitární mise v Etiopii.

 

16:03

Ministerstvo zdravotnictví varuje před toaletní vodou Royal Cobra, Shirley May. Obsahuje alergenní vonné látky, které mohou způsobit záněty kůže, na seznamu přísad však nejsou uvedeny. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

16:11
16:20

Etická komise Univerzity Karlovy potvrdila stanovisko etické komise Filozofické fakulty UK, že se bývalý prorektor univerzity Martin Kovář dopustil plagiátorství. Na možné Kovářovo opisování upozornili loni tři doktorandi. Kovář v souvislosti s případem v prosinci rezignoval na funkci prorektora a ke konci roku odešel i z fakulty. Obvinění z plagiátorství odmítl, dnešní rozhodnutí komise nechtěl komentovat.

16:28
16:36

Od roku 2004, kdy je Česko členem Evropské unie a zároveň příjemcem peněz z norských fondů, přišlo na účet zřizovatelů více než tisícovky různých projektů v tuzemsku přes šest miliard korun. Tento týden se podepsala další dohoda, na jejímž základě sem zamíří dalších zhruba pět miliard korun. Proč vlastně Norové, Islanďané a Lichtenštejnci, kteří nejsou členy EU, peníze do Česka posílají?

16:45
16:54

Slovenský prezident Andrej Kiska očekává, že po skončení v prezidentském úřadu v polovině letošního června bude v daňové kauze své rodinné firmy KTAG obviněn i on sám. Vyšetřování případu, ve kterém už byl obviněn jeden z jednatelů KTAG, označila dnes hlava slovenského státu před novináři za mstu expremiéra a šéfa vládní strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica, protože ho Kiska už předem odmítl jmenovat ústavním soudcem.

17:03
17:12

První uvedení nové inscenace baletu Romeo a Julie bude Národní divadlo Brno 8. března přenášet živě přes internet. Přispěje tak k oslavám osmdesáti let od prvního nastudování díla skladatele Sergeje Prokofjeva. Světová premiéra byla 30. prosince 1938 právě v Brně, balet se podle archivních pramenů hrál také 15. března 1939, v den okupace nacistickým Německem.

17:21

Kolem elektronické evidence tržeb se vytvářely katastrofické scénáře, žádný z nich se nepotvrdil, tvrdí Milan Feranec z ANO. Podle něj je nesmysl, že by někdo získával informace o tom, kdo co platí. Podle Piráta Mikuláše Ferjenčíka je největší problém EET, že dopadá na poctivé podnikatele.

 

17:30

Ruský prezident Vladimir Putin již před lety odsouhlasil ideu o změně hranice s Kosovem, řekl dnes srbské televizi Pink ministr zahraničí Srbska Ivica Dačić. Podle něj s ruskou hlavou státu celou záležitost osobně prodiskutoval srbský prezident Aleksandar Vučić. Podrobnosti plánu na výměnu území, který je oficiální pozicí Bělehradu, však ministr neuvedl.

Graffiti v Prištině

17:39

Tenistka Petra Kvitová na turnaji v Dubaji porazila po více než dvou hodinách Sie Šu-wej z Tchaj-wanu 3:6, 6:2, 6:4 a potřetí v sezoně po Sydney a Australian Open si zahraje o titul. Její soupeřkou bude vítězka druhého semifinále mezi Ukrajinkou Elinou Svitolinovou a Švýcarkou Belindou Bencicovou. Pokud Češka v sobotu uspěje, vrátí se na druhé místo žebříčku.

17:47
17:57

Švédská zábavní skupina Modern Times Group (MTG) prodá bulharskou mediální společnost Nova Broadcasting Group bulharské Advance Media Group za 185 milionů eur (4,7 miliardy Kč). Obě firmy to uvedly ve svém dnešním sdělení. Zájem o bulharskou Novu původně měla i česká investiční skupina PPF, převzetí ale neschválil bulharský antimonopolní úřad.

18:06

Irská vláda v pátek představila balíček opatření navržených pro zmírnění dopadu možného brexitu bez dohody, ačkoli doufá, že je nebude muset uplatnit. Evropská komise už má podle deníku Financial Times plán na pokračování vyjednávání s Londýnem po případném neřízeném brexitu. Brexit bez dohody by zasáhl Irsko mnohem výrazněji než další země EU a představoval by hrozbu pro křehký mír v Severním Irsku.

Irsko

18:15
18:22

Ze 700kilogramové zásilky polského hovězího, ve které testy odhalily bakterie salmonely, se v Česku snědlo kolem 110 kilogramů. Tepelná úprava ale bakterie zničí. Povinné veterinární kontroly hovězího z Polska, které ČR kvůli této zásilce zahájila ve čtvrtek, zavádí nově i Slovensko. Podle Evropské komise je na Česku, aby podniklo opatření proti potravinám, které mohou být ohrožením pro zdraví, tyto kroky ale musejí být přiměřené.

18:30
18:39

Členové americké Sněmovny reprezentantů za Demokratickou stranu předložili dnes rezoluci, jejímž cílem je zablokovat nouzový stav na jižní hranici s Mexikem. Informovala o tom agentura AP. Stav nouze prezident Donald Trump vyhlásil před týdnem ve snaze získat peníze na bariéru na americko-mexické hranici, jejíž výstavba byla jedním z hlavních slibů jeho předvolební kampaně.

18:47

Venezuelští vojáci dnes při střetu v oblasti přiléhající k brazilským hranicím zabili domorodou ženu a dalších 15 lidí zranili. Podle agentury DPA o tom  informoval poslanec Americo de Grazia. Opozičník na sociální síti rovněž zveřejnil video, na němž je údajně vidět ošetřování zraněného v nemocnici. Incident se měl odehrát v místě San Francisco de Yuruaní.

18:56

Stovky mladých Francouzů dnes vyšly do ulic Paříže, aby vyzvaly politiky k většímu úsilí v boji proti změnám klimatu. Podobné akce se v posledních týdnech konají po celém světě. Mladé lidi k nim inspirovala šestnáctiletá švédská aktivistka Greta Thunbergová, která se dnes k protestujícím ve francouzské metropoli připojila, informovala agentura AFP.

19:05
19:15

K neobvyklému protestu proti omezování nezávislosti justice se dnes v Rumunsku sjednotili soudci a prokurátoři po celé zemi. Vyšli před soudní budovy, aby vyjádřili důrazný nesouhlas se svévolnými změnami právních předpisů upravujících soudnictví, které vyvolaly vážné obavy o zachování principů právního státu v Rumunsku. Příští týden chtějí prokurátoři i soudci stávkovat.

19:24
19:33

Ceny ropy se dnes díky naději na obchodní dohodu Čína-Spojené státy krátce vyšplhaly přes své tříměsíčním maximum. Jejich zisky ale mírnila čtvrteční zpráva o nejnovější rekordu v americké těžbě ropy. Kolem 18:00 SEČ vykazovala severomořská ropa Brent nárůst o zhruba 0,2 procenta na 67,19 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu přidávala 0,7 procenta na 57,38 dolaru za barel.

19:34
19:45

Zástupce italské Ligy, kterou vede vicepremiér Matteo Salvini, jednal loni v říjnu s ruskou státní společností o tajném financování této vládní strany prosazující italskou svrchovanost. Tvrdí to na své webu týdeník L'Espresso. Ruské peníze měl maskovat přeprodej nafty a na kontě Ligy měly po transakci skončit tři miliony eur (bezmála 77 milionů korun).

19:53
20:02

Rozsudek v odvolacím řízení s bývalým politickým vůdcem bosenských Srbů Radovanem Karadžičem bude vynesen 20. března. V tiskové zprávě to dnes na svých stránkách oznámil Mechanismus OSN pro mezinárodní trestní tribunály. Karadžiče v roce 2016 odsoudil Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) ke 40 letům vězení za genocidu, válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané během války v Bosně v letech 1992 až 1995.

jarvis_5a205d23498e0896491a0239.jpeg

20:14
20:25

Izraelští vojáci dnes zastřelili 15letého chlapce, který se účastnil palestinské demonstrace pořádané pravidelně od loňského března na hranici palestinského Pásma Gazy a Izraele. Informovala o tom agentura Reuters. Další čtyři desítky Palestinců byly raněny. Izraelská armáda uvedla, že zasáhla proti demonstrujícím, z nichž někteří házeli přes hranici granáty a výbušná zařízení.

20:36
20:45

Írán navzdory sílícím americkým sankcím dodržuje limity jaderné dohody, kterou vedle Teheránu podepsaly Spojené státy, Čína, Francie, Německo, Rusko, Británie a Evropská unie. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), která na plnění dohody dohlíží. Cílem dohody z roku 2015 bylo pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí.

20:54
21:06

Internetoví prodejci v přibližně 60 procentech případů nedodržují spotřebitelská pravidla EU. Vyplynulo to z celoevropské kontroly 560 stránek elektronických obchodníků, kteří na síti prodávají oblečení, obuv, počítačové programy nebo vstupenky. Evropská komise a vnitrostátní orgány pro ochranu spotřebitele volají po nápravě a žádají, aby informace o cenách a slevách zboží na internetu byly přesnější.

21:15

Francouzští vojáci, kteří působí v Mali, zabili ve čtvrtek jednoho z nejvýše postavených radikálních islamistů v oblasti Sahelu. Oznámila to dnes ministryně obrany Florence Parlyová, informovala agentura AFP. Alžířan Džamíl Ukáša známý též pod jménem Jahjá abú Hamám byl dvojkou ve velení Skupiny podporující islám a muslimy (JNIM).

21:30

Pokutu 500 švýcarských franků (11 300 korun) uložil dnes soud bývalému vojákovi švýcarské armády Johanovi Cosarovi, kterého uznal vinným z účasti v bojích v Sýrii. Na rozdíl od některých svých spoluobčanů se ale Švýcar Cosar nepřipojil na Blízkém východě k teroristické organizaci Islámský stát (IS), ale bojoval na straně místních křesťanů proti ní, informovala dnes agentura Reuters.

21:43

Čína v rámci obchodních rozhovorů se Spojenými státy souhlasila, že nakoupí americké zboží v hodnotě až 1,2 bilionu dolarů (zhruba 27 bilionů korun). Informovala o tom dnes televize CNBC s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Uvedla rovněž, že americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching by se koncem března mohli sejít na Floridě.

22:00

Úřady v Kolumbii nechali se zemí srovnat šestipatrovou budovu Monaco ve městě Medellín, odkud svůj drogový kartel řídil Pablo Escobar. V budoucnu na jejím místě vznikne park, který bude věnovám památce obětí obchodu s drogami.

 

22:13

Newyorský guvernér Andrew Cuomo dnes nařídil státním úřadům, aby vyšetřily zprávu listu The Wall Street Journal o tom, že internetová společnost Facebook shromažďuje velké množství osobních údajů z aplikací pro chytré telefony. Zpráva podle guvernéra naznačuje, že Facebook se dostává k mnohem většímu množství údajů o uživatelích chytrých telefonů, než se dříve předpokládalo.

22:36
22:50

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček dnes během jednání se šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem odmítl cla na evropské automobily, jejichž zavedením hrozí americké prezident Donald Trump. Oba ministři hovořili mimo jiné i o kybernetické bezpečnosti či vzájemné koordinaci postupu v Afghánistánu či Sýrii.

23:04

Dlouholetý súdánský prezident Umar Bašír dnes rozpustil ústřední vládu i jednotlivé regionální vlády. V zemi vyhlásil výjimečný stav, který bude platit rok. Vyzval též parlament, aby nehlasoval o ústavních změnách, které mu měly umožnit kandidovat na nejvyšší post i v roce 2020, uvedly světové agentury.

23:20
23:39

Ministerstvo zahraničních věcí USA dnes zakázalo vstup do země pěti vysoce postaveným státním úředníkům z Konga, protože byli prý zodpovědní za sporný výsledek loňských prezidentských voleb. Ve volbách podle oficiálních výsledků překvapivě zvítězil opoziční vůdce Félix Tshisekedi, na druhém místě skončil taktéž opoziční protikandidát Martin Fayulu, podle kterého byly výsledky "zmanipulované".

23:57

Ruská kosmická agentura Roskosmos plánuje poslat k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dlouho připravovaný víceúčelový laboratorní modul (MLM) Nauka v létě příštího roku. Podle agentury TASS to dnes řekl šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin. MLM je dnes už pomalu mytickým plánovaným doplňkem ruské sekce mezinárodního vědeckého komplexu využívaného lidmi na oběžné dráze kolem Země trvale od roku 2000.

jarvis_5b8039be498e5af90e09716e.jpeg

07:43
08:02

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v "příštích dnech" oficiálně navštíví Vietnam. Oznámilo to v sobotu vietnamské ministerstvo zahraničí. Kima podle ministerstva pozval vietnamský prezident Nguyen Phu Trong.

08:21

Venezuelská vláda nařídila částečně uzavřít hranice s Kolumbií, a to v místech, kudy plánuje v sobotu venezuelská opozice dostat do země humanitární pomoc.

08:25

Snowboardistka Ester Ledecká skončila druhá v paralelním obřím slalom Světového poháru v čínském Secret Garden, kde se v roce 2022 pojede olympijský závod v rámci her v Pekingu. V boji o osmnáctý triumf v seriálu SP v kariéře prohrála ve finále s Němkou Ramonou Hofmeisterovou.

08:40

Z řady venkovských kostelů v Anglii se po více než čtyř stech letech přestane v neděli ozývat kázání a zpěv. Generální synoda anglikánské církve totiž zrušila nařízení z roku 1603, které ukládalo kněžím, aby sloužili v neděli mši v každém z kostelů, které mají na starosti.

08:59

Americký prezident Donald Trump navrhl na velvyslankyni USA při OSN Kelly Craftovou, která je v současnosti americkou velvyslankyní v Kanadě. 

 

 

09:18

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dal společnosti SpaceX konečný souhlas k tomu, aby 2. března uskutečnila první zkušební let své nové kosmické lodě Crew Dragon určené pro přepravu lidí.

09:37

Už popatnácté vyjdou v sobotu do ulic francouzských měst příznivci hnutí žlutých vest, kteří protestují proti politice prezidenta Emmanuela Macrona. Počet demonstrantů se v posledních týdnech ale snižuje.

09:56
10:15

Slavný obraz Senoseč od Pietera Bruegela staršího (asi 1525 až 1569) se vrátil z velké výstavy ve Vídni do Prahy. Znovu si jej mohou prohlédnout návštěvníci Lobkowiczkého paláce na Pražském hradě, kde je ve stálé expozici. Do 23. března k němu kurátoři umístili dva obrazy od Bruegelových synů. ČTK o tom informovala Nicol Kesselová, která pracuje v lobkowiczkých sbírkách.

10:34

Počet mrtvých po otravě pančovaným alkoholem v indickém státě Ásám vystoupil na 84.

10:57

Lídr venezuelské opozice Juan Guaidó vyzval na dnešek mimo jiné k masovým, ale pokojným demonstracím u kasáren po celé zemi.

11:16
11:35

Cenám za nejhorší filmy minulého roku vévodila parodie na příběhy slavného detektiva Sherlocka Holmese spolu s "hereckými" výkony prezidenta Donalda Trumpa. Film Holmes & Watson získal nepopulární trofej Zlatá malina celkem čtyřikrát, zatímco Trumpovi udělili její organizátoři anticeny dvě.

11:49

Norská běžkyně na lyžích Therese Johaugová deklasovala na mistrovství světa v Seefeldu soupeřky ve skiatlonu na patnáct kilometrů.

11:54
12:12

V roce 2021 se po více než dvaceti letech vrátí do kalendáře mistrovství světa silničních motocyklů Velká cena Indonésie. Promotérská společnost šampionátu Dorna oznámila dohodu s pořadateli.

12:31

Další, prosím! Komiks Miloše Gašparce o "nesmrtelnosti" Karla Gotta. A s kým že se dal v nebeském baru do řeči?

12:50

Český trh s notebooky čeká zemětřesení, Huawei začíná prodávat elegantní a levné Matebooky. Už v březnu začne Alza, CZC.cz, Datart a další velké řetězce nabízet luxusní notebook Huawei Matebook X Pro.

13:09

Indická policie během nočních razií v Kašmíru zatkla více než 100 separatistů. Podle indických úřadů jde o součást opatření proti skupinám, které mohou způsobovat nepokoje během nadcházejících parlamentních voleb.

13:28

Synové lepšího Vietnamu. V Sons of Memeo sází na originální národní kuchyni bez českých "zlepšovadel".

13:47

Kostýmy princů a princezen, ale i padouchů z populárních pohádek, které vznikly ve studiu Barrandov, ukazuje výstava v brněnském Letohrádku Mitrovských. Otevřená je od soboty až do 28. dubna.

14:06

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa v pátek omezila federální financování klinik, které provádějí předpotratová vyšetření žen a vydávají doporučení do jiných zdravotnických zařízení.

14:25

Petříček při schůzce s Pompeem odmítl plánovaná cla na evropská auta a pozval Trumpa do Prahy. USA oceňují postup vlády v kauze Huawei.

14:54
15:12

Volby by v únoru vyhrálo ANO, ODS se srovnala s piráty a Okamurova SPD by skončila pod pěti procenty, ukázal model CVVM.

15:27

Na kolumbijsko-venezuelské hranici se dnes časně ráno místního času začaly shromažďovat skupiny lidí, které svolala venezuelská opozice k masovým demonstracím. Jejich prostřednictvím chce dostat na svou stranu armádu a také zajistit, aby se do Venezuely dostala humanitární pomoc.

15:39

Na potíže se šikanou ve škole má upozornit soutěž Jak se vypořádat se šikanou a kyberšikanou, kterou připravilo ministerstvo školství. Soutěž je určená pro žáky základních a středních škol. Zúčastnit se mohou po natočení videa o tom, jak se dá postupovat proti agresivnímu chování a ubližování některých dětí jiným spolužákům.

15:53

Poradní tým prezidenta Miloše Zemana dnes za účasti ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) a policejního prezidenta Jana Švejdara jednal v Lánech o prioritách policie.

 

16:10

Jak se žije tam, kde víkend začíná už v pátek. Český experiment s pracovní dobou svědčí majitelům i zaměstnancům.

16:25

Několik tisíc lidí hlásících se k takzvanému hnutí žlutých vest dnes opět vyrazilo do ulic Paříže a dalších francouzských měst, aby protestovali proti politice prezidenta Emmanuela Macrona. Jedna z hlavních postav hnutí Éric Drouet vyhlásil, že se dnes pokusí setkat s Macronem během jeho návštěvy zemědělského veletrhu.

16:39

Mimořádně silný orkán v noci na dnešek řádil v chorvatské Dalmácii, škody způsobil zejména ve Splitu. Celková škoda zatím vyčíslena není, ale vichr až o síle kolem 170 kilometrů za hodinu například dokázal převrátit kamion v Trogiru, napsal na svém webu Večernji list. Žádná velká zranění hlášena nejsou.

16:44

Počet obětí otravy pančovaným alkoholem v indickém státě Ásám dnes vystoupil nejméně na 102 mrtvých. Hospitalizováno je dalších více než 150 lidí, z nichž mnoho je ve vážném stavu. Konečná bilance tak zřejmě bude ještě vyšší. Tragédie se stala necelé dva týdny poté, co jinde v Indii otravě metanolem z pančovaného alkoholu podlehlo 100 lidí.

16:52

Na pražském holešovickém Výstavišti dnes začala Matějská pouť. Stovky atrakcí, včetně novinek jako adrenalinové To Scan a Techno power, si budou moci lidé vyzkoušet po zhruba dva měsíce. Dnes i přes poněkud chladnější počasí dorazily do areálu první tisícovky dospělých a dětí.

17:06

 

17:18

Nadprůměrně teplé počasí posledních dvou týdnů bude v Česku pokračovat minimálně do poloviny března, proti předchozímu období by ale mělo spadnout více srážek. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

17:31

Nejméně deset lidí dnes zahynulo na severu Indie při explozi v ilegální továrně na výrobu zábavní pyrotechniky. Výbuch, k němuž došlo ve vesnici Bhadori v severoindickém státu Uttarpradéš, způsobil značné materiální škody. Místní obyvatelé, kteří se následně na místo neštěstí seběhli, pak při prohledávání trosek našli těla obětí.

17:45

Podle expertů by Česká republika by měla investovat více do své obrany, pokud chce být platným členem NATO. V současné době Česko vydává místo slibovaných dvou procent HDP jen lehce přes jedno procento. Vstup do NATO před 20 lety zajistil České republice bezpečnost a připoutal ji k západní Evropě.

17:58

Vyšetřovatelé hasičů zjišťují příčiny pátečního tragického požáru chalupy ve Velké Úpě v Krkonoších. Uvnitř chalupy našli hasiči ohořelé tělo. K dalšímu požáru došlo v Klášterci nad Orlicí na Orlickoústecku, kde v noci shořela asi 400 let stará roubená chalupa. Požár se obešel bez zranění, zásadně však rekonstruovanou budovu poničil.

18:11

První kamion s humanitární pomocí z Brazílie dnes projel do Venezuely. Na twitteru to oznámil šéf opozice Juan Guaidó. Ten organizuje odjezd další části humanitární pomoci z Kolumbie. U hranic s touto zemí se shromáždily davy lidí, kteří přesvědčují armádu, aby navzdory rozkazům prezidenta Nicoláse Madura nechala pomoc projet.

18:24

Český rozhlas na konci loňského roku neprodloužil smlouvu hudebnímu publicistovi Jiřímu Černému, který v něm působil od roku 1964 a posledních 13 let v něm uváděl hudební vzpomínkový pořad Klub osamělých srdcí seržanta Pepře. Uvedl to dnes server Deník N. Mluvčí ČRo Jiří Hošna to odůvodnil modernizací stanice Český rozhlas Dvojka, která pořad uváděla.

18:37

Češi vydají ze svých domácích rozpočtů více na alkohol, cigarety a narkotika než dohromady na zdraví a vzdělávání. V rámci Evropské unie v tomto nepříznivém poměru drží první místo. Každý devátý dospělý člověk má problém s rizikovým pitím, každý čtvrtý kouří.

18:50

 

19:03

Obyvatelé sociálně vyloučených lokalit jsou častěji oběťmi kriminality. Kriminalitou jsou ohroženi především mladí a také ti, kteří se hlásí k romské etnicitě či národnosti. Vyplývá to z výsledků výzkumu kolektivu plzeňské filosofické fakulty, který strávil zhruba 18 měsíců ve vybraných místech v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. 

19:16

Súdánský prezident Umar Bašír dnes jmenoval nového premiéra a rovněž prvního viceprezidenta. Učinil tak den poté, co rozpustil vládu a v zemi vyhlásil výjimečný stav kvůli nejsilnějším protivládním protestům od chvíle, kdy před 30 lety uchvátil moc vojenským pučem.

19:29

Podle loňského průzkumu, který zveřejnila společnost pro veřejné mínění YouGov, jen dvě třetiny mladých Američanů od 18 do 24 let věří tomu, že je Země kulatá. Videa na YouTube jsou nejspíš příčinou toho, proč lidé věří teoriím o placaté Zemi, říká vědkyně.

19:44

 

19:59

Šestačtyřicetiletý muž se dnes odpoledne v Krkonoších zřítil z prudkého srázu do potoka v údolí Bílého Labe. Muž při pěší túře uklouzl na zledovatělém sněhu. Při pádu dlouhém několik desítek metrů si poranil nohu a nemohl se hýbat. Záchranáři muže, kterému hrozilo podchlazení, zachránili za pomoci vrtulníku.

20:13

Společnosti Samsung a Apple si podle nového průzkumu v porovnání s čínskou firmou Huawei na trhu s chytrými telefony pohoršily. Zákazníky nejvíc odrazuje vysoká cena prémiových modelů, napsal americký web CNBC.

20:29

Ve Francii se šíří nenávist vůči Židům. Podle Macrona je situace nejhorší od konce války, chystá tvrdší postihy.

20:43

Komu připadnou stamiliony z Lagerfeldova dědictví? Kandidátem je jeho kočka, ze které udělal celebritu a influencerku.

20:57

Vlna veder, která na přelomu loňského a letošního roku zasáhla Austrálii, za sebou zanechala vyprahlou půdu, spálenou lesními požáry. Proti zvyšující se teplotě se země rozhodla bránit. Plánuje vysadit až miliardu nových stromů.

21:13

Na kolejích Vysokého učení technického v Brně pod Palackého vrchem dnes odpoledne hořelo. Kvůli požáru opustilo budovu 77 lidí, jeden člověk se nadýchal zplodin. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský. Požár zachvátil skříň na jednom z pokojů.

21:27

Tři plně naložené kamiony začaly dnes po sedmé hodině večer testovat pohyby mostů u stanice metra C Vltavská. Pražská Technická správa komunikací chce otestovat stabilitu mostu po jeho podepření. V neděli budou testy pokračovat i na vedlejším mostě na nábřeží Kapitána Jaroše.

21:41

 

21:56

Na venezuelských hranicích s Kolumbií a Brazílií se dnes soustředil mocenský boj venezuelské opozice s režimem autoritářského prezidenta Madura. Venezuelané se tam snaží přesvědčit armádu, aby hranice uzavřené vládou otevřela a pustila do země humanitární pomoc. Národní garda použila slzný plyn proti lidem, kteří se snažili odstranit na hranicích zátarasy.

22:10

V lyžařském středisku Kühtai na západě Rakouska dnes odpoledne zahynul pod lavinou 27letý Čech. Sněhový zával ho strhl při pěší túře, na kterou se vydal s 28letým krajanem, uvedla s odvoláním na rakouskou policii agentura APA.

22:29

Ve věku 94 let zemřel Stanley Donen, někdejší tanečník a režisér nejznámějších hollywoodských muzikálů, jakými jsou například Zpívání v dešti (1952). Donen, který v roce 1998 na udílení filmových cen Oscar dostal ocenění za celoživotní dílo, zemřel ve čtvrtek v New Yorku, když podlehl infarktu.

22:38

 

22:52

Český trh s notebooky čeká zemětřesení, Huawei začíná prodávat elegantní a levné Matebooky.

23:15

Paul Manafort, někdejší šéf volební kampaně Donalda Trumpa, by mohl jít do vězení zhruba na 22 let. Vyplývá to z 800stránkové zprávy zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera, který rozplétá případný vliv Ruska na volební kampaň v USA.

23:31

Obyvatelé japonského ostrova Okinawa dostanou v neděli šanci vyjádřit svůj nesouhlas s budováním nové americké vojenské základny. Japonská vláda se rozhodla přestěhovat americkou základnu Futenma z hustě obydlené oblasti do rybářské zátoky Henoko. Místní ale s výstavbou nesouhlasí a raději by viděli americké vojáky z ostrova nadobro odcházet.

 

23:44

V Bělehradě se dnes konal další sobotní protest proti prezidentovi Aleksandaru Vučičovi, jehož účastníci požadují hlavně svobodu médií a rovnoprávné podmínky pro svobodné volby. Protivládní demonstrace se dnes opět konala také v černohorské metropoli Podgorici, kde protesty vyvolala finanční aféra, která se dotýká prezidenta Mila Djukanoviče.

23:59

Nejméně tři mrtvé si dnes vyžádala prudká vichřice v Itálii. Vítr o rychlosti 50 kilometrů za hodinu vyvracel stromy, kácel zdi a rozbouřil moře. Kvůli špatnému počasí byla zrušena trajektová spojení na Liparské ostrovy. Mimořádně silný orkán v noci na sobotu řádil také v chorvatské Dalmácii, škody způsobil zejména ve Splitu.

07:05

V Bělehradě se včera konal další sobotní protest proti prezidentovi Aleksandaru Vučičovi, jehož účastníci požadují hlavně svobodu médií a rovnoprávné podmínky pro svobodné volby. Protivládní demonstrace se opět konala také v černohorské metropoli Podgorici, kde protesty vyvolala finanční aféra, která se dotýká prezidenta Mila Djukanoviče.

07:24

Výtvarná díla starého, moderního i současného umění se budou dnes dražit v aukci společnosti 1. Art Consulting, která začíná ve 13:30 v pražském Topičově salonu na Národní třídě. Nejdražší položkou je obraz Josefa Šímy s názvem Ostrovy, který se bude vyvolávat za 6,9 milionu korun. S vysokou vyvolávací cenou čtyři miliony korun jde do aukce také vzácný dokument z roku 1414 související s Janem Husem.

07:39

Papež František dnes pronese řeč na závěr čtyřdenního summitu katolické církve, který se koná ve Vatikánu na pozadí skandálů se sexuálním zneužíváním mladistvých kněžími. Ráno se představitelé zúčastní mše, konat se má tisková konference zástupců obětí. Závazné závěry nebo závěrečný dokument však z konference se zhruba 190 účastníky vzejít nemají.

07:56

V Moldavsku si dnes více než tři miliony oprávněných voličů zvolí nový parlament. Proti sobě se postaví prozápadní politická formace v čele se současnou vládnoucí proevropskou Demokratickou stranou a proruští socialisté podporovaní prezidentem Igorem Dodonem. Podle průzkumů veřejného mínění je poměr sil mezi oběma tábory zhruba vyrovnaný.

08:09

 

08:25

Na osm milionů kubánských voličů může dnes hlasovat o nové ústavě, která má nahradit tu dosavadní z roku 1976. Největší změny přináší dokument v ekonomice, zakotvuje totiž právo na soukromé podnikání. Stále ale zachovává vedoucí úlohu komunistické strany, která na Kubě vládne jako jediná povolená strana přes půl století. Opozice text kritizuje s tím, že opět nezaručí pluralitní demokratický systém.

08:39

Nákladní letoun boeing 767 se třemi osobami na palubě se v noci na dnešek zřítil do zátoky východně od Houstonu. Nehodu zřejmě nikdo nepřežil, uvedl úřad texaského šerifa.

08:56

Dva mrtvé a zhruba tři stovky zraněných si zřejmě vyžádaly sobotní akce na převoz humanitární pomoci do Venezuely, uvedla agentura AFP s odvoláním na informace od organizace pro lidská práva. Vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó se plánuje v pondělí setkat s americkým viceprezidentem Mikem Pencem.

09:09

 

09:26

V egyptském letovisku Šarm aš-Šajch začne odpoledne první summit Evropské unie a Ligy arabských států (LAS). Hlavním cílem dvoudenní vrcholné schůzky je posílení evropsko-arabských vztahů, přičemž zástupci celkem 49 zemí budou diskutovat o regionálních i globálních otázkách. Na summitu je přítomný i premiér Babiš, plánuje schůzku s iráckým prezidentem.

09:41

Počet vydaných platebních karet v Česku loni stoupl o půl milionu na 11,8 milionu. Loni byla překonána hranice jedné miliardy transakcí platebními kartami u obchodníků, objem transakcí byl téměř 700 miliard korun. Hranici deseti milionů překročil počet karet v Česku v roce 2011.

09:58

Saúdská Arábie jmenovala svoji první velvyslankyni. Působit bude ve Spojených státech, kde nahradí syna současného krále Salmána, prince Chálida bin Salmána Saúda. Ten by měl po zhoršení vztahů s USA kvůli vraždě novináře Džamála Chášukdžího zaujmout místo náměstka ministra obrany.

10:15

 

10:28

Až 15 procent Společenství vlastníků jednotek (SVJ) je bez vedení, rozhodování v takových bytových domech je často paralyzováno. Zatímco bytovým družstvům umožňuje právní úprava konání náhradní členské schůze, společenství vlastníků takovou možnost nemají.

10:43

Pařížská digitální galerie nabízí návštěvníkům příležitost uvidět obrazy Vincenta van Gogha jako nikdy dříve. L'Atelier des Lumières promítá na strop, podlahu a zdi digitalizované a mnohavrstvé verze nejznámějších umělcových děl, včetně Hvězdné noci a Hřbitova v dešti. Za zvukového doprovodu se přenáší iluze vody, rozplývající se ve světle, a padajícího deště.

10:58

Velmi starý fotoaparát, který se plní chemickou sloučeninou, vybuchl v sobotu odpoledne v ruce 26letému muži v Mladoticích na Plzeňsku. Mladík, který fotografoval masopust, skončil s vážnými zraněními v plzeňské fakultní nemocnici.

11:14

 

11:29

Stavební firma Rapos z Holešova na Kroměřížsku vykázala za uplynulý hospodářský rok, který ukončila loni v dubnu, tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží ve výši 207,4 milionu korun. Meziročně to bylo o 5,3 milionu korun méně. Zisk společnosti činil ve sledovaném období téměř 3,6 milionu korun.

11:43

Při bojích a útocích v Afghánistánu zemřel loni rekordní počet civilistů. Celkem 3804 civilních obětí, z nichž většinu mají na svědomí radikální islamisté, představuje nárůst o více než desetinu proti roku 2017.

11:56

V hlavním městě není dostatek českých občanů na to, aby pokryli požadavky zaměstnavatelů po pracovnících. Většinu poptávky zejména v méně kvalifikovaných pozicích pokrývají cizinci, kterých v metropoli pracuje zhruba 200 tisíc a tvoří pětinu zaměstnanců.

12:08

 

12:21

Na hydrataci našeho těla se rovněž podílí i to, co sníme. Je tedy zbytečné dennodenně absorbovat velké množství vody, stačí, když budeme pít tehdy, budeme-li mít žízeň, píše francouzský deník Le Figaro.

12:36

Počet mrtvých po otravě pančovaným alkoholem na severovýchodě Indie vzrostl na nejméně 150. Asi 200 lidí zůstává v nemocnici. Oběťmi jednoho z nejhorších neštěstí tohoto druhu v Indii byli převážně dělníci z čajových plantáží ve státě Ásám.

12:51

 

13:05

Anglikánská církev plánuje pět dní modliteb za hladký brexit a za chudé, které ekonomická nejistota pramenící z nadcházejícího odchodu Británie z Evropské unie nejvíce ohrožuje. Podle deníku The Guardian to v sobotu uvedl arcibiskup z Canterbury Justin Welby na generálním synodu anglikánské církve.

13:26

Hokejový útočník Martin Erat z Brna dostal od disciplinární komise extraligy trest na šest zápasů za faul na Tomáše Havránka z Karlových Varů. Sedmatřicetiletý lídr extraligového šampiona z posledních dvou let fauloval kmenového hráče Komety ve 29. minutě zákrokem na hlavu. Havránek opustil led s krvavým zraněním a skončil s otřesem mozku a zlomeným nosem v nemocnici.

13:41

Sprint dvojic klasickou technikou na mistrovství světa v rakouském Seefeldu vyhrály švédské běžkyně na lyžích Stina Nilssonová a Maja Dahlqvistová. Druhé skončily překvapivě Slovinky Katja Visnarová a Anamarija Lampičová před favorizovanými Norkami Ingvild Flugstad Östbergovou a Maiken Caspersen Fallaovou.

13:51

 

14:08

Češi loni v zahraničních e-shopech či při rezervacích ubytování a letenek utratili o 41 procent meziročně víc, celkem šlo o 41,8 miliardy korun. Průměrná hodnota jednoho nákupu ale v posledních letech klesla na loňských 772 korun, ještě v roce 2016 to bylo 1095 korun.

14:21

Papež František dnes na závěr čtyřdenního summitu o ochraně nezletilých ve Vatikánu označil duchovní zneužívající děti za nástroje satana. Katolická církev bude podle něj tomuto jevu "s nejvyšší vážností" čelit a děti ochrání. Zavázal se také k tomu, že církev nebude sexuální skandály zamlčovat a vyvine veškeré úsilí, aby byli pachatelé postaveni před soud.

14:46

V jedné z nejchudších evropských zemí Moldavsku si dnes více než tři miliony oprávněných voličů volí nový parlament. V sázce je proevropské směřování země, voliči však řeší hlavně korupci. Volební kampaň byla letos mimořádně špinavá.

14:59

 

15:16

Na pražské letiště v Ruzyni se v noci na dnešek vrátilo kvůli úniku paliva letadlo na pravidelné lince z Prahy do Soulu. Mluvčí letiště Roman Pacvoň řekl, že letadlo přistálo bezpečně, cestující jsou v pořádku a událost provoz na letišti nijak neomezila. 

15:25

Šéf komunikační firmy Huawei se v neděli pochvalně vyjádřil o slovech amerického prezidenta Donalda Trumpa, která média vykládají jako zmírnění ostrého amerického přístupu k čínské technologické společnosti.

15:31

Piráti připravili novelu zákona, kterou by se měl snížit maximální poplatek za předčasný přechod zákazníka k jinému mobilnímu operátorovi. Dnes to uvedl předseda pirátských poslanců Jakub Michálek v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

15:50
16:09

Policie v Alžíru v neděli použila slzný plyn k rozehnání stovek demonstrantů. Protesty v Alžírsku trvají již třetí den, lidé při nich vyjadřují nespokojenost se záměrem prezidenta Abdalazíze Butefliky usilovat o pátý mandát.

16:28

Neznámý ozbrojenec nebo ozbrojenci se dnes podle bangladéšského tisku pokusili unést letadlo národní bangladéšské letecké společnosti Biman.

16:47

Konec superjumba A380: Obří stroj byl navržen pro neúspěch, při jeho vzniku hrál roli spíš testosteron než logika.

17:06

Co bude potřeba umět v práci, když to základní zvládne umělá inteligence? Microsoft odhalil nezbytné schopnosti zaměstnanců budoucnosti.

17:20
17:39

Na úniku z kalných vod: Sjezd ČSSD rozhodne, kde strana vidí svoji budoucnost. Na politickou mapu ji mohou vrátit mladí ministři.

17:58
18:17

Český premiér Andrej Babiš využil nedělní cesty na summit Evropské unie a Ligy arabských států (LAS), aby navštívil základnu mezinárodní pozorovací mise MFO nedaleko egyptského letoviska Šarm aš-Šajch.

18:36

Kolumbie uzavřela na 48 hodin všechny své hraniční přechody s Venezuelou. Během sobotních násilných potyček demonstrantů s venezuelskými pohraničníky vznikly škody vyžadující opravy, informovaly kolumbijské úřady.

18:55
19:14

Česká firma Tonak se vrátila k původní značce v době, kdy jsou pokrývky hlavy opět v módě. Experiment vyšel, klobouky si zájemce našly.

19:14

Česká firma Tonak se vrátila k původní značce v době, kdy jsou pokrývky hlavy opět v módě. Experiment vyšel, klobouky si zájemce našly.

19:19

Česká tenistka Markéta Vondroušová druhý titul v kariéře nezískala. Ve finále halového turnaje v Budapešti sice dominovala prvnímu setu, s nejvýše nasazenou Alison van Uytvanckovou ale po dvou hodinách prohrála 6:1, 5:7 a 2:6. Belgičanka tak v maďarské metropoli obhájila titul.

19:33

Petr Honzejk: Chceš proti mně kandidovat? Tak vypadni! Šavlovačka v SPD perfektně předvedla charakter Okamurovy partaje. 

19:52

Írán propustil obchodnici z Martiniku, která byla loni na podzim zadržena, když do země přišla nelegálně. Zároveň byla zproštěna všech dalších obvinění.

20:11

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v neděli na summitu šéfů států a vlád zemí Evropské unie a Ligy arabských států (LAS) vyzval unii k posílení společného boje proti terorismu. 

20:30
20:49

Obraz Josefa Šímy s názvem Ostrovy se prodal za zhruba 8,1 milionu korun včetně aukční přirážky. Olejomalba z roku 1961 se stala nejdražším dílem vydraženým v dnešní aukci společnosti 1. Art Consulting.

20:56

Čeští basketbalisté mohli před závěrečným zápasem kvalifikace mistrovství světa ve Francii pomýšlet i na první místo v tabulce, ale místo toho prohráli dvouciferným rozdílem 66:82.

21:08
21:37

Český rozhlas kvůli modernizaci Dvojky ukončil spolupráci s Jiřím Černým. Odmítl jsem nižší plat, říká publicista.

21:56

Čeští basketbalisté mohli před závěrečným zápasem kvalifikace mistrovství světa ve Francii pomýšlet i na první místo v tabulce, ale místo toho prohráli dvouciferným rozdílem 66:82.

22:15

Tisíce Rumunů v neděli demonstrovaly v městech po celé zemi proti svévolným vládním změnám právních předpisů upravujících soudnictví, které vyvolaly vážné obavy o zachování principů právního státu v Rumunsku.

22:34

Nejméně dvacet zemědělců dnes ve středozápadní syrské provincii Hamá usmrtila mina, která vybuchla pod nákladním vozem.

22:53
23:12

Armáda se novou výzbrojí připravuje na obranu území, další dekádu míru už Evropa možná neprožije, říká vojenský expert Visingr. 

23:31

"Dokonale" bezpečný blockchain má díry v zabezpečení. Hackeři s jejich využitím kradou kryptoměny za miliardy dolarů.

23:50

O čtyřech krajských ředitelích Lesů ČR je jasno. Uspěl Faltýnkův muž z Prostějova, na kraj se přesune topmanažer podniku i výrobní šéf vojenských lesů.

06:37
06:52

Cenu americké filmové akademie Oscar pro nejlepší film loňského roku získal snímek Zelená kniha režiséra Petera Farrellyho. Celkem film získal tři prestižní ceny - kromě nejlepšího filmu také za původní scénář a pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Rekordmanem v počtu získaných ocenění je Bohemian Rhapsody.

07:07

Prestižní ocenění americké filmové akademie Oscar v kategorii režie získal mexický režisér Alfonso Cuarón za černobílé drama ze 70. let minulého století Roma. Příběhem služky ve středostavovské rodině, která žije v mexické metropoli, získal prozatím tři Oscary. Cuarón proměnil nominaci i v kategorii nejlepší kamera. Roma je podle akademiků také nejlepším neanglicky mluveným filmem loňského roku.

07:22

Cenu americké filmové akademie Oscar pro nejlepšího herce v hlavní roli získal Rami Malek, který ztvárnil roli frontmana britské kapely Queen Freddieho Mercuryho ve filmu Bohemian Rhapsody. Sedmatřicetiletý Malek v děkovné řeči mimo jiné připomněl, že jeho rodiče jsou egyptskými imigranty a on je první generací Američanů v jeho rodině.

07:37

Cenu americké filmové akademie Oscar v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli dostala Britka Olivia Colmanová za roli ve filmu Favoritka.

Snímek řeckého režiséra Jorgose Lanthimose získal díky Colmanové na 91. ročníku udílení prestižních ocenění teprve první cenu. Nominován byl přitom celkem desetkrát.

07:52
08:07

Škodu několik desítek milionů korun způsobil v noci na dnešek požár skladovací haly v pražské Michli. Na místě zasahovala více než stovka hasičů a byl vyhlášen třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu. V tiskové zprávě to oznámil mluvčí hasičů Martin Kavka. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

08:22

Od soboty dezertovalo a odešlo do sousední Kolumbie 156 příslušníků venezuelských bezpečnostních sil. Oznámila to v neděli venezuelská migrační služba. Opoziční předák Juan Guaidó, který vystupuje jako prozatímní prezident Venezuely, už dříve nabídl amnestii vojákům, pokud mu pomohou obnovit v zemi ústavní pořádek a demokracii.

08:37

Popularita francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se vrátila na úroveň z poloviny loňského listopadu, kdy propuklo protestní hnutí takzvaných žlutých vest. Tento měsíc považovalo Macrona za dobrého prezidenta 32 procent Francouzů, vyplývá z průzkumu, který dnes zveřejnila společnost Odoxa.

08:52

K mírovým jednáním mezi afghánským radikálním hnutím Tálibán a USA dnes do Kataru dorazil i jeden ze zakladatelů Tálibánu mulla Abdul Ghání Baradar. Oznámila to agentura AP. USA zastupuje zvláštní vyslanec Zalmay Khalilzad. Cílem je najít řešení letitého afghánského konfliktu.

09:07
09:23

Americký prezident Donald Trump a severokerejský vůdce Kim Čong-un by se mohli na nadcházejícím summitu ve Vietnamu dohodnout na vyhlášení konce válečného stavu, který mezi Severní a Jižní Koreou technicky stále přetrvává od korejské války z let 1950 až 1953. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov sdělil, že problém Korejského poloostrova nemá rychlé řešení.

09:38

Bangladéšan, který v neděli ohrožoval letadlo mířící z Dháky do Dubaje, u sebe neměl pravou zbraň, ale pouze hračku. Nenašly se u něj ani žádné výbušniny. Oznámila to dnes bangladéšská policie. Podle nedělních informací chtěl muž letadlo unést a hrozil střelnou zbraní. Při policejním zásahu byl smrtelně postřelen.

09:54
10:09

České firmy od začátku roku ve Velké Británii méně investují. Velcí exportéři se také předzásobují či stahují některé své agendy z ostrovů do kontinentální Evropy. Vyplývá to z informací podnikatelských svazů a agentury CzechTrade. Dovoz z Británie se v posledních měsících propadá. V prosinci klesl již o 35 procent meziročně, za celý rok pak o 16,4 procenta

10:24

Britská premiérka Theresa Mayová čelí stále většímu tlaku na odklad odchodu Británie z EU, pokud se nepodaří dosáhnout dohody o něm, napsal dnes server BBC. Podle něj se několik umírněných konzervativních poslanců chystá ve středu v parlamentu předložit návrh, aby byl brexit odložen o dva měsíce, pokud nebude schválena dohoda o odchodu z EU do 13. března.

10:39

Důvěra v českou ekonomiku v únoru meziměsíčně mírně stoupla, a to o 0,2 na 98,2 bodu. Důvěra v hospodářský vývoj vzrostla u podnikatelů, u spotřebitelů naopak ochabla. Naposledy stoupl souhrnný indikátor důvěry loni v říjnu, od té doby meziměsíčně klesal

10:55

Zhruba o 140 by ročně klesl počet mrtvých na německých dálnicích, pokud by se na nich stanovila maximální rychlost. Vyplývá to alespoň z datové analýzy magazínu Der Spiegel, který srovnával počty nehod a jejich důsledky v úsecích s rychlostním limitem a bez něho.

11:10
11:25

Lidé a firmy zatím odevzdali 251 494 daňových přiznání za loňský rok. Z toho fyzické osoby podali 215 476 přiznání a firmy 36 018. V obou případech jde o necelých 10 procent z celkového očekávaného počtu. Data zveřejnila Finanční správy na twitteru. Přiznání je třeba letos odevzdat do 1. dubna.

11:40

Prodej pyrotechniky se přesouvá z kamenných obchodů a stánků na internet. Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila na konci loňského roku v kamenných obchodech nedostatky při 29 procentech kontrol nabídky, prodeje a skladování pyrotechniky. Celkem provedla 127 kontrol. Zakázala prodej 924 kusů zábavní pyrotechniky v hodnotě téměř 300 000 korun.

11:56

Drama z doby segregace Zelená kniha bylo v noci na dnešek korunováno nejlepším filmem 91. ročníku cen americké akademie. Nejcennější hollywoodskou sošku tak získal film, který někteří označují za příjemnou vzpomínku na doby minulé, zatímco jiní kritizují a zesměšňují coby zastaralou variaci na oscarový snímek Řidič slečny Daisy z roku 1989, který líčil příběh křehkého přátelství mezi bohatou americkou židovkou a jejím černošským řidičem odehrávající se v době rasových sporů.

12:10

O venezuelské krizi budou dnes jednat v kolumbijské Bogotě desítky zemí regionu s americkým viceprezidentem Mikem Pencem a Juanem Guaidóem, jehož přes 50 států uznalo od ledna prezidentem Venezuely. A zatímco někteří spekulují o vojenské intervenci, která by svrhla autoritářského prezidenta Nicoláse Madura, jiní, včetně prezidentů Kolumbie či Peru ji považují za špatné řešení nynější venezuelské krize.

12:25

Hlavní město zavede v době smogových situací MHD zdarma, a to včetně vlaků. Jeden den bezplatné přepravy vyjde městskou pokladnu na pět milionů korun, držitelům časových jízdenek neplánuje magistrát část jízdného vracet.

12:40
12:55

KDU-ČSL chce v květnových evropských volbách obhájit tři poslanecké mandáty, které nyní má. Novinářům to dnes řekl předseda strany Pavel Bělobrádek. Hlavní kandidát Evropské lidové strany (EPP) v eurovolbách Manfred Weber očekává, že hlavními tématy voleb budou migrace a ekonomika.

13:10

Nádraží ve vietnamském městě Dong Dang, kam má přijet severokorejský vůdce Kim Čong-un, bylo uzavřeno pro veřejnost a střeží ho ozbrojené stráže. Vlak severokorejského vůdce sem dorazí patrně v prvních hodinách úterka místního času.

13:25

V Česku chybí tisíce profesionálních řidičů. Problémy jsou způsobeny především výší mezd, průměrně to v dopravě je 27 000 korun. Zároveň roste věkový průměr šoférů, který je 57 let. Uvedl to pracovní portál Profesia.cz. V Česku je nyní zhruba 130 000 profesionálních řidičů, podle dopravců jich k ideálnímu stavu schází přes 15 000.

13:43

Vedoucí kandidát Evropské lidové strany (EPP) pro květnové eurovolby Manfred Weber považuje za nepřijatelné plakáty maďarské vládní strany Fidesz, která spojuje předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera s podporou migrace a oslabováním ochrany hranic. Dnes to řekl novinářům v Praze. Zároveň ale odmítl návrhy na vyloučení Fidesz z EPP.

13:59
14:14

Premiér Andrej Babiš dnes v projevu na summitu Evropské unie a Ligy arabských států označil za klíčová témata bezpečnost a migraci. Lidem je podle něj potřeba pomáhat v místech, kde žijí.

14:29

Evropská komise (EK) předpokládá, že Británie odejde z EU podle plánu 29. března, řekla dnes novinářům v Bruselu mluvčí EK. Dnešní schůzku předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera s britskou premiérkou Theresou Mayovou v Egyptě označila za "dobrou a konstruktivní". Mluvčí také uvedla, že pracovní jednání s Londýnem chce Brusel ukončit do březnového summitu EU.

14:44

Evropská unie prodloužila o rok, do 28. února 2020, embargo, které do Běloruska zakazuje vyvážet zbraně a další vybavení použitelné k represím vůči obyvatelstvu. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Rada EU.

14:59
15:15

Návštěvníci některých státních památek ve středních Čechách získají i letos volný vstup do regionálních muzeí. Umožní to smlouva o spolupráci a vzájemné propagaci s Národním památkovým ústavem (NPÚ), kterou dnes schválili krajští radní.

15:31

Premiér Andrej Babiš (ANO) podporuje zavedení zvláštní daně pro internetové giganty jako Facebook, Apple či Google. Řekl to dnes novinářům v Egyptě na závěr summitu Evropské unie a Ligy arabských států. Debata o možném zvyšování spotřební daně na alkohol je podle něj zatím pouze teoretická, žádné konkrétní návrhy dosud nepadly.

15:40

Novou smrtící drogu, která se podobá syntetickému heroinu, poprvé v Evropě zachytili italští policisté. Informovala o tom dnes agentura ANSA, podle které je substance mnohem účinnější a levnější než heroin. Z 20 zadržených gramů lze připravit 20 000 dávek a její účinky člověk pocítí už při pouhém kontaktu s pokožkou.

15:50
15:59

Telekomunikační skupina T-Mobile vybudovala prvních 150 vysílačů pro sítě 5G v šesti evropských zemích. Česká republika mezi nimi ale zatím nefiguruje. Na dnešní tiskové konferenci to oznámila členka představenstva pro technologie Claudia Nematová.

16:08

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci roku 2018 spořilo 4,45 milionu lidí. Bylo to o 16 000 méně než na konci předloňského roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí, které má ČTK k dispozici.